Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Ytterligare en död efter skotten i Strasbourg

Tre människor dödades och ett tiotal personer skadades när Cherif Chekatt öppnade eld på en julmarknad i Strasbourg i Frankrike i tisdags. På fredagen avled en fjärde person som konstaterades hjärndöd efter attacken. Och på söndagen meddelade lokala myndigheter att en femte person avlidit av sina skador, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Nyhetsbild

Löfven sträcker åter ut handen till C och L

Statsminister Stefan Löfven höll sitt årliga jultal i S-fästet Avesta. Han fokuserade på motståndet mot högerextremism, och flirtade samtidigt med Centern och Liberalerna.– Vi socialdemokrater har alltid väldigt tydligt stått upp mot högerextrema krafter och vi har gjort det tillsammans med liberala krafter, säger han.

Nyhetsbild

Sparkad premiärminister tillbaka efter strid

Ranil Wickremesinghe är återigen Sri Lankas premiärminister, insvuren av president Maithripala Sirisena – den som tidigare sparkade honom och därmed utlöste en dramatisk politisk kris i landet.

Nyhetsbild

Avslöjade politiker vill ha skadestånd

Sex isländska politiker, däribland den tidigare statsministern Sigmundur David Gunnlaugsson, avslöjades med att håna metoo-rörelsen och en rörelsehindrad kvinnlig före detta parlamentariker när de satt på en bar i Reykjavik i november.

Nyhetsbild

Man i Hong Kong kastade ut sedlar från tak – greps av polisen

Människorna i ett arbetarområde i Hongkong gick i spinn i lördags när sedlar plötsligt regnade ner över dem. Nu har den unge entreprenör som låg bakom tilltaget gripits sedan han kört tillbaka till området i sin Lamborghini.

Nyhetsbild

Explosion på bar i Japan – 40 skadade

Över 40 människor har skadats i en explosion i en bar i staden Sapporo i norra Japan.Det är oklart vad som orsakade explosionen.

Nyhetsbild

Man skjuten i bostad i Stockholm

En man har skottskadats i Enskede i södra Stockholm. Det är oklart vilka skador den skjutne har fått.

Nyhetsbild

Tårgas och barn i tält vid USA:s södra gräns

Snart halvvägs i invandringshöken Donald Trumps första mandatperiod bor ensamkommande barn i tält i Texas öken. Och soldater bevakar den gräns som många fler försöker ta sig över.Hjälporganisationen Raices beskriver läget som ett hån skapat av Vita huset.

Nyhetsbild

Fortsatt förtroendetapp för Macron

Efter över en månad av protester från de så kallade Gula västarna minskar Frankrikes president Emmanuel Macrons popularitet ytterligare, enligt en ny undersökning.

Nyhetsbild

Löfven vill ha motstånd mot högerextremism

Statsminister Stefan Löfven (S) håller jultal i S-fästet Avesta i eftermiddag. I ryggen har han fredagens bakslag i riksdagen där han ratades som statsminister – den andra av sammanlagt fyra omröstningar som talmannen Andreas Norlén har att avverka innan han måste kalla till extra val.

Nyhetsbild

Klimatmötet väcker hopp – trots brister

En bra början men mycket återstår. Resultatet från FN:s klimatmöte i polska Katowice, ett regelverk för Parisavtalet från 2015, väcker hopp samtidigt som det kritiseras för att vara för vagt.

Nyhetsbild

Labour vill rösta om brexit före jul

Det brittiska oppositionspartiet Labour planerar att göra allt man kan för att få till en parlamentsomröstning om premiärminister Theresa Mays brexitavtal med EU i nästa vecka. Enligt Mays Konservativa parti kommer det att ta betydligt längre tid än så.

Nyhetsbild

FN vill se trovärdig utredning om Khashoggi

UTRIKES FN:s generalsekreterare António Guterres efterlyser en ordentlig utredning, som går att lita på, av mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Nyhetsbild

Nu glimrar mosaiken i Födelsekyrkan i Betlehem

UTRIKES I århundraden har den varit övertäckt med sot – och på sistone dessutom dold av byggställningar. Men lagom till jul är den berömda mosaiken i Födelsekyrkan, byggd över den grotta där det sägs att Jesus föddes, färdigrestaurerad.

Nyhetsbild

Rekorddiamant hittad i Kanada

UTRIKES En 552 karat stor gul diamant har hittats i nordvästra Kanada.

Nyhetsbild

Lilla julbocken i Gävle sattes i brand – en gripen

UTRIKES Någon satte eld på den lilla julbocken i Gävle under natten, skriver SVT Nyheter. Polisen var dock snabbt på plats och kunde släcka branden.

Nyhetsbild

Tre ton elefantbetar hittade i container

UTRIKES Ett jättebeslag av elefantbetar har gjorts i Phnom Penh i Kambodja.

Nyhetsbild

Genua får ny bro inom ett år – utredning av brokollapsen fortsätter

UTRIKES Italienska Genua kommer att ha en ny bro inom ett år, säger borgmästaren Marco Bucci i samband med att staden börjar riva resterna av den bro som rasade i somras.

Nyhetsbild

EU ber Turkiet avstå invasion i Syrien

UTRIKES EU:s utrikeschef Federica Mogherini vädjar till Turkiet att inte inleda en militärinsats i områden i nordöstra Syrien som den kurdisk-arabiska alliansen SDF kontrollerar. Även USA har varnat för en intervention.

Nyhetsbild

Överenskommelse nådd på FN:s klimatmöte

UTRIKES Sent på lördagskvällen nådde världens länder fram till en överenskommelse på FN:s klimatmöte i Katowice i Polen.

Nyhetsbild

Kosovo bildar armé – Serbien ser det som en provokation

UTRIKES Spänningarna mellan länderna Kosovo och Serbien växer. Kosovos parlament bildar en förhandlingsgrupp för att lösa konflikterna med Serbien.

Nyhetsbild

Forskning: Räven är en allt vanligare gäst i städer

Räven verkar trivas fint i Wien. Mellan 2010 och 2015 har 1 179 rävrapporteringar gjorts i den österrikiska huvudstaden, enligt en ny studie.

Nyhetsbild

Fyra saknas efter helikopterkrasch

UTRIKES Fyra människor befaras döda efter att en räddningshelikopter kraschat i ett bergigt område nära staden Porto i Portugal.

Nyhetsbild

Så hanterar du klapparnas vett och etikett

Släkt och familj är samlade kring granen, och alla förväntar sig klappar. Men måste man verkligen ge till varenda en? Och är det okej att strunta i klapparna utan att framstå som en snåljåp? – Viktigast är att man ger av rätt anledning, säger  den rikssvenska etikettexperten Mats Danielsson.

Nyhetsbild

Strasbourgskyttens familjemedlemmar friges

Fyra familjemedlemmar till den misstänkte skytten i Strasbourg har släppts fria, enligt franska åklagare. Fortfarande hålls tre personer som stod nära Cherif Chekatt frihetsberövade.

Nyhetsbild

Färre deltog i protesterna i Frankrike

Proteströrelsen Gula västarna samlades i centrala Paris och på andra håll i Frankrike för en femte helg av demonstrationer.Men demonstranterna var betydligt färre än vid tidigare protester.

Nyhetsbild

USA:s inrikesminister nästa topp som lämnar

USA:s inrikesminister Ryan Zinke lämnar regeringen vid årsskiftet efter två år på posten. Beskedet kom i ett av president Donald Trumps tweets på lördagen.

Nyhetsbild

Säpo förhindrade nytt terrordåd i Sverige

Säkerhetspolisen gjorde ett tillslag mot ett uzbekiskt nätverk i våras och förhindrade därmed sannolikt ett nytt terrordåd i Sverige, enligt myndighetschefen Klas Friberg, skriver Svenska Dagbladet.

Nyhetsbild

Över 4 400 år gammal gravkammare hittad

Egyptiska arkeologer har hittat en över 4 400 år gammal gravkammare för en kunglig överstepräst i ett pyramidkomplex i Sakkara söder om Kairo.

Nyhetsbild

Våra förfäder led av inavel och föddes med missbildningar

Istidens människor levde enormt hårda liv. De var tvungna att klara det kalla klimatet, gå i närstrid med mammutar och hotades av stora rovdjur. Men ett ännu värre problem var att de led av svåra missbildningar.

Nyhetsbild

Australien erkänner västra Jerusalem som Israels huvudstad

Australien erkänner västra Jerusalem som Israels huvudstad. Landet kommer däremot att avvakta med att flytta sin ambassad från Tel Aviv, meddelar premiärminister Scott Morrison.

Nyhetsbild

Flera gripna under nya protester i Frankrike

Proteströrelsen Gula västarna har samlats i centrala Paris och på andra håll i Frankrike för en femte helg av demonstrationer.Runt 60 personer har gripits i Paris – men hittills ser det ut att gå lugnare till än vid tidigare protester.

Nyhetsbild

Fortsatt oenigt på klimatmötet i Polen

FN:s klimatmöte i Katowice i Polen kan vara på väg att närma sig ett slut – men ända in i det sista strider länderna om vissa frågor.

Nyhetsbild

Talmannen fortsätter samtal med de svenska partiledarna

Efter det att Stefan Löfven (S) på fredagen ratades av riksdagen som statsminister har talmannen Andreas Norlén oförtrutet jobbat vidare för att Sverige ska få en ny regering.

Nyhetsbild

Serbien och Nato mullrar mot Kosovo

Serbien och Nato morrar sedan parlamentet i Kosovo har röstat för att landet ska bilda en egen armé, rapporterar AFP.Serbiens president Alexandar Vucic kräver att FN:s säkerhetsråd i ett extrainkallat möte tar upp frågan.

Nyhetsbild

Professorsanställning i Umeå får backning

Anställningen av en professor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå måste göras om, enligt ett beslut från överklagandenämnden för högskolan.

Nyhetsbild

"Västra Jerusalem är Israels huvudstad"

Australien erkänner västra Jerusalem som Israels huvudstad. Landet kommer däremot att avvakta med att flytta sin ambassad från Tel Aviv, meddelar premiärminister Scott Morrison.

Nyhetsbild

Trump utser Mulvaney till stabschef

USA:s president Donald Trump har utsett Vita husets budgetchef Mick Mulvaney till tillförordnad stabschef. "Jag ser fram emot att jobba med honom i hans nya roll när vi fortsätter att göra Amerika stort igen", twittrar presidenten.

Nyhetsbild

Medan stjärnorna föds och dör

Forskare har lyckats studera hur en stjärna föds alldeles intill en annan, äldre, stjärna. Stjärnan föddes ungefär på samma sätt som vår egen jord en gång bildades.

Nyhetsbild

Cohen: Trump beordrade utbetalningar

USA:s president Donald Trump fattade personligen beslut om utbetalningarna till två kvinnor för att undvika en sexskandal inför valet 2016 – och kände till att detta inte var enligt reglerna.

Nyhetsbild

Tiotusentals på flykt i oroligt Niger

Våldet i västra Niger har tvingat fler än 52 000 människor på flykt sedan årsskiftet, skriver FN-organet UNHCR i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Inte längre bara män och kvinnor i Tyskland

Tysklands parlament ger grönt ljus till möjligheten att varken benämnas som man eller kvinna i officiella dokument, utan i stället som ett tredje kön.

Nyhetsbild

Sonen får inte heta MacGyver i förnamn

En mamma i Umeå som förmodligen snöat in på en viss amerikansk tv-serie vill döpa sin son till MacGyver, skriver Folkbladet.

Nyhetsbild

Nigeria sparkar ut Unicef från orolig region

Nigerias militär sparkar ut FN:s barnfond Unicef från de krigshärjade nordöstra delarna av landet.

Nyhetsbild

FN planerar skicka observatörer till Jemen

FN planerar att skapa ett "robust övervakningssystem" med observatörer på plats i Jemen för att se till att fredsavtalet följs.