Nykarleby

Nyhetsbild

Personalbrist håller nya serviceboendet stängt

NYKARLEBY Vårdbolaget Attendo har inte lyckats rekrytera den personal som krävs för att kunna öppna det nybyggda serviceboendet i Nykarleby.

Nyhetsbild

Boström och Björk gjorde inte fel – men handelskammaren skapar tydligare rutiner

Det begicks inget formellt fel när pengar till Nextjet kanaliserades via marknadsföringsföretaget Guldkusten. Det framkom under det möte som Österbottens handelskammares styrelse höll i dag.

Nyhetsbild

"Jul på museet" firar 30-årsjubileum i Nykarleby

NYKARLEBY På Herlers museum i Nykarleby har man klätt sex julgranar och dukat upp till jul för att på luciakvällen visa hur julen firades förr i tiden.

Nyhetsbild

Ny vindpark för 100 miljoner euro planeras i Munsala

NYKARLEBY Det tyska bolaget Energiequelle vill etablera en vindpark med 28 vindkraftverk på två platser i Munsala - eller i kyrkbyn och i Jussila.

Nyhetsbild

Så undviker du stress med vardagsmaten – kostvetaren Silvia tipsar

För många är vardagsmaten ett nödvändigt ont, det visar undersökningen Min mat. Kostvetare Silvia Englund tipsar om knep som underlättar matlagningen.

Nyhetsbild

Uddamålsförlust för Muik Hockey

ISHOCKEY Muik tog emot serietvåan K-Espoo i Komarov Arena. Muik tog ledningen, men det blev en uddamålsförlust för Nykarlebylaget.

Nyhetsbild

Inga fler mässlingsfall – många provtagningar utförs

JAKOBSTAD UPPDATERAD. På fredagsmorgonen hade inga fler mässlingsfall bekräftats. Läkare räknar med att alla mässlingsfall nödvändigtvis inte anmäls.

Nyhetsbild

Robin Holländer lägger klubban på hyllan

INNEBANDY Robin Holländer avslutar sin karriär. Blåräven slog upp sin gamla vadskada i söndags och det blev droppen. Nu hamnar klubban på hyllan.

Nyhetsbild

Förstärkt beredskap inför helgen – exponerade som inte önskar vård ombeds ta kontakt

Förstärkt beredskap inför självständighetsdagen och den kommande helgen. Prover på eventuella nya misstänkta fall av mässling tas och analyseras även under helgdagar. Även exponerade som inte önskar vård ombeds ta kontakt.

Nyhetsbild

Stor beredskap på sjukhusen – barnakuten sanerades

KARLEBY På barnavdelningen på Centralsjukhuset i Karleby används ett rum enbart för mässlingsfall. Smittspårningen är omfattande.

Nyhetsbild

Småbarn som bara fått en vaccinspruta väcker frågor – "Första sprutan ger bra skydd"

JAKOBSTAD Det finns inga nya misstankar om eller bekräftade fall av mässling inom social- och hälsovårdsverkets område. På grund av föräldrars oro uppdateras informationen angående andra sprutan.

Nyhetsbild

Sju österbottningar i nästa The Voice of Finland

Om en månad drar 2019 års upplaga av The Voice of Finland igång. Med största sannolikhet tar en skådespelande korsholmare plats framför juryn redan i första avsnittet.

Nyhetsbild

Inga nya mässlingsfall – faran långt ifrån över

LARSMO På tisdagsmorgonen fanns det inga nya mässlingsfall. Chefsläkare väntar spänt vad som sker de närmaste dagarna.

Nyhetsbild

Nykarleby valde sin Lucia

NYKARLEBY Selma Nordström från Jeppo är årets Lucia i Nykarleby.

Nyhetsbild

Se vår karta – många barn är utan MPR-vaccin i Österbotten

Det lyser kraftigt rött i två kommuner i Österbotten. Vår statistik visar att det finns stora variationer i vilken utsträckning föräldrarna vaccinerar sina barn.

Nyhetsbild

Infektionsöverläkare: Skydda er, det finns risk för större epidemi

Juha Salonen, infektionsöverläkare på Vasa centralsjukhus, uppmanar kommuner att ordna vaccinationstillfällen. Han ser risk för en större epidemi.

Nyhetsbild

Åhman och kocklandslaget på sjätte plats – små marginaler avgjorde

JAKOBSTAD Det blev en sjätte plats för Finlands kocklandslag i helgens världsmästerskap. Sverige kammade hem segern.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Komarov en tillgång i lag som lag

Leo Komarovs långa kontrakt med New York Islanders var en snackis i somras. Vissa experter ifrågasatte det vettiga i avtalet, men Komarov har åter en gång bevisat att han är en tillgång i lag som lag.

Nyhetsbild

Topeliusgymnasiet bäst bland små gymnasier i STT:s jämförelse

Nyhetsbyrån STT har jämfört studieframgången i landets gymnasier. De svenska gymnasierna klarar sig exceptionellt bra i jämförelsen. Topeliusgymnasiet i Nykarleby toppar listan över små gymnasier. Även Vörå samgymnasium toppar en lista.

Nyhetsbild

Blue Fox kvar i vinnarspåret – Nyvall oväntad matchhjälte

INNEBANDY Det blev tuffare än väntat för Blue Fox när Konnat kom på besök till Stjärnhallen. Men när det behövdes som mest klev veteranen Mikael Nyvall fram.

Nyhetsbild

Blue Fox ineffektivt mot Santa's United

INNEBANDY Blue Fox damer åkte på en aningen oväntad bortaförlust mot Santa's United.

Nyhetsbild

Tomppi ger ny mem varje dag i årets julkalender

JULKALENDERN 2018 Precis som hos tomten har det varit intensivt inne i Tomppis memes verkstad. Tomas Bäck står för årets julkalender på Vasabladet och Österbottens Tidning.

Nyhetsbild

Servicestation firar 20 år – ägaren hoppas sälja snart

NYKARLEBY Det har gått tjugo år sedan Kerstin Asplund tog över Kavanders servicestation i centrum av Nykarleby. Men 20 år till blir det inte.

Nyhetsbild

Boris Sundell i pension – "Det känns annorlunda, lite konstigt"

NYKARLEBY Elevvården och lärarnas engagemang är två saker som bildningsdirektör Boris Sundell tycker utmärker Nykarleby. I torsdags gjorde han sin sista arbetsdag innan pension.

Nyhetsbild

Mamma Mu och Kråkan turnerar i Österbotten

Den interaktiva barnpjäsen "Mamma Mu och Kråkan – Kozoo" turnerar i Österbotten med föreställningar i Närpes, Vasa, Vörå, Nykarleby och Jakobstad.

Nyhetsbild

Jakobstadsregionen trycker på om flyktingmottagning

Kommunerna i Jakobstadregionen vill gärna ta emot fler flyktingar än man gör i dagsläget. Nu sätter man press på Österbottens förbund.

Nyhetsbild

Arrendetomter engagerar – sommarstugeägare är bestörta

NYKARLEBY Arrendena för Nykarlebys fritidstomter ska förnyas. Innan det ens finns ett förslag är sommarstugeägarna upprörda.

Nyhetsbild

Äntligen hemmaseger för Muik Hockey

ISHOCKEY Efter sju sorger, åtta bedrövelser och tio förluster lyckades Muik Hockey till slut öppna poängkontot på hemmais i Finlandsserien.

Nyhetsbild

Maria räddar gamla möbler: "Jag får en adrenalinkick"

VASA Kvaliteten på dagens möbler är inte bra. Men med enkla knep kan de hålla i många år, säger Maria Bendtsen. Hon återskapar möbler varje dag – numera i nya verkstaden i Hemstrand.

Nyhetsbild

Nykarleby flyktingvänner hjälper asylsökande – julinsamling pågår

NYKARLEBY För fjärde året har Nykarleby flyktingvänner en julinsamling för att kunna hjälpa stadens asylsökande och flyktingar. Asylsökande vittnar om att föreningen är väldigt viktig för dem.

Nyhetsbild

Byggföretagare bygger hallkomplex på egen mark i Nykarleby

NYKARLEBY En helt ny typ av lagerhall, där intressenter förväntas köpa in sig, ska  byggas på ett helt nytt område söder om Nykarleby centrum.

Nyhetsbild

Muik torskade i bottenstriden

ISHOCKEY Muik tog emot bottenkonkurrenten Haukat från Järvenpää i Komarov Arena. "Det är klart att det är bittert just nu", säger Muik-tränaren Marcus Ittonen efter förlusten.

Nyhetsbild

Bröderna startade bryggeri – Carl-Henrik och Björn Höglund årets Jeppobor

NYKARLEBY Vid Jeppos lionklubbs julöppning på fredagskvällen utsågs bröderna Carl-Henrik och Björn Höglund till årets Jeppobor.

Nyhetsbild

Skräphög brann i Nykarleby – släckningsarbetet pågick i timmar

NYKARLEBY Vid niotiden på lördagsmorgonen kom larm om en brand vid Åminne i Nykarleby. Släckningsarbetet pågick in på eftermiddagen.

Nyhetsbild

Ringvägen ligger bäst till för nytt daghem i Nykarleby

NYKARLEBY Allt pekar mot att det nya daghemmet som ska byggas i Nykarleby kommer att placeras intill Södra Ringvägen på den östra sidan av älven.

Nyhetsbild

Eagles-hyllningen är en publiksuccé – det blir en fortsättning nästa år

Veckoslutets "A tribute to The Eagles"-konserter i Vasa och Nykarleby är slutsålda. Nu planerar bandet nya konserter – och en är redan bokad.

Nyhetsbild

Kyrkbron stängs för tung trafik redan nästa vecka

NYKARLEBY Om en vecka är det inte längre tillåtet för tunga fordon att köra över kyrkbron i Nykarleby. Då gäller viktbegränsningen fem ton.

Nyhetsbild

Östra Åvägen får väjningsplikt

NYKARLEBY Den sista november ändras väjningsplikten i korsningen mellan Östra Åvägen och Ringvägen i Nykarleby.

Nyhetsbild

Jaros lagkapten står inför nytt livsval – söker ett jobb

FOTBOLL Efter att hittills under sitt 27-åriga liv ha prioriterat fotbollen vill en nyligen utdimitterad Thomas Kula i första hand hitta ett civilt jobb som går att kombinera med spel i Jaro.

Nyhetsbild

Budgetmakare i Nykarleby: "Vi är på rätt väg med ekonomin"

NYKARLEBY Efter fem år på raken med ett svidande bokslutsminus räknar Nykarleby med ett plus på närmare miljonen i nästa års budget.

Nyhetsbild

Se grafik: Arbetslösheten i Österbotten fortsätter att minska

Antalet arbetssökande minskade med 1674 personer jämfört med motsvarande tid för ett år sedan, det meddelar NTM-centralen i Österbotten.

Nyhetsbild

Foxstockbolag köpte berederi – ska flyttas till Nykarleby

NYKARLEBY Foxstocks dotterbolag har köpt berederiet Modifur i Kurikka. Planen är att flytta det anrika berederiet från Kurikka till Nykarleby.

Nyhetsbild

Byggnadsarbetet är klart – nu kan Jehovas vittnen fortsätta ordna möten i Munsala

Nu är nya Rikets sal klart i Munsala. Den 24 november ordnas öppet hus för allmänheten.

Nyhetsbild

Oväntat klar förlust för Blue Fox-damer

INNEBANDY Serietvåan Blue Fox har haft en bra säsong i division 1. Men på lördagen blev det förlust borta mot FBC Loisto.

Nyhetsbild

Muik kvar som jumbo efter förlust mot Laser HT

ISHOCKEY Muik förlorade hemma mot Laser HT i Finlandsserien. Det gick att ta upp ett tvåmålsunderläge en gång, men inte två gånger.

Nyhetsbild

Louise Hoffsten i Nykarleby: ”Man kan inte fly smärta”

NYKARLEBY Louise Hoffsten fick de första symptomen när hon var trettio efter att hon genomgick en skilsmässa som hon upplevde väldigt smärtsam. Hon testade sig och frågade läkaren om ett brustet hjärta kan ge sådana symptom hon hade. Men hon fick ett annat besked av läkaren, hon hade fått den kroniska sjukdomen multipel skleros, MS.

Nyhetsbild

Psykisk ohälsa drabbar också anhöriga – många är närståendevårdare utan att tänka på det

När någon drabbas av psykisk ohälsa påverkas också närstående i hög grad. Många anhöriga fungerar i praktiken som näståendevårdare utan att få någon ersättning för jobbet.

Nyhetsbild

Muik-fostrad målvakt framgångsrik i Kanada

ISHOCKEY Den Muik-fostrade målvakten Joel Blomqvist får beröm för sin insats med U17-landslaget i Kanada. Själv beskriver han turneringen som säsongens höjdpunkt.

Nyhetsbild

Tre pensioneras, två blir uppsagda på Ekorosk

Ekorosk ingår pensionsarrangemang med tre personer och två anställda mister jobbet. Det är resultatet av de samarbetsförhandlingar som förts.

Nyhetsbild

Skolmaten väcker minnen: "Mitt rekord var sex portioner bärgröt"

I Rejpelt skola serverades det en magisk chokladkräm på 1970-talet. I Bergö skola var till och med de kokta potatisarna något ut över det vanliga på 1980-talet.

Logga in för att följa orten