Kristinestad

Nyhetsbild

Lastbil körde i diket – Hallonen på släpvagnen klarade sig

KRISTINESTAD En lastbil med hallon på släpet körde i diket i Kristinestad i onsdags.

Nyhetsbild

Tre bilar inblandade i krock i Kstadskorsning

Tre bilar som kom från varsin väg på östra sidan i Kristinestad var inblandade i en krock vid lunchtid på torsdagen. Kollisionen skedde i korsningen av Tjärhovsvägen, Tjöckvägen och Lappfjärdsvägen nära stadsbron.

Nyhetsbild

Tjöck skola blir daghem och förskola i höst

För tillfället är aktiviteten i Tjöck skola ganska låg, men till hösten blir det desto mera fart och fläkt då daghems- och förskolebarnen flyttar in. Utöver detta ska också lunchen för Kristinestads skola kokas i Tjöck skola.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Det är midsommarvecka. För den som inte chillar på sommarstugan finns det både fotbollsmatcher att se, terränglopp att löpa och festivaler att gå på. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Öppna portar bland kaptenshus och trädgårdar i Kristinestad

Öppna portar är evenemanget då Kristinestadsborna låter besökare komma in och ta del av de idylliska trähusen och grönskande trädgårdarna. Ett tiotal besöksobjekt är nya.

Nyhetsbild

Hund rev tre får i Sideby – avlivades

På fredagsmorgonen fick polisen in en anmälan om att rivna får hittats i en hage i Långviken i Kristinestad. Där hittades också den skyldige – en hund som varit på rymmen sedan natten mellan onsdag och torsdag.

Nyhetsbild

Peter Grannas ny gymnasierektor i Kristinestad

KRISTINESTAD Nye rektorn vid Kristinestads gymnasium hoppas på mer utbyte med finska gymnasiet samt en tydligare marknadsföring av skolans styrkor.

Nyhetsbild

Kårkulla gick nästan 0,9 miljoner euro på plus i fjol

Bokslutet visar att Kårkulla samkommun gick 894 454 euro och 9 cent på plus i fjol. Pengarna sätts in på kontot för fritt eget kapital där överskott och underskott från tidigare räkenskapsperioder redovisas.

Nyhetsbild

Lax, nypotatis och jordgubbar – det går att få lokalproducerat på midsommarbordet

Midsommaren är räddad. Österbottnisk nypotatis är på väg ut i butikshyllorna och det kommer bra med lax i Kvarken. Till och med frilandsjordgubbarna tycks mogna i tid.

Nyhetsbild

Kristinestad tar över folkhögskolan i Lappfjärd

KRISTINESTAD Övertagandet av Lappfjärds folkhögskola väckte tvivel i stadsfullmäktige på måndagskvällen. Efter omröstning beslöts att Kristinestad tar över verksamheten.

Brand tog skog och förråd vid Lilla Sandjärv – sommarstugor klarade sig

På söndagskvällen bröt en skogsbrand ut vid ett sommarstugeområde på Sandjärvsvägen i Ömossa. Sex brandbilar från Lappfjärd och Kristinestad deltog i utryckningen.

Nyhetsbild

Företag i Sydösterbotten samarbetar för lite med skolor: "Skolorna har den framtida arbetskraften"

Samarbetet mellan företag i Sydösterbotten och yrkeshögskolorna är dåligt. Företagen vet inte hur de ska gå till väga eller vem de ska kontakta för att skapa ett samarbete. Detta ska nu få en ändring.

Nyhetsbild

Markbrand mellan två sommarstugor i Kristinestad

Av okänd anledning började marken mellan två sommarstugor brinna i Kristinestad på söndagskvällen.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Pridefest i Karleby, American car meeting i Pensala, 240 kilometer loppis och Öppna trädgårdar i Kristinestad. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Nytt konstverk i Kristinestad beskriver plats och person

Kristinestad har fått ett nytt offentligt konsertverk. "Frans rum", skapat av bildkonstnären Maria Nordbäck, finns vid Hemslöjdsgården.

Häst fastnade i dike

På tisdagskvällen fick brandkåren i Kristinestad rycka ut för att hjälpa upp en häst som fastnat i ett dike.

Nyhetsbild

Arbetslösheten fortsätter sjunka i Österbotten – fem år sedan det var så här bra

Arbetslösheten i Österbotten har minskat med nästan 20 procent sedan april i fjol. Och den har minskat överallt, också bland ungdomar, långtidsarbetslösa och utlänningar. För ett par år sedan såg det betydligt sämre ut.

Nyhetsbild

Kristinestads hemliga beslut om vården kan inte överklagas

KRISTINESTAD Beslutet som fattades bakom stängda dörrar i mars om att privatisera en del av vården kan inte överklagas. Det var "av beredande karaktär".

Nyhetsbild

Lista: Här hittar du sommarens utställningar

Spana in vår lista över utställningar i Österbotten. Vi vågar nästan lova att här finns något för alla smaker!

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Sommaren inleds med en rivstart med många fester i helgen. Det blir också brandkårsdag, Nice run och amerikansk fotboll. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten i helgen och den kommande veckan!

Nyhetsbild

SFV skickar 300 000 euro med LAFO till Kristinestad

Det återstår mycket jobb för att få folkhögskolan i Lappfjärd att gå runt. SFV ger 300 000 euro åt Kristinestad som stöd.

Nyhetsbild

Privatisering ska garantera nära hälsovård i Kristinestad

Ett eller flera privata företag kan ta över en del av vården i ett sambolag med staden som minoritetsägare. Staden vill trygga närservice och arbetsplatser säger välfärdsnämndens ordförande Anna-Kajsa Blomqvist-Liljeblad (SFP).

Nyhetsbild

Värmen ökar risken för blågröna alger i vattnet – på de här stränderna mäts kvaliteten

Om de varma dagarna fortsätter finns det risk för att badvattnet vid stränderna blir sämre. Det gäller att följa med utvecklingen innan man hoppar i plurret. Här är listan på vilka stränder som testas.

Nyhetsbild

Kristinestad privatiserar en del av vården

Kristinestad begär anbud av företag gällande 30 procent av vården. Staden ska bilda ett gemensamt bolag med det företag som vinner den offentliga upphandlingen.

Nyhetsbild

Österbottningar saknar snabbt bredband – Åland toppar jämförelse

Ålänningarna har bäst tillgång till snabba fasta bredbandsanslutningar. Österbotten ligger långt nere på listan i Kommunikationsverkets jämförelse.

Nyhetsbild

Skarvkolonin utanför Sideby växer för tredje året

För två år sedan misstänkte man att skrämselåtgärder och skott med gaskanon i Sastmola skrämde skarven till Sideby. Nu befarar man att skarven som försvunnit från Pjelaxfjärden också hittat till Norrgårdens (Norrgåsin) som ligger utanför Kilen.

Nyhetsbild

Dilveren ny krögare på Sjögatan

KRISTINESTAD Ismet "Ismo" Dilveren tar över den konkursdrabbade puben och nattklubben på Sjögatan i Kristinestad och kommer även att servera mat.

Nyhetsbild

Skogsbrand slukade mindre båt – hotade hus

KRISTINESTAD Det enda som behövdes var en gnista från ett pannrum. Efter det var elden lös. Brandkåren vill uppmana folk att inte elda i naturen medan det råder skogsbrandsvarning.

Nyhetsbild

Man åtalad för sexualbrott miste kontrollen i rättssalen

En 59-årig man åtalad för sexuellt antastande miste besinningen fullständigt i rättssalen. Han skällde ut såväl åklagaren som kvinnan han hade antastat sexuellt.

Kvinna knivhöggs i Kristinestad – en olycka, hävdar offret

KRISTINESTAD Den 18 april knivhöggs en kvinna född 1982 i ryggen i Kristinestad. Hennes man är misstänkt för dådet – men båda säger att det var en olycka.

Nyhetsbild

Känd Kristinestadsprofil gick ur tiden

KRISTINESTAD En känd Kristinestadsprofil har gått ur tiden. Skolrådet Per-Elof Boström avled på lördagskvällen.

Nyhetsbild

Vindkraft i södra Kristinestad måste utredas mer

Den planerade vindkraftsparken i Västervik-Ömossa kan inte godkännas ännu, beslöt stadsstyrelsen i Kristinestad. Nya ägaren kan bygga utan stöd.

Nyhetsbild

Kristinestad tar över folkhögskolan i Lappfjärd

Med staden som upprätthållare ska nya möjligheter öppna sig. Folkhögskolan i Lappfjärd kan bli "Lafo" igen.

Nyhetsbild

Kristinestad tar över Axxells folkhögskola i Lappfjärd

Axxells folkhögskola i Lappfjärd ska bli kommunal från och med hösten 2019. Ägarna och staden meddelar att Kristinestad tar över.

Dikeskörning i Dagsmark

På måndagsmorgonen vid niotiden körde en äldre man av okänd anledning ner i diket från Dagsmarkvägen i Dagsmark.

Nyhetsbild

Nya bron vid Centralbron klar i sommar

KRISTINESTAD Gång- och cykelbron invid Centralbron i Lappfjärd är farbar till midsommar. I augusti ska samtliga asfaltarbeten i Lappfjärd vara avslutade.

Nyhetsbild

Renovering av rådhuset blir dyrare än väntat

KRISTINESTAD Renoveringen av rådhuset i Kristinestad blir betydligt dyrare än budgeterat – ytterligare 140.000 behövs. Nu avbryts upphandlingen.

Nyhetsbild

Doppa dig i Replot eller spana på gamla bilar – det här händer på valborg och första maj:

LISTA: Kasta vinterpälsen med ett vårskri i Replot eller gå på traditionell marknad i Kristinestad. Någon parad med amerikanska bilar blir det inte i Vasa, men trots det finns det program för bilentusiaster.

Rattfylleri i Lappfjärd

LAPPFJÄRD En 60-årig man körde i diket i Lappfjärd. Han misstänks för grovt rattfylleri.

Nyhetsbild

Han skrev 120 år av Lappfjärds historia som privat projekt

KRISTINESTAD Egentligen skulle han skriva en historik över idrottsföreningen Länken. Men i stället blev det hela Lappfjärds historia.

Nyhetsbild

Djurmatsfabrik och chipsföretag fick utmärkelser

Dagsmark Petfood har valts till det mest lovande tillväxtföretaget i tävlingen Suupohjas tillväxtstig. Weekend Snacks i Kaskö fick ett hedersomnämnande. Företagen tävlar vidare i den nationella finalen i oktober.

Nyhetsbild

Inbrott i grill i Kristinestad – tjuven fick klent byte

En tom kassaapparat och ungefär tio cent fick den person med sig som bröt sig in i Pikkusiskon Grilli på östra sidan i Kristinestad under natten till torsdag. Men de materiella skadorna blev betydligt större.

Nyhetsbild

Kristinestads nya direktör är en kommunikatör

KRISTINESTAD Mila Segervall har jobbat mycket med kommunikation. Det tar hon med sig till nya jobbet som stadsdirektör i Kristinestad.

Nyhetsbild

Nya stadsdirektören kom hem – fick rörande överraskning

Kristinestads nya stadsdirektör Mila Segervall kom hem från måndagens fullmäktigemöte och skulle vika tvätt. Då fick hon en rejäl överraskning.

Nyhetsbild

Segervall valdes enhälligt till ny stadsdirektör

KRISTINESTAD SFP-gruppen hade enats innan mötet och därmed var det klart: Mila Segervall blir ny stadsdirektör i Kristinestad. Valet blev enhälligt.

Nyhetsbild

Mila Segervall valdes till ny stadsdirektör

Kristinestad har fått en ny stadsdirektör. SFP-gruppen hade innan fullmäktigemötet beslutat att ställa sig bakom Mila Segervall och därmed var saken klar. Hela fullmäktige ställde sig bakom valet av Segervall på måndagskvällen.

SFP gruppen i Kristinestad fortsätter diskutera stadsdirektörsvalet på måndag

KRISTINESTAD SFP-gruppen i Kristinestad tog inte något beslut om vem de vill se som stadsdirektör i Kristnestad. Ärendet behandlas igen på måndag.

Nyhetsbild

Inga skott avlossades i misstänkta dråpförsöket i Kristinestad

Den man som misstänktes för ett dråpförsök 8 april är släppt på fri fot. Antagligen tryckte han offret i ögat med en deaktiverad pistol.

Nyhetsbild

Båtförare körde vilse i dimman utanför Sideby

Anhöriga blev oroliga när en man som provkörde sin båt för säsongen inte kom tillbaka på utsatt tid på tisdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Operatör hyr mark för hallar i Björnö hamn

KRISTINESTAD Intresset för hamnen på Björnön verkar växa. Blomberg Stevedoring arrenderar 4 250 kvadratmeter för lagerhallar.

Logga in för att följa orten