Sport

Orientering

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Valter Joensuu femte i natt-FM

ORIENTERING Det var de yngsta och de äldsta som tog de bästa ÖID:placeringarna i natt-FM i orientering, som avgjordes i Jämsä sent på lördagskvällen.

Nyhetsbild

Amanda Strandvall fin femma på JEC-långdistansen

ORIENTERING Amanda Strandvall slutade femma på långdistansen vid juniorernas Europacup i Frankrike på lördagen.

Nyhetsbild

Amanda Strandvall trettonde i JEC-sprinten i Frankrike

ORIENTERING Amanda Strandvall inledde sitt Europacup-tävlande med en trettonde plats på fredagens sprint i Ruoms i sydöstra Frankrike.

Nyhetsbild

Enlund världscuptävlar i Kina – Strandvall drar till Frankrike

ORIENTERING Alexandra Enlund blev på måndagen uttagen till säsongens sista världscuptävlingar. De avgörs i Kina i slutet av oktober.

Nyhetsbild

Strandvall, Kronholm och Gunell tog FM-guld i sprint

ORIENTERING Söndagens FM-sprint i Forssa slutade i större österbottniskt jubel än på många år.

Nyhetsbild

Strandvall snabbast i kvalet i sprint-FM

ORIENTERING Hur gick det för de österbottniska orienterarna i morgonens sprintkval i FM i Forssa? Se resultaten från junior-, senior- och veteranklasserna här.

Solf IK FM-sjua i D20-kavlen – knackigt för övriga ÖID-lag

1

ORIENTERING En del ÖID-juniorer och -veteraner fick till det på sina etapper i FM-kavlen i Mynämäki. Men till helgjutna laginsatser räckte det oftast inte.

Gunell angav takten till Piffens FM-silver 

ORIENTERING 45-åriga Yvonne Gunell hängde med i tätkvintetten på startsträckan i damernas huvudklass i FM-budkavlen i Mynämäki.

Nyhetsbild

Grus i IF Brahes lagmaskineri inför FM – ÖID saknar seniorlag

ORIENTERING IF Brahe – som gått i bräschen för en elitsatsning för regionens juniorer – fick ett beskt besked från armén inför lördagens FM.

ÖID-juniorer 14:e i riksfinalen

ORIENTERING ÖID:s juniororienterare under 14 år blev 14:e bland de 18 distriktslag som tävlade i riksfinalen i Tammerfors på söndagen.

Cederberg och Enlund  missade tillsammans 

ORIENTERING Ida-Marie Cederberg var tredje snabbast fram till tjugonde kontrollen i söndagens jaktstart i Euromeeting i Estland.

Jens Jern och Matilda Torrkulla ÖID-mästare i nattorientering

ORIENTERING Femmans Jens Jern och Matilda Torrkulla blev ÖID-mästare i nattorientering i gränsskogarna mellan Jurva, Ilmola och Kurikka sent på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Portin tar över orienteringslandslaget: "Jag vill vara förstående och människocentrerad"

ORIENTERING Fredric Portin är vald till ny chefstränare för orienteringslandslaget.

Nyhetsbild

Amanda Strandvall guldmedaljör i långa FM

ORIENTERING Minkens Amanda Strandvall är inte längre enbart en av landets bästa sprintorienterare.

Nyhetsbild

Haga en ynka sekund från FM-guldet

CYKELORIENTERING På söndagen fick André Haga, smaka på den minimalaste av förluster. Han förlorade nämligen FM-guldet på långdistansen i cykelorientering i Vichtis med en sekund mot Pekka Niemi.

Nyhetsbild

André Haga tog FM-silver i cykelorientering

CYKELORIENTERING Botnias André Haga tog FM-silver på sprinten längs Lojoåsen i Ojakkala i Vichtis på lördagen.

Nyhetsbild

HS: Portin vill träna Finlands landslag

ORIENTERING FSO:s förbundstränare Fredric Portin har sökt jobbet som tränare för Finlands orienteringslandslag. Det skriver Helsingin Sanomat.

Nyhetsbild

Josefin Häggdahl från Molpe är Finlands representant i VM för döva: "Hörseln ger ingen fördel"

ORIENTERING Molpebördiga Josefin Häggdahl deltar just nu i sitt andra landslagsuppdrag och sitt första VM. Hon är Finlands enda representant – men hoppas på fler blåvita deltagare nästa år då EM avgörs i Sverige.

Nyhetsbild

Kim Fagerudd herrtrea i Lochteå

ORIENTERING Toppstriden i herrklassen vid Kokkolan Suunnistajats nationella orienteringstävlingar i Lochteå blev nästan lika rafflande som VM-finalen på medeldistansen i Norge.

Nyhetsbild

Sju finländare till final på medeldistansen i VM i orientering: "Målsättningen uppfylldes"

VM I ORIENTERING Alla sju finländska deltagare på medeldistansen i VM i orientering klarade kvalet. Det betyder att alla syns i fredagens final.

Nyhetsbild

Pargas IF och OK Trian dominerade FSOM-stafetten

1

ORIENTERING Speciellt Pargas IF:s stafettlag sprang hem många medaljer i huvudklasserna på söndagen. I damklassen blev det dubbelseger medan herrarna fick nöja sig med silver.

Nyhetsbild

Bara skuggan hann med då Fredric Portin satte fart i FSOM

ORIENTERING Fredric Portin tog helgens andra seger i FSO-mästerskapen, nu i långdistans. Han tog dessutom guldet i överlägsen stil.

Nyhetsbild

Fredric Portin tog första FSO-guldet: "Det är lite speciellt"

ORIENTERING Fredric Portin har en lång langslagskarriär bakom sig. Men han har aldrig segrat i FSO-mästerskapens herrklass. Nu fick han äntligen ett förbundsmästerskap.

Nyhetsbild

Alexandra Enlund snabbast igen – försvarade FSO-segern i sprint

ORIENTERING Alexandra Enlund gjorde precis som i fjol. Hon segrade i sprint i FSO-mästerskapen – en klar seger på Kristinestads gator.

Nyhetsbild

Orientering i stad och vid hav då Kristinestad och Närpes står som värdar för FSOM

ORIENTERING I helgen löper Svenskfinlands bästa orienterare längs Kristinestads smala gränder och över klipphällarna i Norrnäs. Tävlingsterrängen hör till klassen bättre österbottnisk terräng, säger Kenneth Smeds, banläggare för Närpes OK.

Nyhetsbild

Alla åldrar deltog i ÖIDM i Solf – äldsta deltagaren Thor, 90, har orienterat sedan 30-talet

ORIENTERING Långdistansen i ÖID-mästerskapen i orientering i Solf idag lockade 270 deltagare i alla åldersklasser. Äldsta deltagaren Thor Löfroth kommer från Kronoby och har hållit på med orientering i 80 år.

Nyhetsbild

Tidigare elitorienterare segrade i Kvarkenträffen: "Man har orientering i blodet"

KVARKENTRÄFFEN De tidigare elitidrottarna Saara Norrgrann och Fredric Portin for iväg med totalsegrarna i årets upplaga av Kvarkenträffen. För Norrgrann var det den femte segern.

Nyhetsbild

Lettländska Lusa om Kvarkenträffen: "Det är fantastiskt att få vara med"

KVARKENTRÄFFEN Fredric Portin och Saara Norrgrann hand om ledningen inför Kvarkenträffens sista deltävling. I år är tre deltagare med från andra länder än Finland – Tjeckien, Lettland och Sverige.

Nyhetsbild

Orienteringsveteran i Kvarkenträffen: "Anmäler man sig så deltar man"

ORIENTERING Kvarkenträffens första deltävling bjöd på stekande sol och fin orientering. Mycket tyder på att det kommer bli en jämn kamp om segern.

Enlund och Jansson uppåt – Strandvall neråt i O-ringen

ORIENTERING. Alexandra Enlund och Emil Jansson lyfte sig rejält i O-ringens elitklasser då den andra etappen avgjordes i mera krävande terräng i Finspång på tisdagen.

Nyhetsbild

Tävlingsledare för Kvarkenträffen: "Omöjligt att ordna utan talkoarbete"

ORIENTERING Över 500 orienterare kommer tävla i årets upplaga av Kvarkenträffen. I Lillkyro är förberedelserna klara inför den första deltävlingen och man hoppas på en folkfest.

Norrgrann kan ta en femte totalseger i Kvarkenträffen: "Jag ser framemot tre bra tävlingar"

ORIENTERING Det är dags för årets upplaga av Kvarkenträffen. På damsidan finns det möjlighet för Närpesbördiga Saara Norrgrann att ta en femte totalseger.

Amanda Strandvall 20:e då O-ringen inleddes 

ORIENTERING. Minkens Amanda Strandvall stod för den bästa starten av österbottningarna i elitklasserna då O-ringens 5-dagars inleddes i Finspång, utan Norrköping i Sverige. Strandvall blev 20:e i den äldsta flickklassen D20E med närmare ett hundra deltagare. Samtidigt var hon bäst av fem finländskor.

Nyhetsbild

VM-medaljören kom till Finland för kärleken till orientering – stannade för kärleken till Saara

ORIENTERING Fransmannen Frédéric "Fredo" Tranchand skulle stanna ett år i Finland. Nu är han inne på sjätte året och bor på Brändö i Vasa tillsammans med Närpesbördiga Saara Norrgrann. Men just är han mest på träningsläger – och siktar hårt på VM i Norge om mindre än en månad.

Nyhetsbild

Finland förlorade bronset med en sekund – Tuomisto om sitt JVM: Katastrof

ORIENTERING Anu Tuomisto förde upp Finland till fjärde plats på sin etapp i JVM-stafetten. Och det blev också slutplaceringen i ett mästerskap som orienteraren från Vaasan Suunnistajat är allt annat än nöjd med.

Nyhetsbild

Gunell tog VM-guld på medeldistansen: "Löpningen känns bra"

ORIENTERING Yvonne Gunell gick inte att stoppa en gång till i veteran-VM i Lettland.

Nyhetsbild

Tuomisto tog sig inte till final på medeldistans i JVM

ORIENTERING Vaasan Suunnistajats Anu Tuomisto skulle behövt en 40 sekunder snabbare tid för att ta sig till medeldistansfinalen i junior-VM.

Nyhetsbild

Stängd port spolierade Gunells guldchans i VM

ORIENTERING En stängd port ödelade sprintfinalen i veteran-VM i Riga på söndagen. Yvonne Gunell skulle ha vunnit guldet i damer 45 om klassen inte hade blivit struken.

Nyhetsbild

Anu Tuomisto in bland de 30 bästa i junior-VM: "Alltför många missar"

ORIENTERING Ingen pangträff, men inte heller någon katastrof. Så kan man sammanfatta finländarnas insatser i sprinten i junior-VM.

Nyhetsbild

Wennman slutade femma – Grankull vann sin klass

ORIENTERING Heini Wennman slutade femma i damernas elitklass då Kajanalandsveckan avslutades med jaktstart på fredagen. Unga Daniela Grankull från Kronan vann sin klass.

Tre från Vaasan Suunnistajat till VM i cykelorientering

CYKELORIENTERING Österbotten är starkt representerat i VM-truppen i cykelorientering som spikades efter helgens tävlingar i Estland.

Nyhetsbild

Miss i slutet fällde Portin av FM-pallen

ORIENTERING En fatal miss på den tredje sista kontrollen före målet fällde Fredric Portin av FM-pallen. Det blev i stället en sjundeplats på medeldistansen i Mustavaara.

Snellman visade ÖID:arna vägen till medel-FM-pallen

ORIENTERING ÖID:s två äldsta deltagare visade hur man tar sig till FM-pallen. Alla övriga sextio bommade för mycket och fick ta av sig mössan inför medaljduon.

Nyhetsbild

Orienterings-FM lockar ett sextiotal ÖID:are

ORIENTERING Lördagens FM-medeldistans i Taivalkoski lockar betydligt fler ÖID:are än fjolårets tävling i Kouvola. Dryga 60 ÖID-orienterare är anmälda, mot 45 i fjol.

Nymalm femma, Cederberg åtta i svår VM-granskning

ORIENTERING Amy Nymalm knep en fin femteplats och Ida-Marie Cederberg blev åttonde i söndagens VM-granskning på medeldistans i Rautalampi. Många deltagare navigerade bort sig i den brutalt kuperade terrängen.