Korsholm

Nyhetsbild

Korsholm reder ut simhall med Hotell Vallonia

KORSHOLM Ett anbud kom in då Korsholms kommun efterlyste entreprenörer villiga att bygga en simhall i Smedsby. Under torsdagen beslöt kommunens utvecklingssektion att man går vidare med Hotell Vallonias förslag men också reder ut ett annat alternativ.

Nyhetsbild

Köklotvägen är full av gupp och gropar: "Det slår hårt då det slår"

KORSHOLM Köklotvägen i Korsholm har sett bättre dagar. Förutom ortsborna så använder många vägen för att nå ut till sina sommarstugor. I nuläget är en del gupp och gropar markerade med sprayfärg.

Nyhetsbild

Gästgivars och Lithén: Debatten har inte alltid varit saklig"

KORSHOLM Heta känslor, brist på sakkunskap och politiskt monopol. Det är några av orsakerna till den tidvis ettriga debatten kring kommunfusion i Korsholm, tror Lars Gästgivars och Carola Lithén. Nu vädjar de gemensamt om tålamod när fördelarna och nackdelarna med en fusion utreds.

Nyhetsbild

Älgkrock i Solf - två personer lindrigt skadade

UPPDATERAD En älgkrock inträffade på Strandvägen i Solf på onsdagskvällen. I personbilen fanns två kvinnor som skadades lindrigt i kollisionen.

Nyhetsbild

Repareringen av Iskmo bro är nu klar

KORSHOLM Iskmo bro är från och med i morgon körbar igen. Repareringsarbetet har pågått sedan början av juni.

Nyhetsbild

Stundars ordnar barnkalas med tvåspråkig konsert

SOLF Det vankas barnkalas på Stundars. På barnfamiljernas dag kan barnen lyssna till musik, lösa mysterier, hoppa med käpphäst, blåsa såpbubblor och göra kottdjur.

Nyhetsbild

Nu går det att spela padel i Smedsby – "Det livar upp Smedsby centrum"

SMEDSBY Österbottens första padelplan är nu invigd. Padel är en av de mest växande sporterna i Europa för tillfället. Under tre månaders tid är det nu möjligt att testa på sporten i Smedsby.

Nyhetsbild

Seminarier ska ge insyn i fusionsutredningen mellan Vasa och Korsholm

Fusionutredningen mellan Vasa och Korsholm framskrider. I höst ordnas seminarier för förtroendevalda och allmänheten. Då ska man diskutera närdemokrati och språkstabilitet.

Nyhetsbild

Nu kan Kvevlaxborna gymma utomhus

KVEVLAX Det nya utegymmet i Kvevlax är gratis för alla och öppet dygnet runt. Det gäller bara att klä sig efter väder – och ha med sig smarttelefonen.

VIDEO: Mikael Appel om midsommaren

En traditionell och trevlig midsommar väntas. Trots att många åker ut i skärgården är olycksfallen inte många fler än under en vanlig helg.

Nyhetsbild

Förslag: Kommunen borde äga rastområdet på tröskeln till världsarvet – "paradplats som sticker i ögonen"

KORSHOLM Korsholms kommun borde äga rastplatsen på Fjärdskär, det föreslår Stig Beijar (SFP) i en motion och får medhåll från kommunen. Men det är inte första gången som ett köp kommer på tal. Senast föll allt på grund av ett ofördelaktigt avtal.

Nyhetsbild

Elin gör scenografin till The sound of music: "Miljön är lika viktig som en motspelare"

Att skapa och använda sin kreativa sida är Elin Strands passion. När andra lägger märke till skådespelarnas framföranden sätter Elin sin fokus på hur miljöerna ser ut. Hon vill bli scenograf och arbetar nu på sitt första egna projekt.

Nyhetsbild

Här lastas plastavfall från ensilage – på en 24 meter lång lastbil

I fjol samlades cirka 50 ton balplast och drygt 34 ton plastsäckar från lantbruken i Österbotten. Årets plastinsamling pågår som bäst.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Det är midsommarvecka. För den som inte chillar på sommarstugan finns det både fotbollsmatcher att se, terränglopp att löpa och festivaler att gå på. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Brandman påkörd på väg till station

KORSHOLM En bil körde in i en annan utanför Kvevlax brandstation på söndag förmiddag.

Nyhetsbild

Skräp brann på Stormossen

UPPDATERAD En brand bröt ut i en avfallshög på Stormossen på söndag förmiddag.

Nyhetsbild

Käpphästlägret lockade många deltagare

KORSHOLM Käpphästens popularitet tycks inte minska, särskilt inte i Södra Vallgrund. På lördagen ordnades ett käpphästläger för alla intresserade.

Nyhetsbild

Slut på kabel-tv i Karperö - Elisas kunder besvikna

KORSHOLM Kabel-tv, telefon och internet kommer att stängas av för Elisas kunder i Karperö. Samtidigt erbjuds de en möjlighet att uppgradera till fiber - men specialerbjudandet gäller bara en viss tid.

Nyhetsbild

Smedsbyföretag producerar innovativ dränering: Vi har lösningen på fuktproblem i byggnader

KORSHOLM Fuktskador i huset är ett vanligt problem. Petec Engineering säger sig ha lösningen: deras innovativa dräneringsrör. Deras produkt finns både under Vasa centralsjukhus och Vasa yrkeshögskola, men nu vill de nå ut till privathushållen. – Grunden är det viktigaste på huset, säger vd:n Peter Stenbacka.

Nyhetsbild

Bra ledare kan identifieras med hjälp av ny forskning

Enligt Thanh Ha-Vikström har företag i dag inte råd med dåliga ledare. Nu doktorerar hon i ledarskapsbeteende och har tagit fram två nya metoder som kan hjälpa till att identifiera bra chefer.

Nyhetsbild

Christer Finne: "Det är bara att plöja upp och börja om från början"

KORSHOLM Flugorna, och särskilt deras larver, orsakar stora problem på odlingarna. I kombination med värmen och torkan kan bonden drabbas av stora skördebortfall.

Nyhetsbild

Sökes: simhallsföretagare till Smedsby centrum

KORSHOLM Korsholms kommun vill piffa upp Smedsby centrum riktigt ordentligt. Kommunen vill ha en ny simhall – men vill inte nödvändigtvis driva den. Nu söker man en person som vill ta sig an ansvaret.

Nyhetsbild

Nu ska gästhamnen bli bättre – Arkitektstuderande ska utveckla hela Replotlandet

Tidigare såldes bränsle vid Replot gästhamn. Så är inte fallet för tillfället. Men med hjälp av arkitektstuderande från Uleåborgs universitet ska nu Korsholms kommun utveckla servicen i skärgården.

Nyhetsbild

Konst mitt i världsarvet – delar av Havets hus klart för invigning

REPLOT Världsarvsporten i Replot är fortfarande lite av en byggarbetsplats. Men med konstgalleriet klart är man redo att slå upp dörrarna till delar av Havets hus. Resten av byggnaden invigs senare i höst.

Nyhetsbild

Kårkulla gick nästan 0,9 miljoner euro på plus i fjol

Bokslutet visar att Kårkulla samkommun gick 894 454 euro och 9 cent på plus i fjol. Pengarna sätts in på kontot för fritt eget kapital där överskott och underskott från tidigare räkenskapsperioder redovisas.

Nyhetsbild

Blågröna alger i Karperöfjärden och Larsmosjön

Små mängder blågröna alger har observerats i Karperöfjärden i Korsholm. Det här är det enda stället där NTM-centralen i Södra Österbottens har hittat alger den här veckan. Men ortsbefolkningen har sett alger på fler ställen.

Nyhetsbild

Löss går loss på sädesbrodd – de kommer med torkan

Torkan medför inte bara vattenbrist på åkrarna. Ovanligt mycket bladlöss angriper spanmmålsväxterna. Ut och titta på åkrarna uppmanar ÖSP:s ombudsman.

Nyhetsbild

Korsholm ökar platserna på äldreboende

Budgetramarna för socialnämnden i Korsholm höjs för 2019 till knappt 20,3 miljoner euro. Det är en ökning med drygt en miljon euro jämfört med föregående verksamhetsår. Socialnämnden hade ändå gärna sett en ännu större ökning av verksamhetsbidraget.

Nyhetsbild

Korsholm raggade företagare med tomtvisning – "Det här var ju sällsynt företagarvänligt"

Korsholms kommun och Vasek vill få till ett företagskluster för cirkulär ekonomi. För att locka företagare inom såväl återvinning som andra branscher till kommunen ordnades tomtvisningar på Fågelberget under onsdagen.

Nyhetsbild

Synskadade Teresa är glad: "Äntligen kan jag cykla igen"

KORSHOLM Alla har rätt att delta i motionsevenemang, även personer med en grav funktionsnedsättning. Det är grundtanken bakom evenemanget "Alla över bron". Med hjälp av specialdesignade cyklar får alla ta sig an utmaningen att cykla över Finlands längsta bro.

Nyhetsbild

Företagare sålde hjullastare – trots att han inte fick

I RÄTTEN En företagare verksam i Smedsby sålde olovligen en hjullastare för 73 000 euro. Problemet var att mannen ännu inte betalat den. Därför åtalas han nu för grov förskingring i Österbottens tingsrätt.

Nyhetsbild

Första tomten reserverad på Fågelbergets industriområde

KORSHOLM Nu har första tomten reserverats på Fågelbergets industriområde för företag inom cirkulär ekonomi. Det blir Lakeuden Ympäristöhuolto, ett företag specialiserat på plastbearbetning, som etablerar sig på området.

Nyhetsbild

Lokala företagarkrafter utvecklade och byggde ny aluminiumbåt

KORSHOLM En österbottnisk båttillverkare utmanar marknaden med en ny aluminiumbåt. Nygrundade företaget Greenbay Marine lanserar båten Force 10 som både är utvecklad och byggd i Vasatrakten.

Nyhetsbild

Korsholm: Styrelseledamöter ska sitta med på ungdomsfullmäktiges möten

KORSHOLM Det blir en uppryckning i Korsholmspolitiken när det gäller att beakta vad de unga tycker. Nämnderna ska höra ungdomsfullmäktige oftare och styrelseledamöterna turas om att delta i ungdomarnas möten.

Nyhetsbild

Kommunstyrelsen stoppar inte fusionsutredningen

KORSHOLM Kim Eriksson (SDP) ville att ärendet om beställningen av fusionsutredningen skulle behandlas på nytt. Han begärde även ett verkställighetsförbud, men en enig kommunstyrelse avslog begäran.

Nyhetsbild

Korsholmsstyrelsen köper inte mark bredvid Solf skola

KORSHOLM Kommunstyrelsen kommer inte att köpa en 6000 kvadratmeter stor fastighet bredvid Solf skola. Kommunen övervägde köp eftersom man i framtiden kommer att behöva utveckla skolområdet.

Nyhetsbild

Skog runt populärt grustag började brinna

KORSHOLM En markbrand bröt ut i Korsholm på måndagskvällen. Cirka 1200 kvadratmeter skogsbotten fattade eld runt ett grustag bredvid Alskatvägen. Platsen är ett populärt besöksmål.

Nyhetsbild

Landskapsdirektörens slutkläm på Vargforum: Vargen måste hållas skygg

KORSHOLM En av Vargforumets mest intressanta frågor blev den om hur många vargflockar Finland behöver. Förvaltningsplanen som är under arbete räknar med 25 flockar, men antalet är inte hugget i sten.

Nyhetsbild

Läs vår livechat från dagens vargforum

KORSHOLM Åsikterna var många när Österbottens förbund sammankallade till vargforum i Korsholm. Här kan du läsa VBL:s, ÖT:s och Sydins livechat från seminariet.

Nyhetsbild

Händer i dag: Debatt om och demonstration mot varg

På det stora vargforumet i Korsholm talar bland andra Joakim Strand (SFP) och Mikael Appel från polisen. Den stora vargdemonstrationen på torget i Vasa väntas locka 1000 personer.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Pridefest i Karleby, American car meeting i Pensala, 240 kilometer loppis och Öppna trädgårdar i Kristinestad. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Vuxna ska finnas där för unga på "byjin"

Nytt initiativ satsar på att vuxnas närvaro ska öka tryggheten på ställen där unga rör sig. – Ungdomarna säger det inte högt, men de behöver oss, säger Liselott Nyström Forsén.

Nyhetsbild

Snart kan du hyra hinder för käpphästar i Korsholm

I sommar får Korsholm sin första käpphästbana. Där kan häst- och hoppintresserade testa på den trendiga sporten tillsammans med sin käpphäst.

Nyhetsbild

Korsholmspolitiker får svara på enkät om mobbning och trakasserier

KORSHOLM Korsholm kartlägger som bäst det politiska arbetsklimatet. Det här är resultatet av Kim Erikssons (SDP) anmälan om trakasserier och mobbning.

Nyhetsbild

Nya motioner: Det här vill korsholmspolitikerna att kommunen ska utreda

KORSHOLM En vill ha en jurist till Korsholms kommun, en annan vill att kommunen köper Fjärdskärs rastplats och en tredje vill ha vind- och regnskydd åt skolbarnen.

Nyhetsbild

Ekonomidirektör till Korsholms fullmäktige: Jag höll på att ramla av stolen

KORSHOLM Det blev mycket snack om pengar i Korsholms fullmäktige i går kväll. Ekonomidirektör Rabbe Eklund vill lyfta ett varningens finger i tid.

Nyhetsbild

I sommar kan du spela padel på Smedsby torg

SMEDSBY Smedsby blir först i Österbotten med en padelbana. Gävle padel vill introducera sporten för österbottningarna redan i sommar.

Nyhetsbild

Sommarteater kräver eldsjälar – här är de österbottniska sommarteatrarna

LISTA Inför varje sommarteaterpremiär kan det ligga månader, ja till och med år, av förberedelser. Möt en manusförfattare i Närpes, en regissör i Korsholm och en skådespelare i Nykarleby som alla brinner för teater. Se också vår lista över de österbottniska sommarteatrarna.

Nyhetsbild

Stig Beijar: Nu slinker en folkomröstning igenom utan diskussion

KORSHOLM Nu har också den sista instansen sagt ja till en folkomröstning i fusionsfrågan. Men Stig Beijar (SFP) krävde en förklaring.

Nyhetsbild

Lite nyare och fräschare – nu är grillen i Karperö tillbaka

KORSHOLM Julia's grill & bar öppnar i Karperö. En dröm som länge funnits i tankarna, men tiden har inte funnits. Nu har Julia Karp sin egen grill som hon driver tillsammans med familjen.

Logga in för att följa orten