Nykarleby

Nyhetsbild

Nykarlebybördiga Unicefchefen varnar: Syrienkriget faller i skymundan – "Värsta humanitära katastrofen hittills"

Kriget i Syrien är inne på sitt tolfte men även värsta år hittills. – Glömmer vi bort den här krisen nu, kommer vi ha mycket att städa upp under de kommande åren, säger Unicef Finlands Syrienchef, Bo Viktor Nylund, på plats i Damaskus.

Nyhetsbild

Natasha återvände till Österbotten från Vancouver Island – nu tävlar hon om att bli Årets servitör i Finland

Nykarlebybördiga Natasha Henriksson är inte utbildad inom restaurangbranschen. Hon har heller inte någon mångårig erfarenhet av servitörsyrket. Ändå är hon en av finalisterna som tävlar om titeln Årets servitör i Finland.

Nyhetsbild

Julin blev Hjulfors – men det är alltjämt sprint som gäller

FRIIDROTT Klockan stannade på 12.32, då Anna Hjulfors inledde säsongen i Lahtis. Det var ingen fullträff och det gjorde att IFN-sprintern tvingades nöja sig med försöken på 100 meter.

Nyhetsbild

Trygga Räkan är Årets uppstickare i Nykarleby

Trygga Räkan är Årets uppstickare –  en ny hedersutnämning som vid sidan av Årets företagare för första gången delades ut på stadens företagarfest på onsdag kväll.

Nyhetsbild

Lindborgs i Jeppo Årets företagare i Nykarleby – Mats ruvar på nya projekt

Mats och Maria Lindborg, som tillverkar betongelement i Jesika Ab i Jeppo, får stadens företagarpris 2021. Utmärkelsen förärades dem på företagarfesten på onsdag kväll.

Nyhetsbild

Bodenbox säljer hela verksamheten – "Bästa möjliga förutsättningar inför framtiden"

NYKARLEBY Verksamheten fortsätter som förr och inom kort kommer kunderna att se ett större produktutbud. Det är resultatet av att Bodenbox köps upp av Seulo Palvelut oy.

Nyhetsbild

Korsholmaren Nathalie är ny delägare i advokatbyrå i Vasa: "Nu är det plattan i mattan"

VASA Nathalie Myrskog klev in på nyöppnade advokatbyrån DKCO i Vasa när hon var 27 år. Då anade hon inte att hon en dag skulle bli delägare. Hårt jobb ligger bakom utnämningen.

Nyhetsbild

Nykarleby församling valde ny ekonomichef – två sökande

Tjänsten som ekonomichef för Nykarleby församling lockade två sökande. I förra veckan valde fullmäktige Marit Karlstedt-Fellmans efterträdare, som tillträder sin tjänst i augusti.

Nyhetsbild

Ron Liljedahl en hårsmån från guldet i World Agility Open – nästa år ska guldet komma

Ron Liljedahl hade ett minnesvärt veckoslut i Ermelo, Holland där det blev ett imponerande silver i Snookerklassen.

Nyhetsbild

Gunilla skulle rädda fågelunge från att bli överkörd – blev slagen i ansiktet av uggla i Nykarleby

NYKRLEBY Naturfotografen Gunilla Björklund hade fotograferat en slaguggleunge i Nykarleby och skulle rädda den från att bli överkörd när hon blev anfallen av mamman.

Nyhetsbild

Markbrand på Kanäsvägen i Nykarleby

NYKARLEBY Lite före klockan 10 på måndagen såg en förbipasserande att det brann i terrängen intill Kanäsvägen i de södra delarna av Nykarleby.

Nyhetsbild

Fallskärmsjägare i Ukraina behöver walkietalkie och drönare – Nykarlebybon Rostyslav samlar in pengar: "För mitt hemland"

Rostyslav Kartalov kan inte lämna familjen i Nykarleby. I stället samlar han in pengar till sin vän som är översergeant i ukrainska armén.

Nyhetsbild

Ryska gasen stängd – enormt intresse för österbottnisk biogas: "Kommer frågor hela tiden – räknar nu åt en kund i östra Finland"

Jeppo biogas går upp i produktion just nu, det är mycket lägligt: "Många aktörer i landet måste ju få sin gas ordnad på något sätt", säger Kurt Stenvall.

Nyhetsbild

Erik Nygård presenterar finlandssvensk musik som få har hört tidigare

Violinisten Erik Nygård från Oravais har jobbat med sitt projekt i fyra år. Nu kröner han det med att ge ut en skiva och hålla en konsert.

Nyhetsbild

Vindkraftsstöd för 1,5 miljarder, och Ömossa har fått mest – men nu är stödet på paus

Staten har hittills betalat ut 1,5 miljarder euro i garantipris för el från vindkraft. EPV Vindkraft har fått en tiondel av kakan. Enbart vindkraftsparken i Ömossa har fått 50 miljoner euro i stöd – mest i Finland. Just nu är marknadspriset så högt att staten slipper stöda vindkraft. Se här hur mycket stöd som betalats ut till Österbotten.

Nyhetsbild

”Det kändes nästan ödesbestämt” – som ung tvekade Joel, men nu har han hittat rätt

Upptäcktsresande, kokerska och kejsare. Det här är några av de karaktärer som Joel Forsbacka spelat i familjepjäsen "Potatisrebellerna" på Wasa Teater.

Nyhetsbild

Emilia från Markby skrev sju laudatur i studenten – "Det känns fortfarande lite overkligt"

NYKARLEBY Emilia Lasén beskriver känslan som smått overklig när hon fick reda på hur hon lyckades i årets studentskrivningar. Det ligger mycket arbete och disciplin bakom de sju laudatur som hon nu kan stoltsera med.

Nyhetsbild

Ett daghem med plats för traktorrally runt torget – bara barnen saknas på Nykarlebys nya dagis

– Barnen, svarar Ann Bränn på frågan om det är något hon saknar eller något som borde ha funnits i Guldvinge – det nya centrumdaghemmet som startar sin verksamhet i augusti.

Nyhetsbild

Bengt Kummel sätter Natobeslutet i perspektiv till Finlands sköra historia: "Det här definierar vår plats i världen"

När Finlands öde bestämdes i Parisfreden år 1947 fick vi inte ens sitta på läktaren. När vi tar vårt avgörande kliv till väst får våra ledare audiens överallt.

Nyhetsbild

Fusion inom skidsporten i ÖID – Alexander Ståhlberg och Signe Jakobsson blir minkar

LÄNGDSKIDOR Norrvalla Ski Team och IF Minken fusioneras. I praktiken innebär det att elitsatsningen koncentreras till Minken, som kan räkna in ett tiotal nyförvärv – däribland fyra på damsidan.

Nyhetsbild

Grupperna i välfärdsområdet delar på 236 000 euro – två politiker röstade mot förslaget

Nu är det bestämt: politikerna i Österbottens välfärdsområde backas upp av ett helt nytt understöd, som kostar närmare 600 000 euro under två år. – Vi behöver mer pengar till vården, inte till politiken, säger en som röstade mot förslaget.

Nyhetsbild

SE LISTA: Här är vårens studenter i Österbotten

Resultaten från vårens studentskrivningar är klara. Här kan du se vilka som tar studenten i Österbotten i vår – från Karleby i norr till Kristinestad i söder. Vi uppdaterar namnlistan vartefter vi får uppgifter från gymnasierna.

Nyhetsbild

Glas och ölburk krossade fönster i Nykarleby – "Säkert någon med vårkänslor"

NYKARLEBY Natten till söndag var det skadegörelse i centrala Nykarleby. Resultatet blev två söndriga fönsterrutor.

Nyhetsbild

GRAFIK: Så dyrt blir det att bygga altan i vår – "Jag skulle inte vänta"

I somras var det rekorddyrt att bygga altan. I vår är priserna också högre än normalt, men för den som går i byggtankar kan det ändå finnas skäl att slå till nu.

Nyhetsbild

Anton Stråka gör comeback i ligan i höst – bra tekningar ett trumfkort

ISHOCKEY Anton Stråka är nybakad Mestis-mästare med Ketterä i Imatra. Med den framgången i meritlistan gör han efter en 2-årig "exil" comeback i ligan i höst.

Nyhetsbild

Nu berättar Ove Storvall om sitt mest spännande fall – och den där gången han borde ha litat på sin intuition

JAKOBSTAD/NYKARLEBY Det glittrar till i ögonen på kriminalkommissarie Ove Storvall då han berättar om fallet som var extra intressant att utreda. Men det finns också ett fall där han borde ha litat på magkänslan.

Nyhetsbild

Efter lönepåslag: Sex av välfärdsområdets chefer har över 10 000 i månaden

Sex personer i Österbottens välfärdsområdes ledning har just nu en månadslön på över 10 000 euro, medan ytterligare elva chefer får över 8 000 euro. VBL/ÖT har granskat lönenivån efter de nya lönejusteringarna.

Nyhetsbild

Skärpt säkerhetsläge stänger vattentornet i Nykarleby – "Vi måste ha noggrannare koll på viktiga byggnader"

NYKARLEBY Det skärpta internationella säkerhetsläget gör att det inte blir någon kaféverksamhet i vattentornet i Nykarleby i sommar.

Nyhetsbild

Kyrkorådet har sagt sitt – föreslår att Mats Edman blir kyrkoherde i Nykarleby

NYKARLEBY Det blev inga oväntade vändningar när kyrkorådet i Nykarleby hade möte på onsdagskvällen. Rådet valde enhälligt att föreslå att Mats Edman väljs till församlingens nya kyrkoherde.

Stockar och skräp i farled utanför Nykarleby – räddningsverket åkte ut för att röja upp

NYKARLEBY Vid 18-tiden på tisdagen fick Österbottens räddningsverk ett larm om att det flyter omkring stockar i farleden vid Ahlörsfjärden.

Nyhetsbild

Jeppo Ungdomsorkester knep fin placering i nationell musiktävling

Det handlade om hårfina skillnader mellan trean och fyran. I helgen tävlade Jeppo Ungdomsorkester i FM för blåsorkestrar.

Nyhetsbild

Lina Bonde, från Nykarleby, om att välja bort barn: "Att skriva boken var emotionellt svårt"

"känslan av att välja utan att ha ett val / alla val blir så fel" skriver Lina Bonde i "om er mamma & om mig". – Jag har funderat mycket – och även reflekterat över skammen i att välja barnlöshet, säger hon.

Nyhetsbild

Café Funkis i Jeppo är till salu – "Coronan har dödat min iver"

NYKARLEBY Jasmin Aalto som drivit Café Funkis i Jeppo i sex år söker en köpare till sin verksamhet. Coronatiden har varit tuff och nu hoppas hon hitta någon som har fräscha idéer och vill ta över stället.

Nyhetsbild

Spännande helg väntar Jeppo ungdomsorkester – "Det här är något som medlemmarna gillar"

Det här ska bli riktigt spännande, säger dirigenten Freddi Sundell. Han talar om den tävling som Jeppo Ungdomsorkester ska delta i.

Nyhetsbild

Direktören för Österbottens välfärdsområde jobbar 80 timmar i veckan – Forskare: "Kan sätta press på andra anställda"

En person sköter två personers arbete och själv jobbar jag just nu minst 80 timmar i veckan, motiverade välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen högre lön till cheferna. Långa arbetsdagar under en längre tid innebär hälsorisker – och ledarens exempel kan sätta press på andra anställda, säger forskare vid Arbetshälsoinstitutet.

LEDARKOMMENTAR: Så här galet får det inte vara i välfärdsområdet

Gå ut i verkligheten och se hur bra det är för någons arbetsmiljö att köra över hundra kilometer för att nå "synergieffekter" varje dag.

Nyhetsbild

Upprört i Jeppo när hemvårdens bas flyttar till Munsala – allt mer arbetstid tillbringas på vägarna

NYKARLEBY En upprörd Jeppobo undrar hur man tänkt och vad som blir bättre då hemvårdsteamets lokal i Jeppo stängs och teamet slås samman med Munsala, som även blir ny bas för hemvårdarna i Jeppo.

Nyhetsbild

35 personer fick tioprocentigt lönetillägg – flera chefer har haft högre lön i över ett år

Flera höga chefer i Österbottens välfärdsområde har fått 10 procent högre lön i över ett år för att de "sköter två tjänsteuppdrag samtidigt". Nu har skaran utvidgats. Det tillfälliga lönepåslaget gäller 35 personer och uppges kosta cirka 240 000 euro i år.

Nyhetsbild

Nykarlebys satsning i Fennovoima inte bortkastad – Frostdahl: "Tålamod och is i magen"

Att Nykarleby hittills satsat 5,3 miljoner euro i Fennovoimas kärnkraftsbygge är inte bortkastade pengar. Det hävdar Jan-Erik Frostdahl, den kommunpolitiker som hårdast drev kärnkraftsprojektet i Nykarleby.

Nyhetsbild

Markus Sjöholm tar över som pälsbas – oväntat namn gör snabb comeback i pälsbranschen

I fredags valdes Markus Sjöholm från Nykarleby till ny ordförande för Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund, FPF.

Nyhetsbild

Bästa resultatet någonsin för KWH-koncernen – " Vi går stärkta ur coronapandemin"

NYKARLEBY 2021 blev ett minnesvärt år för KWH-koncernen där omsättningen och resultatet nådde rekordhöga nivåer. Det här året har också inletts på ett övertygande sätt – men kriget i Ukraina innebär ändå att framtiden är osäker.

Nyhetsbild

Rök från Mirkas hall orsakade stor utryckning

NYKARLEBY Räddningsverket fick larm om en stor byggnadsbrand vid Mirka på Pensalavägen i Jeppo på måndagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Får de små österbottniska kärnkraftsägarna tillbaka pengarna nu? – I dagsläget hopplöst svårt säga hur det går, svarar vd

I värsta fall väntar en flera år lång rättsprocess sedan Fennovoima kastat ut sin ryska reaktorleverantör. Det säger Andreas Rasmus, vd för Katternö kärnkraft.

Nyhetsbild

Leo Komarov lämnar ryska klubben – lagkamraten riskerade enorma böter för kontraktsbrott

ISHOCKEY Leo Komarovs och Mikko Lehtonens kontrakt med KHL-klubben SKA S:t Petersburg har rivits.

Nyhetsbild

Historisk terrängtävling i Vörå – Blomqvist och Lövdahl överlägsna: "Kan bli en riktigt stor folkfest"

TERRÄNGLÖPNING Norrvalla Cross Country Run, tillika DM i terränglöpning, ordnades i Vörå på valborgsmässoafton, och det nya konceptet blev genast lyckat. Nathalie Blomqvist och Victor Lövdahl kammade hem varsin seger – och arrangören Joakim Träskelin var nöjd med dagen.

Nyhetsbild

Bengt och Maja upplever stor vardagsglädje med sina ledarhundar Silmu och Nova

JAKOBSTAD/NYKARLEBY När man hälsar på hos Bengt Ahlvik i Jakobstad möts man redan i hallen av en mycket glad labradorpojke. Har man tur får man en stor, blöt puss i ansiktet.

Nyhetsbild

Ja , det blir dans i Nykarleby nästa veckoslut trots allt – med ett dansband som spelat sig varmt i kläderna i vår

NYKARLEBY Då den svenska arrangören drog i bromsen slog nykarlebyborna in en högre växel. Och ringde och bokade ett annat dansband till Stjärnhallen nästa veckoslut.

Nyhetsbild

7 000 anställda belönas med extra förmån – "Gärna något som främjar hälsan"

Omkring 7 000 anställda inom Österbottens välfärdsområde får ett extra tack för allt extra slit som coronapandemin och nya organisationen fört med sig. Mobilappen Epassi fylls på med 100 euro per anställd.

Nyhetsbild

Efter snart 18 år i Korsholms tjänst – nu blir hon förvaltningsdirektör på nytt ställe

Uppdaterad. Förvaltningsdirektören i Korsholm blir ny förvaltningsdirektör i Österbottens välfärdsområde. Valet var lätt för samkommunens styrelse på fredagen.

Nyhetsbild

Hallå Nykarleby, hej då Kaskö – "Ser fram emot att jobba i en större organisation"

Esa Högnäsbacka tillträdde som ekonomidirektör i Kaskö för ganska exakt ett år sedan. Nu ska bokslutet för 2021 godkännas – sedan gör han sig redo ta sig an Nykarleby stads finanser.

Logga in för att följa orten