Vasa

Nyhetsbild

Värmen ökar risken för blågröna alger i vattnet – på de här stränderna mäts kvaliteten

Om de varma dagarna fortsätter finns det risk för att badvattnet vid stränderna blir sämre. Det gäller att följa med utvecklingen innan man hoppar i plurret. Här är listan på vilka stränder som testas.

Nyhetsbild

Ännu en donation till Vasa yrkeshögskola – "Vi behöver kontinuerligt experter inom regionens företagsliv"

VASA Vasa yrkeshögskola har mottagit en donation från reklambyrån C2 Advertising i Vasa.

Nyhetsbild

Vasa utvärderar Runsor Express – chauffören Tommy Håkans har kört alla turerna: "Som att köra skolbuss för vuxna"

Framtiden för Runsor Express, den direkta bussrutten för arbetsresor mellan Gerby-Västervik och Runsor, diskuteras den här veckan. Tommy Håkans som har kört bussen under försökets gång är övertygad om att rutten har en beställning.

Nyhetsbild

VIDEO: Här hittar Pyry droger på under tio sekunder

Vasa fängelse har ett nytt vapen mot narkotika. Vapnet är 27 kilogram tungt och utrustat med ett nästan övernaturligt luktsinne. Vapnet heter Pyry.

Nyhetsbild

Fängelset invaderas av knark – lilla Pyry fångar flygande drogleveranser

När narkotikapaket flyger in på Vasafängelsets innergård står ett radarpar redo. Det är fängelsevakten Pilvi Pöyry och 18 månader unga labrador retrievern Pyry som plockar upp knarket. Och de har mera jobb än de hinner med.

Nyhetsbild

Faros får bygge som granne i sommar: Fiskets hus ska stå på hundra borrpålar

VASA Fiskets hus får en grund på hundra pålar som borras ner i berggrunden. Arbetet kan börja redan veckan efter midsommar. – Det blir inte populärt, säger Michael Ekman, som driver restaurangbåten Faros intill det blivande bygget.

Nyhetsbild

Missnöje bland företag i Vasatrakten: "Hoppas kommunerna tar sig en funderare"

VASA Företagare i Vasaregionen ger svagt betyg åt kommunernas näringspolitik. Stefan Råback på Vasek frågar sig om kommunerna tar företagarna i beaktande tillräckligt.

Nyhetsbild

Satelliter släpptes iväg i rymdprojekt – "Det känns som när ett barn flyttar hemifrån"

Nu är den snart i Laihela! Spänningen är stor när elever och lärare följer minisatelliterna som de skickat iväg från Söderfjärden. Det här är ett steg på elevernas resa som handlar om rymden. Kanske bär resan ända till Florida.

22-åring misstänks för rattfylleri på motorcykel

22-åringen ertappades på torget i Vasa och saknar giltigt körkort.

Nyhetsbild

Vitt på svart och svart på vitt

VASA Svartvitt och djur. Det här är teman som de österbottniska bildkonstnärerna Marika Wikman och Camilla Englund utgått från. Nu ställer de ut tillsammans i Black Wall Gallery på Kasernområdet.

Nyhetsbild

Sports nya målvakt är både lugn och snabb

ISHOCKEY Sami Aittokallio är uppväxt i Tammerfors och har hunnit pröva lyckan i Nordamerika. Efter en lärorik säsong i Tjeckien är han i Vasa för att få mycket ansvar mellan stolparna.

Nyhetsbild

Brand i höghus i Vasa – en person förd till sjukhus

VASA Strax innan klockan 3.30 på lördagsmorgonen fick räddningverket ett larm om en brand i Vasa. En person är förd till sjukhus men det är inte fråga om allvarliga skador.

Nyhetsbild

Richardsson möter väldigt hårt motstånd i premiären i Åbo

FRIIDROTT Camilla Richardsson gör sin "riktiga" säsongspremiär om drygt en vecka. Då löper hon 3 000 meter utan hinder i Paavo Nurmi Games.

Nyhetsbild

Snart ljuder soundtracket till Vasasommaren igen

I fjol flyttade Fondis street-musik in på Hartmanhusets innergård på grund av en fasadrenoveringen. Renoveringen är klar, men musikerna återvänder inte till gågatan.

Nyhetsbild

Lucas och hans mamma kan andas ut – ÅA ändrade sig

VASA I höst börjar Lucas Räisänen i förskolan vid Övis. Hans mamma är glad att processen nu är slut men det har varit tungt.

Nyhetsbild

Två vuxna och två barn inblandade i bilolycka

VASA På fredagen inträffade en mindre bilolycka på omfartsvägen i Vasa. Två bilar kolliderade efter att den ena körde in i bakdelen på den andra.

Nyhetsbild

Peab river gammalt och bygger nytt på Strandgatan i Vasa

VASA Det första nybygget på Strandgatan i Vasa på 30 år. Esko Korpi kan inte låta bli att vara lite lyrisk när han berättar hur Peab ska riva den gamla fastigheten på Strandgatan 22 och ersätta den med ett nytt och modernt flervåningshus.

Nyhetsbild

Österbottningar saknar snabbt bredband – Åland toppar jämförelse

Ålänningarna har bäst tillgång till snabba fasta bredbandsanslutningar. Österbotten ligger långt nere på listan i Kommunikationsverkets jämförelse.

Nyhetsbild

Linda Bergendahl en av 155 nyexaminerade från Vamk: "Det bästa med studierna är alla nya vänner"

VASA I dag utexaminerade Vasa yrkeshögskola 155 studerande. Linda Bergendahl från Lillkyro är nu rättstradenom.

Nyhetsbild

Teaterchefer kräver att regionteatrarna får förutsättningar att fortsätta

Cheferna för Finlands regionteatrar samlades under regionteaterdagarna i Kittilä. De är bekymrade över hur statsandelsreformen kommer att påverka de regionala teatrarna.

Nyhetsbild

Gamla Vasa-föräldrar tar ut skolbarn i strejk – "Vi hoppas att Vasa stad tar oss på allvar"

VASA Föräldrar har utlyst skolstrejk för eleverna i Vanhan Vaasan koulu från måndag till onsdag. En demonstration planeras också, för att visa att de inte vill flytta skolan till högstadietomten.

Nyhetsbild

Polisen utreder knivhot på Vasa torg – den misstänkta för full för att förhöras

VASA Sent på torsdag eftermiddag inkom ett larm om en möjlig knivhuggning på Vasa torg. Ingen knivhöggs, men en kniv blixtrade förvisso till på torget. Den misstänkta är för berusad för att kunna förhöras.

Nyhetsbild

"Billy Elliot" slog publikrekord

VASA "Billy Elliot" var den överlägset största publikmagneten på Vasa stadsteater under spelåret. 22 000 besökare såg musikalen.

Nyhetsbild

15-åriga knivhuggaren får sin dom om två veckor

Den 15-­åriga pojken som knivhögg en ung kvinna vid Metviken i Vasa i ­oktober har nu genomgått en sinnesundersökning. Han får sin dom om två veckor.

Nyhetsbild

Utexaminerade Noviastuderande vill ut i arbetslivet: Vi gjorde en fyraårig utbildning på tre år

VASA Många studerande vid Novia i Vasa fick i dag examensbetyget i handen. Två av dem är Andreas Peltola och Aron Sundström. De studerade flitigt för att bli utexaminerade ett år snabbare än förväntat.

Nyhetsbild

Fyra vill bli kyrkoherde i Vasa finska församling

Fyra personer vill leda Vasa finska församling när nuvarande kyrkoherden Krister Koskela går i pension. Församlingsrådet fattar beslutet i slutet av sommaren.

Nyhetsbild

Gratiskonsert i Vasa på skolavslutningen - LCMDF på scen

VASA Det blir världspremiär för en hel massa låtar. Det säger Emma Kemppainen och Mia Kemppainen som är LCMDF och som står på scenen när gratiskonserten YleX Pop kommer till Vasa nästa lördag.

Nyhetsbild

Lucas Räisänen får börja i förskolan på Övis – ÅA drar tillbaka besväret

VASA Åbo Akademi drar tillbaka besväret till Regionförvaltningsverket över Vasa stads beslut om femåriga Lucas Räisänens plats i förskolan vid Vasa övningsskola. Övis har omprövat beslutet efter att man på nytt diskuterat saken med Vasa stad.

Nyhetsbild

Polisen har fullt upp under skolavslutningen – föräldrar kan följa med på Twitter

VASA Skolavslutningen är en hektisk kväll för polisen i Österbotten. I år ordnas dessutom en stor popfestival samtidigt i Vasa. Precis som i fjol kan man följa polisens uppdrag på Twitter.

Nyhetsbild

Sanna Nielsen kommer till Vasa i december

VASA Sångerskan och programledaren Sanna Nielsen håller en konsert i Vasa yrkesinstitut den 8 december. Dagen innan uppträder hon i Schaumansalen i Jakobstad.

Nyhetsbild

Nya Sport tar form – "Bra grund att bygga på"

ISHOCKEY Två anfallare kommer från andra sidan vattnet. En har varit poängkung i Danmark. Och en av backarna känner sig redo för FM-ligan efter att hans förra klubb ansökt om konkurs. Ivern är stor när Sports nya spelare lär känna varandra på och utanför isen.

Nyhetsbild

I höst rockar André Linman loss med stadsorkestern

VASA Rockartisten André Linman, violinisten Linda Lampenius och dirigenten Leif Segerstam. Det här är några av de musiker som medverkar på Vasa stadsorkesters konserter i höst.

Nyhetsbild

Nils Erik Villstrand, Lars Swanljung och Leena Hiltula får medalj

Finlands Museiförbunds styrelse har delat ut förtjänstmedaljer för arbete som har gjorts till förmån för museiarbetet och för meriter uppnådda inom museiområdet, till före detta museichef Leena Hiltula, konstsamlaren Lars Swanljung samt professor emeritus Nils Erik Villstrand.

Svårare än väntat att hitta sponsorer för Torsti och Romar – få företag ställer upp

ALPINT Vasa Skidklubb har arbetat hårt för att hitta sponsorer till sina två största stjärnor. "Jag hade trott att det skulle vara enklare än vad det är", säger ordföranden.

Nyhetsbild

Ekonomin utmaning för utförsåkarna – "Det är en dyr sport"

ALPINT Andreas Romar och Samu Torsti tävlade i OS i vintras. De tillhör världens bästa idrottare i sin sport. Ändå har de problem att hitta sponsorer. "Det är en dyr sport", säger Torsti.

Nyhetsbild

Vasa yrkeshögskola belönar lärare som kan göra långtråkiga ämnen intressanta

En bra lärare ska vara inspirerande och uppmuntrande, anser man på Vasa yrkeshögskola. Tre belönas med pris för årets bästa lärare.

Nyhetsbild

Johan Kullas: Dra bort besväret så diskuterar vi samarbete

VASA Dra bort besväret från Regionförvaltningsverket så kan vi diskutera hur Vasa stad kan bidra till finansieringen av extra kostnader så att barn med funktionsbegränsningar kan gå i Vasa Övningsskola.

Nyhetsbild

Trångt i eftis vid Övis – "Inte skolans skyldighet att ordna eftermiddagsvård"

VASA Nästan hundra elever i ettan och tvåan går i eftis vid Vasa Övningsskola. Flera får inte plats och därför tas inga förskolebarn emot som behöver eftermiddagsvård i höst.

Nyhetsbild

Niondeklassare samlade in 130 namn för Lucas: "Vi vill inte stå tysta"

VASA Alla ska vara välkomna till övningsskolan. Det anser fem elever som fick höra om Lucas Räisänens fall och beslöt sig för att agera. De startade en namninsamling, som de nu överlämnat till skolans rektor.

Nyhetsbild

Storsatsande Grano invigde ny tryckerihelhet – "Behovet av fysiska trycksaker tar aldrig slut"

VASA Tryckeriföretaget Grano har knappt hunnit inviga den nya enheten på Mejerigatan i Vasa förrän ett nytt investeringsbeslut är på gång. Grano vill bygga ut med ytterligare tusen kvadratmeter. Företaget rekryterar och växer i Vasa.

Nyhetsbild

Utställningen "Jägarna" lockar rekordpublik – sista chansen på söndag

Utställningen "Jägarna" på Österbottens museum har lockat 15000 besökare vilket är rekord. Helheten visas fram till söndag.

Nyhetsbild

Det var länge sedan – nu ställer Fritz Jakobsson ut i Vasa

Fritz Jakobsson är en av Vasas mest kända konstnärer. Nu är han aktuell med en utställning på lilla Printmakers galleri – det är 18 år sedan han senast ställde ut i hemstaden.

Nyhetsbild

Naturfilmsfestivalen Vasa Wildlife väcker intresse världen över

I år har det lämnats in 854 filmer till naturfilmfestivalen Vaasa Wildlife. Av dem kommer cirka 100 att få vara med och tävla.

Nyhetsbild

Kanta förenklar jobbet inom barnskyddet – Vasa först ut

Det blir lättare att delge barnskyddsklienter information och dokumenten följer automatiskt med om familjen flyttar. Det är några av framtidens fördelar med att barnskyddet i Vasa går med i Kanta-tjänsten.

Nyhetsbild

Gubbrockarna ger extra shower

VASA Gubbrockarna ger två extra jubileumsshower i Vasa på fredag 25.5 och lördag 26.5.

Nyhetsbild

Här asfalteras det i Vasa i sommar

VASA Vasas gator får ganska mycket ny asfalt i sommar. Fullmäktige har gett extra pengar, och dessutom tas det pengar från andra jobb, som blir försenade. Men det blev inga pengar över av vinterunderhållet.

Nyhetsbild

VPS hemmamatch flyttas

FOTBOLL VPS hemmamatch mot FC Lahti i slutet av juli flyttas framåt med en dag.

Nyhetsbild

Bron över järnvägen ska bli ett landmärke – nu ordnar Vasa stad en planeringstävling

VASA Vasa centrum ska byggas ut i riktning mot Klemetsö. I sommar ordnar staden en tävling om hur bron över järnvägen ska se ut.

Nyhetsbild

Ramones trummis har konsert på Brödfabriken i Vasa

VASA Richie Ramone var trummis i ikoniska punkrockbandet Ramones. Han gör en Europaturné – och den enda konserten i Finland är på Brödfabriken i Vasa den 4 juli.

Nyhetsbild

Finlands Akademi stöder Vasa universitet med 1,4 miljoner

VASA Finland Akademi skänker 1,4 miljoner euro till Vasa universitet. Med donationen vill man stärka universitetets profil.