;

Inrikes

Mest läst senaste veckan

Inrikes

Nyhetsbild

Laura Ollila ny medarbetare i Anna-Maja Henrikssons stab

28-åriga Laura Ollila är nyaste tillskottet i Anna-Maja Henrikssons stab.

Finländaren säger ja till ekologisk mat

Försäljningen av ekologiska produkter fortsätter stiga. Finländaren väljer gärna ekologisk frukt, grönsaker och mjölk.

Nyhetsbild

Vasa universitet och Hanken berörs av utvidgat strejkvarsel

VASA Privata undervisningssektorns och yrkesinriktade vuxenutbildningscentralers personalorganisationer varslar om strejk med början den 7 mars om man inte kan enas om ett nytt kollektivavtal. Nu ingår också universitetens personal i varslet.

Nyhetsbild

Problem med lånet till pandahuset

2

ETSERI Etseri kommuns beslut att gå i borgen för lånet som finansierat pandahuset är lagstridigt. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.

Nyhetsbild

Förödande brand på travbana i Uleåborg

Läktaren på travbanan i Uleåborg brinner. Den hårda kylan försvårar släckningsarbetet och den 100 kvadratmeter stora administrativa delen av travbanan beräknas förstöras helt.

Nyhetsbild

Riksdagen debatterar underrättelselagen i dag

Under veckans sista plenum i dag kommer riksdagen att debattera underrättelselagstiftningen.

Man löpte amok i Tammerfors – smet förbi buss och slog med järnrör

En busschaufför i Tammerfors åkte på en smäll på lördag kväll då en man gick lös på honom med ett järnrör.

Nyhetsbild

Funktionsnedsatt man i Kyrkslätt blev förvägrad personlig assistans – nu överklagas fallet till FN

1

36-årige Stefan Karlsson har fört en lång kamp för att få personlig assistans. Efter flera års tvist med Kyrkslätts kommun och en segsliten rättstvist ska frågan nu avgöras av Förenta Nationerna i Genève.

Nyhetsbild

Mycket omsorg gör att man känner sig attraktivare

Färsk ÅA-studie visar att personer som har fått mycket omsorg av sina föräldrar under barndomen upplever att de har ett högre partnervärde i vuxen ålder. I synnerhet mammas omsorg är kopplad till känslan av attraktivitet.

Nyhetsbild

Yle: Asiatisk familj åkte förbi sin tågstation – konduktören löste missödet

En asiatisk familj var på väg till Kemi med tåg under natten till måndagen, men kände inte igen sin station. VR och Trafikverket kom till undsättning och ordnade så att familjen fick byta tåg mitt i en beckmörk skog.

Nyhetsbild

Grönsakscentrerad restaurang fick ny Michelinstjärna

I årets Guide Michelin Main Cities of Europe finns en ny finländsk restaurang. Restaurang Grön i Helsingfors har kammat hem sin första stjärna. Grön är känd för sin grönsaksbaserade säsongsmat med närodlade råvaror.

Nyhetsbild

Justitieministern: Estland har en viktig roll i rättsstatsutvecklingen i Östeuropa

Estlands och Finlands framgång stöder sig på rättsstatsprincipen, fria val, medborgerliga rättigheter och marknadsekonomi, sade justitieminister Antti Häkkänen i dag i sitt tal vid den estniska rättsstatens hundraårsjubileumsfest i Tallinn.

Nyhetsbild

Docent får inte se Tiitinens lista på finländare med Stasikopplingar

Högsta förvaltningsdomstolen har också hindrat Skypoddspolisen från att lämna ut de så kallade Rosenholzakterna – ett kortregister med allt från agenter till övervakade individer. Handlingarna offentliggörs 2050.

Nyhetsbild

Evighetsprocessen mellan Hilkka Ahde och Timo Räty inne på sista ronden

Högsta domstolen har hört Hilkka Ahde och Timo Räty i en tvist som pågått sedan 2011. Nu är det fråga om den sista ronden – när HD:s beslut kommer är ärendet slutbehandlat.

Nyhetsbild

Rapport om dåligt beteende inom polisens Facebookgrupp är klar

En polis har fått en allvarlig skriftlig anmärkning för olämpligt uppförande i polisens inofficiella slutna Facebookgrupp. Av samma orsak har fem tjänstemän fått handledning från arbetsledningen.

Nyhetsbild

Studie: Barn till omsorgsfulla föräldrar upplever sig som bättre partner

Vuxna som fått mycket omsorg av sina föräldrar under barndomen upplever sig själva vara mer attraktiva som partner. I synnerhet mammans omsorg är kopplat till ett högre "partnervärde" i vuxen ålder, visar forskning från Åbo Akademi.

Dags att söka till gymnasier och yrkesutbildning

I den gemensamma ansökan erbjuds i år 79 800 nybörjarplatser.

Yle: Flera gripna för 41-åringens död i Uganda

Yle har deltagit i polisens presskonferens i Uganda.

Nyhetsbild

Valmaskineriet inför landskapsvalet startas upp i mars

Valdirektören Arto Jääskeläinen säger till Yle att han behöver en vallag senast i juli för att kunna ordna landskapsval i oktober.

Nyhetsbild

Djurrättspartiet kräver kameraövervakning i varje slakteri

Partiet är ytterst kritiskt till förslaget till lag om djurs välbefinnande, som just nu är på remiss.

Snöskoter körde 116 kilometer i timmen i Lappland

Den tillåtna maxhastigheten för en snöskoter är 60 kilometer i timmen.

Nyhetsbild

Familjeledigheterna tar ny fart?

På sin blogg skriver Annika Saarikko, familje- och omsorgsminister, det inte är omöjligt att man fortsätter diskutera familjeledigheterna.

Nyhetsbild

Minimilöner i Lappland under sportlovet

Då sportlovsfirarna invaderar Lappland ökar efterfrågan på arbetskraft bland traktens företagare. Företagen vill däremot inte konkurrera med löner, därför är bristen på personal på sina håll stor.

Nyhetsbild

Suvi Lindén: Vi skulle öppna dörrar i Uganda

Helsingin Sanomat har tagit del av en ljudupptagning med ex-minister Suvi Lindén där hon berättar om besöket i Uganda där hennes resekompanjon, en finländsk affärsman, misstänks ha mördats.

Nyhetsbild

Checklista för bilen inför sportlovsresan

Många ska ut med bilen under sportlovet, och vissa ska köra riktigt långt. Här är en lista på vad man behöver tänka på innan man vrider om nyckeln.

Nyhetsbild

Centerpolitiker ifrågasätter djurrättsförening – tror inte bilderna är äkta

1

Djurrättsföreningen Oikeutta eläimille har släppt filmmaterial där det visas hur djur far illa på gårdar i Finland. Centerpolitikern Mikko Kärnä ifrågasätter materialets äkthet.

Nyhetsbild

Finländarna drömmer om Maldiverna

Om finländaren får välja reser hen helst till Mauritius, Maldiverna eller på kryssning. Kryssningen ska vara i Karibien, skriver TUI som gjort en underökning om vart finländarna vill åka på semester.

Högholmen släpper hästar fria: vildhästar returneras till slätterna i Mongoliet

Högholmens djurpark i Helsingfors kommer att returnera två mongoliska vildhästar till sitt ursprungsland.

Kyrkbrand i Puolango berodde på elfel

I fredags brann det i kyrkan i Puolango i Kajanaland. Nu har man konstaterat att ett elfel låg bakom branden.

Nyhetsbild

Finland ensamt om kampen mot tiden

Intresset för att slopa sommartiden är begränsat inom EU. Trots den finländska regeringens öppning går frågan inte vidare. För EU-kommissionen rinner tiden ut. Nya lagförslag måste läggas fram senast i vår, men det politiska trycket på slopandet av sommartiden har ebbat ut.

Nyhetsbild

Dragsviks rekryter har förbundit sig att försvara landet

BILDSPEL På lördagen ordnades den högtidliga krigsmannaeden på Nylands brigad i Dragsvik. Det är en militär fest där beväringar befordras till jägare. Det innebär att de upptas som fullvärdiga medlemmar i den militära gemenskapen. Se bildspel från krigsmannaeden

Nyhetsbild

Pandahuset i Etseri öppnade – Lumi sov sig genom premiären

Pandorna Lumi och Pyry har blivit riktiga kändisar. I lördags öppnades dörrarna till pandahuset för allmänheten, och pandaparet tycktes ta det hela med ro.

Nyhetsbild

President Niinistö talar om arktisk säkerhet i München

Saunli Niinistö deltar i dag i en paneldiskussion på Münchens säkerhetskonferens. Hans anförande kommer att inleda en sluten tillställning på temat stormaktspolitik i norr.

Nyhetsbild

HS: Det slutsålda tåget saknar en vagn – sportlovsresenärer från Helsingfors till Uleåborg saknar sittplats

Tåget från Helsingfors till Uleåborg som avgick 9:42 på lördagsmorgonen bjöd på en otrevlig överraskning. Vagn nummer sju fanns inte och resenärerna uppmanades att söka efter andra lediga platser.

Demonstrationer mot deporteringen av afghaner pågår runtom i Europa

I dag protesterar européer i 46 städer mot tvångsutvisningen av afghanska asylsökande. I Finland deltar Helsingfors, Kuopio, Lahtis, Borgå och Jyväskylä.

En död i snöskoterolycka i Muonio

En snöskoterförare har dött i närheten av sjön Tiurajärvi i Muonio. Föraren krockade med ett träd och dog av sina skador.

Yle: Ärkebiskopsvalet blir en spännande match mellan Vikström och Luoma

1

Kyrkoherden Kari Kanala från Paavalin Seurankunta tror att valet mellan biskop Björn Vikström och biskop Tapio Luoma blir väldigt jämnt. Den första mars gäller det för 1 530 röstberättigade att lägga sin röst.

Nyhetsbild

Många frågetecken kring ex-ministerns resa till Uganda

Ex-ministern Suvi Lindén reste till Uganda med en finländsk affärsman. Han dog under resan. Polisen misstänker mord. Omständigheterna kring resan och händelsen är oklara.

Nyhetsbild

Minister Mattila utnämns till WHO:s kommissarie för icke smittsamma sjukdomar

1

Social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila (Sannf) har blivit invald i Världshälsoorganisationen WHO:s högnivåkommission för icke smittsamma sjukdomar. Sjukdomarna tar livet av tiotals miljoner människor varje år.

Nyhetsbild

PAM utlyste övertidsförbud för handeln

Servicefacket PAM:s styrelse beslutade om ett övertidsförbud och förbud mot att samla in plussaldotimmar i flexibel arbetstid. Kollektivavtalsförhandlingarna avbröts på fredagen och förbudet inleds på måndag.

Nyhetsbild

Nordiska motståndsrörelsen får fortsätta – tills vidare

Den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen får tills vidare fortsätta med sin verksamhet. Det beslutade Åbo hovrätt under fredagen.

Nyhetsbild

Luoma och Vikström har olika syn på äktenskapet

Ärkebiskopens roll, ekumenik, kvinnopräster, samkönade äktenskap och kyrkans samhälleliga uppdrag var ämnen som diskuterades under fredagskvällens paneldebatt mellan Tapio Luoma och Björn Vikström.

Nyhetsbild

Varsel om strejk drabbar privata dagis

En lång rad fackförbund som företräder privatägda daghem varslar om strejk. Det meddelar riksförlikningsman Minna Helle i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Olli-Pekka Heinonen: "Finlands grundskola ska bli bäst i världen"

Den finländska grundskolan ska reformeras. Målet är världens bästa och mest jämlika skola. På fredagen tog projektet ett steg framåt.