Korsholm

Nyhetsbild

Sly i varierande mängder hindrar sikten på mindre vägar – "Vart tredje år räcker"

KORSHOLM Pendlare som rör sig på Veikarsvägen efterlyser tätare intervaller för röjningen av sly längs vägkanten. Men slyröjningen följer ett rotationssystem som både entreprenören Destia och uppdragsgivaren NTM-centralen anser att fungerar bra.

Nyhetsbild

Parkeringen i Smedsby ska ses över – Bygg ett öppet parkeringshus i Smedsby, tipsar Smedsbybo

KORSHOLM Vad händer då Korsholms visioner för Smedsby centrum och verkligheten möter varandra? Jo, det uppstår ett parkeringsdilemma.

Nyhetsbild

Brandkåren räddade kattungar som hade fastnat i vägg

VALLVIK På torsdagseftermiddagen larmades räddningsverket till Parovägen i Vallvik, Kvevlax. Två kattungar hade fastnat mellan stockväggen och brädfodringen på ett gammalt uthus.

Nyhetsbild

Bo-Johan demonstrerade för sjukhuset: "Vi kämpade så mycket men det räckte inte"

Bo-Johan Rönn från Södra Vallgrund var en av 10 000 österbottningar som demonstrerade för Vasa centralsjukhus på torget i Vasa för två år sedan. Han är besviken över att ingen verkar ha lyssnat: "Det som hänt nu är hemskt."

Nyhetsbild

Älvbyarnas egna Näcken vill alla människor väl: "Jag är inte som i sagorna"

ÄLVBYARNA På Älvbyarnas nya marknadsföringsbild sitter Näcken på en sten i Kyro älv. Han försöker locka till sig folk, men han är en snäll version av vattenväsendet: Jag vill bara visa upp vår vackra fors."

Nyhetsbild

Åtminstone halva vägen Åminne – Söderfjärden kan bli verklighet

Malax kommun har fått anledning att damma av den gamla planen på en väg mellan Åminne och Söderfjärden. I det här skedet är halva sträckan aktuell, från Åminne till Svartön.

Nyhetsbild

Vasa stads lokaler förblir ostädade på strejkdagarna

Städningen uteblir i Vasa stads skolor, daghem, kontor och hälsostationer på måndag och tisdag. Orsaken är strejken inom den offentliga sektorn.

Nyhetsbild

Strejken stänger idrottsarenorna i två dagar

UPPDATERAD Vasa simhall, Botniahallen och Vasa stadsbibliotek hör till de verksamheter som berörs av den offentliga sektorns tvådagarsstrejk nästa vecka.

Nyhetsbild

Seminarium om cirkulär ekonomi ordnas på Westenergy

KORSHOLM Ett nytt seminarium om cirkulär ekonomi och vilka konkurrensfördelar tankesättet ger företagarna ordnas i november på Westenergy i Kvevlax. Bakom seminariet står också projekt vid såväl Vasek som Vasa universitet.

Nyhetsbild

Rattfyllerister i Vasa och Korsholm

Flera fall av alkohol- och drogpåverkade förare i Vasa och Korsholm på lördagen.

Nyhetsbild

Lågstadieelever i Korsholm kan välja livsåskådning – stort intresse i Norra Korsholms skola

KORSHOLM För två år sedan sades det att det inte finns intresse för livsåskådning i Korsholm. I år läser 78 lågstadieelever ämnet.

Nyhetsbild

VIDEO: VM-tävlingar för väldigt små bilar i Korsholm

KORSHOLM Om man tycker om att se på små bilar som far fram i hög fart ska man bege sig till Smedsby. Där pågår VM för miniatyrbilar.

Nyhetsbild

Gå på musikal eller vandra mellan trädtopparna – tips inför höstlovet

Ett höstlov kan kännas ganska långt om man inte har något planerat. Fast det finns faktiskt en hel del att göra i Vasaregionen under höstlovet. VBL:s praoelev Edvin Sundqvist ger här några tips för de som tillbringar höstlovet hemma.

Nyhetsbild

Här är det störst risk att krocka med en älg i Österbotten

I norra Korsholm finns den vägsträcka där det sker flest älgkrockar i Österbotten. På NTM överväger man om älgarna borde få en bro där.

Nyhetsbild

SDP i Korsholm ska diskutera förtroendekrisen – Kim Eriksson ser ingen orsak att avgå

KORSHOLM Om Kim Eriksson (SDP) sitter kvar kan det bli omröstning om styrelsens förtroende. Politiker är beredd att kräva förtroendeomröstning och säger sig ha tillräckligt stort understöd.

Nyhetsbild

Smedsbybo har gjort populär fotoapp: "Den duger åt Taylor Swift"

NÖJE Niklas Karlström gav sig inte förrän hans fotoapp blev precis som han ville: perfekt. Och fler gillar den – appen har fans världen över och framför allt i Asien. Men vad fansen inte vet är att appen fått sitt namn efter en fartkamera i Österbotten.

Nyhetsbild

Korsholmspolitiker lyriska: "Vi startar resan mot en ännu mer framgångsrik region"

KORSHOLM Det händer sällan att politikerna hickar till av lycka över att få godkänna en delgeneralplan. Den här gången gjorde de det.

Nyhetsbild

Korsholmspolitiker frias – två andra åtalade dömdes för misshandel

Korsholmspolitikern åtalades för misshandel efter ett handgemäng på en bröllopsfest i Björköby. På torsdagen friades han av Österbottens tingsrätt. De två andra åtalade dömdes för misshandel.

Nyhetsbild

Svenska ståuppkomiker gör julturné i Österbotten

Ett gäng etablerade svenska komiker uppträder i Solf, Jakobstad och i Dagsmark i december. Österbotten kryllar av väldigt fina och välutrustade uf-lokaler som är perfekta för ståuppkomik, säger Daniel Lindholm som arrangerar julturnén.

Nyhetsbild

Gratis it-kurser är populära bland seniorer i Korsholm

KORSHOLM Datorer, pekplattor och internet är långtifrån en självklarhet för alla seniorer. Som bäst pågår gratis it-kurser runt om i Korsholm.

Nyhetsbild

Lindvall och Mäenpää pushar varandra till toppresultat

LÄNGDSKIDOR Dagtid är Hans Mäenpää och Christoffer Lindvall kollegor, kvällstid tränar de ihop. Fyra nätter i veckan sover de i samma rum.

Nyhetsbild

Evakueringsalternativen för Keskuskoulu hålls inom kommunen

KORSHOLM På Samhällsbyggnadsnämndens möte på onsdagskvällen valde man att minska antalet evakueringsalternativ från fem till tre. Alternativen som skulle innefatta en flytt till Vasa är inte praktiskt, säger Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Kenth Nedergård.

Nyhetsbild

Jaktledare om fördrivningen: "Det är lönlöst det vi håller på med"

På tisdagen kom det in observationer om att en varg rörde sig i Helsingby mellan Vikby industriområde och Rimalvägen. Polisen gav tillstånd att fördriva vargen. Christoffer Björnström ser få fördelar med att fördriva.

Nyhetsbild

Yle: Varg fördrevs i Korsholm – 18 personer hjälpte till

KORSHOLM På tisdagen observerades en varg av jägare i Helsingby. Det var tur att man kunde börja fördrivningen redan på eftermiddagen, säger rovdjurskontaktperson till Ýle.

Nyhetsbild

Nu ska gösarna bli fler i Kvarken – tack vare unikt projekt

Varje år utplanteras ett stort antal gösyngel längs Österbottens kust för att stärka göspopulationen i Kvarken. För att detta ska ske har man startat ett projekt för att testodla gösyngel.

Nyhetsbild

Sista chansen att fylla i enkäten om hur skärgården ska utvecklas

REPLOT/BJÖRKÖBY Den 10 oktober är sista chansen för skärgårdsborna i Korsholm att säga i sitt om hur skärgården ska planeras. Byaråden och samfälligheterna/skifteslagen samarbetar med Korsholms kommun och Uleåborgs universitet kring frågor om markplanering och utveckling.

Nyhetsbild

Korsholms gymnasium är mästare i fotboll – för andra året i rad

KORSHOLM De österbottniska skolmästerskapen i fotboll är över, och för andra året i rad står Korsholms gymnasiums herrlag som segrare. Vinnarna kommer fira med saft och tårta, säger gymnastiklärare Robert Bergkulla.

Nyhetsbild

Nytt företag kombinerar avlastning och rehabilitering: "Vi ser ett stort behov"

KORSHOLM Lena Gammelgård och Gun-Lis Grönlund-Nybacka har länge sett behovet inom närståendevården, nu vill de göra något åt saken. Sedan maj driver de företaget Aktivera.

Nyhetsbild

Solfbor promenerade för en trygg och vargfri vardag

KORSHOLM Uppskattningsvis 150 personer som inte inte längre vill leva efter vargens taktpinne deltog i en protestpromenad i Solf i Korsholm under söndagen. Målet var att myndigheterna ska få upp ögonen för problemet och ta deras oro på allvar.

Nyhetsbild

Olof Ahlskog älskar Saab: "Det finns de som säger att jag lider av Saabism-sjukan"

KORSHOLM Olof Ahlskog i Helsingsby har en passion för bilmärket Saab. Som hörselskadad är det inte alltid så enkelt att hålla på med veteranbilar, men han har aldrig gett upp. – Bilarna ger mig livsglädje.

Nyhetsbild

Från idé till färdig på mindre än två år – batterifabriksplanen klar att godkännas

VASA/KORSHOLM Idén presenterades i december 2016. Nu är batterifabriksplanen klar för godkännande i både Vasa- och Korsholmsfullmäktige.

Nyhetsbild

Hjortman fortsätter leda SÖU

KORSHOLM Den stora talkodagen är ett nytt inslag i verksamheten för Svenska Österbottens Ungdomsförbund (SÖU). Styrelsen fick tre nya representanter.

Nyhetsbild

Huset i Jungsund började brinna igen

UPPDATERAD Huset på Södersidsvägen i Jungsund som fattade eld på torsdagen började brinna igen på fredagsmorgonen – två gånger. Brandkåren är på plats för att begränsa branden.

Nyhetsbild

Åtalade fårfarmaren har skaffat nya får

I RÄTTEN Fårfarmare åtalas för grovt djurskyddsbrott för bland annat misskötsel av får. Hans får avlivades i fjol på order av veterinär. Nu har han skaffat nya får – mitt under pågående rättegång.

Nyhetsbild

Nu finns det fem evakueringsalternativ för Keskuskoulu – Ett är Kvevlax lärcenter

KORSHOLM Ska Korsholm köpa en evakueringsbyggnad åt Keskuskoulus elever? Kan eleverna evakueras till Kvevlax lärcenter eller kanske till Steinerskolan i Vasa? Nu ska fem alternativ utredas grundligt.

Nyhetsbild

Solfbor har fått nog av vargsituationen - ordnar protestpromenad

KORSHOLM Måttet är rågat för byborna i Solf och hoppas att politiker och tjänstemän tar tag i vargsituationen. – Många känner sig väldigt begränsade på grund av vargen, säger Camilla Fant.

Nyhetsbild

Högstadier: Omöjligt stoppa all mobbning, men vi gör så gott vi kan

Högstadiernas antimobbningsteam kallas in när något allvarligt har hänt. De flesta i Vasatrakten arbetar enligt Kiva-modellen. Det har effekt, tycker de: "Men vi inbillar oss inte att vi löser all mobbning."

Nyhetsbild

Carola Lithén önskar en tydligare fusionutredning: "Kvaliteten ställs mot brådskan"

KORSHOLM 500 sidor ostrukturerat material på blandspråk och 25 dagar till deadline. Carola Lithén, ordförande för kommunfullmäktige i Korsholm, saknar en realistisk tidtabell för fusionsutredningen.

Nyhetsbild

Huset stod i brand då ägaren kom hem – orsaken är oklar

Då ägaren kom hem vid 15.30-tiden på torsdagen, stod hemmet i brand. Vad som orsakat branden är oklart. – Det blev stora skador på byggnaden, säger dejourerande brandmästare Ismo Ojala.

Nyhetsbild

Brand i hus i Jungsund – ingen skadades

På torsdagseftermiddagen bröt en brand ut i ett tvåvåningshus på Södersidsvägen i Jungsund i Korsholm. Enligt Österbottens räddningsverk begränsades branden till ett av rummen i egnahemshuset.

Nyhetsbild

Regionens turistföretag visade upp vad de har att erbjuda

VASA Föreningar på jakt efter resmål och företag på jakt efter resenärer fick träffas, utbyta kontakter och äta frukost.

Nyhetsbild

Korsholmarna och Vasaborna får vänta på fusionsdetaljerna – Inget offentliggörs förrän förslaget till avtal är klart

KORSHOLM/VASA Fusionsavtalet och arbetsgruppernas rapporter blir offentliga först när styrelserna ska behandlade dem. Det är högst troligen i december.

Nyhetsbild

Kim Eriksson förstår styrelsens reaktion: Jag måste stå för vad jag har gjort

KORSHOLM Kim Eriksson säger att ingen annan än han och förvaltningsdomstolen tagit del av inspelningen av styrelsemötet.

Nyhetsbild

Kim Erikssons inspelning upprör styrelsen: "Så här gör man inte"

KORSHOLM Kim Eriksson (SDP) har bandat in kommunstyrelsens diskussion och använt inspelningen som källa i sitt besvär till förvaltningsdomstolen. Det här naggar förtroendet kraftigt, säger styrelsen.

Nyhetsbild

Kim Berg om fusionsarbetet: Nu börjar det vara bråttom

KORSHOLM Nu börjar jobbet med att ta fram ett fusionsavtal även om arbetsgruppen inte jobbat helt klar. Vi vet redan de mest kritiska punkterna, säger ledningsgruppens ordförande Kim Berg.

Nyhetsbild

Styrelsen svarar Kim Eriksson: Fusionsbeslutet strider inte mot lagen

KORSHOLM Kommunstyrelsen anser att allt gått rätt till i fusionsprocessen. Nu är det upp till Vasa förvaltningsdomstol att avgöra.

Nyhetsbild

Kryss för Vasa IFK trots spel på ett mål – "Det här var uselt"

FOTBOLL Vasa IFK fick spela nästan hela andra halvlek med en spelare mer på planen. Men gästande TuWe lyckades hålla nollan.

Nyhetsbild

Ingen skogsmulle i Solf, Vikby, Toby och Helsingby så länge vargen gäckar i skogen

KORSHOLM På grund av de många vargobservationerna i de södra delarna av Korsholm har man på kommunen bestämt att ingen bildningsverksamhet ska ordnas i skogarna i området. Beslutet gäller tills vidare.

Nyhetsbild

Femmor om nya Keskuskoulu: "Det är som ett hotell"

KORSHOLM Mustasaaren keskuskoulu satsar fullt ut på helt öppna lärmiljöer. Överlyckliga femmor fick bekanta sig med sitt nya klassrum på fredagen.

Nyhetsbild

LISTA: Var finns Österbottens största hus till salu?

BOSTADSKOLLEN Vräkiga, pampiga hus – men ett par är i behov av renovering. Här är det största huset till salu i varje österbottnisk kommun, från Kaskö till Karleby. Prislapparna varierar från över en miljon euro till 38 000 euro.

Logga in för att följa orten