Vörå

Nyhetsbild

Vörå kommun säljer radhus på nätauktion – "I bästa fall blir det en bra affär"

OXKANGAR Det är 16 dagar av spänning på kommunkansliet i Vörå. Kommunen prövar för första gången att sälja hus via nätauktion.

Nyhetsbild

Bil brann i Djupsund – ingen skadades

En bil började av okänd anledning brinna på Teugmovägen i Djupsund vid 19.30-tiden på onsdagen. Brandkåren var snabbt på plats för att släcka elden.

Nyhetsbild

Polisen svarar på JO-klagan om vargen: Vi gjorde inget fel

VÖRÅ Polisen anser inte att de gjorde något fel när de lät bli att avliva vargen som rörde sig på en gårdsplan i Kimo i maj. Så svarar man på JO-klagomålet som Vöråstyrelsen lämnade in i somras.

Nyhetsbild

Vörå spelmansklubb ger traditionell höstkonsert

Malax och Purmo står i tur då Vörå spelmansklubb gör sina traditionella höstkonserter.

Nyhetsbild

Vörås flyktingverksamhet ska bli flexiblare med nytt arrangemang

VÖRÅ Flyktingverksamheten är mer affärsmässig än kommunal. Med det nya affärsverket hoppas Vörå kunna reagera snabbare och smidigare på förändringar.

Nyhetsbild

Vörå utreder hur skola och dagis i Karvsor kan byggas om

VÖRÅ Kommunen utreder hur skolan och daghemmet i Karvsor kan göras ändamålsenligare för de växande behoven de närmaste åren.

Nyhetsbild

Liljeströms förslag om babypeng fick nej i styrelsen

Vöråstyrelsen beslutade att inte gå in för familjebidraget som föreslogs i ett medborgarinitiativ tidigare i år. Det var Erik Liljeström som kom med initiativet att kommunen borde betala familjebidrag eller en babypeng på 1000 euro till familjer som skaffar barn.

Nyhetsbild

Vöråstyrelsen upphäver flyktingnämndens beslut om direktörsval

Vöråstyrelsen upphäver flyktingnämndens beslut om valet av migrationsdirektör och biträdande migrationsdirektör.

Nyhetsbild

Här är det störst risk att krocka med en älg i Österbotten

I norra Korsholm finns den vägsträcka där det sker flest älgkrockar i Österbotten. På NTM överväger man om älgarna borde få en bro där.

Nyhetsbild

Lions Club i Oravais donerade till insamlingen för en PET-röntgen

Lions Club Oravais, överlämnade vid sitt möte på onsdagskvällen 2500 euro till stöd för inköp av en PET-CT-röntgen till Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Fiskets hus fick sina första väggar – om en månad ska alla vara på plats

VASA De första väggelementen restes upp på torsdag till det som ska bli Fiskets hus vid fiskstranden i Vasa. Enligt Byggtjänst H-E Storlunds vd Staffan Julin har arbetet med bygget gått bra hittills.

Nyhetsbild

Mats Hägglund och Ulrika Staffans leder flyktingverksamheten

VÖRÅ Mats Hägglund blir migrationsdirektör medan Ulrika Staffans blir biträdande migrationsdirektör inom det nya affärsverket Vörå Migrationscenter. På onsdagens möte beslöt flyktingnämnden också vilka 25 anställda som sägs upp.

Nyhetsbild

Lindvall och Mäenpää pushar varandra till toppresultat

LÄNGDSKIDOR Dagtid är Hans Mäenpää och Christoffer Lindvall kollegor, kvällstid tränar de ihop. Fyra nätter i veckan sover de i samma rum.

Thomas Enroth avslutar sin turné

Efter femton konserter avslutar Thomas Enroth sin turné med att uppträda i Kronoby kyrka på fredagen den 12 oktober och Vörå kyrka på söndagen den 14 oktober.

Nyhetsbild

Kimobo fick pris i svensk kanelbulledesigntävling – vinnarbullen en hyllning till bonden

Inför kanelbullens dag ordnade Hembakningsrådet i Sverige en designtävling. De sökte efter en unik design på den traditionella bullen. Det blev Kimobon Alexandra Sundfors-Eklunds kanelbulle i form av ett spannmålsax som prisades.

Vörå fördelar 44 644 euro på 31 väglag i kommunen

Tekniska nämnden i Vörå har beslutat bevilja 31 väglag underhållsbidrag för 2017. 44 644 euro beviljas som stöd för att täcka kostnader på totalt 81 964 euro.

Nyhetsbild

Rektor tänker barnskyddsanmäla viltcentralen – "Det här är inte en trygg uppväxtmiljö"

ORAVAIS Rektor Göran Backman vill pröva om barnskyddslagen är starkare än viltvårdslagen. Han planerar barnsskyddsanmäla Finlands viltcentral.

Nyhetsbild

Förslag till flyktingnämnden i Vörå: 25 personer sägs upp

VÖRÅ Flyktingverksamheten i Vörå tvingas minska personalen med nästan hälften. Nedskärningarna omfattar också ledningen.

Nyhetsbild

Högstadier: Omöjligt stoppa all mobbning, men vi gör så gott vi kan

Högstadiernas antimobbningsteam kallas in när något allvarligt har hänt. De flesta i Vasatrakten arbetar enligt Kiva-modellen. Det har effekt, tycker de: "Men vi inbillar oss inte att vi löser all mobbning."

Nyhetsbild

Maxmobo förgrep sig på minderårig – får ovanligt långt fängelsestraff

I RÄTTEN. En 28-årig man från Maxmo döms till 4 år och 6 månaders fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av barn och våldtäkt. Han var 20 år vid gärningstidpunkten. Hon var minderårig.

Nyhetsbild

Strand och Kurvinen gör gemensam sak – Larvvägen ska vara i skick året om

VÖRÅ Larvvägen är huvudinfart till Powerpark för rikssvenska turister och nu lovar områdets två riksdagsledamöter kämpa för vägen. Men i jourfrågan är de fortfarande oense.

Nyhetsbild

Så kontrollerar du att motorhuven sitter säkert

Under söndagen inträffade en ovanlig bilolycka i Oravais. Motorhuvslåset gav efter vilket ledde till att chauffören bara såg motorhuv genom framrutan. Olyckan hade förmodligen kunnat undvikas med enkla medel.

Nyhetsbild

Bilolycka i Oravais – motorhuven flög upp mitt på Riksåttan

VÖRÅ Plötsligt flög motorhuven upp på en bil som körde längs Riksåttan i Vörå en bit söder om Oravais. Chauffören styrde bilen mot vägrenen och lyckades därför undvika en storolycka.

Vörå ger oroliga familjer två möjligheter vid risk för möte med varg

VÖRÅ Morgon- och eftermiddagsverksamhet eller förlängd skolskjuts är möjligheterna att undvika vargen – beroende på om barnet är berättigat till skolskjuts eller inte, säger Vörå kommuns bildningschef Helena Emaus.

Nyhetsbild

Varg stryker omkring vid skolområdet i Oravais – Rektorn: "Helt oacceptabelt"

ORAVAIS På torsdagskvällen strök en varg omkring runt skolbarackerna i Oravais centrum. Rektorn Göran Backman säger att han inte längre kan garantera barnens trygghet. Han riktar stark kritik mot polisen: "De vågar inte ta ett enkelt beslut."

Nyhetsbild

LISTA: Var finns Österbottens största hus till salu?

BOSTADSKOLLEN Vräkiga, pampiga hus – men ett par är i behov av renovering. Här är det största huset till salu i varje österbottnisk kommun, från Kaskö till Karleby. Prislapparna varierar från över en miljon euro till 38 000 euro.

Nyhetsbild

Erik Åhman filmade hopp och skador – freestyle-åkare i fokus i första dokumentären

Sedan nio års ålder har dokumentärfilmaren Erik Åhman varit intresserad av freestyle motocross, extremsporten där de tävlande hoppar och gör tricks med motorcyklar. När han fick följa med motorcyklisten Sebastian Westberg till Madrid på en tävling visste han att det här skulle bli en historia värd att berätta.

Nyhetsbild

Tre år senare – systrarna Tuomisto skulle välja svenska Vörå igen

VÖRÅ Anu och Satu Tuomisto bytte skolspråk för tre år sedan. Det gav dem fler valmöjligheter. Utan svenskan hade Anu Tuomisto knappast studerat medicin i Norge i dag.

Nyhetsbild

Elavbrott och omkullfallna träd i stormens spår under natten

Nästan 3000 hushåll på Vasa elektriskas område var utan el vid sextiden på torsdagsmorgonen, och sedan stormen började tillta vid 18-tiden på onsdagskvällen har räddningsverket haft totalt 59 uppdrag.

Nyhetsbild

Intresset för Vörå växer – språket är inget hinder för idrotten

VÖRÅ Vörå idrottsgymnasium lockar fler finskspråkiga elever än tidigare. "Det här är idrottare som självmant sökt upp oss och förstår vilken utmaning det innebär att börja här", säger rektorn Mats Borgmästars.

Rapport om marktäkter är klar – visar på brister i flera kommuner

Slutrapporten för NTM-centralen i Södra Österbottens Sokka 3-projekt är färdig. I projektet deltog bland andra Vörå och Nykarleby.

Gustaviansk afton i Oravais

ORAVAIS För sjätte året i rad ordnar Oravais historiska förening och restaurang Ädelbragd en Gustaviansk afton den 6 oktober.

Nyhetsbild

Toni, 25, bygger prisvinnande lastbilshytter i Vörå – "En hytt tar över 200 timmar att göra"

VÖRÅ Toni Hahka har byggt om inredningen till två lastbilshytter – och vunnit två pris. Än så länge är det få i Finland som sysslar med lastbilsinredning.

Nyhetsbild

Vörå kommun köper tomt nära vattentag

VÖRÅ Vörå kommunstyrelse har bestämt sig för att använda sin förköpsrätt för att köpa ett sandtag i Pensalkangan.

Nyhetsbild

Vörå kommun sätter ner foten – Kallar Destia och NTM-centralen till möte om vägarna

VÖRÅ Österövägens dåliga skick upprör. Kommunstyrelsen i Vörå säger nu ifrån i skarpa ordalag och vill träffa de de ansvariga, det vill säga Destia och NTM-centralen. "Vi vill veta hur de tänker om vägunderhållet i vinter", säger styrelsens ordförande Rainer Bystedt (SFP).

Nyhetsbild

8 av 10 inom det kommunala är kvinnor: "Det skulle vara bra att få in fler män"

Över 90 procent, i vissa fall 100 procent, av vårdarbetarna i de österbottniska kommunerna är kvinnor. Även inom skola och dagvård är största delen av personalen kvinnor.

Nyhetsbild

Under karatemästarens vakande öga går träningen som en dans

VÖRÅ När en äkta Sensei kommer för att ge lektioner i karate, då lyssnar man. Är mästaren 90 år gammal, heter Mitsusuke Harada och har grundat skolan Karate do Shotokai gör man det med vördnad. Tar sig mästaren till Vörå, då har karateintresserade österbottningar hittat en guldgruva av sällan skådat slag.

Nyhetsbild

Österöborna vill ha bättre väg – "Skärgårdens livsnerv är en leråker"

MAXMO Österöbornas budskap är enkelt: "Ge oss en bättre väg". Då Vörå kommun kallade till diskussion om skärgårdens framtid dök många intresserade upp. Diskussionen gick om och om igen tillbaka till vägens usla skick.

Nyhetsbild

Biskop Björn Vikström installerar Hans Boije i Vörå kyrka

På söndag får Vörå församling Borgå stifts biskop Björn Vikström som gäst. Han installerar Hans Boije till kyrkoherdetjänsten i Vörå församling.

Nyhetsbild

Sjunkande intresse för att kandidera i församlingsvalet – "Hoppas folk röstar"

Det har varit svårt att hitta kandidater till församlingsvalet men i de flesta församlingar har man i alla fall fått ihop tillräckligt många för att ordna ett val.

Nyhetsbild

Kvinna åtalas för att ha förskingrat sin fars pengar – lyfte 25.000 i reseersättningar

I RÄTTEN. En 58-årig kvinna från Vörå åtalas för grov förskingring. Hon lyfte bland annat 25.000 euro från sin fars konto i reseersättningar som hon påstår att han var skyldig henne.

Nyhetsbild

Rar härfågel sökte mask utanför Andkil byagård – "Den gick knyckigt"

VÖRÅ Vid lunchtid på måndagen började informationen snabbt spridas i fågelskådarkretsar: det fanns en härfågel på Torrkullavägen i Vörå. Olav Westlin är en av dem som for dit för att ta sig en titt. – Den gick på gårdsplanen utanför byagården i Andkil och hackade i gräsmattan, säger han.

Nyhetsbild

VIDEO: Lars-Erik berättar om den perfekta tiltan

Lars-Erik Staffans både tävlar i och dömer plöjning. Om det är nån som vet hur den perfekta plöjningen ska se ut är det han. Vi kollade in hur han gör när han laddar upp inför FM om några veckor.

Nyhetsbild

Lars-Erik är VM-domare i plöjning: "Plogtiltorna ska ligga som lakritsremmar"

KIMO Lars-Erik Staffans från Kimo är VM-domare i plöjning. Uppdraget har tagit honom till England, Kenya och senast till Tyskland där årets världsmästerskap hölls i början i av september.

Nyhetsbild

Postlådor vandaliserades på Tallstigen i Oravais

VÖRÅ I vintras blev postlådor på Tallstigen i Oravais vandaliserade. Nu har det hänt igen. En av postlådornas ägare misstänker att det rör sig om ett pojkstreck.

Nyhetsbild

Rekordstort intresse för Botnia MTB – "Terrängcyklister är tuffa typer"

TERRÄNGCYKLING Årets upplaga av terrängcyklingsloppet Botnia MTB var rekordpopulär. 157 deltagare kom till start i Vörå på lördagen.

Nyhetsbild

Omklädningsrum började brinna

VÖRÅ Ett omklädningsrum började av oklara orsaker brinna på en simstrand i Maxmo på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Joni Staffas ersätter Raymond Stenman i Vöråfullmäktige

VÖRÅ Raymond Stenman (SFP) slutar med sina politiska uppdrag i Vörå. Orsaken är studier på annan ort.

Oravais flyktingförläggning får ett nytt namn

VÖRÅ Flyktingverksamheten blir ett affärsverk och får ett nytt namn: Affärsverket Vörå migrationscenter.

Nyhetsbild

En önskan från Rejpelt: Bygg ut vägbelysningen

VÖRÅ Fredrik Bengts och ett 30-tal andra vill att vägbelysningen ska byggas ut i Rejpelt. 400 meter mera ljus skulle förbättra säkerheten avsevärt, menar de.

Logga in för att följa orten