Pedersöre

Nyhetsbild

Sandsundmannen utreds misstänkt för mer än en handfull brott

Den 37-åriga mannen som häktades på torsdagen efter händelserna i en privatbostad i Sandsund i söndags utreds misstänkt för både våldsbrott och narkotikabrott.

Nyhetsbild

En häktad efter Sandsundmisshandeln – de övriga tre släppta på fri fot

PEDERSÖRE Mannen i Sandsund, i vars bostad en annan man misshandlades illa i söndags, häktades på torsdagen. Han har suttit anhållen sen i söndags, liksom de tre övriga inblandade.

Nyhetsbild

LISTA: Se vilka idrottsföreningar som får coronastöd

Mer än hälften av statens coronastöd till idrotten går direkt till föreningarna. Vi har listat de föreningar från Karleby till Kristinestad som får pengar.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Philip Järvenpää sjunger med sin morfar – " Vi bestämde oss för att bjuda på oss själva"

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE Många som går på Philip Järvenpääs konserter har lärt sig att känna igen hans morfar. Själva beskriver de sig som kompisar.

Nyhetsbild

Fyra anhållna efter slagsmål i privatbostad i Sandsund

PEDERSÖRE Efter ett större polispådrag i Sandsund på söndagen har fyra män anhållits misstänkta för ett antal brott. En av männen misshandlades illa av de andra.

Nyhetsbild

Joseph Beg gör musik av transång i Purmo – "Det handlar om att fånga en stund som är kär för en"

PEDERSÖRE I Purmo fångar han transång och på Spotify har han miljontals lyssningar. Joseph Beg är utbildad naprapat men brinner för musik. Hans låtar har tagit sig in på listor som hjälper människor komma ner i varv.

Nyhetsbild

Dubbelt säsongsbästa av Anna Julin – flera fina österbottniska insatser i kyligt Tammerfors

FRIIDROTT Det var svalt, mulet och fuktigt väder då den andra dagen av tematävlingarna i Tammerfors avverkades på Ratina-stadion på torsdagskvällen. Det syntes i statistiken, som med enstaka undantag inte bjöd på några riktigt lysande resultat.

Nyhetsbild

Lina och Lilian gör fiktion av sin barndom på landet – tron på Gud var en naturlig del av den

PEDERSÖRE Barndomen i lantliga Fors-Gers inspirerade Lilian Ruotsala och Lina Forsblom till att göra illustrerade barnböcker med kristen klangbotten.

Nyhetsbild

Över 200 orienterare drabbar samman i Sundby 

ORIENTERING Brahes och Femmans garden drabbar samman i Falkens nationella i Sundby på lördagen. Det kan bli en rafflande uppgörelse mellan "ungtupparna" i Brahe som satsar uppåt och Femmans blandning av rutinerade "rävar" och några yngre mindre meriterade.

Nyhetsbild

Ölburkar i naturen livsfarliga för kor – aluminiumstrimlor ger inre skador

PEDERSÖRE Niclas Sjöskog tror att de årliga dödsfallen bland korna beror på sönderstrimlade aluminiumburkar som hamnat i fodret.

Nyhetsbild

LISTA: De här företagen får pengar från Business Finland

Business Finland har 980 miljoner euro att dela ut till företagens utvecklingsprojekt. Här kan du se vilka företag i din kommun som får pengar till sina planer.

Nyhetsbild

Pedersöres nya bibliotekschef: ''Vi vill erbjuda en lugn plats''

Solveig Hortans började den 15 juli sitt nya jobb som bibliotekschef i Pedersöre kommun. För henne är det viktigt att kunder har möjlighet att ta del av ett brett urval av material vid biblioteken.

Nyhetsbild

Än kan jordgubbsskörden räddas – "Måste sluta regna"

Sommarens extrema väderväxlingar har ställt till det för jordgubbsodlarna. Om regnet inte avtar kan jordgubbsskörden i hela landet påverkas.

Nyhetsbild

Nygård tappade känslan efter startproblem – risar arrangörerna: "Riktigt dåligt gjort"

FRIIDROTT Det krävdes tre startförsök innan damerna kom iväg på 400 meter i GP-tävlingen i Lahtis. Jeanine Nygård, som löpte sitt första 400 meters lopp för sommaren, förlorade fokus av allt startstrul.

Nyhetsbild

Största utmaningen på ett decennium – IK Falken arrangerar junior-FM

FRIIDROTT IK Falken står värd för junior-FM den andra helgen i augusti. Det är en stormönstring med cirka 600 deltagare och klubbens största utmaning som arrangör sedan stafett-FM.

Nyhetsbild

Karantän en självklarhet för Kenneth och Annika – "Men bara för att man är svensk betyder det inte att man har viruset"

YTTERESSE För Annika och Kenneth Finell var det en självklarhet att sitta i karantän i sommarstugan i Ytteresse när de först kom från Stockholm.

Nyhetsbild

Sjutusen äppelträd exporteras från Lepplax – ska bli cider i Sverige

PEDERSÖRE Vanligen kommer långtradare lastade med växter in till Finland. Men från Blomqvist plantskola i Lepplax ska närmare 7000 äppelträd skickas till Umeå.

Nyhetsbild

Christoffer Envall sprang årsbästa i "fel" heat

FRIIDROTT Christoffer Envall sprang i B-heatet i söndagens tävlingar i Alajärvi, men var ändå snabbast på 200 meter. Segertiden 21,86 var personligt årsbästa.

Nyhetsbild

Fästingbussen rullar genom Österbotten i september – om coronaläget är oförändrat

Det kan bli möjligt att vaccinera sig mot TBE i höst. Om coronaläget är oförändrat kör Fästingbussen genom Österbotten i september.

Nyhetsbild

Roland Junell gör skiva med svensk visdiktare – de träffades på en fest

När Roland Junell flyttade till Saltsjöbaden med sin familj blev han granne med visdiktaren Mats Paulson. Nu samarbetar de musikaliskt.

Nyhetsbild

Nystart för Fredrik Norrenas tränarkarriär: "Vill jobba mig uppåt"

ISHOCKEY Målvakten Fredrik Norrena blev kanske föga överraskande målvaktstränare. Men nu, efter ett halvt dussin år som tränare för burväktarna i TPS, sadlar han om.

Nyhetsbild

Strategisk investering för Sundström – vill stärka konkurrenskraften

LEPPLAX Det mobila asfaltverket införskaffades från Norge i slutet på februari till Lepplax och förväntas utöka Sundströms projektkapacitet.

Nyhetsbild

Panglopp för Falkenlöparen Robin Kronqvist – krossade personliga rekordet i Jyväskylä

FRIIDROTT Robin Kronqvist från IK Falken stod för ett strongt lopp i GP-tävlingen i Jyväskylä på onsdagskvällen. Det blev nytt personligt rekord på 1 500 meter. Även Vörålöparen Leonard Markén putsade sitt rekord – rejält.

Nyhetsbild

Isabella från Pedersöre förlorade jobbet i Los Angeles och fick ett nytt mitt i pandemin – "Folk är arga och rädda"

Isabella Sundström jobbar i en matbutik i USA där många frustrerade kunder kliver in. – De är arga på munskydd. Arga för att nudlarna är slut. Och rädda för att få viruset.

Nyhetsbild

Babyboom på BB i Karleby – 43-årigt rekord kan ryka

KARLEBY 915 bebisar har fötts på Möcs i Karleby under årets första sex månader. Med den här farten kan sjukhuset slå sitt bebisrekord från år 1977.

Nyhetsbild

Bothniarundan körs på lördag – ovanligt många anmälda

Över 80 fordon är anmälda till Bothniarundan. Jakobstadsnejdens Veteranbilssällskap gläds över det stora deltagarantalet.

Nyhetsbild

En person skadad i bilolycka på Bennäsvägen

PEDERSÖRE Räddningsverket misstänker att en förare tappat kontrollen över sin bil i Bennäs i natt på grund av vattenplaning.

Nyhetsbild

Christoffer Envall sprintade på 10,74

FRIIDROTT Christoffer Envall sprang 100 meter på goda 10,74 i Kurikka på lördagen. Dessvärre är den fina tiden inte statistikduglig.

Nyhetsbild

Nathalie Blomqvist tvingas senarelägga säsongsdebuten

FRIIDROTT Löparässet från Skutnabba, Nathalie Blomqvist, har drabbats av ett bakslag under coronavåren. Som det nu ser ut tvingas hon vänta med säsongsdebuten långt in i juli.

Nyhetsbild

Fler österbottniska vägar fixas i sommar – kolla vilka vägar som får ny asfalt

Låga oljepriser och stimuleringspengar gör att fler asfaltsvägar kan fixas i sommar. Listan växer med vägar i Korsholm och Malax. Cykelvägar i Jakobstad, Larsmo och Korsholm ska också fixas till.

Nyhetsbild

270 friidrottare tävlade i Falkens distriktstävling – här är resultaten

FRIIDROTT Distriktstävlingar i friidrott brukar sällan locka närmare 300 deltagare, men det gjorde IK Falkens säsongspremiär den 23 juni. Arrangörerna räknade till 270 deltagare i Bennäs i tisdags.

Nyhetsbild

Kommunernas klimatutsläpp ökade – rejält i flera österbottniska kommuner

Kommunernas utsläpp borde minska varje år för att Finland ska nå sina ambitiösa klimatmål. Men 2018 pekade många utsläppskurvor uppåt. De österbottniska kommunerna var inget undantag.

Nyhetsbild

Desinficera händerna före start – friidrottspremiär i coronavirusets skugga

FRIIDROTT Idrotten är på väg mot en normalare vardag, men den är inte där ännu. I säsongspremiären i Bennäs skulle händerna desinficeras före sprintloppet – och man skulle inte röra startblocken i onödan.

Kor på rymmen på Åsbackavägen

PEDERSÖRE

Nyhetsbild

En påse nybakt och personligt brev ska pigga upp ensamma seniorer – och sprida matglädje

Marthaförbundet vill väcka matlusten hos äldre personer och samtidigt minska på ensamheten. – För många har maten mist betydelse, säger projektledaren Emilia Nord.

Nyhetsbild

Maria saknar sommarnätterna i Finland: "Katalanerna påminner mig lite om finländare"

Trots Maria Åstrands stora restaurangintresse är något i klass med mammas kålgryta svår att få tag på i Barcelona.

Nyhetsbild

Branden i Pedersöre blir polissak – markägaren tuttade på själv

Under natten sysselsattes Österbottens räddningsverk med en utmanande markbrand i Bennäs i Pedersöre.

Nyhetsbild

Markbrand bröt ut i Bennäs – stor rökutveckling i området

På midsommaraftons kväll fick Österbottens räddningsverk in ett larm om en brand i Bennäs i Pedersöre.

Nyhetsbild

Biskopen: Kyrkans attityd till sina medlemmar måste förändras

Evangeliska-lutherska kyrkan står inför många svåra år. Bo-Göran Åstrand, biskop i Borgå stift, säger att många svåra beslut måste tas och attityden till medlemmarna förändras.

Nyhetsbild

Inget politiskt intresse för fusion i grannkommunerna: "Förutsättningarna har förändrats totalt"

Kommunerna i Jakobstadsregionen bör gå samman, säger Jakobstads avgående stadsdirektör Kristina Stenman till Kommuntorget. Men så låter det inte i grannkommunerna.

Nyhetsbild

Kristina Stenman till Kommuntorget: "Kommunerna i Jakobstadsregionen borde gå samman"

JAKOBSTAD Samarbetet mellan kommunerna i Jakobstadsregionen fungerar bra. Men det skulle finnas ännu mer att vinna på en kommunsammanslagning. Det säger Jakobstads avgående stadsdirektör Kristina Stenman till kommuntorget.fi

Bokslut och besparingar i fokus på fullmäktige – omröstning om timresurser

PEDERSÖRE Ekonomiska frågor stod på agendan då Pedersörefullmäktige möttes på måndagskvällen. Både bollhallspengar och sparpaket diskuterades.

Nyhetsbild

I dag gick namnet Bennäs tågstation i graven

JAKOBSTAD Bennäs tågstation bytte officiellt namn till Jakobstad-Pedersöre tågstation på måndagen.

Nyhetsbild

De vill minska stigman kring missbruk och psykisk ohälsa – "Jag tänker inte skämmas"

Att prata om missbruk och psykisk ohälsa är fortfarande något av tabu. Det är något Österbottens nyutexaminerade erfarenhetsexperter vill ändra på.

Nyhetsbild

Ingen bisyssla längre – Kållbypar satsar på honung

Det som började som en hobby växte till ett jobb. Nu har Paul Snellman sagt upp sig för att helt satsa på biodlingen.

Nyhetsbild

Lista: Här är de antagna till Yrkesakademin Österbotten

Här är namnen på de som blivit antagna via gemensam ansökan till Yrkesakademin i Österbotten våren 2020 och som gett tillåtelse att namnet får publiceras.

Nyhetsbild

Drive in-konsert med Tommys – viktigt att dansplatserna inte blir smitthärdar

PEDERSÖRE Nu på lördag gör dansbandet Tommys en konsert för bilburen publik – på en lastbilsscen som parkeras utanför en österbottnisk dansbana.

Nyhetsbild

Likviditetskris tvingar Nautor att samarbetsförhandla

Segelbåtstillverkaren Nautor är i en likviditetskris och samarbetsförhandlingar pågår. Alla anställda, cirka 270 i produktionen och cirka 90 tjänstemän, berörs.

Nyhetsbild

Enkät: Så här svarade unga österbottningar om sommarjobb i coronatider

SOMMARJOBB I vår enkät fick vi in många funderingar kring sommarjobb. Så här tycker och tänker de unga österbottningarna som svarade:

Nyhetsbild

Christoffer Envall debuterar i helgen – på hundringen

FRIIDROTT IK Falkens Christoffer Envall debuterar för säsongen på söndag. Sträckan är 100 meter och "bataljen" utspelar sig i Lappo.

Logga in för att följa orten