Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Syrier i regionen: "Det finns ingen vilja att skapa fred"

KRONOBY Det finns ingen egentlig vilja att få till stånd fred i Syrien, säger Mohamad Alhomsi och Akram Alzoubi som flydde från landet för några år sedan.

Nyhetsbild

Översvämningsluckorna har öppnats i Kyro älv

UPPDATERAD Vattennivåerna i älvarna och åarna fortsätter att stiga. På lördagen öppnade NTM-centralen översvämningsluckorna i Seinäjokitrakten för fjärde gången under de senaste 34 åren.

Nyhetsbild
1

Snart är strömmingen slutfiskad för i vår

Det kan bli svårt att få tag i strömming till midsommar. Kvoterna för strömming som fiskas till livsmedel börjar vara slut för i år.

Nyhetsbild
1

Klart: Varg ska fällas på Replot

KORSHOLM En varg ska avlivas på Replot. Beslutet kom på fredagen efter att polisen fått flera rapporter om en varg som kommit för nära människorna.

Nyhetsbild

Brand i egnahemshus i Karleby

KARLEBY Halv tre natten till lördag fick räddningsverket ett larm om en brand i Karleby.

Nyhetsbild

Nytt svenskspråkigt daghem planeras i Gerby

VASA En stor brist på daghemsplatser som pågått i åratal ska nu åtgärdas när man planerar bygga ett nytt daghem i Gerby.

Nyhetsbild

Kultur på fyra hjul: Scenkonstnärer livar upp vardagen för äldre

NÄRPES Sång, dans och en och annan fräck historia. Det för Anna Högström och Josefin Karlsson med sig till äldre runt om i Österbotten.

Nyhetsbild

Kyrkan kräver att asylregler ändras – manifestation i Jakobstad för nykristna

JAKOBSTAD I svenska Österbotten har över hundra muslimska asylsökande konverterat till kristendomen, men myndigheter tvivlar på äktheten i tron. Som en protest mot flyktingpolitiken ordnas en manifestation på torget i Jakobstad.

Nyhetsbild

Knivdådet i Roparnäs: Polisen visste att gärningsmannen var farlig

En extremt farlig individ. Så betecknar polisen den 25-årige man som för två veckor sedan brutalt knivhögg en 38-årig man till döds i Roparnäs. Han har begått ett identiskt brott tidigare, i Uleåborg.

Nyhetsbild

"En miljon kändes ingenstans". Alexis Stenfors föreläste om sin turbulenta tid som värdepappershandlare i London

KARLEBY Han beskriver egodrivna kamper mellan handlarna och en kultur som gjorde det möjligt för handlarna att själva värdera riskerna i valuta- och räntespekulationer. Alexis Stenfors hoppas att bankerna en dag ska sluta skylla problemen på enskilda individer.

Nyhetsbild

Årets reseföretag är Kalle's Inn på Klobbskat – "Nyckelordet är att vara unik"

KORSHOLM Det är öppna vidder, isen mörknar, sjöfåglarna skränar och röken som rullar in över Kalle's Inn på Klobbskat doftar vedeldad bastu och rökbastu. – Nyckelordet är att vara unik, säger Freddi Skott, vd på Kalle's Inn, som är årets reseföretag.

Nyhetsbild
1

Joonas Turtonen: Nio år inom Nykterhetsförbundet formar vem som helst

VASA Efter nio år med oändliga möjligheter att driva nykterhetsfrågor säger Joonas Turtonen nu tack och hej till Nykterhetsförbundet. Mycket har blivit gjort, men mycket jobb finns kvar att göra, konstaterar han.

Nyhetsbild

Hem och skola öppnar Vasakansli – satsar på samverkan mellan föräldrar och skolan

VASA Nu kan man besöka Hem och Skola i Österbotten. På kansliet i Vasa ska de anställda bland annat söka svar på frågan hur man kan engagera alla föräldrar i barnets skolgång.

Nyhetsbild

Översvämningsluckorna vid Kyro älv kan öppnas i helgen – om det kommer mycket regn

KORSHOLM Det utlovas regn till fredagsnatten. Översvämningsluckorna vid Kyro älv och Lappo å öppnas troligen inte då, men kommer det mycket regn natten därpå kan det bli aktuellt, säger Liisa Maria Rautio på NTM-centralen. Se vår video från Vassor!

Nyhetsbild

Novia har valt ny enhetschef i Jakobstad

JAKOBSTAD Musikmagister Kajsa Dahlbäck har valts till ny enhetschef för Novias enhet i Jakobstad med utbildningen inom kulturområdet. Dahlbäck tillträder den första augusti.

Nyhetsbild

Fällande dom för arbetsplatsolycka i Jakobstad – städfirma bötar 10 000

I RÄTTEN Ett städföretag och två av dess förmän döms för två arbetarskyddsbrott som ägde rum sommaren 2014. Två sommarjobbare fick starkt frätande medel på sig. Företaget får 10 000 euro i samfundsbot.

Ovanligt högt vatten mellan Nykarleby och Kauhava

NYKARLEBY I Lappo å är vattenståndet mellan Kauhava och Nykarleby högre än på flera år. För att underlätta läget har smältvatten börjat tas in i den konstgjorda sjön Hirvijärvi.

Nyhetsbild

Podcasten VBL Historia fortsätter – nya avsnitt kommer i sommar

Efter att fjärde och sista avsnittet släpptes i mars har många läsare hört av sig och efterlyst en fortsättning på podden "VBL Historia". Nu kan vi äntligen berätta att VBL:s historiska podd gör comeback!

Nyhetsbild
1

Polisens varnar för blufförsäljare – "ett säkert vårtecken"

Varje vår får polisen anmälningar om ohederliga hemförsäljare som riktar in sig i synnerhet på de äldre. Och bedrägerierna är svåra att utreda, enligt polisen.

Nyhetsbild

SU vill göra anställning av unga mer lönsam - föreslår ungdomsreservering i beskattningen

Svensk Ungdom gillar inte regeringens planer på att försämra anställningsskyddet för personer under 30 år. I stället föreslår man en ungdomsreservering i beskattningen som motsvarar 30 procent av lönekostnaderna.

Nyhetsbild

Nu hotas bostadshus i Toby av översvämning

UPPDATERAD Isproppen vid Skatila släppte slutligen på torsdagen och vattnet flödade ner mot älvmynningen. Men vattennivån i Kyro älv är fortfarande hög. Flera av invånarna i Toby har vatten upp till husknuten.

Nyhetsbild

Kalles Inn är årets reseföretag

En jury har utsett Kalle's Inn på Klobbskat till årets reseföretag i Finland. Det avslöjades på resemässan i Tammerfors i dag. I juryns motvering får Kalle's Inn beröm för sin pionjäranda. - Vi är unika och det är nyckeln, säger vd:n Freddi Skott.

Hundägare flydde från djurkontrollant

VASA I samband med förra helgens hundutställning gjorde länsveterinärerna stickkontroller på sällskapsdjur som kom med flyg och färja till Vasa. Några hundägare saknade fullständiga resedokument och en hundägare flydde från platsen.

Nyhetsbild

Många vuxna mår dåligt – kriscentrum öppnar i Jakobstad

JAKOBSTAD Österbottens kriscenter inleder verksamhet i Jakobstad. Målgruppen är vuxna. Orsaken till etableringen är ett stort behov av samtalsstöd.

Nyhetsbild

Lärare från idrottsinstitut på Ibiza på besök vid Norrvalla – "Mer flexibelt här i Finland"

Det känns kanske otippat – men Norrvalla i Vörå och institutet Juan de Garay på Ibiza samarbetar. Just nu är idrottsläraren David Albert på besök i Vörå och hoppas att utbytet mellan instituten fortsätter.

Nyhetsbild

Radhus totalförstört i brand - En person till sjukhus

KARLEBY I Kelviå centrum pågick ännu på fredagseftermiddagen släckningen av det radhus med åtta lägenheter som började brinna på morgonen. En person togs till sjukhus med ambulans. Se video.

Nyhetsbild

Kadaver skrämde barn – djuren hade dumpats i skog på Rosasholmen

Djurkadaver som dumpats skrämde barn som var på väg till en koja i skogen. Platsen ligger nära bebyggelsen och händelsen har polisanmälts.

Vasa firar svenska veckan i höst – för första gången

VASA Vasa blir den 16:e orten i Finland som är med och ordnar svenska veckan i november i höst. Nu efterlyser KulturÖsterbotten intresserade föreningar och organisationer som vill vara med och förverkliga veckan.

Nyhetsbild

Kuntsis café öppnar i juni igen

Tommi Mäki och Pekka Karppinen som har caféet på Sandö ska driva verksamhet i Kuntsis café från och med i sommar. De vill inte avslöja sina planer men säger ändå en sak: Något fine dining-ställe blir det inte.

Nämnd ställer sig positiv till tvåvägsspråkbad i Korsholm

KORSHOLM Bildningsnämnden ser gärna att Korsholm utreder om det är möjligt att ha ett tvåvägsspråkbad i kommunen.

Nyhetsbild

Fullmäktigeordförande nöjda med inledande seminarium

Det krävs mer satsningar på språket än vad lagen förutsätter för att farhågorna inte ska besannas, säger Korsholms fullmäktigeordförande Carola Lithén. Enligt Vasas stadsfullmäktigeordförande Joakim Strand gäller det att bygga något nytt som står sig i konkurrensen.

Nyhetsbild

Sandberg ser premisser för en levande tvåspråkighet – men det kräver aktivt grepp

Välbyggda strategier måste garantera att skoltaxichauffören inte bara talar endera finska eller svenska. Lyckas man med det kan fusionen Vasa-Korsholm resultera i en levande tvåspråkighet, säger forskare Siv Sandberg.

Nyhetsbild

Ismassorna i Kyro älv rör sig närmare älvmynningen

Flödesvattnet har rört sig snabbt i Kyro älv under torsdagen och nu uppger NTM-centralen att ismassorna har flyttat sig till älvmynningen. I dag har Gränsbevakningens hydrokopter söndrat isar på ett cirka 15 kilometer långt område.

Nyhetsbild

Nykarlebyherde väljs genom ett direktval

NYKARLEBY Kyrkoherdetjänsten i Nykarleby församling kan sökas fram till den 18 maj. Församlingen kommer att välja Lars-Johan Sandviks efterträdare genom ett direktval.

Nämnd har inte råd med xylitolpastiller

KORSHOLM Bildningsnämnden hoppas nu att vårdnämnden kan betala för barnens xylitolpastiller. De önskar också att alla barn ska få en pastill efter varje måltid, i dag får bara vissa daghem tack var aktiva föräldrar.

Nyhetsbild

NTM-centralen: Undvik kontakt med flödesvattnet

Vattnet stiger i älvar och åar. NTM-centralen uppmanar nu allmänheten att undvika kontakt med flödesvattnet som kan innehålla skadliga ämnen.

Nyhetsbild

Video: Se isflödet i Kyro älv

Natten till torsdag bildades en kilometer lång ispropp ovanför Skatila när ispropparna mellan Merikart och Lillkyro började röra på sig. På torsdagen har isproppen sakta rört sig framåt.

Nyhetsbild

Gårdsplaner och vägar svämmade över – "Kan inte ens ta oss härifrån med traktor"

KORSHOLM/VASA Flödesvattnet från Kyro älv skapade stora problem i Veikars och Merikart på torsdagen. En del invånare kunde inte ta sig till jobbet för att vägen var översvämmad. Andra stannade hemma frivilligt för att vakta huset och följa med den stigande vattennivån.

Nyhetsbild

Lantbrukarna behöver bred kunskap om ekonomi och ledarskap

JAKOBSTAD Dagens jordbruk blir allt större och producenterna behöver bredare kunskap i ekonomi och ledarskap. Som bäst pågår en skräddarsydd, svenskspråkig utbildning med deltagare från Närpes i söder till Karleby i norr.

Nyhetsbild
1

Oroliga Vöråbor ställde Viltcentralens chef mot väggen i vargfrågan

VASA Sauli Härkönen i Kuopio har sista ordet i de allra flesta besluten om vargjakt i landet. På torsdagen träffade han oroliga Vöråbor i Vasa.

Nyhetsbild

Två österbottniska vinnarlag i Våga vara företagsam-finalen

250 ungdomar från hela landet samlades i Helsingfors på onsdag och torsdag för att tävla i årets Våga vara företagsam-final. Två av de vinnande lagen kommer från Österbotten.

Nyhetsbild

Sursikelev bar kniv i skolan – incidenten är polisanmäld

PEDERSÖRE UPPDATERAD 18.30. En elev i Sursik skola hade med sig en kniv till skolan på torsdagen. Rektorn tog kniven i beslag och gav eleven ett disciplinärt straff.

Nyhetsbild

Elever i Vikinga skola ville göra god gärning – skänker kläder och sportredskap till barn i Baltikum

VASA I femton år har eleverna i Vikinga skola samlat in kläder och leksaker till barn i Lettland och Litauen. Snart åker en fullastad skåpbil i väg igen. Den här gången skickar man också med sportredskap som eleverna har köpt.

Nyhetsbild

Makaber rekonstruktion i hovrätten – styckmördaren bad om förlåtelse

Den åtalade styckmördaren ser inte ljust på sin framtid. "Jag vet att hämnden kommer. Det är något jag bara får lära mig att leva med", sade han i rätten.

Nyhetsbild

Hans Boije ny kyrkoherde i Vörå

VÖRÅ Hans Boije har valts till ny kyrkoherde i Vörå församling, meddelar domkapitlet.