Korsnäs

Nyhetsbild

Korsnäs kommundirektör Christina Båssar årets YES-agent

Christins Båssar har valts till årets YES-agent för sitt aktiva arbete med att öka samarbetet mellan kommun, skolor och näringsliv i Korsnäs.

Nyhetsbild

Carita Nyström har hittat sitt och Vasas 1950-tal i sina minnens skåp

Det finns ett retroskimmer över 1950-talet, säger författarinnan Carita Nyström. Många levde visserligen fattigt, men allt fler kunde utbilda sig – och tonåringen uppfanns det här årtiondet.

Nyhetsbild

Molpeborna ställde Elisa mot väggen – Regiondirektör: "Vi är jätteledsna över störningarna"

MOLPE Internet krånglar titt som tätt i Molpe. Nu har invånarna fått nog. På onsdag kväll mötte de representanter från Elisa.

Nyhetsbild

Så undviker du stress med vardagsmaten – kostvetaren Silvia tipsar

För många är vardagsmaten ett nödvändigt ont, det visar undersökningen Min mat. Kostvetare Silvia Englund tipsar om knep som underlättar matlagningen.

Nyhetsbild

Molpe skola får planeringspengar 2020 – Korsnäsbudgeten godkändes utan ändringar

Korsnäsfullmäktige lyfte in ett planeringsanslag på 30 000 euro för Molpe skola i kommunens ekonomiplan 2020. Styrelsens budgetförslag klubbades av helt utan ändringar.

Nyhetsbild

Korsnäs satsar på företagsamhet och husprojekt men måste hålla hårt i pengarna

Korsnäs har utlyst 2019 till "Företagsamhetens år". I budgeten märks det bland annat i  satsningen på ett företagsprojekt, på KKC-byggnaderna – och på Strandvägen.

Nyhetsbild

Tränarbyte i Korsnäs FF – Trio ersätter Grines

FOTBOLL Yefim Grines fortsätter inte i Korsnäs FF. I stället blir det tre nya tränare i division 3-laget.

Nyhetsbild

Jonas och Markus föll för Camillas fiskinläggningar – fortsätter företagets verksamhet

Camillas Fiskdelikatess lever vidare. Nykarlebyborna Jonas Haglund och Markus Sandvik har köpt företaget och ägnar nu, vid sidan av sina vanliga jobb, mycket tid åt att lägga in strömming.

Nyhetsbild

Bilar körde av vägen i Närpes och Korsnäs

I Närpes och Korsnäs har flera bilister kört av vägen den här veckan.

Nyhetsbild

Nu erbjuds invånare i Malax och i Korsnäs MPR-vaccinet

MALAX/KORSNÄS På tisdag nästa vecka kan Malax- och Korsnäsbor få MPR-vaccin utan tidsbeställning i Malax. – Vi hoppas att de som saknar skydd kommer och tar vaccin, säger hälsovårdaren Venla Appel.

Nyhetsbild

Ledande överläkare: Vaccinera dig mot mässling – risken att insjukna är inget skämt

Risken för att någon insjuknar i mässling också i Sydösterbotten är påtaglig. Ledande läkaren Peter Riddar uppmanar ovaccinerade att göra det nu. Rådgivningsbyråerna har vaccin.

Nyhetsbild

Nu har de fått sin dotter – "Det är en helt otroligt fin känsla"

Nu har Korsnäsborna Anneli Heikkilä-Nordmyr och Mikael Nordmyr sin dotter hos sig – efter mer än 17 års väntan. – Det känns otroligt, säger pappa Nordmyr.

Nyhetsbild

Så får du bäst koll på färjetrafiken

Håkan Forsman, trafikchef på Finferries, förstår att det är irriterande när färjan inte går som den ska. Här tipsar han om hur du bäst får fram den information som finns om problem med färjetrafiken.

Nyhetsbild

Se vår karta – många barn är utan MPR-vaccin i Österbotten

Det lyser kraftigt rött i två kommuner i Österbotten. Vår statistik visar att det finns stora variationer i vilken utsträckning föräldrarna vaccinerar sina barn.

Nyhetsbild

Infektionsöverläkare: Skydda er, det finns risk för större epidemi

Juha Salonen, infektionsöverläkare på Vasa centralsjukhus, uppmanar kommuner att ordna vaccinationstillfällen. Han ser risk för en större epidemi.

Nyhetsbild

Trasig motor bromsar Bergöfärjan

I fredags stötte Bergöfärjan på tekniska problem med en av motorerna. – Det är tack vare hyfsade vindförhållanden som vi kan köra över huvud taget, säger färjeföraren Rune Aspholm.

Nyhetsbild

Stor brist på talterapeuter i Österbotten – behovet bara ökar

Behovet av talterapi har ökat under de senaste tio åren. Lägre tolerans för avvikelser kan vara orsak, säger överläkare Heikki Kaukoranta.

Nyhetsbild

Tredje boken om stjärnfararna är här

Bjarne Ismark har gett ut sin tredje bok i "Stjärnfararsviten". Boken heter "Åter till den gamla jorden".

Nyhetsbild

Flera träd välte och en långtradare körde av vägen

Österbottens räddningsverk hade många mindre uppdrag under torsdagseftermiddagen. Flera träd välte och en långtradare hamnade i diket.

Nyhetsbild

Internetkaos i Molpe och Petalax – åtminstone hundra hushåll utan nät

I fredags slocknade internet i Molpe och Petalax. "Ska någon kunna bo på landsbygden längre?" undrar Molpebon Göran Östberg.

Nyhetsbild

Korsnäs FF vill förlänga med Grines

FOTBOLL Korsnäs FF har två lyckade säsonger i division 3 bakom sig. Nu vill föreningen förlänga kontraktet med tränaren Yefim Grines.

Nyhetsbild

Korsnäselever ska få undervisning i islam

KORSNÄS Elever har rätt att få religionsundervisning i enlighet med deras tro. Därför ska det ordnas undervisning i islam i Korsnäs kyrkoby skola.

Nyhetsbild

Wau är på barnens villkor – "Vi får bestämma lite mer här"

BARNIDROTT Till Wau-klubben i Korsnäs kommer man för att få röra på sig. Det handlar mer om lek än om vem som är först.

Nyhetsbild

Avbrott i vattendistributionen i Korsnäs – missfärgat vatten kan förekomma

KORSNÄS Det förekommer avbrott i vattentillförseln i delar av Korsnäs centrum, uppger Vattenverket i Korsnäs.

Nyhetsbild

Se grafik: Arbetslösheten i Österbotten fortsätter att minska

Antalet arbetssökande minskade med 1674 personer jämfört med motsvarande tid för ett år sedan, det meddelar NTM-centralen i Österbotten.

Nyhetsbild

Församlingsvalet: Rosengård röstmagnet i Kstad, Skur i Kaskö - men Närpes dröjde med namnen.

UPPDATERAD. Församlingsvalet. Här är namnen på de invalda i församlingsrådet i Kristinestad och i kyrkofullmäktige i Kaskö och i Närpes.

Nyhetsbild

Flera julkonserter redan slutsålda: "I år har vi tagit bort pausen"

På fyra orter är biljetterna till Årets stora julkonsert redan slutsålda. Turnén drar igång på måndag och når Österbotten i slutet av november.

Nyhetsbild

Korsnäs höjer inkomstskatten, beslöt ett enhälligt fullmäktige

Korsnäs höjer inkomstskattesatsen till 21,5 procent inför 2019 men bibehåller fastighetsskatten på nuvarande nivå. Det här beslöt kommunfullmäktige enhälligt på måndag kväll.

Nyhetsbild

Församlingsvalet engagerar i Närpes - redan nu har fler röstat än förra gången

Ett livligare och mera spännande församlingsval än vanligt har förutspåtts i Närpes. Så blir det också. Det står redan klart att valdeltagandet stiger. När förhandsröstningen är avslutad har fler röstat än i hela valet för fyra år sedan.

Nyhetsbild

Skolmaten väcker minnen: "Mitt rekord var sex portioner bärgröt"

I Rejpelt skola serverades det en magisk chokladkräm på 1970-talet. I Bergö skola var till och med de kokta potatisarna något ut över det vanliga på 1980-talet.

Nyhetsbild

LISTA: Se de dyraste, billigaste och största husen i Sydösterbotten

Ett gammalt lokstall, ett stockhus och ett hus på en ö. Det finns många hus till salu i Sydösterbotten med varierande prislappar. Ta en titt på några av husen här!

Nyhetsbild

Export av avelsrävar skakar farmkår – certifikat dras in

EKONOMI En omfattande export av avelsrävar till Kina skakar som bäst hela farmnäringen i Österbotten. Certifikaten för tre farmare har dragits in av pälsdjursförbundet och ytterligare fem farmare utreds.

Nyhetsbild

Skarvarnas fel att vattenledningarna började läcka

KORSNÄS Vattenledningen läckte i både Träskvik, Bjurbäck och Smedback. Enligt Roland Westerback, vattenskötare på Korsnäs kommun, var orsaken skarvar som inte höll tätt. – Anfrätning och materialtrötthet är orsaken, säger han.

Nyhetsbild

Kommungården i Korsnäs nästa hus på rivningslistan – "För dyrt att renovera"

Det kan gå så att hela kommungården i Korsnäs rivs. Huset är fuktskadat och en renovering anses bli för dyr. Ett alternativ är att kommunkansliet flyttas till före detta kurscentret.

Nyhetsbild

Korsnässtyrelsen föreslår höjd inkomstsskatt

KORSNÄS Kommunens intäkter har minskat. Det är största orsaken till varför kommunstyrelsen i Korsnäs föreslår att kommunen höjer inkomstskatten.

Nyhetsbild

Korsnäsbo får medalj av Folktinget: "Jag är envis och pratar svenska överallt"

KORSNÄS Det är viktigt att vi pratar svenska i alla sammanhang, annars överlever inte språket. Det säger Anna-Lena Kronqvist från Korsnäs, som får pris för sitt engagemang för svenskan.

Nyhetsbild

Störningar i vattendistributionen i Taklax – minst tre vattenläckor det senaste dygnet

Vid fyratiden på söndagsmorgonen upptäcktes problem med vattendistributionen i Taklax. I söndags lappades två olika läckor och just nu söker man efter en tredje – eller fler.

Nyhetsbild

Dermoshop ohotad etta i inkomsttoppen

Dermoshop i Korsnäs fortsätter att prenumerera på första platsen i topplistan över de bästa skattebetalarna i Sydösterbotten. Färre företag hade över 200.000 i beskattningsbar inkomst i Kristinestad, Kaskö och Korsnäs i fjol medan de blev fler i Närpes jämfört med 2016.

Nyhetsbild

Förslag: Riv och ersätt de äldsta delarna av Lärknäs och Annahemmet och bygg om de nyare

KORSNÄS Ungefär hälften rivs och ersätts med ett något mindre nybygge, ungefär hälften är kvar och byggs om eller renoveras. En arbetsgrupp föreslår den här modellen för de fuktskadade boendena i Korsnäs: Lärknäs och Annahemmet.

Nyhetsbild

Oleksii räddade livet på sin lagkamrat i Korsnäs FF – "När jag var yngre såg jag spelare dö"

FOTBOLL Det hade kunnat gå riktigt illa när Korsnäs FF mötte KPV Akatemia i en division 3-match i Petalax i september. Men tack vare kvickt agerande av Oleksii Zoria står hans lagkamrat Admir Cavkusic på benen i dag.

Nyhetsbild

Korsnäspolitiker: Planeringsmiss ledde till att centralidrottsplanen blev dyrare än väntat

Oförutsedda utgifter har gjort renoveringen av centralidrottsplanen i Korsnäs kyrkby dyrare än beräknat. Tilläggskostnaderna beror på en miss i planeringen, hävdar fullmäktigeledamöterna Roger Backholm (SFP) och Johan Holm-Rosbäck (SFP).

Nyhetsbild

Byggaren och mångsysslaren Jonas jobbar ensam men samarbetar gärna

KORSNÄS Jonas Lundvall i Bjurbäck är ensamföretagare och mångsysslare. Han är ensam i sin firma, men skulle inte vilja vara utan samarbetet med andra. – Det är väldigt viktigt. Vi ska inte konkurrera ut varandra eller tänka att vi själva måste göra allting. Ger man ett arbete åt någon annan får man snart ett tillbaka.

Nyhetsbild

Intrång och smygfilmning på två pälsfarmer i oktober

Aktivister har gjort intrång och smygfilmat på två österbottniska pälsfarmer i början av oktober, uppger Finlands pälsdjursuppfödares förbund Pro Fur.

Nyhetsbild

Ombyggnaden av centralidrottsplanen i Korsnäs är snart i mål

Centralidrottsplanen i Korsnäs har genomgått en stor förnyelse det senaste åren. Skillnaden är som natt och dag, säger Mats Åbacka, ordförande i IF Fyren. Nu är bara den sista finishen, bland annat en del målningsarbeten, kvar.

Nyhetsbild

Marknadsdomstolen gav K5 bakläxa om upphandling

Nej, det vill sig inte med samkommunen K5:s upphandling av distansläkartjänster. Det blev underkänt i Marknadsdomstolen – och nu får man börja om från början.

Nyhetsbild

Eleverna i Högstadiet i Petalax lär sig sociala färdigheter med hjälp av rollspel

PETALAX I Högstadiet i Petalax får åttorna på lektionstid lära sig att ge både komplimanger och kritik och över huvud taget hur de ska bemöta andra. Det sker genom rollspel och är en del av träningen i social kompetens.

Specialbarnträdgårdsläraren får mera arbetstid i Korsnäs

Nästa år utökar Korsnäs sin specialbarnträdgårdslärares arbetstid från 20 till 40 procent av heltid. Beslutet har fattats redan tidigare men träder i kraft vid årsskiftet.

Nyhetsbild

Sydösterbotten går mot häftig fotbollsvår

FOTBOLL Kraft, Kaskö IK, Sporting och Korsnäs FF. Nästa år spelar de division 3-fotboll. Det blir en fantastisk fotbollssommar i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

LISTA: Var finns Österbottens största hus till salu?

BOSTADSKOLLEN Vräkiga, pampiga hus – men ett par är i behov av renovering. Här är det största huset till salu i varje österbottnisk kommun, från Kaskö till Karleby. Prislapparna varierar från över en miljon euro till 38 000 euro.

Nyhetsbild

Elavbrott och omkullfallna träd i stormens spår under natten

Nästan 3000 hushåll på Vasa elektriskas område var utan el vid sextiden på torsdagsmorgonen, och sedan stormen började tillta vid 18-tiden på onsdagskvällen har räddningsverket haft totalt 59 uppdrag.

Logga in för att följa orten