Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Toyota storsatsar i Uber

Den amerikanska taxitjänsten Uber får ett tillskott på 1 miljard dollar (cirka 9,3 miljarder kronor) till utvecklingen av en förarlös tjänst. Bakom investeringen står japanska telekom- och it-bolaget Softbank tillsammans med fordonstillverkaren Toyota och bildelstillverkaren Denso.

Nyhetsbild

Nissan ska tillverka färre bilar

Nissan sänker sin produktionstakt av bilar med 15 procent under det närmaste räkenskapsåret, uppger den japanska tidningen Nikkei.

Nyhetsbild

Jobbsiffror gladde Wall Street

Kurserna svängde kraftigt på amerikanska börserna på torsdagen inför påskhelgens långa stängning.

Nyhetsbild

Österbottens handelskammare: "Arbetskraftsbristen har förvärrats"

Det syns inga tydliga tecken på att konjunkturen skulle ha vänt ner i Österbotten. Det visar handelskammarens färska konjunkturbarometer. Arbetskraftsbristen har till och med förvärrats.

Nyhetsbild

XXL knyter till sig idrottsföreningar i Finland

VASA Sporthandelskedjan XXL lanserar ett nytt koncept för idrottsföreningar i Finland. Innebandyföreningen SB Vaasa är först ut i Österbotten med att inleda samarbete med kedjan.

Nyhetsbild

Uppdaterade Max 8-plan provflygs

Amerikanska flygplanstillverkaren Boeing har genomfört slutgiltiga tester med 737 Max 8-plan efter en uppdatering av nödsystemet.

Klemetsö får höghus med åtta våningar

VASA Byggföretaget Pallas Rakennus Pohjanmaa bygger 52 bostäder i Klemetsö. Huset, som har åtta våningar, ska vara klart sommaren 2020.

Nyhetsbild

Nu stänger familjen Östman butiken i Solf för gott: "Kommer sakna kunderna"

KORSHOLM Till hösten skulle Östmans Radio och TV ha fyllt 50 år, men Solfbutiken blir bara 49. Sista april stänger vi för gott, säger ägaren Stefan Östman med vemod i rösten.

Nyhetsbild

Hälsobolag sänken på Wall Street

Aktier i hälsovårdsbolag tappade kraftigt på onsdagen och fungerade som sänken på New York-börsen, där investerarna annars gladdes åt några positiva nyheter.

Nyhetsbild

Dämpad börsaptit i Asien

Börshumöret i Asien var dämpat i den inledande torsdagshandeln, efter gårdagens uppgångar.

Nyhetsbild

Årshögsta för oljepriset – karteller begränsar utbudet

Världsmarknadspriset på råolja har stigit till den högsta nivån i år, med draghjälp från starka tillväxttal från Kina och svag lagerstatistik från USA.

Nyhetsbild

EU-tullar på USA-varor för 20 miljarder dollar – fisk, väskor och traktorer på listan

EU-kommissionen har tagit fram en lista på amerikanska varor för 20 miljarder dollar som kan få tullar om USA går vidare med hot om tullar på europeiska flygplan. Fryst fisk, handväskor och traktorer finns med på listan.

Nyhetsbild

Modemiljarder ska bygga upp Notre-Dame

Modemiljardärer, riskkapitalister och en gammal koloni. Givarna övertrumfar varandra med miljoner till återuppbyggnaden av Notre-Dame.Branden i katedralen innebär ett gyllene tillfälle att putsa sitt varumärke, anser en expert på filantropi.

Nyhetsbild

ABB Finlands vd Pekka Tiitinen är mycket nöjd – "Vi hade bra fart"

Industrikoncernen ABB:s enheter i Finland växer och mår bra. I fjol ökade antalet anställda och vd Pekka Tiitinen ser framåt med tillförsikt.

Nyhetsbild

Logset har valt ny vd – Tommi Ekman börjar i slutet av året

Tommi Ekman, 44, har utnämnts till Logset Ab:s verkställande direktör. Han efterträder Jussi Malmi som lämnade bolaget i början av året.

Nyhetsbild

ABB:s vd avgår – koncernens kurs steg snabbt

Den schweizisk-svenska industrikoncernen ABB:s vd Ulrich Spiesshofer avgår med omedelbar verkan, skriver företaget i ett pressmeddelande i samband med presentationen av resultatet för det första kvartalet i år.

Nyhetsbild

Sami Kivioja är spannmålsodlaren som blev entreprenör

Co-Engineering är ingenjörsbyrån i Vasa som vuxit med energiklustret och som sysselsätter redan 70 personer. Sami Kivioja är spannmålsodlarer som blev entreprenör.

Nyhetsbild

Finrexin slut på apotekshyllorna – "Sorgligt för patienter och företaget"

Varje månad säljs cirka 30 000–40 000 Finrexin-förpackningar. Men sedan januari har produktionen legat på is, och det är fortfarande oklart när den kommer igång igen.

Nyhetsbild

Fjolåret lyckat för Karleby hamn – hamndirektör siktar på ytterligare tillväxt

KARLEBY Karleby håller sin plats som Finlands tredje största allmänna hamn och siktar nu på en andra plats. Den pågående muddringen förväntas öka hamnens konkurrenskraft.

Nyhetsbild

Enhet i Vasa kan drabbas när Posten samarbetsförhandlar

VASA Postens samarbetsförhandlingar berör 124 anställda vid Postens så kallade egna butiker. En av dessa finns i Vasa centrum.

Nyhetsbild

Näringslivet om valresultatet: Viktigt att regionen fick fyra starka riksdagsledamöter

VASA Ju fler ledamöter Vasaregionen har i riksdagen desto bättre. Viktigast är att de drar åt samma håll och inte glömmer varifrån de kommer, säger Dermoshops vd Suvi Markko.

Nyhetsbild

Wärtsilä går in med halv miljon i Soletair Power

VASA Wärtsilä investerar en halv miljon euro i företaget Soletair Power. Företaget har utvecklat en metod för att fånga in koldioxid och omvandla det till syntetiskt förnybart bränsle.

Nyhetsbild

Pathrik och Jonas köpte företag av sina tidigare chefer – fortsätter nu satsa i Maxmo

MAXMO En gång var korsholmarna Pathrik Knipström och Jonas Holm anställda av Håkan Nylund och Birger Stagnäs. Nu är det precis tvärtom. "Annorlunda, men skönt", säger de gamla ägarna.

Accenture inleder samarbetsförhandlingar – uppemot 200 ska bort

En sjättedel av Accentures personal i Finland riskerar att få sparken när bolaget inleder samarbetsförhandlingar nästa vecka.

Nyhetsbild
1

Fackförbund kritiserar Postens agerande – "Hänsynslöst”

Fackförbundet PAU anser att Posten utnyttjar det faktum att Finland för närvarande befinner sig mellan två regeringar för att säga upp över 200 anställda.

Nyhetsbild
1

Uppbragt bilbransch knäpper oss privatimportörer på fingrarna – inte läge att skämmas

Jag har under åren hämtat in fem bilar från utlandet. Och nu tycker bilbranschen att jag borde skämmas. Men det kommer jag inte att göra.

Nyhetsbild

Logset etablerar dotterbolag i Kanada

Skogsmaskinstillverkaren Logset i Kvevlax etablerar ett dotterbolag i Ontario i Kanada. Vd för bolaget är Pascal Réty.

Nyhetsbild

Anne och Mattias startade ett av Närpes 49 nya företag

Anne Nordberg-Norrholm i Närpes har suttit bakom ratten i fyra månader. Hon och maken står bakom ett av de drygt tusen nya företag som startades i Österbotten i fjol.

Nyhetsbild

Gasdrivna bilparken växer långsamt – få ställen att tanka på minskar intresset

Utbyggnaden av tankstationer för gasdrivna fordon går långsamt. Biogas kunde vara ett realistiskt alternativ för att få ner trafikutsläpp. I Österbotten finns dessutom gott om råvara.

Nyhetsbild

Vagga återkallas efter dödsolyckor

KONSUMENT Den amerikanska leksaksjätten Fisher-Price återkallar vaggan "Rock 'n play sleeper" efter rapporter om att den kan kopplas till över 30 dödsolyckor.

Nyhetsbild

Masku kommun köpte tomtområde av Stiftelsen för Åbo Akademi

Masku har planlagt 70 småhus och 7 radhus på området som kommunen köpt av Åbo Akademi.

Nyhetsbild

Joakim Forss basar över två K-Rauta och det trivs han med

Det fanns ingen tvekan när chansen dök upp. Joakim Forss ansvarar numera för två K-Rauta, ett beslut som betyder en stressig vardag. Men han trivs med stressen, den hör till företagandet.

Nyhetsbild

Aktia delar ut över två miljoner till Österbotten

Det blev som väntat Lasse Svens som valdes till ordförande för Aktias styrelse. Österbottniska sparbanksstiftelser får över 2,2 miljoner euro i dividender.

Nyhetsbild

Niklas Mehtonen och Teppo Tervo årets unga företagare

VASA Årets unga företagare är Niklas Mehtonen och Teppo Tervo. Valet har gjorts av Kust-Österbottens företagare.

Nyhetsbild

Megaloppis och outlet öppnar i Jakobstad

JAKOBSTAD I mitten av maj öppnar Jeppis megaloppis och outlet. Konceptet är det samma som på Combo i Vasa som också är en samarbetspartner för outletavdelningen.

Nyhetsbild

Riksdagskandidater manar till eftertanke i handeln med Kina

Kina är Finlands kanske viktigaste handelspartner just nu, säger Centralhandelskammarens Timo Vuori. Men handeln är allt annat än okomplicerad.

Nyhetsbild

Franskt nej till EU:s handelssamtal med USA

EKONOMI EU har fått preliminärt grönt ljus för formella handelssamtal med USA, enligt källor i Bryssel.

Nyhetsbild

Maria och Ulla vill göra det lättare för kunderna att inreda: "Som Pinterest fast i verkligheten"

VÖRÅ Försäljarna Maria Nygård och Ulla Nyman såg en häftig grej på en mässa i Helsingfors och frågade om de fick ta den med sig hem. Nu finns vagnen med tapeter och kakelplattor i Vörå.

Nyhetsbild

ABB levererar teknik till arktiska lyxkryssare

ABB fortsätter att leverera teknik till arktiska lyxkryssare. Denna gång handlar det om teknik till två fartyg som byggs av rederiet Seabourn i Seattle i USA.

Nyhetsbild

Ove är expert inom arbetsvälbefinnande: "Gammalmodigt med chef som bestämmer allt"

Företagare måste satsa på sina anställda om de vill se högre produktionsresultat. Speciellt i framtiden blir det extra viktigt när småföretag blir allt vanligare.

Nyhetsbild

Ännu en justering i Olkiluoto 3:s tidtabell – leverantören meddelar att installationen dröjer

Nu väntas ytterligare förseningar i den redan kraftigt försenade kärnkraftsreaktorn.

Nyhetsbild

Betala för upp till 50 euro genom att svepa kortet – ny betalgräns införs på fredag

KONSUMENT Redan nästa vecka kan det vara möjligt att betala för uppemot 50 euro med kontaktlös betalning, skriver Finans Finland (FA) i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild
1

Olkiluoto III försenas med mer än 11 år

Den tredje kärnkraftsenheten på Olkiluoto i Euraåminne skulle ursprungligen tas i bruk 2009. Men förseningarna har avlöst varandra. Nu kommer ännu en.

Nyhetsbild

Försäljningen av Power Grids till Hitachi orsakar samarbetsförhandlingar på ABB

ABB:s försäljning av divisionen Power Grids till japanska Hitachi framskrider. På onsdagen inleddes samarbetsförhandlingar med anledning av att ett nytt bolag, ABB Power Grids Finland, bildas.