
Dan Ekholm: Kampen om arvet efter Merkel tilltar
Angela Merkel har lett Tyskland som förbundskansler i drygt 15 år. I höst lägger hon av och kampen om vem som ska axla hennes mantel hårdnar.
Angela Merkel har lett Tyskland som förbundskansler i drygt 15 år. I höst lägger hon av och kampen om vem som ska axla hennes mantel hårdnar.
En paragraf i kampen mot coronan kan leda till konkurs för Astrid Lindgrens värld. Det skulle innebära slutet för en av lekens sista fristäder.
Presidentvalet i USA blev jämnare än vad opinionsmätningarna hade gett vid handen. Men ingen stjäl segern av Trump.
En och annan tycker att massmedierna fokuserar för mycket på USA. Även Kina, Ryssland och Indien har en viktig roll i hur världen utvecklas. Men är vårt fokus på USA så konstigt?
Varför utreds det om USA:s president bör avsättas? Här är historien om diplomaten som kastades in i en osannolik historia som hämtad ur en politisk thriller, skriver Tom Forsman i sin kommentar.
UTRIKES Fredliga demonstrationer som urartar i våld ger sympati för Katalonien. Men det leder inte automatiskt till självständighet.
Turkisk militär korsar gränsen till Syrien ”inom kort”. Det var budet på tisdag. På onsdagen var det ett faktum, skriver Viveca Dahl i sin kommentar.
USA toppar statistiken både när det gäller antalet dödsskjutningar per år och antalet vapen per capita. Donald Trump skyller landets vapenproblem bland annat på dator- och tv-spel.
Ja, fallet med den häktade och åtalade rapparen Asap Rocky är skandalöst hyckleri. Men inte från det svenska rättsväsendets sida.
Åtta döda fallskärmshoppare och en död pilot i Umeå. Har flygplanet tappat sin flygförmåga på grund av materialtrötthet? Så hände det i Finland.
Allt för mycket fokus ligger i dag på Donald Trump. Det går sällan en vecka utan att man hör om Förenta staternas nuvarande president på nyheterna, sociala medier eller i någon form av underhållning.
"Varit i Bukarest förut? Inte? Du kommer att finna det intressant, kanske lite exotiskt", säger Marius Petrescu förväntansfullt.
Det var en portion tur men också ett sjöräddningsmaskineri som bara Norge har som räddade Viking Sky från att bli Norges svar på Estonia. Skulle ankarena som fälldes strax efter att maskinerna hade gett upp inte fått fäste hade fartyget drivit på grund med stor risk för en totalförlisning.
Statsvetaren Claus Stolpe berättar om det enorma fredspusslet som skulle läggas för 100 år sedan. Första världskriget var över och en drös nya länder såg dagens ljus.
ÅRSKRÖNIKA En klimatrapport slog oss på käften men fattiga länder tog smällen. Ett barn stod upp för klimatet för världsledare som blundar, skriver Alexandra Furu i sin årskrönika om världen.
ÅRSKRÖNIKA Tittar man på Europa genom människorättsglasögon ser året riktigt dystert ut. Flyktingarnas rättigheter försämrades och medborgarorganisationerna fick allt svårare att verka, skriver Sofia Nygård i sin årskrönika om Europa.
För att förstå svängarna i amerikansk politik måste vi först inse hur djupt splittrat landet är, påstås det, skriver Oscar Winberg i sin analys.
Löfvén, Kristersson och de andra överskuggar kärleken där de hänger på broräcket över den pittoreska Svartån i Västerås. Bakom valplanscherna syns hänglåsen som unga par låst fast som tecken på evig trohet och kärlek.
Även om man bortser från opinionsundersökningarna tyder allting på att Donald Trump är en väldigt impopulär president, skriver Oscar Winberg.
För 37 år sedan gick det inte så bra i Ghana. Landet har varit ett föredöme i Afrika, men då var även det instabilt och fattigt. Fattiga finns fortfarande, men utvecklingen är snabb, och framför allt stabil.
KRÖNIKA Den 20 januari har Donald Trump varit president i exakt ett år, och vilket år det har varit. I USA har de senaste tolv månaderna präglats av en tsunamivåg av politiska nyheter. Flera av presidentens närmaste män har antingen lämnat Vita huset eller åtalats för brott.
Oljestaden Kirkuk kontrolleras igen av Bagdad. De kurdiska styrkorna valde – till den kurdiske presidentens förbittring – att inte försöka hålla staden.
Trump är inte revolutionerande, han är följden av en lång politisk historia av förolämpande retorik.
KOMMENTAR Plötsligt är gatan utanför fylld av folk. En svart ström. Unga. Mest män. En hel del maskerade, några har järnrör, knogjärn, flaskor. De springer, fotoförsöket i skymningen resulterar i ett enda sudd.
KOMMENTAR - Gå inte ut på stan nu, gå tillbaka till hotellet, säger innehavarinnan till den lilla restaurangen L´Ecumoir innan hon stänger dörren.
KOMMENTAR De flesta av oss kan enkelt relatera till platsen där vansinnet inträffade på Drottninggatan i fredags. Vi har gått där. Vi har stått just där. Det går enkelt att se platsen när man blundar och ta in de 180 sekunder av skräck som andra faktiskt upplevde på riktigt i går.
KOMMENTAR För några veckor sedan rapporterade CNN om den papperslösa fyrabarnspappan som i Los Angeles var på väg att lämna sin dotter på skolan då han blev haffad av immigrationsmyndigheterna ICE. Nu väntar han på att bli deporterad. Pappan har bott 25 år i USA, större delen av sitt liv.
CHARLOTTA BUXTON I LONDON: Polisen och säkerhetsexperterna hade varnat för att det kunde hända när som helst. Ett år efter terrordåden i Bryssel utsattes Westminster i hjärtat av den brittiska huvudstaden för den attack Londonpolisen länge befarat.
"Gigafactory kommer visserligen att skapa jobb och dra till sig nya invånare till världens största småstad, men det är knappast de gamla Renoborna som plötsligt kommer att ha råd att köra Tesla", skriver Jeanette Öhman.
KOMMENTAR Alla har rätt till liv. Det är ett av de starkaste argumenten som abortmotståndare brukar ha. Men rätten till liv måste också innefatta rätten till sin egen kropp.