Nykarleby

Nyhetsbild

Publikfavorit till skylt försvann från torget i Nykarleby

NYKARLEBY Nej det är inte staden som förlorat hoppet och monterat ner den löftesrika skylten "Allt kommer att bli bra", en skylt som i ett par års tid prytt och ingjutit hopp på torget.

Nyhetsbild

Kören framför sin första egna julsång på konsert i Nykarleby

NYKARLEBY Vokalgruppen Mrs. Bighill Singers med körledare Heidi Storbacka i spetsen är med på konserten "Julglädje" som ordnas i Nykarleby.

Nyhetsbild

Philip Järvenpää reser runt med hejdundrande julshow – "Det är inte bara jag som står på scen"

Mycket skratt, lite tårar och framför allt mycket bra musik. Det lovar Philip Järvenpää sin publik när han ger sig ut på en egen julturné.

Nyhetsbild

Robert Gleisner lyfte personligt, men kunde inte matcha Europatoppen

STYRKELYFT Konkurrensen är tuff. Det kunde Robert Gleisner konstatera när EM i klassisk styrkelyft avgjordes i Litauen. Han lyfte personbästa, men tvingades nöja sig med elfteplats.

Nyhetsbild

Ingen mjukstart för Muik Hockeys nya coach

ISHOCKEY I lördags hade två mål räckt till seger för Muik Hockey. I helgens andra bortamatch gav de båda fullträffarna ingen utdelning, då Kiekko-Espoo hittade rätt åtta gånger.

Nyhetsbild

LISTA: De här kommunerna erbjuder distansjobb – "Hos oss ser vi det som samma jobb"

De flesta kommuner i svenska Österbotten tillåter distansarbete. Men distansjobb funkar inte för alla jobb inom den kommunala sektorn.

Ett baklängesmål för mycket för Muik Hockey

ISHOCKEY Muik Hockey höll siffrorna nere, men det hjälpte inte i lördags i Träskända. Michael Ringbergs första match som tränare för Nykarlebylaget slutade i en mycket knapp förlust.

Nyhetsbild

GALLUP: Vad betyder självständigheten för dig?

I dag firar vi att det är 102 år sedan Finland blev självständigt. VBL frågade österbottningar vad självständighetsdagen betyder för dem personligen.

Nyhetsbild

Efter de svaga resultaten: Muik byter tränare

ISHOCKEY Efter bara två segrar på hela hösten har Muik bestämt sig för att byta tränare. Avtalet med Marcus Ittonen är avslutat.

Nyhetsbild

Närmare 75 miljoner vill kulturfältet ha av Svenska Kulturfonden

Svenska kulturfonden fick 3368 ansökningar i november. Det här var drygt 100 färre ansökningar än ifjol.

Nyhetsbild

Nykarleby företagare samlar till köpkort åt behövande

NYKARLEBY

Även i år ordnar föreningen Nykarleby företagare en julinsamling i samarbete med Hyddan och församlingens diakoni.

Nyhetsbild

Mannen som körde av vägen i Nykarleby i tisdags var onykter

NYKARLEBY Den man som körde av Kvarnvägen i Nykarleby i tisdags kväll misstänks för rattfylleri. Han blåste 0,9 promille i polisens alkometer.

Nyhetsbild

Vems pojk e du – kom tillbaka till byn som har extra allt

Lyssnar man på de varma applåderna som abiturienterna gav panelen efter berättelserna om jobb- och karriärmöjligheter i Jakobstadsregionen, känns det som en stor del redan bestämt sig för att återvända efter studierna.

Nyhetsbild

Det kan visst bli ändringar i landskapsplanen – infokvällar ordnas i januari

PLANLÄGGNING Kommunernas och andra myndigheters utlåtanden ledde till små ändringar. Landskapsplanen kan ännu ändras när alla andra också får anmärka på den.

Nyhetsbild

Kanäsavtalet nästan i hamn – fullmäktige har sista ordet

NYKARLEBY En enig styrelse sade på måndag ja till det nya hyresavtalet för oljelagren i Kanäs som staden tecknat med det bolag som Ilkka Kokko håller på att grunda.

Nyhetsbild

Enig styrelse stoppar bygget av hängbron i Ytterjeppo

NYKARLEBY Inte en cent finns längre kvar för hängbron i Ytterjeppo. På måndagen strök styrelsen 420 000 euro ur sin tidigare investeringsbudget för nästa år.

Nyhetsbild

Skåpbil körde av vägen rakt in i skogsdunge

NYKARLEBY En skåpbil körde i hög hastighet längs Kvarnvägen i Nykarleby vid 19-tiden på tisdag kväll. När vägen tog slut hamnade bilen i en skogsdunge.

Nyhetsbild

Tumme upp för fjärde vindparksplan i Nykarleby

NYKARLEBY En enig styrelse godkände avtalet med tyska Energiequlle Ab och föreslår att Nykarleby inleder planläggningen av den fjärde och största vindkraftsparken i staden.

Nyhetsbild

Glädjefyllda julkonserter som berör – i Österbotten är Johan Fagerudd med

Efter ett års paus är Imagine Christmas tillbaka igen. Den här gången med en speciell gäst under konserterna i Österbotten; Johan Fagerudd.

Nyhetsbild

Topeliusgymnasiet sjunde i rankning – "Självklart är vi nöjda"

NYKARLEBY Topeliusgymnasiet har de senaste åren lyckats bra i gymnasierankningarna. I år knep man en sjunde plats och rektor Stefan Kula är nöjd.

Nyhetsbild

Nykarlebud får utmärkelsen "Årets digitala språng"

Transportföretaget Nykarlebud i Nykarleby fick på måndagen utmärkelsen  "Digitala språng 2019" av Österbottens handelskammare.

Nyhetsbild

Muik chanslöst mot serieledarna – K-Espoo bjöd på underhållning

ISHOCKEY Muik gjorde ingen katastrofal insats. Men motståndet var minst två nummer större och hemmalaget var aldrig nära att kunna hota.

Nyhetsbild

Viktor Mäenpää ledde i Livigno – då gick staven av

LÄNGDSKIDOR Två av medlemmarna i Ski Team Mäenpää startade optimistiskt. Niko Koskela höll till sista backen. Viktor Mäenpää hade otur med en stav.

Traktor välte i Nykarleby

NYKARLEBY En ung traktorförare klarade sig oskadd när traktorn välte i Nykarleby vid 12-tiden i natt.

Nyhetsbild

Ytterjeppo hängbro i fritt fall – Brandt vill avbryta upphandling

NYKARLEBY Framtiden för den stängda hängbron i Ytterjeppo ser allt mörkare ut. Stadsdirektör Mats Brandt föreslår att staden avbryter den upphandling som redan gjorts.

Nyhetsbild

Nykarleby planlägger fjärde vindpark – målet är 26 nya vindkraftverk i Jussila

NYKARLEBY Nykarleby inleder sannolikt planläggningen av en fjärde vindpark i staden, eller Björkbackens vindpark i Jussila, där tyska Energiequelle vill bygga 26 nya vindkraftverk.

Nyhetsbild

Årets Jepobåo utsedd – "Hela byns allt i allo"

NYKARLEBY Lions Club Jeppo utsåg Fjalar Fors till ”Årets Jepobåo 2019” vid Julöppningen i Jeppo på fredag kväll.

Nyhetsbild

Målvaktslöfte från Muik får känna på ligaluften – uttagen i Kärpäts trupp

ISHOCKEY Det stjärnspäckade Kärpät har en ny bekantskap i avbytarbåset på fredagskvällen. En 17-åring från Nykarleby.

Nyhetsbild

Brand vid Mirka på torsdagskvällen

NYKARLEBY Strax före klockan 23 på torsdagskvällen kom det larm om en brand på Kiitolavägen i Jeppo. Det var i Mirkas fabrik som elden var lös.

Nyhetsbild

Nytt finskt bolag redo hyra oljelagren i Kanäs i 25 år

Ett nytt finländskt aktiebolag är redo att ta över all operativ verksamhet i stadens oljelager i Kanäs. Det nya hyresavtalet ska stadens styrelse behandla på måndag.

Nyhetsbild

Team Mäenpää i blåsten – skidorna försvann på flyget

LÄNGDSKIDOR Visma Ski Classics börjar på fredag. I Ski Team Mäenpää lever man i spänning – och på hoppet. Tävlingsskidorna försvann nämligen, då teamets ledning flög från Helsingfors till München.

Nyhetsbild

Den nya turbinen ska snurra till årsskiftet – Ett och ett halvt år senare än tänkt

NYKARLEBY Byggarbetet pågår ännu för fullt både under och ovanför vattnet vid kraftverksdammen i Nykarleby. Men nu skönjer man ljuset i tunneln.

Nyhetsbild

Muik chanslöst i Brahestad – "Det här var inte försvarsspel"

ISHOCKEY Det var bara onsdag kväll. Men i Muiks försvarszon hade Black Friday redan börjat. Det var bara att åka in och ta för sig. Det kostade ingenting.

Nyhetsbild

Trafikolycka på riksåttan i Nykarleby - mycket halt ställvis

Väglaget är halt på sina ställen under morgonen. En bil körde i diket i Nykarleby.

Nyhetsbild

Erik-André sprider julstämning – på skiva och på konserter

Nyligen släppte han albumet ”En nordisk jul”. Nu ger sig Erik-André Hvidsten ut på en julturné i Svenskfinland. I Österbotten uppträder han på tre orter.

Nyhetsbild

Gamla syndare hotas av vite om de inte river sina ruckel

Flera år i rad har fastighetsägare i både Kovjoki, Ytterjeppo och i Vexala uppmanats att antingen riva eller rusta upp sina fallfärdiga byggnader.

Nyhetsbild

Poststrejken: En miljon bankkort outdelade

Över en miljon nya bankkort ska distribueras till Andelsbankens kunder i höst. En del hann skickas i väg med posten före strejken men långtifrån alla. Läs här vad som händer med dem.

Nyhetsbild

Vasaåkaren Mäki uttagen i landslaget – Haarala och Julin i nationella gruppen i Ruka

LÄNGDSKIDOR Truppen till världscupveckoslutet i Ruka inkommande helg är uttagen. Landslagen för damer respektive herrar innehåller sex längdåkare var, medan de nationella grupperna innehåller nio åkare vardera.

Finlands svenska unga socialdemokrater valde ny styrelse

Finlands svenska unga socialdemokrater FSUD rf samlades under helgen till höstmöte för att bland annat välja styrelse för år 2020.

Nyhetsbild

Usel första period sänkte Muik

ISHOCKEY Muik Hockey kunde inte följa upp lördagens fina insats, utan föll med klara siffror mot Hunters efter en svag första period.

Nyhetsbild

Muik Hockey tog poäng mot D-Kiekko – men inte full pott

ISHOCKEY Muik Hockey ledde med två mål i början av slutperioden, men lyckades inte knyta ihop säcken i lördagens bortamatch. Tränaren Marcus Ittonen är inte missnöjd fastän det blev förlust efter förlängning.

Nyhetsbild

Julia Häger sent ute med att anmäla sig – stark insats trots ensamlopp i cupen

LÄNGDSKIDOR IF Minkens Julia Häger gick ut först av alla i lördagens cuplopp i Rovaniemi. Hon trivdes i det tunga föret.

Nyhetsbild

Österbottnisk repertoar i årets De vackraste julsångerna

I år är det kantorn i Kronoby församling Maria Ellfolk-Lasén och Martti Laitinen, kantor i Karleby svenska församling, som valt vilka julsånger som ska framföras i kyrkorna.

Nyhetsbild

Nykarleby förhandlar med ny hyresgäst för oljelagret i Kanäs

Förhandlingar har inletts med en ny hyresgäst av stadens underjordiska oljelager i Kanäs, Munsala. Oljelagringsbolaget Intertank Nordic tackar efter tre år för sig.

Nyhetsbild

Nykarleby söker nya sätt att spara – ser på förvaltning, vård och fastigheter

NYKARLEBY Nykarlebys stadsdirektör Mats Brandt säger att bokslutet nu visat minus sex år i rad. Men förhoppningen är att staden ska nå ett nollresultat nästa år.

Nyhetsbild

De bygger nya kontor i gröna huset – fyra av fem kontor redan bokade

NYKARLEBY NY Capitals bygger ut sitt företagshotell eller kontorskomplex i centrum av Nykarleby. I förra veckan köpte bolaget en affärslokal i gröna huset, där fem nya kontor blir till.

Nyhetsbild

Anna-Maria Helsing får ärofyllt uppdrag – gästdirigent för BBC Concert Orchestra

Då Anna-Maria Helsing leder BBC Concert Orchestra den 13 december så är det hennes första uppdrag med titeln första gästdirigent. Konserten, "Afternoon concert", sänds live BBC Radio 3.

Nyhetsbild

21 kommuner delar på 10 miljoner i statligt krisstöd – ingen nödhjälp till Kaskö, Vörå eller Nykarleby

Regeringen beslöt på torsdagen vilka kommuner som ska få krisstöd av staten. I Österbotten hade Kaskö, Vörå och Nykarleby sökt pengar, men ingen av dem beviljades något stöd.

Nyhetsbild

Älg anföll jägare under jakt: "Jag hade pipan fast i älgen då jag sköt"

Förra lördagen gick en älgko till attack mot jägaren Jan Wik från Munsala jaktförening. Resultatet blev ett brutet gevär, en blåslagen jägare och en död älg.

Nyhetsbild

Platt fall för Muik Hockey

ISHOCKEY Upp som en sol och ner som en pannkaka. Det bevingade uttrycket passar ganska bra för Muik Hockeys insatser under veckoslutet.

Logga in för att följa orten