Kristinestad

Polisen körde på travbanan i jakten på misstänkt rattfyllerist

Kristinestad Nu kommer förklaringen till varför en polisbil körde på travbanan i Kristinestad. Patrullen var på jakt efter en misstänkt rattfyllerist och obekanta med omgivningen kom de då in på travbanan.

Nyhetsbild

Tvåspråkig utbildning ska råda bot på akut vårdarbrist

Det råder stor brist på tvåspråkig vårdpersonal i Sydösterbotten. Därför utreder nu Kaskö och Kristinestad tillsammans med Vamia intresset för en närvårdarutbildning i området.

Nyhetsbild

Premiär för nytt motionslopp genom tre byar i Kristinestad – "Ett riktigt lågtröskellopp"

Byarna Härkmeri, Henriksdal och Skaftung tog initiativ till ett eget motionslopp. På söndag går startskottet för "Tre byars runda".

Nyhetsbild

Landsbygdsforskare: Hoppas på nya lösningar på hur landsbygden kunde utvecklas

Bergö, Maxmo och Kristinestad är med i unikt finlandssvenskt forskningsprojekt om landsbygdens framtid. Under sommaren har speciellt barnfamiljer och äldre fått tycka till.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Juthbacka marknad och Toughest på Norrvalla, men också internationellt fyrveckoslut och fisketävling i Vassor. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Kvinnan har erkänt bränderna – därför tände hon på

BRÄNDERNA I KRISTINESTAD. Den 61-åriga kvinnan som är häktad misstänkt för att ha anlagt bränderna i Kristinestad har nu uppgett sitt motiv. Hon hade tråkigt.

Nyhetsbild

"Aktuellt med ny ansökan om skarvbekämpning i Sideby"

I fjol räknade Finlands miljöcentral antalet skarvbon i Kristinestad till 180. I år är de 820, absoluta merparten på Norrgårdsen utanför Sideby. Kristinestad-Storå fiskeområde överväger nu en tredje ansökan om undantagslov för skarvbekämpning. De två senaste gångerna har det blivit avslag.

Nyhetsbild

Antalet skarvbon har mer än fördubblats i Karleby och Kristinestad

Antalet skarvbon har minskat i Österbotten. Men det är bara fråga om en minskning på sju procent. I Karleby och Kristinestad har antalet skarvbon mer än fördubblats, medan skarvarna verkar ha övergett Närpes som häckningsort.

Nyhetsbild

61-åriga kvinnan häktades – risk för fler bränder annars

På onsdag eftermiddag häktades den 61-åriga kvinnan som är misstänkt för att ha anlagt bränderna i Kristinestad. Nu har polisen två veckors arbetsro för att ta reda på hennes motiv.

Nyhetsbild

Polisen: Vi har rätt person i förvar – Kristinestadsborna kan andas ut

KRISTINESTAD Polisen vill inte berätta vad kvinnan som är misstänkt för de anlagda bränderna i Kristinestad sagt i förhören. Men polisen är nu säker på att hon är personen bakom bränderna.

Nyhetsbild

Blågrönt i Molpe och Karperö – övriga stränder badvänliga

Tills vidare pekar algrapporten på att de blågröna algerna lyser med sin frånvaro – förutom i Karperöfjärden och vid Molpe badstrand. Under veckan klarnar det även om intestinala enterokocker eller escherichia coli-bakterier finns vid badstränderna i Österbotten.

Nyhetsbild

Viking Lines vd kopplar av i Sideby – "Många slåss om färjpassagerarna"

KRISTINESTAD Effektivare energiförbrukning blir allt viktigare inom färjtrafiken för att spara både pengar och miljö. Ny teknik är centralt här, konstaterar Viking Lines vd Jan Hanses.

Nyhetsbild

Psykiater: Pyromani en allvarlig störning som är svårbotad

De anlagda bränderna i Kristinestad väcker frågan: Har vi att göra med en pyroman? Psykiater Hannu Lauerma hoppas att så inte är fallet, för pyromaner är svåra att stoppa och ännu svårare att bota.

Nyhetsbild

En person omkom i krock mellan personbil och långtradare

UPPDATERAD 20.12 Klockan 14 på måndagen kom larmet om att en personbil och en långtradare hade krockat på riksväg 8 i Kallträsk i Kristinestad. Personbilsföraren omkom i krocken. Så vitt polisen visste vid 16.40-tiden hade långtradarchauffören inte fått några större fysiska skador.

Nyhetsbild

Bränderna i Norrstan upprör Kristinestadsbor

Det hade kunnat sluta riktigt illa, säger Jaakko Kallio och Jouko Kaunio när de bekymrat betraktar de båda brandplatserna intill det gamla daghemmet i Kristinestad. Där har det nu brunnit två söndagsmorgnar i följd.

Nyhetsbild

Trafikolycka stänger riksåttan i Kallträsk

KRISTINESTAD Klockan 14 kom larmet om att en personbil och en långtradare hade krockat på riksväg 8 i Kristinestad. Olycksplatsen är ungefär 600 meter från Kallträsk i riktning mot Ömossa. Olycksplatsen är nu stängd för trafik.

Nyhetsbild

Branden upptäcktes i sista sekund: "Det finns byggnader åt alla håll"

Kristinestad

Branden i Norrstans byggnadstäta trähuskvarter upptäcktes i grevens tid. Om elden fått härja fritt lite längre hade den hunnit sprida sig till fler byggnader.

Nyhetsbild

Kvinna i 60-årsåldern misstänkt för bränderna i Kristinestad – motivet ännu oklart

Polisen har gripit en kvinna i 60-årsåldern misstänkt för de anlagda bränderna i Kristinestad. Hon misstänks för fyra fall av sabotage och ett försök. Motivet är okänt.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Konstens natt i Vasa och Vasa marsch, men också Power Truck show i Alahärmä och 1700-talsmarknad i Storkyro för den som vill ta sig till grannkommunerna. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Ungdomar räddade grannens uthus vid Kolargränden

KRISTINESTAD

UPPDATERAD. Det var fem ungdomars rådiga ingripande som räddade uthuset vid Kolargränden i Kristinestad. Uthusets brädfoder och stockar sveddes av elden men skadorna blev små.

Nyhetsbild

Två byggnader brann i centrum av Kristinestad

UPPDATERAD Flera bränder har härjat i Norrstan i Kristinestad på kort tid. En ungefär hundra kvadratmeter stor lagerbyggnad brann på Kolargränden vid 4.30-tiden på söndagsmorgonen. Vid 7-tiden kom larm om ett uthus som brann på Västra Långgatan.

Järnspett uppfattades som gevär - ledde till polisinsats i Lappfjärd

Uppdaterad. Ett larm om en man som skulle ha viftat med ett hagelgevär ledde till en polisoperation i Lappfjärd natten till lördagen. Men larmet var falskt - det var ett järnspett.

Nyhetsbild

Polisen misstänker att bränderna var anlagda

Kristinestad Två bränder inom en vecka i samma område i Norrstan i Kristinestad. Polisen misstänker att bränderna var anlagda och efterlyser tips från allmänheten.

Nyhetsbild

Morgontidig granne slog larm om branden i Kristinestad

KRISTINESTAD

Det var en observant granne som upptäckte söndagens brand i Norrstan i Kristinestad. Grannen var uppe tidigt och noterade då rök, och larmade brandkåren vid 4.20-tiden.

Nyhetsbild

Blixten slog ner 4500 gånger – mestadels i Österbotten

ÖSTERBOTTEN På söndagen slog blixten ner 4500 gånger i Finland. Största delen av nedslagen skedde i Österbotten. Åskvädret fortsätter de närmaste dagarna, säger jourhavande meteorologen.

Nyhetsbild

Kristinestadsföretagare: Världsarvsstatus ger synlighet, fler besökare och klirr i kassan

KRISTINESTAD Näringslivet ser positivt på att Kristinestad söker status som världsarv. Man hoppas det skulle leda till att fler hittar till staden.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Det här är veckan som innehåller evenemang med spännande namn: "14 sätt att beskriva regn", "Pink Skithouse Party 2.1" och "folkdräktens vädringsdag." Vi presenterar ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Gammalt hus totalförstört i trästadskvarter

KRISTINESTAD En mindre byggnad på Västra Långgatan totalförstördes i en brand på söndagsmorgonen. Det är den andra branden på kort tid i trähuskvarteren i stadens centrum.

Nyhetsbild

Harriet Lindelöf-Sahl hedersmedborgare i Kristinestad

KRISTINESTAD

Harriet Lindelöf-Sahl är Årets hedersmedborgare i Kristinestad. Hon inledde sjusovardagen med ett morgondopp i Stadsfjärden.

Nyhetsbild

Älgkrock i Tjöck – inga personer skadades

Under torsdagskvällen inträffade en älgkrock längs riksåttan nära gränsen mellan Kristinestad och Närpes.

Två män anhållna efter knivhuggningen i Dagsmark

Kristinestad UPPDATERAD. Polisen har nu anhållit två män misstänkta för inblandning i knivhuggningen i Dagsmark, Kristinestad på måndagen. Offret har hörts av polis och väntas snart få lämna sjukhuset.

Nyhetsbild

Misstänkt grov misshandel i Dagsmark

KRISTINESTAD En knivhuggning inträffade i Dagsmark i Kristinestad på måndagsmorgonen. En man i 40-årsåldern greps på platsen misstänkt för grov misshandel. När polisen anlände till platsen var offret vid medvetande. Han fördes för vård till sjukhus och enligt uppgifter nu är han inte allvarligt skadad.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Jakobs dagar, Korsholms musikfestspel och Botniacyklingen. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Museiskyddad byggnad brann i Kristinestad

KRISTINESTAD Strax efter klockan 5:30 på söndagsmorgonen fick räddningsverket larm om att en uthusbyggnad brann i centrala Kristinestad.

Nyhetsbild

Dans och ädel lax då Skaftung har familjär fest

Det är traditionsenlig Laxdans i Skaftung på lördag den 21 juli. Duon Fenix spelar dansmusik i uf-lokalen. Vbl ställde fem frågor till Skaftungbon Fred Berg, en halvan av Fenix, inför spelningen.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Nu börjar EM i fotboll för 19-åringar, med spännande matcher i Vasa och Seinäjoki. Det blir också spökpromenad i Kristinestad, nostalgivandring i Kronoby och fruntimmersmarknad i Korsholm. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Brandmän sökte orm i Fischars

KRISTINESTAD Strax före midnatt på lördagen fick brandkåren larm om en orm som eventuellt tagit sig in i ett hus på Fischarsvägen i Sideby, Kristinestad.

Nyhetsbild

300 svin i diket i Lappfjärd – trafiken på Bötomvägen påverkades

VIDEO En grisbil körde av okänd anledning i diket på Bötomvägen i Lappfjärd, Kristinestad, på tisdagseftermiddagen. Av de närmare 300 svinen som fanns i lasten tvingades räddningsverket avliva en del på platsen.

Nyhetsbild

Fia bygger upp sin egen lantgård i Skaftung

Sofia Rönn föddes i Nykarleby centrum. Men sedan tonåren har lantbruk varit hennes grej, och nu har hon sin egen lantgård – i Kristinestad.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kyrkogårdsvandring i Närpes, trailrun på Bergö, familjedag på slagfältet i Oravais och massa musik i Vasa. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Inbrott i apoteket i Lappfjärd - polisen ber allmänheten om tips

LAPPFJÄRD Tidigt på fredagsmorgonen utsattes apoteket och en närliggande butik i Lappfjärd för inbrott.

Nyhetsbild

Kristinestad söker världsarvsstatus – men högst fyra objekt kan nomineras från Finland

Kristinestad gör ett nytt försök att få med trähusstaden på Unescos världsarvslista.

Nyhetsbild

Städer lägger ned processen mot virkeskartellen

Vasa, Kristinestad och övriga 30 involverade kommuner överklagar inte till hovrätten i skadeståndsmålet mot tre skogsbolag.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Tomatkarneval i Närpes, Vörådagar, Wasa footboll cup, premiär på "Lemmy badade aldrig i Närpes å" på Närpes Teater och mycket, mycket mer. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Fem företag intresserade av att sköta delar av vården i Kristinestad

Fem företag anmälde intresse att delta i förhandlingar om delar av öppenvården i Kristinestad.

Nyhetsbild

Gratis preventivmedel i Kstad från årsskiftet

Motionen om kostnadsfritt preventivmedel för ungdomar i Kristinestad har godkänts av välfärdsnämnden. Det innebär att preventivmedlen blir gratis från årsskiftet för unga i åldern 13-25 år, förutsatt att budgetmedel beviljas i höst.

Nyhetsbild

Anette Norrgrann valdes till MI-rektor i Kstad

Med rösterna 6-3 valdes Anette Norrgrann till rektor för Kristinestads medborgarinstitut.

Nyhetsbild

Förslag: gratis preventivmedel åt unga i Kristinestad

Dela ut gratis preventivmedel åt unga från årsskiftet. Det förslaget tar politikerna i Kristinestad ställning till på torsdag.

Nyhetsbild

Åklagare väcker åtal för misstänkt röstköp i Kristinestad

Det misstänkta röstköpet i Kristinestad tas till tingsrätten. När det gäller fallet i Närpes blir det ingen rättegång.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Kilen i Sideby fyller 50, pjäsen om Zacharias Topelius har premiär på Kuddnäs i Nykarleby och i Maxmo ordnas välgörenhetsloppet Spring undan cancer 2.0. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Logga in för att följa orten