Vasa

Nyhetsbild

Joel Mattsson och U19-landslaget finslipar i Vasa

FOTBOLL Joel Mattsson är en av spelarna som förbereder sig inför U19-EM i Vasa och Seinäjoki. Han hoppas kunna hjälpa laget med sin erfarenhet från tuffa matcher med klubblaget IFK Mariehamn.

Nyhetsbild

Pop och rock i Vasa hela helgen - "Stämningen är bra"

VASA Torsdagskvällen är här och midsommarfestivalen Lisää Löylyä är i full gång. Trots duggregnet har folk ändå vågat sig ut för att lyssna på sina favoritartister.

Nyhetsbild

Så firas årets midsommar– "Det blir stekpannan i stället för grillen"

VASA Vasabladet tog en runda på stan för att fråga folk hur de planerar att fira midsommar – i regnet.

Nyhetsbild

Tjuvar stal verktyg i Korsnäs och Vasa

Verktyg och maskiner försvann från en byggarbetsplats i Brändö. I Korsnäs bröt någon sig in i två sommarstugor.

Nyhetsbild

Trapphus fylldes av vatten – Räddningsverket ryckte ut

VASA Rikliga mängder vatten läckte ut i ett trapphus i Vasa centrum. Räddningsverket hittade snabbt orsaken och fick bort vattnet.

Nyhetsbild

Piccolo Group tar över jobb av ABB i Vasa

VASA Piccolo Solutions, som är ett nygrundat bolag inom koncernen Piccolo Group, tar över affärsverksamhet och logistikfunktioner av ABB:s transformatorenhet i Vasa. Med affären följer 22 anställda från ABB till Piccolo.

Nyhetsbild

Läkare: Barn behöver D-vitamin men för höga doser kan vara livsfarligt

VASA Barn behöver D-vitamin som tillskott men man ska inte ge mer än hälsovårdens rekommendation. Vasa centralsjukhus har vårdat ett barn som fått alltför höga doser. Sjukhuset har anmält föräldrarna till social myndigheter.

Nyhetsbild

Nu har Sandö fått ny badbrygga

VASA Simstranden på Sandö har fått en ny badbrygga. Modellen är användarvänlig.

Nyhetsbild

Bygglovsarkitekt: "Nu får Vasa en ishall som motsvarar andra ligastäder"

VASA I onsdags blev det klart att bygglovet för den nya ishallen får godkänt. Hallens kapacitet ökar märkbart, säger bygglovsarkitekt Juha Jääskeläinen. Utvidgningen innebär däremot att antalet parkeringsplatser minskar.

Nyhetsbild

Fördubbling av antalet samtal till kriscenter – "Fler är i behov av hjälp"

VASA På Österbottes kriscenter Valo har man redan tagit emot lika många samtal och klienter som under hela fjolåret. En stor del upplever ångest.

Nyhetsbild

Finländarna blir fler – befolkningen i Österbotten både minskar och ökar

Preliminära siffror från Statistikcentralen pekar på att Finlands befolkning har ökat under 2018. Orsaken till folkökningen beror på inflyttningsöverskottet. Vasas befolkning minskar medan Jakobstad har gjort en marginell tillväxt.

Nyhetsbild

Den andra sjökabeln tas i bruk i Gerby skärgård

VASA Vasa Elnä har låtit bygga en andra sjökabel mellan fastlandet och Gerby skärgård. Kabeln tjänar förutom områdets cirka 650 sommarstugor med elanslutning också Gerby som helhet.

Nyhetsbild

VIDEO: Se VPS målkavalkad mot IFK Mariehamn

FOTBOLL VPS öste på med fyra mål när IFK Mariehamn gästade Sandviken. Juha Hakola stod för kvällens pärla med en hörna direkt i mål och samtliga mål kan du kika på här!

Nyhetsbild

IFK Mariehamn ville flytta matchen – föll tungt mot sylvasst VPS

FOTBOLL Ett IFK Mariehamn som sargats av skador och förkylningar blev rejält överkört av VPS i Sandviken. Juha Hakola krönte kvällen med en hörna direkt i mål.

Nyhetsbild

Nytänk viktigt inför den kommande vårdreformen

VASA På onsdag kväll ordnade Vasa sjukvårdsdistrikt ett kommuntillfälle. Det var ett positivt gäng på plats i kväll, säger styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt Hans Frantz.

Nyhetsbild

Hörna direkt i mål då VPS utklassade blekt IFK Mariehamn

FOTBOLL Gästerna jobbade fram matchens första målchans, men sedan var det i långa stunder spel mot ett mål i Sandviken när VPS tog säsongens tredje hemmaseger.

Nyhetsbild

VPS gästas av vingklippt IFK Mariehamn

FOTBOLL 2–2 blev slutresultatet när VPS och IFK Mariehamn drabbade samman på Åland i april. Bägge lagen saknar nyckelspelare i kväll, men utgångsläget är snäppet bättre för VPS.

Nyhetsbild

De nya sommarartisterna: "Roligt att göra det man tycker om och dessutom få betalt"

VASA Årets sommarartister fokuserar på musiken och skriver egna låtar. Under sommaren kan man se dem uppträda varje torsdag på Vasa Picnic Goes Library.

Nyhetsbild

Vasa gör om servicen för mental- och missbrukarvården

VASA Mental- och missbrukarvården i Österbotten stöps om. Vasa stad och sjukvårdsdistriktet planerar en ny, gemensam verksamhet för att samordna tjänsterna.

Nyhetsbild

Vasa Picnic förnyar sig på ny plats

VASA Vasa Picnic drar snart i gång med nya sommarartister och på nytt ställe. Evenemanget firar sin sjunde sommar.

Nyhetsbild

Foodchimps levererar restaurangmat till hemmen – Start i Vasa på måndag

VASA Småstadsbor måste kunna få hemleverans av annat än pizza och kebab. Det tyckte Moeed Ahmad och Aun Hyder och startade Foodchimps. Från och med måndag kan Vasabor beställa restaurangmat från deras webbsida.

Nyhetsbild

Medicinen var för dyr och Lucas fick ingen hjälp – nu får han äntligen behandling

VASA Lucas Räisänen lever med en obotlig muskelsjukdom. Den medicin som skulle kunna hjälpa honom var för dyr, ansåg Finland. Tills i maj, då kom glädjebeskedet: Lucas ska få testa den nya medicinen.

Nyhetsbild

Myndigheterna: Vi väntar oss en traditionell midsommar

VASA Väder och vind resulterar i olika sorters utryckningar för räddningsverket, polisen och gränsbevakningsväsendet. Trots att många ger sig ut på havet är olyckor ändå ungefär lika vanliga som under en vanlig sommarhelg.

Vasa ett steg närmare erbjuda gratis preventivmedel åt unga

VASA Vårdnämnden i Vasa ger tummen upp för att staden ska erbjuda gratis preventivmedel till under 25-åriga Vasabor. Men nämnden vill gärna att kostnaderna för detta utreds grundligt.

Nyhetsbild

Vasa knyter starkare vänskapsband med Kina - kan bli en guldgruva för regionens företag

VASA Sedan förra veckan har Vasa stad tre vänskapsorter i Kina. Största vinnarna är regionens företag. De får en unik chans att möta kinesernas skriande behov av energikunnande.

Nyhetsbild

Seminarier ska ge insyn i fusionsutredningen mellan Vasa och Korsholm

Fusionutredningen mellan Vasa och Korsholm framskrider. I höst ordnas seminarier för förtroendevalda och allmänheten. Då ska man diskutera närdemokrati och språkstabilitet.

VIDEO: Mikael Appel om midsommaren

En traditionell och trevlig midsommar väntas. Trots att många åker ut i skärgården är olycksfallen inte många fler än under en vanlig helg.

Nyhetsbild

Wasa Group bygger finanscentrum norr om Vasa

VASA Byggkoncernen Wasa Group planerar och förverkligar ett finanscentrum i åtta våningar för företag inom finans- och ekonomisektorn i Vasa. Byggstart för fastigheten, som beräknas kosta 20 miljoner euro, sker tidigast i höst.

Nyhetsbild

Show med Genesis musik i Vasa i september

VASA I höst framför bandet Rock Theatre musik av det legendariska bandet Genesis, som musikteater med kostymer, masker och ljusshow.

Nyhetsbild

Vasa stad planerar nya bostadsområden vid Vasklot

VASA Vasa stad uppdaterar för tillfället sina planer gällande markanvändningen. Målet är att se till att det finns tillräckligt med bostads- och företagstomter samt att öka invånarantalet. Efter att Travdalen är färdigställd börjar staden nu snegla mot Vasklot.

Nyhetsbild

Människorna bakom Vasas nya logo: "Tvåspråkigheten ska synas"

VASA Håll utkik efter Vasas informationstidning och kulturtidningen Kulttour i sommar. Det är nämligen där Vasas nya logo officiellt börjar synas. Tanken med den nya logon är att marknadsföra Vasa på ett nytt sätt.

Olli Rantala jazzar på Patio

VASA Olli Rantala Band uppträder tillsammans med Sanna Ruohoniemi (sång) på torsdagsjazzen på Fondis innergård Patio.

Nyhetsbild

Michaela rekommenderar yoga till alla: "Yoga ger styrka, fokus och harmoni"

Internationella yogadagen står och knackar på dörren. För en del är yoga en träningsform, men för andra har yogan blivit mer än så. Michaela Finne hittade yogan i New York 2013 och efter det var hon fast.

Nyhetsbild

Gunder Häggström: Från "Rökiö universitet" till bankvärlden

En utbildning som Gunder Häggström är stolt över är "Rökiö universitet." Något universitet är det förstår inte fråga om, men många Vöråbor minns den lilla folkskolan i Rökiö i Vörå med värme. Bankvärlden är inte sig lik, tycker han, och syftar på de rekordlåga räntorna.

Nyhetsbild

Strand riktar spörsmål om övningsskolor till regeringen

VASA Vasas fullmäktigeordförande och riksdagsledamot Joakim Strand (SFP)anser att barn med särskilda behov absolut inte får diskrimineras eller komma i kläm i skolsystemet. – I Finland är vi stolta över att alla barn har lika rätt till vård, omsorg och utbildning. I alla fall uppfylls detta ändå inte fullt ut.

Nyhetsbild

Vasa planerar dra IT-företag inför rätta – får inte tillgång till sitt arkiv

VASA Vasa stad har hamnat i kläm på grund av en konflikt mellan IT-företaget CGI och deras underleverantör SoftCo. För tillfället har staden inte tillgång till stora delar av sitt arkiv och ser därför ingen annan möjlighet än att dra CGI inför rätta.

Nyhetsbild

De spelar på midsommarfestival i stan

VASA Festivalen "Lisää löylyä" arrangeras på Ws Arena i Vasa den 21–23 juni.

Nyhetsbild

Nu är det klart – Vasa centralsjukhus får PET-röntgen

VASA Nästa år går det att få PET-undersökningar vid Vasa centralsjukhus. Ett enhälligt fullmäktige gav grönt ljus för PET-CT.

Nyhetsbild

Wärtsilä får ny hyresvärd i Powergate – fastigheten såld till Nordisk Renting

Det av Vasa stad ägda fastighetsbolaget Vaasa Parks har sålt Powergate i Runsor. Köpare är Nordisk Renting. Fastigheten ska inhysa cirka 900 Wärtsilä-anställda. Ett nytt hyresavtal har undertecknats mellan Wärtsilä och Nordisk Renting. Vasa Parks fortsätter som byggherre.

Nyhetsbild

Byggarbete ändrar på trafiken vid VCS – nya direktiv vid parkeringshuset

VASA I och med byggandet av det nya H-huset vid Vasa centralsjukhus sker förändringar i trafiken vid sjukhusets parkeringshus. Tidigare har det varit möjligt att ta sig direkt från parkeringshuset ut på sjukhusgården men den möjligheten ändras nu.

Nyhetsbild

Följ med vardagen i ett örnbo via livestream

VASA Nu kan man för första gången följa med finländska havsörnars förehavande via en livestream. Föreningen Havsörnar i Österbotten lyckades äntligen, efter två år av fruktlösa försök, att få upp en kamera i ett aktivt örnhushåll. Boet finns i Vasa skärgård.

Nyhetsbild

Här lastas plastavfall från ensilage – på en 24 meter lång lastbil

I fjol samlades cirka 50 ton balplast och drygt 34 ton plastsäckar från lantbruken i Österbotten. Årets plastinsamling pågår som bäst.

Nyhetsbild

Barnen ber stadens tjänstemän: "Rädda vår skola"

VASA Eleverna i Gamla Vasa skola vill inte flytta. Den tilltänkta framtida platsen - vid Variska skola - är inte passlig och högstadieeleverna bryr sig inte om barnen. Nu försöker föräldraföreningen i Gamla Vasa rädda skolan - en sista gång.

Nyhetsbild

Lista: Det här händer i veckan

Det är midsommarvecka. För den som inte chillar på sommarstugan finns det både fotbollsmatcher att se, terränglopp att löpa och festivaler att gå på. Här är ett urval av evenemang i svenska Österbotten den här veckan.

Nyhetsbild

Fortsatta problem med sjukjournaler på svenska vid Vasa centralsjukhus

Vasa Flera hundra sjukjournaler väntar på översättning på Vasa centralsjukhus. Trots att sjukhuset fick två översättare till i år har kön blivit ännu längre.

Nyhetsbild

Leenas cancer går inte att bota: "Det går att leva ett gott liv med cancer"

VASA Leena Sahlström njuter av små guldkorn i vardagen. När livet blir mindre självklart blir det fina tydligare. Leena bloggar om allt det fina, men ibland bloggar hon om det svåra. Om cancern.

Nyhetsbild

Minister Lintilä om nya gruv- och batteriklustret: Mycket viktigt för Vasaregionen

VASA I Finland finns råvaran för storskalig batteriframställning. Nu samlar staten sina sina strategiska gruvinnehav i nytt bolag. Målet är ökad förädlingsgrad och flera batterifabriker till landet.

Nyhetsbild

Fossiler är forskaren Juha Saarinens passion

VASA Fossiler från bland annat hjortar, fiskar, växtätande däggdjur och sabeltand är ett stort intresse för Juha Saarinen. Han har forskat i många år och rest runt världen för att själv hitta fossiler.

Nyhetsbild

Meteorians 10-årsjubileum firades på Söderfjärden

VASA En dag fylld av nöje och kunskap på Söderfjärden i Sundom. "Ti arbeit i lag ger resultat" är ett visdomsord som arrangörerna för festligheten går efter.

Nyhetsbild

Föräldraförening ordnar demonstration för lågstadiet i Gamla Vasa

VASA Föräldraföreningen vid skolan i Gamla Vasa vill inte att den nya lågstadieskolan byggs bredvid Variska. Därför ordnar de en demonstration i dag.

Logga in för att följa orten