Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Femtio år av zink firades med familjedag

KARLEBY Utomstående fick en sällsynt chans besöka Boliden Kokkolas zinkfabrik då de anställdas familjer bjöds in 50-årsjubileet till ära.

Nyhetsbild

Polis som blir doktor: Omhändertagna ungdomar som rymmer måste tas på allvar

Olovlig frånvaro från en barnskyddsanstalt kan vara förödande för en ungdom. Det vet Sami Isoniemi efter att ha forskat i ämnet. I sin doktorsavhandling efterlyser han att polisen och barnskyddet tar problemet på större allvar.

Nyhetsbild

Ordförande för Seta i Vasa: Jag är nöjd med dagen hittills

800 personer marscherade i Vasa för kärlek och tolerans. Ordförande för Seta i Vasa är nöjd med dagen, men kan inte i det här skedet lova att pride ordnas igen. – Jag hoppas på det.

Nyhetsbild

Picknick blev euforisk innefest – "Stämningen är fenomenal"

Det blev ingen picknick – men det blev en fest. Svetten lackar på kulturhuset Fanny, en dagsfest där alla får vara sig själva.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Här startar prideparaden från torget

VASA – Är ni redo, då börjar vi. Vasa Pride, Vasa Pride! Setas ordförande Saana Lind tog täten då prideparaden startade från torget. Det är första gången på 16 år pride ordnas i Vasa.

Nyhetsbild

Polisen stannade tre drogpåverkade personer

I fredags stannade polisen tre olika bilförare. De misstänks bland annat för för rattfylleri och straffbart bruk av narkotika.

Nyhetsbild

Motorcyklist försökte köra undan polisen - var drogpåverkad

En man  misstänks bland annat för äventyrande av trafiksäkerheten efter att han försökt köra undan polisen på en lätt motorcykel.

Nyhetsbild

"Kärlek tillhör alla!" – Pride samlade regnbågsfolket i Vasa trots regn

Över 800 personer marscherade för tolerans och kärlek i Vasa på lördagseftermiddagen. Vasa är tolerant, men kan bli ännu bättre – ett vanligt budskap under regnbågsmarschen.

Nyhetsbild

Prideparaden lockade hundratals – se bilderna här

Prideparaden ringlade genom Vasa centrum, via Hovrättsesplanaden och ut till Sandö. Kolla in vårt bildspel från dagens parad!

Nyhetsbild

Omkring 800 personer samlades för att delta i prideparaden

Regnbågsflaggorna vajar och stämningen är på topp. Det gråa vädret hindrade inte Vasas prideparad.

Nyhetsbild

Den förvunna Vöråbon har hittats död

Den försvunna Vöråbon har igår upphittats avliden i Norra Österbotten.

Nyhetsbild

Livesändning från Prideparaden i Vasa – följ med här!

Vasabladet och ÖT sänder live från torget före paraden. Reporter Fredrik Westblom är på plats och intervjuar deltagarna.

Nyhetsbild
1

Utomlands kan Debbie vara sig själv: "Inte lätt att bo på landet och vara annorlunda"

KORSNÄS Ingen reagerade på Debbie Forsmans homosexuella läggning när hon bodde i Florida. Men på landsbygden i Österbotten blir hon ofta trakasserad.

Nyhetsbild

Prideparadens dagsfest på Sandö flyttas på grund av vädret

Prideparaden går av stapeln enligt planerna, men den efterföljande dagsfesten flyttas från Sandö till kulturhuset Fanny.

Nyhetsbild
2

Mikael från Maxmo tävlar i VM för transplanterade

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET Från att ha vägt 58 kilogram till att styrketräna varje dag siktar Maxmobon Mikael Kock nu på World Transplant Games, som ordnas 17–24 augusti i Newcastle i Storbritannien.

Nyhetsbild
1

Kvinnor och barn begravdes i källan – men vilka var de? Mysteriet i Storkyro nystas upp

Om vårarna färgas vattnet i källan Levänluhta i Storkyro rött – en symbol mättad av betydelse. De som låg i vattengraven var kvinnor. Kanske schamaner, helare, barnmorskor. Nu vet vi också att flera av dem hade likheter med dagens samer.

Nyhetsbild

Prideparaden gata för gata – här är rutten

VASA.

Dagens prideparad startar klockan 13 på torget. Arrangörerna uppskattar att 1 000 personer deltar i paraden som går via Hovrättsesplanaden till Sandö. 

 

Nyhetsbild

Regeringsprogrammet slår fast: 100 000 invånare kritisk gräns för en stad

För första gången står gränsen på 100 000 invånare inskriven i regeringsprogrammet. Storleken på en stad är nu officiellt ett kriterium för statlig specialbehandling.

Nyhetsbild

SAMS och Steg för Steg stöder pride – "Vi vill markera att det är viktigt med mångfald"

VASA För föreningarna SAMS och Steg för Steg är det en självklarhet att delta i en prideparad. De vill markera att det är viktigt med mångfald. ''Pride handlar om kärlek och öppenhet'', säger Malin Lindqvist.

Nyhetsbild

Villkorligt för Mässkärsbåtens förare – böter för en ägare

JAKOBSTAD På fredag föll domen i fallet där taxibåten M/S Mässkär sjönk i fjol. Skepparen döms till villkorligt fängelse och ägaren får böter.

Nyhetsbild

"I regnet fäller jag en tår" sjunger Fredrik Furu – men Festivillas arrangör är optimistisk

VASA Trots regnet inledde Fredrik Furu årets Festivilla med hög energi. Enligt arrangörerna kan vädret ännu spricka upp under kvällen.

Nyhetsbild

Höghus på Wasalandia och där Fenno stod – nu tar Vasklotplanen form

VASA I framtiden kan 4 000 personer bo och 3 000 jobba på Vasklot. Utkastet till delgeneralplan skonar skogen men naggar den litet i kanten.

Nyhetsbild

Nu behandlas bygglovet för Wärtsiläs nya anläggning

WÄRTSILÄ Det går undan för Wärtsiläs etablering på Vasklot. Nästa vecka avgörs bygglovet. Det gäller en våningsyta på nästan 50 000 kvadratmeter.

Nyhetsbild

Resterna av Wasalandia måste snyggas upp, annars...

VASA Reparera sönderslagna fönster, ta bort graffitin, fixa stängslet. Staden hotar med ekonomiska följder om Wasalandias rester inte åtgärdas.

Nyhetsbild

Nu ska vindkraftverket i Sundom tystas

VASA Stadens miljötjänstemän börjar tröttna på det bullriga vindkraftverket i Sundom. Förslaget är nu att Mervento ska tvingas göra något åt det nattliga ljudet.

Nyhetsbild

Ny fiskodling planeras utanför Kristinestad

Ett företag, som är under grundande, får arrendera två vattenområden av staden för fiskodling. Båda är 5.000 kvadratmeter stora.

Nyhetsbild

Jonathan är trött på homofobi – ställer upp i Setas pridetalko för att visa sin åsikt

VASA Vasaregionens regnbågsmänniskor ägnar fredagen helt åt förberedelser. Ett tiotal personer deltar i skyltworkshoppen för att tillverka banderoller till lördagens prideparad. En av dem är Jonathan Holm från Malax.

Nyhetsbild

För Sandra är pride såväl glädje som kamp – "Jag vill gå i paraden för de som inte kan"

VASA Sandra Holmqvist är queer. Men för henne är det mycket mera än en sexuell läggning. – Att vara queer är att ständigt ifrågasätta de rådande normerna, till exempel med feminismens hjälp, säger hon.

Man fastnade i lergrop – räddningsverket fick kämpa i timmar

KRONOBY Under natten mot fredag hade en äldre man i Kronoby trillat ner i en lergrop och fastnat med foten. Räddningsverket har nu fått loss mannen som har förts till sjukhus.

Nyhetsbild

Händer i dag: Dom ges i Mässkärsfallet

JAKOBSTAD I dag kommer domen kring olyckan när M/S Mässkär sjönk utanför Ådön den 2 augusti i fjol.

Nyhetsbild

Vår värsta måstid är nu – så skyddar du dig mot attacker

Det är svårt att göra något åt aggressiva, fridlysta skärgårdsfåglar som häckar. Biologen Hans Hästbacka ger tips på hur man skyddar sig mot ilskna fåglar. Gör du fel kan det bli dyrt.

Nyhetsbild
1

Jasmine har fågelfobi – attackerades av ilskna fåglar

Att bli attackerad av fåglar är aldrig roligt, men för Jasmine Malm i Malax är det extra obehagligt. Hon lider av ornitofobi.

Nyhetsbild

Kom med och spring undan cancer

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET Alla känner någon som har gått en kamp mot cancer. Nu kan du göra skillnad. Snart är det dags för att återigen sno på skorna och delta i loppet “Spring undan cancer”

Nyhetsbild

Korsholmarna kan vänta sig tuffa beslut om servicen

KORSHOLM Korsholmsfullmäktige ser den ekonomiska sanningen i vitögat och väntar sig svåra beslut. Men den ekonomiska sanningen är inte så entydig.

Nyhetsbild

Festivilla smygstartade festivalhelgen – Deltagare: "Förhoppningarna är höga"

VASA På torsdagen fick de som ville tjuvstarta festivalhelgen lyssna på ståupp-komedi och hyllningsband. Trots det gråa vädret hade publiken sol i sinnet.

Nyhetsbild

Hundra år sedan Söderfjärden förändrades från havsvik till jordbruksbygd – firas med fest

På söndag är det exakt hundra år sedan torrläggningen av Söderfjärden inleddes. Det är värt att fira, tycker Holger Wester och Matts Andersén.

Nyhetsbild

Nykarlebyföräldrar ger inte upp om småskolor: "Vi mobiliserar oss"

NYKARLEBY Nämnden har sagt sitt om skolstängningarna. Nu samlar Kovjoki-Markby och Hirvlax Hem och skola-föreningar argument för att påverka fullmäktigeledamöterna.

Nyhetsbild
1

Äldreboende flyttade till skärgården för en vecka: "Man måste våga prova"

Personalen på serviceboendet Himalaja vände uppochner på invånarnas vardag. De packade väskorna och tog med de äldre till Replot skärgård.

Nyhetsbild
1

Down-mamma hyllar Kårkulla – "Utan hjälp skulle jag känt mig utlämnad

JAKOBSTAD Som nybliven mamma till ett Down-barn upplevde Åsa Broo att systemet var tydligt och hjälpen stor. Nio år senare känner hon en uppgivenhet.

Nyhetsbild

Även Korsholm överväger ta över tjänster från Kårkulla

KORSHOLM Socialnämnden i Korsholm måste spara pengar. Man funderar nu på att ta över en del av Kårkullas tjänster.

Nyhetsbild

Valfrihet kan höja kvaliteten på vårdtjänsterna

NYKARLEBY Efter cirka fem års forskning lägger Mats Brandt nu fram sin avhandling om valfrihet inom social- och hälsovården. Forskningen har han bedrivit vid sidan av det dagliga arbetet.

Nyhetsbild

Svenska riksdagsgruppens utskottsplatser är klara – Strand leder framtidsutskottet

Joakim Strand (SFP) är ny ordförande för riksdagens framtidsutskott. Mikko Ollikainen fokuserar på kultur och miljö medan Anders Norrback får ta sig an jordbruksfrågor.

Nyhetsbild

Malax redo att välja nya chefer

På måndag väljer Malax kommunstyrelse ny ekonomichef och ny personalchef. Cecilia Raunio och Ann-Christine Holtti föreslås få tjänsterna.

Nyhetsbild

Alucar i Maxmo står som värd för FM

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET Den 15 juni kommer timmer att lyftas och flyttas i stora mängder. Orsaken är att finalen i de finska mästerskapen i timmerlastning går av stapeln.