Närpes

Nyhetsbild

Affärslokal i Pörtom utsatt för skadegörelse – polisen ber om tips

PÖRTOM Byggnaden där Pörtom handlin tidigare verkade har stått tom sedan affären stängde 2016. Nu har någon eller några brutit sig in via en dörr, tömt skumsläckare i byggnaden och haft sönder ett vattenrör så att vatten sprutat in i byggnaden och runnit ner i källaren.

Nyhetsbild

Dyster stämning bland personalen efter nedläggningsbesked

Stämningen var dyster bland de anställda på Närpes Brödfabrik på måndagsförmiddagen. På fredagen hade de fått besked om att det anrika bageriet tvingas lägga ned verksamheten. 18 anställda blir utan arbete då verksamheten upphör.

Nyhetsbild

Närpes Brödfabrik avslutar verksamheten i januari

Närpes Det anrika bageriet Närpes Brödfabrik upphör med sin verksamhet i januari. De 18 anställda har informerats om den förestående nedläggningen.

Nyhetsbild

Ingen var nöjd då VIFK och Kraft kryssade

FOTBOLL Kraft hade en handfull lägen att avgöra. Det hade Vasa IFK också. Men målskyttet haltade för båda lagen.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Juthbacka marknad och Toughest på Norrvalla, men också internationellt fyrveckoslut och fisketävling i Vassor. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

FSD tror på riksdagsledamot från Österbotten

NÄRPES Finlands svenska socialdemokrater i Österbotten samlades för sommarträff i Närpes på söndag. FSDs riksdagsledamot och socialdemokraternas vice ordförande Maarit Feldt-Ranta var på plats som festens talare.

Nyhetsbild

Strömavbrotten i Malax och Närpes åtgärdade

UPPDATERAD Vid 07:30-tiden försvann strömmen för nästan tusen hushåll i Malax och Närpes. Ungefär två timmar senare var alla avbrott åtgärdade.

Nyhetsbild

Skarvarna i Vallgrund kommer troligen från Närpes

Den rejäla ökningen av antalet skarvbon i Korsholm tros bero på att skarvarna försvunnit från Närpes. Också utanför Vasa har skarvarna blivit färre.

Nyhetsbild

Miljöcentralen: Skarvar fördrevs utan lov från holmar i Närpes

Uppdaterad. Närpes. I fjol var Storgrynnan i Pjelaxfjärden, Närpes, värd för Finlands näst största skarvkoloni. I år har inga skarvar häckat i Närpes. Men det gjordes försök, för enligt Finlands miljöcentral har man utan lov fördrivit två skarvkolonier med sammanlagt åtminstone 1.200 bon från holmar utanför Närpes.

Nyhetsbild

Antalet skarvbon har mer än fördubblats i Karleby och Kristinestad

Antalet skarvbon har minskat i Österbotten. Men det är bara fråga om en minskning på sju procent. I Karleby och Kristinestad har antalet skarvbon mer än fördubblats, medan skarvarna verkar ha övergett Närpes som häckningsort.

Nyhetsbild

Alternativa pengar söks för att rädda Kasköbanan – 100 miljoner behövs

SEINÄJOKI Utan tilläggsresurser sjunger järnvägen till Kaskö på sista versen. Nu ska nya finansieringsmodeller utredas för att försöka rädda den.

Nyhetsbild

Nu lägger de in sista växeln för att rädda Kasköbanan

SEINÄJOKI Utan tilläggsresurser sjunger järnvägen till Kaskö på sista versen. Nu ska nya finansieringsmodeller utredas för att försöka rädda den.

Nyhetsbild

Utfärd till Mellanbådan

NATUR Trots långvarig hetta och torka står de flesta träd och buskar gröna och ganska fräscha. "Jag kan inte annat än beundra växtlighetens stora tålighet", skriver Hans Hästbacka om sitt besök på Mellanbådan i Nämpnäs skärgård.

Nyhetsbild

Blågrönt i Molpe och Karperö – övriga stränder badvänliga

Tills vidare pekar algrapporten på att de blågröna algerna lyser med sin frånvaro – förutom i Karperöfjärden och vid Molpe badstrand. Under veckan klarnar det även om intestinala enterokocker eller escherichia coli-bakterier finns vid badstränderna i Österbotten.

Nyhetsbild

Närpessystrar flydde till ett berg efter tsunamivarning: "En brutal och något tragikomisk historia"

Lina och Irene Grönvik från Närpes befann sig nära ön Lombok när över 90 personer dog i en kraftig jordbävning där igår. Systrarna tog sig med lokalbefolkningen till öns enda berg efter en tsunamivarning. – Alla var jätterädda, säger Lina.

Nyhetsbild

Offentliga vårdenheter tar hjälp av bemanningsföretag

NÄRPES Vikariebristen inom den offentliga vården gör att enheter i allt högre grad anlitar bemanningsföretag. I Pörtom finns ett sådant företag.

Nyhetsbild

Gammaflyn angriper odlingar – kan orsaka stor skada på kort tid

NÄRPES Gammafly är en ny insekt i våra trakter. Under sommaren har jordbrukare i södra Finland drabbats av gammaflyns framfart. Insekterna har även hittats i Närpes den senaste veckan.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Konstens natt i Vasa och Vasa marsch, men också Power Truck show i Alahärmä och 1700-talsmarknad i Storkyro för den som vill ta sig till grannkommunerna. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Raumoman i hjortkrock i Rangsby

NÄRPES En skåpbil och en vitsvanshjort krockade på Strandvägen i Rangsby strax före elva på lördagskvällen. Inga personskador uppkom.

Nyhetsbild

Kraft ska förstärka laget

FOTBOLL Kraft ska förstärka sina led inför avslutningen av säsongen. Dessutom har Jens Nygård nu börjat träna med Närpeslaget.

Nyhetsbild

Bil och husbil frontalkrockade i Pörtom

NÄRPES. UPPDATERAD. Två personer skadades då en personbil frontalkrockade med en husbil längs riksåttan strax norr om Pörtom i Närpes. Riksåttan stängdes av medan räddningsarbetet pågick. Personbilsföraren misstänks för rattfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Nyhetsbild

Tre skadade efter trafikolycka nära Pörtom

NÄRPES Strax före klockan 14.00 under torsdagen inträffade en trafikolycka längs riksåttan nära Pörtom i Närpes.

Nyhetsbild

VIDEO: Richard Eklund om debutalbumet – "Det är unikt i Norden"

Det var inte meningen att det skulle bli ett soloalbum, men sen insåg Rickard Eklund att låtarna han skrivit skapade en unik helhet. – Jag vill dra till med att albumet är unikt för hela Norden.

Nyhetsbild

Kraft hade TPV på gaffeln

FOTBOLL Det fanns mycket positivt i Krafts insats mot topplaget TPV. Dessvärre blev det en ny förlust och Närpeslaget ligger fortsättningsvis illa till i tabellen.

Nyhetsbild

Liten skogsbrand upptäcktes invid Rangsbyvägen

NÄRPES Det är troligen flera dagar sedan blixten slog ner i skogen inte långt från Rangsbyvägen i Rangsby. Men det var först på onsdagskvällen som en förbipasserande kände röklukten och slog larm.

Dynamonets nät fungerar igen

UPPDATERAD. Dynamonets kunder var utan internetförbindelse på onsdag förmiddag. Orsaken var att en kabel grävts av mellan Malax och Pörtom.

Nyhetsbild

Skogsbranden i Närpes kunde begränsas till tre hektar

NÄRPES Branden på Mattbergs skogsväg på måndag kväll hade kunnat bli mycket värre om inte ett spaningsflygplan upptäckt den i god tid. På tisdag morgon var brandkåren på plats för att se till att branden inte bröt ut på nytt.

Nyhetsbild

3 hektar skog brann i Närpes – liten brand i Munsala

Vid 20-tiden på måndagen var skogsbranden nära Mattbergs skogsväg i östra Närpes under kontroll. Eftersläckningsarbetet fortsatte dock. Invid Hirvlaxvägen i Munsala hade en mindre brand snabbt kunnat släckas.

Tre hektar brinner i Närpes

Femton enheter har ryckt ut till Mattbergs skogsväg i Närpes för att släcka en skogsbrand. Elden har spridit sig på ungefär tre hektar mark.

Nyhetsbild

Blixten slog ner 4500 gånger – mestadels i Österbotten

ÖSTERBOTTEN På söndagen slog blixten ner 4500 gånger i Finland. Största delen av nedslagen skedde i Österbotten. Åskvädret fortsätter de närmaste dagarna, säger jourhavande meteorologen.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Det här är veckan som innehåller evenemang med spännande namn: "14 sätt att beskriva regn", "Pink Skithouse Party 2.1" och "folkdräktens vädringsdag." Vi presenterar ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Det ser illa ut för Kraft

FOTBOLL Kraft har femton insläppta mål på de tre senaste matcherna. I måstematchen mot Tampere United hade laget inget att sätta emot.

Nyhetsbild

Nyopererade: Hemsk taxiresa hem från sjukhuset

Det blev en smärtsam taxiresa hem från sjukhuset för två nyopererade patienter. De fick klamra sig fast vid båren och bita ihop när varenda gupp gjorde ont.

Nyhetsbild

Invecklad bilolycka i Närpes – tre bilar var inblandade i seriekrock på parkeringsplats

NÄRPES På lördagseftermiddagen inträffade en minst sagt krånglig bilolycka vid Pörtmossa parkeringsplats bredvid riksåttan i Närpes. Ett tiotal personer var inblandade i seriekrocken, som i sin helhet inträffade på parkeringsplatsen.

Nyhetsbild

Tre personer till sjukhus efter dikeskörning – inga allvarliga skador

NÄRPES Tre personer i 20-årsåldern fick föras till sjukhus för kontroll efter att bilen de färdades i hamnade i diket.

Nyhetsbild

Älgkrock i Tjöck – inga personer skadades

Under torsdagskvällen inträffade en älgkrock längs riksåttan nära gränsen mellan Kristinestad och Närpes.

Nyhetsbild

Kraftiga algblomningar i Österbotten – läget har blivit värre

De kraftiga blomningarna av blågrönalger fortsätter i Finlands havsområden. Även de österbottniska landskapen är drabbade. Inget talar för att situationen kommer ändra.

Nyhetsbild

Kyla och regn, eller värmebölja – vädret påverkar sommarteatrarnas publik och skådespelare

Väder och vind kan påverka åskådarantalet på sommarteatrarna. Tidigare år har kyla och regn varit den största orsaken till färre besökare. I år är det hettan som påverkar.

Motorcykel krockade med paketbil i Pörtom

NÄRPES Under tisdagskvällen fick räddningsverket larm om en trafikolycka som inträffat längs riksåttan i Pörtom.

Nyhetsbild

Äldre man drunknade i Närpes

UPPDATERAD En äldre man hittades livlös i vattnet vid en sommarstuga i Nämpnäs, Närpes på tisdagskvällen. Polisen misstänker att mannen drunknat under en simtur.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Jakobs dagar, Korsholms musikfestspel och Botniacyklingen. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Lemmy spelade i Närpes – men han rökte aldrig i bilen

Just i dag för 33 år sedan spelade Motörhead i Närpes. Badade Lemmy i ån? Nja. Men åtminstone rökte han aldrig i familjen Eschs bil. Här är historien om fiaskot som blev en succé långt efteråt.

Nyhetsbild

Närpesbo paddlade över Kvarken och slog världsrekord – inte helt nöjd med tiden

PADDLING André Haglund från Övermark paddlade med en tävlingskajak över Kvarken i måndags. Sträckan på 60 kilometer är det längsta han har paddlat i ett sträck.

Nyhetsbild

Fågel flög in i elledning – orsakade markbrand

NÄRPES En liten markbrand bröt ut i Pörtom på torsdagen. Enligt räddningsverket orsakades branden troligen av en död fågel.

Nyhetsbild

Hundratals med i jubileumsparaden genom centrum

VIDEO. Svettigt värre blev det för de marscherande musikanterna och drillorna under onsdagens jubileumsparad genom Närpes centrum. Några hundra "gamyler" deltog i paraden, och för många blev det ett kärt återseende.

Nyhetsbild

Lastbil i diket vid Vargberget

NÄRPES En lätt lastbil körde av okänd orsak av vägen vid riksåttan i Närpes på onsdagsmorgonen. Chauffören fördes till sjukhuset med ambulans.

Nyhetsbild

Hanna Salo vill se fler kvinnor i it-branschen: Kodning inte bara för killar

Hanna Salo vill arbeta emot den stereotypa uppfattningen om att kodning bara är för killar. Tillsammans med Yrkesakademin och projektet Makerspace ordnar hon programmeringsläger för tjejer. – Det är viktigt att de har kvinnliga förebilder som tar plats, säger hon.

Nyhetsbild

Cirka 0,4 hektar brann i Övermark – nu är det släckt

ÖVERMARK Markbranden som bröt ut på ett kalhygge i Svartnäs i Övermark är nu släckt. Omkring 4000 kvadratmeter brann.

Nyhetsbild

Elden är lös nära Frönäs

NÄRPES En markbrand har brutit ut nära gränsen mellan Närpes och Korsnäs, i närheten av Frönäs by på Aspbäckvägen. Enheterna är för tillfället på plats.

Nyhetsbild

Nu får de direkt information från sina landsmän

NÄRPES I drygt ett halvår har Närpes stad varit värd för projektet "Stöd och information för arbetsinvandrare". Det behövs fler liknande projekt i framtiden, säger projektledaren Thuy Dieu Luu.

Logga in för att följa orten