;

Närpes

Nyhetsbild

Heidi Kuuttinen till junior-VM

SKIDSKYTTE Heidi Kuuttinen får åka till juniorernas skidskytte-VM som avgörs i Otepää i Estland nästa vecka.

Nyhetsbild

Dikeskörning i Pörtom – dragbil gled i diket och släpvagn stannade på vägen

PÖRTOM En lastbil med släp körde i diket på grund av halt väglag på måndagen. När lastbilsföraren försökte svänga fortsatte fordonet att glida över vägen och ner i diket.

Nyhetsbild

Erica Back sjunger i direktsänd operaföreställning

Operasångerskan Erica Back, med rötter i Närpes, medverkar just nu i Olli Kortekangas nyskrivna opera ”Veljeni vartija” som spelas i Tammerfors. På onsdag visas föreställningen i direktsändning på Arenan.

Nyhetsbild

Fredrik Winberg lämnar kraftverk i Beirut för företagarna i Närpes

NÄRPES

Fredrik Winberg lämnar Beirut och Libanon för att jobba med företagare i Sydösterbotten som ny vd för Dynamo i Närpes. I mars flyttar han tillbaka hem till Kaskö.

Nyhetsbild

Håkan Westermark: "Mycket att göra med begränsade resurser"

Det gäller att se de behov och önskemål som näringslivet och utvecklingen ställer – och veta vad man ska göra åt det. Så sammanfattar vd Håkan Westermark uppgiften han lämnar åt sin efterträdare.

Nyhetsbild

Polisbil på taket efter biljakt i Yttermark

NÄRPES En personbil och en civil polisbil körde av vägen i Yttermark efter en biljakt på lördag kväll. Polisbilen hamnade på taket. Ingen skadades i olyckan.

Nyhetsbild

Fredrik Winberg blir vd för Dynamo

NÄRPES Fredrik Winberg blir vd för Dynamo. Det blev klart under entreprenörsgalan i Närpes

Nyhetsbild

Allt började med dörrar från Amerika

NÄRPES Årets företag i Närpes är dörrtillverkaren Bema System. Företaget har gått från att vara importör till att fokusera på egen tillverkning.

Nyhetsbild

Träd höggs ner på Storgrynnan – "Nu blir det garanterat färre skarvar"

NÄRPES Skarvbekämpningen på Storgrynnan i Pjelax har börjat. På lördagen fälldes största delen av träden på holmen. Nästa steg är oljning av äggen.

Nyhetsbild

Närpes stad kallar till stormöte om vargen

NÄRPES Med den stora mängden vargar står hela samhället inför en helt ny situation. Det säger Hans Wickman i Övermark. Han tog initiativ till ett möte för allmänheten.

Nyhetsbild

Farmare i Närpes stänger dörren för gott

PÄLS I fjol avslutade omkring dussinet pälsfarmare i Närpes verksamheten. Orsakerna är flera.

Nyhetsbild

Göran Honga utreder fusion av Kaskö och Närpes

Sjukhusrådet Göran Honga har utsetts till oberoende utredare för utredningen om en fusion mellan Kaskö och Närpes. Han inleder uppdraget omedelbart.

Nyhetsbild

Närpesstyrelsen: Bygg nytt för högstadiet

Den politiska enigheten i Närpes verkar vara total i frågan. Högstadieskolan ska inte renoveras utan det ska byggas en ny.

Nyhetsbild

Politikerna eniga: Nytt högstadium i Närpes

Närpes får inom några år en ny högstadieskola för cirka 11,3 miljoner euro. Stor enighet råder bland politikerna om att att nybygge är bättre än en renovering. Av den åsikten var även stadsstyrelsen på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Fiskförädlare kan få köpa Nämpnäs skola

Ett företag inom fiskförädling kan bli ny ägare till före detta Nämpnäs skola.

Nyhetsbild

Rullade och gick för välgörenhet i Tjärlax

TJÄRLAX På söndagen ordnades det välgörenhetsevenemanget Rulla och gå för tredje året i rad. Uppslutningen var stor och genom talkoarbete lyckades deltagarna samla över tusen euro till förmån för Närpes Sjukvårdsfond.

Nyhetsbild

Närpes gymnasium satsar på speciallinjer – trummor, skrot och dans hör till vardagen

UTBILDNING Några trumvirvlar bryter tystnaden i simhallens aula. Ljudet kommer från musiksalen där musiklinjen precis har börjat lektionen.

Nyhetsbild

Dorothy Röj skildrar med- och motgångar i ny bok

Ett ungt österbottniskt par flyttar liksom många andra till Sverige på 1950-talet för att skapa sig en bättre framtid, men märker snabbt att det inte är lätt. Dorothy Röjs nya bok, "Vägen bort", beskriver hennes familjs cirka tio år i grannlandet.

Knäckte elstolpe vid dikeskörning

NÄRPES En man född 1932 tappade herraväldet över sin personbil på Strandvägen i Närpes vid 11.30-tiden på fredagsförmiddagen.

Nyhetsbild

Vargen passerade dagklubbens lekpark

NÄRPES Vargar har vilat vid åbron vid Närpes å mitt i Övermark by, Närpes. Patrik Vägar hittade legan efter vargarna, och spåren visade att två vargar rört sig nära både församlingens dagklubb, bostadshus och pensionärshemmet vid Vasavägen.

Nyhetsbild

Närpes hoppas på ny omfartsväg

En ny omfartsväg ska förena Närpesvägen och Kristinestadsvägen och leda trafiken förbi centrum. Men årtalet för Skarpängsvägen är fortfarande öppet.

Nyhetsbild

Besvär mot skarvbeslutet – "Ingrepp behövs på större område"

Närpes-Kaskö fiskeområde är inte nöjt med beslutet om vad som får göras för att reducera skarvarna. Besvär ska lämnas in.

Nyhetsbild

Hundägare mötte varg mitt i Övermark – kan öppna för beslut om fördrivning

Vargarna har nu sökt sig ännu närmare bebyggelse. Jimmy Häggqvist var ute och rastade hunden på söndagskvällen när han överraskades av en varg. Plötsligt dök vargen upp ungefär 30 meter ifrån honom och hunden i centrala Övermark.

Nyhetsbild

Bil i diket - inga personskador

PÖRTOM Kring sjutiden på fredagskvällen tappade en förare kontrollen över sin bil och körde i diket någon kilometer söder om Pörtom centrum vid riksåttan.

Nyhetsbild

Nya Folkhälsanhuset invigt

NÄRPES. På torsdagen hölls invigningsfest för det nya Folkhälsanhuset i Närpes. Både barn och seniorer samsas i den nya byggnaden.

Nyhetsbild

Stövaren Molly skällde panikartat – jagades av fyra vargar

Pörtom Bo-Erik Långskog i Pörtom har jagat med hund i 50 år och hoppas fortsätta länge än. Efter höstens upplevelser är han inte säker på att det går.

Pohjalainen: Varg fick tjur att rusa mot döden

NÄRPES En varg som rörde sig utanför en inhägnad med boskap i Övermark fick en tjur att springa rakt in i elstängslet. Tjuren dog, skriver Pohjalainen.

Nyhetsbild

Alla tiders målskytt fortsätter i Kraft

FOTBOLL Hittills har han gjort 109 mål för Kraft. Och fler ska det bli för Jonas Granfors som skrivit på för ytterligare en säsong.

Nyhetsbild

Gympalärarens tjänstebeskrivning blir "könsneutral"

NÄRPES. Det ska inte längre framgå av tjänstebeteckningen om en gymnastiklärare i Närpes ska undervisa i huvudsak flickor eller pojkar. Det tillägget har försvunnit när man nästa gång söker gymnastiklärare.

Nyhetsbild

Närpes stad förordar vargjakt – "invånarna är uppriktigt rädda"

Närpes stad backar upp den anhållan om undantagslov för vargjakt som jägare i Närpes-Malax-området inlämnat. Vargbeståndet bör reduceras, är stadsstyrelsens åsikt.

Nyhetsbild

Ingen Oscarsnominering för Andrea Eklund

"Sommarlängtan", som är komponerad och sjungs av Andrea Eklund, Oscarsnominerades inte i kategorin "Bästa sång". Låten från filmen "Trollvinter i Mumindalen" var en av 70 låtar som hade chans att nomineras.

Nyhetsbild

Jägare vill skjuta sex vargar i Sydösterbotten

Två flockar med upp till tretton vargar rör sig i Sydösterbotten, enligt jägare i Närpes och Malax. Nu vill de halvera stammen.

Nyhetsbild

Säng nummer 500 till Estland är lastad

Sedan mitten av 1990-talet har Pörtom församling donerat nyttosaker till estniska vänförsamlingen i Varbla. Däribland över 500 sängar som Bed Invest samlat ihop.

VBL rättar

Nyhetsbild

Önskar nytt men mindre högstadium

Tekniska nämnden anser att en ny högstadieskola är det bästa alternativet för Närpes.

Nyhetsbild

Bred transport körde för fort – orsakade livsfara

Närpes En sex meter bred specialtransport törnade in i en personbil i 80 kilometer i timmen i Närpes.

Nyhetsbild

Video: Vargflock rör sig i Pörtom

En grupp på cirka fem vargar har fastnat på video i en viltkamera i Sidbäck, Pörtom natten till tisdagen. Men det är oklart hur många de är till antalet. På tisdag kväll upptäcktes spår av åtta vargar som hade rört sig mot Sahnemossen.

Nyhetsbild

Förslag: Nytt högstadium i Närpes

Bygg en ny högstadieskola i stället för att renovera den gamla. Det förslaget får nu politikerna i Närpes ta ställning till.

Nyhetsbild

Förslag: Ny högstadieskola ska byggas i Närpes

Närpes ska bygga en ny högstadieskola i stället för att renovera den gamla, föreslår tekniska direktören. Skissritningar finns redan.

Nyhetsbild

Kavalkad bäddar för succé i Böle

RECENSION Plock från 30 års revyer i Böle och comeback för ett gäng gamla rävar, och resultatet är givet. Valet av nummer kan aldrig tillfredsställa alla, men tonvikten på de senaste fem–sex uppsättningarna överraskar något.

Nyhetsbild

Inga fler stick i fingret för Roni, 12 år

ÖVERMARK Diabetessjuka Roni Åbonde, 12 år, behöver inte längre ha fingrarna fulla med nålstick. Nu kan han mäta blodsockervärdet med både skanner och telefon.

Nyhetsbild

Kraft behöver en eller två spelare till

FOTBOLL Kraft tappar tre eller fyra spelare från i fjol och behöver förstärka truppen, säger ordförande Mårten Grandell.

Nyhetsbild

Brand vid NTM i Närpes

Räddningsverket fick larm om en stor brand vid Närpes Trä och Metall i Närpes på fredagen. Branden hade uppstått i en utsugningskanal.

Nyhetsbild

Skarvägg får oljas i Närpes

Det blev nej till storskalig skyddsjakt på skarv i Pjelax, Närpes, men däremot ger NTM-centralen lov att oljebehandla skarvägg och störa häckningen på Storgrynnan under våren de närmaste fem åren.

Nyhetsbild

Publikfavorit i repris i Bölerevyn

NÄRPES Den sävlige Ahlqvist och Lappfjärdsbon Bo-Göran är här igen. Bölerevyn använder godbitarna från 30 revyer i jubileumsrevyn ”Best ­före 2018”.

Nyhetsbild

Åtta vargar rörde sig i Pörtom

PÖRTOM Natten till fredagen rörde sig åtta vargar mellan flera gårdar i Sidbäck i Pörtom. Det är långt ifrån första gången som ortsborna hittar vargspår.

Nyhetsbild

Långtradare i diket i Närpes - riksåttan öppen igen

UPPDATERAD En långtradare körde på fredagsmorgonen av vägen på riksväg 8 i Yttermark. Bilsläpet har bärgats och riksvägen är öppen för trafik efter att ha varit avstängd mellan Finby och Övermark hela förmiddagen.

Nyhetsbild

Nya Finby bro – så ska den se ut

NÄRPES Nu är skisserna för den nya Gammelbron, eller Finby bro, klara. Bygget kan inledas i sommar.

Nyhetsbild

Kalvarna ska växa till sig i sitt nya dagis

VIDEO Uppemot 800 kalvar per år ska passera Mats Storgårds nya kalvstation i Övermark. Lite som att ha ett dagis, säger han.

Nyhetsbild

Övermarkbo: "Vargen gick bredvid vår tomt"

ÖVERMARK Då Ralf Ek från Övermark gick efter posten såg han vargspår som korsade vägen mellan sin tomt och grannens. – Det var stora tassar, säger han.