Lokalt

Nyhetsbild

Familjen flyttade från Syrien till Nagorno-Karabach – "Europa stod öppet för oss, men vi föredrog att flytta hit"

Den självutnämnda republiken Nagorno-Karabach, som internationellt anses tillhöra Azerbajdzjan, driver en aktiv bosättningspolitik. Armenier från diasporan, bland annat från Syrien, erbjuds många förmåner om de flyttar dit.

Nyhetsbild

Termografi erbjuds till strålningsrädda – Överläkare: Det är oetiskt

JAKOBSTAD Rädsla för strålning får en del kvinnor att välja fotografering med värmekamera i stället för mammografi. Nu kommer metoden att erbjudas av ett företag i Jakobstad. – Det är absolut oetiskt, säger överläkare för röntgenavdelningen i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Förslag om fler platser på ungdomshem: Egen verksamhet billigare än köptjänster

VASA Fler egna ungdomshemsplatser blir förmånligare för staden än att köpa tjänsten utifrån. Det anser nämnden som ansvarar för vård och omsorg i Vasa.

Nyhetsbild

VIDEO: Nya Wärtsilä reser sig snabbt på Vasklot – 120 jobbare blir snart fler

INVESTERINGAR Ett halvår efter att grävmaskinerna körde in är Wärtsiläs Smart Technology Hub på god väg. Vädret har gynnat byggarna på Vasklot.

Nyhetsbild

Hanna, ny rektor på Vasa sommaruniversitet: Ju mera jag läste om jobbet desto mera inspirerad blev jag

VASA Vasa sommaruniversitet har en ny rektor sedan årsskiftet. Hon heter Hanna Pitkänen, bor i Sundom och brinner för samarbete, nätverkande och tvåspråkighet.

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Magnus såg tio sälar i Sundom – biolog: "Isbristen tvingar dem leta sig inomskärs"

VASA Sundombon Magnus Ekebohm var ute och gick med hunden i skogen. Då såg han plötsligt tio sälar på isen.

Nyhetsbild

Dålig ekonomi tvingar Vasa bowlingförbund permittera personalen – "Bowlarna blir allt färre", säger ordförande

VASA Permitteringar har drabbat personalen vid Vasa bowlinghall. Ekonomin är en utmaning för bowlingförbundet, men det finns inte heller många möjligheter till inbesparingar: "Hyran är en stor utgift", säger ordförande Kenneth Rönnkvist.

Nyhetsbild
1

Snart hittas hjärtstartare i 112-appen – "Ett viktigt, stort steg"

Registret över hjärtstartare tas med i nödcentralens 112-app i vår. Men än är det inte aktuellt för nödcentralerna att börja använda registret.

Nyhetsbild
1

Kenneth och Anders vill visa var de har hjärtstartare – problemet är att så få känner till att det finns ett register

MALAX Glappet är stort mellan det faktiska antalet hjärtstartare och antalet hjärtstartare i det nationella registret. Det beror på att bara var femte finländare känner till registret.

Nyhetsbild

Yle: Kinesiska studerande på Vasa yrkeshögskola besökte Wuhan – kallas till hälsogranskning

VASA Fyra studerande på Vasa yrkeshögskola har kallats till hälsogranskning. Personerna har rört sig i Wuhan och nu vill man säkerställa sig om att de inte drabbats av coronaviruset.

Nyhetsbild
1

SFP i Vasa vänder blicken mot klimatet – "Här skulle Greta bli på gott humör"

VASA Som största parti i Vasa kallar SFP till en satsning för klimatet. Man vill förankra det som redan görs hos invånarna och hitta fler idéer – men inte skuldbelägga.

Nyhetsbild

Ishockey och Björkö fascinerade utbyteselever i Vasa – "Och vi såg snö första gången – det var jättefint"

VASA I veckan har Vasa övningsskola haft besök av lärare och elever från Portugal, Lettland och Belgien. De har lärt sig om varandras kulturer, varit på Sportismatch och tagit flera dopp i vaken.

Nyhetsbild

Stadsstyrelsens ordförande manar till lugn: "Ingenstans har det fattats beslut om permitteringar"

EKONOMI Permitteringar är inte aktuella nu. De kräver i så fall samarbetsförhandlingar och beslut i stadsstyrelsen, säger Maria Tolppanen.

Nyhetsbild

Trenden bruten – arbetslösheten ökar i Österbotten

I december ökade antalet arbetssökande för första gången sedan 2016. Samtidigt är antalet lediga jobb många och hälften av företagen rapporterar om brist på arbetskraft.

Nyhetsbild

Coronaviruset – så reagerar man på Wärtsilä, Finnair och Vasa centralsjukhus

ÖSTERBOTTEN Coronaviruset som stängt flera städer i Kina kan ha nått Finland. Beredskapen är höjd på många fronter, bland annat på Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

"Viruset mindre farligt än sars och mers"

Det nya virus som sprids i Kina tycks vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell. Detta trots att det nya viruset redan hunnit ta livet av 26 personer.

Nyhetsbild

Blixthalka på vägarna när plus slog om till minusgrader: "Svåraste vädret för vägunderhållet"

Mitt i natten slog plusgraderna över till minusskalan. Vägarna blev glashala och Vasa stad sände ut i princip alla plogbilar och nästan alla sandbilar som finns att tillgå.

Nyhetsbild
1

Kändisnaprapaten Jonas tipsar – så minskar du stelhet i ryggen

Upprepade skador avslutade en lovande fotbollskarriär. I Sverige är Jonas Parandian i dag en känd motionsinspiratör, som utmanar alla att testa på huksittande och ryggradsvågor.

Nyhetsbild
1

Råd till alla med diagnos duktig: "Gör lite sämre och gör lite mindre"

VASA Det var alldeles proppfullt på seminariet om unga kvinnors prestationsångest och utmattning. "Ingen tackar dig för att du jobbar häcken av dig", säger sociologen Amanda Backholm.

Nyhetsbild

Kaskö säljer industritomter nära hamnen – men SFP-arna ville utreda mer

Uppdaterad. Ett industriområde som stått öde i snart tio års tid kommer få ny ägare. Kasköfullmäktige godkände på torsdagskvällen ett intentionsavtal om försäljning av två industritomter på 4,5 hektar, som man hoppas ger fler jobb och ökad hamntrafik. Men flera SFP-are och De gröna ville remittera ärendet på grund av dålig beredning.

Nyhetsbild

Esperi Care satsar mer på kvalitet och mindre på tillväxt – vd:n: "Vi har mycket att göra"

Det finns fortfarande saker som ska åtgärdas på Esperi Cares äldreboenden. Vd:n Stefan Wentjärvi räknar upp några lösningar: appar för anhöriga och utbildning för enhetschefer.

Nyhetsbild

Lärarfacket upprört över hotande permitteringar: "Det drabbar eleverna"

VASA Förslaget att Vasa kan permittera lärare och daghemspersonal tas inte väl emot av facket. Det kan i värsta fall bidra till ökad oro och osäkerhet i klassen, säger Jenny Teir, ordförande för Vasa svenska lärarförening.

Nyhetsbild

Ulrikahemmet står tomt – platser behövs men personal saknas

KRISTINESTAD Det kan snart bli förhandlingar mellan Esperi Care och Kristinestad om Ulrikahemmets framtid. Boendet behövs men vårddirektören Christian Lindedahl ser problem.

Nyhetsbild

Flera äldreboenden är ännu under lupp i Vasa, Jakobstad och Karleby

ÖSTERBOTTEN Fyra boenden är under övervakning i Österbotten och Mellersta Österbotten just nu. Vi berättar vilka de är.

Nyhetsbild

Närvårdaren Tarja larmade om Ulrika i Kristinestad – nu är hon tillbaka i jobb på Esperi

ÖSTERBOTTEN Ett knytnävsslag ledde till att Tarja Parkatti slog larm på Ulrikahemmet i Kristinestad. Hennes år har präglats av arbetslöshet – men också glädjeämnen.

Nyhetsbild

Suomela hoppas på flera statliga arbetsplatser – "Världen har förändrats"

VASA Kaj Suomela, landskapsdirektör i Österbotten, hoppas att ministeriet infriar löftet om att statligt anställda ska få välja arbetsort.

Nyhetsbild

Gick ingen nöd på isolerade Bergöbor – men vid akuta fall rycker myndigheterna in

MALAX Om Bergöfärjan stod stilla länge och ett akut sjukdomsfall skulle ske på ön finns det inga specifika regler för hur situationen ska hanteras. Men nödlösningar finns.

Nyhetsbild

Kaskö i fjol: En föddes – tjugo dog

Österbotten krympte litet 2019. Det beror på utflyttningen. Men regionalt har skillnaden mellan antalet födda och döda stor betydelse.

Nyhetsbild

Ministern vill stärka regionerna – anställda ska få välja vilken ort de arbetar från

Statligt anställda ska kunna arbeta varifrån som helst i landet. Så vill kommunminister Sirpa Paatero (SDP) reformera statliga ämbetsverk. Hon vill inte utlokalisera dem.

Nyhetsbild

Elavbrott på Tankar sedan onsdag kväll

KARLEBY Ett elavbrott har drabbat ön Tankar i Karleby skärgård. En reservgenerator har startats så kritiska funktioner som till exempel fyren fungerar.

Nyhetsbild

Hur ska en förtroendevald uppföra sig? – nu tar Korsnässtyrelsen upp frågan

Polisanmälan mot en fullmäktigeledamot och skrivelser till kommunen gör att Korsnäs kommunstyrelse agerar. "Den första riktiga diskussionen blir nu på styrelsemötet", säger ordförande Sven-Erik Bernas (SFP).

Nyhetsbild

Förslag i Vasa: Lärare och daghemspersonal permitteras tre dagar

SPARANDE Trots sparåtgärder och eventuella permitteringar räcker pengarna inte till för skolorna och daghemmen. De behöver tilläggsanslag i år.

Nyhetsbild

Inga tidningar levereras till Bergö i dag

På grund av tekniska problem med färjan kan PPP inte köra ut Vasabladet till prenumeranter på Bergö.

Nyhetsbild

Färjan kör igen – stod stilla i över sju timmar

UPPDATERAD 13.30 Färjan mellan Molpe och Bergö stod stilla hela förmiddagen. Färjan fick problem med styrningen tidigt i morse.

Nyhetsbild

Annika Åman fick kejsarsnitt efter traumatisk förlossning – "Låt kvinnorna bestämma själva"

I Sverige pågår en debatt om kvinnans rätt att välja kejsarsnitt framför vaginal förlossning. För Vasabon Annika Åman var kejsarsnitt det enda sättet att få ett barn till.

Nyhetsbild

"Utomeuropeiska" köpare intresserade av kraftverket i Kristinestad

PVO Lämpövoima river som bäst det gamla kolkraftverket på Björnön. Bolaget hoppas fortfarande på att hitta en köpare – och intresse finns.

Nyhetsbild

"Smidigare arbetskraftsinvandring behövs" – FSD bekantade sig med pälsnäringen

NYKARLEBY Johan Kvarnström, Finlands svenska socialdemokraters representant i riksdagen, bekantar sig som bäst med Österbotten. Att Riksåttan står högt på prioriteringslistan blev klart på onsdagen när han träffade beslutsfattare i Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild

Officiellt: Jakobstads tre hemliga stadsdirektörsnamn

JAKOBSTAD När staden Jakobstad sökte ny stadsdirektör 2016 mörkades tre av av de personer som rekryteringskonsulten var i kontakt med. ÖT/VBL avslöjar nu vilka de var.

Nyhetsbild

Psykologen och tv-profilen Anna Bennich deltar i Akademiforum om ensamhet

Vi talar sällan om det, men vi är många som kan känna oss ensamma. Svenska psykologen Anna Bennich deltar i Akademiforum för att prata om hur vi tillsammans kan vinna över ensamheten.

Nyhetsbild

Fem anställda vann lång rättstvist – städföretag tvingas betala över 200 000 euro

Företaget SOL Palvelut gav fem städare sparken för att de ansågs ha förfalskat sin arbetstid. Olagligt, menade städarna. Efter fyra år vann de anställda i Österbottens tingsrätt.

Nyhetsbild

Vasas nämnd för vård och omsorg flyttar 2,4 miljoner euro från vårddistriktet till egen verksamhet

VASA Social- och hälsovårdsnämnden i Vasa överför ett anslag om 2,4 miljoner euro från sjukvårdsdistriktet till stadens vård och omsorg för att budgeten ska gå ihop.

Nyhetsbild

Väder och vind slet loss 100-meters bro – "Kedjor och ankare står sig slätt mot naturens krafter"

VASA För två veckor sedan slet sig gångbron utanför mässområdet i Vasa. I värsta fall dröjer det länge innan den kan lyftas på plats igen, också det beror på vädret.

Nyhetsbild

Osannolikt att viruset sprider sig till Finland men beredskap finns – också i Vasa

Coronaviruset sprider sig snabbt men inga kontroller planeras på finländska flygplatser. Behöver den vanliga österbottningen oroa sig för den kinesiska epidemin?

Nyhetsbild

Två vill bli byggnadschef i Nykarleby – här är namnen

NYKARLEBY När ansökningstiden gick ut klockan 16 på onsdagen hade två personer visat intresse för tjänsten som byggnadschef i Nykarleby.

Nyhetsbild

Företagare uppmanas anställa internationella studerande – Lukumanu i Vasa: "Alla vinner på det"

VASA Som internationell studerande har det inte varit lätt att bli anställd inom sitt kunskapsområde i Österbotten. Lukumanu Iddrisu, som kom från Ghana till Vasa 2014, anser att fler företag och arbetstagare skulle gynnas av internationell rekrytering.

Nyhetsbild

Luftkvaliteten i Vasa dålig just nu – miljöinspektör: "Väldigt dammigt för att vara januari"

VASA Med tanke på årstiden är det ovanligt mycket småpartiklar i luften just nu, säger miljöinspektören på Vasa stad.

Nyhetsbild

Österbottens tingsrätt väljer nåd före straff i cykelolycka

I RÄTTEN. En 64-årig manlig cyklist drämmer rakt in i ryggen på en 86-årig kvinna så att hon slungas till marken och skadas. Men omständigheterna är så egenartade att tingsrätten väljer att inte utdöma straff.

Nyhetsbild

Närpes startar sökandet efter stadsdirektör – "Blir inget hemlighetsmakeri"

Snart förklaras tjänsten som stadsdirektör i Närpes ledig att söka. Staden kommer att anlita en rekryteringsfirma, men något hemlighetsmakeri blir det inte, lovar stadsstyrelsens ordförande.

Nyhetsbild

Wilma ett måste för Korsholms högstadium – "Kraschar det blir man panikslagen"

KORSHOLM Skolorna i Helsingfors överväger att lämna kommunikationsverktyget Wilma. Sådana diskussioner har inte förts i Korsholm: Wilma underlättar vardagen.

Nyhetsbild

Inget certifikat – inget foder till farmer i Vittsar och Munsala från Terjärv Frys

Farmbolaget JP Turkis Oy i Karleby, som stod i beråd att exportera livdjur till Kina, bröt mot det leveransavtal som bolaget ingick med Terjärv Frys för ett år sedan. Därför avbryts foderleveranserna.