Korsholm

Nyhetsbild

Korsholm bekymrar sig över vargarna – "Dagisbarnen går inte längre till mulleskogen"

KORSHOLM Politiker och tjänstemän i Korsholm är bekymrade över de vargobservationer som har gjorts i kommunen. Situationen har lett till att man tvingas begränsa skol- och dagisbarnens rörlighet.

Nyhetsbild

Friskvårdsdagen gav chansen att prova något nytt – och ta reda på dagsformen

KORSHOLM För många seniorer är friskvårdsdagen i Botniahallen i Smedsby tradition. I det digra programmet blandas däremot nytt och beprövat. Flera av de drygt 1000 på plats tog chansen att prova något nytt.

Nyhetsbild

Politiker fick fusionsvägkost: "Det behövs en viss storlek för att vara attraktiv"

En kommunsammanslagning betyder inte automatiskt utveckling. Det kom fram på ett fusionsseminarium i Korsholm.

Nyhetsbild

Fusionen diskuteras på seminarium – politiker matas med information och statistik

KORSHOLM Politiker från Korsholm och Vasa har samlats för att diskutera regionens livskraft och välmående. Seminariet pågår hela dagen.

Nyhetsbild

Dagmamma: "Vargen gick förbi medan vi var ute"

KORSHOLM Camilla Lervik-Särs är en av de två dagmammorna i Tölby som bor nära där vargen rörde sig på måndagsmorgonen. Hon var ute med barnen när vargen gick förbi ungefär 100 meter från hennes gård.

Nyhetsbild

Över 1000 seniorer samlas i Botniahallen – allsång och modevisning nya inslag under friskvårdsdagen

KORSHOLM På tisdag samlas över 1000 personer i Botniahallen i Korsholm. Det är dags för den traditionella friskvårdsdagen för seniorer. Nytt för i år är allsång och modevisning.

Nyhetsbild

Varg rörde sig på gårdsplaner i Tölby – två dagmammor nära

UPPDATERAD Kvart före nio på måndagsmorgonen såg Paula och Bengt Nordkvist på Marabacktået i Tölby en varg som gick över gårdsplanen. Kjell Friberg, rovdjurskontaktperson i Tölby, bekräftar att det rör sig om en varg och säger att det på båda sidor om spåret finns dagmammor med små barn.

Nyhetsbild

Hela Solfs mamma Eaca går i pension – "Jag kommer att sakna jobbet"

Efter att ha skött om Solfbarn i 40 år är det dags för Eaca Östman-Nyholm att gå i pension. Men hon lovar, hon kommer att fortsätta göra inhopp.

Nyhetsbild

I Böle vill man få igång byagemenskapen – drog till sig byborna genom kalas

KORSHOLM Vikingborg ungdoms- och hembygdsförening vill att Böleborna ska börja samlas oftare i föreningshuset, nya Bölebor är mer än välkomna. Två av de färskare byborna föreslår att lösningen stavas käpphästridning.

Nyhetsbild

8 av 10 inom det kommunala är kvinnor: "Det skulle vara bra att få in fler män"

Över 90 procent, i vissa fall 100 procent, av vårdarbetarna i de österbottniska kommunerna är kvinnor. Även inom skola och dagvård är största delen av personalen kvinnor.

Nyhetsbild

Sen utdelning och försvunnen post oroar Österhankmobor – "Man väntar till och med på räkningarna"

KORSHOLM Hushållen Herrgård och Hydén i Österhankmo har tröttnat på att jaga uteblivna och försenade försändelser. Enligt Posti är orsakerna bakom trasslet flera.

Nyhetsbild

Våghalsiga surfare trotsade stormen i Södra Vallgrund

KORSHOLM Med lite mod är det fullt möjligt att surfa på Kvarken. André Snåre och några till trotsade den hårda vinden och gav sig ut för att jaga surfingvågor. Se bilder från skärgårdssurfningen!

Nyhetsbild

Många investeringar i Korsholm nästa år – Solf friluftsbad får sin rutschbana

KORSHOLM Förra sommaren fick Korsholm en vattenrutschbana av Lars Gästgivars (SFP). Kommunen får stå för monteringen och för badvakten som vattenrutschbanan kräver.

Nyhetsbild

Hårda vindar leder till elavbrott – Vasa Elnät: över 3000 hushåll utan el

UPPDATERAD 18:19 Tusentals hushåll i Vasa, Korsholm och Malax var utan el på torsdagen, enligt Vasa Elnät. Det är den kraftiga vinden på närmare 24 meter per sekund som ställer till det på många håll. Vasa Elnät råder kunderna att vara beredda på fler avbrott. På eftermiddagen hade antalet ellösa kunder minskat.

Nyhetsbild

Problem med inomhusluften i Keskuskoulu sätter mycket hård press på Korsholms budget

KORSHOLM Samhällsbyggnadsnämnden behöver en halv miljon till för att sy ihop årets budget. Orsaken är oväntade kostnader för Keskuskoulu.

Karperö och Kalvholm kan få kommunalt avlopp

KORSHOLM Kalvholm och norra delarna av Karperö ser ut att få kommunalt avloppsledningsnät. Intresset var inte tillräckligt stort i Västerhankmo.

Nyhetsbild

Elever ska evakueras under flera år – Korsholm söker nu hållbara lösningar

KORSHOLM Keskuskoulu och även Korsholms högstadium behöver bra, tillfälliga utrymmen att vistas i de kommande åren. Baracker duger inte, anser samhällsbyggnadsnämnden. Fastighetsverket får nu i uppdrag att hitta en lösning.

Nyhetsbild

Botniahallens tak kan förnyas 2022 – ordförande: "Vi är ute i god tid"

På Vasaregionens arenors samkommunstyrelses möte beslöt man att planeringen för en renovering av Botniahallens tak och inre utrymmen ska inledas nästa år. De årliga reparationerna av taket räcker inte till längre för att hålla det i skick.

Nyhetsbild

Kommunpolitiker i Korsholm åtalad för misshandel – "Jag känner mig inte skyldig"

En man slog Korsholmspolitikern i ansiktet så att näsan började blöda och en kvinna sparkade honom på örat. Då svarade kommunpolitikern med att vrida upp mannens hand bakom ryggen. Nu har alla tre åtalats för misshandel.

Nyhetsbild

SMN Agricenter ordnade öppningsdag – vill vara lyhörda för jordbrukarna

SOLF På onsdagen bjöd SMN Agricenter på korv och kaffe och visade upp sig för Solfborna. Det nygamla företaget har varit aktivt i en och en halv månad och responsen har varit positiv. På sikt vill företaget erbjuda detaljhandel till Solfborna utöver lantbruksvarorna, säger verkställande direktör.

Nyhetsbild

Lågt flygande helikopter hjälper Vasa Elnät inspektera ledningar

En blå helikopter som flyger ovanligt nära marken har siktats på flera håll i dag, onsdag. Det rör sig om Vasa Elnät som inspekterar elledningarna och kontrollerar var röjning behövs.

Nyhetsbild

Nybäck Invest bygger stockhus i Smedsby

KORSHOLM Med över 30 års erfarenhet från den tillverkande industrin är Roger Nybäck van att hantera stora projekt. Därför är det ingen överraskning att Nybäck Invest planerar att bygga två parhus och två småhus i Smedsby.

Nyhetsbild

Sämsta skörden på åratal – torkan och värmen dödade lingonen

Det blev ett dåligt lingonår i år. Det finns risk att lingonprodukter tar slut i butiken i vår. Men den som plockar tjänar mer för de röda bären.

Nyhetsbild

Korsholm satsar på idrotten i Smedsby skolcentrum

KORSHOLM Det ser ut att bli en konstgräsplan i Smedsby skolcentrum. Med lite budgettrolleri får man nämligen tillräckligt mycket pengar för att börja anlägga den. Samtidigt vill kultur- och fritidsnämnden även göra andra satsningar på idrotten.

Nyhetsbild

Korsholms musikinstitut höjer avgifterna

KORSHOLM Vill du studera musik i Korsholm får du vara beredd att punga ut med lite mera pengar. Fritids- och kulturnämnden i Korsholm föreslår nämligen att musikinstitutet ska höja några avgifter.

Nyhetsbild

På fredagen firar vi Alzheimerdagen – "Att vårda en minnessjuk är som att lägga pussel med personens liv"

KORSHOLM Hur ser kriterierna för en god vård av minnessjuka ut i dagens läge? Det diskuterades på tisdagen i Korsholms vuxeninstitut då vårdare, experter och minnesföreningar deltog i firandet av minnesveckan. Det viktiga, anser alla, är att den sjuke ska kunna påverka sitt eget liv.

Nyhetsbild

Sjunkande intresse för att kandidera i församlingsvalet – "Hoppas folk röstar"

Det har varit svårt att hitta kandidater till församlingsvalet men i de flesta församlingar har man i alla fall fått ihop tillräckligt många för att ordna ett val.

Nyhetsbild

15-åriga Rika är utbyteselev i Korsholms högstadium: "Alla är så snälla mot mig"

KORSHOLM Huslig ekonomi och handarbete är helt nya bekantskaper för tyska Rika Scherer som är utbyteselev i Korsholms högstadium.

Nyhetsbild

Peter Jofs vandrade 800 kilometer längs Pyrenéerna – "Utmaningen och vyerna lockade"

KORSHOLM Efter 34 dagar bland bergen har Korsholmsbon Peter Jofs nu vandrat klart, för den här gången. För fyra dagar sedan kom han hem till Finland efter att ha gått 800 kilometer längs bergskedjan Pyrenéerna. – Många inser inte hur krävande det kan vara att vandra i bergen, säger han.

Nyhetsbild

Hoppa på bussen gratis i Vasa och Korsholm på fredag

På lördag firas den internationella bilfria dagen men redan på fredag tjuvstartar busstrafiken i Vasa och Korsholm firandet. Samtliga busslinjer är då gratis för passagerarna.

Nyhetsbild

Korsholmare körde rattfull i Lillkyro

KORSHOLM Vid tretiden på söndagsmorgonen fick polisen en anmälan om en misstänkt rattfyllerist i Lillkyro. Det visade sig vara en 35-årig man från Korsholm.

Nyhetsbild

Häst fastnade i dike under simtur

KORSHOLM En häst tog en simtur i ett dike på Kalvholmsvägen i Korsholm, men fick sedan svårigheter att ta sig upp. Då ryckte räddningsverket ut och räddade den trötta hästen.

Nyhetsbild

Minnesveckan inleds på måndag – seminarium hålls i Korsholm

Med anledning av nationella Minnesveckan ordnas ett svenskspråkigt landskapsseminarium i Korsholm på tisdag. Minnesvänliga Österbotten är temat.

Nyhetsbild

LISTA: Här är Korsholms fem dyraste hus

BOSTADSKOLLEN De dyraste husen till salu i Korsholm just nu har inte bara feta prislappar gemensamt: Tomterna är stora i fyra av fem fall. Se listan över de fem dyraste husen här!

Nyhetsbild

Baracker är inte en hållbar lösning för Keskuskoulu – bättre lösning utreds

KORSHOLM Korsholm utreder som bäst var man kunde hitta nya och bättre evakueringsutrymmen för Keskuskoulu i Smedsby. Eleverna behöver vara i exil 3–5 år.

Nyhetsbild

Taket på Botniahallen läcker – renovering 2022 föreslås

Botniahallens tak läcker på minst tio olika ställen. I kontorslokalerna läcker vatten in i innerkonstruktionerna när det regnar. Vasaregionens arenor har visserligen försökt lappa taket, men det räcker inte.

Nyhetsbild

Bildningsnämndens ordförande: Vi har bekymmer, lindrigt sagt

KORSHOLM Skolor och daghem i Korsholm växer så det knakar. Det gör däremot inte budgetramen. Bildningsnämnden skulle behöva 2,3 miljoner euro mer.

Nyhetsbild

Två till sjukhus efter kollision i Grönvik

UPPDATERAD 13.16 Tre personbilar var inblandade i en krock på Alskatvägen i Grönvik på fredag förmiddag. Två personer fördes med ambulans till Vasa centralsjukhus men inga allvarliga personskador inträffade.

Nyhetsbild

Korsholm fortsätter erbjuda gratis dagvård för de som är borta under skollov

KORSHOLM Några veckor eller månader gratis dagvård om barnen är borta under skolloven har gett positiva effekter i Korsholm. Därför fortsätter man med konceptet.

Bildningsnämnden hälsar: Behövs fler toaletter och banor i en simhall i Smedsby

KORSHOLM Bra om det byggs simhall i Smedsby men det behövs mer rum för skoleleverna tycker bildningsnämnden.

Nyhetsbild

Fågelberget får lunchrestaurang – "Många har frågat när vi ska satsa i området"

KORSHOLM Nästa vecka slår Foodz Corner upp dörrarna på Fågelberget. – Det har redan länge funnits en efterfrågan på en lunchrestaurang i det här området, säger ägaren Sofia Kitinoja som sedan tidigare har Foodz Corner i Stenhaga.

Nyhetsbild

Pratkvarnen efterlyser fler afatiker till sin grupp: "Viktigt att få skratta och dricka kaffe"

KORSHOLM En omtyckt svenskspråkig diskussionsgrupp för afatiker riskerar att torka in om det inte kommer nya medlemmar.

Nyhetsbild

Även nästa år blir en utmaning för vården i Korsholm och Vörå

KORSHOLM

Korsholm hoppas kunna anställa en missbrukarkoordinator nästa år. Dessutom borde pengar för gratis preventivmedel rymmas in i budgeten. Men det kan, som nu, bli tajt att få slantarna att räcka.

Nyhetsbild

Stort intresse för att spela Näcken – men nu blir det bråttom att fotografera

KORSHOLM Sex personer ville låta sig fotograferas som Näcken i Kyro älv. Ansökningstiden gick ut redan på onsdagen. "Vi var tvungna att snabba på för vädret blir ju snart svalare", säger Pia Smeds, ordförande för byarådet i Älvbyarna.

Nyhetsbild

Tre fall av rattfylleri i Vasa och Korsholm

Rattfyllerier sysselsatte polisen i Vasa och Korsholm i går. Samtliga chaufförer är misstänkta för straffbart bruk av narkotika.

Nyhetsbild

Fritt fram att välja sophämtare själv – Stormossens önskemål fick inget gehör

Fastighetsägare i Vörå, Korsholm, Vasa, Storkyro, Malax och Korsnäs får själva välja vem som ska hämta soporna. Vasaregionens avfallsnämnd var enhällig i sitt beslut på tisdagskvällen. – Jag hoppas verkligen att inga besvär ska lämnas in, säger nämndens ordförande Michael Luther.

Nyhetsbild

Korsholm om stomnätet: Utkastet kan inte godkännas

KORSHOLM Korsholms kommun har gett sin åsikt om stomnätet för landsvägar och stomnätet för järnvägar. Kärnbudskapet är att utkastet inte kan godkännas som sådant.

Klobbskat–Valsörarna föreslås bli offentlig farled

KORSHOLM Trafikverket vill klassa upp farleden Klobbskat–Valsörarna till en offentlig farled. Korsholm ställer sig mycket positiv till förslaget.

Nyhetsbild

Ekonomidirektör om Korsholms ekonomi: "Det här kan inte fortsätta länge"

KORSHOLM Allt tyder på att Korsholms planerade överskott på 1 miljon euro blir ett underskott på 1,3 miljoner euro. Nu måste nämnderna hålla i pengabörsen så gott det går.

Korsholmstyrelsen ställer sig positiv till Korsholmsapp

KORSHOLM Kan en app vara något för Korsholm? Det ska kommunikationsgruppen nu fundera på.

Logga in för att följa orten