Malax

Malax IF föll mot Virkiä

ISHOCKEY Malax IF tvingades se sig besegrade av gästande Virkiä i toppmötet i division 2 på lördagen.

Nyhetsbild

Malax Storjetari har förstorat sitt format – återinvigs på lördag

Bengt Nyqvist, ägare till Malax Storjetari, kan nu pusta ut. Grillmatsrestaurangen har byggts om så att den blivit både större och mera ändamålsenlig.

Nyhetsbild

En stor majoritet av barnfamiljerna i Malax väljer lättmjölk

Ungefär tre fjärdedelar av föräldrarna till skolelever och barn inom småbarnspedagogiken i Malax vill att deras barn ska dricka lättmjölk. Det visar en enkät som bildningssektorn gjort.

Nyhetsbild

Barnen inom småbarnspedagogiken i Malax börjar logga in

MALAX Senast den 1 augusti inför också Malax ett timbaserat avgiftssystem inom småbarnspedagogiken, beslöt bildningsnämnden på sitt senaste möte.

Nyhetsbild

Så undviker du stress med vardagsmaten – kostvetaren Silvia tipsar

För många är vardagsmaten ett nödvändigt ont, det visar undersökningen Min mat. Kostvetare Silvia Englund tipsar om knep som underlättar matlagningen.

Nyhetsbild

Se namnen: De vill bli rektor för Vasa övningsskola

I fredags gick ansökningstiden för rektorstjänsterna vid Vasa övningsskolas ut. Två ansökningar till respektive rektorstjänst kom in.

Nyhetsbild

För att fira livet samlar Malin in pengar till förmån för långtidssjuka barn

Under det senaste året har födelsedagsinsamling på Facebook blivit populärare. Fanny Broo hakade på fenomenet, medan 29-åriga Malin Vesterback gick en annan väg.

Nyhetsbild

Hockeymammor i Malax bildade eget lag – några har inte åkt skridskor på flera år

VIDEO "Vi har fått kritik för vårt skridskoåkande", säger Åsa Sundbäck. Därför är det fokus på teknik varannan vecka på Malax Quinns träningar.

Nyhetsbild

Aanacko 2019 beskriver det gamla Malax i bilder och ord

Arbetslag, gamla gårdar, skolklasser och kvinnor med pillerburkar på huvudet – detta och mycket annat ryms i Aanacko 2019.

Nyhetsbild

De berättar om julens händelser med musikens hjälp

Många har hört Malaxbon Emma Backman-Björkblom sjunga rock i bandet Johnnys Chinchillas. Nu har hon ett solistuppdrag av ett helt annat slag.

Nyhetsbild

Bil på taket efter avkörning i Malax

MALAX Strax efter klockan 18.30 nåddes Österbottens räddningsverk av larmet om en trafikolycka som inträffat längs riksåttan i Malax.

Nyhetsbild

Nu erbjuds invånare i Malax och i Korsnäs MPR-vaccinet

MALAX/KORSNÄS På tisdag nästa vecka kan Malax- och Korsnäsbor få MPR-vaccin utan tidsbeställning i Malax. – Vi hoppas att de som saknar skydd kommer och tar vaccin, säger hälsovårdaren Venla Appel.

Nyhetsbild

Ledande överläkare: Vaccinera dig mot mässling – risken att insjukna är inget skämt

Risken för att någon insjuknar i mässling också i Sydösterbotten är påtaglig. Ledande läkaren Peter Riddar uppmanar ovaccinerade att göra det nu. Rådgivningsbyråerna har vaccin.

Nyhetsbild

Så får du bäst koll på färjetrafiken

Håkan Forsman, trafikchef på Finferries, förstår att det är irriterande när färjan inte går som den ska. Här tipsar han om hur du bäst får fram den information som finns om problem med färjetrafiken.

Nyhetsbild

Jönnvägen i Malax får vänta på asfalt

MALAX De som bor längs den korta vägstumpen Jönnvägen vill ha den asfalterad. Men det finns det inga pengar för.

Nyhetsbild

Café Eternell söker ny ägare – blev så populärt att det slukat allt av Lailas och Annes tid

MALAX Anne Manner och Laila Setälä på Café Eternell har bråda dagar just nu. Ändå kommer kaféet i deras regi att upphöra. Den 21 december stänger de.

Nyhetsbild

Se vår karta – många barn är utan MPR-vaccin i Österbotten

Det lyser kraftigt rött i två kommuner i Österbotten. Vår statistik visar att det finns stora variationer i vilken utsträckning föräldrarna vaccinerar sina barn.

Nyhetsbild

Infektionsöverläkare: Skydda er, det finns risk för större epidemi

Juha Salonen, infektionsöverläkare på Vasa centralsjukhus, uppmanar kommuner att ordna vaccinationstillfällen. Han ser risk för en större epidemi.

Nyhetsbild

Trasig motor bromsar Bergöfärjan

I fredags stötte Bergöfärjan på tekniska problem med en av motorerna. – Det är tack vare hyfsade vindförhållanden som vi kan köra över huvud taget, säger färjeföraren Rune Aspholm.

Nyhetsbild

Stor brist på talterapeuter i Österbotten – behovet bara ökar

Behovet av talterapi har ökat under de senaste tio åren. Lägre tolerans för avvikelser kan vara orsak, säger överläkare Heikki Kaukoranta.

Nyhetsbild

För sjätte året samlar Martina in mat till mindre bemedlade – "En liten gest som betyder så mycket"

Även i år ordnar Martina Uthardt en matinsamling inför julen. Maten tas emot i Smedsby, Singsby och Övermalax och delas sedan ut till mindre bemedlade i Vasa och i Korsholm.

Tung inledning fällde Malax IF

ISHOCKEY En tung start och tvåmålsunderläge redan halvvägs in i första perioden blev MIF:s fall i toppmatchen mot IK Kronan.

Fyra boxplaymål när Malax IF gjorde fjorton mot Lepplax

ISHOCKEY Det blev målrikt och stökigt när Malax IF och IFK Lepplax drabbade samman på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Jesse tar inställd färjtur med ro – "Vi får ju se Sverige"

En del tar bilen runt Bottenviken när färjan över Kvarken inte går. Jesse Piispanen från Johannesdal i Malax är en av dem.

Nyhetsbild

Flera träd välte och en långtradare körde av vägen

Österbottens räddningsverk hade många mindre uppdrag under torsdagseftermiddagen. Flera träd välte och en långtradare hamnade i diket.

Nyhetsbild

Internetkaos i Molpe och Petalax – åtminstone hundra hushåll utan nät

I fredags slocknade internet i Molpe och Petalax. "Ska någon kunna bo på landsbygden längre?" undrar Molpebon Göran Östberg.

Nyhetsbild

Studerande från Gymnasiet i Petalax donerade 1010 euro till barnpolikliniken – "Hoppas att pengarna går till en spelkonsol"

Under Dagsverke samlade studerande i Gymnasiet i Petalax in mer än tusen euro till barnpolikliniken vid Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Jenny Malmsten: "Jag ser att Malax har väldigt många styrkor och stor potential"

Jenny Malmsten, en av dem som sökt kommundirektörstjänsten i Malax, tycker om att nå lösningar genom samarbete.  Så här svarar hon på några frågor.

Nyhetsbild

Marcus Beijar: "Jag vill utveckla Malax till kommunen med högst livskvalitet i Österbotten"

Marcus Beijar, en av dem som sökt kommundirektörstjänsten i Malax, är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Så här svarar han på några frågor.

Nyhetsbild

Martin Norrgård: "Malax kan utvecklas ytterligare genom att locka nya företag till kommunen"

Martin Norrgård, en av dem som sökt kommundirektörstjänsten i Malax, är en lagspelare som tar initiativ. Så här svarar han på några frågor.

Nyhetsbild

Ökad inflyttning och fler arbetsplatser högt på Malax KD-kandidaters önskelista

Ökad inflyttning, fler arbetsplatser  – och en plats i hockeyligan för Malax IF. Det skulle Malax kommundirektörskandidater ge kommunen om de fick svinga trollspöet.

Malax kommun vill inte veta något om invånarnas tandhygien

En man har ringt Malaxbor och uppgett sig göra en undersökning om tandhygien för kommunens räkning. Men Malax kommun har inget med saken att göra.

Nyhetsbild

Malax utvecklar munhälsovården för äldre

MALAX Vård- och omsorgsnämnden i Malax diskuterade på onsdagskvällen på sitt möte om en plan för munhälsovården för äldre i både Malax och Korsnäs.

Nyhetsbild

Personbil krockade med älg på riksväg 8 i Malax

MALAX En personbil krockade med en älg på riksväg 8 strax före klockan 18 på torsdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Malax Blomstercenter har tagits över av nya gröna fingrar

MALAX Malax Blomstercenter har bytt ägare. Fanny Hedström, nyutbildad florist, har tagit över affären efter Jan-Ole Österroos och Maret Hedenheim.

Nyhetsbild

Se grafik: Arbetslösheten i Österbotten fortsätter att minska

Antalet arbetssökande minskade med 1674 personer jämfört med motsvarande tid för ett år sedan, det meddelar NTM-centralen i Österbotten.

Malax IF gjorde tio mål

ISHOCKEY Bottenlaget APV hängde med ännu i början av andra perioden, men sedan ryckte Malax IF

Nyhetsbild

Ungdomsgården Socken har öppet igen – upprop i sociala medier ledde till förändring

MALAX Sebastian Orre efterlyste frivilliga föräldrar som kunde hjälpa till under ungdomskvällarna i Malax. Det gav resultat: "Till och med folk som inte själva har barn vid Socken anmälde sig."

Nyhetsbild

Flera julkonserter redan slutsålda: "I år har vi tagit bort pausen"

På fyra orter är biljetterna till Årets stora julkonsert redan slutsålda. Turnén drar igång på måndag och når Österbotten i slutet av november.

Nyhetsbild

Multiprofessionell friskvårdarfamilj är Årets företagare i Malax

MALAX Två generationer friskvårdare är Årets företagare i Malax. Det handar om kvartetten Arne Huhtaoja, Gun Huhtaoja, Jonna Nordström och Sara-Lotta Huhtaoja.

Ungdomsfullmäktige håller möte i skolan?

MALAX

Malaxfullmäktige utsåg sina unga kolleger, det vill säga ungdomsfullmäktige, på torsdag kväll. Nu ska ungdomarnas förutsättningar att hålla möten förbättras.

Prisregn i Malax

MALAX

Som brukligt är premierades framgångsrika  Malaxbor på årets sista fullmäktigemöte. Företagande, idrott och kultur  uppmärksammades.

Nyhetsbild

Stor enighet om Malax budget – kommunen investerar drygt sex miljoner nästa år

MALAX Med ett fåtal  ändringar godkände Malaxfullmäktige kommunens  budget för 2019. Investeringstakten är hög, med ökad skuldsättning som följd.

Nyhetsbild

Petalaxbarin söker ny ägare: "Vi har tappat gnistan"

PETALAX Efter 16 år säljer Mikaela Ahlbäck och Tom Nylund servicestationen i Petalax. De hoppas att någon vill ta över: "Det behövs en servicepunkt i byn."

Nyhetsbild

Nu är Mia Anderssén-Löf formellt kyrkoherde i Nykarleby

Borgå domkapitel har bekräftat församlingsmedlemmarnas val av kyrkoherde i Nykarleby församlingar. Det innebär att Mia Anderssén-Löf sköter tjänsten som ordinarie från den 1 december.

Nyhetsbild

Hjortkrock på Strandvägen i Malax

MALAX En personbil kolliderade med en hjort på Strandvägen tidigt på måndagsmorgonen.

Nyhetsbild

Skolmaten väcker minnen: "Mitt rekord var sex portioner bärgröt"

I Rejpelt skola serverades det en magisk chokladkräm på 1970-talet. I Bergö skola var till och med de kokta potatisarna något ut över det vanliga på 1980-talet.

Kombinera lyrik och fotografi på skrivläger

Svenska Österbottens litteraturförening ordnar det årligen återkommande skrivlägret Try Poetry den 24–25 november.

Nyhetsbild

Export av avelsrävar skakar farmkår – certifikat dras in

EKONOMI En omfattande export av avelsrävar till Kina skakar som bäst hela farmnäringen i Österbotten. Certifikaten för tre farmare har dragits in av pälsdjursförbundet och ytterligare fem farmare utreds.

Kråkbacken utan vatten – ska snart vara fixat

Vattendistributionen är bruten på delar av Kråkbackenområdet, meddelar Malax kommun på sin hemsida. Reparationsarbeten pågår och beräknas vara avslutade vid 18-tiden.

Logga in för att följa orten