Korsholm

Nyhetsbild

Obebodd byggnad totalförstördes i brand - Polisen misstänker brott

KORSHOLM En liten byggnad började brinna i Helsingby på lördagen. Larmet till nödcentralen kom klockan 14.51.

Nyhetsbild

Översvämningsluckorna har öppnats i Kyro älv

UPPDATERAD Vattennivåerna i älvarna och åarna fortsätter att stiga. På lördagen öppnade NTM-centralen översvämningsluckorna i Seinäjokitrakten för fjärde gången under de senaste 34 åren.

Nyhetsbild

Klart: Varg ska fällas på Replot

KORSHOLM En varg ska avlivas på Replot. Beslutet kom på fredagen efter att polisen fått flera rapporter om en varg som kommit för nära människorna.

Nyhetsbild

Årets reseföretag är Kalle's Inn på Klobbskat – "Nyckelordet är att vara unik"

KORSHOLM Det är öppna vidder, isen mörknar, sjöfåglarna skränar och röken som rullar in över Kalle's Inn på Klobbskat doftar vedeldad bastu och rökbastu. – Nyckelordet är att vara unik, säger Freddi Skott, vd på Kalle's Inn, som är årets reseföretag.

Nyhetsbild

Översvämningsluckorna vid Kyro älv kan öppnas i helgen – om det kommer mycket regn

KORSHOLM Det utlovas regn till fredagsnatten. Översvämningsluckorna vid Kyro älv och Lappo å öppnas troligen inte då, men kommer det mycket regn natten därpå kan det bli aktuellt, säger Liisa Maria Rautio på NTM-centralen. Se vår video från Vassor!

Nyhetsbild

Nu hotas bostadshus i Toby av översvämning

UPPDATERAD Isproppen vid Skatila släppte slutligen på torsdagen och vattnet flödade ner mot älvmynningen. Men vattennivån i Kyro älv är fortfarande hög. Flera av invånarna i Toby har vatten upp till husknuten.

Nämnd ställer sig positiv till tvåvägsspråkbad i Korsholm

KORSHOLM Bildningsnämnden ser gärna att Korsholm utreder om det är möjligt att ha ett tvåvägsspråkbad i kommunen.

Nämnd har inte råd med xylitolpastiller

KORSHOLM Bildningsnämnden hoppas nu att vårdnämnden kan betala för barnens xylitolpastiller. De önskar också att alla barn ska få en pastill efter varje måltid, i dag får bara vissa daghem tack var aktiva föräldrar.

Nyhetsbild

Gårdsplaner och vägar svämmade över – "Kan inte ens ta oss härifrån med traktor"

KORSHOLM/VASA Flödesvattnet från Kyro älv skapade stora problem i Veikars och Merikart på torsdagen. En del invånare kunde inte ta sig till jobbet för att vägen var översvämmad. Andra stannade hemma frivilligt för att vakta huset och följa med den stigande vattennivån.

Korsholm har inte resurser att skjutsa alla barn till skolorna på grund av vargen

KORSHOLM Om Korsholm ska ordna skolskjutsar åt alla elever på grund av vargen så kostar det 17 800 euro – per dag. Sådana pengar finns inte säger nämndordförande.

Nyhetsbild

Korsholms daghem ska vara sockersmarta

KORSHOLM Nu ska daghemmen och förskolorna i Korsholm bli ännu bättre på att servera mindre socker. En ny strategi ger klara riktlinjer.

Nyhetsbild

Flödesvatten hotar bostadshus och stänger vägar

Kyro älv fortsätter att svämma över och det har lett till att både allmänna vägar och landsvägar inte är farbara. Maria Österåkers hus i Veikars är omgiven av vatten. Räddningsverket uppmanar invånare i området att skydda sina bostadshus för att undvika skador.

Nyhetsbild

Fortsatt stor risk för isproppar när vattnet stiger i åarna

KORSHOLM Toby å svämmar över och vattnet har nått flera källare. I Kyro älv är risken för isproppar "exceptionellt stor".

Nyhetsbild

Varg dödade katt på Replot

En katt fick sätta livet till när en varg dödade den natten till tisdagen på en gårdsplan i Replot.

Nyhetsbild

Sjöbevakare varnar för svaga isar: "Hålls på land"

Kvaliteten på isarna blir nu snabbt mycket sämre. Även om isen kan vara många centimeter tjock börjar den vara porös. – Jag rekommenderar att man håller sig på land, säger äldre sjöbevakare Patrik Högstedt.

Falskt alarm vid risbrand i Kuni

Räddningsverket fick larm om en brand i Kuni strax före niotiden på tisdagskvällen. Det visade sig vara fråga om en planerad risbrand.

På torsdag blir det mera fusionsprat – Vasas och Korsholms fullmäktigen möts

KORSHOLM På torsdag blir det fullt hus i Kulturhuset i Smedsby. Korsholms fullmäktige och Vasas fullmäktige ska träffas för att prata fusion.

Nyhetsbild

Ko gick till attack i Solf – man till sjukhus med fotskador

KORSHOLM En förrymd och aggressiv ko gav sig på en privatperson i Solf förra veckan. Offret skadade foten illa. Kon sköts av en polispatrull.

Nyhetsbild

NTM-centralen om översvämningsrisken: "Risken för isproppar tydlig"

KORSHOLM Tisdagens nederbörd gör att vattnet stiger ännu snabbare i åarna. Nu är risken stor för att det bildas isproppar. Se video från Golkas bro i Merikart!

Nyhetsbild

Se video: Kritiskt läge vid Kyro älv

KORSHOLM Vattnet stiger nu snabbt i Kyro älv och en ispropp kan göra att det blir kritiskt.

Nyhetsbild

Vasa och Korsholm har utsett politiker till fusionsarbetsgrupper

KORSHOLM Nu börjar grovjobbet med fusionsutredningen. Korsholm och Vasa har utsett sina representanter till arbetsgrupperna. Jobbet ska börja genast.

Nyhetsbild

Smedsby skolcentrum fick startlov – kommer att kosta 700 000 mer än beräknat

KORSHOLM Kommunstyrelsen beviljade startlov till Smedsby skolcentrum och till ombyggnaden av Korsholmvägen. Men byggandet av ett skolcentrum i Smedsby kommer att kosta mer än förväntat.

Nyhetsbild

Korsholmsstyrelsen skjuter på beslut om tilläggsanslag till fusionsutredning

KORSHOLM Utredningen om en eventuell fusion kommer att kosta mer än man trott. Förslaget var att anslaget skulle höjas med 100 000 euro, men styrelsen återremitterade ärendet.

Nyhetsbild

Korsholm fortsätter röra om lärcentersoppan

KOMMENTAR Trots att alla beslut är fattade har styrelsen beställt nya utlåtanden. Frågan om Kvevlax lärcenter är tydligen ännu inte slutbehandlad.

Nyhetsbild

Slår ett slag för gamla österbottniska hus

KORSHOLM Stundars ska försöka bevara det österbottniska byggnadsarvet genom ett nytt projekt där man ger råd om hur gamla hus iståndsätts.

Nyhetsbild

Nu stiger älvarnas vattennivåer snabbt

Den varma helgen har satt sina spår i älvarnas vattenflöden. Än så länge är nivåerna normala men hastigheten ökar oväntat snabbt.

Nyhetsbild

Video: Årets hjältekatt Dalton räddade livet på sin matte

KORSHOLM Diabetessjuka Irina Söderholm fick ett livsfarligt blodsockerfall då hon låg och sov. Dalton tog i med klor och tänder för att väcka husse och matte: "Läkaren sa att katten räddat mitt liv" säger Irina Söderholm.

Nyhetsbild

Lurviga, släthårade, kort- och långbenade – Botniahallen är invaderad av hundar

KORSHOLM/VASA Vill man få en överdos av söthet den här helgen ska man besöka Botniahallen i Smedsby. Gillar man hundar finns garanterat en favoritras bland alla de som är med på Vasa internationella hundutställning.

Nyhetsbild

Fusionsutredningen kan kosta kring 200 000 euro

KORSHOLM/VASA Korsholm behöver mer pengar för att bekosta sin andel av fusionsutredningen med Vasa. Hittills har man använt 100 000 euro. Slutnotan kan landa på kring 200 000 euro för bägge kommunerna, tror Vasas stadsdirektör Tomas Häyry.

Nyhetsbild

Bönder fasar för att släppa ut kor på bete – "Situationen är allvarlig"

KORSHOLM På grund av vargarna vill inte mjölkbonden Bjarne Back i Rimal i Korsholm släppa ut korna på säsongsbete i år. Enligt lagen måste kor i båsladugårdar beta utomhus i minst 60 dagar, annars kan bonden dömas till böter.

Nyhetsbild

Det var möbelsnickaren som tog altartavlan från Sverige till Solf

KORSHOLM Det har funnits olika versioner om hur Solfborna kom över en 100 år gammal altaruppsats från Sverige i slutet av 1700-talet. Nu tror man sig veta hur det gick till.

Två vargar i Storkarkmo – iakttogs i två minuter

Vid 15.30-tiden i dag sågs två vargar på en åker i Storkarkmo. Rovdjurskontaktpersoner kallades till platsen.

Nyhetsbild

2130 skrev på listorna för en folkomröstning om fusionen

KORSHOLM Korsholmarna har med besked sagt att de vill ha en rådgivande folkomröstning i fusionsfrågan. I torsdags överräcktes initiativet för en rådgivande folkomröstning.

Nyhetsbild

Älvbyarna håller andan inför årets vårflod

KORSHOLM Ännu är läget lugnt i Älvbyarna. Men i stugorna och hos myndigheter är de beredda på det värsta. Prognoserna för hur allvarlig årets översvämning blir varierar. Men att den kommer, det är säkert.

Nyhetsbild

Fusionsenkäten visar att språket är det viktigaste för korsholmarna

KORSHOLM 43 procent av korsholmarna har tyckt till i fusionsfrågan. 52 procent säger nej till en kommunsammanslagning Vasa medan 39 procent vill ha en.

Nyhetsbild

52 procent av korsholmarna säger nej till fusion med Vasa

KORSHOLM 52 procent av korsholmarna säger nej och 39 procent säger ja till en fusion med Vasa. Det här visar resultatet från fusionsenkäten.

Nyhetsbild

Snart kan arbetsgrupperna börja med fusionsutredningen – med stram tidtabell

KORSHOLM Nästa vecka väljer Korsholm och Vasa de fem arbetsgrupper som ska göra grovjobbet kring fusionsutredningen. De har två månader på sig att arbeta fram en mellanrapport.

Nyhetsbild

Med Cindys hjälp går matteuppgifterna bättre

SE VIDEO Hunden Cindy är det senaste lärartillskottet vid Norra Korsholms skola. Med hennes hjälp blir skoldagen både roligare och tryggare.

Konsertsamarbete över språkgränserna

Solf Blåsorkester och Seinäjoen rautatieläisten soittokunta bjuder på omväxlande underhållningsmusik på två gemensamma konserter den här veckan.

Nyhetsbild

Ny mellanrapport: Keskuskoulu har bekymmer med golv, väggar och tak

KORSHOLM Drytecs prover visar på flera bekymmer med Keskuskoulu i Smedsby, både stora och små. Mellanrapporten visar olika graders skador i golv, väggar och tak.

Nyhetsbild

Kvevlaxbor vill inte flytta biblioteket till lärcentret: "Ingen lyssnar på oss"

KORSHOLM Margareta Lundberg, Anne Berg, Lilian Hydén och 350 andra Kvevlaxbor för in i det sista en kamp mot den planerade biblioteksflytten.

Nyhetsbild

Honga: Vi har plan B om reformen faller

STORMÄSSAN Tiden är knapp men det är inte den enda hotbilden mot vårdreformen. I Österbotten finns beredskap för en plan B om vårdreformen faller, enligt Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Tricket för att få inhemskt turism: evenemang med förhandsköpta biljetter

STORMÄSSAN Har man köpt biljett åker man fast det regnar. Det vet inte minst Björneborgs turistmänniskor, som i år har evenemang som med säkerhet lockar hundratusentals besökare.

Nyhetsbild

Håkan Westermark: Sydösterbotten klarar sig genom att vara med på förändringarna

STORMÄSSAN Sydösterbotten har helt klart en framtid, säger Håkan Westermark. Men det kräver ett aktivt förutseende även hos den offentliga sektorn.

Nyhetsbild

TV: Alla vill ha en bit av reko

STORMÄSSAN: WEBB-TV Rekoringen började som ett litet lokalt projekt och nu har till och med EU-kommissionen fått upp ögonen för rörelsen. Hör rekorörelsens grundare Thomas Snellman i samtal med HSS Medias reporter Heidi Eriksson.

Nyhetsbild

TV: "Det enda jag vet är att det blir en förändring "

STORMÄSSAN: WEBB-TV Hur mår näringslivet i Sydösterbotten? Vilka är regionens styrkor och utmaningar? Det diskuterade Håkan Westermark och Syd-Österbottens chefredaktör Mats Ekman om i dagens första estradsamtal.

Nyhetsbild

Landskapet är ett invecklat pussel

STORMÄSSAN Det är inte lätt att pussla ihop Österbottens kommuner. Landskapsförbundet låter mässbesökarna försöka.

Nyhetsbild

Ulrica Taylor jobbar för en bättre värld

KORSHOLM Ulrica Taylor, rektor för Korsholms vuxeninstitut, fascineras av kraften i passionerade människor som jobbar tillsammans för en bättre värld. Hon ger gärna en puff i rätt riktning när det behövs.

Nyhetsbild

Stormässan väntar över 16000 besökare till Botniahallen

STORMÄSSAN Resor, renovering, trädgårdsskötsel, välmående, mat, båtar ... Säg det område eller ämne som inte är med på den stora mässan i Botniahallen i Smedsby. Årets nya temaområde är "Skog – nytta och nöje".

Nyhetsbild

Vargpar mutar in revir i sydöstra Korsholm

Samma vargpar har rört sig vid gårdar cirka 60 gånger sedan nyår i trakten Helsingby-Karkmo-Laihela. På fredagsmorgonen fotograferades de på Pundarsvägen.