Malax

Nyhetsbild

Idolvinnare öppnar säsongen i Åminne folkpark– resten av sommarprogrammet klart

MALAX Åminne folkparks sommarprogram är spikat. Lasse Stefanz kommer traditionsenligt till Malax – där folksparkssäsongen inleds med svenska Idolvinnaren Chris Kläfford.

Nyhetsbild

Malaxföretag ska erövra världen med anläggningar som tillverkar lastpallar

Maskiner och anläggningar som tillverkar lastpallar. Det är en nisch som Malaxföretaget Mikrometalli tänker erövra. Det ser bra ut. Orderboken är så gott som full för 2018. Men bristen på arbetskraft är ett hinder för tillväxt.

Nyhetsbild

Fortsättningsvis mest fettfri mjölk i Malax skolor och daghem

MALAX Bildningsnämnden i Malax beslöt i tisdags att inte ändra kommunens policy att servera fettfri mjölk i skolorna och daghemmen i kommunen. Däremot gav nämnden möjlighet att enskilda enheter kan servera ettans eller lättmjölk.

Ännu osäkert var den finska förskolegruppen i Malax ska vara i höst

MALAX Finska skolan i Malax behöver utrymme för en förskolegrupp. Finska skolnämnden föreslog att gruppen kunde få ta över bibliotekets lokaler i Övermalax skola.

Nyhetsbild

Petalaxprojektet ska se till att Petalax utvecklas åt rätt håll

Det nedlagda bankkontorets giroinkast har gjorts om till en idélåda. Symboliken är inte långsökt: Petalaxborna jobbar med många medel för att kommundelen ska utvecklas åt rätt håll.

Nyhetsbild

Lisbet om sonens könsbyte: "Det var aldrig meningen att Andrea skulle vara pojke"

PETALAX Det har varit tunga och jobbiga år. Det hymlar inte Lisbet Östman med. Men i dag vet hon att könskorrigeringen var nödvändig för att dottern Andrea skulle kunna bli lycklig.

Nyhetsbild

Malaxbon Kristoffer Nykopp är årets drogförebyggare

Ungdomsledaren Kristoffer Nykopp i Malax har utsetts till årets drogförebyggare. I sitt arbete är han alltid sig själv för att vinna ungdomarnas förtroende.

Nyhetsbild

Kolnebackens skola säljs till högstbjudande

MALAX Kolnebackens skola i Långåminne ligger nu ute till försäljning. Skolan säljs till den som bjuder högst – om Malaxfullmäktige godkänner affären.

Nyhetsbild

Alla tiders hockeykarneval spelades i Malax

ISHOCKEY Malax IF stod i helgen värd för den nittonde finlandssvenska hockeykarnevalen. Cirka 200 juniorer deltog och i finalen var Nashville Predators vassast.

Nyhetsbild

Petalax ska utvecklas med EU-pengar

Nu ska Petalaxnejden utvecklas och en ny byaplan ska tas fram.

Nyhetsbild

Populärt Apolloprojekt tar högstadie- och gymnasieelever i Petalax ända till Cape Canaveral

Apolloprojektet förenar både många skolämnen och två skolor, Högstadiet i Petalax och Gymnasiet i Petalax. Det tar visserligen inte sina deltagare ända till månen, men väl till Cape Canaveral i Florida, där de flesta rymdraketerna skjuts upp.

Nyhetsbild

Det blir karnevalstämning i Malax – hockeyjuniorer intar ishallen

ISHOCKEY Två och ett halvt år efter att ishallen blev klar står Malax IF värd för den finlandssvenska hockeykarnevalen – och lockar massor av ungdomar.

Nyhetsbild

Malaxbo prisas för sitt 4H-engagemang

Mia Gull får utmärkelsen Årets 4H-verksamhetsledare.

Nyhetsbild

Nu släpps biljetterna till musikfestival på Bergö

NÖJE Festivalen Skärifolk vill inte vara beroende av dyra internationella artister. Istället lyfter festivalen fram lokal musik.

Nyhetsbild

Malax gör sitt näst bästa bokslut på tio år

Malax sällar sig till de kommuner som gör ett gott bokslut för 2017. Resultatet, 612 477 euro, är det näst bästa de senaste tio åren.

Malax slår fast riktlinjer för motionsflödet

MALAX En del av de cirka 50 motioner som väntar på slutbehandling i Malax kommun har hunnit bli över tio år gamla. Då fullmäktige nu höll sin årliga genomgång av motioner och initiativ tillsattes en arbetsgrupp som ska se över principerna för behandlingsprocessen.

Nyhetsbild

Girl power var temat för dagen

MALAX "Jättebra" och "sådant här behövs absolut" var några av kommentarerna om den första Girl power-dagen som ordnades i Malax.

Nyhetsbild

Nytt krögarpar tar över restaurangen vid Åminne folkpark

MALAX Sommaren 2018 tar ett nytt krögarpar över verksamheten på Åminne folkpark. Jan Peter Ivars och Madelene Vikstrand väntar ivrigt på våren och säsongsöppningen.

Nyhetsbild

Girl power-dag i Övermalax på lördag – "nu är det dags att stärka flickorna och kvinnorna"

MALAX Alltför många saker tynger ner flickor och kvinnor. Nu är det dags att svänga trenden och få upp känslorna. Det är Isabel Flemmings tanke bakom girl power-dagen som hon är med och arrangerar.

Nyhetsbild

Folk kör okontrollerat med bil över isen i Malax: "Snart händer det en olycka"

MALAX Det finns färdigt uppkörda bilspår på isen i Åminne. Ändå viker många av från dem och riskerar därför att köra ner i farliga strömhål. Malaxbon Ralf Runonen vill nu varna folk innan det sker en olycka.

Varg rör sig också i Övermalax

MALAX Under onsdagen gjordes fyra synobservationer av en varg som under veckan rört sig längs ett stråk från Långåminne till Paxal i Malax.

Nyhetsbild

Pixnekliniken fick lyckad nystart

Pixnekliniken har fått en bra nystart, i ekonomiska termer mätt. Men det bästa, enligt personalen, är att kliniken har ett bra team med goda kontakter till klienterna och deras hemkommuner och, kort sagt, står för ett positivt tänkande.

Nyhetsbild

Vindpark i Malax höjer sig i kampen om statens energistöd

MALAX Långmossa Wind Park i Malax har gjort allt för att ta projektet vidare. För två år sedan föll vindparken utanför stödsystemet. Nu tar bolaget in den senaste vindkraftstekniken för att på allvar utmana när staten delar ut energistöd.

Nyhetsbild

Malax hvc kunde inte betjäna på finska – i Kaskö har man problem med svenskan

Malax-Korsnäs hälsovårdscentral fick en anmärkning för att man inte kunde ge full betjäning på finska. Det är nu åtgärdat. Men i Kaskö kan man fortfarande inte garantera läkarservice på svenska.

Nyhetsbild

Unikt projekt – psykologi på universitetsnivå redan i gymnasiet

En grupp gymnasister har ägnat två dagar åt psykologistudier på universitetsnivå. Det utan att sätta sin fot i en högskolestad – studierna har skett i Gymnasiet i Petalax.

Nyhetsbild

Snart börjar det hända på Söderfjärdsbacken

MALAX Inte mindre än 132 tomter är inplanerade på det nya bostadsområdet på Söderfjärdsbacken i Malax. De är större än detaljplanetomter brukar vara och har alla sina särdrag.

Skoleleverna i Bergö och Yttermalax blir fler

Bergö skola har nästa läsår 26 elever, vilket är två fler än nu, och Yttermalax 145 elever, vilket innebär en ökning med tio elever.

Nyhetsbild

Irakiske Zaid Ezzi: "I Malax hör jag hemma"

MALAX Skratt, sång och musik fyllde Bygdegården i Malax på onsdagskvällen. Det är vändagsfest för gamla och nyinflyttade Malaxbor, och precis som tidigare är många gäster asylsökande. Integrationen i Malax fungerar bra, säger de.

Jessica Majors rektor i Petalax för ett läsår

PETALAX Specialläraren Jessica Majors förordnas till rektor för Petalax skola nästa läsår, beslöt bildningsnämnden på tisdag kväll.

Tanja Forslund ny kurator i Malax

MALAX Politices magister Tanja Forslund har fått halvtidstjänsten som ansvarig kurator i Malax. Bildningsnämnden utsåg henne på sitt möte på tisdag kväll.

Nyhetsbild

Malax och Pixnekliniken får mer uppbackning från Åland

MALAX Den åländska kommunen Jomala ansluts till värdkommunsamarbetet kring Pixnekliniken.

Nyhetsbild

Video: Mat integrerar i Malax - "en chans att träffa nya vänner"

MALAX Enligt ett gammalt talesätt är Malaxbor kända för att vara matglada. Kommunen tar det här ett steg längre och använder matlagning för att integrera nyinflyttade Malaxbor och personer med utländsk bakgrund.

Nyhetsbild

Malax och Korsnäs rör inte soptransporterna – var och en får välja själv

MALAX Både Malax och Korsnäs säger blankt nej till att på något sätt justera avfallshanteringen. Bägge kommunerna vill fortsätta med nuvarande system; fastighetsinnehavaren bestämmer.

Nyhetsbild

Arkitekten: Boendets fasad får andas fritt och åldras vackert

MALAX Förslaget till färgsättning av det nya serviceboendet i Yttermalax väcker blandade känslor. För spräckligt, säger en. Grått som gamla lador, säger en annan. Unikt men ändå traditionellt, säger en tredje.

Nyhetsbild

Hall brann i Petalax – 19 enheter kämpade mot elden

PETALAX En stor hall brann i Petalax. Branden var stor och 19 enheter var på plats.

Nyhetsbild

"Det känns inte som att flytta till utlandet"

PETALAX De flesta som prövar att bo utomlands flyttar innan de fått barn. Ett undantag är familjen Ribacka från Petalax – föräldrarna Anna och Andreas samt barnen Natasha, tio år, Joanna, tre, och Jennifer, nästan två, som strax före nyår tog båten över till Umeå.

Nyhetsbild

Smulter prisbelönas för sina bragder – träningen förblir en del av livet

KRAFTSPORT Inom ramen för finlandssvensk idrott är Fredrik Smulter ett av de största namnen genom tiderna. På lördagskvällen blev han först med att tilldelas bragdmedaljen för andra gången, men Smulter hann inte på galan. Han var i Lappo och i egenskap av tränare för Malax IF:s ishockeylag i division 2.

Nyhetsbild

Fritidshus togs av lågorna

Uppdaterad söndag kl. 8.20 På lördagskvällen började en tom sommarstuga brinna i Vägviken i Petalax. Inga personer skadades i branden.

Malax köper mossmark för att trygga vattnet

Malax kommuns köp av en stor del av Våtmossen är nu godkänt. Priset är högt, men kommunen kan inte riskera grundvattentillgången, konstaterade flera fullmäktigeledamöter då affären klubbades av.

Nyhetsbild

Malax kammade hem 1,9 miljoner till serviceboendet

MALAX

Malax får drygt 1,9 miljoner euro i stöd för bygget av ett nytt effektiverat serviceboende. Det är cirka 40 procent av byggkostnaderna som väntas bli närmare fem miljoner. På torsdag kväll godkändes huvudritningarna.

Nyhetsbild

Österbottniska kommuner stödjer vargjakt

MALAX Malax samlar just nu in stöd för vargjakt från kommunerna mellan Kristinestad och Larsmo. Eftersom beslutet väntas denna vecka skickade kommundirektör Mats Brandt på torsdagen in en mellanrapport till jaktchef Stefan Pellas.

Nyhetsbild

Beslut om vargjakt i slutet av veckan

Malax Jägare i Närpes och Malax vill få undantagslov för att skjuta sex vargar. Beslutet kommer snart.

Vattenledning brast i Malax - orsakar avbrott i vattendistributionen

MALAX Ett vattenledning brast i Malax centrum i morse och orsakar avbrott i vattendistributionen, meddelar Malax vatten. Ett 30-tal hushåll påverkas av läckaget.

Nyhetsbild

Vargar tros orsaka viltolyckor på riksåttan i Malax

MALAX De senaste veckorna har fyra älgkrockar och en hjortkrock inträffat på en kort sträcka av riksåttan i Malax. Orsaken är varg, säger storviltsassistenten Folke Ahlholm.

Nyhetsbild

Älgkrock i Malax

MALAX En personbil krockade med en älg i fredags. Inga personskador uppkom.

Nyhetsbild

Pop up-affär skapar omväxling i Petalax

PETALAX Pop up-affären i Petalax, som återuppstår varje fredag, har ett vinnande koncept. Kunderna kommer och går i en jämn ström, fyller sina kassar och får en pratstund.

Nyhetsbild

Årets Idolvinnare till Åminne folkpark

Chris Kläfford som korades till årets Idolvinnare i höstas uppträder på Åminne Folkpark i maj.

Malax får administrativ ledare

Malax ska få en ny tjänst för en administrativ ledare för boendeenheter, föreslår kommunstyrelsen för fullmäktige.

Malax ser ut att göra ett rejält överskott

Årets bokslut i Malax ser ut att bli ett av de bästa under 2000-talet. Skatteintäkterna är cirka en halv miljon mera än budgeterat.

Nyhetsbild

Malax bemötte besvär om Takanebacks vindkraftverk

MALAX Besväret mot vindkraftsplanen i Takaneback bör förkastas. Det ansåg Malaxstyrelsen som på måndagen tog del av förslaget till utlåtande.