Karleby

Nyhetsbild

Infektionsöverläkaren om bakslaget: "Folk har inte använt munskydd"

KARLEBY/KRONOBY Det har slarvats med munskydden och därför är över 100 nu i karantän efter sju nya coronafall i Karleby. Infektionsöverläkare Marko Rahkonen efterlyser en skärpning. Viruset är inte ännu besegrat, konstaterar han.

Nyhetsbild

Dystert Soiterekord: Hela 7 nya coronafall – över 100 i karantän och många exponerade platser

KARLEBY Soite rapporterar hela sju nya coronafall, vilket är det högsta dagliga antalet under hela pandemin. Smittkällan är okänd och det finns nu flera platser i Karleby där man kan ha exponerats för viruset.

Nyhetsbild

Dricka punsch på verandan och mata påfåglarna – bilder och föremål berättar om österbottniskt villaliv till vardag och fest

De första österbottniska sommarvillorna byggdes redan i slutet av 1700-talet. Utställningen "Villaliv" berättar om stuglivets historia i Österbotten.

Nyhetsbild

Polisen har nystat upp Kronobyfallet – så gick det till när mannen lämnades att dö i skogen

KRONOBY Männen stal narkotikaklassade mediciner på apoteket och satt sedan i skogen och delade på bytet. Det uppstod troligen bråk, varpå den ena mannen misshandlade den andra och lämnade honom i skogen.

Nyhetsbild

Ett nytt coronafall inom Soite – exponering på gym i Karleby

KARLEBY Efter en vecka utan corona rapporterar Soite ett nytt fall på torsdagen. Smittkällan spåras för tillfället. Personen kan ha exponerat andra på ett gym i Karleby.

Nyhetsbild

Två artister till avslöjade – står på scen i slutet av juli

KARLEBY Hon var sångare i ett finländskt band som haft stora framgångar internationellt. Nu är hon bokad till Karleby vinfest.

Nyhetsbild

Soite kvar på basnivån – nästa vecka ges besked om vårens examensfester

KARLEBY/KRONOBY Coronaläget fortsätter vara lugnt i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Nästa vecka utlovar myndihgetsgruppen besked om hur många som får delta i privata examensfester.

Nyhetsbild

En person häktad misstänkt för dödsvållande i Kronoby

KRONOBY Fallet med den döda mannen i Kronoby har samband med apoteksinbrottet i mitten på april. En man har häktats misstänkt för att ha misshandlat och lämnat mannen liggande i snön.

Nyhetsbild

Kokkola Pride 2021 inställt – siktet nu på år 2022

KARLEBY Tre orsaker ligger bakom beslutet att igen ställa in Kokkola Pride, säger tidigare pridearrangören Tiina Isotalus.

Nyhetsbild

Kvinna dömd till villkorligt fängelse – knivhögg sin man i ryggen

I RÄTTEN En 55-årig kvinna i Karleby slog först sin man med en inglasad tavla, och anföll honom sedan med en kniv i vardera handen och skadade honom i armen och ryggen.

Nyhetsbild

Paris blev Levi – Team Rynkeby cyklar till Lappland: "Måste göra det bästa av det"

CYKLING Den traditionella cykelfärden till Paris ställs in för andra sommaren i rad, men inom Team Rynkeby Ostrobothnia hänger man inte läpp. "Det blir säkert en fin tur," säger lagkaptenen Henrik Snellman.

Nyhetsbild

Marko Rahkonen förklarar: Därför är Karlebyregionen coronabäst i hela Europa

KARLEBY Förra veckan var Karlebyregionen bäst i landet. Den här veckan är man bäst i Europa. Framgången beror på snabb spårning, tror infektionsöverläkare.

Nyhetsbild

Herrtvåan börjar nästa vecka – damtvåan först i juni

FOTBOLL Herrtvåans zon C sparkar i gång nästa vecka. Damerna får däremot vänta till juni.

Nyhetsbild

Vapaavuori om nya medlemmar i C21-nätverket – "Beslutet fattas gemensamt"

KARLEBY Jan Vapaavuori, avgående ordförande för C21-nätverket och borgmästare i Helsingfors, överlåter diskussionen om eventuella nya medlemmar till den nya ordföranden som väljs i höst.

Nyhetsbild

Karleby siktar på tiden efter batterifabrikerna – Sandberg: Vi vill tillhöra C21

KARLEBY I Karleby förädlas redan kobolt och produceras prekursormaterial, och 2024 kör en litiumfabrik i gång. – Vi fikar inte främst efter en batterifabrik utan planerar för det som kommer till näst, säger Jonne Sandberg, utvecklingsdirektör i Karleby.

Nyhetsbild

Torsdag: Inga coronafall inom Soite

På onsdagen konstaterades ett första coronafall efter en paus på 15 dagar. På torsdagen rapporterar Soite igen noll nya fall.

Nyhetsbild

Sören Bäck: VPS, Jaro och KPV i mellanskiktet av årets division 1

FOTBOLL Alla börjar från noll inför seriestarten, men sällan har lagen på förhand sett varit så jämspelta som inför herrarnas division 1-säsong. Hur slutar det?

Nyhetsbild

Mer normalt liv i Mellersta Österbotten från måndag – både lättnad och frustration när över 50 får samlas

KARLEBY Från måndag får över 50 personer samlas offentligt i Mellersta Österbotten. 200 personer får se KPV:s första hemmamatch, mer folk får gå på gudstjänster och större publik på kulturevenemang. Ändå är det inte bara glada miner.

Nyhetsbild

Efter över två veckor utan smitta – ett nytt coronafall inom Soite i dag

Ett nytt coronafall har konstaterats inom Soite efter 15 dagar utan några fall. Från och med måndag lättar de lokala coronarekommendationerna och 20 personer får samlas privat.

Nyhetsbild

Nu går det inte att resa till eller från Österbotten med buss

Den som vill resa buss till eller från Österbotten får vänta tills sommaren. Onnibus har satt paus på turer åtminstone tills den 7 juni.

Nyhetsbild

Eldsprutande drake väcker uppmärksamhet i Karleby – Valter från Kronoby är mannen bakom skapelsen

KARLEBY

Valter Kangas berättar bakgrunden till draken som just nu är det hetaste blickfångaren utanför järnhandeln.

Nyhetsbild

"Jag gråter, skrattar och blir rädd, precis som alla andra"

KARLEBY Heikki Kossi upplever att han alltid fått utrymme att förverkliga sig själv och sina idéer som foleyartist, men kanske har han blivit modigare med åren.

Nyhetsbild

Kaptener erbjuds 2000 "personbilar" till i Karleby hamn

KARLEBY Det visade sig att den muddrade farleden är tillräckligt rak och bred för att man på ett säkert sätt kan transportera mer last än tidigare beräknat.

Nyhetsbild

Fossilt ska till tippen – nytt bottniskt vätekluster ska sätta Finland på kartan

KARLEBY EU har bestämt sig för att väte är framtiden. Kring Bottenviken ska nu ett vätekluster skapas för att framställa, lagra och distribuera väte.

Nyhetsbild

Kim från Karleby är doktor och jobbar med covid-19 i Stockholm – "Att träna fotbollsjuniorer är viktigare"

Kim Vestö är nybliven doktor, sitter i möten kring covid-19 med internationella forskarteam och har jobbat nattetid med att analysera brådskande coronatester. Ändå ser han sin fotbollstränaruppgift som det viktigaste han gör.

Nyhetsbild

"Vi har inga planer på att ställa in festivaler" – Tommi Mäki tror att utländska artister gör spelningar i Österbotten i sommar

"Nu hoppas jag att linjen håller – att vi modigt följer exitstrategin", säger Tommi Mäki, promotor för bland annat Karleby vinfest och Vasa festival.

Nyhetsbild

Karleby på sidan om batterisatsning – litium tas från Chile och andra metaller från Ryssland

KARLEBY Litium från Chile. Kobolt och nickel från Ryssland för att göra batterier i Vasa. I det här skedet är i varje fall Karleby inte mycket med i Johnson Mattheys satsning.

Nyhetsbild

Äldre man räddades ur vattnet i Öja – efter tur på isen

UPPDATERAD Strax innan klockan 11 på söndagen fick räddningsverket larm om att en person behövde räddas ur vattnet.

Nyhetsbild

Nina Chydenius tio sekunder från brons i landsvägs-FM – slog personbästa med 39 sekunder

LÖPNING GIF-löparen Nina Chydenius blev fjärde på halvmaraton i landsvägs-FM i Pyttis.

Nyhetsbild

Polisen: 60-årig kvinna tog sitt liv på torget i Karleby

KARLEBY En kvinna avled på Salutorget på lördag förmiddag efter att ha tänt eld på sina kläder. Polisen informerar nu mera om offrets identitet.

Nyhetsbild

Företagshälsovård i Karleby vaccinerar riskgrupper på företag – sker i Österbotten först senare

I måndags började Työplus ge coronavaccin till arbetsföra som hör till riskgrupper. Inte aktuellt i Vasa eller övriga Österbotten ännu.

Nyhetsbild

Dramatisk biljakt i Jakobstad – polisen försökte stoppa flyende bilist med spikmatta

JAKOBSTAD/KARLEBY På tisdagsförmiddagen pågick en dramatisk biljakt i Jakobstads utkanter. Personen som försökte fly undan polisen kunde till slut fångas in. I Karleby fick polisen in larm om farliga omkörningar, vilket också ledde till en biljakt.

Nyhetsbild

Syskonen har en gemensam hobby – "Det har uppmuntrats och uppskattats inom familjen"

KARLEBY/KORSHOLM/VASA Nej, The Haralds är inget dansband. Namnet på bandet är en hommage till orten där de tre musikaliska syskonen växte upp.

Nyhetsbild

Viktigt med två veckor mellan TBE- och coronavaccinet – "Försiktighet är grundtanken"

Den som tänkt vaccinera sig både mot TBE och coronaviruset i vår eller sommar behöver planera lite kring när sprutorna ska tas.

Nyhetsbild

Här gjordes flygmotorer under kriget – nu kan kanonhallen auktioneras ut

KARLEBY Den gamla kanonhallen i Beckbruket i Karleby där det i tiderna gjorts flygmotorer och där Försvarsmakten sedan verkat läggs troligen ut på nätauktion. Stadsstyrelsen tar beslutet på måndag.

Nyhetsbild

Företagare uttrycker skriande behov av pengar på grund av viruset – Också Karlebykrögare har drabbats

KARLEBY Ledamöter från både oppositionen och regeringsleden är fullt eniga om att kostnadsstödet till de finländska företagen behöver en tredje ansökningsomgång.

Nyhetsbild

Ingen fästingbuss på vägarna i vår heller – TBE-fallen har ökat i hela landet

KARLEBY Coronan sätter stopp för fästingbussen. Igen. Men det finns andra sätt att få vaccin på.

Nyhetsbild

Nu kommer 6000 vaccindoser per vecka – men omöjligt spå när massvaccinationer inleds

ÖSTERBOTTEN I slutet av nästa vecka ska alla 70-plussare som vill vaccineras i Österbotten ha fått sin dos. Det är bra fart också i Mellersta Österbotten.

Nyhetsbild

Inga nya smittfall inom Soite – men 90 personer är i karantän

KARLEBY De närmaste dagarna visar om Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt håller sig kvar på utgångsnivån. Smärtgränsen är snart nådd, säger infektionsöverläkare.

Nyhetsbild

Martina Backfält lämnar resten av världen bakom sig i depån

Martina Backfält har kört racing sedan hon var 15 år. Snart börjar årets säsong och hon längtar efter att få sätta sig bakom ratten igen.

Nyhetsbild

KPO och S-gruppen bygger kedja med laddstationer – vad det kostar klarnar senare

Handelslaget KPO utökat antalet laddstationer för elbilar i Österbotten. S-gruppen ska ha ett landsomfattande nätverk 2024. Vad det kostar att ladda klarnar senare.

Nyhetsbild

Soite rapporterar om tre nya coronafall – två får sjukhusvård

KARLEBY/KRONOBY Fredagen blev ingen coronafri dag inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Tre nya fall uppdagades inom Soite.

Nyhetsbild

Pimpelfiskare föll i vaken – räddades av sin kamrat

KARLEBY Vid Brudskär räddades en pimpelfiskare ur vattnet av sin kamrat.

Nyhetsbild

Fem nya coronafall i Karleby – 78 i karantän efter kvällssamling

KARLEBY Det har konstaterats fem nya coronafall inom Soite och alla fem finns i Karleby. En träff kvällstid har lett till flera exponeringar och 78 personer i karantän. Dessutom vårdas nu en person på Möcs.

Nyhetsbild

Tidigt vårflöde i Perho och Kronoby å – första toppen väntas i dagarna

KARLEBY/KRONOBY Vårflödet är tidigt i år och den första toppen i Perho och Kronoby å väntas redan på torsdag. Den riktiga toppen kan komma om 10–15 dagar men väntas bli måttlig. Paret Sundholm, som bor intill Perho å i Rödsö, tar islossningen med ro.

Nyhetsbild

Soite fortsätter på utgångsnivån – tre nya fall i distriktet

KARLEBY Minimera de sociala kontakterna under påsken, uppmanar myndighetsgruppen. Tre nya fall rapporterades under onsdagen.

Nyhetsbild

I sommar blir det filminspelning i Österbotten – nu behövs någon till huvudrollen

Nu har jakten på ett barn till huvudrollen i en österbottnisk kortfilm inletts. Ingen tidigare erfarenhet behövs och dialekt är en fördel.

Nyhetsbild

Bränsle läcker ur tankbil i Karleby – 10 000 liter olja och diesel sugs upp

Uppdaterad. Diesel och lätt brännolja rinner ut i omgivningen efter trafikolycka i Karleby.

Nyhetsbild

100-åriga Martha var nära att dö som baby – "Jag tackar Gud för min ålderdom"

KARLEBY Livet har verkligen inte bara bjudit på medgång, men nu på sin hundraårsdag är Martha Holmlund i Karleby tacksam över att hon fått ett helt nytt liv på sin ålderdom.

Nyhetsbild

Nya premiärdatum för Jaro, VPS och KPV – herrettan startar i maj

FOTBOLL Precis som väntat flyttas herrarnas division 1 framåt. Första omgången inleds den 5 maj.

Logga in för att följa orten