Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Raumovarvets vd om Kvarkenfärjan: "Ett mycket intressant projekt"

Tallinks nya miljövänliga passagerar- och bilfärja byggs i Raumo. Färjan, som ska trafikera på rutten Helsingfors-Tallinn, ska vara klar att sjösättas 2021. Om den nya Kvarkenfärjan konstaterar Raumovarvets vd: "Ett mycket intressant projekt".

Nyhetsbild

Saabs miljardaffär med USA:s flygvapen är nu definitivt i hamn

Saabs och Boeings mångmiljardaffär med amerikanska flygvapnet är nu definitivt klar. Försvarskoncernen bekräftar nu för första gången att konkurrenterna väljer att inte överklaga beslutet.

Nyhetsbild

Skräck-brexit allt troligare scenario

Det är lite drygt fem månader kvar till det brittiska EU-utträdet. Skräckscenariot för många företag – en hård brexit utan avtal – framstår just nu som allt troligare för varje dag som går utan en uppgörelse om ett utträdesavtal.

Nyhetsbild

Löständer och låtsasblod i Narniaan – "Det behövs en maskeradbutik i Vasa"

VASA På torsdagen slog maskeradbutiken Narniaan upp sina dörrar. Flera Vasabor kom för att hitta en utstyrsel. Ägaren Heli Kahlos tror att Vasaborna saknat en butik för fest och temakvällar.

Nyhetsbild

Grönt ljus för åtal mot svenska oljemagnater för folkrättsbrott i Sudan

Sveriges regering ger åklagaren grönt ljus för att väcka åtal mot topparna i oljebolaget Lundin Petroleum för misstänkt folkrättsbrott i Sudan kring millennieskiftet. Om och när åtal kommer är dock fortsatt oklart.

Nyhetsbild

Ericsson överträffade förväntningarna

Ericsson presenterar ett starkt tredje kvartal. Nu skruvas förväntningarna upp också på Nokia. Nokia presenterar sitt kvartalsresultat om en vecka.

Nyhetsbild

Elisas Veli-Matti Mattila: "Elisas starkaste kvartal någonsin"

Det starkaste kvartalsresultatet i Elisas historia. Telekombolaget Elisa, som köpte Anvia Telecom 2016, fortsätter att rada upp rekordresultat.

Nyhetsbild

Lidl i Melmo förnyas – butiken stängd två dagar

Lidl-affären i Melmo i Vasa förnyas. Förnyelsen är en del av det arbete som inleddes i kedjan redan 2017. Färgskalan blir vit och grå och butiksmöblerna förnyas. Affären i Melmo håller stängt i två dagar nästa vecka.

Nyhetsbild

New Yorker öppnar i Espen den 22 november

VASA New Yorker öppnar sin affär i gallerian Espen i Vasa den 22 november. Det bekräftar PR-chefen Susanna Schreiner på den tyskägda modekedjan.

Nyhetsbild

I Karleby har priset på körkort sjunkit mest – Trafiklärare: Det finns många erbjudanden men vad innehåller de?

I somras blev det billigare att ta personbilskörkort efter att den nya körkortslagen trätt i kraft. Men priserna på körkort varierar en hel del. Enligt sajten Talouteni.fi har körkortspriserna sjunkit allra mest i Karleby.

Nyhetsbild

Nordeaaktien straffas efter brottsmisstankar – varumärken kan lida

Nordeaaktien har straffats hårt efter de nya misstankarna som blivit kända om bankens medverkan till penningtvätt. Nu riskeras bankens varumärke, enligt analytiker.

Nyhetsbild

Tieto anställer ingenjörer som är specialister på etik

Tieto vill utveckla ansvarsfull AI och rekryterar etik- och transparensingenjörer. Företaget vill tjäna planeten och minska säkerhetsrisker.

Nyhetsbild

Eltillförseln till Natos nya högkvarter sker med teknik utvecklad i Vasa

Reläteknologi utvecklad i Vasa säkrar eltillförseln till EU:s och Natos högkvarter i Bryssel. ABB förnyar skydds- och styrreläer i Bryssel. Avtalet har undertecknats med det lokala nätverksbolaget Sibelgan.

Nyhetsbild

Allt fler flyger från Vasa flygplats – "Det är en betydande tillväxt"

VASA Antalet flygresenärer har ökat med 11 procent på flygplatser som drivs av Finavia. På Vasa flygplats har antalet resenärer ökat med 8,9 procent.

Nyhetsbild

Nya SD-kort ska råda bot på utrymmesbrist för telefoner med dubbla SIM-kort

Den kinesiska mobiltillverkaren Huawei har skapat ett SD-kort som är 45 procent mindre än microSD-kort. Företaget riktar in sig på den internationellt växande trenden med telefoner med två SIM-kort.

Nyhetsbild

Kämpigt för småföretagare i centrum: "Vi orkar inte jobba sju dagar i veckan"

VASA Småföretagarna i Vasa centrum har svårt att locka nya kunder. Gratis torgparkering på söndagar gynnar bara de stora butikerna, säger Annica Håkans, caféägare i Saluhallen.

Uppgift: Nordea kopplas till penningtvätt i Sverige

UPPDATERAD Ekobrottsmyndigheten i Sverige har fått dokument som påstås visa att banken Nordea kan ha brutit mot reglerna för penningtvätt. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till en talesman för myndigheten.

Nyhetsbild

Seminarium om cirkulär ekonomi ordnas på Westenergy

KORSHOLM Ett nytt seminarium om cirkulär ekonomi och vilka konkurrensfördelar tankesättet ger företagarna ordnas i november på Westenergy i Kvevlax. Bakom seminariet står också projekt vid såväl Vasek som Vasa universitet.

Nyhetsbild

Fluid-Bag minskar personalen med sju personer

Sjunkande omsättning och kärvare läge på vissa marknader gör att Fluid-Bag har samarbetsförhandlat. Personalen minskar med sju personer genom frivilliga arrangemang och pensioneringar.

Nyhetsbild

Låg andel fattiga i Sverige

Sverige har lägst andel personer som lever i allvarlig materiell fattigdom i Europa. Drygt 1 procent av den svenska befolkningen, motsvarande drygt 100 000 personer, lever i allvarlig materiell fattigdom, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Nyhetsbild

Wärtsilä med och utvecklar bogserbåt med självstyrande navigering i Singapore

Namnet Acceleration Centre, eller accelerationscenter, skvallrar om att Wärtsiläs nya enhet i Singapore ska sätta fart på innovationer och utveckling inom sjöfarten. Det första projektet är en bogserbåt som utrustas med självstyrande navigering.

Nyhetsbild

Goldman Sachs slår förväntningarna – vinsten steg mer än 20 procent

Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs redovisar ett vinstlyft på 20,5 procent för årets tredje kvartal.

Nyhetsbild

Ny trojan upptäckt i Androidtelefoner – kan tömma mobilen

En nyupptäckt trojan som kan infektera telefoner med mobiloperativsystemet Android har upptäckts. GPlayed kan i värsta fall såväl spionera som ta full kontroll över den drabbade enheten.

Nyhetsbild

Vinstlyft för Morgan Stanley – gick 2,11 miljarder dollar på plus

Amerikanska storbanken Morgan Stanley redovisar ett vinstlyft på 19 procent för årets tredje kvartal. Vinsten per aktie slutade på 1:17 dollar jämfört med 0:93 cent samma period föregående år och totalt 2,11 miljarder dollar.

Nyhetsbild

Konsumenter prioriterar miljön framför mode – många vill veta mer

Stopp för slit och släng – många svenska konsumenter vill inte längre köpa kläder för att bara använda en kort tid. Intresset för miljön är större än för mode och kläder, enligt en färsk webbundersökning.

Nyhetsbild

Volvo varnar för dyrt utsläppsproblem – slutnotan oklar

Lastbilstillverkaren Volvo varnar för betydande kostnader till följd av problem med en komponent i katalysatorn för avgasrening som slits ut snabbare än väntat. Aktien faller efter den dåliga nyheten.

Nyhetsbild

Intel och Rolls-Royce vill skapa självstyrda fartyg

Ett nytt samarbete mellan Rolls-Royce och processorjätten Intel ska skapa autonoma fartyg som kan navigera tack vare kameror och radarteknik.

Nyhetsbild

Wärtsilämotor utvecklad i Vasa driver unik lyxkryssare

Den i Vasa utvecklade Wärtsilä 31-motorn installeras i ett unikt kryssningsfartyg som byggs i Frankrike. Lyxkryssaren byggs för att ta turister till arktiska vatten.

Nyhetsbild

Veronica, 24, skapar som bäst sitt drömjobb – Målet är att kunna leva på garn och virkning

VASA Veronica Lönnqvist startade sitt företag för tre år sedan. I Garnknuten kombinerar hon sin passion för virkning och sitt stora intresse för ekologi och hållbarhet.

Nyhetsbild

Microsoft-grundaren Paul Allen död i cancer

Paul Allen, som tillsammans med Bill Gates grundade mjukvarujätten Microsoft på 1970-talet, har avlidit i cancer, uppger hans familj. Mångmiljardären höll sig mycket för sig själv, men skänkte enorma summor till olika projekt. "Mitt hjärta brister över att en av mina äldsta och käraste vänner gått bort", säger Gates i ett uttalande.

Nyhetsbild

Lokal-Tapiola samarbetade med hackare

Försäkringsbolaget Lokal-Tapiola bjöd in 50 hackare som försökte bryta in sig i bolagets datasystem senaste helg.

Nyhetsbild

Wasa Group bygger i Kuopio

Vasabolaget byggkoncernens Wasa Group förverkligar Ahlsells nya partihandel i Kuopio. Fastigheten finansieras via Wasa Groups fastighetsutvecklingsfond WGF III.

Nyhetsbild

Privata Pilke satsar på nytt finsk-engelskspråkigt daghem i Infjärden

VASA Det privata daghemsföretaget Pilke Päiväkodit öppnar ett nytt daghem i Vasa, Pilke Pikkuponi, i januari. Företaget har öppnat 18 nya daghem enbart i år, och takten fortsätter nästa år. Det nya daghemmet i Infjärden i Vasa är tvåspråkigt, finska och engelska.

Nyhetsbild

Razzia hos Opel efter dieselfusk på tre bilmodeller

Tysk åklagare har genomfört razzior hos biltillverkaren Opel på grund av misstankar kring dieselfusk. Razziorna ska ha skett i Rüsselsheim samt Kaiserslautern och bekräftas av Opel.

Nyhetsbild

DI: BMW går in i Northvolt – oklart hur stor satsningen är

BMW och Northvolt inleder ett samarbete kring utvecklingen av elbilsbatterier, skriver affärstidningen Dagens Industri som hänvisar till ett pressmeddelande från Northvolt.

Nyhetsbild

Pareto sänker riktkursen, men ser goda tillväxtmöjligheter för Wärtsilä

Norska investeringsbanken Pareto Securities ser goda tillväxtmöjligheter för Wärtsilä. Även om Pareto sänker riktkursen för Wärtsilä från 20 till 18 euro ger Pareto en köprekommendation. Placerare är för försiktiga, anser Pareto.

Nyhetsbild

Snart 120-åriga Jääskeläinen klär upp män från skor till hatt

Klädaffär Jääskeläinen har funnits i Vasa i snart 120 år. Konkurrenter har kommit och gått och trender likaså. Men till Jääskeläinens har generationer efter generationer yngre och äldre män sökt sig för att klä upp sig till vardag, arbete och fest.

Nyhetsbild

Mulet på asiatiska börshimmelen

Handelsveckan inleddes med nedgångar på de asiatiska börserna.

Nyhetsbild

Innelinne stänger i Saluhallen – fortsätter med webbshoppen

Efter nästan ett år i Saluhallen stänger nu klädbutiken Innelinne. – Det är av personliga skäl som jag stänger butiken, säger ägaren Helén Ekholm.

Nyhetsbild

Nytt auktionsrekord – köpte en flaska rött för en halv miljon dollar

UTRIKES Två flaskor av Romanée-Conti sålda vid Sotheby's i New York blev de dyraste normalflaskor av rödvin som sålts.

Nyhetsbild

USA-börserna vände upp

EKONOMI Efter två dagar med kraftiga kursfall repade USA-börserna nytt mod, stärkta av främst tekniksektorn.

Nyhetsbild

Tesla kör om Mercedes och BMW – närmar sig VW

EKONOMI Tesla säljer nu fler personbilar i USA än både Audi och Mercedes. Detta kvartal ser elbilstillverkaren ut att gå om även BMW, rapporterar Forbes.

Nyhetsbild

Jukka Oksaharju: "Börsen stigit i närmare tio år, viktigt att inse det"

Kurserna på Helsingforsbörsen har tredubblats och New York-börsen fyrdubblats sedan finanskrisen 2009. Det börsfall som vi sett denna vecka bör sättas i perspektiv till den sällan skådade börsuppgången, betonar Nordnets aktiestrateg Jukka Oksaharju.

Nyhetsbild

Superentreprenören Thomas Ek har varit uppe på toppen – nu vill han inspirera andra

VASA Bröderna Thomas och Peter Ek skapade varumärket OBH Nordica, som på kort tid blev en stor framgångssaga. Två månader efter att de sålt bolaget dog Peter i cancer. Nu reser Thomas runt och föreläser om deras gemensamma livsverk.

Nyhetsbild

Kinas ambassadör: "Goda förutsättningar för samarbete med Vasaregionen"

Artigheterna haglade när Kinas ambassadör i Finland, Chen Li, avslutade sitt besök i Vasa. Han är imponerad över det kunnande som finns i regionen och ser goda möjligheter till samarbete.