Närpes

Nyhetsbild

Sundlin tränar Kraft – "Förståndet sa nej"

FOTBOLL Kraft får en nygammal tränare då Peter Sundlin tar över rodret för division 3-laget. Han ska ta Kraft upp till tvåan igen.

Nyhetsbild

Församlingsvalet: Rosengård röstmagnet i Kstad, Skur i Kaskö - men Närpes valde att tiga

Församlingsvalet. Här är namnen på de invalda i församlingsrådet i Kristinestad och i kyrkofullmäktige i Kaskö. Uppgifterna från församlingsvalet i Närpes fanns  inte tillgängliga på söndagskvällen. Till skillnad från de flesta andra församlingar valde Närpes att inte berätta om valresultatet för sina medlemmar.

Nyhetsbild

Pörtomborna positivt inställda till ny butik – "Finns underlag och intresse"

PÖRTOM Pörtom uf och Pörtom byaråd har gått igenom de svar de fått in på enkäten om en ny butik i byn. – Nu börjar det svåra jobbet, säger Malin Haka, ordförande för Pörtom uf.

Nyhetsbild

Innoväxthus vann projekttävling – identifierade problem i växthusklustret

Innoväxthus i Närpes är en av fyra vinnare i NTM-centralens projekttävling i Österbotten. Projektet vann kategorin Nätverkaren.

Nyhetsbild

Malin Ström blev akut sjuk – Viggo föddes tre månader för tidigt

PREMATURDAGEN Viggo skulle födas i augusti, men redan i maj kom han till världen. Det dröjde dagar innan mor och son träffades, och månader innan de fick komma hem.

Nyhetsbild

Nu släpper Rickard Eklund debutalbumet – och firar med konserter

"1. (ätt)" är titeln på Rickard Eklunds nya album. Det brassas på med känslor då Eklund gör tre spelningar i Österbotten under veckoslutet.

Nyhetsbild

Skolmusikkårens nya ledare: Jag har alltid drömt om att bli dirigent

NÄRPES Redan i lågstadiet drömde Benny Ojala om att bli dirigent. Nu slår det in, då han valdes till verksamhetsledare för Närpes skolmusikkår.

Nyhetsbild

Nu är Mia Anderssén-Löf formellt kyrkoherde i Nykarleby

Borgå domkapitel har bekräftat församlingsmedlemmarnas val av kyrkoherde i Nykarleby församlingar. Det innebär att Mia Anderssén-Löf sköter tjänsten som ordinarie från den 1 december.

Älgkrock i Pörtom – inga personskador uppstod

Närpes På lördag kväll krockade en personbil med en älg på riksåttan.

Nyhetsbild

Bygger sagobibliotek för Europa – Övermark skola leder projektet

Sagor och berättelser från olika länder och på olika språk i text och ljud. Sju länder samarbetar inom det europeiska projektet som de närmaste 2,5 åren leds av Övermark skola.

Nyhetsbild

Församlingsvalet engagerar i Närpes - redan nu har fler röstat än förra gången

Ett livligare och mera spännande församlingsval än vanligt har förutspåtts i Närpes. Så blir det också. Det står redan klart att valdeltagandet stiger. När förhandsröstningen är avslutad har fler röstat än i hela valet för fyra år sedan.

Nyhetsbild

Skolmaten väcker minnen: "Mitt rekord var sex portioner bärgröt"

I Rejpelt skola serverades det en magisk chokladkräm på 1970-talet. I Bergö skola var till och med de kokta potatisarna något ut över det vanliga på 1980-talet.

Nyhetsbild

Alexandra Sjöblom är brandman – vill inspirera unga som drömmer om yrket

NÄRPES Alexandra Sjöblom från Nykarleby jobbar som brandman på Södertörns brandförsvarsförbund i Stockholm. Nu är hon med på Österbottens räddningsverks ungdomsläger i Närpes för att berätta om sitt jobb.

Nyhetsbild

Larmet kan gå när som helst – Ungdomar från hela Österbotten övar i Närpes

NÄRPES Från lördag till söndag håller ett gäng ungdomar från hela Österbotten till i brandstationen i Närpes. De bekantar sig med brandkårens uppgifter och kan bli tvungna att åka på utryckning.

Nyhetsbild

Även pojkarna har hittat redskapsgymnastiken

GYMNASTIK Den allra största delen är fortfarande flickor, men även pojkar har börjat hitta redskapsgymnastiken. "Även idrottare från andra grenar har nytta av gymnastikträningen", säger tränaren Jan Karlsson.

Nyhetsbild

Lastbil krockade med älg på Riksåttan

NÄRPES Lastbilschauffören hade ingen chans att reagera på älgen som plötsligt sprang upp på Riksåttan i Bäckliden i Närpes.

Nyhetsbild

LISTA: Se de dyraste, billigaste och största husen i Sydösterbotten

Ett gammalt lokstall, ett stockhus och ett hus på en ö. Det finns många hus till salu i Sydösterbotten med varierande prislappar. Ta en titt på några av husen här!

Nyhetsbild

Polisen ordnar auktion – Säljer hel älg

NÄRPES Polisen auktionerar ut en älg som skjutits i samband med ett jaktbrott på fredagen. Jaktbrottet inträffade på Kallmossen i Närpes.

Nyhetsbild

Export av avelsrävar skakar farmkår – certifikat dras in

EKONOMI En omfattande export av avelsrävar till Kina skakar som bäst hela farmnäringen i Österbotten. Certifikaten för tre farmare har dragits in av pälsdjursförbundet och ytterligare fem farmare utreds.

Nyhetsbild

Maskin landade på stortån – arbetsgivaren krävs på böter

När två anställda skulle lyfta en städmaskin till bilen lossnade en spärr och maskinen landade på den enas fot. Arbetarskyddsbrott och vållande av personskada, anser åklagaren.

Nyhetsbild

David Stiernholm ger husmorstips för vardagen på jobbet

Telefonen plingar, post it-lapparna lyser, oläst epost hopar sig, kollegorna stör. Stressen tilltar och arbetet blir ineffektivt. David Stiernholms lösning: struktur.

Sjukvården dyrare i Närpes

Kostnaderna för specialsjukvården har under året ökat i Närpes. Nu behövs tilläggsmedel.

Nyhetsbild

Närpes sponsrar ishockeyn

Kraft hockey får för den här säsongen ett sponsorstöd på 7.650 euro av Närpes stad. Det är samma summa som föreningen fick förra året.

Nyhetsbild

Ministeriet ingrep om fondpengar i Pörtom – nu får ÖSP hela potten

Man ville dela ut pengarna till åtta föreningar i Pörtom. Men då ingrep ministeriet. Det gick inte för sig. Nu ser det ut att bli endast ÖSP:s lokalavdelning som får medel ur Pörtom lånemagasins stipendiefond, som avslutats.

Nyhetsbild

Närpes skolmusikkår firar jubileum med två konserter

NÄRPES Närpes skolmusikkår fyller 60 och drillflickorna fyller 50. Jubileumsåret kulminerar med två konserter på söndag.

Nyhetsbild

Fusion Närpes-Kaskö kan bli av tidigast 2021 – "nya" staden får fullmäktige med 35 platser

Tidigast 1 januari 2021 kan Kaskö bli en del av Närpes. I juni nästa år ska fullmäktigeförsamlingarna ta ställning till ett konkret samgångsavtal.

Nyhetsbild

Konservatism i Närpes församling har historiska orsaker

Jan-Erik Widjeskog får oftast åka från Närpes till födelsetrakterna i bibelbältet för att få höra en kvinnlig präst. Det kan tyckas märkligt, men har sina förklaringar.

Nyhetsbild

Frågan om kvinnliga präster spetsar till valet i Närpes

Ett ovanligt spännande församlingsval väntar i Närpes om ett par veckor. Kvinnoprästfrågan ledde till en helt ny lista att rösta på.

Nyhetsbild

Få söker jobb i Närpes – Företag blir vingklippta av personalbrist

NÄRPES Det finns för lite arbetskraft för att ett stort metallföretag ska kunna växa i Närpes. Det anser Närpes trä och metalls vid Kurt-Erik Nordin. Han vill anställa personal lokalt, men tvingas istället flytta produktion utomlands.

Nyhetsbild

Rå verklighet, minnen och drömmar ryms på samma vägg

NÄRPES Leif Strengells aktuella utställning i Närpes rymmer två huvudspår i hans konstnärsskap. Fantasi och minnen delar vägg med det pragmatiska och nästan politiska.

Nyhetsbild

Dermoshop ohotad etta i inkomsttoppen

Dermoshop i Korsnäs fortsätter att prenumerera på första platsen i topplistan över de bästa skattebetalarna i Sydösterbotten. Färre företag hade över 200.000 i beskattningsbar inkomst i Kristinestad, Kaskö och Korsnäs i fjol medan de blev fler i Närpes jämfört med 2016.

Nyhetsbild

Tomatriket kan locka turister – men entreprenörer behövs

Närpes har många möjligheter till ökad turism och särskilt med fokus på mat. Nu har varje by en plan för utveckling.

Nyhetsbild

Tolv vill efterträda Lasse Eriksson som kultursekreterare

Endast en person är intresserad av att efterträda Anders Teir som verksamhetsledare för Närpes skolmusikkår. Däremot lockar tjänsten som kultursekreterare efter Lasse Eriksson tolv personer.

Nyhetsbild

LISTA: Nykarlebyborna har den högsta medianlönen i Österbotten

I Kristinestad, Korsholm och Karleby är den vanligaste månadslönen 2301–2400 euro. Här kan du se hur stora löntagarnas månadslöner är i nio österbottniska kommuner.

Nyhetsbild

Stor mässa vill råda bot på bristen på arbetskraft i Sydösterbotten

JOBB Det är brist på arbetskraft i Sydösterbotten. Det försöker man råda bot på med en mässa i slutet av januari för ungdomar, arbetssökande och företag. "Här finns jobben", heter den.

Nyhetsbild

Nytt på julbordet – röd potatis från Kristinestad

En ny röd potatissort ska finnas att köpa i butiken i december. Potatisen kommer från tre odlare i Kristinestad och packeriet Botnia Grönsaker.

Nyhetsbild

Närpesbandet Rockbultarna firar tio år med en stor konsert

NÄRPES Rockbultarnas avfyrar showen ”Oldies & Goldies” i Närpes simhalls festsal på lördag.

Nyhetsbild

Johan Becker blir frontman för Secret Service

NÄRPES Oh Susie, Flash In the Night, Ten O'clock Postman. Snart sjungs de av Johan Becker i svenska Secret Service, bland annat inför miljontals ryska tv-tittare.

Nyhetsbild

När-Bok är Årets bokhandel i Svenskfinland

Marita Grönberg har drivit bokhandel i Närpes i 20 år. Hon får ta emot priset för Årets bokhandel på Bokmässan i Helsingfors på lördag. Det är Schilds & Söderströms som för andra året delar ut pris till en finlandssvensk bokhandel.

Nyhetsbild

Kraft vill ha Peter Sundlin tillbaka som tränare

FOTBOLL För två år sedan fick han inte fortsatt förtroende. Nu vill Kraft att Peter Sundlin återvänder som tränare.

Nyhetsbild

Intresset för ny bybutik utreds i Pörtom – enkät delades ut till alla hushåll

PÖRTOM Pörtom uf och byarådet i Pörtom vill utreda om det finns intresse för att öppna en ny butik i byn. I enkäten får man bland annat svara på om man kan tänka sig att köpa andelar i en butik och vad man önskar att butiken skulle erbjuda.

Nyhetsbild

Bil krockade med långtradare – släpet blockerade vägen

PÖRTOM Riksväg 8 var stängd lite norr om Pörteborg i flera timmars tid och polisen dirigerade trafiken via mindre vägar. Långtradarsläpet blockerade riksvägen. Det var vid 16-tiden som en personbil krockade med långtradarens släp. Uppdaterad 21.00.

Nyhetsbild

Långtradare frontalkrockade med personbil – en person förd till sjukhus

PÖRTOM En större trafikolycka har inträffat vid Dalbacken längs riksväg 8 i Pörtom. Vägen är enligt de första uppgifterna avstängd efter olyckan.

Nyhetsbild

Brandorsaken i hotellets bastu är nu utredd

Närpes Polisen är nu klar med sin undersökning om orsaken till bastubranden i Mitt i stan-husets källare: En skruv på fel ställe.

Nyhetsbild

Torvhög brann vid växthusanläggning i Övermark – Tio enheter ryckte ut

NÄRPES Under söndagsmorgonen fattade en torvhög eld i en lagerbyggnad i Närpes.

Nyhetsbild

Paketbil krockade med älg på Strandvägen i Närpes

BLÅLJUS En älg och en paketbil krockade på Strandvägen i Närpes i lördag. De äldre paret som befann sig i bilen klarade sig utan större skador.

Nyhetsbild

Betongfabrik byggs i Närpes – flyttbar men permanent

Karlebyföretaget Ja-Ko vill bygga en betongfabrik i Närpes i samarbete med Simons Infra. Stationen är flyttbar, men verksamheten ska vara permanent.

Nyhetsbild

Vinterodling av spetspaprikor inleds i Närpes

NÄRPES I Närpes är man först ut i världen med att odla spetspaprikor i växthus vintertid.

Nyhetsbild

Veterinärgård i Pörtom ska rivas - men inga rivningsanbud kom

Den före detta veterinärgården i Pörtom ska rivas. Den står oanvänd och anses vara i dåligt skick.

Nyhetsbild

Fortfarande oklart vad "elfelet" berodde på

NÄRPES Fastighetsbolaget väntar på polisens och brandmyndighetens rapport om vad för slags elfel som egentligen uppstod i bastun i Mitt i stan-huset i Närpes. Saneringsarbetet pågår fortsättningsvis. Huset stod klart för fyra år sedan, och även huvudentreprenören Lemminkäinens representant inväntar utredningen.

Logga in för att följa orten