;

Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Dikeskörning i Pörtom – dragbil gled i diket och släpvagn stannade på vägen

PÖRTOM En lastbil med släp körde i diket på grund av halt väglag på måndagen. När lastbilsföraren försökte svänga fortsatte fordonet att glida över vägen och ner i diket.

Nyhetsbild

Kvinna körde in i sidan på en bil i centrala Vasa

VASA På måndagen inträffade en kollision i korsningen av Korsholmsesplanaden och Stationsgatan i Vasa.

Nyhetsbild

Nykarleby bygger ut skola för fem miljoner

Att bygga ut Carleborgskolan kommer att kosta drygt fem miljoner euro under två år. Korsholmsföretaget Tom Knip Ab har valts till byggentreprenör för byggprojektet.

Nyhetsbild

Vasa stadsbibliotek påminner om obetalda avgifter

VASA Vasa stadsbibliotek kommer framöver att skicka ut ett påminnelsemeddelande om obetalda avgifter en gång per år. Påminnelsetjänsten tas i bruk den 1 mars.

Vasa stad säljer lyftkran för 1,2 miljoner euro

VASA Vasa stad säljer en begagnad lyftkran i hamnen för 1,2 miljoner euro. Köpare är hamnoperatören Blomberg Stevedoring.

Molpe påtalar brist på hyresbostäder

Det är brist på små hyresbostäder. Det anser understödsföreningen för Molpe by, som vill att kommunen initierar bygget av ett radhus i byn.

Nyhetsbild

Nya rektorstjänster lockar i Nykarleby

1

NYKARLEBY De två nya tjänsterna som rektorer för Zachariasskolan i Nykarleby har lockat överraskande många sökande, enligt bildningsdirektören Boris Sundell.

Nyhetsbild

Vasa lade ner en fusionsgrupp och startade två nya

VASA Beredningsgruppen som Vasa stad grundade inför fusionsförhandlingarna har haft sina möten och behövs inte längre. På måndagen utsåg styrelsen en ledningsgrupp och en styrgrupp.

SÖU-projekt vill digitalisera och förvara föreningarnas arkivmaterial

Svenska Österbottens Ungdomsförbund har beviljats 30000 euro av Kulturfonden för att göra arkivarbetet smidigare för de österbottniska föreningarna. Målet är bland annat att lokalt arkivmaterial från föreningarna ska få synlighet även utanför byagränserna.

Nyhetsbild

700 soldater övar farosituationer i Österbotten

Kring 700 soldater deltar i den lokala försvarsövningen Vaasa-Vasa 18 i början på mars. De kommer bland annat att hålla till i hamnen i Vasa.

Nyhetsbild

Hovrätten friar Replotman: Vållade inte fruns död

I RÄTTEN En 65-årig man från Korsholm frias från åtal om dödsvållande. Han friades i tingsrätten i mars 2017. Nu friar också hovrätten honom.

Nyhetsbild

Positiva trenden fortsätter – allt fler unga har jobb i Österbotten

Antalet arbetslösa under 25 år fortsätter att minska stadigt i Österbotten. Totalt minskade arbetslösheten med 20,9 procent i regionen jämfört samma tidpunkt i fjol, visar siffrorna för januari månad från NTM-centralen i Österbotten.

Kristinestad inleder rekrytering av ny stadsdirektör

Förhoppningen är att en ersättare till Riitta El-Nemr väljs redan i april.

Nyhetsbild

Landskapen kan ta över läkarhelikoptrar – Seinäjoki lär bli ny bas

1

ÖSTERBOTTEN Det mesta är oklart kring de sex läkarhelikoptrarnas framtid i Finland, men en sak verkar vara säker: Österbotten ska hamna på kartan.

Kristinestad utmanar skogsbolagen i hovrätten

KRISTINESTAD Det blir en rond till mellan Kristinestad och skogsbolagen. Stadsstyrelsen beslöt enhälligt pröva ärendet i Helsingfors hovrätt. Även Vasa går vidare.

Nyhetsbild

Kjell Herberts välkomnar ny enkät i fusionsfrågan

KORSHOLM 2015 sa 72,5 procent av korsholmarna nej till en kommunsammanslagning. Men det var då det, säger forskaren Kjell Herberts. I dag är utgångspunkten en annan.

Nyhetsbild

Vasa överklagar beslut i skogskartellmålet

Styrelsen beslutade enligt beredningens förslag i frågan om skogskartellmålet. Det betyder att staden kommer att överklaga Helsingfors tingsrätts beslut från i höstas.

Psykiatrin fick direktör på heltid

Sedan årsskiftet har Juha Kemppinen jobbat på deltid som direktör för psykiatrin vid Vasa sjukvårdsdistrikt. Nu har han sökt och fått jobbet på heltid.

Nyhetsbild

PET-röntgen fick grönt ljus av styrelsen

1

Förberedelserna för att skaffa en PET-röntgenapparat till Vasa centralsjukhus kan börja. Beslutet om köpet fattas av vårdfullmäktige i juni. Styrelsen gav grönt ljus på måndag. Kompletterande privata insamlingar för anskaffningen kan nu starta.

Nyhetsbild

Marina Kinnunens breda sakkunskap imponerade vårdstyrelsen

En stor sakkunskap, en bred kännedom om sjukvårdsdistriktet men också om hälsovården från ett landskapsperspektiv var de faktorer som gjorde att styrelsen för vårddistriktet enhälligt föreslår Marina Kinnunen till ny vårddirektör.

Nyhetsbild

Vasa blir svenskare när finskspråkiga flyttar bort

Inte sedan 1992 har andelen svenskspråkiga i förhållande till finskspråkiga i Vasa varit så hög som nu. Men det är bara personer med andra modersmål som verkligen blir fler.

Nyhetsbild

Häyry: "Vasa utmärkt ort för ny domstolsmyndighet"

Vasa vill gärna bli placeringsort för Finlands nya domstolsmyndighet. Då skulle staden få 45 nya jobb, dels för jurister och dels inom förvaltning och ekonomi.

Nyhetsbild

Färre skrev in sig i Vasas svenska skolor

Alla svenska skolor i Vasa får färre nya elever i år än i fjol. Men det är för att antalet var ovanligt stort förra året.

Nyhetsbild

Tre vill bli bildningsdirektör i Nykarleby

NYKARLEBY Tre personer har sökt tjänsten som bildningsdirektör i Nykarleby. Ansökningstiden gick ut klockan 13 på måndag.

Nyhetsbild

Infektionsöverläkare: Risk för en influensaepidemi till

Influensasäsongen började ovanligt tidigt och i december trodde man att epidemin var som värst. Men det ser ut som att en till epidemi är på väg.

Bil genom isen i Lochteå

KARLEBY På måndagen körde en bil genom isen utanför Lochteå utanför Karleby. Det slutade dock bra och ingen person kom till skada.

Nyhetsbild

Vörågrupp fick inga löften om bättre vägunderhåll

2

Det blir knappast förändringar i vägunderhållet mera i år. Det blev klart efter att en delegation från Vörå träffat trafikminister Anne Berner (C) i dag. Men kommundirektör Mikko Ollikainen ser inte besöket på Kommunikationsministeriet som bortkastat.

Nyhetsbild

Vasa en av sju orter som kan få domstolsmyndighet

1

VASA Justitieministeriet har i dag gett förslag på vilka orter som ska tas med i utredningen om placeringsorten för domstolsmyndigheten. Vasa är ett av de sju förslagen.

Nyhetsbild

Enhällig styrelse föreslår att Kinnunen tar över efter Honga

Mycket tyder på att Marina Kinnunen blir ny direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt. Hon sköter tjänsten som tf redan nu.

Nyhetsbild

Polisbil på taket efter biljakt i Yttermark

NÄRPES En personbil och en civil polisbil körde av vägen i Yttermark efter en biljakt på lördag kväll. Polisbilen hamnade på taket. Ingen skadades i olyckan.

Nyhetsbild

Vaasan Latu firar 20 år med familjeevenemang i snön

VASA Under veckoslutet ordnar föreningen Vaasan Latu ett evenemang för hela familjen vid Molnträsket. Samtidigt passar man på att fira föreningens 20-årsjubileum.

Nyhetsbild

18-årig Vasabo körde drogpåverkad i Vörå

VÖRÅ En 18-årig man från Vasa misstänks för rattfylleri efter att ha stoppats av en polispatrull i Vörå i söndags.

Nyhetsbild

Ansvaret får inte falla på de frivilliga

De som fattar besluten är också ansvariga för vad som händer sedan. Frivilliga ska inte behöva sopa upp skärvorna som myndigheterna lämnar efter sig.

Nyhetsbild

Hemligstämplat material om Destias maskinpark

3

Skattebetalarna bekostar vägunderhållet - men får inte veta hur många maskiner som sköter våra vägar. Märkligt, säger riksdagsledamot Peter Östman: "Det finns skäl att granska lagstiftningen."

Eventuell strejk påverkar utbildningar i Södra Finland

Personalorganisationerna för privata undervisningssektorn och yrkesinriktade vuxenutbildningscentraler varslar om strejk. Orsaken är att facken och arbetstgivaren inte lyckats enas om löneförhöjningar.

Nyhetsbild

MSK valde Martin Ahlskog till ordförande - för tionde gången

KORSHOLM MSK(Mustasaaren Suomenkielinen Kunnalisjärjestö) höll möte på Vallonia i Smedsby i söndags. På mötet valdes en ny styrelse.

Nyhetsbild

VIDEO: "We still see you" lockade stor publik - Viktigt att asylsökande får kontakt med vanliga finländare

BILDSPEL Evenemanget "We still see you" på Wasa Teater bjöd besökarna på musik, dans, och delikatesser från fjärran öster. Se bildspel och video

Nyhetsbild

Stor brist på inhemska insekter: "Producenterna orkar inte vänta hur länge som helst"

Trots att antalet insektproducenter har ökat kraftigt under det senaste halvåret är det stor brist på inhemska insekter. Sami Lähde på Finsect har inga snabba lösningar på problemet: "Det behövs mera tid och resurser."

Nyhetsbild

Syrsorna har hittat sin plats i butikshyllorna – och snart kommer larverna

Efterfrågan på mat som innehåller syrsor har blivit så stor att utbudet knappt räcker till. Samtidigt utvecklas nya produkter. "Syrsorna har gått bra åt men nu ska larverna också bli en del av matlagningen", säger Entocubes vd Perttu Karjalainen.

Man utan körkort körde rattfull

VASA En man misstänks för grovt rattfylleri. Han saknade kört sedan tidigare.

Nyhetsbild

Man misstänks för grovt rattfylleri i Vasa

VASA En man född 1963 förlorade körkortet när han körde rattfull i lördags.

Nyhetsbild

Unika fyndigheter lockar guldgrävare till Finland

Finland rankas som världens femte mest åtråvärda destination för gruvdrift. Bland flera unika mineralfyndigheter är det främst guldet som lockar, bland annat tack vare en bling bling-kultur i Indien och Kina.

Nyhetsbild

De har rest i jägarnas fotspår och sökt svar på frågor

Med vilken övertygelse reste alla dessa unga finländare till Tyskland för att få en militärutbildning? Vad fick dem att sätta sina liv på spel och kriga för kejsardömet Tyskland? Pasi Kesseli och Mika Piiroinen har rest i jägarnas fotspår.

Nyhetsbild

Perfekt vinterväder i veckan – några minusgrader och sol utlovas

För den som planerar att ägna sig åt vintersporter i veckan är vädret en riktig fullträff: soligt och några minusgrader hela veckan.