Vörå

Nyhetsbild

Oravais får modern räddningsbåt – men först måste hamnen rustas upp

Läget är ypperligt för en räddningsbåt. Från Oravais båthamn går det snabbt att ta sig ut till farleden, säger brandmästare.

Nyhetsbild

Minkskinnen fortsätter uppåt – vit mink först ut på Saga Furs

På onsdagen inleddes den digitala pälsauktionen i Vanda, där vita minkskinn var först ut. De vita minkskinnen steg i pris med mellan 20 och 50 procent jämfört med december.

Nyhetsbild

Tim Sparv tvingades evakuera under jordbävning: "Tur att jag höll vår dotter i famnen"

UPPDATERAD. Tim Sparv berättar att jordbävningen skakade om hela lägenheten och välte både klädskåp och blomkrukor.

Nyhetsbild

Ofog vid Vörå skidcentrum – "Kommunala pengar går åt till att fixa det här"

I fredags har någon eller några gjort ofog vid Vörå skidcentrum. "Det är ju kommunala pengar som går åt till att fixa sådant här och det skulle vara roligare att använda dem till annat än reparera skador", säger Kenneth Engström, vatten- och avloppschef.

Nyhetsbild

Sjung och le tillsammans med Vörå MI – nu blir det allsång hemma i soffan

När allt är på paus vill Vörå medborgarinstitut bjuda på något som kan pigga upp. De hoppas kunna förmedla ett genuint och familjärt program.

Nyhetsbild

Nämndordförande efterlyser skolstrategi för Vörå – "Vi saknar en målsättning"

VÖRÅ Vörå hade långt gående planer på att slå ihop Koskeby skola och Tegengrenskolan till en enhetsskola, men nämnden slog på bromsen.

Nyhetsbild

Nu ska norsen få revansch – "Det var godare än vad jag väntat mig"

Lokalfångad nors fick tummen upp av elever i Centrumskolan i Oravais. Visst, lite benig men med en god aiolisås och potatismos slank det mesta ner.

Nyhetsbild

Vörå satsar på app för småbarnspedagogiken – "Föräldrarna kan vara delaktiga på ett helt annat sätt"

Vörå använder en del av det statliga coronastödet till en app för småbarnspedagogiken. Den ska ge personalen mer tid för barnen och involvera föräldrarna mer.

Nyhetsbild

DEBATT: Vörå behöver beslut som är försvarbara på lång sikt

POLITIK Per-Ola Staffans hittar brister i Rainer Bystedts argumentering kring tandkliniken och den finska skolan i Vörå.

LEDARE: Vindkraft som kör fast hotar rättssäkerheten

Besvärsrätten är helig. Men lika viktigt är det nog också att värna om grundlagsskyddad äganderätt och fri företagsamhet.

Nyhetsbild

Vörås dialektskola fick en oväntad vändning – upplevdes som kränkande mot sexuella minoriteter

I ett inlägg på Vörå kommuns Instagramkonto uppmanades folk att gissa om det dialektala ordet hoåmo betyder oaktsam eller homo, vilket upprörde många. Nu ber kommunen om ursäkt.

Nyhetsbild

Folkhögskolor vädrar morgonluft – nu startas flera nya linjer i Österbotten

I höst startas flera nya avgiftsfria folkhögskolelinjer för läropliktiga. Äntligen är vi i samma division som andra, säger biträdande rektor på Efö.

Nyhetsbild

Bra fart i Vörås slalombacke – "Bästa vintern på länge"

Skidcentrumen i närregionen erbjuder fina slalombackar i det vackra vintervädret. Med mer snö än på flera år väljer många backarna i närheten i stället för långväga slalomresor.

Nyhetsbild

LISTA: Fem kvinnor blir servicechefer för välfärdsområdet

Österbottens välfärdsområde är uppdelat i fyra regioner och alla ska de ha egna servicechefer. Nu är det klart vilka fem kvinnor som valts till tjänsterna.

Nyhetsbild

Nytt intresse för nickel i Oravaisfjärden – Företag ska gå igenom gamla undersökningar

För 17 år sedan var Talvivaara projekt intresserat av att bryta nickelmalm under Oravaisfjärden. Nu är projektet aktuellt igen, men med ny aktör.

Nyhetsbild

Nämnd vill stryka sparkrav för Vörås bibliotek – "Det är väldigt svårt att spara så mycket"

I höstas hette det att biblioteksväsendet i Vörå behöver spara 30000 euro som en del av samarbetsförhandlingarna. Nu vill nämnd slopa sparkravet

Nyhetsbild

DEBATT: Det finns ingen centraliseringsagenda i Vörå

POLITIK Vörå kommun har ingen strategi som gynnar Vörå centrum. Det har satsats mycket i Oravais sedan fusionen, skriver Rainer Bystedt.

Nyhetsbild

Lista: Så här framskrider coronavaccineringen i Österbotten – kolla läget i din kommun

SE LISTA Vasabladet har gjort en sammanställning av vaccinläget i Österbotten. Nu finns de första vaccinen för yngre som hör till riskgrupperna. Titta hur läget är i din kommun.

Nyhetsbild

Norlic hade många friare men valde Rantalainen: "Spännande"

Norlic har köpt upp många mindre österbottniska redovisningsbyråer. Nu blev man själv en del av Rantalainen-koncernen från och med den 1 mars. Norlic har haft många friare.

DEBATT: Skola i centrum är bäst

UTBILDNING

Nyhetsbild

Alexander Ståhlberg trött, stolt och glad efter succén i JVM – tackade nej till VM: "Lika bra att vänta"

LÄNGDSKIDOR 18-åringen från Oravais slog skid-Finland med häpnad då han knep tre medaljer i junior-VM. Några dagar efter framgången blickar Alexander Ståhlberg stolt tillbaka på sina bedrifter.

Nyhetsbild

Alexander Ståhlbergs medaljtrippel i junior-VM är unik – både regionalt och nationellt: "Han är en väldigt fin förebild"

LÄNGDSKIDOR Finns det någon som kan jämföra sig med Alexander Ståhlberg och hans framgångar i junior-VM? Nej, inte i Svenskfinland. Också nationellt är hans prestation verkligen unik.

Nyhetsbild

Personbil i diket på Rökiövägen – föraren behövde vård

VÖRÅ Föraren var ensam i bilen när den åkte i diket och landade på taket vid Rökiövägen i Vörå. Olyckan skedde lite efter klockan 22 på måndagen.

Nyhetsbild

Grannar kallade på hjälp – en person fördes till sjukhus med rökskador

ORAVAIS Klockan 18.56 på måndagen kom larmet om en brand på Masugnsvägen i Oravais. En granne ringde nödcentralen då rök vällde ut ur en bostad.

Nyhetsbild

På Oravais närsjukhus är de stolta och måna om sitt speciella rum – "Det är guld värt"

I snart 25 år har Oravais närsjukhus haft ett speciellt rum – ett rum för anhöriga. Det byggdes med talkokrafter och upprätthålls med donationer.

Nyhetsbild

Bekräftad coronasmitta i två Vöråskolor

VÖRÅ Det är i Särkimo skola och Karvsor skola som coronasmittade personer har rört sig.

Nyhetsbild

Alexander Ståhlberg med i guldstriden på tremilen – medalj för tredje dagen i rad

LÄNGDSKIDOR Alexander Ståhlberg var med i kampen om VM-guld ända in på sista varvet.

Nyhetsbild

Gunilla i Vörå längtar efter kärlek – "Det har jag gjort länge, men blivit kräsnare med åren"

Hallå, var är du? Du som är en karlakarl med både djup och humor, som inte bara ligger på soffan och som klarar av lite egentid? Gunilla vill träffa dig.

Nyhetsbild

Ralfs hjärta bankar för Tålamods – "Här blir man inte störd av någon"

Lilla Tålamods i Vörå kan numera skryta med att byn har Svenskfinlands vackraste ortnamn. Ralf Backman har gått till bottnen med varifrån namnet härstammar.

Nyhetsbild

Färre bröllop förra året – "Vi flyttar inte fram en gång till", säger blivande bruden Emilia

Färre österbottningar gifte sig förra året. Att flytta fram bröllopet ett år på grund av en pandemi kan gå an. Men ett år till? Nu oroar sig många brudpar för sommaren.

Nyhetsbild

Dubbla JVM-silvermedaljören Alexander Ståhlberg laddar om för långdistansen: "Det blir brutalt"

LÄNGDSKIDOR Silver blev det på 10 kilometer fristil, och silver igen i stafetten. Alexander Ståhlberg fick till en taktisk fullträff på ankarsträckan.

Nyhetsbild

Ny medaljsuccé i JVM för Alexander Ståhlberg – säkrade silver med urstark ankarsträcka

LÄNGDSKIDOR När Alexander Ståhlberg gick ut i JVM-stafetten låg Finland femte. När Ståhlberg korsade mållinjen hade han tagit upp Finland på andra plats.

Nyhetsbild

Dubbel tävlingsdag i junior-VM för Alva Thors – började med diskning

BACKHOPPNING Alva Thors från Vörå hade ett rejält dagsverke att ta itu med när junior-VM fortsatte i Lahtis på fredagen. Thors fanns först med i mixedstafetten i nordisk kombination och fortsatte sedan med damernas lagbacke.

Nyhetsbild

LISTA: Här är alla utbildningar i Österbotten

Drömmer du om att utbilda dig i ett praktiskt yrke eller något mera teoretiskt? Österbotten erbjuder en uppsjö av svenskspråkiga utbildningar.

Nyhetsbild

Larm om brand på Kyromossvägen i Vörå – ägaren gjorde ett gott jobb

UPPDATERAD 20.14 Klockan 18.42 kom ett larm om en medelstor brand på Kyromossvägen i Vörå. Tio enheter sändes ut. Uppdaterad.

Nyhetsbild

18-åriga Alexander Ståhlberg är näst bäst i världen – ska fira med Pommac: "Känns bra att lyckas redan nu"

LÄNGDSKIDOR 10 kilometer fritt är inte hans huvuddistans och han är ett år yngre än många av de andra deltagarna. Ändå blev det silver för Alexander Ståhlberg i junior-VM i Vuokatti.

Nyhetsbild

"Det största vi gjort på en teaterscen" – KAJ tar musikalpubliken med på kryssning

Fler skådespelare, livemusik och möten mellan det finländska och svenska ombord på en färja. KAJ:s nästa musikal blir större än succén "Gambämark".

Nyhetsbild

VM-silver till Oravais – Alexander Ståhlberg stod för urstark insats på fria milen

LÄNGDSKIDOR Från 47:e på 10 kilometer i tyska Oberwiesenthal förra året till silver i år i Vuokatti. Alexander Ståhlberg stod för en helt fantastisk insats i junior-VM.

Nyhetsbild

Coronasmitta på förskola i Kvevlax – flera barn i karantän

KVEVLAX Ett fall av coronasmitta har uppdagats på Kvevlax lärcenters förskola. Coronasituationen i Korsholm var lugn en tid men nu kan nästa topp komma, säger överläkare Sofia Svartsjö.

Nyhetsbild

25 nya fall i Vasa i dag – familjer och boenden är smitthärdar

VASA Av dagens 39 fall finns 25 i Vasa. Resten är utspridda på flera orter, bland dem 4 i Korsholm, 3 i Vörå, 3 i Kristinestad och 1 i Jakobstadsregionen. På ett boende i Vasa har 46 personer satts i karantän.

Nyhetsbild

Spana in läsarnas bilder från pulkabacken – finns din favoritbacke med?

Vill du bidra med ett tips på din favorit bland alla pulkabackar i Österbotten? Kommentera Vasabladets inlägg på Facebook. Bifoga gärna en bild och skriv några rader!

Nyhetsbild

Alva Thors inledde JVM – plockade placeringar på skidmomentet: "Försökte gå ut lugnt"

NORDISK KOMBINATION Junior-VM har kört i gång för deltagarna i nordisk kombination. Alva Thors knep fyra placeringar i skidmomentet.

Nyhetsbild

Sexfaldig Stanley Cup-mästare med rötter i Vörå och Maxmo gick bort: "En enastående spelare"

ISHOCKEY Ralph Backstrom har gått bort, meddelar NHL-klubben Montréal Canadiens på sin webbplats. Anfallaren som vann sex Stanley Cup-titlar med Canadiens hade sina rötter i Österbotten.

Nyhetsbild

Micaela Kullas har fått rycka in på många fullmäktigemöten – "Det är lärorikt och intressant"

VÖRÅ I Vörå är politikerna engagerade och aktiva. Det visar vår granskning av fullmäktiges närvarostatistik under de senaste fyra åren.

Nyhetsbild

Nikkari-Östman ifrågasätter styrelsens beslut om att förbise sparkrav och elevgräns

VÖRÅ Särkimo skola är nästa skola som går under elevgränsen. Ska den då också få finnas kvar, undrar nämndordförande Leena Nikkari-Östman (SFP).

Nyhetsbild

Vöråstyrelsen: behåll Pettersbacka skola och utred en gemensam finsk skola i Vörå centrum

SKOLAN Frågan om de finskspråkiga Vöråelevernas skolor tar ett nytt varv i fullmäktige. Inga enheter stängs i det här skedet, föreslår styrelsen efter omröstning.

Nyhetsbild

Hundägare i Gerby mötte två vargar sent på söndagkväll – Kom undan med blotta förskräckelsen och ett skrik

Under helgen har vargar observerats åtminstone i Gerby, Pörtom och i Bergö. Däremot är det lugnt på vargfronten i Vörå.

Nyhetsbild

Dagens nya coronafall finns i sex kommuner – "Läget går inte åt det bättre hållet"

De senaste coronafallen finns i Kristinestad, Närpes, Vörå, Korsholm, Jakobstadsregionen och Vasa. Flest fall finns fortfarande i Vasa.

Nyhetsbild

Trafikolycka i Vörå – tre personbilar inblandade

En trafikolycka inträffade i Vörå centrum på söndagen. Trafiken löper nu normalt.

Nyhetsbild

Mirka bygger nytt logistikcenter i Jeppo – två nya hallar redan resta

Mirka bygger ett nytt logistikcenter i Jeppo. Två nya hallar har redan rests på logistikområdet. Den nya logistikhallen, med en yta på en halv hektar, är klar om ett år.

Logga in för att följa orten