Sport

Orientering

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Emil Jansson vann det nattliga mästarmötet på Tössbacken

ORIENTERING Brahes Emil Jansson vann "mästarmötet" i herrklassen i fredagskvällens dramatiska natt-DM i Kronoby. Segern kom efter en sällsynt thriller, där fem olika distriktsmästare ledde tävlingen i något skede.

Nyhetsbild

VM-medaljörer tävlar i Vasa i helgen – totalt 115 cykelorienterare är anmälda

CYKELORIENTERING Sex VM-medaljörer finns bland de drygt hundra anmälda till helgens tävlingar i cykelorientering som ordnas i Vasa.

Nyhetsbild

Stort intresse för natt-DM i Kronoby – Solf IK:s Olivia Hahn deltar

Orientering

Fredagskvällens natt-DM i Kronoby lockar ovanligt många orienterare – fler än på åtminstone sju år. Det här gläder inte minst Kronans tävlingsledare Eva-Lotte Myrskog. 

Nyhetsbild

Portin sjua i FM-medeldistansen – Gunell och Enlund avbröt

ORIENTERING Precis som i fjol blev Fredric Portin blev sjua herrfinalen på FM-medeln. Men i år gjorde han det från ett betydligt tidigare startnummer, efter sitt mediokrare lopp i kvalet.

Nyhetsbild

Emil Jansson FM-sexa på medeldistansen – tillbaka på nivån före fjolårets svacka

ORIENTERING Brahes nyförvärv Emil Jansson gjorde sitt bästa lopp för säsongen då han blev sjätte i FM-finalen i H18 på medeldistansen i Korpilahti söder om Jyväskylä på söndagen.

Nyhetsbild

ÖID:s juniortrio var stabil i FM-kvalet i medeldistans

ORIENTERING Den trio ÖID-juniorer som klarat sig bäst i säsongens tidigare elitmönstringar klarade sig bäst också i lördagens FM-kval på medeldistansen.

Nyhetsbild

Tuff kamp om FM-finalplatserna i medeldistans – många från regionen tog sig vidare

ORIENTERING FM i medeldistans inleddes med kval i dag, och flera ÖID:are tog sig till A-finalen som avgörs på söndag.

Brahe näst bästa FSO-klubb i juniorcupen – Solfs Olivia Hahn totaltrea

ORIENTERING Solf IK:s Olivia Hahn slutade trea totalt D18 i juniorcupen. I föreningscupen var IF Brahe näst vassast av de finlandssvenska klubbarna efter OK 77.

Nyhetsbild

Många restriktioner när FM i medeldistans avgörs i helgen – ungefär 50 från ÖID deltar

ORIENTERING Ett femtiotal ÖID:are är anmälda till säsongens första FM, som totalt lockar 1861 deltagare i helgen. FM i medeldistans avgörs i Korpilahti, söder om Jyväskylä.

Nyhetsbild

Ukskoski och Heiska segernamn i 400-sprinten

ORIENTERING Karoliina Ukskoski och Samu Heiska var namn som höll hela vägen i 400-sprinten. De vann båda deltävlingarna och korades därmed till totalsegrare i huvudklasserna.

Nyhetsbild

Emil Jansson sexa på medeldistansen i EM-granskningen: "Jag har hittat rätt fokus"

ORIENTERING Emil Jansson fick till ett nytt bra lopp i juniorernas EM-granskningar på söndagen.

Nyhetsbild

Järveläinen och Sundelin distriktsmästare i sprint

ORIENTERING ÖID-mästerskapen i sprint avgjordes på söndagsförmiddagen på Karlebys gator. Huvudklasserna bjöd inte på några skrällar då mästarna hette Järveläinen och Sundelin.

Emil Jansson nöjd sjua i EM-granskning

ORIENTERING Brahes Emil Jansson är på det hela taget nöjd med lördagens sjundeplats vid juniorernas EM-granskningar i Valkeakoski.

Nyhetsbild

GIF arrangerar 400-sprinten och ÖID-mästerskapen i orientering – i Karleby centrum

ORIENTERING GIF och KoS arrangerar sprinttävlingar i urban miljö på söndag. 400-sprinten, som också innebär mästerskap för såväl ÖID som KP, lockar drygt 230 deltagare.

Nyhetsbild

Brahes insats i stafett-DM räckte till "huvudvinsten" – slog alla lag från båda distrikten

ORIENTERING Brahes herrtrio tog ÖIDM-guld i stafett i Vörå på söndagen. På damsidan tog Närpes OK en dubbelseger.

Nyhetsbild

Över 200 orienterare drabbar samman i Sundby 

ORIENTERING Brahes och Femmans garden drabbar samman i Falkens nationella i Sundby på lördagen. Det kan bli en rafflande uppgörelse mellan "ungtupparna" i Brahe som satsar uppåt och Femmans blandning av rutinerade "rävar" och några yngre mindre meriterade.

Nyhetsbild

Olivia Hahn rikstvåa  i juniorliga-premiären – "Placeringen bra, men inte loppet"

ORIENTERING.

Solf IK:s Olivia Hahn smällde till med ÖID:s bästa junior-insatser i Lahtis, där söndagens tävling ingick i den inhemska juniorligan. Med nästan hela landseliten på plats kom 17-åringen tvåa i flickklassen D18 bland 25 deltagare. 

Nyhetsbild

Österbottniska damtrion topp sex i Lahtis – två bommar fällde Enlund

ORIENTERING Hela den österbottniska damtrion orienterade sig in bland de sex bästa i sammandraget efter helgens två elittävlingar i Lahtis.

Nyhetsbild

Portin och Kriikkula vann Kvarken-rastit – Malax IF:s Jenny Finnäs fjärde: "Vet inte om jag ska vara nöjd"

ORIENTERING Det blev samma segrare som i Gunilack för sex veckor sedan, när Kvarken-rastit avgjordes strax norr om Vasa på lördagen: Fredric Portin från Pargas IF och Johanna Kriikkula från Rasti-Kurikka.

Nyhetsbild

Enlund och Jansson orienterade i Lahtis gropar – nådde varsin fjärdeplats

ORIENTERING

Korsholmsdamen Alexandra Enlund och Brahe-junioren Emil Jansson nådde varsin fin fjärde plats i säsongens första stora elitmönstring i Lahtis på lördagen, när en kortdistanstävling avgjordes.

Nyhetsbild

Orienteraren Kirsi Nurmi tillbaka i Vasa – gör tävlingsdebut i Lahtis i helgen

ORIENTERING Orienteraren Kirsi Nurmi har återflyttat från Göteborg till Vasa. Samtidigt har hon bytt klubb från IFK Göteborg till SK Pohjantähti, två klubbar som tävlat om absoluta topplaceringar i stora budkavlar.

Nyhetsbild

Kvarkenträffen krympte – deltagarna tävlar i två omgångar

ORIENTERING Den traditionella tredagars-orienteringen Kvarkenträffen, som startade 1971, krymper i år till en endags-tävling: Kvarken-rastit.

Nyhetsbild

Emil Johansson bäst på söndagens långdistans

ORIENTERING "Armeklassen" H20 kan betecknas som liten. Men det blev ändå en naggande god seger för Brahes Emil Johansson på söndagens långdistans i Lappo.

Nyhetsbild

ÖID-juniorer på frammarsch i helgens orientering – Vasaorienteraren Christian Kronberg diskad

ORIENTERING

ÖID:s juniorer vann fyra klasser, och nådde tre övriga pallplatser i Lappo på lördagen. Men det stora kapet av rankingpoäng uteblev för de flesta.

Nyhetsbild

Höstman slog till som damtrea i Lappo

ORIENTERING Victoria Höstman slog till med en riktig skräll och sprang in som trea på nationella orienteringstävlingen i Lappo under lördagen.

Nyhetsbild

Unik chans för ÖID:arna att plocka rankingpoäng i Lappo

ORIENTERING De österbottniska orienterarna får en unik chans att förbättra sin position på riksrankingen – utan att behöva resa långa vägar söderöver för att hämta hem poängen.

Nyhetsbild

Kontrollrikt i Salo – Gunell femma och Joensuu åtta

ORIENTERING Yvonne Gunell slutade femma på den ovanligt kontrollrika banan i Salo på onsdagskvällen. Brahe-junioren Valter Joensuu slutade på åttonde plats – efter en praktinledning.

Nyhetsbild

Braheduo tog revansch i Kyrkslätt – blev trea och fyra

ORIENTERING Brahes juniorduo Emil Jansson och Valter Joensuu tog snabbrevansch för sina tillkortakommanden i Esbo, genom att komma trea och fyra i Kyrkslätt på tisdagens medeldistans. Båda tog sig genom elva-kontrollers banan i H18 utan större misstag.

Nyhetsbild

Tvåbarnsmamman Jenny Finnäs från Malax IF tog DM-guld: "Inte tävlat sedan jag var under 18"

ORIENTERING Efter femton års frånvaro från tävlingsidrott är Jenny Finnäs tillbaka på orienteringstävlingarna. På lördagen tog hon ÖIDM-guldet i damklassen – fast hon egentligen skulle fått tävla första säsongen i oldgirlsklassen D35.

Nyhetsbild

Perfektion bakom Brunells guld i ÖIDM – Portin ändå snäppet vassare

ORIENTERING Perfektion var nyckelordet, då Filip Brunell sammanfattade sitt lopp på medeldistansen i Solf. Det perfekta loppet gav Minken-orienteraren DM-guldet i herrklassen.

Nyhetsbild

ÖIDM på medeldistans i Solf är en öppen historia – 290 orienterare anmälda

ORIENTERING Orienterarnas ÖID-mästerskap på medeldistans i Solf på lördag är en ovanligt öppen historia – i flera bemärkelser.

Nyhetsbild

André Haga vann FM-sprinten med bred marginal

CYKELORIENTERING André Hagas rädsla för att "halva startfältet kunde Kauppis-terrängen utantill" visade sig obefogad, då FM i cykelorientering inleddes i Tammerfors på midsommardagen.

Nyhetsbild

Österbottningarna väl framme i skugg-Jukola

ORIENTERING Österbottningarna spelade framträdande roller i Egentliga Finlands skugg-Jukola, som gick under namnet Impivaaran viesti.

Nyhetsbild

Enlund inledde bäst – men stämplade fel i dramatiska Venla-kavlen 

ORIENTERING Alexandra Enlund såg till att Piffen var i ledningen efter första sträckan i Venla-tävlingen i årets repris-Jukola i Sibbo.

Nyhetsbild

Julia Järveläinen tillbaka bland skärmarna i skogen

ORIENTERING Femmans Julia Järveläinen var etta bland FSO:arna i Gunilack, men fick släppa en medtävlare före sig i det slutliga protokollet.

Nyhetsbild

Landslagstränaren visade vägen i Gunilack-terrängen

ORIENTERING Landslagstränaren lät ingen sticka upp i Gunilack på söndagen. Piffens Fredric Portin var den enda som underskred halvtimmen på den förhållandevis kontrolltäta banan.

Nyhetsbild

Högklassig rutin mot ungt blod i H21 i Gunilack

ORIENTERING Minkens nationella blir en efterlängtad säsongspremiär för alla tävlingssugna orienterare. Det bjuds på fina startfält i Gunilack på söndag. I H21 kan man tala om högklassig rutin mot ungt orienterarblod.

Nyhetsbild

Minkens nationella lockar – anmälningstaket kom fort emot

ORIENTERING IF Minken är en av de första – om inte den första – tävlingsarrangören i landskapet denna märkliga vår. Föreningen ordnar nationella tävlingar på medeldistans på söndag.

Nyhetsbild

Fem VM-medaljer, tre EM-medaljer och tre segrar i Jukola – Mats Haldin delade oftast framgången: "Ett fint liv"

ORIENTERING Korsholmaren Mats Haldin tog de flesta av sina framgångar i stafetter. Nio år efter avslutad elitkarriär bor han kvar i Halden, den stad vars klubb han vann Jukola och Tiomila med många gånger.

Nyhetsbild

Minken arrangerar säsongens första nationella i Österbotten

ORIENTERING Det börjar röra på sig i idrottsvärlden. Nu bjuder IF Minken in till säsongens första nationella orienteringstävling i Österbotten. Tävlingen ordnas den 7 juni.

 

Nyhetsbild

FSO-mästerskapen flyttas fram ett år

ORIENTERING De finlandssvenska orienterarna kommer inte att ha något förbundsmästerskap i år. Tävlingarna på Åland flyttas fram ett år.

Nyhetsbild

VM i orientering ställs in

ORIENTERING Årets VM i orientering ställs in på grund av coronapandemin. Dessutom kan nästa års EM inte genomföras som tänkt – av ekonomiska skäl.

Nyhetsbild

FSO väntar med beslut om förbundsmästerskapen: "Måste kanske göra en kritisk analys"

ORIENTERING FSO-mästerskapen i orientering är inplanerade till 7–9 augusti. Mästerskapen ska arrangeras på Åland, men om det blir så är ännu öppet.

Nyhetsbild

Amanda Strandvall i Team 2025 – men tränar hemma i Nykarleby

ORIENTERING Två FM-guld i höstas förde in Nykarlebytjejen Amanda Strandvall i landslagets framtidsgrupp Team 2025.

Nyhetsbild

"Orienteringsdöden" skakade Sverige på 1990-talet – kvar finns fortfarande frågetecken

ORIENTERING I början av 1990-talet drabbades vårt västra grannland av mystiska dödsfall som i media fick namnet "Orienteringsdöden". Närmare trettio år senare är det ännu oklart varför det hände – och varför det inte hände också i Finland.