Korsnäs

Nyhetsbild

Tjuvar stal verktyg i Korsnäs och Vasa

Verktyg och maskiner försvann från en byggarbetsplats i Brändö. I Korsnäs bröt någon sig in i två sommarstugor.

Nyhetsbild

Skogsbranden i Molpe slukade stort område – En del av Johans skog brann upp

BILDSPEL Skogsbranden i Molpe spred sig snabbt. På några timmar hade den växt flera hektar. Kvar av skogen finns utbrända träd, kolsvart mark och svedda stockar som inte går att sälja.

Nyhetsbild

Jättegallring på Harvungön – pråm fraktar virkeslaster

De närmaste två månaderna ska cirka 200 hektar skog gallringsavverkas på Harvungön i Korsnäs. Virket transporteras bort med en pråm.

Nyhetsbild

Video: Tio hektar skog brann upp i Molpe – Så här ser det brandhärjade området ut

Cirka tio hektar skogsmark fattade eld i Molpe i lördags. Se Vasabladets drönarvideo från den utbrunna skogen.

Nyhetsbild

Här lastas plastavfall från ensilage – på en 24 meter lång lastbil

I fjol samlades cirka 50 ton balplast och drygt 34 ton plastsäckar från lantbruken i Österbotten. Årets plastinsamling pågår som bäst.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Det är midsommarvecka. För den som inte chillar på sommarstugan finns det både fotbollsmatcher att se, terränglopp att löpa och festivaler att gå på. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Mödosamt få branden i Molpe under kontroll

Det tog nästan hela natten att få markbranden i Molpe helt släckt och eftersläckningen pågår ännu på söndag eftermiddag.

Nyhetsbild

Räddningsverket använde helikopter för att släcka skogsbrand i Molpe

UPPDATERAD En stor skogsbrand uppstod i Molpe på lördag dag. Omkring nio hektar skogsmark fattade eld. Släckningsarbetet pågår till sen kväll.

Nyhetsbild

Tjuv misshandlade sin kumpan med stol och eldgaffel – döms till tre års fängelse

En utbränd bil i Korsnäs ledde till att en rad inbrott i Malax och Korsnäs uppdagades. Den ena tjuven döms till fängelse efter att ha misshandlat sin kumpan.

Nyhetsbild

Tjuv som misshandlade sin kumpan i Korsnäs döms till fängelse

En utbränd bil i Korsnäs ledde till att en rad olika brott avslöjades i våras. Två personer hade begått inbrott tillsammans, men den ena mannen hade senare frihetsberövat och misshandlat den andra personen.

Nyhetsbild

Spektakulärt möte till havs: Molpebor såg simmande björn på nära håll

KORSNÄS Roy och Anna-Lisa Nylund var på bara några meters avstånd från en björn utanför Molpehällorna på onsdag kväll. Den var ute på en lång simtur.

Nyhetsbild

Företag i Sydösterbotten samarbetar för lite med skolor: "Skolorna har den framtida arbetskraften"

Samarbetet mellan företag i Sydösterbotten och yrkeshögskolorna är dåligt. Företagen vet inte hur de ska gå till väga eller vem de ska kontakta för att skapa ett samarbete. Detta ska nu få en ändring.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Pridefest i Karleby, American car meeting i Pensala, 240 kilometer loppis och Öppna trädgårdar i Kristinestad. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Snabbaste smugglaren i Molpe från Bergö

KORSNÄS Det var Bergöbåten Bergö som var snabbast när den första Smuggelroddin ordnades i Molpe.

Nyhetsbild

Ingen buss från Korsnäs till vargdemonstrationen

KORSNÄS Korsnäs skulle ordna buss till måndagens vargdemonstration i Vasa. På grund av för få anmälningar inhiberas bussen.

Nyhetsbild

Inga besvär mot fredningarna i Molpe skärgård

Vid 14.40-tiden på fredagen hade förvaltningsdomstolen i Vasa inte registrerat några besvär mot NTM-centralens beslut att freda 3.500 hektar land och vatten på och kring Molpehällorna.

Nyhetsbild

I helgen går startskottet för Smuggelroddin - Upp till 100 år gamla båtar deltar

MOLPE På lördag blir det Smuggelrodd i Molpe. Tio båtar deltar i allmogerodden och förväntningarna inför evenemanget är höga.

Nyhetsbild

Sommarteater kräver eldsjälar – här är de österbottniska sommarteatrarna

LISTA Inför varje sommarteaterpremiär kan det ligga månader, ja till och med år, av förberedelser. Möt en manusförfattare i Närpes, en regissör i Korsholm och en skådespelare i Nykarleby som alla brinner för teater. Se också vår lista över de österbottniska sommarteatrarna.

Nyhetsbild

Husägare motade markbrand i Korsnäs med vattenslang och pulversläckare

KORSNÄS Under tisdagsmorgonen bröt en markbrand ut under en elledning längs Taklaxvägen. Tack vare husägarens rådiga ingripande var det intilliggande bostadshuset aldrig i fara.

Nyhetsbild

Arbetslösheten fortsätter sjunka i Österbotten – fem år sedan det var så här bra

Arbetslösheten i Österbotten har minskat med nästan 20 procent sedan april i fjol. Och den har minskat överallt, också bland ungdomar, långtidsarbetslösa och utlänningar. För ett par år sedan såg det betydligt sämre ut.

Nyhetsbild

Stort stöd i fullmäktige för byaskolorna i Korsnäs

KORSNÄS Hodciz och Bergströms motion om att all grundskoleundervisning i Korsnäs borde centraliseras till kyrkbyn väcker debatt. Fullmäktigeordförande Nordmyr tror inte förslaget har några reella chanser.

Nyhetsbild

Lista: Här hittar du sommarens utställningar

Spana in vår lista över utställningar i Österbotten. Vi vågar nästan lova att här finns något för alla smaker!

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Sommaren inleds med en rivstart med många fester i helgen. Det blir också brandkårsdag, Nice run och amerikansk fotboll. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten i helgen och den kommande veckan!

Nyhetsbild

Motion: Gör skolan i Korsnäs kyrkby till ett skolcenter för hela kommunen

KORSNÄS SFP:arna Roger Bergström och Mirza Hodzic förslår i en motion att Korsnäs skola i kyrkbyn utvecklas till ett skolcenter för hela kommunen. Det betyder i praktiken att skolorna i Molpe och Taklax skulle dras in.

Anställda får bonus i Korsnäs

KORSNÄS Alla anställda som arbetar fulltid i Korsnäs kommun får 100 euro i bonus. De som arbetar halvtid eller mindre får 50 euro.

Nyhetsbild

Kommunens skulder minskade i fjol till 1 388 euro per Korsnäsbo

Korsnäs kommun minskade sina skulder till 2 990 000 i slutet av 2017. Det motsvarar ett lån på 1 388 euro per Korsnäsbo, en minskning från skulden på 1 481 euro i slutet av 2016. Soliditeten var 71,7 procent i bokslutet för 2017, vilket också är en förbättring jämfört med soliditetsgraden på 69,2 procent för 2016.

Nyhetsbild

Korsnäs ekonomi var bättre under januari–april i år än i fjol

Under årets fyra första månader gick driften i Korsnäs kommun 271 000 euro på plus. Det är en förbättring jämfört med det plus på 178 000 euro som uppstod under januari–april 2017.

Nina Kronholm slutar i Korsnäspolitiken på grund av tidsbrist

På onsdagskvällens möte beviljades Nina Kronholm befrielse från sina samtliga sina förtroendeuppdrag i Korsnäs kommun. På grund av jobb och studier har hon inte tid med kommunalpolitiken.

Nyhetsbild

Värmen ökar risken för blågröna alger i vattnet – på de här stränderna mäts kvaliteten

Om de varma dagarna fortsätter finns det risk för att badvattnet vid stränderna blir sämre. Det gäller att följa med utvecklingen innan man hoppar i plurret. Här är listan på vilka stränder som testas.

Nyhetsbild

Renoveringen gav Korsnäs en mer funktionell och brandsäker kyrka

KORSNÄS Renoveringen av Korsnäs kyrka är snart färdig. Det fastslagna slutdatumet, den 30 juni, klarar byggarbetarna med god marginal. Tack vare ombyggnaden blir kyrkan mera funktionell och brandsäker. Dessutom väntas värmekostnaderna minska med två tredjedelar.

Nyhetsbild

Kunder från hela landet hittar till Korsnäs och Mr Motors

KORSNÄS Bröderna Nicklas, Pontus och Herman Moliis behöver sällan lämna Korsnäs. Kunderna hittar dit ändå. Båtköpare från hela landet känner till Mr Motors. Det är också en anledning till att företaget byggt ut. Den nya hallen är företagets hittills största satsning.

Nyhetsbild

Suvi Markko ny vd för Dermoshop

KORSNÄS Suvi Markko är ny vd för Dermoshop. Henry Backlund tar rollen som koncernens styrelseordförande. Suvi Markko kommer närmast från reklambyrån C2 i Vasa där hon varit vd. Hon tillträder den första augusti.

Nyhetsbild

Video: Se hur mörtarna stiger i bäcken

MOLPE Se hur mörtarna kämpar motströms och krälar sig framåt mot fisktrappan i Molpe-bäcken.

Nyhetsbild

Vårlekande fiskar får förbättrade lekplatser i Österbotten

MOLPE Bäcken mellan Sandviken i Molpe och havet är en ådra som sprattlar av liv så här års. Det drygt 20 000 kvadratmeter stora området ger havet abborre, gädda och mört. Se vår video över hur mörtarna stiger i bäcken och når fisktrappan!

Nyhetsbild

24-årig brottsling misshandlad med eldgaffel i Korsnäs

KORSNÄS En utbränd bil och ett oskyldigt tips ledde till ett av de märkligare brottsfall som Korsnäs sett. Två inbrottstjuvar blev osams och deras förhållande urartade i våldsamheter.

Nyhetsbild

Nu är det upp till bevis – matrester och skräp måste sorteras bättre

Vi måste sortera mycket bättre – och framför allt sortera bioavfall – för att nå upp till EU:s krav. Om fem år ska 60 procent av allt bioavfall vara rätt sorterat.

Nyhetsbild

De här grusvägarna förbättras i sommar

I maj inleder NTM-centralen arbetet med att förbättra flera grusvägar i de österbottniska landskapen – bland annat i Korsnäs.

Vindkraftsplan upphävdes på grund av jäv

Korsnäs Två lokalpolitiker deltog i behandlingen trots att de borde ha anmält jäv. Därför upphäver Vasa förvaltningsdomstol Korsnäsfullmäktiges beslut om planen för Poikel vindkraftspark. Nu får man ta om beslutet.

Nyhetsbild

Biskopen: Löftet om att samarbeta med kvinnliga präster viktigare än åsikterna

KORSNÄS Nya kyrkoherden i Korsnäs tycker inte att kvinnor ska bli präster, men kan nog samarbeta med dem. Resonemanget går inte ihop, menar Ann-Mari Audas-Willman, kyrkoherde i Solf. Biskop Björn Vikström säger att det är handlingen, inte åsikterna, som räknas.

Nyhetsbild

Nya kyrkoherden uppskattar Korsnäs rika föreningsliv

KORSNÄS I Korsnäs finns ett rikt och aktivt föreningsliv. Det är det första intrycket som kyrkoherde Janne Heikkilä fått av sin nya hemort. Han blev präst för att han vill tjäna Gud och människorna och säger sig ha en traditionell bibelsyn.

Nyhetsbild

Han behövde nya stamceller två gånger för att få bukt med leukemin

Korsnäs Mikael Holtlund har genomgått transplantation av stamceller två gånger. Det började med en svullen fot för sex år sedan. Den ledde till upptäckten av kronisk blodcancer och några år senare akut leukemi.

Nyhetsbild

Besvikelse i Korsnäs – Strandvägen får ingen ny beläggning

KORSNÄS Det blir ingen ny beläggning på Strandvägen mellan Molpe och Korsnäs – och kommundirektör Christina Båssar är besviken. Men kommunen ger inte upp. Nu hoppas man att vårens väggranskning ska visa att vägsträckan är i akut behov av reparation.

Nyhetsbild

Nu är Molpehällorna och grannholmarna fridlysta

Nästan 3 500 hektar av Molpe skärgård, varav två procent är landområden, är nu fredade. NTM-centralen har efter långa förhandlingar inrättat det nya naturskyddsområdet.

Nyhetsbild

Liten brand på industriområdet i Korsnäs

På fredagseftermiddagen kom larmet om en brand på Industrivägen i Korsnäs. Flera enheter från Korsnäs, Malax och Petalax ryckte ut.

Nyhetsbild

Halv miljon viks för Lärknäs och Annahemmet

KORSNÄS Bokslutet för fjolåret blev bättre än väntat i Korsnäs. För att sanera de fuktskadade Lärknäs och Annahemmet görs en ny investeringsreservering på en halv miljon, föreslår kommunstyrelsen för fullmäktige.

Misstankar om läckage i Korsnäs kyrkby – invånarna uppmanas kolla vattenmätaren

KORSNÄS Korsnäs kommun varnar på sin Facebooksida att ett hushåll i kommunen kan ha ett vattenläckage. Det är viktigt att kolla vattenmätaren, säger tekniska chefen Ulf Granås.

Nyhetsbild

Korsnäs vek halv miljon för Lärknäs och Annahemmet

KORSNÄS Korsnäs preliminära bokslut för 2017 är bättre än väntat. På måndag kväll beslöt fullmäktige att redan nu vika en halv miljon av plusresultatet som en investeringsreservering för de fuktskadade Lärknäs och Annahemmet.

Nyhetsbild

Korsnäs stöder Team Rynkeby

KORSNÄS Välgörenhetsorganisationen Team Rynkeby får 500 euro av Korsnäs kommun. Samtidigt gör kommunen god vinst enligt det preliminära bokslutet. Detta diskuterades under kommunstyrelsens möte på måndagskvällen.

Nyhetsbild

Äntligen fick hon sitt apotek

KORSNÄS Det var en glad Solveig Björklund som på torsdagen bjöd på kaffe och tårta i Korsnäs apotek. Efter en hel del förhinder har hon äntligen fått börja som apotekare där, och många kom för att gratulera henne.

Nyhetsbild

Fick astma av kemikalierna på jobbet – blev ekofrisör i stället

KORSNÄS Sandra Sund startade en frisörsalong i Korsnäs 2010. Men jobbet gav henne astma och efter två år var hon tvungen att sluta. Nu driver hon en ny salong med bara ekologiska produkter. På onsdagen fick hon pris som årets unga nyföretagare.

Logga in för att följa orten