Vörå

Vörå beviljar undantagstillstånd för Storbötets vindkraftspark

Vörås byggnadsinspektion har beviljat undantagslov för delgeneralplanen för Storbötets vindkraft.

Nyhetsbild

Hans Boije ny kyrkoherde i Vörå – "Småprata med Gud varje dag"

VÖRÅ Efter flera olika yrken är det dags att ta tag i den livslånga drömmen – att jobba som präst. – Det gäller att vara öppen för förändringar, säger Vörå församlings nya kyrkoherde Hans Boije.

Nyhetsbild

Landsbygdsforskare: Hoppas på nya lösningar på hur landsbygden kunde utvecklas

Bergö, Maxmo och Kristinestad är med i unikt finlandssvenskt forskningsprojekt om landsbygdens framtid. Under sommaren har speciellt barnfamiljer och äldre fått tycka till.

Nyhetsbild

Kommunen ordnar diskussion om Rejpelt skola före slutet av augusti

VÖRÅ Rejpelt skolas framtid ska tas upp till behandling. Det kommer ske under dels Vörå kommunfullmäktiges aftonskola och dels på ett enskilt möte med Rejpeltborna.

Nyhetsbild

Bystedt om flyktingnämndens samarbetsförhandlingar: "Synd att säga upp personer med spetskompetens"

VÖRÅ Den nya modellen för ensamkommande minderåriga asylsökande har fått godkänt av kommunstyrelsen i Vörå. Det innebär att verksamheten nu kommer ändras radikalt. Samarbetsförhandlingarna som är ett resultat av detta påverkar kommunen negativt, säger Rainer Bystedt (SFP).

Nyhetsbild

Frank Isakssons låtar är aftonmusik i Oravais på onsdag

Frank Isakssons musik är på repertoaren på Aftonmusik-konserten i Oravais.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Juthbacka marknad och Toughest på Norrvalla, men också internationellt fyrveckoslut och fisketävling i Vassor. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Singelolycka i Oravais – inga allvarliga personskador

En man körde av Riksväg 8, strax norr om Oravais, strax före midnatt på lördagskvällen.

Nyhetsbild

Skolan i Rejpelt har för lite elever – första nådeåret inleds

Vörå Antalet elever i Rejpelt skola räcker inte till den minimigräns som beslutsfattarna i Vörå har satt för kommunens skolor. Skolan ligger under med sju elever. I Vasa minskar antalet förstaklassare tillfälligt medan de ökar i Malax och Korsnäs.

Nyhetsbild

Baracker väntar på Oravaiselever – Genvägen stängs för trafik

ORAVAIS Centrumskolans lärare och personal jobbar febrilt med att ställa i ordning barackerna inför skolstarten. Allt som bärs över tröskeln ska antingen vara nytt eller ordentligt rengjort.

Nyhetsbild

Astrid Thors fick inte fortsatt mandat på grund av Krim: "Tråkigt att jobbet blev ogjort"

ORAVAIS

Hon sa vad hon tyckte om läget på Krimhalvön. Då fick hon lämna jobbet som minoritetskommissionär. "Ibland måste man bara säga som det är", säger Astrid Thors, som i dag sysselsätter sig med olika styrelseuppdrag.

Nyhetsbild

Antalet skarvbon har mer än fördubblats i Karleby och Kristinestad

Antalet skarvbon har minskat i Österbotten. Men det är bara fråga om en minskning på sju procent. I Karleby och Kristinestad har antalet skarvbon mer än fördubblats, medan skarvarna verkar ha övergett Närpes som häckningsort.

Nyhetsbild

Rektorer positiva till Hem och skolas satsning – delar ut material om sexuella trakasserier till föräldrar

Flera rektorer i Vasatrakten välkomnar det material som ska hjälpa föräldrar att tala med sina barn om sexuella trakasserier. Rektorerna hoppas hitta sätt att prata om frågan också i skolan.

Nyhetsbild

Flyktingbyrån strävar efter att barnen ska få bo kvar i Jakobstad

JAKOBSTAD Flyktingbyrån i Vörå strävar efter att de sju minderåriga barnen på Villa Miranda ska få bo kvar i Jakobstad. Det säger Markku Niskala som är förman för flyktingverksamheten i Vörå.

Nyhetsbild

Finlands ambassadör i Sydafrika laddar energi i Maxmo kyrkby

MAXMO Kari Alanko, Finlands ambassadör i Sydafrika, kopplar av och laddar sina batterier vid sommarstugan i Maxmo kyrkby. Stugan är så emotionellt värdefull för honom att han återvänder för några veckor varje sommar.

Nyhetsbild

Ny uppgift: Två åskådare träffades av laddningsstake i Oravais

ORAVAIS Inte bara en person, utan två, träffades av delar som flög ut ur den kanon som självantände på slagfältet i Oravais i lördags.

Nyhetsbild

Färre flyktingar tvingar till samarbetsförhandlingar – 23 årsverken hotade

ORAVAIS Flyktingnämnden i Vörå inleder samarbetsförhandlingar. Orsaken är att det kommer allt färre ensamkommande barn som söker asyl.

Nyhetsbild

Kanonincidenten i Oravais utreds av polis, högst oklart om något brottsligt skett

ORAVAIS Polisen ska höra alla tre som skadades då en kanonladdning briserade av misstag under en uppvisning i lördags.

Nyhetsbild

Ronnie Skata sköt NM-guld – "Det var rätt tajming"

SKYTTE Vöråbon Ronnie Skata kom hem från nordiska mästerskapen i jaktskytte med ett guld och tre brons i bagaget. Hans största medaljskörd kom i hans sextonde NM.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Konstens natt i Vasa och Vasa marsch, men också Power Truck show i Alahärmä och 1700-talsmarknad i Storkyro för den som vill ta sig till grannkommunerna. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Unik dag vid slagfältet i Oravais

VBL var på plats på tillställningen Slaget i Oravais – 210 år.

Nyhetsbild

Hantverk och historisk stämning i Oravais

Information om slaget, ekologisk salva och hantverk i trä. Under evenemanget bjöds det på något för alla åldrar.

Nyhetsbild

Traditionstrupperna trivs i Oravais

Traditionstrupper från Sverige, Lettland och Norge är på besök i Finland för att ta del av evenemanget Slaget vid Oravais 210 år. Tillsammans med de finländska trupperna är de ett gäng på 140 soldater.

Nyhetsbild

Lekfullt på blodigt allvar när slaget år 1808 rekonstrueras i Oravais

VIDEO 2 000 personer tog sig ut till slagfältet i Oravais för att bevittna det historiska slaget som utkämpades i september för 210 år sedan.

Nyhetsbild

Nu samlas folk till slaget i Oravais

Några hundra människor är på plats vid slagfältsområdet i Oravais. Programmet fortsätter under dagen och avslutas med en rekonstruktion av slaget som utkämpades 1808.

Nyhetsbild

Det här händer i dag: slaget vid Oravais rekonstrueras

ORAVAIS I dag samlas 170 traditionstrupper i Oravais för att återskapa det historiska slaget för 210 år sedan. Så här ser tidtabellen ut.

Nyhetsbild

Rökbildning ännu efter brand i Vörå – "Vi kollar området med jämna mellanrum"

Branden som bröt ut mellan Kalapää och Keskis i Vörå igår är ännu under uppsikt av Österbottens räddningsverk. Området hålls under luppen åtminstone en dag till.

Nyhetsbild

Nu får brandkåren återvända från Vöråskogen – branden helt släckt

VÖRÅ Runt 13.45 på fredagseftermiddagen kunde brandkåren återvända hemåt efter närmare 20 timmar i skogen. Branden mellan Keskis träsk och Kalapää träsk är nu släckt, men kontroller görs under kvällen.

Nyhetsbild

Släckningsarbetet fortsätter i Vöråskogen

VÖRÅ Skogsbranden i Vörå är under kontroll men släckningsarbetet pågår ännu. På plats i skogen finns cirka tio brandbilar med manskap från Vörå, Oravais, Storkyro, Kvevlax, Smedsby och Skatila.

Nyhetsbild

VIDEO: Se brandområdet i Vörå från luften

VIDEO På torsdagen brann det i skogen mellan Kalapää träsk och Keskis träsk. Branden sträckte sig över ett 260 gånger 150 meter stort område. Så här såg det ut på platsen på fredagen.

Nyhetsbild

Räddningsverket kämpar fortfarande i Kalapää: "En av de mest utmanande bränderna i sommar"

VÖRÅ Terrängen kring markbranden i Vörå är väldigt svår, vilket försvårar brandmännens arbete. Eftersläckningsarbetet kommer att pågå hela dagen.

Nyhetsbild

Säden är mogen – Rekordtidig skörd väntar Österbottens bönder

ORAVAIS De österbottniska bönderna har redan börjat tröska. Skörden har mognat rekordtidigt på många håll, vilket leder till att många nu får börja ge sig ut på åkrarna. Tyvärr innebär det att kvaliteten på spannmålsskörden lider, menar Madelene Lindqvist, verksamhetsledare vid ÖSP.

Nyhetsbild

Skogsbrand nära Keskis i Vörå

UPPDATERAD En brand bröt under torsdagseftermiddagen ut i ett skogsområde mellan Kalapää och Keskis i Vörå. Klockan 22.00 kunde Ville Isomöttönen från Österbottens räddningsverk meddela att branden var släckt.

Nyhetsbild

Det blir inget Toughest Orienteering – för få anmälda

HINDERBANELOPP Det var tänkt att Toughest skulle ordnas som en huvudtävling, ett familjerace och ett orienteringslopp kombinerat med hinderbana. Nu faller orienteringen bort på grund av för få anmälda lag.

Nyhetsbild

Lasse Stefanz-profilen Olle Jönsson gör solobesök i Österbotten

Sångaren Olle Jönsson är den självklara frontfiguren i dansbandet Lasse Stefanz, men han har även en solokarriär. Jönsson gör två konserter i Österbotten i augusti.

Nyhetsbild

Hovrätten sänkte straff för skogsmaskinstjuvar som härjade runtom i Österbotten

Vasa hovrätt sänker märkbart på straffen för två av de litauiska män som dömdes för serieinbrotten i skogsmaskiner i fjol. Hovrätten såg inte inbrotten som enskilda brott, vilket skulle ha skärpt straffet.

Folkhälsan söker framtidens reseledare

VÖRÅ Den 14 augusti kör Folkhälsans reseledarutbildning i gång på Norrvalla i Vörå. Det är fortfarande möjligt att söka till utbildningen.

Nyhetsbild

Vattenläcka i Vörå centrum – kunde snabbt repareras

VÖRÅ Ett hundratal hushåll på Nikusbackvägen i Vörå saknade vatten på tisdagen, efter att en mindre vattenledning gått sönder.

Nyhetsbild

Kallt havsvatten i hela Österbotten – här är förklaringen

JAKOBSTAD Ytvattnet längs Österbottenskusten blev plötsligt så kallt under helgen att få vågade bada. Det var kallt bottenvatten som vällde upp.

Nyhetsbild

Blixten slog ner 4500 gånger – mestadels i Österbotten

ÖSTERBOTTEN På söndagen slog blixten ner 4500 gånger i Finland. Största delen av nedslagen skedde i Österbotten. Åskvädret fortsätter de närmaste dagarna, säger jourhavande meteorologen.

Nyhetsbild

170 trupper rekonstruerar slaget vid Oravais 1808

ORAVAIS Den 14 september har det gått 210 år sedan slaget vid Oravais. Det uppmärksammar Oravais historiska förening med ett stort evenemang i början av augusti. Höjdpunkten är lördagens rekonstruktion av det historiska slaget.

Nyhetsbild

LISTA: Det här händer i veckan

Det här är veckan som innehåller evenemang med spännande namn: "14 sätt att beskriva regn", "Pink Skithouse Party 2.1" och "folkdräktens vädringsdag." Vi presenterar ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

VIDEO: På motorcykeln finns friheten – Andrew körde 3500 kilometer för MC-träff i Maxmo

MAXMO För en vecka sedan satte Andrew Turner sig på sin 40-åriga hd i England och körde i riktning mot Österbotten. Vyerna, tiden att tänka och människorna, är det han älskar med mc-livet. I helgen möter han likasinnade på dansbanan i Maxmo.

Nyhetsbild

Botniacyklingen är ett evenemang för alla

CYKLING Deltagarna i Botniacyklingen fick svettas ordentligt i hettan. Nytt för i år var Kortbotnian, ett lopp på drygt 20 kilometer tänkt för barnfamiljer och de som inte har alltför bråttom.

Nyhetsbild

Nyopererade: Hemsk taxiresa hem från sjukhuset

Det blev en smärtsam taxiresa hem från sjukhuset för två nyopererade patienter. De fick klamra sig fast vid båren och bita ihop när varenda gupp gjorde ont.

Nyhetsbild

Dags för MC-träff vid Maxmo dansbana

VÖRÅ I helgen är det återigen dags för motorcykelträffen "Shovelralli Kihveli" vid Maxmo dansbana. Evenemanget inleds på fredagen och arrangörerna väntar i år närmare 300 motorcyklister.

Nyhetsbild

Kraftiga algblomningar i Österbotten – läget har blivit värre

De kraftiga blomningarna av blågrönalger fortsätter i Finlands havsområden. Även de österbottniska landskapen är drabbade. Inget talar för att situationen kommer ändra.

Nyhetsbild

Skogsbranden i Oravais släckt

Den skogsbrand som upptäcktes strax före klockan 17 under onsdagen nära Åkantmossen i Oravais har släckts. Branden orsakades förmodligen av ett åskväder.

Nyhetsbild

Skogsbrand på Åkantmossen – spaningsplan upptäckte rök mitt i skogen

ORAVAIS – Det här är ett bra exempel på att vårt system i Finland är bra jämfört med i Sverige, säger jourhavande brandmästare Ville Isomöttönen om att skogsbranden vid Åkantmossen upptäcktes från luften.

Nyhetsbild

Nu ska Vöråbornas vardag dokumenteras – "Vi väntar med spänning"

Bor du i Vörå kommun? Då ska du ta en bild av din vardag, framkalla den, och vara med i fototävlingen "Min Vardag 2018".

Logga in för att följa orten