Nykarleby

Nyhetsbild

Fler vårdare får dispens från språkkrav – "Vi uppmanar dem att gå kurser"

I samband med nyanställningar ger välfärdsområdet 26 personer dispens från kravet på språkintyg i finska eller svenska. I en majoritet av fallen är det personal som inte har papper på att de kan finska, men som jobbat länge som vikarier på tvåspråkiga enheter där svenskan dominerar.

Nyhetsbild

Barnskötare utan löneskjuts trots att de deltog i stridsåtgärder: "Vi är besvikna, Tehy har lurat oss"

ÖSTERBOTTEN Catarina Östman, huvudförtroendeman i Nykarleby, tänker lämna sitt uppdrag för Tehy så snart det är möjligt. "Vi har varit spelpjäser", säger hon.

Nyhetsbild

7 000 anställda i välfärdsområdet får bonus till jul – Frantz: "Det blir en präktig summa"

Omkring 7 000 anställda i samkommunen Österbottens välfärdsområde får en extra slant till jul. Styrelsen föreslår att en julbonus betalas ut – i reda pengar och samma summa till alla.

Nyhetsbild

Besvärligt diskbråck höll på att knäcka Yvonne, 53 – "Jag vill aldrig mer vara i den situationen"

Yvonne Bast skulle inte byta bort sin ryggoperation. I dag tränar hon fyra gånger i veckan. Inte för att hon måste utan för att det är roligt.

Nyhetsbild

Fyra kallas till intervju för jobb som kommunikatör i Nykarleby

NYKARLEBY Av de åtta som sökt jobbet som kommunikationskoordinator i Nykarleby kommer fyra att kallas till intervju nästa vecka.

Nyhetsbild

Byggmästar rekorderlig i allt – Holmstedt vann tvekampen i SFIM under 120 kilo

STYRKELYFT Rickard Byggmästar slaktade rekorden på löpande band i SFIM i styrkelyft. I klassen under 120 kilo tog Daniel Holmstedt första guldet – i hård konkurrens med Markus Granö.

Nyhetsbild

LISTA: Åtta personer söker kommunikationstjänst i Nykarleby

NYKARLEBY Nykarleby är på jakt efter en kommunikationskoordinator. När ansökningstiden gick ut vid midnatt hade åtta personer visat intresse för tjänsten.

Nyhetsbild

Karin Erlandsson: "Stickning är en kvinnlig fristad där maken och makten inte gör sig besvär"

NYKARLEBY Karin Erlandsson stickade sin första tröja som 14-åring. Det blev initiationsriten till att kunna någonting helt självständigt.

Nyhetsbild

5000 hushåll berörs då Nykarleby kraftverk höjer elpriset till 14 cent: "Hoppas kunderna ser möjligheter här", säger vd

Elpriset höjs från 9,50 till 14 cent per kilowattimme. Orsaken är dyr börsel, säger vd Tony Eklund som hoppas att alla försöker styra sin förbrukning till natten.

Nyhetsbild

Välfärdsområdet har 480 hus och lokaler att hålla reda på – men nu ska man utreda var och hur service ska ges

Servicen är viktigare än väggarna. Så kan man sammanfatta välfärdsområdets nya lokalitetsstrategi. Hyresavtalen med kommunerna är i kraft i tre år, men från 2026 kan det gallras bland de 480 hus och lokaler som i dag finns för vården och omsorgen. Mindre hyresutgifter ska ge mer pengar för servicen.

Nyhetsbild

Sven Söderholm lämnar Nykarleby efter knappt två år – jobb nära ungdomar drar

Stadens kommunikationssekreterare Sven Söderholm är inne på sin sista arbetsvecka i Nykarleby. Nästa vecka inleder han sitt nya jobb som projektkoorinator för en ny ungdomsverkstad i vardande i Jakobstad.

Nyhetsbild

Nu bestämt: Kinnunens nya lön fastställd – tre ville avvakta med beslutet

Nu är det definitivt bestämt att välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen får en månadslön på 15 000 euro. Tre av politikerna ville avvakta med beslutet i väntan på vårdsektorns kollektivavtal, men det blev ingen omröstning om lön eller avgångsvederlag.

Nyhetsbild

Komarov avgjorde för Luleå i grinig bortamatch: "Så länge laget vinner får det se ut hur det vill"

ISHOCKEY Leo Komarov har skapat rubriker i Sverige för sitt fysiska spel och sin förmåga att reta upp motståndarna. På lördagen styrde Nykarlebybon in segermålet mot Brynäs.

Nyhetsbild

Planerna på gigantisk vindkraftspark utanför Jakobstad konkretiseras: "Vi ser optimistiskt på projektet"

Planerna på vindkraft utanför Jakobstad och Nykarleby framskrider. OX2 har varit steget före WPD hela tiden och har nu gett ut sin miljökonsekvensbeskrivning.

Nyhetsbild

"Han skrev till henne att hon måste glömma honom" – grymma öden i K-G Olins nya bok

JAKOBSTAD Krossade drömmar, förhoppningar och hjärtan. I andra delen av sitt populärhistoriska verk "En ny värld" går K-G Olin vidare från framgångshistorier till svårare emigrantöden.

Nyhetsbild

VIDEO: Robot lyfter ölflaskor i Centriaprojekt – "Man behöver inte vara expert för att använda den"

JAKOBSTAD Centriaprojektet RoboTry ger österbottniska företag möjlighet att lösa problem med hjälp av den senaste teknologin. På hantverksbryggeriet Keppo väcks nya tankar.

Nyhetsbild

Obevakad sopbränning i Nykarleby – så gör du för att undvika onödiga utryckningar

NYKARLEBY Om man tänker göra upp eld utomhus är det ofta skäl att meddela räddningsverket på förhand. Och att tända på och sedan strunta i att övervaka brasan är mot alla regler. Men det var vad som hände i Nykarleby på onsdag.

Nyhetsbild

LIVE I KVÄLL: Stanley Cup-mästare och guldlejon gästar Kopparön – skadedrabbat Sport möter guldfavoriten Kärpät

ISHOCKEY Jens Löökes skada tvingar Risto Dufva till förändringar i laguppställningen inför matchen mot Kärpät. Oroväckande är att förstemålvakten Niko Hovinen också saknas. VBL liverapporterar från Kopparön i kväll.

Nyhetsbild

Boksläpp i Stockholm för Mats senaste bok – skriver om en man med ett mod som få

Medan han bökat i den svenska diplomaten Harald Edelstams livshistoria har Mats Fors inte kunnat låta bli att fråga sig själv: Vad skulle han egentligen ha tyckt om mig?

Nyhetsbild

Vargar sågs i centrum av Nykarleby – rörde sig nära skolområdet: "Tvivlar att det är en engångsföreteelse"

Polisen i Österbotten tog på måndagsmorgonen emot en anmälan om en vargobservation.

Nyhetsbild

Många vill bli välfärdschef i Nykarleby – sökande från Kalajoki i norr till Vörå i söder

NYKARELBY Totalt tretton personer söker tjänsten som välfärdschef i Nykarleby. I nuläget räknas de alla som behöriga.

Nyhetsbild

ENKÄT: Många gillar att promenera och träna styrka – delta i vår enkät och berätta om dina motionsvanor

Många har redan svarat på vår motionsenkät, men ännu finns det chans att delta. Vi undrar bland annat hur ofta du motionerar och varför.

Nyhetsbild

Minkens Signe Jakobsson "rullade" hem FM-silvret

LÄNGDSKIDOR Signe Jakobsson grejade en silvermedalj, då FM-tävlingarna på rullskidor började med sprinten i Vuokatti på lördagen.

Nyhetsbild

Kinnunen bemöter kritiken: "Brådskande fall prioriteras"

Att man tvingas vänta länge på sin tur kan bero på att mera brådskande fall prioriteras. Men hur bråttom det än är måste man alltid kunna ge klienten ett bra bemötande, säger välfärdsområdesdirektör Marina Kinnunen om kritiken som patienter och anhöriga riktar mot samjouren i Vasa.

Nyhetsbild

Lång väntan på vård och stressad personal – så här berättar läsarna om besöket på samjouren i Vasa

Lång väntetid. Läkaren kunde inte svenska. Patienten ligger ensam i ett rum utan att få mat eller hjälp med toalettbesök. Sönderstressad personal. Men också: Vänlig och kompetent personal. Snabb och professionell vård på eget modersmål. Vi bad läsarna berätta om sina erfarenheter från samjouren i Vasa – här är tiotals upplevelser.

Nyhetsbild

Bystedt, Frostdahl, Holmäng, Ingo – SFP nominerade nya kandidater till riksdagsvalet

Svenska folkpartiet i Österbotten har nu nominerat sammanlagt tio kandidater till vårens riksdagsval. Fyra av dem blev klara på onsdagen.

Nyhetsbild

Hon är SFP:s nya koordinator – planerar runda där politiker möter invånare om vården

Partierna i Österbottens och Mellersta Österbottens välfärdsområden får i år 4 000 euro per ledamot i nytt partistöd. För de här pengarna kan de större partierna anställa ny personal. Sandra Högström från Vasa har anställts som koordinator för SFP och planerar nu möten där invånarna får veta mera om det som kallats århundradets reform – och ställa frågor till politikerna.

Nyhetsbild

Finländsk pälsnäring i fritt fall – majoritet av rävfarmare i akut likviditetskris

Att endast 38 procent av blårävsskinen såldes i förra veckan till ett medelpris (49 euro) som dyker allt djupare under lönsamhetsnivån försätter över hälften av den finländska farmarkåren i en akut likviditetskris.

Nyhetsbild

Allt klart för flytt av 1200 brandmän vid årsskiftet – "Vi har inte pengar för samma servicenivå"

Omkring 130 ordinarie anställda brandmän och -befäl och närmare 1 100 frivilliga från avtalsbrandkårerna kommer vid nyår att flyttas från räddningsverket till Österbottens välfärdsområde. Som siffrorna ser ut nu kommer pengarna från staten inte att räcka till för att upprätthålla nuvarande servicenivå, varnar räddningsdirektör Tero Mäki.

Nyhetsbild

Fritt fram för alla att hyra in sig lovar Håkan Braskén – pensionärshemmet i Munsala tar emot hyresgäster

NYKARLEBY Som pensionärshem har tiden och samhällsutvecklingen sprungit förbi bostadslängorna från det tidiga 1970-talet. Nu öppnar pensionärshemsföreningen upp för hyresgäster i alla åldrar.

Nyhetsbild

Inte nu, men kanske sen ska välfärdsområdets koldioxidavtryck mätas – "Att inte göra det är så 70-tal"

Koldioxidavtryck är ordet som inte kom med i den nya strategi som välfärdsområdesfullmäktige godkände på måndagen. Men det kanske omnämns vid nästa uppdatering. Att tycka att man inte ska mäta koldioxidavtrycket, det är så 1970-tal, sade Rebecca Åkers (SDP).

Nyhetsbild

Vårdpolitiker vill öppna lokala lager igen – "Får inte material, måste låna kanyler från grannkommunen"

Material saknas för förbandsbyten, kanyler måste lånas från en hälsocentralen i grannkommunen. Så kan verkligheten se ut inom den allmänmedicinska avdelningen i Vörå efter att  välfärdsområdet koncentrerat lagret till Vasa. Ledamoten Ann-Britt Backull (SFP) som själv är sjukskötare efterlyste större lokala lager av sjukvårdsmaterial, då välfärdsområdets fullmäktige samlades på måndagen.

Nyhetsbild

Element fattade eld vid Botnia Marin i Nykarleby – röken skadade lokalen

Vid 22-tiden ryckte räddningsverket ut till Fabriksgatan i Nykarleby.

Nyhetsbild

Efterlyses: personer som kan lyssna utan att döma – "En medlare ska ge parterna möjlighet att själva hitta en lösning"

KARLEBY I november startar en nybörjarkurs för medlare. Målet är att få flera medlare till Österbottens medlingsbyrå, för speciellt i Karleby- och Jakobstadsregionen är de ganska få.

Nyhetsbild

Fredrik Lönnqvist i Nykarleby blir tv-stjärna i höst – "Det har varit en upplevelse"

NYKARLEBY Köpmannen Fredrik Lönnqvist och K-Supermarket Nykarleby spelar huvudroller i en av höstens realitysatsningar i finländsk TV. Huvudpersonen själv ser fram emot premiären.

Nyhetsbild

Fullmäktige spikade investeringstaket till 3,6 miljoner euro – räcker bara till skolbygget i Munsala och Ahlbeckhuset

Att fullmäktige på sitt senaste möte i juni gick in för att bevilja en miljon euro i tilläggsbudget för skolbygget i Munsala betyder att bygget tillsammans med renoveringen av Ahlbeckshuset nästa år kommer att sluka hela investeringsbudgeten.

Nyhetsbild

Esa Högnäsbacka lämnade ett Kaskö i moll för glada toner i Nykarleby – "Jag blev uppmanad att söka tjänsten"

Även om han slet som ett djur och ibland för tre personer med Kaskös ekonomi i fritt fall hade ekonomidirektören Esa Högnäsbacka inga planer eller tankar på att söka ett nytt jobb.

Nyhetsbild

Skörden blir normal eller bra – blöta åkrar kan göra att potatisen ruttnar

Höstskörden är i full gång, men på en del ställen har regnet gjort marken alltför mjuk för tröskorna. Men nästan all råg är redan skördad och kvaliteten verkar vara bra.

Nyhetsbild

Leo Komarov klar för flytt till Sverige: "Det känns jättekul"

ISHOCKEY Den 35-årige landslagsveteranen har skrivit på för Luleå HF i SHL. Kontraktet är ettårigt.

Nyhetsbild

Dan i Pensala vurmar för vindkraften – klättrar upp i egna möllan och skuffar igång den när vinden inte räcker

ÖSTERBOTTEN Han är ingen miljökämpe, svinfarmaren Dan Norrgård. Han gav sig in i vindkraftsbranschen för att minska elräkningen. Och det har varit en bra affär.

Nyhetsbild

Känsla och funktionalitet är viktigast i Olyas hem – "Varje dag vaknar jag och tänker åh, vilken färgrik värld"

Olya Tsikhanchuk är en storstadsmänniska som egentligen borde bo i New York. Men ändå fann hon sig trivas i småstaden i sitt färgglada hus. – Man måste skapa sin egen värld.

Nyhetsbild

Vasa Maraton tillbaka efter tre års paus – segrarna gick till Lappo och Nykarleby

FRIIDROTT Vasa Maraton har inte avgjorts sedan 2019, men på lördagen kunde man tävla igen då den 35:e upplagan av loppet avgjordes. Juha Laitinen var snabbast på herrsidan medan Cecilia Renvall vann damernas lopp.

Nyhetsbild

Mopedist till sjukhus efter kollision med personbil i Nykarleby

NYKARLEBY Räddningsverket fick larmet om trafikolyckan strax efter klockan 21 på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Prischock och säljstopp på gödsel – MTK-direktör: "Risk att odlarna inte får allt som behövs"

Priset på konstgödsel har stigit kraftigt. Vad värre är, jordbrukarna vet inte ens om de får tillräckligt med gödsel för nästa års odling. Gödseltillverkaren Yara öppnade handeln i tisdags, men den stängdes samma dag. Det var "take it or leave it", säger direktör Johan Åberg på MTK, som inte vet när handeln återupptas – och vilka priserna då är.

Nyhetsbild

Övergiven bil var i vägen för byggarbete på torget i Nykarleby – flyttades av staden

NYKARLEBY Tekniska avdelningen har förgäves försökt få kontakt med ägaren till en Nissan Maxima som stått parkerad på torget i Nykarleby.

Nyhetsbild

Prevex samarbetsförhandlar – permitteringar väntar hela personalen

200 anställda i Nykarleby och Jakobstad berörs när Prevex inleder samarbetsförhandlingar som berör hela personalen.

Nyhetsbild

Välfärdsområdet tänker om efter lönestrul – "Dagens system är ineffektivt och osmidigt"

Österbottens välfärdsområde har fortfarande strul med löneutbetalningarna, åtta månader sedan starten. I januari växer gruppen som ska få löner därifrån med cirka 1 500 personer, då räddningsverket och specialomsorgen ansluter. Därför vill man nu sköta lönehanteringen på egen hand – och minskar samarbetet med Mico Botnia.

Nyhetsbild

Anna tar med sin dotter till jobbet varje dag: "När Ingrid föddes var det en dubbel glädje"

NYKARLEBY Anna Sjöberg vet hur det är att förlora ett barn under graviditeten, men också hur det är att få se sitt eget barn växa och utvecklas. I dag pusslar hon ihop livet som mamma och mjölkbonde i Markby.

Logga in för att följa orten