Sport

Orientering

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Sund snabbast i Bosund – juniorseger i damklassen

ORIENTERING Formstarke Andreas Hall tog en klar ledning i H21 när han rusade i mål, men tiden skulle ändå inte räcka hela vägen. Otto Sund var till slut namnet för dagen i Bosund.

Nyhetsbild

ÖIDM på medeldistans – här hittar du resultaten från Närpes

ORIENTERING ÖID-mästerskapen på medeldistans gick på Vargberget i Närpes på lördag. Notera att det i resultatlistan finns orienterare från granndistrikten som inte tävlade om DM-medaljerna. Julia Järveläinen var till exempel ÖID-etta i damklassen.

Nyhetsbild

Alexandra Enlund utslagen i kvartsfinal i EM

ORIENTERING Alexandra Enlund från Karperö nådde kvartsfinal i knockout-sprinten i EM i Schweiz.

Nyhetsbild

Alexandra Enlund uttagen till sprint-EM i Schweiz: "Har haft det som mål med säsongen"

ORIENTERING 24-åriga Alexandra Enlund från Karperö är uttagen till Europamästerskapen som avgörs i schweiziska Neuchatel 13–16 maj.

Nyhetsbild

Alexandra Enlund glänste i EM-test: "Legat på soffan mest hela veckan"

ORIENTERING Korsholmsdamen Alexandra Enlund slog till med en strålande andraplats i söndagens EM- och VM-granskning i sprint i Kervo.

Nyhetsbild

Skärmträffen, Skärmjakten, Måndagsbommen – den lokala orienteringen kör i gång: "Har varit populärt"

ORIENTERING Dammbrunnen i Vasa, idrottshallen i Kronoby, Högåsen i Närpes. Motionsorienteringen inleds och det finns chans att leta kontroller i hela Österbotten – inledningsvis med självservice.

Nyhetsbild

IF Femman förstärker med landslagstränare och två hemvändare: "Det går att springa bra i en lokal förening också"

ORIENTERING Fredric Portin, Andreas Hall och Otto Sund är IF Femmans nya förstärkningar. Men det är inte frågan om någon satsning från föreningens håll – det bara blev så.

Nyhetsbild

Nya jobbet som läkare har påverkat Kirsi Nurmis säsong – avslutade med FM-silver: "Har inte haft den mentala orken"

ORIENTERING Kirsi Nurmi jobbar sedan augusti på Vasa centralsjukhus. En ny vardag har påverkat orienteringssäsongen, men på lördagen avslutade hon med silver i ultralånga-FM i Orivesi.

Nyhetsbild

Fyrfaldigt Femman i Tvåmila: "Bästa loppet i år"

ORIENTERING Femman dominerade stort i Gamlakarleby IF:s Tvåmila och tog en fyrfaldig seger.

Nyhetsbild

Fredric Portin knep FM-brons i sprint – har nu medalj från alla distanser

ORIENTERING Nykarlebybördiga Fredric Portin har tagit FM-medaljer på alla distanser i orientering – lång, medel, natt, ultra och i stafett. På lördagseftermiddagen blev samlingen komplett när 32-åringen knep FM-brons i sprint i Salo.

Nyhetsbild

Olivia Hahn från Solf hade sitt första uppdrag med landslaget i sikte – blev av med platsen: "Det är förstås tråkigt"

ORIENTERING 17-åriga Olivia Hahn har tagit stora kliv framåt på nationell nivå i sommar. I några veckor hann hon vara glad över att ha blivit uttagen till sitt första landslagsuppdrag – innan platsen tilldelades någon annan.

Nyhetsbild

Emil Jansson vann det nattliga mästarmötet på Tössbacken

ORIENTERING Brahes Emil Jansson vann "mästarmötet" i herrklassen i fredagskvällens dramatiska natt-DM i Kronoby. Segern kom efter en sällsynt thriller, där fem olika distriktsmästare ledde tävlingen i något skede.

Nyhetsbild

VM-medaljörer tävlar i Vasa i helgen – totalt 115 cykelorienterare är anmälda

CYKELORIENTERING Sex VM-medaljörer finns bland de drygt hundra anmälda till helgens tävlingar i cykelorientering som ordnas i Vasa.

Nyhetsbild

Stort intresse för natt-DM i Kronoby – Solf IK:s Olivia Hahn deltar

Orientering

Fredagskvällens natt-DM i Kronoby lockar ovanligt många orienterare – fler än på åtminstone sju år. Det här gläder inte minst Kronans tävlingsledare Eva-Lotte Myrskog. 

Nyhetsbild

Portin sjua i FM-medeldistansen – Gunell och Enlund avbröt

ORIENTERING Precis som i fjol blev Fredric Portin blev sjua herrfinalen på FM-medeln. Men i år gjorde han det från ett betydligt tidigare startnummer, efter sitt mediokrare lopp i kvalet.

Nyhetsbild

Emil Jansson FM-sexa på medeldistansen – tillbaka på nivån före fjolårets svacka

ORIENTERING Brahes nyförvärv Emil Jansson gjorde sitt bästa lopp för säsongen då han blev sjätte i FM-finalen i H18 på medeldistansen i Korpilahti söder om Jyväskylä på söndagen.

Nyhetsbild

ÖID:s juniortrio var stabil i FM-kvalet i medeldistans

ORIENTERING Den trio ÖID-juniorer som klarat sig bäst i säsongens tidigare elitmönstringar klarade sig bäst också i lördagens FM-kval på medeldistansen.

Nyhetsbild

Tuff kamp om FM-finalplatserna i medeldistans – många från regionen tog sig vidare

ORIENTERING FM i medeldistans inleddes med kval i dag, och flera ÖID:are tog sig till A-finalen som avgörs på söndag.

Brahe näst bästa FSO-klubb i juniorcupen – Solfs Olivia Hahn totaltrea

ORIENTERING Solf IK:s Olivia Hahn slutade trea totalt D18 i juniorcupen. I föreningscupen var IF Brahe näst vassast av de finlandssvenska klubbarna efter OK 77.

Nyhetsbild

Många restriktioner när FM i medeldistans avgörs i helgen – ungefär 50 från ÖID deltar

ORIENTERING Ett femtiotal ÖID:are är anmälda till säsongens första FM, som totalt lockar 1861 deltagare i helgen. FM i medeldistans avgörs i Korpilahti, söder om Jyväskylä.

Nyhetsbild

Ukskoski och Heiska segernamn i 400-sprinten

ORIENTERING Karoliina Ukskoski och Samu Heiska var namn som höll hela vägen i 400-sprinten. De vann båda deltävlingarna och korades därmed till totalsegrare i huvudklasserna.

Nyhetsbild

Emil Jansson sexa på medeldistansen i EM-granskningen: "Jag har hittat rätt fokus"

ORIENTERING Emil Jansson fick till ett nytt bra lopp i juniorernas EM-granskningar på söndagen.

Nyhetsbild

Järveläinen och Sundelin distriktsmästare i sprint

ORIENTERING ÖID-mästerskapen i sprint avgjordes på söndagsförmiddagen på Karlebys gator. Huvudklasserna bjöd inte på några skrällar då mästarna hette Järveläinen och Sundelin.

Emil Jansson nöjd sjua i EM-granskning

ORIENTERING Brahes Emil Jansson är på det hela taget nöjd med lördagens sjundeplats vid juniorernas EM-granskningar i Valkeakoski.

Nyhetsbild

GIF arrangerar 400-sprinten och ÖID-mästerskapen i orientering – i Karleby centrum

ORIENTERING GIF och KoS arrangerar sprinttävlingar i urban miljö på söndag. 400-sprinten, som också innebär mästerskap för såväl ÖID som KP, lockar drygt 230 deltagare.

Nyhetsbild

Brahes insats i stafett-DM räckte till "huvudvinsten" – slog alla lag från båda distrikten

ORIENTERING Brahes herrtrio tog ÖIDM-guld i stafett i Vörå på söndagen. På damsidan tog Närpes OK en dubbelseger.

Nyhetsbild

Över 200 orienterare drabbar samman i Sundby 

ORIENTERING Brahes och Femmans garden drabbar samman i Falkens nationella i Sundby på lördagen. Det kan bli en rafflande uppgörelse mellan "ungtupparna" i Brahe som satsar uppåt och Femmans blandning av rutinerade "rävar" och några yngre mindre meriterade.

Nyhetsbild

Olivia Hahn rikstvåa  i juniorliga-premiären – "Placeringen bra, men inte loppet"

ORIENTERING.

Solf IK:s Olivia Hahn smällde till med ÖID:s bästa junior-insatser i Lahtis, där söndagens tävling ingick i den inhemska juniorligan. Med nästan hela landseliten på plats kom 17-åringen tvåa i flickklassen D18 bland 25 deltagare. 

Nyhetsbild

Österbottniska damtrion topp sex i Lahtis – två bommar fällde Enlund

ORIENTERING Hela den österbottniska damtrion orienterade sig in bland de sex bästa i sammandraget efter helgens två elittävlingar i Lahtis.

Nyhetsbild

Portin och Kriikkula vann Kvarken-rastit – Malax IF:s Jenny Finnäs fjärde: "Vet inte om jag ska vara nöjd"

ORIENTERING Det blev samma segrare som i Gunilack för sex veckor sedan, när Kvarken-rastit avgjordes strax norr om Vasa på lördagen: Fredric Portin från Pargas IF och Johanna Kriikkula från Rasti-Kurikka.

Nyhetsbild

Enlund och Jansson orienterade i Lahtis gropar – nådde varsin fjärdeplats

ORIENTERING

Korsholmsdamen Alexandra Enlund och Brahe-junioren Emil Jansson nådde varsin fin fjärde plats i säsongens första stora elitmönstring i Lahtis på lördagen, när en kortdistanstävling avgjordes.

Nyhetsbild

Orienteraren Kirsi Nurmi tillbaka i Vasa – gör tävlingsdebut i Lahtis i helgen

ORIENTERING Orienteraren Kirsi Nurmi har återflyttat från Göteborg till Vasa. Samtidigt har hon bytt klubb från IFK Göteborg till SK Pohjantähti, två klubbar som tävlat om absoluta topplaceringar i stora budkavlar.

Nyhetsbild

Kvarkenträffen krympte – deltagarna tävlar i två omgångar

ORIENTERING Den traditionella tredagars-orienteringen Kvarkenträffen, som startade 1971, krymper i år till en endags-tävling: Kvarken-rastit.

Nyhetsbild

Emil Johansson bäst på söndagens långdistans

ORIENTERING "Armeklassen" H20 kan betecknas som liten. Men det blev ändå en naggande god seger för Brahes Emil Johansson på söndagens långdistans i Lappo.

Nyhetsbild

ÖID-juniorer på frammarsch i helgens orientering – Vasaorienteraren Christian Kronberg diskad

ORIENTERING

ÖID:s juniorer vann fyra klasser, och nådde tre övriga pallplatser i Lappo på lördagen. Men det stora kapet av rankingpoäng uteblev för de flesta.

Nyhetsbild

Höstman slog till som damtrea i Lappo

ORIENTERING Victoria Höstman slog till med en riktig skräll och sprang in som trea på nationella orienteringstävlingen i Lappo under lördagen.

Nyhetsbild

Unik chans för ÖID:arna att plocka rankingpoäng i Lappo

ORIENTERING De österbottniska orienterarna får en unik chans att förbättra sin position på riksrankingen – utan att behöva resa långa vägar söderöver för att hämta hem poängen.

Nyhetsbild

Kontrollrikt i Salo – Gunell femma och Joensuu åtta

ORIENTERING Yvonne Gunell slutade femma på den ovanligt kontrollrika banan i Salo på onsdagskvällen. Brahe-junioren Valter Joensuu slutade på åttonde plats – efter en praktinledning.

Nyhetsbild

Braheduo tog revansch i Kyrkslätt – blev trea och fyra

ORIENTERING Brahes juniorduo Emil Jansson och Valter Joensuu tog snabbrevansch för sina tillkortakommanden i Esbo, genom att komma trea och fyra i Kyrkslätt på tisdagens medeldistans. Båda tog sig genom elva-kontrollers banan i H18 utan större misstag.

Nyhetsbild

Tvåbarnsmamman Jenny Finnäs från Malax IF tog DM-guld: "Inte tävlat sedan jag var under 18"

ORIENTERING Efter femton års frånvaro från tävlingsidrott är Jenny Finnäs tillbaka på orienteringstävlingarna. På lördagen tog hon ÖIDM-guldet i damklassen – fast hon egentligen skulle fått tävla första säsongen i oldgirlsklassen D35.

Nyhetsbild

Perfektion bakom Brunells guld i ÖIDM – Portin ändå snäppet vassare

ORIENTERING Perfektion var nyckelordet, då Filip Brunell sammanfattade sitt lopp på medeldistansen i Solf. Det perfekta loppet gav Minken-orienteraren DM-guldet i herrklassen.

Nyhetsbild

ÖIDM på medeldistans i Solf är en öppen historia – 290 orienterare anmälda

ORIENTERING Orienterarnas ÖID-mästerskap på medeldistans i Solf på lördag är en ovanligt öppen historia – i flera bemärkelser.

Nyhetsbild

André Haga vann FM-sprinten med bred marginal

CYKELORIENTERING André Hagas rädsla för att "halva startfältet kunde Kauppis-terrängen utantill" visade sig obefogad, då FM i cykelorientering inleddes i Tammerfors på midsommardagen.

Nyhetsbild

Österbottningarna väl framme i skugg-Jukola

ORIENTERING Österbottningarna spelade framträdande roller i Egentliga Finlands skugg-Jukola, som gick under namnet Impivaaran viesti.

Nyhetsbild

Enlund inledde bäst – men stämplade fel i dramatiska Venla-kavlen 

ORIENTERING Alexandra Enlund såg till att Piffen var i ledningen efter första sträckan i Venla-tävlingen i årets repris-Jukola i Sibbo.

Läs VBL digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande