Nykarleby

Nyhetsbild

Hagelskur förstörde odling i Jeppo: "Förlusten är kännbar"

NYKARLEBY Ett oväder ödelade delar av skörden i Jeppo på midsommardagen. För Håkan Romar handlar det om en skördeförlust på åtskilliga ton.

Nyhetsbild

Kampen om arrendetaxan fortsätter – stadsstyrelsen i Nykarleby diskuterar i kväll

NYKARLEBY Förvaltningsdomstolen gav Nykarleby stad verkställighetsförbud gällande höjningen av arrendetaxan. Ärendet behandlas i stadsstyrelsen under måndagskvällen.

Nyhetsbild

Nykarleby störst på braxenförädling: "När vi började skrattade folk åt oss, nu skrattar de inte längre"

NYKARLEBY Det är bara i Finland och Sverige som mört och braxen klassas som skräpfisk. För yrkesfiskarna kan de däremot vara en riktigt god affär. För Brännskata fiskare i Nykarleby är braxenförädling ett vinnande koncept.

Nyhetsbild

Stadsstyrelsens ordförande: "Vi är också människor"

NYKARLEBY Besluten ska baseras på fakta från beredningen men känslor påverkar alltid, konstaterar stadsstyrelsens ordförande Maria Palm (SFP).

Nyhetsbild

Hirvlaxbor hoppas på vändning i skolfrågan – "Förstör för en hel bygd"

NYKARLEBY Byborna lobbar för att stadsstyrelsen låter Hirvlax skola vara kvar då den på måndag tar ställning till förslaget om skolnätet i Nykarleby.

Nyhetsbild

Föräldrarna i Kovjoki-Markby vägrar ge upp

NYKARLEBY Stadsstyrelsemedlem Carita Häger träffade föräldrar och fick ny ammunition inför mötet där Kovjoki-Markby skolas framtid ska avgöras.

Nyhetsbild

Salmonella drabbade nötgårdar – dramatisk ökning senaste året

En drastisk ökning av antalet fall av salmonella hos mjölk- och köttproducenter i Nykarleby, Pedersöre och Kronoby senaste höst och vinter bekräftas av länsveterinär Matti Nyberg.

Nyhetsbild

Rory Penttinen firar midsommar på klassisk bana

BANRACING Rory Penttinen tävlar i ett av världens riktigt stora långlopp i helgen.

Nyhetsbild

Nya arrendetaxan i Nykarleby förbjuds tills besvär har behandlats

NYKARLEBY I dag har Vasa förvaltningsdomstol förbjudit verkställigheten av stadsfullmäktiges beslut om grunderna för arrendetaxan för fritidstomter i Nykarleby tills dess att de besvär som skickats in avgjorts.

Nyhetsbild

Kårkullas prissättning inte den enda stötestenen

Det är inte enbart samkommunen Kårkullas prissättning som har fått Jakobstad att se över upphandlingen av specialtjänster för personer med funktionsnedsättning.

Nyhetsbild

Ron Back ny ekonomi- och förvaltningsdirektör på Logset

Tar över på posten i september.

Nyhetsbild

Zachariasskolan i Nykarleby möbleras – skolan kommer vara i bruksskick innan hösten

NYKARLEBY Den nya sammanhållna grundskolan i Nykarleby har byggts och tas i bruk i etapper. Denna vecka möbleras alldeles nya klassrum som kommer fyllas av elever under hösten.

Nyhetsbild

Jaros målvaktstränare vann med NIK i sin comeback

FOTBOLL Det blev seger för Pontus Backlund då han gjorde sin målvaktscomeback i NIK:s tröja.

Nyhetsbild

"He hjälper nå lite ti va tyst" – nu finns dialektala ordspråk samlade på nätet

Byrrjani ä vässt. Så sägs det i Esse och vill du veta hur det sägs på andra ställen hittar du svaret på en ny webbplats.

Nyhetsbild

Fallfärdigt hus med diger historia – omdiskuterad byggnad revs i Jeppo

NYKARLEBY I centrum av Jeppo har det sedan 1870-talet stått ett hus som inhyst både skoaffär och bank. Under måndagen jämnades det numera fallfärdiga huset med marken, till bybornas glädje.

Nyhetsbild

Bästa Jukola på länge för Falken och Minken – Även Botnia slog Terjärv 

ORIENTERING Både Falken och Minken gjorde sitt klart bästa Jukola på länge. För Falken var 229:e platsen det bästa på femton år och för Minken var 312:e plats det bästa på tio år.

Nyhetsbild

Planerna för vindkraftspark går vidare – med två anmärkningar

NYKARLEBY En ny plan för det som kan bli Nykarlebys största vindkraftsområde är snart färdig. Grannar är oroliga över infraljud.

Nyhetsbild

Brahe nära slå Femman i Jukola

ORIENTERING IF Brahes juniorlyft i Jukolakavlen slutade med ett dubbelt lyft i resultatlistan under Kangasala Jukola i helgen.

Nyhetsbild

Varmansrallyt samlade ung som gammal

MOTORSPORT Varmansrallyt på Måtarsberget i Jeppo handlar inte bara om en intensiv jakt på placeringar, utan är också något av en familjefest.

Nyhetsbild

Muik inleder hemma – flera nya kontrakt klara

ISHOCKEY Spelprogrammet för Finlandsserien har blivit offentligt. Muik gör sitt tredje försök att fixa nytt kontrakt på sportslig väg och inleder hemma 21 september.

Nyhetsbild

Nykarlebyföräldrar ger inte upp om småskolor: "Vi mobiliserar oss"

NYKARLEBY Nämnden har sagt sitt om skolstängningarna. Nu samlar Kovjoki-Markby och Hirvlax Hem och skola-föreningar argument för att påverka fullmäktigeledamöterna.

Nyhetsbild

Down-mamma hyllar Kårkulla – "Utan hjälp skulle jag känt mig utlämnad

JAKOBSTAD Som nybliven mamma till ett Down-barn upplevde Åsa Broo att systemet var tydligt och hjälpen stor. Nio år senare känner hon en uppgivenhet.

Nyhetsbild

Valfrihet kan höja kvaliteten på vårdtjänsterna

NYKARLEBY Efter cirka fem års forskning lägger Mats Brandt nu fram sin avhandling om valfrihet inom social- och hälsovården. Forskningen har han bedrivit vid sidan av det dagliga arbetet.

Nyhetsbild

Gruskungen koras på Måtarsberget – 130 förare på startlinjen

MOTORSPORT Om det är torrt dammar det i Jeppo på lördag. Ja, åtminstone på Måtarsberget där förarna för tjugosjunde gången gör upp om Gruskungstiteln.

Nyhetsbild

Nämnden: Stäng Kovjoki-Markby och Hirvlax skola

NYKARLEBY Nämnden beslöt i enlighet med bildningsdirektörens förslag om skolstängningar i Nykarleby. Skolorna i Kovjoki och Hirvlax stängs enligt förslaget.

Nyhetsbild

Kårkullachef om Jakobstadsplan: "Kan fälla hela Kårkulla"

JAKOBSTAD Jakobstadsregionen vill ta över Kårkullas boenden. Kårkullachef befarar att handlingen kan rasera hela samkommunens verksamhet.

Nyhetsbild

Mathias Hertén trea i sammandraget i Legends Cup

MOTORSPORT Mathias Hertén har inlett Legends Cup bäst av förarna i NNSB. Han ligger på en tredjeplats i kampen om FM-poängen efter deltävlingarna på Botniaring och Ahvenisto.

Nyhetsbild

Jakobstadsregionen vill ta över Kårkullas boenden – "Ärendet är känsligt"

JAKOBSTAD Jakobstadsregionen är Kårkullas största köpare. Nu vill regionen ordna verksamheten i egen regi.

Nyhetsbild

Hårda tider för pälsfarmarna – priset på blåräv en besvikelse

NYKARLBY Ett medelpris på 68 euro är en besvikelse för pälsfarmarna. Inför auktionen i Vanda var förväntningarna på en prisuppgång stora.

Nyhetsbild

Minken tappar Juuso Haarala – Sonja Katajamäki återvänder

LÄNGDSKIDOR Juuso Haarala lämnar IF Minken för att förstärka Pohti Skiteam i Pyhäjärvi. På plussidan kan Nykarlebyföreningen i stället räkna in bland andra Sonja Katajamäki.

Nyhetsbild

Försök att stoppa patientströmmar: Cancerpatienter vårdas på Malmska

JAKOBSTAD Cytostatikabehandling är slitsamt för kroppen. För att cancerpatienter ska undgå Vasaresorna ges behandlingar i fortsättningen på Malmska.

Nyhetsbild

Guns rosor gör en nystart – och byter ut två medlemmar

KARLEBY Guns rosor har haft en paus medan flera av medlemmarna gjort sin värnplikt. Nu startar bandet upp igen – men två av killarna är bara med för sommaren.

Nyhetsbild

Stanley Norrgård: "Jag är kung i byn"

TRAKTORPULLING Normalt kör han 23 ton urin över åkrarna i Pensala. I Forsby blev Stanley Norrgård mästare i tungviktsklassen i Traktorpulling.

Strandvall fjortonde i JVM-test

ORIENTERING Nykarleby-flickan Amanda Strandvall slutade på fjortonde plats på medeldistansen, då de finska JVM-testerna avslutades i Danmark på måndagen.

Nyhetsbild

American Car Meeting ordnas för andra gången i Pensala

NYKARLEBY Nästa helg ordnas American Car Meeting, även i år i Pensala. Årets bilträff lär dra till sig ännu flera människor än förra året, tror Christian Vesterqvist.

Nyhetsbild

Handelskammaren: Vi vill ha pengar till Riksåttan

I juni presenterar regeringen en tilläggsbudget för viktiga trafikprojekt. Österbottens handelskammare anser att två vägavsnitt på riksväg 8 bör få finansiering.

Nyhetsbild

Åskoväder drog in över Österbotten – som mest var över 3000 hushåll utan el

Ett rejält regn- och åskoväder rörde sig över Österbotten under fredagseftermiddagen. Detta orsakade elavbrott på många håll.

Nyhetsbild

Förslag: Stäng två skolor i Nykarleby

NYKARLEBY Stäng både Kovjoki-Markby och Hirvlax skola men inte skolan i Socklot, föreslår bildningsdirektör Teresia Tötterman-Engström.

Nyhetsbild

Hitta nya smultronställen i sommar – "Österbotten är fullt av fina stränder"

Här kommer en utmaning till alla semesterfirare: Besök åtminstone en ny badstrand i hemknutarna. Och var beredd på att överraskas – många ställen är väldigt fina.

Nyhetsbild

Europas längsta falafelrulle i Nykarleby – Naser Alozoun vill sätta Nykarleby på kartan

NYKARLEBY Om man vill skapa gemenskap måste man börja med sig själv, det tycker Naser Alozoun. Därför vill han bidra med en folkfest med fokus på falafel.

Nyhetsbild

Nya siffror avslöjar: Reviren finns kvar i Österbotten, men antalet vargar har halverats

Vöråvargarna har flyttat till Laihela medan Jepporeviret nu bara består av två vargar. I Sydösterbotten är reviren också kvar, men kraftigt försvagade.

NIK tillbaka i vinnarspåret

FOTBOLL Starka serienykomlingen NIK tog planenligt en hemmaseger med mot bottenlaget Iskmo-Jungsund, som inte lyckades skrälla till med en trepoängare för andra matchen i rad.

Nyhetsbild

56 barnskyddsanmälningar på en helg i Österbotten

Jämför man polisdistrikten i Finland så gjordes det under helgen många barnskyddsanmälningar i Österbotten, säger kriminalkommisarie.

Nyhetsbild

IF Nykarlebynejden nådde inte målet i ärevarvet

ÄREVARVET Damerna brukar vara vassa i IF Nykarlebynejdens ärevarv och visst var det Lilian Libäck-Skrifvars som hade mest slantar på sina listor i måndagens rätt regniga historia på Skogsvallen.

Nyhetsbild

Nykarleby blir utan förvaltningsdirektör – Tomas Knuts har sagt upp sig

NYKARLEBY Tomas Knuts, 39, avgår som förvaltningsdirektör i Nykarleby. Han har prioriterat jobbet mer än han mått bra av.

Nyhetsbild

Cancerpatienten Gösta rasar över nya taxilagen: "Det är ruttet"

NYKARLEBY Gösta Harald är arg över att taxibilar trafikerar mellan Vasa och Jakobstad utan passagerare. Samtidigt tampas taxichaufförerna om sjukhuskörningarna.

Nyhetsbild

Ranckens ranch arbetar aktivt för att minska kolavtrycket

NYKARLEBY Mejeribolaget Valio har som mål att mjölkens klimatavtryck ska vara noll före år 2035. John Häger är en av de mjölkbönder som vill gå i spetsen för den utvecklingen.

Nyhetsbild

Fotbollssupporter eller popfan: Känslorna är stora och kärleken evig

NYKARLEBY Luke Williams älskar fotbollslaget Liverpool. Josefin Thors dyrkar popidolen Darin. I båda fallen handlar det om kärlek, glädje och hängivenhet.

Nyhetsbild

Byaforskaren Henrik, 83: "Vi landade lyckligt"

NYKARLEBY Henrik Dumell skriver om sitt livs första tågresa och flygtur. Byaforskarna i Vexala är aktuella med bok nummer åtta.

Nyhetsbild

Se lista: Här är alla som får examen från Yrkesakademin

Grattis till alla utexaminerade!

Logga in för att följa orten