Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Inga alger vattnet i Österbotten – Jakobstad enda undantaget

JAKOBSTAD Risken för omfattande algblomningar är mindre i år än de två senaste åren. I Österbotten finns inga alger i vattnet för tillfället, förutom i Jakobstad.

Nyhetsbild

Så firas årets midsommar– "Det blir stekpannan i stället för grillen"

VASA Vasabladet tog en runda på stan för att fråga folk hur de planerar att fira midsommar – i regnet.

Nyhetsbild

Säsongen styr flyttströmmarna - "Vi är en livskraftig region"

Finlands befolkning växer med närmare 2000 invånare. I Österbotten krymper Vasa medan Korsholm har gått om Jakobstad. Stadsdirektörerna är ense om att det är säsongen och tillväxten som styr flyttströmmarna.

Nyhetsbild

Tjuvar stal verktyg i Korsnäs och Vasa

Verktyg och maskiner försvann från en byggarbetsplats i Brändö. I Korsnäs bröt någon sig in i två sommarstugor.

Nyhetsbild

Trapphus fylldes av vatten – Räddningsverket ryckte ut

VASA Rikliga mängder vatten läckte ut i ett trapphus i Vasa centrum. Räddningsverket hittade snabbt orsaken och fick bort vattnet.

Nyhetsbild

Läkare: Barn behöver D-vitamin men för höga doser kan vara livsfarligt

VASA Barn behöver D-vitamin som tillskott men man ska inte ge mer än hälsovårdens rekommendation. Vasa centralsjukhus har vårdat ett barn som fått alltför höga doser. Sjukhuset har anmält föräldrarna till social myndigheter.

Nyhetsbild

Tre bilar inblandade i krock i Kstadskorsning

Tre bilar som kom från varsin väg på östra sidan i Kristinestad var inblandade i en krock vid lunchtid på torsdagen. Kollisionen skedde i korsningen av Tjärhovsvägen, Tjöckvägen och Lappfjärdsvägen nära stadsbron.

Nyhetsbild

Hjälpande händer i 25 år - Nada Nord firar med att jobba

JAKOBSTAD Den 7 juli firar Nada Nord 25 år. – Firandet kommer ske i arbetets tecken, säger föreningens ordförande Gunilla Luther-Lindqvist.

Nyhetsbild

Nu har Sandö fått ny badbrygga

VASA Simstranden på Sandö har fått en ny badbrygga. Modellen är användarvänlig.

Nyhetsbild

Bygglovsarkitekt: "Nu får Vasa en ishall som motsvarar andra ligastäder"

VASA I onsdags blev det klart att bygglovet för den nya ishallen får godkänt. Hallens kapacitet ökar märkbart, säger bygglovsarkitekt Juha Jääskeläinen. Utvidgningen innebär däremot att antalet parkeringsplatser minskar.

Nyhetsbild

Skandinavisk dj-duo dragplåster på Jakobs dagar

JAKOBSTAD Finn Jakobstad har släppt sitt stora affischnamn för årets Jakobs dagar. På lördagskvällen kommer den norsk-svenska dj-duon Tungevaag & Raaban att spela i skolparken. Det blir alltså elektronisk dansmusik för hela slanten.

Nyhetsbild

Fördubbling av antalet samtal till kriscenter – "Fler är i behov av hjälp"

VASA På Österbottes kriscenter Valo har man redan tagit emot lika många samtal och klienter som under hela fjolåret. En stor del upplever ångest.

Nyhetsbild

Jordbruksutskottet: Förbättrade möjligheter till skyddsjakt på skarv måste påskyndas

Riksdagens jordbruksutskott anser att skyddsjakt på vitkindad gås och skarv ska kunna bedrivas inom ramen för naturvårdslagen. Utskottet anser att en reglering bör genomföras så fort som möjligt. – Jag hoppas verkligen att regeringen så snabbt som möjligt skrider till åtgärder så att bestämmelserna om fridlysning av skarv kan upphävas, säger riksdagsledamot Joakim Strand (SFP).

Nyhetsbild

Korsholm kör förbi Jakobstad

Korsholm har gått förbi Jakobstad i folkmängd. I januari hade Jakobstad tre invånare fler, men i nuläget har Korsholm 18 individer fler än Jakobstad.

Nyhetsbild
1

Korsholm reder ut simhall med Hotell Vallonia

KORSHOLM Ett anbud kom in då Korsholms kommun efterlyste entreprenörer villiga att bygga en simhall i Smedsby. Under torsdagen beslöt kommunens utvecklingssektion att man går vidare med Hotell Vallonias förslag men också reder ut ett annat alternativ.

Nyhetsbild

Den andra sjökabeln tas i bruk i Gerby skärgård

VASA Vasa Elnä har låtit bygga en andra sjökabel mellan fastlandet och Gerby skärgård. Kabeln tjänar förutom områdets cirka 650 sommarstugor med elanslutning också Gerby som helhet.

Vasabo körde i diket med lastbil i Seinäjoki

SEINÄJOKI En lastbilsförare tappade kontrollen över sitt fordon vid en omkörning på Vasavägen i Seinäjoki på onsdagsmorgonen och körde i diket. Tre personer fördes till sjukhus för granskning efter olyckan.

Nyhetsbild

Tjöck skola blir daghem och förskola i höst

För tillfället är aktiviteten i Tjöck skola ganska låg, men till hösten blir det desto mera fart och fläkt då daghems- och förskolebarnen flyttar in. Utöver detta ska också lunchen för Kristinestads skola kokas i Tjöck skola.

Nyhetsbild
1

Gott om midsommarlax – ökad byråkrati retar fiskare

JAKOBSTAD Det finns gott om lax till midsommar. Men ökat pappersarbete och övervakning tär på arbetsglädjen, enligt fiskare.

Nyhetsbild

Köklotvägen är full av gupp och gropar: "Det slår hårt då det slår"

KORSHOLM Köklotvägen i Korsholm har sett bättre dagar. Förutom ortsborna så använder många vägen för att nå ut till sina sommarstugor. I nuläget är en del gupp och gropar markerade med sprayfärg.

Nyhetsbild

Nytänk viktigt inför den kommande vårdreformen

VASA På onsdag kväll ordnade Vasa sjukvårdsdistrikt ett kommuntillfälle. Det var ett positivt gäng på plats i kväll, säger styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt Hans Frantz.

Nyhetsbild

Sjukvårdsdistrikt varnar för överdosering av D-vitamin

Vasa sjukvårdsdistrikt påminner om konsekvenserna av överdosering av D-vitamin. Medveten överdosering åt barn kan leda till brottsanmälan.

Nyhetsbild

Gästgivars och Lithén: Debatten har inte alltid varit saklig"

KORSHOLM Heta känslor, brist på sakkunskap och politiskt monopol. Det är några av orsakerna till den tidvis ettriga debatten kring kommunfusion i Korsholm, tror Lars Gästgivars och Carola Lithén. Nu vädjar de gemensamt om tålamod när fördelarna och nackdelarna med en fusion utreds.

Nyhetsbild

Dörrknackande företag överdriver fukt i hus - vill sälja dyr dränering

JAKOBSTAD En dränering för drygt 21 000 euro tyckte ett dräneringsföretag att Mikael Lundqvist behövde efter att de gjort en gratis fuktgranskning. Men fuktgranskningen visade sig vara överdriven och något behov av omfattande dränering finns inte.

Konsumentverket: "Över tusen anmälningar mot hemförsäljning i fjol"

I Jakobstad har ett dräneringsföretag knackat dörr och erbjudit gratis fuktgranskning för att sedan ge offert på dränering. Konsumentverket får ofta klagomål på dörrknackare och uppmanar konsumeter att hålla huvudet kallt.

Nyhetsbild

Älgkrock i Solf - två personer lindrigt skadade

UPPDATERAD En älgkrock inträffade på Strandvägen i Solf på onsdagskvällen. I personbilen fanns två kvinnor som skadades lindrigt i kollisionen.

Nyhetsbild

Repareringen av Iskmo bro är nu klar

KORSHOLM Iskmo bro är från och med i morgon körbar igen. Repareringsarbetet har pågått sedan början av juni.

Nyhetsbild

Biolog tipsar: Så håller du bryggan ren från måsskit

I Österbotten är fiskmåsar ett naturligt inslag under sommaren. Men med måsarna kommer också något som många upplever som obehagligt: fågelbajs. Biolog Hans Hästbacka delar med sig av sina tips hur man kan mota det vita kletet.

Nyhetsbild

Stundars ordnar barnkalas med tvåspråkig konsert

SOLF Det vankas barnkalas på Stundars. På barnfamiljernas dag kan barnen lyssna till musik, lösa mysterier, hoppa med käpphäst, blåsa såpbubblor och göra kottdjur.

Nyhetsbild

De nya sommarartisterna: "Roligt att göra det man tycker om och dessutom få betalt"

VASA Årets sommarartister fokuserar på musiken och skriver egna låtar. Under sommaren kan man se dem uppträda varje torsdag på Vasa Picnic Goes Library.

Nyhetsbild

Vasa gör om servicen för mental- och missbrukarvården

VASA Mental- och missbrukarvården i Österbotten stöps om. Vasa stad och sjukvårdsdistriktet planerar en ny, gemensam verksamhet för att samordna tjänsterna.

Nyhetsbild

Meteorologen: Årets midsommarafton blir grå och kall – stormvindar möjliga i Kvarken

Meteorologiska institutet, Foreca och Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut SMHI är överens. I Österbotten blir midsommaraftonen kall, regnig och framför allt blåsig. Men det blir något varmare redan på midsommardagen.

Nyhetsbild

Rörelsen Kom alla: "Gör kyrkorummet tillgängligt för alla par"

Den kyrkliga förnyelserörelsen "Kom alla" vill att samkönade par ska kunna vigas i alla församlingar.

Nyhetsbild
1

Nu går det att spela padel i Smedsby – "Det livar upp Smedsby centrum"

SMEDSBY Österbottens första padelplan är nu invigd. Padel är en av de mest växande sporterna i Europa för tillfället. Under tre månaders tid är det nu möjligt att testa på sporten i Smedsby.

Nyhetsbild

Hjul lossnade från släpkärra – Bilen bakom fick skador

UPPDATERAD Ett hjul lossnade från en släpkärra och blev kvar på vägen. Bilen bakom hann inte bromsa och fick mindre skador.

Nyhetsbild

Tekniska direktören vill ha högre lön – och nytt jobb

Jarmo Latikka begärde och fick löneförhöjning i Kaskö. Samtidigt söker han jobb i Storkyro. Kaskö förlänger uppsägningstiden.

Nyhetsbild

Är du eller känner du någon som är beroende av dataspel?

Känner du någon som är beroende av datorspel eller är du som förälder orolig över att ditt barn tillbringar för mycket tid framför datorspel? Hör av dig till oss, du får vara anonym.

Nyhetsbild

Dataspelsberoende har paralleller till missbruk – "Allt handlar om pengar i slutändan"

Det finns likheter mellan spelmissbruk och dataspelsberoende, säger ledande handledare på Centret för mental- och beroendevård Horisonten i Vasa. Det går att bli kvitt beroendet, men de som är beroende kan få hjälp först när de själva inser att de lider av ett beroende.

Nyhetsbild

Kaskö förbereder rivning av gamla lågstadiet

Vad kostar det att riva gamla lågstadiet i Kaskö, vad sker med lösöret, vad ska tas till vara, vad ska säljas, vad ska arkiveras och vad ska förstöras? Frågorna är många när Kaskö funderar på framtiden för den drabbade skolbyggnaden.

Nyhetsbild

Medicinen var för dyr och Lucas fick ingen hjälp – nu får han äntligen behandling

VASA Lucas Räisänen lever med en obotlig muskelsjukdom. Den medicin som skulle kunna hjälpa honom var för dyr, ansåg Finland. Tills i maj, då kom glädjebeskedet: Lucas ska få testa den nya medicinen.

Nyhetsbild

Myndigheterna: Vi väntar oss en traditionell midsommar

VASA Väder och vind resulterar i olika sorters utryckningar för räddningsverket, polisen och gränsbevakningsväsendet. Trots att många ger sig ut på havet är olyckor ändå ungefär lika vanliga som under en vanlig sommarhelg.

Nyhetsbild

Många frågor och få svar om vård- och landskapsreformen

VASA På tisdag kväll diskuterades Österbottens framtid inför vård- och landskapsreformen. Österbottens förbunds landskapsdirektör Kaj Suomela tror att de första lagarna träder i kraft i oktober i år.

Nyhetsbild

Arrangör: Kokkola Pride gick bättre än förväntat

KARLEBY Vänner av jämställdhet och ­inkluderande grundar en förening i Karleby för att ordna framtida evene­mang. Karleby Pride gör ­comeback 2020.

Vasa ett steg närmare erbjuda gratis preventivmedel åt unga

VASA Vårdnämnden i Vasa ger tummen upp för att staden ska erbjuda gratis preventivmedel till under 25-åriga Vasabor. Men nämnden vill gärna att kostnaderna för detta utreds grundligt.

Nyhetsbild

Vuxna på stan behövs under Jakobs dagar – nejdens företag uppmanas ställa upp

JAKOBSTAD Inför Jakobs dagar efterlyser arbetsgruppen för Vuxna på stan frivilliga som kan ställa upp och patrullera i staden. David Sandström, koordinator för ungdomsstationen Fiilis, uppmanar också vuxna att överlag vistas i centrum under kvällar och helger för att lugna ner oroliga situationer som kan uppstå.