Pedersöre

Nyhetsbild

Anhållan om dygnet runt-jour på Malmska förnyas

JAKOBSTAD Det specialtillstånd på dynget runt jour som finns på primärvårdsnivå på Malmska måste förnyas. Det är också vad social- och hälsovårdsnämnden tänker göra.

Nyhetsbild

Ida Kuoppala flyttar från Sport till ny klubb

ISHOCKEY Sports bästa målgörare denna säsong, Ida Kuoppala, flyttar söderut redan denna vecka.

Nyhetsbild

Mikaela Caldén och Fredric Portin på guldpallen i FSOM

SKIDORIENTERING Minkens Mikaela Caldén tog klivet från D40 på lördagen till damklassen på söndagen – och vann FSOM-guldet på sprinten i Lappfors före Närpes OK:s Annelie Glasberg.

Nyhetsbild

Oklart om dyra patientdatasystem pratar samma språk

Vasa sjukvårdsdistrikt satsar 110 miljoner euro på ett nytt patientdatasystem som ska bidra till smidigare kommunikation mellan sjukhus och hälsovårdscentraler. Men det finns ingen garanti för att det förbättrar kommunikationen mellan sjukhusen i Jakobstad och Karleby.

Nyhetsbild

Historisk FSOM-titel för Fredric Portin

SKIDORIENTERING När orienteraren Fredric Portin en dag skriver sina memoarer får han inte glömma den 9 februari 2019.  Det var då han – som 29-åring – tog sitt första seniorguld i FSOM.

Nyhetsbild

Idrottsredskap kan lånas från bibliotek – men snösäsongen för kort för att satsa på vintersporter

Sportotek är fortfarande lite okänt i Österbotten. Ett sportotek fungerar som ett bibliotek men med idrottsredskap. I Korsholm kan du nu bland annat låna skridskor eller snöskor.

Nyhetsbild

VIDEO: Se snöborsten i arbete - En till nästa år, säger företagare

Sedan två år röjer PS Lyfttjänst snön på de stora taken i landskapet med hjälp av en roterande sopborste på en av företagets kranbilar.

Nyhetsbild

Takproffs jobbar för högtryck på hög höjd – ingen fara för vanliga hustak

Sporthallar, ladugårdar och industrihallar med stora takytor köar nu för att få taken snöröjda av takproffs. Folk som bor i småhus kan ta det lugnt.

Nyhetsbild

Blomqvist och Julin till Nordenkampen

FRIIDROTT Nathalie Blomqvist, IK Falken, och Jonna Julin, IF Nykarlebynejden, är uttagna till Nordenkampen mot Sverige, Island och värdnationen Norge på söndag.

Nyhetsbild

Simon Haglund och Christoffer Envall till Nordenkampen

FRIIDROTT Simon Haglund och Christoffer Envall har blivit uttagna till Nordenkampen mot Sverige, Island och värdnationen Norge på söndag.

Nyhetsbild

Polisen nöjd med rekonstruktionen – inväntar rättsmedicinsk undersökning

PEDERSÖRE Förundersökningen kring dödsfallet på väg nummer 749 vid Skutnabba i Pedersöre går vidare. Men ännu dröjer det innan polisen har några klara svar.

Nyhetsbild

Nathalie Blomqvist får ungdomspris

FRIIDROTT Nathalie Blomqvist är en av de tre ungdomsprismottagarna 2018. Priset tilldelas tre ungdomar i åldern 15–20 år som haft stora framgångar både nationellt och internationellt inom respektive gren.

Nyhetsbild

Fokus på resultat ger trivsel: "Vi har alla behovet att prestera"

JAKOBSTAD Arbetsplatser där chefer pratar om trivsel och jämlikhet har visat sig ha den högsta sjukfrånvaron. Nya rön visar att ledarskapet borde vara mera resultatinriktat.

Nyhetsbild

Oxhamnslärare lär sig mental träning – ger redskap i skolvärlden

JAKOBSTAD Oxhamnslärarna Ben Snellman och Carina Bergvall är två av Rita Ahvenniemis cirka femton adepter vid Centrias vuxenutbildning i Jakobstad.

Nyhetsbild

Lagmansgården flyttar – också i Pirilö finns farhågor

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE Östensöbor satte stopp för att Lagmansgården flyttar in i byskolan. Även i Pirilö finns en viss tveksamhet till skolhemmet som granne.

Nyhetsbild

Majoriteten av sexbrotten i Pedersöre i samma utredning – kan ha pågått i flera år

PEDERSÖRE 38 stycken anmälda sexualbrott i fjol betyder inte att alla brott inträffat under år 2018, inte heller att det handlar om 38 olika förövare.

Nyhetsbild

Kinesisk frånvaro satte stopp för minkhandel i Köpenhamn

Om öppningen av auktionen i Köpenhamn var nattsvart blev fortsättningen ännu mörkare. Av 3,2 miljoner minkskinn såldes endast 26 procent.

Nyhetsbild

"Skymning, gryning" återuppstår i ny skepnad

Det finlandssvenska oratoriet ”Skymning, gryning" framförs på tre orter i Österbotten i juni. Verket har fått ett nytt, mer avskalat arrangemang.

Nyhetsbild

Pedersöre toppar statistiken för sexualbrott – "Tröskeln att anmäla har blivit lägre"

Antalet anmälda sexualbrott i regionen ökade klart i fjol jämfört med året innan. Särskilt Pedersöre sticker ut i statistiken.

Nyhetsbild

Svenskt företag vill etablera sig i Finland – bygger varm krypgrund som motverkar fukt

PEDERSÖRE I Ytteresse byggs nu det andra huset i Finland som använder sig av det rikssvenska företaget Isolergrunds varma krypgrund. Nu vill företaget föra ut byggtekniken till resten av landet.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Det är en djungel att jämföra elpriser

JAKOBSTAD Att jämföra elavtal är lättare sagt än gjort. Men det är kanske också tjänsteleverantörens affärsidé?

Nyhetsbild

Herrfors höjer priser – dyrare att överföra el

JAKOBSTAD Herrfors Nät höjer priserna med i snitt 8 procent på grundavgifter och överföring från med den 1 mars. Men vd Kristian Finell förnekar att det skulle handla om vare sig smygbeskattning av ett monopolföretag eller att Jakobstadsborna skulle subventionera den omgivande landsbygden.

Nyhetsbild

Beställningarna väntas rulla in när långtradarna blir längre

Från och med den här veckan tillåts extralånga fordonskombinationer i trafiken. Det betyder att bland annat släpvagnstillverkarna Ekeri och Tyllis har beställningar att vänta.

Nyhetsbild

Svart dag för vit mink i Köpenhamn – skinn dras in

Det blev en svart dag för vita minkskinn, som inledde säsongens första minkauktion i Köpenhamn där en stor del av utbudet drogs tillbaka.

Nyhetsbild

Rapport: HPV-vaccin för pojkar sparar miljoner – "Cancer dyr att vårda"

Genom att vaccinera både flickor och pojkar mot HPV-viruset kunde omkring 300 cancerfall varje år förhindras, enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL).   – Det är också en jämställdhetsfråga, säger överläkare Tuija Leino på THL.

Nyhetsbild

Barnträdgårdsläraren Carola: På dagis är man alltid härvarande

Jakobstad Många utmaningar och ett ständigt lärande gör att Carola Koivu trivs med sitt yrke. Administrationen tar den mesta tiden men hon försöker hinna vara med barnen en stund varje dag.

Nyhetsbild

Mässlingsnotan klar: "Hellre skulle vi gjort andra saker för pengarna"

JAKOBSTAD På Malmska kostade mässlingsutbrottet närmare 50 000 euro. För kommunerna tillkommer ännu kostnader för patienter som vårdades på sjukhuset i Karleby.

Nyhetsbild

Jakobstadskaplan slutar – Solf söker ny kyrkoherde

Domkapitlet har lottat biskopskandidaternas valnummer. Harry S Backström fick nummer 2, Lisa Enckell 3, Bo-Göran Åstrand 4 och Sixten Ekstrand 5.

Nyhetsbild

Elisas kunder i Vasa, Korsholm, Malax och Larsmo får snabbare nät

Elisa har skruvat upp kapaciteten i sitt 4G-nät i bland annat Vasa, Korsholm, Malax, Närpes och Larsmo.

Nyhetsbild

Ny öppning för dagkirurgi på Malmska – tidsgränsen en utmaning

JAKOBSTAD Ett lagförslag öppnar dörren på glänt för dagkirurgi på Malmska. Utmaningen är att det får ta högst 30 minuter från att man larmar ambulans tills patienten ligger på operationsbordet på centralsjukhuset.

Nyhetsbild

André Smulter: Det var faktiskt i samförstånd

ISHOCKEY André Smulter säger att han inte har några "hard feelings" gentemot IFK Lepplax. Han godkänner också formuleringen om en skilsmässa i samförstånd.

Nyhetsbild

Egendom för tusentals euro stals från egnahemshus – Polisen: "Knappast en stöldliga"

PEDERSÖRE Polisen berättar nu mer om den grova stölden som drabbade ett hushåll förra veckan i Lillby.

Nyhetsbild

André Smulter fick gå från IFK Lepplax – Hasse Sundqvist hoppar in

UPPDATERAD Stygga 3–13 i baken mot Virkiä verkar ha blivit droppen som fick bägaren att rinna över. André Smulter är inte längre tränare för IFK Lepplax i hockeytvåan.

Nyhetsbild

Fredrik Norrena delaktig i juniorernas VM-guld

ISHOCKEY När förbundskapten Jussi Ahokas hyllade tränarteamet bakom JVM-guldet var Fredrik Norrena en av de som han pratade om.

Nyhetsbild

Herrfors databas slogs ut under elavbrottet – kunderna kan inte följa sin elförbrukning

JAKOBSTAD De Herrforskunder som vill följa med sin egen elförbrukning har vanligtvis möjlighet att göra detta via sina personliga sidor på Herrfors webb eller via appen 24/7. Dessa har dock inte fungerat sedan strömavbrotten i samband med nyårsstormen.

Nyhetsbild

Myran förstärker från Jakobstad

FOTBOLL IK Myran har förstärkt sitt färska ligalag med en spelare från Jakobstad. Dessutom har Nedervetilklubben gjort klart med en tränare som har spelat med Jaro.

Nyhetsbild

Bo Kronqvist tar time out – hjärntumör opereras inom kort i Åbo

NYKARLEBY Det var en hjärntumör som gjorde att Bo Kronqvist fick ett epileptiskt anfall under sin bilfärd på vägen hem till Nykarleby strax före julen.

Nyhetsbild

Allt fler beroende av ström för att hålla huset varmt

JAKOBSTAD Strömavbrott kan vara förödande också för vattenrören i ett hus, åtminstone om elen är borta länge.

Nyhetsbild

Orsaken till att Jakobstadsregionen blev svart är klarlagd

Stormen orsakade stora problem med elförsörjningen i hela Jakobstadsområdet. Vid flera tillfällen blev så gott som hela regionen mörk. Herrfors förklarar varför.

Nyhetsbild

Här blåste det som hårdast i Österbotten

Vindarna var ovanligt starka runt de österbottniska knutarna i tisdags.

Nyhetsbild

Nära ögat för familjen Granholm – träden föll alldeles intill det nybyggda huset

PEDERSÖRE Det kunde ha gått riktigt galet när två stora träd blåste omkull på familjen Granholms gårdsplan i Lepplax i natt.

Nyhetsbild

Anna Maria Granlund med i dansk kriminalserie

PEDERSÖRE Skådespelaren Anna Maria Granlund från Esse i Pedersöre har en roll i den andra säsongen av den danska kriminalserien "Gisslantagningen".

Nyhetsbild

Stressig kväll för räddningsverket – bastu och fordon brann i Pedersöre

PEDERSÖRE Räddningsverket i Pedersöre fick en bråd avslutning på 2018.

Nyhetsbild

UPPROP: Hur firar du nyåret?

Det nya året firas både stort och smått i dag. Hur firar du nyår? Finns det något som absolut måste finnas för att det ska vara ett ordentligt nyår? Skicka in bilder på ert firande och en kort beskrivning till online@hssmedia.fi så sammanställer vi Österbottens firande!

Nyhetsbild

Kent Wisti ska resa runt bland våra fattiggubbar – "I min syn på människan är vi alla fattiggubbar"

"Snart är det bara fattiggubben som känner igen mig". Det brukade Kent Wistis morfar säga om Jakobstad. Nu gör Kent Wisti sitt bästa för att fattiggubbarna ska känna igenom honom också.

Nyhetsbild

Ray jagar VM-biljett i helgen

LÄNGDSKIDOR Hanna Ray har några intensiva tävlingsdagar framför sig. På lördag och söndag jagar hon en VM-biljett i Pyhäjärvi. Och på nyårsdagen ska hon starta i landskapsstafetten.

Nyhetsbild

Polisen utreder dödsolyckan i Skutnabba – lastbilschauffören har inte hörts

Polisen har inlett en förundersökning av trafikolyckan som skedde i fredags, då en cyklist omkom efter en krock med lastbil i Skutnabba.

Nyhetsbild

Jaro får en ny fysisk tränare

FOTBOLL Esse IK:s ordförande och tränare Glenn Sundqvist får ytterligare en sträng på sin lyra, då han kommer att arbeta som Jaros fysiska tränare under 2019.

Ski Team Mäenpää åkte 31 varv i Lappfors

LÄNGDSKIDOR Ski Team Mäenpää hade en genomkörare i den krävande Lappforsterrängen på lördagen. Samtidigt ordnades också distriktstävlingar.

Nyhetsbild

Lappfjärd officiellt i riskzonen för översvämning

Fem områden i Österbotten har utnämnts till områden med betydande översvämningsrisk. Se vår karta på de områden som löper risk för översvämningar.

Logga in för att följa orten