;

Malax

Nyhetsbild

Snart börjar det hända på Söderfjärdsbacken

MALAX Inte mindre än 132 tomter är inplanerade på det nya bostadsområdet på Söderfjärdsbacken i Malax. De är större än detaljplanetomter brukar vara och har alla sina särdrag.

Skoleleverna i Bergö och Yttermalax blir fler

Bergö skola har nästa läsår 26 elever, vilket är två fler än nu, och Yttermalax 145 elever, vilket innebär en ökning med tio elever.

Nyhetsbild

Irakiske Zaid Ezzi: "I Malax hör jag hemma"

MALAX Skratt, sång och musik fyllde Bygdegården i Malax på onsdagskvällen. Det är vändagsfest för gamla och nyinflyttade Malaxbor, och precis som tidigare är många gäster asylsökande. Integrationen i Malax fungerar bra, säger de.

Jessica Majors rektor i Petalax för ett läsår

PETALAX Specialläraren Jessica Majors förordnas till rektor för Petalax skola nästa läsår, beslöt bildningsnämnden på tisdag kväll.

Tanja Forslund ny kurator i Malax

MALAX Politices magister Tanja Forslund har fått halvtidstjänsten som ansvarig kurator i Malax. Bildningsnämnden utsåg henne på sitt möte på tisdag kväll.

Nyhetsbild

Malax och Pixnekliniken får mer uppbackning från Åland

MALAX Den åländska kommunen Jomala ansluts till värdkommunsamarbetet kring Pixnekliniken.

Nyhetsbild

Video: Mat integrerar i Malax - "en chans att träffa nya vänner"

MALAX Enligt ett gammalt talesätt är Malaxbor kända för att vara matglada. Kommunen tar det här ett steg längre och använder matlagning för att integrera nyinflyttade Malaxbor och personer med utländsk bakgrund.

Nyhetsbild

Malax och Korsnäs rör inte soptransporterna – var och en får välja själv

MALAX Både Malax och Korsnäs säger blankt nej till att på något sätt justera avfallshanteringen. Bägge kommunerna vill fortsätta med nuvarande system; fastighetsinnehavaren bestämmer.

Nyhetsbild

Arkitekten: Boendets fasad får andas fritt och åldras vackert

MALAX Förslaget till färgsättning av det nya serviceboendet i Yttermalax väcker blandade känslor. För spräckligt, säger en. Grått som gamla lador, säger en annan. Unikt men ändå traditionellt, säger en tredje.

Nyhetsbild

Hall brann i Petalax – 19 enheter kämpade mot elden

PETALAX En stor hall brann i Petalax. Branden var stor och 19 enheter var på plats.

Nyhetsbild

"Det känns inte som att flytta till utlandet"

PETALAX De flesta som prövar att bo utomlands flyttar innan de fått barn. Ett undantag är familjen Ribacka från Petalax – föräldrarna Anna och Andreas samt barnen Natasha, tio år, Joanna, tre, och Jennifer, nästan två, som strax före nyår tog båten över till Umeå.

Nyhetsbild

Smulter prisbelönas för sina bragder – träningen förblir en del av livet

KRAFTSPORT Inom ramen för finlandssvensk idrott är Fredrik Smulter ett av de största namnen genom tiderna. På lördagskvällen blev han först med att tilldelas bragdmedaljen för andra gången, men Smulter hann inte på galan. Han var i Lappo och i egenskap av tränare för Malax IF:s ishockeylag i division 2.

Nyhetsbild

Fritidshus togs av lågorna

Uppdaterad söndag kl. 8.20 På lördagskvällen började en tom sommarstuga brinna i Vägviken i Petalax. Inga personer skadades i branden.

Malax köper mossmark för att trygga vattnet

Malax kommuns köp av en stor del av Våtmossen är nu godkänt. Priset är högt, men kommunen kan inte riskera grundvattentillgången, konstaterade flera fullmäktigeledamöter då affären klubbades av.

Nyhetsbild

Malax kammade hem 1,9 miljoner till serviceboendet

MALAX

Malax får drygt 1,9 miljoner euro i stöd för bygget av ett nytt effektiverat serviceboende. Det är cirka 40 procent av byggkostnaderna som väntas bli närmare fem miljoner. På torsdag kväll godkändes huvudritningarna.

Nyhetsbild

Österbottniska kommuner stödjer vargjakt

MALAX Malax samlar just nu in stöd för vargjakt från kommunerna mellan Kristinestad och Larsmo. Eftersom beslutet väntas denna vecka skickade kommundirektör Mats Brandt på torsdagen in en mellanrapport till jaktchef Stefan Pellas.

Nyhetsbild

Beslut om vargjakt i slutet av veckan

Malax Jägare i Närpes och Malax vill få undantagslov för att skjuta sex vargar. Beslutet kommer snart.

Vattenledning brast i Malax - orsakar avbrott i vattendistributionen

MALAX Ett vattenledning brast i Malax centrum i morse och orsakar avbrott i vattendistributionen, meddelar Malax vatten. Ett 30-tal hushåll påverkas av läckaget.

Nyhetsbild

Vargar tros orsaka viltolyckor på riksåttan i Malax

MALAX De senaste veckorna har fyra älgkrockar och en hjortkrock inträffat på en kort sträcka av riksåttan i Malax. Orsaken är varg, säger storviltsassistenten Folke Ahlholm.

Nyhetsbild

Älgkrock i Malax

MALAX En personbil krockade med en älg i fredags. Inga personskador uppkom.

Nyhetsbild

Pop up-affär skapar omväxling i Petalax

PETALAX Pop up-affären i Petalax, som återuppstår varje fredag, har ett vinnande koncept. Kunderna kommer och går i en jämn ström, fyller sina kassar och får en pratstund.

Nyhetsbild

Årets Idolvinnare till Åminne folkpark

Chris Kläfford som korades till årets Idolvinnare i höstas uppträder på Åminne Folkpark i maj.

Malax får administrativ ledare

Malax ska få en ny tjänst för en administrativ ledare för boendeenheter, föreslår kommunstyrelsen för fullmäktige.

Malax ser ut att göra ett rejält överskott

Årets bokslut i Malax ser ut att bli ett av de bästa under 2000-talet. Skatteintäkterna är cirka en halv miljon mera än budgeterat.

Nyhetsbild

Malax bemötte besvär om Takanebacks vindkraftverk

MALAX Besväret mot vindkraftsplanen i Takaneback bör förkastas. Det ansåg Malaxstyrelsen som på måndagen tog del av förslaget till utlåtande.

Nyhetsbild

Stugbyn i Malax bygger för en halv miljon euro: "Man måste våga satsa"

Åminne stugby växer så det knakar. Campingägarna Ulla-Maj och Esa Pinola utvidgar med tre nya parhus och kan därför erbjuda övernattningar året runt. – Jag känner inte till att någon annan camping med samma koncept, säger Ulla-Maj.

Malax lägger nytt pussel med chefstjänsterna

Malax planerar att omorganisera flera chefstjänster inom äldreomsorgen och vården. Ett förslag är att äldreomsorgschefen Monika Björkqvist också blir tf förvaltningschef till 40 procent på Malax-Korsnäs hvc.

Nyhetsbild

Veterantraktorer fick ta emot pris i kölden

MALAX När Malax Veterantraktorförening ska ta emot Stundars pris "Årets Gunnar" är det inte svårt att få med deltagare och traktorer. Att det är i mitten av januari och närmar sig tvåsiffriga minusgrader är inget bekymmer om man är glad som ett Hangökex.

Nyhetsbild

Förening för veterantraktorer är Årets Gunnar

Utmärkelsen Årets Gunnar går till Malax Veterantraktorförening. Utmärkelsen, som delas ut av Stundars museum, ges för en gedigen och synlig insats för att bevara och visa det tekniska kulturarvet i Österbotten.

Ribäcken Vindpark vill bygga högt

MALAX Ribäcken Vindpark vill bygga högre kraftverk än vad bolaget nu har lov till. Delgeneralplanen ska därför revideras så att den maximala höjden ökar från 200 till 250 meter.

Malaxstyrelsen enig om markköp på grundvattenområde

MALAX Malaxstyrelen godkände enhälligt förslaget om ett markköp för att säkra framtida tillgång till grundvatten. Frågan går vidare till fullmäktige.

Nyhetsbild

Bengs-Lattunen leder Kvinnoförbundet i Malax

MALAX Carola Bengs-Lattunen har valts till ordförande för Svenska Kvinnoförbundet i Malax.

Nyhetsbild

Vill stärka Petalax många goda sidor

Det finns orosmoln men också många ljusglimtar över Petalax. Nu startar ett projekt som ska stärka de positiva trenderna.

Malax köper mark för att rädda grundvattnet

MALAX Malax planerar att köpa in ett drygt 80 hektar stort område på Våtmossen för att förhindra att det blir torvtäkt. Genom köpet räddar kommunen sitt grundvatten. Området ligger bara 400 meter från en av de brunnar i Kolnebacken som försörjer Malaxborna med dricksvatten.

Nyhetsbild

Håkan Malm har gått bort

Håkan Malm, riksdagsledamot i sex perioder, är död. Han avled i söndags på akut- och rehabiliteringsavdelningen vid Malax-Korsnäs hvc, där han vårdats för Alzheimers sjukdom det senaste halvåret.

Nyhetsbild

Charleys i Malax söker ny krögare

MALAX Efter tretton år går krögaren vid Charleys vidare till nya utmaningar. Förhoppningen är att hitta en ny krögare som vill ta över restaurang- och motellverksamheten.

Nyhetsbild

Anders Lundin och Divine till Åminne Folkpark

MALAX Åminne folkpark bjuder på ett brett program nästa sommar. Bland annat blir det opera, rock och visor, men givetvis också traditionella danser. Nu är de första artisterna klara.

Nyhetsbild

Bo-Göran såg vargens framfart

PETALAX Då Bo-Göran Östman i Petalax såg sin hund komma släpande på älgben väcktes hans nyfikenhet. Efter lite efterforskningar hittade han orsaken: En älgtjur som troligen fällts av vargen. Nu efterlyser han en lösning på problemet.

Lastbil med släp körde i diket i Malax

MALAX En lastbil med släp som var på väg mot Kaskö längs riksåttan fick sladd i det hala väglaget och körde ner i diket vid Svarvar i Malax vid 6-tiden på onsdagsmorgonen.

Rektor: "Det hörs ingenting i korridorerna"

PETALAX Vi arbetar med värdegrunderna hela tiden, inte bara i anslutning till #metoo-kampanjerna. Det säger Mona Enlund, rektor för Högstadiet i Petalax.

Vasabo åtalas för drogodling i Petalax

I RÄTTEN En 57-årig Vasabo åtalas för grovt narkotikabrott. Han ska ha odlat 38 cannabisplantor i ett egnahem i Petalax. Jag hade inget att göra med plantorna, säger han själv.

Nyhetsbild

Vargflock strök omkring i Ribäcken

Vid sjutiden på luciamorgonen fick fårfarmaren Jan-Erik Revahl i Ribäcken ett telefonsamtal om att vargar strukit runt knutarna under natten. En flock på sex vargar hade rört sig i närheten av husen i den gårdsgrupp där han bor.

Vargflockar väster om riksåttan ny situation

Vargflockar i kusttrakterna är en ny situation, säger jaktchef Stefan Pellas. Han antar att de vargar som rör sig i Ribäcken är en av de tre flockar som länge funnits på östra sidan riksåttan.

Malax slopar inte avgifterna för småbarnspedagogiken

MALAX Småbarnspedagogiken i Malax ska fortsättningsvis vara avgiftsbelagd, anser kommunstyrelsen, som därmed går på samma linje som bildningsnämnden.

Malax vill öka påverkningsmöjligheterna

MALAX Malax strävar ständigt efter att förbättra möjligheterna att delta och påverka och på så sätt tillvarata resurser, säger kommunstyrelsen i svaret på en motion.

Ridplan i Åminne väcker kritik

MALAX Fem personer har hört av sig till Malax kommun med anledning av att de får en ridplan som granne. Kommunstyrelsen beslöt på sitt senaste möte att följa upp verksamheten i september nästa år.

Malax öronmärker arv för äldreomsorgen

MALAX Malax kommun överför sin del av arvet efter Edit Lind till Donationsfonden. Den avlidnas vilja var att Malax skulle använda sin andel inom äldreomsorgen i kommunen.

Vägbelysning hamnar på prioritetslista

MALAX Vägbelysningen längs Paxalvägen borde förlängas, säger Christer Bogen (SDP) och Tove Donner (SDP), fullmäktigeledamöter i Malax, i en motion.

Ritningarna för Malax nya boende fick grönt ljus

MALAX Huvudritningarna för Malax nya serviceboende fick klartecken i kommunstyrelsen. Fullmäktige tar ställning till dem i februari.

Malaxstyrelsen kritisk till valfrihetslagen

MALAX Den föreslagna valfrihetslagen gör inte tillgången till hälsovård mera jämlik, anser Malax kommunstyrelse.