Kaskö

Nyhetsbild

7 000 anställda i välfärdsområdet får bonus till jul – Frantz: "Det blir en präktig summa"

Omkring 7 000 anställda i samkommunen Österbottens välfärdsområde får en extra slant till jul. Styrelsen föreslår att en julbonus betalas ut – i reda pengar och samma summa till alla.

Nyhetsbild

Kaskö hamn gör sig redo för storinvestering – hoppas få behålla fyra viktiga bokstäver

KASKÖ Djupare farled och förbättrad järnväg har länge stått på Kaskö hamns önskelista. Nu finns goda chanser att de blir verklighet. En ny kartongfabrik i stan skulle nämligen betyda stora satsningar på hamn och räls. Möjligen blir det även lättare att behålla fyra viktiga bokstäver, TEN-T.

Nyhetsbild

Tågkraschen fick bussbolaget att lägga om rutinerna – vd:n: "Men hon som körde bussen har det nog allra svårast"

KASKÖ Föraren som krockade med tåget var ny på rutten och inte helt van vid stora bussar. – Nu ser vi över våra rutiner, säger vd Kennet Svanbäck.

Nyhetsbild

Olycksutredningen om tågolyckan i Kaskö klar: Säkerheten längs bussrutten hade inte beaktats tillräckligt

Kriterierna för en säker skolskjuts hade inte beaktats och den oerfarna chauffören hade fått bristfälliga instruktioner. Det här slår rapporten om olyckan i Kaskö fast.

Nyhetsbild

Välfärdsområdet har 480 hus och lokaler att hålla reda på – men nu ska man utreda var och hur service ska ges

Servicen är viktigare än väggarna. Så kan man sammanfatta välfärdsområdets nya lokalitetsstrategi. Hyresavtalen med kommunerna är i kraft i tre år, men från 2026 kan det gallras bland de 480 hus och lokaler som i dag finns för vården och omsorgen. Mindre hyresutgifter ska ge mer pengar för servicen.

Nyhetsbild

Orsaken till brand i egnahemshus i Kaskö utredd

Nu är det klart vad som orsakade branden i ett egnahemshus i Kaskö i augusti. Resultaten från polisens tekniska undersökningar har kommit.

Nyhetsbild

Nu bestämt: Kinnunens nya lön fastställd – tre ville avvakta med beslutet

Nu är det definitivt bestämt att välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen får en månadslön på 15 000 euro. Tre av politikerna ville avvakta med beslutet i väntan på vårdsektorns kollektivavtal, men det blev ingen omröstning om lön eller avgångsvederlag.

Nyhetsbild

Skepp lastade med vindkraft till Kaskö – BB Logistics och Ahola fick stor affär

Snart börjar delar till vindkraftverk tas in över Kaskö hamn – som därmed tar upp konkurrensen med Vasklot i Vasa. Den allra första affären gäller 56 vindkraftverk, men fortsättning följer. BB Logistics lyfter och lagrar, Ahola Special sköter specialtransporterna.

Nyhetsbild

Kaisa Sariola är entusiastisk över sitt nya jobb – hon är fabrikschef för Metsä Board i Kaskö

Massafabriken inleder i dagarna ett två veckors produktionsstopp för årligt underhåll. Då rör sig flera hundra personer på fabriksområdet i Kaskö, där det till vardags jobbar 80. Sedan augusti leds de av Kaisa Sariola.

Nyhetsbild

Kasköfullmäktige anställde Markku Lumio men lönen och ersättningarna fick kritik

Storleken på Markku Lumios lön och ersättningar väckte lite kritik. Stadens ekonomi nästa år väckte också farhågor.

Nyhetsbild

Pengastinn fond har miljon att dela ut – och nu diskuteras även stöd till föreningar med hus

Frans Henrikson från Sydösterbotten har 650 000 euro i potten – 22 andra fonder bidrar med nästan lika mycket. Det finns pengar att hämta för den som har goda projekt, säger ombudsman Martin Enroth. Men han vet också att många föreningar behöver pengar för el och värme – vilket Kulturfonden kan komma att reagera på.

Nyhetsbild

Nu är Markku Lumio stadsdirektör i Kaskö – "Kartongfabriken räddar järnvägen"

Markku Lumio har installerat sig i stadshuset i Kaskö. Han gjorde sin första arbetsdag på torsdagen – och utesluter inte att inhoppet övergår i en ordinarie anställning. För med en kartongfabrik i antågande kommer stora saker att hända i småstaden de närmaste åren.

Nyhetsbild

Första båten med havre har lämnat Kaskö, nästa far från Vasa – exporten kan bli 340 miljoner kilogram

Spannmålsskörden är på det stora hela bärgad och en ny exportsäsong har redan kommit i gång. Det första fartyget lastat med österbottnisk havre har lämnat hamnen i Kaskö och Vasa står på tur nästa vecka. I Kristinestad fylls lagren i väntan på sjöburen transport.

Nyhetsbild

Allt inte klart med Lumio till Kaskö – fullmäktige måste godkänna valet för en del av tiden

Beslutet om att anställa Markku Lumio får delvis tas om i Kaskö.

Nyhetsbild

ENKÄT: Många gillar att promenera och träna styrka – delta i vår enkät och berätta om dina motionsvanor

Många har redan svarat på vår motionsenkät, men ännu finns det chans att delta. Vi undrar bland annat hur ofta du motionerar och varför.

Nyhetsbild

Koncernchefen om Metsä Boards planer i Kaskö: "Vi höjer förädlingsgraden – och då är Kaskö bästa stället för ny fabrik"

Metsä Boards planerade miljardinvestering i Kaskö handlar om att höja förädlingsvärdet, krama ut mer pengar av varje kubikmeter virke. Den totala virkesanskaffningen ökar inte nämnvärt, säger koncernchef Ilkka Hämälä. Kaskö är ett perfekt ställe för en kartongfabrik, eftersom 100 procent ska gå på export, säger Hämälä – som själv jobbat i Kaskö.

Nyhetsbild

Kinnunen bemöter kritiken: "Brådskande fall prioriteras"

Att man tvingas vänta länge på sin tur kan bero på att mera brådskande fall prioriteras. Men hur bråttom det än är måste man alltid kunna ge klienten ett bra bemötande, säger välfärdsområdesdirektör Marina Kinnunen om kritiken som patienter och anhöriga riktar mot samjouren i Vasa.

Nyhetsbild

Lång väntan på vård och stressad personal – så här berättar läsarna om besöket på samjouren i Vasa

Lång väntetid. Läkaren kunde inte svenska. Patienten ligger ensam i ett rum utan att få mat eller hjälp med toalettbesök. Sönderstressad personal. Men också: Vänlig och kompetent personal. Snabb och professionell vård på eget modersmål. Vi bad läsarna berätta om sina erfarenheter från samjouren i Vasa – här är tiotals upplevelser.

Nyhetsbild

Energispartalko kan i värsta fall leda till hälsorisker – tänk på det här när du sänker temperaturen

Att sänka värmen inomhus kan sänka elräkningen, men Västkustens miljöenhet påpekar att det också kan påverka hälsan negativt.

Nyhetsbild

En glädjens dag för fullmäktiges ordförande – "Blir ett uppsving för hela regionen"

Oj, som han har väntat på det här. Kasköfullmäktiges ordförande Kari Häggblom (SDP) säger att den nya fabriken kommer att ge inte bara Kaskö utan hela regionen ett uppsving. Det blir nog att fira med en konjak ikväll, säger han.

Nyhetsbild

Metsä Boards nya kartongfabrik kan ge 300 nya jobb – vd: "Det blir också en stor indirekt sysselsättning"

De dåliga nyheterna har duggat tätt i Kaskö, men på torsdagen kom Metsä Board med ett glädjebesked som heter duga: Mellan 200 och 300 personer anställs vid den nya kartongfabrik som kan byggas i Kaskö – en investering på över en miljard euro. Om allt går som på räls startar fossilfri produktion av falskartong upp 2026.

Nyhetsbild

Metsä Board börjar planera för en ny kartongfabrik i Kaskö

Metsä Board kommer att inleda den preliminära planeringen av en ny kartongfabrik i Kaskö, lät bolaget offentliggöra på torsdagen. Fabriken ska byggas på samma fabriksområde som Metsä Board har i dag i Kaskö.

Nyhetsbild

Hon är SFP:s nya koordinator – planerar runda där politiker möter invånare om vården

Partierna i Österbottens och Mellersta Österbottens välfärdsområden får i år 4 000 euro per ledamot i nytt partistöd. För de här pengarna kan de större partierna anställa ny personal. Sandra Högström från Vasa har anställts som koordinator för SFP och planerar nu möten där invånarna får veta mera om det som kallats århundradets reform – och ställa frågor till politikerna.

Nyhetsbild

Allt klart för flytt av 1200 brandmän vid årsskiftet – "Vi har inte pengar för samma servicenivå"

Omkring 130 ordinarie anställda brandmän och -befäl och närmare 1 100 frivilliga från avtalsbrandkårerna kommer vid nyår att flyttas från räddningsverket till Österbottens välfärdsområde. Som siffrorna ser ut nu kommer pengarna från staten inte att räcka till för att upprätthålla nuvarande servicenivå, varnar räddningsdirektör Tero Mäki.

Nyhetsbild

Inte nu, men kanske sen ska välfärdsområdets koldioxidavtryck mätas – "Att inte göra det är så 70-tal"

Koldioxidavtryck är ordet som inte kom med i den nya strategi som välfärdsområdesfullmäktige godkände på måndagen. Men det kanske omnämns vid nästa uppdatering. Att tycka att man inte ska mäta koldioxidavtrycket, det är så 1970-tal, sade Rebecca Åkers (SDP).

Nyhetsbild

Lumio blir tillfällig stadsdirektör i Kaskö – får högre lön än Nikander

Markku Lumio är Kaskös stadsdirektör från 22 september och tre månader framåt.

Nyhetsbild

Vårdpolitiker vill öppna lokala lager igen – "Får inte material, måste låna kanyler från grannkommunen"

Material saknas för förbandsbyten, kanyler måste lånas från en hälsocentralen i grannkommunen. Så kan verkligheten se ut inom den allmänmedicinska avdelningen i Vörå efter att  välfärdsområdet koncentrerat lagret till Vasa. Ledamoten Ann-Britt Backull (SFP) som själv är sjukskötare efterlyste större lokala lager av sjukvårdsmaterial, då välfärdsområdets fullmäktige samlades på måndagen.

Nyhetsbild

Oklart om Korsnäs får ny apotekare – överklagande fördröjer apotekarbyte

Korsnäsapotekaren Solveig Björklund valdes redan i april till ny apotekare i Malax, men ett överklagande fördröjer apotekarbytet. Det är också oklart om apotekstillståndet för Korsnäs ledigförklaras eller om det blir en filial under ett annat apotek.

Nyhetsbild

Efterlyses: personer som kan lyssna utan att döma – "En medlare ska ge parterna möjlighet att själva hitta en lösning"

KARLEBY I november startar en nybörjarkurs för medlare. Målet är att få flera medlare till Österbottens medlingsbyrå, för speciellt i Karleby- och Jakobstadsregionen är de ganska få.

Nyhetsbild

Resten av året ska han leda Kaskö med Lumios hjälp – "Inget nytt initiativ till Närpesfusion"

Vi tar inget nytt initiativ till samgång med Närpes, säger Kaskös nya styrelseordförande Jan-Anders Lundenius (SFP), som själv hade önskat en fusion. Han har ingen avundsvärd uppgift. Staden har usel ekonomi och nu senast sade stadsdirektören upp sig. Då kallar politikerna in omstridde Markku Lumio som tf stadsdirektör med uppgift att bland annat sy ihop ett budgetförslag. Han föreslås få en månadslön på 7 000 euro.

Nyhetsbild

Tre vill bli byggnadsingenjör i Kaskö – en ny sökande dök upp

Tre sökande finns nu till tjänsten som byggnadsingenjör i Kaskö. En av dessa kom till då ansökningstiden förlängdes.

Nyhetsbild

Nu vill nio bli ekonomi- och förvaltningsdirektör – en av dessa har sökt flera jobb i Kaskö

Tre personer till anmälde intresserade för att bli ny ekonomi- och förvaltningsdirektör i Kaskö när ansökningstiden förlängdes. En av dessa har också tidigare sökt jobb i Kaskö. Nu finns nio sökande till tjänsten.

Nyhetsbild

Markku Lumio föreslås bli tf stadsdirektör i Kaskö

Det blev ett lyckat möte mellan Markku Lumio och stadsstyrelsen i Kaskö på torsdagen.

Nyhetsbild

Ilkka-Pohjalainen: Markku Lumio ska vikariera som stadsdirektör i Kaskö

Det kan bli ett för många känt, eller ökänt, namn som hoppar in som vikarie då Kaskö stadsdirektör Minna Nikander tackar för sig. Enligt Ilkka-Pohjalainen ska Markku Lumio vikariera på posten.

Nyhetsbild

Esa Högnäsbacka lämnade ett Kaskö i moll för glada toner i Nykarleby – "Jag blev uppmanad att söka tjänsten"

Även om han slet som ett djur och ibland för tre personer med Kaskös ekonomi i fritt fall hade ekonomidirektören Esa Högnäsbacka inga planer eller tankar på att söka ett nytt jobb.

Nyhetsbild

Kasköbanan får 3,5 miljoner – satsningar också på centralsjukhuset och riksarkivets enhet i Vasa

Barnfamiljerna och de som lider mest av stigande energipriser är i främsta fokus i det färska budgetförslag som regeringen lade fram på torsdagseftermiddagen. Men förslaget innehåller också satsningar på bland annat det 113 kilometer långa banavsnittet mellan Kaskö och Seinäjoki.

Nyhetsbild

Stadsdirektör Minna Nikander lämnar Kaskö – har inte uppgett orsak

Stadsdirektören i Kaskö säger upp sig. Stadsstyrelsen ska ha ett extra möte på måndag och på föredragningslistan finns endast ärendet kring stadsdirektörsposten.

Nyhetsbild

Lundenius tar över efter Bondén – ny styrelseordförande vald i Kaskö

Kaskö har fått en ny ordförande för stadsstyrelsen.

Nyhetsbild

Välfärdsområdet tänker om efter lönestrul – "Dagens system är ineffektivt och osmidigt"

Österbottens välfärdsområde har fortfarande strul med löneutbetalningarna, åtta månader sedan starten. I januari växer gruppen som ska få löner därifrån med cirka 1 500 personer, då räddningsverket och specialomsorgen ansluter. Därför vill man nu sköta lönehanteringen på egen hand – och minskar samarbetet med Mico Botnia.

Nyhetsbild

Dramatisk dag för Antonia på Gotlandsfärjan – den tog ombord passagerare från olycksdrabbade Stena

Måndagen blev det en lång och dramatisk dag ombord på Gotlandsfärjan för Antonia Bondén från Kaskö. Färjan var på väg till Visby då den dirigerades om till den eldhärjade färjan Stena Scandica, där den deltog i räddningsarbetet och tog ombord olycksdrabbade passagerare.

Nyhetsbild

Kritiskt läge för samjouren i Vasa – chefsöverläkare: "Patientsäkerheten påverkas"

Långa väntetider, patienter som inte kan flyttas vidare, överbelastad personal som söker sig till andra uppgifter. Samjouren vid Vasa centralsjukhus befinner sig i en ond cirkel och för att snabbt kunna bryta den krävs ett mindre mirakel, säger chefsöverläkare Peter Nieminen vid Österbottens välfärdsområde.

Nyhetsbild

Personalbristen i vården förvärras och missnöjet växer – Kinnunen: "Hela systemet är överbelastat"

Bristen på vårdpersonal i Finland är stor. Det är hårt tryck på jourer, avdelningar och hemvården. Hela systemet är överbelastat, varnar välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen. Hon anser att det allmänna missnöjet hos vårdpersonalen kräver högre löner och bättre arbetsförhållanden – och i Österbotten måste problemen med löneutbetalningarna lösas.

Nyhetsbild

Kinnunens direktörsavtal bordlades – föreslås få fallskärm värd 135 000 euro

Det blev inget beslut om direktör Marina Kinnunens nya månadslön på måndagen. Efter omröstning beslöt styrelsen för välfärdsområde att bordlägga ärendet. Förslaget till direktörsavtal innehåller även en fallskärm värd 135 000 euro som kan utlösas vid en förtroendekris.

Nyhetsbild

Gren föll över elledning i Kaskö – började brinna: "Mystiskt fall, men allt kan hända"

KASKÖ Räddningsverket fick larm om skogsbrand i både Närpes och Kaskö på söndagen. Jourhavande brandmästare Vesa Berg förklarar.

Nyhetsbild

NTM: Här finns blågröna alger i vattnet

I bland annat Kristinestad, Korsholm, Malax, Vörå och Karleby har det observerats blågröna alger, skriver NTM-centralen. 

 

Nyhetsbild

Sydösterbottniska kommuner grundar bolag som säljer mat- och städtjänster till välfärdsområdet

En del av köks- och städpersonalen i de sydösterbottniska kommunerna ska överföras till ett nytt bolag som säljer tjänster till Österbottens välfärdsområde. Bolagiseringen berör uppemot hundra anställda.

Nyhetsbild

Två av landets största skarvkolonier finns i Korsholm och Kristinestad – "Havsörnen påverkar var och hur de bygger bon"

Antalet skarvar minskade marginellt i Finland i år. Korsholm är på andra plats och Kristinestad på femte plats i hela landet i antal bon detta år. Nykarleby och Vasa saknas på årets lista.

Nyhetsbild

Glädjebudskap i värmen: Nu är det fritt fram att bada vid Fagerö, Sandbanken och Havsbadet igen

Nya vattenprover visar att det igen är säkert att bada vid de sydösterbottniska badstränderna. Men cyanobakterier förekommer vid några av dem.

Nyhetsbild

De här elbilarna är populärast i Österbotten – och de här kommunerna är bäst på laddbart

Österbottningen vill helst ha en Tesla eller Volkswagen då det handlar om elbilar. Och Vöråborna är bäst i Österbotten på att köra elektriskt.

Nyhetsbild

Inga pengar i budgetförslaget för att rädda Kasköbanan – "Upp till regeringen nu"

Det fanns inga pengar för underhåll av Kasköbanan i Finansministeriets budgetförslag. Nu närmar sig deadline. Om man inte snart får loss två miljoner euro upphör godstrafiken mellan Seinäjoki och Kaskö efter det här året.

Logga in för att följa orten