Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Förtroendeman på Wärtsilä: Hoppas alla får jobba kvar

VASA Wärtsilä gör sämre resultat än väntat. Det leder till oro bland personalen. "Folk går bara och väntar på nästa samarbetsförhandling", säger huvudförtroendeman Ralf Holmlund.

Nyhetsbild

Fransk hotellkedja sneglar mot Vasa

Franska B & B Hotels har undersökt den finländska marknaden och Vasa är en av städerna som intresserar kedjan med över 500 hotell.

Nyhetsbild

Wärtsilä betalar ut den andra dividendraten

Wärtsilä fullföljer den plan om utdelning som bolagsstämman slog fast i mars 2019. Enligt beslutet betalas dividenden ut i två rater, sammanlagt 0,48 euro.

Nyhetsbild

Wärtsiläs nya fabrik i Vasklot har inspirerats av isblock – "En helhet som ska fungera så effektivt som möjligt"

VASA Wärtsiläs nya jättesatsning i Vasklot ska anpassas till en gammal industrimiljö och till hamnområdet. Det blir ett landmärke med inslag av isblock, säger Anita Höttönen som är arkitekten bakom Smart Technology Hub.

Nyhetsbild

Väntad räntesänkning av Fed – rådande ovisshet är orsaken

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) sänker som väntat styrräntan – med hänvisning till rådande ovisshet.

Nyhetsbild

Tio fastigheter överförs till YIT:s och Ålandsbankens samföretag

Tio flervåningshus under byggnad, som färdigställs 2020–2021, överförs till ett nytt företag med Ålandsbanken som majoritetsägare. Byggkoncernen YIT äger 40 procent.

Nyhetsbild

Wärtsiläs koncernchef Jaakko Eskola: ”Enskilda projekt drar ner vinsten”

Wärtsilä gick ut med en resultatvarning sent på onsdag eftermiddag. Orsaken är enskilda projekt, säger koncernens vd Jaakko Eskola.

Nyhetsbild

Stabilt förlustpris på minkskinn även i Vanda

Inte heller Saga Furs lyckades vända priset på minkskinn uppåt på säsongens sista minkauktion som avslutades i Vanda på onsdag.

Nyhetsbild

Wärtsilä resultatvarnar – aktien faller

Wärtsilä gick ut med en resultatvarning sent på onsdag eftermiddag.

Nyhetsbild

Rasmus Teir: "Marina marknaden är mogen för gasmotorn Wärtsilä 31SG"

Nu lanseras Wärtsiläs 31:a som gasmotor för den marina marknaden. Motorn, som fått betäckningen 31SG, lämpar sig speciellt bra också för hybridlösningar. Tillverkningen sker i Vasa.

Nyhetsbild

Ingves vill reformera orättvis bostadspolitik

Dagens bostadsmarknad präglas av de som har och de som inte har. Allt för lite har gjorts av politikerna för att bryta mönstret av insiders och outsiders, sade Sveriges riksbankschef Stefan Ingves.

Nyhetsbild

Danfoss i Vasa har gjort årets lean-bedrift – "Blicken är alltid framåt"

Danfoss i Vasa har gjort årets lean-bedrift. Priset, som delas ut av Lean-föreningen i Finland, delas med Nokia i Uleåborg.

Nyhetsbild

Vasarestaurangen Vegoshi öppnar i Helsingfors – ägaren Hoang: "Känns spännande"

VASA När Hoang Le öppnade Vegoshi i Vasa hade hon aldrig jobbat med mat. Men hennes koncept var unikt – ingen annan i landet serverar vegansk, asiatisk mat. Nu utvidgar hon till Helsingfors.

Nyhetsbild

Saudiarabien: Snart normala oljenivåer igen

Saudiarabien meddelar att man redan nu har återställt 50 procent av den oljeproduktion som gick förlorad i och med attackerna i lördags mot två av landets oljeanläggningar, rapporterar Reuters.

Nyhetsbild

Inga tvistefrön när regeringen presenterade sin nya statsbudget

Den sociala rättvisan, sysselsättningen, företagsamheten och miljöskyddet stod i fokus då regeringen presenterade den nya statsbudgeten för nästa år. Statsbudgeten bygger på ett underskott på två miljarder euro.

Nyhetsbild

Valmet bygger ny pilotanläggning för fiberteknologi i Sundsvall

Den nya anläggningen i Sverige beräknas vara klar i oktober nästa år.

Nyhetsbild

Världsmarknadspris på olja faller kraftigt – saudisk produktion normal inom kort

Dagens saudiska källor uppger att effekten av drönarattacken inte kommer att märkas särskilt länge. Det här uttalandet gjorde att oljepriset genast sjönk.

Nyhetsbild

Ålands Radio och TV omorganiserar och anställer ny vd

Styrelseordförande Mia Hanström betonar att ingen dramatik ligger bakom beslutet, utan ett behov av att ligga i framkant med tekniken.

Nyhetsbild

Danske Bank: Nordiska storbolag tror inte på brexit i oktober

Storbritannien lämnar inte EU innan utgången av oktober. Det tror representanter för finska, svenska och norska storbolag, uppger en enkät som Danske Bank har låtit göra.

Nyhetsbild

Storytel köper förlaget Gummerus

Det svenska bokförlaget Storytel köper Finlands tredje största förlag Gummerus Kustannus.

Nyhetsbild

Analytiker: Vi får leva med ett högt oljepris

Bensinpriserna har höjts kraftigt efter attacken på den Saudiarabiska oljeproduktionsanläggningen. Och priserna lär ligga kvar på en hög nivå framöver, enligt en råvaruanalytiker.

Nyhetsbild

Mindre dyster syn på tysk ekonomi – "För tidigt att blåsa faran över"

Den tyska ekonomin har bottnat, om man ska tro det månatliga indexet från institutet ZEW som mäter stämningsläget bland tyska investerare.

Nyhetsbild

Klart: 700 anställda vid Posten får behålla sina löner

Anställda som arbetar inom postsorteringen får behålla sina nuvarande löner åtminstone fram till den 31 januari 2022, meddelar nu Postens styrelse.

Nyhetsbild

EU-parlamentet säger ja till Christine Lagarde som ny chef för ECB

EU-parlamentet ger som väntat tummen upp för franska Christine Lagarde som ny chef för Europeiska centralbanken, ECB.

Nyhetsbild

Löntagarnas forskningsinstitut dämpar prognosen för tillväxten

UPPDATERAD 13.20 Om regeringen inte uppnår sitt sysselsättningsmål på 75 procent så är det inte nödvändigtvis regeringens fel, anser Löntagarnas forskningsinstitut.

Nyhetsbild

Ålandsbankens Lars Söderfjäll: "Vi valde att sälja Wärtsilä efter andra kvartalet"

Tålamod, uthållighet och tolerans. Det är tre ledord som varje aktieplacerare bör hålla i minnet när marknaden svajar kraftigt. Ålandsbanken valde att sälja Wärtsilä efter det andra kvartalet.

Nyhetsbild

Joel Sunabacka: "Ålandsbanken i Vasa vuxit kraftigt"

VASA Ålandsbanken i Vasa har vuxit kraftigt under de senaste åren. I kontoret jobbar för närvarande 14 anställda, av vilka fem är specialiserade på placeringskunder med förmögenhetsförvaltning.

Nyhetsbild
1

Riksdagsledamot Anders Norrback om Övis köttbeslut: Att minska köttet överlag hade varit okej

VASA Sex veckor med mindre kött på menyn i Vasa övningsskola hade inte fått Anders Norrback (SFP) att reagera. Men att endast utesluta rött kött är ett politiskt ställningstagande som inte passar en skola, anser han.

Nyhetsbild

Danmarks skattemyndigheter kräver Nordea på 130 miljoner

Den danska skattemyndigheten kräver Nordea på nästan 13 miljoner euro med motiveringen att banken felaktigt återbetalat skatt på aktieutdelning. Även SEB och Danske Bank misstänks för felaktiga skatteutbetalningar.

Nyhetsbild

Inga kraftiga höjningar i bensinpriserna, tror expert: "Kanske tre–fyra cent"

Bensinpriserna i Finland kan stiga till följd av drönarattackerna i Saudiarabien, men knappast mycket. "Det kan röra sig om tre–fyra cent per liter", säger Nestes expert Lauri Kärnä.

Nyhetsbild

Etla skruvar ner sin tillväxtprognos: "Finland kommer att låna mer än EU tillåter"

Näringslivets forskningsinstitut (Etla) skruvar åter ner sin ekonomiska prognos. Förutom en svagare konjunktur i allmänhet skyller Etla på de förhöjda utgifterna som regeringen har budgeterat.

Nyhetsbild

Det vet vi om attackerna i Saudiarabien

Två stora oljeanläggningar i Saudiarabien började brinna i lördags efter en attack. Här listar vi vad vi vet om händelsen, där mycket fortfarande är oklart.

Nyhetsbild

Åbovarvets leverans av fartyget Costa Smeralda försenas med en månad – "Det är första gången det här sker under Meyers tid"

Kryssningsfartyget Costa Smeralda levereras först i november, meddelar varvet Meyer Turku.

Nyhetsbild

Vöråbornas lastbilshytt fick pris i Sverige – "Domarna uppskattar att vi gör allt själva"

VÖRÅ Vöråborna Toni Hahkas och Sebastian Nyqvists lastbilsinredning vann förstapris vid en utställning i Ramsele. – Den har många detaljer med det lilla extra, säger Hahka.

Nyhetsbild

Nu är byggandet av nya Kvarkenfärjan i gång: "En historisk händelse"

Vid lunchtid på måndagen tryckte Vasas stadsdirektör Tomas Häyry och hans kollega från Umeå, Hans Lindberg, igång maskinen på varvet i Raumo.

Nyhetsbild

Tony och William tar resenärer till de stora sportevenemangen – Tony: "Formel 1 är det jag brinner för"

I Monzaparken norr om Milano körs en av de mest legendariska F1-deltävlingarna. I år tog österbottningen Tony Svartsjö och William Hancock över 200 finländare till Monza. Det är nytt rekord för företaget Event Travel.

Nyhetsbild

Storstrejk inledd på General Motors i USA

Omkring 46 000 anställda vid General Motors i USA har gått ut i strejk, sedan ett fyraårigt avtal löpt ut utan att ersättas.

Nyhetsbild
1

Oljepriset rusar uppåt

Priset på råolja stiger kraftigt efter drönarattacken mot två oljeproduktionsanläggningar i Saudiarabien i lördags. Under söndagen meddelade president Donald Trump att USA släpper råolja från sina strategiska oljereserver.

Nyhetsbild

Expert om oljeattackerna: Kan snabbt spåra ur

Höjda oljepriser, en eskalerande situation och Ryssland som en joker i leken. Mellanösternexperten Jean-François Seznec ser stora risker efter attackerna mot de saudiska oljeanläggningarna.

Nyhetsbild

Masstämd läkemedelsjätte tros ha gömt kapital

Nya anklagelser riktas mot den förmögna familjen Sackler, som stämts i tusental för sitt ansvar för USA:s skenande opioidepidemi.

Nyhetsbild

Nya regler gäller för betalning på webben – men ingen övervakar ännu att reglerna följs

Lördagen sades bli en ödesdag inom e-handeln. Då skulle helt nya reglar börja gälla. Men i början av september blev det klart att bankerna och nätaffärerna får mera tid på sig.

Nyhetsbild

Disneychef lämnar Apples styrelse

Disneys vd Bob Iger lämnar sina uppdrag i Apples styrelse sedan det står klart att de båda bolagen kommer att konkurrera när det gäller strömningstjänster.

Nyhetsbild

Aktia satsar på Vasa – men oklart vad som händer med de små kontoren på landsbygden

VASA Aktia ska fokusera resurser på starka tillväxtcentrum. Vasa hör till de prioriterade städerna. De övriga är Uleåborg, Tammerfors, Åbo och huvudstadsregionen.