;

Vasa

Nyhetsbild

Bra utbildare ska bli bättre på forskning

VASA Vasa universitet har stöpt om sin organisation ordentligt och satsar nu ännu mer på kvalitet. Det finns pengar att anställa hjärnor och sätt att hålla dem kvar, hävdar ledningen.

Nyhetsbild

Kvinna körde in i sidan på en bil i centrala Vasa

VASA På måndagen inträffade en kollision i korsningen av Korsholmsesplanaden och Stationsgatan i Vasa.

Nyhetsbild

Vasa stadsbibliotek påminner om obetalda avgifter

VASA Vasa stadsbibliotek kommer framöver att skicka ut ett påminnelsemeddelande om obetalda avgifter en gång per år. Påminnelsetjänsten tas i bruk den 1 mars.

Nyhetsbild

Teater Kojan spelar sagoäventyr för hela familjen

VASA Teater Kojan ger premiärföreställningen "Den lille prinsen" på Ritz i Vasa på lördag.

Konsert med Suvi Teräsniska är slutsåld

VASA Alla biljetter har gått åt till Vasa stadsorkesters torsdagskonsert med artisten Suvi Teräsniska som solist.

Nyhetsbild

Doo-Bop bjuder på indiemusik och bebop-jazz i helgen

VASA Indiebandet Lake Jons spelar på Doo-Bop Club på fredag. Clark Jakobsson Quartet intar scenen på lördag.

Nyhetsbild

Amerikansk bluessångare spelar i Vasa på fredag

VASA Munspelaren och sångaren Mitch Kashmar spelar på Pub O'Malley's i Vasa på fredag den 23 februari klockan 23.

Vasa stad säljer lyftkran för 1,2 miljoner euro

VASA Vasa stad säljer en begagnad lyftkran i hamnen för 1,2 miljoner euro. Köpare är hamnoperatören Blomberg Stevedoring.

Nyhetsbild

Energyspin ska hjälpa energiföretag accelerera och nå den globala marknaden

VASA Drygt 120 företag från 43 olika länder har ansökt om att få ansluta sig till företagsacceleratorn Energyspin i Vasa. Tio kommer att väljas ut. Företagen genomgår ett program som ska hjälpa dem att skaffa kunder, hitta finansiering och nå ut till den internationella marknaden.

Nyhetsbild

Vasa universitet och Hanken berörs av utvidgat strejkvarsel

VASA Privata undervisningssektorns och yrkesinriktade vuxenutbildningscentralers personalorganisationer varslar om strejk med början den 7 mars om man inte kan enas om ett nytt kollektivavtal. Nu ingår också universitetens personal i varslet.

Nyhetsbild

Vasa lade ner en fusionsgrupp och startade två nya

VASA Beredningsgruppen som Vasa stad grundade inför fusionsförhandlingarna har haft sina möten och behövs inte längre. På måndagen utsåg styrelsen en ledningsgrupp och en styrgrupp.

Nyhetsbild

Vasa överklagar beslut i skogskartellmålet

Styrelsen beslutade enligt beredningens förslag i frågan om skogskartellmålet. Det betyder att staden kommer att överklaga Helsingfors tingsrätts beslut från i höstas.

Psykiatrin fick direktör på heltid

Sedan årsskiftet har Juha Kemppinen jobbat på deltid som direktör för psykiatrin vid Vasa sjukvårdsdistrikt. Nu har han sökt och fått jobbet på heltid.

Nyhetsbild

PET-röntgen fick grönt ljus av styrelsen

Förberedelserna för att skaffa en PET-röntgenapparat till Vasa centralsjukhus kan börja. Beslutet om köpet fattas av vårdfullmäktige i juni. Styrelsen gav grönt ljus på måndag. Kompletterande privata insamlingar för anskaffningen kan nu starta.

Nyhetsbild

Marina Kinnunens breda sakkunskap imponerade vårdstyrelsen

En stor sakkunskap, en bred kännedom om sjukvårdsdistriktet men också om hälsovården från ett landskapsperspektiv var de faktorer som gjorde att styrelsen för vårddistriktet enhälligt föreslår Marina Kinnunen till ny vårddirektör.

Nyhetsbild

Vasa blir svenskare när finskspråkiga flyttar bort

Inte sedan 1992 har andelen svenskspråkiga i förhållande till finskspråkiga i Vasa varit så hög som nu. Men det är bara personer med andra modersmål som verkligen blir fler.

Nyhetsbild

Häyry: "Vasa utmärkt ort för ny domstolsmyndighet"

Vasa vill gärna bli placeringsort för Finlands nya domstolsmyndighet. Då skulle staden få 45 nya jobb, dels för jurister och dels inom förvaltning och ekonomi.

Nyhetsbild

Färre skrev in sig i Vasas svenska skolor

Alla svenska skolor i Vasa får färre nya elever i år än i fjol. Men det är för att antalet var ovanligt stort förra året.

Nyhetsbild

Vasa en av sju orter som kan få domstolsmyndighet

VASA Justitieministeriet har i dag gett förslag på vilka orter som ska tas med i utredningen om placeringsorten för domstolsmyndigheten. Vasa är ett av de sju förslagen.

Nyhetsbild

Enhällig styrelse föreslår att Kinnunen tar över efter Honga

Mycket tyder på att Marina Kinnunen blir ny direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt. Hon sköter tjänsten som tf redan nu.

Nyhetsbild

Vaasan Latu firar 20 år med familjeevenemang i snön

VASA Under veckoslutet ordnar föreningen Vaasan Latu ett evenemang för hela familjen vid Molnträsket. Samtidigt passar man på att fira föreningens 20-årsjubileum.

Nyhetsbild

Doom-dagen infaller i Vasa på fredag

VASA Då trion Monolord har konsert i Vasa är det en återkomst till barn-och ungdomskvarteren för basisten Mika Häkki. Det prisade svenska doom-bandet spelar på Brödfabriken på fredag.

Nyhetsbild

Fullbokat Astor bygger ut

VASA På vardagarna är det ofta fullsatt på Astor i Vasa. Därför håller hotellet på och bygger ut. Sju rum till i olika storlekar är klara till våren.

Man utan körkort körde rattfull

VASA En man misstänks för grovt rattfylleri. Han saknade kört sedan tidigare.

Nyhetsbild

Man misstänks för grovt rattfylleri i Vasa

VASA En man född 1963 förlorade körkortet när han körde rattfull i lördags.

Nyhetsbild

Ett år senare: Janina föredrar tryggheten hemma framom värmen i fjärran land

VASA Lufttrycket under flygresan till Filippinerna gav henne så grym huvudvärk och problem med balansen att hon togs in på sjukhus. Läkaren gav henne flygförbud. Ett år senare mår Janina Tuomisto bättre, tar en dag i taget och ser med tillförsikt på framtiden.

Nyhetsbild

"Esterna har alltid varit Finlands broderfolk"

VASA När Estlands 100-årsjubileum uppmärksammades i Vasa tog man fasta på hur mycket Finland och Estland har gemensamt: språk, politik, historia och nationalsång.

Nyhetsbild

ÅA:s studentkår firar 99 år

VASA. Åbo Akademis Studentkårs 99:e årsdag firades i Academill i Vasa på lördagen. Bland annat tal och utmärkelser stod på programmet.

Nyhetsbild

Bränd mat orsakade utryckning till Vasklot

VASA Många enheter ryckte ut till Uddnäsvägen strax efter 16 på lördagseftermiddagen. Orsaken? Mat som stått för länge på spisen.

Nyhetsbild

Cyklar från Österbotten till Paris – samlar pengar till cancersjuka barn

VASA Team Rynkebys nya Vasalag ligger i hårdträning. Om fyra månader ska de cykla till Paris, en sträcka som tar elva dagar. Det gör de för att samla in pengar till cancersjuka barn – och i år hoppas de på större summor än någonsin.

Nyhetsbild

Offentligt anställda visade att de behövs

VASA JHL:s många kommunanställda fick sitt avtal, och det uppfattas som hyfsat. Men övertidsförbudet under förhandlingarna visade på ett underskott i arbetskraften, hävdar facket.

Nyhetsbild

Sport vann rättvist

ISHOCKEY Det var inget större snack om vilket lag som var bättre när Sport mötte SaiPa på fredagskvällen. Sport vann med tre mål i hemmahallen efter en stark insats.

Nyhetsbild

Äldrerådet vill med på Vasastyrelsens möten

Äldrerådet vill ha närvaro- och yttranderätt på stadsstyrelsens möten. Svaret föreslås bli nej.

Nyhetsbild

Sport numret större än SaiPa

ISHOCKEY Sport vände underläge till seger hemma mot SaiPa. Tabellsjuan från Villmanstrand hade inte mycket att säga till om.

Nyhetsbild

De äldsta firade med gamlas dans

VASA. Årets gymnasietvåor bjuder på stil, klass, glitter, tyll och glamour på de äldstes dans. "Vi är jättemånga som dansar i år – rekordmånga", säger Wenla Tunér, som går i Vasa övningsskola.

Nyhetsbild

Vasabor deltar i finländska versionen av Masterchef

Vasaborna Sebastian Björklund och Ville Kärki tävlar i Masterchef Finland i år. Den ena är en hejare på lasagne, den andra briljerar med en god stek.

Nyhetsbild

Motion föreslår längre cykelväg längs Söderfjärdvägen

Förläng cykelvägen längs Söderfjärdenvägen mellan Lappholmsvägen till Sundom skäriväg. Det föreslår Per Hellman (SDP) i en fullmäktigemotion.

Nyhetsbild

Nya Vasarektorn vill öka ÅA:s samarbete med andra

ÅA:s nya Vasarektor Lisbeth Fagerström vill bidra till en positiv utveckling för högskoleutbildningen och forskningen i Svenskfinland. Gott samarbete är en av nycklarna till framgång.

Nyhetsbild

”Jägarna – Fem berättelser” tävlar om segern i Serie-Finlandia

VASA Mika Lietzéns seriealbum Jägarna – Fem berättelser, som utgivits av Vasa stads museer, är nominerat till hederspriset Serie-Finlandia. Priset beviljas för ett inhemskt förtjänstfullt seriealbum och delas ut vid seriefestivalen Tampere Kuplii i mars.

Nyhetsbild

Stort seminarium i Vasa: "Ledare måste utvecklas hela tiden"

Cirka 150 ledare från olika organisationer i Österbotten samlas i dag och i morgon för att ta del av Global Leadership Summit, GLS. En av talarna är Sheryl Sandberg, som är operativ chef för Facebook.

Nyhetsbild

Winpos och Carus går ihop – "Vi konkurrerar inte"

Winpos går samman med det på Åland baserade företaget Carus. Resultatet är en IT-koncern med cirka 130 anställda. Winpos kassasystem finns i hockeyarenor, nöjesparker och cafékedjor. De utvecklas i Vasa.

Nyhetsbild

Vasabor misstänks för stora cannabisodlingar

Två Vasabor är åtalade för att ha pysslat med stora cannabisodlingar i Vasa och Korsholm. Plantorna var nästan lika stora som människor.

Nyhetsbild

Rekordresultat av kommunägda Lakea

Kommunägda Lakea, som erbjuder såväl bygg- som fastighetstjänster, gjorde ett rekordresultat i fjol. Omsättningen steg med 80 procent och resultatet med hundra procent. I Vasa på fick Lakea klart 146 bostäder på Backbrunnsvägen.

Nyhetsbild

Byggarna betalar konsten i Travdalen

VASA Den offentliga konsten i Travdalens nya bostadsområde betalas av byggföretagen, det vill säga de som finansierar byggandet. Pengarna debiteras i samband med tomtreserveringen.

Nyhetsbild

Tunga trafiken stannade för att vägarna är så dåliga

Måttet börjar vara rågat för yrkeschaufförerna. På fredagen höll de en tyst minut för de kolleger som har omkommit på hala vägar.

Nyhetsbild

Premiär för Kaaosfest i Vasa

VASA Fyra frågor till Arto Mäenpää, en av arrangörerna för Vaasa Kaaosfest, som ordnas i dag och i morgon i WS Arena.

Vasa överväger besvär om skogskartellbeslut

VASA Vasas ersättningskrav i den påstådda skogskartellhärvan förkastades av Helsingfors tingsrätt i höstas. På måndag behandlar Vasastyrelsen förslaget att överklaga beslutet hos hovrätten.

Nyhetsbild

Vasabo misstänks för rattfylleri – hade tre passagerare i bilen

VASA En 29-årig Vasabo misstänks för rattfylleri och för att ha kört ett fortskaffningsmedel utan behörighet.

Nyhetsbild

Ännu en spelare lämnar Sport - Ari Gröndahl klar för Örebro

ISHOCKEY Vasa Sport fortsätter att tömmas på profiler. Nu är det backen Ari Gröndahl som packar väskan och drar västerut.

Royals fortsätter med amerikansk tränare: "Vi kommer att vara framgångsrika"

AMERIKANSK FOTBOLL Wasa Royals plockar in två amerikaner i tränarteamet den här säsongen. Den nya chefstränaren kommer från Kentucky.