Utrikes

Kommentar

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Oroväckande likt dödkraschen i Jämijärvi för fem år sedan

Åtta döda fallskärmshoppare och en död pilot i Umeå. Har flygplanet tappat sin flygförmåga på grund av materialtrötthet? Så hände det i Finland.

Nyhetsbild

Oscar Winberg: Kan vi sluta tala om Donald Trump?

Allt för mycket fokus ligger i dag på Donald Trump. Det går sällan en vecka utan att man hör om Förenta staternas nuvarande president på nyheterna, sociala medier eller i någon form av underhållning.

Nyhetsbild

Utrikeskolumn: Träff med Marius och Bukarest

"Varit i Bukarest förut? Inte? Du kommer att finna det intressant, kanske lite exotiskt", säger Marius Petrescu förväntansfullt.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Katastrofen var nära – Kryssningsbåten hade tur

Det var en portion tur men också ett sjöräddningsmaskineri som bara Norge har som räddade Viking Sky från att bli Norges svar på Estonia. Skulle ankarena som fälldes strax efter att maskinerna hade gett upp inte fått fäste hade fartyget drivit på grund med stor risk för en totalförlisning.

Nyhetsbild

Freden som gjorde slut på alla freder

Statsvetaren Claus Stolpe berättar om det enorma fredspusslet som skulle läggas för 100 år sedan. Första världskriget var över och en drös nya länder såg dagens ljus.

Nyhetsbild

Klimatet gav världen hett om öronen

ÅRSKRÖNIKA En klimatrapport slog oss på käften men fattiga länder tog smällen. Ett barn stod upp för klimatet för världsledare som blundar, skriver Alexandra Furu i sin årskrönika om världen.

Nyhetsbild

Bakslag för mänskliga rättigheter i Europa – attityderna hårdnade mot flyktingar och aktivister

ÅRSKRÖNIKA Tittar man på Europa genom människorättsglasögon ser året riktigt dystert ut. Flyktingarnas rättigheter försämrades och medborgarorganisationerna fick allt svårare att verka, skriver Sofia Nygård i sin årskrönika om Europa.

Nyhetsbild

ANALYS: Verkligheten bakom "ett tudelat land"

För att förstå svängarna i amerikansk politik måste vi först inse hur djupt splittrat landet är, påstås det, skriver Oscar Winberg i sin analys.

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Lätt val i sak, men vad blir följden?

Löfvén, Kristersson och de andra överskuggar kärleken där de hänger på broräcket över den pittoreska Svartån i Västerås. Bakom valplanscherna syns hänglåsen som unga par låst fast som tecken på evig trohet och kärlek.

Nyhetsbild

ANALYS: Trump är impopulär – men inget biter på teflonytan

Även om man bortser från opinionsundersökningarna tyder allting på att Donald Trump är en väldigt impopulär president, skriver Oscar Winberg.

Nyhetsbild

Ghana 37 år senare: Det här kan bli riktigt bra

För 37 år sedan gick det inte så bra i Ghana. Landet har varit ett föredöme i Afrika, men då var även det instabilt och fattigt. Fattiga finns fortfarande, men utvecklingen är snabb, och framför allt stabil.

Nyhetsbild

Donald Trumps första år som president inte värst

KRÖNIKA Den 20 januari har Donald Trump varit president i exakt ett år, och vilket år det har varit. I USA har de senaste tolv månaderna präglats av en tsunamivåg av politiska nyheter. Flera av presidentens närmaste män har antingen lämnat Vita huset eller åtalats för brott.

Nyhetsbild

Drömmen om Kirkuk

Oljestaden Kirkuk kontrolleras igen av ­Bagdad. De kurdiska styrkorna valde – till den kurdiske presidentens förbittring – att inte försöka hålla staden.

Nyhetsbild

Analys: Mobbaren i Vita huset

Trump är inte revolutionerande, han är följden av en lång politisk historia av förolämpande retorik.

Nyhetsbild

Valvaka med komplikation

KOMMENTAR Plötsligt är gatan utanför fylld av folk. En svart ström. Unga. Mest män. En hel del maskerade, några har järnrör, knogjärn, flaskor. De springer, fotoförsöket i skymningen resulterar i ett enda sudd.

Nyhetsbild

”Gå inte ut på stan”

KOMMENTAR - Gå inte ut på stan nu, gå tillbaka till hotellet, säger innehavarinnan till den lilla restaurangen L´Ecumoir innan hon stänger dörren.

Nyhetsbild

Där vi alla vandrat

KOMMENTAR De flesta av oss kan enkelt relatera till platsen där vansinnet inträffade på Drottninggatan i fredags. Vi har gått där. Vi har stått just där. Det går enkelt att se platsen när man blundar och ta in de 180 sekunder av skräck som andra faktiskt upplevde på riktigt i går.

Nyhetsbild

Våra egna och de andra

KOMMENTAR För några veckor sedan rapporterade CNN om den papperslösa fyrabarnspappan som i Los Angeles var på väg att lämna sin dotter på skolan då han blev haffad av immigrationsmyndigheterna ICE. Nu väntar han på att bli deporterad. Pappan har bott 25 år i USA, större delen av sitt liv.

Nyhetsbild

Terrorn återvände till London

CHARLOTTA BUXTON I LONDON: Polisen och säkerhets­experterna hade varnat för att det kunde hända när som helst. Ett år efter terror­dåden i Bryssel utsattes West­minster i hjärtat av den brittiska huvud­staden för den attack Londonpolisen länge befarat.

Nyhetsbild

Ingen Tesla syns i Reno

"Gigafactory kommer visserligen att skapa jobb och dra till sig nya invånare till världens största småstad, men det är knappast de gamla Renoborna som plötsligt kommer att ha råd att köra Tesla", skriver Jeanette Öhman.

Nyhetsbild

Låt bli våra kroppar

KOMMENTAR Alla har rätt till liv. Det är ett av de starkaste argumenten som abortmotståndare brukar ha. Men rätten till liv måste också innefatta rätten till sin egen kropp.

Nyhetsbild

Kina kan bli världsledare

KRÖNIKA Den nuvarande, västerländska världsordningen är elitistisk. En stor del av världens befolkning kan gynnas om Kina lyckas bli en världsledande supermakt.

Nyhetsbild

Det behövs fler spadar

Om en amerikansk president kan ljuga om något så simpelt som publiksiffror kan han också ljuga om mycket annat. Behovet av granskande journalistik är större än på länge.

Politiska piruetter i Rumänien

KOLUMN Rumänsk politik kommer kanske aldrig att vara så spännande som i anslutning till då Ceausescu blev utbuad på balkongen (och störtades) kring julen 1989.

Nyhetsbild

Fossileran är på väg mot sitt slut

KOLUMN Så är det officiellt bekräftat – 2016 blev det varmaste året sedan de globala temperaturmätningarna inleddes på 1880-talet.