Kronoby

Nyhetsbild

Incidenstalet fortsätter stiga i Mellersta Österbotten – sju vårdas på sjukhus

KARLEBY/KRONOBY Incidenstalet är nu 185 och sju personer får sjukhusvård för coronasmitta. Soite påminner om att följa rekommendationerna.

Nyhetsbild

Johan Boholm i Kronan irriterad på FSI: "Vi har inte hört ett knäpp därifrån"

GYMNASTIK IK Kronans ordförande Johan Boholm är irriterad på FSI för förbundets utspel om Linda Karlström. Eller "frissta på FSI" som han uttrycker det.

Nyhetsbild

Drott om Linda Karlströms tränaruppdrag: "Förbundet måste kontakta oss om någonting ändrats"

GYMNASTIK Finlands Svenska Gymnastikförbund har fått i uppdrag att utreda Linda Karlströms tränaruppdrag i Drott och Kronan. Det förvånar sektionens ordförande Irene Strömberg i Drott, eftersom ingen kontaktat föreningen.

Nyhetsbild

75 coronafall förra veckan – snart har 80 procent av över 12-åringar fått två doser

KARLEBY/KRONOBY Antalet coronasmittade inom Soites område fortsätter stiga. Denna vecka räknas 75 nya fall och incidensen är uppe på 171. Fyra personer har hittills avlidit till följd av corona.

Nyhetsbild

Vöråbon Rasmus Mattus fortsätter som ordförande Svensk Ungdom i Österbotten – här är namnen på resten av styrelsen

På Svensk Ungdom i Österbottens höstmöte på fredagen blev det klart att Rasmus Mattus, hemma från Vörå, fortsätter som kretsens ordförande.

Nyhetsbild

HBL: Linda Karlströms comeback granskas av FSG – kan leda till sanktioner mot klubbarna

IK Kronan och IF Drott kan hamna i trubbel. Efter att ha anlitat Linda Karlström som tränare meddelar Finlands Svenska Gymnastikförbund att man utreder ärendet skriver Hufvudstadsbladet.

Nyhetsbild

Malin Brännkärr vill inte ha folkomröstning om landskapsbyte

KRONOBY Kronoby ska inte ordna någon folkomröstning om landskapsbyte i det här skedet. Det är kommundirektör Malin Brännkärrs förslag till kommunstyrelsen.

Nyhetsbild

Ny bok på "grondsprååtsi" – för alla dialektvänner

KARLEBY/KRONOBY "Grondsprååtsi" fortsätter fascinera, och efter tio år är det nu dags för en ny dialektbok med ord från Karleby och Nedervetil.

Nyhetsbild

Nu är det klart vem som har makten inom Österbottens förbund

Landskapsfullmäktige vid Österbottens förbund har valt fullmäktiges presidium samt medlemmar till landskapsstyrelsen, revisionsnämnden och till kulturnämnden.

Nyhetsbild

Hugo från Kronoby drabbades av mycket sällsynt sjukdom – mellanmålet kan vara livsviktigt

KRONOBY Hugo Granqvist i Kronoby har en mycket ovanlig sjukdom. Före 2007 hade endast tio fall av sjukdomen rapporterats i den medicinska litteraturen.

Nyhetsbild

Åtta coronapatienter nu på Möcs, en får intensivvård – Soite går upp i spridningsfas

KARLEBY/KRONOBY Två patienter och tre i personalen har smittats efter coronaexponering på avdelning nio på Möcs. Nu vårdas åtta patienter på sjukhus och Soite går upp i spridningsfas.

Nyhetsbild

Soite kallar till pressinfo om kraftigt försämrat coronaläge – över hundra fall i Karleby på en månad

KARLEBY/KRONOBY Det har konstaterats 102 coronafall i Karleby under en månads tid. För Kronoby är siffran 26. Klockan 14 idag har Soite kallat medierna till pressinfo på grund av kraftigt försämrat coronaläge i regionen.

Nyhetsbild

Linda Karlström om att vara tillbaka som tränare: "Det är roligt, men samtidigt har en del slocknat inom mig"

ÖSTERBOTTEN Det var föreningarna som tog kontakt och ville ha mig tillbaka, säger Linda Karlström som säger att särskilt gymnasterna har glatt sig.

Nyhetsbild

Linda Karlström tillbaka efter SVT:s avslöjande – nu tränar hon toppgymnaster i både Jakobstad och Kronoby

ÖSTERBOTTEN Hon kritiserades hårt för sina åsikter om vacciner och Förintelsen. Samtidigt är hon hyllad för sina tränarinsatser, påpekar IK Kronan och IF Drott.

Nyhetsbild

Sex personer med covid-19 på Möcs – vanliga patienter har exponerats

KARLEBY/KRONOBY En person till vårdas nu för covid-19 på Möcs i Karleby. Vanliga patienter på den inremedicinska avdelning där coronapatienter också vårdas har exponerats för viruset och därför används nu hela avdelningen för coronavård.

Nyhetsbild

Fem personer vårdas nu på Möcs för covid-19 – Soite nära spridningsfas

KARLEBY/KRONOBY Hela fem personer får just nu sjukhusvård i Karleby på grund av covid-19. Den regionala covid-19-myndighetsgruppen konstaterar att behovet av sjukhusvård ökat rejält.

Nyhetsbild

Lista: Så långt cyklar elever till skolan i Österbotten – inga kommuner är flexibla: "Vi håller oss till kilometergränserna"

Paragrafrytteri eller enda sättet att nå jämlikhet? Oavsett är kommunernas kilometergränser för skolskjuts ristade i sten. Men kommunerna har olika syn på vilka vägar som är farliga.

Nyhetsbild

I datorspelen har Markus hittat många vänner: "Om man konstant spelade ensam skulle man nog bli sjuk"

KRONOBY Markus Haapala från Kronoby har spelat datorspel i snart trettio år. Han fascineras av det sociala umgänget i spelen. Det är ganska likt verkligheten.

Nyhetsbild

Siv Sandberg om Kronobyvården: "Det finns tusen praktiska frågor att lösa"

KRONOBY Kommer hälsovården i Kronoby att utarmas i och med vårdreformen? Risken är stor enligt några av dem som deltog i onsdagens medborgarträff.

Nyhetsbild

19 fall inom Soite på tisdagen – tredje högsta dagliga antalet under hela pandemin

KARLEBY/KRONOBY Coronafallen har börjat öka igenom inom Soite den här veckan. I tisdags konstaterades hela 19 fall under en dag, vilket är det tredje högsta dagliga antalet på ett och ett halvt år.

Nyhetsbild

Pensala rustar för plöjare av världsklass – arrangörer hoppas på folkfest

Också om Pensala är något av ett centrum för tävlingsplöjning står Lantmannagillet för första gången värd för finska mästerskapen i plöjning, som startar på fredag.

Nyhetsbild

Rumänsk stöldliga slog till i Kronoby – tre män häktades efter biljakter och spaning

KRONOBY En söndagseftermiddag för två veckor sedan kom husägarna hem och upptäckte att det varit inbrott i huset. Polisen spårade upp inbrottstjuvarna via Ijo och Ylihärmä till Jyväskylä och Helsingfors.

Nyhetsbild

Prisbelönta Hållbarhetsveckan är tillbaka – här hittar du program för hela veckan

Hållbarhetsveckan i Österbotten återkommer för en andra gång med syftet att inspirera och bidra till en mera hållbar livsstil. På programpaletten finns ett brett urval som påminner oss om de positiva fördelarna med hållbarhet.

Nyhetsbild

Kiuru kallade sjukvårdsdirektörer till möte med kort varsel – "Kronobyborna behöver inte oroa sig"

KRONOBY Några lösningar för Kronobybornas vård hittades inte på onsdagens möte med minister Krista Kiuru. Det var inte heller avsikten med mötet.

Nyhetsbild

Biskop Bo-Göran Åstrand på invigningsfesten: Nedervetil har stiftets vackraste församlingshem 

NEDERVETIL Söndagen var en glädjens och tacksamhetens dag i Nedervetil. Nya församlingshemmet kunde äntligen invigas. Verksamheten kommer småningom igång efter pandemin.

Nyhetsbild

Marin talade om lokala frågor – "Kronoby är ett intressant fall"

KARLEBY/KRONOBY Statsminister Sanna Marin hann svara på några frågor under sitt korta Karlebybesök. Hon upplever Karleby som en region med dragningskraft och säger att vårdsamarbetet med Kronoby är en intressant fråga ur förvaltningssynvinkel.

Nyhetsbild

Kronobypolitikern Liane Byggmästar har avlidit

KRONOBY Liane Byggmästar, Kronobys förra kommunstyrelseordförande, gick bort den 17 september.

Nyhetsbild

Peltokangas ska leda Mellersta Österbottens fullmäktige

Mauri Peltokangas (Sannf) har valts till ny ordförande för Mellersta Österbottens landskapsfullmäktige.

Nyhetsbild

SE BILDER: 570 kryssande pensionärer njöt av samvaro – känner du igen någon i vimlet?

Den nya färjan, socialt umgänge och bara att få sätta guldkant på en vanlig torsdag lockade pensionärer från hela Österbotten ut på Kvarken.

Nyhetsbild

Redan 19 coronafall denna vecka – nu ska Soite vaccinera i matbutiker

KARLEBY/KRONOBY Det har konstaterats 19 coronafall i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt under veckans fyra första dagar. För att höja vaccinationsgraden och mota epidemin börjar Soite nu vaccinera i matbutiker.

Nyhetsbild

Anna-Maja Henriksson om Kronobyvården: "Löftet ska hålla"

KRONOBY Regeringen är överens om att Kronoby ska kunna få sin vård från Mellersta Österbotten och det löftet ska hålla, säger SFP:s partiordförande och justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Nyhetsbild

Restskinnen säljer, toppskinnen kvar i lager – undantaget blåsilver

Andra dagens rävauktion på Saga Furs fortsätter som den första. De flesta av de största blue shadowskinnen av toppkvalitet förblev osålda medan de små skinnen av sämre kvalitet går åt och stiger i pris.

Nyhetsbild

Charles Plogman fick en omtumlande hälsning från sin legendariska idol – "Det hade jag verkligen inte trott"

– Det är ju världens svåraste fråga. Måste jag välja?, svarar Charles Plogman på en fråga om en klassisk musiktävling och sin livslånga musikaliska passion.

Nyhetsbild

Katastrofal start för blåräv – de flesta skinnen osålda på auktionen

Det blev en katastrofal start på Saga Furs nätauktion som inleddes med blåräv på torsdagen – den viktigaste varan sett till finländsk pälsnäring.

Nyhetsbild

Soite förkortar vaccinintervall – bara sex veckor mellan dos ett och två

KARLEBY/KRONOBY Från och med måndag förkortas intervallet ytterligare mellan coronavaccindos ett och två i Mellersta Österbotten. Åtta veckor blir sex.

Nyhetsbild

Österbottniska artisten Charles Plogman tävlar i anrik sångtävling

Sångtävlingen Syksyn sävel går av stapeln i oktober. En av semifinalisterna är Charles Plogman. Hans låt valdes ut bland hundratals bidrag.

Nyhetsbild

För få ljusglimtar i Sverigekampen – Finland förlorade igen

FRIIDROTT Den andra dagen av Sverigekampen bjöd inte på tillräckligt många glädjepiller för att Finland skulle kunna hämta in underläget från lördagen. Oroväckande få österbottningar var också i elden.

Nyhetsbild

Tre nya coronafall på Soites område – ingen ny massexponering

Tre nya coronatester har visat sig vara positiva på Soites område. De nya fallen har inte lett till några massexponeringar.

Nyhetsbild

Konkursvåg sköljer över pälsfarmer – "Glappet enormt mellan farmbolag"

Inom loppet av ett och ett halvt år har fler än 20 farmbolag försatts i konkurs i Österbotten. Flera pälsfarmare har avslutat utan att bolaget för den skull gått i konkurs.

Nyhetsbild

Markus Sjöholm tar över ordförandeklubben i SÖP

Markus Sjöholm från Nykarleby är ny ordförande för Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening, SÖP. Han efterträder Kaj Wik, vars farmbolag försattes i konkurs för en vecka sedan.

Nyhetsbild

Tre nya coronafall inom Soite

KARLEBY/KRONOBY Det har konstaterats tre nya coronafall i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Oljeläckage i Kronoby – 500 liter har runnit ut i terrängen

KRONOBY På tisdagsförmiddagen inträffade en oljeolycka på ett industriområde på Industrivägen i Kronoby.

Nyhetsbild

Kronobyfödda Lotten fick jungfrutur med Aurora Botnia i 60-årspresent: "Speciellt"

När nya färjan kom till Umeå vid lunchtid klev Lotten Markström, född i Kronoby, ombord med sin man Kjell. Hon fyllde 60 i fredags och blev överraskad med en premiärkryssning till Vasa.

Nyhetsbild

10 nya coronafall inom Soite – exponering i matbutik

Det har konstaterats 10 nya coronafall inom Soite på fredagen. Prisma i Karleby har lagts till listan med coronaexponerade platser.

Nyhetsbild

Se grafiken: Så många har vaccinerats i din kommun – 14 000 doser ska delas ut de kommande veckorna

UPPDATERAD Hur många har vaccinerats i Vasa, eller Korsnäs? Och hur ser det ut i de olika åldersgrupperna? Här hittar du statistiken för hela Österbotten.

Nyhetsbild

Fem nya coronafall inom Soite – exponering i Karleby simhall

KARLEBY/KRONOBY Det har konstaterats fem nya coronafall i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. En smittad har rört sig i simhallen Vesiveijari

Nyhetsbild

Tre nya fall inom Soite – två nya exponerade platser

KARLEBY/KRONOBY På söndagen meddelare Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt om tre nya coronafall.

Nyhetsbild

Sju nya fall inom Soite – inga nya exponeringar

KARLEBY/KRONOBY På torsdagen bekräftades sju nya fall inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Den nattsuddande Terjärvpastorn – att dela med sig av sin fjärilskunskap är Tuomos andra kall

KRONOBY Det händer att nattmörkret i Terjärv skingras av lampor som riktas upp mot himlen. Då är det församlingspastorn, Tuomo Komulainen, som är ute och letar nattfjärilar.

Nyhetsbild

Fyra nya coronafall inom Soite – lång lista för exponeringsplatser uppdaterad

KARLEBY/KRONOBY I söndags sex fall, igår tre och nu på tisdag fyra nya coronafall inom Soites område.

Logga in för att följa orten