Nykarleby

Nyhetsbild

Leena blev evakuerad från Karelen: "Pappa skulle få permission om mamma dog"

NYKARLEBY Det är med glimten i ögat och stort allvar som Leena Hermanson berättar sin historia. En historia om att mista sitt hem och leva med ett trauma, men också om att välja skrattet och hitta kärleken i Kovjoki.

Nyhetsbild

Onödiga utvisningar blev Muiks fall: "Alla överraskade negativt"

ISHOCKEY Efter en bra första period rasade det totalt för Muik i andra perioden i Brahestad.

Nyhetsbild

240 000 sikyngel planteras ut i Nykarleby – den här gången ska de hitta hem igen

NYKARLEBY Kraftverket planterar ut 400 tusen sikyngel om året. På fredag var det dags igen, men den här gången var det yngel från en lokal stam som slussades ut i havet.

Nyhetsbild

Knapp förlust i hemmarinken för Muik Hockey

ISHOCKEY Muik Hockey gick på en ny, knapp förlust i Finlandsserien på fredagskvällen. S-Kiekko brägade full pott i en jämn match i Komarov Arena.

Nyhetsbild

Nu åtgärdas en av landskapets sämsta vägar – Pensalavägen får ny beläggning

19 kilometer ny asfalt breds ut på Pensalavägen mellan Jeppo och Oravais. Arbetet har redan påbörjats och med gott väder blir det klart i början av oktober.

Nyhetsbild

Polis och viltspårare sökte efter björnar i Nykarleby

NYKARLEBY En halv kilometer från bosättning i Nykarleby såg personer boende i området vad de uppfattade som en björnhona med två ungar på torsdagskvällen.

Nyhetsbild

Nykarleby satsar på eleverna – "Vi har det väl förspänt det här läsåret"

NYKARLEBY En skolcoach, eller stödperson, och en till speciallärare är vad Nykarleby lägger pengarna på när de försöker jämna ut skillnader och täcka kunskapsluckor.

Nyhetsbild

Dricksvattnet i Nykarleby behöver inte längre kokas – men extra provtagning fortsätter för säkerhets skull

NYKARLEBY Faran är över för denna gång, men vattenkvaliteten kollas tätare ett tag för att säkerställa att inga skadliga bakterier återkommer i dricksvattnet, säger Annika Porthin som är chef för miljöhälsovården.

Nyhetsbild

Nu är vattnet i Nykarleby drickbart igen

Nu behöver Nykarlebyborna inte mera koka sitt dricksvatten. Kloreringen fortsätter men vattnet är drickbart.

Nyhetsbild

Blöt mark hotar potatisskörden i norr – i söder rullar tröskorna

En oupptagen potatis som ligger i vatten kan bli dålig på några timmar. I Lappfjärd ser det ändå okej ut. Men i Nykarleby blötte Aila de redan sura åkrarna.

Nyhetsbild

Som Bordeaux fast i Munsala – Ohlssons odlar vin och bin

NYKARLEBY Solen värmer på uteplatsen och vinrankorna slingrar sig längs väggarna. En septemberdag i Munsala kunde lika väl vara en vårdag i Sydeuropa när man vistas på Marianne och Sven-Olof Ohlssons gård.

Nyhetsbild

Penttinen om Le Mans: Huvudet säger bromsa, bromsa

BANRACING Graff Racing körde in på en femteplats i det andra racet på Le Mans, men Rory Penttinen är inte alls tillfreds med insatsen i Road to Le Mans.

Nyhetsbild

Nu är Nathalie Blomqvist tillbaka på tävlingsspåret – planerar ställa upp i terräng-FM

LÖPNING En efterlängtad comeback och tragiskt dåliga deltagarsiffror. Så kort och enkelt kan vi sammanfatta ÖID-mästerskapen i terräng.

Nyhetsbild

Sekunddrama när Muik föll i premiären

ISHOCKEY Muik Hockey stretade på bra mot fjolårets grundseriefemma JHT. Men i matchens sista sekund lyckades JHT avgöra när Finlandsserien gjorde nedsläpp under fredagen.

Nyhetsbild

På vissa ställen har Henrik förlorat halva skogen: "Värsta stormen på tjugo år"

MUNSALA Nykarlebys västra byar drabbades hårt av stormen Aila. Hirvlaxbon Henrik Holm visar upp ett skifte där upp till hälften är förlorat.

Nyhetsbild

Omvälvande dygn för Leo Komarov – fick barn och slogs ut ur Stanley Cup: "En känslosam dag"

ISHOCKEY New York Islanders anfallare Leo Komarov fick se sitt lag åka ur NHL-slutspelet mot Tampa Bay Lightning i natt. Samtidigt fick Komarov tillökning i familjen.

Nyhetsbild

Muik Hockey inleder seriespelet med sikte på playoff: "Går in med huvudet högt"

ISHOCKEY Muik Hockey är laget som inte ger upp trots motiga år i Finlandsserien. Nu inleder laget sin fjärde säsong i serien med siktet inställt på slutspelet.

Nyhetsbild

Äntligen på Le Mans – Rory Penttinens pojkdröm går i uppfyllelse

BANRACING Nu är han äntligen där, på legendomspunna Le Mans, Rory Penttinen. På torsdagen avverkade han och Matthias Kaiser två pass inom ramen för den fria träningen.

Nyhetsbild

Inga enterokocker i vattenproverna – men dricksvattnet i Nykarleby måste kokas flera dagar till

Det finns inga enterokocker i dricksvattnet i Nykarleby. Det visar provsvaren som kom på torsdagen. Men Nykarlebyborna måste fortsätta koka sitt dricksvatten.

Nyhetsbild

Dricksvattnet i Nykarleby måste fortfarande kokas

NYKARLEBY Vattenproven som togs i tisdags innehöll varken kolibakterier eller koliforma bakterier. Men Nykarleby-vattnet måste fortfarande kokas eftersom ett provsvar fattas.

Nyhetsbild

Lamt intresse för rävskinnen – bara vart femte skinn såldes

JAKOBSTAD När Saga Furs septemberauktion avslutades kunde man konstatera att försäljningen av rävskinn blev en besvikelse. Resultatet var väntat eftersom de viktigaste köparna uteblivit.

Nyhetsbild

Källvattnet slut i affärerna – "Det är faktiskt lite jobbigt"

NYKARLEBY Kontaminerat kranvatten och en annalkande storm ställer till det för Nykarlebyborna. I affärerna tog vattnet slut redan under tisdag eftermiddag.

Nyhetsbild

Äldreboenden kokar upp kaffevattnet – "Nu hoppas vi att ingen blir sjuk"

NYKARLEBY Florahemmet och Nykarleby sjukhem upplever inte att läget med det kontaminerade kranvattnet ställt till med några desto större problem. De kokar det med ro.

Nyhetsbild

Sprucket rör orsakade vattenläckage vid Keppo gård

NYKARLEBY Stallgården vid Keppo gård i Jeppo drabbades av ett vattenläckage på tisdagen.

Nyhetsbild

Dricksvattnet i Nykarleby måste kokas före användning

NYKARLEBY En liten mängd koliforma bakterier har hittats i ett rutinartat vattenprov från en av Nykarleby Kraftverks bassänger under måndagen.

Nyhetsbild

Rekordmånga minkskinn såldes i Vanda

VANDA Saga Furs nådde upp till en försäljningsprocent på 75 för minkskinnen under septemberauktionen. Antalet sålda skinn är också rekordstort.

Nyhetsbild

Kom till Juthbacka och hör mer om ny bok om märkesman

Henry Nygårds biografi över Woldemar Backman presenteras på Juthbacka herrgård lördagen den 19 september.

Nyhetsbild

Silver och SFI-rekord till Vasapojkar vid stafett-FM – VIS-damerna sjabblade: "Fick inte över pinnen"

FRIIDROTT VIS-kvartetten Nico Källberg, Elias Rintanen, Benjamin Olli och Ive Ntumba grejade ett FM-silver och nytt SFI-rekord i 17-årsklassen på 4 x 100 meter på lördagen. För Vasa IS damer gick det sämre – laget kom aldrig i mål efter en missad växling.

Nyhetsbild

En ny identitet växer fram för belarusierna – "Vi har fått grepp om vem vi är som nation"

Det hände mycket bra och dåligt på samma gång, och tillvaron är som en berg- och dalbana, säger Olya Tsikhanchuk i Nykarleby, som är född och uppvuxen i Belarus.

Nyhetsbild

Terräng-DM avgörs i Nykarleby om en vecka: "Vi följer de direktiv som finns"

FRIIDROTT IF Nykarlebynejden står värd för distriktsmästerskapen i terräng i höst. Tävlingarna ordnas lördagen den 19 september.

Nyhetsbild

Polisen utreder bägge förarna misstänkta för brott efter olyckan på Munsalavägen

NYKARLEBY Både föraren av personbilen och föraren som parkerat lavettbilen på Norra Munsalavägen i tisdags utreds misstänkta för brott. Personbilsföraren skadades allvarligt i krocken med lavettbilen.

Nyhetsbild

Unga mopedister vill att vuxna pratar med dem: "Jag tycker vi blir hatade"

NYKARLEBY Vid Sigges däck ligger det en dimma av grillkorv och tvåtakt i luften. Det är mopedkväll och tillströmningen av både människor och mopeder är jämn och fin.

Nyhetsbild

Österbottens statsbidrag för stora idrottsbyggen inte ens hälften av stödet till Södra Österbotten

INVESTERINGAR Smedsby simhall ligger någorlunda bra till för att få statsstöd 2022. Men byggen i Jalasjärvi, Alavus och Lappo ligger bättre till.

Nyhetsbild

Positiv start på pälsauktionen

VANDA Totalt bjuds 5,6 miljoner minkskinn ut på Saga Furs septemberauktion som inleddes på tisdagen. Kineserna dominerar handeln som nu är ganska livlig. Men priserna är fortfarande låga.

Nyhetsbild

Leo Komarov tillbaka på isen – Islanders förlorade igen

ISHOCKEY Leo Komarov var tillbaka i New York Islanders laguppställning natten till torsdag. Det räckte ändå inte för att rubba Tampa Bay, som vann även den andra semifinalen.

Nyhetsbild

Omkörningsfiler och vägbygge i Ytterjeppo med bland landets viktigaste vägprojekt

Finlands handelskammare vill ha en planskild korsning i Ytterjeppo, flera omkörningsfiler, en ny väg till Vasa hamn och dubbel räls till Karleby hamn.

Nyhetsbild

Att gå över genregränsen var svårt för Julia Andersson – "Jag trodde hela tiden att jag gjorde fel"

Nykarleby har blivit en pianist rikare. Mångsidiga Julia Andersson är aktuell i många projekt – och på fredag tar hon Svala till Vasa.

Nyhetsbild

Rapakungen på Måtarsberget abdikerar – inställt på lördag

MOTORSPORT Rapakungen på Måtarsberget tvingas abdikera. Eller för att uttrycka det hela i klartext, lördagens tävling i Jeppo är inställd.

Nyhetsbild

Personbil körde på parkerad lavett – två personer skadades

NYKARLEBY Vid 19.30-tiden på tisdagen körde en personbil i hög fart på en lavett som var parkerad på Norra Munsalavägen i Nykarleby. Två personer skadades. Trafiken måste dirigeras förbi olycksplatsen.

Nyhetsbild

Ännu inga detaljer om nya naturskyddsområdet i Kvarken – "Vi ser över behoven"

VASA Nästa år kan nya naturskyddsområdet i Kvarken vara inrättat. Nu ska en kommunrunda göras så att alla berörda får säga sin åsikt.

Nyhetsbild

Gun Jakobsson, 70: Det har varit magiskt, spännande och inspirerande – och är det än

Det närmaste en frälsningsupplevelse hon kommit var när hon stod inför sin första skolklass. Nu fyller Gun Jakobsson 70 och är fortfarande engagerad i lärandet.

Nyhetsbild

Tidskapseln förslöts under andakt – "Jag lade med ett munskydd"

NYKARLEBY Bredvid en spånskruv från Socklot försluts tidskapseln som ska öppnas när Nykarleby fyller 500 år. Det krävs en skål i jordgubbslemonad för att stundens allvar ska lätta.

Nyhetsbild

Rättegång med förhinder – På snart tre år har man inte fått fram rätt tolk

I RÄTTEN Ett spädbarn dog i en krock på riksväg 8 nära Monåvägen i december 2017. Barnet far skulle åtalas för bland annat grovt dödsvållande och grovt äventyrande av trafiksäkerheten på måndagen, men rättegången kom av sig.

Nyhetsbild

Mathias Hertén vill skapa en träffpunkt för mopedister: "Det blir ingen predikan"

NYKARLEBY Mathias Hertén ordnar en mopedkväll. Han hoppas det ska bli en rolig träff med konstruktivt snack i Sigges däcks verkstad.

Nyhetsbild

UPPROP: Skicka in bilder från grisutdelningen i Nykarleby!

Nykarleby 400 år till ära delar kommunen ut gratis grisar till alla kommunens invånare. Vi vill se era bilder!

Nyhetsbild

Gamlakarleby och Nykarleby grundades 1620 – varför två städer så nära varandra?

KARLEBY/NYKARLEBY Städerna Gamlakarleby och Nykarleby är på dagen 400 år gamla den 7 september. Men varför grundades två nya städer i den här regionen och med bara dryga 40 kilometer mellan dem?

Nyhetsbild

Lastbil började läcka hydraulolja i Jeppo

NYKARLEBY Hundra liter hydraulolja läckte ut i terrängen bredvid Nylandsvägen i Jeppo.

Nyhetsbild

Nu tar Liselott itu med kulturhistorien – och världsarvsglasögonen på

Kvarkens säregna geologi representerar en viktig bit av jordens historia. Men vad har det inneburit för människorna att leva i ett landskap som ständigt förändras? Det ska man ta reda på i det nya projektet "Människan och landhöjningen".

Nyhetsbild

Nykarlebyman misshandlade sitt spädbarn två gånger – får sex månader villkorligt fängelse

Åklagaren yrkade på upp till tre års ovillkorligt fängelse för spädbarnsmisshandeln. Det blev inte så. Tingsrätten fann det inte bevisat att pappan agerade med uppsåt.

Nyhetsbild

NY Islanders har förlorat sitt övertag – Philadelphia har kvitterat

ISHOCKEY Ny Islanders med Leo Komarov i truppen står plötsligt med ryggen mot sargen. Philadelphia Flyers har avancerat från underläge 1–3 till 3–3 i matcher. Nu väntar en sjunde och avgörande kvartsfinal.

Logga in för att följa orten