;

Nykarleby

Nyhetsbild

Nykarleby bygger ut skola för fem miljoner

Att bygga ut Carleborgskolan kommer att kosta drygt fem miljoner euro under två år. Korsholmsföretaget Tom Knip Ab har valts till byggentreprenör för byggprojektet.

Nyhetsbild

Nya rektorstjänster lockar i Nykarleby

NYKARLEBY De två nya tjänsterna som rektorer för Zachariasskolan i Nykarleby har lockat överraskande många sökande, enligt bildningsdirektören Boris Sundell.

Nyhetsbild

Tre vill bli bildningsdirektör i Nykarleby

NYKARLEBY Tre personer har sökt tjänsten som bildningsdirektör i Nykarleby. Ansökningstiden gick ut klockan 13 på måndag.

Nyhetsbild

Allvaret börjar för Muik

ISHOCKEY Muik förlorade med 5-0 (3-0, 1-0, 1-0) borta mot Titaanit. Därmed är den 39 matcher långa grundserien slut och till helgen börjar allvaret.

Nyhetsbild

Klart: Blue Fox till tvåan

INNEBANDY

Det fortsätter att vara motigt för Blue Fox herrlag som förlorade med 11-2 (3-0, 6-1, 2-1) mot Karhut. Klart är nu att Blue Fox faller till tvåan. – Sett över hela säsongen är det målskyttet som har klickat mest, säger Blue Fox-tränaren Jori Isomäki.

Nyhetsbild

Nykarlebyunga: Snussiffrorna speglar inte verkligheten

NYKARLEBY Det stämmer att det är fler som snusar än som röker bland högstadieelverna i Nykarleby. Men att var tredje pojke dagligen skulle snusa stämmer inte överens med verkligheten.

Amerikastafetten har hittat hem igen

LÄNGDSKIDOR Amerikastafetten har hittat hem igen. Efter en femårig exil arrangeras tävlingen åter i terrängen kring skidstugan i Munsala.

Nyhetsbild

Blue Fox lever med kniven på strupen

INNEBANDY Seriejumbon Blue Fox får storvilt på besök i Stjärnhallen på fredag. Nu gäller det att ta snudd på livsviktiga poäng av arga konkurrenten SB Vaasa.

Nyhetsbild

Mirka testar löshår som slipmedel

PÄLS På våren byter räven päls. Det här håret släng bort på farmerna, men nu ska Mirka testa om det kan fungera som poleringsmaterial.

Nyhetsbild

Vincent lever sin dröm i egen minkfarm

PÄLS Vincent Höglund i Pensala gör verklighet av sin pojkdröm – att jobba med djur i eget företag på landsbygden.

Nyhetsbild

Lindénbolag tömmer minkfarmerna

PÄLS I förra veckan tömde en av Finlands största minkproducenter sina farmer i Nykarleby på de sista minkarna.

Nyhetsbild

Foderexperten Lassén har målet klart för finländsk mink

PÄLS Mikael Lassén har målbilden klar för sig. Inom fem år ska finländska farmare producera de största, bästa och mest välmående minkarna med minsta mängden foder.

Nyhetsbild

Gammal och ung i vänskapligt vintermöte i Rummelbacken

NYKARLEBY Ett vintrigt möte mellan barn från Tomtebo daghem och pensionärer från dagcentret Mimosa hölls i Rummelbacken på vändagen.

Nyhetsbild

Isen gav vika för grävmaskin

NYKARLEBY Det går inte alltid som på Strömsö fast isen är tjock. Det fick den grävmaskinsförare erfara som höll på med muddringsarbete ute på isen intill kraftverksdammen i Nykarleby på onsdagen.

Nyhetsbild

Topelianer släpper jubileumsbok

NYKARLEBY På fastlagstisdagen var det högtidligt boksläpp av Årsbok 2017 i Topeliusgymnasiet. Och redaktionen var den första att få dra in den härliga doften av trycksvärta i sina näsor.

Nyhetsbild

Domstol avslog besvär mot vindkraftspark i Gunilack

NYKARLEBY/VÖRÅ Det finns inget fel i hur man gjort upp delgeneralplanen för Sandbacka Vindkraftpark i Gunilack, Nykarleby. Det slår Vasa förvaltningsdomstol fast och förkastar därmed besvären som lämnats in av närboende i Gunilack.

Nyhetsbild

Muik Hockey höll en period i Komarov Arena

ISHOCKEY Muik Hockey fick en bra start på söndagens match i Finlandsserien. Men gästande AIK/Laser vände i mittperioden och for iväg med poängen.

Nyhetsbild

Ödesdiger förlust för Blue Fox

INNEBANDY Goda råd börjar nu vara verkligt dyra för Blue Fox som förlorade med 11-5 (3-1, 2-2, 6-2) borta mot LNM. Inför fredagens hemmaderby mot SB Vaasa har Nykarlebylaget fyra poäng upp till Tiikerit på nästsista platsen.

Nyhetsbild

Förvaltningsbesvär och ministerbesök – Fortsatt kamp för Topeliusgymnasiets specialstatus

NYKARLEBY Om inte Nykarleby stads besvär till Vasa förvaltningsdomstol ger Topeliusgymnasiet sin specialstatus åter så kan de alltid ansöka om specialstatusen på nytt. Det blev konklusionen efter att bland annat stadens bildningsdirektör och gymnasierektorn träffade den berörda ministern i fredags.

Muik-spelare avstängd 10 matcher

ISHOCKEY En Muik-spelare har blivit avstängd 10 matcher för slag mot huvudet mot en liggande motståndare.

Nyhetsbild

Jeppobo såg uppskjutningen av Falcon Heavy

NYKARLEBY – Det var en otrolig upplevelse. Det säger Christer Sundell från Jeppo, som nu bor i USA. Han var på plats när Falcon Heavy sköts upp i går kväll finsk tid.

Nyhetsbild

Muik chanslöst i Jyväskylä

ISHOCKEY Ett trögstartat och utvisningsglatt Muik fick aldrig riktigt kontakt med Riemu i onsdagens bortamatch i Jyväskylä och förlorade med 8-2 (2-0, 3-2, 3-0) i Finlandsserien.

Nyhetsbild

CHL-mästaren Stråka: "Jag nöjd med min insats"

ISHOCKEY Nykarlebybördiga Anton Stråka spelade som ytter i fjärde kedjan när JYP blev det första finländska laget som vann Champions Hockey League (CHL).

Nyhetsbild

Bolag vill bygga större vindkraftverk i Nykarleby

NYKARLEBY Storbötet i Pensala, den största vindkraftsparken, som planeras i Nykarleby och som granskas på nytt föreslås rymma 18 vindkraftverk i stället för 21, men med betydligt större effekt än de vindkraftverk som tidigare planerades.

Nyhetsbild

Postbil fastnade i Nykarleby

NYKARLEBY En postbil slirade av vägen och fastnade i en snödriva mellan Nykarleby och Munsala på tisdagen. Inga personer kom till skada.

Nyhetsbild

Öppen process då Nykarleby söker direktör

NYKARLEBY Rekryteringen av en ny stadsdirektör ska ske genom en öppen process. I alla fall om stadsstyrelsen får bestämma.

Nyhetsbild

Braskén kan bli viktig för Muik

ISHOCKEY Muik förlorade med 6-2 (1-1, 3-1, 2-0) i bortamatchen mot KHT. Spelande tränaren Andre Smulter var besviken på Muiks försvarsspel, men ser potential i nyförvärvet Carl-Axel Braskén.

Nyhetsbild

Bilstrul, brandlarm – och förlust

INNEBANDY En spelarbil pajade på väg till matchen. Sedan gick brandlarmet mitt under brinnande drabbning och till sist förlorade hemmalaget.

Blue Fox förlorade

INNEBANDY Blue Fox höll jämna steg med gästande Eräviikingit i två perioder. Ineffektivitet i anfallsspelet och en dålig start på slutperioden fällde ändå blårävarna på lördag.

Nyhetsbild

Munsalabor sjunger ut om naturskydd

NYKARLEBY Nu ges markägarna möjlighet att säga sitt om det naturskyddsområde som NTM-centralen – utan markägarnas medgivan, ska inrätta på ett 834 hektar stort havsområde kring Jöusan i Munsala.

Nyhetsbild

Nykarleby inleder jakten på nya direktörer

NYKARLEBY På torsdag sköt Nykarlebyfullmäktige startskottet för jakten på två nya direktörer - en bildningsdirektör och en stadsdirektör.

Nyhetsbild

Berras söker nya företagare

NYKARLEBY Bertel Holmlund, som driver Berras i Munsala bjuder ut hela sin affärsrörelse som i dag är den enda servicepunkten i Munsala, bortsett från Monäsboden i Monäs.

Nyhetsbild

Stark insats av Nykarleby

LANDSKAPSSTAFETTEN Nykarleby hade inga möjligheter att toppa laget på hemmaplan. Värdstaden gjorde ändå en bra stafett. Det blev – precis som i fjol – en sjätte plats i A-serien.

Nyhetsbild

Haapajärvi fick slita för segern

LANDSKAPSSTAFETTEN Haapajärvi är kvar på tronen i Mellersta Österbottens landskapsstafett, men de regerande mästarna fick slita för titeln. Kronoby utmanade in i det sista i terrängen kring Skogsvallen.

Nyhetsbild

Efter mötet med tre vargar – Stefan bär yxan i stöveln

Nykarleby Rapporter om vargar duggar tätt i Jeppotrakten, men få har sett dem på riktigt nära håll. Processorföraren Stefan Nyvall är ett undantag.

Nyhetsbild

De kickstartar två nya daghem

NYKARLEBY Trycket på barndagvården i Nykarleby är fortsatt högt. Inom loppet av en månad kommer två tillfälliga gruppfamiljedaghem att öppnas - ett i Jeppo och ett i Nykarleby centrum.

Nyhetsbild

Katajamäki ersätter Julin

LÄNGDSKIDOR Andrea Julins landslagsuppdrag innebär ett svårt avbräck för Nykarleby i landskapsstafetten. Lagets klarast lysande stjärna saknas på söndag.

Nyhetsbild

Andrea Julin åker sprint i världscupen

LÄNGDSKIDOR Nykarleby blev Seefeld, landskapsstafetten blev världscupen. Andrea Julin fick snabbt sadla om när hon fick beskedet att hon är uttagen till landslaget.

Nyhetsbild

Föräldrar: Sälj inte energidrycker till barnen

NYKARLEBY Sälj inte energidrycker till barn under 15 år. Den vädjan gör hem- och skolaföreningen i centrum till samtliga köpmän och försäljningsställen i Nykarleby.

Nyhetsbild

Andrea Julin blixtinkallad till världscupen

LÄNGDSKIDOR Minkens Andrea Julin har blixtinkallats för att tävla i världscupen. Hon reser mot Seefeld i Österrike i dag.

Nyhetsbild

Nykarlebybo ställer upp i The Voice of Finland

NYKARLEBY Nykarlebybon Mathias Nylund deltar i sångtävlingen "The Voice of Finland" 2018. Nylund har tidigare ställt upp i fyra andra sångtävlingar utan att kunna fullfölja. Den här gången vill han se hur långt han kan gå.

Nyhetsbild

Böter för slarvig fiskhantering

I RÄTTEN En fiskförädlare dömdes till böter för hälsobrott. Mannen hade bland annat slarvat med hantering av rå och rökt fisk, samt rom.

Nyhetsbild

Ingen vargskrämsel i Jeppo; Ansökan formulerades fel

NYKARLEBY Polisen säger nej. Jägarna får inte skrämma de vargar som rör sig i Jeppo och Markby.

Nyhetsbild

Flera chefsjobb lediga i Nykarleby

Under våren kommer Nykarleby att att söka både ny stadsdirektör och ny bildningsdirektör. Samtidigt blir två nya tjänster som rektorer för Zachariasskolan lediga att sökas.

Muik förstärker med lettisk anfallare

ISHOCKEY Muik har gjort klart med en ny spelare från Lettland. Muik får därmed välbehövlig hjälp i kampen om att förnya platsen i Finlandsserien.

Nyhetsbild

Frostdahl: "Jag fick mig ett gott skratt"

NYKARLEBY – Det rör mig inte i ryggen ett dugg. Jag fortsätter mitt arbete i fullmäktige som förr, säger Jan-Erik Frostdahl, SFP, som uteslutits ur SFP:s och KD:s gemensamma fullmäktigegrupp i Nykarleby.

Nyhetsbild

Frostdahl utesluts ur fullmäktigegruppen – "har inte visat respekt"

NYKARLEBY Svenska folkpartiets och Kristdemokraternas gemensamma fullmäktigegrupp i Nykarleby har uteslutit SFP:s ersättare Jan-Erik Frostdahl ur gruppen för återstoden av fullmäktigeperioden. Det skriver SFP i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Vargskrämsel i Jeppo utreds

NYKARLEBY Jägare i Jeppo och Markby vill skrämma varg. Men det är ännu oklart om tillståndet.

Nyhetsbild

Nykarleby är redo för landskapsstafetten

SKIDOR Endera köld eller snöbrist har ofta ställt käppar i hjulet för de som ordnar landskapsstafetten. Men Nykarleby verkar vara den lyckligt lottade staden.

Nyhetsbild

Fastighetsskötare i Nykarleby arbetar parvis

NYKARLEBY Nykarleby stad organiserar om fastighetssektorn. I stället för att fastighetsskötare arbetar ensamma och ansvarar för några byggnader vardera arbetar de nu parvis och ansvarar tillsammans för alla byggnader.