Senaste nytt

Nyhetsbild

Litauen vill se hårdare tag mot Belarus – Vill ha hjälp av EU

EU måste svara hårdare på det allt kraftigare migrantflödet från Belarus till Litauen. Det säger Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis i en intervju med sajten Politico.

Nyhetsbild

Beatles handskrivna låtlistor till salu för jättesumma

Den hugade kan snart lägga vantarna på två sällsynta, handskrivna låtlistor från Beatles i början av 1960-talet.

Nyhetsbild

Elefanter på resa vallas med drönare och snacks

Bybor tvingas hålla sig inomhus, elnätet stryps – och sedan placeras bananer och andra snacks ut på andra sidan byn. På så sätt försöker Kina truga den hungriga elefantflocken som skapat rubriker i månader.

Nyhetsbild

I juni betalade arbetslöshetskassorna minst inkomstrelaterad dagpenning sedan april i fjol

Ansökningarna om inkomstrelaterad dagpenning minskar, enligt Arbetslöshetskassornas Samorganisation (TYJ). Antalet ansökningar var redan i juni lägre än före coronakrisen.

Nyhetsbild

Tre poäng till Sundom IF i grinigt toppmöte mot KPV Akatemia: "Inte vinner man alltid på att spela fint"

FOTBOLL Sundom IF hade chans att dra upp en ordentlig serieledning. Det som krävdes var en seger över KPV Akatemia – och visst blev det så.

Nyhetsbild

Vaccineringen är längst hunnen i Sydösterbotten – men även här är det svårare att nå de yngre

Över 70 procent av sydösterbottningarna har nu fått den första dosen coronavaccin. I några kommuner är också andelen yngre vaccinerade högre än genomsnittet.

Nyhetsbild

WHO vill se vaccinmoratorium för rika länder

Vänta med att ge fler vaccin i rika länder! Resten av världen måste få åtminstone lite mer först. Maningen kommer från Världshälsoorganisationen WHO.

Nyhetsbild

Medling kan vara ett sätt att skipa rättvisa utan rättegång: "Många mår bättre av försoning än strid"

Har någon sålt dig ett mögelhus eller slagit sönder din fönsterruta? Då kan ni sätta er ner och försöka samtala fram en lösning på konflikten.

Nyhetsbild

Läckert nickmål då VPS Akatemia kryssade mot Korsnäs FF: "En besvikelse"

FOTBOLL VPS Akatemia ville ha en seger på hemmaplan, men det fick man inte då Belmin Besic knorrade in en boll bakom Teppo Marttinen.

DEBATT: Galna politiska beslut förstör vår skärgård, vårt hav

FISKODLING Ni som tror och jobbat för en fiskodling ute till havs – ni stoppar huvudet under vattenytan och blundar, skriver Maj-Len Enlund.

Nyhetsbild

Domstol avvisar Navalnyjs överklagan

En rysk domstol har avvisat en överklagan av den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs advokater mot ett beslut att klassa hans antikorruptionsstiftelse som extremistgrupp.

Nyhetsbild

Kina vill få stopp på utbildningshets

En del är bara tre år gamla när de börjar få privatlektioner. Utbildningsindustrin i Kina omsätter astronomiska summor och har skapat en ohälsosam miljö för barn. Nu griper Peking in – men inte bara för barnens skull.

Nyhetsbild

DEBATT: Ställ in Juthbackamarknaden också i år!

JUTHBACKA MARKNAD Vi har sett att i de stora evenemangens fotspår följer ökad smitta och fler sjuka, skriver Majvor Grönroos.

Nyhetsbild

Trump fortsätter hålla på sin deklaration

Donald Trump vill verkligen inte offentliggöra sina inkomster. Hans advokater försöker än en gång hindra deklarationen att nå Kapitolium.

LEDARE: Antti Kurvinen, säg något – kulturen har sagt sitt om och om igen

Ska vi inte få se KAJ i en salong på Wasa Teater i höst, men nog festa med tiotusentals andra på festivaler i sommar? Det här går inte längre.

Korkia: Snabb vaccinationstakt är den förnuftigaste stimulanspolitiken globalt

Enligt prognoser från Internationella valutafonden växer världsekonomin med cirka 6 procent under 2021. Enligt konsultföretaget Korkia kommer tillväxten att fortsätta på en god nivå också under de följande 12 månaderna.

Nyhetsbild

EU-avtal om covidvaccin från Novavax

EU-kommissionen har slutit ett preliminärt avtal om att köpa uppemot 200 miljoner doser av ett vaccin mot covid-19 från det amerikanska läkemedelsbolaget Novavax.

Nyhetsbild

Festivalbygget är i full gång – promotor Tommi Mäki: "Vi satsar stort på säkerheten"

I Vasa inre hamn är det febril aktivitet inför helgens evenemang, Vasa festival. Överallt jobbar bland annat ljudtekniker, dekoratörer, kioskägare och anställda som desinficerar området.

Nyhetsbild

Christoffer byggde egen fiskebåt i aluminium: "Svetslågan brunnit långt in på småtimmarna"

Att svetsa i aluminium kräver kunskap och skicklighet. Christoffer Björnström i Iskmo i Korsholm har båda. Nu har han byggt en egen fiskebåt i aluminium.

Nyhetsbild

Skördetröska fattade eld i Toby – branden stoppades från att sprida sig till torra åkrar

Uppdaterad kl. 19.30. En skördetröska fattade eld på en torr åker på onsdagskvällen.

Nyhetsbild

De finlandssvenska lärarnas stressnivå mättes med ny teknologi – uppmuntran ger energi men visstidsanställda är utsatta

Inger Damlin, ordförande för Finlands Svenska Lärarförbund, efterlyser fler mellanchefer i skolorna för att lärarna ska få tillräckligt med stöd.

Nyhetsbild

ENKÄT: Ett år med munskydd – berätta hur du upplevt året

Det har snart gått ett år sedan invånarna i Vasa sjukvårdsdistrikt först uppmanades att använda munskydd. Nu vill vi veta hur du upplevt året med munskydd.

Nyhetsbild

Regionförvaltningsverket kan införa nya begränsningar i Vasa sjukvårdsdistrikt – "Vi vill ha mer specifik information"

Vasa sjukvårdsdistrikt har trappat upp till accelerationsfasen. Nu utreder Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland om det här kräver åtgärder.

Nyhetsbild

Skärpta restriktioner i franska turistparadis

Korsikas myndigheter kämpar för att tackla Frankrikes fjärde våg av coronaviruset. Även de franska semesterparadisen Guadeloupe, Martinique och Réunion inför strikta restriktioner efter stegrad smittspridning.

Nyhetsbild

Tre av fyra förare anser att trafikregler inte hör till deras styrka

I Trafikskyddets färska enkät upplever bilisterna att deras styrka ligger i att beakta fotgängare. Däremot upplever många att respekt för tätortshastigheter hör till deras svaga sidor.

Nyhetsbild

Svårt coronaläge kräver tydlig strategi – "Den politiska ledningen måste visa var den står"

Coronaläget gjorde en tväromvändning – och det ställer krav på regeringen. Det krävs att man rappt och tydligt tar kommando, oberoende om man har semester eller inte, säger Ari Salminen, expert i på offentligt ledarskap.

Nyhetsbild

Tre av fyra förare anser att trafikregler inte hör till deras styrka

I Trafikskyddets färska enkät upplever bilisterna att deras styrka ligger i att beakta fotgängare. Däremot upplever många att respekt för tätortshastigheter hör till deras svaga sidor.

Nyhetsbild

Regeringspartierna flaggar för lanseringen av ett coronapass

Statsvetaren Antti Ronkainen tror inte att ett eventuellt coronapass ger upphov till stora protester i Finland.

Nyhetsbild

Ukraina lovar skydda belarusier efter dödsfall

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lovar att se över säkerheten för belarusier i landet. Beskedet kommer som en följd av den belarusiske aktivisten Vitalij Sjisjovs död i Kiev.

Nyhetsbild

Efter brittisk studie om gravida: finländska läkare vädjar till gravida att vaccinera sig

Enligt en brittisk studie kan deltavarianten slå hårdare mot gravida än tidigare virusvarianter. Men studien visar också att vaccin biter mycket bra.

Nyhetsbild

Obama taggar ner sitt 60-årskalas

Har man varit president i USA så har man många att bjuda till sin 60-årsfest. Det var flera hundra på Barack Obamas gästlista till lördagens kalas – fram till nu.

Nyhetsbild

Lärarfackets Luukkainen inför terminsstarten: Det behövs vaccin, klarspråk och arbetsro

Olli Luukkainen, ordförande för lärarfacket OAJ, säger att skolhälsovården kan få en central roll i vaccinationen av barn.

Nyhetsbild

EU skickar flygplan till brandhärjat Sydeuropa

Atenbor uppmanas att hålla sig inomhus medan en okontrollerad skogsbrand rasar vidare norr om staden. Samtidigt utlovar EU hjälp till de drabbade länderna i Sydeuropa.

Nyhetsbild

Stark rekommendation om munskydd i Soites område

KARLEBY Covid-19-tjänstemannagruppen i Mellersta Österbotten har efter onsdagens möte gjort en ny bedömning om hur coronasituationen utvecklat sig i landskapet.

Nyhetsbild

DEBATT: Infertilitet en ansvarslös skrämseltaktik

CORONAVACCINERINGEN Att skrämma upp unga kvinnor med infertilitet är kortsiktigt och farligt, skriver Anne Lindgren i sitt debattinlägg om coronavaccineringen.

Nyhetsbild

Minst tre döda i svår tågkrasch i Tjeckien

Tre personer har omkommit efter att två passagerartåg kolliderat vid byn Milavce i västra Tjeckien, nära gränsen till Tyskland. Ytterligare omkring 40 människor har skadats. Enligt lokala medier rör det sig både om tjecker och utländska medborgare.

Nyhetsbild

LISTA: Här kan du ha exponerats för coronaviruset i Vasa – uppdaterad 4 augusti

Vasa stad informerar om platser och evenemang i Vasa där personer med konstaterad coronasmitta har rört sig. Listan uppdateras kontinuerligt.

Nyhetsbild

Sampo minskar på innehavet i Nordea – pengarna används till företagsköp eller utdelning

Ett resultat som överträffade förväntningarna. Sampo ska fortsätta lätta på innehavet i Nordea. Tidtabellen börjar klarna.

Nyhetsbild

Macron kräver sanning på explosionens årsdag

Familjer till offren för den förödande explosionen i Beirut högtidlighåller i dag årsdagen av tragedin. Beirutbor samlas i vakor, ceremonier och marscher för att hedra de som dog i katastrofen.

Nyhetsbild

Kvinna på elsparkcykel dog i trafiken i Åbo – krockade med buss

Den 23-åriga kvinnan avled på olycksplatsen.

Nyhetsbild

Största delen av dagens fall finns i Jakobstad – ovaccinerad ung person behöver sjukhusvård

Dagens coronafall härrör sig från smittor inom familjen och från utlandet. Nu uppmuntrar infektionsöverläkare Juha Salonen alla som inte fått första vaccindosen att vaccinera sig.

Nyhetsbild

Humlefestivalen är tillbaka – med lokala artister och konstnärer

NYKARELBY Efter en coronapaus ordnas Humlefestivalen igen. Arrangörerna väntar sig inte att behöva ställa in för att sjukvårdsdistriktet gått in i accelerationsfasen.

Nyhetsbild

VIDEO: Aten täcks av rök – folk uppmanas stanna inne

Brandröken ligger tjock över Greklands huvudstad Aten, där en okontrollerad skogsbrand rasar vidare norr om staden. Nu uppmanas stadsborna att stanna inomhus och stänga fönstren.

Nyhetsbild

Högsta coronasiffran under hela epidemin – 872 nya fall i Finland

Den 20 mars rapporterades Finlands senaste rekordsiffra, 856 nya fall. I dag är de nya coronafallen 16 fler.

Nyhetsbild

Allt fler barn och unga smittas av deltavarianten i Södra Österbotten

I Södra Österbottens sprids nu deltavarianten av coronaviruset snabbt i hemmen och bland ungdomar. Samtidigt tampas man med låg vaccinationsgrad bland unga personer.

Nyhetsbild

Sju nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

UPPDATERAD Incidensen stiger i Vasa sjukvårdsdistrikt som nu är tillbaka i epidemins accelerationsfas.

Nyhetsbild

Video: Hundratals bränder härjar i 40-gradigt Sydeuropa

Sydeuropa upplever just nu sin varmaste period på flera decennier där Grekland, Spanien och Turkiet med dödsoffer, förstörda hem och evakueringar.

Nyhetsbild

Nu är det för sent – tidsfristen att hitta gamla VLT- och Anvia-aktier har gått ut

Över 3000 pappersaktier saknas fortfarande. Tidsfristen för att registrera gamla borttappade telefonaktier har gått ut. Nu är det för sent att gräva i skrivbordslådor.

Nyhetsbild

Strålande Piazzollatolkningar – "sångsolisten Maria Ylipää är en fullfjädrad artist""

En musikalisk fullträff. Så beskriver recensenten Per-Håkan Jansson festspelskonserten där fem musiker tolkade Astor Piazzollas musik på sitt egna sätt.

Nyhetsbild

Mariah Hortans presenterar egna nyskrivna låtar

VASA Mariah Hortans uppträder på torsdagens Street jazz i Vasa tillsammans med sin kvartett.

Läs VBL digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande