Inrikes

Mest läst senaste veckan

Inrikes

Man gick runt i Jyväskylä centrum med kniv i byxorna

En man i Jyväskylä centrum hade en kniv instoppad i byxorna. När polisen stannade honom kunde han inte förklara varför han hade kniven med sig.

Nyhetsbild

Finländarna blir fler – befolkningen i Österbotten både minskar och ökar

Preliminära siffror från Statistikcentralen pekar på att Finlands befolkning har ökat under 2018. Orsaken till folkökningen beror på inflyttningsöverskottet. Vasas befolkning minskar medan Jakobstad har gjort en marginell tillväxt.

Nyhetsbild

Barack Obama till Helsingfors i september

President Barack Obama talar på affärsseminariet Nordic Business Forum i den 27 september.

Nyhetsbild

EU-utskott röstade för nya direktiv för upphovsrätt på nätet

Europaparlamentets utskott för rättsliga frågor röstade på onsdagen för skärpta regler för upphovsrättsskyddat material på nätet.

Nyhetsbild

Kenneth Myntti: Åland har viktig roll som språklig vägröjare

Nästan varje vecka levereras bevis på den viktiga roll landskapet Åland spelar som en murbräcka för svenskan i Finland.

Centralkriminalpolisen begär allmänheten om hjälp

Centralkriminalpolisen begär allmänheten om hjälp för att lokalisera åtta av de mest efterspanade brottslingarna i Finland.

Nyhetsbild

En miljon finländare måste vidareutbilda sig när AI kommer

Den som jobbar med rutinuppdrag som läkare, jurist eller banktjänsteman bör funderade på att vidareutbilda sig. När artificiell intelligens slår igenom är det bara de bästa som klarar sig.

Lagförändring ska förbättra barnets ställning

Regeringen vill revidera lagen angående vårdnad om barn och umgängesrätt. Barnens rätt att delta i behandlingen av ärenden som berör dem ska förbättras.

Nyhetsbild

Livsviktiga adrenalinpennor slut i apoteken

I flera månader har det varit svårt att få tag på adrenalinsprutor som används vid svåra allergiska reaktioner. Problemet drabbar hela världen, och det verkar vara omöjligt att få klarhet i när situationen ska normaliseras.

Allt färre barn föds i Finland

I fjol föddes det 50 858 barn i Finland, meddelar Institutet för hälsa och välfärd utifrån förhandsuppgifter.

Nyhetsbild

"EU:s upphovsrättsdirektiv hotar internet"

Europaparlamentets utskott för rättsliga frågor röstar på onsdagen om ett förslag på skärpta regler för upphovsskyddat material på nätet. Förslagets kritiker är oroliga för ökad censur på internet.

Nyhetsbild

Stefan Björkman ny vd för Konstsamfundet

Föreningen Konstsamfundet har valt Stefan Björkman till ny verkställande direktör efter Kaj-Gustaf Bergh som avgår med pension. Björkman tillträder som vd i höst.

Nyhetsbild

Seglare räddades i hård sjögång på Norra Östersjön

Två seglare råkade i sjönöd under tisdagskvällen efter att deras segelbåt började läcka och rodret gått sönder. Sjöbevakningen räddade seglarna med helikopter.

Nyhetsbild

Finländarnas införsel av snus ökar fortfarande

Finländska resenärer förde in 15,9 miljoner snusdosor och 469 miljoner cigaretter i Finland mellan april 2017 och maj 2018.

Fotbolls-VM används som kanal för asylsökning i Finland

Asylsökande använder VM i fotboll i Ryssland som väg in till EU.

Åboterrorist överklagar

Terrordömda marockanen Abderrahman Bouanane kommer att överklaga sin dom till hovrätten.

Nyhetsbild

Midsommartrafiken livligast på torsdag och söndag

Trafikverket uppskattar att midsommartrafiken är som livligast på torsdag mellan klockan 11 och 20 och på söndag mellan klockan 10 och 22. Myndigheterna påminner om att resan går smidigare om bilföraren är nykter och utvilad och om man har planerat körrutten noggrant.

Nu kan du granska företagens betalningssvårigheter på webben

Rättsregistercentralen förbättrar sin öppenhet. Efter midsommar kan du med några klick på webben helt gratis kolla upp vilka företag som har betalningssvårigheter.

Nyhetsbild

Ingen av de skadade i tågolyckan i Raseborg yrkar på straff

Polisen har slutfört utredningen om fjolårets ödesdigra olycka vid en plankorsning i Skogby, Raseborg där en rälsbuss kolliderade med ett trupptransportfordon, vilket ledde till fyra människors död.

Nyhetsbild

Folktinget missnöjt med regeringens svaromål

Folktingets jurist Johanna Lindholm anser att regeringens svaromål till riksdagens social- och hälsovårdsutskott inte säkerställer rätten till service på svenska i samband med landskaps- och vårdreformen.

Finansministeriets beslut: 20 förtroendevalda i Kittilä stängs av från sina uppdrag

Finansministeriet har valt att tillämpa lagändringen Lex Kittilä och stänga av 20 förtroendevalda i kommunen Kittilä i Lappland. De avstänga förtroendevalda står åtalade för grovt missbruk av tjänsteställning.

Nyhetsbild

Strand: Systemet för betalningsanmärkningar är omänskligt

Gamla skulder ska inte längre synas som betalningsanmärkningar efter att skulden är betald, det föreslår Joakim Strand (SFP) och nio andra riksdagsledamöter.

Nyhetsbild

Man hoppade från hopptorn mitt i natten och försvann under vattenytan för 20 minuter

En man i 20-årsåldern var 20 minuter under vattenytan efter att ha hoppat från ett hopptorn vid Väinölänniemi simstrand i Kuopio.

Nyhetsbild

Henriksson fortsatt kritisk till vårdreformen - "Regeringen har inte gjort sin hemläxa"

Anna-Maja Henriksson (SFP) ser fortsättningsvis stora bekymmer för regeringens del efter att svaret på grundlagsutskottets kritik offentliggjorts. Det att regeringen inte gör en EU-notifikation är oroande, säger hon.

Nyhetsbild

Regeringen backar i fråga om valfrihetens tidtabell

Tillgången på social- och hälsovårdstjänster på svenska ska garanteras. Det säger social- och hälsovårdsministeriets överdirektör Kirsi Varhila i samband med en pressträff på måndagen där regeringen presenterade huvuddragen i sitt bemötande till grundlagsutskottets utlåtande om förslaget till lag om valfrihet i vården.

Nyhetsbild

Janitskin förnekar sitt ansvar som chefredaktör för MV-lehti

På måndagen hördes Ilja Janitskin och Johan Bäckman i Helsingfors tingsrätt. Båda förnekar sitt ansvar för de kränkande skriverier som har florerat på den famösa nättidningen MV-lehtis webbsidor.

Nyhetsbild

Regeringen skjuter upp valfriheten i vården till 2022

Valfrihet i vården skjuts upp med ett år. Regeringens svar på grundlagsutskottets kritik offentliggörs i dag.

Nyhetsbild

Var fjärde ungdom känner någon som kört drogpåverkad

Droger är ett allt större problem i vägtrafiken, även bland ungdomar. Enligt Trafikskyddets enkät vet var fjärde ungdom någon som kört ett fordon medan de varit drogpåverkade. Nu startar Trafikverket en kampanj för att synliggöra problemet.

Nyhetsbild

Barn hittade köksknivar vid lekplats i Helsingfors

Barn hittade flera köksknivar i ett höghusområde i Kvarnbäcken i stadsdelen Botby i Helsingfors. Knivarna var utplacerade i eller i närheten av lekplatser, bland annat i en låst förvaringslåda för leksaker.

Nyhetsbild

Teuvo Hakkarainen dömd för sexuellt ofredande

Helsingfors tingsrätt dömde riksdagsledamot Teuvo Hakkarainen till dagsböter på 3060 euro på måndagen. Enligt tingsrätten har Hakkarainen gjort sig skyldig till lindrig misshandel och sexuellt ofredande.

Nyhetsbild

Regn minskar på torkan – molnigt midsommarväder i sikte

Med midsommarveckan kommer regnen till Finland, vilket minskar på risken för skogsbränder. Själva midsommaren ser ut att bli molnig.

Nyhetsbild

Se direktrapporteringen från rättegången mot Ilja Janitskin

Rättegången mot Ilja Janitskin som grundade nättidningen MV-lehti fortsatte på måndagen. Janitskin åtalas bland annat för grov ärekränkning och hets mot folkgrupp. Janitskin har samarbetat med docent Johan Bäckman som åtalas för olaga hot och förföljelse. Läs direktrapporteringen av SPT:s Mikael Sjövall från rättegången i Helsingfors tingsrätt.

Nyhetsbild

Man drunknade i samband med en simtur i Kuopio

En äldre man i Kuopio drunknade när han tog en sig en simtur efter bastun.

Den bästa första hjälpen finns i västra Helsingfors

Röda Korsets första hjälpen-grupper har tävlat om det finska mästerskapet i konsten att rädda liv denna helg. Laget från västra Helsingfors knep segern i serien för vuxna.

Nyhetsbild

Djävulens påfund eller extra krydda? Spelvärlden flirtar med gambling och lootlådorna är här för att stanna

Håll hårt i kreditkortet – den senaste tidens speltrend ser ut att hålla i sig. Belgien har klassat så kallade lootlådor som hasardspel och i Finland höjs röster för lagförändring. Barn och problemspelare är i farozonen för lådornas framfart.

Nyhetsbild

Ismo Poutiainen är årets Mr Gay Finland

Årets Mr Gay Finland heter Ismo Poutiainen. Han är 35 år gammal med rötter i Kuopio och bor numera i Tammerfors.

Nyhetsbild
1

De gröna: Systemet för kilometerersättningar ska ses över

De som väljer att cykla, gå eller hoppa på bussen ska få lika höga kilometerersättningar som bilisterna, föreslår De gröna.

Nyhetsbild

Högsäsongen för ficktjuvar är här – den europeiska kampanjen "Skydda din ficka" ska få bukt på problemet

Bär inte plånboken i ryggsäcken, undvik stora summor kontanter och lämna värdesaker hemma eller på hotellet, uppmanar polisen. Nu har ficktjuvarna vaknat från sitt vinteride.

Nyhetsbild

De gröna vill reformera jordbruksstöden

De grönas partikongress beslöt på söndagen att jobba för en reformering av jordbruksstöden så att de allmänna stöden omformas till stöd som ska slussas till bondgårdarnas ekosystemtjänster.

Nyhetsbild

Ingen hatretorik i klassrummet

Har du fått böter för hatretoriska kommentarer? Då ska du inte jobba med barn och ungdomar. Det föreslår De grönas partikongress.

Nyhetsbild

Krista Mikkonen: Sommarteater på gång i riksdagen

Riksdagsledamot Krista Mikkonen, som leder De grönas riksdagsgrupp, riktar hård kritik mot regeringens vårdreform på De grönas partikongress i Vanda.

Nyhetsbild

Hautala vill bli EU-kommissarie

Europaparlamentariker Heidi Hautala (Gröna) vill förnya det nuvarande systemet för valet av Finlands kandidat som EU-kommissarie.

Nyhetsbild
1

Allt fler bilister kör utan reservdäck

Automobilförbundet gör effektiverade utryckningar på landets vägar denna helg för att hjälpa bilister som har råkat illa ut.

Forststyrelsen polisanmäler skogsbrand i Sibbo

Den förödande skogsbranden i Sibbo storskogs nationalpark den 10 juni blir ett polisärende, uppger Forststyrelsen.

Nyhetsbild

Iina Karinen är årets Miss Gay Finland

Den 23-åriga veterinärstudenten Iina Karinen från Helsingfors har krönts till årets Miss Gay Finland.