Vörå

Nyhetsbild

Mikko Ollikainen ogillar dyr diesel – en av 90 000 som protesterar mot dieselskatt

VÖRÅ Dyr diesel fick över 90 000 att snabbt skriva under kravet på slopad dieselskatt. Men Finansministeriet ger tummen ned, argumentet håller inte.

Nyhetsbild

Skolmaten väcker minnen: "Mitt rekord var sex portioner bärgröt"

I Rejpelt skola serverades det en magisk chokladkräm på 1970-talet. I Bergö skola var till och med de kokta potatisarna något ut över det vanliga på 1980-talet.

Nyhetsbild

Lagerbyggnad vid Vörå skidcentrum förstörd i brand – "Någon har tänt på med flit"

VÖRÅ En brand bröt ut vid Vörå skidcentrum på söndagskvällen. En liten lagerbyggnad förstördes i eldsvådan.

Nyhetsbild

Nytt privat vårdbolag i Vörå fokuserar på att jobba hälsofrämjande

VÖRÅ Anna Nordmyr fick en idé. Hon tog kontakt med Malin Pärus, som inte var sen att hänga på. Nu har de grundat ett helt nytt vårdbolag där förebyggande hälsovård är grundpelaren.

Nyhetsbild

Brandkåren släckte ett planerat men obevakat brännande i Vörå

VÖRÅ Räddningsenheter från Österbottens räddningsverk rykte igår 23-tiden ut till en oklar eldsvåda vid gränsen av Vörå och Nykarleby.

Nyhetsbild

Familjen Nygård i Vörå är företagare i flera generationer

VÖRÅ För familjen Nygård i Vörå är det en självklarhet att vara företagare. Det finns i blodet, eller kanske i modersmjölken, säger Patrik Nygård. Så småningom lämnar han över företaget till sönerna Simon och Jonatan Nygård.

Nyhetsbild

Elavbrott i matbutiken – Maxmobor handlade i mörker

MAXMO "Ser du någonting? Eller ska jag sälja en ficklampa till dig?", säger köpmannen Toni Lahnakoski när en bekant kund kommer in i Sale-butiken. Ett kort strömavbrott gjorde matbutiken mörk och tyst, och det var inte första gången.

Nyhetsbild

Export av avelsrävar skakar farmkår – certifikat dras in

EKONOMI En omfattande export av avelsrävar till Kina skakar som bäst hela farmnäringen i Österbotten. Certifikaten för tre farmare har dragits in av pälsdjursförbundet och ytterligare fem farmare utreds.

Nyhetsbild

Fler vägkameror kan ge bättre vinterunderhåll – ”Det har redan beställts kablar till Österövägen”

VÖRÅ Det blev ingen höjd vinterklass för Larvvägen. Trafiken är för liten. Nu hoppas kommunstyrelsens ordförande Rainer Bystedt på övervakningskameror.

Nyhetsbild

Lunchrestaurang öppnar i Oravais: "Det blir smakrik mat"

ORAVAIS Det gick så bra med grillvagnen i somras att Xia Tran och Mai Nguyen nu utvecklar verksamheten och öppnar lunchrestaurang. Där serverar de en asiatisk lunchbuffé – och fortsätter med grillmat på kvällarna.

Nyhetsbild

Olika lön för lika arbete kostar Vörå en kvarts miljon

Vörå kommuns inkomster går ner och verksamheten som helhet väntas gå 0,9 miljoner euro på minus för hela 2018. En bidragande orsak är att Vörå inte betalt lika lön för lika arbete.

Nyhetsbild

Vörå: "Förhandla med markägarna – låt bli tvångsinlösning"

MAXMO NTM-centralen vill inrätta fyra naturskyddsområden i skärgården utanför Österö och Västerö, utan markägarnas medgivande. Men så ska NTM-centralen inte bete sig, anser Vörå kommunstyrelse.

Nyhetsbild

Språkpolisen Ruben är inte rädd för att ryta till: "Värnar vi inte om svenskan dör den ut"

ORAVAIS Det finns inget som irriterar Oravaisbon Ruben Anderson, 85 år, mer än språkfel. Den som gör sig skyldig till sådant får också höra det. Svenskan överlever inte annars, säger han.

Nyhetsbild

Ingen skattehöjning i Vörå – "Det blir kanske en minusbudget"

Skattesatserna i Vörå ändras inte, om fullmäktige godkänner kommunstyrelsens förslag. Inkomstskatten hålls på 21 procent, medan fastighetsskatten för stadigvarande boende är 0,50 procent.

Konstsnöspåret i Vörå fixas till

Konstsnöspåret i Vörå skidcentrum är stängt tisdagen den 6 november mellan klockan 7 och 18 på grund av underhållsarbete.

Nyhetsbild

Buden haglade elektroniskt då Vörå auktionerade ut radhus

VÖRÅ Oravais Bostäders radhus på Söderbrinken i Oxkangar såldes på nätauktion under lördagskvällen. Men det återstår ännu att se om det högsta budet godkänns av ägaren, alltså Vörå kommun.

Nyhetsbild

Ska Vörå höja skatten? På måndag tar styrelsen ställning

VÖRÅ För tre år sedan höjde Vörå skatten från 20 till 21 procent. Men kommunen får faktiskt mindre skatteinkomster för 2017, trots höjningen.

Nyhetsbild

Palliativa vården i Korsholm ändrar form – långvarig skötare går i pension

KORSHOLM/VÖRÅ Den palliativa vården i Korsholm kommer att omorganiseras efter årsskiftet. Kommunen ska sköta vården medan Österbottens cancerförening och församlingen erbjuder stödpersoner.

Nyhetsbild

Christer Fred: "Jag har gett mest tid till dem som har minst kvar"

I 25 år har Christer Fred årligen skött 50–60 cancerpatienter i livets slutskede i Korsholm och Vörå. I februari går han i pension.

Nyhetsbild

Nu har Vörå utrett om ska det vara Hellnäs eller Hällnäs

VÖRÅ Hellnäs eller Hällnäs? Åsikter går isär mellan Vörå kommun och Institutet för de inhemska språken. Båda anser sig ha rätt.

Nyhetsbild

Upprört efter flyktingnämndens beslut – Ledamot: Det är omoraliskt

VÖRÅ Micaela Nykvist behåller jobbet medan Ulrika Staffans förlorar sitt. Det beslöt flyktingnämnden i Vörå i onsdags. Men sista ordet är inte sagt. "Ärendet kommer med stor sannolikhet upp igen", säger Vörås förvaltningsdirektör Markku Niskala.

Nyhetsbild

Mats Hägglund och Micaela Nykvist får behålla sina tjänster

VÖRÅ Flyktingnämndens beslut blev överraskande när det gäller vilka ledande tjänstemän som ska sägas upp inom flyktingverksamheten i Vörå kommun. Också nämndens medlemmar togs på säng.

Nyhetsbild

Konstsnöspåret i Vörå öppnar i dag

LÄNGDSKIDOR Klockan 10 på onsdagen öppnar konstsnöspåret vid Vörå skidcentrum.

Nyhetsbild

Gerby-Västervik eller Norrvalla kan få regionens första hinderbana

Flera föreningar jobbar aktivt för att en hinderbana vid Gerbyberget i Vasa ska bli verklighet. På Norrvalla i Vörå söker man som bäst finansiering för sin färdigt skissade bana. Att träna ute i naturen blir allt populärare.

Nyhetsbild

På onsdag skidar man i Vörå – ”konstsnön klarar sig ganska bra fast det blir varmare”

SKIDÅKNING Snökanonerna blåser för fullt på Vörå skidcentrum. På onsdag räknar man med att ha ett spår på nästan en kilometer, om man åker fram och tillbaka.

Nyhetsbild

Oravais teater sätter upp pjäs om Maria Åkerblom

ORAVAIS "Under liten himmel", skriven av Peter Snickars, har premiär på Kyroboas den 10 juli 2019. Pjäsen handlar om den karismatiska predikanten Maria Åkerblom, som var verksam i Karleby- och Terjärvtrakten på 1920-talet.

Nyhetsbild

Unga i Vörå kan få gratis preventivmedel

KORSHOLM/VÖRÅ Eftersom unga i Korsholm får gratis preventivmedel så borde unga i Vörå också få det. Nu ska det här utredas i snabb takt.

Nyhetsbild

Svensktoppskalas på Norrvalla

VÖRÅ På fredag kväll bjuds det på svenska dansbandslåtar vid Norrvalla i Vörå då Agneta Olzzon och Peter Grundström från Thor-Görans tar sitt Svensktoppskalas till Svenskfinland.

Nyhetsbild

Rainer Bystedt supernöjd efter vägmöte: "Ett av de bästa möten vi haft"

VÖRÅ Vörå lyfte fram fyra kritiska vägar på vägmöte med Destia och NTM-centralen. Åtminstone två av dem verkar Destia ha hörsammat.

Nyhetsbild

LISTA: Spana in de dyraste, största och billigaste husen i Vörå

BOSTADSKOLLEN Det är en ganska stor prisskillnad mellan det dyraste och det billigaste huset till salu i Vörå just nu: 421.000 euro. Med på listan finns också kommunens äldsta och största hus, och den dyraste lägenheten.

Nyhetsbild

Äldre man körde av vägen i Särkimo – fördes med ambulans till sjukhus

UPPDATERAD En äldre man körde av okänd anledning av vägen i Särkimo i Maxmo på lördagseftermiddagen. Han skadades allvarligt och fördes med ambulans till Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Folkhälsan renoverar herrgården på Norrvalla

VÖRÅ Samfundet Folkhälsans styrelse har fattat beslut om att renovera Holmsgården, även kallad herrgården, på Norrvalla. Den 560 kvadratmeter stora byggnaden renoveras under 2019 och ska sedan användas för utbildningsändamål.

Nyhetsbild

Vörå kommun säljer radhus på nätauktion – "I bästa fall blir det en bra affär"

OXKANGAR Det är 16 dagar av spänning på kommunkansliet i Vörå. Kommunen prövar för första gången att sälja hus via nätauktion.

Nyhetsbild

Bil brann i Djupsund – ingen skadades

En bil började av okänd anledning brinna på Teugmovägen i Djupsund vid 19.30-tiden på onsdagen. Brandkåren var snabbt på plats för att släcka elden.

Nyhetsbild

Polisen svarar på JO-klagan om vargen: Vi gjorde inget fel

VÖRÅ Polisen anser inte att de gjorde något fel när de lät bli att avliva vargen som rörde sig på en gårdsplan i Kimo i maj. Så svarar man på JO-klagomålet som Vöråstyrelsen lämnade in i somras.

Nyhetsbild

Vörå spelmansklubb ger traditionell höstkonsert

Malax och Purmo står i tur då Vörå spelmansklubb gör sina traditionella höstkonserter.

Nyhetsbild

Vörås flyktingverksamhet ska bli flexiblare med nytt arrangemang

VÖRÅ Flyktingverksamheten är mer affärsmässig än kommunal. Med det nya affärsverket hoppas Vörå kunna reagera snabbare och smidigare på förändringar.

Nyhetsbild

Vörå utreder hur skola och dagis i Karvsor kan byggas om

VÖRÅ Kommunen utreder hur skolan och daghemmet i Karvsor kan göras ändamålsenligare för de växande behoven de närmaste åren.

Nyhetsbild

Liljeströms förslag om babypeng fick nej i styrelsen

Vöråstyrelsen beslutade att inte gå in för familjebidraget som föreslogs i ett medborgarinitiativ tidigare i år. Det var Erik Liljeström som kom med initiativet att kommunen borde betala familjebidrag eller en babypeng på 1000 euro till familjer som skaffar barn.

Nyhetsbild

Vöråstyrelsen upphäver flyktingnämndens beslut om direktörsval

Vöråstyrelsen upphäver flyktingnämndens beslut om valet av migrationsdirektör och biträdande migrationsdirektör.

Nyhetsbild

Här är det störst risk att krocka med en älg i Österbotten

I norra Korsholm finns den vägsträcka där det sker flest älgkrockar i Österbotten. På NTM överväger man om älgarna borde få en bro där.

Nyhetsbild

Lions Club i Oravais donerade till insamlingen för en PET-röntgen

Lions Club Oravais, överlämnade vid sitt möte på onsdagskvällen 2500 euro till stöd för inköp av en PET-CT-röntgen till Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Fiskets hus fick sina första väggar – om en månad ska alla vara på plats

VASA De första väggelementen restes upp på torsdag till det som ska bli Fiskets hus vid fiskstranden i Vasa. Enligt Byggtjänst H-E Storlunds vd Staffan Julin har arbetet med bygget gått bra hittills.

Nyhetsbild

Mats Hägglund och Ulrika Staffans leder flyktingverksamheten

VÖRÅ Mats Hägglund blir migrationsdirektör medan Ulrika Staffans blir biträdande migrationsdirektör inom det nya affärsverket Vörå Migrationscenter. På onsdagens möte beslöt flyktingnämnden också vilka 25 anställda som sägs upp.

Nyhetsbild

Lindvall och Mäenpää pushar varandra till toppresultat

LÄNGDSKIDOR Dagtid är Hans Mäenpää och Christoffer Lindvall kollegor, kvällstid tränar de ihop. Fyra nätter i veckan sover de i samma rum.

Thomas Enroth avslutar sin turné

Efter femton konserter avslutar Thomas Enroth sin turné med att uppträda i Kronoby kyrka på fredagen den 12 oktober och Vörå kyrka på söndagen den 14 oktober.

Nyhetsbild

Kimobo fick pris i svensk kanelbulledesigntävling – vinnarbullen en hyllning till bonden

Inför kanelbullens dag ordnade Hembakningsrådet i Sverige en designtävling. De sökte efter en unik design på den traditionella bullen. Det blev Kimobon Alexandra Sundfors-Eklunds kanelbulle i form av ett spannmålsax som prisades.

Vörå fördelar 44 644 euro på 31 väglag i kommunen

Tekniska nämnden i Vörå har beslutat bevilja 31 väglag underhållsbidrag för 2017. 44 644 euro beviljas som stöd för att täcka kostnader på totalt 81 964 euro.

Nyhetsbild

Rektor tänker barnskyddsanmäla viltcentralen – "Det här är inte en trygg uppväxtmiljö"

ORAVAIS Rektor Göran Backman vill pröva om barnskyddslagen är starkare än viltvårdslagen. Han planerar barnsskyddsanmäla Finlands viltcentral.

Nyhetsbild

Förslag till flyktingnämnden i Vörå: 25 personer sägs upp

VÖRÅ Flyktingverksamheten i Vörå tvingas minska personalen med nästan hälften. Nedskärningarna omfattar också ledningen.

Logga in för att följa orten