Malax

Nyhetsbild

Malax jobbar ännu hårdare för att få unga att röra på sig mer

MALAX Malax kammade hem Regionförvaltningsverkets jackpot i våras. För 70.000 euro ska kommunen lägga i ännu större växlar för att få unga att röra på sig mer.

Nyhetsbild

Petalaxelever lär sig finska på nätet: "Nervöst att tala med någon helt okänd från Savolax"

Först var det spännande. Nu är de studerande nöjda med inlärningssättet. – Jag har konstaterat att man inte lär sig finska i skolan om man bara gör uppgifter i klassrummet, men nu lär vi oss att våga tala, säger abiturienten Wilma Snickars.

Nyhetsbild

Upprepade fall av anlagda bränder och ofog i Malax

Anlagda bränder och ofog nattetid har drabbat Malax de senaste månaderna. Natten till lördagen hade någon tänt eld på tre postlådor. En ortsbo, som kontaktat VBL, vill uppmana folk att hålla ögonen öppna – och att anmäla ofoget.

Nyhetsbild

Landsbygdsforskare: Hoppas på nya lösningar på hur landsbygden kunde utvecklas

Bergö, Maxmo och Kristinestad är med i unikt finlandssvenskt forskningsprojekt om landsbygdens framtid. Under sommaren har speciellt barnfamiljer och äldre fått tycka till.

Nyhetsbild

Alkohol inblandat i båtolyckan utanför Bergö – båtföraren misstänks för roderfylleri

BERGÖ Orsaken till söndagskvällens båtolycka utanför Bergö misstänks vara roderfylleri, uppger sjöbevakningen. Båten som körde på grund väster om Bredhällans fiskehamn hade hög hastighet när olyckan inträffade.

Nyhetsbild

Motorbåt i sjönöd utanför Bergö – alla personer ombord räddades av förbipasserande båtförare

Uppdaterad 21.12 En motorbåt med tre personer ombord har stött på grund och sjunkit utanför Bergö, rapporterar Västra Finlands sjöbevakningssektion. Ingen av de ombordvarande har skadats.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Juthbacka marknad och Toughest på Norrvalla, men också internationellt fyrveckoslut och fisketävling i Vassor. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Arbetsgruppen för Petalax utreder intresse för nya parhus

PETALAX Om det finns intresserade köpare kan Petalax få fler parhus. Föreningen Arbetsgruppen för Petalax vill nu få kontakt med människor som är intresserade av parhusboende i byn.

Nyhetsbild

Skolan i Rejpelt har för lite elever – första nådeåret inleds

Vörå Antalet elever i Rejpelt skola räcker inte till den minimigräns som beslutsfattarna i Vörå har satt för kommunens skolor. Skolan ligger under med sju elever. I Vasa minskar antalet förstaklassare tillfälligt medan de ökar i Malax och Korsnäs.

Nyhetsbild

Rektorn fyller 50 på läsårets första dag – "Lärare lägger grunden till samhället"

Efter 20 år i branschen känner sig Margareta Bast-Gullberg hemma i skolkorridorer och -klasser. Att inleda ett nytt läsår är ren skolmagi för rektorn på Gymnasiet i Petalax. Själv fyller hon 50 på läsårets första dag.

Nyhetsbild

Köttdisken öppnar lunchrestaurang i Malax – "Det här blir bra"

MALAX I höst öppnar en ny lunchrestaurang, Lunchdisken, i Malax. Bakom satsningen står Köttdisken, det vill säga Isabella Asplund och hennes team. Restaurangen flyttar in i Charleys tidigare lokal – tvärs över vägen från Köttdisken.

Nyhetsbild

Strömavbrotten i Malax och Närpes åtgärdade

UPPDATERAD Vid 07:30-tiden försvann strömmen för nästan tusen hushåll i Malax och Närpes. Ungefär två timmar senare var alla avbrott åtgärdade.

Nyhetsbild

Godkänd vattenkvalitet vid badstranden i Åminne – inga giftiga alger

MALAX Nej, det finns inga giftiga alger eller farligt stora mängder avföringsbakterier i vattnet vid badstranden i Åminne. Det visar resultatet av de nyaste laboratorieundersökningarna.

Nyhetsbild

Misstankar om vattenburen epidemi i Åminne – utredning pågår

MALAX Malax kommun har kontaktats av flera personer som misstänker att det finns en vattenburen epidemi vid badstranden i Åminne. En utredning pågår, men än har inget bekräftats.

Nyhetsbild

Antalet skarvbon har mer än fördubblats i Karleby och Kristinestad

Antalet skarvbon har minskat i Österbotten. Men det är bara fråga om en minskning på sju procent. I Karleby och Kristinestad har antalet skarvbon mer än fördubblats, medan skarvarna verkar ha övergett Närpes som häckningsort.

Nyhetsbild

Pentti Rajala är nöjd med sin hemkommun – hoppas att Malax finska skola ska växa

MALAX Om Malaxpolitikern Pentti Rajala fick önska tre saker för Malax är det att kommunen slår vakt om finska skolan, att bygget av ett nytt serviceboende blir lyckat och att hälsovårdscentralen får vara kvar i kommunen. Han gläds särskilt åt Pixne idrottscenter och den nyasfalterade vägen till Åminne.

Nyhetsbild

Solhem värd för antikrunda i Malax – Experter värderar gamla föremål

I går kunde Malaxbor få sina antika föremål värderade av antikexperterna Bernt Morelius och Maria Ekman-Kolari. – Jag trodde det skulle vara större intresse, säger Gun-Britt Sved som tagit med sig en grön bytta av glas.

Nyhetsbild

Blågrönt i Molpe och Karperö – övriga stränder badvänliga

Tills vidare pekar algrapporten på att de blågröna algerna lyser med sin frånvaro – förutom i Karperöfjärden och vid Molpe badstrand. Under veckan klarnar det även om intestinala enterokocker eller escherichia coli-bakterier finns vid badstränderna i Österbotten.

Nyhetsbild

Österbottniska båtfirmor fruktar handelskrig: Nästan alla USA-båtar tillverkas här

MALAX Malaxföretaget Targa och Karlebybaserade Sargo följer handelskriget med bävan. Båda motorbåtstillverkarnas marknad växer i USA, men det kan snabbt ta slut.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Konstens natt i Vasa och Vasa marsch, men också Power Truck show i Alahärmä och 1700-talsmarknad i Storkyro för den som vill ta sig till grannkommunerna. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Internationella fotografer på workshop i Malax

Vid konstverkstaden Malakta i Malax förbereder sig sju fotografer för att berätta en historia med sina bilder. Fotoworkshopen ordnas för andra året.

Nyhetsbild

1G3B och Knogjärn spelar i Åminne på lördag

MALAX Det blir en stenhård kväll i Åminne folkpark på lördag. Dialektrockbandet 1G3B, svenska Knogjärn och Motörcünt bjuder på blytunga toner.

Nyhetsbild

Trädgårdens bästa tid är nu – unik blomsterprakt vid Brinkens museum

MALAX Den anrika trädgården vid Brinkens museum i Malax har sin bästa tid just nu. I slutet på juli och början på augusti är blomsterprakten vanligtvis allra rikast. Så är det också i år, trots att värmeböljan varit en prövning för både många växter och deras skötare.

Nyhetsbild

Antikrunda i ungdomslokalen – nyaste inslaget på Malax Pensionärers program

MALAX Andra onsdagen i augusti blir det antikrunda i Solhem, i UF-lokalen i Övermalax. Malax Pensionärer har bjudit in sina medlemmar till att låta värdera tavlor, böcker, porslin, verktyg och annat gammalt som de sparat. För sakkunskapen svarar antikexperterna Bernt Morelius och Maria Ekman-Kolari.

Nyhetsbild

Nu borde alla Malaxbor kunna se tv igen – "Ring mig annars"

MALAX På grund av söndagens åskväder slogs tv- och radio-nätet ut i Malax. Ännu på tisdagsmorgonen var några hushåll utan tv-signal, men efter lunch hade alla kända fel reparerats.

Nyhetsbild

Både fisk och fiskare kämpar i hettan: "Fisken blir snabbt mjuk och eländig"

MALAX Det varma vädret tvingar fiskaren Martin Talvitie att dra ner på tiden ute till havs för att siken inte ska förstöras. Även levande lider siken i värmen. I grunda sjöar kan en fortsatt värmebölja orsaka fiskdöd.

Nyhetsbild

Tv- och mobilnät utslagna efter åskvädret i Österbotten

I delar av Malax, Korsholm och Vasa är tv-nätet utslaget. En del av Elisas kunder i Korsholm och Vasa är utan telefoni och internet. Reparatörerna arbetar så snabbt de hinner och förhoppningsvis ska de flesta få bild i sin tv under kvällens lopp.

Nyhetsbild

Blixten slog ner 4500 gånger – mestadels i Österbotten

ÖSTERBOTTEN På söndagen slog blixten ner 4500 gånger i Finland. Största delen av nedslagen skedde i Österbotten. Åskvädret fortsätter de närmaste dagarna, säger jourhavande meteorologen.

Nyhetsbild

Räddningsverket fick över 50 larm – blixtar fortsatte orsaka bränder under natten

Räddningsverket har sammanlagt ryckt ut 50 gånger i Österbotten på grund av åskvädret. På måndagsmorgonen började ett hus i Smedsby brinna igen och Prisma i Vasa drabbades av vattenskador på söndagskvällen.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Det här är veckan som innehåller evenemang med spännande namn: "14 sätt att beskriva regn", "Pink Skithouse Party 2.1" och "folkdräktens vädringsdag." Vi presenterar ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Helena skriver om sorger och livet på landet – "Det finns de som har det värre"

MALAX Hon uppmanades skriva av sig för att bearbeta sorgerna i livet. Nu är Helena Malm 77 år och gör succé med sina Facebook-inlägg.

Nyhetsbild

Ny bok om dödsorsaker på 1800-talet hjälper oss förstå synen på sjukdom, natur, magi och religion

MALAX Sjukdom och död i Malax under 1800-talet är huvudtemat i en pinfärsk bok. Men innehållet är bredare än så, boken fungerar också som en lärobok i medicinhistoria, från Hippokrates och framåt. Författare är professor emeritus Matti Klockars.

Bilist krockade med älg på Strandvägen – inga personskador

MALAX En bil och en älg kollidera på Strandvägen i Malax vid 22-tiden på fredagskvällen. Inga personskador uppkom men bilen fick plåtskador.

Nyhetsbild

Kraftiga algblomningar i Österbotten – läget har blivit värre

De kraftiga blomningarna av blågrönalger fortsätter i Finlands havsområden. Även de österbottniska landskapen är drabbade. Inget talar för att situationen kommer ändra.

Nyhetsbild

Kring tio personer fick salmonella i Petalax – "Väldigt ovanligt", säger ledande läkaren

PETALAX Någon gång under helgen den 13–15 juli har ett tiotal personer smittats med salmonella i Petalax. Det är oklart exakt varifrån smittan kommer, men epidemin verkar vara på väg att ebba ut.

Nyhetsbild

Petalaxbon Sakineh: "Jag har fått leva mitt liv som jag vill"

PETALAX Sakineh Tilljander hjälpte till när flyktingströmmen kom till Österbotten. I sommar är hon med i Bykistons teater. Pjäsen "Amors pilar" tar upp ett ämne som ligger nära hennes hjärta.

Nyhetsbild

Årets Bergöbo är Lars-Göran Söderholm

MALAX Konstnären Lars-Göran Söderholm är Årets Bergöbo 2018. Han belönades bland annat med en havstrut han själv tillverkat.

Nyhetsbild

Kyla och regn, eller värmebölja – vädret påverkar sommarteatrarnas publik och skådespelare

Väder och vind kan påverka åskådarantalet på sommarteatrarna. Tidigare år har kyla och regn varit den största orsaken till färre besökare. I år är det hettan som påverkar.

Nyhetsbild

Inga nya anmälningar om sjöskabb vid Vägvik – men simning på egen risk gäller

PETALAX Det har inte kommit in några nya anmälningar om symtom på sjöskabb efter en simtur i vattnet i Vägvik, men det är fortfarande simning på egen risk som gäller.

Nyhetsbild

Misstänkta fall av matförgiftning i Petalax

PETALAX I Petalaxregionen har det förekommit ovanligt många fall av diarré den senaste tiden. Flera personer har konstaterats ha salmonella.

Nyhetsbild

Malax planerar att välja ny kommundirektör i höst

MALAX Malaxstyrelsen diskuterar rekryteringen av en ny kommundirektör på sitt första möte på höstterminen, den 27 augusti. Styrelseordförande Håkan Knip (SFP) säger att tjänsten kommer att förklaras ledig – och att den är bestående.

Nyhetsbild

Långfors kvarn i Malax öppnade dörrarna: "Vi borde ha haft parkeringsvakter"

MALAX På tisdagskvällen visade Malax museiförening Långfors kvarn. Och det var många som ville se insidan av det ståtliga huset. "Vi är alldeles överraskade", säger Britt-Helen Flemming, som sitter i styrelsen.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Jakobs dagar, Korsholms musikfestspel och Botniacyklingen. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Traktorer lockade 2100 besökare – "De byggde vårt land efter kriget"

På ett fält i Övermalax står 148 veterantraktorer i solgasset. Utställningen ordnas för tolfte gången och har lockat 2100 besökare i år.

Nyhetsbild

Över 25 grader i vattnet vid flera stränder – varmast vid Vägvik och Komossa

Det är ställvis över 25 grader i vattnet i både Korsholm och Vörå. Badvattnet är bra överallt, förutom i Molpe där det finns blågröna alger. Men när det börjar regna kommer algerna troligen blomma ut.

Nyhetsbild

Rattfyllerist stoppades i Malax

MALAX På onsdagsförmiddagen stoppades en paketbil av polisen på Tuvasvägen i Malax. Chauffören, en man född 1963, är misstänkt för rattfylleri.

Nyhetsbild

Traktorer med hög nostalgifaktor ska locka folk till Övermalax i helgen

MALAX På lördag den 21 juli ordnas en veterantraktorutställning i Malax, för tolfte året i rad.

Nyhetsbild

Kallaste jobbet i fryslagret – Hett om öronen i växthuset

Hettan vägrar släppa greppet om Österbotten. I morgon tisdag väntas värmerekord och temperaturer över 30 grader. Då kan det vara skönt att jobba i ett fryslager, medan det i växthusen är aningen svettigare.

Nyhetsbild

Djuren lider i hettan – ta hand om era små vänner

PETALAX Djuren mår dåligt i värmen. Ett djur som drabbas av värmeslag kan i värsta fall hamna i chock och få skadade organ. Därför har hönsägaren och bloggaren Caroline Eriksson gjort allt för att hennes små kycklingar ska ha det bra.

Nyhetsbild

Skärifolk blev en succé: "Det gick över förväntan"

BERGÖ Bergös egen festival Skärifolk gick över förväntan. Arrangörerna väntade sig 200 deltagare, men hela 300 personer kom till Skärifolk för att njuta av musiken.

Logga in för att följa orten