Vörå

Nyhetsbild

Stort pådrag i Särkimo – till hall bredvid brandstation

Tretton enheter ryckte ut till en byggnadsbrand i Särkimo, Maxmo, på onsdagskvällen. Det visade sig vara byggnaden bredvid brandstationen som var målet.

Nyhetsbild

Tottesunds herrgård får nytt liv i sommar

MAXMO Nyrenoverade Tottesunds herrgård erbjuder mångsidigt program i sommar. "Vi vill skapa nytt liv på Tottesund", säger Håkan Nylund, ordförande för Maxmo hembygdsförening. 

Nyhetsbild

Video: Miran upptäckte en skogsbrand med sin drönare

På en film över hav, holmar och skog i Maxmo skärgård såg Miran Dennerqvist en grå fladdrande skugga. Han zoomade in och såg rök mitt i skogen. Då blev det bråttom. Här kan du se hans filmer.

Nyhetsbild

Vörå måste låna för både drift och investeringar – skuldbördan ökar trefalt

VÖRÅ Både väntade och oväntade utgifter har orsakat stora hål i Vörås ekonomi. De ska nu täppas till med lån. Kommunstyrelsen ser trots det med tillförsikt på ekonomin.

Nyhetsbild

Apan Anders ger sig ut på vägarna

I sommar turnerar familjeevenemanget "Barnfest" för fjortonde året i rad i Österbotten och i Åboland. Med på resan är som vanligt Apan Anders.

Nyhetsbild

Vasa förlorade folk, men är ändå en vinnare

Vasas befolkning minskade kraftigt från april till maj. Men skenet bedrar.

Nyhetsbild

Trenden håller i sig – andelen arbetslösa fortsätter minska i Österbotten

Sysselsättningen är god i Österbotten – i maj i år hade arbetslöshetsgraden sjunkit till 5,8 procent. Allra bäst är läget i Sydösterbotten. Se läget i din kommun!

Nyhetsbild

Styrelsen går emot kommundirektörens beredning – åtgärdar inomhusluften i Koskeby skola

VÖRÅ Vörå kommunstyrelse går emot vice kommundirektör Holttis beredning gällande Koskeby skola. Istället för att inte alls åtgärda inomhusluften, vilket direktören föreslog, satsar styrelsen på nya åtgärder.

Nyhetsbild

Skogsbrand bröt ut i Maxmo

En liten skogsbrand bröt ut i Maxmo på måndag.

Nyhetsbild

Midsommarstången restes på Kimo bruk även i år – se bilderna här!

ORAVAIS Traditionsenligt kläddes midsommarstången i Kimo. Det fina vädret, musik och dans lockade många till Kimo bruk under fredagseftermiddagen för att hjälpa till med att resa midsommarstången.

Nyhetsbild

NTM-centralen undersöker: Vilka kulturlandskap finns kvar i Österbotten?

ÖSTERBOTTEN NTM-centralen ska kartlägga värdefulla kulturlandskap i Korsholm, Korsnäs, Kronoby, Vörå, Närpes och Malax under de närmaste veckorna.

Nyhetsbild

På "Born to börn" har KAJ:s humor blivit råare – till tonerna av trovärdig rockabilly

RECENSION Vörjeans nya album är fyllt med låtar som har hög hitpotential i Vörå. Samtidigt är det allmängiltiga (landsbygds)skildringar.

Nyhetsbild

Matias Kuoppala prisad i Norge – han medverkar i "Årets föreställning"

Heddaprisen är det mest prestigefyllda priset i norsk teater. Matias Kuoppala, uppvuxen i Vörå, vet hur det känns att ta emot utmärkelsen.

Nyhetsbild

Kristian och Pang tar över anrik verksamhet – vill fortsätta locka turister till Maxmo skärgård

MAXMO Eija och Jussi Mendelin lämnar Maxmo efter fyrtio år. Sitt stora livsverk, turiststället Varppi, ger de med varm hand över till Kristian och Pang Holmkvist.

Nyhetsbild

En dansbandssångerska gör comeback – "Jag brukar besöka Österbotten flera gånger om året"

I högklackat och med gitarren hängande över axlarna frontade Teresa Witting Eklöv på 1980-talet ett av Svenskfinlands mest älskade dansband.

Nyhetsbild

Vörå köper ny pistmaskin – "Den korta men branta backen kräver sin maskin"

VÖRÅ Nu har man både provkört och bestämt sig. Planen är att Vörås nya pistmaskin ska pista och dra spår redan den kommande vintern.

Nyhetsbild

Barry utvisas trots att han har tre jobb – "Vörå är mitt hem"

VÖRÅ Barry Hassan, 20, tvingas återvända till Guinea efter fyra år i Finland. Under åren i Vörå har han lärt sig svenska, skaffat tre jobb, tagit en examen och fått en ny familj. "Jag tänker inte ge upp allt det här", säger han.

Nyhetsbild

Bil körde av vägen i Vörå – föraren till sjukhus

VÖRÅ En trafikolycka inträffade vid halv fyra-tiden i Vörå i natt. En person var inblandad i olyckan.

Nyhetsbild

Rejpelt är en hotad idyll på landet

VÖRÅ Rejpeltborna beskriver sin by som en idyll som är idealisk för barnfamiljer. Men lågstadieskolan hotas av stängning. Nu hoppas man att byns hjärta ska kunna räddas och att fler vill flytta ut på landet.

Nyhetsbild

Smide är ett hantverk som går i arv genom diskussion

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET På området kring Kimo bruk ekar ljudet av rytmiska slag när metall möter metall. I smedjan hälsar en värmevåg välkommen när vi kliver in över tröskeln. I vita kläder och skinnförkläde står Niklas Svevar och bankar på ett järn.

Nyhetsbild

Komossa UF ordnade populärt loppis igen – hittade fynd på vinden

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET Den 15 juni kunde den loppmarknadsfrälste göra fynd i gamla Komossa skola. Dessutom hade ungdomsföreningen hittat gömda skatter på kallvinden.

Nyhetsbild

Den förvunna Vöråbon har hittats död

Den försvunna Vöråbon upphittades på fredagen avliden i Norra Österbotten.

Nyhetsbild

Mikael från Maxmo tävlar i VM för transplanterade

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET Från att ha vägt 58 kilogram till att styrketräna varje dag siktar Maxmobon Mikael Kock nu på World Transplant Games, som ordnas 17–24 augusti i Newcastle i Storbritannien.

Nyhetsbild

Tor blandar ny snickarteknik med gammal design – "Trendigt med gamla modeller"

I 40 år har Vöråbon Tor Ahlbäck varit företagare inom bygg- och snickeribranschen. Han har riktat in sig på möbler i helträ och ser en trend i att inreda hus i gammal stil.

Nyhetsbild

Samuel och Monica gör godis och sylt som hela Finland vill ha – nu firar de trettio år

VÖRÅ Maxmoborna Samuel och Monica Granholm sa upp sig från textilfabriken och började odla tomater. En dag testade paret göra marmelad – och sedan fanns ingen återvändo.

Nyhetsbild

Kom med och spring undan cancer

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET Alla känner någon som har gått en kamp mot cancer. Nu kan du göra skillnad. Snart är det dags för att återigen sno på skorna och delta i loppet “Spring undan cancer”

Nyhetsbild

Vörjeans om nya albumet "Born to börn": "Musiken gör sig bäst i en cd-spelare i en Volvo 240"

Elva låtar om livet i Vörå – det är vad Vörjeans debutalbum innehåller. Bandet, som är humorgruppen KAJ:s alter egon, gör tre spelningar i sommar.

Nyhetsbild

Alucar i Maxmo står som värd för FM

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET Den 15 juni kommer timmer att lyftas och flyttas i stora mängder. Orsaken är att finalen i de finska mästerskapen i timmerlastning går av stapeln.

Nyhetsbild

Så här ser den försvunna Vöråbons bil ut – kontakta polisen om du har sett den

Den 70-åriga Vöråbon Bengt Pada är försvunnen sedan den 3 juni. Polisen efterlyser fortfarande tips från allmänheten. Nu släpper de också en bild på bilen.

Nyhetsbild

Oxkangar vaknar till liv på sommaren

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET Blod, svett och tårar. Det var vad som krävdes av medlemmarna i Oxkangar kvinnoklubb när föreningen 1989 fortsatte arbetet med att renovera den gamla byskolan, som byggdes år 1923, men som lades ner 1967.

Nyhetsbild

Säljes: Nedlagd husfabrik i Oravais

VÖRÅ Fabriken har stått helt tom sedan mars. Nu söker ägaren Kannustalo köpare eller hyresgäst till den nästan 12 000 kvadratmeter stora hallen.

Nyhetsbild

Klart: Då släpper Vörjeans sitt debutalbum

"Born to börn" är titeln på Vörjeans debutalbum. Rockabillytrion Vörjeans är humorguppen KAJ:s alter egon.

Nyhetsbild

Polisen: Väldigt viktigt att hitta försvunna Vöråbons bil

Polisen i Österbotten har inte mycket att gå på i fallet med den försvunna Vöråbon Bengt Pada, som sågs senast i Vasa för över en vecka sedan. Polisen ber nu allmänheten om hjälp.

Nyhetsbild

Gammal påskbrasa brann två gånger i natt

VÖRÅ Brandkåren fick rycka ut två gånger till Slagfältsvägen i Oravais då en gammal påskbrasa fattade eld. Räddningsverket misstänker att någon avsiktligt tänt på brasan.

Nyhetsbild

Stanley Norrgård: "Jag är kung i byn"

TRAKTORPULLING Normalt kör han 23 ton urin över åkrarna i Pensala. I Forsby blev Stanley Norrgård mästare i tungviktsklassen i Traktorpulling.

Nyhetsbild

Polisen efterlyser försvunnen Vöråbo

Den 70-åriga Vöråbon Bengt Pada är försvunnen sedan förra måndagen. Polisen ber allmänheten om hjälp.

Nyhetsbild

Handelskammaren: Vi vill ha pengar till Riksåttan

I juni presenterar regeringen en tilläggsbudget för viktiga trafikprojekt. Österbottens handelskammare anser att två vägavsnitt på riksväg 8 bör få finansiering.

Nyhetsbild

Ovädret fällde träd och satte igång automatlarm – blixten slog ned nära café i Maxmo

Räddningsverket hade några fler utryckningar än vanligt under fredagens åskväder men inga personskador har uppstått. I Brudsund i Maxmo fick personalen på Olivia Café & Grill bevittna ett blixtnedslag på nära håll.

Nyhetsbild

Åskoväder drog in över Österbotten – som mest var över 3000 hushåll utan el

Ett rejält regn- och åskoväder rörde sig över Österbotten under fredagseftermiddagen. Detta orsakade elavbrott på många håll.

Nyhetsbild

Hitta nya smultronställen i sommar – "Österbotten är fullt av fina stränder"

Här kommer en utmaning till alla semesterfirare: Besök åtminstone en ny badstrand i hemknutarna. Och var beredd på att överraskas – många ställen är väldigt fina.

Nyhetsbild

Nya siffror avslöjar: Reviren finns kvar i Österbotten, men antalet vargar har halverats

Vöråvargarna har flyttat till Laihela medan Jepporeviret nu bara består av två vargar. I Sydösterbotten är reviren också kvar, men kraftigt försvagade.

Nyhetsbild

Cancerpatienten Gösta rasar över nya taxilagen: "Det är ruttet"

NYKARLEBY Gösta Harald är arg över att taxibilar trafikerar mellan Vasa och Jakobstad utan passagerare. Samtidigt tampas taxichaufförerna om sjukhuskörningarna.

Nyhetsbild

46 studenter fick sina mössor i Vörå – "I kväll blir det galej!"

VÖRÅ Sjungom studentens lyckliga dag! Årets studenter är den femtionde kullen som dimitteras från Vörå samgymnasium.

Nyhetsbild

På sommaren får hundratals barn delta i 4H:s matskolor med potatistema

Barnen ska få lära sig bland annat att potatis är både nyttigt och miljövänligt.

Nyhetsbild

"Du måste lyckas i mästerskapen för att få stöd"

FRIIDROTT David Söderberg idrottade länge utan ekonomiskt stöd. De senaste åren har han fått statlig idrottarlön.

Nyhetsbild

Söderberg: Det har funnits tävlingar bara på papper

FRIIDROTT Kampen om platserna till globala friidrottsmästerskap är hård. En del får sina platser med fusk.

Nyhetsbild

Veteranen ser ljust på säsongen – VM är David Söderbergs stora mål

FRIIDROTT Förra säsongen var en kamp mot sjukdomar. Nu ser det ljusare ut. David Söderberg satsar på ännu ett världsmästerskap.

Nyhetsbild

Här kan du lyssna på Vörjeans nya låt

Rockabillytrion Vörjeans, som är humorguppen KAJ:s alter egon, har släppt första låten från kommande albumet.

Nyhetsbild

Se lista: Här är alla som får examen från Yrkesakademin

Grattis till alla utexaminerade!

Nyhetsbild

Oravais får behålla kultur- och fritidskansliet

ORAVAIS Vöråpolitikerna är inte beredda att flytta kultur- och fritidskansliet från Oravais till Vörå. Men annars godkände fullmäktige ett sparpaket på en miljon euro.

Logga in för att följa orten