Vörå

Rapport om marktäkter är klar – visar på brister i flera kommuner

Slutrapporten för NTM-centralen i Södra Österbottens Sokka 3-projekt är färdig. I projektet deltog bland andra Vörå och Nykarleby.

Gustaviansk afton i Oravais

ORAVAIS För sjätte året i rad ordnar Oravais historiska förening och restaurang Ädelbragd en Gustaviansk afton den 6 oktober.

Nyhetsbild

Toni, 25, bygger prisvinnande lastbilshytter i Vörå – "En hytt tar över 200 timmar att göra"

VÖRÅ Toni Hahka har byggt om inredningen till två lastbilshytter – och vunnit två pris. Än så länge är det få i Finland som sysslar med lastbilsinredning.

Nyhetsbild

Vörå kommun köper tomt nära vattentag

VÖRÅ Vörå kommunstyrelse har bestämt sig för att använda sin förköpsrätt för att köpa ett sandtag i Pensalkangan.

Nyhetsbild

Vörå kommun sätter ner foten – Kallar Destia och NTM-centralen till möte om vägarna

VÖRÅ Österövägens dåliga skick upprör. Kommunstyrelsen i Vörå säger nu ifrån i skarpa ordalag och vill träffa de de ansvariga, det vill säga Destia och NTM-centralen. "Vi vill veta hur de tänker om vägunderhållet i vinter", säger styrelsens ordförande Rainer Bystedt (SFP).

Nyhetsbild

8 av 10 inom det kommunala är kvinnor: "Det skulle vara bra att få in fler män"

Över 90 procent, i vissa fall 100 procent, av vårdarbetarna i de österbottniska kommunerna är kvinnor. Även inom skola och dagvård är största delen av personalen kvinnor.

Nyhetsbild

Under karatemästarens vakande öga går träningen som en dans

VÖRÅ När en äkta Sensei kommer för att ge lektioner i karate, då lyssnar man. Är mästaren 90 år gammal, heter Mitsusuke Harada och har grundat skolan Karate do Shotokai gör man det med vördnad. Tar sig mästaren till Vörå, då har karateintresserade österbottningar hittat en guldgruva av sällan skådat slag.

Nyhetsbild

Österöborna vill ha bättre väg – "Skärgårdens livsnerv är en leråker"

MAXMO Österöbornas budskap är enkelt: "Ge oss en bättre väg". Då Vörå kommun kallade till diskussion om skärgårdens framtid dök många intresserade upp. Diskussionen gick om och om igen tillbaka till vägens usla skick.

Nyhetsbild

Biskop Björn Vikström installerar Hans Boije i Vörå kyrka

På söndag får Vörå församling Borgå stifts biskop Björn Vikström som gäst. Han installerar Hans Boije till kyrkoherdetjänsten i Vörå församling.

Nyhetsbild

Sjunkande intresse för att kandidera i församlingsvalet – "Hoppas folk röstar"

Det har varit svårt att hitta kandidater till församlingsvalet men i de flesta församlingar har man i alla fall fått ihop tillräckligt många för att ordna ett val.

Nyhetsbild

Kvinna åtalas för att ha förskingrat sin fars pengar – lyfte 25.000 i reseersättningar

I RÄTTEN. En 58-årig kvinna från Vörå åtalas för grov förskingring. Hon lyfte bland annat 25.000 euro från sin fars konto i reseersättningar som hon påstår att han var skyldig henne.

Nyhetsbild

Rar härfågel sökte mask utanför Andkil byagård – "Den gick knyckigt"

VÖRÅ Vid lunchtid på måndagen började informationen snabbt spridas i fågelskådarkretsar: det fanns en härfågel på Torrkullavägen i Vörå. Olav Westlin är en av dem som for dit för att ta sig en titt. – Den gick på gårdsplanen utanför byagården i Andkil och hackade i gräsmattan, säger han.

Nyhetsbild

VIDEO: Lars-Erik berättar om den perfekta tiltan

Lars-Erik Staffans både tävlar i och dömer plöjning. Om det är nån som vet hur den perfekta plöjningen ska se ut är det han. Vi kollade in hur han gör när han laddar upp inför FM om några veckor.

Nyhetsbild

Lars-Erik är VM-domare i plöjning: "Plogtiltorna ska ligga som lakritsremmar"

KIMO Lars-Erik Staffans från Kimo är VM-domare i plöjning. Uppdraget har tagit honom till England, Kenya och senast till Tyskland där årets världsmästerskap hölls i början i av september.

Nyhetsbild

Postlådor vandaliserades på Tallstigen i Oravais

VÖRÅ I vintras blev postlådor på Tallstigen i Oravais vandaliserade. Nu har det hänt igen. En av postlådornas ägare misstänker att det rör sig om ett pojkstreck.

Nyhetsbild

Rekordstort intresse för Botnia MTB – "Terrängcyklister är tuffa typer"

TERRÄNGCYKLING Årets upplaga av terrängcyklingsloppet Botnia MTB var rekordpopulär. 157 deltagare kom till start i Vörå på lördagen.

Nyhetsbild

Omklädningsrum började brinna

VÖRÅ Ett omklädningsrum började av oklara orsaker brinna på en simstrand i Maxmo på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Joni Staffas ersätter Raymond Stenman i Vöråfullmäktige

VÖRÅ Raymond Stenman (SFP) slutar med sina politiska uppdrag i Vörå. Orsaken är studier på annan ort.

Oravais flyktingförläggning får ett nytt namn

VÖRÅ Flyktingverksamheten blir ett affärsverk och får ett nytt namn: Affärsverket Vörå migrationscenter.

Nyhetsbild

En önskan från Rejpelt: Bygg ut vägbelysningen

VÖRÅ Fredrik Bengts och ett 30-tal andra vill att vägbelysningen ska byggas ut i Rejpelt. 400 meter mera ljus skulle förbättra säkerheten avsevärt, menar de.

Nyhetsbild

Vörås kommundirektör: Vi jobbar med att sjukfrånvaron ska minska

VÖRÅ Sjukfrånvaron bland personalen i Vörå kommun har gått ner en aning. Det har varit ett bättre år personalmässigt, säger kommundirektör Mikko Ollikainen.

Nyhetsbild

Vörå behöver lätta på lägenhetslasten – säljer fyra radhus

VÖRÅ Är du sugen på att köpa ett radhus? Då ska du hålla upp ögonen i höst. Fullmäktige i Vörå gav tummen upp för att sälja fyra radhus.

Nyhetsbild

Även nästa år blir en utmaning för vården i Korsholm och Vörå

KORSHOLM

Korsholm hoppas kunna anställa en missbrukarkoordinator nästa år. Dessutom borde pengar för gratis preventivmedel rymmas in i budgeten. Men det kan, som nu, bli tajt att få slantarna att räcka.

Nyhetsbild

Olav Björk är säker: Det här är tidernas bästa äppelår

VÖRÅ Tidigt på morgonen kommer han till sitt musteri, Olav Björk. Då sommaren lider mot höst börjar en intensiv period då han befinner sig i den lilla stugan bredvid Riksåttan från morgon till kväll. Som sällskap har han de ständigt förbipasserande kunderna, sina trogna maskiner och den genomträngande doften av äpple.

Nyhetsbild

VIDEO: Så tar man musten ur sina äpplen

VÖRÅ I 32 år har Olav Björk spenderat en tid av hösten till att göra äppelmust. Själva processen är lika enkel som snabb. En sats på 40 kilogram äpplen blir till buteljerad must på mindre än en halvtimme.

Nyhetsbild

Fritt fram att välja sophämtare själv – Stormossens önskemål fick inget gehör

Fastighetsägare i Vörå, Korsholm, Vasa, Storkyro, Malax och Korsnäs får själva välja vem som ska hämta soporna. Vasaregionens avfallsnämnd var enhällig i sitt beslut på tisdagskvällen. – Jag hoppas verkligen att inga besvär ska lämnas in, säger nämndens ordförande Michael Luther.

Nyhetsbild

Barnbarnets teckning får Eva att bromsa – nu efterlyser hon mera trafikvett i Vörå

VÖRÅ Trafikkulturen engagerar Vöråborna. Många upplever att bilisterna kör alldeles för fort på Vöråvägen och att många struntar i att stanna för fotgängare och cyklister. En som engagerat sig i trafikfrågan är Eva Hietanen. Och hon har tagit ett lite annorlunda hjälpmedel till hjälp, nämligen sitt sexåriga barnbarn Edith.

Nyhetsbild

Alla trivs på Norrvalla Cup

FOTBOLL Norrvalla Cup i fotboll har lockat flera än hundra lag. Både spelarna och tränarna ser turneringen som en lämplig avslutning på en lång säsong.

Nyhetsbild

Ny teknik i byggbranschen ger mer utrymme för kreativitet – "Möjligheterna är oändliga"

VÖRÅ Vill du kunna designa ditt hus precis hur du vill? Snart kan detta bli möjligt. Inom många branscher blir 3D-printning ett populärare verktyg. Vid Simons Element tror man på en framtid i 3D-printade hus.

Nyhetsbild

Folkhälsan startar ny utbildning för massörer i Vörå

VÖRÅ

Från och med oktober kan färdigt utbildade massörer gå en specialyrkesutbildning på svenska i Vörå.

Nyhetsbild

Kommuner i Österbotten vädjar: Det finns ett skriande behov av stödfamiljer

Det råder konstant brist på stödfamiljer i Österbotten. Så har det varit i många år. Nu vill flera kommuner göra något åt saken tillsammans.

Nyhetsbild

Vörås vargklagan går vidare – biträdande JO vill ha utredning av polisen

VÖRÅ Polisens beslut om att inte ge lov att avliva den morrande vargen i Kimo ska utredas noggrannare. Biträdande justitieombudsmannen har läst Vörås klagan, nu vill hon höra polisens åsikt.

Nyhetsbild

Skåpbil krockade med älg på riksåttan i Oravais

ORAVAIS En skåpbil fick en älg rätt i framrutan i Oravais.

Nyhetsbild

Inga beslut om vad som händer med Rejpelt skolas fastighet

VÖRÅ Vörå kommun har ännu inga svar på frågan om vad som ska hända med Rejpelt skolas fastighet. Om elevantalet inte stiger stänger skolan om tre år.

Nyhetsbild

Kampen om gammelgäddan lockade över 200 personer

ORAVAIS Gäddkastet är en kamp om den tyngsta och den längsta fisken. För att ha chans att vinna gäller det att snabbt hitta den bästa fiskeplatsen. Hur stor var då årets vinnarfisk?

Nyhetsbild

Stuga brann ner i Särkimo på lördagsnatten

VÖRÅ Strax före klockan ett på lördagsnatten kom larm om en stockstuga som brann i Särkimo. Stugan brann ner till grunden.

Nyhetsbild

Försiktigt positivt till egen regional vårdreform – om äldreomsorgen lämnas bort

VASA En egen vårdreform för Österbotten är bättre än att staten tvingar fram den, men lämna äldreomsorgen utanför. Det anser Michael Luther (SFP), ordförande för vårdnämnden i Korsholm. I Vörå och Malax är tongångarna tveksammare.

Nyhetsbild

Lilla Naomi i Maxmo får inte bara en – utan två namnsdagar

Naomi vet ungefär vad hon heter, för ibland lystrar hon till sitt namn. Men så är hon också bara nio månader och har mycket nytt att lära sig. När kalendern reformeras får Naomi två namnsdagar. Hennes mellannamn kommer också med.

Nyhetsbild

Forskning: Finlandssvenska par tjänar mer än andra par – "Mannens inkomster styr"

I familjer där båda parter talar svenska är inkomsterna störst. Samtidigt är inkomstfattigdom vanligare bland finlandssvenskar än andra par, visar Camilla Härtulls forskning.

Vöråelever får bo på Fredrikssongården

VÖRÅ Vörå samgymnasium behöver mer rum för internatet. Därför ska Fredrikssongården hyras som alternativt boende för Vörå samgymnasiums interntatselever under läsåret 2018–2019.

Nyhetsbild

Vörå söker stödfamiljer – "Vi har märkt att behovet ökar"

VÖRÅ Det är brist på stödfamiljer i många kommuner i Österbotten. Enligt Daniela Julin, socialhandledare på Vörå kommun har behovet för stödpersoner i Vörå ökat på senare år.

Nyhetsbild

Christel Blomqvist är ny rektor för Kimo skola

ORAVAIS Christel Blomqvist har valts till rektor för Kimo skola. Nämnden för utbildning och småbarnspedagogik utsåg henne på tisdag kväll till rektor för tiden 1 augusti 2018 till 31 juli 2019.

Nyhetsbild

Den misstänkta människohandeln i Vörå går till åklagare

Det är 15 månader sedan polisutredningen kring misstänkt människohandel i Vörå inleddes. Fallet går nu till åklagaren, men på grund av en ovanlig polisåtgärd är informationen knapphändigare nu än den var i maj 2017.

Nyhetsbild

Karvsorbo utvecklade ny app som löser transportproblem: "Som Uber fast med saker"

VÖRÅ Genom en ny österbottnisk app kan människor hjälpa varandra att transportera saker från en adress till en annan. Chauffören får betalt, mottagaren sparar tid och miljön vinner på det, säger företagaren Niklas Östman från Karvsor.

Nyhetsbild

Kanonincidenten i Oravais var en ren olyckshändelse – polisen misstänker inget brott

Flera personer skadades lindrigt då en krutladdning exploderade för tidigt på Oravais slagfält i början av augusti. Polisutredaren konstaterar nu att det var en olyckshändelse.

Nyhetsbild

Inspirationsdag för abiturienter – Fokus på karriär i stället för utbildning

Fokus på karriär och livet efter studierna ska inspirera abiturienter i sju gymnasier. På fredagen höll 22 inspiratörer föreläsningar om deras karriärer och vilka egenskaper som behövs för deras jobb.

Nyhetsbild

Juniorklasser nyhet i Botnia-MTB

CYKEL Botnia-MTB blir ett renodlat cykellopp i höst, utan duathlonklass. Det ger utrymme att också ha juniorklasser på programmet.

Fyra ville bli disponent – ansökningstiden förlängs

VÖRÅ Fyra personer har anmält intresse för tjänsten som disponent för de fyra fastighetsbolagen som ägs av Vörå kommun. Tekniska nämnden beslöt förlänga ansökningstiden.

Inget alternativ dög när det gäller ny park i centrum av Vörå

En motion i kommunstyrelsen föreslog att Vörå borde få en park med bänkar och blommor som skulle skapa trivsel och där trötta vandrare kunde slå sig ner en stund. Tekniska nämnden godkänner dock inga av de föreslagna placeringarna för en sådan park.

Logga in för att följa orten