Pedersöre

Nyhetsbild

Vargar dödade farmrävar i Sorvist och Purmo

Natten mellan lördagen och söndagen attackerade vargar rävfarmer i Nykarleby och Pedersöre. Två rävar dog och fyra skadades svårt i vargattackerna.

Nyhetsbild

Fartkameran vid Mysinge har orsakat felaktiga böteslappar

UPPDATERAD Under den senaste tiden har det varit strul med fartkameran vid Mysinge längs med riksväg åtta. Flera bilister meddelar att de har blivit fotade och fått böter trots att de kört under tillåten hastighet.

Nyhetsbild

Lindvall vann Gold Coast Ski Marathon – se video

RULLSKIDOR Christoffer Lindvall vägrar släppa taget om Gold Coast Ski Marathon. Han vann loppet på rullskidor för tredje gången av tre möjliga.

Nyhetsbild

Få vill påverka inom kyrkan – svårt ragga kandidater till höstens val

Församlingarna i regionen kämpar för att locka kandidater till församlingsvalet. Få vill sätta ner sin tid på att fatta tuffa beslut.

Nyhetsbild

Svägerskorna har fostrat över tusen barn tillsammans

PURMO 40 år. Så länge har Marianne och Ulrika Käcko tillsammans jobbat med att fostra barnen i Purmo och Forsby.

Korsnäs FF bärgade poängen i Esse

FOTBOLL Esse IK misslyckades med att utöka sin poängskörd i division tre på lördagen. Korsnäs FF for iväg med rubbet efter att ha vunnit i Ytteresse. Matchen slutade 1–4.

Teatergrupper startar i Malax och Purmo

Unga Scenkompaniet startar tre nya teatergrupper för barn och unga i höst: onsdag 12.9 klockan 15 för barn i åldern 7–12 år på Konstverkstaden Malakta, samt torsdag 13.9 klockan 17 för barn 7–12 år och klockan 18 för ungdomar 13–19 år på Purmogården.

Nyhetsbild

Bil körde i diket i Kållby – Räddningsverket klippte upp bilen för att få ut föraren

I natt var olyckan framme då en personbil körde in i en elstolpe i Kållby, Pedersöre.

Nyhetsbild

Thomas Snellman utsedd till årets landsbygdsprofil

PEDERSÖRSE Jordbrukaren och mannen bakom Reko-konceptet i Finland, Thomas Snellman, har utsetts till årets landsbygdsprofil. Utnämningen som görs av Finlands byar ägde rum vid Lokaalis-festseminarium i Nyslott på söndag.

Nyhetsbild

Ann-Kristins hobby är att samla muminmuggar – "Jag struntar i vad de är värda"

PEDERSÖRE Många samlar på muminmuggar som en investering, för att förhoppningsvis tjäna en vacker slant småningom. Andra har varit muminfans hela livet. Men Ann-Kristin Snellman i Pedersöre hör inte till någondera gruppen, hon samlar för att ha en hobby.

Nyhetsbild

Osannolika sammanträffandet: Dubbla granatfynd i regionen i dag

PEDERSÖRE/KARLEBY Då och då dyker det upp gamla granater, det är ovanligt men knappast sensationellt. Men under fredagen har polis och försvarsmakt fått rycka ut till både Karleby och Purmo för att ta hand om gamla granater.

Nyhetsbild

Arbetet med Bennäs triangelspår i full gång – avbrott i tågtrafiken vissa helger

PEDERSÖRE Under fyra helger i höst kommer tågtrafiken till och från Bennäs station att ersättas med bussar. Det beror på arbetet med triangelspåret som är i full gång vid och i närheten av stationen.

Nyhetsbild

Senatfastigheter tackar nej till Pedersöres erbjudande

PEDERSÖRE Det ser ut som om skolhemmet Lagmansgården flyttar från Pedersöre. Efter att Senatfastigheter tackat nej till kommunens erbjudande är Pirilö första alternativ för skolan.

Nyhetsbild

Pedersörebo har tagit fram verktyg som löser matematiska och praktiska problem

ESSE

Pedersörebon Jan Kronqvist har forskat fram ett matematiskt verktyg. Verktyget kan till exempel användas för att göra produktionen i en fabrik miljövänligare eller för att hitta den effektivaste strålbehandlingen för en cancerpatient.

Nyhetsbild

Bilolycka i Edsevö – en person allvarligt skadad

UPPDATERAD Kvart före två på torsdagseftermiddagen fick räddningsverket ett larm om en bilolycka i Pedersöre. Två personbilar och en lastbil var inblandade i olyckan som inträffade i korsningen Riksväg 8-Rifsvägen.

Nyhetsbild

Stort underskott väntas i Pedersöre – specialistsjukvården bidragande orsak

PEDERSÖRE Underskottet för år 2018 ser ut att bli uppemot två miljoner i Pedersöre. Dyr specialistsjukvård och lägre skatteintäkter är orsaken.

Nyhetsbild

Från vinbärsbuskar till provrörsbjörkar – härdiga sorter är Blomqvists nisch

PEDERSÖRE Blomqvist plantskola i Lepplax får årets företagspris i Pedersöre. Både Leif Blomqvists breda kunskap och familjeföretagets utveckling från att verka lokalt till internationellt lyfts fram i motiveringen.

Nyhetsbild

Forskning: Finlandssvenska par tjänar mer än andra par – "Mannens inkomster styr"

I familjer där båda parter talar svenska är inkomsterna störst. Samtidigt är inkomstfattigdom vanligare bland finlandssvenskar än andra par, visar Camilla Härtulls forskning.

Nyhetsbild

Styrelsen enig om Lagmansgården – bollen ligger nu hos Senatfastigheter

UPPDATERAD Kommunstyrelsen föreslår att kommunen utreder möjligheten att bygga och hyra ut nya lokaler till Lagmansgården, på dess befintliga plats. Ett bygge som uppskattas kosta flera miljoner.

Nyhetsbild

Kommunstyrelsen går in för att Lagmansgården ska fortsätta på samma plats

Det gick enligt beredning – kommunstyrelsen gick in för kommundirektör Stefan Svenfors förslag att Lagmansgården ska ges möjlighet att fortsätta verka på samma plats.

Nyhetsbild

Två föreningshus i Pedersöre får hedersomnämnande i renoveringstävling

PEDERSÖRE Lepplax byaförening och Föreningen Kållby Samlingshus får hedersomnämnanden för bra renovering av föreningshus. Huvudpriset gick till Hausjärvi.

Nyhetsbild

Kommundirektören: Lagmansgården ska stanna på nuvarande plats

PEDERSÖRE Östensö skola är inte längre aktuell som placering för Lagmansgården. Kommundirektör Stefan Svenfors föreslår för kommunstyrelsen att man går in för en lösning där Lagmansgården stannar kvar på området där skolhemmet är verksamt i dag.

Nyhetsbild

Rem på elevator började brinna i Pedersöre - personalen släckte

PEDERSÖRE Vid tjugo över tio på fredagen fick räddningsverket larm om en brand vid Industrivägen i Kållby. Ett par personer fick smärre rökskador och fördes in för kontroll.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Skolorna har börjat och sommarmånaderna sjunger på sista versen. Det syns också i evenemangsmängden, det ordnas inte lika många per vecka längre. Men de som ordnas är naggande goda, här kommer ett urval av evenemang i svenska Österbotten resten av augusti.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Juthbacka marknad och Toughest på Norrvalla, men också internationellt fyrveckoslut och fisketävling i Vassor. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Kent Wisti drömmer om att predika i Pedersöre kyrka

I sitt sommarprogram i Sveriges radio berättade prästen, konstnären och debattören Kent Wisti i juli om vilken roll Jakobstad och Pedersöre spelat för honom. Det var härifrån hans mammas familj flyttade till Sverige på 50-talet.

Nyhetsbild

Rektorn fyller 50 på läsårets första dag – "Lärare lägger grunden till samhället"

Efter 20 år i branschen känner sig Margareta Bast-Gullberg hemma i skolkorridorer och -klasser. Att inleda ett nytt läsår är ren skolmagi för rektorn på Gymnasiet i Petalax. Själv fyller hon 50 på läsårets första dag.

Nyhetsbild

Peter Östman ställer upp för omval – jordbruk och viltvård viktiga frågor

Riksdagledamot Peter Östman (KD) ställer upp i nästa års riksdagsval. Östman har nu suttit i riksdagen i sju år.

Nyhetsbild

Hundar från Pedersöre prisades i Amsterdam

PEDERSÖRE Tre hundar från Pedersöre har rönt stora framgångar i hundutställningen World Dog Show i Amsterdam.

Nyhetsbild

Anställd skadades på betongföretag när vajer gick av

PEDERSÖRE En arbetsolycka inträffade på måndagen på ett företag i Pedersöre. En man föll och slog huvudet när en vajer brast.

Nyhetsbild

Lena jobbar för Nordiska rådet: Jag vill inspirera ungdomar till att våga leva internationellt

PEDERSÖRE Lena Höglund har bott världen över och arbetat med en mängd olika uppgifter och förtroendeuppdrag genom åren. Den Sandsundbördiga 32-åringen har länge vetat vad just hennes mission är, att inspirera ungdomar.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Konstens natt i Vasa och Vasa marsch, men också Power Truck show i Alahärmä och 1700-talsmarknad i Storkyro för den som vill ta sig till grannkommunerna. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Dubbelt Femman i ÖIDM – Bäckström och Tunis segrade

ORIENTERING Det var två vana vinnare som fick kliva högst upp på pallen efter årets långa ÖIDM i Purmo. Damsegraren Pernilla Tunis har tappat räkningen när det gäller antalet DM-medaljer. Anders Bäckström vann herrklassen och säger att han närmar sig 60 stycken.

Nyhetsbild

Lyckad premiär för Utterledens swimrun – Lillbylag vann

PEDERSÖRE Tolv lag deltog i premiären av Utterledens swimrun i Lappfors på lördagsförmiddagen. Segrade gjorde Dan Liljekvist och Cedrik Frostdahl i lag Lillby SR.

Nyhetsbild

Skogsbrand i Lepplax – blixtnedslag kan vara brandorsaken

LEPPLAX En markbrand bröt ut i Lepplax på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Byggnadsbränder i Nådjärv och Kantlax sysselsatte räddningsverket

PEDERSÖRE/NYKARLEBY Två byggnadsbränder sysselsatte räddningsverket på torsdagskvällen.

Nyhetsbild

Efter 52 år lägger Sundby hembageri lapp på luckan

SUNDBY Ann-Louise och Krister Granbacka har bestämt sig för att sälja bageriet och ge över stafettpinnen till en yngre generation. Nu hoppas de att någon annan är villig att ta över.

Nyhetsbild

Runt 700 pensionärer på sommardag med Kaj Kunnas

FORSBY – Om ni fryser så finns det extra filtar att låna, säger Kaj Kunnas och möts av publikens rungande skratt. För kallt var det minsann inte när Svenska pensionärsförbundet ordnade sommardag i Forsby danspaviljong.

Nyhetsbild

1G3B till Forsby på Toppen – "Det blir ett spektakel"

PEDERSÖRE 1G3B gör en spelning i Pedersöre på fredag kväll, förstärkta av svenska Knogjärn. The Pink Skithouse Party 2.1 blir en hård historia.

Nyhetsbild

Hovrätten sänkte straff för skogsmaskinstjuvar som härjade runtom i Österbotten

Vasa hovrätt sänker märkbart på straffen för två av de litauiska män som dömdes för serieinbrotten i skogsmaskiner i fjol. Hovrätten såg inte inbrotten som enskilda brott, vilket skulle ha skärpt straffet.

Nyhetsbild

Jordbrukare: Dåliga skördeår tär på humöret

PEDERSÖRE Enligt Naturresursinstitutet riskerar årets spannmålsskörd att bli den sämsta på hela 2000-talet. De nordiska och baltiska länderna vädjar till EU om krisstöd på grund av torkan. – Det tar på humöret, men jag tar hellre torka än vädret vi hade ifjol, säger jordbrukaren Ola Sandberg.

Nyhetsbild

Blixten slog ner 4500 gånger – mestadels i Österbotten

ÖSTERBOTTEN På söndagen slog blixten ner 4500 gånger i Finland. Största delen av nedslagen skedde i Österbotten. Åskvädret fortsätter de närmaste dagarna, säger jourhavande meteorologen.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Det här är veckan som innehåller evenemang med spännande namn: "14 sätt att beskriva regn", "Pink Skithouse Party 2.1" och "folkdräktens vädringsdag." Vi presenterar ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Robin Kronqvist löser upp knutar för Esse IK

FOTBOLL Esse IK tog en viktig hemmaseger med 2–0 (2–0) hemma mot bottenkonkurrenten Sundom.

Nyhetsbild

Mattias Wager är en orädd organist som sätter ton på musikfestspelen

Mattias Wager är känd för att improvisera – något som kan få klassiskt skolade musiker att darra. "Att improvisera är antitesen till att göra rätt" säger han.

Nyhetsbild

Kyla och regn, eller värmebölja – vädret påverkar sommarteatrarnas publik och skådespelare

Väder och vind kan påverka åskådarantalet på sommarteatrarna. Tidigare år har kyla och regn varit den största orsaken till färre besökare. I år är det hettan som påverkar.

Nyhetsbild

Havstrut flög in i högspänningsledning – brandkår tillkallades

LÖVÖ En ung havstrut flög in i en högspänningsledning på Lövögränd i Pedersöre på tisdagsförmiddagen. Brandkåren kallades till platsen.

Nyhetsbild

Personbil i diket i närheten av Bäckby

PEDERSÖRE En personbil körde av okänd anledning av vägen tidigt på söndagskvällen i närheten av Bäckby i Pedersöre.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Jakobs dagar, Korsholms musikfestspel och Botniacyklingen. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Svante Ekstrand värnar om ladorna: Det finns inte så många kvar

PEDERSÖRE Svante och Maila Ekstrand har som mål att bevara äldre byggnader och lador. De tycker att det är synd att ladorna blir färre och hoppas att de ska få vara en del av landsbygdsbilden i Österbotten länge framöver.

Logga in för att följa orten