Nykarleby

Nyhetsbild

Nykarlebyförare nära att uppfylla pojkdrömmen

BANRACING Det är svårt att från lilla Nykarleby slå sig fram inom internationell bilsport. Men efter att ha kämpat i många år är 39-åriga Rory Penttinen nu på god väg att uppfylla pojkdrömmen om att bli proffsförare.

Nyhetsbild

Varför heter det Nykarleby välfärdscentral?

NYKARLEBY. Nykarleby välfärdscentral invigdes den 10 april och Esse välfärdsstation den 26 april. Varför har de olika namn?

Nyhetsbild

Arrendetaxa tuggades på nytt – Nykarlebystyrelsen står fast

NYKARLEBY Arrendetaxan och taxamodellen för stadens 160 fritidstomter som styrelsen tidigare godkänt tuggades om som ett extra ärende i förra veckan.

Nyhetsbild

Det varma vårvädret förbjuder öppen eld i stora delar av landet

Inga påskbrasor tänds på påskafton. Risken för gräsbrand är för stor – men det är inget hinder för andra påskevenemang.

Nyhetsbild

Trög start för privata äldreboenden

NYKARLEBY. De privata äldreboenden som Attendo har i Nykarleby och Esperi Care i Jakobstad dras ännu med problem.

Nyhetsbild

Gunilla Kvist sätter punkt efter 44 år i förvaltningens tjänst

NYKARLEBY Hon var bara 19 år då hon sökte och fick tjänsten som temporärt kanslibiträde på Nykarleby stad. Nu, 44 år senare, går byråsekreterare Gunilla Kvist i pension.

Nyhetsbild

Muik-kille spelar VM-hockey – från och med torsdag

ISHOCKEY Joel Blomqvist, som fått sin fostran i Muik Hockey, spelar VM-hockey med Finlands U18. Mästerskapen börjar på skärtorsdagen.

Nyhetsbild

Tomppis memes blir bok – här är listan med bokaktuella österbottningar på Schildts & Söderström

Tomppi’s Memes kommer ut i bokform i höst. Karin Erlandssons avslutande del i hyllade "Legenden om ögonstenen"-serien släpps i augusti.

Nyhetsbild

Jonas Granlund fokuserar ännu mer på långloppen nästa säsong

LÄNGDSKIDOR Jonas Granlund avslutade precis som många andra långloppsåkare säsongen med Ylläs-Levi i lördags. Avslutningen var inte perfekt, men han är tillfreds med vintern som helhet.

Nyhetsbild

Svan orsakade markbrand i Markby

NYKARLEBY En svan gick ett tragiskt öde till mötes på tisdagskvällen. Fågeln flög in i en högspänningsledning, omkom och orsakade samtidigt en mindre brand.

Nyhetsbild

Tårarnas afton i Stjärnhallen

INNEBANDY Söndagskvällen var tårarnas afton i Stjärnhallen. Då SB Welhot jublade och firade högljutt satt Blue Fox-spelarna och tröstade varandra på golvet. Tårarna flödade efter den tunga kvalförlusten.

Nyhetsbild

Gasdrivna bilparken växer långsamt – få ställen att tanka på minskar intresset

Utbyggnaden av tankstationer för gasdrivna fordon går långsamt. Biogas kunde vara ett realistiskt alternativ för att få ner trafikutsläpp. I Österbotten finns dessutom gott om råvara.

Nyhetsbild

Läs godbitarna från valkvällen i vår liveblogg

Här hittar du Vasabladets och Österbottens Tidning direktrapportering från valkvällen.

Nyhetsbild

Blue Fox damer kan avgöra i dag

INNEBANDY Blue Fox damer hade chans att säkra en plats i damernas B-liga i går. Men blårävarna får vänta på firandet då motståndarna SB Welhot vann.

Fritt fram att byta bransch efter ett års jobb i Finland

Från och med juni är det fritt fram för utomeuropeiska arbetsinvandrare i Österbotten att byta bransch. På villkor att de redan jobbat ett år i Finland.

Nyhetsbild

Bästa nyheten säger ukrainare då behovsprövning slopas

Att behovsprövningen slopas för dem som bott och arbetat i Finland i ett år applåderas av de ukrainare vi träffar i Jeppo. Men lätt är det inte att byta bransch - på grund av språket.

Nyhetsbild

Bästa nyheten säger ukrainare då behovsprövning slopas

Att behovsprövningen slopas för dem som bott och arbetat i Finland i ett år applåderas av de ukrainare vi träffar i Jeppo. Men lätt är det inte att byta bransch - på grund av språket.

Nyhetsbild

Nykarlebybon Anna Caldén är Finlands representant i nordiskt samarbete om funktionshinder

NYKARLEBY Det måste bli lättare för människor med funktionsvariation att flytta mellan nordiska länder. Det är en av frågorna som Anna Caldén jobbar för i Nordiska ministerrådets rådgivande organ.

Nyhetsbild

Hagalund får ny kylanläggning för inomhusluften – minskar energikostnaderna

NYKARLEBY Hagalund pensionärscenter ska rustas med ett nytt system för att kyla inomhusluften. Den lösning man valt kräver dock ett tilläggsanslag på drygt 200 000 euro i investeringsbudgeten.

Nyhetsbild

Styrelse svalde riktlinjer för ekonomisk uppföljning – dystert minusbokslut

Stadsstyrelsen i Nykarleby spikade i torsdags riktlinjerna för den ekonomiska uppföljningen i Nykarleby. Om de mynnar ut i ett sparprogram avgörs först i början av juni.

Nyhetsbild

Kommunalt lån föreslås för Jeppo Biogas reaktorbygge: "Ett undantagsfall"

Jeppo Biogas Ab har vänt sig till Nykarleby stad med en anhållan om lån på en halv miljon euro för utbyggnaden av en fjärde reaktor i Jeppo.

Nyhetsbild

Mycket ekologisk potatis kvar i lagren

Den torra sommaren 2018 var gynnsam för dem som odlar potatis ekologiskt. Nu finns det fortfarande en hel del ekologisk matpotatis kvar i lagren.

Nyhetsbild

Tre män slogs för bortrövad Munsalabo i Socklot – misstänks för misshandel

NYKARLEBY Två dagar efter att en 39-åring misshandlades och rövades bort från sitt hem i Munsala skedde en ny misshandel i Socklot med koppling till räden i Munsala.

Nyhetsbild

Två av Blue Fox matchhjältar från Jakobstad

INNEBANDY. Lagkaptenen Lotta Rolander och tvåmålsskytten Noora Lapinkoski beskrev onsdagens insats mot Welhot som Blue Fox bästa hittills i kvalserien.

Nyhetsbild

Blue Fox damer nära B-ligan

INNEBANDY Blue Fox damer vann med 5-2 (3-0, 1-1, 1-1) i den tredje kvalmatchen mot Welhot i kvalet till B-ligan. Därmed leder Blue Fox med 2-1. Det krävs en seger till för att trygga B-ligaplatsen.

Nyhetsbild

Annette Kronholm-Cederberg får Hagaforsmedaljen – gör något själviskt för prispengen

NYKARLEBY För sin inspirerande insats som modersmålslärare i Topelius gymnasium belönas Annette Kronholm-Cederberg med Hagaforsmedaljen.

Nyhetsbild

Tina Nylund hedras för sitt engagemang – får folkbildningsmedaljen

NYKARLEBY Som kultur- och fritidschef fick hon Nykarleby att blomstra. Nu mottar stadens välfärdschef, Tina Nylund, Svenska folkskolans vänners folkbildningsmedalj.

Nyhetsbild

Yle: Råbock blev påkörd – chauffören körde vidare

NYKARLEBY En råbock blev påkörd i Socklot, Nykarleby, på söndagskvällen, skriver Yle Österbotten. Chauffören fortsatte sin färd och hade inte en jägare upptäckt råbocken hade det dröjt länge innan den hade avlivats.

Nyhetsbild

En hyllad författare har blivit Vöråbo – och gått över nyhetströskeln i Sverige

VÖRÅ "Jag gillar att arbeta i vedlidret och sedan kunna cykla till butiken i samma kläder" säger Eva-Stina Byggmästar. Naturlyrikern Byggmästar, som inte vill få Nobelpriset i litteratur, trivs i "Rågens rike".

Nyhetsbild

5.000 vaccinenkäter delas ut i Jakobstadsregionen

Tusentals slumpmässigt utvalda personer i Jakobstadsregionen får i veckan brev från Åbo Akademi. Attityder kring vaccin ska studeras.

Nyhetsbild

Pengarna till idrottsklubbar tog slut – Wau har ansökt om konkurs

Wau har ordnat avgiftsfria idrottsklubbar för skolbarn i tio år. Nu har föreningen ansökt om konkurs på grund av ekonomiska problem.

Nyhetsbild

Se läsarnas bilder på vinterns återkomst

Vintern återvände till Österbotten med snöstorm och minusgrader. Se läsarnas bilder av vintervyerna i regionen.

Nyhetsbild

Regionens första ullgrisar föddes i Nykarleby

NYKARLEBY Natten till måndag föddes nio små mangalitzagrisar i Nykarleby. Grisarnas ägare Katarina Widjeskog-Nylund tror att de är de första av sin art som fötts i regionen.

Nyhetsbild

Välfärdscentralen öppnar för framtidens vård i Nykarleby

På onsdag invigs den nyrenoverade hälsovårdscentralen i Nykarleby som i sin helt nya skepnad även fått ett nytt namn.

Nyhetsbild

Blue Fox förmådde inte rubba PoNoVo

INNEBANDY Blue Fox dröm om en plats i division 1 nästan säsong gick i kras på söndagskvällen.

Nyhetsbild

Blue Fox segrade mot PoNoVo

INNEBANDY Blue Fox herrar vann med 7–5 (3–2, 2–1, 2–2) mot PoNoVo och kvitterade därmed till 1–1 i kvalserien.

Nyhetsbild

Viktig kvalseger för Blue Fox-damer

INNEBANDY Det var svårare än väntat för Blue Fox damer att få SB Welhot på fall, men hemmalaget vände och vann med 6–4 (2–2, 1–2, 3–0) inför 226 i Stjärnhallen.

Nyhetsbild

Hockeykämpen från Malax skiftar fokus: "Det är en jäkla skillnad mellan Nykarleby och Tokyo"

ISHOCKEY Spelarkarriären har tagit honom från Vasa till Kalmar och från Italien till Kina. Skridskorna åker på även nästa säsong, men då fokuserar André Smulter fullt ut på tränarvärvet.

Nyhetsbild

Tommi Aho gör polissak av förstörda valaffischer

NYKARLEBY – Så här får det inte gå till, säger en förargad Tommi Aho, som byter ut förstörda valaffischer på torget i Nykarleby. På fredag gjorde Aho en polisanmälan.

Nyhetsbild

Rivning av Herlers stoppas i väntan på beslut av domstol

NYKARLEBY Det blir ingen rivning av Herlers hus. Åtminstone inte förrän Vasa förvaltningsdomstol gjort ett beslut i de besvär som lämnats in av Nykarleby museiförening.

Nyhetsbild

Viktiga kvalmatcher för Blue Fox i Stjärnhallen på lördag

INNEBANDY Det är dubbelt upp för Blue Fox i Stjärnhallen på lördag. Först kvalar damerna mot SB Welhot och sedan väntar herrarnas returmöte med Pontuksen Nouseva Voima (PoNoVo).

Nyhetsbild

Nykarleby firade gymnasiets föregångare

NYKARLEBY Nykarleby samskola grundades för hundra år sedan. Studerande i Zachariasskolan och Topeliusgymnasiet bjöds på jubileumstårta och föreläsning.

Nyhetsbild

Botnia Marin är varvet som bygger på långsiktighet

Med full orderstock och sikte på nya marknader bland annat i USA ser Botnia Marin ljust på framtiden. I varvet jobbar man som bäst med ett tjugotal båtar i olika stadier.

Nyhetsbild

Fler förlossningar på Möcs – nu kommer också föderskor från norr

KARLEBY Det syns en klar ökning i antalet förlossningar på Möcs i Karleby under årets första kvartal. Stängningen av Oulaskangas BB har gett fler födslar.

Nyhetsbild

LISTA: Så många har redan röstat i varje kommun

5,5 procent av valkretsens röstberättigade gick och röstade under förhandsröstningens första dag. Flitigast var man i Kaskö.

Nyhetsbild

HD satte punkt för femårig process mot Nykarlebyrektor

NYKARLEBY Hovrättens friande dom mot en rektor i Nykarleby står fast. Det beslutet har tagits av Högsta domstolen som inte beviljat åklagaren besvärstillsånd.

Nyhetsbild

Nykarlebystyrelsen gav grönt för högre arrende på fritidstomter

En enhällig styrelse säger ja till en ny tomtpristaxa för stadens fritidstomter. I runda slängar handlar det om ett dubbelt högre arrende än i dag.

Nyhetsbild

Servicehus får byggas intill ishallen – byggstart i sommar

NYKARLEBY Nu är det klart. Stadsstyrelsen har beviljat ishallsbolaget undantag för ett nytt servicehus intill Komarov Arenan.

Nyhetsbild

Sunds succésäsong fortsätter – uttagen till landslaget

ISHOCKEY Förberedelserna inför ishockey-VM i Slovakien kör i gång på allvar. I den första lejontruppen återfinns bland andra Sportbacken Tony Sund.

Nyhetsbild

UPPROP: Var brinner påskbrasorna i år?

Det brukar vara tätt mellan påskbrasorna i svenska Österbotten på påskaftonen. Nu vill vi ha uppgifter om var årets brasor tänds.

Logga in för att följa orten