Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Två till sjukhus efter trafikolycka i Karleby

KARLEBY En trafikolycka inträffade på Lahnakoskivägen i Karleby vid 19-tiden i kväll.

Nyhetsbild

Patrick Sjöholm: Är du beredd att konsumera mindre för klimatets skull?

FN:s alarmerade klimatrapport ställer mellan raderna ett ultimatum. Världen mår dåligt, frågan är om du är redo att ifrågasätta dina val för att påverka klimatavtrycket.

Nyhetsbild
1

Rinne står fast vid löfte – VCS får omfattande jour om SDP vinner valet

Enligt SDP-ordförande Antti Rinne talar allt för omfattande jour vid Vasa centralsjukhus. Vinner SDP riksdagsvalet lovar Rinne att 12+1 blir verklighet.

Nyhetsbild

Sommarjobbare brände handen – Kronobyföretag får böta

KRONOBY Tingsrätten anser att det borde ha funnits ett skydd för att förhindra att en sommarjobbare på ett företag i Kronoby brände sin hand i en plastsvets.

Nyhetsbild

Mormor och morfar rycker in – för många är höstlovet ett pussel

VASA Höstlov från skolan, men päronen har ingen semester att ta ut. Då rycker mormor och morfar in. Under torsdagen var många av besökarna i Metviksparken i varsin ände av åldersspektret.

Nyhetsbild
1

Lennart från Sundom belönas för att ha räddat grannens liv

VASA Hunden Lennart räddade en man från att frysa ihjäl och utses därför som en av 18 hundar till Hjältehund.

Nyhetsbild
5

Koski: "Vasa centralsjukhus har alla möjligheter att lyckas"

Riksdagsledamot Susanna Koski (Saml) säger att den omfattande jouren tynger mer än den lyfter. Utan den har Vasa centralsjukhus alla möjligheter att utvecklas, anser hon.

Nyhetsbild

Brandkåren räddade kattungar som hade fastnat i vägg

VALLVIK På torsdagseftermiddagen larmades räddningsverket till Parovägen i Vallvik, Kvevlax. Två kattungar hade fastnat mellan stockväggen och brädfodringen på ett gammalt uthus.

Nyhetsbild

Gymnasiet i Petalax tätas i väntan på ny byggnad

MALAX Närpesfirman Sancon ska genomföra brådskande, byggtekniska åtgärder för att säkerställa inomhusluften vid Gymnasiet i Petalax.

Nyhetsbild

Seniorer vill mota ensamhet med fler kafferum i Nykarleby

NYKARLEBY Mitt i småstadsidyllen finns det många äldre som lever isolerat och i en ofrivillig ensamhet. Dess bättre finns det i småstaden många som är redo att mota ensamheten.

Nyhetsbild

Bo-Johan demonstrerade för sjukhuset: "Vi kämpade så mycket men det räckte inte"

Bo-Johan Rönn från Södra Vallgrund var en av 10 000 österbottningar som demonstrerade för Vasa centralsjukhus på torget i Vasa för två år sedan. Han är besviken över att ingen verkar ha lyssnat: "Det som hänt nu är hemskt."

Nyhetsbild

Bara tre alternativ kvar för vägen mellan Åminne och Svartön

MALAX Tekniska nämnden i Malax har godkänt tre av fyra alternativa vägsträckningar mellan Åminne och Svartövägen.

Nyhetsbild

Blomkrukor ska förhindra terrorattacker på gågatan

VASA Fartdårar som försöker köra in i folkmassor eller meja ner flanörer på gågatan och torget ska förhindras av nya stora blomkrukor som utplacerats strategiskt runt Vasa torg.

Nyhetsbild

Vindkraftsbesvär från Rangsbybor avslogs – Minimiavstånd inte juridiskt bindande

Förvaltningsdomstolen avslår besväret mot delgeneralplanen för Björklidens vindkraftspark. 35 personer, de flestas Rangsbybor, motsatte sig planen som möjliggör sju vindkraftverk, vissa på kortare avstånd än två kilometer från bostadshus.

Nyhetsbild

SFP i Österbotten: Enat Österbotten behövs mer än någonsin

SFP i Österbotten jobbar för att återta det fjärde mandatet i Vasa valkrets. "Det är det enda sättet att rätta till de felaktiga besluten", säger Martin Norrgård.

Nyhetsbild

FSD: Allt talar för att Vasa borde ha omfattande jour

Enligt Finlands svenska socialdemokrater föll omröstningen för Vasa centralsjukhus på en hårsmån. – Ifall att Centerns Pekka Puska skulle ha röstat i enlighet med den faktakunskap han besitter skulle resultatet i omröstningen blivit 8–8 och utskottets ordförande Krista Kiurus(SDP) röst hade avgjort.

Nyhetsbild
2

Strand vill se ett universitetssjukhus i Österbotten – "Regeringens fundamentalister kanske vann en liten rond i dag"

– Helt sjukt att saker som patientsäkerhet och utlåtanden från sakkunniga totalt saknar betydelse. Regeringens gruppdisciplinfundamentalister kanske vann en liten rond idag i utskottet men kampen är långt ifrån över, säger riksdagsledamot Joakim Strand(SFP) om utskottets omröstning.

Nyhetsbild

Matias Mäkynen: Jourfrågan kommer att behandlas en gång till

Social- och hälsovårdsutskottet kommer troligtvis att behandla jourfrågan för VCS en gång till under denna regeringsperiod, säger Matias Mäkynen, ordförande för socialdemokraterna i Österbotten.

Nyhetsbild

Sjukvårdsdirektören Marina Kinnunen: Jourbeslutet ändrar inget just nu

VASA Jourbeslutet påverkar inte Vasa centralsjukhus just nu, men i framtiden kan det göra det. Nu måste vi kämpa ännu mer för att visa att sjukhuset håller god kvalitet, säger sjukvårdsdirektören Marina Kinnunen.

Nyhetsbild

Henriksson om jourbeslutet: Regeringen borde skämmas

SFP:s ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson säger att hon är bestört över att regeringspartierna röstade ner förslaget om omfattande jour för Vasa centralsjukhus. Enligt Henriksson är det tydligt att de österbottniska patienternas rättigheter inte väger tungt för regeringen.

Nyhetsbild
4

Hans Frantz: Jag är besviken, men inte orolig

VASA Det är klart jag är besviken, säger fullmäktigeordförande Hans Frantz om att Vasa centralsjukhus inte får omfattande jour. Men han är inte orolig så länge det goda samarbetet med Åbo fortsätter.

Nyhetsbild

Vasa får sin första målade transformatorstation

VASA Under pågående vecka har ett nytt stadskonstverk börjat ta form i Vasa. Transformatorstationen i hörnet av Formansgatan och Bangatan får ett motiv som påminner om en sagovärld.

Nyhetsbild
2

Vasa centralsjukhus får inte omfattande jour

Nu har social- och hälsovårdsutskottet sagt sitt. Det blev ett nej till huruvida Vasa centralsjukhus borde få status som sjukhus med omfattande jour.

Nyhetsbild

Fyra företag får ge anbud på vården i Kristinestad

Fyra stora privata vårdbolag fick frågan om de vill ta hand om öppenvården i Kristinestad. I medlet av november ska de ha svarat.

Nyhetsbild

Polisen om dödsfallet i Laihela: "Det kan vara det perfekta brottet"

Tre månader har gått sedan en kvinna hittades död i sitt hem i Laihela. Det är ont om bevis, men polisen är säker på att ett brott ligger bakom.

Nyhetsbild

Vörå kommun säljer radhus på nätauktion – "I bästa fall blir det en bra affär"

OXKANGAR Det är 16 dagar av spänning på kommunkansliet i Vörå. Kommunen prövar för första gången att sälja hus via nätauktion.

Nyhetsbild

Lagerbyggnad totalförstörd i brand i Malax

MALAX En 40 kvadratmeter stor lagerbyggnaden brann ner till grunden i Malax i går kväll. Byggnaden var redan övertänd då räddningsverket kom till platsen.

Nyhetsbild

Europarådet kritiskt till språkklimatet i Finland

Finska myndigheter bör omedelbart vidta åtgärder för att öka medvetenhet och tolerans när det gäller svenska språket. Uppmaningen ges av Europarådet.

Nyhetsbild

Lager brinner i Malax

UPPDATERAD Det brinner i ett lager på Strandvägen i Malax. Räddningsverket är på plats.

Nyhetsbild

Cyberskurkar stjäl kundlistor, ritningar och affärsplaner för flera miljarder euro per år

Finlands Näringsliv (EK) varnar för cyberattacker som snuvar allt fler företag på affärshemligheter. De ekonomiska förlusterna av dessa cyberattacker uppgår till miljardbelopp i Finland.

Nyhetsbild

Älvbyarnas egna Näcken vill alla människor väl: "Jag är inte som i sagorna"

ÄLVBYARNA På Älvbyarnas nya marknadsföringsbild sitter Näcken på en sten i Kyro älv. Han försöker locka till sig folk, men han är en snäll version av vattenväsendet: Jag vill bara visa upp vår vackra fors."

Nyhetsbild

Bil brann i Djupsund – ingen skadades

En bil började av okänd anledning brinna på Teugmovägen i Djupsund vid 19.30-tiden på onsdagen. Brandkåren var snabbt på plats för att släcka elden.

Nyhetsbild

39 cyklar gick under klubban då polisen auktionerade ut sitt hittegods

VASA – Första, andra, tredje, såld. Överkonstapel Kari Latva håller med van hand i polisens traditionsenliga auktion och den lyckliga köparen får sin cykel. Ett femtiotal personer besökte polishuset på onsdagen då 39 upphittade cyklar auktionerades ut, och intäkterna gick till polisinrättningens bästa.

Nyhetsbild

Rewell Center förnyar lekhörnan

VASA Barnen har fått nya spel att roa sig med i Rewell Center.

Nyhetsbild
1

Minister Saarikko vill utreda om jouren är i fara

Oron för att jouren blir lidande när kirurgin centraliseras har nått familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C). Nu ska en utomstående utredning svara på huruvida jouren riskerar försämras.

Nyhetsbild
2

Polisen svarar på JO-klagan om vargen: Vi gjorde inget fel

VÖRÅ Polisen anser inte att de gjorde något fel när de lät bli att avliva vargen som rörde sig på en gårdsplan i Kimo i maj. Så svarar man på JO-klagomålet som Vöråstyrelsen lämnade in i somras.

Nyhetsbild

Byggaren och mångsysslaren Jonas jobbar ensam men samarbetar gärna

KORSNÄS Jonas Lundvall i Bjurbäck är ensamföretagare och mångsysslare. Han är ensam i sin firma, men skulle inte vilja vara utan samarbetet med andra. – Det är väldigt viktigt. Vi ska inte konkurrera ut varandra eller tänka att vi själva måste göra allting. Ger man ett arbete åt någon annan får man snart ett tillbaka.

Nyhetsbild

Åtminstone halva vägen Åminne – Söderfjärden kan bli verklighet

Malax kommun har fått anledning att damma av den gamla planen på en väg mellan Åminne och Söderfjärden. I det här skedet är halva sträckan aktuell, från Åminne till Svartön.

Nyhetsbild

Vasa stad fick rätt om dagvattenavgiften

Stadens beslut att införa en dagvattenavgift för fastighetsägare är lagligt. Det har förvaltningsdomstolen slagit fast.

Nyhetsbild

Strejken stoppar FC Brändöpojkarnas träning – har match samma vecka

För Vasaföreningen FC Brändöpojkarna kommer JHL:s strejk nästa veckas måndag och tisdag vid en olämplig tidpunkt. Föreningens innebandyherrar har nämligen träning i Botniahallen varje måndag – och samma vecka har de också match. Botniahallen är en av hallarna som håller stängt på grund av strejken.

Nyhetsbild

Vasa stads lokaler förblir ostädade på strejkdagarna

Städningen uteblir i Vasa stads skolor, daghem, kontor och hälsostationer på måndag och tisdag. Orsaken är strejken inom den offentliga sektorn.

Nyhetsbild

Strömmingsförädlare i Kaskö fick ny ägare

Uppdaterad. Företaget Kuivaniemen Kala i Kaskö, som är specialiserat på att filea strömming, får ny ägare. Bröderna Reijo och Jari Suutari har sålt företaget till Kalaneuvos-koncernen som fortsätter med verksamheten i fiskehamnen. Och en nysatsning i Kaskö kan bli aktuell.

Nyhetsbild

Här är kandidaterna till Finlands lucia – en kommer från Österbotten

Totalt tio kandidater är med i valet av Finlands lucia 2018. I år är enbart en kandidat österbottning.

Nyhetsbild

Inte självklart att stadshuset är stängt under strejken

KARLEBY På Karleby stad kommer man under torsdagen gå igenom vad strejken innebär och hur det påverkar verksamheten, säger stadsdirektör Stina Mattila.

Nyhetsbild

Strejken stänger idrottsarenorna i två dagar

UPPDATERAD Vasa simhall, Botniahallen och Vasa stadsbibliotek hör till de verksamheter som berörs av den offentliga sektorns tvådagarsstrejk nästa vecka.