Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Nykarleby

Nyhetsbild

Platt fall för Muik Hockey

ISHOCKEY Upp som en sol och ner som en pannkaka. Det bevingade uttrycket passar ganska bra för Muik Hockeys insatser under veckoslutet.

Nyhetsbild

Muntrare miner i Muik – pressade serieledarna i Forssa

ISHOCKEY Det var toppen mot botten i Finlandsserien. Men med en stark insats lyckades Muik få FPS-spelarna att se lite nervösa ut. Till slut var det ändå serieledarna som tog full pott.

Nyhetsbild

Julin öppnade säsongen i Olos – de ryska längdåkarna dominerade

LÄNGDSKIDOR Vid den klassiska FIS-sprinten i Olos dominerade Ryssland totalt, men det blev två finländska pallplatser för damerna. Andrea Julin var nionde.

Nyhetsbild

Reser i gränslandet mellan svenskt och finskt – Håkan Eklund skildrar österbottniska byar i förändring

"Alla har vi så oändligt mycket att berätta, om någon bara hade tid att lyssna", skriver Håkan Eklund i sin färska bok. I ”Samtal i gränsland” kommer österbottningar på landsbygden till tals.

Nyhetsbild

Patienter kan nå läkare på centralsjukhuset från sin hälsocentral – behöver inte köra till Vasa

De som behöver träffa en läkare på Vasa centralsjukhus kan snart göra det på hälsovårdscentralen i hemkommunen i stället för att köra till Vasa. Kontakten kan skötas med videosamtal.

Nyhetsbild

Inbrottstjuvarna som slår till mot egnahem fortfarande på fri fot – polisen ber om tips

Brottslingarna som bryter sig in i egnahem är fortfarande på fri fot. Hittills kopplas inbrott i Seinäjoki, i Kauhajoki och i Uleåborg till den landsomfattande inbrottshärvan.

Nyhetsbild

Kasperi Kapanen nätade – New York Islanders bättre i Komarovs comeback

ISHOCKEY Det blev endast två finländska NHL-poäng i natt genom Kasperi Kapanen och Miro Heiskanen.

Nyhetsbild

Ramaskri om julfest i kyrkan - "Inga oklarheter i de direktiv som finns"

Utlåtandet om att skolor inte får ordna julfest i kyrkan har väckt uppståndelse. I de fall där skolorna i Jakobstadsregionen ordnat julfest i kyrkan har det handlat om utrymmesbrist.

Nyhetsbild

Skorpor i stället för tårta i Nykarleby – Centrumdagiset enda nybygget nästa år

NYKARLEBY Nykarleby håller hårt i pengarna kommande år. De största satsningarna görs på industriområde och centrumdagis.

Nyhetsbild

Fredrik Snellman lyfter ålderismen på bordet – stora vinster väntar

Ålderism är för många ett obekant begrepp. Ändå är det ett vanligt fenomen som berör oss alla i allmänhet och äldre personer i synnerhet och på en mängd olika sätt, säger Kållbybördige universitetslektorn Fredrik Snellman.

Nyhetsbild

Lillsand Berta är bäst i Finland

Den tre och ett halvt år gamla finska stövaren Lillsand Berta tog hem mästerskapet i Kilpa 2019-tävlingen.

Nyhetsbild

HSS Media tar i bruk ny kommentarsfunktion på sajterna – ansvariga utgivare: Vi ska ha en livlig och respektfull debatt

En livlig debatt med många olika åsikter, och ömsesidig respekt. Det vill HSS Medias tidningar ha. Ett nytt sätt att kommentera artiklar är ett steg på vägen.

Nyhetsbild

Migris Kaj Swanljung om kritiken: "Vi tar alltid hänsyn till Barnkonventionen"

Nykarleby Vi tar alltid hänsyn till barnets bästa när vi fattar beslut med barn inblandade. Det säger Kaj Swanljung på Migri.

Nyhetsbild

Souhail är Nykarlebypappan som ska skiljas från dottern i tre år: "Det är tufft för oss alla"

Nykarleby Han kärade ned sig i Lina från Nykarleby. De blev föräldrar till urgulliga Amina. Nu kan Souhail tvingas lämna landet före hennes ettårsdag.

Nyhetsbild

Expert på Unicef i Finland: "Beskedet väcker frågor kring barnets rätt till pappan"

Nykarleby Det kan finnas skäl att undersöka om Migri har brutit mot barnkonventionen i fallet med pappan i Nykarleby. Det säger man på Unicef.

Nyhetsbild

Kyrkorådet i Nykarleby: JO bör granska fallet med Nathanael Ahmady

NYKARLEBY

Efter ett negativt asylbeslut i september beslöt Nathanael Ahmady att ta sitt liv. Gick Migris process rätt till, undrar kyrkorådet.

Nyhetsbild

Bybutiker hoppas på nya statliga stödet – flera av regionens butiker har ansökt

K-Willman i Purmo och Monäs Boden i Monäs är två av de bybutiker som sökt det nya, statliga butiksstödet. Bidraget på maximalt 22 500 euro skulle betyda mycket för verksamheten.

Nyhetsbild

Amanda Audas-Kass bästa tips: Se till att det finns böcker hemma

Roligt, meningsfullt och lyxigt. Så beskriver Amanda Audas-Kass sitt nya jobb som går ut på att få högstadieelever att läsa.

Nyhetsbild

Hirvlax fick ett nådeår – skolan i Kovjoki läggs ner till hösten

NYKARLEBY Det blir ett nådeår för Hirvlax skola. Efter tre omröstningar står det klart att skolan i Hirvlax stängs hösten 2023. Däremot stängs Kovjoki-Markby skola redan till hösten.

Nyhetsbild

Sandra Eriksson söker sponsorer med OS i siktet: "Studiestödet räcker till halva vardagen"

FRIIDROTT En fotskada förstörde sommaren. Nu tränar Sandra Eriksson igen med full fokus på att löpa hinder i Tokyo-OS 2020. Samtidigt söker hon sponsorer för att få ekonomisk uppbackning.

Nyhetsbild

Så var mötet minut för minut: Läs vår liverapport

NYKARLEBY Efter två och en halv timme. Ett stort antal talturer och tre omröstningar är skolfrågan genomklubbad. Det blev något av en kompromiss. Här hittar du ÖT/VBL:s direktrapportering från mötet.

Nyhetsbild

Eva-Lott Björklund: "Vissa saker känns som om de är meningen"

KRONOBY/NYKARLEBY Musiken som ramar in händelserna på Steinbackan är skriven av Eva-Lott Björklund. Redan innan hon läst ut manuset visste hon hur den skulle låta.

Nyhetsbild

Hirvlax och Kovjoki skolors öde avgörs i fullmäktige i kväll

NYKARLEBY I kväll beseglas byskolornas öde i Hirvlax och Kovjoki. Då fattar fullmäktige sitt sista och avgörande beslut för när skolorna stängs.

Nyhetsbild

"Det har känts lite nattsvart" – nu ser Steven ljusare tider för svenskan i Finland

Många svenska frågor har drivits igenom under de år Steven Frostdahl fungerade som Folktingets viceordförande. Nu får han själv ta emot en förtjänstmedalj för att ha stått upp för svenskan.

Nyhetsbild

Kjell Nylund ser till att det utbildas poliser på svenska – "Vi gör polishistoria"

I nästan tio år har Korsholmsbon Kjell Nylund sett till att det kommer nya svenskspråkiga poliser till landet. Nu hedras han med Folktingets förtjänstmedalj.

Nyhetsbild

Enrico Mazzone ställer ut Strindbergkaraktärer i Nykarleby

NYKARLEBY Redan som konststuderande i hemstaden Turin, Italien, föddes Enrico Mazzones fascination för de nordiska författarna Strindberg, Ibsen och Björnson.

Nyhetsbild

Enrico Mazzone ställer ut Strindbergkaraktärer i Nykarleby

NYKARLEBY Redan som konststuderande i hemstaden Turin, Italien, föddes Enrico Mazzones fascination för de nordiska författarna Strindberg, Ibsen och Björnson.

Nyhetsbild

Ett pärlband av guldkanter ryker då Nykarleby sparar

NYKARLEBY Listan på guldkanter som ryker nästa år är lång i Nykarleby. Det blir ingen idrottsgala i januari, inte heller någon kulturnatt under Nykarlebyveckan i augusti.

Nyhetsbild

Juuso Haarala mötte landseliten i Vuokattisprinten – kom i mål som femma i stentuff final

LÄNGDSKIDOR Landets bästa åkare var som väntat i särklass i Finlands Cup på skidor i Vuokatti. Juuso Haarala gladde med en finalplats.

Nyhetsbild

Idrotten blev mindre viktig för Zenitha och Hugo när dottern Wilda kom in i bilden: "Hur hann man ens träna så mycket förr?"

IDROTT OCH FAMILJELIV Att gå från att ha idrotten som högsta prioritet till att dottern Wildas behov går före allt annat har varit en omställning för Zenitha och Hugo Karlström. Zenitha har inte bestämt om hon fortsätter elitsatsningen på friidrotten.

Nyhetsbild

Nykarlebybo beställde knark på nätet – döms för grovt narkotikabrott

Tingsrätten har dömt en man bosatt i Nykarleby och två Pedersörebor till villkorliga fängelsestraff för bland annat grova narkotikabrott.

Nyhetsbild

Kärleken till böckernas värld leder Haglund till Nykarleby

Kärleken till böcker och till böckernas värld fick henne att söka jobbet som bibliotekschef i Nykarleby. Anne-Lie Haglund blev inte vald men anställs nu som t.f chef för ett år framåt.

Nyhetsbild

Robert Åsbacka har skrivit en bok om en riktig nykarlebybo – "Han kom från fattiga förhållanden"

Det sista Robert Åsbacka tänker på innan han somnar och det första han tänker på när han vaknar är romanen han skriver på just nu.

Nyhetsbild

Hot och aggressiva personer är vardag i skolorna - personal utbildas i säkerhetstänk

Det behövs ett nytt säkerhetstänk i alla skolor och daghem för att trygga arbetsmiljön för både elever och personal. Hot och aggressiva personer är redan vardag och förekommer överallt.

Nyhetsbild

Kovjokiföräldrar kan överge kommunen – vill ha barnen i en mindre skola

I förra veckan hade Bennäs skola besök av Kovjokiföräldrar. Skolorna i Sundby och i Purmo väntar likaså besök av de föräldrar som just nu synar olika skolalternativ till hösten.

Nyhetsbild

Söfuks ordförande om YA och Wasa Teater: "Fortsatt utmanande men viss lättnad "

De senaste åren har inneburit nedskärningar i bildningen och storsatsning på ny teater. "Visst har det varit kämpigt", säger ordförande Anders Norrback (SFP).

Nyhetsbild

"En tom famn" – en gudstjänst för alla som saknar något som inte blev

NYKARLEBY I Nykarleby församling vill man låta den sorg som inte blivit sörjd få ta plats. Inför allhelgona ordnas därför gudstjänsten "En tom famn". Vad det innebär att ha en tom famn är svårt att ringa in, men det tror arrangörerna inte heller är nödvändigt.

Nyhetsbild

Philip Miemois tävlar om att bli världsmästare i Legends: "Det största jag varit med om"

BANRACING Karperöbördige Philip Miemois är färsk FM-guldmedaljör och segrare i nordeuropeiska mästerskapet i banracingklassen Legends. I helgen har han chans att ta en titel till: världsmästare.

Nyhetsbild

Sydösterbotten och i synnerhet Kaskö bekymmer för ambulansvården

Kaskö är den kommun i Österbotten där ambulansvården fungerar sämst. Nu hoppas man ändå att en lösning ska vara på gång.

Nyhetsbild

VIDEO: Hugo Forsman slår finländskt rekord i sin klass

STYRKELYFT Här lyfter Hugo Forsman 225 kilo i marklyft. Det är finländskt rekord i 18-årsklassen under 74 kilo.

Nyhetsbild

Flera finländska rekord då SFI-mästerskapen i styrkelyft avgjordes i Nykarleby

STYRKELYFT Det blev flera finländska rekord då SFI-mästerskapen i klassisk styrkelyft avgjordes i Stjärnhallen på lördagen.

Nyhetsbild

Recension: Steinbackan snusar på något stort – men når inte riktigt ända fram

RECENSION Frilunds nyskrivna pjäs är fräsch och angelägen – men kunde ha siktat lite tydligare, skriver VBL:s recensent om Juthbacka teaters storsatsning.

Nyhetsbild

Produktionsstopp vid Mirka så länge brandorsaken utreds

NYKARLEBY

"Vi har kommit undan med små materiella skador tack vare uppmärksam personal", meddelar Mirkas vd Stefan Sjöberg.

Nyhetsbild

Stor utryckning till Mirka

NYKARLEBY Sammanlagt elva enheter ryckte ut till Mirkas anläggning på Pensalavägen i Jeppo på torsdagskvällen.

Nyhetsbild

Nykarlebyhunden Hai är Finlands bästa unga älghund – "Hai hade en toppendag"

Förra veckan ordnades junior-FM för älghundar. Till finalen hade tolv älghundar kvalat in. Trots lite osäkerhet i sista kvalet stod Hai från Nykarleby till slut som vinnare.

Nyhetsbild

Det börjar bli jobbigt nu, Muik Hockey

ISHOCKEY Ineffektiviteten lyste igenom när Muik Hockey knäade mot Laser HT. Och gör man inte mål gör motståndarna garanterat just det.  Onsdagens match slutade i ett nytt nederlag – det nionde raka.

Nyhetsbild

Två Pedersörebor och en Nykarlebybo åtalas för grova narkotikabrott

Tre män, en från Nykarleby och två från Pedersöre åtalas för grova narkotikabrott. På onsdagen behandlades målen mot de tre männen i Österbottens tingsrätt i Jakobstad.

Skolklasser från Vasa, Nykarleby och Pedersöre med på Helsingfors bokmässa

NYKARLEBY/PEDERSÖRE/VASA Elever från skolor i Pedersöre, Nykarleby och Vasa intervjuar författare på årets bokmässa i Helsingfors. Samtalen strömmas direkt på nätet.

Nyhetsbild

Ingen bibliotekschef vald i Nykarleby – tf chef möjlig

NYKARLEBY Det blev inget val bland de två personer som hade sökt tjänsten som bibliotekschef i Nykarleby. I stället inleds sonderingar för att hitta en tillfällig lösning.

Nyhetsbild

Här kan du skratta åt Tomppis memes – "Trodde inte att de skulle spridas längre än till Vasa"

NYKARLEBY Det händer att företag kontaktar Tomas Bäck och ber honom göra en meme om deras företag, men han har inte velat sälja sina skämt på det sättet.

Logga in för att följa orten