Vasa

Nyhetsbild

Kim Kujala på förslag som ordförande för Finlands Studentkårers förbund

Studentkåren vid Vasa universitet för fram Kim Kujala (23) som kandidat till posten som ordförande för Finlands Studentkårers förbund för 2019.

Nyhetsbild

Sports anfallare tillbaka till Hermes

ISHOCKEY Yttern Miro Lehtimäki återvänder på lån till Hermes.

Nyhetsbild

Centralsjukhusets jättebygge i stöpsleven – många är med och planerar

VASA När centralsjukhusets nya H-hus planeras vill man få input från så många berörda som möjligt. Och alla involverade företag sitter vid samma bord och planerar tillsammans.

Nyhetsbild

Politiker fick fusionsvägkost: "Det behövs en viss storlek för att vara attraktiv"

En kommunsammanslagning betyder inte automatiskt utveckling. Det kom fram på ett fusionsseminarium i Korsholm.

Nyhetsbild

Portugisiska tränaren lämnar VPS – får chefsjobb på förbundet

FOTBOLL Ricardo Duarte har valts till nationell utbildningschef på Finlands Bollförbund.

Nyhetsbild

Studion i Academill ännu utan hyresgäst

VASA Studion i Academill fortsätter att stå tom – och inga konkreta förhandlingar pågår med potentiella hyresgäster. Den tidigare Mediacity-studion var i tillfällig användning då kongressen Musik & talang arrangerades i lokalen.

Nyhetsbild

Första finländaren runt Fyn: Jag tänkte avbryta elva gånger

SEGLING Vasabon Michael Wahlroos är den första finländaren som gått i mål i världens största ensamseglingstävling, Silverrudder. Han gjorde det dessutom i extrema förhållanden.

Nyhetsbild

Batterifabriksplanen går till fullmäktige: Följderna för trafiken blir betydande

VASA Om 20 år beräknas åtminstone 3000 personer arbeta på Långskogen-Granholmsbackens storindustriområde. Planen innebär stora förändringar för trafiken.

Nyhetsbild

Kommissarie prickas för att ha överskridit sina befogenheter

I maj 2017 besluter en kommissarie vid Österbottens polisinrättning att neka två bussar med HJK-supportrar tillträde till Vasa. Problemet är att det han gjorde var olagligt.

Nyhetsbild

Ny trend att hundar tillåts i köpcenter – Vasa hakar inte på

VASA Får man ta hunden med sig in i köpcentret? Ja, om man shoppar i Rovaniemi. I Vasa får de tills vidare snällt vänta utanför medan husse och matte shoppar.

Nyhetsbild

Fusionen diskuteras på seminarium – politiker matas med information och statistik

KORSHOLM Politiker från Korsholm och Vasa har samlats för att diskutera regionens livskraft och välmående. Seminariet pågår hela dagen.

Nyhetsbild

Rekoringens aktiva i Vasa och Jakobstad får nordiskt miljöpris – "Har gjort konceptet framgångsrikt"

Mittnordenkommitténs miljö- och energipris ”Nordens gröna bälte” ges i år till de aktiva som håller igång rekoringarna i Vasa och Jakobstad. Tack vare dem har konceptet blivit framgångsrikt i hela Norden, skriver man i prismotiveringen.

Nyhetsbild

Nu får Vasaregionen stöd i stomvägsfråga – Birkaland på samma linje gällande E12

VASA Den kortaste vägen mellan Vasa och Tammerfors, alltså hela E12, borde bli stomväg. Enligt förslaget ska den uppklassade vägen gå via Seinäjoki, och det gillas inte.

Nyhetsbild

Stor arbetskraftsbrist inom många yrken i Österbotten

ARBETE Det råder stor brist på både vårdpersonal och svetsare i Österbotten, men medan vårdutbildningarna drar bra är det inte lika många som vill bli svetsare.

Nyhetsbild

Förslaget till stomvägnät får underkänt av Vörå – Bystedt: "Vi vill ha omkörningsfiler"

VÖRÅ Utkastet till stomvägnät kan inte godkännas. Det tycker kommunstyrelsen i Vörå. Förutom att kommunen vill att riksväg 8 måste klassas som stomväg vill kommunen även ha omkörningsfiler i Maxmo.

Nyhetsbild

Vasa: Minskade skatter ger ett glapp på åtta miljoner euro

VASA Styrelsen uppmanar stadens verksamheter att noga överväga behovet av rekryteringar under resten av året.

Nyhetsbild

Svullen i kroppen? Expert: Kan bero på lipödem

För sex och ett halvt år sedan var Linda Öhrn i så dåligt skick att hon trodde hon skulle dö. Då kom hon i kontakt med Anders Lönedal, specialist inom tillämpad psykofysiologi med inriktning på andning. I dag driver de företag tillsammans.

Nyhetsbild

Ung Vasabo tände eld på lägenheter – Straffet: fängelse och saftigt skadestånd

I RÄTTEN. En 21-årig man från Vasa döms till 1 år och 2 månaders villkorligt fängelse och över 100 000 euro i skadestånd för att ha tänt eld i två lägenheter sommaren 2015.

Nyhetsbild

Wärtsilä donerade pengar till insamlingen för PET-röntgen

VASA Wärtsilä donerar 32 020 euro till insamlingen för en PET-röntgenapparat vid Vasa centralsjukhus. Det är personalen som har samlat ihop pengarna tillsammans med företaget.

Nyhetsbild

Minderårig Vasabo åtalad för att ha planerat skolmassaker i Vöråstan

VASA

En man född år 2000 planerade en skolmassaker i Vöråstan i Vasa. Nu åtalas han för falskt alarm. Han åtalas också för att ha spridit sadistiska videor.

Royals anställde amerikansk tränare

AMERIKANSK FOTBOLL Royals har en ny tränare inför nästa säsong i FM-ligan. Brett Morgan, 34, blir chefstränare för laget som tog FM-brons den här säsongen.

Nyhetsbild

Exklusiv väderanalys avslöjar: Vasa hettas upp snabbare än någon trott

En internationell analys över 117 års väderdata i 558 europeiska städer visar dramatiska siffror. Europa värms upp mer och snabbare än vi hittills trott. Och Vasa ligger på plats nio.

Nyhetsbild

Gratis inträde till stadens museer när Vasa fyller år

VASA Vasa stad fyller år den 2 oktober. I samband med det är inträdet fritt till Österbottens museum och Kuntsi museum för modern konst.

Nyhetsbild

Vasa sjukvårdsdistrikt reser till Australien för 15 600 euro

VASA I oktober åker fyra representanter för Vasa sjukvårdsdistrikt till Australien för att delta i en kongress. Totalt kostar resan drygt 15 000 euro.

Nyhetsbild

Polisen tog flera rattfyllerister i Vasa

VASA Tre rattfyllerister stoppades av polisen i Vasa och Lillkyro på lördag kväll.

Nyhetsbild

Suvi Markko bytte finska Raumo mot svenska Korsnäs: "Tack pappa för att du lärde mig språket"

KORSNÄS Suvi Markko växte upp i helfinska Raumo. Hon tackar pappa Yngve för att han alltid talat svenska med henne. Det har öppnat många dörrar. I dag är hon stolt vd för kosmetikföretaget Dermoshop i Korsnäs: "Det är en ädelsten för hela regionen."

Nyhetsbild

Sport stod upp mot TPS – "En nivåhöjning"

ISHOCKEY "Jag är nöjd med prestationen, men naturligtvis inte med att vi bara fick en poäng", säger Sports tränare Ari-Pekka Pajuluoma efter lördagens förlängningsförlust mot ligaledarna.

Nyhetsbild

I väntan på bättre vindar pausar tranorna på Söderfjärden

VASA Just nu räknas tranorna på Söderfjärden i tusental. Under lördagen då Meteoria höll öppet hus flockades ornitologer och naturvänner till platsen för att se fågelmassorna.

Nyhetsbild

Sport stod upp mot TPS – bjöd på dramatik

ISHOCKEY Med fem sekunder kvar av tredje perioden såg Sport till att matchen gick till förlängning. Där tog det fyra minuter innan avgörandet kom.

Nyhetsbild

8 av 10 inom det kommunala är kvinnor: "Det skulle vara bra att få in fler män"

Över 90 procent, i vissa fall 100 procent, av vårdarbetarna i de österbottniska kommunerna är kvinnor. Även inom skola och dagvård är största delen av personalen kvinnor.

Nyhetsbild

Sports A-juniorer vann mot Lukko efter jämn drabbning

ISHOCKEY Sports A-juniorer fick kriga till sig en seger hemma mot Lukko på lördagen. Matchen såg ut att gå till förlängning men Vasakillarna ville annat och vann matchen med 5–4 (2–1, 0–1, 3–2).

Nyhetsbild

Sport möter TPS – små förändringar i laguppställningen

ISHOCKEY Sport fick inget att fungera borta mot Ilves på fredagen. I dag spelar Sport hemma mot TPS med en nästan oförändrad laguppställning.

Nyhetsbild

Allt fler gör som Jenny – kombinerar passion och företagande

VASA Jenny Ekman-Kaivonen är dansaren som blev pilateslärare. Nu ska hon studera fysioterapi. Allt fler gör som hon: kombinerar passion och företagarliv.

Nyhetsbild

Lyckad debut för traillopp: ”Det var krävande”

TRAILLÖPNING Efter en hård spurt vann IF Åsarnas Hugo Karlström herrarnas tävlingsklass i Sundom IF:s traillopp på lördagen. Både arrangörer och deltagare var nöjda med loppet på Öjberget som arrangerades för första gången.

Nyhetsbild

Personalen måste lära sig se eleverna, säger lärarutbildare

Det behövs krafttag mot mobbning. Där har lärarutbildningen ett stort ansvar. Vi tar upp problemet under hela utbildningen, säger ansvariga i Vasa och Helsingfors, men det räcker inte alltid.

Nyhetsbild

Klasslärarstuderande: Tänk om verkligheten inte ser ut som i mobbningsfilmerna?

VASA Sociala medier har gjort det svårare att upptäcka mobbning i skolan. Utbildningen förbereder oss så gott det går, säger blivande lärare vid Åbo Akademi i Vasa. Men: "Vi är rädda för att ändå missa signalerna."

Nyhetsbild

Bilförare fick sjukdomsattack i Sunnanvik – körde in i skog och krockade med ett träd

VASA Strax före klockan 22 på fredagskvällen inträffade en singelolycka på Parallellvägen i Sunnanvik i Vasa. Bilföraren tros ha fått en sjukdomsattack som orsakade olyckan.

Nyhetsbild

VPS akademilag till division 2 – "Trodde hela tiden på att vi kan stiga"

FOTBOLL En solid insats hemma mot KPS innebär att VPS-j Akatemia kan fira segern i division 3 trots att en omgång återstår. Tränaren Christian Sund ser fram emot att fortsätta jobba med det laget.

Nyhetsbild

30 462 cyklister passerade cykelräknaren i juli – september aktivare

VASA Cykelräknarens dagsrekord på Brändö bro slogs under höstens första månad. Och under bilfria dagen den 22 september uppmanas stadsborna att välja cykeln i stället för bilen.

Nyhetsbild

Sex studerande skrev det digitala studentprovet i kemi: "Ingen skillnad mot vanliga prov"

VASA Digitaliseringen av studentproven har omskrivits i negativa ordalag den senaste tiden. Många har nämnt matteprovet, som skrivs på våren, som ett skräckexempel. Men redan i höst skriver många studerande kemiprovet digitalt, och i Vasa gick skrivningen galant.

Nyhetsbild

Neråt för handeln med gamla bostäder i Vasa – hösten kan ändå bli livlig

Bostadshandeln sackar i hela landet. Det visar en färsk bostadsmarknadsöversikt. Handeln med gamla bostäder minskade med sju procent i Vasa i augusti.

Nyhetsbild

Tommi Mäki vill representera Vasa i riksdagen – ställer upp i vårvalet

Samlingspartisten Tommi Mäki hoppas få minst 5000 röster i riksdagsvalet nästa vår. Han hoppas få stöd från Vasabor, men också från väljare i Ilmajoki, Kurikka och Seinäjoki.

Nyhetsbild

Utredning: Handeln behöver mest nya kvadratmetrar i stadsområdet

VASA Detaljhandeln räknar med en köpkraft på över en halv miljard euro (516 miljoner) i Vasa. Många vill dela på den kakan.

Nyhetsbild

Ung man misshandlades på Vasa torg

VASA En ung man blev misshandlad vid Dongnai-grillen på Vasa torg mellan klockan tre och fyra på torsdagsnatten.

Nyhetsbild

Vasa framhåller Riksåttans betydelse för kusttransporter

Alla goda ting är tre, sägs det. För Vasa är det riksvägarna tre och åtta samt järnvägen som gäller.

Nyhetsbild

Kvinna slog granne med skidstavar – sedan hittades en död person i lägenheten

VASA Polisen fick larm om en misshandel i Sunnanvik i Vasa på torsdagseftermiddagen. En kvinna hade slagit sin granne med skidstavar. När polisen senare undersökte lägenheten hittade man en död person där.

Nyhetsbild

820 plättar serverades i Borgaregatans skola

VASA I Borgaregatans skola firade man Hem och skola-dagen en vecka i förväg. På fredagsmorgonen bjöd föräldraföreningen hela skolan på plättar med sylt och grädde.

Nyhetsbild

LISTA: Här är de dyraste lägenheterna i Vasa

Här tar vi en titt på de dyraste lägenheterna i Vasa som är till salu just nu - som inte är i nyproduktion. Vilken bostad skulle du välja?

Krav: Ompröva beslut om avverkning på Rönnskäret

VASA Är det okej att avverka över hundra år gammal granskog i skärgården? Den frågan tar Vasastyrelsen ställning till på måndag.

Nyhetsbild

VCS först i Finland med nytt cancertest – kan göra behandlingen mer effektiv

VASA Nya gentester kan avslöja vilken behandling som passar bäst för patienten. Vasa centralsjukhus är först ut med att prova de nya testerna.

Logga in för att följa orten