Vasa

Nyhetsbild

Video: Garngraffiti gör gråa gator gosigare – men inte i Vasa

VIDEO Intresset för stickning och virkning verkar öka, tycker virkdesignern Veronica Lönnqvist. Ändå ser man inte av konstformen i gatubilden i Vasa.

Nyhetsbild

Stad och trafik erbjuder många utmaningar för en synskadad - men de flesta går att tackla

VASA Lilian Söderman är synskadad. Vi följde med henne på en promenad från tågstationen till torget i Vasa för att se vilka hinder en synskadad kan stöta på. Något Söderman gärna undviker är tysta trafikljus och trappor.

Nyhetsbild

Polisen söker utredare – men ingen vill ha tjänsterna

Mängden brottsanmälningar minskar inte. Dessvärre verkar utredarna göra det. Polisinrättningen har nu tre utredarvakanser lediga, men ingen har sökt dem inom utsatt tid.

Nyhetsbild

Turkiet utslaget ur U19-EM

FOTBOL Frankrike revanscherade sig från bottenmatchen mot Ukraina tidigare i veckan när laget mötte Turkiet i Vasa. Trots fem mål av fransmännen var det Turkiet som förde spelet i stora delar av matchen.

Nyhetsbild

Flera roderfyllon fast i värmen – SU vill sänka promillegränsen på sjön

Svensk Ungdom har börjat jobba för att sänka promillegränsen på sjön från 1,0 till 0,5. Sjöbevakningen jobbar för fullt i värmen, men alla tycker inte att den relativt höga gränsen är ett problem.

Nyhetsbild

Närpesbo paddlade över Kvarken och slog världsrekord – Inte helt nöjd med tiden

André Haglund från Övermark paddlade med en tävlingskajak över Kvarken i måndags. Sträckan på 60 kilometer är det längsta han har paddlat i ett sträck.

Nyhetsbild

Konstverket "Gemenskapens kokong" döptes av elev på Övningsskolan

VASA Konstverket hänger i Vasa Övningsskolas gymnasium och speglar gemenskap och individernas olikheter. Det färgglada konstverket är nu invigt av donatorerna, Forna Vasa svenska flicklyceister.

Nyhetsbild

Isabelle tog en paus från Instagram: Jag uppmuntrar andra att göra samma sak

VASA Under sin mammaledighet bestämde sig Isabelle Lindberg för en två månader lång paus från Instagram. Det har gett henne mer tid för saker hon tycker är viktiga, och mindre negativa tankar om sig själv.

Nyhetsbild

Stephanie, 17: Jag borde sluta slösa bort min tid på sociala medier

VASA Vi gick ut på stan för att kolla hur folk använder sociala medier. Vad tänker de om vår uppkopplade värld och stressiga samtid?

Nyhetsbild

Älgkrock på motorvägen – inga personer skadade

VASA En älgkrock inträffade på motorvägen i Gamla Vasa på torsdagskvällen. Älgen avlivades på plats och ställe.

Nyhetsbild

Bil krockade med cyklist – båda säger sig ha haft grönt ljus

VASA En trafikolycka inträffade i Vasa på torsdagskvällen då en cykel och en personbil krockade vid Alskatvägen. Inga personer skadades i olyckan.

Nyhetsbild

Kaotisk parkering då folk vallfärdar till Sandö – "Bäst att promenera eller cykla"

VASA När parkeringsplatserna inte räcker till parkerar många solbadare på cykelvägen. Det är inte tillåtet, och de ansvariga för stranden önskar att de som kan cyklar eller promenerar dit.

Nyhetsbild

Nu tar vägarbetet vid Metviken fart – ökad trafik längs Gerbyvägen

VASA Vägarbetet vid Metviken börjar inom de närmaste dagarna. – Det viktigaste är att trafiken löper under ombyggnaden, säger Timo Kujanpää, Skanska Infras projektchef.

Nyhetsbild

Italien toppar grupp A i U19-EM efter seger mot Portugal

U19-EM. Italien kammande hem vinsten i slaget om förstaplatsen i grupp A. Portugal spelade med en man mindre på planen i hela 81 minuter.

Nyhetsbild

Skärgårdsrestaurangen på Gubbgrund tar form – "Det här är en speciell plats"

Nästa sommar kan man ta en läskande dryck på terrassen och ett dopp i det blå. Redan i vinter finns förhoppningar om en skidtävling för barn och andra evenemang. – Vi har fått många förfrågningar om när vi ska öppna, säger Jukka Ahola.

Nyhetsbild

Wärtsiläs koncernchef: Det som oroar mest är ett globalt handelskrig

När Wärtsilä publicerade sin halvårsrapport på torsdag dök aktien. Trots att Wärtsiläs resultat är både lovande och stabilt.

Nyhetsbild

Nya uteserveringen öppnar dörrarna – konkurrerar inte med Strampen

VASA Nya uteserveringen i Inre hamnen – med plats för 500 personer – slår upp dörrarna i dag. Under hela helgen kommer det spelas livemusik på uteserveringen. Tommi Mäki, som är en av projektledarna, tror att Inre hamnen har plats för fler serveringar.

Nyhetsbild

Heinonen vill till riksdagen – tänker arbeta för Vasaregionen

VASA Samlingspartiets Marko Heinonen visste redan efter riksdagsvalet 2015 att han ville ställa upp i nästa val. Då lyckades han nämligen trots en sen start få över 2000 röster. Nu är det dags igen och nu har han gett sig in i leken.

Nyhetsbild

Elias kan U19-EM på sina fem fingrar – "Om det är något jag inte kan så tar jag reda på det"

U19-EM Har du sett personer i neongröna t-skjortor invid aktivitetstorget i Vasa centrum? En av dem är Elias Brännbacka. Han är där för att svara på frågor om U19-EM.

Nyhetsbild

24 grader i vattnet i Vasa – badvattenkvaliteten är bra

VASA Enligt de senaste mätningarna är det 24 grader i vattnet vid Abborrön och Gustavsborg. Vid mätningarna upptäcktes inga blågröna alger i vattnet.

Nyhetsbild

Workshop och filmvisning på agendan då djurrättsaktivister möts i Vasa

VASA Genom att först visa en film om hur djurrättsaktivister tar sig in på farmer och sedan hålla en workshop kring hur man talar med köttätare vill aktivisten och filmskaparen Teresia Fant väcka liv i djurrättsrörelsen i Vasa. Men provocera, det vill hon ändå inte.

Nyhetsbild

Pohjalainen: Heinonen vill till riksdagen

VASA Samlingspartiets Marko Heinonen ställer upp i riksdagsvalet. Det skriver Pohjalainen i dag. Han vill bland annat fortsätta arbeta för den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Uppåt för Wärtsilä – men aktien dök efter halvårsrapporten

Det går bra trots ett bortfall i fartygsbeställningar. Ändå resulterade Wärtsiläs halvårsrapport i ett aktiefall på 7,61 procent under torsdag förmiddag.

Nyhetsbild

Lysande siffror för ABB – anställer fler i Vasa

KVARTALSRAPPORT Det andra kvartalet gick som smort för ABB-koncernen. Vinsten ökade med 30 procent jämfört med samma period i fjol.

Nyhetsbild

Tidigare husägare går på dyr mina för slarviga renoveringar

VASA En mångårig rättstvist mellan köpare och säljare av ett hus i Gamla Vasa har utmynnat i stora skadestånd. Tidigare ägarna tvingas punga ut med över 120 000 euro plus enorma räntor.

Nyhetsbild

De seglar i hemmavatten i helgen – hoppas på mer vind

SEGLING Wasa Segelförening leder den finländska seglingsligan efter en deltävling. I helgen är det dags för ligans andra deltävling – i Vasa.

Nyhetsbild

Personbil och lättviktare krockade på Bangatan

På onsdagskvällen krockade en moped och en personbil i korsningen av Bangatan och Korsholmsesplanaden i Vasa.

Nyhetsbild

Norge redo för Finland – "Klart att vi vill vinna turneringen"

U19-EM Efter att bägge lagen förlorat sina öppningsmatcher i U19-EM är det något av en vinna eller försvinna-match som väntar mellan Finland och Norge.

Nyhetsbild

Finlands tränare: Norge är tokoffensiva

U19-EM På torsdagskvällen fortsätter Finlands hemma-EM med match mot ett Norge som tycker om att rycka framåt med mycket folk. – Vi kommer att näta mot dom, säger anfallaren Saku Ylätupa.

Nyhetsbild

En visionär generation ska fixa festernas fest på Strampen i Vasa

"Vi har längtat efter att spela tillsammans igen" säger Patrick "Pati" Hansén om den första generationen Doo-bop club-musiker. Nu ska det äntligen ske – på Strampen i Vasa.

Nyhetsbild

Uppemot 38 grader varmt i centralsjukhusets kök: "Man blir helt stirrig"

VASA Det är olidligt varmt på många arbetsplatser just nu. I köket vid Vasa centralsjukhus stiger temperaturen långt över 30 grader varje dag. "Det är svårt att tänka klart", säger dietkocken Britt-Marie Pada.

Nyhetsbild

Enspråkigt finska skyltar blev tvåspråkiga i Vasa centrum

VASA På grund av asfalteringen av Skolhusgatan skyltas det till Pori och Tampere i Vasa centrum. Städernas svenska namn lös med sin frånvaro. Men nya skyltar dök snabbt upp efter att VBL påtalat läget.

Nyhetsbild

Teater- och konstevenemang för alla barnfamiljer –"Barnen ska få vara aktiva i alla workshoppar"

Man får träffa Zacharias Topelius, njuta av afrikansk musik och dans eller måla med en robot. För tredje gången ordnas Festival Piccolo och man hoppas på fint väder och många besökare.

Nyhetsbild

Sprickor och gropar i nya Pohjolagatan – öppningen skjuts upp med ett par veckor

VASA Tanken var att den nya Pohjolagatan skulle öppnas för biltrafik på måndag. Nu blir det inte så, utan öppningen skjuts upp. – Det tar åtminstone två veckor till, säger Aripekka Pietiläinen, elingenjör.

Nyhetsbild

Misstänkt rattfyllerist krockade med bil

VASA En 75-årig kvinna misstänks för rattfylleri sedan hon törnat in i framförvarande bil med sin personbil. Polisen tog hennes körkort.

Nyhetsbild

Om veganutbudet ökar på restaurangerna – ökar då också intresset för att äta ute?

KOMMENTAR Om man är ett större gäng som ska gå ut och äta är det i dag högst troligt att minst en i gänget har någon slags diet att ta hänsyn till. Personer med dieter eller allergier styr ofta vilken restaurang man väljer.

Nyhetsbild

Allt fler Vasarestauranger satsar på veganska lunchalternativ

VASA Användningen av alternativa proteinkällor blir allt vanligare. Flera restauranger i Vasa marknadsför sig som veganska restauranger och andra har veganska alternativ.

Nyhetsbild

Enspråkigt finska skyltar i Vasa centrum: "Måste vara ett misstag"

VASA På grund av asfalteringen av Skolhusgatan skyltas det till Pori, Tampere och Vaskiluoto i Vasa centrum. Just det, skyltarna finns endast på finska.

Nyhetsbild

Hanna Salo vill se fler kvinnor i it-branschen: Kodning inte bara för killar

Hanna Salo vill arbeta emot den stereotypa uppfattningen om att kodning bara är för killar. Tillsammans med Yrkesakademin och projektet Makerspace ordnar hon programmeringsläger för tjejer. – Det är viktigt att de har kvinnliga förebilder som tar plats, säger hon.

Nyhetsbild

EM-skrällen – klipska ukrainare besegrade högfärdiga fransmän

U19-EM Ett gäng vindsnabba ukrainare ställde till med turneringens första skräll och besegrade Frankrike. Efter matchen gav varken den franska tränaren eller spelarna kommentarer till media.

Man fast för roderfylleri i Vasa

UPPDATERAD En medelålders man körde båt med för mycket alkohol i blodet söder om Granskär i Vasa i måndags.

Nyhetsbild

Emmy och Mea gör det enda rätta i hettan – de tar ett dopp med ett hopp

Värmen har tagit över Vasa och temperaturen är stundtals över 30 grader. VBL åkte runt i staden för att se vad folk gör i hettan.

Nyhetsbild

Mer skräp på stränder och i parker – "Vi har satt in extra patruller"

Det varma vädret lockar mer folk till Vasas badstränder och parker, vilket i sin tur leder till mer skräp.

Nyhetsbild

Rapport om alger i Sundom – inga bekräftade fall i Vasa

SUNDOM Tidigt på tisdagsmorgonen tog Janne Elo en simtur vid Glofladan i Sundom. Då var vattnet rent. Bara några timmar senare var ytan täckt av alger. Det finns inga bekräftade blåalger i Vasa, säger miljöingenjör Ilona Peurala.

Nyhetsbild

VIDEO: U19 öppnades med parad från Vasa torg till Elisastadion

U19-EM På måndag öppnades U19-Europamästerskapet i fotboll. Aktiviteterna på Vasa torg avslutades högtidligt med en parad till Elisastadion i Sandviken.

Nyhetsbild

Nästa vecka fylls gågatan med delikatesser från hela världen

VASA Matmarknaden Street Food Fiesta kommer till Vasa nästa vecka. Från måndag till lördag går det att köpa delikatesser från olika delar av världen. I år satsar man särskilt mycket på grekisk mat.

Nyhetsbild

Kvinna körde drogpåverkad i Vasa

VASA En kvinna född 1983 körde bil drogpåverkad på Gäddavägen i Vasa på måndagsnatten. Hon misstänks nu för rattfylleri.

Nyhetsbild

De ska tävla i crossfit: "Vi har en väldigt bra gemenskap"

CROSSFIT Träningen är i full gång när VBL anländer till Crossfit Sixtyfive 100 i Vasa. På fredag åker fem medlemmar i klubben till Imatra för att tävla i sporten.

Nyhetsbild

Silvervattenfallet har nått åklagaren – men det ligger långt ner på listan

Åklagaren har nu inlett sin åtalsprövning i fallet där två kvinnor misstänks för misshandel efter att ha gett silvervatten till sina barn.

Nyhetsbild

Mamma mia, vilka chanser – Finland nära skräll mot Italien

U19-EM Målchanser i mängder, men inga poäng. Finland laddar om i hemma-EM med blodad tand. – Det här är en spelargeneration finländarna kommer att få vara stolta över, säger tränaren Juha Malinen.

Logga in för att följa orten