Kronoby

Nyhetsbild

Infektionsöverläkaren om bakslaget: "Folk har inte använt munskydd"

KARLEBY/KRONOBY Det har slarvats med munskydden och därför är över 100 nu i karantän efter sju nya coronafall i Karleby. Infektionsöverläkare Marko Rahkonen efterlyser en skärpning. Viruset är inte ännu besegrat, konstaterar han.

Nyhetsbild

Dystert Soiterekord: Hela 7 nya coronafall – över 100 i karantän och många exponerade platser

KARLEBY Soite rapporterar hela sju nya coronafall, vilket är det högsta dagliga antalet under hela pandemin. Smittkällan är okänd och det finns nu flera platser i Karleby där man kan ha exponerats för viruset.

Nyhetsbild

Polisen har nystat upp Kronobyfallet – så gick det till när mannen lämnades att dö i skogen

KRONOBY Männen stal narkotikaklassade mediciner på apoteket och satt sedan i skogen och delade på bytet. Det uppstod troligen bråk, varpå den ena mannen misshandlade den andra och lämnade honom i skogen.

Nyhetsbild

Ett nytt coronafall inom Soite – exponering på gym i Karleby

KARLEBY Efter en vecka utan corona rapporterar Soite ett nytt fall på torsdagen. Smittkällan spåras för tillfället. Personen kan ha exponerat andra på ett gym i Karleby.

Nyhetsbild

Soite kvar på basnivån – nästa vecka ges besked om vårens examensfester

KARLEBY/KRONOBY Coronaläget fortsätter vara lugnt i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Nästa vecka utlovar myndihgetsgruppen besked om hur många som får delta i privata examensfester.

Nyhetsbild

Peter Albäck kandiderar för Sannfinländarna

KRONOBY I helgen skrev Peter Albäck ut sig ur Centern. Nu ställer han upp för Sannfinländarna i Kronoby.

Nyhetsbild

En person häktad misstänkt för dödsvållande i Kronoby

KRONOBY Fallet med den döda mannen i Kronoby har samband med apoteksinbrottet i mitten på april. En man har häktats misstänkt för att ha misshandlat och lämnat mannen liggande i snön.

Nyhetsbild

Så här många valde de österbottniska gymnasierna som förstahandsval – se vår lista

I början på april stängde den gemensamma ansökan till yrkesskolor och gymnasier. Så här har ansökningarna fördelats på de svenskspråkiga gymnasierna i Österbotten.

Nyhetsbild

Torsdag: Inga coronafall inom Soite

På onsdagen konstaterades ett första coronafall efter en paus på 15 dagar. På torsdagen rapporterar Soite igen noll nya fall.

Nyhetsbild

Mer normalt liv i Mellersta Österbotten från måndag – både lättnad och frustration när över 50 får samlas

KARLEBY Från måndag får över 50 personer samlas offentligt i Mellersta Österbotten. 200 personer får se KPV:s första hemmamatch, mer folk får gå på gudstjänster och större publik på kulturevenemang. Ändå är det inte bara glada miner.

Nyhetsbild

Efter över två veckor utan smitta – ett nytt coronafall inom Soite i dag

Ett nytt coronafall har konstaterats inom Soite efter 15 dagar utan några fall. Från och med måndag lättar de lokala coronarekommendationerna och 20 personer får samlas privat.

Nyhetsbild

Eldsprutande drake väcker uppmärksamhet i Karleby – Valter från Kronoby är mannen bakom skapelsen

KARLEBY

Valter Kangas berättar bakgrunden till draken som just nu är det hetaste blickfångaren utanför järnhandeln.

Nyhetsbild

Marcus Jansson: Vinna eller försvinna för flyget – men valde Traficom rätt bolag?

KRONOBY Upphandlingen av flyget går inte som på Strömsö. Inte nog med att pandemin försenar starten. Det är kanske inte heller den stabilaste konstellationen som byggs.

Nyhetsbild

Hur svårt kan det va – Andreas hoppas på bättre sortering

Församlingsmästaren Andreas Bäck bjuder på en guidad rundtur till avfallskärlen på gravgården i Munsala – för att visa hur mycket som går fel då besökare dumpar sitt avfall.

Nyhetsbild

Polisen har utrett identiteten på den döda mannen som hittades i Kronoby

KRONOBY Polisen vet nu vem mannen är, som hittades död i Söderpåras i Kronoby i går torsdag. Fallet, och mannens identitet är hemligstämplat åtminstone tills dödsorsaken är utredd.

Nyhetsbild

Död man hittad i Kronoby – identiteten fortfarande oklar

KRONOBY I dag hittade en privatperson i Kronoby en död man i Söderpåras. Händelsen bekräftas av polisen som dock inte vet så värst mycket i det här skedet.

Nyhetsbild

Hobbyn växte, men stordrift vill familjen Ekfors inte ha – här tar hela familjen hand om djuren

Kronoby Familjen Ekfors i Nedervetil har satsat på småskaligt, ekologiskt lantbruk med nötboskap, får och höns. Gamla spannmålssorter är ett specialintresse.

Nyhetsbild

Inbrott i Kronoby apotek – "Ser ut som ett hopplöst försök"

KRONOBY Natten mellan söndag och måndag har det varit inbrott i apoteket i Kronoby. Tjuvarna fick inte med sig mycket men apotekaren beklagar känslan av otrygghet som inbrottet för med sig.

Nyhetsbild

De coachar dem som vill bli poliser – nu på två språk

Kronoby Den som vill bli polis måste tåla motgångar. Allt kommer inte gratis, men med rätt inställning kommer man långt, säger Jens Emet och hans kollega Matti Ranta.

Nyhetsbild

Kronoby inväntar svar: Säger Malin Brännkärr upp sig?

Kronoby Malin Brännkärr är tjänstledig från kommundirektörstjänsten i Kronoby till den sista juni. Det är fortfarande oklart om hon återvänder.

Nyhetsbild

Vissa växer andra krymper – Kolla befolkningsprognosen för din kommun

Nativiteten i Vasaregionen är stark om man jämför med hela landet. Kolla statistiken för alla kommuner från Korsnäs i söder till Vörå i norr.

Nyhetsbild

Värken ligger alltid på lur, men Maja ger inte upp

Kronoby Prinsessan på ärten led säkert av fibromyalgi – det är Maja Sandbäck i Kronoby övertygad om. Själv fick hon diagnosen för ungefär tjugo år sedan.

Nyhetsbild

Martina Backfält lämnar resten av världen bakom sig i depån

Martina Backfält har kört racing sedan hon var 15 år. Snart börjar årets säsong och hon längtar efter att få sätta sig bakom ratten igen.

Nyhetsbild

Soite rapporterar om tre nya coronafall – två får sjukhusvård

KARLEBY/KRONOBY Fredagen blev ingen coronafri dag inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Tre nya fall uppdagades inom Soite.

Nyhetsbild

Med öga för träjobb – hos Riskas lever hantverket vidare

KRONOBY I en rätt enkel industribyggnad i Bråtö i Kronoby skapas toppinredningar som sitter i några av de allra bästa båtarna i världen.

Nyhetsbild

Tidigt vårflöde i Perho och Kronoby å – första toppen väntas i dagarna

KARLEBY/KRONOBY Vårflödet är tidigt i år och den första toppen i Perho och Kronoby å väntas redan på torsdag. Den riktiga toppen kan komma om 10–15 dagar men väntas bli måttlig. Paret Sundholm, som bor intill Perho å i Rödsö, tar islossningen med ro.

Nyhetsbild

Soite fortsätter på utgångsnivån – tre nya fall i distriktet

KARLEBY Minimera de sociala kontakterna under påsken, uppmanar myndighetsgruppen. Tre nya fall rapporterades under onsdagen.

Nyhetsbild

I sommar blir det filminspelning i Österbotten – nu behövs någon till huvudrollen

Nu har jakten på ett barn till huvudrollen i en österbottnisk kortfilm inletts. Ingen tidigare erfarenhet behövs och dialekt är en fördel.

Nyhetsbild

Danskt flygbolag besvärar sig över Kronoby – inte nöjd med upphandlingen

KRONOBY Danska flygbolaget DAT som också är huvudägare i Norra besvärar sig mot upphandlingen av flygtrafiken. Bolaget var intresserat av att flyga alla rutter men förlorade.

Nyhetsbild

Franks bok om ett flyktingbarn ges ut också i Sverige – han är beredd på kritik

JAKOBSTAD/KRONOBY I uppemot ett decennium arbetade Frank Furu med flyktingbarn som kommit ensamma till Jakobstad. Minnena blev en bilderbok om flickan Aysha.

Nyhetsbild

Hjärtan på sociala medier värmer, men Jessica saknar verkliga möten med människor

KARLEBY Jessica Riippa försöker se positivt på framtiden. Men hon frågar sig samtidigt vad som kommer att finnas kvar av kulturlivet efter coronapandemin.

Nyhetsbild

Se teaser: Den första april är det premiär och det är inget skämt – fast egentligen är skämten många

Det har gått mer än ett år sedan det senast spelades revy på en scen i Österbotten. Men nu kan alla revyvänner se fram emot något helt nytt.

Nyhetsbild

Estländska Nyxair börjar flyga från Kronoby – anbudsrundan gav bolaget två rutter

KRONOBY Det blir det estländska flygbolaget Nyxair som börjar flyga inrikes på de sträckor där Finnair lägger ner trafiken, bland annat till och från Kronoby.

Nyhetsbild

Flygövning orsakar buller längs den österbottniska kusten

Karelens flygflottilj arrangerar en flygövningen Vihuri-21 som pågår mellan måndag och fredag. Det flygs bland annat i skärgården kring Jakobstad och Karleby.

Nyhetsbild

Musikern Elin Blom möter många fördomar – som frågan om hon spelar på riktigt

KRONOBY Tidigare trodde artisten och musikern Elin Blom att fördomarna berodde på att hon var ung. Men sedan insåg hon att de beror på att hon är kvinna.

Nyhetsbild

Ett nytt fall inom Soite

Ett fall av covid-19 har konstaterats i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt på söndagen. Distriktet blir kvar i epidemins lindrigaste fas.

Nyhetsbild

Pappa Nisses tröjor och mönster blir unik stickbok

Minna Knutar har brett ut en skatt på vardagsrumsgolvet hemma i Terjärv. En skatt som hon vill dela med sig av till andra genom en unik stickbok.

Nyhetsbild

Maria från Kronoby om vulkanutbrottet på Island: Det har varit väldigt lugnt och skönt

Efter flera veckor av jordbävningar hoppas islänningarna att det pågående vulkanutbrottet ska få allt att lugna ner sig.

Nyhetsbild

Soite stoppar Astra Zenecas vaccin – ersätts med andra nästa vecka

KARLEBY Soite följer rådet från Institutet för hälsa och välfärd och stoppar vaccineringen med Astra Zenecas coronavaccin. Vasa sjukvårdsdistrikt kommenterar på lördag.

Nyhetsbild

Bodenbox är bybutiken som växer i rekordfart på nätet

De unga företagarna inledde sitt häng på Nykarleby Innovationscenter där de började spåna på en bybutik på nätet. I somras sjösattes Bodenbox – den enda renodlade matbutiken på nätet i Österbotten.

Nyhetsbild

Flygplan gled av landningsbanan i Kronoby

KRONOBY Ett ultralätt flygplan har glidit av landningsbanan på flygfältet i Kronoby.

Nyhetsbild

Fem vill flyga på Kronoby – Direktör: "Beslut så snabbt som möjligt"

Anbudstiden gällande flygtrafiken till och från Kronoby gick ut på tisdagen. Fem bolag har lämnat in anbud till Transport och kommunikationsverket, Traficom, för att få flyga de rutter som berör Kronoby.

Nyhetsbild

26 nya coronafall i helgen – Marina Kinnunen: "Mycket värre för en månad sedan"

Helgens saldo i Vasa sjukvårdsdistrikt är 26 nya coronafall. Nästan alla finns i Vasa. Nya fall dyker hela tiden upp, men läget börjar stabilisera sig, säger sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen. Det är fortfarande lugnt inom Soite och Jakobstadsområdet.

Nyhetsbild

Två nya coronafall inom Soite – möjlig exponering på buss

Efter en lugn vecka rapporterar Soite om två nya coronafall på söndagen.

Nyhetsbild

Lördag: Noll coronafall inom Soite

Inte heller på lördagen rapporterade Soite om några nya coronafall. För exakt ett år sedan fick Soite sitt första fall.

Nyhetsbild

Bree Wistbacka hittade crossfit via Netflix: "Jag tycker mest om att slänga vikter"

CROSSFIT Crossfit kombinerar gymnastik, kondition och styrka. För Vasabon Bree Wistbacka är styrkan den absoluta favoriten. Det och gemenskapen på Crossfit Sixtyfive100 gör att hon spenderar det mesta av sin fritid i boxen.

Nyhetsbild

Inga nya fall inom Soite – möjlig exponering på buss

Inga nya fall av covid-19 konstaterades i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt under torsdagen. Däremot kan personer som åkt buss från Jyväskylä till Karleby ha exponerats för viruset.

Nyhetsbild

Saga Furs sålde skinn för över 100 miljoner euro – priset på blåräv stampar på stället

Det började bra med de stora blårävsskinnen av hög kvalitet. Priset på dem gick upp från december. De mindre skinnen sålde också bra. Men i stort ligger blåräven kvar på en nivå som inte är lönsam.

Nyhetsbild

Vaccinkritikern Linda Karlström lämnar uppdrag som tränare – innan Finlands gymnastikförbund gett utlåtande

Det har stormat rejält kring Linda Karlström sedan hennes medverkan i SVT:s granskande dokumentär "Vaccinkrigarna". Nu väljer hon att sluta som tränare i IK Kronan.

Nyhetsbild

Tre nya fall inom Soite – 0,5 procent av testerna är positiva

KARLEBY/KRONOBY Tre fall av covid-19 har konstaterats i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt på onsdagen. Distriktet blir kvar i epidemins lindrigaste fas.

Logga in för att följa orten