Korsholm

Nyhetsbild

Irländaren Ronan Caulfield målar landskap och hyr ut stugor på Björkö

Livet på Björkö skiljer sig en hel del från livet i Irland, säger Ronan Caulfield. I sommar ska han hålla nybörjarkurser i landskapsmålning.

Nyhetsbild

Larmare såg rök på andra sidan Karperöfjärden – räddningsverket: "Snälla elda inte på gården just nu"

Räddningsverket ryckte ut till Sidländsvägen i Korsholm på fredagen. Väl framme fick de ta hjälp av personen som larmat.

Nyhetsbild

Fanny Söderström från Korsholm storspelar i ligagiganten KuPS: "Vi dominerar de flesta matcherna"

FOTBOLL Fanny Söderström och KuPS går starkt framåt mot ligaguld. Målvakten Söderström har tagit en stor roll i laget och hållit nollan i de flesta matcher hon spelat.

Nyhetsbild

På semestern jagar Robin Salo birdies och gäddor – NHL-framtiden oviss: "Ser till att hålla mig i skick"

ISHOCKEY I vintras fick Robin Salo smak för livet i NHL. Efter debuten och sitt första mål för New York Islanders är han fast besluten om att etablera sig i rampljuset.

Nyhetsbild

Johan Wester från Södra Vallgrund ringde sjöbevakningen men fick ingen hjälp – "Varför kan man inte bara ringa stationen?"

REPLOT Ett samtal blev till flera när Johan Westers båt fick motorstopp mitt i farleden utanför Södra Vallgrund. – Sjöbevakningen sa att de inte hade några lediga patruller så jag fick hjälp av bekanta i stället, säger Wester.

Nyhetsbild

Bil körde av vägen i Malax – orsaken ännu oklar

Två mindre trafikolyckor har skett i Malax och Korsholm. De inblandade personerna skadades inte allvarligt.

Nyhetsbild

Tobias grundar nytt bolag i Kuni, vill omvandla rivningsmaterial till nya möbler: "Jordens resurser räcker inte till annars"

Bygger ny terminal vid Larven Work Park i Kuni. Nybildade Nordic Green Recycling ska satsa på att rena olika rester så att de kan säljas vidare.

Nyhetsbild

Vägdirektör Anders Östergård om olycksdrabbade korsningen i Kvevlax – "Vi måste analysera olyckorna"

Korsningen mellan riksväg 8 och Herrgårdsbacksvägen i Kvevlax är farlig. Anders Östergård, direktör på NTM-centralen, säger att det egentligen bara finns en sak att göra för att göra den säkrare – i nuläget.

Nyhetsbild

Lång kö på riksväg 8 när två bilar krockade i Kvevlax: "Ett par olyckor på kort tid"

KVEVLAX Just innan klockan 16 gick larmet om en trafikolycka i Korsholm på riksväg 8. I en timme fick Österbottens räddningsverk dirigera trafiken från norra filen.

Nyhetsbild

Urusla vägar oroar Replotbor – "Att cykel- och gångbanan aldrig färdigställts är huvudlöst"

Den söndervittrade Replotvägen ska få ny beläggning under sommaren. I Replot byaråd vädjar Marika Nylund och Tomas Berg om att cykel- och gångbanan färdigställs.

Nyhetsbild

SE BILDER: På fältträffar i Österbotten ger experter råd till jordbrukare

På Söderfjärden samlades bönder från olika håll i Österbotten för att lyssna på och få tips från experter. Bland annat kollagring, underbevattning och ogräsbekämpning diskuterades.

Nyhetsbild

Hanna från Replot jobbar som reseguide i värmeböljan på Mallorca: ''Turisterna är inte beredda på att det ska vara så här varmt"

Hanna Ehn berättar att många turister på Mallorca har fått solsting av värmeböljan. – Det är tungt att jobba när det är så varmt, säger Hanna.

Nyhetsbild

Femman bästa ÖID-förening både i Jukola och Venla

ORIENTERING Femmans 70:e plats och Brahes 87:e plats i Jukolakavlen är föreningarnas bästa placeringar på tio år. I Venlakavlen var Femman både ÖID-bäst och näst bäst.

Nyhetsbild

Kafé och lokalt hantverk samsas i Sommaröhallen: "Det är en viktig knutpunkt för byborna"

I 30 år har Sommaröhallen i Södra Vallgrund besökts flitigt av bybor och turister. För Annika Martois-Alanen och Katja Rinta-Porkkunen började hantverket som en hobby.

Nyhetsbild

Gemensamma kyrkorådet vill sälja strandtomter i Köklot – så stora var de vinnande buden

Tomterna har varit till salu på nätauktion. Gemensamma kyrkorådet i Vasa föreslår att de vinnande buden godkänns, men saken är inte ännu avgjord.

Nyhetsbild

Video: Här flyttas skolhuset i Smedsby till sin nya plats

Stora lyftkranar arbetar på skolcentrum i Smedsby. 22 moduler, som väger 15–20 ton styck och är 70 kvadratmeter stora, ska plockas isär, flyttas och plockas ihop igen.

Nyhetsbild

Tusentals har passerat genom Johan Söderlunds klassrum – det mest minnesvärda var två fyndiga skolkare

Johan Söderlund har haft sin sista skolavslutning. Nu är han herre över sin egen tid och snart titulerar han sig pensionär. Här blickar han tillbaka på 32 år som lärare i Korsholm.

Nyhetsbild

Skolbyggnad flyttas i Smedsby – 22 moduler lyfts 200 meter

Under några veckor kommer en skolbyggnad på 1500 kvadratmeter flyttas till ett nytt ställe på skolcentrum i Smedsby. I dag lyftes de första bitarna till sin nya plats.

Nyhetsbild

Skolelever deltar i nya utgrävningar vid Korsholms vallar – se det historiska dokumentet

Vad döljer sig under jorden i de mytomspunna Korsholms vallar? Arkeologer och skolelever från Vasa greppar spadarna på sensommaren i vad som är de första utgrävningarna på 150 år.

Nyhetsbild

NTM-centralen krävde att avfallsnämnden fattar beslut om slamtransporterna – det här beslutade nämnden

Flera myndigheter flåsar Vasaregionens avfallsnämnd i nacken. Det här är de senaste händelserna i kampen om avfallstransporterna.

Nyhetsbild

Våld mot hästar utbrett i Finland – Tessa Turtonen: Allt fler blir medvetna om att hästar är tänkande och kännande individer

Under de senaste åren har oroväckande rapporter kommit in från flera olika håll. Den gemensamma nämnaren är att alla hästar inte behandlas väl i Finland. Men detta gäller givetvis inte alla.

Nyhetsbild

Hon är ny rektor för Korsholms vuxeninstitut: "Det ska bli riktigt kul att börja på riktigt"

Sju ville bli rektor för Vuxeninstitutet. Nu har en ny rektor valts, efter omröstning.

Nyhetsbild

DEBATT: Tjänstemännen kom för att lyssna – men varken hör eller fattar vad befolkningen säger

NATURSKYDD Det finns redan fungerande lagar och skyddsprogram. Fler naturskyddsprogram behövs inte, skriver Hans Södergård.

Nyhetsbild

Korsholms fullmäktiges ordförande Christoffer Ingo: Det är bra med debatt

KORSHOLM Varför kan bildningsutskottet inte hålla sig till budgeten? Och ska skolskjutsarna konkurrensutsättas? Det här var några av de frågor som sysselsatte Korsholmsfullmäktige i fyra timmar på måndagskvällen.

Nyhetsbild

Lise-Lott i Smedsby är trött på stanken av avloppsvatten – "Mitt under städningen började det lukta avlopp hemma"

KORSHOLM Invånarna vid Vattviksvägen i Smedsby har länge tampats med avloppsvattnen som orsakar otrevliga lukter i hemmen.

Nyhetsbild

Markku Harju om veterinärernas kritik: "Människor kan fundera hur de själva skulle ha gjort"

Markku Harju driver Nordic Wildlife Care i Norra Vallgrund. I en färsk rapport från länsveterinären anklagas han för att hålla djur i en farlig miljö. Harju säger själv att man inte hade någon annan möjlighet under vintern.

Nyhetsbild

RFV har följt och granskat Markku Harjus djurhållning i åratal – nu är han under utredning

Enligt länsveterinärer har Markku Harju hållit sälar, svanar och getter i samma hall. Mitt bland potentiellt farligt skrot och renoveringsbråte.

Nyhetsbild

Hanna-Madeleine och Ludvig i Korsholm byggde om en skåpbil – ska resa runt i Europa: "Vi har drömt om vanlife i många år"

Tre veckor i Europa med en skåpbil som både fordon och boende. Så ser semestern ut för Hanna-Madeleine och Ludvig Andersson.

Nyhetsbild

HS: Länsveterinär gjorde överraskningsbesök – djuren hade usla levnadsförhållanden

Markku Harju driver Nordic Wildlife Care i Norra Vallgrund i Korsholm och har prisats för sitt arbete. Nu har han blivit ett fall för Regionförvaltningsverket.

Nyhetsbild

"Det har varit knapert redan länge" – så påverkar livsmedelspriserna mattjänsterna i Vasa och Korsholm

Livsmedelspriserna påverkar maten på skolor, daghem och serviceboenden i Korsholm och Vasa i höst. Maten kommer ändå att vara lika näringsrik, försäkrar kosthållschef.

Nyhetsbild

Välfärdsområdet måste ta om direktörsval – "En noggrannare lagtolkning" fällde tidigare beslut

Valet av Linda Jakobsson-Pada till Österbottens välfärdsområdes nya förvaltningsdirektör måste tas om. Det här efter att en kandidat till tjänsten begärt att beslutet omprövas.

Nyhetsbild

Lumio var enda alternativet till förvaltningsdirektör i Korsholm – anställs inte

Korsholms kommun sökte en vikarierande förvaltningsdirektör för ett år. En person intervjuades men Korsholm väljer att inte anställa någon. – Vi hittade inte vad vi sökte, säger kommundirektör Rurik Ahlberg.

Nyhetsbild

Korsholmsföretaget Vilpe firar i Botniahallen – nya "smarta" takprodukter lanseras

Efter två års väntan ordnar Korsholmsföretaget Vilpe en jubileumsfest i Botniahallen. Situationen i Ukraina har lagt sordin på firandet, medger vd Tuomas Saikkonen.

Nyhetsbild

Behovet av Mathjälpen ökar – "Under dessa tider får ingen sko sig på de fattiga"

Ökade levnadskostnader har gjort mångas plånböcker ännu tunnare. Nu behöver vi dela med oss och hjälpas åt, säger John Åsvik på Mathjälpen i Vasa.

Nyhetsbild

DEBATT: Fristående förmånlighetszoner är roten till det onda

PLANERING Johan Ahlkvist är besviken på svaret från Korsholms planläggning om tomtfördelningen i Replot delgeneralplan.

Nyhetsbild

"De lyssnar på oss, men tar oss ändå inte i beaktande" – Replotborna kritiska till naturskyddsområde

Replot- och Björköbyborna är oroliga över hur Kvarkens naturskyddsområde kommer att påverka jakt och fiske. Myndigheterna vill ha med alla i processen.

Nyhetsbild

Avfallskärl på skolområde i Korsholm brann – 5 meter från skolan

KORSHOLM I Korsholm började ett avfallskärl brinna på ett skolområde strax före midnatt i tisdags.

Nyhetsbild

Christian från Södra Vallgrund är finsk mästare i jaktskytte – "Då jag börjar med något kör jag fullt ut"

Christian Höckert vann guld och är mästare i europeiskt jaktskytte när FM i jaktskytte avgjordes i Storkyro i söndags.

Nyhetsbild

Korsholm har en vision om ljusspel till Replotbron – "Vi ska se vad som är möjligt"

Skulle det vara möjligt att lysa upp Replotbron med ett ljusspel? Det ska Korsholms kommun fundera på tillsammans med NTM-centralen.

Nyhetsbild

Två skåpbilar krockade på Riksåttan

Under måndagskvällen krockade två bilar på Karlebyvägen mellan Stenhaga och Skogsberget.

Nyhetsbild

Simhallen i Smedsby får 800 000 euro i statspengar

Simhallen i Smedsby får 800 000 euro i stöd av Undervisning- och kulturministeriet.

Nyhetsbild

Grönt ljus för upphandlingen av ett nytt klient- och patientdatasystem – "Det här är en stor och viktig sak"

För närvarande används många olika klient- och patientdatasystem inom Österbottens välfärdsområde, vilket leder till problem. Om några år ska problemen vara åtgärdade.

Nyhetsbild

Nu finns nya mål för båtfolk i sommar: "Världsarvet har blivit ett jättestort friluftsområde"

Kaféer, nya bryggor och utflyktsmål och farleder som förbättras. Nu finns alla förutsättningar för en fin båtsommar – med flera nyheter i Kvarken.

Nyhetsbild

Nya avfallsregler har trätt i kraft – så här påverkar de dig

Regeringen vill att vi att sorterar våra sopor bättre än förut. Färska regler är ett steg på vägen mot det målet.

Nyhetsbild

Nybakade studenterna Elin, Hugo, Jakob och Lina minns kompisarna bäst: ''Pandemin har präglat vår gymnasietid'

I dag är deras stora dag. VBL träffar fyra nybakade studenter, två från Vasa gymnasium och två från Korsholms gymnasium. Trots ett par pandemiår i ryggsäcken har de mestadels positiva minnen från sin gymnasietid.

Nyhetsbild

Nu invigs naturkyrkan i Norrskat – kan användas för friluftsgudstjänster och vigslar

KORSHOLM Efter en lång vinterdvala ska naturkyrkan i Norrskat i Korsholms skärgård invigas på söndag. Det blir säkert en del vigslar och friluftsgudstjänster där.

Nyhetsbild

SE BILDER: Äntligen är vita mössan på huvudet – nervösa men nöjda studenter vid Korsholms och Vasa gymnasium

I dag får de sjunga om studentens lyckliga dag, de nybakade studenterna i Korsholms gymnasium och i Vasa gymnasium. – Hela abiturientåret har varit roligt, säger Eddie Nyback, en av 72 studenter vid Korsholms gymnasium.

Nyhetsbild

Staten gör nytt försök med naturskyddsområde i Kvarken – Rurik Ahlberg: Vi tycker inte att det är motiverat

Efter en nästan två år lång paus rullar de statliga planerna på att inrätta ett naturskyddsområde i Kvarken vidare. Nu får de som använder områdena chansen att göra sina röster hörda. Kritiska röster finns redan.

Nyhetsbild

DEBATT: Så här har Replots delgeneralplan gjorts

PLANERING Markägarnas jämlika behandling förverkligas genom lika behandling inom likvärdiga områden, skriver Korsholms planläggningschef om planen för Replot.

Nyhetsbild

Fåren ska ut på Björkös holmar men vargen skapar oro – "Det känns inte tryggt"

Med livet som insats drev Jonas Nord med flera i Björkö bort varg under vårvintern, bara för att se den komma tillbaka efter någon vecka. Något måste göras, anser han.

Logga in för att följa orten