Korsholm

Nyhetsbild

Virvel av damm drog genom Iskmo – fångades på film

Therese Sundvik hade just kommit till husbygget i Iskmo när kraftiga vindar plötsligt svepte in. Då uppenbarade sig en stoftvirvel bakom vägkrönet. – Det var riktigt spännande, säger Sundvik.

Nyhetsbild

Närpesbo paddlade över Kvarken och slog världsrekord – Inte helt nöjd med tiden

André Haglund från Övermark paddlade med en tävlingskajak över Kvarken i måndags. Sträckan på 60 kilometer är det längsta han har paddlat i ett sträck.

Nyhetsbild

Över 25 grader i vattnet vid flera stränder – varmast vid Vägvik och Komossa

Det är ställvis över 25 grader i vattnet i både Korsholm och Vörå. Badvattnet är bra överallt, förutom i Molpe där det finns blågröna alger. Men när det börjar regna kommer algerna troligen blomma ut.

Nyhetsbild

Hundra hushåll utan post i Smedsby – utdelaren slopade halva rutten

SMEDSBY I en veckas tid undrade Smedsbybon och företagaren Björn Kjerulf var hans post dröjde. Viktiga försändelser – däribland räkningar – kom aldrig fram. Det visade sig att en postutdelare hoppat över hundra hushåll på grund av tidsbrist.

Nyhetsbild

Fartkameror i Kuni har blivit utsatta för ofog – ovanligt, säger polisen

KORSHOLM Två fartkameror längs med riksväg åtta i Kuni har blivit utsatta för ofog. Skadegöraren, eller -görarna, ser ut att ha sprejat linserna med isoleringsskum.

Nyhetsbild

Inga blågröna alger i Petsmo i måndags

Det fanns inga blågröna alger vid badstranden i Petsmo på måndagen, säger Annika Öst, miljö- och hälsoinspektör på Västkustens miljöenhet. I Köklot fanns endast en liten mängd.

Carpella rent från blågröna alger – annat läge i Köklot och Petsmo

KORSHOLM Enligt nya mätningar finns det inte längre blågröna alger vid badstranden i Carpella. Däremot förekommer algerna vid Petsmo och Köklot.

Nyhetsbild

Kallaste jobbet i fryslagret – Hett om öronen i växthuset

Hettan vägrar släppa greppet om Österbotten. I morgon tisdag väntas värmerekord och temperaturer över 30 grader. Då kan det vara skönt att jobba i ett fryslager, medan det i växthusen är aningen svettigare.

Nyhetsbild

Skarvflock sågs i Norra Vallgrund – jagar troligen fisk

REPLOT En skarvflock har siktats vid Raggskär i Norra Vallgrund, rapporterar läsare. De söker troligen fisk, säger Vincent Westberg, specialplanerare på NTM-centralen och ordförande för den regionala skarvsamarbetsgruppen.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Nu börjar EM i fotboll för 19-åringar, med spännande matcher i Vasa och Seinäjoki. Det blir också spökpromenad i Kristinestad, nostalgivandring i Kronoby och fruntimmersmarknad i Korsholm. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Spännande tider för Världsarvsporten

Konst, natur och personliga avtryck. Geir Byrkjeland ordnar program runtom i världsarvet och är rik på idéer för framtida projekt.

Nyhetsbild

Byaevenemang för samman såväl bybor som långväga gäster – "ett trevligt och exklusivt evenemang."

KORSHOLM Det bjöds på perfekt sommarväder under det traditionsenliga evenemanget sim & rodd vid Replot hamn under lördagen. Såväl barn som vuxna deltar i tävlingarna som ordnas av Replot uf.

Nyhetsbild

Regnområden sig norrut från Korsholm och Vörå – Använd dimljus om du kör i kraftiga regnskurar

Kraftiga regnskurar rör sig i Österbotten. Regnområdet nådde precis Vörå och är på väg norrut.

Nyhetsbild

Föräldrar gjorde enkät om Keskuskoulu – nästan alla vill placera barnen i baracker

KORSHOLM Finska skolan i Smedsby, Keskuskoulu, kämpar med mögelproblem. Föräldrarna till barn i årskurs 1-2 har gjort en enkät över huruvida föräldrarna vill placera sina barn i baracker eller i sanerade rum. Kommunen uppger att delar av skolan ska vara tillgänglig till hösten.

Nyhetsbild

Misstänkt sjöskabb vid Vägvik och Grönvik – Att bada i vattnet kan orsaka klåda

PETALAX/KORSHOLM Kliande eksem som uppkommer efter bad kan bero på sjöskabb. Larverna trivs i det varma vattnet, och nu misstänks sjöskabb i både Vägvik och Grönvik.

Nyhetsbild

Bil körde i diket vid Strandvägen

KORSHOLM Olyckan var framme vid Strandvägen på torsdagseftermiddagen. En bil körde av vägen och hamnade i diket.

Nyhetsbild

Torkan tär på spannmålsskörden – "Vi måste vänja oss vid extremväder"

KORSHOLM Just nu pågår sommarens andra torrperiod och väderprognoserna utlovar inget regn de närmaste dagarna. Det leder till oönskade följder för spannmålen.

Nyhetsbild

Pia Simons: Bättre för vår husfabrik i vår jämfört med förra våren

VÖRÅ Det går bra för hustillverkarna i Vasaregionen. Pia Simons, vd för Simons Element i Vörå, säger att efterfrågan till och med varit större den här våren jämfört med förra våren. Göran Heikius, projektförsäljare vid Heikius Hus, ser heller ingen nedgång i efterfrågan.

Nyhetsbild

Vägarbetet i Kvevlax är klart – men nya köer kan uppstå

KVEVLAX Vägarbetet i Kvevlax har bidragit till långa bilköer, speciellt under rusningstid. Men enligt Timo Kulmala, ingenjör på NTM-centralen, är arbetet nu klart. Resultatet är ny asfalt på vägen mellan bron över Lappsundsån och Logset.

Nyhetsbild

Drunkningsolyckan i Köklot: Polisen misstänker inget brott

KORSHOLM En man född 1937 hamnade av okänd orsak i vattnet och kunde inte ta sig i land. Polisen betraktar ärendet som en olycka.

Nyhetsbild

Bra vattenkvalitet vid Vasas och Korsholms stränder – "Det är säkert att simma"

Värmen är den största orsaken till blågröna alger. De senaste proven var bra vid alla badstränder i Vasa, säger Esa Hirvijärvi, miljöinspektör vid Vasa stad.

Krock i Kvevlax – asfaltarbeten orsakar långa köer

Asfaltarbetena på riksåttan i Kvevlax orsakade långa köer också på måndagen. Vid 13.30-tiden inträffade också en liten krock, då en bil blev påkörd av bilen bakom.

Nyhetsbild

LISTA: Här kan ditt barn köpa energidryck

Fråga dina barn, de vet med stor sannolikhet var de får tag på energidryck. VBL listar vilka butiker i Vasa och Korsholm som infört åldersgräns, och vilka som inte gjort det.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kyrkogårdsvandring i Närpes, trailrun på Bergö, familjedag på slagfältet i Oravais och massa musik i Vasa. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Skärgårdskiosken finns på bryggan vid Fjärdskär

KORSHOLM Om du besöker rastplatsen vid Fjärdskär kan det vara kul att veta att där finns en kiosk. Skärgårdskiosken är öppen för andra året i rad och säljer bland annat glass, kaffe och godis.

Nyhetsbild

Klassisk musikal tolkas magnifikt på Båskasvallen

KORSHOLM

Sju skönsjungande ungar charmar publiken med både sång och attityd då Korsholms Teater sätter upp The Sound of Music.

Nyhetsbild

Jubileumsutställning öppnade vid Granösunds fiskeläge

KORSHOLM Samlade bilder, tidningsurklipp och folkdräkter ställs ut vid Granösunds fiskeläge. Det är Replot skärgårds hembygdsförening som firar 60 år och delar med sig av minnen från de gångna åren.

Nyhetsbild

RECENSION: Skäriteatern – "Kan man ändra på traditioner?"

Midsommaren är här igen och den ska firas på det traditionella sättet med midsommarstång, lekar, snaps, sill och nypotatis. Men det finns de som motsätter sig och vill hitta på annat. Men är traditioner till för att brytas?

Nyhetsbild

Lista: Här hittar du den bästa badstranden för just dig

Vill du aktivera dig på stranden med bollsport, SUP:a eller paddla kajak? Behöver du en barnvänlig strand eller vill du kunna sola med enbart kvinnor? Var finns det servering vid stranden, hopptorn eller kajakuthyrning? Här hittar du en lista på ett urval av alla fina stränder i Vasa med omnejd.

Nyhetsbild

Man omkom när båt kapsejsade i Köklot

UPPDATERAD En äldre man omkom i Köklot i Korsholm efter att hans båt hade kantrat, det meddelar Västra Finlands sjöbevakningssektion.

Nyhetsbild

Kenneth och Josefin tvekade inte när båt kapsejsade i Vasa skärgård – "Jag är inte stark men jag fick ett jävlar anamma"

VASA Kenneth Österåker och Josefin Stenholm räddade tre personer när deras båt kantrade i hård vind på midsommaraftonen. Äldre sjöbevakare Jens Södergård berömmer deras insats och tycker det borde finnas flera lika modiga medborgare.

Nyhetsbild

Polisen stoppade drogpåverkad bilist

KORSHOLM/VÖRÅ En 40-åring man är misstänkt för rattfylleri och drogmissbruk efter att kört bil påverkad av amfetamin.

Nyhetsbild

VIDEO: Vägarbeten orsakar långa bilköer norr om Vasa

En vägsträcka på riksåttan strax söder om Kvevlax centrum får ny asfalt och ena körfilen är avstängd - vilket i sin tur leder till långa och långsamma bilköer.

Nyhetsbild

Skyltar som säger nej till fusion uppsatta i Korsholmsbyar – "Folk verkar tycka det är en bra idé"

KORSHOLM Runt om i byarna i Korsholm har det dykt upp skyltar och plakat med texten "Korsholm självständigt". Bakom dessa skyltar står en grupp som vill väcka opinion kring den pågående fusionsdiskussionen mellan Vasa och Korsholm.

Nyhetsbild

En rundtur bland ruinerna ger kunskap om närmiljön

I sommar ordnas flera guidade promenader runt om i Vasa och Korsholm. Nytt för i år är en rutt i Gamla Vasa.

VIDEO: Följ med på rundvandring i Gamla Vasa

Vet du redan allt om Gamla Vasas historia? Här är platserna du borde ha koll på.

Nyhetsbild

Roger byggde sin egen elcykel – "Roligare än att köpa"

SMEDSBY Varför köpa när man kan bygga själv? Så resonerar Roger Andersson i Smedsby. På gården står en egenhändigt tillverkad röd elcykel som för tankarna till en veteranmotorcykel.

Nyhetsbild

Motorcykel och personbil kolliderade på Fjärdskär

KORSHOLM På onsdagsförmiddagen kolliderade en motorcykel med en personbil på Alskatvägen på Fjärdskär i Iskmo by.

Nyhetsbild

Nu kan man spela frisbeegolf i Norra Vallgrund

KORSHOLM För mindre än en månad sedan fick Norra Vallgrund sin egen frisbeegolfbana. – Vi satsar på att ha ett brett sortiment av sporter i kommunen, säger Kjell Backlund, idrottsanläggningsansvarig för Korsholms kommun.

Nyhetsbild

Skäriteatern redo för premiär – "En midsommarfest kan ju spåra ur på vilket sätt som helst"

TEATER På Brännkull i Replot håller man på att fixa det sista med scenografin innan premiären av "Bland måsskit, landkrabbor och hopplösa grodor". Gänget har övat intensivt under en månads tid och på fredag ska både repliker och danssteg sitta.

Nyhetsbild

Över 165 personer gick för cancerdrabbad man – systern: "Jag är otroligt rörd"

KORSHOLM En tipsrunda för barn och elva rulltårtor är två saker som fixades inför måndagens evenemang i Karperö. Byns marthor ordnade "Gå för livet", ett evenemang för att samla in pengar till Lena Gillbergs cancersjuka bror. Över 165 personer deltog.

Nyhetsbild

Bilist stoppad på Strandgatan i Vasa – blåste 2,59 promille

VASA En man född 1962 misstänks för grovt rattfylleri efter att stoppats på Strandgatan i Vasa på söndag eftermiddag.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Tomatkarneval i Närpes, Vörådagar, Wasa footboll cup, premiär på "Lemmy badade aldrig i Närpes å" på Närpes Teater och mycket, mycket mer. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Här tar Smedsby centrum form

KORSHOLM Se upp om du kör genom Smedsby de närmaste dagarna. Nu har nämligen arbetet med att piffa upp centrum kommit i gång. Vägen är nu uppgrävd och en rondell tar form.

Nyhetsbild

Alla fusionsgrupper blir inte klara med sina rapporter i tid

Det har tagit mer tid än väntat att få jämförbara uppgifter för de arbetsgrupper som tar fram material för utredningen av en fusion mellan Vasa och Korsholm.

Nyhetsbild

Jan Richardsson är regionens största Stones-fan: "Vad ska jag göra när de lägger av"

KORSHOLM Det finns tre personer i världen som äger en komplett samling skivor av bandet The Rolling Stones utgivna i England på skivmärkena Decca och London. En av dem bor i Solf. Hans namn är Jan Richardsson och han beskriver sig själv som en riktig musiknörd.

Nyhetsbild

I Korsholm byts kläder mot kläder – "det bästa konceptet för återvinning"

KORSHOLM Evenemanget där deltagarna förnyar sina garderober och samtidigt gör en miljögärning har hittat till Korsholm. Under fredagskvällen ordnades en klädbytarträff i Kulturhuset i Smedsby.

Nyhetsbild

I sommar sjunger Maria do-re-mi på Båskasvallen med barnen von Trapp

VEIKARS "The Sound of Music" kom att bli gnistan som fick Rebecka Sretenovic att lämna ett liv som inte kändes rätt och i stället satsa på att bli musikalartist. Nu spelar hon huvudrollen som Maria när Korsholms Teater sätter upp den här musikalen.

Nyhetsbild

Årets postrodd över Kvarken inhiberad

BJÖRKÖ Vädret är inte på arrangörernas sida och man väljer därför att annullera årets postrodd. I stället ordnas en kortare DeGeer-rodd.

Nyhetsbild

Nu återuppstår kiosken i Köklot fiskehamn

KÖKLOT Kiosken vid Köklot fiskehamn har stått tom i åtta år. Nu har Ole Lundberg köpt tillbaka den. Lundberg tror att Köklotborna kommer uppskatta att kiosken öppnas igen. – Kiosk Ankaret har den hetat och det kommer den heta i fortsättningen också, säger Lundberg.

Logga in för att följa orten