Närpes

Nyhetsbild

Växthusen växer i Närpes och de stora blir ännu större

Flera jätteväxthus i Närpes blir ännu större den närmaste tiden. Andelspackeriet bygger ut för att möta ökad produktion.

Nyhetsbild

Filmade egen krock – räckte inte för att fälla motparten

Bilföraren körde mot väjningsplikt och krockade. Filmen från hans bilkamera räckte inte för att fälla motparten för fortkörning.

Nyhetsbild

Närpes bjuder invånarna på gratis internet tack vare EU-pengar

Närpes är en av 2.800 kommuner i hela EU som får ett bidrag på 15.000 euro för att bygga ut trådlöst – och gratis – internet på offentliga platser.

Nyhetsbild

Så undviker du stress med vardagsmaten – kostvetaren Silvia tipsar

För många är vardagsmaten ett nödvändigt ont, det visar undersökningen Min mat. Kostvetare Silvia Englund tipsar om knep som underlättar matlagningen.

Nyhetsbild

Ny utbildning – närvårdare studerar på två språk

YA och Sedu startar en ny tvåspråkig närvårdarutbildning i Sydösterbotten. De studerande "språkhoppar" mellan Närpes och Kurikka.

Nyhetsbild

Lämnar vd-posten efter mindre än ett år – Dynamo söker ny chef

Närpes Det blev bara ett år som vd för Företagshuset Dynamo för Fredrik Winberg. Nu inleder Dynamo rekryteringen av en ny vd.

Nyhetsbild

Personalkostnaderna ökar i Närpes budgetförslag, som godkändes utan ändringar

I rask takt klubbade stadsfullmäktige i Närpes på måndagseftermiddagen av budgeten för nästa år. Inga ändringar gjordes för 2019, men fullmäktige röstade om ett anslag för Övermark skola för 2020 skulle noteras redan nu.

Nyhetsbild

Han vill bli den första Pörtombon i NHL

ISHOCKEY Linus Bäckström från Pörtom har i höst fått chansen i Vasa Sport, och väl där har han varit lagets bästa poängplockare hittills.

Nyhetsbild

Brand i Närpes släckte sig själv – fick ingen luft

NÄRPES När personalen i en industribyggnad upptäckte röklukt insåg de att något var fel. De ringde brandkåren som ryckte ut till platsen, men faran var redan över.

Nyhetsbild

Bilar körde av vägen i Närpes och Korsnäs

I Närpes och Korsnäs har flera bilister kört av vägen den här veckan.

Mer än halva laget klart i Kraft

FOTBOLL Krafts lagbygge har tagit bra fart de senaste veckorna. Redan nu kan ordförande Mårten Grandell räkna in tretton spelarkontrakt för nästa division 3-säsong.

Nyhetsbild

Ledande överläkare: Vaccinera dig mot mässling – risken att insjukna är inget skämt

Risken för att någon insjuknar i mässling också i Sydösterbotten är påtaglig. Ledande läkaren Peter Riddar uppmanar ovaccinerade att göra det nu. Rådgivningsbyråerna har vaccin.

Nyhetsbild

Sju österbottningar i nästa The Voice of Finland

Om en månad drar 2019 års upplaga av The Voice of Finland igång. Med största sannolikhet tar en skådespelande korsholmare plats framför juryn redan i första avsnittet.

Nyhetsbild

Så får du bäst koll på färjetrafiken

Håkan Forsman, trafikchef på Finferries, förstår att det är irriterande när färjan inte går som den ska. Här tipsar han om hur du bäst får fram den information som finns om problem med färjetrafiken.

Nyhetsbild

Korset på kyrkstapeln i Sideby murket – togs ner för att undvika ras

KRISTINESTAD Klockstapeln i Sideby är nu utan kors. Korset började luta och kyrkvaktmästaren Luigi Barsetti slog larm: Nu var det dags att ta ner korset innan höststormarna tar det.

Nyhetsbild

Se vår karta – många barn är utan MPR-vaccin i Österbotten

Det lyser kraftigt rött i två kommuner i Österbotten. Vår statistik visar att det finns stora variationer i vilken utsträckning föräldrarna vaccinerar sina barn.

Nyhetsbild

Infektionsöverläkare: Skydda er, det finns risk för större epidemi

Juha Salonen, infektionsöverläkare på Vasa centralsjukhus, uppmanar kommuner att ordna vaccinationstillfällen. Han ser risk för en större epidemi.

Nyhetsbild

Stor brist på talterapeuter i Österbotten – behovet bara ökar

Behovet av talterapi har ökat under de senaste tio åren. Lägre tolerans för avvikelser kan vara orsak, säger överläkare Heikki Kaukoranta.

Nyhetsbild

Fem söker kaplanstjänst i Närpes – Audas-Willman en av dem

Den lediganslagna kaplanstjänsten i Närpes församling har fått fem sökande. Denna gång finns faktiskt två kvinnor bland de sökande, vilket inte har hänt förut.

Nyhetsbild

Österbottniska sparbanker satsar mer på fastighetsförmedling

Närpes sparbank och Kvevlax sparbank har köpt fastighetsförmedlaren Vasa fastighetsförsäljning.

Nyhetsbild

Närpes satsar friskt – "Snart dags att dra i handbromsen"

Närpes stad fortsätter att bygga ut vården och skolorna. Och skulderna ökar. Snart är det dags att bromsa säger ledningen.

Nyhetsbild

Mamma Mu och Kråkan turnerar i Österbotten

Den interaktiva barnpjäsen "Mamma Mu och Kråkan – Kozoo" turnerar i Österbotten med föreställningar i Närpes, Vasa, Vörå, Nykarleby och Jakobstad.

Nyhetsbild

Närpes söker kultursekreterare på nytt

Närpes stad lediganslår tjänsten som kultursekreterare på nytt. I den nya annonsen på kuntarekry.fi förtydligas kompetenskraven.

Nyhetsbild

Ung Närpesman döms för två sexualbrott – domarna oeniga

Tingsrätten friade i fjol en ung man från Närpes från alla misstankar. Nu dömer hovrätten honom för de två sexualbrotten. Han var 15 år när han begick dem.

Nyhetsbild

Närpesföretag bötfälls för att maskin föll på arbetstagares fot

I RÄTTEN Både företaget och vd:n döms till böter efter att en anställd fått en städmaskin på foten. Vd:n medger åtalspunkterna.

Nyhetsbild

Inbrott i besiktningsstation i Finby – växelpengar och mobiltelefoner stulna

Närpes En besiktningsstation blev utsatt för inbrott någon gång mellan fredag eftermiddag och söndag eftermiddag. Polisen tar emot tips om händelsen.

Nyhetsbild

Gun Forsman utsågs till Årets pensionär

NÄRPES På Svenska pensionärsförbundets höstmöte i Tammerfors blev Närpesbon Gun Forsman utsedd till årets pensionär.

Nyhetsbild

Loukko i Närpes flyttar mera centralt – planerar nyanställning

Från januari kommer affären Loukko i Närpes att finnas på nytt ställe. Affären flyttar till en före detta bilhall på Nixbacken i Finby.

Nyhetsbild

Nu ska Närpes å hållas inom bräddarna i nedre loppet

Arbetet med att förhöja vallarna och rensa diken i Böle och Bäckby är nu klart. Markägarna är nöjda.

Nyhetsbild

Se grafik: Arbetslösheten i Österbotten fortsätter att minska

Antalet arbetssökande minskade med 1674 personer jämfört med motsvarande tid för ett år sedan, det meddelar NTM-centralen i Österbotten.

Nyhetsbild

FPA vill nå seniorerna via nätet – "Den ensamma människan behöver få stöd"

VASA/KARLEBY/NÄRPES Folkpensionsanstaltens kundbetjäning blir allt mer digital. Samtidigt är det endast en liten minoritet av de äldre som utnyttjar FPA:s digitala tjänster. Det här vill FPA nu lösa.

Nyhetsbild

Rovdjur argument för att ha väglamporna tända längre

Tänd vägbelysningen tidigare och släck den senare. Det föreslår politiker i Närpes med otrygghet skapad av rovdjur som en motivering.

Nyhetsbild

Sundlin tränar Kraft – "Förståndet sa nej"

FOTBOLL Kraft får en nygammal tränare då Peter Sundlin tar över rodret för division 3-laget. Han ska ta Kraft upp till tvåan igen.

Nyhetsbild

Församlingsvalet: Rosengård röstmagnet i Kstad, Skur i Kaskö - men Närpes dröjde med namnen.

UPPDATERAD. Församlingsvalet. Här är namnen på de invalda i församlingsrådet i Kristinestad och i kyrkofullmäktige i Kaskö och i Närpes.

Nyhetsbild

Pörtomborna positivt inställda till ny butik – "Finns underlag och intresse"

PÖRTOM Pörtom uf och Pörtom byaråd har gått igenom de svar de fått in på enkäten om en ny butik i byn. – Nu börjar det svåra jobbet, säger Malin Haka, ordförande för Pörtom uf.

Nyhetsbild

Innoväxthus vann projekttävling – identifierade problem i växthusklustret

Innoväxthus i Närpes är en av fyra vinnare i NTM-centralens projekttävling i Österbotten. Projektet vann kategorin Nätverkaren.

Nyhetsbild

Malin Ström blev akut sjuk – Viggo föddes tre månader för tidigt

PREMATURDAGEN Viggo skulle födas i augusti, men redan i maj kom han till världen. Det dröjde dagar innan mor och son träffades, och månader innan de fick komma hem.

Nyhetsbild

Nu släpper Rickard Eklund debutalbumet – och firar med konserter

"1. (ätt)" är titeln på Rickard Eklunds nya album. Det brassas på med känslor då Eklund gör tre spelningar i Österbotten under veckoslutet.

Nyhetsbild

Skolmusikkårens nya ledare: Jag har alltid drömt om att bli dirigent

NÄRPES Redan i lågstadiet drömde Benny Ojala om att bli dirigent. Nu slår det in, då han valdes till verksamhetsledare för Närpes skolmusikkår.

Nyhetsbild

Nu är Mia Anderssén-Löf formellt kyrkoherde i Nykarleby

Borgå domkapitel har bekräftat församlingsmedlemmarnas val av kyrkoherde i Nykarleby församlingar. Det innebär att Mia Anderssén-Löf sköter tjänsten som ordinarie från den 1 december.

Älgkrock i Pörtom – inga personskador uppstod

Närpes På lördag kväll krockade en personbil med en älg på riksåttan.

Nyhetsbild

Bygger sagobibliotek för Europa – Övermark skola leder projektet

Sagor och berättelser från olika länder och på olika språk i text och ljud. Sju länder samarbetar inom det europeiska projektet som de närmaste 2,5 åren leds av Övermark skola.

Nyhetsbild

Församlingsvalet engagerar i Närpes - redan nu har fler röstat än förra gången

Ett livligare och mera spännande församlingsval än vanligt har förutspåtts i Närpes. Så blir det också. Det står redan klart att valdeltagandet stiger. När förhandsröstningen är avslutad har fler röstat än i hela valet för fyra år sedan.

Nyhetsbild

Skolmaten väcker minnen: "Mitt rekord var sex portioner bärgröt"

I Rejpelt skola serverades det en magisk chokladkräm på 1970-talet. I Bergö skola var till och med de kokta potatisarna något ut över det vanliga på 1980-talet.

Nyhetsbild

Alexandra Sjöblom är brandman – vill inspirera unga som drömmer om yrket

NÄRPES Alexandra Sjöblom från Nykarleby jobbar som brandman på Södertörns brandförsvarsförbund i Stockholm. Nu är hon med på Österbottens räddningsverks ungdomsläger i Närpes för att berätta om sitt jobb.

Nyhetsbild

Larmet kan gå när som helst – Ungdomar från hela Österbotten övar i Närpes

NÄRPES Från lördag till söndag håller ett gäng ungdomar från hela Österbotten till i brandstationen i Närpes. De bekantar sig med brandkårens uppgifter och kan bli tvungna att åka på utryckning.

Nyhetsbild

Även pojkarna har hittat redskapsgymnastiken

GYMNASTIK Den allra största delen är fortfarande flickor, men även pojkar har börjat hitta redskapsgymnastiken. "Även idrottare från andra grenar har nytta av gymnastikträningen", säger tränaren Jan Karlsson.

Nyhetsbild

Lastbil krockade med älg på Riksåttan

NÄRPES Lastbilschauffören hade ingen chans att reagera på älgen som plötsligt sprang upp på Riksåttan i Bäckliden i Närpes.

Nyhetsbild

LISTA: Se de dyraste, billigaste och största husen i Sydösterbotten

Ett gammalt lokstall, ett stockhus och ett hus på en ö. Det finns många hus till salu i Sydösterbotten med varierande prislappar. Ta en titt på några av husen här!

Nyhetsbild

Polisen ordnar auktion – Säljer hel älg

NÄRPES Polisen auktionerar ut en älg som skjutits i samband med ett jaktbrott på fredagen. Jaktbrottet inträffade på Kallmossen i Närpes.

Logga in för att följa orten