;

Korsholm

Nyhetsbild

Replotmannens advokat: "Vi kommer att söka skadestånd"

Advokat Harry Träskbäck företrädde Replotmannen som friades för dödsvållande i hovrätten. Mannen satt häktad i nästan fyra månader. Vi kommer att söka skadestånd för de dygnen, säger Träskbäck.

Nyhetsbild

Sista fusionsdiskussionen har börjat

KORSHOLM Ungefär 50 personer har samlats i Toby skola för att på båda inhemska språken bolla tankar om en eventuell fusion mellan Vasa och Korsholm.

Hovrätten friar Replotman: Vållade inte fruns död

I RÄTTEN En 65-årig man från Korsholm frias från åtal om dödsvållande. Han friades i tingsrätten i mars 2017. Nu friar också hovrätten honom.

Nyhetsbild

Kjell Herberts välkomnar ny enkät i fusionsfrågan

KORSHOLM 2015 sa 72,5 procent av korsholmarna nej till en kommunsammanslagning. Men det var då det, säger forskaren Kjell Herberts. I dag är utgångspunkten en annan.

Nyhetsbild

MSK valde Martin Ahlskog till ordförande - för tionde gången

KORSHOLM MSK(Mustasaaren Suomenkielinen Kunnalisjärjestö) höll möte på Vallonia i Smedsby i söndags. På mötet valdes en ny styrelse.

Nyhetsbild

Elever och lärare: "Vi hoppas att de äldstes dans blir en tradition"

VIDEO Efter att abiturienterna firade sin dag i torsdags är det tvåornas tur att stå i rampljuset i dag. Efter flera veckors intensiv övning visar eleverna på Korsholms gymnasium sitt bästa på de äldstes dans.

Nyhetsbild

Show och dans i Replot uf – nu är det dags för "#ViÅ

REVY Replot uf:s föreställning "#ViÅ (...har något att visa upp i år)" är inte en traditionell revy, men har alla ingredienser som behövs för att locka publiken till skratt.

Nyhetsbild

Korsholmare förgrep sig på tonårspojke – får villkorligt

En 30-årig man från Korsholm döms till 7 månaders villkorligt fängelse för sexuellt utnyttjande av barn. Pojken var 14 år när de sexuella akterna ägde rum.

VBL rättar

KORSHOLM I artikeln om att Korsholm utsett sin fusionsgrupp (VBL 21.2) står det att Ralf Degerlund (SFP) är för en fusion med Vasa. Det stämmer inte.

Nyhetsbild

Byarna och byråkratin intresserar när det diskuteras fusion

KVEVLAX. Det var fullsatt i Kvevlax skola när korsholmarna ville diskutera kommunfusion. Många funderade bland annat på byråkrati och byarnas utveckling.

Köklot får behålla sitt röstningsområde

KORSHOLM Kommunstyrelsen motiverar sitt beslut med att det annars skulle bli alldeles för långt till närmaste vallokal.

Korsholm vill inte ha ändringar i sophanteringen

KORSHOLM Nu har också kommunstyrelsen i Korsholm behandlat avfallstransporterna. Kommunen vill hålla kvar det nuvarande systemet.

Vasa Elnät vill bygga ny kraftledning till Kvevlax

KORSHOLM Vasa Elnät vill bygga en ny 5,6 kilometer lång kraftledning från Westenergy till Kvevlax. Korsholms kommun ställer sig positiv till det.

Nyhetsbild

14 motioner väntar på svar i Korsholm

KORSHOLM Motionen om mellanmål i skolan är den äldsta motionen som inte ännu fått ett svar. Den lämnades in hösten 2016.

Nyhetsbild

Tre ville vara suppleant i Korsholms fusionsgrupp – Monica Sirén-Aura fick mest röster

KORSHOLM Kommunstyrelsen röstade om vem som skulle få vara suppleant i förhandlingsgruppen. Monica Sirén-Aura vann överlägset över Michael Luther och Jane Trygg-Kaipiainen.

Nyhetsbild

Korsholmarna får säga om de vill ha någon folkomröstning

Nästa vecka får korsholmarna en enkät med posten, där de får berätta vilka frågor som vore viktiga vid fusionsförhandlingarna med Vasa. De får också säga om de vill ha någon folkomröstning om en eventuell fusion.

Nyhetsbild

Deras uppdrag: Hjälpa till att samla in en kvarts miljon åt Wasa Teater

VASA Nio ambassadörer ska hjälpa till att skramla ihop resten av pengarna till renoveringen av Wasa Teater. Det fattas fortfarande 250 000 euro.

Nyhetsbild

Två topprankade fårgårdar har blivit en - De här fåren hör till landets bästa

KORSHOLM Det blev något utmanade att driva två fårgårdar på 180 kilometers avstånd från varandra. Så Henrik Ingo och Hannele Ulvo gjorde slag i saken – Hanneles får och hon själv flyttade in hos Henrik.

Nyhetsbild

Man körde 131 kilometer i timmen på 80-väg

KORSHOLM En man född 1956 misstänks ha gjort sig skyldig till grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Björneborgsvägen i Korsholm.

Nyhetsbild

Lars Gästgivars om ledningsgruppen: Den utsågs kanske lite förhastat

KORSHOLM Kommunstyrelsen i Korsholm gör ett nytt försök med att utse en ledningsgrupp för fusionsförhandlingarna. Gruppen med tolv medlemmar är för stor. Nu är förslaget fyra politiker.

Nyhetsbild

Sista försöket för massivt muddringsprojekt – största utmaningen återstår

KORSHOLM Muddringen av Solf och Toby åar är inne på slutrakan. Cirka 20 procent av det massiva projektet är ogjort. Det kan låta lite, men framöver blir muddringen mer utmanande än någonsin tidigare.

Nyhetsbild

Unga om en fusion : Ibland kan det bli hårda diskussioner

KORSHOLM Visst har de unga en åsikt i fusionsfrågan, men ett diskussionstillfälle känns inte som rätt forum att vädra sina åsikter, säger tre ungdomar från Korsholms gymnasium.

Nyhetsbild

Demenssjuka spåras med gps-klocka – larmar om man går vilse

KORSHOLM Många personer med demens går vilse när de lämnar sina hem. I Korsholm har man testat gps-klockor sedan november. De ska ge trygghet åt både patienter och anhöriga.

Nyhetsbild

Korsholms företagarförening fick pris som årets lokalförening

Korsholms företagare lyckades värva många nya medlemmar i fjol. Det är en orsak till att föreningen får priset "Årets lokalförening". Priset delas ut av Företagarna i Finland.

Korsholm köper mer mark

KORSHOLM Korsholm köper mer mark för att ge plats åt eventuella batterifabriker.

Fler ansluter sig till avloppsnätet – "Vattenverket har jobbat effektivt"

KORSHOLM Vid årsskiftet fanns det 69 fastigheter i Korsholm som fortfarande inte hade anslutit sig till det kommunala avloppsnätet. Det är ändå färre än förr.

Nyhetsbild

Korsholm kan få tio nya busskurer

KORSHOLM Behovet av fler busskurer i Korsholm väckte diskussion i samhällsbyggnadsnämnden. Planen är att bygga tio nya kurer med start 2019.

Nyhetsbild

Vårdnämnden om mjölk: Nuvarande kostråd är bra

KORSHOLM I dag serveras det fettfri och fettfattiga mjölkprodukter i skola och daghem, och det är bra anser vårdnämnden i Korsholm. Men det är upp till kommunen att bestämma om man vill servera andra alternativ.

Nyhetsbild

Veterinären: "Vi kunde inte vänta"

KORSHOLM Länsveterinär Minna Lemettinen backas upp av enhetens chef: "Åtgärden var nödvändig."

Nyhetsbild

Holger blev av med sina 102 får: "Det tuffaste jag upplevt"

KORSHOLM Holger Viklund i Vikby blev av med alla sina 102 får när de plötsligt avlivades före jul. Nu väntar en rättsprocess mot veterinärens beslut.

Nyhetsbild

Motion: Ordna gratiskurser i it åt de äldre

KORSHOLM Alice Lillas (SFP) vill att Korsholm ska vara en föregångare och ordna gratis it-kurser åt pensionärer och 65 år fyllda.

Nyhetsbild

Nu är det bestämt: Korsholm får två skolpsykologer

KORSHOLM In i det sista försökte Karina Björninen (MSK) jobba för ett beslut på tre skolpsykologer. Men det blev två, helt enligt styrelsens förslag.

Nyhetsbild

Världens snabbaste småbilar tävlar i Korsholm

KORSHOLM Drygt tio centimeter långa med en topphastighet runt 100 kilometer i timmen. Det kommer att gå undan när miniatyrbilar gör upp om VM-titeln.

Parkering flyttas för att få plats för daghem

KORSHOLM Nästa år ska ett tredje moduldaghem stå klart på skolområdet i Toby, Korsholm. Men detaljplanen måste ändras först. I dag finns ett parkeringsområde på platsen.

Nyhetsbild

Korsholmsnämnd: Sophanteringen ska fortsätta som hittills

KORSHOLM Fastighetsägarna ska beställa sophämtningen, precis som förr. Det tycker samhällsbyggnadsnämnden i Korsholm.

Nyhetsbild

Svenskan stor fusionsfråga i Solf

Allt från svenskans framtid till föreningsbidrag och enskilda vägar var på agendan när korsholmarna igen fick chans att säga vad som är viktigt att diskutera i fusionsförhandlingarna med Vasa.

Nyhetsbild

Förslag: Brett utbud av gratis preventivmedel

KORSHOLM Diskussionen löpte friskt då vårdnämnden i Korsholm behandlade motionen om gratis preventivmedel åt unga. En del frågade sig om trettonåringar behöver preventivmedel.

Nyhetsbild

Bo-Eric Herrgård slutar efter 30 år på Fladan

KORSHOLM Oersättlig. Så beskriver chefen Stefan Hjort sin långvariga och trogna arbetskamrat. På fredagen gör Bo-Eric Herrgård sin sista dag på jobbet. Sedan blir han en glad pensionär.

Nyhetsbild

Motkandidaten Broman ser ingen dramatik i valförlusten

KORSHOLM Christoffer Ingo tagit ordförandeklubban för SFP-gruppen i Korsholm efter ett jämnt val. Motkandidaten Samuel Broman är inte besviken. – Det var ett val, inget mer, säger han.

Nyhetsbild

Ögonvittnen till branden: "Det känns hemskt"

KORSHOLM Grannskapet märkte såväl av blinkande ljus som rök när ett parhus började brinna på Lisavägen i Smedsby på tisdag kväll. De tycker att det är grymt när olyckan är framme i närheten.

Nyhetsbild

Polisen: Ingen brottsmisstanke vid parhusbrand i Smedsby

UPPDATERAD Brandorsaksutredningen har inletts för branden som uppstod i går i Smedsby i Korsholm. Polisen börjar utreda branden på onsdagsmorgonen.

Nyhetsbild

Filialbiblioteken i Korsholm kan få längre öppethållningstider

KORSHOLM Biblioteken i Korsholm kan stå inför förändringar, men först vill man höra kommuninvånarnas åsikt. Meningen var att kommunen skulle skicka ut en enkät under våren, men det stötte på patrull.

Nyhetsbild

Ingo ny ordförande för SFP-gruppen i Korsholm med en röst

UPPDATERAD – Min uppgift blir att hålla stämningen god inom SFP-gruppen. Vi har en stor fråga att behandla det kommande året och vi vet att gruppen inte är enig, säger Christoffer Ingo om det nya uppdraget.

Nyhetsbild

Korsholm och Vasa vill ha ny och unik språkutredning

KORSHOLM Lite spännande och experimentell. Så sammanfattar forskaren Siv Sandberg den språkutredning hon ska göra åt Korsholm och Vasa.

Nyhetsbild

Parhus brann i Smedsby - två till sjukhus

UPPDATERAD Klockan 22.25 i går kväll kom larmet om en brand i ett parhus i Smedsby, Korsholm. Två personer fördes till sjukhus med lindriga skador.

Nyhetsbild

130 tankar gas varje månad

KORSHOLM Antalet gasbilar i Finland har fördubblats på ett år. Vasaregionen får en tankningsstation till i år.

Nyhetsbild

Stig Beijar: "Jag beundrade Kamprad"

KORSHOLM Under en tid arbetade krafter i Vasa och Korsholm aktivt för att få ett Ikea-varuhus till regionen. En av dem var Stig Beijar från Korsholm.

Nyhetsbild

Blomqvist löpte nationsrekord

FRIIDROTT Medeldistansaren Nathalie Blomqvist är redan i vass hallform. I lördags löpte hon finländskt rekord på 800 meter i 17-årsklassen på lång bana.

Nyhetsbild

Snart får världsarvet ett eget hus

KORSHOLM I början av april ska Havets hus vara klart. Här ska besökare kunna bli inspirerade och få information om världsarvet.

Nyhetsbild

Buss i diket i Jungsund i morse – bussbolagschef: "det börjar bli för farligt"

KORSHOLM Även i Jungsund körde en buss i diket vid åttatiden i morse och halkan har orsakat förseningar i lokaltrafiken under dagen. "Det börjar bli för farligt – vi har ju levande last", säger bussbolaget Wiik & Ströms vd Patric Wiik.