Nykarleby

Nyhetsbild

Österbottens förbund mot nytt naturskyddsområde i Kvarken – "Negativ inverkan på boende och befolkningens försörjning"

Landskapsstyrelsen vid Österbottens förbund är starkt kritisk till miljöministeriets planer på att inrätta ett nytt naturskyddsområde i Kvarken. Också processen kring beredningen kritiseras.

Nyhetsbild

Från Karleby till Nykarleby - här finns vandringslederna du inte vill missa i sommar

Naturen har mycket att erbjuda i Jakobstadsregionen och Karleby. Här finner du ett urval av vandringsleder som passar både äventyraren och skogsbadaren.

Nyhetsbild

Dödsolyckan i Skutnabba: polisen lägger ner utredningen

PEDERSÖRE Den utdragna polisutredningen av dödsolyckan i Skutnabba har avslutats. Det finns ingen anledning att misstänka brott, säger kriminalkommissarie Ove Storvall.

Nyhetsbild

American Car Meeting ställs in – skulle ha firat 20 år

PENSALA I år blir det ingen amerikanarträff i Pensala. Föreningen bakom evenemanget hade planerat länge. – Det känns surt, säger Christian Vesterqvist.

Nyhetsbild

Nu har Korsholm 4 000 sommarstugor – Kaskö är bland de stugtätaste i landet

BOENDE Korsholm har – antagligen – över 4 000 fritidsbostäder och överlägset flest i Österbotten. Men det är i Nykarleby de har ökat snabbast.

Nyhetsbild

Orapac har producerat 1,5 miljoner skyddsvisir till finländska sjukhus

Skyddsvisir blev ingen guldgruva men har gett en betydelsefull kick för flera österbottniska företag. Orapac tillverkade 1,5 miljoner visir under några intensiva veckor i mars-april.

Nyhetsbild

Jacob Storbjörk: "Total överraskning och besvikelse"

Steven Frostdahls avhopp till SFP kom som en total överraskning för FSD i Österbotten. FSD:s första viceordförande Jacob Storbjörk är också personligen besviken.

Nyhetsbild

Steven Frostdahl byter parti – "SFP bevakar bäst svenskspråkigas intressen"

NYKARLEBY Förra kommunalvalets röstkung i Nykarleby och tidigare socialdemokrat Steven Frostdahl har meddelat att han byter parti och går över till Svenska folkpartiet. 

Nyhetsbild

Jakob skrev fulla poäng i modersmål – Topeliusgymnasiet i toppen för tredje året i rad

NYKARLEBY Redan innan han började förskolan lärde sig Jakob Holm att läsa. I vår bevisade han att han minsann också kan skriva genom att kamma hem fulla poäng i studentexamensprovet i modersmål.

Nyhetsbild

Stor terrängbrand i Nykarleby

En större markbrand rasar som bäst i södra Nykarleby. Sammanlagt två hektar står i brand vid Pelat skogsväg. Inga personer har kommit till skada.

Nyhetsbild

Pia-Karin sjöng in låt om längtan till Österbotten – håller sig hemma efter svårigheter att andas

MUNSALA Efter natten när hon fick svårt att andas jobbar Pia-Karin Helsing på distans. Någon resa hem till sommarstugan i Vexala kan det inte bli i år.

Nyhetsbild

Permitteringar förklarar siffror – "I nationell jämförelse drabbas vi inte lika hårt"

Arbetslöshetssiffrorna för Nykarleby sticker ut i Jakobstadregionen. Men det har en logisk och övergående förklaring, enligt både stadsdirektör och Concordia-vd.

Nyhetsbild

Malin från Larsmo kom över sin prestationsångest – ville att alla skulle bli nöjda

LARSMO Konstnären Malin Ahlsved önskar hon kunde säga att det var kul att illustrera sin första bilderbok, men prestationsångesten var förlamande.

Nyhetsbild

Stefan Kula – den lata eleven som blev rektor

NYKARLEBY Stefan Kula var inte den flitigaste eleven i gymnasiet. Då prioriterade han hårdrock och fotboll. Men som pedagog har han vigt sitt liv åt att hjälpa ungdomarna på traven. Nu går han i pension.

Nyhetsbild

400-årsfirandet i Karleby och Nykarleby står fast – välkomnar lättade restriktioner

Trots att svenska kungen uteblir och med coronaviruset som objuden gäst lever drömmen om folkfest kvar när Karleby och Nykarleby firar 400 år. Lättade restriktioner välkomnas av städerna.

Nyhetsbild

Komarov redo rycka in när – och om – slutspelet börjar

ISHOCKEY Spelarfacket i NHL har röstat ja till ett slutspel i sommar. Leo Komarov hör till dem som får packa trunken och åka över om det blir en omstart. Men mycket är fortfarande oklart.

Nyhetsbild

Nästan lika många flyttade från Sverige som till – men Australien tog fler migranter än de gav

BEFOLKNINGSUTVECKLING Vore det inte för invandringen hade Österbotten krympt med tusen personer i fjol. Det hjälper också att färre österbottningar lämnade landet.

Nyhetsbild

Nu förverkligar han drömmen om småstadslivet

NYKARLEBY Den här sommaren blir speciell för Peter Bergfeldt som ska bo och arbeta i Nykarleby. Han är född i staden men har inte bott där sedan han var 17 år.

Nyhetsbild

Annika från Ytterjeppo driver lyxresebyrå i Stockholm: "Suget efter resor finns kvar"

När Annika Björkroth lämnade Ytterjeppo på 80-talet hade hon inte en tanke på att jobba med turism. I dag säljer hon lyxresor över hela världen. Hon tror coronan förändrar vårt sätt att resa.

Nyhetsbild

Scandi Yachts sjösätter – ny modell efter många år som enbart underleverantör

NYKARLEBY Efter många år som underleverantör för andra varv tar Scandi Yachts i Nykarleby fram även en ny egen modell. Det blir en segelbåt på 42 fot med däckssalong.

Nyhetsbild

Nina från Jeppo: "När jag flyttade till Sverige kände jag mig inte alls svensk längre"

NYKARLEBY Nina Lassanders vardag i Stockholm har inte påverkats särskilt mycket av coronaviruset. Hon undervisar fortfarande sångelever privat.

Nyhetsbild

Minken arrangerar säsongens första nationella i Österbotten

ORIENTERING Det börjar röra på sig i idrottsvärlden. Nu bjuder IF Minken in till säsongens första nationella orienteringstävling i Österbotten. Tävlingen ordnas den 7 juni.

 

Nyhetsbild

Eirin Losvik kombinerar studier i kriminologi med hästfostran i Sverige

RIDSPORT Nu blandar Eirin Losvik nytt och gammalt i stallet. Alfie är unghästen som ska fostras och läras medan Daffodil's Flamenco matchas i högre klasser när tävlingscirkusen kommer igång igen.

Nyhetsbild

John lurades på 90 000 euro – vill varna andra för bedragare

NYKARLEBY Kolla och dubbelkolla, är John Hägers råd till den som köper maskiner över nätet. Själv blev han lurad på 90 000 euro när han köpte en skördetröska från Sverige.

Nyhetsbild

Besvikelse efter möte om flygtrafiken - "Det finns behov av trafik i höst"

Det finns behov av flygtrafik från Kronoby från och med i höst, men budet från Finnair var nedslående, säger Kronoby flyghangars vd Stig-Göran Forsman efter ett möte med bolaget på måndagen.

Nyhetsbild

Besvikelse efter möte om flygtrafiken - "Det finns behov av trafik i höst"

Det finns behov av flygtrafik från Kronoby från och med i höst, men budet från Finnair var nedslående, säger Kronoby flyghangars vd Stig-Göran Forsman efter ett möte med bolaget på måndagen.

Nyhetsbild

Jonas Granlund avslutar sin elitsatsning – motivationen räcker inte till

LÄNGDSKIDOR Långloppsåkaren Jonas Granlund lägger laggarna på hyllan. Motivationen räcker inte längre till för en helhjärtad satsning på längdåkningen. Nu prioriterar han hellre juridikstudierna i Umeå.

Nyhetsbild

Överhettat hjul orsakade markbrand i Nykarleby

Uppdaterad. En markbrand i Nykarleby spred sig snabbt och hotade en stuga.

Nyhetsbild

Fem års arbete bar frukt: Mirkas senaste innovation tar bort repor från mobilskärmar

Det finns hundratals miljoner repade smarttelefoner i världen. Mirkas senaste slipsystem kan ge de här telefonerna nytt liv utan skärmbyte.

Nyhetsbild

Kovjoki-Markby skola öppnar för att stängas: "Det är nu frågorna börjar komma"

NYKARLEBY Många lärare och elever vittnar om att det är skönt att få avsluta skolåret på plats. I en skola som ska läggas ner är det kanske extra viktigt.

Nyhetsbild

VIDEO: Asfalteringsarbetet i gång på väg 749

Den nya vägytan har börjat ta form mellan Jakobstad och Nykarleby. Se video från arbetet vid Skutnabba.

Nyhetsbild

Lärare valdes i Nykarleby – och omplacerades

NYKARLEBY Bland annat stängningen av Kovjoki-Markby skola och beviljade tjänstledigheter gör att flera elever får bekanta sig med nya ansikten i höst.

Nyhetsbild

Därför seglar oljetankern iväg – företaget har inte fått ihop garantimiljoner som krävs

För att få lagra olja i Kanäs kräver Tullen tre miljoner euro i garantisumma. Det nybildade oljelagringsbolaget har inte fått ihop pengarna.

Nyhetsbild

I år är sommarjobben färre än normalt och osäkerheten stor

ÖSTERBOTTEN Coronaepidemin har ställt till det för många unga som vill ha sommarjobb. Det kan gå långt in på sommaren innan alla vet om de har jobb eller inte.

Nyhetsbild

Vägarbete påverkar trafiken längs Nykarlebyvägen i flera veckor

JAKOBSTAD/NYKARLEBY Trafiken längs väg 749, Nykarlebyvägen mellan Jakobstad och Nykarleby, störs av vägarbeten i några veckor framöver. Ställvis är bara ena körfilen i användning.

Nyhetsbild

Staden lånar en miljon till Nykarleby kraftverk – möjliggör satsning på infrastruktur

NYKARLEBY Stadstyrelsen i Nykarleby beslöt på måndagens möte att bevilja Nykarleby kraftverk ett långfristigt lån på en miljon euro.

Nyhetsbild

Efter begäran: Arrendeavtal tas om i Nykarleby

NYKARLEBY Tomtpristaxorna borde ha behandlats i tekniska nämnden och inte i stadsstyrelsen. Därför görs processen nu om.

Nyhetsbild

LISTA: Här är vårens studenter i Österbotten

Resultaten från vårens studentskrivningar är klara.

Nyhetsbild

Trög nystart i Nykarleby: "Vi måste ha fler kunder"

NYKARLEBY Restaurang Karlen var tänkt som en nystart för Bilal Göz med familj. Men som nyöppnad restaurang mitt i coronakrisen är det svårt att få kunderna att räcka till.

Nyhetsbild

Bönder oroade inför skolstarten

NYKARLEBY Det viktiga vårbruket har gjort att många österbottniska jordbrukare tvekar inför barnens skolstart av rädsla för coronaviruset.

Nyhetsbild

Woldemar Backman var modern för sin tid - ny biografi över läkare och politiker

Han spelade en avgörande roll för tillkomsten av Malmska sjukhuset och var också föregångare på det hygienska området. i biografin "Hygien, arv, svenskhet om provinsialläkaren Herman Woldemar Backman" skriver historikern Henry Nygård om en person, men kanske ännu mer om hans tid.

Nyhetsbild

Albert Braun vill få betraktaren att tänka till

JAKOBSTAD

"You're fired". En ensam svartklädd gestalt med en huva över huvudet som står helt stilla mitt på torget. Vem är han, och vad vill han säga oss?

Nyhetsbild

Telefonerna går heta också på landsbygden – alla kommuner utom en ringer till äldre

Hur mår du? Får du hjälp av någon? Klarar du vardagen? Det är det här kommunerna vill veta. Därför har nästan alla satt i system att ringa sina sjuttioplussare.

Nyhetsbild

KWH:s Kjell Antus om 2019: "Vi tog vara på många nya affärsmöjligheter"

Det var ett år när vi tog tillvara på många nya affärsmöjligheter. Så beskriver KWH-koncernens vd Kjell Antus fjolåret. Årets tillväxt är däremot en gåta.

Nyhetsbild

KARTA: Världsarvet kan bli del av statligt naturskyddsområde – kommuner och föreningar ska höras i höst

De områden som staten äger i Kvarken kan bli naturskyddsområden. I höst ska Miljöministeriet höra vad Korsnäs, Malax, Korsholm, Nykarleby, Vasa och Vörå anser om planerna.

Nyhetsbild

Asfalt tas bort från del av Andrasjövägen – skadorna för stora

NYKARLEBY Vintern har gått hårt åt delar av Andrasjövägen i Nykarleby. På grund av skador i vägen blir en del av vägen utan asfalt.

Nyhetsbild

André Smulter vill hålla kvar österbottningarna i sin svenska klubb – en av dem testades för corona

ISHOCKEY När André Smulter tog över som tränare i Boro/Vetlanda såg han till att värva från Österbotten. Och det var inga statister han tog in i laget.

Nyhetsbild

Tre frågor till Tommys – "Nya singeln handlar om att hjälpas åt

NYKARLEBY Dansbandet Tommys har släppt en ny singel. Vi ställde tre frågor till Tom Käldström som skrivit låten tillsammans med den svenska låtskrivaren Mats Larsson.

Nyhetsbild

Möjligt att fotbollsserierna sparkar i gång i juni

FOTBOLL Det är efter statsrådets beslut möjligt att division 1 och de andra i fotbollsserierna sparkar i gång i juni.

Logga in för att följa orten