Korsholm

Nyhetsbild

I Vassor är byborna överens: Äntligen hem till lugnet

VASSOR Livet i Vassor har en lugn och skön lunk. Dessutom ser barnaskaran ut att växa. Just nu har byn 36 barn som är 10 år eller yngre.

Nyhetsbild

Fusionsarbetet: Räkningen växer kraftigt i Korsholm

Kostnaden för fusionsutredningen stiger i Korsholm. Det behövs mer än dubbelt så mycket pengar som har budgeterats hittills.

Nyhetsbild

Sökes: Någon som vill bygga en simhall i Smedsby

SMEDSBY Korsholm söker någon som vill bygga och äga en simhall i Smedsby. Kommunen lovar att bli hyresgäst.

Nyhetsbild

Djurgård fick feedback på tillgängligheten för rullstolsburna: "Nästa vecka tar vi bort gruset"

KORSHOLM På torsdagen gjorde elever vid Optimas Telma-linje ett studiebesök till djurgården Aava Kertun Kotitila i Södra Vallgrund. De ville komma över sin rädsla för djur och prövade samtidigt tillgängligheten för rullstolsburna besökare.

Nyhetsbild

Expert: De flesta fall av könsdiskriminering går inte ens till rätten

KORSHOLM Jämställdhetslagen har funnits i 30 år. Vicehäradshövding Lena Nordman förvånar sig över att fall ändå dyker upp.

Nyhetsbild

Arbetssökande hävdar könsdiskriminering: Nu backar Kårkulla om chefspost

KORSHOLM Korsholmaren Nadja Suomela säger att hon blev könsdiskriminerad då jobbet hon sökte gick till en mindre meriterad man. Domstolen gav henne rätt. Tjänsten utlyses på nytt.

Nyhetsbild

Styrelsen ska diskutera om Korsholm ska ordna en folkomröstning eller inte

KORSHOLM På måndagen ska kommunstyrelsen diskutera om Korsholm ska ordna en rådgivande folkomröstning eller inte. Förslaget är att den ska ordnas.

Nyhetsbild

Korsholm ger nu svar till Konkurrensverket om anställningen av fusionskoordinatorn

KORSHOLM Kommunstyrelsen i Korsholm ska på måndagen ge svar på varför fusionskoordinatorn Olavi Kaleva och konsultbolaget FCG anlitades utan upphandling.

Nyhetsbild

Korsholmsskolor jobbar drogförebyggande – "En knytnäve i bordet hjälper inte mot droger"

KORSHOLM Det finns ingen lag som säger att ens barn aldrig kommer att börja med droger. Som förälder gäller det att vara lyhörd och uppmärksam och att våga lita på sin magkänsla.

Västkustens tillsynsnämnd: "Allt har gått rätt till"

Nej, Lise-Lott Rintamäki blev inte diskriminerad då Västkustens tillsynsnämnd valde Tommy Stenlund till ny miljö- och hälsoskyddschef. Den slutsatsen drog Västkustens tillsynsnämnd när den behandlade frågan på sitt möte på onsdagen.

Nyhetsbild

Transformator orsakade markbrand – elden hotade bostadshus

KORSHOLM En uppmärksam granne såg lågor slå ut på marken bredvid en transformator i Korsholm på onsdagen. Personen ringde nödcentralen. Det ledde till att brandkåren snabbt fick markbranden under kontroll.

Nyhetsbild

Markbrand i Jungsund – brandkåren håller elden borta från hus

En markbrand bröt ut i Jungsund, Korsholm, på onsdagseftermiddagen. Vid 18-tiden försökte brandkåren släcka elden, inte långt från närmaste hus.

Nyhetsbild

Domstol utreder möjlig diskriminering – Lise-Lott Rintamäki överklagar chefsval

KORSHOLM Lise-Lott Rintamäki anser att hon borde ha fått jobbet som miljö- och hälsoskyddschef vid Västkustens tillsynsnämnd. Frågan utreds nu av domstol.

Nyhetsbild

Glaskuberna vid Kalles Inn på lista över goda turistprodukter i skärgården

Finland vill utveckla turismnäringen och Jord- och skogsbruksministeriet har inom ett större projekt valt ut de 80 turistprodukterna. Med på listan finns glaskuberna i Korsholm och bastuflotten i Vasa.

Nyhetsbild

Broman kritiserar Lithén efter söndagens möte: "Hon vill begränsa vår mötesfrihet"

KORSHOLM Mötet på Vallonia kritiseras av gruppbasen Christoffer Ingo och fullmäktigeordförande Carola Lithén. Nu ger Samuel Broman svar på tal: "Kontroversiellt att vilja begränsa vår mötesfrihet."

Nyhetsbild

Mika Mäkisalo leder Round table i Finland

Efter en paus på 8 år leds nu Round Table Finland från Vasa under ledningen av Mika Mäkisalo, som valdes till president för organisationen i helgen. Att bli invald som medlem är en chans för nätverkande och personlig utveckling, berättar Mäkisalo.

Nyhetsbild

Fira orienteringsdagen i en labyrint

ORIENTERING På onsdag är det World Orienteering Day. Det uppmärksammas på motionsorienteringen Skärmträffen på torsdag. Då kan du utöver vanliga banor också pröva på labyrintorientering.

Nyhetsbild

Två drogpåverkade bilister stoppade i Vasatrafiken

En man misstänks för rattfylleri efter att ha framfört en personbil drogpåverkad i Vasa i söndags. Polisen upptäckte senare att mannen odlat narkotika i sitt hem.

Rektorn avvisar kritik mot seminarieupplägget

Lars-Erik Gästgivars, Korsholms styrelseordförande, kritiserade seminarieupplägget i en intervju i tidningen Pohjalainen på lördagen. Han ifrågasatte Ida Asplunds deltagande.

Nyhetsbild

Forskare i panel om förvaltningsspråk: Avtal är bra om de håller

Bland Korsholmarna finns helt klart en misstro om att svenskan skulle fungera lika bra som förvaltningsspråk efter en eventuell fusion med Vasa. Det kom fram på Vuxeninstitutets seminarium på lördagen.

Nyhetsbild

Timo och Arto började göra cyklar när de var fjorton – fyrtio år senare är de kvar på fabriken i Solf

SOLF Det krävs precision för att tillverka en cykel. På Tähtipyörä i Solf har montörerna över trettio års erfarenhet. De började en gång som fjortonåriga sommarjobbare på Teräs cykelfabrik i Vasa.

Nyhetsbild

Annika Ahläng: Ingen ska behöva dö ensam

KORSHOLM Det är alltför många som dör ensamma. Nu vill politikern Annika Ahläng (SDP) att Korsholm engagerar frivilliga medmänniskor.

Nyhetsbild

Elsa Österåker skrev 8 laudatur - "Jag gillar att lära mig saker"

KORSHOLM Med åtta laudatur och två eximia är Elsa Österåker från Korsholm en av Finlands bästa studenter. Det var drömmen om en forskarkarriär som drev henne. – Jag vill studera biologi, säger hon.

Iskmo bro repareras i juni – bron avstängd för trafik under en kort period

ISKMO Med start den fjärde juni påbörjas reparering av Iskmo bro. Arbetet leder till att bron delvis helt och hållet stängs av under en period i juni.

Nyhetsbild

Färre Vasabor, men utvecklingen är positiv

Det kan hålla på att svänga för Vasas befolkningsutveckling. Eller: minskningen avtar. I april fanns det 53 Vasabor färre än vid samma tid i fjol.

Nyhetsbild

Fullmäktige i Korsholm: IT-kurser redan från hösten

KORSHOLM Fullmäktige i Korsholm vill att kommunens äldre ska få gå gratis IT-kurser redan i höst. Finansieringen ska lösas senare.

Nyhetsbild

Två motioner vill avbryta fusionsförhandlingarna

KORSHOLM Två motioner från Korsholms fullmäktige föreslår att fusionsförhandlingarna med Vasa ska avslutas i brådskande ordning. Den ena motionen är undertecknad av tre partier.

Nyhetsbild

Eleverna i Solf är redo och taggade för karneval

SOLF Månader av träning är till ända. Nu är det bara timmar kvar innan Stafettkarnevalen kör igång i Åbo. Solf skola reser söderut med hela årskurs fem och sex. Stämningen hör till de saker som lockar mest med karnevalen.

Nyhetsbild

Taxiföretagare om nya lagen: "Det blir svårt för kunderna – särskilt på landsbygden"

Från och med juli kan det bli svårare att få tag på en taxi i glesbygden. Dessutom måste kunden vara vaksam när det gäller priserna för att inte bli lurad. Nya lagen oroar taxiföretagare i nejden.

Nyhetsbild

Världsarvet ska utvecklas – Målet är att uppleva det på ett rikare sätt

Ett nytt projekt ska ta fram ny kunskap om världsarvet. Jobbet börjar på vandringslederna och ska sluta med en interaktiv karta där Kvarken skärgård och Höga Kusten flätas samman.

Nyhetsbild

Ännu en nämnd rekommenderar att biblioteket i Kvevlax flyttar

KVEVLAX Ska Kvevlax biblioteket vara där det är nu eller inte? Svaret är att det inte är bestämt ännu.

Nyhetsbild

Korsholm kan testa fetare mjölkprodukter i skolorna för att se om någon väljer den

KORSHOLM Alternativ till fettfria och fettsnåla mjölkprodukter i daghem och skolor diskuterades i Korsholm på onsdagen. Fastighetssektorn fick grönt ljus för att testa fetare produkter i en del skolor för att se om någon verkligen väljer dem.

Stora förändringar för eftisbarnen i Solf – en ny grupp startar i Tölby-Vikby

SOLF Efter det här läsåret avslutas all eftisverksamhet i den gamla kommungården i Solf. Ungefär 60 barn delas in i tre grupper, varav den ena flyttar till Tölby-Vikby skola.

Korsholm ger bort sportstugan i Norra Vallgrund

KORSHOLM Vallgrund skifteslag tar över sportstugan i Norra vallgrund. Kommunen vill inte ha den längre, bland annat för att Vallgrund skola inte använder den längre.

Nyhetsbild

Man blåste 2,34 promille efter krock i Helsingby – smet från olycksplatsen

HELSINGBY En bilist misstänks för grovt rattfylleri efter att ha kolliderat med en personbil i Helsingby på tisdag eftermiddag. Bilisten smet från olycksplatsen men påträffades av polisen i Storkyro.

Nyhetsbild

Det kan bli fyra filer till Laihela – men inte på länge än

VÄGAR I sommar görs de första förberedelserna för planeringen av riksväg 3 mellan Helsingby och Laihela. Sedan görs en plan, och den kan mycket väl utmynna i att vägen borde bli fyrfilig.

Nyhetsbild

It-företag har tagit över banklokalen i Solf: "Valvet är perfekt för våra servrar"

SOLF Banklokalen i Solf behövde inte stå tom länge efter att Aktia stängde sitt kontor i vintras. Nu har it-företaget Agrolink, som bland annat driver köp- och säljsajten Findit, flyttat in.

Nyhetsbild

Dags för första glassen – men på torsdag blir det kallare

VÄDRET Sommaren kan ha börjat redan för en vecka sedan i Österbotten. Men det bestämmer Meteorologiska institutet först senare. Något värmerekord har ändå inte slagits än.

Nyhetsbild

Hedbränning i Björkögrundens skärgård – allmänheten uppmanas att hålla sig på säkerhetsavstånd

BJÖRKÖ I dag kommer lokala fårägare, Forststyrelsen, Björkö frivilliga brandkår och Björkö fornminnesförening att bränna igenvuxna hedar i Björkögrunden skärgård. Syftet är att få bättre betesmarker på öarna och mer mångfald i naturen.

Nyhetsbild

Forskare: Stolta medarbetare mår bättre – då går det också bättre för företaget

Medarbetare som känner stolthet över sitt jobb trivs bättre. Sådana företag når i sin tur större framgång. Alla organisationer kan bli stolta om de vill, menar forskaren Caroline Stenbacka Nordström, som har rötterna i Karperö.

Nyhetsbild

Nu är det upp till bevis – matrester och skräp måste sorteras bättre

Vi måste sortera mycket bättre – och framför allt sortera bioavfall – för att nå upp till EU:s krav. Om fem år ska 60 procent av allt bioavfall vara rätt sorterat.

Nyhetsbild

Från Grusterminalen i Smedsby hämtas grus och sand med bil och släp

KORSHOLM När naturen vaknar till liv efter en lång vinter kan det ibland se för gräsligt ut i trädgården. Gräsmattan skriker efter ny matjord och ogräset får övertaget i grusgången.

Nyhetsbild

VIDEO: Helikopter från Umeå besökte Vallgrund

KORSHOLM Besättning från Sjöfartsverket i Umeå besökte sjöbevakningsstationen i Vallgrund i torsdags. Orsaken var att bekanta sig med utrustning och personal på finska sidan.

Nyhetsbild

Morsdagsrosen etta på en av årets största blomhelger

Blomsterhandlarna närmar sig en av årets största högtider. Morsdagsrosen står sig som etta, men snittblommor i ljusa färger har också stor åtgång.

Nyhetsbild

Trolla fram kindben med contouring

NÖJE Kanske vill du vara extra fin på alla examensfester som väntar? Om du börjar öva nu sitter contouringen som en smäck. Här får du tips av modebloggaren Chevelle Ekström i Korsholm.

Nyhetsbild

Nu sår bönderna – vårbruket i gång på många håll i Österbotten

KORSHOLM Varma och soliga dagar får jordbrukarna att fylla såmaskinerna med bondböna och spannmål. För Jens Wik i Vassor är vårbruket redan full gång, och med vårbruket återvänder hoppet och tron på att den här odlingssäsongen blir lyckosam.

Nyhetsbild

Korsholmsstafetten krymper

LANDSVÄGSLÖPNING På torsdag, Kristi himmelsfärds dag, avgörs Korsholmsstafetten för 19:e gången. Deltagarantalet är lägre än de senaste åren.

Nyhetsbild

En hektar åker brann nära vägen i Hankmo

UPPDATERAD På onsdagseftermiddagen kom larmet om att stubben brann på en åker på Kvevlaxvägen 355 i Hankmo. Branden orsakades av att man eldat skräp på åkern.

Nyhetsbild

Flera rattfyllerister i farten i Vasa och Korsholm på onsdagen - en blåste 2,7 promille i blåstest

Polisen hade händerna fulla på onsdagen när de stannade fem olika rattfyllerister runtom i Vasa och Korsholm. Flera misstänks för straffbart bruk av narkotika.

Trolig vargobservation i Veikars i morse – skolan vidtog åtgärder

KORSHOLM En varg ska ha passerat nära Veikars skola på onsdagsmorgonen. Skolan har kontaktat alla föräldrar och vidtagit åtgärder.