Sport

Orientering

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Fredric Portin tog första FSO-guldet: "Det är lite speciellt"

ORIENTERING Fredric Portin har en lång langslagskarriär bakom sig. Men han har aldrig segrat i FSO-mästerskapens herrklass. Nu fick han äntligen ett förbundsmästerskap.

Nyhetsbild

Alexandra Enlund snabbast igen – försvarade FSO-segern i sprint

ORIENTERING Alexandra Enlund gjorde precis som i fjol. Hon segrade i sprint i FSO-mästerskapen – en klar seger på Kristinestads gator.

Nyhetsbild

Orientering i stad och vid hav då Kristinestad och Närpes står som värdar för FSOM

ORIENTERING I helgen löper Svenskfinlands bästa orienterare längs Kristinestads smala gränder och över klipphällarna i Norrnäs. Tävlingsterrängen hör till klassen bättre österbottnisk terräng, säger Kenneth Smeds, banläggare för Närpes OK.

Nyhetsbild

Alla åldrar deltog i ÖIDM i Solf – äldsta deltagaren Thor, 90, har orienterat sedan 30-talet

ORIENTERING Långdistansen i ÖID-mästerskapen i orientering i Solf idag lockade 270 deltagare i alla åldersklasser. Äldsta deltagaren Thor Löfroth kommer från Kronoby och har hållit på med orientering i 80 år.

Nyhetsbild

Tidigare elitorienterare segrade i Kvarkenträffen: "Man har orientering i blodet"

KVARKENTRÄFFEN De tidigare elitidrottarna Saara Norrgrann och Fredric Portin for iväg med totalsegrarna i årets upplaga av Kvarkenträffen. För Norrgrann var det den femte segern.

Nyhetsbild

Lettländska Lusa om Kvarkenträffen: "Det är fantastiskt att få vara med"

KVARKENTRÄFFEN Fredric Portin och Saara Norrgrann hand om ledningen inför Kvarkenträffens sista deltävling. I år är tre deltagare med från andra länder än Finland – Tjeckien, Lettland och Sverige.

Nyhetsbild

Orienteringsveteran i Kvarkenträffen: "Anmäler man sig så deltar man"

ORIENTERING Kvarkenträffens första deltävling bjöd på stekande sol och fin orientering. Mycket tyder på att det kommer bli en jämn kamp om segern.

Enlund och Jansson uppåt – Strandvall neråt i O-ringen

ORIENTERING. Alexandra Enlund och Emil Jansson lyfte sig rejält i O-ringens elitklasser då den andra etappen avgjordes i mera krävande terräng i Finspång på tisdagen.

Nyhetsbild

Tävlingsledare för Kvarkenträffen: "Omöjligt att ordna utan talkoarbete"

ORIENTERING Över 500 orienterare kommer tävla i årets upplaga av Kvarkenträffen. I Lillkyro är förberedelserna klara inför den första deltävlingen och man hoppas på en folkfest.

Norrgrann kan ta en femte totalseger i Kvarkenträffen: "Jag ser framemot tre bra tävlingar"

ORIENTERING Det är dags för årets upplaga av Kvarkenträffen. På damsidan finns det möjlighet för Närpesbördiga Saara Norrgrann att ta en femte totalseger.

Amanda Strandvall 20:e då O-ringen inleddes 

ORIENTERING. Minkens Amanda Strandvall stod för den bästa starten av österbottningarna i elitklasserna då O-ringens 5-dagars inleddes i Finspång, utan Norrköping i Sverige. Strandvall blev 20:e i den äldsta flickklassen D20E med närmare ett hundra deltagare. Samtidigt var hon bäst av fem finländskor.

Nyhetsbild

VM-medaljören kom till Finland för kärleken till orientering – stannade för kärleken till Saara

ORIENTERING Fransmannen Frédéric "Fredo" Tranchand skulle stanna ett år i Finland. Nu är han inne på sjätte året och bor på Brändö i Vasa tillsammans med Närpesbördiga Saara Norrgrann. Men just är han mest på träningsläger – och siktar hårt på VM i Norge om mindre än en månad.

Nyhetsbild

Finland förlorade bronset med en sekund – Tuomisto om sitt JVM: Katastrof

ORIENTERING Anu Tuomisto förde upp Finland till fjärde plats på sin etapp i JVM-stafetten. Och det blev också slutplaceringen i ett mästerskap som orienteraren från Vaasan Suunnistajat är allt annat än nöjd med.

Nyhetsbild

Gunell tog VM-guld på medeldistansen: "Löpningen känns bra"

ORIENTERING Yvonne Gunell gick inte att stoppa en gång till i veteran-VM i Lettland.

Nyhetsbild

Tuomisto tog sig inte till final på medeldistans i JVM

ORIENTERING Vaasan Suunnistajats Anu Tuomisto skulle behövt en 40 sekunder snabbare tid för att ta sig till medeldistansfinalen i junior-VM.

Nyhetsbild

Stängd port spolierade Gunells guldchans i VM

ORIENTERING En stängd port ödelade sprintfinalen i veteran-VM i Riga på söndagen. Yvonne Gunell skulle ha vunnit guldet i damer 45 om klassen inte hade blivit struken.

Nyhetsbild

Anu Tuomisto in bland de 30 bästa i junior-VM: "Alltför många missar"

ORIENTERING Ingen pangträff, men inte heller någon katastrof. Så kan man sammanfatta finländarnas insatser i sprinten i junior-VM.

Nyhetsbild

Wennman slutade femma – Grankull vann sin klass

ORIENTERING Heini Wennman slutade femma i damernas elitklass då Kajanalandsveckan avslutades med jaktstart på fredagen. Unga Daniela Grankull från Kronan vann sin klass.

Tre från Vaasan Suunnistajat till VM i cykelorientering

CYKELORIENTERING Österbotten är starkt representerat i VM-truppen i cykelorientering som spikades efter helgens tävlingar i Estland.

Nyhetsbild

Miss i slutet fällde Portin av FM-pallen

ORIENTERING En fatal miss på den tredje sista kontrollen före målet fällde Fredric Portin av FM-pallen. Det blev i stället en sjundeplats på medeldistansen i Mustavaara.

Snellman visade ÖID:arna vägen till medel-FM-pallen

ORIENTERING ÖID:s två äldsta deltagare visade hur man tar sig till FM-pallen. Alla övriga sextio bommade för mycket och fick ta av sig mössan inför medaljduon.

Nyhetsbild

Orienterings-FM lockar ett sextiotal ÖID:are

ORIENTERING Lördagens FM-medeldistans i Taivalkoski lockar betydligt fler ÖID:are än fjolårets tävling i Kouvola. Dryga 60 ÖID-orienterare är anmälda, mot 45 i fjol.

Nymalm femma, Cederberg åtta i svår VM-granskning

ORIENTERING Amy Nymalm knep en fin femteplats och Ida-Marie Cederberg blev åttonde i söndagens VM-granskning på medeldistans i Rautalampi. Många deltagare navigerade bort sig i den brutalt kuperade terrängen.

Cederberg sexa i tuff VM-granskning 

ORIENTERING Förstaårssenioren Ida-Marie Cederberg slog till med en fin sjätteplats då de finländska VM-granskningarna inleddes på fredagen med långdistansen, som avgjordes 40 kilometer norr om Joensuu.

Nyhetsbild

Bästa Jukola på länge för Falken och Minken – Även Botnia slog Terjärv 

ORIENTERING Både Falken och Minken gjorde sitt klart bästa Jukola på länge. För Falken var 229:e platsen det bästa på femton år och för Minken var 312:e plats det bästa på tio år.

Nyhetsbild

Brahe nära slå Femman i Jukola

ORIENTERING IF Brahes juniorlyft i Jukolakavlen slutade med ett dubbelt lyft i resultatlistan under Kangasala Jukola i helgen.

Nyhetsbild

Pyrintö kämpade om segern i Jukola, men fick ge sig mot svensk brödraskara: "Just nu är jag lite besviken"

ORIENTERING Tampereen Pyrintö blev trea i Jukolakavlen som avgjordes tidigt i morse. Svenska Stora Tuna OK vann före norska IL Tyrving.

Nyhetsbild

Norsk seger i Venlakavlen – Kirsi Nurmis IFK blev andra

ORIENTERING Norska Fredrikstad SK tog hem Venlakavlen i Kangasala efter en jämn insats.

Nyhetsbild

Finland sexa i världscupen med Kirsi Nurmi på första sträckan

ORIENTERING Sverige vann sprintstafetten överlägset i världscupen i orientering i Helsingfors på tisdagskvällen. Finland bästa lag placerade sig på sjätte plats.

Strandvall fjortonde i JVM-test

ORIENTERING Nykarleby-flickan Amanda Strandvall slutade på fjortonde plats på medeldistansen, då de finska JVM-testerna avslutades i Danmark på måndagen.

Nyhetsbild

Sista granskningen avklarad – Tuomisto nära en JVM-plats

ORIENTERING Granskningstävlingarna inför junior-VM avslutades i dag med medeldistans i danska Silkeborg. Då de bästa resultaten i fyra av sju tävlingar räknas samman ser det bra ut för Vaasan Suunnistajats Anu Tuomisto.

Magproblem bromsade Haga i EM

CYKELORIENTERING Cykelorienteraren Antonia Haga blev elfte i den avslutande masstarten vid EM i Wroclaw i Polen.

Strandvall bara trettonde på lång-test i Danmark

ORIENTERING Det gick sämre för Minken-junioren Amanda Strandvall då långdistansen avgjordes vid de finländska JVM-testerna i Danmark på söndagen.

Nyhetsbild

Haga 34:e på sprinten: "Inget att hurra över"

CYKELORIENTERING Söndagens EM-sprint i Polen gick inget vidare för vare sig Antonia Haga eller Ingrid Stengård. Stengård slutade 29:e och Haga 34:e.

EM-brons för mixed-laget – Antonia Haga kraschade 

CYKELORIENTERING Finlands cykelorienterare knep EM-brons i mix-stafetten i Wroclaw i Polen på lördagen. Marika Hara, Jussi Laurila och Pekka Niemi låg stabilt trea bland de 36 lagen genom hela stafetten, som tog knappa två timmar.

Amanda Strandvall femte på sprint-test i Danmark

ORIENTERING Minkens Amanda Strandvall tog ytterligare ett steg närmare JVM-truppen när hon blev femte på sprint-granskningen i Silkeborg i Danmark på lördagen.

Nyhetsbild

Antonia Haga hoppas på orienteringsflyt under EM

CYKELORIENTERING Kronobydamen Antonia Haga har inte haft den bästa uppladdningen inför EM i cykelorientering, som avgörs på tre distanser i Polen från lördag till måndag.

Nyhetsbild

André Haga har en bra träningssäsong bakom sig: "Jag har aldrig tränat så här bra"

CYKELORIENTERING FM i cykelorientering avgörs i helgen i Seinäjoki med stafetter på lördag och medeldistans på söndag. Botnias André Haga inriktar sig helt på söndagens individuella tävling.

Nyhetsbild

Favoriterna pallade trycket – Dubbla guld till IF Femman

ORIENTERING

ÖIDM i orientering avgjordes på Topparbacken i Karleby, under lördagen. Favoriterna Julia Järveläinen och Anders Bäckström pallade båda för trycket och tog hem varsitt DM-guld. 

Nyhetsbild

Amanda Strandvall trea i granskningstävling

ORIENTERING Minkens Amanda Strandvall blev trea i lördagens ungdoms VM och EM-granskningstävling i medeldistans.

Nyhetsbild

Amanda Strandvall fjärde – Brahes juniorer väl framme

ORIENTERING Minkens sistaårsjunior Amanda Strandvall stod för den klart bästa ÖID-insatsen i seniorklasserna i lördagens nationella tävlingar i Lappo.

Nyhetsbild

Rekordtidigt ÖIDM i sprint avgörs i Bennäs

ORIENTERING

Sprint-ÖIDM ordnas rekordtidigt i år. IK Falken står värd för söndagens orienteringsmästerskap, som utgör en del av en nationell tävling.
 

Nyhetsbild

Fyra finländska medaljer i sprint – Tuomisto 14:e

SKIDORIENTERING Det blev en fyra medaljer för Finland under mästerskapstävlingarna i Piteå på torsdagen. Satu Tuomisto var bästa finländare i sin klass.

Nyhetsbild

Tuomisto tog medalj i NJM: "Farten räcker till"

SKIDORIENTERING En femte, elfte och ... medalj. Vaasan Suunnistajats Satu Tuomisto avslutade nordiska juniorlandskampen på prispallen.

Nyhetsbild

Marika Teini är årets militäridrottare

ORIENTERING Sergeant Marika Teini belönades på torsdagen med titeln årets militäridrottare. Hon vann EM-guld och VM-silver på medeldistans i fjol.