Korsholm

Nyhetsbild

Historiska berättelser, komedier och drama – VBL synar den österbottniska teatersommaren

Teaterföreställningar utomhus – oberoende av väder – hör den österbottniska sommaren till. I år spelades åtta svenskspråkiga pjäser runtom i regionen.

Nyhetsbild

Wilmer, 100, från Korsholm ritade Wärtsiläs första dieselmotor – fick stor betydelse för Vasafabriken

KORSHOLM Wilmer Wahlstedt jobbade i Åbo när han plötsligt fick ett samtal från Wärtsilä i Vasa: Kan ingenjören komma hit och tillverka vår första dieselmotor? Visst, sa Wilmer. I morgon fyller han hundra.

Nyhetsbild

De skulle åkt på skolresa i går – nu är den lagd på is: "Det känns orättvist"

Förbundet Hem och Skola vill att Korsholms kommun ser över hur pengar samlas in till skolresor. Ärendet ligger hos bildningsnämnden – nu tvingas elever vänta med sina skolresor.

Nyhetsbild

Nu ska ojämnheterna bort – räkna med bilköer längs Smedsby omfartsväg i höst

KORSHOLM Sättningarna nära Bölebron är tre decimeter djupa och där ska vägen grävas upp. Arbetet börjar om drygt en vecka. Pendlare bör räkna med köer.

Nyhetsbild

Korsholm om Vasas plan för Vasklot: Utred konsekvenser för grannkommunerna

Korsholm ställer sig positivt till utveckligen av Vasklot men efterlyser en grundlig analys av hur trafiken påverkas. Konsekvenserna för både Malax och Korsholm bör utredas, föreslår Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg.

Nyhetsbild

Nu undersöks terrängen för en kraftledning mellan Westenergy och Alskatvägen

Det blir en bredare gata i skogen, men elförsörjningen blir säkrare. En kraftledning till Kvevlax har redan fått bygglov.

Nyhetsbild

Entusiaster vill få pojkarna att sjunga i kör – "De får chansen att hitta sin egen röst"

Många pojkar sjunger jättebra. Nu ska vi få dem att hitta körsången, säger Petter Eklund. Han ska leda den gosskör som startar i Korsholms svenska församling i september.

Nyhetsbild

Stundars visar hur man tar hand om gamla hus: "Gårdarna är en hållbar resurs"

Från spännpapp till husflytt, från fönsterrestaurering till traditionella växter. På Stundars får österbottningar råd om hur de bäst tar hand om gamla hus.

Nyhetsbild

Svampar och träd lever i symbios i skogen – Forskare: "Kalhyggen förstör svampsamhället"

Ensidiga skogsbestånd är dåliga nyheter för svamparnas mångfald. Genom något som forskarna kallar "wood wide web" utbyter svamparna och träden information – ett system som totalförstörs när träden huggs ner.

Nyhetsbild

Årets kantor Karolin Wargh i Solf vill inspirera unga till orgelintresse

KORSHOLM Karolin Wargh, kantor i Solf, har lett barn och unga till orgelmusiken. Så lyder en av motiveringarna till utmärkelsen som årets kantor.

Nyhetsbild

De spelar musik på cello och kontrabas på konsert i Replot

KORSHOLM Cellisten Vladimir Reshetko och kontrabasisten Pontus Grans ger en konsert i Replot kyrka på lördag den 17 augusti. Inträdet är fritt.

Nyhetsbild

Bättre kollektivtrafik kostar både för Vasa och Korsholm – planer på gemensamt behörighetsområde

Målet är över två miljoner bussresor per år. Det vinner miljön på. Men det kostar 2,4 miljoner mer varje år i Vasa, och en halv miljon i Korsholm.

Nyhetsbild

Skatila FBK är alltid redo att rycka ut – "Ett intressant och meningsfullt arbete"

LIV I ÖSTERBOTTEN En torr juli månad ledde till mark- och skogsbränder på olika håll i Österbotten. Det är endast Korsholm som har klarat sig undan med mindre bränder än övriga områden. Brandkårerna är dock beredda.

Nyhetsbild

Kombucha och rädda dina diabilder – höstens nya kurser är svar på kundernas önskemål

KORSHOLM Vill du spela i ett band, lära dig odla i vatten eller få nya inslag i vardagsmaten? Det här och ganska mycket till erbjuder vuxeninstitutet i höst.

Nyhetsbild

Lugn start på första skoldagen – nu har Kvevlax lärcenter ringt in höstterminen

KORSHOLM Mathias Finne ska börja ettan och gör det i den helt nybyggda skolan. Och han vet vad han ser mest fram emot: lördag.

Nyhetsbild

Det kan bli trångt när flera hundra elever ska till Kvevlax – rektorn uppmanar alla att följa anvisningarna

KORSHOLM På tisdag morgon ska 370 elever och förskolebarn skjutsas eller cykla till Kvevlax lärcenter. En utmaning, men: "Det går bra om alla kör som de ska", säger skolans rektor Ulrica Nyström.

Nyhetsbild

Korsholmarna kan få eget evenemang – kommunen låter invånarna avgöra

Borde Korsholm ha sina egna "dagar", exempelvis som Vörå, Nykarleby och Jakobstad har sina? Den frågan ställer kultur- och fritidsnämnden till kommuninvånarna just nu.

Nyhetsbild

Fler vuxna ett stöd i skolorna – kommuners ungdomsledare syns allt oftare på rasterna

Flera österbottniska kommuner har i dag en skolcoach eller utreder behovet av en. Men på många håll har man valt att använda ungdomsledarna ute i skolorna.

Nyhetsbild

Dags för skolstart – så här ser läsåret ut i regionens skolor

På måndag inleder många skolor i nejden ett nytt läsår. Klicka här för att se hur höst- och vårterminen ser ut.

Nyhetsbild

Släkten inte värst när familjen Sundell samlas – "Vår släkt har öppen dörr"

Edla klarade livets motgångar tack vare Guds hjälp och starkt kaffe. Under helgen samlades hennes ättlingar till släktkalas.

Nyhetsbild

Dålig väg ut till Svedjehamn i Björköby – stugägaren Sven-Håkan: "Någonstans ligger problemet"

KORSHOLM Varför klagar så få på vägen ut mot Svedjehamn, undrar Sven-Håkan Back. Han förbryllas över att turister, pendlare och stugägare ska köra på ett lappat tvättbräde.

Nyhetsbild

Michelle och Robin odlar gourmetsvamp i Österhankmo – "Få är lika galna som vi"

KORSHOLM Svampodlarna Michelle Ferm och Robin Libäck har bråda dagar, alla dagar. En omfattande renovering är på gång på Näckrosgården samtidigt som svamparna växer och att skörda dem är tidskrävande.

Nyhetsbild

Avkörning på Singsbyvägen – brottsmisstankar finns

KORSHOLM Vid femtiden på lördagsmorgonen körde en bil ner i diket och krockade med lyktstolpe på Singsbysvägen i Korsholm.

Nyhetsbild

Nu fraktas blåbären från Fågelberget till Japan – svag skörd har lett till höjda priser

KORSHOLM Blåbärssäsongen är i full gång och Korsholmsföretaget Marja Bothnia Berries tar emot och hanterar blåbär för vidaretransport till bland annat Kina. Slutkunderna finns i Japan.

Nyhetsbild

Konsertserien "Musik i augustikvällen" kör igång – klockslaget är 20.20 som vanligt

Verk för accordeon och orgel. Musik från 1200-talet. Körsång. Det här ingår på konsertserien "Musik i augustikvällen" som startar i Korsholms kyrka på söndag.

Nyhetsbild

I Kvevlax lärcenter förbereds skolstarten med full styrka – 370 elever ska få undervisning i den nya skolan

KORSHOLM Lärarna Sonja Häggblom och Annica Svarvar plastar in skolböcker på löpande band. Personalen förbereder just nu skolstarten för 450 elever och anställda i Kvevlax lärcenter.

Nyhetsbild

Tiden räcker knappast till för Riksåttans problemsträcka: "Pengar för sträckan Vassor-Kärklax först under nästa år"

KORSHOLM En lösning med 100-väg och omkörningsfiler längs Riksåttans problemsträcka Vassor-Kärklax har aldrig varit närmare. Men det dröjer än.

Nyhetsbild

Nu måste bildningssektorn i Korsholm spara – så påverkas skolornas och daghemmens verksamhet

KORSHOLM Korsholm måste spara och bildningsnämnden har infört vikarie- och anställningsstopp på grundskolor och daghem i Korsholm. Men vad betyder det i praktiken? VBL har rett ut hur läget ser ut i kommunen.

Nyhetsbild

I-JBK föll mot Sporting efter tam inledning: "Vi började spela för sent"

FOTBOLL Hemmalaget hade svårigheter att skapa något i anfallsvärde och åkte på en käftsmäll. En reducering i slutminuterna räckte inte för att rubba Sporting.

Nyhetsbild

Sjuåriga Ingrid är inte ett dugg orolig inför skolstarten – nya klassläraren Jutta desto nervösare

SKOLA För sjuåriga Ingrid Sundblom i Borgå och nyutexaminerade klassläraren Jutta Maunula i Åbo innebär höstens skolstart ett stort steg. Esbobördiga Vasabon Anna Nylund, klasslärare i Smedsby-Böle skola, uppmanar föräldrar att engagera sig i barnens skolgång.

Nyhetsbild

Blixt antände mark i Korsholm

KORSHOLM Räddningsverket fick larm om en markbrand i Korsholm på onsdagen. Då de kom fram hade elden slocknat av sig själv.

Nyhetsbild

Korsholms huvudbibliotek har fortfarande stängt – renoveringen drog ut på tiden

KORSHOLM Huvudbiblioteket i Korsholm har stängt en vecka längre än vad som ursprungligen var planerat. Samtidigt stänger Kvevlax bibliotek på grund av flytten till lärcentret.

Nyhetsbild

Företagshälsovård under större hatt i Österbotten

Ett nytt bolag bildas för företagshälsovården i Österbotten och Södra Österbotten. Drygt tio kommuner i de båda landskapen väntas gå med i det nya Botnia Företagshälsovård AB.

Nyhetsbild

Logset vann pris för miljösmart skogsmaskin

KVEVLAX Årets skogsmaskin byggs i Kvevlax. Logset vann priset för sin senaste hybridskogsmaskin vid Europas största lantbruksutställning.

Nyhetsbild

En del kommuner erbjuder barn gratis lunch på sommaren – inte aktuellt i Vasa eller Korsholm

MAT I en stadsdel i Borgå serveras gratis lunch i juni. Helsingfors erbjuder gratis mat till barn under 16 år. "Vi har fått jättebra feedback".

Nyhetsbild

Fortfarande endast finskspråkig skylt i Replot

För en månad sedan utlovades en tvåspråkig skylt till Replot. Än har ingen ny skylt dykt upp.

Nyhetsbild

Nya regler kräver mer av avloppen – Tobias och Per-Erik i Solf valde helt olika lösningar

KORSHOLM Nybyggaren Tobias Tåg investerade i minireningsverk medan Per-Erik Röjdahl helt slapp förnya sitt gamla avlopp av ålders- och kostnadsskäl.

Nyhetsbild

Alla åldrar deltog i ÖIDM i Solf – äldsta deltagaren Thor, 90, har orienterat sedan 30-talet

ORIENTERING Långdistansen i ÖID-mästerskapen i orientering i Solf idag lockade 270 deltagare i alla åldersklasser. Äldsta deltagaren Thor Löfroth kommer från Kronoby och har hållit på med orientering i 80 år.

Nyhetsbild

En poäng för FC Sport-j mot ligaförstärkt TuWe: "Vi släppte ju dem inte närmare"

FOTBOLL Förstärkt med fyra ligaspelare från TPS var matchbilden annorlunda än då FC Sport-j och TuWe möttes förra helgen. Vasalaget lyckades ändå plocka med sig en poäng.

Nyhetsbild

Kvinna drunknade i Korsholm

KORSHOLM En äldre kvinna drunknade under en simtur i Korsholm på fredagskvällen. Det meddelar Österbottens polisinrättning.

Nyhetsbild

Miljöerna i Replot i inspirerar – Peter Borotinskij visar arbeten från fyra årtionden

KORSHOLM – Redan då Världsarvsporten började planeras visste jag att jag ville ställa ut här, säger konstnären Peter Borotinskij. Nu är det dags.

Nyhetsbild

Person drunknade vid Replotbron

På torsdagen hittades en person drunknad vid Replotbron i Korsholm. Polisen misstänker inget brott.

Nyhetsbild

Familjen Ketelä sporrar varandra till framgång i bågskytte: "Den som förlorar måste diska"

BÅGSKYTTE I helgen ordnades finländska mästerskapet i bågskytte. Tapio och Tuula Ketelä stod för fantastiska prestationer och båda kammade hem guld.

Nyhetsbild

Slyröjning med ensam traktor ses som trafikfarligt: "Varför får vissa bryta mot reglerna?"

KORSHOLM Sly röjs längs med omfartsvägen i Smedsby med utrustning som sägs vara både trafikfarlig och i strid med reglementet. – Vi ska utreda, uppger NTM-centralen i Österbotten om fallet.

Nyhetsbild

Gymkedja satsar på minigolfbana i Smedsby – ägare William Rönn: "Roligt för både stora som små"

KORSHOLM Om allt går enligt planerna öppnar en minigolfbana inomhus i Smedsby innan jul.

Nyhetsbild

De bjuder in till musik i augustiskymningen

Skymningsmusik i Kvevlax har blivit en tradition. Nytt för i år är att konsertserien utökas från tre till fyra konserter. Therés Holmgren från Stockholm inleder säsongen.

Nyhetsbild

Kraft nollade I-JBK: "Vi kunde kontrollera matchen och ta det lugnare"

FOTBOLL Kraft hade en bekväm tremålsledning efter första halvlek och kunde därefter kontrollera matchen och spara på krafterna inför lördagens kvartsfinal i Regions Cup. Samsonia Kakhaber blev matchhjälte med fyra mål.

Nyhetsbild

Marja vill göra teater som väcker tankar och underhåller – i år har hon regisserat sin första sommarpjäs

Marja Vuori flyttade till Vasa för att studera teater och lärde sig flytande svenska på köpet. I sommar har hon regisserat Korsholms Teaters pjäs på Båskasvallen.

Nyhetsbild

Cecilia Zilliacus fortsätter lotsa festspelen – planeringen inför nästa sommar är i full gång

Nu är det klart – Cecilia Zilliacus är konstnärlig ledare för Musikfestspelen Korsholm i tre somrar till.

Logga in för att följa orten