Närpes

Nyhetsbild

Hunden Trixi ger henne idéer till barnböcker

NÄRPES Under tjugofem år hann Helene Jern läsa åtskilliga sagor för dagisbarn i Sundom. När hon lämnade jobbet som barnträdgårdslärare gjorde hon verklighet av en tanke som länge legat och grott – hon skrev en egen bilderbok.

Nyhetsbild

Kraft hoppas få in Peth och Nygård

FOTBOLL Det har varit snudd på katastrof med alla skador, säger Krafts ordförande. Nu hoppas man att Kevin Peth och Jens Nygård ska ställa upp och hjälpa laget i division 2.

Nyhetsbild

Jätteväxthus får bli ännu större enligt ny plan

Landets största växthusanläggningar får bli betydligt större. De två Sigg-bolagen på Kallmossen och Högback i Närpes får växa med nästan 15 hektar sammanlagt.

Nyhetsbild

Skogsbrand undveks när virkeshög tog fyr i Finby

NÄRPES Det blev storlarm när en virkeshög började brinna i Finby på söndagskvällen. Virket totalförstördes men spridning till terrängen undveks.

Nyhetsbild

Närpes och Kaskö går vidare – folkomröstning tänkbar

Närpes sa enhälligt ja till fortsatt utredning med Kaskö. Gun Granlund (SFP) öppnar för att folkomröstning kan ordnas i bägge städer.

Nyhetsbild

Tusentals kubikmeter trämaterial förstördes i branden på industriområdet i Närpes

En stor brand utbröt i en hög med byggnadsmaterial på Högback industriområde på söndag kväll. Brandorsaken är ännu inte fastställd, men polisen ska kontrollera om det finns övervakningskameror i närheten.

Bil vurpade på Molnmossvägen i Finby

En kvinna fick sladd och vurpade med bilen på Molnmossvägen i Finby under lördagskvällen. Inga allvarliga personskador uppstod.

Nyhetsbild

Hittade gamla recept – startade lemonadfabrik i Övermark

Det började med några gamla etiketter, recept och en begravd T-Ford. Nu driver Fredrik Bäckstrand Österbottens enda lemonadfabrik hemma i Övermark.

Nyhetsbild

Branden i Närpes släckt

NÄRPES Strax före klockan 22 på söndagskvällen fick räddningsverket larm om en brand på industriområdet vid Högbacksvägen i Närpes. Det brann i en hög byggnadsmaterial, högen var knappt 10 000 kubikmeter stor och bestod till stor del av gammalt virke.

Nyhetsbild

Stor brand i Närpes - virkeshop blev lågornas rov

VIDEO En stor brand bröt ut på Högbackens industriområde i Närpes på söndagskvällen. Åtminstone 15 enheter ryckte ut till platsen.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Det är midsommarvecka. För den som inte chillar på sommarstugan finns det både fotbollsmatcher att se, terränglopp att löpa och festivaler att gå på. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Politiker får starkare roll när utredningen fortsätter

Beslut om hur Kaskös och Närpes utredning går vidare kan tas innan semestrarna. Målet är att Göran Honga fortsätter som utredare.

Nyhetsbild

Kårkulla gick nästan 0,9 miljoner euro på plus i fjol

Bokslutet visar att Kårkulla samkommun gick 894 454 euro och 9 cent på plus i fjol. Pengarna sätts in på kontot för fritt eget kapital där överskott och underskott från tidigare räkenskapsperioder redovisas.

Nyhetsbild

Lax, nypotatis och jordgubbar – det går att få lokalproducerat på midsommarbordet

Midsommaren är räddad. Österbottnisk nypotatis är på väg ut i butikshyllorna och det kommer bra med lax i Kvarken. Till och med frilandsjordgubbarna tycks mogna i tid.

Nyhetsbild

Åkrarna är torra som krut – och nu ska stöden sökas

Vissa grödor torkar bort, andra har inte ens börjat gro. Några bönder väntar ännu med sådden. Senast på fredag ska stödansökan lämnas in.

Nyhetsbild

Kruger tänker jaga de yngre kastarna hela säsongen

FRIIDROTT Han är långt ifrån toppform. Ändå är 43 år gamla Frantz Kruger en av landets absolut bästa diskuskastare för tillfället. Det bevisade han åter en gång i Tomatspelen i Närpes.

Nyhetsbild

Företag i Sydösterbotten samarbetar för lite med skolor: "Skolorna har den framtida arbetskraften"

Samarbetet mellan företag i Sydösterbotten och yrkeshögskolorna är dåligt. Företagen vet inte hur de ska gå till väga eller vem de ska kontakta för att skapa ett samarbete. Detta ska nu få en ändring.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Pridefest i Karleby, American car meeting i Pensala, 240 kilometer loppis och Öppna trädgårdar i Kristinestad. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Utländska arbetare måste vänta i månader på tillstånd

Nya lagar och regler för utländsk arbetskraft har förlängt tillståndsprocessen. En del grönsaks- och potatisodlare riskerar nu brist på arbetare. – Migri är uppenbarligen överbelastat, säger Johanna Smith som både är odlare och trädgårdsombudsman på Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC).

Nyhetsbild

Rangsby bjuder in till byn

RANGSBY Under Öppna byarnas dag på lördag visade Rangsbyborna upp sin byidyll med en guidad busstur. Dessutom ordnades den nervkittlande tävlingen Närpesmästare mellan Närpes förtroendevalda.

Nyhetsbild

Sommarteater kräver eldsjälar – här är de österbottniska sommarteatrarna

LISTA Inför varje sommarteaterpremiär kan det ligga månader, ja till och med år, av förberedelser. Möt en manusförfattare i Närpes, en regissör i Korsholm och en skådespelare i Nykarleby som alla brinner för teater. Se också vår lista över de österbottniska sommarteatrarna.

Kraft fotboll får stöd av staden

NÄRPES Krafts fotbollsförening har anhållit om 9 000 euro av Närpes stad för att fortsätta delta i marknadföringssamarbete.

Närpes stad köper mark i Finby för 30 400 euro

Närpes stad köper 1,9 hektar åkermark vid Närpesvägen i Finby, väster om Autoforum. Priset är 30 400 euro.

Nyhetsbild

Oljeverk av Karin Lipkin-Forsén i färsk utställning

NÄRPES Karin Lipkin-Forsén visar bland annat nyskapande Närpesmotiv i en utställningen som består av enbart oljemålningar.

Nyhetsbild

Förmånliga hyresbostäder behövs i Närpes

Det har byggts friskt i Närpes centrum, men fortfarande finns behov av hyresbostäder – gärna förmånliga sådana.

Nyhetsbild

4–3 för fortsatt utredning av fusion i Kaskös styrelse

Det gick som väntat: SFP och Samlingspartiet för, SDP och Sannfinländarna emot fortsatt utredning av en fusion med Närpes. I Närpes var styrelsen enig för en fortsättning.

Nyhetsbild

Utredning: Kaskös framtid som självständig stad är ohållbar

Det kallas en förutredning men slutsatsen är ändå tydlig. Kaskö står inför väldiga svårigheter utan en sammanslagning med Närpes.

Nyhetsbild

Elledning antände marken på två ställen i Pjelax

Först kom larm om en markbrand i Pjelax. En stund senare visade det sig brinna även på ett annat ställe en bit bort. Orsaken var gnistor från en elledning.

Nyhetsbild

Arbetslösheten fortsätter sjunka i Österbotten – fem år sedan det var så här bra

Arbetslösheten i Österbotten har minskat med nästan 20 procent sedan april i fjol. Och den har minskat överallt, också bland ungdomar, långtidsarbetslösa och utlänningar. För ett par år sedan såg det betydligt sämre ut.

Nyhetsbild

Förlösande seger för Kraft

FOTBOLL Länge såg det ut som att Kraft skulle inkassera sin femte raka förlust. Men en starkt andra halvlek och ett vilt kämpande hemmalag tog till slut tre poäng.

Nyhetsbild

Här bygger han nu sitt fjärde höghus i Närpes centrum

NÄRPES Snart startar bygget av det senaste höghuset i Närpes centrum. Grunden ska vara klar innan tjälen kommer i höst.

Nyhetsbild

Lista: Här är sommarens motionslopp i Österbotten – bara att välja och vraka

Den som vill springa, cykla, simma eller klättra över hinder, och gärna i tävling med andra, har många lopp att välja på i sommar. Bland nyheterna finns Toughest i Vörå, Swimrun Utterleden i Pedersöre, Bergö trailrun i Malax och Farmrace i Närpes. Se listan här!

Nyhetsbild

Lista: Här hittar du sommarens utställningar

Spana in vår lista över utställningar i Österbotten. Vi vågar nästan lova att här finns något för alla smaker!

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Sommaren inleds med en rivstart med många fester i helgen. Det blir också brandkårsdag, Nice run och amerikansk fotboll. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten i helgen och den kommande veckan!

Nyhetsbild

Kyrkbacken i Närpes är fylld av österbottnisk historia

Gamlakarleby, Mikael Agricola och österbottnisk renässansstil kan alla förknippas med kyrkbacken i Närpes. Hur dessa hänger ihop får man reda på under en guidad tur i det historiska och idylliska området.

Nyhetsbild

Närpesunga vill se satsningar mot droger och mental ohälsa

NÄRPES Det finns problem med droger och mental ohälsa i Närpes och något måste göras nu. Det var Alexandra Wegelius och Jennifer Antfolks budskap när staden hörde allmänheten om framtiden.

Nyhetsbild

Värmen ökar risken för blågröna alger i vattnet – på de här stränderna mäts kvaliteten

Om de varma dagarna fortsätter finns det risk för att badvattnet vid stränderna blir sämre. Det gäller att följa med utvecklingen innan man hoppar i plurret. Här är listan på vilka stränder som testas.

Nyhetsbild

Martin öppnade egen bilbesiktning – mitt i glesbygden

NÄRPES Martin Röös har nu haft sin besiktningsstation i Övermark i drygt två år. Satsningen var lyckad. Ett litet frågetecken är vad de nya reglerna medför.

Nyhetsbild

Brinnande pannrum orsakade utryckning

NÄRPES En brand bröt av okänd orsak ut i ett pannrum i Närpes på fredagen. Brandkåren fick snabbt elden under kontroll. Inga människor skadades.

Nyhetsbild

Hembygdsförening fattade historiskt beslut – "Vi slår ihop kommunerna"

NÄRPES Hembygdsföreningen Gamla Närpes har fattat ett historiskt beslut. Efter att en motsvarande förening för Sydösterbotten lades ner har hembygdsföreningen nu utvidgat sina gränser. Nu är de öppna för medlemmar från hela gamla Närpes socken.

Nyhetsbild

Nissfolk stänger sin affär i Närpes – ingen ville ta över

Den sista maj försvinner en livsmedelsbutik från Närpes centrum. Då stänger K-market Nissfolk sina dörrar. Förutom köpmannaparet har fyra personer jobbat i affären som nu sätter lapp på luckan.

Nyhetsbild

Närpes har efterlyst åtgärder på olyckssträckan

Skarpängsvägen och sänkt hastighet. Det var något av det första Närpes stads vägmästare tänkte på när han hörde om måndagens dödsolycka i Finby.

Nyhetsbild

Närpespolitiker nöjda med svar om Pjelax daghem

Inget nytt daghem byggs i Pjelax i nuläget. Om det görs, byggs det ihop med skolan.

Nyhetsbild

Kvinna miste livet i Närpeskrocken – en man allvarligt skadad

UPPDATERAD 14.41 En kvinna i 80-årsåldern från Närpes omkom i trafikolyckan som inträffade på Närpesvägen i Finby på förmiddagen. Kvinnan körde personbilen som kolliderade med en långtradare i korsningen till Molnmossvägen. En medpassagerare som befann sig i personbilen skadades allvarligt, uppger polisen.

Nyhetsbild

Kraft förlorade med uddamålet mot SJK 2

Kraft ledde ett av de förmodade topplagen, SJK 2 tills dryga kvarten återstod, men fyra mörka minuter innebar säsongens tredje förlust, med siffrorna 1–2 (1–0).

Nyhetsbild

Det ska vara ätbart i trädgården

PÖRTOM Fruktträd och framförallt bärbuskar är det som många vill ha när de besöker plantskolor. Växter som producerar något man kan äta blir allt populärare.

Nyhetsbild

Oljningen av skarvägg på Storgrynnan kom av sig – fåglarna har flyttat

Det blev ingen utryckning för att olja ägg på Storgrynnan i Pjelaxfjärden. Orsaken är att det inte finns några bon där och följaktligen inga ägg att olja. Det är oklart var skarvarna nu håller till.

Första delen av utredningen mellan Närpes och Kaskö klar – nu får städerna besluta om fortsättning

Nu är första delen av utredningen om en eventuell fusion mellan Kaskö och Närpes klar. Sjukhusrådet Göran Honga som lett arbetet konstaterar att den inte gett tillräckligt med material för ett fusionsbeslut. Bollen kastas nu vidare till städerna som får besluta om en fortsatt utredning.

Nyhetsbild

En avled efter krock i Nämpnäs

NÄRPES En person avled efter en trafikolycka i Nämpnäs på söndagen.

Nyhetsbild

Bil fattade eld efter kollision med lyktstolpe i Närpes

NÄRPES Tisdagskvällen blev en bråd historia för polisen i Närpes. Inom loppet av ett par timmar inträffade en dikeskörning med alkohol inblandat och en bil fattade eld efter att ha kolliderat med en lyktstolpe. Inga personer skadades i olyckorna.

Logga in för att följa orten