Nykarleby

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Det är midsommarvecka. För den som inte chillar på sommarstugan finns det både fotbollsmatcher att se, terränglopp att löpa och festivaler att gå på. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Bildspel: För hundratals amerikanska bilar går svängen till Pensala

NYKARLEBY För några år sedan har samma bilar rullat fram längs amerikanska motorvägar. Nu har väglaget i bland annat Oregon och Iowa bytts ut mot sommarvarm österbottnisk asfalt och Pensalas åkrar.

Nyhetsbild

American car meeting i Pensala i full gång - se bilder

NYKARLEBY I Road Rocket, Nykarlebys regi ordnas American car meeting i Pensala under fredagen och lördagen. Vasabladet och ÖT efterlyste bilder från evenemanget.

Nyhetsbild

Skorstensbrand i Pensala

NYKARLEBY Något som sades vara en medelstor byggnadsbrand i Nykarleby visade sig vara en liten skorstensbrand.

Nyhetsbild

Stort uppsving för Kuddnäs – drygt 2700 besök på en månad

NYKARLEBY Första månaden har rekordmånga besökt museet. Renoveringen och 200-årsjubileet är två orsaker till besökarantalet. Dessutom är museet numera tillgängligt för rullstolsburna.

Nyhetsbild

Nu blir det kamp om Gruskungstiteln

MOTORSPORT Kampen om Gruskungstiteln avgörs för 26:e gången på Måtarsberget på lördag. Arrangörerna har 140 anmälda i fyra olika klasser.

Nyhetsbild

Leaderpengar ger Munsalagården extra lyft – klättervägg byggs

MUNSALA Munsala byaråd har jobbat aktivt för att behålla och utveckla byns samlingspunkt Munsalagården. Nu beviljas Leaderpengar för bland annat en klättervägg.

Nyhetsbild

Casa Caterings verksamhet är köpt – personalen får fortsätta driva restaurangen

NYKARLEBY Lunchserveringen i Casa Campen fortsätter på måndag efter att fastighetsägaren NKL-Partners tryggat att verksamheten fortsätter i sin lokal genom att köpa konkursföretaget Casa Caterings verksamhet.

Nyhetsbild

Kyrkoherdekandidater gör sina valprov i september

Både Ulf Sundstén och Mia Anderssén-Löf är behöriga för tjänsten som kyrkoherde i Nykarleby församling, men domkapitlet i Borgå stift har satt Sundstén i första förslagsrummet. Församlingen väljer kyrkoherde den 30 september.

Nyhetsbild

Kårkulla gick nästan 0,9 miljoner euro på plus i fjol

Bokslutet visar att Kårkulla samkommun gick 894 454 euro och 9 cent på plus i fjol. Pengarna sätts in på kontot för fritt eget kapital där överskott och underskott från tidigare räkenskapsperioder redovisas.

Nyhetsbild

Ny företagare tar över Casa Catering

NYKARLEBY Fastighetsägaren och hyresvärden NKL-Partners vid Casa Campen har köpt Casa Caterings verksamhet och inventarier. Lunchserveringen fortsätter i Campen i Nykarleby på måndag.

Nyhetsbild

Gurli fick e-posten kapad – kontakter ombads betala tusentals euro

NYKARLEBY Gurli Dumells e-postkonto kapades och hennes många kontakter ombads hjälpa henne hem från Istanbul. Men hon har aldrig varit i Turkiet.

Nyhetsbild

Nyvall dansade fram på banan, men snubblade på champagnen

MOTORSPORT Tommi Nyvall dansade fram i helgens tävlingar i Legends Cup. Han vann bägge starterna på Sturup. Men prisceremonin gick inte lika bra – den slutade med en gipsad arm.

Nyhetsbild

Mathias Herténs säsong är förstörd

MOTORSPORT Legendsförarna i Nykarleby har inget vidare flyt just nu. Det är gips till höger och vänster, höger fot för Mathias Hertén och vänster arm för Tommi Nyvall. Hertén har redan haft foten i paket i flera veckor.

Nyhetsbild

"Stop cancer" samlade in flera tusen

NYKARLEBY Det blev 6450 insamlade euro till Österbottens cancerförening från den välgörenhetskonsert som ordnades i Stjärnhallen i Nykarleby i vintras. Pengarna överräcktes på måndagen.

Nyhetsbild

Kraftverket stöder elbilister – bygger laddningsstationer

NYKARLEBY Snart ska elbilen kunna laddas på Nykarleby torg. Nykarleby kraftverk planerar två laddningstationer i staden.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Pridefest i Karleby, American car meeting i Pensala, 240 kilometer loppis och Öppna trädgårdar i Kristinestad. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

En liten mängd olja rann ut i Nykarleby älv

NYKARLEBY Just nu ligger oljebommar vid kraftverket och i Nålören i Nykarleby och absorberar olja som läckte ut i älven i lördags. Mängden är liten, men hann sprida sig långt eftersom läckan meddelades sent.

Nyhetsbild

Flera små bränder på holme utanför Nykarleby

NYKARLEBY Efter den lite större terrängbranden på Kråkskäret utanför Nykarleby natten till lördagen har det brunnit på ön två gånger. Senast sent på lördagskvällen.

Nyhetsbild

Muik till Finlandsserien – "Det var jubel rakt ut"

ISHOCKEY På lördagen blev det slutligen klart. Muik får en plats i Finlandsserien även 2018–19. Det får även Kiekko-Espoo sedan förbundet beslutat att utöka serien med ett lag kommande säsong.

Nyhetsbild

Skog brann på ö utanför Nykarleby

NYKARLEBY På natten till lördagen började det brinna på Kråkskäret utanför Nykarleby. Ingen skadades i branden.

Nyhetsbild

Sommarteater kräver eldsjälar – här är de österbottniska sommarteatrarna

LISTA Inför varje sommarteaterpremiär kan det ligga månader, ja till och med år, av förberedelser. Möt en manusförfattare i Närpes, en regissör i Korsholm och en skådespelare i Nykarleby som alla brinner för teater. Se också vår lista över de österbottniska sommarteatrarna.

Nyhetsbild

Musiken förenar olika åldrar på musikläger i Nykarleby

NYKARLEBY Dragspel, piano, violin, cello, mandolin, valthorn, flöjt, gitarr och sång – alla dessa instrument finns representerade på musikläger i Nykarleby.

Nyhetsbild

Kunskap om textkoder lyfter Nykarlebystudenter

NYKARLEBY Topeliusgymnasiet klarar sig mer än väl i nationella jämförelser. Orsaken? De studerande kan inte bara svara, de kan svara på exakt de frågor som ställs.

Nyhetsbild

Bosse Kronqvist ordnar kalas på museum – och finns på riktigt

NYKARLEBY I dag ställer Bosse Kronqvist till kalas på Herlers museum. Museerna i Nykarleby har en speciell plats i hans hjärta. Därför vill han också att eventuella uppvaktningar går till Museiföreningen och Kuddnäs vänner.

Nyhetsbild

Kraftverken i Jeppo får inte byggas – kraftverks-vd: Det är surt

NYKARLEBY Nu har frågan slutgiltigt avgjorts av Högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Jeppo Kraft och Herrfors får inte utnyttja vattenkraften i fyra forsar i Jeppo.

Nyhetsbild

Tay Ninh Grill får bygga ut

NYKARLEBY Ägaren till Tay Ninh Grill får arrendera en större del på torget för att kunna bygga ut grillkiosken.

Nyhetsbild

Nykarleby inventerar alla byggnader – svartbyggen lär upptäckas

NYKARLEBY Fastighetsregistret ska uppdateras och Nykarleby går därför igenom samtliga fastigheter inom stadens gränser. Arbetet uppskattas ta åtminstone tre till fyra år.

Nyhetsbild

Två österbottningar i Raseborgs sommarteaters "West Side Story"

NYKARLEBY Finlands Lucia 2017 Anna-Kajsa Edström från Pedersöre får på Raseborgs sommarteaters scen sällskap av en till österbottning, närmare bestämt av en Lillkung.

Nyhetsbild

Lunchrestaurang stänger i Nykarleby

NYKARLEBY En av Nykarlebys mest välbesökta lunchrestauranger avslutar verksamheten. I ett inlägg på facebook meddelar Casa Catering på sin sida att den här veckan blir den sista.

Nyhetsbild

Små bryggerier öppnar gärna egen butik – "ger mervärde och extra klirr i kassan"

KORSHOLM En egen butik ger mikrobryggerierna en chans att sälja direkt till sina kunder och få in en liten extra inkomst. Det är en möjlighet de gärna tar. Kvarken Brewery på Replot är redan i gång, Keppo och Jacobstads i Jeppo och Nykarleby står i startgroparna.

Nyhetsbild

Prova på bondelivet för en förmiddag

YTTERJEPPO Vilodag eller inte, på en bondgård finns det alltid jobb att göra. Till Juthas gård i Ytterjeppo får den som vill boka in sig på "söndagsföus".

Nyhetsbild

Arbetslösheten fortsätter sjunka i Österbotten – fem år sedan det var så här bra

Arbetslösheten i Österbotten har minskat med nästan 20 procent sedan april i fjol. Och den har minskat överallt, också bland ungdomar, långtidsarbetslösa och utlänningar. För ett par år sedan såg det betydligt sämre ut.

Nyhetsbild

Muiks aktier förstärks då konkurrenter tackar nej till Finlandsserien

ISHOCKEY Muik Hockey är ett kliv närmare spel i Finlandsserien säsongen 2018-2019. Samtidigt som KooVee fått klartecken för Mestis finns det konkurrenter som tackar nej till att fylla det tomrum som uppstår i Finlandsserien.

Nyhetsbild

Lista: Här är sommarens motionslopp i Österbotten – bara att välja och vraka

Den som vill springa, cykla, simma eller klättra över hinder, och gärna i tävling med andra, har många lopp att välja på i sommar. Bland nyheterna finns Toughest i Vörå, Swimrun Utterleden i Pedersöre, Bergö trailrun i Malax och Farmrace i Närpes. Se listan här!

Nyhetsbild

Lista: Här hittar du sommarens utställningar

Spana in vår lista över utställningar i Österbotten. Vi vågar nästan lova att här finns något för alla smaker!

Nyhetsbild

Klara skrev prisvinnande modersmålsuppsats – skrivandet är hennes grej

NYKARLEBY Klara Nybäck skrev full poäng i modersmålsuppsatsen i studentskrivningarna och får Svenska litteratursällskapets studentpris i år. Skrivandet är hennes grej, men i sina fortsatta studier siktar hon på biologi.

Nyhetsbild

Farmvargen i Jeppo får fällas

NYKARLEBY På torsdagen kom beslutet från Finlands viltcentral att vargen som rört sig på ett farmområde i Jeppo får fällas.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Sommaren inleds med en rivstart med många fester i helgen. Det blir också brandkårsdag, Nice run och amerikansk fotboll. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten i helgen och den kommande veckan!

Nyhetsbild

Poängkung fortsätter i Muik

ISHOCKEY Muik har gjort klart med sin anfallsstjärna Artem Gornostajev. Det blir den estniske poängkungens åttonde säsong i klubben.

Nyhetsbild

Ny ägare sökes för Ytterjeppo skola

NYKARLEBY Nykarleby säljer Ytterjeppo skola. Pensala skola och Byggnadskontoret har varit till salu i flera år utan resultat.

Nyhetsbild

Lär dig första hjälpen vid Andra sjön

NYKARLEBY Uppvisning med ungdomar från brandmannaklubben och utbildning i livräddning står på agendan då Röda korsets Nykarlebyavdelning jobbar för att kunna donera en defibrillator till stadens skolområde.

Nyhetsbild

Glöm egna platser och eget rum för chefen – det moderna kontoret är varierat

NYKARLEBY Släpp tanken på att alla har en egen plats på kontoret. Skapa i stället varierande miljöer där folk kan jobba – det ökar både trivseln och samarbetet. Den slutsatsen drar Nykarlebyfödda Mari Skogland (född Ekstrand) i sin doktorsavhandling.

Nyhetsbild

Markbränder i Karleby och Nykarleby

En markbrand som klassas som medelstor har bröt ut på Sorvistvägen i Nykarleby på måndagen. Branden hann dock inte sprida sig speciellt mycket och är nu släckt.

ÖT rättar

NYKARLEBY Ted Saari (SFP) kommer inte att lämna Nykarleby stadsfullmäktige trots att han flyttar till Kina.

Nyhetsbild

Frostdahl: "Att kandidera i nästa val är otänkbart"

NYKARLEBY Jan-Erik Frostdahl grundar en egen fullmäktigegrupp. Men efter denna fullmäktigeperiod lägger han politiken på hyllan.

Nyhetsbild

Österbottningar saknar snabbt bredband – Åland toppar jämförelse

Ålänningarna har bäst tillgång till snabba fasta bredbandsanslutningar. Österbotten ligger långt nere på listan i Kommunikationsverkets jämförelse.

Nyhetsbild

Nykarleby inför reseersättning för studerande

NYKARLEBY Förtroendevalda som studerar utanför Nykarleby ska ha rätt till reseersättning för de kommunala mötena. Det beslöt stadsfullmäktige på torsdagens möte.

Nyhetsbild

Brandt får stöd över partigränserna

NYKARLEBY Mats Brandt är Nykarlebys nya stadsdirektör. Han valdes i den första omgången med 16 av 27 möjliga röster.

Nyhetsbild

VIDEO: Elli Flén ringer upp vinnaren

NYKARLEBY Direkt efter att resultatet var klart ringde fullmäktiges ordförande upp vinnaren Mats Brandt för att delge resultatet.

Logga in för att följa orten