Vörå

Nyhetsbild

Hans Boije ny kyrkoherde i Vörå

VÖRÅ Hans Boije har valts till ny kyrkoherde i Vörå församling, meddelar domkapitlet.

Nyhetsbild

Vargmötet i Särkimo lockade 200; applåder då Granlund föreslog enklare avskjutning

Vörå Särkimo skola var proppfull då vargen diskuterades på onsdag kväll. SFP:s Mats Nylund levererade två nyheter.

Nyhetsbild

Grävmaskin bärgade fastkörd lastbil

VÖRÅ Över ett dygn satt lastbilschauffören Sauli Suhonen fast på Bramsvägen i Komossa i väntan på bärgning. Färden har nu fortsatt, men bärgningen fick han fixa på egen hand.

Nyhetsbild

Händer i kväll: Vörå kommun bjuder in till möte om vargen

MAXMO Intresset väntas vara stort för kvällens informationsmöte om vargsituationen som hålls i Särkimo skola.

Nyhetsbild

Sauli övernattade i lastbilshytten – "Jag väntar fortfarande på bärgning"

VÖRÅ Lastbilschauffören Sauli Suhonen som körde fast på Bramsvägen i Komossa i går väntar fortfarande på bärgningsbilen. Hur och när någon bärgar lastbilen är oklart, säger Suhonen från frukostbordet hos en generös ortsbo.

Nyhetsbild

Lastbil sjönk på Bramsvägen i Komossa - "Jag kan sitta här hela veckan"

VÖRÅ Regnet gjorde Bramsvägen i Komossa för mjuk för Sauli Suhonens lastbil som körde fast i den leriga vägytan. Suhonen säger att ansvaret ligger hos Destia, NTM-centralen säger att chauffören borde vara försiktigare under menföresperioden.

Nyhetsbild

Finland får huvudrollen på världens största matmässa

VÖRÅ Österbottniska lantbruksföretag lockas till en gigantisk lantbruksmässa i Tyskland i början av nästa år. Målsättningen är att öppna nya marknader när den finländska prismässigt inte hållet måttet. Satsningen presenterades på ÖSP:s vårmöte i dag.

Nyhetsbild

Karita Ohlis vill se park i Vörå centrum: "Det är många som rör sig här"

VÖRÅ Vörå centrum har en enda parkbänk. Karita Ohlis vill se fler och förelår att kommunen ska anlägga en ny park vid ett populärt promenadstråk.

Nyhetsbild

Beslut om utvidgade vargskjutsar kommer innan månadsskiftet

VÖRÅ Ska Vörå kommun sluta med de extrainsatta skolskjutsarna på grund av varghotet eller inte? Den frågan diskuterades på måndagens kommunstyrelsemöte utgående från en enkät som skickats ut till skolorna. Svaret kommer före den sista april, lovar styrelseordförande.

Nyhetsbild

Centrumskolan i Oravais måste renoveras – kommunen har bett om ett åtgärdsförslag

ORAVAIS Kommunen har begärt att få ett åtgärdsförslag angående Centrumskolan i Oravais. En renovering måste göras, men för det behövs tilläggspengar.

Nyhetsbild

Polisen om Oravaisvargen: Därför har vi inte skridit till åtgärd ännu

Den varg eller de vargar som rört sig i Kimo, Oravais, Vörå och Karvsor har inte betett sig aggressivt och hotat människor. Därför har polisen inte agerat.

Nyhetsbild

Varg nära Karvsor skola – eleverna hölls inne på rasten

VÖRÅ Karvsor skola fick ta till exceptionella åtgärder efter att en varg setts nära skolan. Alla elever hölls inne under förmiddagen och nu råder det undantagstillstånd på rasterna.

Nyhetsbild

Extra föreställning av Vörårevyn

VÖRÅ På grund av stor efterfrågan spelar Vörå Ungdomsförening revyn "Revylution" en extra gång.

Varg sågs en halv kilometer från Karvsor skola

VÖRÅ Barnen i Karvsor skola hölls inomhus på tisdagsförmiddagen efter att rovdjurskontaktpersonen Mikael Holm med egna ögon sett en varg röra sig ungefär en halv kilometer från skolan.

Nyhetsbild

Vöråhingsten "Peikko" blev publikens favorit

RIDSPORT Hingsten Duendecillo P framgångssaga fortsätter. I lördags blev han utsedd till publikens favorit under hästmässan i Tammerfors och han är nu nära att avancera till A-gruppen i World cup.

Nyhetsbild

Ännu fler Vöråelever får skolskjuts på grund av vargen

VÖRÅ Snart har så gott som alla skolelever i Vörå gratis skolskjuts på grund av vargen. Nu omfattas också eleverna i Karvsor skola och kommunen följer noga med situationen för Koskeby skola.

Nyhetsbild

Så nära sprang vargen - Kaj samlade ihop barnen i slalombacken i Vörå

Vörå Vargen hade sprungit så nära som 60 meter från slalombacken. Liftskötaren Kaj Bergfelt i Vörå stoppade liften och satte barnen i säkerhet.

Nyhetsbild

Varg siktades vid skidbacken i Vörå

Uppdaterad 16.49 Vargspår siktades vid skidbacken i Vörå på lördagseftermiddagen. Polisen bekräftar observationen men manar till lugn: – I det här skedet finns ingen anledning till oro, säger kommissarie Tomi Mansikkamäki.

Nyhetsbild

Nu ska Vörå reda ut om det heter Hellnäs eller Hällnäs

VÖRÅ Hellnäs eller Hällnäs? Hellnäs såklart om du frågar Vöråborna. Utan tvekan Hällnäs om du frågar namnvårdare.

Nyhetsbild

Stenco flyttar in i gamla Halpa-Halli i Vörå – tre affärer under samma tak

Vörå får en ny mataffär när Malaxföretaget och familjeföretaget Stenco öppnar en K-market i Halpa-Hallis gamla lokal i centrum av Vörå. Fastigheten, som ägs av familjen Sirén, får namnet GB Galleria Vörå.

Nyhetsbild

Nu är ansökan inlämnad – jägare vill fälla ännu en varg

Vörå Två vargar har fällts i svenska Österbotten den här vintern. En kan ännu komma att fällas, i Oravais. Men det kräver att ansökan behandlas skyndsamt.

Nyhetsbild

Vöråpolitiker om vargen: Myndigheterna måste börja agera

VÖRÅ Vargen betyder extra kostnader för Vörå kommun. Och den notan ska skickas till staten, löd budskapet från Vöråpolitikerna.

Nyhetsbild

Mikko Ollikainen: Visst, det är en tilläggskostnad men vi måste agera

VÖRÅ Det kostar Vörå kommun omkring 10.000 euro att ordna skolskjuts åt alla lågstadiebarn som bor i områden där varg siktats.

Nyhetsbild

Klockan varnar för varg på dagis – skolskjuts åt alla diskuteras

ORAVAIS Tallkottens daghem i Oravais ligger alldeles intill den skog som traktens problemvarg rör sig i. När barnen är ute är personalen ständigt redo att slå larm.

Nyhetsbild

HFD förkastade besvär mot vindkraft i Oravais

Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, har förkastat de besvär som ett företagarpar lämnat in mot delgeneralplanen för Sandbacka vindkraftpark intill riksåttan i Oravais.

Nyhetsbild

Jägare vill få fälla Oravaisvargen: "Vi måste ju börja göra något"

Den problemvarg som tros ha slagit till i Oravais och Kimo tre gånger under loppet av en vecka bör fällas. Det anser Kimo jaktförening som förbereder en ansökan.

Nyhetsbild

Vöråpolitiker vill att polisen gör något åt närgångna vargar

Kommunledningen i Vörå vill att polisen gör mer i vargfrågan. Samtidigt bjuder de in till ett diskussionsmöte i Särkimo.

Nyhetsbild

Vargen tog ännu en farmräv – "ser detta som sitt smörgåsbord"

ORAVAIS En varg slog till mot Fredrik Hills pälsfarm i Kimo igen. Det var andra gången på kort tid och nu efterlyser farmaren skyddsjakt på vargen.

Nyhetsbild

Varg sågs i Oravais igen – oklart om det är samma varg som fördrevs i måndags

Vörå En ny vargobservation gjordes i Oravais tidigt på tisdagsmorgonen. Det är oklart om det är samma varg som fördrevs dagen innan.

Nyhetsbild

Jägare fördrev Oravaisvarg: "Den var inte alls skygg"

Vörå Den varg som dödade en hund i centrala Oravais fördrevs österut under måndagen. Enligt jägare är risken stor att den återvänder.

Nyhetsbild

Varg rev hund i Oravais

ORAVAIS En hund dog i en vargattack på en gårdsplan i Stenlandet i natt. Familjen sörjer sin hund: – Det mest våldsamma jag sett, säger Karl-Johan Ström. Fördrivningstillstånd är utfärdat.

Nyhetsbild

Bil körde av vägen - landade på taket

UPPDATERAD UPPDATERAD 13.22: Dåligt väglag orsakade en bilolycka på Kaurajärvivägen i Vörå på söndagen. Räddningsverket: Kör försiktigt på vägen.

Nyhetsbild

Krock på Kaurajärvivägen i Vörå – räddningsverket dirigerade trafiken

UPPDATERAD En bilist fick sladd och krockade med en annan bil på Kaurajärvivägen i Vörå vid 17-tiden på torsdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Polisen: "Vi behöver inte vara på plats för att få informationen"

ORAVAIS Polisen besökte inte rävfarmen i Kimo efter att vargen hade varit där. Det räcker med att rovdjurskontaktpersonen åker ut till platsen, säger överkommissarie Tomi Mansikkamäki.

Nyhetsbild

Farmaren vågade inte gå och lägga sig – vaktade rävarna hela natten

ORAVAIS Fredrik Hill har vaktat sin rävfarm i Kimo hela natten. Han har inte sett skymten av vargen, men vågade inte ta några risker: "Jag hade geväret med mig".

Nyhetsbild

Fredrik Hill stod öga mot öga med vargen på tisdagsmorgonen

VÖRÅ Klockan var 6.30 på morgonen. Pälsfarmaren Fredrik Hill och hans pappa Henry hade tagit en paus på femton minuter från arbetet på farmen. Under den tiden slog vargen till.

Nyhetsbild

Varg dödade farmräv i Kimo

Pälsfarmaren Fredrik Hill stod öga mot öga med vargen i morse.

Nyhetsbild

Rapport: Centrumskolan har mögelsporer i ytterväggarna

ORAVAIS En del av Centrumskolans ytterväggar måste saneras. Det finns mögelsporer i väggarnas träkonstruktioner som också letat sig in i inomhusluften.

Nyhetsbild

Vörå vill vara Finlands tryggaste kommun

VÖRÅ Nu har Vörå ristat ner sina planer för de kommande fem åren. Byarna ska ses som en resurs och närservicen är viktig.

Nyhetsbild

Vörås bokslut visar överskott på nästan två miljoner

VÖRÅ Resultatet är bra, säger kommunstyrelsens ordförande Rainer Bystedt (SFP) om Vörås bokslut 2017. Men det finns utmaningar: bland annat att man budgeterat för tjänster som inte finns.

Nyhetsbild

Brandman: "Eldar du ordentligt minskar risken för sotbrand"

VÖRÅ På söndagseftermiddagen fick räddningsverket larm om en sotbrand i Kvimo i Vörå. Brandkåren ryckte ut till platsen och fick snabbt situationen under kontroll. Inga stora skador uppstod.

Nyhetsbild

Tuffa skidåkare besteg slalombacken i Vörå: "Fruktansvärt tungt"

LÄNGDSKIDOR I tätt snöfall var föret knepigt. Och den sista branten var svårforcerad. Men Vörå IF:s Final Climb-tävling lockade mängder med deltagare och slalombacken besegrades gång på gång.

Nyhetsbild

Vörå brottas med lägre skatteintäkter

VÖRÅ Vörå gör ett plus men skatteintäkterna pekar neråt. Det är tuffa tider för primärnäringarna och det syns i Vörå kommuns kassa.

Nyhetsbild

Vörås bokslut: Ett litet planerat överskott blev ett stort överskott

VÖRÅ Vörås bokslut för 2017 visar ett överskott på 1,8 miljoner euro. Det är en rejäl förbättring jämfört med det budgeterade.

Solf Stråkorkester spelar i Vörå kyrka

VÖRÅ På lördag den 24 mars gästar Solf Stråkorkester Vörå och ger en konsert i kyrkan klockan 18. På programmet står lätt klassisk musik.

Nyhetsbild

De ska öppna en vegansk lunchrestaurang i Kaitsor

KAITSOR Cia Malinen och Jani Oksa vill att fler människor får upp ögonen för vegansk mat. I vår öppnar de en vegansk lunchrestaurang i Kaitsor.

Nyhetsbild

Nu kan du tycka till om Fjärdsändan

ORAVAIS Planerna för Fjärdsändan i Oravais går vidare. Följande steg är att detaljplanen ska ändras.

Nyhetsbild

Kliv framåt för simhallen i Vörå – skissritningarna är godkända

VÖRÅ Simhallen i Vörå har länge varit i behov av en renovering. Nu har planerna tagit ett steg framåt. Tekniska nämnden godkände skissritningarna på onsdagen.

Nyhetsbild

Ingers e-postkonto kapades - bedragare försökte lura till sig pengar

VÖRÅ Inger von Wendt i Oravais hann knappt vakna på torsdag morgon innan hennes bror Mikael ringde och meddelade att hennes e-post kapats.

Ingen vill bli kaplan i Vörå församling

VÖRÅ I måndags gick ansökningstiden ut för kaplanstjänsten i Vörå församling. Ingen ansökan har lämnats in.