Karleby

Nyhetsbild

Sarins i Karleby satsar på miljonbåt – "Vi har sålt av den till i princip hela världen"

KARLEBY Nya Sargo 45 är en storsäljare trots att den kostar minst en miljon. Det är den största båten hittills från Sarins Båtar och tar företaget in i nytt segment.

Nyhetsbild

Gruvföretag fortsätter att öka sina andelar i Keliber

KARLEBY Multinationella gruvföretaget Sibanye-Stillwater Limited har ökat sin ägarandel i det finska gruvbolaget Keliber.

Nyhetsbild

KD i Vasa valkrets slog fast första riksdagskandidaterna – här är namnen

Tio personer ställer hittills upp för Kristdemokraterna i Vasa valkrets när det nalkas riksdagsval.

Nyhetsbild

Kvinnliga chefer inom finanssektorn tjänar mycket mindre än sina manliga kolleger – "Inte okej" säger Sara som forskat i ämnet

En kvinnlig chef inom bank- eller försäkringssektorn får 15 procent mindre i lön än vad en manlig chef får. Och ju högre upp i hierarkin, desto större är skillnaderna.

Nyhetsbild

Skådespelare från "Game of Thrones" i Klaus Härös nya film – spelades in på en ö mitt under pandemin

Det var inte pittoreska småbyar Klaus Härö höll utkik efter när han åkte runt på Irland i jakt på rätt plats för att spela in filmen "Min älskade sjökapten", som nu har biopremiär.

Nyhetsbild

Barn ska bli stimulerade men inte behöva mötas av starka, negativa känslor – om konst i skolor och på andra offentliga platser

JAKOBSTAD Barn i Jakobstad får vara med om att skapa konstverk till Alma daghem, Språkbadsskolan och Oxhamns skola under de närmaste tre åren.

Nyhetsbild

Efter bara två månader: Flygbolag pausar trafiken till Kronoby

KRONOBY Det blev inte riktigt som flygbolaget Jonair hade hoppats. Efter bara två månader är det slut med trafiken mellan Umeå-Skellefteå och Kronoby. I varje fall tillfälligt.

Nyhetsbild

Skepp lastade med vindkraft till Kaskö – BB Logistics och Ahola fick stor affär

Snart börjar delar till vindkraftverk tas in över Kaskö hamn – som därmed tar upp konkurrensen med Vasklot i Vasa. Den allra första affären gäller 56 vindkraftverk, men fortsättning följer. BB Logistics lyfter och lagrar, Ahola Special sköter specialtransporterna.

Nyhetsbild

"Han skrev till henne att hon måste glömma honom" – grymma öden i K-G Olins nya bok

JAKOBSTAD Krossade drömmar, förhoppningar och hjärtan. I andra delen av sitt populärhistoriska verk "En ny värld" går K-G Olin vidare från framgångshistorier till svårare emigrantöden.

Nyhetsbild

Keskipohjanmaa: Skytten i Karleby släppt på fri fot

KARLEBY Den person som varit häktad för skottlossningen i Karleby centrum i lördags har försatts på fri fot, skriver Keskipohjanmaa.

Nyhetsbild

En person har hörts om skottlossningen i Karleby – mannen som krockade med vägräcken var kraftigt berusad

Utöver skottlossningen med ett handeldvapen i Karleby, har helgen varit lugn på Österbottens Polisinrättnings område.

Nyhetsbild

ENKÄT: Många gillar att promenera och träna styrka – delta i vår enkät och berätta om dina motionsvanor

Många har redan svarat på vår motionsenkät, men ännu finns det chans att delta. Vi undrar bland annat hur ofta du motionerar och varför.

Nyhetsbild

Skott avlossades i centrala Karleby – polisen: Inte längre någon fara för allmänheten

Polisen utreder en skottlossning som ägde rum i Karleby tidigare i kväll. Enligt polisen föreligger det inte längre någon fara för allmänheten.

Nyhetsbild

"Inom mig kändes det såklart obehagligt och vämjeligt" – men samtalet med rasister behöver tas där rasisterna finns

KARLEBY/VASA Tomas Forssell var 20 år när han startade ett av 70-talets flitigast turnerande proggband. Idag ser han det som viktigare än någonsin att föra ut ett budskap om solidaritet och demokrati.

Nyhetsbild

Hon är SFP:s nya koordinator – planerar runda där politiker möter invånare om vården

Partierna i Österbottens och Mellersta Österbottens välfärdsområden får i år 4 000 euro per ledamot i nytt partistöd. För de här pengarna kan de större partierna anställa ny personal. Sandra Högström från Vasa har anställts som koordinator för SFP och planerar nu möten där invånarna får veta mera om det som kallats århundradets reform – och ställa frågor till politikerna.

Nyhetsbild

Finländsk pälsnäring i fritt fall – majoritet av rävfarmare i akut likviditetskris

Att endast 38 procent av blårävsskinen såldes i förra veckan till ett medelpris (49 euro) som dyker allt djupare under lönsamhetsnivån försätter över hälften av den finländska farmarkåren i en akut likviditetskris.

Nyhetsbild

Oona och Sonya är med i filmen som nu har utsetts till Finlands Oscarskandidat

KARLEBY Finlands Oscarskandidat är utsedd. Bland dem som jobbat med filmen finns bland annat Oona Airola och Jan Forsström från Karleby.

Nyhetsbild

Elva från Samlingspartiet i Österbotten vill till riksdagen

Resultatet av det extra insatta distriktsmötet för Samlingspartiet i Österbotten är elva kandidater som är redo för riksdagsvalet 2023.

Nyhetsbild

Järnvägsolycka mellan Karleby och Ylivieska – person uppges ha skadats

KARLEBY Larmet om tågolyckan nådde räddningsverket halvniotiden på lördagsmorgonen. Flera timmars förseningar är att vänta.

Nyhetsbild

Efterlyses: personer som kan lyssna utan att döma – "En medlare ska ge parterna möjlighet att själva hitta en lösning"

KARLEBY I november startar en nybörjarkurs för medlare. Målet är att få flera medlare till Österbottens medlingsbyrå, för speciellt i Karleby- och Jakobstadsregionen är de ganska få.

Nyhetsbild

Misstänkt anlagd brand inne i Möcs på torsdagskvällen

Räddningsverket ryckte ut till en brand på Mariegatan 16 där Mellersta Österbottens centralsjukhus ligger.

Nyhetsbild

En festival född ur kärleken till film – och en del av stadens kulturliv

KARLEBY Kaisa Kukkola har mer än 20 års erfarenhet av att arrangera festivaler. Och nu är det hon som håller i trådarna för Karleby Filmfest.

Nyhetsbild

17-åring körde 200 km/h på 100-väg – bilen var full med passagerare

I RÄTTEN En sjuttonårig pojke dömdes för grovt äventyrande av trafiksäkerheten som ung person efter att ha kört bil i 200 km/h med bilen full med passagerare.

Nyhetsbild

Klart: Finnair flyger mellan Kronoby och Helsingfors

KRONOBY Nu har det offentliggjorts vem som vann upphandlingen för flygen mellan Kronoby och Helsingfors. Finnair kommer att sköta trafiken från och med 31 oktober.

Nyhetsbild

Ahola Group fick ny koncernchef – Ida Saavalainen tar över

KARLEBY Familjeföretaget Ahola Group har ny chef. Hans Ahola tar ett steg tillbaka för en yngre generation ledare.

Nyhetsbild

Kvinna blev arg på väktare som följde henne i butiken – hotade köra över hen: "Jag har dåliga bromsar på bilen"

I RÄTTEN En kvinna blev arg då hon upplevde att en väktare i ett varuhus följde efter henne. Hon ropade hotelser åt väktaren, och slutade inte förrän förstärkning dök upp.

Nyhetsbild

Trots avbruten hotellfrukost och blågul ledning – finländska idrottarna glada då Sverigekampen startade: "Fantastisk stämning"

FRIIDROTT Sverigekampen i friidrott är tillbaka på Olympiastadion i Helsingfors, och de finländska friidrottarna söker revansch efter förlusterna i Stockholm förra året. Bland andra Viivi Lehikoinen och Elina Lampela fixade blåvita grensegrar på lördagskvällen, men Sverige leder efter första dagen.

Nyhetsbild

För Pian, 94, blev besöket på samjouren i Vasa en mardröm – "Tänker de låta mig dö här?"

Besöket på samjouren i Vasa blev en mardröm för Pian Rudbäck, 94 år. Hon låg på en brits med svåra smärtor efter en fallolycka. Timme efter timme, utan smärtstillande, tillsyn eller något att äta eller dricka. "Det hemska var att jag fick tankar om att de inte alls bryr sig om mig – tänker de låta mig dö här?"

Nyhetsbild

Farlig designdrog hittades i avloppsvattnet i Jakobstad, Karleby och Vasa

JAKOBSTAD/KARLEBY/VASA Den syntetiska drogen alfa-PHP har hittats i avloppsvattnet i Jakobstadsregionen, Karleby och Vasatrakten. Drogen är starkt beroendeframkallande.

Nyhetsbild

Nooga köps upp av Accountor – blir del av en storkoncern

JAKOBSTAD Bokföringsbyrån Nooga från Jakobstad köps upp av Accountor-koncernen med huvudsäte i Esbo.

Nyhetsbild

Besked: Herrfors höjer inte elpriset

Herrfors kommer inte att höja på elpriset för sina privata elkunder, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Camilla Richardsson löper dubbla distanser i Sverigekampen – trots förra veckans covidinfektion

FRIIDROTT Österbotten är starkt representerat i helgens friidrottslandskamp mot Sverige. Den förra Vasa IS-löparen Camilla Richardsson planerar att löpa dubbla distanser, trots att hon drabbades av covid-19 förra veckan.

Nyhetsbild

Fyra företag vill flyga till fem finländska destinationer – Kronobytrafikens framtid klarnar nästa vecka

Senast klockan 13 i dag, måndag, skulle flygbolag lämna in offerter på trafiken från Helsingfors-Vanda flygplats till fem destinationer runtom i Finland. Fyra flygbolag är intresserade.

Nyhetsbild

Kinnunens direktörsavtal bordlades – föreslås få fallskärm värd 135 000 euro

Det blev inget beslut om direktör Marina Kinnunens nya månadslön på måndagen. Efter omröstning beslöt styrelsen för välfärdsområde att bordlägga ärendet. Förslaget till direktörsavtal innehåller även en fallskärm värd 135 000 euro som kan utlösas vid en förtroendekris.

Nyhetsbild

Alexander Junell från Karleby tar över som Anna-Maja Henrikssons riksdagsassistent

En ny riksdagsassistent har utsetts för SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Nyhetsbild

Gamla sjöbevakningsstation på Märaskäret säljs för miljonen

ÖJA Behöver du en egen småbåtshamn, en landningsbana för helikoptern eller fyra meter djup farled till stugan? Säljarna hoppas att fritidshusobjektet ska intressera aktörer inom turism eller båtindustrin.

Nyhetsbild

Affärsänglar räddade Kahakka Brewery – mikrobryggeriet satsar på burköl

KARLEBY Vad gäller ölets förpackning väljer regionens mikrobryggerier ofta glasflaska. Men burken har sina fördelar både för miljön och konsument, berättar Nicke Kavilo.

Nyhetsbild

Exceptionell film representerar Finland – ett bekant namn bland dem som jobbat på produktionen

Nu har nomineringarna till Nordiska rådets filmpris släppts. Det finns ett för österbottningar bekant namn bland dem som jobbat med filmen som representerar Finland.

Nyhetsbild

Fritz-Olle Slotte hade stor betydelse för kulturlivet och för Mats personligen – lustfyllt och intensivt att arbeta med honom

KARLEBY På planeringsmöten satt Fritz-Olle Slotte och skissade tänkbara revykaraktärer i sitt block. Det minns Mats Holmqvist mycket väl efter närmare 20 produktioner.

Nyhetsbild

NTM: Här finns blågröna alger i vattnet

I bland annat Kristinestad, Korsholm, Malax, Vörå och Karleby har det observerats blågröna alger, skriver NTM-centralen. 

 

Nyhetsbild

NTM: Här finns blågröna alger i vattnet

I bland annat Kristinestad, Korsholm, Malax, Vörå och Karleby har det observerats blågröna alger, skriver NTM-centralen. 

 

Nyhetsbild

Erika har alltid drömt om barn – "Vi var en hårsmån från att det aldrig lyckats"

KARLEBY Erika Biskop bor i Karleby med sin man Kenneth och deras två barn Samuel och Benjamin. I dag lever hon det liv hon alltid drömt om. Ett liv som många gånger känts väldigt avlägset.

Nyhetsbild

Finlands största julturné har premiär i Österbotten – det blir metaltoner i Vasa och Karleby

Den har blivit en mycket populär jultradition – "Raskasta joulua"-turnén. Årets storslagna hårdrocksjul inleds i Österbotten.

Nyhetsbild

Marinen fick ny båt av Karlebyvarv – ska bygga fler till försvarsmakten

Skeppsvarvet ska bygga åtta båtar till åt marinen till ett värde på totalt 12,8 miljoner euro.

Nyhetsbild

Två av landets största skarvkolonier finns i Korsholm och Kristinestad – "Havsörnen påverkar var och hur de bygger bon"

Antalet skarvar minskade marginellt i Finland i år. Korsholm är på andra plats och Kristinestad på femte plats i hela landet i antal bon detta år. Nykarleby och Vasa saknas på årets lista.

Nyhetsbild

Nina Chydenius bästa finländska – polsk seger på EM-maraton: "Mitt livs tyngsta tävling"

FRIIDROTT Nina Chydenius kunde inte matcha sin rekordtid på EM-maran, men var bäst av de blåvita damernas i värmen i München. Alisa Vainio kom aldrig i mål.

Nyhetsbild

De här elbilarna är populärast i Österbotten – och de här kommunerna är bäst på laddbart

Österbottningen vill helst ha en Tesla eller Volkswagen då det handlar om elbilar. Och Vöråborna är bäst i Österbotten på att köra elektriskt.

Nyhetsbild

Flera österbottniska friidrottsmedaljer vid junior-FM – guld till Malax IF:s Alec Isaacs

FRIIDROTT Det blev en rad österbottniska friidrottsmedaljer vid FM för 16-17 åringar i Lembois och för 14–15-åringar i Nurmijärvi.

Nyhetsbild

Nina Chydenius redo att kämpa mot värmen: "Det gäller att vara ödmjuk mot vädret"

FRIIDROTT Karlebys EM-löpare Nina Chydenius har landat i München. Vi tog pulsen på henne inför måndagens maratonlopp.

Nyhetsbild

Ovädret stoppade inte Johansson, men mjölksyran gjorde sitt i finalen – Rauhala långt från avancemang: "Katastrof"

FRIIDROTT Väderförhållandena höll på att ställa till det under den tredje dagen av friidrotts-FM i Joensuu, men turen var på idrottarnas sida den här gången. Trots det fick varken Filiph Johansson eller Jeanine Nygård till det i finalerna på 400 meter på lördagen.

Logga in för att följa orten