Karleby

Nyhetsbild

Eftersökt man i Karleby nu hittad

KARLEBY Vid halv tio-tiden på måndagskvällen meddelade polisen i Österbotten att de letar efter en försvunnen person i Karleby.

Nyhetsbild

75 coronafall förra veckan – snart har 80 procent av över 12-åringar fått två doser

KARLEBY/KRONOBY Antalet coronasmittade inom Soites område fortsätter stiga. Denna vecka räknas 75 nya fall och incidensen är uppe på 171. Fyra personer har hittills avlidit till följd av corona.

Nyhetsbild

Vecka vill väcka kristna att tänka hållbart – "Många ser inte kopplingen till tron"

För många kristna kan frågan om en hållbar livsstil kännas politiserad, eller helt enkelt inte speciellt viktig. Det här vill Ekumeniska ansvarsveckan ändra på.

Nyhetsbild

Charles Plogman slutade femma i Syksyn sävel – "Jag är riktigt nöjd"

Korsholms Charles Plogman kom till finalen och målet var att sluta bland de fem bästa. Och det gjorde han. Han firar med att gå och sova: – Jag är riktigt mör nu.

Nyhetsbild

Sonja Kurtén-Vartio har hjälpt fångar i allt från Vasa till Irak: "Det enda som ska tas från en fängslad är friheten"

Arbete mot tortyr och isolering, arbete för rehabilitering och demokrati. Sonja Kurtén-Vartios orubbliga vilja att stå på den lilla människans sida har tagit henne ut i världen.

Nyhetsbild

Buss backade in i stålkonstruktion som föll över järnvägsspår – tåg till Vasa och Karleby ersattes med buss

Ett olyckligt misstag ledde till att tåg fick stå stilla i Seinäjoki. Bussar ersatte trafik till Vasa och Karleby.

Nyhetsbild

Charles Plogman inför kvällens tv-sända final: "Jag tävlar mot artister som har mer blodsmak i munnen – men visst är jag laddad"

Charles Plogman pinades ända till slutet i "Syksyn sävel"-semifinalen, men inför finalen känner han sig ändå lugn.

Nyhetsbild

Julia har inte fått talterapi på snart sex månader – många har det ännu sämre

Julia, 8 år, behöver talterapi för att ha en chans att lära sig kommunicera. Men den stora bristen på talterapeuter i Österbotten gör att hon tvingats klara sig utan.

Nyhetsbild

Restaurangbegränsningar återinförs i Mellersta Österbotten

Från och med fredag omfattas restauranger i fem landskap och fyra städer av coronabegränsningar.

Nyhetsbild

Ny bok på "grondsprååtsi" – för alla dialektvänner

KARLEBY/KRONOBY "Grondsprååtsi" fortsätter fascinera, och efter tio år är det nu dags för en ny dialektbok med ord från Karleby och Nedervetil.

Nyhetsbild

PAM: 800 av Halpa-Hallis anställda säger nej till byte – butikskedjan redo att förhandla

På en kort tid har 800 namnunderskrifter samlats in bland Halpa-Hallis anställda. Listan har sänts till företagets högsta ledning.

Nyhetsbild

Nu börjar österbottningarna resa igen – Greger Lindell kör bussen över gränsen för första gången på ett och ett halvt år

I november sätter sig Greger Lindell bakom bussratten och åker utomlands. Det är ett och ett halvt år sedan sist. Han och andra researrangörer i Österbotten gläds över att allt drar igång igen.

Nyhetsbild

En av Finlands största vindparker planeras i Karleby – "Mellan sex och åtta år innan ett vindparksprojekt når byggskedet"

KARLEBY En stor park av höga vindkraftverk med större effekt än vad som finns i dag. Det är planen för Tuohimaa i Karleby. Pappersarbetet har kommit igång, men det är långt till byggstart.

Nyhetsbild

Dansk butikskedja har siktet på Vasa och Karleby – har börjat rekrytera personal

Detaljhandlarna har fått en ny konkurrent vars mål är etablera sig på flera olika håll i Finland, bland annat Karleby och Vasa.

Nyhetsbild

Fanny Bäck från Karleby jobbar som veterinär i Vasa stad: "En gång arbetade jag närmare fyrtio timmar utan sömn"

VASA Hon gjorde verklighet av en dröm som många har som barn; hon blev veterinär. – Jobbet är tufft men jag är passionerad, säger Fanny Bäck.

Nyhetsbild

Nu är Juho Kuosmanens film vald till Finlands Oscarskandidat

KARLEBY För andra gången har en film regisserad av Juho Kuosmanen från Karleby utsetts till Finlands officiella Oscarskandidat.

Nyhetsbild

Karlebyhundar vann fina titlar i Tjeckien – "Jag är så stolt"

KARLEBY Hunduppfödaren Susanne Känsäkangas från Karleby och hennes hundar fick köra nöjda hem från världsutställningen i Tjeckien. – Det gick oväntat bra, säger Känsäkangas.

Nyhetsbild

Österbottningen Alexandra Biaudet deltog i Elokapinas demonstration – och röt till mot riksdagsledamoten Sebastian Tynkkynen

När Alexandra Biaudet korsade väg med riksdagsledamoten Sebastian Tynkkynen under Elokapinas demonstration blev hon triggad och sa ifrån. I övrigt var stämningen god.

Nyhetsbild

SE LISTA: De här projekten ber riksdagsledamötena om pengar för – vill ha hela 25 miljoner till Kasköbanan

Valkretsens riksdagsledamöter har nu lämnat in hela 20 budgetmotioner inför budgetmanglingen. Trafikprojekt står i fokus. Se hela listan här.

Nyhetsbild

Åtta coronapatienter nu på Möcs, en får intensivvård – Soite går upp i spridningsfas

KARLEBY/KRONOBY Två patienter och tre i personalen har smittats efter coronaexponering på avdelning nio på Möcs. Nu vårdas åtta patienter på sjukhus och Soite går upp i spridningsfas.

Nyhetsbild

Soite kallar till pressinfo om kraftigt försämrat coronaläge – över hundra fall i Karleby på en månad

KARLEBY/KRONOBY Det har konstaterats 102 coronafall i Karleby under en månads tid. För Kronoby är siffran 26. Klockan 14 idag har Soite kallat medierna till pressinfo på grund av kraftigt försämrat coronaläge i regionen.

Nyhetsbild

Sex personer med covid-19 på Möcs – vanliga patienter har exponerats

KARLEBY/KRONOBY En person till vårdas nu för covid-19 på Möcs i Karleby. Vanliga patienter på den inremedicinska avdelning där coronapatienter också vårdas har exponerats för viruset och därför används nu hela avdelningen för coronavård.

Nyhetsbild

Oilonfabriken fyrfaldigar sin produktionstakt i Karleby – nyanställningar väntar

KARLEBY

Fabrikschefen Mattias Bergström säger att det finns en stor efterfrågan på värmepumpar och därför investerar Oilon i en ny industrihall för att kunna öka produktionen.

Nyhetsbild

Batteri började ryka i garage i Karleby – "Tur att ägarna märkte det snabbt"

KARLEBY Räddningsverket kallades till ett egnahemshus på Lövsångarevägen i Karleby på onsdag förmiddag då det rykte ur ett garage.

Nyhetsbild

Fem personer vårdas nu på Möcs för covid-19 – Soite nära spridningsfas

KARLEBY/KRONOBY Hela fem personer får just nu sjukhusvård i Karleby på grund av covid-19. Den regionala covid-19-myndighetsgruppen konstaterar att behovet av sjukhusvård ökat rejält.

Nyhetsbild

Halpa-Halli driver duvor från parkeringshus med hjälp av fågelsång

KARLEBY Sedan förra veckan har man kunnat ta del av rovfåglars läten i Halpa-Hallis parkeringshall i Karleby. De finns till i ett avskräckande syfte.

Nyhetsbild

Vasa i toppen bland städer med hög trivselfaktor – se poänglista: Så rankas stadens serviceutbud

Konsultföretaget Ramboll har jämfört trivseln och livskraften i finländska städer utgående från serviceutbudet. Vasa ligger i toppskiktet med hög trivselfaktor.

Nyhetsbild

Lista: Så långt cyklar elever till skolan i Österbotten – inga kommuner är flexibla: "Vi håller oss till kilometergränserna"

Paragrafrytteri eller enda sättet att nå jämlikhet? Oavsett är kommunernas kilometergränser för skolskjuts ristade i sten. Men kommunerna har olika syn på vilka vägar som är farliga.

Nyhetsbild

VIDEO: Halpa-hallis anställda på 25 orter tågade ut – "Det här är vansinne"

KARLEBY Personal från 25 Halpa-Halli-butiker runtom Finland och vid den stora logistikcentralen i Karleby marscherade ut från sina jobb på torsdagen i protest mot kedjans planer på att skära ner antalet förtroendemän.

Nyhetsbild

Anställda tågar ut i protest vid Halpa-halli

KARLEBY Personal vid Halpa-hall på flera orter tågar i dag ut i protest mot företagets planer på att minska antalet förtroendemän från 27 till 1.

Nyhetsbild

19 fall inom Soite på tisdagen – tredje högsta dagliga antalet under hela pandemin

KARLEBY/KRONOBY Coronafallen har börjat öka igenom inom Soite den här veckan. I tisdags konstaterades hela 19 fall under en dag, vilket är det tredje högsta dagliga antalet på ett och ett halvt år.

Nyhetsbild

Pensala rustar för plöjare av världsklass – arrangörer hoppas på folkfest

Också om Pensala är något av ett centrum för tävlingsplöjning står Lantmannagillet för första gången värd för finska mästerskapen i plöjning, som startar på fredag.

Nyhetsbild

Karlebyföretagare i rätten – obetalda skatter och arbetsgivaravgifter på över halv miljon

I RÄTTEN En företagare i Karleby med sitt företag registrerat i Estland misstänks ha lämnat obetalda skatter på flera hundratusen euro. Åklagaren yrkar på över 2 års fängelse och näringsförbud.

Nyhetsbild

Femårige Arne är med i coronavaccinstudie – vill gärna ge fler blodprov

KARLEBY Arne Nyman fick ont i armen och var lite tröttare än vanligt efter sina coronasprutor. Men han fick också legofigurer. Det tycker han väger upp för besväret.

Nyhetsbild

Sovande Karlebybo väcktes av brandkåren – "Personen mår helt bra men var lite trött"

KARLEBY Räddningsverket fick ett annorlunda uppdrag i Karleby under natten till måndag. Ett tjutande larm orsakade oro i höghuset och brandkåren löste snabbt situationen.

Nyhetsbild

Häftigt sade Emil Lindholm efter att ha gjort som pappa och vunnit Karlebyrallyt

RALLY Sådan far, sådan son. Då FM-rallyt arrangerades i Karleby 1997 hette segraren Sebastian Lindholm. På söndagen kopierade sonen Emil den bedriften när han vann kungsklassen FM1.

Nyhetsbild

VIDEO: Se och hör rallyförarna gasa fram på vägarna i Purmo

RALLY Emil Lindholm och övriga rallyförare gasar fram på vägarna i Purmo.

Nyhetsbild

Emil Lindholm höll stilen – körde hem FM-titeln i Purmo

RALLY Emil Lindholm höll stilen när årets FM-rally avslutades i Purmo. Han vann tre av helgens tio specialsträckor och det räckte inte bara till seger i jubileumsrallyt utan också till totalsegern i kampen om FM-titeln.

Nyhetsbild

Trygga Räkan blir mobil – fiskebod på hjul rullar norrut

I veckan utvidgar fiskboden Trygga Räkan i Nykarleby sitt revir. Då börjar den mobila fiskeboden trafikera Jakobstad, Karleby och Kaustby.

Nyhetsbild

Personbil började brinna i Karleby

KARLEBY Larmet om branden kom vid ettiden på fredag eftermiddag.

Nyhetsbild

Keliber klar för malmbrytning – räknar med byggstart i höst

KARLEBY Gruvstarten är omkring tio år försenad men Keliber räknar med att nu kommer man ut vid helt rätt tidpunkt på marknaden. Behovet av litium bara ökar.

Nyhetsbild

Dödsolycka på riksväg 8 i Kelviå

KARLEBY Een allvarlig trafikolycka där två bilar var inblandade inträffade på riksväg 8 i Kelviå på onsdagen.

Nyhetsbild

Försvarsadvokaten: " Inga sannolika skäl att misstänka mannen för mordförsök"

KARLEBY/PEDERSÖRE

Den åtalade mannen som misstänks ha försökt köra över en polis hade 2,49 promille alkohol i blodet då han greps. Läs vår rapportering från dagens rättegång här.

Nyhetsbild

Marins vädjan till regionen: Ta vaccinet

KARLEBY Ett femtiotal intresserade åhörare och några frågvisa tog del av då statsminister Sanna Marin besökte Karleby stadsbibliotek på måndagen.

Nyhetsbild

Marin talade om lokala frågor – "Kronoby är ett intressant fall"

KARLEBY/KRONOBY Statsminister Sanna Marin hann svara på några frågor under sitt korta Karlebybesök. Hon upplever Karleby som en region med dragningskraft och säger att vårdsamarbetet med Kronoby är en intressant fråga ur förvaltningssynvinkel.

Nyhetsbild

38 nya coronafall inom Soite förra veckan – endast några var redan i karantän

KARLEBY Antalet nya coronasmittor inom Soite är nu på samma nivå som i maj, meddelar sjukvårdsdistriktet. Under veckan som gått har 38 nya fall bekräftats.

Nyhetsbild

Händer i dag: Sanna Marin besöker Karleby

KARLEBY Den som vill träffa statsminister Sanna Marin (SDP) har möjlighet till det i Karleby i dag på eftermiddagen.

Nyhetsbild

Keskipohjanmaa: Bil med båttrailer i vattnet i Karleby – pojke räddade sin pappa

Pojken lyckades rädda sin pappa som befann sig i bilen när ekipaget gled ner i vattnet i Yxpila, skriver Keskipohjanmaa.

Nyhetsbild

Nu är det dags att kolla om passet är i kraft om du ska ut och resa i julhelgen

Den som behöver fara in till en polisstation för att förnya sitt pass, får bereda sig på minst tre veckors väntetid för att få en bokad tid.

Nyhetsbild

Kyrkhelg lokalt och virtuellt – Päivi Räsänen försvarade sig i seminarium

De inomkyrkliga väckelseröreslernas storsamling under namnet Kyrkhelg pågår under helgen i Vasa, Larsmo och Karleby. I ett seminarium under lördagen talade KD:s Päivi Räsänen om yttrandefrihet och åtalen som väckts mot henne.

Logga in för att följa orten