Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Omskriven giftmordsprocess går vidare

Rättsprocessen mot de två kvinnor som anklagas för att ha giftmördat halvbrodern till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un – Kim Jong-Nam ska gå vidare, meddelar en malaysisk domare.

Nyhetsbild

Över 200 tidningar i ledarprotest mot Trump

"Vi är inte folkets fiende."Så säger Marjorie Pritchard, biträdande redaktionschef på tidningen The Boston Globe, som dragit i gång en protestaktion mot president Donald Trumps återkommande attacker mot medier. Över 200 nyhetsmedier i USA väntas delta under torsdagen.

Nyhetsbild

Svenska riksdagsvalet börjar i dag – för utlandssvenskarna

Svenska medborgare utomlands får börja förtidsrösta redan i dag. Över en halv miljon svenskar bor utomlands och av dessa får cirka 165 000 rösta – motsvarande 2,2 procent av samtliga som är röstberättigade i valet i Sverige.

Nyhetsbild

Trump drar in säkerhetsklassning för kritiker

Donald Trump drar in säkerhetsklassningen för John Brennan. Brennan var CIA-chef under president Barack Obamas tid vid makten och har vädrat kritik mot den nuvarande amerikanske presidenten.

Nyhetsbild

En person gripen i Turkiet för bilbränder i Sverige

En ung man har gripits i Turkiet misstänkt för inblandning i bilbränderna i Västsverige. Ytterligare två personer sitter anhållna misstänkta för bränder vid Frölunda torg. Samtidigt vill en polischef att brottslingar ska kunna portas från sina egna bostadsområden.

Nyhetsbild

Trump drar in säkerhetsklassning för kritiker

Donald Trump drar in säkerhetsklassningen för John Brennan. Brennan var CIA-chef under president Barack Obamas tid vid makten och har vädrat kritik mot den nuvarande amerikanske presidenten.

Nyhetsbild

Undantagstillstånd utlyst efter broraset – 39 personer omkom

Italien utlyser ett tolv månader långt undantagstillstånd i Genua med anledning av brokatastrofen, meddelar premiärminister Giuseppe Conte. Åtgärden vidtas bland annat för att frigöra pengar ur en nödfond, skriver nyhetsbyrån AFP.

Nyhetsbild

Ytterligare 25 dödsoffer i indiska monsunregn

Ytterligare minst 25 människor har dött till följd av de kraftiga monsunregnen i Indien, vilket gör att antalet dödsoffer nu är uppe i 67 människor, meddelar landets katastrofmyndighet. Över 50 000 har tvingats fly sina hem.

Nyhetsbild

Italiens regering jagar ansvariga efter broraset

Allt från EU:s budgetregler till privatiseringen av vägunderhållet står i skottlinjen i de italienska toppolitikernas jakt på någon att ställa till svars efter brokollapsen i Genua. – Det är väldigt många som pekar finger på andra just nu, konstaterar professorn Lucia Naldi.

Nyhetsbild

Okänd pterosaurie hittad i Utah – vingspannet var 1,5 meter brett

Paleontologer i Utah har hittat en tidigare okänd variant av pterosaurie. Det fossila skelettet tros dessutom vara det mest kompletta hittills av de ovanliga flygande varelserna.

Nyhetsbild

1 av 14 har lämnat Venezuela – största orsaken är brist på mat

Ungefär var 14:e invånare har flytt det krisdrabbade Venezuela. 2,3 miljoner av de 33 miljoner invånarna har enligt FN:s beräkningar gett sig av.

Nyhetsbild

Ungern vill stoppa genusutbildning

Ungerns regering vill stoppa den statliga finansieringen av genusstudier vid lärosätena, ett led i omstöpningen av det intellektuella och kulturella klimatet i landet i mer konservativ riktning. Universiteten protesterar mot inskränkningar i den akademiska friheten.

Nyhetsbild

Syndabockar jagas efter italienska broraset

Italienska politiker försöker reda ut vem som bär skulden för katastrofen i Genua. Inrikesminister Salvini antyder att EU:s budgetregler har förhindrat nödvändiga investeringar i infrastruktur. Regeringspartnern Femstjärnerörelsen riktar i sin tur in sig på privatiseringen av vägunderhållet.

Nyhetsbild

Fox News: Danmark är inte Venezuela

Det amerikanska tv-ankaret Trish Regan på kanalen Fox News förtydligar nu vad hon menade med sitt inslag där Danmark jämfördes med Venezuela och där danskarna framställdes som ett folk som varken vill jobba eller studera.

Nyhetsbild

Minst 35 döda i katastrofala brokollapsen i Genua

I strålkastarljus har sökandet efter överlevande pågått hela natten runt den kollapsade Morandibron i Genua. Dödssiffran har stigit till 35 döda, och det kan vara ännu fler.

Nyhetsbild

Giftalger orsakar massdöd längs Floridakusten

Ett bälte med giftiga, blommande rödalger utanför Florida har tagit död på tonvis med fisk och fått turisterna att fly stränderna längs drygt 20 mil kust i den sydvästra delen av den amerikanska delstaten.

Nya bilbränder i västra Sverige i natt

Strax efter midnatt sattes en bil i brand i Mölndal utanför Göteborg. Bara minuter senare gick larmet igen – den här gången en bilbrand på Norrby i Borås.

Nyhetsbild

Okänd pterosaurie hittad i USA

Paleontologer i Utah i USA har hittat en tidigare okänd variant av pterosaurie. Det fossila skelettet tros dessutom vara det mest kompletta hittills av de flygande varelserna.

Nyhetsbild

Sökande i mörker efter överlevande i broras

I nattmörkret fortsätter letandet efter överlevande bland tusentals ton med betong från den bro som rasat i italienska Genua. De döda räknas i tiotal och landets regering skyller olyckan på eftersatt infrastruktur.

Nyhetsbild

Palestinier får post – efter åtta år

Israel låter nu tio ton med brev och paket, som beslagtagits i upp till åtta år, gå till postverket på den palestinska Västbanken.

Nyhetsbild

300 präster beskylls för sexövergrepp på barn

En stor utredning har funnit trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn utförda av fler än 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Fler än 1 000 offer har identifierats – men det lär finnas fler.

Nyhetsbild

Inspelningar och Trump-tweet om hund upprör

Oron sprider sig i Washington DC för att en sparkad presidentmedarbetares inspelade samtal inte är de enda som kan bli offentliggjorda. Upprördheten är också stor för att Donald Trump kallat sin före detta anställde för en "hund".

Nyhetsbild

EU hotar Polen med domstol efter att domarnas pensionsålder sänktes

EU-kommissionen trappade på tisdagen upp de juridiska hoten mot Polen i ljuset av de kontroversiella rättsreformer som det styrande partiet Lag och rättvisa (PIS) infört.

Nyhetsbild

Elefanter har särskild gen som dödar cancerceller

Elefanter är nästan immuna mot cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än vad människor har. Orsaken är att elefanterna har lyckats väcka upp en gen som är död hos andra däggdjur. Genen dödar effektivt alla cancerceller.

Nyhetsbild

Bilkrasch i London är misstänkt terrordåd – 29-årig man gripen

Tre personer har skadats sedan en 29-årig bilförare kraschat in i en säkerhetsbarriär utanför det brittiska parlamentet i London. Polisen utreder händelsen som en misstänkt terrorhandling.

Nyhetsbild

Dödstalet befaras stiga efter broras – "De skyldiga ska få betala"

Tiotals människor har dött i brokollapsen i italienska Genua.– De skyldiga ska få betala, säger landets transportminister, som skyller på eftersatt infrastruktur.

Nyhetsbild

Röda Korset: Minst 35 fordon störtade då bron i Genua rasade

Minst 35 fordon var inblandade i brokollapsen i Genua i Italien, uppger italienska Röda Korset för TT. Dödstalet stiger, men fyra personer har hittats vid liv i rasmassorna.

Nyhetsbild

Två anhållna för grov mordbrand – polisen beredd på nya oroligheter

Två personer har gripits och anhållits efter bilbränderna i Västsverige och fler gripanden väntas. Polisen tror att bränderna kan vara organiserade via sociala medier. Nu tar man höjd för att nya bränder kan uppstå under tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Hög motorvägsbro rasade i Italien – oklart hur många som föll ner i gapet

UPPDATERAD 18:08 En motorvägsbro i Genua i nordvästra Italien har kollapsat. Chefen för den lokala ambulanstjänsten säger till nyhetsbyrån Adnkronos att det finns "tiotals dödsoffer". Minst 22 människor har dött i broraset, säger Italiens biträdande transportminister Edoardo Rixi i en intervju.

Nyhetsbild

Turkisk-rysk vrede över USA-sanktioner – Lavrov spår att dollarn förlorar sin betydelse

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, på besök i Turkiet, beskriver de nya amerikanska sanktionerna mot Ankara och Moskva som illegala.

Nyhetsbild

Varning för havstulpaner i Östersjön – stor risk i vattnen kring Åland

Båtar förtöjda i Östersjön riskerar att drabbas av angrepp från havstulpaner de närmaste veckorna. Nu varnar Svenska båtunionen båtägarna, så att de ska hinna tvätta bort kräftdjuren innan de växer sig fast på skroven.

Nyhetsbild

Tiotals bilar i lågor i Sverige – oklart vem som står bakom

Boende i områdena Frölunda, Hjällbo, Eriksbo och Kronogården i Göteborg och Trollhättan fick se flera bilar stickas i brand under kvällen. Vittnen har sett maskerade ungdomar springa från platserna.

Nyhetsbild

Bilkraschen i London utreds som misstänkt terrordåd

UPPDATERAD KL 13 Polisen utreder händelsen utanför det brittiska parlamentet, då flera personer skadades av en bilförare, som en misstänkt terrorhandling.

Nyhetsbild

Sparkad Trump-medarbetare rör om i Vita huset

Omarosa Manigault Newman, tidigare tjänsteman i Vita huset, är det stora samtalsämnet i USA sedan hon publicerat inspelningar inifrån landets högsta ledning. Inför släppet av sin nya bok har hon även anklagat president Trump för rasism.

Nyhetsbild

Misstänkt barnamord i Umeå – kvinna och man anhållna

En kvinna och en man är anhållna misstänkta för mord sedan ett barn i ettårsåldern hittats dött i Umeå. Barnet hittades på söndagseftermiddagen, skriver Västerbottens-Kuriren.

Nyhetsbild

Rapport: Fler hjälparbetare dödas i konfliktområden

Attacker mot hjälparbetare i konfliktområden ökar kraftigt. 2017 dödades närmare 140 hjälparbetare världen över, visar en ny rapport. Sydsudan är det farligaste landet.

Nyhetsbild

Där är det härligast i världen att leva

För första gången ligger världens trevligaste storstad i Europa. I alla fall enligt The Economists lista, där Wien nu petat ner Melbourne från tronen.

Nyhetsbild

Kuba börjar skriva om grundlag

Kuba har inlett en allmän "konsultation" inför omdaningen av landets konstitution. Under fyra månaders tid ska 35 000 möten hållas för att fastställa ett grundlagsförslag, som sedan ska godkännas i ett val i februari.

Nyhetsbild

Flera bilar i lågor i Göteborg

Flera bilbränder startade under kvällen runt om i Göteborg, skriver Göteborgs-Posten.

Nyhetsbild

Många skadade i bussolycka utanför London

41 personer har skadats i en bussolycka på en motorväg strax sydost om London, rapporterar brittiska medier.

Nyhetsbild

Nästan 400 skadade på spansk musikfestival

Hundratals personer skadades under en musikfestival i kuststaden Vigo i Spanien när en del av en strandpromenad kollapsade.

Nyhetsbild

Våldsman kraschade flygplan i sitt eget hus

En man i Payson, i den amerikanska delstaten Utah, hade just släppts på fri fot efter en misstänkt kvinnomisshandel när han tog ett flygplan och kraschade det rakt ned i sin egen villa.

Nyhetsbild

Argentinas ex-president avfärdar anklagelser

Argentinas tidigare president Cristina Fernández de Kirchner framträdde i domstol på måndagen och avfärdade anklagelserna om omfattande korruption under hennes regering.

Nyhetsbild

FN: 20 000–30 000 IS-medlemmar i Irak/Syrien

Islamiska staten (IS) är till stora delar besegrad, och få ansluter sig numera till terrorrörelsen. Ändå finns 20 000–30 000 IS-medlemmar kvar i Syrien och Irak, enligt FN:s rapportörer.

Nyhetsbild

Indiska teodlares situation väcker kritik – en stor del får urusel lön

Indiens teindustri är världens näst största, och sysselsätter 3,5 miljoner människor. Flera arbetsrättsorganisationer har dock larmat om usla förhållanden för många av dem.