Karleby

Nyhetsbild

Karleby får nationalstadspark – den tionde staden i landet

Karleby har som den tionde stadsparken i landet fått en nationalstadspark.

Nyhetsbild

Stort intresse för simskolor – rekordantal på flera håll i Österbotten

Simskolorna i Österbotten lockar i år fler deltagare än tidigare. Bland annat i Öja i Karleby och Särkimo i Maxmo har ovanligt många barn varit inskrivna.

Nyhetsbild

Nytt jobb i ny stad – Isa Lindgren-Backman blir skådespelare på Varkaus Teater

I pausen mellan två föreställningar fick skådespelaren Isa Lindgren-Backman besök på teatern. Det ändrade hennes närmaste framtid.

Nyhetsbild

Resultaten från Karleby – högklassiga ÖID-mästerskap på 10 000 meter

FRIIDROTT Resultaten från fredagens jubileumstävlingar samt distriktsmästerskap på 10 000 meter på Kyrkbackens idrottsplan i Karleby.

Nyhetsbild

Wilma, 22 år, skrev boken hon själv hade velat läsa som tonåring

KARLEBY Också hästflickor blir tonåringar och vill läsa böcker om både hästar och första kärleken. Nu har Wilma Möller från Karleby skrivit boken hon själv saknat.

Nyhetsbild

Chydenius och Lövdal mästare – Johansson överlägsen i jubileumstävlingen

FRIIDROTT De var överlägsna båda två, Nina Chydenius och Victor Lövdal. De kontrollerade sina lopp på 10.000 meter från start till mål och åkte hem med varsitt DM-guld i bagaget.

Nyhetsbild

Turismen från Sverige oroar inte på sjukhuset i Karleby – "Ingen jättestor rädsla"

KARLEBY Inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt finns ingen stor oro för att svenska turister, eller turister över lag, ska orsaka nya coronafall. Regionen har varit coronafri en månad.

Nyhetsbild

Babyboom på BB i Karleby – 43-årigt rekord kan ryka

KARLEBY 915 bebisar har fötts på Möcs i Karleby under årets första sex månader. Med den här farten kan sjukhuset slå sitt bebisrekord från år 1977.

Nyhetsbild

Sandler värmde upp med Kronan-loppet – nu väntar DM på 10 000 meter i Karleby

FRIIDROTT Björn Sandler höll inte helt oväntat det högsta tempot i Kronan-loppet i tisdags. Men det var bara uppvärmning. Betydligt hårdare motstånd väntar honom på 10 000 meter i ÖIDM på fredag.

Nyhetsbild

De dansar i parker och på torg – invånarna i Vasa och Karleby kan ta del av popup-föreställningar

Under de närmaste dagarna bjuder fem dansare på spontana dansuppvisningar utomhus i Vasa och Karleby. De visar allt från folkdans och flamenco till musikaldans.

Nyhetsbild

KP: Misstänkte sol-och-våraren är Karlebybo – det här vet vi om mannen

ÖSTERBOTTEN Mannen som misstänks för flera fall av grovt bedrägeri riktade mot kvinnor är en profil inom Karlebys idrottskretsar.

Nyhetsbild

Filiph Johansson nådde efterlängtad gräns – nu är han bäst i landet

FRIIDROTT Under en lång tid har Filiph Johansson jagat en tid under 48 sekunder på 400 meter. På söndagen var det äntligen dags. En Johansson i toppform disponerade sitt varv perfekt.

Nyhetsbild

Kaustbymannen fortfarande försvunnen – Polisen misstänker brott mot liv

KARLEBY Polisinrättningen i Österbotten har startat en förundersökning angående mannen som försvunnit från sin lägenhet i Kaustby.

Nyhetsbild

Karlebybördiga Katarina: "Att bo i USA just nu känns som att bo på en krutdurk"

KARLEBY Vanligtvis återvänder Katarina Holm-DiDio till Hällskär i Karleby om somrarna. I år semestrar hon bland coronavirus och Black lives matter-protester.

Nyhetsbild

Karleby firar sitt jubileum i september – bjuder in till stor festfredag

Den elfte september kommer att bli en ovanligt händelserik kväll veckan då Karleby firar sina 400 år.

Nyhetsbild

Matti Sundberg om Finlands väg ur coronan: "Sluta tala om en andra våg"

Finland har haft en alldeles för enkelriktad färd genom coronakrisen, menar bergsrådet Matti Sundberg. Nu behövs framtidstro, och inget tjat om en andra våg.

Nyhetsbild

Trotjänaren Harri Heiermann har representerat KPV sedan barnsben

FOTBOLL I augusti 2012 gjorde den då 15-åriga Harri Heiermann sitt första inhopp i KPV:s representationslag på division 2-nivå. I dag, då Karlebylaget inleder en ny seriesäsong, är han alltjämt med på resan.

Nyhetsbild

Finansminister Matti Vanhanen vill säkerställa inrikesflyg till Karleby-Jakobstad

Finnairs reguljära flygtrafik bör starta så fort som möjligt och på kommersiell basis, enligt Österbottens förbund.

Nyhetsbild

Kommunernas klimatutsläpp ökade – rejält i flera österbottniska kommuner

Kommunernas utsläpp borde minska varje år för att Finland ska nå sina ambitiösa klimatmål. Men 2018 pekade många utsläppskurvor uppåt. De österbottniska kommunerna var inget undantag.

Nyhetsbild

IS: Mannen som lurade kvinnor på pengar är Karlebybo

Den 60-åriga man som utreds misstänkt för att ha bedragit närmare 40 kvinnor på pengar är från Karleby, enligt Ilta-Sanomat.

Nyhetsbild

Österbottningar har också lurats i det värsta fallet av sol-och-vårande på tiotals år

ÖSTERBOTTEN Han lovade äktenskap och kom över 1,3 miljoner av 37 kvinnor. Mannen från Mellersta Österbotten lurade fler än kände sol-och våraren Auermaa.

Nyhetsbild

Ovanligt stor blomsterprakt i Karleby i sommar

KARLEBY 400-årsjubileet till ära blomstrar det mer i stadsbilden än normalt i Karleby nu i sommar. Hela 15 000 blommor lyser upp staden.

Nyhetsbild

Biskopen: Kyrkans attityd till sina medlemmar måste förändras

Evangeliska-lutherska kyrkan står inför många svåra år. Bo-Göran Åstrand, biskop i Borgå stift, säger att många svåra beslut måste tas och attityden till medlemmarna förändras.

Nyhetsbild

KPV knäcktes under massivt HJK-tryck: "Vi försvarade bra som lag"

FOTBOLL HJK var minst ett nummer för stort när Finlands två mest resursstarka lag i de två högsta divisionerna mätte sina krafter. Men i division 1 ska KPV dominera som HJK gjorde nu.

Nyhetsbild

Positiva tecken för Ahola Transport – räknar med förbättrat rörelseresultat

Ahola Transport styrelse bedömer att rörelseresultatet för 2020 kommer att förbättras jämfört med föregående år. Detta trots minskad omsättning.

Nyhetsbild

Limetec-branden undersöks av polisen – arbetarskyddet kan ha försummats

KARLEBY Polisen i Karleby har startat en brottsutredning av branden i företaget Limetec på Indolaområdet i oktober i fjol, på Regionförvaltningsverkets begäran.

Nyhetsbild

Första derbyt avgjordes på straff – KPV målet bättre

FOTBOLL Jaro spelade på onsdagskvällen sin sista och enda träningsmatch innan laget inleder serieharvandet borta mot AC Kajaani om drygt två veckor. KPV vann i Yxpila tack vare en hårt dömd straff.

Nyhetsbild

Strejken på Grano ställs in tills vidare – förhandlingar har börjat

Industrifacket och företaget Grano har börjat förhandla under riksförlikningsmannens ledning. Därför ställs strejkerna på Grano in, åtminstone för tillfället.

Nyhetsbild

Mona Strandberg fick medalj av I klass medan Jukka Kero fick ta emot förtjänstmedalj

Det delades ut förtjänsttecken i samband med försvarsmaktens fanfest den 4 juni. Mona Strandberg från Närpes fick ta emot en medalj med guldkors medan överkonstapel Jukka Kero tog emot militärens förtjänstmedalj.

Nyhetsbild

Enkät: Så här svarade unga österbottningar om sommarjobb i coronatider

SOMMARJOBB I vår enkät fick vi in många funderingar kring sommarjobb. Så här tycker och tänker de unga österbottningarna som svarade:

Nyhetsbild

Vasas parker och tre tak i Karleby skadades av blåsten – räddningsverket: "En hel del uppdrag"

Träd har fallit omkull på vägar, gator och elledningar. Men inga personer har skadat sig under dagen, meddelar räddningsverken och sjöbevakningen.

Nyhetsbild

4H-föreningarna ordnar verksamhet för unga också denna sommar – "Vill erbjuda meningsfull sysselsättning"

I takt med att regeringen gradvis lättar på coronarestriktionerna kommer också 4H-föreningarna sakta men säkert starta upp delar av sin sommarverksamhet.

Man häktad för skottlossningen i Beckbruket – dök upp självmant hos polisen

KARLEBY Efter att ha varit efterlyst sedan skottlossningen den 21 maj i Karleby dök mannen plötsligt upp på polisstationen i onsdags.

Nyhetsbild

Matilda från Karleby tvingas lämna virusdrabbat USA i förtid – "Det är förstås supertråkigt"

KARLEBY I Boston måste Matilda Thylin från Karleby bära munskydd och delstaten Massachusetts ska nu öppna upp i faser. För Matilda blir USA-vistelsen kortare än planerat på grund av viruset.

Nyhetsbild

Friluftsliv trendigt under coronasommaren – här är experternas campingtips

Den här sommaren semestrar vi i hemknutarna. Varför inte packa en ryggsäck och bege sig ut i naturen? Att campa behöver inte vara så invecklat.

Nyhetsbild

Kommundirektörerna tipsar om sommarpärlor i hela Österbotten – se deras listor

I sommar är det motion och friluftsliv du bör ägna dig åt, åtminstone om du planerar att plocka godbitarna ur de österbottniska kommundirektörernas tipslista för besöksmål under semestern.

Nyhetsbild

Kai Nyman ny överstelöjtnant: "Vi har bra och duktiga ungdomar"

Kai Nyman i Karleby är en erfaren militär. Nu befordras han till överstelöjtnant i reserven. Det finns ingen orsak att kritisera dagens ungdomar, de är duktiga och motiverade, säger han.

Nyhetsbild

Hopp om fyra nya omkörningsfiler på Riksåttan – nu finns planeringsmiljon

ÖSTERBOTTEN Det finns en dröm om totalt fem omkörningsfiler längs Riksåttan Vasa–Karleby – åt båda hållen. En planeringsmiljon driver satsningen framåt.

Nyhetsbild

Försiktig optimism efter onsdagens möte – lobbningen för flygtrafiken fortsätter

KRONOBY Inga löften men en diskussion i positiv anda. Så beskriver Concordias vd Jarl Sundqvist diskussionen med Finnairs operativa ledning.

Nyhetsbild

Händer i dag: Ny diskussion om flygtrafiken till Kronoby

KRONOBY I dag är det dags för en ny diskussion om flygtrafiken vid Karleby-Jakobstad flygplats. Det är mycket som står på spel.

Nyhetsbild

Hovrätten skärper straffet för Karlebybo som sköt mot bil – det var dråpförsök

Vasa hovrätt skärper straffet för Karlebybon som jagade och besköt en man i centrala Karleby. Men vad motivet bakom händelseloppet förblir oklart.

Nyhetsbild

Soites nya coronafall är i Reisjärvi – inga nya fall i Karlebyregionen

Tisdagens tre nya fall av covid-19 och måndagens två fall inom Soite finns i Reisjärvi i Norra Österbotten. I Karlebyregionen finns inga nya fall.

Nyhetsbild

Från Karleby till Nykarleby - här finns vandringslederna du inte vill missa i sommar

Naturen har mycket att erbjuda i Jakobstadsregionen och Karleby. Här finner du ett urval av vandringsleder som passar både äventyraren och skogsbadaren.

Inga riktigt långa spjutbågar i Jyväskylä

FRIIDROTT De riktigt långa spjutbågarna lyste med sin frånvaro i måndagens inbjudningstävling i Jyväskylä. Ingen dam grejade 60 meter och ingen av herrarna fick käppen att flyga över 80 meter.

Nyhetsbild

Funderar du på att skaffa husbil? Du är inte den enda: marknaden går het

Osäkerhet kring utlandsresor och viruspandemin gör att husbilar säljer som sällan förr. Maria Österåker och hennes man har precis köpt sin första. Men coronaviruset är bara en av orsakerna till att det blev affär.

Nyhetsbild

Rullstolsburen föll i vattnet i Karleby – räddades av ungdomar

KARLEBY Tack vare förbipasserandes och räddningsverkets snabba ingripande kunde en rullstolsburen räddas ur Sundet i Karleby vid fyratiden på söndag.

Nyhetsbild

Nu har Korsholm 4 000 sommarstugor – Kaskö är bland de stugtätaste i landet

BOENDE Korsholm har – antagligen – över 4 000 fritidsbostäder och överlägset flest i Österbotten. Men det är i Nykarleby de har ökat snabbast.

Nyhetsbild

I Vörå började Monica Hagström tänka på svenska – nu är hon student och ska vinna ligaguld på Åland

FOTBOLL När Karlebytjejen Monica Hagström för fyra år sedan började på Vörå Idrottsgymnasium kunde hon säga två saker på svenska: vad hon heter och att hon spelar fotboll. I dag blir hon student.

Nyhetsbild

Snart får partnern vara med på sjukhuset också efter födseln

Besöksbegränsningarna på Vasa centralsjukhus lättas lite i samband med förlossningar från och med juni. Då får pappan eller partnern vara med också efter födseln.

Nyhetsbild

Katter avlivades brutalt i Karleby – djurskyddsförening polisanmälde

KARLEBY På tisdagskvällen fick Hannele Salminen som är ordförande för Gamlakarleby djurskyddsförening meddelande om ett misstänkt djurskyddsbrott.

Logga in för att följa orten