Vasa

Nyhetsbild

Finnhems-vd: Svårt att genomföra i praktiken

Vasa Behovet i den österbottniska skärgården skiljer sig från det i Norge. Dessutom är det svårt och dyrt att utrusta en helikopter annorlunda.

Nyhetsbild

Norska läkarhelikoptrar kan lyfta nödställda ur vatten – modellen lämplig för Vasa

Vasa Norge har tretton läkarhelikoptrar. Varenda en kan rädda nödställda ur vatten. Det här vore ett fungerande koncept för Österbotten, säger Jakobstadsbon Håkan Löfqvist.

Nyhetsbild

På en dag pusslade 250 barn ihop musikal

Det är inte ofta publiken får ta del av en musikal med 250 deltagare på scenen och en dags gemensamma övningar i bagaget. Men det bjöd Barnens sångfest på i Trefaldighetskyrkan på lördagen.

Nyhetsbild

Terttus pappa var frivillig brandkårist - nu skänker hon hans minnen till FBK

VASA I 150 år har Vasa frivilliga brandkår satt sin prägel på stadens föreningsliv. Nu firar kåren sitt jubileum med pompa och ståt. Bland annat får föreningen en minnesplatta - och en urklippsbok med en gammal brandkårists minnen.

Nyhetsbild

Charlie "Bird" Parker hyllas på Fondis jazz

VASA Clark Jakobsson spelar altsaxofon då Charlie "Bird" Parker hyllas på Fondis jazz i Vasa den 25 april.

Nyhetsbild

Österbottniska profiler spelar på hemmaplan

VASA Ostrobothnia Jazz Sextet har konsert på Ritz i Vasa den 4 maj. Bandet spelar låtarna från debutalbumet "Hotel Astor".

Nyhetsbild

Nytt svenskspråkigt daghem planeras i Gerby

VASA En stor brist på daghemsplatser som pågått i åratal ska nu åtgärdas när man planerar bygga ett nytt daghem i Gerby.

Nyhetsbild

Nytt företag hjälper restauranger – stöder personalens välmående

Jobbet bakom en bardisk eller i en restaurangsal är krävande. Samtidigt råder det brist på arbetskraft, speciellt i tillväxtregioner. Koutsit vill hjälpa företag inom restaurangbranschen att utvecklas och skapa en arbetsmiljö där de anställd trivs.

Nyhetsbild

Knivdådet i Roparnäs: Polisen visste att gärningsmannen var farlig

En extremt farlig individ. Så betecknar polisen den 25-årige man som för två veckor sedan brutalt knivhögg en 38-årig man till döds i Roparnäs. Han har begått ett identiskt brott tidigare, i Uleåborg.

Nyhetsbild

Klassiska österbottniska toner spelas i Vasa

VASA Duon Jonna Pirttijoki-Helanen och Tiina Karhu-Ahtonen gör konserten "Aarre och Toivo" i Vasa stadshus den 22 april.

Nyhetsbild

VIFK till spel med ung trupp – bästa målskyttarna borta

FOTBOLL Vasa IFK var länge med i tätstriden i fjolårets norrtvåa. Men ingen vill prata om avancemang – eller målsättningar – då en vecka återstår till seriestarten.

Nyhetsbild

Joonas Turtonen: Nio år inom Nykterhetsförbundet formar vem som helst

VASA Efter nio år med oändliga möjligheter att driva nykterhetsfrågor säger Joonas Turtonen nu tack och hej till Nykterhetsförbundet. Mycket har blivit gjort, men mycket jobb finns kvar att göra, konstaterar han.

Nyhetsbild

Hem och skola öppnar Vasakansli – satsar på samverkan mellan föräldrar och skolan

VASA Nu kan man besöka Hem och Skola i Österbotten. På kansliet i Vasa ska de anställda bland annat söka svar på frågan hur man kan engagera alla föräldrar i barnets skolgång.

Hundägare flydde från djurkontrollant

VASA I samband med förra helgens hundutställning gjorde länsveterinärerna stickkontroller på sällskapsdjur som kom med flyg och färja till Vasa. Några hundägare saknade fullständiga resedokument och en hundägare flydde från platsen.

Nyhetsbild

New Yorker stor hyresgäst i HS Center

VASA Klädkedjan New Yorker blir en av HS Centers ankarhyresgäster och hyr ett utrymme på 1000 kvadratmeter. Det säger HS-stiftelsens vd Tom Westermark som räknar med att kunna presentera flera nya företag innan sommaren.

Nyhetsbild

Klädkedjan New Yorker öppnar i HS Center

VASA Klädkedjan New Yorker etablerar sig från och med hösten 2018 i det förnyade HS Center.

Nyhetsbild

Lärare från idrottsinstitut på Ibiza på besök vid Norrvalla – "Mer flexibelt här i Finland"

Det känns kanske otippat – men Norrvalla i Vörå och institutet Juan de Garay på Ibiza samarbetar. Just nu är idrottsläraren David Albert på besök i Vörå och hoppas att utbytet mellan instituten fortsätter.

Vasa firar svenska veckan i höst – för första gången

VASA Vasa blir den 16:e orten i Finland som är med och ordnar svenska veckan i november i höst. Nu efterlyser KulturÖsterbotten intresserade föreningar och organisationer som vill vara med och förverkliga veckan.

Nyhetsbild

Sångargillet firar Topelius och tolkar musikallåtar av Elton John

VASA På sin vårkonsert sjunger Wasa Sångargille två av Elton Johns mest kända låtar ur musikalen "Lejonkungen" i nyskrivna arrangemang för manskör.

Nyhetsbild

Schlagerikonen Johnny Logan höjer tempot på scenen

VASA Naturligtvis ljuder Eurovision-klassikerna då Johnny Logan har konsert på Ritz i Vasa på söndag. Men schlagerikonen spelar även rock'n'roll med New Orleans-influenser.

Nyhetsbild

Oroliga Vöråbor ställde Viltcentralens chef mot väggen i vargfrågan

VASA Sauli Härkönen i Kuopio har sista ordet i de allra flesta besluten om vargjakt i landet. På torsdagen träffade han oroliga Vöråbor i Vasa.

Nyhetsbild

Gymkedja öppnar nytt gym i Vasa

VASA I september får Vasa ett till gym när kedjan Fit1 Fitnessclub öppnar gym nummer två på Smedsbyvägen nära Lidl.

Nyhetsbild

Elever i Vikinga skola ville göra god gärning – skänker kläder och sportredskap till barn i Baltikum

VASA I femton år har eleverna i Vikinga skola samlat in kläder och leksaker till barn i Lettland och Litauen. Snart åker en fullastad skåpbil i väg igen. Den här gången skickar man också med sportredskap som eleverna har köpt.

Nyhetsbild

Debuten skedde på festivalscen – nu spelar färsk trio i Vasa

VASA Sebastian Smeds Trio är ett relativt färskt band på den österbottniska jazzscenen. Vbl ställde några frågor till pianisten Smeds inför spelningen på Doo-Bop Club i Vasa lördagen den 21 april.

Nyhetsbild

Makaber rekonstruktion i hovrätten – styckmördaren bad om förlåtelse

Den åtalade styckmördaren ser inte ljust på sin framtid. "Jag vet att hämnden kommer. Det är något jag bara får lära mig att leva med", sade han i rätten.

Nyhetsbild

I Umeå är man säkra: Det blir en ny Kvarkenfärja

Umeå är klar med sin modell för finansieringen och man ser inte längre några hinder för att beställa en ny färja i höst.

Nyhetsbild

Statsminister Juha Sipilä besöker Vasa nästa vecka

VASA På tisdag nästa vecka får Vasa universitet besök av statsminister Juha Sipilä(C). Sipilä deltar i en konferens som fokuserar på Finlands och EU:s centrala frågor under 2020-talet.

Skolhusgatans vattenrör saneras – Vasa Vatten: "Ha goda nerver"

VASA En cykelväg kommer att byggas mellan Korsholmsesplanaden och Fredsgatan. Samtidigt passar Vasa vatten på att sanera de dåliga vatten- och avloppsledningarna på Skolhusgatan.

Nyhetsbild

Hund jagade hare på isen - vågade inte återvända till land

VASA Räddningsverket räddade på torsdag förmiddag en hund som inte vågade återvända till land efter att jakten på en hare tagit slut.

Nyhetsbild

Nya utmaningar ska locka både deltagare och åskådare

HINDERBANELOPP Energyrun blir något kortare, men får något fler hinder, i år. Andra upplagan av hinderbaneloppet på Öjberget ordnas den 9 juni.

Nyhetsbild

Kvinnor stängdes in på Själö hospital – ofta för att de var fattiga och sexuellt frispråkiga

VASA

På mentalsjukhuset Själö förvarades hundratals kvinnor som ansågs vara obotligt sjuka. Ofta var diagnoserna kopplade till deras sexualitet. Kvinnors kroppar kontrolleras fortfarande av samhället, säger författaren Johanna Holmström.

Nyhetsbild

Vasagröna nominerade kandidater till landskapsvalet

Vasanejdens gröna har valt sina första kandidater till landskapsvalet i Österbotten.

Nyhetsbild

Kunderna har hittat stadsbibliotekets e-tidningar

VASA Det skedde ett antal ökningar på Vasas bibliotek under 2017. Antalet reserveringar ökade till följd att de blev avgiftsfria och e-böckernas och e-tidningarnas popularitet fortsatte att stiga.

Nyhetsbild

A capella-grupp bjuder på show

VASA Om det inte finns en scen får man se till att lösa det. Därför kliver delar av Show n' Accapella Group upp på bardisken på Ernst när det är dags för deras show på fredag.

Nyhetsbild

Högre nivå i helgens redskapsgymnastiktävlingar

REDSKAPSGYMNASTIK Vasa Redskapsfantasters vårtävling lockar 265 deltagare i helgen. Det här är första gången klasser för landslagslinjerna finns med på programmet i en VRF-tävling.

Nya och gamla namn i Vaseks nyvalda styrelse

Vasaregionens Utveckling har fått ny styrelse. Vasas stadsdirektör Tomas Häyry fortsätter som styrelseordförande. Vicerektor Annukka Jokipii från Vasa universitet är ett nytt namn i styrelsen.

Nyhetsbild

Markku Litmanen: Jag känner mig som en vinnare

MUTRÄTTEGÅNGEN Vasa stads chef för kommuntekniken Markku Litmanen är lycklig över de förkastade åtalen i muträttegången. Men ärendet hängde över oss för länge, säger han.

Nyhetsbild

Explosivt svenskt bluesband spelar i Vasa

VASA Trickbag är ett energiskt liveband – som ofta får publiken att dansa. Den svenska bluesgruppen ska skapa sväng på O'Malleys i Vasa den 27 april.

Nyhetsbild

Elli, 5: "Knattebussen är lika bra som min egen cykel"

VASA Till sång och högtidlig bandklippning rullar de så kallade småttingbussarna in på Brändö torg där de tas emot av 70 förväntansfulla barn. Barnen ger bussarna gott betyg. Nästa steg är utflykter med daghemmen och familjedagvårdarna.

Nyhetsbild

Åtal förkastades i muträttegången - staten betalar 101 000 i rättegångskostnader

I RÄTTEN Alla åtal mot tre av Vasas tjänstemän och fyra av Risbergs chefer har förkastats av Österbottens tingsrätt. Rätten fann inga bevis för vare sig givande eller tagande av mutor.

Nyhetsbild

VIDEO: Experter berättar om de kvinnliga mentalpatienterna på Själö

Författaren Johanna Holmström och forskaren Jutta Ahlbeck föreläste på onsdag kväll om kvinnorna på Själö hospital. Här kan du se videon från föreläsningen som hölls vid Academill i Vasa.

Nyhetsbild

Flickhockeyskola i Vasa prisas och växer – "När en tjej börjat tar hon med sig två, tre kompisar"

ISHOCKEY Unga tjejer ska inte bara få pröva på ishockey. De ska få fastna för sporten också. Sports flickhockeyskola får pris av förbundet för årets gärning inom damishockeyn.

Nyhetsbild

Anders Larsson sammanfattar "Kalevala" för teaterpubliken

VASA På fredag kväll har teaterbesökarna chansen att få sig en snabbgenomgång av det finska nationaleposet. Då gästspelar Anders Larsson på Wasa Teaters Vasallen med sin föreställning "Kalevala på trekvart".

Nyhetsbild

Stadsteatern tar över operan

Vasa Vasa ska förbli en operastad. Vasa stadsteater får ta över det praktiska arbetet med operan medan Vasa Operastiftelse fortsätter som en stödstiftelse med uppdrag att samla in pengar.

Nyhetsbild

Cecilia Zilliacus spelar Julius Röntgens violinkonsert som få hört tidigare

VASA Alltså vem? Det brukar ofta vara folks reaktion när tonsättaren Julius Röntgen kommer på tal. På torsdag är Cecilia Zilliacus solist med Vasa stadsorkester i Röntgens femte violinkonsert. Det är troligen första gången verket framförs i Finland.

Nyhetsbild

Trädgårdshandel öppnar vid gamla busstationen

VASA Nästa vecka öppnar Bellis Flowers and garden sin trädgårdshandel för säsongen, på ny plats vid gamla busstationen.

Nyhetsbild

Struligt i FC Sion även tidigare – påverkar inte samarbetet med VPS

FOTBOLL På måndagskvällen kom nyheten att VPS schweiziska samarbetsklubb FC Sion straffas av Uefa på grund av att klubben var för sent ute med en betalning för en spelarövergång. VPS styrelsemedlem Petri Kuivamäki intygar att samarbetet med Sion inte påverkas av det hela.

Nyhetsbild

Vasa ber landskapets kommuner stöda nya färjan

VASA Vasa stad vänder sig till kommunerna i Österbotten med begäran om stöd för den nya Kvarkenfärjan. Beloppet är inte specificerat. Frågan gäller vem som vill vara med.

Nyhetsbild

Tungt skadebakslag för Royals – anfallarens säsong över

AMERIKANSK FOTBOLL Royals har åkt på skadeproblem redan innan ligasäsongen dragit i gång. Amerikanska anfallaren Jacquise Locketts skadade sig svårt under ett träningspass.

Nyhetsbild

Sport spelar många träningsmatcher på bortais

ISHOCKEY Sport har spikat träningsmatcherna inför nästa ligasäsong. Laget deltar i vanlig ordning i Pitsiturneringen i Raumo.