Nykarleby

Ovanligt högt vatten mellan Nykarleby och Kauhava

NYKARLEBY I Lappo å är vattenståndet mellan Kauhava och Nykarleby högre än på flera år. För att underlätta läget har smältvatten börjat tas in i den konstgjorda sjön Hirvijärvi.

Nyhetsbild

Nykarlebyherde väljs genom ett direktval

NYKARLEBY Kyrkoherdetjänsten i Nykarleby församling kan sökas fram till den 18 maj. Församlingen kommer att välja Lars-Johan Sandviks efterträdare genom ett direktval.

Nyhetsbild

Stadsdirektörskandidater ser ekonomin som utmaning

NYKARLEBY Fem personer är beredda att ta sig an uppgiften att leda Nykarleby. Att få stadens ekonomi på fötter – det är en av de utmaningar som lyfts upp av stadsdirektörskandidaterna.

Nyhetsbild

Skeptikernas DNA-analys visar: Det var en varg som sköts i Nykarleby

NYKARLEBY Kaj Granlunds egen DNA-undersökning visar att det inte var någon hybrid som sköts i Nykarleby, utan en varg. Det enda som förbryllar är de små tassarna.

Nyhetsbild

Muik i gång med lagbygget – flera spelare klara

ISHOCKEY Med nya ansvarige tränaren Marcus Ittonen vid rodret siktar Muik på att ta sig tillbaka till Finlandsserien. Nu har klubben också gjort klart med flera spelare. Alla är gamla bekanta.

Nyhetsbild

Vårfloden stoppar byggjobb vid Nykarleby kraftverk

NYKARLEBY Vårflödet har gjort att arbetet med turbinbygget Nykarleby kraftverk avstannat tillfälligt.

Nyhetsbild

Mats Brandt vill bli stadsdirektör i Nykarleby

NYKARLEBY När ansökningstiden gick ut för tjänsten som stadsdirektör i Nykarleby klockan 16 i dag har tre namn blivit fem. Mats Brandt, kommundirektör i Malax, har sökt tjänsten.

Nyhetsbild

Fem vill bli ny Nykarlebydirektör

NYKARLEBY UPPDATERAD. När ansökningstiden löpte ut klockan 16 hade fem personer sökt tjänsten som stadsdirektör i Nykarleby. De är Maria Palm, Thomas Björk, Mats Brandt, Ulf Stenman och Patrik Hautanen.

Nyhetsbild

Sista chansen att söka jobbet som stadsdirektör

NYKARLEBY I dag klockan 16 går tidsfristen ut för den som vill söka jobbet som stadsdirektör i Nykarleby.

Nyhetsbild

Musikläger ordnas i Nykarleby

NYKARLEBY I sommar ordnar Martin Wegelius-institutet ett sommarläger för barn och unga i Nykarleby. Det är tionde gången som lägret ordnas.

Nyhetsbild

Nykarlebybos hus brann ner 2011 – nu friar hovrätten honom från alla åtal

I höstas dömdes en 33-årig man från Nykarleby till villkorligt och 151.000 euro i skadestånd för grovt bedrägeri. Enligt tingsrätten brände han ner sitt eget hus. Hovrätten förkastar bevisningen som oanvändbar och friar mannen.

Nyhetsbild

Brobygge och nya bron styr om skolbussar

NYKARLEBY Till hösten inleds breddningen och renoveringen av kyrkbron i Nykarleby. Som bäst planeras också för en flytt av skolskjutsarnas hållplatser från skolområdet till Topeliusesplanaden, eller intill Topeliparken, där skolbarnen från och med hösten ska stiga av och på skolbussarna.

Dikeskörning i Munsala - en person på kontroll

NYKARLEBY En person åkte in för kontroll till denb lokala hälsovårdsstationen efter att ha hamnat i diket längs med Munsalavägen.

Nyhetsbild

Jobbet med ekonomin inleds i Nykarleby

NYKARLEBY Frågan om en ekonomisk saneringsplan för Nykarleby stad diskuterades på måndagens styrelsemöte. Detta med anledning av Stefan Grahns fullmäktigemotion med vilken han i januari yrkade på att staden skyndsamt gör upp en ekonomisk saneringsplan.

Nyhetsbild

Flén räknar med många direktörsaspiranter

Det finns enligt Elli Flén ett tydligt intresse för stadsdirektörstjänsten i Nykarleby, även om de som hittills hört sig för eller som blivit kontaktade om jobbet inte lämnat in någon jobbansökan.

Nyhetsbild

Ser illustratörer av barnböcker som konstnärer

NYKARLEBY Att göra barnböcker är att skapa konst. Det anser Johanna Stenback. Hon är producent vid Förlaget, som nu ställer ut illustrationer av Lena Frölander-Ulf i Nykarleby.

Nyhetsbild

Mirka prisas för slipmaskin - banbrytande design

NYKARLEBY Mirkas tak- och slipmaskin Leros har tilldelats Red Dot: Best of the Best Award 2018 för banbrytande design.

Nyhetsbild

Vexala firar nyrustat kök med brunch och Topelius

NYKARLEBY I två års tid har byagården i Vexala rustats upp. Tack vare otaliga talkotimmar och ekonomiskt bidrag från flera olika håll ståtar byagården i dag med ett nytt kök och renoverat serveringsrum.

Nyhetsbild

Tung dag i Stjärnhallen

STYRKELYFT På lördagen avgjordes SFI-mästerskapen i klassisk bänkpress i Stjärnhallen. Värd för tävlingarna var Nykarleby Kraftklubb. Senast klubben ordnat SFIM var 2014.

Nyhetsbild

"Topelius förstod hur man bygger koncept"

STORMÄSSAN Fenomenet Topelius, författarens koppling till Nykarleby och jantelagen kom på tal då projektledaren Anci Holm, stadsdirektören Gösta Willman och VBL:s Viveca Dahl diskuterade under rubriken "Topelius – ingen gammal drake".

Nyhetsbild

Glassigt magasin uppmärksammar Nykarleby och Topeliusjubileet

STORMÄSSAN I samband med att Nykarleby firar att det är 200 år sedan Zacharias Topelius föddes ger staden också ut tidningen Magazin Nykarleby. – Tidningen är pigg, glad och full med framtid, säger projektledaren Anci Holm.

Nyhetsbild

Utredningen om Nykarlebyskolorna är klar – ännu inga besked om stängningar

NYKARLEBY Nu är utredningen om stadens minsta skolor i Kovjoki, Hirvlax och Socklot klar. Däremot ger skolnätsutredningen inga svar på om eller vilka skolor som ska stängas. Den frågan överlåter utredaren till politikerna.

Nyhetsbild

Niklas Nybäck blir ny rektor för Munsala skola

NYKARLEBY Niklas Nybäck, i dag rektor för Normens skola i centrum, byter till hösten skola, då han fortsätter som klasslärare och rektor för Munsala skola.

Nyhetsbild

Julin ger FM en chans

LÄNGDSKIDOR Andrea Julin har fått säsongen spolierad av en ryggskada. Nu gör hon ett nytt försök att tävla, då finländska mästerskapen avgörs i Taivalkoski.

Nyhetsbild

Ove Lehto lägger sig inte på bänken i SFIM i Nykarleby

BÄNKPRESS Vem är starkast i Svenskfinland? Det får vi veta på lördag. Då avgörs nämligen SFI-mästerskapen i bänkpress i Nykarleby.

Nyhetsbild

Ted Saari lämnar politiken – flyttar till Kina

NYKARLEBY Ted Saari (SFP) kommer att flytta Shanghai för att sköta ett utlandsuppdrag för sin nuvarande arbetsgivare, Mirka. Det innebär att han kommer att anhålla om befrielse från samtliga förtroendeuppdrag inom Nykarleby stad nu under våren.

Nyhetsbild

Mäktiga isvallar utanför Stubben lockar åskådare

NYKARLEBY Minst tio meter höga isvallar har bildats över ett stort område nära Stubben i Monäs. SE VIDEO.

Nyhetsbild

Ingen Smulter i Muik Hockey nästa säsong – "det handlar om ekonomi"

ISHOCKEY Han har varit med så länge att han nästan blivit betraktad som en inventarie. Men nu är André Smulter ett avslutat kapitel som tränare i Muik Hockey. Åtminstone för denna gång.

Nyhetsbild

Även räddare behöver krishjälp efter svårt uppdrag

NYKARLEBY De som rycker ut på räddningsuppdrag reagerar som helt normala människor på det onormala en allvarlig olycka är.

Nyhetsbild

André Smulter lämnar Muik: "Har valt att gå en annan väg"

ISHOCKEY Efter degraderingen från Finlandsserien sade André Smulter att han mycket väl kunde tänka sig att fortsätta i Muik. Men nu står det klart att tränaren och föreningen går skilda vägar, det skriver Muik på sin facebook-sida.

Nyhetsbild

Monåkille i band som kammade hem kanadensiskt musikpris

NYKARLEBY För sin första skiva fick jazzbandet The North med Johnny Åman från Monå på bas ta emot ett Junopris på söndagens gala.

Nyhetsbild

Tummen upp för tre nya projekt i Nykarleby

NYKARLEBY Nykarleby kommer att ansöka om ett projektbidrag för nya inventarier till Munsalagården, som håller på att rustas upp som bäst.

Nyhetsbild

Nykarleby gick 1,3 miljoner euro sämre än väntat

Nykarleby stads bokslut för år 2017 är en dyster läsning. Underskottet landar på 1,34 miljoner euro, eller 1,32 miljoner euro sämre än budgeterat.

Nyhetsbild

Nykarlebybor vill själva välja kyrkoherde

Allt tyder på att det blir direktval av ny kyrkoherde i Nykarleby församling eller att det är församlingsborna som avgör vem som efterträder Lars-Johan Sandvik som kyrkoherde.

Nyhetsbild

André Smulter redo fortsätta träna Muik Hockey

ISHOCKEY Muik Hockey lyckades inte förnya kontraktet i Finlandsserien. Tränaren André Smulters avtal går också ut den 1 april, men nu aviserar han att han är beredd att fortsätta på posten.

Nyhetsbild

Muik avslutade med seger – "Lätt att ladda när man såg att alla ville vinna"

ISHOCKEY Muik Hockey avslutade säsongen med att besegra LL-89 med 5–3 (1–0, 0–1, 4–2) i Komarov Arena på söndag. Kvalmatchen var officiellt betydelselös, men Carl-Axel Braskén hörde till dem som var laddad i rinken.

Nyhetsbild

Bilolycka i Jeppo - trafiken dirigerades om

Uppdaterad 15.57 På grund av en bilolycka längs väg 19, eller Västra Jeppovägen, i Jeppo var halva körbanan avstängd fram till 14-tiden, uppger Trafikverket.

Singel med SixTence

NYKARLEBY SixTence har spelat in en singel med instrumental musik som nyligen har släppts på digitala plattformer.

Nyhetsbild

Raahe-Kiekko stiger – Muik Hockey till tvåan

ISHOCKEY Muik Hockey får börja planera för en framtid i hockeytvåan. Raahe-Kiekko besegrade LL-89 på lördag och tar därmed klivet upp till Finlandsserien.

Nyhetsbild

Isen gjorde det möjligt – och ställde till det

NYKARLEBY Ett tjugotal entusiaster samlades på Torsöfjärden för notdragning i söndags. Men det gick inte riktigt som planerat.

Nyhetsbild

Gunilackmöllor snurrar i högsta förvaltningsdomstolen

NYKARLEBY Nu snurrar även den del av Sandbacka vindkraftspark som ligger i Gunilack i Högsta förvaltningsdomstolen.

Nyhetsbild

Muik har inte ödet i egna händer

ISHOCKEY Muik förlorade kvalmatchen borta mot Raahe-Kiekko med 4–3 (2–0, 0–1, 1–2, 1–0). Det betyder att laget inte har ödet i egna händer beträffande serieplatsen.

Annorlunda räddningsuppdrag - säl förirrade sig i Vexala

NYKARLEBY Halv två på fredagseftermiddagen fick räddningsverket larm om en sälkut som hade förirrat sig i Vexala.

Nyhetsbild

Fröjdö och Fellman blir nya rektorer för Zachariasskolan

NYKARLEBY Nykarleby har gjort sina val när det gäller de två nya rektorstjänsterna för Zachariasskolan i centrum.

Nyhetsbild

Pojkdrömmen blev sann för Rory Penttinen – kör hela GT3 serien

MOTORSPORT En bit motorsporthistoria. Så beskriver team managern Marcus Jansson det färska kontraktet. Själv beskriver Rory Penttinen det som en dröm som gått i uppfyllelse.

Nyhetsbild

Hannes Karkaus tävlar i "Finlands bästa brandman"

Nykarlebybon Hannes Karkaus som jobbar som brandman i Vasa deltar i tävlingen " Finlands bästa brandman", en ny programserie i tio avsnitt på finska tv-kanalen Sub.

Nyhetsbild

Tötterman-Engström blir ny bildningsdirektör

Det var inget snack om saken. Teresia Tötterman-Engström valdes enhälligt till ny bildningsdirektör i Nykarleby.

Nyhetsbild

Wargharna prisas för företag och räddat anrikt affärshus

Inredning Wargendahl, eller företagarparet Anna-Lena och Tomas Wargh föräras Nykarleby stads företagarpris bland annat för satsningen de gjort i det gamla bankhuset vid torget.

Nyhetsbild

Sandvik blir pensionär – Nykarleby väljer ny kyrkoherde i höst

NYKARLEBY Nykarleby församling söker en ny kyrkoherde. Lars-Johan Sandvik har nämligen meddelat att han går i pension den första november i år.

Nyhetsbild

Nykarlebylärare prisas - får unga elever att intressera sig för naturvetenskaper"

NYKARLEBY Sedan 1999 har STV årligen premierat en duktig lärare inom naturvetenskap och matematik. I år tillfaller priset Maria Sjöblom som är lärare på Normens Skola i Nykarleby.