Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Tre delar på Nobelpriset i ekonomi – Esther Duflo prisas för sin forskning i fattigdom: Vi försöker hitta roten till problemen

Den franska fattigdomsforskaren Esther Duflo delar Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne tillsammans med Abhijit Banarjee och Michael Kremer.

Nyhetsbild

Bilhuset Rinta-Jouppi öppnar i Ideapark i Lempäälä

Rinta-Jouppi fortsätter att expandera och bygga ut distributionsnätverket. Denna gång öppnar bilhuset en bilaffär i samband med Ideapark i Lempäälä.

Nyhetsbild

Asiatiska restaurangen Vegoshi stänger i Vasa – ägaren Hoang: "Det känns så hemskt"

VASA Hoang Le försökte in i det sista hålla liv i Vasarestaurangen Vegoshi, men tvingas nu ge upp: "Det här är den värsta känslan jag någonsin haft."

Nyhetsbild

Dags för ekonomipriset

I dag tillkännages vem eller vilka som blir årets mottagare av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne – det som i vardagslag oftast kallas Nobelpriset i ekonomi.

Nyhetsbild

Uppåt på Kinas börser

Helgens genombrott i handelssamtalen med USA får börshandeln i Kina att ta ett glädjeskutt.

Nyhetsbild

Köp av ny tv en djungel – vi reder ut begreppen att hålla koll på

ÖSTERBOTTEN Det finns oled-tv, smart-tv, ultra-HD och skärmar stora som en hel vägg. Det mesta är onödigt, men vissa saker är viktiga att fundera på.

Nyhetsbild

Snart kommer högupplöst teve också i antennhushåll: Så undviker du att bli utan bild

Tusentals hushåll i Österbotten tittar på teve via antenn. Många av dem måste byta ut digiboxen eller hela teven för att kunna fortsätta titta.

Nyhetsbild

Fyra av tio antennhushåll har gammal teveteknik – närmare en miljon kan bli utan bild

Fler än två miljoner finländare bor i hushåll med antennteknik. Av dem har bara drygt hälften skaffat rätt teknisk utrustning. 

Nyhetsbild

Ny prägel på asiatisk mat på Magasinsgatan – "Vi vill ge kunderna något nytt"

VASA Miljövänligt, nordiskt och autentiskt vietnamesiskt – det är viktigt för restaurangen Yellow Bloom i Klemetsö. Ägaren Deafrose Dang värdesätter närodlat och ekologiskt.

Nyhetsbild

Ett tredje vindkraftsbolag kikar på Purmoskogen: "Pedersöre är intressant"

PEDERSÖRE Nu visar också vindkraftsbolaget WPD intresse för skogsområdet mellan Lillby och Åvist. Bolaget har varit i kontakt med markägare på området.

Nyhetsbild

Alessandro Tarantola applåderar lyxmodegigantens tydliga markering för päls

Nyheter om modehus som vänt pälsen ryggen har avlöst varandra de senaste åren. Låt vara att många av modehusen knappt använt någon päls alls. Det mediala genomslaget har ändå varit enormt.

Nyhetsbild

Viking Line prickas för mutförseelse

Två fartygsinspektörer och en befälhavare på Viking Line döms till dagsböter för mutförseelse. Huvudförhandlingen fördes i Stockholms tingsrätt för två veckor sedan.

Nyhetsbild

Finavia samarbetsförhandlar – 30 personer kan förlora jobbet

Finavia ska omorganisera bolagets administrativa uppgifter och experttjänster och inleder samarbetsförhandlingar.

Nyhetsbild

Skolappen Wilma från Vasa belönades

Skolappen Wilma är en av de bästa mobilapplikationerna i Finland. Tjänsten utvecklades för 18 år sedan i Vasa.

Nyhetsbild

Tjäreborg har fått ett första bud

RESEINDUSTRIN Det har kommit in ett första bud på Thomas Cooks nordiska verksamhet där Ving ingår. Bolaget har också säkrat en förlängning av resegarantin.

Nyhetsbild

Logsets hybrid vann pris i Österrike

Logsets hybridskördare har vunnit ett innovationspris i Österrike. Maskinens effektivitet och miljövänlighet tilltalade juryn.

Nyhetsbild

För Wasa Dredging är tuffa förhållanden vardag

Jättegrävmaskiner på 250–360 ton och mudderverk stora som hus. När Vasaföretaget Wasa Dredging jobbar är uppdraget att flytta tusentals kubikmeter material. Förhållandena är tuffa, arbetet sker nämligen både på och under vattenytan.

Nyhetsbild

Företagarna i Finland: Hälften av företagarna har utsatts för bedrägeriförsök

Många företagare har blivit av med några hundra euro, men en del företag har förlorat över 10 000 euro.

Fennovoimas vd Toni Hemminki lämnar bolaget

Bolaget har börjat processen för att anställa en ny vd.

Nyhetsbild

Ny signal om recession i Tyskland

TYSKLAND Den tyska exporten minskade mer än väntat under augusti – ytterligare en signal om att svackan för industrin är på väg att dra ner landet i en recession.

Nyhetsbild

Gustav Stenbeck är Greenpeace-aktivisten som blev affärsängel

Förändringskraften finns i företagen. Affärsängeln Gustav Stenbeck investerar i företag som gör världen bättre och skapar hållbara lösningar.

Nyhetsbild

American Airlines Boeing-plan får stanna på marken

USA:s största flygbolag, American Airlines, förlänger startförbudet för bolagets Boeing 737 Max-plan.

Nyhetsbild

Wärtsilä levererade ett av de mest betydelsefulla förnybara projekten

Det kraftverk som Wärtsilä levererade till Kibuye i Rwanda 2015 belönas som ett av de mest betydelsefulla förnyelsebara energiprojekten under de senaste 50 åren.

Nyhetsbild

Handelsbanken: "Finland påverkas när världsekonomin tappar fart"

Finland påverkas när den globala ekonomiska tillväxten avtar. Det skriver Handelsbanken i en färsk ekonomisk prognos. Banken sänker tillväxtutsikterna för Finland.

Nyhetsbild

Två vindkraftsbolag slåss om samma område i Purmo: "Bra läge för markägarna"

PEDERSÖRE Både tyska vindkraftsjätten Prokon och regionala Lillby Vind är intresserade av att bygga en vindkraftspark mellan Purmo och Åvist. I planerna finns uppemot 50 vindmöllor.

Nyhetsbild

Två placeringsbolag köper aktivt Viria

Två placeringsföretag, Lakiasiaintoimisto Asiakasturva och OTC-sijoitus, visar stort intresse för Viria. Båda placeringsföretagen har gjort betydande vinster med telefonbolagsaktier.

Nyhetsbild

Hundra år av bankhistorier – "Anekdoterna kommer säkert att väcka stort intresse"

VASA En seriös bank med litet leende på läpparna. Den känslan vill författaren Kjell Herberts förmedla i den nya historiken om Kvevlax sparbank.

Nyhetsbild

Wärtsilä gick på studentsits – Aron fick jobb

ARBETE Vasa och stadens företag har utvecklat ett nytt koncept i jakten på arbetskraft. Först var det sits i Umeå, nu blir det cocktail i Otnäs.

Nyhetsbild

Nya Kvarkenfärjan får 68 hytter – inredningen byggs av Merima

Företaget Merima bygger alla allmänna utrymmen och hytter samt stora delar av de tekniska områdena ombord på den nya Kvarkenfärjan.

Nyhetsbild

THL: Dyrare alkohol påverkade inte konsumtionen

I fjol steg priset på alkoholdrycker med 2,6 procent, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Nyhetsbild

OP avslutar 300 jobb, men skapar 185 nya

Slutresultatet av de samarbetsförhandlingar som OP inledde i slutet av augusti är att 300 arbetsuppgifter upphör. Men samtidigt skapas 185 nya.

Nyhetsbild

Ålandsbanken skruvar upp resultatförväntningarna

Vinstvarningarna har duggat tätt under de senaste veckorna. Men det finns undantag. Ålandsbanken går bättre än väntat och det ger anledning till positiv vinstvarning.

Nyhetsbild

Atria planerar att investera 130 miljoner i Nurmo

Efterfrågan på broiler- och kalkonkött ökar och det reagerar Atria på. Bolaget satsar 130 miljoner euro på att förnya och bygga ut produktionsanläggningen i Nurmo. Men det slutgiltiga investeringsbeslutet dröjer.

Nyhetsbild

Leklandet Swingeling stänger – vd:n: "Det har varit som ett andra hem"

KORSHOLM Österbottens första lekland, Swingeling i Korsholm, lämnade in en konkursansökan till tingsrätten förra veckan. Det känns jättetungt, säger företagets vd Jaana Jantunen.

Nyhetsbild

Virias personalemission övertecknad för andra gången – anställda äger nu 2,6 procent av bolaget

För andra gången i rad övertecknades Virias personalemission. Denna gång valde 330 av cirka 690 anställda att teckna aktier i bolaget.

Nyhetsbild

Emilia Häggman ny vd för Kustmedia – satsar på digitalisering

Emilia Häggman är ny vd för reklambyrån Kustmedia, som bland annat ger ut Kustnytt och Byanytt.

Nyhetsbild

Iran hävdar sin rätt att exportera olja

Iran kommer att göra allt som går för att exportera sin olja, säger landets oljeminister Bijan Zanganeh enligt oljedepartementets sajt.

Nyhetsbild

Hård brexit kan ge jobb i Södertälje

Södertälje kan bli något av en brexitvinnare. Om Storbritannien kraschar ut ur EU den sista oktober står ett nytt testlabb redo på Astra Zeneca för att börja kontrollera brittisktillverkade läkemedel som ska säljas i EU.

Nyhetsbild

Danska flygbolag vill ha klimatavgift

I Norge och Sverige har flygbolag hårt kritiserat de införda flygskatterna. Men i Danmark lägger branschen nu fram ett eget förslag om en klimatavgift.

Nyhetsbild

Självkörande Tesla inte förarlös

Är en bil förarlös om ägaren inte sitter i, utan ger kommandon via mobiltelefonen? Dilemmat har aktualiserats av Teslas senaste finess, "smart summon", som innebär att ägaren via mobilen kan kalla till sig bilen från en parkering.

Nyhetsbild

KL: Statsrådets ledande tjänstemän tjänar tiotusentals euro i styrelsearvoden

En styrelseplats i ett statsägt bolag är en guldgruva för en statlig tjänsteman.

Nyhetsbild

"Galet" australiskt solprojekt tar form

En 3 000 kilometer lång gigawattskabel med solkraft från en världsdel till en annan? Affärsmannen Mike Cannon-Brookes erkänner att projektet Australia Singapore Power Link (ASPL) låter "helt uppåt väggarna galet", men storsatsar ändå.

Nyhetsbild

Studie talar för ny elkabel under Kvarken 2030 – kostar halv miljard euro

Elproduktionen ökar i norr samtidigt som vindkraft gör den mer opålitlig. Därför planeras en ny kraftig sjökabel mellan i Österbotten och Västerbotten. Den skulle ta i land i Korsnäs.

Nyhetsbild

2019 dystert år för flygbranschen

Flygbolagsbranschen kämpar i motvind. Under 2019 har 17 aktörer, bland annat indiska Jet Airways, franska Aigle Azur och slovenska Adria, gått i konkurs. Detta är en rekordnotering noterar konsultfirman IBA som samtidigt spår en fortsatt svag utveckling för branschen.