Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Pedersöre teater satsar på hörselslinga – "Hörseln är ett sinne som ofta tas för givet"

PEDERSÖRE Pedersöre teater är den första finlandssvenska sommarteatern i Österbotten som infört hörselslinga. Hela läktaren får möjlighet till uppkoppling.

Nyhetsbild

Peter Vesterbacka: "Ingen utopi med tunnel eller bro över Kvarken "

Roviomiljonären Peter Vesterbacka kör hårt vidare på sitt tunnelprojekt till Tallinn. Han ser också en bro över Kvarken som en möjlighet.

Nyhetsbild
1

AVSNITT 3: Skulpturer med flygplan i hand

DET HISTORISKA VASA Om man tittar ner på marken kan man lära sig något nytt. Vi får höra om en av Erkki Kannostos skulpturer som pryder Hovrättsesplanaden i dagens avsnitt.

Nyhetsbild

Avloppsläckaget relativt ofarligt ur miljösynvinkel

VASA Miljöolyckan i Metviken ingen jättestor belastning för miljön. Det enligt forskare på Finlands miljöcentral.

Nyhetsbild

Livat på Sandö trots miljöolycka i närheten – "Vi håller munnarna stängda"

VASA Det råder badförbud vid en av två badstränder nära platsen för miljöolyckan i Metviken. Vid den andra är vattnet betydligt renare och där pågår vattenlekarna i vanlig ordning. Men alla badgäster känner inte ens till läckaget.

Nyhetsbild
1

Vasas skarvar kan ha flyttat till Raumo

VASA I år finns det inga skarvar över huvud taget på öarna utanför Vasa. Samtidigt har en massiv koloni uppenbarat sig utanför Raumo. Det kan ha ett samband, säger Pekka Rusanen vid Finlands miljöcentral.

Nyhetsbild

Denice från Lappfors är konsertviolinist i Israel – "Jag vägrar välja sida när alla drabbas"

Karriärmässigt börjar Denice ha gjort det mesta. Hon har spelat i de bästa orkestrarna och försörjt sig på musiken hela sitt yrkesverksamma liv. En kronisk inflammation i axeln tvingar henne nu att byta bana, men det tänker hon inte gråta över.

Nyhetsbild

Efter miljöolyckan i Metviken – Badstopp vid Smulterö

VASA Resultatet från de extrainsatta proverna efter avloppsläckaget i Metviken i Vasa har kommit: förbjudet att simma och bada vid Smulterö badstrand.

Nyhetsbild

Ofog och hjälmstölder vid mopedparkeringen i Vasa – Mopedister vågar inte lämna hjälmarna olåsta

VASA Den senaste tiden har flera hjälmar försvunnit från mopedparkeringen i Vasa. Staden är medveten om problemet och överväger övervakningskameror.

Nyhetsbild
1

Se kartan: Här ska cyklisterna se upp!

VASA Mikael Törnroos lyfter upp fyra ställen i Vasa där cyklister ska se upp lite extra mycket – och två där trafiken fungerar bra.

Nyhetsbild

Många problem i cykelstaden Vasa – Dragnäsbäckbon Mikael Törnroos vill se fler cykelfiler: "Inget helhetstänk"

Mikael Törnroos cyklar ofta och gärna i Vasa, men blir förvirrad av att cyklisterna ibland hänvisas till trottoarerna och ibland till gatorna. Här identifierar han några besvärliga ställen.

Nyhetsbild

Studiestöd också på sommaren? – ungdomsförbunden är delade i frågan

Ungdomspartiernas debatt hettade stundtals till när studiestödet, EU, och statsfinanserna avhandlades på scenen vid Finlandsarenan.

Nyhetsbild

Varppi ställer in alla kryssningar till Mickelsörarna

Under onsdagens sista båttur gav motorn på M/S Triton upp. Nu tvingas Varppi ställa in alla turer under resten av säsongen.

Nyhetsbild
1

Lukumanu fick inte göra obetald praktik på sin arbetsplats och fick ingen förklaring till varför – "Jag är förkrossad"

VASA Trots förbättrade kunskaper i finska och en kandidatexamen i företagsekonomi ville ett Vasaföretag inte låta Lukumanu Iddrisu göra sin obetalda praktik hos dem.

Nyhetsbild

Källan till avloppsvattnet i Metviken hittades med kamera – "Bara att följa spåret av toalettpapper"

VASA Tusen kubikmeter avloppsvatten rann ut i Metviken efter ovanligt byggnadsfel. Entreprenören bollar redan med förslag på hur liknande miljöolyckor ska undvikas i framtiden.

Nyhetsbild

AVSNITT 2: Arkitekten från Vasa som ritade Finlands riksdagshus

Vad har Vasa att göra med stadshuset i Toronto? Det får vi reda på i dagens avsnitt där guiden Henrik Fågelbärj berättar om arkitekturen längs med Hovrättsesplanaden.

Nyhetsbild

Ny videoserie av VBL: Lär dig mer om Vasa centrums historia

VASA Har du någonsin undrat varför skulpturen på torget i Vasa leker med ett flygplan? Visste du att Vasa kunde ha blivit en kanalstad som Venedig? I Vasabladets nya videoserie får tittarna lära sig mer om Vasas historia, även detaljerna som man kanske inte visste om.

Nyhetsbild

Plantor stals från grav i Pörtom – "Förstår inte hur folk täcks"

Några plantor har försvunnit från en grav i Pörtom. Tydliga spadtag och levande blad tyder på att stölden skett nyligen.

Nyhetsbild

Anders Norrback är bekymrad över beslutet att inte tillåta skyddsjakt på varg i Pörtom

Vad är det som egentligen gäller för att det ska anses att en djurägare gjort tillräckligt för att skydda sina djur mot vargattacker? Det vill riksdagsledamot Anders Norrback reda ut.

Nyhetsbild

Succé när Jan Simons & Co spelade svenskt på Pori Jazz: "Ska inte predika språklagen"

BJÖRNEBORG För åttonde året i rad samarbetar Folktinget med Pori Jazz för att få in svenskan i jättearrangemanget i Björneborg. Och musikerna levererar.

Nyhetsbild
1

Entreprenör om avloppsvattnet som runnit ut i Metviken: "Ett mänskligt misstag"

VASA Sedan december i fjol har totalt kring 1000 kubikmeter avloppsvatten runnit ut i Metviken från ett nybyggt bostadshus. Byggkoncernen YIT som fungerat som huvudentreprenör tar på sig ansvaret för miljöolyckan.

Nyhetsbild

På sadeln från Vasa till Paris – 1676 kilometer för välgörenhet

Nykarleby Nykarlebyparet cyklade 1676 kilometer från Vasa till Paris. Cykelturen gjordes tillsammans med välgörenhetsgruppen Team Rynkeby.

Nyhetsbild

Säkerhetschef om misstankarna kring Faceapp: Hysteri på sociala medier och få bevis

En app som processerar bilder i molnet är inget nytt. Inte heller att USA är misstänksam mot Ryssland. Faceapp ska tas med en nypa salt och försiktighet, enligt informationssäkerhetschef.

Nyhetsbild

Spricka åtgärdad i badhytt – färdig smygtittat

PEDERSÖRE I badhytten i Kållby är sprickan åtgärdad. Nu går det inte längre att smygtitta genom sprickan.

Nyhetsbild

Unga österbottningar tacklar vildmarken på läger i Västerbotten

Forsränning, höghöjdsbana och spökhistorier. Röda korsets vildmarksläger är i full gång i de västerbottniska skogarna. I år samlas österbottningar och norrmän runt lägerelden.

Nyhetsbild

Katarina Nylund assisterar Joakim Strand i riksdagen

Katarina Nylund har tillträtt tjänsten som riksdagsassistent för riksdagsledamot Joakim Strand (SFP). Nylund arbetade som Strands assistent under ett års tid även under förra valperioden.

Nyhetsbild
1

Hastighetsbegränsningen vid motorvägens infart förbryllar trafikanter – Arbetsledare: Vi är medvetna om problemet

VASA Skyltningen vid Handelsesplanadens rondellbygge vid motorvägens infart till Vasa har orsakat huvudbry bland trafikanter. Är det 30 eller 50 kilometer i timmen som gäller? Här får du svaret.

Nyhetsbild

Långa dagar för byggarbetarna i Sandviken – "Men vi blir klara inom tidsramen"

VASA Rondellen mellan Handelsesplanaden och motorvägen förväntas bli klar i höst. I sommar jobbar man långa skift för att bli klar i tid.

Nyhetsbild

Spricka i badhytt upprör mamma – "Flickor lär sig att de är objekt som ska tittas på"

PEDERSÖRE Simskoleflickor i Kållby tycker det är obehagligt att byta om då pojkar kikar på dem. Sofie Strandén-Backa anser att flickorna nonchaleras och att könsmakten blir i obalans.

Nyhetsbild

Ett år sedan Världsarvsporten öppnade – korsholmarna uppmanas satsa på turismföretag

KORSHOLM Allt fler turister besöker Världsarvsporten i Korsholm som öppnade förra sommaren. Men under vinterhalvåret lyser besökarna med sin frånvaro. Nu vill man att fler lokala företagare satsar på turismen, även vintertid.

Nyhetsbild

Med gröna fingrar tar Eric och Joseph det kongolesiska köket till Kvevlax – "Det är en bra sysselsättning"

KORSHOLM I Kvevlax har tre familjer en bit odlingsmark till låns. Där gror inte bara grödor från alla världens håll, utan också en värdefull gemenskap.

Nyhetsbild

AVSNITT 1: Sevärdheter på torget – Vasa stadskärnas historia

DET HISTORISKA VASA I det här avsnittet berättar guiden Henrik Fågelbärj om den största statyn på Vasas torg. Det kan vara värt att stanna upp och beundra skapelsen ibland.

Nyhetsbild
4

Avloppsvatten har läckt ut i Metviken sedan jul – Vasa vatten: "Det är små mängder"

Ett kopplingsfel i en fastighet på Kyrkoesplanadens ledde till att avloppsvatten har åkt ut i Metviken i ett halvår. Nya prover har tagits vid badstränderna, men Vasa vattens vd kommer själv våga simma redan ikväll.

Nyhetsbild

Nej till skyddsjakt på varg i Pörtom: "De erbjöd oss ett vargstängsel"

Pälsfarmarna i Pörtom får inget tillstånd för skyddsjakt på varg. Viltcentralens motivering är att pälsfarmen inte gjort tillräckligt för att skydda sig från vargangrepp.

Nyhetsbild

Algblomning förstörde Muminparets sommar – samlar nu miljon i räddningsaktion

Moomin Characters lånar ut sitt Mumintroll och donerar pengar till en insamlingskampanj. Målet: Att stoppa övergödningen av Östersjön.

Nyhetsbild

Algblomningen än så länge liten i Österbotten

Mängden blågröna alger är fortfarande liten i de österbottniska vattendragen, uppger Närings-, trafik och miljöcentralen. Det svala sommarvädret håller mängderna små, men under vindstilla dagar kan algmassor ses vid vattenytan. 

Nyhetsbild

Taket på Petalaxbarin brann – igen

Taket på Petalaxbarin började brinna på nytt på onsdagsmorgonen, två dygn efter den brand som stängde stället.

Nyhetsbild

Kanadensare möter européer i österbottniska åar – vem segrar?

Jakobstadsregionen har länge varit bäverfritt bortsett från en engångsföreteelse 2016. Men läget kan förändras inom de kommande åren.

Tidningsutdelningen försenas på några rutter i dag

Utdelningen av HSS Medias tidningar försenas något i Helsingby, Smedsby, Hemstrand, Vörå centrum och delar av Vasa centrum.

Nyhetsbild

Ordningsvakter efterlyses inför Jakobs Dagar – för en tryggare upplevelse

Jakobstad Jakobstad uppskattas få omkring 90 000 besökare under Jakobs Dagarna. Stämningen och upplevelsen tryggas med hjälp av ordningsvakter.

Nyhetsbild

Båtolycka förbryllar i Larsmo – skedde i kommunens roddbåt

Den båtolycka som skedde på söndag kväll intill Köpmanholmen i Larsmo, där tre vuxna och en tvååring föll i vattnet, skedde i en av de roddbåtar som kommunen lånar ut till dem som ror till Köpmanholmen.

Nyhetsbild

Högsäsong på skjutbanorna – jägarna förbereder sig inför jaktsäsongen

MALAX Jägare runtom i Österbotten söker sig till skjutbanorna för att återuppväcka muskelminne och rutin inför ett nytt jaktår. I Petalax ekar skotten från Yttermalax jaktklubbs jägare.

Nyhetsbild

Mås fastnade i staket vid järnvägsstationen

VASA Förbipasserande noterade det nödställda djuret och larmade räddningsverket.

Nyhetsbild

Gräsallergikernas värsta tid är här – apotekaren Tiina: "Symptomen förvärras när vädret blir varmare"

Nu börjar pollennivåerna vara i topp. Det är speciellt gräs och gråbo som ställer till det, säger Tiina Heikkilä, apotekare vid Vasa centralapotek. – Det finns hjälp, säger hon.

Nyhetsbild

VIDEO: Janne Hyöty berättar om en låt han skrev för en Sydkoreansk popgrupp

I videon berättar Hyöty om hur han skrev låten Chococo som släpptes 2017 av Syd-koreanska tjejgruppen Gugudan.