Karleby

Nyhetsbild

Karlebybördiga Oona Airola i film som kan få Nordiska rådets filmpris

"Aurora" har nominerats till Nordiska rådets filmpris. Den är manusförfattaren och regissören Miia Tervos första långfilm.

Nyhetsbild

LISTA: Österbottens handelskammare ger förslag till budgeten

Österbottens handelskammare har sammanställt en lista med förslag till regeringens tilläggsbudget och till budgeten 2020. Handelskammaren vill säkerställa finansiering till bland annat trafik och utbildning.

Nyhetsbild

Yngre brodern bestrider sinnesutlåtande – domen i Kannusfallet ges på fredag

Den yngre brodern var enligt THL otillräknelig när han misshandlade en man till döds i Kannus i december. Frågan är hur den äldre broderns passivitet kommer att dömas.

Nyhetsbild

Fortsatt ljusa utsikter på arbetsmarknaden i Österbotten – allt fler har jobb

Österbottens har landets lägsta arbetslöshetsgrad: 7,6 procent. Samtidigt har regionen även den högsta sysselsättningsgraden i landet, 76,1 procent. Men antalet lediga jobb har blivit färre.

Nyhetsbild

Dom i Kannusfallet ges på tisdag – två bröder dråpmisstänkta

KARLEBY Rättegången mot två bröder misstänkta för dråp och medhjälp till dråp avslutas på tisdag. Den yngre brodern dömdes i mars till rättspsykiatrisk sinnesundersökning, som nu är klar.

Nyhetsbild

Rutinseger för Kraft mot KPS: "Bara poängen som räknas"

FOTBOLL

Kraft har 23–1 i målskillnad på de fyra senaste matcherna. Mot KPS spelade man inte som bäst men vann enkelt ändå.

Nyhetsbild

KPV reste sig efter misstag – Tog dramatisk seger mot HJK

FOTBOLL KPV har slarvat bort många poäng i årets ligaspel. Fortsättning såg ut att följa mot HJK, men efter en dramatisk slutforcering fälldes nationens "storlag" inför årets rekordpublik 3018.

Nyhetsbild

Petteri Forsell i bortadress på "hemmaplan"

FOTBOLL. För första gången sedan han spelade med IFK Mariehamn mot Jaro i ligan blir det ligamatch för Petteri Forsell "hemma" på Centralplan i Karleby när hans HJK möter KPV idag klockan 17.

Nyhetsbild

Bryssel nästa för Jutta Urpilainen: "Hög tid att spräcka glastaket"

KARLEBY Jutta Urpilainen, utsedd till Finlands EU-kommissionär, lockas av det utmanande uppdraget. Hon ser sin stresstålighet som en framgångsfaktor.

Nyhetsbild

Ölen skummade och vinet smakade

KARLEBY Under fredag och lördag pågår Kahakka Ölfestival i Tullpackhuset i Karleby.

Nyhetsbild

Historiska berättelser, komedier och drama – VBL synar den österbottniska teatersommaren

Teaterföreställningar utomhus – oberoende av väder – hör den österbottniska sommaren till. I år spelades åtta svenskspråkiga pjäser runtom i regionen.

Nyhetsbild

Stor slutdramatik då FC Sport-j stal en poäng av gästande GBK

FOTBOLL FC Sport-j stal en viktig poäng genom ett sent mål då GBK kom på besök. Karlebylaget skapade de bättre chanserna men FC Sport försvarade bra och tog väl vara på sin chans.

Nyhetsbild

Ahola Transports vd Hans Ahola: Det fattas 200 000 lastbilschaufförer i Europa

Hans Ahola, vd för koncernen Ahola Transport, säger att bristen på chaufförer syns allt tydligare också i Finland. Bolaget känner av en viss avmattning på marknaden, även om efterfrågan är fortsatt god.

Nyhetsbild

Harri Broman vd för Broman Group som äger Motonet : "Svenska och norska kedjor är skickliga"

Svenska och norska kedjor, som XXL, Clas Ohlson, Power och Elgiganten, har landstigit i Finland och erövrat betydande marknadsandelar. Finländska företag har orsak att ta lärdom av sina nordiska konkurrenter, säger Harri Broman, vd för Broman Group.

Nyhetsbild

En höst med Beethoven och några kvinnliga kompositörer

KARLEBY Malin Broman väljer att säskilt lyfta kvinnliga kompositörer när hon tar över som konstnärlig ledare för Mellersta Österbottens kammarorkester.

Nyhetsbild

Rattfyllerister stoppade i Karleby – en var narkotikapåverkad

KARLEBY Tre rattfyllerister åkte fast i Karleby helgen som gick. Två av dem i Björkhagen.

Nyhetsbild

KPV förstärker försvaret – två nya namn klara

FOTBOLL De sista två pusselbitarna i kampen om förnyat kontrakt i FM-serien dök upp i måndagens tidiga träningspass i KPV:s breda spelartrupp.

Nyhetsbild

Henrik Åberg återvänder till Österbotten

Henrik Åberg släpper en ny skiva och ger sig genast ut på en turné som för honom till fem olika orter i Österbotten.

Nyhetsbild

Joel letar skatter på fritiden: Har hittat allt från vikingasilver till guldgubbar

KARLEBY Med metalldetektor i höger hand och pinpointer i vänster letar Joel Jokelainen efter guldmynt och vikingalämningar. Oftast är det ändå skräp som får maskinen att pipa till.

Nyhetsbild

Fler vuxna ett stöd i skolorna – kommuners ungdomsledare syns allt oftare på rasterna

Flera österbottniska kommuner har i dag en skolcoach eller utreder behovet av en. Men på många håll har man valt att använda ungdomsledarna ute i skolorna.

Nyhetsbild

Nu sjunker litiumpriset – Kelibers vd Pertti Lamberg: "Det är en bra sak för oss"

På bara ett år har priset på litium fallit med 30 procent. Är det oroande för Kelibergruvan som vill vara först med europeiskt litium? Inte alls, säger Pertti Lamberg, vd på Keliber.

Nyhetsbild

Professor: Barn kanske inte behöver lära sig läsa, skriva och räkna i framtiden

KARLEBY Det är inte säkert att sådant vi i dag ser som grundkunskaper över huvud taget behövs i arbetslivet i framtiden, menar arbetslivsprofessor Lauri Järvilehto.

Nyhetsbild

Petteri Forsell på väg till HJK

FOTBOLL HJK är på väg att håva in en tung förstärkning inför slutspurten av säsongen. Karlebybon och landslagsspelaren Petteri Forsell är nära en flytt till klubben.

Nyhetsbild

"Hemester" blir allt populärare – lokalt och miljövänligt sätt att resa lockar unga

Att resa inom närregionen har varit populärt bland finländare i sommar. Ännu vågar turismaktörerna inte tala om någon trend.

Nyhetsbild

Husvagnen vinner terräng – intresset för mobilt boende fortsätter öka i Finland

KARLEBY Varje år testar många finländare på livet som caravanare och under juli registrerades rekordmånga husbilar och husvagnar. Antalet familjer ökar också.

Nyhetsbild

Sämre dag för KPV – FC Lahti tog poängen

FOTBOLL Söndagen var ingen bra dag för KPV. Samtidigt som Karlebylaget blev utan poäng i ligamötet i Lahtis drygade RoPS ut sin poängskörd.

Nyhetsbild

Sympatisk fiskebåt för två paket kaffe

KARLEBY Bytte två kaffepaket mot en båt. Jari Järvi, Esa Jalkanen och Raimo Herlevi har den här sommaren gett nytt liv åt en gammal fiskebåt i Yxpila.

Nyhetsbild

MuSa:s japanska anfallare tränar med KPV

FOTBOLL KPV testade ett potentiellt nyförvärv under torsdagens träningspass i Yxpila. Det handlar om MuSa:s Taiki Kagayama som är och visar upp sig för ligaklubben i Karleby.

Nyhetsbild

KPO: Sned skruv krossade glastaket vid ABC

KARLEBY/VASA Tre personer skadades i fredags när en del av ett glastak gick i kras på ABC-stationens uteservering i Karleby. Nu tror handelslaget sig veta vad som ligger bakom.

Nyhetsbild

Glastaken på ABC i Runsor avspärrade för kontroll – ännu oklart vad som orsakade olyckan vid ABC i Karleby

VASA Glastaken på ABC i Runsor i Vasa har nu spärrats av. De kontrolleras nu på grund av helgens olycka i Karleby då en glasskiva vid ABC i Heinolasvängen plötsligt exploderade.

Nyhetsbild

Fotbollslivet leker i igen för Adam Vidjeskog

FOTBOLL. Efter att ha varit helt ute i kylan under Jarmo Korhonen fick Adam Vidjeskog chansen under Niko Kalliokoski och verkar även ha förtroendet hos nya tränaren KPV-tränaren Jani Uotinen.

Nyhetsbild

Flygande start för KPV:s nya aktörer

FOTBOLL. KPV kunde inte ha fått en bättre start under den nya tränaren Jani Uotinen. Sylvassa kontringar och uppoffrande spel gav tre viktiga poäng mot KuPS.

Nyhetsbild

KPV:s nya tränarregim vann i sitt elddop mot KuPS

FOTBOLL. KPV vann med 2-1 (0-0) mot KuPS. I den 56:e minuten förde Enoch Banza KPV till ledningen och nya Ishmael Yartey gjorde 2-1.

Nyhetsbild

Nya KPV-tränaren gör många förändringar

FOTBOLL. Jani Uotinen har gjort fyra förändringar när han har tagit ut sin första startelva som KPV-tränare inför dagens hemmamatch mot KuPS klockan 17.

Nyhetsbild

Ny metod ger naturliga och vackra hårlockar – bloggaren Cindy ger sina bästa tips

"Curly girl method" hajpas på sociala medier och trenden sprids som en löpeld. En av dem som testat är bloggaren Cindy Ekman Björkskog i Karleby. 

Nyhetsbild

Glastak sprängdes vid ABC – tre skadades

KARLEBY Glastaket över uteserveringen vid ABC i Karleby exploderade plötsligt på fredagseftermiddagen. Tre personer skadades.

Nyhetsbild

Mats var ute på lunch med familjen när det small till och glas föll ner över dem

KARLEBY Lunchen fick ett plötsligt och dramatiskt slut för den Närpesfamilj som fick glastaket över sig på ABC i Karleby.

Nyhetsbild

Skivaktuella Nina Åström: "Jag kan inte se dig i ögonen och prata strunt"

KARLEBY Nina Åström kan inte sjunga något som hon inte skulle kunna säga och hon kan inte säga något som hon inte tror på.

Nyhetsbild

Kähkönen tänkte sluta men slog ut i full blom

FOTBOLL. När Severi Kähkönen var B-junior var han nära att sluta med fotbollen. Med tanke på den senaste tidens genombrott var det tur att 19-åringen ändrade sig.

Nyhetsbild

Algobservationer både i Vasa, Malax och Karleby skärgård – NTM-centralen: Använd inte vattnet i bastun eller vid matlagning

Det varma sommarvädret som slagit till i Österbotten gör att blågröna alger sprider sig. Nu har blågröna alger påträffats bland annat i Sundom, Bergö och utanför Karleby. NTM-centralen råder nu från att använda havsvatten i de drabbade områdena.

Nyhetsbild

Skarven har intagit grund i Karleby – "Ingen katastrof, men fortsätter de öka kan det bli problem"

För några år sedan landade flera skarvar på ett grund mellan Renö och Munakari i Karleby. I sommar har de tagit över det helt, men miljösekreteraren är inte oroad.

Nyhetsbild

Jani Uotinen ska få upp KPV på torr mark – "Skon klämmer värst i försvarsspelet"

FOTBOLL Jani Uotinen körde sitt första träningspass med KPV i morse. Han ersätter den tillfälliga lösningen Niko Kalliokoski och blir därmed klubbens tredje tränare den här säsongen.

Nyhetsbild

Jani Uotinen tar över KPV

KPV:s tränarfråga har äntligen fått en lösning. Jani Uotinen tar över med omedelbar verkan. Uotinen kommer från SJK:s organisation och har skrivit på för 1 + 1 år.

Nyhetsbild

GBK förlorade med uddamålet mot gästande FC Hertta

FOTBOLL Poängen sitter hårt åt för tabelljumbon i GBK i ettan. För andra gången på raken förlorade Karlebylaget med uddamålet och det gör tränaren Petri Rintala fundersam.

Nyhetsbild

KPV blev utan poäng när SJK gästade

FOTBOLL KPV och SJK bjöd i grundseriens sjätte och sista derby på en underhållande och spännande match. Precis som i vårens match vann Alexei Eremenkos mannar med uddamålet.

KPV förlorade derbyt mot SJK

FOTBOLL KPV blev utan ligapoäng på hemmaplan på lördagen. SJK for iväg med tre poäng efter mål av Arthur och dos Santos. Simo Roiha stod för hemmalagets mål i den 59:e minuten, men det blev ändå förlust med 1–2 (0–1).

Ishmael Yartey förstärker KPV – "Han tillför skicklighet"

FOTBOLL KPV kämpar för att förnya kontraktet i FM-ligan. Till sin hjälp har man nu också Ishmael Yartey. En snabb ytter med både ghananskt och portugisiskt pass.

Nyhetsbild

Boliden på plus trots – lägre produktion i Karleby

KARLEBY Bolidenkoncernen har i sitt andra kvartal gått på plus i resultatet trots att omsättningen och rörelseresultatet är mindre än tidigare år.

Nyhetsbild

Boliden med i framgångsrikt projekt kring återvinning av nyttiga metaller– Svavelrester kan bli ny resurs

Miljöfarligt slam, som istället för att ta skrymmande plats i en deponi, kan förvandlas till något användbart.

Nyhetsbild

Ingen EM-final för Minna Hollanti

FRIIDROTT GIF:s Minna Hollanti lyckades inte ta sig till final i junior-EM i Borås. Karlebykastarens bästa resultat på 49,70 meter räckte inte till.

Logga in för att följa orten