Kristinestad

Nyhetsbild

Inga skott avlossades i misstänkta dråpförsöket i Kristinestad

Den man som misstänktes för ett dråpförsök 8 april är släppt på fri fot. Antagligen tryckte han offret i ögat med en deaktiverad pistol.

Nyhetsbild

Båtförare körde vilse i dimman utanför Sideby

Anhöriga blev oroliga när en man som provkörde sin båt för säsongen inte kom tillbaka på utsatt tid på tisdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Operatör hyr mark för hallar i Björnö hamn

KRISTINESTAD Intresset för hamnen på Björnön verkar växa. Blomberg Stevedoring arrenderar 4 250 kvadratmeter för lagerhallar.

Nyhetsbild

Styrelsen tog inte ställning i valet av stadsdirektör i Kristinestad

Åsa Blomstedt och Mila Segervall går i princip jämnstarka in i det slutliga valet av stadsdirektör i Kristinestads fullmäktige. Styrelsen föreslår att en av dem väljs.

Nyhetsbild

Mäktiga toner fyllde Kristinahallen i stor show

Över 500 personer såg lördagens första föreställningen av Hollywood Show i Kristinahallen, med över 100 personer på scen.

Nyhetsbild

Så tycker duon som vill bli direktör i Kristinestad

Få stadens hus i skick, hålla ställningarna i vård- och landskapsreformen, stävja befolkningsminskningen, utveckla en näringslivsstrategi. VBL ställde fyra frågor till Åsa Blomstedt och Mila Segervall som bägge vill bli stadsdirektör i Kristinestad.

Polisen utreder vanvård i Lappfjärd som djurskyddsbrott

Förra veckans fredag tvingades veterinären att avliva minst ett får på gården i Lappfjärd. Flera brister hittades vid en omfattande inspektion i tisdags.

Misstänkt i pistoldrama häktades

KRISTINESTAD En 31-årig man från Kristinestad häktades i Österbottens tingsrätt på onsdagen, på sannolika skäl misstänkt för dråpförsök och för olaga hot.

Nyhetsbild

Han skriver historien om sin by – och den tar aldrig slut

Lasse Backlund dokumenterar Dagsmark på nätet. Nu får han Svenska Folkskolans vänners folkbildningsmedalj för sitt arbete. Ett arbete han hoppas att aldrig tar slut.

Pistoldramat i Kristinestad: Den skadade har fått lämna sjukhuset

Den person som skadades i ögat vid söndagsmorgonens bråk i Kristinestad har nu fått lämna sjukhuset. Polisen har på tisdagen förhört de som var på plats i huset vid pistoldramat, som utreds som misstänkt försök till dråp. Det kan ha varit en gaspistol som avfyrades.

Nyhetsbild

Kristinestad förlänger inte ansökningstid – valet mellan två SFP-politiker

Det blir ingen förlängd ansökningstid för stadsdirektörstjänsten i Kristinestad. De två finalisterna till stadsdirektörstjänsten i Kristinestad, Åsa Blomstedt och Mila Segervall har intervjuats, och lämplighetstestas denna vecka. På måndag föreslår stadsstyrelsen vem som väljs. Fullmäktige väljer ny stadsdirektör.

Yle: Döda lamm hittade i Lappfjärd – polisen misstänker djurskyddsbrott

Döda lamm och tackor i dåligt skick anmäldes till polisen.

Nyhetsbild

Oklart hur skadan uppstod - utreds som försök till dråp

UPPDATERAD Tillståndet för den man som skadades i ett bråk i Kristinestad på söndagsmorgonen är stabilt. Något vapen har inte påträffats och polisen är osäker på om skadan uppkommit av handeldvapen. Händelsen utreds som försök till dråp.

Nyhetsbild

Polisoperation i Kristinestad – en person gripen

UPPDATERAD 13.49 Polisen bekräftar att en polisoperation har pågått i Kristinestad efter en skottlossning på söndagsmorgonen och att en person gripits i samband med den.

Nyhetsbild

Vårmarknad pågår i Kristinestad

Uppdaterad. Omkring 150 försäljare säljer sina produkter på vårmarknaden i Kristinestad som inleddes på lördagen och fortsätter på söndag.

Blomstedt och Segervall intervjuas i dag

Under tisdagen intervjuas de två finalisterna för stadsdirektörstjänsten i Kristinestad, Åsa Blomstedt och Mila Segervall.

Nyhetsbild

Rattfylleri och dikeskörning i Kristinestad på söndagen

KRISTINESTAD På söndagen fick polisen ta itu med en rattfyllerist som misstänks ha kört utan giltigt körkort och hjälpa en man som tappade kontrollen över sin bil.

Forsten återtog ansökan

UPPDATERAD. Timo Forsten återtog sin ansökan till stadsdirektörstjänsten i Kristinestad på tisdagskvällen och nu är det två kvar i racet.

Nyhetsbild

Kristinestad blir residens för konstnärer

Fyra konstnärer från lika många världsdelar får residens i Kristinestad i juni. Samtidigt blir det premiär för ett nytt konstevenemang.

Nyhetsbild

Miljonerna rullar in till Kristinestad igen

KRISTINESTAD Kristinestad kan visa ännu ett lysande bokslut och koncernen visar ett överskott på 3,1 miljoner euro. Nu ska utvecklingen fortsätta, säger stadsdirektören.

Nyhetsbild

Museientusiast får egen gata i Kristinestad

Entusiasten Jouni Harju, som byggde upp sjöfartmuseet i Kristinestad, får en gata uppkallad efter sig. Det är ny gata mellan Sjöfartmagasinet och lekparken i Badhusparken.

Nyhetsbild

Tre intervjuas för jobbet som stadsdirektör i Kristinestad

Processen med att rekrytera en ny stadsdirektör går vidare i Kristinestad. Av de sex personer som sökt tjänsten kommer nu tre att kallas till intervju.

De här gatorna får ny asfalt i Kristinestad

Kristinestad har reserverat mera pengar än tidigare år för ny beläggning av vägar och gator. Nu har man listat vilka gator som ska få ny asfalt. Det blir också en ny cykelväg på Östra sidan.

Nyhetsbild

Nej till gratis dopp för äldre i Kristinestad

Nej, svarade Kristinestad på initiativet om gratis simning för 70 år fyllda. Nya förslag som ökar utgifterna måste noga övervägas.

Kristinestad kräver att staten åtgärdar Perusvägen

Perusvägen är i risigt skick tycker Kristinestad och kräver att staten redan under våren presenterar förslag på åtgärder jämte tidtabell för dessa.

Hemligt ärende avslutar fullmäktiges möte i Kristinestad i kväll

Kamerorna släcks, publiken visas ut ikväll onsdag när Kristinestadsfullmäktiges sista paragraf är klassad som sekretessärende. Inte helt ovanligt om det handlar om avtalsförhandlingar, säger jurist.

Nyhetsbild

Utpressare fastnade på viltkamera i Kristinestad – får fängelse

I RÄTTEN Han skrev ett anonymt hotbrev och krävde 15 000 euro av sin granne. Men offrets barnbarn var inte dum han. Han placerade en viltkamera i trädet, och utpressaren fastnade på bild.

Nyhetsbild

Sex vill bli stadsdirektör i Kristinestad

Sex personer har sökt tjänsten som stadsdirektör i Kristinestad. Två lokalpolitiker finns med bland de sökande, Åsa Blomstedt, som är stadsstyrelsens ordförande, och Mila Segervall.

Polisen hittade försvunnen kvinna

KRISTINESTAD En kvinna gick vilse i skogen i Ömossa i går. Efter fyra timmar hittades hon av en polishund.

Nyhetsbild

Biblioteket i Lappfjärd flyttar till gammal skola

Biblioteket i Lappfjärds skola får maka på sig för den kreativa undervisningen med öppen inlärningsmiljö utan väggar.

Behöver inte miljölov för vindkraftverk

Huikku tuulivoima behöver inget miljötillstånd för sitt vindkraftverk på 3,45 megawatt Björnön i Kristinestad.

Nyhetsbild

Kristinestad vill inte att Österbottens djupaste hamn g(l)öms bort

Faktumet att landskapets djupaste hamn finns på Björnön bör lyftas fram. Kristinestad kräver att hamnen ingår i den sydösterbottniska tillväxtkorridoren österut.

Kristinestad vill lyfta vägar i landskapsplanen

Vägen till Björnö hamn är en av de vägar stadsstyrelsen betonar i sitt utlåtande om landskapsplanen.

Nyhetsbild

Hon bekräftar att hon söker direktörsjobbet i Kristinestad

Kristinestad Med en vecka kvar är det fortfarande ingen som sökt jobbet som ny stadsdirektör i Kristinestad. Lokalpolitikern Mila Segervall (SFP) är den första att ge rakt besked. Hon ska söka tjänsten. Flera andra säger sig överväga, eller vill inte kommentera.

Nyhetsbild

Varg gick mellan husen i Kristinestads centrum

På fredagsmorgonen observerade flera boende i området kring Älgvägen i Kristinestads centrum vargen som makligt tog sig fram mellan husen. Skrämmande, tycker Ulla Iisakkala som såg den 20 meter utanför köksfönstret.

Nyhetsbild

Hesburger öppnar i Lålby

Kristinestad Snabbmatskedjan Hesburger har 271 restauranger i Finland, men Sydösterbotten har varit en vit fläck. I maj öppnas en hamburgerrestaurang i ABC-stationen i Lålby.

Nyhetsbild

Flislager brann i Tjöck

KRISTINESTAD Det började brinna i ett flislager på Mörtmarksvägen i Tjöck vid sextiden på måndagsmorgonen.

Nyhetsbild

78-åring får hård dom i skroträttegång

I RÄTTEN Fem personer, tre av dem från Kristinestad, döms till villkorligt fängelse och skadestånd för grova skattebrott. De handlade med skrot, men betalade inte skatt för alla transaktioner.

Daghemsbygge kan starta i höst i Kristinestad

Om allt går enligt tidtabell står det nya daghemmet i Kristinestad klart våren 2020. Klartecken har getts för att bygget, som kraftigt försenats på grund av besvär.

Nyhetsbild

Fortum underkänner jordkabel

Att gräva ner jordkabel långa sträckor blir för dyrt. I värsta fall kan det äventyra planerna på vindkraftsparken i Böle-Pjelax, enligt Fortum som förespråkar luftburna kraftledningar till elstationen i Kristinestad – mot stadens vilja.

Nyhetsbild

75 församlingar vill ge kraft till förändring

I Kristinestad jobbar alla församlingar ihop i den ekumeniska kampanjen "Kraft till förändring". Den genomförs av 75 församlingar i svenska och finska Österbotten i mars.

Nyhetsbild

El från skogen i Ömossa räcker till 30 000 hem

Alla 34 vindkraftverk i Ömossa är nu klara och levererar el till nätet. Och de verkar leverera vad de ska.

Nyhetsbild

Kebu får tyskt pris för elektronisk musik

Musikern och kompositören Sebastian "Kebu" Teir, med rötter i Sideby och bosatt i Esbo, har vunnit Schallwelle Award – det tyska priset för elektronisk musik – som Bästa artist 2017.

Kristinestad inleder rekrytering av ny stadsdirektör

Förhoppningen är att en ersättare till Riitta El-Nemr väljs redan i april.

Kristinestad utmanar skogsbolagen i hovrätten

KRISTINESTAD Det blir en rond till mellan Kristinestad och skogsbolagen. Stadsstyrelsen beslöt enhälligt pröva ärendet i Helsingfors hovrätt. Även Vasa går vidare.

Nyhetsbild

Henrik Antfolk vill till landskapets fullmäktige

Jobbet med att hitta kandidater till landskapsfullmäktige är i gång i Kristinestad. Henrik Antfolk vill bli en av dem.

Nyhetsbild

Musik och ljud grunden på Axxell i Lappfjärd

UTBILDNING Axxell Lappfjärd, Lafo, har i år breddat utbudet av ­kortkurser. Filmljud är en av ­nyheterna i kursutbudet.

Nyhetsbild

Nanna har sett människohandeln på nära håll: "Vem ska man ruska om när ingen tar ansvar?"

DAGSMARK Kvinnan flydde till Kristinestad för att komma undan sin hallick. Två år senare skickades hon tillbaka till samma stad som hon rymt från. För Nanna Rosengård, som jobbat mycket med människohandelsoffer, blev det en vändpunkt.

Nyhetsbild

Gratis halkskydd för äldre blev succé i Kristinestad

Mer än hälften av alla Kristinestadsbor över 70 år har nu hämtat ut ett halkskydd. Tanken är att spara pengar på vården.