Korsholm

Nyhetsbild

Tom Håkans aktuell med ny skiva – många av sångerna är dansbandslåtar

KORSHOLM Tom Håkans har släppt en ny skiva – "Semesterkungen". – Jag sitter och väntar på de fysiska skivorna som bäst, säger Tom Håkans då VBL kontaktar honom på torsdag.

Nyhetsbild

Trafikverket om det italienska broraset: "Ingen risk att liknande händer här"

KORSHOLM Broraset i Genua i nordvästra Italien kan ha krävt ett tiotal dödsoffer. Att liknande skulle hända med våra broar, som Replotbron, är däremot inte troligt. Det säger Minna Torkkeli, broingenjör vid Trafikverket.

Nyhetsbild

Både trendiga nyheter och beprövade koncept i vuxeninstitutets kurskatalog

KORSHOLM Korsholms vuxeninstitut river snart igång höstens och vinterns verksamhet med en uppsjö av kurser med olika teman. Även i år har man bjudit in en rad intressanta föreläsare, bland dem två svenska ess.

Nyhetsbild

Sista skolstarten i Hankmo skola – "Vi ska göra det bästa av det här året"

KORSHOLM Är man snäll och tycker om matematik så går det bra i skolan. Det är femmornas tips till de nya ettorna i Hankmo skola.

Nyhetsbild

De har tränat hinder hemma på gården – i helgen väntar Toughest i Vörå

HINDERBANELOPP Olika hinder som tär på armmusklerna visade sig vara utmanande för Annelie och Tomas Glasberg när de deltog i Toughest Umeå i fjol. Detta ville de råda bot på och byggde egna hinder hemma på gården i Solf. I helgen deltar de i Toughest Vörå.

Nyhetsbild

Ett år efter räddningsaktionen ser det bättre ut för blomkålen

För ett år sedan skulle blomkålen räddas och folk köpte den i stora mängder. I år är skörden mindre till följd av torkan och priserna därmed normala.

Nyhetsbild

Fusionsutredningen i gång efter sommaren – nu ska för- och nackdelar med fusion identifieras

VASA/KORSHOLM Ledningsgruppens möte på måndagen var startskottet för höstens fusionsutredningar i Vasa och Korsholm. På mötet presenterades de utredningar som arbetsgrupperna gjort hittills i ett utkast till mellanrapport.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Juthbacka marknad och Toughest på Norrvalla, men också internationellt fyrveckoslut och fisketävling i Vassor. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Singsbyborna glada åt utmärkelsen Årets by – "Borde ha blivit det redan tidigare"

KORSHOLM Korsholmsbyn Singsby är Årets by 2018. Utmärkelsen firades traditionsenligt med fest i byalokalen på söndagen. De närmare 200 gästerna var glada och sjöng, drack kaffe och slog klackarna i taket på de båda inhemska språken.

Nyhetsbild

Skolan i Rejpelt har för lite elever – första nådeåret inleds

Vörå Antalet elever i Rejpelt skola räcker inte till den minimigräns som beslutsfattarna i Vörå har satt för kommunens skolor. Skolan ligger under med sju elever. I Vasa minskar antalet förstaklassare tillfälligt medan de ökar i Malax och Korsnäs.

Nyhetsbild

Femte maratonloppet tvärs över kratern

FRIIDROTT På lördagen ordnades Meteoritmaraton för femte gången. Nytt för i år var en lagtävling, men den var inte speciellt populär bland deltagarna. – Det tar sin tid att köra in något nytt, säger Jens Heinonen som är med och arrangerar.

Nyhetsbild

Vad är Vasaregionens chanser i batterisvängen? – Goda av allt att döma

Vasas och Österbottens möjligheter att locka till sig batteriindustri diskuterades på framtidsfestivalen på Bocks under fredagen. Ämnet är aktuellt eftersom Vasas och Korsholms översiktsplan över det tilltänkta fabriksområdet offentliggjordes tidigare under veckan.

Nyhetsbild

Skarvarna i Vallgrund kommer troligen från Närpes

Den rejäla ökningen av antalet skarvbon i Korsholm tros bero på att skarvarna försvunnit från Närpes. Också utanför Vasa har skarvarna blivit färre.

Nyhetsbild

Tryckfelet blev början på en perfekt konserttid för Musik i augustikvällen

Markus Wargh beskrivs som "en organist som måste ses". Därför projiceras hans "Wargh möter Bach"-konsert på storbildsskärm i Korsholms kyrka. Konserten inleder "Musik i augustikvällen"-säsongen.

Nyhetsbild

Vasa marsch ordnas för tjugoandra gången – "Vandring handlar om njutning"

Under veckoslutet kan vandringsentusiasten kan känna sig nöjd – Vasa marsch ordnas för tjugoandra gången. I evenemanget deltar vandrare från bland annat Danmark, Australien och Norge.

Nyhetsbild

Branden i Petsmo under kontroll – "Brandmännen har gjort ett bra jobb"

PETSMO Den fem hektar stora markbranden i Petsmo är under kontroll. Det har hittats spår av blixtnedslag på platsen, vilket högst antagligen gett upphov till branden.

Nyhetsbild

Med nytt grepp om stranden – allt utom kast funkar ute

BROTTNING Under vinterhalvåret blir det många träningar i skyddsrummet i Orrnäs. Vaasan Toverits juniorer ville njuta av sommaren, så de flyttade ut träningen till stranden.

Nyhetsbild

Fler bussturer mellan Vasa och Smedsby med start nästa vecka

Efter en paus på fyra år kommer man att kunna åka buss mellan Smedsby och Vasa även på lördagar. Därtill läggs fler turer in på vardagar.

Nyhetsbild

Blixtnedslag orsakade branden i Petsmo

PETSMO Branden som bröt ut i Petsmo på torsdagen var fem hektar stor. På fredagsmorgonen jobbade 50 brandmän med eftersläckningen, men vid lunchtid hade alla utom 15 kunnat lämna platsen.

Nyhetsbild

Skogsbrand i Petsmo – området svårtillgängligt

KORSHOLM En skogsbrand bröt ut i Petsmo i Korsholm under torsdagskvällen. Klockan 22.30 pågår släckningsarbetet för fullt.

Röklukt i Petsmo – brandkåren försöker hitta elden

Vid 19.30-tiden kom larmet om röklukt någonstans i närheten av Sonibrunnvägen i Petsmo. Drygt en timme senare försökte räddningsverkets manskap fortfarande lokalisera varifrån röken kom.

Man körde av Strandvägen i Vikby – krockade med trafikmärke

KORSHOLM Fördes med ambulans till Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Antalet skarvbon har mer än fördubblats i Karleby och Kristinestad

Antalet skarvbon har minskat i Österbotten. Men det är bara fråga om en minskning på sju procent. I Karleby och Kristinestad har antalet skarvbon mer än fördubblats, medan skarvarna verkar ha övergett Närpes som häckningsort.

Nyhetsbild

Hundratals köade för nya muminmuggen i Vasa – Christina från Kvevlax en av de lyckliga köparna

Den nyaste muminmuggen säljs i begränsad upplaga, och endast under 24 timmar. I Österbotten såldes muggen bara i GW-gallerian i Stenhaga. Människor köade i timmar för att få tag på en mugg.

Nyhetsbild

Tuff turnering i helgen – vill slå ur underläge mot Finlands främsta

FOTBOLL Sundom IF, Solf IK, I-JBK och VIFK:s gemensamma lag har en tuff utmaning i helgen. Finlands bästa lag för 13-åringar spelar SPL-slutturnering i Korsholm och Vasa.

Nyhetsbild

Rektorer positiva till Hem och skolas satsning – delar ut material om sexuella trakasserier till föräldrar

Flera rektorer i Vasatrakten välkomnar det material som ska hjälpa föräldrar att tala med sina barn om sexuella trakasserier. Rektorerna hoppas hitta sätt att prata om frågan också i skolan.

Nyhetsbild

Nybygget mellan lågstadiet och högstadiet håller tidtabellen

KORSHOLM Sakta men säkert växer den nya tillbyggnaden fram mellan Smedsby-Böle lågstadium och Korsholms högstadium. Bygget följer den planerade tidtabellen.

Nyhetsbild

Nya rektorn för Keskuskoulu: "Jag hoppas vi kan koncentrera oss på att gå i skola"

KORSHOLM Keskuskoulu i Smedsby inleder läsåret i en delvis sanerad skola. Det är ännu oklart vad Korsholm ska göra med den gamla delen av skolan som är svårt skadad.

Nyhetsbild

Berg och Gästgivars: Det blir en intensiv höst

KORSHOLM/VASA Nu väntar några arbetsdryga månader med fusionsutredningar i Vasa och Korsholm. Men tidtabellen håller, säger fusionskoordinatorn Olavi Kaleva.

Nyhetsbild

Blågrönt i Molpe och Karperö – övriga stränder badvänliga

Tills vidare pekar algrapporten på att de blågröna algerna lyser med sin frånvaro – förutom i Karperöfjärden och vid Molpe badstrand. Under veckan klarnar det även om intestinala enterokocker eller escherichia coli-bakterier finns vid badstränderna i Österbotten.

Nyhetsbild

Lastbil väjde för älg i Korsholm – föraren fördes till sjukhus

Strax innan klockan 15 inträffade en olycka på Vattentagsvägen i Korsholm vilket resulterade i att en lastbil välte på sin sida.

Nyhetsbild

Krock invid Replotbron – bilist svängde ut framför mötande bil

En krock mellan två personbilar inträffade alldeles invid Replotbron strax efter klockan 15.30 på måndagen.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Konstens natt i Vasa och Vasa marsch, men också Power Truck show i Alahärmä och 1700-talsmarknad i Storkyro för den som vill ta sig till grannkommunerna. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Ligalaget ONS på helt annan nivå än VIFK

FOTBOLL Vasa IFK:s tränare Kris Huckstepp har inga ursäkter. Ligalaget ONS var mycket bättre och vann rättvist med stora siffror. Spelarna fick åtminstone se en sak: att det krävs mycket jobb än innan laget är på liganivå.

Nyhetsbild

Vattenskotrarna är fler – få förare vållar vattnets vilda västern

Vattenskotrarna har ökat i popularitet. Sjöbevakningsmästare Michael Nordlund berättar vilka regler vattenskoterförare bör ta i beaktande, samt vad man kan göra om skotern stör semesterfriden.

Nyhetsbild

Ingen tv för familjen Bondas efter åskvädret – ser på barnprogram via videosamtal till Åland

KORSHOLM Åskvädret som drabbade Österbotten förra söndagen har orsakat problem för flera av Elisas kunder. För familjen Bondas har inte felet korrigerats ännu och därför har de fått se på program via videosamtal. Det problematiska är att det inte finns något alternativ till Elisa enligt Kenneth Bondas.

Nyhetsbild

Åskdrabbad Smedsbyfamilj ser ut att få nytt boende

KORSHOLM Familjen Lundström i Smedsby förlorade sitt hus i en brand i söndags. Det mesta talar för att de får hyra ett egnahemshus i närheten.

Nyhetsbild

Wiggo, 9 år, hittade guldring på Karperöfjärdens botten – letar nu efter ägaren

KARPERÖ Nioåriga Wiggo Ahlskog var ute och dök i Karperöfjärden på torsdagskvällen. Plötsligt hittade han en guldring på botten. Hans mamma Annika Snickars efterlyser nu ägaren på Facebook.

Nyhetsbild

Gösta krockade med en hjort – "Jag hann bara tänka att nu smäller det"

KORSHOLM Hjort- och rådjurskrockar är ett växande problem i trafiken. Det kan delvis bero på att det inte fälls så många hjortar under jakten, säger jaktchef Stefan Pellas. En som haft närkontakt med en vitsvanshjort är Veikarsbon Gösta Svevar, och han riktar skarp kritik mot jaktbestämmelserna.

Nyhetsbild

Vägarbeten kan orsaka köer på riksåttan – en körfil stängs

KVEVLAX Vägarbeten pågår på två ställen på Karlebyvägen. Den ena körfilen kommer att stängas, vilket innebär att bilister kan bli tvungna att stå i kö.

Nyhetsbild

Publikminskning för Musikfestspelen – på onsdag är det slut

Värmeböljan och färre gratiskonserter – det tror verksamhetsledaren Monica Johnson är orsakerna till Musikfestspelen Korsholms publiktapp. Festivalen avslutas på onsdag.

Nyhetsbild

Cecilia Zilliacus avslöjar sina höjdpunkter under musikfestspelen

Cecilia Zilliacus har begått sin premiär som konstnärlig ledare för Musikfestspelen Korsholm. Här är den svenska violinistens två höjdpunkter – och ett inslag att förbättra.

Nyhetsbild

Kjell Norrgård från Singsby är med och bekämpar en av Sveriges största enskilda skogsbränder

Kjell Norrgård från Singsby är en av de finländare som hjälper till med att bekämpa skogsbränderna i Sverige.

Nyhetsbild

Tv- och mobilnät utslagna efter åskvädret i Österbotten

I delar av Malax, Korsholm och Vasa är tv-nätet utslaget. En del av Elisas kunder i Korsholm och Vasa är utan telefoni och internet. Reparatörerna arbetar så snabbt de hinner och förhoppningsvis ska de flesta få bild i sin tv under kvällens lopp.

Nyhetsbild

Blixten antände huset – nu söker barnfamilj nytt boende i Smedsby

KORSHOLM Det smällde till och lamporna slocknade. Strax därefter upptäckte barnen att det brann på taket.

Nyhetsbild

Lastbil började brinna på Strandvägen medan chauffören tog lunchpaus

SOLF En lastbil började brinna på Strandvägen i Solf vid halvtolvtiden på måndagen. Chauffören hade gått för att äta lunch och när han kom tillbaka stod bilen i lågor.

Nyhetsbild

Blixten slog ner 4500 gånger – mestadels i Österbotten

ÖSTERBOTTEN På söndagen slog blixten ner 4500 gånger i Finland. Största delen av nedslagen skedde i Österbotten. Åskvädret fortsätter de närmaste dagarna, säger jourhavande meteorologen.

Nyhetsbild

Räddningsverket fick över 50 larm – blixtar fortsatte orsaka bränder under natten

Räddningsverket har sammanlagt ryckt ut 50 gånger i Österbotten på grund av åskvädret. På måndagsmorgonen började ett hus i Smedsby brinna igen och Prisma i Vasa drabbades av vattenskador på söndagskvällen.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Det här är veckan som innehåller evenemang med spännande namn: "14 sätt att beskriva regn", "Pink Skithouse Party 2.1" och "folkdräktens vädringsdag." Vi presenterar ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Markbrand har brutit ut i Korsholm

KORSHOLM Klockan 18 kom larmet om att en markbrand brutit ut i Korsholm. Brandkåren är för tillfället på väg till platsen, rapporterar räddningsverket.

Logga in för att följa orten