Nykarleby

Nyhetsbild

Varmansrallyt samlade ung som gammal

MOTORSPORT Varmansrallyt på Måtarsberget i Jeppo handlar inte bara om en intensiv jakt på placeringar, utan är också något av en familjefest.

Nyhetsbild

Muik inleder hemma – flera nya kontrakt klara

ISHOCKEY Spelprogrammet för Finlandsserien har blivit offentligt. Muik gör sitt tredje försök att fixa nytt kontrakt på sportslig väg och inleder hemma 21 september.

Nyhetsbild

Nykarlebyföräldrar ger inte upp om småskolor: "Vi mobiliserar oss"

NYKARLEBY Nämnden har sagt sitt om skolstängningarna. Nu samlar Kovjoki-Markby och Hirvlax Hem och skola-föreningar argument för att påverka fullmäktigeledamöterna.

Nyhetsbild

Down-mamma hyllar Kårkulla – "Utan hjälp skulle jag känt mig utlämnad

JAKOBSTAD Som nybliven mamma till ett Down-barn upplevde Åsa Broo att systemet var tydligt och hjälpen stor. Nio år senare känner hon en uppgivenhet.

Nyhetsbild

Valfrihet kan höja kvaliteten på vårdtjänsterna

NYKARLEBY Efter cirka fem års forskning lägger Mats Brandt nu fram sin avhandling om valfrihet inom social- och hälsovården. Forskningen har han bedrivit vid sidan av det dagliga arbetet.

Nyhetsbild

Gruskungen koras på Måtarsberget – 130 förare på startlinjen

MOTORSPORT Om det är torrt dammar det i Jeppo på lördag. Ja, åtminstone på Måtarsberget där förarna för tjugosjunde gången gör upp om Gruskungstiteln.

Nyhetsbild

Nämnden: Stäng Kovjoki-Markby och Hirvlax skola

NYKARLEBY Nämnden beslöt i enlighet med bildningsdirektörens förslag om skolstängningar i Nykarleby. Skolorna i Kovjoki och Hirvlax stängs enligt förslaget.

Nyhetsbild

Kårkullachef om Jakobstadsplan: "Kan fälla hela Kårkulla"

JAKOBSTAD Jakobstadsregionen vill ta över Kårkullas boenden. Kårkullachef befarar att handlingen kan rasera hela samkommunens verksamhet.

Nyhetsbild

Mathias Hertén trea i sammandraget i Legends Cup

MOTORSPORT Mathias Hertén har inlett Legends Cup bäst av förarna i NNSB. Han ligger på en tredjeplats i kampen om FM-poängen efter deltävlingarna på Botniaring och Ahvenisto.

Nyhetsbild

Jakobstadsregionen vill ta över Kårkullas boenden – "Ärendet är känsligt"

JAKOBSTAD Jakobstadsregionen är Kårkullas största köpare. Nu vill regionen ordna verksamheten i egen regi.

Nyhetsbild

Hårda tider för pälsfarmarna – priset på blåräv en besvikelse

NYKARLBY Ett medelpris på 68 euro är en besvikelse för pälsfarmarna. Inför auktionen i Vanda var förväntningarna på en prisuppgång stora.

Nyhetsbild

Minken tappar Juuso Haarala – Sonja Katajamäki återvänder

LÄNGDSKIDOR Juuso Haarala lämnar IF Minken för att förstärka Pohti Skiteam i Pyhäjärvi. På plussidan kan Nykarlebyföreningen i stället räkna in bland andra Sonja Katajamäki.

Nyhetsbild

Försök att stoppa patientströmmar: Cancerpatienter vårdas på Malmska

JAKOBSTAD Cytostatikabehandling är slitsamt för kroppen. För att cancerpatienter ska undgå Vasaresorna ges behandlingar i fortsättningen på Malmska.

Nyhetsbild

Guns rosor gör en nystart – och byter ut två medlemmar

KARLEBY Guns rosor har haft en paus medan flera av medlemmarna gjort sin värnplikt. Nu startar bandet upp igen – men två av killarna är bara med för sommaren.

Nyhetsbild

Stanley Norrgård: "Jag är kung i byn"

TRAKTORPULLING Normalt kör han 23 ton urin över åkrarna i Pensala. I Forsby blev Stanley Norrgård mästare i tungviktsklassen i Traktorpulling.

Strandvall fjortonde i JVM-test

ORIENTERING Nykarleby-flickan Amanda Strandvall slutade på fjortonde plats på medeldistansen, då de finska JVM-testerna avslutades i Danmark på måndagen.

Nyhetsbild

American Car Meeting ordnas för andra gången i Pensala

NYKARLEBY Nästa helg ordnas American Car Meeting, även i år i Pensala. Årets bilträff lär dra till sig ännu flera människor än förra året, tror Christian Vesterqvist.

Nyhetsbild

Handelskammaren: Vi vill ha pengar till Riksåttan

I juni presenterar regeringen en tilläggsbudget för viktiga trafikprojekt. Österbottens handelskammare anser att två vägavsnitt på riksväg 8 bör få finansiering.

Nyhetsbild

Åskoväder drog in över Österbotten – som mest var över 3000 hushåll utan el

Ett rejält regn- och åskoväder rörde sig över Österbotten under fredagseftermiddagen. Detta orsakade elavbrott på många håll.

Nyhetsbild

Förslag: Stäng två skolor i Nykarleby

NYKARLEBY Stäng både Kovjoki-Markby och Hirvlax skola men inte skolan i Socklot, föreslår bildningsdirektör Teresia Tötterman-Engström.

Nyhetsbild

Hitta nya smultronställen i sommar – "Österbotten är fullt av fina stränder"

Här kommer en utmaning till alla semesterfirare: Besök åtminstone en ny badstrand i hemknutarna. Och var beredd på att överraskas – många ställen är väldigt fina.

Nyhetsbild

Europas längsta falafelrulle i Nykarleby – Naser Alozoun vill sätta Nykarleby på kartan

NYKARLEBY Om man vill skapa gemenskap måste man börja med sig själv, det tycker Naser Alozoun. Därför vill han bidra med en folkfest med fokus på falafel.

Nyhetsbild

Nya siffror avslöjar: Reviren finns kvar i Österbotten, men antalet vargar har halverats

Vöråvargarna har flyttat till Laihela medan Jepporeviret nu bara består av två vargar. I Sydösterbotten är reviren också kvar, men kraftigt försvagade.

NIK tillbaka i vinnarspåret

FOTBOLL Starka serienykomlingen NIK tog planenligt en hemmaseger med mot bottenlaget Iskmo-Jungsund, som inte lyckades skrälla till med en trepoängare för andra matchen i rad.

Nyhetsbild

56 barnskyddsanmälningar på en helg i Österbotten

Jämför man polisdistrikten i Finland så gjordes det under helgen många barnskyddsanmälningar i Österbotten, säger kriminalkommisarie.

Nyhetsbild

IF Nykarlebynejden nådde inte målet i ärevarvet

ÄREVARVET Damerna brukar vara vassa i IF Nykarlebynejdens ärevarv och visst var det Lilian Libäck-Skrifvars som hade mest slantar på sina listor i måndagens rätt regniga historia på Skogsvallen.

Nyhetsbild

Nykarleby blir utan förvaltningsdirektör – Tomas Knuts har sagt upp sig

NYKARLEBY Tomas Knuts, 39, avgår som förvaltningsdirektör i Nykarleby. Han har prioriterat jobbet mer än han mått bra av.

Nyhetsbild

Cancerpatienten Gösta rasar över nya taxilagen: "Det är ruttet"

NYKARLEBY Gösta Harald är arg över att taxibilar trafikerar mellan Vasa och Jakobstad utan passagerare. Samtidigt tampas taxichaufförerna om sjukhuskörningarna.

Nyhetsbild

Ranckens ranch arbetar aktivt för att minska kolavtrycket

NYKARLEBY Mejeribolaget Valio har som mål att mjölkens klimatavtryck ska vara noll före år 2035. John Häger är en av de mjölkbönder som vill gå i spetsen för den utvecklingen.

Nyhetsbild

Fotbollssupporter eller popfan: Känslorna är stora och kärleken evig

NYKARLEBY Luke Williams älskar fotbollslaget Liverpool. Josefin Thors dyrkar popidolen Darin. I båda fallen handlar det om kärlek, glädje och hängivenhet.

Nyhetsbild

Byaforskaren Henrik, 83: "Vi landade lyckligt"

NYKARLEBY Henrik Dumell skriver om sitt livs första tågresa och flygtur. Byaforskarna i Vexala är aktuella med bok nummer åtta.

Nyhetsbild

Se lista: Här är alla som får examen från Yrkesakademin

Grattis till alla utexaminerade!

Nyhetsbild

Avbytarna avgjorde för Sporting

FOTBOLL Sporting hade allt under kontroll men höll på att slarva bort segern hemma mot NIK. Då kom två avbytare in och avgjorde.

Nyhetsbild

Två besvärar sig mot nya stugarrendet i Nykarleby

Två arrendatorer har lämnat in besvär till förvaltningsdomstolen mot besluten om den nya tomtpristaxan för fritidsbostäder och grunderna för arrendeavtalen.

Nyhetsbild

Dussinet seglar ut från la dolce Optima i Nykarleby

På onsdagen var det högtidlig skolavslutning vid Yrkesträningsskolan Optima i Nykarleby, där 12 studerande fick sina slutbetyg.

Nyhetsbild

Rum för ny kraftverksbro med i ny detaljplan

NYKARLEBY Styrelsen godkände för sin del förslaget till ny detaljplan för Seminarieområdet - en plan som fullmäktige får på sitt bord i slutet av juni.

Nyhetsbild

Dyster prognos för Nykarleby – dyrare vård och mindre skatt

NYKARLEBY Det dystra bokslutet från fjolåret med 2,4 miljoner i underskott sätter inte punkt för den ekonomiska kräftgången i Nykarleby. Det ekonomiska läget är fortsatt kärvt.

Nyhetsbild

Risk för regnskurar på skolavslutningen – Meteorologen: Mulet och svalt

Även om den blomstertid nu kommer utlovas inga sommartemperaturer till skolavslutningshelgen. – Om man ska ställa till med fest lönar det sig planera för festligheter inomhus, säger meteorolog Anja Häkkinen.

Nyhetsbild

Nämnd håller fast vid rivningslov för Herlers hus

NYKARLEBY Miljö- och byggnadsnämnden backar inte när det gäller rivningslovet för Herlers hus i centrum av Nykarleby.

Nyhetsbild

Muik-spelare till Sverige

ISHOCKEY Tränaren André Smulter har tagit med sig en av sina före detta Muik-spelare till Boro Vetlanda HC.

Nyhetsbild

Snustjuv från Nykarleby inför rätta på Åland

NYKARLEBY Åtal är väckt, men rättegångsdatum är inte bestämt. Mannen från Nykarleby togs på bar gärning efter att ha stulit snus på Ålandsbåten för drygt två år sedan.

Nyhetsbild

SE BILDER: Så firar österbottningarna VM-guldet

Med flaggan i topp har många firat VM-guldet. Se bilder hur segern har firats runtom i Österbotten!

Nyhetsbild

Erik Nygård och Magdalena Ringwall ger konsert i kyrkan

NYKARLEBY Violinisten Erik Nygård ger en konsert i Nykarleby kyrka tillsammans med kantor Magdalena Ringwall.

Nyhetsbild

Maria Timoshenko lämnar kördirigerandet – åtminstone för en tid

VASA Efter tio år med Maria Timoshenko får studentkören Pedavoces se sig om efter en ny dirigent. – Nu vill jag satsa fullt ut på min forskning.

Nyhetsbild

Sandra Eriksson har mystisk skada

FRIIDROTT Sandra Eriksson är skadad igen. Hon kan inte löpa, och hon vet inte exakt vad hon har för fel.

Nyhetsbild

Attendos boende i gång i Nykarleby – "Jag visste inte att det fanns ett så fint ställe"

NYKARLEBY Terttu Keto är en av fyra som flyttat in i Attendos splitternya omsorgsboende Haga i Nykarleby. Hon trivs och känner sig hemma redan efter två veckor.

Nyhetsbild

Christoffer Envall håller på traditionen och sviker inte

FRIIDROTT Duggregn och en termometer som inte orkar pressa sig till tio grader. Christoffer Envall sviker ändå inte utan står på startlinjen på 100 meter. Är det premiär så är det premiär.

Nyhetsbild

Deras debutsingel blev Årets finlandssvenska låt – nu släpper Crimson Peak nytt material

Idag släpper Crimson Peak sin tredje singel. Det är en energifylld låt som beskriver hur det känns att falla handlöst för någon.

Nyhetsbild

Allvaret sänkte sig över Nykarlebyfullmäktige

Fullmäktige inledde på torsdag sitt möte med en tyst minut för att hedra minnet av fullmäktigeordförande Bo Kronqvist, som avled den fjärde maj.

Nyhetsbild

Nu väntar Spa 24h – juli blir en hektisk månad för Rory Penttinen

MOTORSPORT Den anses vara världens vackraste bana och i juli slås dess dörrar upp på vid gavel för Rory Penttinen. Nykarlebyföraren räknar med att tillbringa ett par veckor på Spa Francorchamps.

Logga in för att följa orten