Nykarleby

Nyhetsbild

Pensalabor vill att staden öppnar ett daghem i gamla skolan till hösten

De unga småbarnsföräldrarna i Pensala har lämnat in en anhållan till Nykarleby i hopp om att staden till hösten öppnar ett daghem i den gamla skolfastigheten.

Nyhetsbild

Nykarlebyfullmäktige bäddade klart för nytt stordagis i centrum

Nu är det mesta klart för att bygget av ett nytt stordagis kan inledas i centrum av Nykarleby. På torsdag spikade fullmäktige både en ny detaljplan och en helt ny finansieringsmodell för dagisinvesteringen.

Nyhetsbild

Ingen tur med Onnis runda

LÄNGDSKIDOR Skidtävling efter skidtävling ställs in. Nu drabbas också det traditionella barnevenemanget Onnis runda i Nykarleby.

Nyhetsbild

Uppdelningen klar: Markbyelever till Jeppo och Kovjokibarn till centrum

Nu är det klart. De elever som bor i Markby får Jeppo-Pensala skola som sin nya närskola då skolan i Kovjoki läggs ner till hösten. Eleverna som bor i Kovjoki börjar sin skolgång i Zachariasskolan i centrum.

Nyhetsbild

Arrendatorer vill att stugarrendet behandlas på nytt – staden inväntar beslut från domstol

Arrendatorerna på Nykarleby stads stugområden vill att staden tar upp stugarrendet till ny behandling. Styrelsen antecknade initiativet till kännedom i väntan på förvaltningsdomstolens beslut i ärendet.

Nyhetsbild

Familjen Saari-Bränn flydde corona i Shanghai till Monäs

Sedan en dryg vecka bor Patricia Bränn och Ted Saari med sina tre barn på sommarstugan i Monäs. I stället för att flyga tillbaka till hemmet i Shanghai, tog de flyget från thailändska Phuket direkt till Finland.

Nyhetsbild

Victoria har bevisen: MacGyver är österbottning – och släkt med hennes man Emil

NYKARLEBY I början av 1900-talet flyttade många Jeppobor till USA. Deras släktingar lever kvar i staterna, och åtminstone en av dem är en riktigt stor kändis: Nämligen Richard Dean Anderson, bättre känd som MacGyver.

Nyhetsbild

Beethoven, Pink Floyd och 20-talsfest med dans – festspelen dukar upp en musikalisk buffé

Nyskrivet och opera på dialekt. Klassiskt, rock och jazz. Programmet är brett på årets upplaga av Musikfestspelen Korsholm.

Nyhetsbild

Därför hamnar Bennäs i kläm: "De längre sträckorna måste prioriteras"

JAKOBSTAD Bristen på dubbelspår är ett hinder för att kunna planera tidtabellerna optimalt, säger VR:s vd Rolf Jansson. För att kunna konkurrera med flyget på längre sträckor måste de längre sträckorna prioriteras. Och då hamnar till exempel Bennäs i kläm.

Nyhetsbild

Minkens guldankare – 19-årige Johannes från Ylistaro

LÄNGDSKIDOR Vem är Johannes Vuorela, undrade en läsare? Vi passar frågan vidare till Johannes, guldankaret i Minkens lag i FM-stafetten i söndags.

Nyhetsbild

Fyra från FSS till juniorernas VM i Tyskland

LÄNGDSKIDOR FSS och då alldeles specifikt ÖID kommer att vara synnerligen välrepresenterat när juniorernas VM-tävlingar avgörs i tyska Oberwiesenthal. Mästerskapen börjar 28 februari.

Nyhetsbild

Minkens Remi Lindholm om FM-guldet på tremilen: "Helt kiva att vinna"

LÄNGDSKIDOR Minken tog två medaljer i den äldsta FM-klassen, H23, i Kontiolax. Remi Lindholm var överlägsen på guldpallen, men sekunderades fint av Kalle Parantainen som täljde brons på tremilen.

Nyhetsbild

Fortsatt svår situation för rävarna

KARLEBY Upphörandet av foderleveranserna till JP Turkis farmer har varit ett hårt slag för farmarna. Nu tvingas man till tillfälliga åtgärder.

Nyhetsbild

Säkrare diagnos för hudcancer med ny digital teknik – används även på hälsocentraler

Snabbare diagnos och färre onödiga operationer. Det är resultatet när primärvården fotograferar hudförändringar och skickar bilderna till specialistläkare för bedömning.

MGP 2020 söker nya stjärnor

Den som vill skapa egen musik, stå på scen och dansa – och är 8-15 år gammal – har nu möjlighet att ansöka till Melodi Grand Prix 2020.

Nyhetsbild

Vasas ösigaste band spelar på lördag – "Folk måste få uppleva en riktig jävla rockkonsert"

Lords of Chernobyl repar inför spelningen på Ritz och sångaren Kenneth Norrlin rekommenderar öronproppar: – Det är ganska svinigt ljud i replokalen, säger han.

Nyhetsbild

Noah överraskade Melker i mästerskapsspåret i Nykarleby

LÄNGDSKIDOR Förra helgen var Melker Wikblom klart vassare. I skolmästerskapen i Nykarleby var det ombytta roller. Noah Sjöblom snuvade Melker på segern – till på köpet på dennes hemmaplan.

Nyhetsbild

Villkorligt fängelse för Nykarlebyman som förskingrade broderns pengar

I RÄTTEN Den drygt 60-åriga mannen i Nykarleby som gav bort pengar som tillhörde hans och broderns jordbruksföretag dömdes till nio månader villkorligt fängelse för grov förskingring.

Nyhetsbild

Farmaren Christoffer Eriksson: Vi är medvetna och tar ansvar

NYKARLEBY Christoffer Eriksson är tredje generationens pälsfarmare. Han började hjälpa till vid pappas farm då han var 10 år och i dag, som 28-åring, är han tillsammans med sina bröder delägare i företaget Eriksson fur.

Nyhetsbild

Restaurangföretagare flyttar från Sievi till Nykarleby

Bilal Göz och hans familj flyttar från Sievi till Nykarleby för att öppna en ny restaurang i samma lokal där Nykarleby pizzeria tidigare verkat.

Nyhetsbild

Lina från Nykarleby lämnade man och dotter i Marocko: "Det var bäst så"

NYKARLEBY Lina Mahfouds man Souhail fick inte asyl i Finland. I stället är han nu tillbaka i Marocko. Parets dotter Amina blev också kvar där.

Nyhetsbild

Tony Westerlund föreslås leda två sjukhem – i Nykarleby och Kristinestad

Tony Westerlund, vd för Bottenhavets sjukhem i Kristinestad, föreslås även axla vd-skapet för Nykarleby sjukhem. Det nya samarbetsavtalet väntas träda i kraft om en månad.

Nyhetsbild

15-åring debuterade för Muik: "Jag flög överallt när de knuffade mig"

ISHOCKEY Den blott 15-åriga Kasper Holm gjorde debut i Finlandsserien med Muik i helgen. Han sparade inte på krutet.

Nyhetsbild

Minken har snö – skolorna tävlar på torsdag

LÄNGDSKIDOR IF Minken vägrar böja sig för vädrets bångstyriga makter. Därför arrangeras Österbottens skolmästerskap på skidor som planerat i Nykarleby på torsdag.

Nyhetsbild

Nykarleby flyktingvänner ordnar välgörenhetskonsert

En kväll då många kulturer möts i musikens tecken blir det på Alla hjärtans dag i Nykarleby den 14 februari.

Nyhetsbild

De vågar vara företagsamma – alla 200 med sina 84 företag

På tisdagen myllrade det av intressanta produkter och tjänster i Rewell Center på årets Våga vara företagsam-semifinal i Vasa. Ungdomarna sålde allt från brickor till bulla och tävlade om en plats i den nationella finalen i Helsingfors i april.

Nyhetsbild

Farmerna granskade – "Det finns ingen orsak för oss att gripa in"

UPPDATERAD Hälsoinspektionen är klar med dagens granskning av JP Turkis farmer i Vittsar och Munsala och ser ingen orsak att ingripa.

Nyhetsbild

"Det är aldrig fel att hjälpa andra" – panel om flyktingpolitik överens

NYKARLEBY Borde man agera rationellt när det gäller asylsökande eller är det rimligt att engagera sig känslomässigt? Det var en av frågorna paneldeltagarna försökte ge svar på under måndagskvällens diskussion i Nykarleby.

Nyhetsbild

Vörås klimatutsläpp har ökat – Kristinestads har minskat kraftigt tack vare vindkraften

KLIMAT Österbotten har minskat klimatutsläppen med 20 procent mellan 2005 och 2017, mer än de flesta. Men skillnaderna på kommunnivå är stora.

Nyhetsbild

Nykarlebybröder i tingsrätten – den ena förskingrade hundratusentals euro

I RÄTTEN Över 200 000 euro försvann från de två jordbrukarbrödernas konto under en period av nästan två år. Den ena brodern medger att han tagit pengarna utan lov.

Nyhetsbild

Nykarleby församling vill ha bred diskussion om flyktingpolitiken

NYKARLEBY I dag, måndag, ordnar Nykarleby församling, Kristliga folkhögskolan i Nykarleby och Borgå stift en paneldiskussion om flyktingpolitik.

Nyhetsbild

Muik vann men gjorde det inte lätt för sig

ISHOCKEY När speciella målskytten Linus Vesterlund förde Muik Hockey till en 4–2-ledning med mindre än tio minuter kvar borde det ha varit klappat och klart. Men inte när det gäller Muik.

Nyhetsbild

På Jeppo Gelato i Australien kan man äta tallglass – men då Jeppo får en egen smak blir det något helt annat

Då Justersen Jepsen grundade Jeppo Gelato på den australiska östkusten för 10 år sedan hade han ingen aning om att Jeppo också finns i Österbotten. Nu ska orten Jeppo få en egen glassort.

Nyhetsbild

Kartläggning: Här finns postservicen i Österbotten

Paket kan hämtas ut på 140 ställen i Österbotten. Posten och Matkahuolto har ombud på alla orter men flera andra aktörer blir också vanligare.

Nyhetsbild

Postombudet betyder allt för Jeppo – "Vi har redan förlorat så mycket service"

NYKARLEBY När landsbygdskansliet slutade fungera som postombud ställde sig Jasmin Aalto och Café Funkis till förfogande. Det blev något av en räddning för livskraften i Jeppo by.

Nyhetsbild

Stor spelartrafik i Muik Hockey – 15-åring debuterade

ISHOCKEY Två Muik-spelare gjorde comeback och en gjorde debut när laget förlorade i Seinäjoki.

Nyhetsbild

Trafikolycka i Nykarleby – Fem personer inblandade

En bil körde in i annan bil i hög fart i Nykarleby på lördag kväll.

Nyhetsbild

Barn och unga får skriva låtar på musikläger i Nykarleby

NYKARLEBY Den här sommaren ordnas en låtskrivarverkstad och en rytmworkshop på musiklägret Miniwegelius i Nykarleby.

Nyhetsbild

Lönnqvist lovar lokalt och familjärt lyft i sin nya butik

Lokala produkter, gärna ekologiska och en mer personlig och familjär stämning i butiken. Så vill Fredrik Lönnqvist utveckla K-Supermarket i Nykarleby.

Österbottens skolmästerskap avgörs i Nykarleby

LÄNGDSKIDOR Nykarleby och IF Minken står värd för Österbottens skolmästerskap på skidor torsdagen den 13 februari.

Nyhetsbild

Floristgarage öppnar i Nykarleby – vill satsa på etisk estetik

NYKARLEBY Sandra Neuman tröttnade på allt svinn inom blomsterbranschen och bestämde sig för att starta eget. Nu hittar man henne i garaget.

Nyhetsbild

Pälsauktionen i Vanda ligger i vågskålen – beslut om en vecka

Saga Furs största och absolut viktigaste pälsauktion för säsongen ligger i vågskålen på grund av coronaviruset - ett virus som hotar den kinesiska närvaron som står för drygt 70 procent av köpkraften i auktionshuset.

Nyhetsbild

Elavbrott mörklade stora delar av regionen

UPPDATERAD Stora delar av regionen drabbades av ett elavbrott på tisdag eftermiddag.

Nyhetsbild

Henrik Byggmästar: Julia blev starkare lopp för lopp

LÄNGDSKIDOR Sportchefen Henrik Byggmästar kunde dra en lång suck av lättnad i söndags. En tjugofemårig medaljtorka kom till vägs ände, då Minkens Julia Häger knep FM-silvret i Vörå.

Nyhetsbild

LISTA: Vem sitter i ungdomsfullmäktige i din kommun? – här är namnen

De är i medeltal mellan 13 och 18 år och de är engagerade i din kommun. Men vet du vilka som är med i ungdomsfullmäktige eller ungdomsrådet?

Nyhetsbild

Julin ställer sannolikt upp på klassiska milen i morgon – "Hon vill gärna tävla på hemmaplan"

LÄNGDSKIDOR På grund av sjukdom inför FM är Andrea Julins form osäker, men enligt tränaren Roland Villför siktar man på start i morgon.

Nyhetsbild

Husägare i Kovjoki upptäckte soteld i skorstenen – trots att sotaren nyligen varit på besök

NYKARLEBY Räddningsverket fick larm om soteld i Kovjoki på torsdagskvällen. Husägaren larmade själv brandkåren.

Nyhetsbild

Julia Häger går in i en bubbla på FM – "Det här har jag sett fram emot länge"

IF Minkens Julia Häger har hemmaplansfördel i FM. Efter fyra år i Vörå idrottsgymnasium känner hon till varje krok i mästerskapsterrängen.

Nyhetsbild

Tulpanen – favoriten som håller länge

NYKARLEBY 80 miljoner lökar per år, 400 olika sorter och den mest sålda snittblomman i landet i januari och februari. Finländarna är ett tulpanälskande folk. Hos odlarna Jonas och Anette Karlsson i Munsala är det högsäsong just nu.

Nyhetsbild

Snart ska vindkraften stå för över hälften av energin i Österbotten – men ingen vill ha den runt stugknuten

På bara tio år ska den österbottniska vindkraften öka femdubbelt. Men alla är inte sålda på ett sådant framtidsscenario.

Logga in för att följa orten