Lokalt

Nyhetsbild

Mariah Hortans: Aretha Franklins musik är honung för själen

Aretha Franklin visade soulen för musikern Mariah Hortans, men också att det kan vara roligt att sjunga i kör.

Nyhetsbild

Sjuka hus knäcker både hälsa och ekonomi - "Ofta brister det i kunskaperna"

JAKOBSTAD Varför blir luften i skolor och daghem och andra offentliga byggnader numera dålig? Många lider av att vistas i sjuka hus och det blir enorma förluster både ur hälsosynpunkt och för samhällsekonomin. Arkitekten och politikern Anders Adlercreutz talar gärna och mycket om behovet av vettiga byggprinciper.

Nyhetsbild

Rivning orsakar damm bredvid dagis – fick stänga av ventilationen för barnens skull

VASA Byggandet av ett bostadshus nära Evangeliska folkhögskolan har orsakat huvudbry för Strandsvalans daghem. En förälder till ett av barnen på daghemmet ville att barnen skulle evakueras. Men det värsta borde vara förbi nu, enligt daghemsföreståndare.

Nyhetsbild

Björnjakt inleds på måndag – målet är att göra dem rädda för folk

Finlands viltcentral har beviljat sammanlagt 260 dispenser för jakt på björn i stamvårdande syfte för jaktperioden, som inleds måndagen den 20 augusti.

Kyrkan och Brottsofferjouren startar kampanj mot hatbrott

Organisationen Religionernas samarbete i Finland och Brottsofferjouren ska tillsammans samla in uppgifter av personer som blivit utsatta för hatbrott i en skuggrapport. Tanken är att arbetet ska hjälpa myndigheterna att utveckla metoder för att stöda offren, skriver Kyrklig tidningstjänst i ett pressmeddelande.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Dagsverke arbetar för att motverka diskriminering

I år arbetar föreningen Dagsverke med en ny Var modig-kampanj. Ungdomar kan jobba en dag för att samla in pengar till utsatta i Zambia.

Nyhetsbild

I höst inleds arbetet med Vasas södra infart och stadens första turborondell

VASA Redan i november sätter arbetet igång med den nya rondellen mellan Handelsesplanaden och motorvägen i Sandviken. Den ska bland annat göra så att sjukhustrafiken löper smidigare. Det är dessutom fråga om en så kallad turborondell, den första i sitt slag i Vasa.

Nyhetsbild

Algsituationen lugnare i Österbotten

De rapporterade observationerna av algblomningar i Österbotten under vecka 33 har varit få, rapporterar NTM-centralen. Det finns dock fortfarande risk för algblomningar i augusti.

Nyhetsbild

Nu är det bekräftat – Jukka Keskitalo är ny biskop i Uleåborgs stift

Uleåborgs domkapitel kontrollräknade och fastställde resultatet av biskopvalet vid sin session på torsdag. Kyrkostyrelsens kanslichef Jukka Keskitalo (född 1962) blev vald till Uleåborgs stifts nästa biskop.

Nyhetsbild

Cryptosporidium epidemi har plågat regionen två år i rad - så undviker du smittan

JAKOBSTAD Sommaren 2016 och 2017 har det förekommit cryptosporidium-epidemier i Jakobstadsregionen. De smittade har drabbats av långvarig diarré. Nu tipsar Social- och hälsovårdsverket hur man gör för att undvika smittan.

Nyhetsbild

Vasa stads datateknikchef: "Inget allvarligt säkerhetsintrång i e-posten"

VASA Kim Bergs e-postkonto var inte det enda på Vasa stads servrar som kapades. Ytterligare en användare har drabbats. De kapade kontona är däremot låsta och för tekniksidans del är situationen under kontroll, säger datateknikchef Christer Levander.

Nyhetsbild

Vasabo hittades död efter månader – polisen misstänker inget brott

VASA En man i 40-årsåldern har hittats död i sin lägenhet i centrala Vasa. Enligt preliminära uppgifter är det inte fråga om brott mot liv.

Nyhetsbild

Miljötillstånd nästa för Kelibers gruvverksamhet

KARLEBY Kelibers miljökonsekvensbedömning har valsat genom förvaltningen och börjar bli klar. Nu är det dags att söka miljötillstånd för verksamheten. Miljöchef Michael Hagström tror att tillstånden kan beviljas ännu i år.

Nyhetsbild

Affärslokal i Pörtom utsatt för skadegörelse – polisen ber om tips

PÖRTOM Byggnaden där Pörtom handlin tidigare verkade har stått tom sedan affären stängde 2016. Nu har någon eller några brutit sig in via en dörr, tömt skumsläckare i byggnaden och haft sönder ett vattenrör så att vatten sprutat in i byggnaden och runnit ner i källaren.

Nyhetsbild

Medborgarpartiets Piia Kattelus vill till riksdagen

Seinäjokibon Piia Kattelus, viceordförande i Medborgarpartiet, vill till riksdagen.

Nyhetsbild

Problem med utbetalning av löner vid VCS – HR-direktör: Alla ska få sin lön i dag

VASA På grund av ett tekniskt problem med kontotransaktionerna har personal vid Vasa centralsjukhus inte fått sin månadslön utbetalad som normalt i dag. Men enligt HR-direktör Ann-Charlott Gröndahl kommer samtliga att få sin lön på kontot under dagens lopp.

Polisen körde på travbanan i jakten på misstänkt rattfyllerist

Kristinestad Nu kommer förklaringen till varför en polisbil körde på travbanan i Kristinestad. Patrullen var på jakt efter en misstänkt rattfyllerist och obekanta med omgivningen kom de då in på travbanan.

Nyhetsbild

Motorvägen i Vasa får ett ansiktslyft – trafiken dirigeras nästa vecka

VASA På riksväg 3 rör sig diverse maskiner sakta men säkert och lämnar ett spår efter sig. Spåret är återvunnen asfalt blandat med ny asfalt. Projektchefen Timo Kulmala uppmanar alla bilförare att följa hastighetsbegränsningarna.

Nyhetsbild

Afrikansk festival vid Kulturhuset Fanny – "Alla är välkomna"

På lördag är det fritt fram att njuta av afrikansk musik, dans och mat vid Kulturhuset Fanny. Nzuko Ndi Igbo Association i Vasa ordnar evenemanget Igbo Cultural Festival, som är gratis för alla intresserade.

Nyhetsbild

FMI varnar för hårda vindar i helgen – speciellt till havs

Resten av veckan blir blåsig, speciellt till havs. Meteorologiska institutet varnar både för hård vind och sjögång.

Nyhetsbild

Malax jobbar ännu hårdare för att få unga att röra på sig mer

MALAX Malax kammade hem Regionförvaltningsverkets jackpot i våras. För 70.000 euro ska kommunen lägga i ännu större växlar för att få unga att röra på sig mer.

Nyhetsbild

Geléklumpaktigt djur sprider sig i Finland – över 260 observationer

Runt om i hela Finland har en ny främmande art påträffats i sjöarna. Arten har det latinska namnet Pectinatella magnifica, och är en mossdjursart. Artens utseende kan enklast beskrivas som en geléklump.

Nyhetsbild

Tvåspråkig utbildning ska råda bot på akut vårdarbrist

Det råder stor brist på tvåspråkig vårdpersonal i Sydösterbotten. Därför utreder nu Kaskö och Kristinestad tillsammans med Vamia intresset för en närvårdarutbildning i området.

Nyhetsbild

Unik pedagogik från ÅA: Samtal på Skype ska ge självförtroende i det andra inhemska

Finskspråkiga och svenskspråkiga elever ska i par lära sig det andra inhemska språket genom videosamtal och gemensamma uppgifter. Det engagerar landets lärare, i synnerhet i finskspråkiga skolor.

Nyhetsbild

Petalaxelever lär sig finska på nätet: "Nervöst att tala med någon helt okänd från Savolax"

Först var det spännande. Nu är de studerande nöjda med inlärningssättet. – Jag har konstaterat att man inte lär sig finska i skolan om man bara gör uppgifter i klassrummet, men nu lär vi oss att våga tala, säger abiturienten Wilma Snickars.

Nyhetsbild

Få älgar får fällas längs kusten – vargen påverkar jakten

Kommande säsong får ett par tusen älgar fällas i Kust-Österbotten. Det är 500 färre än året innan. Förklaringen är fjolårets lyckade jakt.

Nyhetsbild

Någon kapade Kim Bergs e-postkonto: "Känns som ett inbrott"

VASA Stadsstyrelsens ordförande Kim Berg (SDP) i Vasa fick ett samtal av en kollega som frågade om han verkligen skickat e-post i onsdags. Kort därefter började fler höra av sig. Då insåg han att någon tagit över hans e-post.

Nyhetsbild

Pälsförbundets ordförande om nya lagen: "Inget revolutionerande"

Blir regeringens djurskyddslag verklighet innebär det ekonomiska investeringar för Finlands pälsnäring när alla farmer tvingas installera nya vattensystem.

Nyhetsbild

Osäkert Blå framtid kan gynna SFP – det fjärde mandatet hägrar för Ollikainen?

ÖSTERBOTTEN Partiets profilering är fortsatt svår. Därför är stödet så litet att partiet kan försvinna nästan helt. Det här gynnar andra partier i Vasa valkrets – även SFP som jagar sitt fjärde mandat.

Nyhetsbild

Ministern berömmer nya djurskyddslagen – fokus på djurens arttypiska behov

Förlängd betesperiod för nötkreatur och kontinuerlig tillgång till vatten för däggdjur och fåglar. Bland annat det föreslår en proposition som ska förbättra djurens välbefinnande. Djurskyddsförening vill ha kortare övergångsperioder.

Nyhetsbild

Svensk marinbiolog: "Näringsämnena späds ut, men försvinner inte"

De näringsämnen som förts ut via läckaget späds ut ganska fort. Snart går det inte att mäta hur mycket det ökat mängden fosfor och kväve, men det betyder inte att de försvunnit, säger marinbiologen Lena Kautsky på Östersjöcentrum vid Stockholms universitet.

Nyhetsbild
1

Avloppsläckaget drabbade ett redan skadat innanhav – en kortsiktig effekt på miljön är ännu mera övergödning

Metviken och Norra Stadsfjärden i Vasa har fått en chockbehandling med kväve, fosfor, bakterier, virus, medicinrester och allt annat som avloppsvatten innehåller. Ingen som VBL talat med kan säga vad det betyder för vattenmiljön på lång sikt, men alla är överens om att det inte borde ha fått hända.

Nyhetsbild

Platser i privata barndaghem finansieras nu med Vasa stads servicesedlar

VASA Nu används servicesedlar också inom dagvården i Vasa stad. Föräldrarna betalar som vanligt en dagvårdsavgift baserad på sin inkomst och staden ger en servicesedel som finansierar resten av dagvårdsplatsen.

Nyhetsbild

SLC:s ordförande Mats Nylund: God djuromsorg ska synas i priset

Inhemskt kött är inte alltid det billigaste alternativet. Men en god omsorg om djuren måste synas i priset och det hoppas SLC att kunderna ska vara beredda att betala för.

Nyhetsbild

Arbis satsar på motion och korta kurser – "Alla ska ha tid"

VASA Snart börjar läsåret också för Arbis i Vasa. – Alla sektorer har något nytt att erbjuda, säger rektor Fredrik Kullberg. Men i år satsar man speciellt mycket på att förstärka motionsutbudet.

Nyhetsbild

Jukka Keskitalo valdes till ny biskop i Uleåborgs stift

Enligt den preliminära rösträkningen i onsdagens biskopsval i Uleåborgs stift fick Kyrkostyrelsens kanlichef Jukka Keskitalo 59,4 procent av rösterna och blev därmed direkt vald till ny biskop.

Nyhetsbild

Efter alla om och men är Lucas äntligen förskoleelev

VASA Efter en lång process med många vändningar började Lucas Räisänen äntligen i förskolan på Vasa övningsskola under onsdagen. Nervositeten förvandlades till förväntan då Lucas tog den nya skolvägen för att inleda sin första skoldag.

Nyhetsbild

Sjöfågeljakten inleds på måndag

Klockan tolv på måndag den 20 augusti går startskottet för sjöfågeljakten.

Nyhetsbild

Helikopter surrade över Jakobstad – staden uppdaterar bildarkivet

JAKOBSTAD Många funderade vad det var för helikopter som surrade i skyn vid lunchtid på onsdagen. Det var staden som beställt nya flygbilder.

Nyhetsbild

Kasköpar friat från åtal för hundmisshandel – falsk anmälan misstänks

I RÄTTEN Ett äkta par i 60-årsåldern frias från alla brottsmisstankar. Det som först såg ut som ett vanligt djurskyddsbrott verkar i själva verket vara ett gräl mellan två tidigare kolleger. Där hunden blev ett verktyg för hämnd.

Nyhetsbild
1

Fyrverkerier tillåtna under villaavslutningen

Veneziaden och villaavslutningen får firas på traditionellt vis med fyrverkerier. Det meddelar nu räddningsverken i Mellersta Österbotten, Österbotten och Södra Österbotten.

Nyhetsbild

Studerande i Vasa kräver gratis preventivmedel för alla under 25 år

VASA Alla ungdomar borde få tillgång till gratis preventivmedel, anser den gemensamma intresseföreningen för student- och studerandekårerna i Vasa, Opiskelijan Vaasa-Vasa studerande. Stadsstyrelsens förslag är bra men kan bli ännu bättre, anser föreningen.

Nyhetsbild

Linnea West vill till riksdagen – "Vi måste garantera tillräckliga resurser för polisen"

VASA Ordförande för Vasas nämnd för fostran och undervisning, äldre kriminalkonstapel Linnea West (SDP) vill kandidera i riksdagsvalet.

Nyhetsbild

Nytt bostadspolitiskt program görs i Nykarleby

Det finns en beställning på ett nytt bostadspolitiskt program i Nykarleby.

Nyhetsbild

Stenbrott i Sundom populärt badställe – "En livsfarlig plats"

SUNDOM Trots att stängsel byggts runt stenbrottet vid Björsberget tar sig ungdomar in för att simma och hoppa från klipporna. Det finns hål i stängslet och en av portarna är sönder. – Det är en livsfarlig plats, säger Marit Nilsson-Väre.

Nyhetsbild

Konstgräs i Nykarleby kräver privata aktörer

NYKARLEBY Om det i Nykarleby hittas privata aktörer som i bolagsform och med privata medel kan finansiera en konstgräsplan är staden inte främmande för tanken att också vara med på ett hörn.

Nyhetsbild

Kultursektionen vill satsa på stadsorkestern – fler violinister behövs

VASA Kultursektionen, som lyder under kultur- och idrottsnämnden i Vasa, vill satsa på Vasa stadsorkester. Bland annat föreslår man flera nyanställningar.

Nyhetsbild

Kultursektionen nöjd med museidirektörens planer – Men pengarna saknas

VASA Goda tankar och väl planerat. Det anser Vasa stads kultursektion om tf museidirektör Auli Jämsänens förslag kring utvecklingen av stadens museer. Ett problem är bara att det för tillfället inte finns inprickat i någon budget.

Nyhetsbild

Förslag: Vasa kunde bli europeisk kulturhuvudstad 2026

VASA Varför skulle inte Vasa kunna tävla om att bli europeisk kulturhuvudstad? Det här frågar sig kultur- och idrottsnämndens kultursektion i Vasa stad. Sektionen föreslår nu att staden ska undersöka om det här går att genomföra.

Nyhetsbild

Hans Boije ny kyrkoherde i Vörå – "Småprata med Gud varje dag"

VÖRÅ Efter flera olika yrken är det dags att ta tag i den livslånga drömmen – att jobba som präst. – Det gäller att vara öppen för förändringar, säger Vörå församlings nya kyrkoherde Hans Boije.