Pedersöre

Nyhetsbild

IFK Lepplax tappade spelet – fick en poäng

ISHOCKEY IFK Lepplax hade länge läget, åtminstone spel­mässigt, under kontroll – men tappade greppet.

Nyhetsbild

Bennäs triangelspår elektrifieras på måndag – livsfarligt att röra vid ledningar

PEDERSÖRE En linjespänning på 25 000 volt kopplas till banledningen i Bennäs.

Nyhetsbild

Övis gymnasium ordnade gymnasiad – vinnarna briljerar med bred kunskap

Pedersöre gymnasium tog hem vinsten i årets gymnasiad. Gymnasiaden är en kunskapstävling för de österbottniska gymnasierna.

Nyhetsbild

Jimmy Finnholms comeback dröjer – ny operation väntar

FRIIDROTT Jimmy Finnholm blev opererad såväl 2016 som 2017. Därför känns måndag som tredje gången gillt. Då ska han nämligen upp på operationsbordet igen.

Nyhetsbild

Nu är Mia Anderssén-Löf formellt kyrkoherde i Nykarleby

Borgå domkapitel har bekräftat församlingsmedlemmarnas val av kyrkoherde i Nykarleby församlingar. Det innebär att Mia Anderssén-Löf sköter tjänsten som ordinarie från den 1 december.

Nyhetsbild

Psykisk ohälsa drabbar också anhöriga – många är närståendevårdare utan att tänka på det

När någon drabbas av psykisk ohälsa påverkas också närstående i hög grad. Många anhöriga fungerar i praktiken som näståendevårdare utan att få någon ersättning för jobbet.

Nyhetsbild

Förlängt regionalt mandat för Pedersöre

PEDERSÖRE Henrik Sandbergs pensionering som beslutsfattare drar ut på tiden, då Pedersöres mandat för ordförandeposten för den regionala social- och hälsovårdsnämnden har förlängts.

Nyhetsbild

Tre pensioneras, två blir uppsagda på Ekorosk

Ekorosk ingår pensionsarrangemang med tre personer och två anställda mister jobbet. Det är resultatet av de samarbetsförhandlingar som förts.

Nyhetsbild

Skolmaten väcker minnen: "Mitt rekord var sex portioner bärgröt"

I Rejpelt skola serverades det en magisk chokladkräm på 1970-talet. I Bergö skola var till och med de kokta potatisarna något ut över det vanliga på 1980-talet.

Nyhetsbild

Mångkulturellt samarbetsnätverk bildas i Jakobstadsregionen

JAKOBSTAD Samarbetsnätverket ska ge invandrare bättre möjlighet att delta i närdemokratin. Integrationsenheten i Jakobstadsnejden bjuder in till en första diskussionskväll.

Nyhetsbild

Export av avelsrävar skakar farmkår – certifikat dras in

EKONOMI En omfattande export av avelsrävar till Kina skakar som bäst hela farmnäringen i Österbotten. Certifikaten för tre farmare har dragits in av pälsdjursförbundet och ytterligare fem farmare utreds.

Nyhetsbild

Efterfrågad tjänst: Aktia ska leverera kontanter hem till kunden

JAKOBSTAD I början av 2019 börjar Aktia leverera kontanter till hemdörrar i Jakobstadsregionen i samarbete med Posten. På kontoren kan man avtala om kontantleveranser till den egna adressen redan under slutet av året.

Nyhetsbild

Svenfors vill sänka hyran för Yrkesakademin – och lösa deras sparkrav

PEDERSÖRE Pedersöres kommundirektör Stefan Svenfors föreslår att kommunen sänker hyran med hälften för Yrkesakademin. På det viset hoppas han hålla närvårdarutbildningen kvar på Sursikbacken.

Nyhetsbild

Pedersöre: Herrmans etta

PEDERSÖRE Herrmans Ab som brukar finnas i toppen av listan över Pedersöreföretag med högst inkomster har i år klättrat upp till förstaplatsen.

Nyhetsbild

Nykarleby väntar på Attendo

NYKARLEBY Väntetiderna till boendeservice har förkortats till i genomsnitt tre månader i Jakobstad, Larsmo och Pedersöre. I Nykarleby är de längre.

Nyhetsbild

Jourring för veterinärvården upplöses av landskapsreformen

JAKOBSTAD Jakobstadsregionen har en gemensam jourring för veterinärvården tillsammans med Kronoby och Karleby där det ingår fem veterinärer. Denna jourring har fungerat bra, men kommer att upplösas när landskapsreformen träder i kraft eftersom Karleby, som då hör till Mellersta Österbotten, kommer att sköta all sin jour med egna veterinärer.

Nyhetsbild

LISTA: Nykarlebyborna har den högsta medianlönen i Österbotten

I Kristinestad, Korsholm och Karleby är den vanligaste månadslönen 2301–2400 euro. Här kan du se hur stora löntagarnas månadslöner är i nio österbottniska kommuner.

Nyhetsbild

Sjukhuspräster finns till för alla – inför döden väcks många tankar

JAKOBSTAD Färre svårt sjuka begär att få nattvarden. Ändå minskar inte behovet att få samtala med sjukhusprästen.

Nyhetsbild

Pedersöreförsamlingar går in för fusion

PEDERSÖRE Församlingsråden i Esse, Pedersöre och Purmo säger alla ja till att ta nästa steg mot att bilda en landsförsamling.

Nyhetsbild

Ambulansrallyt har tilltagit från jouren vid Malmska

JAKOBSTAD Det skickades cirka 350 fler patienter från Malmska jouren till centralsjukhusen i Vasa och Karleby under januari-augusti i år än under motsvarande period 2017. 130 fler skickades från Malmskas avdelningar.

Nyhetsbild

IFK maktlöst mot Virkiä

ISHOCKEY IFK Lepplax hittade ingen medicin mot giftiga Virkiä i AW Arena på lördagen. Gästerna var det vassare laget och vann välförtjänt. Matchen slutade 1–5 (0–1, 1–1, 0–3).

Nyhetsbild

Strul med VR:s tillfälliga bussar i Bennäs – 28 personer rymdes inte med

TÅGTRAFIK 28 resenärer vid Bennäs tågstation rymdes inte med i bussarna som skulle ersätta tåget till Helsingfors på lördagsmorgonen.

Nyhetsbild

Fotbollsföreningar får pengar

FOTBOLL Fotbollsföreningarna i Mellersta Österbottens distrikt kan nästa år räkna med efterskänkta avgifter och återbäring av kapital. Det hänger samman med att distriktet avslutas som självständig förening och verksamheten uppgår i Finlands Bollförbund.

Nyhetsbild

Vörå spelmansklubb ger traditionell höstkonsert

Malax och Purmo står i tur då Vörå spelmansklubb gör sina traditionella höstkonserter.

Nyhetsbild

Bäckbyelever lär sig kemi genom att laga korv

PEDERSÖRE 32 gram havssalt, 20 gram mosad vitlök, 24 gram harissa, tre gram fänkålsfrön, med mera. Det gäller att hålla koll så måtten blir rätt i Merguez-smeten.

Nyhetsbild

Nathalie Blomqvist sexa i ungdoms-OS

FRIIDROTT Nathalie Blomqvist slutade sexa i långdistans i ungdoms-OS i Buenos Aires. Detta efter en sjätte plats i terrängloppet för löparen från Pedersöre.

Separat tillstånd för vaccinering behövs inte längre

Numera behövs inget separat tillstånd av föräldrarna för att ge flickor HPV-vaccin i skolan.

Nyhetsbild

Brist på domare – ishockeymatcher måste skjutas upp

ISHOCKEY Det råder en akut domarbrist inom ishockeyn i Jakobstads- och Karlebyregionen. I dag skjuts två matcher upp på grund av att det helt enkelt inte finns domare.

Nyhetsbild

Suss Åhman uppmuntrar till öppen dialog kring sex: Vuxenvärlden har ett ansvar

PEDERSÖRE Suss Åhman har föreläst kring frågor som rör sexualitet och sexuell hälsa i omkring 20 år. På torsdag kväll besökte hon Pedersöre för att hålla en föreläsning kring ämnet "Hur tala med barn om sexualitet och gränser?".

Nyhetsbild

Pedersörebördig polisstuderande i Hervanta bloggar på svenska

Polisyrkeshögskolan har två nya bloggare: Emma Salomäki från Kyrkslätt och Simon Hagman från Pedersöre.

Nyhetsbild

Det vände för IFK Lepplax

ISHOCKEY Efter att ha inlett säsongen med två raka förluster i division 2 vände det under helgen för IFK Lepplax som på söndagen vann med 5–3 (0–0, 1–2, 4–1) mot APV.

Nyhetsbild

Lina Ede kör banracing för skojs skull – "Det är total avkoppling"

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE Lina Ede tävlar bara mot sig själv och sina egna varvtider när hon kör på bana. Men just nu ligger bilen i bitar på garagegolvet.

Nyhetsbild

Beslut om YA:s flytt remitterades – beslutet enhälligt

JAKOBSTAD Söfuks samkommuns styrelse beslöt skjuta upp beslutet om Yrkesakademin i Österbottens lokaler. Förslaget var att YA skulle lämna lokalerna på Sursikbacken.

Nyhetsbild

Specialtransport tappade sin last på Riksåttan

PEDERSÖRE Chauffören skulle svänga in till Mysinge för lunch, men allt gick inte som beräknat.

Nyhetsbild

Karlström och Häger vann i Sju sjöar

LÖPNING Hugo Karlström och Emily Häger vann herr- respektive damklassen på 21 kilometer när terrängloppet Sju sjöar avgjordes i Lappfors, Pedersöre.

Nyhetsbild

Sursikelever skickade brev till presidenten – fick snabbt svar

PEDERSÖRE Vad drömde presidenten om som liten och hur var hans skoltid? Frågar man inte får man inte svar, så klass 9D knåpade ihop ett brev.

Nyhetsbild

LISTA: Var finns Österbottens största hus till salu?

BOSTADSKOLLEN Vräkiga, pampiga hus – men ett par är i behov av renovering. Här är det största huset till salu i varje österbottnisk kommun, från Kaskö till Karleby. Prislapparna varierar från över en miljon euro till 38 000 euro.

Nyhetsbild

Norska kungen köpte Swan – Harald ska tävla med en Clubswan 50

JAKOBSTAD/PEDERSÖRE Orderstocken för båttillverkaren Nautor är mycket god. Också nya Clubswan-serien säljer bra. Båt nummer 26 av Clubswan 50 går till norska kung Harald.

Nyhetsbild

Elavbrott och omkullfallna träd i stormens spår under natten

Nästan 3000 hushåll på Vasa elektriskas område var utan el vid sextiden på torsdagsmorgonen, och sedan stormen började tillta vid 18-tiden på onsdagskvällen har räddningsverket haft totalt 59 uppdrag.

Nyhetsbild

Nya uppgifter om dödsolyckan i Raseborg i fjol – därför frias militärfordonets förare

PEDERSÖRE Beväringarna i hytten hade ingen chans att upptäcka det framrusande tåget, enligt åklagaren. Pappan till en av de omkomna: "I vilket skede har det här kommit fram?"

Nyhetsbild

Ny lag höjer ersättningen vid dödsfall: "Hoppas armén skärper sig nu", säger pappa

Pedersöre Steve Lindfors förlorade sin son i Raseborgsolyckan. Han hoppas att den nya ersättningen på 40 000 euro får följder: "Så att de inte bara begraver sina offer och kör vidare."

Nyhetsbild

Resistenta bakterier i rå hundmat – också Pedersöreföretag drabbat

PEDERSÖRE När Råd & Rön testade råfoder för hundar visade sig flera innehålla bakterier som kan vara hälsovådliga. Ett råfoder från Pedersöreföretaget Mush innehöll antibiotikaresistenta E coli-bakterier.

Nyhetsbild

8 av 10 inom det kommunala är kvinnor: "Det skulle vara bra att få in fler män"

Över 90 procent, i vissa fall 100 procent, av vårdarbetarna i de österbottniska kommunerna är kvinnor. Även inom skola och dagvård är största delen av personalen kvinnor.

Nyhetsbild

Nordic Lights bygger ut och automatiserar sitt höglager

Ett helt nytt automatiserat komponentlager gör att lamptillverkningen blir effektivare vid Nordic Lights. Det robotdrivna lagret blir det första av sitt slag i Finland.

Nyhetsbild

Elho gjorde ett rekordår - Omsättningen växer så det knakar

Elho som tillverkar arbetsmaskiner gjorde ett rekordår. Omsättningen steg med drygt 5 miljoner på ett år och det finns efterfrågan på produkterna man gör.

Nyhetsbild

Storstryk för PeFF – Kiisto kan ännu stiga

FOTBOLL Redan degraderade PeFF hade ingen chans borta mot Kiisto på Elisa stadion utan förlorade med 9–0 (5–0).

Nyhetsbild

Vargar dödade farmrävar i Sorvist och Purmo

Natten mellan lördagen och söndagen attackerade vargar rävfarmer i Nykarleby och Pedersöre. Två rävar dog och fyra skadades svårt i vargattackerna.

Nyhetsbild

Fartkameran vid Mysinge har orsakat felaktiga böteslappar

UPPDATERAD Under den senaste tiden har det varit strul med fartkameran vid Mysinge längs med riksväg åtta. Flera bilister meddelar att de har blivit fotade och fått böter trots att de kört under tillåten hastighet.

Nyhetsbild

Lindvall vann Gold Coast Ski Marathon – se video

RULLSKIDOR Christoffer Lindvall vägrar släppa taget om Gold Coast Ski Marathon. Han vann loppet på rullskidor för tredje gången av tre möjliga.

Nyhetsbild

Få vill påverka inom kyrkan – svårt ragga kandidater till höstens val

Församlingarna i regionen kämpar för att locka kandidater till församlingsvalet. Få vill sätta ner sin tid på att fatta tuffa beslut.

Logga in för att följa orten