Nykarleby

Nyhetsbild

Seniorer vill mota ensamhet med fler kafferum i Nykarleby

NYKARLEBY Mitt i småstadsidyllen finns det många äldre som lever isolerat och i en ofrivillig ensamhet. Dess bättre finns det i småstaden många som är redo att mota ensamheten.

Nyhetsbild

Storstilad Domarbacka visas i litet format

Nu finns Domarbacka i all sin prakt att beskåda i en miniatyr som byaforskarna i Vexala med gemensamma krafter jobbat fram de två senaste åren.

Nyhetsbild

Toivonen jobbar för högtryck med farminspektioner

Hösten är högsäsong för farminspektioner. Nykarlebys nya miljöinspektör Janne Toivonen besöker i snitt en pälsdjursfarm per dag.

Separat tillstånd för vaccinering behövs inte längre

Numera behövs inget separat tillstånd av föräldrarna för att ge flickor HPV-vaccin i skolan.

Nyhetsbild

Blue Fox damer utmanade ligalag i cupen

INNEBANDY Ligalaget Classic blev för tufft för Blue Fox damer i cupen. Nykarlebylaget förlorade med 7–4 (3–1, 0–1, 4–2) i Tammerfors. Tränaren Andreas Nyby berömmer de sina.

Nyhetsbild

Åttonde raka förlusten för Muik

ISHOCKEY Det blev en åttonde förlusten i rad för Muik när Nykarlebylaget gästade S:t Karins. HCIK vann med 4–1 (0–0, 1–1, 3–0).

Nyhetsbild

Tre svarta minuter fällde Muik i Forssa

ISHOCKEY Med sju matcher spelade jagar Muik Hockey alltjämt sina första poäng efter att Nykarlebylaget åkte på en förlust med 4–2 (0–1, 3–0, 1–1) i Forssa. En utlandsförstärkning fick nog och packade sina pinaler redan tidigare i veckan.

Nyhetsbild

Upprepade vargattacker vid farm i Kovjoki – "klart man börjar sova dåligt om nätterna"

KOVJOKI Anders Granbäck stötte för andra gången på två veckor på en död räv då han på lördag morgon kom till sin rävfarm i Kovjoki. – Jag är mest orolig för att den kommer tillbaka i valpningstiden, säger Granbäck.

Nyhetsbild

Mirkas starka varumärke har byggts i österbottnisk anda – "Det gäller att vara redo för nästa steg"

Mirka har fått respekt på marknaden genom att göra bra produkter. Är man tillräckligt slipad går det att skaffa sig en topposition på världsmarknaden även från en potatisåker i Jeppo.

Nyhetsbild

Här är det störst risk att krocka med en älg i Österbotten

I norra Korsholm finns den vägsträcka där det sker flest älgkrockar i Österbotten. På NTM överväger man om älgarna borde få en bro där.

Nyhetsbild

Jazzen drog blåsaren Ingemar i Hep Stars tillbaka till Nykarleby

NYKARLEBY Året var 1969 och Hep Stars gör sin första och sista turné i Finland, där bandet inför en hysteriskt hänförd publik spelar i Nykarleby, Korsnäs, Esse och Smedsby.

Nyhetsbild

Ny vargattack på Lövs rävfarm i Nykarleby

NYKARLEBY För andra gången på mindre än tre veckor drabbades familjen Lövs rävfarm i Forsby, Nykarleby av en vargattack natten till torsdagen.

Nyhetsbild

Lindvall och Mäenpää pushar varandra till toppresultat

LÄNGDSKIDOR Dagtid är Hans Mäenpää och Christoffer Lindvall kollegor, kvällstid tränar de ihop. Fyra nätter i veckan sover de i samma rum.

Nyhetsbild

Budgetförslag uppe i det blå – "Gör om gör bättre"

NYKARLEBY Styrelsen gillar inte alls att nämndernas budgetförslag ligger 300 000 euro över den ram som spikades så sent som för en månad sedan. Därför sänds förslagen i retur till nämnderna med uppmaning att göra om och göra bättre.

Nyhetsbild

Mats Brandt direkt in i hetluften i Nykarleby

I söndags gick flyttlasset från Malax till Nykarleby. I dag inleder stadens färskaste invånare, Mats Brandt, sitt nya jobb som stadsdirektör.

Nyhetsbild

Lionsklubbar söker luciakandidater i Nykarleby

NYKARLEBY Känner du någon i lämplig ålder som vill och kan kandidera i luciavalet i Nykarleby? Då är det hög tid att anmäla din kandidat till luciaarrangören i Nykarleby.

Nyhetsbild

Fortsatt poänglöst för Muik Hockey

ISHOCKEY Muik Hockey får fortsätta jaga sina första poäng i Finlandsserien. Söndagens bortamatch mot D-Kiekko i Jyväskylä slöt i förlust med 5–3 (2–1, 2–0, 1–2).

Nyhetsbild

Anklagades för sexbrott – "Ärren sitter kvar resten av livet"

NYKARLEBY I fyra år har rektorn Anders Fors levt med att vara anklagad för sexuellt utnyttjande av barn. Den tuffa processen har satt spår för livet.

Nyhetsbild

Rory Penttinen hoppas på proffskontrakt inom två år

MOTORSPORT Rory Penttinen har skrivit idrottshistoria den här säsongen. Som första österbottning någonsin har han kört den internationella GT3-serien. Nu hoppas han få fortsätta utmana de etablerade förarna nästa år.

Nyhetsbild

Seniorer fyller sakta men säkert Ekgården

NYKARLEBY Nu är det nya seniorhuset inflyttningsklart. Men trots ett enormt förhandsintresse står sex bostäder i Ekgården ännu tomma.

Nyhetsbild

Anna Caldén utmanar sig själv på löparbanan – 600 meters gränsen sprack

Nu njuter Anna Caldén av att träna ute. Men det krävde att hon tog sig över trösklar, både fysiska och mentala.

Nyhetsbild

Leo Komarov hänger med i den finländska dollarligan

ISHOCKEY Om laget blev sämre – som det sägs – så blev lönekuvertet i stället lite tjockare. Hockeyproffset från Nykarleby, Leo Komarov, hänger bra med i den blåvita dollarligan i NHL.

Nyhetsbild

Nytt område ger plats för 100 nya hushåll i Nykarleby

Nu är den klappad och klar - detaljplanen för Nykarlebys nyaste bostadsområde på Smedsbacka. Om ett år ska husen kunna börja byggas på de 19 tomter som ges ut i ett första skede.

Nyhetsbild

Annette Kronholm-Cederberg leder modersmålslärarnas förening

Svenska modersmålslärarföreningen i Finland har valt ny ordförande och styrelse. Ordförande är Annette Kronholm-Cederberg (Jakobstad) som tar över efter avgående Petra Bredenberg (Helsingfors).

Nyhetsbild

Mia Anderssén-Löf: "Det känns väldigt roligt och spännande"

NYKARLEBY Mia Anderssén-Löf överraskades glatt av det stora stöd Nykarlebyborna visade för henne i valet av kyrkoherde.

Nyhetsbild

Tankbil i diket på Ytterjeppovägen

NYKARLEBY En tankbil körde i diket på Ytterjeppovägen vid 9.30-tiden i morse. Trafiken dirigeras vid olycksplatsen under bärgningsarbetet.

Nyhetsbild

Klart: Mia Anderssén-Löf är Nykarlebybornas herde

NYKARLEBY Efter en spännande omröstning i Nykarleby står det klart att Mia Anderssén-Löf har fått bygdens förtroende. Hon fick överlägset mest röster i kyrkoherdevalet och utnämns således till ny kyrkoherde.

Nyhetsbild

Muik föll knappt

ISHOCKEY Muik Hockey bättrar på match för match. Men poängkontot förblir oöppnat efter fyra matcher. Söndagens hemmamatch mot FPS slöt 3–4 (1–1, 1–2, 1–1) till det gästande Forssalaget.

Nyhetsbild

Simone är dyslektiker – "Även en duktig elev kan ha svårigheter"

NYKARLEBY När Simone Wiklund fick sin dyslexidiagnos var det få som trodde på henne. Under alla år har hon valt att skratta i stället för att gråta när det går fel.

Nyhetsbild

Händer i dag: Nykarleby väljer kyrkoherde

NYKARLEBY I kväll klarnar det om Nykarlebys nya kyrkoherde heter Ulf Sundstén eller Mia Anderssén-Löf.

Nyhetsbild

Mirka bygger ut i Jeppo – får nytt kök och större matsal

NYKARLEBY Om det går som planerat kommer Mirka i Jeppo att byggas ut med ett nytt kök och en tillhörande matsal på nästan 1 500 kvadratmeter.

Nyhetsbild

LISTA: Var finns Österbottens största hus till salu?

BOSTADSKOLLEN Vräkiga, pampiga hus – men ett par är i behov av renovering. Här är det största huset till salu i varje österbottnisk kommun, från Kaskö till Karleby. Prislapparna varierar från över en miljon euro till 38 000 euro.

Nyhetsbild

Sista fullmäktige för Willman – belönades med stående ovationer

NYKARLEBY Både tidigare och sittande fullmäktige reste sig och applåderade Gösta Willman som tack för hans 16-åriga insats i Nykarleby.

Nyhetsbild

Svarta hästen travar ut som vit springare – Willman tackar för sig

NYKARLEBY Han travade in som svart häst till Nykarleby för 16 år sedan. På fredag gör Gösta Willman sin sista arbetsdag med kafferep på Juthbacka herrgård.

Nyhetsbild

Elavbrott och omkullfallna träd i stormens spår under natten

Nästan 3000 hushåll på Vasa elektriskas område var utan el vid sextiden på torsdagsmorgonen, och sedan stormen började tillta vid 18-tiden på onsdagskvällen har räddningsverket haft totalt 59 uppdrag.

Nyhetsbild

Höststormarna drar in över Österbotten – tusentals hushåll utan el

Stormen tilltar under onsdagskvällen och orsakar som bäst en hel del strömavbrott längs med den österbottniska kustremsan. Tusentals hushåll mellan Närpes och Nykarleby är utan el vid niotiden på onsdagskvällen.

Rapport om marktäkter är klar – visar på brister i flera kommuner

Slutrapporten för NTM-centralen i Södra Österbottens Sokka 3-projekt är färdig. I projektet deltog bland andra Vörå och Nykarleby.

Nyhetsbild

Nykarleby stads insats i servicehus till Komarov Arena är oklar

NYKARLEBY Om eller hur mycket staden ska gå in med i det servicehus som Nykarleby ishall Ab planerar intill Komarov Arenan är ännu oklart.

Nyhetsbild

Ny byråsekreterare blir kommunikatör i Nykarleby

NYKARLEBY Någon ny tjänst som kommunikatör vill styrelsen i Nykarleby inte inrätta. I stället föreslås att en ny byråsekreterare ägnar halva sin arbetstid åt information och kommunikation.

Staden löser in gammal byggnad nära skolan för 8 000 euro

NYKARLEBY Efter att i två omgångar ha tuggat ett erbjudande om att lösa in två husbyggnader intill skolområdet i centrum beslöt styrelsen i måndags att lösa in endast det ena obebodda huset för 8 000 euro.

Nyhetsbild

Utvisningarna stod Muik dyrt

ISHOCKEY Muik Hockey blev utan poäng i hemmahallen i helgen. Spelarna höll nästan jämna steg med D-Kiekko i två perioder, men i slutändan stod utvisningarna laget dyrt. Nykarlebylaget förlorade med 1–5 (1–1, 0–1, 0–3)

Nyhetsbild

Jeppofamilj fick nej till utökad skolskjuts – "Får klättra upp i ett träd om vargen kommer"

Nykarleby Familjen Ström önskade "vargtaxi" ända från dörren. Staden sade nej: "Det har inte varit någon egentlig fara just där."

Nyhetsbild

8 av 10 inom det kommunala är kvinnor: "Det skulle vara bra att få in fler män"

Över 90 procent, i vissa fall 100 procent, av vårdarbetarna i de österbottniska kommunerna är kvinnor. Även inom skola och dagvård är största delen av personalen kvinnor.

Nyhetsbild

Profur försöker få finländska kvinnor att köpa päls

NYKARLEBY Kritiker mot pälsnäringen släpper inte längre ut djur ur burar. Profurs nya kommunikationschef bemöter kritiken mot pälsnäringen på sociala medier och i politiska kabinett.

Nyhetsbild

Ny vargattack på österbottnisk pälsfarm – fjärde på kort tid: "Vi kan inte ha det så här"

Nykarleby En pälsfarmare i Nykarleby möttes av en mindre chock på fredag morgon. En varg rörde sig bland skugghusen.

Nyhetsbild

Muiktränare tror på övre halvan: "Bättre och bredare trupp än i fjol"

ISHOCKEY Efter den tunga första säsongen i Finlandsserien siktar Muik Hockey nu på att nå den övre halvan. Marcus Ittonen säger att träningssäsongen har varit bra och att Muik har lyckats med nyförvärven. Truppen är bredare än förra säsongen, men vissa spelare är viktigare än andra.

Nyhetsbild

Vargstängslet hjälpte inte pälsfarmare i Sorvist – "Är vår näring något värd alls?"

NYKARLEBY Tre österbottniska pälsfarmer har på kort tid utsatts för vargattacker och nu oroar sig branschen för hur det ska bli i vinter. Elstängsel vore rätt lösning, säger jaktchefen.

Nyhetsbild

Domkapitlet godkände Anderssén och Sundstén

NYKARLEBY Båda sökandena till kyrkoherdestjänsten i Nykarleby har förklarats behöriga.

Nyhetsbild

Vargar dödade farmrävar i Sorvist och Purmo

Natten mellan lördagen och söndagen attackerade vargar rävfarmer i Nykarleby och Pedersöre. Två rävar dog och fyra skadades svårt i vargattackerna.

Nyhetsbild

Pensalabo bäst i rapasprutet

MOTORSPORT "Rapan" flög över Måtarsberget på lördagen. Rasmus Häggblom behärskade det besvärliga föret bäst och kan nu titulera sig Rapakung modell 2018. Det var hans första seger i den allmänna klassen i Jeppo.

Logga in för att följa orten