Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Portman nobbar prisceremoni i Israel

Natalie Portman kommer inte att åka till Israel för att ta emot det prestigefulla Genesis-priset. Orsaken är att den Oscarsbelönade skådespelaren inte vill stötta Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som skulle hålla tal under prisceremonin.

Nyhetsbild

Superstjärnan som kämpade med framgången

Från låtskrivande i pojkrummet till ett av arenahousens allra största namn. En blyg superstjärna som kämpade med att hantera framgångarna. Vem var egentligen Tim Bergling, som blev Avicii med en hel värld?

Nyhetsbild

Österbottniska profiler spelar på hemmaplan

VASA Ostrobothnia Jazz Sextet har konsert på Ritz i Vasa den 4 maj. Bandet spelar låtarna från debutalbumet "Hotel Astor".

Nyhetsbild

Idolvinnare öppnar säsongen i Åminne folkpark– resten av sommarprogrammet klart

MALAX Åminne folkparks sommarprogram är spikat. Lasse Stefanz kommer traditionsenligt till Malax – där folksparkssäsongen inleds med svenska Idolvinnaren Chris Kläfford.

Nyhetsbild

Artister världen över: "Han inspirerade oss alla"

Både Sverige och omvärlden sörjer Tim Bergling, Avicii, efter beskedet om hans tidiga bortgång.Och musikvärlden sörjer en ikon för den elektroniska dansmusiken.

Nyhetsbild

Löfven: Tim Bergling ett av Sveriges största musikunder

Jag har nåtts av det sorgliga beskedet att Tim Bergling mer känd som Avicii, har gått bort, säger Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Nyhetsbild

Klassiska österbottniska toner spelas i Vasa

VASA Duon Jonna Pirttijoki-Helanen och Tiina Karhu-Ahtonen gör konserten "Aarre och Toivo" i Vasa stadshus den 22 april.

Nyhetsbild

Målet är att sprida österbottniskt kunnande nationellt

Robin Käldström är projektledare för Finlands svenska sång- och musikförbunds blåsmusikprojekt. Han besökte Tölby-Vikby skola och Solf skola med en så kallad brasskarusell på fredag. Vbl ställde fem frågor efter en lektion med funky rytmer.

Nyhetsbild

Akademien lämnar utredningen till polisen

Svenska Akademien har lämnat över utredningen om kopplingarna till den så kallade kulturprofilen till Ekobrottsmyndigheten.

Nyhetsbild

Sångargillet firar Topelius och tolkar musikallåtar av Elton John

VASA På sin vårkonsert sjunger Wasa Sångargille två av Elton Johns mest kända låtar ur musikalen "Lejonkungen" i nyskrivna arrangemang för manskör.

Nyhetsbild

Schlagerikonen Johnny Logan höjer tempot på scenen

VASA Naturligtvis ljuder Eurovision-klassikerna då Johnny Logan har konsert på Ritz i Vasa på söndag. Men schlagerikonen spelar även rock'n'roll med New Orleans-influenser.

Nyhetsbild

Ingen åtalas för Princes död

UPPDATERAD 22.03: Musikikonen Princes plötsliga bortgång i april 2016 väckte en rad frågetecken hos myndigheter. Under torsdagen släppte åklagaren den två år långa utredningen som kom fram till att inget åtal väcks för artistens död.

Nyhetsbild

Debuten skedde på festivalscen – nu spelar färsk trio i Vasa

VASA Sebastian Smeds Trio är ett relativt färskt band på den österbottniska jazzscenen. Vbl ställde några frågor till pianisten Smeds inför spelningen på Doo-Bop Club i Vasa lördagen den 21 april.

Nyhetsbild

Varje sekund är en morgon

RECENSION. Tomas Mikael Bäcks poesi präglas av en större stramhet, intensitet och personlig öppenhet än tidigare. De mästerliga, korta dikterna kommer mycket nära.

Nyhetsbild

Ann-Luise Bertells roman blir ljudbok

Ann-Luise Bertells roman "Vänd om min längtan" utkommer som ljudbok i sommar. Uppläsare är Bertell själv.

Nyhetsbild

Alfred Backa skriver överlevnadshandbok för finlandssvenskar

Komikern Alfred Backas bok "Finland hundranånting 1917-2018" blev en finlandssvensk försäljningssuccé. I höst släpps hans "Överlevnadshandbok för finlandssvenskar". Även Peter Sandström och Karin Erlandsson är bokaktuella.

Nyhetsbild

Kanye West skriver bok – på Twitter

Världsstjärnan Kanye West återvände nyligen till Twitter efter elva månaders uppehåll och meddelar att han släpper en filosofisk bok på sociala medieplattformen, rapporterar Pitchfork.

Nyhetsbild

Kunderna har hittat stadsbibliotekets e-tidningar

VASA Det skedde ett antal ökningar på Vasas bibliotek under 2017. Antalet reserveringar ökade till följd att de blev avgiftsfria och e-böckernas och e-tidningarnas popularitet fortsatte att stiga.

Nyhetsbild

A capella-grupp bjuder på show

VASA Om det inte finns en scen får man se till att lösa det. Därför kliver delar av Show n' Accapella Group upp på bardisken på Ernst när det är dags för deras show på fredag.

Tre finlandssvenska teatrar sätter upp kultklassikern Marat/Sade

I höst sätter Klockriketeatern, Sirius Teatern och Teater Mestola i samarbete upp Marat/Sade, som sällan setts på scen i Finland. Det kultförklarade idédramat är skrivet av den tysk-svenske författaren och konstnären Peter Weiss.

Nyhetsbild

Explosivt svenskt bluesband spelar i Vasa

VASA Trickbag är ett energiskt liveband – som ofta får publiken att dansa. Den svenska bluesgruppen ska skapa sväng på O'Malleys i Vasa den 27 april.

Nyhetsbild

Nu har 10000 köpt biljett till KAJ:s musikal

På tio dagar har det bokats och sålts över 10000 biljetter till humorgruppen KAJ:s musikal "Gambämark". Urpremiären är på Ritz den 8 september.

Nyhetsbild

Jerry Williams begravs i stillhet

Det blir en privat ceremoni för de närmast anhöriga när Jerry Williams begravs.

Nyhetsbild

Anders Larsson sammanfattar "Kalevala" för teaterpubliken

VASA På fredag kväll har teaterbesökarna chansen att få sig en snabbgenomgång av det finska nationaleposet. Då gästspelar Anders Larsson på Wasa Teaters Vasallen med sin föreställning "Kalevala på trekvart".

Nyhetsbild

KOLUMN: En kulturell krokodil

"Hur otidsenlig kan – eller får – egentligen en institution vara? Svaret på frågan är beroende av vilken makt och tyngd en sådan institution har för exempelvis det politiska, religiösa eller kulturella livet", skriver Sven-Erik Klinkmann.

Nyhetsbild

"Dark souls" nyutgåva skjuts upp

Det är sedan tidigare känt att actionrollspelet "Dark souls" piffas upp till en modern version av utvecklare på japanska företaget From Software.

Nyhetsbild

I år släpps Princes memoarer

När den amerikanske musikikonen Prince plötsligt gick bort i april 2016 höll han som bäst på att skriva sina memoarer med hjälp av författaren Dan Piepenbring.

Nyhetsbild

Cecilia Zilliacus spelar Julius Röntgens violinkonsert som få hört tidigare

VASA Alltså vem? Det brukar ofta vara folks reaktion när tonsättaren Julius Röntgen kommer på tal. På torsdag är Cecilia Zilliacus solist med Vasa stadsorkester i Röntgens femte violinkonsert. Det är troligen första gången verket framförs i Finland.

Nyhetsbild

Museum söker konstnärer för flerårigt projekt

En konstnär – eller en bildkonstnärsgrupp – har chansen att genomföra ett konstprojekt i samarbete med Lönnströms konstmuseum i Raumo. Museet har reserverat 100 000 euro för projektet.

Nyhetsbild

Adolphson & Falk 50-årsjubilerar med ny musik

Den svenska duon Adolphson & Falk har i ett halvt århundrade skapat musik tillsammans. En milstolpe gruppen firar med att ge ut plattan "50" i september – vars första singel "Just då" släpps redan på onsdag, den 18 april.

Nyhetsbild

Svenska Akademien väntar med kommentar om advokatutredning

Helgens krismöte följdes av att det utlovade offentliga uttalandet sköts upp. I dag väntades den decimerade Svenska Akademien kommentera advokatutredningen som har undersökt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen – men nu meddelar Akademien att de väntar med svar.

Nyhetsbild

Alla väntar på Svenska Akademiens svar

I dag väntas den decimerade Svenska Akademien kommentera advokatutredningen som har undersökt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen.

Nyhetsbild

Svenska komiker gjorde publiksuccé i Österbotten

Den har kallats "standup-våren i Österbotten" – och det såldes mer än 5000 biljetter och var slutsålt flera gånger då fyra av Sveriges mest kända komiker roade österbottningarna.

Nyhetsbild

Avhopparen Espmark: Hoppas Engdahl förmås lämna sin stol i Svenska Akademien

Svenska Akademiens ordstrid fortsätter. Nu säger avhopparen Kjell Espmark att han inte ser någon väg framåt för institutionen om Horace Engdahl sitter kvar. "De goda krafterna i kretsen måste få tillfälle att verka", skriver han till Svenska Dagbladet.

Nyhetsbild

Den här gången showade gubbarna verkligen

Konsert är konsert och show är show. Det visar Gubbrockarna med sin jubileumsföreställning "20 years of rock'n'roll".

Nyhetsbild

Egotrippi firar 25 och spelar i Vasa

VASA Popgruppen Egotrippi har konsert på stasdsteatern i Vasa den 10 maj. Konserten ingår i 25-årsjubileumsturnén "Aina matkalla jonnekin".

Nyhetsbild

Silverquinns har vårkonsert med kärlek på repertoren

VASA Damkören Silverquinns har vårkonsert i Vasa Arbis på söndag den 22 april klockan 15.

"Kungen får ändra Akademiens stadgar"

Nyhetsbild

En man, en mikrofon och tiotusen ljudeffekter

RECENSION Michael Winslow, känd från filmerna Polisskolan, bjöd på två shower i Vasa. Precis som väntat spelade ljudeffekter en stor roll under föreställningarna.

Nyhetsbild

Norske författaren Jon Michelet är död

Den norske författaren Jon Michelet har gått bort, rapporterar Verdens Gang. Michelet, som blev 73 år, var en av Norges bäst säljande och mest kritikerrosade författare.

Nyhetsbild

Beyoncé återförenade Destiny’s Child

Fansen fick ordentlig valuta för pengarna vid Beyoncés konsert på Coachella-festivalen i södra Kalifornien i natt. Under spelningen fick hon sällskap på scenen av sina tidigare bandkamrater Kelly Rowland och Michelle Williams från Destiny's Child, rapporterar CNN.

Nyhetsbild

Välkryddad och välsmakande revykompott

RECENSION Årets revy i Småbönders är en fullträff. Det är fart och fläkt från början till slut. Utmärkta musikinslag ger ett högt underhållningsvärde.

Nyhetsbild

Lindqvist: Ta in finlandssvenskar i Svenska Akademien

Det har aldrig skett en liknande skandal i Svenska Akademiens historia, säger författaren Herman Lindqvist. Enligt honom måste Akademien omskapas och då borde det naturligtvis finnas plats för en finlandssvensk författare.

Nyhetsbild

Mäktig show som framkallar rätt sorts rysningar

Solisterna avlöser varandra, bredden är stor, danser höjer showfaktorn och 80 år av filmmusik ryms med. Kanske är det ändå de många kalla kårarna längs ryggraden som präglar Hollywood Show mest av allt.

Nyhetsbild

Antikrundan-expert säljer sin samling

Konstexperten och samlaren Claes Moser, som känns igen från SVT:s "Antikrundan", ska sälja sin samling av kvinnliga konstnärer.

Kommande evenemang