Malax

Nyhetsbild

Gymnasiet i Petalax tätas i väntan på ny byggnad

MALAX Närpesfirman Sancon ska genomföra brådskande, byggtekniska åtgärder för att säkerställa inomhusluften vid Gymnasiet i Petalax.

Nyhetsbild

Bara tre alternativ kvar för vägen mellan Åminne och Svartön

MALAX Tekniska nämnden i Malax har godkänt tre av fyra alternativa vägsträckningar mellan Åminne och Svartövägen.

Nyhetsbild

Lagerbyggnad totalförstörd i brand i Malax

MALAX En 40 kvadratmeter stor lagerbyggnaden brann ner till grunden i Malax i går kväll. Byggnaden var redan övertänd då räddningsverket kom till platsen.

Nyhetsbild

Lager brinner i Malax

UPPDATERAD Det brinner i ett lager på Strandvägen i Malax. Räddningsverket är på plats.

Nyhetsbild

Åtminstone halva vägen Åminne – Söderfjärden kan bli verklighet

Malax kommun har fått anledning att damma av den gamla planen på en väg mellan Åminne och Söderfjärden. I det här skedet är halva sträckan aktuell, från Åminne till Svartön.

Nyhetsbild

Vörå spelmansklubb ger traditionell höstkonsert

Malax och Purmo står i tur då Vörå spelmansklubb gör sina traditionella höstkonserter.

Nyhetsbild

Ödemarksrådet Lorenz Uthardt om de skjutna djuren: "Ingen riktig jägare gör något sånt här"

Fyra älgar och en vitsvanshjort har skjutis olovligt i Österbotten under den senaste tiden. Ödemarksrådet Lorenz Uthardt säger att skjutningarna är förkastliga och skadar jägarnas rykte.

Nyhetsbild

Ungdomar utan jobb lär sig allt om fiske – ger bättre välmående och nya idéer

I höst får sex arbetssökande ungdomar från Malax lära sig hur det är att jobba som fiskare. Det här ska motverka utanförskap och inspirera till en ny karriär, menar Naturresursinstitutet Luke.

Nyhetsbild

Pixneklinikens anhörigkurser lär deltagarna att inte själva gå under – men tröskeln för att delta är hög

MALAX Kring varje missbrukare finns det i genomsnitt åtta andra personer som mår dåligt av missbruket. Pixnekliniken ordnar regelbundet kurser för anhöriga, men just nu verkar tröskeln för att delta vara hög. En orsak kan vara att kommuner vägrat ge anhöriga betalningsförbindelse.

Nyhetsbild

Döda älgar med skotthål påträffade i Malax och Närpes – polisen utreder misstänkt jaktbrott

Älgkadaver med skotthål har påträffats i Malax och Närpes. Det är oroväckande, säger jaktchef. Polisen uppger att fallet utreds som jaktbrott och vill nu ha tips från allmänheten.

Nyhetsbild

Bergöfärjan blir fråga för JO – "Det enda vi kan göra just nu"

MALAX En anmälan till Justitieombudsmannen ska sätta press på myndigheterna. Det är förhoppningen bland Bergöbor och lokala politiker, som från draghjälp från kommunen.

Nyhetsbild

Nu är älgjakten igång – hundvalpen Minttu en stjärna i Övermalax

I Övermalax är både erfarna jägare och nybörjare med i älgjakten. I år påverkas älgjakten av det stora antalet vargar som rört sig i Österbotten.

Nyhetsbild

Närpesbo körde för fort i Malax

MALAX 135 på 80-område gjorde att 20-åring blev av med körkortet.

Nyhetsbild

Här är det störst risk att krocka med en älg i Österbotten

I norra Korsholm finns den vägsträcka där det sker flest älgkrockar i Österbotten. På NTM överväger man om älgarna borde få en bro där.

Nyhetsbild

Åren i Malax har gett Mats Brandt mer flexibilitet – "Malax är mer än en kommun"

Högvis med utlåtanden om strukturreformer, en lång rad byggen och renoveringar, en förnyelse av kommunförvaltningen. Det är tre saker som stått i förgrunden under Mats Brandts tio år som kommundirektör i Malax.

Nyhetsbild

Intrång och smygfilmning på två pälsfarmer i oktober

Aktivister har gjort intrång och smygfilmat på två österbottniska pälsfarmer i början av oktober, uppger Finlands pälsdjursuppfödares förbund Pro Fur.

Nyhetsbild

De vill uppmärksamma de osynliga barnen och bryta tabun kring missbruk

Minst vart femte barn har en förälder som använder alkohol på ett problematiskt sätt eller redan är beroende. Trots att det är så vanligt blundar vi ofta för det.

Malax använder arv till att främja välståndet för personer med funktionsavvikelse

MALAX Malax kommunstyrelse beslöt på sitt senaste möte med tacksamhet att ta emot en betydande del av arvet efter Elin Utgård, som avled 2017.

Nyhetsbild

Malax godkände antikhandlarens bud på skolan i Kolnebacken

Pörtombon Oiva Lehtonen blir ny ägare till skolfastigheten i Kolnebacken. Ännu har han inte hunnit bestämma vad han ska göra med den.

Malax IF tog stryk av Jeppis

ISHOCKEY Ojämnt spel och många utvisningar innebar att Malax IF föll hemma mot serieledande Jeppis.

Nyhetsbild

Mässa i Malax lyfter fram livsglädjen i vardagen

MALAX Hälsa och livsglädje är temat för en mässa i Bygdegården i Yttermalax nästa söndag (14.10). Arrangörer är kvinnorna bakom Existens andelslag, Anne Manner och Laila Setälä, i samarbete med Malax kommuns fritidsavdelning.

Malax IF vann sin hemmapremiär

ISHOCKEY Malax IF tog full pott i sin hemmapremiär inför 210 åskådare i hockeytvåan.

Nyhetsbild

Hus brann i Malax – två hundar döda

MALAX Ett egnahem på Granholmsvägen i Svarvar i Malax började brinna på fredag eftermiddag. Larmet kom 15.30-tiden.

Nyhetsbild

Marknadsdomstolen gav K5 bakläxa om upphandling

Nej, det vill sig inte med samkommunen K5:s upphandling av distansläkartjänster. Det blev underkänt i Marknadsdomstolen – och nu får man börja om från början.

Nyhetsbild

Eleverna i Högstadiet i Petalax lär sig sociala färdigheter med hjälp av rollspel

PETALAX I Högstadiet i Petalax får åttorna på lektionstid lära sig att ge både komplimanger och kritik och över huvud taget hur de ska bemöta andra. Det sker genom rollspel och är en del av träningen i social kompetens.

Nyhetsbild

Högstadier: Omöjligt stoppa all mobbning, men vi gör så gott vi kan

Högstadiernas antimobbningsteam kallas in när något allvarligt har hänt. De flesta i Vasatrakten arbetar enligt Kiva-modellen. Det har effekt, tycker de: "Men vi inbillar oss inte att vi löser all mobbning."

Nyhetsbild

Jägarna inför älgjakten: "Vi avbryter om vargen tar en hund"

MALAX Älgjakten rycker allt närmare, men det gör också vargen. Vargobservationerna i Malax har mer än fördubblats på ett år och jägarna är oroliga: "Vågar vi släppa ut våra jakthundar längre?" Därför har de fattat ett drastiskt beslut: Så fort som en hund dödas avbryts älgjakten.

Nyhetsbild

Åtta lade bud Kolnebackens skola – 10800 euro var högst

Malax kommun bjöd ut Kolnebackens skola via auktionssajten kiertonet.fi. När budgivningen avslutades klockan 21 på söndagskvällen, var det högsta budet 10800 euro.

Nyhetsbild

Burning ART brann av – dofterna och ljuden gör festivalen

MALAX Eld, gemenskap och konst förstås, det är ledorden för konstfestivalen Burning ART. Under lördagskvällen brinner konsten i Malax.

Nyhetsbild

Pixne eller Klockarbacken – var ska Malax bygga för de allra minsta?

MALAX Är Pixne en lämpligare plats för Malax familjedagvårdscenter än Klockarbacken? Det tycker 43 kommuninvånare – främst föräldrar, familjedagvårdare eller politiker – som i en skrivelse bett kommunen tänka om vad gäller placeringen.

Nyhetsbild

Ännu ett vindkraftsprojekt snurrar i gång i Malax – "Ett intressant område"

MALAX Gjutskogen är det senaste i raden av vindkraftsprojekt i Malax. Ingmar Sjöblad, en av aktörerna bakom projektet, säger att området är intressant men är förtegen om detaljerna. Se karta över området.

Nyhetsbild

Konsten brinner på Malakta i Malax på lördag

MALAX Ur askan reser sig något nytt. Festivalen och familjeevenemanget Burning Art arrangeras för tredje gången på Konstverkstaden Malakta i Malax på lördag.

Nyhetsbild

Malax avtackade kommundirektören med blommor, fem tal och en grill

Malax kommundirektör Mats Brandt, som är på väg till posten som stadsdirektör i Nykarleby, avtackades efter torsdagens fullmäktigemöte. Som presenter fick han blommor, ett bordsstandar samt en gemensam gåva från kommunen och personalen – en gasgrill.

Nyhetsbild

LISTA: Var finns Österbottens största hus till salu?

BOSTADSKOLLEN Vräkiga, pampiga hus – men ett par är i behov av renovering. Här är det största huset till salu i varje österbottnisk kommun, från Kaskö till Karleby. Prislapparna varierar från över en miljon euro till 38 000 euro.

Nyhetsbild

Propparna gick då Malaxfullmäktige diskuterade gymnasiet

Med rösterna sjutton-tio beslöt Malaxfullmäktige att ta in 50 000 euro i budgeten för att genast börja planera nytt hus för Gymnasiet i Petalax. Det blir alltså ingen helhetsutredning. Under det laddade mötet började det dessutom lukta rök i salen.

Nyhetsbild

Elavbrott och omkullfallna träd i stormens spår under natten

Nästan 3000 hushåll på Vasa elektriskas område var utan el vid sextiden på torsdagsmorgonen, och sedan stormen började tillta vid 18-tiden på onsdagskvällen har räddningsverket haft totalt 59 uppdrag.

Nyhetsbild

Höststormarna drar in över Österbotten – tusentals hushåll utan el

Stormen tilltar under onsdagskvällen och orsakar som bäst en hel del strömavbrott längs med den österbottniska kustremsan. Tusentals hushåll mellan Närpes och Nykarleby är utan el vid niotiden på onsdagskvällen.

Nyhetsbild

Nina Smulters avhandling ger resultat: Förbättrar vården för hjärtopererade

Det kan hända plötsligt, utan förvarning. Patienten som nyligen blivit hjärtopererad kan bli aggressiv, förvirrad eller reagera långsamt. Tillståndet kallas delirium och Malaxbon Nina Smulter lyfter upp det i sin doktorsavhandling – ett arbete som redan lett till förändrade vårdrutiner.

Jenny Malmsten vikarierar Mats Brandt i Malax

MALAX Malax förvaltningsdirektör Jenny Malmsten blir tf kommundirektör tills kommunen har valt en efterträdare till Mats Brandt.

Nyhetsbild

Norrback vikarierar Malmsten som nu sköter Brandts gamla jobb

Närpes Det blir en viss rotation - även i Närpes - när Malax ska få ny kommundirektör. Markus Norrback vikarierar förvaltningsdirektören i grannkommunen fram till årsskiftet, och i fredags utsågs vem som ska vikariera honom i Närpes.

Nyhetsbild

Anders Nordman från Malax fick utmärkelse för sina chefsegenskaper

När S-gruppen premierade duktiga chefer i Musikhuset i Helsingfors fick Anders Nordman från Malax kliva upp på scenen och ta emot utmärkelsen Ässächef. Bra resultat, nöjda kunder och bra personal är hemligheten bakom framgången.

Nyhetsbild

Utredning: Bygg nytt gymnasium i Petalax

MALAX Bygg ett nytt gymnasium i Petalax vid högstadiet. Det rekommenderar sex tjänstemän i Malax i en snabbutredning inför fullmäktiges möte på torsdag.

Nyhetsbild

8 av 10 inom det kommunala är kvinnor: "Det skulle vara bra att få in fler män"

Över 90 procent, i vissa fall 100 procent, av vårdarbetarna i de österbottniska kommunerna är kvinnor. Även inom skola och dagvård är största delen av personalen kvinnor.

Nyhetsbild

Smulter mot Smulter – och bägge vill vinna division 2

ISHOCKEY På fredag inleds division 2 och bröderna Fredrik och André Smulter leder varsitt lag. "När allt klickar spelar vi Österbottens mest underhållande hockey", säger Fredrik Smulter.

Nyhetsbild

Veterantraktorföreningen avslutar året med att plöja – nästa sommar börjar den också krossa sten

MALAX På lördag avslutar föreningen Malax veterantraktor sin säsong med den traditionsenliga höstplöjningen. Men den ser redan fram emot nästa sommar, då den nyinköpta, över 100 år gamla stenkrossen ska vara i gång.

Nyhetsbild

Malax satsar i skolan i Yttermalax och det nya servicehemmet

MALAX Nya serviceboendet byggs färdigt. Badstranden i Åminne får nya omklädningsrum. På Malax tekniska nämnds investeringslista finns både stora och små projekt.

Nyhetsbild

Hårda vindar leder till elavbrott – Vasa Elnät: över 3000 hushåll utan el

UPPDATERAD 18:19 Tusentals hushåll i Vasa, Korsholm och Malax var utan el på torsdagen, enligt Vasa Elnät. Det är den kraftiga vinden på närmare 24 meter per sekund som ställer till det på många håll. Vasa Elnät råder kunderna att vara beredda på fler avbrott. På eftermiddagen hade antalet ellösa kunder minskat.

Nyhetsbild

Malax ser på specialklass, vikariepool inom pedagogiken och pengar till biblioteket

En specialklass i Högstadiet i Petalax, ökad arbetstid för ena skolkuratorn, en vikariepool inom småbarnspedagogiken och mera bokpengar till biblioteken. Det är en del av de punkter bildningsnämnden i Malax vill ha med i budgeten 2019. Nämnden gjorde sina förslag på tisdag kväll.

Nyhetsbild

Sjunkande intresse för att kandidera i församlingsvalet – "Hoppas folk röstar"

Det har varit svårt att hitta kandidater till församlingsvalet men i de flesta församlingar har man i alla fall fått ihop tillräckligt många för att ordna ett val.

Logga in för att följa orten