Malax

Nyhetsbild

Malax köper mark intill hälsovårdscentralen

MALAX Kommunen köper ett 2600 kvadratmeter stor område intill hälsovårdscentralen och sätter även 20 000 euro på att ytrenovera före detta restaurang Charleys lokal dit en ny hyregäst är på kommande.

Nyhetsbild

Här lastas plastavfall från ensilage – på en 24 meter lång lastbil

I fjol samlades cirka 50 ton balplast och drygt 34 ton plastsäckar från lantbruken i Österbotten. Årets plastinsamling pågår som bäst.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Det är midsommarvecka. För den som inte chillar på sommarstugan finns det både fotbollsmatcher att se, terränglopp att löpa och festivaler att gå på. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Mödosamt få branden i Molpe under kontroll

Det tog nästan hela natten att få markbranden i Molpe helt släckt och eftersläckningen pågår ännu på söndag eftermiddag.

Nyhetsbild

Räddningsverket använde helikopter för att släcka skogsbrand i Molpe

UPPDATERAD En stor skogsbrand uppstod i Molpe på lördag dag. Omkring nio hektar skogsmark fattade eld. Släckningsarbetet pågår till sen kväll.

Nyhetsbild

Tjuv som misshandlade sin kumpan i Korsnäs döms till fängelse

En utbränd bil i Korsnäs ledde till att en rad olika brott avslöjades i våras. Två personer hade begått inbrott tillsammans, men den ena mannen hade senare frihetsberövat och misshandlat den andra personen.

Nyhetsbild

Malaxfullmäktige tar sommarlov med mjölkmotioner och vindkraft

MALAX Det sista fullmäktigemötet för sommaren bjöd på diskussioner om lättmjölk åt skolbarnen. Det bjöd också på nyheter för Pixnekliniken – från och med i dag har Eckerö kommun anslutits till värdkommunsamarbetet.

Nyhetsbild

Tre älgkrockar under samma dag – inga personer skadades

I onsdags inträffade tre älgkrockar, en i Vasa och två i Malax. Inga personer skadades i kollisionerna.

Nyhetsbild

Den viktigaste muslimska helgen är här – äntligen får Sajal fira med sin familj

Nu är det inte länge kvar tills Najib Elebbar i Malax och Sajal Maqsood i Vasa får fira. Snart är fastemånaden slut och i helgen firar muslimer runt om i världen id al-fitr.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Pridefest i Karleby, American car meeting i Pensala, 240 kilometer loppis och Öppna trädgårdar i Kristinestad. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Vuxna ska finnas där för unga på "byjin"

Nytt initiativ satsar på att vuxnas närvaro ska öka tryggheten på ställen där unga rör sig. – Ungdomarna säger det inte högt, men de behöver oss, säger Liselott Nyström Forsén.

Nyhetsbild

Samtidskonstnärer skapar traditionellt i säv

MALAX – Det här är nästan som att knyppla, men i grövre material, säger Åsa Maria Hedberg från Hammerdal i Jämtland. Hon är en av nio nordiska konstnärer som bekantat sig med sävslöjd under en workshop på Malakta.

Nyhetsbild

Inga besvär mot fredningarna i Molpe skärgård

Vid 14.40-tiden på fredagen hade förvaltningsdomstolen i Vasa inte registrerat några besvär mot NTM-centralens beslut att freda 3.500 hektar land och vatten på och kring Molpehällorna.

Nyhetsbild

Varg rev får i Petalax – Ögonvittne såg vargen

PETALAX En varg dödade ett får i Petalax på torsdag kväll. En förbipasserande såg händelsen.

Nyhetsbild

Malaxbor klagar på buller vid Klockarbacken

MALAX Buller från Strandvägen som stör Malaxbor, båtklubbar som får bidrag och fastighetschefen som beviljas tjänstledigt utan lön. Bland annat dessa ärenden tog tekniska nämnden i Malax upp under torsdagskvällens möte.

Nyhetsbild

Sommarteater kräver eldsjälar – här är de österbottniska sommarteatrarna

LISTA Inför varje sommarteaterpremiär kan det ligga månader, ja till och med år, av förberedelser. Möt en manusförfattare i Närpes, en regissör i Korsholm och en skådespelare i Nykarleby som alla brinner för teater. Se också vår lista över de österbottniska sommarteatrarna.

Nyhetsbild

Åminnevägens nya yta snart klar

MALAX Åminnevägens nya beläggning blir klar nästa vecka.

Nyhetsbild

Välkomna till världsarvets södra del – "Fäliskäret är ett riktigt sommarparadis"

På långt håll syns den röda båken, det äldsta bevarade stora sjömärket vid den finländska kusten. Litet närmare kan vi urskilja husen från lotsepoken, också de rödmålade. Vid den stora flytbryggan ligger en ensam segelbåt. Uppe på land möts vi av en försiktigt spirande grönska och stora, varma klipphällar. Vi är på väg till Fäliskäret.

Nyhetsbild

Ann-Sofie jobbar med att stoppa våldsbejakande extremism: "Människor längtar efter någon som lyssnar på dem"

PETALAX Alla människor förtjänar en andra chans. Det tycker tidigare Petalaxbon Ann-Sofie Nyström, som hjälper radikaliserade personer att ta sig bort från extremistiska miljöer.

Nyhetsbild

Arbetslösheten fortsätter sjunka i Österbotten – fem år sedan det var så här bra

Arbetslösheten i Österbotten har minskat med nästan 20 procent sedan april i fjol. Och den har minskat överallt, också bland ungdomar, långtidsarbetslösa och utlänningar. För ett par år sedan såg det betydligt sämre ut.

Nyhetsbild

Lista: Här är sommarens motionslopp i Österbotten – bara att välja och vraka

Den som vill springa, cykla, simma eller klättra över hinder, och gärna i tävling med andra, har många lopp att välja på i sommar. Bland nyheterna finns Toughest i Vörå, Swimrun Utterleden i Pedersöre, Bergö trailrun i Malax och Farmrace i Närpes. Se listan här!

Nyhetsbild

Lista: Här hittar du sommarens utställningar

Spana in vår lista över utställningar i Österbotten. Vi vågar nästan lova att här finns något för alla smaker!

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Sommaren inleds med en rivstart med många fester i helgen. Det blir också brandkårsdag, Nice run och amerikansk fotboll. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten i helgen och den kommande veckan!

Nyhetsbild

Från lärarrum till egen ö – rektor Mikael Lattu går i pension

MALAX Efter 35 år som lärare går rektor Mikael Lattu nu i pension. Trots att han kommer sakna människorna i skolan ser han fram emot att få tillbringa mer tid i naturen.

Nyhetsbild

Gammalt bageri i Övermalax till salu: "Jag har ett för mycket"

MALAX Calles Bröds gamla fastighet i Övermalax är till salu. Jag har ett bageri för mycket, säger ägaren Mats Udd. I fjol tog han över Malax Bageri. Sedan dess bakas alla bröd och bullar i Yttermalax.

Nyhetsbild

Malax kyrkliga samfällighet fick inget stöd av Kyrkostyrelsen

Kyrkostyrelsens plenum fördelade på tisdagen 906 000 euro i prövningsbaserat understöd till församlingarna. Malax kyrkliga samfällighet hade ansökt om 20 000 euro, men fick inga pengar.

Nyhetsbild

Torkan tär på skördepotentialen – "Det börjar bli bekymmersamt"

PETALAX På spannmålsodlingar som är känsliga för torka börjar behovet av regn vara akut. – Potatisen klarar sig bra. Men för spannmål och vall är det värre, säger Oskar Nordman i Petalax.

Nyhetsbild

Värmen ökar risken för blågröna alger i vattnet – på de här stränderna mäts kvaliteten

Om de varma dagarna fortsätter finns det risk för att badvattnet vid stränderna blir sämre. Det gäller att följa med utvecklingen innan man hoppar i plurret. Här är listan på vilka stränder som testas.

Nyhetsbild

Köparen av Kolnebackens skola: "Byggnaden ska bli lägerområde"

MALAX Kolnebackens skola har nu sålts till en summa av 22 000 euro. Köparen är en man vid namn Jukka Nurmi från Karlskrona, Blekinge. Han företräder en nystartad förening för sverigefinnar och skolan ska enligt planerna bli ett lägerområde.

Nyhetsbild

Satelliter släpptes iväg i rymdprojekt – "Det känns som när ett barn flyttar hemifrån"

Nu är den snart i Laihela! Spänningen är stor när elever och lärare följer minisatelliterna som de skickat iväg från Söderfjärden. Det här är ett steg på elevernas resa som handlar om rymden. Kanske bär resan ända till Florida.

Nyhetsbild

Österbottningar saknar snabbt bredband – Åland toppar jämförelse

Ålänningarna har bäst tillgång till snabba fasta bredbandsanslutningar. Österbotten ligger långt nere på listan i Kommunikationsverkets jämförelse.

Nyhetsbild

Malaxpolitiker om Brandt: "Det är ledsamt att förlora en bra kommundirektör"

MALAX Malax mister en uppskattad kommundirektör när Mats Brandt slutar. Det blir en utmaning att hitta en ersättare, säger kommunens styrelseordförande och fullmäktigeordförande.

Nyhetsbild

Mats Brandt om stadsdirektörsjobbet i Nykarleby – "Ni får en kommunalare ut i fingerspetsarna"

Mats Brandt blir ny stadsdirektör i Nykarleby. Själv ser han sin erfarenhet och stora intresse för jobbet som de främsta styrkorna.

Mest fettfritt i Malaxskolorna

MALAX Bildningsväsendet i Malax ändrar inte sin mjölkpolicy. Det är fortsättningsvis i huvudsak fettfria produkter som serveras i daghems- och skolmatsalarna.

Nyhetsbild

Eckerö med i samarbetet kring Pixnekliniken i Malax

MALAX Eckerö blir den fjärde åländska kommunen som ansluts till värdkommunssamarbetet kring Pixnekliken. Tidigare är även Mariehamn, Brändö och Jomala med.

Stenskäret får detaljplan – nya vägar diskuteras

Stenskäret i Malax skärgård ska få en stranddetaljplan. Malax församling har tagit initiativ till planeringen för att få en ändamålsenlig placering av byggrätterna. Dessutom utreds möjligheten till nya vägar.

Malax ekonomi visar goda siffror för början av 2018

Ekonomiskt har 2018 börjat bra för Malax kommun. En budgetuppföljning för de fyra första månaderna visar ett årsbidrag på två miljoner euro den sista april. Vid motsvarande tidpunkt i fjol hade kommunen ett årsbidrag på knappt 1,6 miljoner.

Nyhetsbild

Malax förväntar sig god ekonomi 2019 – investeringstak planeras

Malax inleder budgetarbetet inför 2019 under rätt gynnsamma stjärnor. Skatteprognoserna har till och med skruvats upp 1,5 miljoner euro jämfört med i år. Budgetramen bygger på ett resultat på 0,1 – 0,2 miljoner euro och ett årsbidrag på 2,2 miljoner euro 2019.

NTM-centralen efterlyser utredning om torvtäkt

NTM-centralen har begärt en utredning från Malax kommun om inledande av torvtäkt på Våtmossen. Det var just för att förhindra att mossen blir torvtäkt som kommunen köpte den i mars i år.

Nyhetsbild

Vass började brinna i Malax skärgård - man ringde räddningscentralen

MALAX Klockan 15 kom larmet om en mindre markbrand i Malax. Det visade sig att det var en man som ringt nödcentralen för att ta det säkra före det osäkra.

Nyhetsbild

Svalt intresse för planerat höghus i Malax – bygget har inte påbörjats

MALAX Ett nytt trevåningshus i Yttermalax kunde ha stått klart nu i vår. Men än har bygget inte påbörjats eftersom för få bostäder har reserverats.

Nyhetsbild

I höst flyttar hundgården Kulkuri till Petalax

Framåt hösten kan hundgården Kulkuri flytta ut till landet. – Vi har redan fått mycket gjort i Petalax, men då vi finansierar allt själva och bara är några få som gör jobbet går det långsamt framåt, säger Kulkuris ägare Niina Männistö.

Nyhetsbild

Prästgården i Malax renoveras: Nu blir luften frisk igen

MALAX

Kommande vintrar ska det inte bli minusgrader på golven i Malax prästgård. Källarlukten i hall och kök ska också vara borta. Samtidigt som prästgården renoverats har den tagit ett steg närmare sitt originalskick – en del av det byggnadsmaterial som användes vid renoveringar på 1950- och 1970-talen har rivits ut.

Nyhetsbild

Terrier, stövare och taxar visades på hundutställningen i Malax

MALAX Bäst på lördagens grupputställning i Malax blev Essebon Patrik Kjellmans tik Sisuajon Essi av rasen finsk stövare. Valet g­jordes av domaren Markku Kipinä. Bästa uppfödare var Vasabon Mirjam Koivulas jack r­ussellterrier med kennelnamnet Saaristonsiirin.

Nyhetsbild

Vattenskada i Vasa Andelsbanks fastighet i Malax - Kontoret flyttar tillfälligt efter sommaren

MALAX Vasa Andelsbank i Malax överraskades plötsligt av en vattenskada i mars, när vatten kom upp ur golvsilen. Nu meddelar banken att kontoret kommer att flytta tillfälligt så länge renoveringsarbetet pågår.

Nyhetsbild

Blivande studenter: I dag ska man vara tacksam

En vill bli jurist, en annan ekonom, den tredje jobba med datateknik. Nu, när studentexamensresultaten är här, har de alla tagit ett steg närmare sin dröm.

Nyhetsbild

Taxiföretagare om nya lagen: "Det blir svårt för kunderna – särskilt på landsbygden"

Från och med juli kan det bli svårare att få tag på en taxi i glesbygden. Dessutom måste kunden vara vaksam när det gäller priserna för att inte bli lurad. Nya lagen oroar taxiföretagare i nejden.

Nyhetsbild

Gästkonstnär gör verk om spansk adoptionsskandal

"Det finns föräldrar som letar efter sitt barn. Det finns många som inte vet att de blivit adopterade" säger Rosa Pascual om skandalen som skakat Spanien. Hon är gästkonstnär på prisade konstverkstaden Malakta i Malax.

Nyhetsbild

30 hushåll utan vatten i Malax i går – ovanligt många ledningar har gått sönder i vår

MALAX Ett läckage i en huvudledning orsakade ett avbrott i vattendistributionen i delar av Malax. På Malax vatten berättar direktören att det varit ovanligt många ledningar som har läckt under våren.

Nyhetsbild

Delar av Malax utan vatten

MALAX Det förekommer avbrott i vattendistributionen i delar av Malax på tisdagseftermiddagen.

Logga in för att följa orten