Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

"Aretha Franklin hade en röst som gjorde henne större än alla andra"

Soulens drottning Aretha Franklin är död. Hon avled på torsdagen, 76 år gammal. – Hon hade en tyngd och en röst som gjorde henne större än alla andra. Något som kom från ovan, säger musikjournalisten Lisa Wall.

Nyhetsbild

Maria Sid blir biträdande teaterchef på Stockholms stadsteater

Finlandssvenska Maria Sid blir biträdande chef för Sveriges största teaterorganisation. – Det är ett energisk, pulserande hus och det känns jättebra att komma dit, säger Sid.

Nyhetsbild

Spelpjäser, sockerfyllor och kafkaiska mardrömmar på Svenska Teaterns meny i höst

HELSINGFORS Svenska Teaterns spelårsöppning på torsdagen bjöd på glimtar av en diger repertoar. Det blir mycket nordiskt samarbete och komedier, men också kafkaisk ensamhet och experimentella växlar. Asko Sarkola gör också en återkomst till Svenska Teatern som skådespelare efter en paus på 52 år.

Nyhetsbild

Aretha Franklin är död – blev 76 år gammal

Soulens drottning Aretha Franklin är död. Hon avled på torsdagen, 76 år gammal.

Nyhetsbild

Kolumn: Den okände Räikkönen är fortfarande ett mysterium

Biografin över Kimi Räikkönens liv bjuder på anekdoter och underhållning som tilltalar de redan frälsta – men är Ferrariföraren verkligen så öppen som förläggarna påstår? Då det bränner till tystnar Räikkönen i boken, precis som i riktiga livet

Nyhetsbild

Räikkönen ångrar ingenting: "Är väldigt lycklig över var jag är i dag"

– Jag har aldrig sökt någon uppmärksamhet, säger Kimi Räikkönen då han träffar pressen. Varför har han då låtit en bok skrivas om sitt liv?

Nyhetsbild

Här är nya Jönssonligan – nu är Doris med på riktigt

FILM En nytappning med 2018-känsla och samtidigt en flirt med det förflutna: Sickan, Harry, Vanheden och Doris är tillbaka för att begå nya brott.

Nyhetsbild

Alamaa släpper ny singel

JAKOBSTAD Alamaa, som har kallats för en av grundarna av rappen i Jakobstad, släpper en ny låt på fredag denna vecka.

Nyhetsbild

Ersättare för Isac Elliot söks – "Knepigt då många artister har paus just nu"

KARLEBY Arrangörerna söker nu med ljus och lykta efter någon som kan ersätta artisten Isac Elliot på Veneziaden i Karleby nästa lördag. Det är lite knepigt då många artister har paus den här tiden på året, säger Jonne Sandberg, stadens utvecklingsdirektör.

Nyhetsbild

Dansbandsexpert med känsla för detaljer: "Jag har alltid gillat ordning och reda"

JAKOBSTAD Det är fult att säga att man gör något för att tjäna pengar inom den svenska dansbandsvärlden. Men Thomas Deutgen skäms inte. Han gör sitt arbete.

Nyhetsbild

Kjell Westö slog de finska mardrömmarna - mest sålda böckerna i juni-juli listade

Kjell Westös roman "Rikinkeltainen taivas", översättningen till finska av fjolårets "Den svavelgula himlen", var den sjunde mest sålda boken i Finland under juni-juli.

Nyhetsbild

Tidslinje: Madonnas 60 första år

Från katolsk uppväxt i Michigan till dansare på Manhattan och extraarbetare på Dunkin' Donuts. Popdrottningen Madonnas sex decennier på jorden är en krokig historia.

Nyhetsbild

Drottningen av pop fyller 60 – "Madonna kommer alltid att vara relevant"

Madonna, den populärkulturella trendsättaren i ständig förändring, blir 60 år. Men vem är ikonen i dag?– Hon har haft tillräckligt många formtoppar för att kvala in som odödlig, säger svenska journalisten Maria G Francke.

Nyhetsbild

KP24: Ingen Isac Elliot under veneziaden

KARLEBY Isac Elliot kommer inte att uppträda i Karleby som planerat under veneziaden. Den populära artisten har avbokat spelningen, skriver kp24.fi.

Nyhetsbild

Klart för Eurovision i Israel

Eurovision Song Contest kommer att hållas i Israel nästa år – trots allt. Pengarna säkrades i sista stund.

Nyhetsbild

Konstnären Mic Linder vill tacka Vasa genom att måla på hus – "Det var här allt började"

VASA Konstnären Michael Linders konstnärsbana, som tagit honom ut i världen, började i Vasa. Som tack vill han måla på offentliga byggnader för att pigga upp Vasa.

Stevie Wonder vid Aretha Franklins sida

Souldrottningen Aretha Franklin är allvarligt sjuk, bekräftar hennes publicist Gwendolyn Quinn. De senaste dagarna ska musikikonens familj ha samlats i hennes hem i Detroit för att ta farväl.

Nyhetsbild

Sanna Nielsen fortsätter i "Allsång på Skansen"

"Allsång på Skansen" tackade för säsongen med en vislegendar, en popikon och stråkar – samt ett efterlängtat avslöjande:– Det har varit helt magiskt. Om ni vill, så ses vi nästa år igen, sade programledaren Sanna Nielsen i direktsändning.

Nyhetsbild

Klingenberg skildrar tröskeln mellan barndom och tonårskap med träffsäkerhet

RECENSION I "Älgflickan" skildrar Malin Klingenberg Sandra och Johannas högstadietillvaro – som utvecklas i olika riktningar.

Nyhetsbild

Nalle Valtiala skrev en bok om Topelius: "Jag gjorde honom lite skrattretande ibland"

NYKARLEBY Nalle Valtiala är en god berättare. Det är knappt att publiken vill resa sig upp och lämna Asta-salen när han slår igen sin nya bok "Fiskarkrönika 2" och tackar för sig.

Nyhetsbild

Stoppad bok om Ingmar Bergman ges ut ändå

Biografin om Ingmar Bergman, skriven av regissörens hushållerska Anita Haglöf, ges ut trots allt. I november kommer boken vars utgivning stoppades för nio år sedan.

Nyhetsbild

Beyoncé hyllar Aretha Franklin i Detroit

När Beyoncé och maken Jay-Z uppträdde i Aretha Franklins hemstad Detroit passade Beyoncé på att rikta en hyllning till souldrottningen.

Groovig fusionjazz ljuder på Patio

Mikko Saari Group har torsdagsjazz-spelning på Patio i Vasa den 16 augusti.

Nyhetsbild

Mark Hamill byter yttre rymden mot medeltiden

Sju månader efter säsongsavslutningen kommer till slut beskedet – tv-serien "Knightfall" får en andra säsong, rapporterar The Hollywood Reporter.

Nyhetsbild

Ny filmklubb startas i Karleby

KARLEBY Nu startas en filmklubb i Karleby. Den första filmen som visas är Dorota Kobiela och Hugh Welchmans experimentella animationsfilm "Loving Vincent" från 2017.

Nyhetsbild

Förlorad nakenscen med Marilyn Monroe hittad i ett skåp

En avklädd scen med filmstjärnan Marilyn Monroe, som man tidigare trott varit förlorad, har återfunnits, skriver Deadline Hollywood.

Nyhetsbild

Uppgifter: Souldrottningen Aretha Franklin allvarligt sjuk

Den amerikanska souldrottningen Aretha Franklin uppges vara allvarligt sjuk och hennes familj ska ha samlats för att ta farväl.

Nyhetsbild

Gruvsamhället som blev kvar

Korsnäsgruvan blev på sätt och vis kvar när den lades ned 1973, skriver Bertel Nygård som sett ”Gruvliga berättelser”.

Nyhetsbild

Frank Isakssons låtar är aftonmusik i Oravais på onsdag

Frank Isakssons musik är på repertoaren på Aftonmusik-konserten i Oravais.

Nyhetsbild

Sylvester Stallone hintar om ny "Rambo"

För tio år sedan återupplivade Sylvester Stallone sin motvillige gamle actionhjälte John Rambo, och nu verkar det vara dags igen. Efter många turer verkar en femte film i serien vara på gång.

Nyhetsbild

Nu har poeten William Blake fått en gravsten

Nästan 200 år efter sin död har poeten och konstnären William Blake fått en gravsten.

Nyhetsbild

Nicki Minaj släpper omstridd Chapman-låt

Bara dagar efter sitt senaste skivsläpp överraskar hiphop-artisten Nicki Minaj med att släppa ännu en låt – tillsammans med rapparen Nas.

Nyhetsbild

Nobelpristagaren V S Naipaul död

Författaren V S Naipaul, belönad med Nobelpriset i litteratur 2001, har gått bort i sitt hem i London, meddelar hans hustru Nadira. Han blev 85 år gammal.

Nyhetsbild

Hamills dåliga råd till Schwarzenegger

Bra råd kan vara ovärderliga. Men det är också viktigt att veta vilka tips man helt enkelt ska ignorera.

Nyhetsbild

Sommarkänslan förlängs med skymningsmusik

Skymningsmusik är en tradition för många – både musiker och åhörare. Markus Wargh inleder "Skymningsmusik"-säsongen i Kvevlax kyrka.

Nyhetsbild

Street Art-vinnaren Annika: "Allt man skapar kan vara konst"

Vasabladets Street Art-tävling är avgjord. Vinnaren är Annika Rajamäki som har fotograferat räven på Strandgatans silor. Hon sysslar själv med fotografi och ser naturen som inspirationskälla.

Nyhetsbild

Det blev konstnär av Janika Herlevi – beviset hänger i Nykarleby

Det blev en professionell konstnär av Janika Herlevi, Vasaflickan som ingick i den första kullen yrkeshögskolestuderande på Konstskolan i Nykarleby med start år 1997.

Nyhetsbild

Så såg Zacharias Topelius på sina finska landsmän

NYKARLEBY Fler stolsrader hade inte fått plats inne i matsalen på Juthbacka herrgård i Nykarleby under seminariet "Inte en dag utan en rad". Inte utan att någon hade fått sitta med knäna mot talarstolen.

Nyhetsbild

Tryckfelet blev början på en perfekt konserttid för Musik i augustikvällen

Markus Wargh beskrivs som "en organist som måste ses". Därför projiceras hans "Wargh möter Bach"-konsert på storbildsskärm i Korsholms kyrka. Konserten inleder "Musik i augustikvällen"-säsongen.

Nyhetsbild

Kuddnäs har fått egen VR-film – ett substitut för sommaridyllen vintertid

NYKARLEBY Virtuell verklighet är en datateknik som replikerar en miljö och får användaren att uppleva en annan miljö än den hen befinner sig i som om den vore verklig. Nu kan man också uppleva Kuddnäs som en virtuell verklighet.

Nyhetsbild

"För mig har liv och kreativt skapande integrerats"

NYKARLEBY En pojke i Ann Holmgrens klass tog sitt liv som 18-åring. När hon fick förfrågan om att göra ett hörspel för Sveriges Radio valde hon att berätta om honom.

Nyhetsbild

Charmant då Lasse och Maja löser sitt första mysterium

RECENSION. Den femte LasseMaja-filmen går tidsmässigt tillbaka till början – då detektivbyrån föddes. Det är en sevärd familjefilm.

Nyhetsbild

Skarp satir i bisarr sann historia

RECENSION. Regissören Spike Lee levererar sin vana trogen en politiskt laddad film om en polisutredning kring Ku Klux Klan i 1970-talets Colorado. Hysterisk satir och blodisande verklighet blandas när en mörkhyad polis försöker infiltrera KKK.

Nyhetsbild

Claes Andersson nya diktsamling är lättillgänglig – och mörkare än någonsin

RECENSION. "Det underjordiska utsiktstornet" är är omisskännligt anderssonsk. Poeten Claes Andersson är trogen sina ideal.

Nyhetsbild

Ny Oscars-kategori får negativ respons – förvirring skapar frustration

Beskedet om att Oscarsgalan kortas ned och får en ny kategori för populär film kom under onsdagen – och möttes av en del negativa reaktioner. I den nya kategorin kommer enastående prestationer inom populär film att prisas.

Kommande evenemang