Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Banksy: Strimlades helt på repetitionen

Efter den hemlighetsfulle konstnären Banksys kupp häromveckan då ett av hans konstverk plötsligt strimlades under en auktion har många spekulerat om att auktionshuset Sotheby's var med på noterna.

Nyhetsbild

En roman om tomhetskänslan under den perfekta ytan

INTERVJU Det är normalt att vara sårbar och stundvis må dåligt. Men det duger inte i ett samhälle som värderar prestationer. Heidi Hakala skrev en roman om att inte räcka till.

Nyhetsbild

"Orange is the new black" lägger ner

Tråkiga nyheter för "Orange is the new black"-fans. Den kommande säsong sju blir även seriens sista bekräftar skådespelarna i ett klipp på Twitter.

Nyhetsbild

Två vinddrivna människor i historiens virvlar

RECENSION Bengt Ohlssons nya roman tar avstamp vid tiden för första världskrigets slutscener, och följer två unga mäns gemensamma väg fram till deras roller som strejkbrytare i Ådalen 1931. Tragiskt och verklighetsnära.

Nyhetsbild

Vill skriva ljust, starkt och roligt – Arto Paasilinna blandar burlesk berättarglädje med stort allvar

Arto Paasilinna gick bort i måndags, 76 år gammal. I november 2005 besökte han Karleby i samband med ett seminarium vid Mellersta Österbottens yrkeshögskola. Henrik Othman, då kulturredaktör på JT, träffade Paasilinna och fick en intervju vi plockat fram ur arkivet.

Nyhetsbild

Dagsföreställningen av "Gambämark" flyttas på grund av sjukdom

Onsdagens dagsföreställning av KAJ:s "Gambämark" ställdes in på grund av sjukdom. Kvällsföreställningen genomförs dock som planerat.

Nyhetsbild

Rickard Eklunds debutalbum släpps i november

"1 (ätt)" är titeln på Rickard Eklunds solodebutalbum. Eklund, som sjunger på Närpesdialekt, firar albumsläppet med att göra konserter i Jakobstad, Närpes och Vasa.

Nyhetsbild

Vörå spelmansklubb ger traditionell höstkonsert

Malax och Purmo står i tur då Vörå spelmansklubb gör sina traditionella höstkonserter.

Nyhetsbild

Österbottnisk rock och ståupp på klubbscenen i helgen

På fredag kväll spelar Sam's Garage. På lördag bjuds det ståuppkomik på Doo-Bop Club i Vasa.

Nyhetsbild

Eddie Österåker solodebuterar med popsväng på svenska

Eddie Österåker gått från metal till pop med jazzinfluenser. Nu har han släppt solodebuten och ep:n "Sägner".

Nyhetsbild

Förläggaren: Arto Paasilinna tog de svagas parti

Med "Harens år" tog sig Arto Paasilinna in i läsarnas hjärtan i mitten av 1970-talet. Nu är han död. – Det är väldigt sorgligt. Han var en väldigt fin person, säger Dorotea Bromberg på hans svenska förlag.

Nyhetsbild

Författaren Arto Paasilinna har avlidit

Författaren Arto Paasilinna har dött. Han avled i stillhet vid ett äldreboende i Esbo på måndagen vid en ålder av 76 år.

Nyhetsbild

Svetlana Bogatcheva ställer ut på Bock's

På fredag den 19 oktober klockan 18 öppnar Svetlana Bogatcheva en konstutställning i Garaget på Bock's Corner Brewery.

Nyhetsbild

Ståuppkomikern David Batra kommer till Österbotten

David Batra gör föreställningen och publiksuccén "Elefanten i rummet – han som är gift med henne" i Vasa och i Jakobstad i maj nästa år.

Nyhetsbild

"Dracula" blir serie på Netflix

Netflix satsar på en nyversion av klassikern "Dracula", rapporterar Variety. Strömningstjänsten har tillsammans med brittiska BBC slagit klorna i ett nytt manus av den klassiska vampyrsagan.

Tre konstnärer ställer ut på Black Wall Gallery

Vasakonstnärerna Alli Alho, Ossi Lehto och Sirpa Seppelin håller en gemensam utställning i Black Wall Gallery på Kasernområdet i Vasa.

Nyhetsbild

Exaudio ger konsert och deltar i körtävling

Den finlandssvenska projektkören för kvinnoröster Exaudio firar sina tio år genom att för första gången delta i en internationell tävling.

Nyhetsbild

Amy Winehouses liv blir film

Amy Winehouses liv ska skildras på vita duken i en kommande spelfilm om den brittiska sångerskan. Inspelningarna drar igång 2019, och nu börjar jakten på den som ska spela Winehouse.

Moby skriver bok om framgångens demoner

En uppföljare till memoaren Porcelain är på kommande.

Nyhetsbild

Schack, matt och jazz med William Suvanne på Törst

Saxofonisten William Suvanne förenar schack och jazz under sin skivsläppsturné i Finland. Han har spelning – och schackturnering – på Törst i Vasa den 17 oktober.

Nyhetsbild

Michael Bublé avslutar sin musikkarriär

Sångaren Michael Bublé, 42, uppger att en intervju med brittiska tidningen Daily Mail är hans sista.

Nyhetsbild

Akademien har planer för Frostensons avgång

Svenska Akademien har planer på att starta en ny utredning om ledamoten Katarina Frostenson inte avgår frivilligt. Det uppger ständige sekreteraren Anders Olsson till nyhetsbyrån Reuters.

Nyhetsbild

Imponerande praktfull barock med älskad Bach

Recension Konserten "We love Bach" var vitalt varierad med både värme och kraft. Sångsolisterna imponerade med distinkt barocksång.

Nyhetsbild

Marja Kolu tecknar porträtt av mogna herrar

Bildkonstnären Marja Kolu har skapat porträtt inom ramen för ett interaktivt konstprojekt. Nu visar hon sina verk i Settlementföreningens lokaler i Brändö

Nyhetsbild

Taina Latvala skriver komiskt drama för Vasa stadsteater – premiär 2020

Författaren Taina Latvala, med rötter i Lappo, har blivit något av en husskribent för Vasa stadsteater. Hon arbetar nu med sin fjärde pjäs. Premiär blir det i februari 2020.

Nyhetsbild

Guetta: Aviciis död förändrade mitt liv

Tim "Avicii" Berglings plötsliga död blev en väckarklocka för stressade och pressade kollegor i musikbranschen. Nu berättar vännen och kollegan David Guetta om hur händelsen påverkat hans eget liv.

Nyhetsbild

Sångaren stämmer exkollegorna i Fleetwood Mac

Sångaren och gitarristen Lindsey Buckingham stämmer sina forna bandkollegor i Fleetwood Mac.

Nyhetsbild

Spelforskaren Tanja Sihvonen berättar om digitala fel

Internationella dagen för misslyckanden firas på lördag den 13 oktober. På Kuntsi museum för modern konst berättar spelforskare Tanja Sihvonen om utställningen "Glitch Art", som fokuserar på digitala fel.

Nyhetsbild

Akademien uppmanar Frostenson att lämna

Svenska Akademien har godkänt en resolution som uppmanar Katarina Frostenson att lämna Akademien. Det säger ledamoten Per Wästberg till Sveriges Radio.

Nyhetsbild

Maria Turtschaninoff kan få Almapriset nästa år

Författaren Maria Turtschaninoff, aktuell med "Breven från Maresi", är nominerad till Almapriset. Även Linda Bondestam har chansen att få det prestigefyllda barnlitteraturpriset.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Den finska litteraturens klassiker

Aleksis Kivi, Väinö Linna, Mika Waltari... Testa dina kunskaper om finska författare och böcker i veckans litteraturhistoriska quiz av Jesper von Hertzen!

Nyhetsbild

Jazzen drog blåsaren Ingemar i Hep Stars tillbaka till Nykarleby

NYKARLEBY Året var 1969 och Hep Stars gör sin första och sista turné i Finland, där bandet inför en hysteriskt hänförd publik spelar i Nykarleby, Korsnäs, Esse och Smedsby.

Nyhetsbild

Munter massaker i äkta B-filmsanda

RECENSION "Bad Times At The El Royale" bjuder på ett blodigt övernattningskalas med starka skådespelare och vilda vändningar. Hotellvistelsen verkar inte särskilt kul men det är däremot filmen.

Nyhetsbild

Den bästa ungdomsfilmen som gjorts på länge i Finland

RECENSION. Filmen "Ett dumt ungt hjärta" är en omtumlande upplevelse. Redan efter den första scenen, där den huvudpersonen Kiira övar showdans och Lenni kommer in och vill ha en dejt, är jag såld.

Nyhetsbild

Besked om nya ledamöter i Akademien väntas

Det kom motstridiga uppgifter om det skett något inval av nya ledamöter efter torsdagens sammankomst i Svenska Akademien.

Nyhetsbild

Amerikanen Nick Mancini spelar groovig jazz på Doo-Bop Club

Nick Mancini är en av höstens mest namnstarka Doo-Bop Club-bokningar. Vibrafonisten från USA har spelning i Vasa på lördag.

Nyhetsbild

Erica Back sjunger i Trefaldighetskyrkan – nästa år väntar operascenen i Tyskland

På fredag kväll är mezzosopranen Erica Back, bördig från Närpes, solist i Bachs "Magnificat" i Trefaldighetskyrkan i Vasa. Efter årsskiftet väntar en flytt till Tyskland och anställning på operastudion vid stadsteatern i Oldenburg.

Nyhetsbild

Svenska ståuppkomiker gör julturné i Österbotten

Ett gäng etablerade svenska komiker uppträder i Solf, Jakobstad och i Dagsmark i december. Österbotten kryllar av väldigt fina och välutrustade uf-lokaler som är perfekta för ståuppkomik, säger Daniel Lindholm som arrangerar julturnén.

Nyhetsbild

Rockperry laddar om och återuppstår – "Blir en festival i festivalen"

VASA Ryktet om att festivalen Rockperry återuppstår började cirkulera i somras. Nu bekräftar promotorn Jouni Jaskari att Rockperry Reload blir en del av festivalen Festivilla i Sandviksparken.

Nyhetsbild

"Jurtjyrkogården" görs om

Stephen Kings skräckroman "Jurtjyrkogården" filmatiseras igen.

Nyhetsbild

Det kan bli fler inval för Svenska Akademien

Två nya ledamöter har valts in i Svenska Akademien, men två stolar står fortfarande tomma. Om Akademien kommer att välja in fler nya ledamöter och om Katarina Frostenson kommer att lämna sin stol efter torsdagens sammankomst återstår att se.

Nyhetsbild

Stillers punkband släpper nytt – efter 36 år

Skådespelaren Ben Stillers gymnasiepunkband Capital Punishment släppte skivan "Roadkill" 1982. Nu har bandet spelat in ny musik och kommer att släppa en EP med fem spår på vinyl, skriver NME.

Nyhetsbild

Messi får huvudroll i nycirkusföreställning

Fotbollsstjärnan Lionel Messi och Cirque du Soleil. Det låter kanske som en osannolik kombination, men 2019 gör det kanadensiska nycirkusgruppen en föreställning som fokuserar på den argentinske fotbollsstjärnan.

Nyhetsbild

Extrummis får släppa film om Lynyrd Skynyrd

De överlevande medlemmarna i bandet Lynyrd Skynyrd kan inte förhindra att den före detta trummisen Artimus Pyle får släppa sin film om flygolyckan 1977. Det beslutade en domstol i New York, skriver Reuters.

Nyhetsbild

Snapchat satsar på tv-serier i mobilen

Sociala medier-jätten Snapchat lanserar flera tv-serier anpassade för det mobila formatet. Bland annat av en av manusförfattarna till "Riverdale", vars nya serie "Class of lies" handlar om två collegetjejer som i sin true crime-podcast försöker lösa mysteriet med deras bästa väns försvinnande.

Kommande evenemang