Vörå

Nyhetsbild

Hjul lossnade från släpkärra – Bilen bakom fick skador

UPPDATERAD Ett hjul lossnade från en släpkärra och blev kvar på vägen. Bilen bakom hann inte bromsa och fick mindre skador.

Nyhetsbild

De bjuder på aftonmusik i Oravais

ORAVAIS På onsdag den 20 juni blir det aftonmusik med Eva Björk och Jan-Erik ”Janne” Nyholm i Oravais kapell.

Vörå går vidare med hundpark i centrum

VÖRÅ Kommunstyrelsen beslöt att fortsätta utreda förutsättningar och möjligheter för en hundpark i Vörå.

Nyhetsbild

Boken "Orvas" håller liv i historier - "Alla har vi någonting att berätta"

ORAVAIS Oravais hembygdsförening fira sina 60 år med att ge ut en extra tjock utgåva av årsskriften "Orvas". I boken kan man läsa flera historiska berättelser om Oravais med omnejd skriven av ortsbor i alla åldrar.

Nyhetsbild

Här lastas plastavfall från ensilage – på en 24 meter lång lastbil

I fjol samlades cirka 50 ton balplast och drygt 34 ton plastsäckar från lantbruken i Österbotten. Årets plastinsamling pågår som bäst.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Det är midsommarvecka. För den som inte chillar på sommarstugan finns det både fotbollsmatcher att se, terränglopp att löpa och festivaler att gå på. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Missnöje med Lukes siffror – vargreviren i Österbotten kan vara många fler

VÖRÅ Förra veckans analys om vargsituationen i Österbotten kritiseras. Det nya Vöråreviret kan i själva verket bestå av 3-4 olika revir.

Nyhetsbild

Skärgårdscafé öppnar för säsongen: "Här är ofta fint när det regnar över land"

På lördag kommer sommaren också till Mickelsörarna i Vörå skärgård. Då öppnar Café Kummelskär för säsongen.

Nyhetsbild

Kyrkoherdekandidater gör sina valprov i september

Både Ulf Sundstén och Mia Anderssén-Löf är behöriga för tjänsten som kyrkoherde i Nykarleby församling, men domkapitlet i Borgå stift har satt Sundstén i första förslagsrummet. Församlingen väljer kyrkoherde den 30 september.

Nyhetsbild

Brunt vatten ur kranarna i Oravais – Vattentjänstverket försöker spola bort missfärgat vatten

ORAVAIS På grund av ett elavbrott kan det komma brunt vatten ur kranarna i hushållen i Oravais, uppger Vörå kommun. Vattentjänstverket jobbar på att åtgärda problemet så fort möjligt.

Nyhetsbild

JTK Power tror på en framtid i Vörå – "På sikt kommer företaget att expandera"

VÖRÅ JTK Power i Vörå ökade omsättningen med 45 procent i fjol. I år firar företaget, som numera ägs av svenska Koncentra Verkstads Ab, 20 år. Företagets ljuddämparmoduler finns i bland annat kraftverk och lyxkryssare. I Vörå tänker JTK Power stanna, säger grundaren Timo Viitala.

Nyhetsbild

Ny volontärsutbildning startar vid Norrvalla

VÖRÅ Folkhälsan och Project Liv ordnar en gemensam utbildning för volontärer som inleds i höst. Volontärarbete börjar ses som en nyttig arbetserfarenhet i Finland, säger Folkhälsan Utbildnings vd Anna Bertills.

Nyhetsbild

Aftonmusiken startar i Vörå

ORAVAIS På onsdag kväll, den 13 juni klockan 19, musicerar Erik och Mikael Nygård i Oravais kyrka.

Nyhetsbild

Tottesunds herrgård moderniseras – "Den ska vara anpassad för alla"

MAXMO I veckan inleds renoveringen av Tottesunds herrgård i Maxmo. Allt från ny fasad till byggande av fördelningskök står på agendan.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Pridefest i Karleby, American car meeting i Pensala, 240 kilometer loppis och Öppna trädgårdar i Kristinestad. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Vuxna ska finnas där för unga på "byjin"

Nytt initiativ satsar på att vuxnas närvaro ska öka tryggheten på ställen där unga rör sig. – Ungdomarna säger det inte högt, men de behöver oss, säger Liselott Nyström Forsén.

Nyhetsbild

Vörå har hört barnens önskan - tacos är en av matnyheterna till hösten

VÖRÅ Vörå ska servera mindre halvfabrikat och mer mat gjord från grunden. Men storfavoriten chilifisken vågar man inte röra.

Nyhetsbild

Kimo skola får fortsätta tillreda sin mat – Kimoborna avgjorde, säger styrelseordförande

VÖRÅ För en stund såg det ut som om skolköket i Kimo skola måste sluta tillreda sin egen mat. I bakgrunden spökar ett allt högre tryck på investeringar.

Nyhetsbild

Sommarteater kräver eldsjälar – här är de österbottniska sommarteatrarna

LISTA Inför varje sommarteaterpremiär kan det ligga månader, ja till och med år, av förberedelser. Möt en manusförfattare i Närpes, en regissör i Korsholm och en skådespelare i Nykarleby som alla brinner för teater. Se också vår lista över de österbottniska sommarteatrarna.

Nyhetsbild

Konstsamfundet delar ut 930000 euro

Hälften av de sökande beviljades stöd från Konstsamfundet i vårens allmänna ansökan. Bland annat Pedersöre Teaterförening och Oravais Teater fick bidrag.

Nyhetsbild

Inte ekonomiskt försvarbart med renovering av Tallmo vårdcenter – rivning rekommenderas

VÖRÅ Centrumskolan i Oravais, Koskeby skola och nu Tallmo vårdcenter. Vörå kommun har under en kort tid fått satsa på sina fastigheter. Det är en stor investering som behövs, enligt kommunstyrelsens ordförande.

Nyhetsbild

GB-gallerian fick Vöråborna att flockas – uppskattad av såväl personal som kunder

VÖRÅ På torsdagen var det premiär för GB-gallerian med ett nytt K-market och blomsterhandel. Kunderna på plats säger att det är en välkommen nyhet i butiksutbudet i Vörå.

Nyhetsbild

Polisen söker vittnen till dödsolyckan på riksåttan i Palvis

VÖRÅ Österbottens polisinrättning vill ha kontakt med personer som såg trafikolyckan på riksåttan norr om Palvis, Vörå, den 31 maj vid 13-tiden. Polisen ber vittnen att ta kontakt under tjänstetid på numret 0295 449 374 och utanför tjänstetid på numret 0295 440 513.

Nyhetsbild

Markbrand i Maxmo– Släckningsarbetet pågick i flera timmar

VÖRÅ Vid halv sex-tiden bröt en markbrand ut i Maxmo. Flera enheter från räddningsverket ryckte ut för att delta i släckningsarbetet.

Nyhetsbild

Matias Strandvall blir tränare – "Han passar in perfekt"

LÄNGDSKIDOR Åtminstone kan ingen påstå att Vörå sam- och idrottsgymnasium saknar namnstarka tränare. Matias Strandvall har börjat arbeta med skidåkarna och är nöjd med starten.

Ingen vill bli rektor i Kimo skola

VÖRÅ Ingen sökte jobbet som rektor för den lilla skolan i Kimo. Nu löser kommunen det på annat sätt.

Nyhetsbild

Framför hebreisk musik i Maxmo kyrka

MAXMO Den musikaliska familjen Lavrenchuk från Libelits i Norra Karelen ger en konsert med glad och medryckande hebreisk musik i Maxmo kyrka på onsdag klockan 19.

Nyhetsbild

Ungskog började brinna i Särkimo

MAXMO Ett område på 20 gånger 30 meter började brinna på Torsberget mellan Särkimo och Västerö på måndagskvällen. En förbipasserande person såg branden.

Nyhetsbild

Många vill flyga fram i naturen – MTB vinner terräng

Intresset för skogscykling med mountainbike växer på olika håll i Österbotten. De extra kraftiga cyklarna, fatbikes, ger trenden extra fart just nu. Vi tipsar om motionsturer i Vasa, Jakobstad, Karleby, Larsmo och Vörå!

Nyhetsbild

Projekt lyfter fram livet på landsbygden som ung – utmynnar i pjäs nästa år

Ungefär halvvägs in i det treåriga projektet "De gränsbevakande", som ordnas av Unga Scenkompaniet, skiftades fokus från gränser till hur det är att växa upp på landsbygden. Projektet vill på sikt motverka flytten från glesbygden.

Nyhetsbild

Arbetslösheten fortsätter sjunka i Österbotten – fem år sedan det var så här bra

Arbetslösheten i Österbotten har minskat med nästan 20 procent sedan april i fjol. Och den har minskat överallt, också bland ungdomar, långtidsarbetslösa och utlänningar. För ett par år sedan såg det betydligt sämre ut.

Nyhetsbild

Varg rev får i Oravais

UPPDATERAD 20:24 Vargen var framme i Oravais i natt. Ett får fick sätta livet till. Det är troligtvis frågan om samma varg som tagit farmrävar i Kimo, tror rovdjursobservatör Mikael Holm.

Nyhetsbild

Friidrottarna Lycke och Lina Karlsson blir studenter: Språken är utmanande som döv

VASA Tolktjänsterna för döva i Österbotten är få. Därför var tvillingarna Lina och Lycke nästan tvungna att flytta till Sverige för att kunna gå ut gymnasiet. Men på lördag blir de studenter från Vörå idrottsgymnasium.

Nyhetsbild

På flykt undan grönskan – premiären skjuts upp för David Söderberg

FRIIDROTT Det finns saker som får en stor, stark släggkastare på fall: Pollen. David Söderberg var tvungen att fly till Portugal. Han tvingas också avstå från Paavo Nurmi Games.

Nyhetsbild

Lista: Här är sommarens motionslopp i Österbotten – bara att välja och vraka

Den som vill springa, cykla, simma eller klättra över hinder, och gärna i tävling med andra, har många lopp att välja på i sommar. Bland nyheterna finns Toughest i Vörå, Swimrun Utterleden i Pedersöre, Bergö trailrun i Malax och Farmrace i Närpes. Se listan här!

Nyhetsbild

Offret i dödsolyckan i Vörå identifierat

VÖRÅ Personen som omkom i dödsolyckan i Palvis i Vörå på torsdagseftermiddagen var en 40-årig man från Uleåborgstrakten. Olyckan inträffade när mannen i hög fart försökte köra om en långtradare på riksåttan, uppger polisen.

Nyhetsbild

Lista: Här hittar du sommarens utställningar

Spana in vår lista över utställningar i Österbotten. Vi vågar nästan lova att här finns något för alla smaker!

Nyhetsbild

Framförde Komossa uf:s hälsning: Varmt tack för att vi fick köpa skolan

VÖRÅ Vörå kommun har nu sålt Komossa skola för en euro åt Komossa ungdomsförening. Viktigaste är att vi får skolan såld, konstaterade kommunpolitiker.

Nyhetsbild

Önskemål: Bygg en hundpark i Vörå centrum

VÖRÅ Ann-Britt Backkull (SFP) vill att Vörå kommun anlägger en hundpark i Vörå centrum. Hon har till och med två förslag på platser.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Sommaren inleds med en rivstart med många fester i helgen. Det blir också brandkårsdag, Nice run och amerikansk fotboll. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten i helgen och den kommande veckan!

Nyhetsbild

En dog i trafikolycka på riksväg 8 i Vörå

VÖRÅ En trafikolycka inträffade vid 13-tiden på torsdagen på riksväg 8 lite norr om Palvis. En person omkom.

Färre platser på Ruthsgården i Oravais för barn på flykt

ORAVAIS Migri vill att kapaciteten vid grupphemmet Ruths i Oravais minskas med fem platser. Efter nedskärningen finns sju platser i grupphemmet och åtta på stödboendet.

Nyhetsbild

Annorlunda skoldag med talko och goda gärningar för Vöråelever

VÖRÅ Det doftar fantastiskt av nygräddade kakor när man stiger in i Tegengrenskolan i Vörå den här onsdagsmorgonen. Men det är förvånansvärt lugnt och tyst i korridorerna. Orsaken är att de flesta elever – förutom de som bakar kakor – redan är ute och gör goda gärningar runt om i kommunen.

Nyhetsbild

Värmen ökar risken för blågröna alger i vattnet – på de här stränderna mäts kvaliteten

Om de varma dagarna fortsätter finns det risk för att badvattnet vid stränderna blir sämre. Det gäller att följa med utvecklingen innan man hoppar i plurret. Här är listan på vilka stränder som testas.

Nyhetsbild

Räddningsverket släckte brinnande skogsparti i Maxmo: En liten gnista kan starta en brand

MAXMO En liten markbrand uppstod invid vägkanten mitt i skogen. Räddningsverket varnar för extremt torr mark.

Nyhetsbild

Friidrottens evighetsmaskin orkar än: ”Ser mig som en försökskanin”

FRIIDROTT David Söderberg fyller 40 om ett år, men jagar fortfarande topplaceringar och rekordlängder. Nycklarna till en lång idrottskarriär? Att lyssna på kroppen, känna till sina gränser – och experimentera friskt i träning.

Nyhetsbild

Bertil Ehrs pappa skapade en grekisk park mitt i centrala Vörå

VÖRÅ Något otippat dyker Afrodite, Apollon och Herakles upp nästan mitt i Vörå centrum. På 1980-talet var Ernst Ehrs park en stor sevärdhet som lockade till och med grekisk tv till Vörå.

Nyhetsbild

Veterinären tipsar: Så väljer du fästingmedel till ditt husdjur

Halsband, flytande medel eller piller – fästingmedlen kommer i många former. Men vilket funkar bäst för din hund eller katt? Vi frågade veterinär Satu Rajala.

Nyhetsbild

Upp till kommunstyrelsen att tillsätta kommitté för nytt internat vid Norrvalla

VÖRÅ Det blir upp till kommunstyrelsen att tillsätta en kommitté som utreder förutsättningarna för ett nytt internat vid Campus Norrvalla. Det beslöt nämnden för utbildning och småbarnspedagogik på sitt möte i tisdags.

Mats Borgmästars blir rektor för Vörå gymnasium

VÖRÅ Mats Borgmästars som verkat som tillfällig rektor vid Vörå gymnasium har valts till ordinarie rektor.

Logga in för att följa orten