Vasa

Nyhetsbild

Sport fick stryk av Löven

ISHOCKEY Några bra perioder och några sämre. Sport bjöd på en svajig insats mot Björklöven i Vasa Cup. Samtidigt var gästerna oerhört ettriga och det bidrog till att örnarna åkte på stryk.

Nyhetsbild

Rivning orsakar damm bredvid dagis – fick stänga av ventilationen för barnens skull

VASA Byggandet av ett bostadshus nära Evangeliska folkhögskolan har orsakat huvudbry för Strandsvalans daghem. En förälder till ett av barnen på daghemmet ville att barnen skulle evakueras. Men det värsta borde vara förbi nu, enligt daghemsföreståndare.

Nyhetsbild

Alf Snellman skrev viktig bok om en svag era i Vasabladets historia

RECENSION. Alf Snellman berättar om en nedgångsperiod i Vasabladets historia, ett förfall som senare förbyttes i motsatsen.

Ässät vassare än Lukko

ISHOCKEY Ässät och Lukko inledde Vasa Cup med en rätt tempofylld drabbning. En match där Ässät var aningen vassare och tog hem segern efter att ha avgjort i slutminuten.

Nyhetsbild

Hippi Hovi om Aretha Franklin: Hon var en naturbegåvning

Aretha Franklin har inspirerat många kvinnliga sångare, säger Hippi Hovi som undervisat i musik och rockens historia. Men hon har också inspirerat den feministiska rörelsen.

Nyhetsbild

I höst inleds arbetet med Vasas södra infart och stadens första turborondell

VASA Redan i november sätter arbetet igång med den nya rondellen mellan Handelsesplanaden och motorvägen i Sandviken. Den ska bland annat göra så att sjukhustrafiken löper smidigare. Det är dessutom fråga om en så kallad turborondell, den första i sitt slag i Vasa.

Nyhetsbild

KPO investerar i Vasa: "Vi har nu omkring 300 000 kvadratmeter i fastigheter i Österbotten"

Handelslaget KPO visar på ett bra verksamhetsår i delårsrapporten. Det här syns också i handelslagets investeringar. I Vasa centrum har KPO köpt upp bland annat fastigheten för Royal Hotel Vaasa och blir nu Sokotels nya hyresvärdar.

Nyhetsbild

Vasa stads datateknikchef: "Inget allvarligt säkerhetsintrång i e-posten"

VASA Kim Bergs e-postkonto var inte det enda på Vasa stads servrar som kapades. Ytterligare en användare har drabbats. De kapade kontona är däremot låsta och för tekniksidans del är situationen under kontroll, säger datateknikchef Christer Levander.

Nyhetsbild

Vasabo hittades död efter månader – polisen misstänker inget brott

VASA En man i 40-årsåldern har hittats död i sin lägenhet i centrala Vasa. Enligt preliminära uppgifter är det inte fråga om brott mot liv.

Nyhetsbild

Problem med utbetalning av löner vid VCS – HR-direktör: Alla ska få sin lön i dag

VASA På grund av ett tekniskt problem med kontotransaktionerna har personal vid Vasa centralsjukhus inte fått sin månadslön utbetalad som normalt i dag. Men enligt HR-direktör Ann-Charlott Gröndahl kommer samtliga att få sin lön på kontot under dagens lopp.

Nyhetsbild

Motorvägen i Vasa får ett ansiktslyft – trafiken dirigeras nästa vecka

VASA På riksväg 3 rör sig diverse maskiner sakta men säkert och lämnar ett spår efter sig. Spåret är återvunnen asfalt blandat med ny asfalt. Projektchefen Timo Kulmala uppmanar alla bilförare att följa hastighetsbegränsningarna.

Nyhetsbild

Afrikansk festival vid Kulturhuset Fanny – "Alla är välkomna"

På lördag är det fritt fram att njuta av afrikansk musik, dans och mat vid Kulturhuset Fanny. Nzuko Ndi Igbo Association i Vasa ordnar evenemanget Igbo Cultural Festival, som är gratis för alla intresserade.

Nyhetsbild

Unik pedagogik från ÅA: Samtal på Skype ska ge självförtroende i det andra inhemska

Finskspråkiga och svenskspråkiga elever ska i par lära sig det andra inhemska språket genom videosamtal och gemensamma uppgifter. Det engagerar landets lärare, i synnerhet i finskspråkiga skolor.

Nyhetsbild

Petalaxelever lär sig finska på nätet: "Nervöst att tala med någon helt okänd från Savolax"

Först var det spännande. Nu är de studerande nöjda med inlärningssättet. – Jag har konstaterat att man inte lär sig finska i skolan om man bara gör uppgifter i klassrummet, men nu lär vi oss att våga tala, säger abiturienten Wilma Snickars.

Nyhetsbild

Någon kapade Kim Bergs e-postkonto: "Känns som ett inbrott"

VASA Stadsstyrelsens ordförande Kim Berg (SDP) i Vasa fick ett samtal av en kollega som frågade om han verkligen skickat e-post i onsdags. Kort därefter började fler höra av sig. Då insåg han att någon tagit över hans e-post.

Nyhetsbild

Osäkert Blå framtid kan gynna SFP – det fjärde mandatet hägrar för Ollikainen?

ÖSTERBOTTEN Partiets profilering är fortsatt svår. Därför är stödet så litet att partiet kan försvinna nästan helt. Det här gynnar andra partier i Vasa valkrets – även SFP som jagar sitt fjärde mandat.

Nyhetsbild

Avloppsläckaget drabbade ett redan skadat innanhav – en kortsiktig effekt på miljön är ännu mera övergödning

Metviken och Norra Stadsfjärden i Vasa har fått en chockbehandling med kväve, fosfor, bakterier, virus, medicinrester och allt annat som avloppsvatten innehåller. Ingen som VBL talat med kan säga vad det betyder för vattenmiljön på lång sikt, men alla är överens om att det inte borde ha fått hända.

Nyhetsbild

Platser i privata barndaghem finansieras nu med Vasa stads servicesedlar

VASA Nu används servicesedlar också inom dagvården i Vasa stad. Föräldrarna betalar som vanligt en dagvårdsavgift baserad på sin inkomst och staden ger en servicesedel som finansierar resten av dagvårdsplatsen.

Nyhetsbild

Arbis satsar på motion och korta kurser – "Alla ska ha tid"

VASA Snart börjar läsåret också för Arbis i Vasa. – Alla sektorer har något nytt att erbjuda, säger rektor Fredrik Kullberg. Men i år satsar man speciellt mycket på att förstärka motionsutbudet.

Nyhetsbild

Efter alla om och men är Lucas äntligen förskoleelev

VASA Efter en lång process med många vändningar började Lucas Räisänen äntligen i förskolan på Vasa övningsskola under onsdagen. Nervositeten förvandlades till förväntan då Lucas tog den nya skolvägen för att inleda sin första skoldag.

Nyhetsbild

Vesa Laisi: "Goda utsikter för Danfoss i Vasa"

Danska Danfoss nådde för första gången över tre miljarder euro i försäljning under två kvartal. Utsikterna för Danfoss Drives är goda. I Vasa är planeringen av en ny produktgeneration i full gång. Bristen på komponenter för nuvarande produkter oroar Vesa Laisi, som ansvarar för Danfoss Drives.

Nyhetsbild

Stefan Råback fortsätter som vd för Vasek

Stefan Råback fortsätter leda Vasaregionens utveckling. Råback har varit bolagets tf vd sedan november i fjol.

Nyhetsbild

Konstnären Mic Linder vill tacka Vasa genom att måla på hus – "Det var här allt började"

VASA Konstnären Michael Linders konstnärsbana, som tagit honom ut i världen, började i Vasa. Som tack vill han måla på offentliga byggnader för att pigga upp Vasa.

Nyhetsbild

Studerande i Vasa kräver gratis preventivmedel för alla under 25 år

VASA Alla ungdomar borde få tillgång till gratis preventivmedel, anser den gemensamma intresseföreningen för student- och studerandekårerna i Vasa, Opiskelijan Vaasa-Vasa studerande. Stadsstyrelsens förslag är bra men kan bli ännu bättre, anser föreningen.

Nyhetsbild

Linnea West vill till riksdagen – "Vi måste garantera tillräckliga resurser för polisen"

VASA Ordförande för Vasas nämnd för fostran och undervisning, äldre kriminalkonstapel Linnea West (SDP) vill kandidera i riksdagsvalet.

Nyhetsbild

Produkter för kvinnor kostar ofta mer – "Lurendrejeri", säger jämställdhetsexpert

Rosa rakhyvlar kan vara dyrare än blå. Men ofta vet kvinnor inte om att de betalar mer. Konsumenter borde bojkotta produkter som inte är rättvisa, säger jämställdhetsexperten Malin Gustavsson.

Nyhetsbild

Stenbrott i Sundom populärt badställe – "En livsfarlig plats"

SUNDOM Trots att stängsel byggts runt stenbrottet vid Björsberget tar sig ungdomar in för att simma och hoppa från klipporna. Det finns hål i stängslet och en av portarna är sönder. – Det är en livsfarlig plats, säger Marit Nilsson-Väre.

Nyhetsbild

Kultursektionen vill satsa på stadsorkestern – fler violinister behövs

VASA Kultursektionen, som lyder under kultur- och idrottsnämnden i Vasa, vill satsa på Vasa stadsorkester. Bland annat föreslår man flera nyanställningar.

Nyhetsbild

Kultursektionen nöjd med museidirektörens planer – Men pengarna saknas

VASA Goda tankar och väl planerat. Det anser Vasa stads kultursektion om tf museidirektör Auli Jämsänens förslag kring utvecklingen av stadens museer. Ett problem är bara att det för tillfället inte finns inprickat i någon budget.

Nyhetsbild

Förslag: Vasa kunde bli europeisk kulturhuvudstad 2026

VASA Varför skulle inte Vasa kunna tävla om att bli europeisk kulturhuvudstad? Det här frågar sig kultur- och idrottsnämndens kultursektion i Vasa stad. Sektionen föreslår nu att staden ska undersöka om det här går att genomföra.

Nyhetsbild

Ladies Cruise till sjöss – "Fjolårets kryssning visade att konceptet fungerar"

Även i år ordnar Wasaline Ladies Cruise – en kryssning för alla kvinnor med fokus på välbefinnande, hälsa och skönhet. Kryssningen ordnas i samarbete med lokala företag.

Nyhetsbild

Byggnadsarbetet med Fiskets hus inleds om några dagar – först byggs ett skyddsstaket

VASA Arbetet med Fiskets hus inleds i slutet av veckan eller senast på måndag. Först byggs ett skyddsstaket och därefter börjar grunden pålas. I november börjar Vasa stad bygga ut kajen. Huset ska vara klart och överlämnas till ägaren sista april.

Nyhetsbild

Ny tränare och nya spelare visar upp sig i Vasa Cup

ISHOCKEY Vasa Cup ordnades senast 2013 när Sport var ett FM-serielag. Fyra ligasäsonger senare är det dags igen. En ny tränare och en förnyad trupp ska visa upp sig inför hemmapubliken. Klubben vill putsa bort smutsen från örnlogon och få den att glänsa igen.

Nyhetsbild

Bakteriehalten minskar i havsvattnet – halten av norovirus ska kontrolleras

VASA Det råder fortsättningsvis badförbud i vattnet vid stränderna i Sandö och Smulterö. De senaste proven visar att bakteriehalten stadigt minskar och gränsvärdena underskrids, men Vasa stad vill inte ta några risker. Nu ska också förekomsten av norovirus undersökas.

Nyhetsbild

Nästa vecka öppnar Friends & Burgers i Vasa: "Roligt att äntligen vara där"

VASA Fredagen den 24 augusti är det dags. Då slår hamburgerkedjan Friends & Burgers upp dörrarna till sin Vasarestaurang. – Vi är entusiastiska, vi sökte länge efter ett bra läge i Vasa och hittade till sist ett riktigt bra, säger vd:n Peter Fagerholm.

Rörläckage i Vasa centrum – en fastighet utan vattentillförsel

VASA Ett rör läcker i korsningen av Klemetsögatan och Tegelbruksgatan i Vasa centrum. Enligt Vasa Vatten arbetar man med att reparera röret. Som följd av läckaget är en fastighet i korsningen utan vatten.

Nyhetsbild

Ny plats sökes för museernas dyrgripar – samlingarna kräver lokal på 4000 kvadratmeter

VASA Vasa stads museisamlingar ska få en ny ändamålsenlig lagerhall. Efter sju års planering har stadsstyrelsen gett grönt ljus för ett nybygge. Det beräknas kosta 7–9 miljoner euro.

Nyhetsbild

Nytt daghem för 200 barn byggs i Gerby

VASA Om två år väntas ett nytt stort daghem slå upp sina dörrar i Gerby. Samtidigt stängs de nuvarande fem svenskspråkiga daghemmen i området och verksamheten koncentreras till en adress.

Nyhetsbild

Ett år efter räddningsaktionen ser det bättre ut för blomkålen

För ett år sedan skulle blomkålen räddas och folk köpte den i stora mängder. I år är skörden mindre till följd av torkan och priserna därmed normala.

Nyhetsbild

I fjol räddades blomkålen – i år är det squashens tur

Rädda blomkålen-kampanjen får en fortsättning. Men i år är det inte kålen som har dålig åtgång. Nu är det squashodlarna som har det knepigt.

Nyhetsbild

Stadsstyrelsen föreslår: bygg nya Vanhan Vaasan koulu bredvid Variskan koulu

VASA Två ledamöter röstade mot, nio röstade för. Stadsstyrelsen i Vasa anser att Vanhan Vaasan koulus nya byggnad ska byggas i anslutning till Variskan koulu och inte på tomten där den nuvarande skolan står.

Nyhetsbild

Stadsstyrelsen godkände förslag om preventivmedel – men tilläggsanslag i år blir det inte

VASA Preventivmedlen blir inte gratis för alla Vasabor under 25, men de som redan har rätt till gratis preventivmedel ska få dem under längre tid och kondomer ska bli lättare att få tag på, enligt det förslag som stadsstyrelsen i Vasa godkände på måndagskvällen.

Nyhetsbild

WS Arena utlovar en rockig höst – "Vi bjuder på Finlands största band"

Popeda, Stam1na och Amorphis. Bland annat dessa tre kommer uppträda vid WS Arena under hösten. Rockklubben i Klemetsö har hittat sin stil men har fortfarande svårt att locka Vasaborna.

Nu börjar Fiskets hus byggas – ska vara klart på våren 2019

Byggandet av Fiskets hus inleds denna vecka och planeras pågå till andra kvartalet nästa år. Samtidigt breddar Vasa stad Fiskstrandens kaj och skapar på så sätt en trivsammare miljö längs strandlinjen.

Nyhetsbild

Ingen drive-in-bio på torget i Vasa i år: "Det blev en minusaffär"

Visit Vasas drive-in-bio har varit en riktig publiksuccé de två senaste åren. Men evenemanget som var gratis ordnas inte i år. Orsaken är rent ekonomisk.

Nyhetsbild

2,1 miljoner euro tryggar Österbottens räddningsverk – utmanande för orter i norr

VASA Österbottens räddningsverk har två miljoner euro i kassan medan kollegan i norr får se sin byrålåda tömd varje år. Mindre kommuner kan drabbas ekonomiskt av sommarens skogsbränder.

Nyhetsbild

Anmäl till Vasa Arbis på torsdag – läsårets tema är "mitt och ditt"

Läsåret vid Vasa Arbis och Vaasa-opisto kör snart igång. Anmälningstiden börjar den 16 augusti klockan 18 på Vasa Arbis och den 23 augusti klockan 10 på Vaasa-opisto.

Nyhetsbild

Museidirektör Jämsänen: "Vasas museer förtjänar mer uppmärksamhet nationellt och internationellt"

Tf museidirektör Auli Jämsänen vill utveckla Vasas museer. Enligt Jämsänen borde vi bli bättre på att samla lokal men också samtida konst till museerna. Hon vill ge stadens museer ett ansiktslyft. Detta diskuteras på kultursektionens möte på tisdagen.

Nyhetsbild

Glassplitter låg på vägen – Räddningsverket söker ingen misstänkt

På måndagseftermiddagen uppmärksammades glassplitter som låg på vägen mitt inne i Lillkyro centrum. Räddningsverket misstänker att det kan vara frågan om splitter från en billykta men söker ingen misstänkt för nedskräpningen.

Nyhetsbild

Nya rutiner för elever på Vikinga skola – skolvägen har förvandlats till byggplats

VASA Under måndagen inleddes skolåret i Vasa. För eleverna och personalen på Vikinga skola innebär årets skolstart en stor förändring. Arbetet med den nya överfarten över Alskatvägen – bara ett stenkast från skolan – har redan dragit igång.

Logga in för att följa orten