Nykarleby

Vörå beviljar undantagstillstånd för Storbötets vindkraftspark

Vörås byggnadsinspektion har beviljat undantagslov för delgeneralplanen för Storbötets vindkraft.

Nyhetsbild

Nytt bostadspolitiskt program görs i Nykarleby

Det finns en beställning på ett nytt bostadspolitiskt program i Nykarleby.

Nyhetsbild

Konstgräs i Nykarleby kräver privata aktörer

NYKARLEBY Om det i Nykarleby hittas privata aktörer som i bolagsform och med privata medel kan finansiera en konstgräsplan är staden inte främmande för tanken att också vara med på ett hörn.

Nyhetsbild

Mikael Lindvall trappar upp till första viceordförande

Mikael Lindvall och Marlene Lindgren föreslås bli första och andra viceordförande för fullmäktige i Nykarleby.

Nyhetsbild

Varggrupp bildas i Nykarleby

En revirsamarbetsgrupp för varg kommer sannolikt att bildas i Nykarleby på initiativ av Finlands viltcentral.

Nyhetsbild

Nalle Valtiala skrev en bok om Topelius: "Jag gjorde honom lite skrattretande ibland"

NYKARLEBY Nalle Valtiala är en god berättare. Det är knappt att publiken vill resa sig upp och lämna Asta-salen när han slår igen sin nya bok "Fiskarkrönika 2" och tackar för sig.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Juthbacka marknad och Toughest på Norrvalla, men också internationellt fyrveckoslut och fisketävling i Vassor. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Nykarlebyborna strövade i Topelius värld

NYKARLEBY Ett vindhärjat Nykarleby stod som värd för en minnesvandring i Zacharias Topelius ära under lördagen. Trots icke optimala förhållanden för utomhusevenemang tog sig många Nykarlebybor till rådhuset för att påbörja en minnesvandring längs stadens gator.

Nyhetsbild

Plåthink fattade eld i fiskrökeri – Automatalarm räddade dagen

NYKARLEBY Tack vare ett fungerande automatalarm kunde en större brand undvikas i Nykarleby på lördagen. En företagare i ett fiskrökeri lade varmt kol i ett ämbar då det fattade eld strax efter fyratiden på eftermiddagen.

Nyhetsbild

Video: Utegym ska locka fler Nykarlebybor att komma i form

NYKARLEBY Nykarlebyborna ska lära sig att träna ute i naturen. Staden har byggt ett splitternytt utegym.

Nyhetsbild

Det blev konstnär av Janika Herlevi – beviset hänger i Nykarleby

Det blev en professionell konstnär av Janika Herlevi, Vasaflickan som ingick i den första kullen yrkeshögskolestuderande på Konstskolan i Nykarleby med start år 1997.

Nyhetsbild

Så såg Zacharias Topelius på sina finska landsmän

NYKARLEBY Fler stolsrader hade inte fått plats inne i matsalen på Juthbacka herrgård i Nykarleby under seminariet "Inte en dag utan en rad". Inte utan att någon hade fått sitta med knäna mot talarstolen.

Nyhetsbild

Chans att träffa hundar och deras ägare på mässa vid Stjärnhallen

Under lördagseftermiddagen kan alla som är intresserade av hundar ta sig en sväng förbi Stjärnhallen i Nykarleby. Där presenterar ett flertal föreningar och företag vad de har att bjuda på. Samtidigt ordnas en lekfull utställning för hundar av alla åldrar och storlekar.

Nyhetsbild

Kuddnäs har fått egen VR-film – ett substitut för sommaridyllen vintertid

NYKARLEBY Virtuell verklighet är en datateknik som replikerar en miljö och får användaren att uppleva en annan miljö än den hen befinner sig i som om den vore verklig. Nu kan man också uppleva Kuddnäs som en virtuell verklighet.

Nyhetsbild

"För mig har liv och kreativt skapande integrerats"

NYKARLEBY En pojke i Ann Holmgrens klass tog sitt liv som 18-åring. När hon fick förfrågan om att göra ett hörspel för Sveriges Radio valde hon att berätta om honom.

Nyhetsbild

Åter dags för Nykarleby stjärnkusk – lokala profiler tävlar i trav

NYKARLEBY I år gör travamatörerna Christoffer Lindvall, Pia-Maria Sjöström, Maria Palm och Jori Isomäki upp om titeln som årets stjärnkusk i Nykarleby. Loppet går av stapeln på torsdag kväll på Banvalla travbana.

Nyhetsbild

Busstoppet i parken säkrar skolväg i Nykarleby

Får man tro Kennet Svanbäck har Nykarleby landets vackraste busshållplats i Topeliparken. Den största förtjänsten är ändå att den nya hållplatsen borgar för en ökad trafiksäkerhet i staden.

Kalevala på trekvart i Nykarleby

NYKARLEBY En talangfull drift med eposet kallade SvD skådespelaren Anders Larssons bok "Kalevala för lata". Nu kommer han till Nykarleby med det yviga högläsningsprogrammet som bygger på boken.

Nyhetsbild

Antalet skarvbon har mer än fördubblats i Karleby och Kristinestad

Antalet skarvbon har minskat i Österbotten. Men det är bara fråga om en minskning på sju procent. I Karleby och Kristinestad har antalet skarvbon mer än fördubblats, medan skarvarna verkar ha övergett Närpes som häckningsort.

Nyhetsbild

"Topelius måste ha ägnat åtskilliga timmar bara åt att föra dagbok"

NYKARLEBY Den unge Topelius skrev detaljerade dagböcker. Innehållet är i sig inte särskilt märkvärdigt, men mängden material får redaktören Pia Asp från Malax att baxna.

Susanne Ringell på Kuddnäs

NYKARLEBY Den finlandssvenska författaren Susanne Ringell kommer till Kuddnäs i Nykarleby på söndag för att tala om sin senaste bok, som har nominerats till Nordiska rådets litteraturpris.

Nyhetsbild

Kronqvist tar över ordförandeklubban: "För mig är det inte så märkvärdigt"

NYKARLEBY På onsdagskvällen träffades SFP:s fullmäktigegrupp i Nykarleby för att fortsätta diskussionen om vem som tar över ordförandeskapet efter Elli Flén.

Nyhetsbild

Leif Strengell: "Det är konstnärens roll att vara en avslöjare"

NYKARLEBY När en kollega liknade hans fotogravyrer vid David Lynchs filmer blev Nykarlebykonstnären Leif Strengell glad. Trots att han inte ser sig som någon dyster person är hans verk ofta det.

Nyhetsbild

Klappat och klart för Sandbacka vindkraftspark

NYKARLEBY Efter att i åratal ha snurrat i domstol är Sandbacka vindkraftspark intill riksåttan i Gunilack nu klar för bygge.

Nyhetsbild

Flera redo greppa Elli Fléns ordförandeklubba

NYKARLEBY Det finns fler än Bo Kronqvist som är redo att ta över ordförandeskapet i Nykarlebyfullmäktige, som Elli Flén överraskande meddelat att hon lämnar på grund av en seg lunginflammation förorsakad av mycoplasma.

Nyhetsbild

Festivalen som växer på bredden utan att mista sitt djup

En bildkonstnär och en psykolog som samtalar om hållbarhet under ledning av en religionslärare, poeter på verandran och massor av musik. Humlefestivalen rymmer kultur för alla.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Konstens natt i Vasa och Vasa marsch, men också Power Truck show i Alahärmä och 1700-talsmarknad i Storkyro för den som vill ta sig till grannkommunerna. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Marcus Ittonen ska täppa till Muiks defensiv

ISHOCKEY Under många år har Muik varit André Smulters lag. Men nu blåser nya vindar i Nykarleby. Marcus Ittonen som kom in som assisterande tränare i fjol har tagit över. Den nya tränaren siktar på att klubben ska ta nästa steg i Finlandsserien.

Nyhetsbild

Strökeriet i Nykarleby till salu

NYKARLEBY För stor arbetsbörda. Ägarna till fiskrökeriet söker nya delägare eller eventuellt att helt sälja verksamheten.

Nyhetsbild

Byggnadsbränder i Nådjärv och Kantlax sysselsatte räddningsverket

PEDERSÖRE/NYKARLEBY Två byggnadsbränder sysselsatte räddningsverket på torsdagskvällen.

Nyhetsbild

Svårt för nya försäljare att få Juthbackaplats – gamla försäljare har förtur

NYKARLEBY Försäljare på Juthbackamarknaden har rätt till samma plats år efter år. Av årets 720 försäljningsplatser gick endast ett tiotal till nya försäljare.

Nyhetsbild

Nykarlebyveckan firas utan kulturnatt – i år blir det vandringsfest

NYKARLEBY Kulturnatten har strukits. I stället ordnas ett strövtåg i Topelius värld. Nykarlebyveckan innehåller också traktorparad, sagostunder, syrisk mat och 1800-talsbal.

Nyhetsbild

Juthbackaplatser säljs på svarta marknaden – bekymmersamt för arrangören

NYKARLEBY På Juthbackamarknaden är alla 720 försäljningsplatser sålda. Nu är arrangörens bekymmer att försäljningsplatser säljs på svarta marknaden.

Nyhetsbild

Hovrätten sänkte straff för skogsmaskinstjuvar som härjade runtom i Österbotten

Vasa hovrätt sänker märkbart på straffen för två av de litauiska män som dömdes för serieinbrotten i skogsmaskiner i fjol. Hovrätten såg inte inbrotten som enskilda brott, vilket skulle ha skärpt straffet.

Nyhetsbild

3 hektar skog brann i Närpes – liten brand i Munsala

Vid 20-tiden på måndagen var skogsbranden nära Mattbergs skogsväg i östra Närpes under kontroll. Eftersläckningsarbetet fortsatte dock. Invid Hirvlaxvägen i Munsala hade en mindre brand snabbt kunnat släckas.

Nyhetsbild

Kallt havsvatten i hela Österbotten – här är förklaringen

JAKOBSTAD Ytvattnet längs Österbottenskusten blev plötsligt så kallt under helgen att få vågade bada. Det var kallt bottenvatten som vällde upp.

Nyhetsbild

Blixten slog ner 4500 gånger – mestadels i Österbotten

ÖSTERBOTTEN På söndagen slog blixten ner 4500 gånger i Finland. Största delen av nedslagen skedde i Österbotten. Åskvädret fortsätter de närmaste dagarna, säger jourhavande meteorologen.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Det här är veckan som innehåller evenemang med spännande namn: "14 sätt att beskriva regn", "Pink Skithouse Party 2.1" och "folkdräktens vädringsdag." Vi presenterar ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Rory Penttinen utlånad till helgens Spa-tävling: "Det blir spännande att köra för ett nytt team"

MOTORSPORT Rory Penttinen kör Lamborghini Huracan GT3 i det legendariska 24H racing loppet Spa-Francorchamps under helgen.

Nyhetsbild

Äntligen åtgärdas Munsalavägen

MUNSALA Just nu pågår asfaltering på Munsalavägen i Nykarleby. Projektet började i måndags och väntas pågå åtminstone en vecka till.

Nyhetsbild

Kraftiga algblomningar i Österbotten – läget har blivit värre

De kraftiga blomningarna av blågrönalger fortsätter i Finlands havsområden. Även de österbottniska landskapen är drabbade. Inget talar för att situationen kommer ändra.

Nyhetsbild

Skogsbranden i Oravais släckt

Den skogsbrand som upptäcktes strax före klockan 17 under onsdagen nära Åkantmossen i Oravais har släckts. Branden orsakades förmodligen av ett åskväder.

Nyhetsbild

Kyla och regn, eller värmebölja – vädret påverkar sommarteatrarnas publik och skådespelare

Väder och vind kan påverka åskådarantalet på sommarteatrarna. Tidigare år har kyla och regn varit den största orsaken till färre besökare. I år är det hettan som påverkar.

Nyhetsbild

Vikten är oviktig för Hanna: "Min kropp klarar så häftiga saker"

NYKARLEBY Hanna Nilsson fokuserar på hur mycket hennes kropp klarar av i stället för att rikta blicken mot vågen och stirra sig blind på kilona. – Man blir aldrig nöjd om man ska kolla på en siffra, säger hon.

Nyhetsbild

Blandade framgångar i Seinäjoki – "Jag trivs inte på den här banan"

MOTORSPORT Det var både med- och motgångar för motorsportarna Tommi Nyvall, Simon Backlund och Markku Yliaho under tävlingsveckoslutet i Seinäjoki.

Nyhetsbild

Bo Kronqvist om Elli Fléns avgång: "Inte full dramatik"

NYKARLEBY Efter att Elli Flén (SFP) meddelade om sin avgång som fullmäktigeordförande tar Bo Kronqvist (SFP) tillfälligt över ordförandeklubban. – Ur stadens synvinkel är det inte full dramatik, säger Kronqvist.

Nyhetsbild

Elli Flén slutar som fullmäktigeordförande i Nykarleby

NYKARLEBY

Elli Flén (SFP) meddelade på måndagen att hon lämnar posten som stadsfullmäktiges ordförande i Nykarleby. Beslutet har att göra med hennes hälsa.

Nyhetsbild

Christer har besökt 70 länder – men i Vexala kopplar han av

NYKARLEBY Nykarlebybördiga Christer Sundell har bott i Australien, Italien och Singapore. Sedan 28 år tillbaka är han stationerad i Atlanta tillsammans med frun Kerstin Sundell.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Jakobs dagar, Korsholms musikfestspel och Botniacyklingen. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Åror snabbare än segel i årets Monäsrodden

NYKARLEBY. Det är god stämning, vindstilla väder och kö till både laxsoppa och glass när klockan närmar sig start för allmogebåtarna i Monäsrodden. I år är det artonde gången kapplöpningen ordnas.

Logga in för att följa orten