Nykarleby

Nyhetsbild

Anna-Maria jobbar i en manlig värld: "Jag har inte upplevt att jag blivit ifrågasatt för att jag är kvinna"

Anna-Maria Helsing var den första kvinnan som blev chefsdirigent för en finländsk symfoniorkester. Bland hennes många uppdrag hör att leda BBC Concert Orchestra i London.

Nyhetsbild

Nykarlebypar i 70-årsåldern misstänks ha hållit dygnet runt-snusbutik i garaget

I RÄTTEN I nästan fyra år misstänks Nykarlebyparet ha smugglat och sålt snus i sitt garage. Åklagaren yrkar på minst fyra års fängelse för grovt skattebedrägeri och smuggling.

Nyhetsbild

Nykarlebyvargen har troligen sökt sig vidare – "Så mycket uppståndelse i går"

NYKARLEBY Vargen i Nykarleby tvingades troligen upp från isen och in mot bebyggelsen. Johan Kniivilä har inte hört att den skulle ha observerats igen.

Nyhetsbild

Nykarlebypar åtalas för snussmuggling – åklagaren yrkar på minst fyra års fängelse

I RÄTTEN

Under minst tre års tid misstänks ett äldre par i Nykarleby ha smugglat snus och sålt det vidare. Åklagaren yrkar på minst fyra års fängelse för grovt skattebedrägeri och smuggling. 

 

Nyhetsbild

Varg rörde sig i Nykarleby centrum – "Stod femton meter från barnen i sandlådan"

NYKARLEBY Under tisdagskvällen sågs en varg röra sig över gårdstomterna i Nykarleby centrum. Jägaren Jimmy Blomqvist berättar att den stod skrämmande nära barn ute på en gård innan den sprang mot skogen.

Nyhetsbild

Nykarleby församling avyttrar prästgården i Munsala

I februari beslöt kyrkofullmäktige att prästgården i Munsala ska avyttras. Inom de närmaste veckorna avgörs hur och när försäljningen verkställs.

Nyhetsbild

Ingen coronasvallvåg i Jakobstad – "Vi har kontroll på smittkedjorna"

I slutet av förra veckan brakade det lös med ett större antal fall av covid-19 i Jakobstad. Men det ser ut som om att kedjorna ska kunna brytas snabbt.

Nyhetsbild

IF Minken säkrade stafettbrons med några hundra meter kvar: "Det blir kanske kaffe och tårta"

LÄNGDSKIDOR Trion Hannes Sundberg, Sander Wikblom och Topias Vuorela såg till att det blev en bronsmedalj för IF Minken i 14-åringarnas stafett i Silvertrissan.

Nyhetsbild

Silver i Silvertrissan för Wilma, Olivia och Signe i Norrvalla Ski Team: "Allihop är jättenöjda"

LÄNGDSKIDOR Det blev stafettsilver för Norrvalla Ski Team i 16-årsklassen och brons för IF Minken i 14-årsklassen när Silvertrissan avslutades på söndagen.

Nyhetsbild

Anders och Spiros odlar mikrogrönt – Nordic Microgreens gror i gammalt pälshus

Doften av kryddigt mikrogrönt slår emot då man öppnar dörren till Anders Segervalls gamla pälshus i Socklot. Och då är man inte ens in i själva odlingsrummet, där veckans bladskott skördas.

Nyhetsbild

Tonåriga Theo är beroende av porr och Ebba vill ha en annan mamma – i höst träffar du dem

Han är känd för att skriva om sitt eget liv. I höst ingår hans bok om en pojke som är beroende av att se på porr i Schildts & Söderströms utgivning.

Nyhetsbild

Tre nya fall i Jakobstadsregionen – daghem i Nykarleby drabbat

Torsdagen kom med ett bakslag när det gäller utbredningen av corona i Jakobstadsregionen. Tre nya fall är den sämsta siffran på länge. Ett av fallen kommer från Skogsstjärnans daghem i Nykarleby.

Nyhetsbild

KBL: Ishockey spelas över kommungränsen – rekordmånga barn från Vörå spelar i Nykarleby

Ivriga barn skrinnar med full fart på isen och bromsar så snön sprutar åt alla håll. Det är vad som möter en då man kommer till ishockeyrinken vid Oravais centrumskola.

Nyhetsbild

Nu ses vindmöllor längs vägarna igen – rekordmånga körs ut via Vasa hamn

ÖSTERBOTTEN Fyra projekt och hela 70 vindkraftverk ska ställas upp i Österbotten och närområdet i år. Det gynnar Vasa hamn då delarna kommer den vägen.

Nyhetsbild

Nykarlebybo beställde nikotinpåsar från Sverige – åtalades för ett hälsobrott

Nykarlebybon beställde tjugo dosor nikotinpåsar per post. Han döms nu för läkemedelsförseelse eftersom varan ansågs vara ett receptbelagt läkemedel. Det var dosor som i slutändan blev dyra.

Nyhetsbild

Polisen hoppas nya flygspaningar ska leda till att Sven-Erik Österlunds bil hittas

NYKARLEBY Den 85-årige Nykarlebybon Sven-Erik Österlund försvann spårlöst för snart fyra månader sedan. Det är dags för nya flygspaningar för att försöka hitta hans bil, bara vädret tillåter.

Nyhetsbild

Gammalt möter nytt när bilintresserade kör varandras bilar

Har en bil en själ? Det är frågor som diskuteras när en Teslaägare träffar en man som kör amerikanare. Tillsammans hittar de flera saker de har gemensamt, trots att det är nästan sextio år mellan deras bilar.

Nyhetsbild

Joel rustar Tullmagasinet med tankstation – nytt kök värmer kocken

NYKARLEBY Lagom till båtsäsongen hoppas Joel Lindvall att hans tankstation ska vara riggad och klar att ta i bruk nere i hamnen vid Andra sjön.

Nyhetsbild

Ett nytt fall i Jakobstadsregionen – inga exponeringar

Veckans första fall av covid-19 har bekräftats på torsdag eftermiddag inom Social- och hälsovårdsverkets område.

Nyhetsbild

I sommar blir det filminspelning i Österbotten – nu behövs någon till huvudrollen

Nu har jakten på ett barn till huvudrollen i en österbottnisk kortfilm inletts. Ingen tidigare erfarenhet behövs och dialekt är en fördel.

Nyhetsbild

Lärare valda till lediga tjänster i Nykarleby

Nu är valen gjorde till de lediga lärartjänsterna i Nykarleby, som alla lockade ett stort antal sökande.

Nyhetsbild

Inbrott och stölder i Nykarleby – vit moped stals från Pälsvägen

Tidigt på söndag morgon skedde ett inbrott på Fabriksgatan i centrum. Några timmar senare gjordes ett försök till inbrott i byaföreningens hus i Monå.

Nyhetsbild

Ledig läkartjänst i Nykarleby lockade två sökande

NYKARLEBY Välfärdscentralen i Nykarleby fick i vår en ledig läkartjänst eftersom Stina Häggqvist-Heinonen går i pension. Ansökningstiden har nu gått ut och två läkare har visat intresse.

Nyhetsbild

Julia Häger: Det svartnade för ögonen och kroppen skrek stanna, stanna

LÄNGDSKIDOR Minkens Julia Häger åkte in i den beramade väggen på tremilen i FM. Det var helt klart en otrevlig historia när kroppens energilager sinade.

Nyhetsbild

Inga påskbrasor för allmänheten i år heller – coronarestriktionerna sätter stopp

Vi man uppleva en påskbrasa i år är det säkrast att samla ihop en egen rishög och elda den. Blir den stor vill Österbottens räddningsverk att man gör en anmälan för att undvika onödiga utryckningar.

Nyhetsbild

Gammal är äldst – Roponen vann FM-tremilen i Ristijärvi

LÄNGDSKIDOR Krista Pärmäkoski började bäst, men Riitta-Liisa Roponen orkade längst. 42-åringens FM-guld i Ristijärvi var hennes fjärde mästerskap på 30 kilometer fritt.

Nyhetsbild

Pärmäkoski åkte in en minut på ankaretappen och säkrade FM-guldet – IF Minken nia i stafetten

LÄNGDSKIDOR Krista Pärmäkoskis fantastiska insats på ankarsträckan gjorde att Ikaalisten Urheilijats trio kunde kvittera ut mästerskapet på 3x5 kilometer i Ristijärvi.

Nyhetsbild

Nykarleby gick tre miljoner bättre än väntat – Första positiva bokslutet på sju år

NYKARLEBY För första gången på sju år kan Nykarleby visa upp ett positivt bokslut, eller ett resultat på 3 111 999 euro, vilket är  tre miljoner euro bättre än väntat.

Nyhetsbild

Tio får träffas inom Vasa sjukvårdsdistrikt med start den 1 april

Regionförvaltningsverket lättar på restriktionerna inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Nu får bara sex personer vistas i samma klunga, men lagom till påsk höjs antalet till tio.

Nyhetsbild

Julia Häger körde fel på FM: "Jag tappade fokus helt"

LÄNGDSKIDOR Julia Häger låg åtta vid mellantiden efter åkta 2,5 kilometer. Halvvägs in i loppet hade hon tappat tolv placeringar och massor av tid. En felnavigering vid varvningen förstörde dagen.

Nyhetsbild

Stenkolstjära stängde gymnastiksal – omfattande sanering väntar i Jeppo

Nykarleby stängde gymnastiksalen i Jeppo-Pensala skola i början av året. Salen får inte användas alls på grund av stenkolstjära i inomhusluften.

Nyhetsbild

Österbottniska företag slöt upp och hjälpte sjukvården – Stefan Vehkoja: "Helt otroligt"

Stefan Vehkoja på Vasa centralsjukhus insåg snabbt att det skulle bli brist på skyddsutrustning mot covid-19 i fjol. Österbottniska företag började genast producera. – De har varit med och räddat Finland.

Nyhetsbild

Spaningar från luften efter försvunna Nykarlebymannen

NYKARLEBY Polisen kommer att inleda nya spaningar från luften efter den försvunna Nykarlebybon Sven-Erik Österlund.

Nyhetsbild

Öde daghem i Nykarleby rivs till sommaren

Planerna på att riva Rummelbackens öde daghem kommer att förverkligas till sommaren. I onsdags beviljades daghemmet rivningslov.

Nyhetsbild

Författare från Nykarleby tävlar om fint pris – för Åland

NYKARLEBY En författare som växte upp i Nykarleby kan få Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Hennes bok har nominerats av Åland.

Nyhetsbild

Mink jagar mink i klassiskt – svårt ta medalj i stafett, menar Andrea Julin

LÄNGDSKIDOR Säsongens sista FM på skidor avgörs i Ristijärvi. Minkens damer gör en högintressant start i stafetten och på den klassiska tian jagar Andrea Julin klubbkompisen Julia Hägers rygg.

Nyhetsbild

Bakslag för Sannfinländarna i Nykarleby – kandidat lämnar partiet och hoppar av kommunalvalet

Andrii Kotsiak är inte längre medlem i Sannfinländarnas parti. Han hoppar också av kommunalvalet i Nykarleby. – Partiet känns inte som mitt, säger Kotsiak.

Nyhetsbild

I Nykarleby ordnas sommarläger för musikintresserade barn – hoppas alla vågar komma

NYKARLEBY Förra sommaren började med en besvikelse för ett fyrtiotal barn. Mia Willnäs hoppas att det inte ska bli så i år, utan att musiklägret i Nykarleby ska kunna bli av.

Nyhetsbild

Ängarna på Frill restaureras – betesdjur sökes för jobbet

På Källbacken växer en ny naturpark fram. Eller rättare sagt ska de historiska ängarna på Frill restaureras för att öka den biologiska mångfalden.

Nyhetsbild

Nykarlebyorgelns framtid rör om i församlingen – kyrkoherden: "Det rör sig om ett missförstånd"

NYKARLEBY Diskussionen om Telinorgeln i Sankta Birgitta kyrka har väckt reaktioner. I skrivande stund har ett inlägg om orgeln närmare 200 kommentarer i Facebookgruppen Nykarleby.

Nyhetsbild

Torget i Nykarleby måste tätas till – upplevelser och handel bästa kombon för liv i centrum

Hur ska stadskärnan i Nykarleby utvecklas så att den svarar upp mot framtida krav – socialt, kulturellt och kommersiellt?

Nyhetsbild

Gleisner närmar sig 900 kilo och vill få chansen att visa det

STYRKELYFT Då tävlingar flyttas, eller ställs in, tvingas idrottaren improvisera. Robert Gleisner och Markus Granö ordnade en träningstävling förra helgen – med rätt vackra kilomängder på stången.

Nyhetsbild

Bodenbox är bybutiken som växer i rekordfart på nätet

De unga företagarna inledde sitt häng på Nykarleby Innovationscenter där de började spåna på en bybutik på nätet. I somras sjösattes Bodenbox – den enda renodlade matbutiken på nätet i Österbotten.

Nyhetsbild

Reningsverk i Vasa, Jakobstad och Karleby har virusets arvsmassa i avloppsvattnet

Kemi, Nyslott och Seinäjoki hade ingen arvsmassa från coronaviruset i avloppsvattnet enligt Institutet för hälsa och välfärds senaste analys. Men de här orterna är undantag.

Nyhetsbild

DEBATT: Kulturskandal under uppsegling i Nykarleby

KYRKAN Den gamla orgeln i Nykarleby kyrka är mer än en intern angelägenhet för församlingen, skriver Dan Lönnqvist och Stefan Lönnquist.

Nyhetsbild

Telinorgeln ska plockas ner – orgelns framtida öde ovisst

Telinorgeln från år 1768 i Sankta Birgitta kyrka ska plockas ner. Det beslöt kyrkofullmäktige i förra veckan - ett beslut som väcker reaktioner.

Nyhetsbild

För Carina har kropp och rörelse alltid varit viktigt – längtan ledde henne i ny riktning

NYKARLEBY Efter att ha brottats med sig själv vet Carina Ahlskog vem hon är och hur hon vill uttrycka sin fascination för kropp och rörelse.

Nyhetsbild

Stor på potatis – i Jeppo tror man på den mångsidiga knölen

NYKARLEBY Potatis tas till heders igen och är allt populärare i matlagningen. Men fjolåret blev ett något knöligt år för Jeppo Potatis på grund av pandemin.

Nyhetsbild

Nykarlebybon Sven-Erik försvunnen i tre månader – Sonen: "Spana efter bilen"

NYKARLEBY Tre månader har gått. Tre månader av ovisshet och famlande i blindo för de anhöriga. Det finns fortfarande inga spår av Nykarlebybon Sven-Erik Österlund.

Nyhetsbild

Saga Furs sålde skinn för över 100 miljoner euro – priset på blåräv stampar på stället

Det började bra med de stora blårävsskinnen av hög kvalitet. Priset på dem gick upp från december. De mindre skinnen sålde också bra. Men i stort ligger blåräven kvar på en nivå som inte är lönsam.

Logga in för att följa orten