Kronoby

Nyhetsbild

Stöldliga drog genom regionen natten mellan fredag och lördag – saker till ett värde av flera tusen euro stals

KRONOBY/KARLEBY/PEDERSÖRE En stöldliga bestående av två eller tre personer bröt sig in på flera ställen i Kronoby, Karleby och Pedersöre under natten mellan fredag och lördag.

Nyhetsbild

Lolan visste att hon skulle dö – "Men också i den situationen tröstade hon och lyste upp tillvaron för andra"

KRONOBY Som författare har Lolan Björkman gett ensamma och förtryckta en röst. Eva-Lott Björklund beskriver sitt samarbete med henne som det närmaste hon kommit ett kall.

Nyhetsbild

"Jag har fått ett fint mottagande i Sverige" – nu säger Tom både hej och hejdå i Emet folkpark

KRONOBY På lördag kväll händer något ovanligt i Emet folkpark. Tommys säger hejdå till publiken – och sångaren Tom Käldström gör sin första Finlandsspelning med Matz Bladhs.

Nyhetsbild

Grupperna i välfärdsområdet delar på 236 000 euro – två politiker röstade mot förslaget

Nu är det bestämt: politikerna i Österbottens välfärdsområde backas upp av ett helt nytt understöd, som kostar närmare 600 000 euro under två år. – Vi behöver mer pengar till vården, inte till politiken, säger en som röstade mot förslaget.

Nyhetsbild

SE LISTA: Här är vårens studenter i Österbotten

Resultaten från vårens studentskrivningar är klara. Här kan du se vilka som tar studenten i Österbotten i vår – från Karleby i norr till Kristinestad i söder. Vi uppdaterar namnlistan vartefter vi får uppgifter från gymnasierna.

Nyhetsbild

"Det sades ha varit en jaktolycka" – nu har Eiric skrivit en bok om sin farfars brors tragiska öde

TERJÄRV/VASA För snart 100 år sedan öppnades en grav i Terjärv. Det sades att Eiric Timmerbackas farfars bror Artur dött i en jaktolycka. Men nu gjordes en rättsmedicinsk undersökning.

Nyhetsbild

Företag på jakt efter litium i Nedervetil och Terjärv

KRONOBY En ny aktör vill nu förbereda malmletning i bland annat Nedervetil och Terjärv. Suomen Akkumineraalit Oy hoppas att det finns litium här.

Nyhetsbild

Efter lönepåslag: Sex av välfärdsområdets chefer har över 10 000 i månaden

Sex personer i Österbottens välfärdsområdes ledning har just nu en månadslön på över 10 000 euro, medan ytterligare elva chefer får över 8 000 euro. VBL/ÖT har granskat lönenivån efter de nya lönejusteringarna.

Nyhetsbild

Eva-Lott Björklund från Kronoby vald till lyssnarnas sommarpratare – rekordmånga röstade

Eva-Lott Björklund var lyssnarnas favorit och kommer att sommarprata om den resa hon gjort tillsammans med Veterankören.

Nyhetsbild

Direktören för Österbottens välfärdsområde jobbar 80 timmar i veckan – Forskare: "Kan sätta press på andra anställda"

En person sköter två personers arbete och själv jobbar jag just nu minst 80 timmar i veckan, motiverade välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen högre lön till cheferna. Långa arbetsdagar under en längre tid innebär hälsorisker – och ledarens exempel kan sätta press på andra anställda, säger forskare vid Arbetshälsoinstitutet.

Nyhetsbild

Se datum: Snart går det direktflyg mellan Vasa och Stockholm igen – "Första turen är nu inplanerad"

Rutten Vasa–Helsingfors har fått en till tur, och snart kan man ta direktflyg från Vasa och Stockholm igen.

Nyhetsbild

Glatt gäng i Kronoby har plats för fler medlemmar: "Här täcks vi göra bort oss"

KRONOBY När man får svårt att tala hamnar man lätt utanför. Det har många av medlemmarna i Österbottens svenska afasi- och strokeförening fått erfara. Därför är den starka gemenskapen i föreningen viktig.

Nyhetsbild

Kronobybo fick fullträff på Vikinglotto – får vara med och dela på miljonbelopp

KRONOBY Onsdagens dragning av Vikinglotto fick det att rassla till ordentligt i kassan för en spelare från Kronoby.

Nyhetsbild

35 personer fick tioprocentigt lönetillägg – flera chefer har haft högre lön i över ett år

Flera höga chefer i Österbottens välfärdsområde har fått 10 procent högre lön i över ett år för att de "sköter två tjänsteuppdrag samtidigt". Nu har skaran utvidgats. Det tillfälliga lönepåslaget gäller 35 personer och uppges kosta cirka 240 000 euro i år.

Nyhetsbild

Markus Sjöholm tar över som pälsbas – oväntat namn gör snabb comeback i pälsbranschen

I fredags valdes Markus Sjöholm från Nykarleby till ny ordförande för Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund, FPF.

Nyhetsbild

Får de små österbottniska kärnkraftsägarna tillbaka pengarna nu? – I dagsläget hopplöst svårt säga hur det går, svarar vd

I värsta fall väntar en flera år lång rättsprocess sedan Fennovoima kastat ut sin ryska reaktorleverantör. Det säger Andreas Rasmus, vd för Katternö kärnkraft.

Nyhetsbild

Gitarrbyggare som gärna stannar på klassen – "Det här är ett riktigt gubbdagis"

KRONOBY Varje torsdag och fredag samlas ett gäng gitarrbyggare i slöjdsalen på Kronoby folkhögskola. Här strävar man efter att få stanna på klassen.

Nyhetsbild

"Sista delen av showen var lite väl avklädd" – dragartisten på Yle Extrems skolturné väckte reaktioner

Yle Extrems skolturné "Klimax" var i det stora hela uppskattad i de österbottniska högstadieskolor som den besökte. Men dragshowen väckte reaktioner både hos elever och lärare.

Nyhetsbild

Efter snart 18 år i Korsholms tjänst – nu blir hon förvaltningsdirektör på nytt ställe

Uppdaterad. Förvaltningsdirektören i Korsholm blir ny förvaltningsdirektör i Österbottens välfärdsområde. Valet var lätt för samkommunens styrelse på fredagen.

Nyhetsbild

Kronoby vill hjälpa ukrainare med boendet

KRONOBY Kronoby kommun är positivt inställd till att hyra bostäder för ukrainare som sökt tillfälligt skydd. Avtal med mottagningscentralen kan skrivas från början av maj.

Nyhetsbild

Så mycket får YA:s nya rektor i lön – två andra Söfuk-chefer får också löneförhöjning

Yrkesakademins nya rektor får den näst högsta chefslönen inom samkommunen. Efter att nya rektorns lön hade fastställts justerades även direktörens lön – men den ligger fortfarande klart under landskapsdirektörens och vårddirektörens.

Nyhetsbild

Skärpt övervakning av fisket i Österbotten – det här behöver du göra innan du fiskar

Övervakandet av fisket intensifieras under våren och försommaren inom Norra Kust-Österbottens fiskeriområdes havs- och insjövattenområden. Fiskeriområdet omfattar Nykarleby, Kronoby, Pedersöre, Jakobstad och Larsmo.

Nyhetsbild

Nu har vattnet sjunkit i de österbottniska åarna – utom i Jakobstads- och Karlebyregionen

Flödestoppen i de österbottniska åarna är nu i huvudsak nådd. Men i Jakobstads- och Karlebyregionen väntas högre flöden ännu i början av veckan.

Nyhetsbild

Yles sommarpratare: Eva-Lott Björklund bland de fem finalisterna

Att jobba som körledare för krigsveteranerna och om att kämpa för att bli accepterad som annorlunda är några av samtalsämnena som behandlas av kandidaterna för lyssnarnas sommarpratare.

Nyhetsbild

Hon är favorit till chefsjobb på välfärdsområdet – tre sökanden intervjuades

Korsholms kommun får kanske se sig om efter en ny förvaltningsdirektör. Linda Jakobsson-Pada ligger bäst till för en direktörstjänst i välfärdsområdet. Det finns en klar favorit även till jobbet som strategidirektör.

Nyhetsbild

Nytt försök att upphandla patientdatasystem – "Ineffektivt med många program"

Det första försöket floppade. Nu förbereder välfärdsområdet en ny upphandling av ett patientdatasystem. Därmed ska det rensas i djungeln av dataprogram – över 350 i dag – och ge läkare, vårdare med flera mer tid för patientarbetet.

Nyhetsbild

Patientdatasystemet Aster kostade sjukvårdsdistriktet över 10 miljoner euro – Cerner fick fjärdedel

Upphandlingen av Aster som nytt patientdatasystem begravdes efter att Vasa sjukvårdsdistrikt plöjt ner över 10 miljoner euro på projektet. Amerikanska Cerner miste storaffären, men bolaget kunde ändå fakturera sjukvårdsdistriktet 2,4 miljoner.

Nyhetsbild

Lång väg från kalv till mjölkande ko

KRONOBY Det går inte i en handvändning att starta upp mjölkproduktion. Tiden från nyfödd kalv till mjölkande ko är minst två år. Och för att produktionen ska ha en chans att bli lönsam krävs ett långsiktigt avelsarbete.

Nyhetsbild

Kronoby gymnasium vann Ålands lyceum i debatt – Det andra inhemska språket i studentexamen var temat

KRONOBY Kronoby gymnasium korades till vinnare under finaldagen i Debattävlingen 2022.

Nyhetsbild

Folkvalda i välfärdsområdet: "Lyssna på invånarna, ta kritiken på allvar"

Det kommer kritik från klienter, personal och invånare om hur saker och ting fungerar – eller inte fungerar – inom Österbottens välfärdsområde. Vi måste lyssna på och ta till oss kritiken, påpekade flera ledamöter när fullmäktige samlades på måndagen.

Nyhetsbild

Nu är Kinnunen vald – "Bara en sökande ger konstig bild av Österbotten"

Marina Kinnunen är nu formellt vald till välfärdsområdesdirektör i Österbotten. Valet var enhälligt men flera politiker förundrade sig över vilken bild det ger när topptjänsten fick endast en sökande. Att SFP pekade ut sin favorit på förhand fick kritik.

Nyhetsbild

Nya kretsbasen: Vi ska ta sikte på det femte mandatet

Nya kretsordförande Henrik Antfolk säger att SFP i Österbotten bör sikta högre. Målet ska vara ett femte mandat i riksdagen.

Nyhetsbild

SFP nominerade de första kandidaterna – Somppi och Sandbacka ställer upp

Nu har SFP nominerat sina första riksdagskandidater. De fyra sittande riksdagsledamöterna var givna på förhand. De två som ingår i den första buketten är Sari Somppi från Vasa och Joacim Sandbacka från Kronoby.

Nyhetsbild

SFP i Österbotten har fått ny ordförande – Henrik Antfolk starkare i omröstning

Uppdaterad. SFP i Österbotten har fått en ny ordförande. En majoritet av delegaterna på kretsmötet i Lappfjärd lade sin röst på Kristinestadspolitikern Henrik Antfolk. Vid sin sida i presidiet får han en kvinna från Malax och en man från Nykarleby. Partiledaren säger att diskussionen om Nato nu ska föras.

Nyhetsbild

Antfolk mot Broman på kretsmötet i morgon – fem kandidater till uppdragen som vicebas

Ytterligare en person vill bli vice ordförande för SFP i Österbotten. Därmed kandiderar fem personer för de två posterna. Däremot finns bara två kandidater till det tyngsta uppdraget som ordförande. Kretsmötet väljer ny ledning i morgon i Lappfjärd.

Nyhetsbild

Frank från Jakobstad får ett pris för sin första bok: "Det känns knäppt" 

JAKOBSTAD Ett modigt och viktigt ställningstagande, så beskriver juryn den bilderbok som får årets Punni-pris. Frank Furu, som skrivit den, håller med om att han tagit ställning.

Nyhetsbild

Så mycket ska välfärdsdirektörerna få i lön – även Kinnunen kan vänta sig lönepåslag

Marina Kinnunen får sin tredje löneförhöjning under detta år när hon väljs till välfärdsområdesdirektör i Österbotten – som enda sökande. Norra Österbotten startade lönerallyt genom att ge sin direktör hela 17 400 euro per månad.

Nyhetsbild

Dåliga odlingsförhållanden sänkte straffet för mannen som odlade cannabis i Kronoby

I RÄTTEN Cannabisodlingen i Kronoby hade lågt räknat gett ett kilo marijuana, så tingsrätten dömde den 36-åriga hemmaodlaren till villkorligt fängelse för narkotikabrott.

Nyhetsbild

Sex personer vill efterträda Post – Korsholmschef en av dem

Sex personer har inom utsatt tid sökt den ledigförklarade tjänsten som förvaltningsdirektör i Österbottens välfärdsområde. Det nyaste namnet är känt från Korsholms kommuns högsta ledning.

Nyhetsbild

Svenska Agda hedras med bakelse från Kronoby – "Jag kände lite för Agda"

KRONOBY Anki Hagnäs i Kronoby är inte bara en duktig kock. Hon kan komponera en vinnarbakelse för att hedra en annan driftig kvinna också.

Nyhetsbild

Polisen slog till hos Kronobyman – hade över 80 cannabisplantor i sin odling

I RÄTTEN En man bosatt i Kronoby åtalas för grovt narkotikabrott efter att polisen hittade en stor mängd cannabisplantor i terrängen och i hans bostad.

Nyhetsbild

Kronan slängs ut ur slutspelet: "Det här känns som ett justitiemord"

ISHOCKEY Slutspelet är över för IK Kronan i ishockeyns division 2. I stället blir det Kurikka som möter Malax IF. Men Kronantränaren Jani Jumppanen har svårt att smälta förbundets beslut.

Nyhetsbild

Protest hot mot Kronans semifinalplats – enligt KuRy använde Kronan spelare fel

ISHOCKEY Kurikan Ryhti lämnade in en protest mot IK Kronan efter söndagens kvartsfinal i Cronehov – en protest som i värsta fall kan kosta Kronobylaget platsen i hockeytvåans semifinal.

Nyhetsbild

Kopenhagen Fur ställer in pälsauktion – Saga Furs kör enligt plan

Det danska auktionsbolaget Kopenhagen Fur meddelade i onsdags att pälsauktionen som skulle hållas i mitten av april ställs in.

Nyhetsbild

Lista: Så många har sökt till gymnasierna i Österbotten – Kristinestad fick bara tre ansökningar

Kampen om gymnasieplatserna är hårdast vid de allmänna linjerna i Vasa. Men tittar man på speciallinjerna är konkurrensen allra hårdast i Jakobstad. Det visar Yles utredning.

Nyhetsbild

Landskapsdirektören "ärvde" Suomelas lön – Brandt får mer än kollegan i Seinäjoki

Mats Brandt får som nyanställd landskapsdirektör lika hög lön som avgående landskapsdirektören Kaj Suomela. Österbottens förbund håller fast vid en femsiffrig lön, medan Brandts nya kollega i Seinäjoki nöjer sig med 9 900 euro i månaden.

Nyhetsbild

Anita Forsbacka i Terjärv stickade Krombisockan

KRONOBY Sjöar, skog och en fin gemenskap. Det är det som symboliserar Kronoby kommun, tänkte Anita Forsbacka när hon designade Krombisockan.

Nyhetsbild

Fyra österbottniska röster om läget

Vi bad fyra personer, som är aktiva på det österbottniska körfältet, kommentera läget efter pandemin och hur de tror att framtiden ser ut.

Nyhetsbild

Anders Mård om ryska regimen: "Det är sorgligt"

Efter snart 20 år i Ryssland känner Anders Mård från Kronoby till vårt östra grannland bättre än många andra. Men mycket av det som händer chockerar även honom. Hur är det att bo i S:t Petersburg just nu?

Nyhetsbild

Ungerska Éva fick pröva sina vingar – "Tänk om jag hade blivit advokat"

KRONOBY Éva Pandur har levt mer än halva sitt liv i Finland. På lördag tar den färgstarka musikläraren avsked av sitt jobb med en stor konsert.

Logga in för att följa orten