Karleby

Nyhetsbild

Nytt psykoterapicenter har bred palett av tjänster – öppnar i Vasa och Karleby

VASA Målet var att psykoterapicentret Vastaamo skulle finnas på 20 platser år 2020. Men expansionen har gått snabbt. Nu står Vasa och Karleby i tur.

Nyhetsbild

Företag generar mer pengar än bara samfundsskatt

KARLEBY Företagens betyder ekonomiskt mycket för samhället. Det är mer skatt än bara samfundsskatten som firmorna generar, säger Ann-Mari Kemell vid Centralhandelskammaren.

Nyhetsbild

Nu är Mia Anderssén-Löf formellt kyrkoherde i Nykarleby

Borgå domkapitel har bekräftat församlingsmedlemmarnas val av kyrkoherde i Nykarleby församlingar. Det innebär att Mia Anderssén-Löf sköter tjänsten som ordinarie från den 1 december.

Nyhetsbild

Psykisk ohälsa drabbar också anhöriga – många är närståendevårdare utan att tänka på det

När någon drabbas av psykisk ohälsa påverkas också närstående i hög grad. Många anhöriga fungerar i praktiken som näståendevårdare utan att få någon ersättning för jobbet.

Nyhetsbild

Strukturella arbetslösheten hög i Finland – Ett problem tycker ekonom

KARLEBY Den strukturella arbetslösheten är högre i Finland än i övriga Norden. Enligt Centralhandelskammarens chefsekonom Mauri Kotamäki behöver Finland vidta åtgärder för att få ner den.

Nyhetsbild

Korhonen kvar i KPV – veterantränaren får äntligen chansen i ligan

FOTBOLL Jarmo Korhonen fortsätter att lotsa KPV även i FM-ligan.

Nyhetsbild

Skämtsam duo till Karleby och Vasa nästa år

KARLEBY Två manliga skådespelare, kända från humorprogrammet "Putous", ger sig ut på turné nästa år. De besöker både Vasa och Karleby.

Nyhetsbild

Tre pensioneras, två blir uppsagda på Ekorosk

Ekorosk ingår pensionsarrangemang med tre personer och två anställda mister jobbet. Det är resultatet av de samarbetsförhandlingar som förts.

Nyhetsbild

Finska punklegendarer spelar i Karleby

KARLEBY Det legendariska punkrockbandet Pelle Miljoona Oy uppträder i Kampushallen i Karleby nu på lördag. Det gör också Wentus Blues Band.

Nyhetsbild

Skolmaten väcker minnen: "Mitt rekord var sex portioner bärgröt"

I Rejpelt skola serverades det en magisk chokladkräm på 1970-talet. I Bergö skola var till och med de kokta potatisarna något ut över det vanliga på 1980-talet.

Nyhetsbild

Jarmo Korhonen tränar KPV

FOTBOLL Jarmo Korhonen fortsätter som tränare för ligalaget KPV.

Nyhetsbild

Man hittades död i Sundet i Karleby

KARLEBY Uppdaterad: Polisen har nu lämnat fler uppgifter om den person som hittades avliden i Sundet i Karleby i morse.

Nyhetsbild

De vill tala om framfall och träning: "Varför lämnas mammorna ensamma?"

KARLEBY/JAKOBSTAD Varför är det tabu att tala om framfall och magmuskeldelning och varför får nyblivna mammor så bristfälliga råd om träning? Det undrar Fanny Indola och Linn Fellman.

Nyhetsbild

Mänskligt misstag bakom elavbrottet i Karleby- och Jakobstadsregionen

Orsaken till varför elavbrottet inträffade har klarnat. Ett elavbrott kommer aldrig lägligt, men som tur är går det att förbereda sig på olika sätt.

Nyhetsbild

Jack Vreeswijk och Fredrik Furu på turné i regionen – spelar visor och håller artistsamtal

KULTUR Fredrik Furus och Jack Vreeswijks turné genom Svenskfinland har nu nått Österbotten efter en lyckad start i södra Finland. Följande spelningar sker denna vecka i Jakobstad, Vasa, Jeppo och Karleby.

Nyhetsbild

Centralidrottsplan får ny läktare och belysning – Karleby satsar nästan en miljon euro

FOTBOLL KPV:s avancemang till ligan kräver snabba satsningar på en arena där man kan spela ligafotboll 2019. Stadsstyrelsen föreslår 700 000 euro redan i nästa års budget.

Nyhetsbild

Lotten Björkstrand premieras för arbetet med att hålla svenskan levande i Karleby

KARLEBY På svenska dagen mottar Lotten Björkstrand Folktingets förtjänsttecken. Festligheterna ordnas på Åbo svenska teater. Hon säger att hon är överraskad och samtidigt mycket hedrad. Hon ser utmärkelsen som ett erkännande för hela personalen vid Svenska daghemmet.

Nyhetsbild

Karleby rustar upp Centralplan för ligaspel – beslut tas i kväll

UPPDATERAD En åskådarläktare som tar 800 personer skaffas till Centralplan i vinter. År 2020 ska belysningen utvecklas så att den klarar kraven för ligaspel.

Nyhetsbild

Reflex en billig livförsäkring

KARLEBY Signalkläder hör till standardutrustningen för många yrkesgrupper. Men också andra som rör sig mörker bör tänka på att de ska synas så bra som möjligt. Rainer Tapanainen på Image Wear i Karleby berättar att signalkläderna utvecklas hela tiden.

Nyhetsbild

Sven, 11, läste om Sargo i båttidning – blev såld

KARLEBY Sarins Båtar i Karleby fick speciellt besök från Frankrike. Sven Ensing, 11 år, föll för Sargo efter att ha läst om båtarna i en båttidning. Nu gick drömmen i uppfyllelse då han fick besöka varvet.

Nyhetsbild

De fixade samlingsplats till byn: "Det här kan staden inte stänga"

KARLEBY Kombinera en gammal ladugård, lite galenskap och tre renar och vips har du skapat en ny samlingsplats i byn.

Nyhetsbild

Fyra miljonärer i Mellersta Österbotten i fjol – ingen år 2016

UPPDATERAD År 2016 var Mellersta Österbotten det enda landskapet i Finland där ingen hade sammanlagda inkomster på över en miljon. Men i fjol fanns det fyra stycken.

Nyhetsbild

Boliden toppar i Karleby

KARLEBY Boliden Kokkola fortsätter vara Karlebys största skattebetalande företag. Freeport Cobalt är tvåa. Men sedan är det långt till trean.

Nyhetsbild

Lista: Största skattebetalarna i Mellersta Österbotten

KARLEBY Dessa tio personer betalade mest skatt i Mellersta Österbotten under fjolåret, och så här mycket betalade de:

Nyhetsbild

De tjänade mest i Mellersta Österbotten

KARLEBY Här är de tio som tjänade mest i hela Mellersta Österbotten förra året. Listan toppas av Karlebybon Jan Störling, som sålt sin del i företaget HW-Company. Kim Biskop hade mest lön.

Nyhetsbild

Mållöst i ligakvalmatchen i Karleby

FOTBOLL UPPDATERAD. Onsdagens ligakvalmatch mellan KPV och TPS slutade 0–0. På lördag blir det returmöte i Åbo.

Nyhetsbild

KPV:s tränare inför ligakvalet: "Vi kan slå TPS"

FOTBOLL KPV:s säsong fortsätter med ligakval. Det blir dubbelmatch mot TPS och duon avgör vilket lag som spelar ligafotboll säsongen 2019.

Nyhetsbild

Jourring för veterinärvården upplöses av landskapsreformen

JAKOBSTAD Jakobstadsregionen har en gemensam jourring för veterinärvården tillsammans med Kronoby och Karleby där det ingår fem veterinärer. Denna jourring har fungerat bra, men kommer att upplösas när landskapsreformen träder i kraft eftersom Karleby, som då hör till Mellersta Österbotten, kommer att sköta all sin jour med egna veterinärer.

Nyhetsbild

LISTA: Nykarlebyborna har den högsta medianlönen i Österbotten

I Kristinestad, Korsholm och Karleby är den vanligaste månadslönen 2301–2400 euro. Här kan du se hur stora löntagarnas månadslöner är i nio österbottniska kommuner.

Nyhetsbild

Jenny Kåla, 30, hoppas få se fler kvinnor i spelbranschen

KARLEBY 30-åriga Jenny Kåla från Karleby får slåss mot en del fördomar som kvinna i spelbranschen, men det gör hon gärna. Hon tvekar inte att diskutera spelvärlden med både barn och vuxna.

Nyhetsbild

Brand uppstod i ett garage i Karleby

KARLEBY Ett brand uppstod i ett garage vid ett egnahemshus strax före nio på söndagsmorgonen i Karleby.

Nyhetsbild

Zombie Walk – Karleby invaderades av vänligt sinnade odöda för en dag

KARLEBY Under lördagen ordnades evenemanget "Zombie Walk" i Karleby. Ett evenemang för alla åldrar och människor. Enda förutsättningen för deltagande var ett intresse för zombier och läskiga sminkningar.

Nyhetsbild

KPV-seger räckte inte – kvalar för ligaplats

FOTBOLL KPV skötte sin plikt och vann med 3–0 (3–0) mot KTP. Men det räckte inte och nu blir det ligakval mot TPS.

Nyhetsbild

GBK-ordförande: Vi spelar på den nivå materialet räcker till

FOTBOLL GBK-ordföranden Hans-Erik Sund är förvånad över den kritik som Johan Björk framför och välkomnar honom med i GBK:s styrelsearbete.

Nyhetsbild

Hedersmedlem oroad: "GBK saknar en klar målsättning"

FOTBOLL GBK:s hedersmedlem Johan ”Jukki” Björk är oroad över händelseutvecklingen i den klubb han känner varmt för. Björk tycker att GBK saknar en klar målsättning.

Nyhetsbild

Tågstationerna i Vasa och Karleby är öppna under strejken

VASA/KARLEBY Järnvägsstationerna i Vasa och Karleby är inte stängda under väktarstrejken. Alla företag i stationsbyggnaden i Vasa håller öppet som vanligt.

Nyhetsbild

Herronen får nytt jobb – Boliden Kokkola letar ny vd

KARLEBY Jarmo Herronen får nya uppgifter inom Boliden och företaget påbörjar en rekryteringsprocess för att hitta en ny vd.

Nyhetsbild

I dag inleds JHL:s strejk – så här påverkas verksamheter i Karleby

KARLEBY I dag och i morgon strejkar över 10.000 av fackförbundet JHL:s medlemmar.

Nyhetsbild

Spännande jämföra lunchlådor – men strejken stoppade också simhallsbesök

KARLEBY Eleverna i Villa skola klagar inte. Tvärtom verkar det vara lite spännande att få plocka fram den medhavda maten när det är dags för lunch. Men husmor Birgitta Hansson har ändå svårt att förstå en strejk som drabbar barnen.

Nyhetsbild

KPV går miste om nyckelspelare – Mannström vadbensskadad

FOTBOLL KPV måste klara sig resten av säsongen utan sin skadade kapellmästare Sebastian Mannström. Detta på grund av en fraktur i vadbenet.

Nyhetsbild

Kokkola Material Week vill visa vad man kan i Karleby

KARLEBY Kokkola Material Week har etablerat sig som ett betydande evenemang som lyfter fram vad som bland annat är på gång inom gruvindustrin och forskning då det gäller cirkulär ekonomi.

Nyhetsbild

Konserten med Waltteri Torikka är slutsåld

KARLEBY På lördag uppträder barytonen Waltteri Torikka med Mellersta Österbottens kammarorkester i Snellmanssalen. Konserten sålde slut snabbt.

Nyhetsbild

Tungt nederlag för KPV

FOTBOLL KPV tvingas med stor sannolikhet koncentrera sig på ligakval. Strålande spel i drygt tio minuter räckte inte. Två helsvarta minuter blev ödesdigra. HIFK:s seger i seriefinalen betyder att Helsingforslaget har ena foten i ligan inför sista omgången.

Nyhetsbild

KPV förlorade seriefinalen

FOTBOLL KPV hade möjlighet att säkra avancemanget till ligan i toppmötet med HIFK, men det gick inte hela vägen. HIFK vann med 2–1.

Nyhetsbild

Startelvan som ska föra KPV till ligan

FOTBOLL Den startelva som ska föra KPV till ligan idag har nu blivit uttagen.

Nyhetsbild

Stor brist på frivilligarbetare – nu ska nya inspireras i Karleby

KARLEBY Allt fler är ofrivilligt ensamma och samtidigt finns få frivilliga som vill jobba ideellt. Men nu ska nya inspireras.

Nyhetsbild

Fotbollsföreningar får pengar

FOTBOLL Fotbollsföreningarna i Mellersta Österbottens distrikt kan nästa år räkna med efterskänkta avgifter och återbäring av kapital. Det hänger samman med att distriktet avslutas som självständig förening och verksamheten uppgår i Finlands Bollförbund.

Nyhetsbild

Egnahemshus brann i Öja – inga personskador

KARLEBY Strax efter klockan 23 på torsdagskvällen startade en brand i ett egnahemshus i Öja.

Nyhetsbild

Två till sjukhus efter trafikolycka i Karleby

KARLEBY En trafikolycka inträffade på Lahnakoskivägen i Karleby vid 19-tiden i kväll.

Nyhetsbild

Sara Heusala från Karleby vidare i Idols

KARLEBY Sara Heusala från Karleby har gått vidare bland de tio bästa i Idols-tävlingen.

Logga in för att följa orten