Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Gabriellas dockning syns i Viking Lines resultat

Under det andra kvartalet i år uppgick koncernens omsättning till 125,5 miljoner euro, vilket kan jämföras med 134,4 miljoner under samma tid i fjol.

Nyhetsbild

Starkare Lindex lyfter Stockmanns resultat

Stockmann uppskattar att koncernens omsättning kommer att vara på samma nivå i år som året innan. Den justerade rörelsevinsten förväntas öka.

Nyhetsbild

Pär Landor vd på nyhetsbyrån SPT – organisationen satsar på ökad försäljning

De finlandssvenska dagstidningarnas nyhetsbyrå får en vd från september.

Nyhetsbild

Nya handelssamtal mellan USA och Kina på gång

På inbjudan av USA skickar Kina om någon vecka sitt handelssändebud Wang Shouwen till Washington, meddelar regimen i Peking. Beskedet väcker hopp om en lösning på handelskonflikten.

Nyhetsbild

Öljättar i USA ger sig in i cannabisbranschen

Amerikanska öl- och spritbolag kämpar med svag tillväxt och letar affärsmöjligheter i Kanada och i delstater i USA som legaliserar marijuana. Nu ökar Constellation Brands – med varumärken som ölet Corona och whiskeyn Black Velvet – sin ägarandel i kanadensiska marijuanaföretaget Canopy från 10 till 38 procent, rapporterar Dagens industri.

Nyhetsbild

Snart byggs ett självkörande containerfartyg – ska drivas med el

Planen är att fartyget Yara Birkedal ska sjösättas redan 2020. Innan 2022 ska skeppet, som omskrivits i medier som "Tesla of the seas", vara självkörande.

Nyhetsbild

Sommarhettan påverkade handelsbolaget KPO som gör ett starkare första halvår än i fjol

Under perioden januari–juni 2018 var Handelslaget KPO:s skattepliktiga försäljning 416,1 miljoner euro, vilket ären ökning med 6,9 procent från i fjol. Rewell Center i Vasa och en ny S-market i Halkokari i Karleby finns med bland satsningarna.

Nyhetsbild

Kvevlax sparbank slog åter rekord i antalet nya kunder

Kvevlax sparbank fortsätter att locka nya kunder. Under årets sex första månader fick Kvevlaxbanken 630 nya kunder. Det är nytt rekord och nästan lika många som under hela fjolåret. Peter Finne, vd för banken, säger att kunderna uppskattar en personlig service i en digital värld.

Nyhetsbild

Sparbanksgruppens vinst sjönk då kostnaderna ökade

En kraftig satsning på att utveckla banktjänster ledde till en ordentlig kostnadsökning inom Sparbanksgruppen under årets sex första månader. När kostnaderna ökade sjönk resultatet, från fjolårets 40,5 miljoner euro till 29,1 miljoner. I gruppen ingår Kvevlax- och Närpes Sparbank.

Nyhetsbild

Vesa Laisi: "Goda utsikter för Danfoss i Vasa"

Danska Danfoss nådde för första gången över tre miljarder euro i försäljning under två kvartal. Utsikterna för Danfoss Drives är goda. I Vasa är planeringen av en ny produktgeneration i full gång. Bristen på komponenter för nuvarande produkter oroar Vesa Laisi, som ansvarar för Danfoss Drives.

Nyhetsbild

Stefan Råback fortsätter som vd för Vasek

Stefan Råback fortsätter leda Vasaregionens utveckling. Råback har varit bolagets tf vd sedan november i fjol.

Nyhetsbild

Rejält vinstlyft för Ahola Transport

Det blev ett rejält vinstlyft för Ahola Transport under det första halvåret jämför med motsvarande period i fjol. Rörelseresultatet steg från knappt 390 000 euro till närmare 1,4 miljoner euro. Även omsättningen ökade.

Nyhetsbild

Kauppalehti: Cellulosapriset förblir stabilt

Enligt Kauppalehti är det främst den kinesiska efterfrågan som påverkar marknadsutsikterna.

Nyhetsbild

Produkter för kvinnor kostar ofta mer – "Lurendrejeri", säger jämställdhetsexpert

Rosa rakhyvlar kan vara dyrare än blå. Men ofta vet kvinnor inte om att de betalar mer. Konsumenter borde bojkotta produkter som inte är rättvisa, säger jämställdhetsexperten Malin Gustavsson.

Nyhetsbild

Yle minskar anställda i Jakobstad – "Vi monterar inte ner nyhetsbevakningen"

JAKOBSTAD Svenska Yle har möblerat om och flyttat en nyhetsreportertjänst från Jakobstad till Vasa. Det sker som följd av en pensionering.

Nyhetsbild

Positiva tongångar på Wall Street

De amerikanska börserna slog an en positiv ton sedan den turkiska valutan liran återhämtat sig något på tisdagen.

Samhällsekonomin ökade med 3 procent i juni

Bruttonationalprodukten, sysselsättningen och antalet arbetade timmar har alla ökat sedan i fjol. Mest steg primärproduktionen.

Nyhetsbild

Piratkopior tär på Fjällrävens lönsamhet

Det svenska bolaget Fjällräven använder allt mer resurser för att bekämpa försäljningen av piratkopior på bolagets produkter. Asiatiska brottsligor antas stå bakom den illegala försäljningen.

Nyhetsbild

Nästa vecka öppnar Friends & Burgers i Vasa: "Roligt att äntligen vara där"

VASA Fredagen den 24 augusti är det dags. Då slår hamburgerkedjan Friends & Burgers upp dörrarna till sin Vasarestaurang. – Vi är entusiastiska, vi sökte länge efter ett bra läge i Vasa och hittade till sist ett riktigt bra, säger vd:n Peter Fagerholm.

Nyhetsbild
1

FPA: Bara en av tio arbetslösa aktiverade sig när förmånerna reducerades

Enligt Folkpensionsanstaltens uppgifter fick 150 000 personer nedsatt förmån under april–juni på grund av den så kallade aktiveringsmodellen.

Nyhetsbild

Tillväxt och högre vinst för Danfoss

Danska Danfoss, med fabrik och verksamhet i Vasa, drar stor nytta av globala megatrender som klimatförändring, urbanisering och fokus på hybridteknik och energieffektiva lösningar. Försäljningen ökade med nio procent och översteg tre miljarder euro under årets sex första månader.

Nyhetsbild

Varm sommar påverkade Keskos försäljning positivt

Keskos försäljning ökade med närmare åtta procent i juli. Speciellt bra gick det för dagligvaruhandeln. Även bilhandeln visade upp starka siffror i juli.

Nyhetsbild

Nedåt på Wall Street efter Turkietoro

Tongångarna var dystra på Wall Street efter nya dagar av oro för den ekonomiska krisen i Turkiet, som uppkommit efter sanktioner från USA.

Nyhetsbild

Ny rättegång för Hexagons vd

Det blir en ny rättgång för Ola Rollén, vd för mätteknikbolaget Hexagon, som åtalats för insiderbrott i Norge, skriver Dagens Industri.

Nyhetsbild

Facebook ger användarna kontroll över tiden

De sociala medienätverken Facebook och Instagram lanserar nya verktyg som låter användarna se hur mycket tid som läggs på respektive plattform.

Nyhetsbild

Ett skepp kommer lastat med massor av eukalyptus-flis

JAKOBSTAD Den största lasten genom tiderna till hamnen i Jakobstad. Panamaregistrerade M/S Meridian lossar som bäst den första eukalyptusflislasten på sju år i hamnen.

Nyhetsbild

Börsklockan i New York ringer för 100-åriga Uponor

Uponor, som KWH har samföretaget Uponor Infra med, firar 100 år i år. Jubileumsåret till ära ringer Uponors vd Jyri Luomakoski börsklockan i New York på måndag kväll. Nasdaq-klockan ringer för att markera att handeln är avslutad för dagen.

Nyhetsbild

Vi äter mer kyckling och kvarg, men mindre potatis och mjölk

Under det senaste decenniet har finländarna börjat äta allt mer ost och kyckling. Däremot har konsumtionen av mjölk och potatis minskat, enligt en undersökning gjord på PTT. Antalet vegetarianer väntas öka.

Nyhetsbild

Investeringarna på Tammerfors-Birkala flygplats har slutförts

Tidigt på måndagsmorgonen reste de första passagerarna iväg från det moderniserade flygfältet utanför Tammerfors. Investeringarna har kostat 17 miljoner euro och pågått på flygplatsen sedan april.

Nyhetsbild

Röda siffror på Europabörser

Bred nedgång bland ledande börser i Europa efter fördjupad handelskris mellan USA och Turkiet.

Nyhetsbild

Tyskt fack tvingar Ryanair till förhandlingar

Det tyska facket Verdi kommer påbörja förhandlingar med lågprisflyget Ryanair i Dublin på onsdag, enligt ett uttalande från den fackliga organisationen.

Nyhetsbild

VEO förnyar vattenkraftverk i Norra Savolax

Det blir Vasaföretaget VEO som förnyar Savon Voimas vattenkraftverk i Vieremä i Norra Savolax. VEO ska bland annat sanera turbin- och generatorutrustningen.

Nyhetsbild

Sparbanken Oma vill till börsen

Sparbankgruppen Oma Säästöpankki tar sikte på Helsingfors fondbörs. Bankens styrelse inleder ett strategiskt arbete som ska ge svar på vilka alternativen till en eventuell börslistning är.

Nyhetsbild

Nya utsläppsregler höjer bilpriser – oavsett vad regeringen säger

Den första september justeras bilskatten så att nya bilar blir dyrare. Lagändringen träder i kraft om ett par veckor, men få vet särskilt mycket om den och ännu färre vågar uttala sig.

Nyhetsbild

Äppelodlare: "Kalla nätter ger äpplena fin färg och smak"

Varma maj gav äppelodlarna en blomstrande start. Nu vill de även få ett lyckligt slut på säsongen.

Nyhetsbild

Onödigt köpa för mycket prylar inför skolstarten – "Allt finns redan här", säger lärare

VASA Många familjer lägger ner stora summor pengar inför skolstarten, helt i onödan. Det enda som egentligen behövs är en ryggsäck, säger klassläraren Pia Boije i Gerby skola.

Nyhetsbild

Kalifornien lovar bekämpa Trumps bilidéer

Dåligt renade bilar är "en frontalattack på folkhälsan". Så svarar Kalifornien på Trump-regeringens försök att lätta på de fortsatta miljökraven på bilismen.

Nyhetsbild

Investerare stämmer Musk efter utköpssnack

Två investerare har lämnat in en stämningsansökan mot biltillverkaren Tesla och dess vd Elon Musk, efter att denne meddelat att han överväger att köpa ut företaget från börsen.

Nyhetsbild

Grönt ljus för preventivmedelapp i USA

Den svenska preventivmedelappen Natural Cycles har fått godkänt av det amerikanska läkemedelsverket FDA och blir därmed den första i sitt slag som får marknadsföras i USA, skriver Dagens Industri.

Nyhetsbild
2

Köttdisken öppnar lunchrestaurang i Malax – "Det här blir bra"

MALAX I höst öppnar en ny lunchrestaurang, Lunchdisken, i Malax. Bakom satsningen står Köttdisken, det vill säga Isabella Asplund och hennes team. Restaurangen flyttar in i Charleys tidigare lokal – tvärs över vägen från Köttdisken.

Nyhetsbild

Miljarddom mot Monsanto i glyfosatfall

I den första domen i sitt slag råkar Monsanto på ett miljardbakslag om den kontroversiella kemikalien glyfosat. Den tyskägda jordbruksjätten ska betala 289 miljoner dollar (över 2,6 miljarder kronor) till en döende man.

Nyhetsbild

Trump dubblar tullar mot Turkiet

Den turkiska liran har sjunkit till nya bottennivåer och oron har spritt sig till europeiska bankaktier. Nu bidrar USA:s president Donald Trump till turbulensen genom att fördubbla tullarna på turkiskt stål och aluminium.

Nyhetsbild

Vad är Vasaregionens chanser i batterisvängen? – Goda av allt att döma

Vasas och Österbottens möjligheter att locka till sig batteriindustri diskuterades på framtidsfestivalen på Bocks under fredagen. Ämnet är aktuellt eftersom Vasas och Korsholms översiktsplan över det tilltänkta fabriksområdet offentliggjordes tidigare under veckan.

Nyhetsbild

Svacka för Altia under andra kvartalet – satsar på Koskenkorva

Alkoholbolaget Altias omsättning sjönk under andra kvartalet med 2,8 procent och minskade till 87,1 miljoner euro. Rörelsevinsten sjönk med 7 procent och landade på 5,2 miljoner euro.

Nyhetsbild
1

I Wärtsiläs nya hus får man sitta var man vill – första kontorsdelen är nu klar

VASA Ny teknik i alla dess former och fri sittplacering präglar kontorslandskapen i Wärtsiläs nybygge. När allt är klart ska över 900 personer jobba här.