Korsnäs

Vindkraftsplan upphävdes på grund av jäv

Korsnäs Två lokalpolitiker deltog i behandlingen trots att de borde ha anmält jäv. Därför upphäver Vasa förvaltningsdomstol Korsnäsfullmäktiges beslut om planen för Poikel vindkraftspark. Nu får man ta om beslutet.

Nyhetsbild

Biskopen: Löftet om att samarbeta med kvinnliga präster viktigare än åsikterna

KORSNÄS Nya kyrkoherden i Korsnäs tycker inte att kvinnor ska bli präster, men kan nog samarbeta med dem. Resonemanget går inte ihop, menar Ann-Mari Audas-Willman, kyrkoherde i Solf. Biskop Björn Vikström säger att det är handlingen, inte åsikterna, som räknas.

Nyhetsbild

Nya kyrkoherden uppskattar Korsnäs rika föreningsliv

KORSNÄS I Korsnäs finns ett rikt och aktivt föreningsliv. Det är det första intrycket som kyrkoherde Janne Heikkilä fått av sin nya hemort. Han blev präst för att han vill tjäna Gud och människorna och säger sig ha en traditionell bibelsyn.

Nyhetsbild

Han behövde nya stamceller två gånger för att få bukt med leukemin

Korsnäs Mikael Holtlund har genomgått transplantation av stamceller två gånger. Det började med en svullen fot för sex år sedan. Den ledde till upptäckten av kronisk blodcancer och några år senare akut leukemi.

Nyhetsbild

Besvikelse i Korsnäs – Strandvägen får ingen ny beläggning

KORSNÄS Det blir ingen ny beläggning på Strandvägen mellan Molpe och Korsnäs – och kommundirektör Christina Båssar är besviken. Men kommunen ger inte upp. Nu hoppas man att vårens väggranskning ska visa att vägsträckan är i akut behov av reparation.

Nyhetsbild

Nu är Molpehällorna och grannholmarna fridlysta

Nästan 3 500 hektar av Molpe skärgård, varav två procent är landområden, är nu fredade. NTM-centralen har efter långa förhandlingar inrättat det nya naturskyddsområdet.

Nyhetsbild

Liten brand på industriområdet i Korsnäs

På fredagseftermiddagen kom larmet om en brand på Industrivägen i Korsnäs. Flera enheter från Korsnäs, Malax och Petalax ryckte ut.

Nyhetsbild

Halv miljon viks för Lärknäs och Annahemmet

KORSNÄS Bokslutet för fjolåret blev bättre än väntat i Korsnäs. För att sanera de fuktskadade Lärknäs och Annahemmet görs en ny investeringsreservering på en halv miljon, föreslår kommunstyrelsen för fullmäktige.

Misstankar om läckage i Korsnäs kyrkby – invånarna uppmanas kolla vattenmätaren

KORSNÄS Korsnäs kommun varnar på sin Facebooksida att ett hushåll i kommunen kan ha ett vattenläckage. Det är viktigt att kolla vattenmätaren, säger tekniska chefen Ulf Granås.

Nyhetsbild

Korsnäs vek halv miljon för Lärknäs och Annahemmet

KORSNÄS Korsnäs preliminära bokslut för 2017 är bättre än väntat. På måndag kväll beslöt fullmäktige att redan nu vika en halv miljon av plusresultatet som en investeringsreservering för de fuktskadade Lärknäs och Annahemmet.

Nyhetsbild

Korsnäs stöder Team Rynkeby

KORSNÄS Välgörenhetsorganisationen Team Rynkeby får 500 euro av Korsnäs kommun. Samtidigt gör kommunen god vinst enligt det preliminära bokslutet. Detta diskuterades under kommunstyrelsens möte på måndagskvällen.

Nyhetsbild

Äntligen fick hon sitt apotek

KORSNÄS Det var en glad Solveig Björklund som på torsdagen bjöd på kaffe och tårta i Korsnäs apotek. Efter en hel del förhinder har hon äntligen fått börja som apotekare där, och många kom för att gratulera henne.

Nyhetsbild

Fick astma av kemikalierna på jobbet – blev ekofrisör i stället

KORSNÄS Sandra Sund startade en frisörsalong i Korsnäs 2010. Men jobbet gav henne astma och efter två år var hon tvungen att sluta. Nu driver hon en ny salong med bara ekologiska produkter. På onsdagen fick hon pris som årets unga nyföretagare.

Nyhetsbild

Trädgård Hinjärv är årets företag i Korsnäs: "Har hittat en speciell nisch"

KORSNÄS För 32 år sedan började Sven-Åke Wikberg odla tomater och gurkor i växthuset i Taklax. I dag levererar familjeföretaget över 40 olika produkter från lokala odlare till butiker i nejden. Nu har de blivit valda till årets företag i Korsnäs.

Kenneth Backgren i Molpe: "Vargen satt och tittade på mig"

MOLPE Molpebon Kenneth Backgren mötte en varg när han gick hem från sitt skogsskifte på tisdagseftermiddagen. – Den tog det väldigt lugnt, säger han.

Nyhetsbild

Ännu oklart vad det ska bli av Lärknäs och Annahemmet

Det är fortfarande oklart hur omfattande ingrepp som behövs för att sätta boendeenheterna Lärknäs och Annahemmet i skick. Korsnäs väntar nu på svar från de konstruktionsgranskningar som gjorts.

Nyhetsbild

Äntligen har hennes dröm blivit sann – ett eget apotek

Ibland då Solveig Björklund kör från Kaskö till Korsnäs vill hon nypa sig i armen: – Jag frågar mig själv om jag faktiskt har ett eget apotek?

Molpe påtalar brist på hyresbostäder

Det är brist på små hyresbostäder. Det anser understödsföreningen för Molpe by, som vill att kommunen initierar bygget av ett radhus i byn.

Nyhetsbild

Efter 35 år som Dermoshops vd: "Jag ser en chans att lägga i en ny växel"

KORSNÄS Henry Backlund lämnar uppdraget som kosmetikföretaget Dermoshops verkställande direktör. Han fortsätter som styrelseordförande och intygar att det inte är frågan om en nedtrappning, snarare tvärtom.

Nyhetsbild

"Åtgärdsmotionen" om konstgräs dög inte, men hade ändå effekt

KORSNÄS Den "åtgärdsmotion" som Roger Bergström (SFP) och Mirza Hodzic (SFP) lämnat in till Korsnäsfullmäktige godkänns inte som sådan. Bergström är ändå nöjd med hur deras förslag, att kommunen med det snaraste ska söka bidrag för en konstgräsplan, avancerat.

Dropåverkad bilist stoppad i Korsnäs

KORSNÄS En ung bilist misstänks bland annat för för rattfylleri efter att ha kört bil drogpåverkad i Korsnäs i söndags.

Nyhetsbild

Konstgräsplan i Korsnäs ett steg närmare förverkligande

KORSNÄS Centralidrottsplanen i Korsnäs genomgår en upprustning som påbörjades ifjol. Nu föreslår kommunens tekniska nämnd att man viger 6 600 euro för planering av en konstgräsplan.

Nyhetsbild

Niinistö och Torvalds starka i Korsnäs

KORSNÄS Sauli Niinistö blev ingen ohotad röstkung bland väljarna i Korsnäs. SFP:s Nils Torvalds var tätt efter.

Nyhetsbild

Kronqvist har haft "en av de bättre" herdetjänsterna

Guy Kronqvist i Korsnäs säger att han haft en av de bättre kyrkoherdetjänsterna. Ändå övervägde han under en paus från jobbet, då han körde buss, att sätta sig bakom ratten för gott.

Nyhetsbild

Vintertid sover växthusföretagaren med ett öga öppet

KORSNÄS Lars-Erik Nylund, 50 år på fredag, har levt med Korsnäs handelsträdgård så gott som hela sitt liv. Men den sköt faktiskt upp hans avresa från BB med en dag. Ingen hade tid att hämta honom och mamma Siri den dag landshövding Martti Viitanen kommit till Korsnäs för att inviga familjens splitternya växthus.

Onödig utryckning om det inte brinner?

Korsnäs har tröttnat på Österbottens räddningsverks återkommande fakturor för falsklarm, 670 euro per gång. Kommunen uppmanar nu räddningsverket att se över sina faktureringsrutiner.

Förslag: Slå ihop Korsnäsveckan och lantdagen

Korsnäsveckan och lantdagen kunde slås ihop och arrangeras veckan före skolstarten. Det här anser Korsnässtyrelsen, som föreslår att den arbetsgrupp som planerar evenemangen ska överväga ändringar i tidtabellen.

Korsnäs funderar vidare på konstgräs

Tanken på en konstgräsplan intill centralidrottsplanen i Korsnäs är inte skrinlagd. Däremot faller en så kallad åtgärdsmotion om planen på att den inte fyller formella krav.

Nyhetsbild

296 Korsnäsvägar får finska namn

KORSNÄS Jakopsbådavägen blir Jakopsbådantie, Gyttjeviksvägen blir Gyttjevikintie men Parkvägen blir Puistotie. Det är tre exempel på nya finska vägnamn i Korsnäs. Totalt är det 296 vägar som ska få tvåspråkiga namn.

Nyhetsbild

Korsnäspensionärer fick ny oas – "allt är grymt bra"

Äldreboendet Bukettens nya matsal är mer än en matsal. Här ordnade servicecentrets hyresgäster själva sin nyårsfest. Här tittar de tillsammans på prinsdop, presidentbal och idrottstävlingar i tv.

Nyhetsbild

Korsnäsgruvan får liv i ny teaterpjäs

KORSNÄS Året var 1973. Det var slutet på en era. Korsnäsgruvan stängdes ner på grund av att malmådern sinade. Nu vill lokala föreningar sätta upp en pjäs om gruvans historia.

Nyhetsbild

Man som gick genom isen i Korsnäs avled

Uppdaterad Mannen som gick genom isen utanför Korsnäs i söndags har avlidit. Polisen går nu vidare i utredningen genom att fastställa dödsorsaken. Isen där mannen hittades var bara några centimeter tjock, säger Mikko Uusimäki vid Österbottens polisinrättning.

Nyhetsbild

Räddningsoperation i Korsnäs efter att man gått genom isen

UPPDATERAD Mannen som gick genom isen utanför Korsnäs har hittats, uppger Västra Finlands sjöbevakningssektion.

Nyhetsbild

Mohammed, 14, riskerar skiljas från sin morfar

KORSNÄS Fjortonåriga Mohammed kom till Finland med sin morfar. Mohammed får stanna, men morfadern har fått nej. De riskerar nu att splittras. Han är inte pojkens vårdnadshavare, säger Migrationsverket.

Korsnäs diskuterade framtidsfrågor

KORSNÄS Helt utan ändringar godkände Korsnäsfullmäktige styrelsens förslag till budget för 2018. Flera ledamöter var rädda att det blir svårare att göra budget för 2019.

Nyhetsbild

Lärknäs nästa stora investering i Korsnäs

Korsnäs fortsätter med en hög investeringstakt. Nästa år börjar renoveringen av Lärknäs, ett projekt som pågår i tre år.

Nyhetsbild

Föddes tre dagar efter självständigheten

Tre dagar efter att Finland blev självständigt föddes Gunnar Häggvik i Korsnäs. Han hade aldrig kunnat drömma om att få fylla 100.

Nyhetsbild

Har jour i både ur och skur

MOLPE Inför Finlands 100-årsdag intervjuar vi österbottningar födda den 6 december. Gretel Bergfolk är 30 år yngre än republiken Finland.

Nyhetsbild

Korsnäs krav till ministern: gör Strandvägen tryggare

KORSNÄS Korsnäs vill samarbeta med ministeriet kring en förbättring av Strandvägen. På fredag träffade kommunledningen trafikminister Anne Berner för att diskutera frågan.

Förare oskadd efter dikeskörning i Korsnäs

KORSNÄS En kvinna klarade sig oskadd efter en dikeskörning på Taklaxvägen i Korsnäs på onsdag eftermiddag. Väglaget var mycket halt när olyckan inträffade, uppger polisen.

Korsnäs höjer varken skatter eller avgifter

KORSNÄS Korsnäs ändrar varken skattesatser, tomtpriser eller vatten- och avloppsavgifter inför nästa år. Det här beslöt fullmäktige enhälligt på måndag kväll.

Nyhetsbild

Ismark leder pensionärerna i Österbotten

Före detta kommundirektören i Korsnäs Anita Ismark har valts till ny ordförande för Svenska pensionärsförbundet (SPF) i Österbotten.

Skatterna i Korsnäs ändras inte

KORSNÄS Skattesatserna i kommunen förbli på samma nivå, det föreslår kommunstyrelsen.

Nyhetsbild

Egen begravningsplats och bykyrka viktiga i Molpe

MOLPE Molpe har sedan lång tid tillbaka både egen bykyrka och egen begravningsplats. Där finns alltid något att göra, och uppslutningen är stor.

Nyhetsbild

Väntad skattetopp i Korsnäs

KORSNÄS Hudvårdsföretag, bankverksamhet och motormän utmärker sig som vanligt bland de skattebetalande företagen i Korsnäs.

Korsnäs använder inte hvc fullt ut

KORSNÄS För Korsnäs kommuns del utnyttjas inte platserna på bäddavdelningen på Malax-Korsnäs hälsovårdscentral till fullo. Användningsgraden har i många år varit 20–21 procent.

Nyhetsbild

Trafikanter: Strandvägen sämre efter lappning

KORSNÄS Den blev bättre i somras. Men nu i höst har Strandvägen blivit sämre igen. Mer lappning gör vägen ojämn, säger trafikanter.

Alkohol stals under inbrott i Molpe

MOLPE En tjuv, eller tjuvar, stal alkohol under inbrott i en sommarstuga i Molpe.

Nyhetsbild

Vill att fler ska bli företagare

KORSNÄS Skolorna borde i högre grad satsa på företagsfostran. Det anser Jan-Erik Ravals i företagstäta Korsnäs.

Nyhetsbild

Molpebor erbjuds taxi när butiken har stängt

MOLPE Taxichauffören Kaj Holm skjutsar Molpebor till Korsnäs så att de kan handla mat när byns egen butik har stängt.