Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Expert på Syrienkonflikten: Taktpinnen är nu i Putins händer

Det sköra eldupphöret i nordöstra Syrien har redan brutits flera gånger. Inte så förvånande, tycker bedömare – avtalet saknade ju en av konfliktens avgörande röster. – Vad som händer i Syrien dikteras inte längre av USA, utan av Ryssland, säger Bitte Hammargren.

Nyhetsbild

Barcelonas gator fylls av demonstranter – polisen står beredd

Drygt en halv miljon människor deltar i en stor manifestation i den katalanska huvudstaden på fredagen för att protestera mot domarna mot flera separatistledare.

Nyhetsbild

Minst 62 döda i moskédåd i Afghanistan – ännu fler kan finnas under nedrasat tak

62 personer har dödats av en bomb som exploderade under fredagsbönen i Afghanistan. Dådet utfördes samtidigt som FN konstaterar att våldsnivån i landet för närvarande är "oacceptabel".

Nyhetsbild

Jennifer Granqvist befinner sig mitt i ett kokande Barcelona – "Extremt oroligt i kväll"

VIDEO Efter fyra dagars protester förbereder sig Barcelona för fredagens jättedemonstration. Jennifer Granqvist från Jakobstad säger att det råder spänd stämning i staden.

Minst 29 döda i bombdåd i moské i Afghanistan – "Det kan finnas fler offer under rasmassorna"

Minst 29 människor har dödats och över 100 skadats i ett bombdåd i provinsen Nangarhar i östra Afghanistan, enligt lokala myndigheter.

Nyhetsbild

Fem civila döda i turkiskt anfall

Ett turkiskt anfall har dödat fem civila nära gränsstaden Ras al-Ayn i nordöstra Syrien, enligt oppositionella syriska människorättsobservatoriet SOHR.

Nyhetsbild

Puigdemont hos belgiska myndigheter

Kataloniens förre regionpresident Carles Puigdemont, som lever i exil i Belgien, har infunnit sig hos landets myndigheter för att formellt informeras om den arresteringsorder som Spaniens högsta domstol utfärdat för honom.

Nyhetsbild

Protestmarscher närmar sig Barcelona

Efter fyra dagars protester förbereder sig Barcelona för fredagens demonstrationer. Flera vägar har stängts av och flyg har ställts in medan fem stora protestmarscher sakta närmar sig den katalanska huvudstaden.

Nyhetsbild

Boris Johnsons avtal illa ute – nej från nordirländska unionistpartiet DUP

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson söker desperat efter stöd för sitt nya brexitavtal. Men nordirländska DUP – vars röster kan bli avgörande – vägrar att vika sig.

Nyhetsbild

Ny beskjutning i Syrien – trots eldupphör

Skottlossning och explosioner fortsätter längs den syriska gränsen till Turkiet, enligt Reuters utsända. Detta trots en överenskommelse om ett eldupphör som inte imponerar EU.

Nyhetsbild

Ingen enighet om fler länder i EU

Nordmakedonien och Albanien lär få vänta ett tag till på att börja förhandla om EU-medlemskap. Frankrike vägrar att ge grönt ljus.

Nyhetsbild

Expert: Johnson kan bli enormt populär

Om Boris Johnson ror sitt brexitavtal i land kan han bli enormt populär hos folket, enligt Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid University of Cambridge. – Han kommer att ses som premiärministern som levererade brexit, säger hon.

Barcelona laddar för jättedemonstrationer

Efter fyra dagars protester förbereder sig Barcelona för fredagens stora demonstrationer. Lugnet såg ut att återvända till staden, men torsdagen avslutades med nya bråk och brända kaféstolar på Las Ramblas.

Nyhetsbild

Amnesty: Krigsbrott under offensiven i Syrien

"Allvarliga kränkningar och krigsförbrytelser, inklusive summariska dödanden och olagliga attacker". Amnesty International brännmärker de turkiska styrkorna och deras allierade syriska rebellgrupper för övergrepp under offensiven mot kurdiska styrkor i nordöstra Syrien.

Nyhetsbild

Turkiet med på villkorat eldupphör i Syrien

Turkiet har gått med på ett slags villkorat eldupphör i norra Syrien där den turkiska militären pausar offensiven – medan de kurdiska styrkorna får en tidsfrist för att dra sig tillbaka."Miljontals liv kommer att räddas!", skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

Nyhetsbild

Turkiet kan gå med på vapenvila – om kurder retirerar

Turkiet har gått med på en form av vapenvila i norra Syrien, enligt USA. Villkoret är dock att den turkiska militären pausar invasionen – medan kurderna får en tidsfrist för att dra sig tillbaka.

Nyhetsbild

Torvalds om sannolikheten att brexitavtalet godkänns – "Britterna har inte huvudet inställt på att tänka kompromisser"

Om Boris Johnson inte får majoritet för brexitavtalet i brittiska parlamentet så måste han bara låta det smälla, säger EU-parlamentariker Nils Torvalds.

Nyhetsbild

Syrisk flykting i Irak: Trump svek oss och världen tittade på

Tusentals personer har flytt Turkiets offensiv i norra Syrien till grannlandet Irak. 20-årige Joumana Akram berättar att hon betalade en människosmugglare för att ta henne och hennes barn till Irak.

Nyhetsbild

Kurder vill evakuera – inget eldupphör nära i Syrien

Många människor tvingas lämna sina hem i en ny flyktingvåg i Syrien till följd av Turkiets offensiv de senaste dagarna och kurderna vill evakuera civila.

Nyhetsbild

Brexithinder kvar fast EU-ledare säger ja – brittiska parlamentet röstar på lördag

I sista stund har EU och Storbritanniens regering nått en uppgörelse om brexit. Båda sidor är nöjda, men det största hindret återstår. På lördag kan avtalet stoppas av det brittiska parlamentet.

Nyhetsbild

Labourledaren Jeremy Corbyn till partiets parlamentsledamöter: Rösta nej

Labourledaren Jeremy Corbyn uppmanar partiets parlamentsledamöter att rösta nej till den uppgörelse om brexit som EU och Storbritanniens regering kommit överens om.

Nyhetsbild

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier: Nordirland en "ingångspunkt" till EU:s marknad

Nordirland kommer att vara kvar i Storbritanniens tullområde, men också vara en "ingångspunkt" till EU:s inre marknad, berättar Michel Barnier.

Nyhetsbild

Storbritannien och EU har enats om brexituppgörelse – Johnson: Säker på att avtalet ratificeras

EU och Storbritanniens regering har nått en uppgörelse om brexit. "När vilja finns, finns det en uppgörelse – och vi har en!", skriver EU:s Jean-Claude Juncker. "Vi har ett fantastiskt nytt avtal", kommenterar premiärminister Boris Johnson.

Nyhetsbild

Många tvister på toppmöte i Bryssel

EU:s stats- och regeringschefer har även andra tvisteämnen, förutom brexit, att strida om vid veckans toppmöte i Bryssel. Vitt skilda åsikter råder om storleken på nästa långtidsbudget. Och Frankrike vägrar gå med på förhandlingsstart för framtida nya medlemmar.

Nyhetsbild

Bakslag för Boris Johnson – parti nobbar hans avtal

Ett nytt brexitavtal kan bli klart i Bryssel under torsdagen. EU och Storbritannien uppges vara nära, men hemma i London ser det tuffare ut.

Nyhetsbild

Kataloniens president fördömer våldet

Tredje dagens protester i Katalonien urartade i nya våldsamma sammandrabbningar. Regionens president Quim Torra uppmanar nu till ett slut på våldet. – Det finns ingen anledning eller rättfärdigande för att bränna bilar eller annan vandalism, säger han.

Nyhetsbild

Ett nytt brexitavtal kan bli klart i dag

EU och Storbritannien uppges vara nära ett brexitavtal, men hemma i London vill Labourledaren sätta krokben för brexit inom några veckor.

Nyhetsbild

Trump: Kurderna är inga änglar

Kurderna är inga änglar, säger president Donald Trump, och tonar ned hotet som den turkiska invasionen i nordöstra Syrien innebär för USA:s tidigare allierade.

Nyhetsbild

Hade barn i bagageutrymmet – dömd till fem år

En kvinna i Frankrike har dömts till fem års fängelse efter att ha hållit sin lilla dotter gömd i nästan två år, huvudsakligen i bagageutrymmet på en bil.

Nyhetsbild

Inget brexitavtal än i dag – oklart hur och när förhandlingarna slutar

Nära, nära, men ännu inte riktigt där.Ett nytt brexitavtal mellan EU och Storbritannien kan bli klart på torsdagen efter intensiva förhandlingar i både Bryssel och London. Uppdaterad 21.52.

Nyhetsbild

Syriska kurder söker skydd i Irak

Uppemot 500 syriska kurder uppges ha tagit tillflykt till den autonoma regionen Irakiska Kurdistan till följd av de senaste dagarnas strider i norra Syrien.

Nyhetsbild

Tusk: Brexitbesked kan komma inom timmar

Premiärminister Boris Johnson kämpar på två fronter för att få stöd för sitt brexitavtal: dels med de mest hårdföra brexitanhängarna och nordirländska DUP, dels med de kvarvarande EU-länderna. Ett besked om när brexit kommer att ske kan komma innan dagens slut, enligt EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk.

Nyhetsbild

Erdogan utesluter samtal med kurder

Recep Tayyip Erdogan är inte intresserad av att förhandla med den kurdiska milisen i norra Syrien. – Det har aldrig hänt i Turkiets historia att staten sitter vid samma bord som en terrororganisation, säger presidenten under ett tal i parlamentet, där han råder kurderna att dra sig tillbaka från området.

Nyhetsbild

Källor: USA i hemlig cyberattack mot Iran

USA har i hemlighet utfört en cyberattack mot Iran, säger två källor till Reuters. Cyberattacken skedde kort efter drönarattackerna mot två oljeanläggningar i Saudiarabien, enligt uppgifterna.

Nyhetsbild

Parterna närmare varandra i brexitfrågan – i dag återupptas förhandlingarna

Förhandlare från Storbritannien och EU återgår nu under förmiddagen till intensiva förhandlingar om ett utkast till ett avtal för Storbritanniens utträde ur EU.

Nyhetsbild

Erdogan: Vi kommer inte att utlysa vapenvila

UPPDATERAD Recep Tayyip Erdogan är inte oroad över USA:s sanktioner mot landet, och kommer inte att utlysa vapenvila i nordöstra Syrien. Det säger den turkiske presidenten till inhemsk media.

Nyhetsbild

Warren i skottgluggen i demokraternas debatt

Donald Trump. Syrien. Riksrättsprocessen. Vapenkontroll. Och skatter. Ämnena var de väntade när Demokraternas tolv aspiranter att bli presidentkandidat debatterade i Ohio.

Nyhetsbild

Kina reagerar på amerikanskt lagförslag

Kinas utrikesdepartement motsätter sig "kraftigt" de lagförlag USA:s representanthus röstat för, som stödjer Hongkongs demonstranter.

Nyhetsbild

Isolerad nederländsk familj väntade på jordens undergång i nio år

I nio år har en familj levt isolerad i en källare på en gård i Nederländerna, i väntan på jordens undergång. Fallet blev känt sedan den äldste brodern bett om hjälp på en bar.

Nyhetsbild

Nya tillslag mot oppositionella i Ryssland – "De skyddar korrupta tjänstemän"

Ryska utredare har slagit till mot oppositionens kontor runt om i Ryssland. Razziorna är det senaste draget för att öka pressen på oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och hans anhängare.

Nyhetsbild

Val i Moçambique sätter freden på prov – 4.000 ska kontrollera att allt går rätt till

Moçambikiska väljare går till val som prövar landets två månader gamla fredsavtal. Oppositionen, den tidigare gerillarörelsen, förväntar sig någon form av framgång.

Nyhetsbild

Bidens son Hunter: Inga felsteg, men dåligt omdöme

Den amerikanske presidentkandidaten Joe Bidens son Hunter Biden nekar till att ha gjort något otillåtet i Ukraina – men säger sig ha missbedömt hur det kunnat utnyttjas av hans pappas politiska motståndare.

Nyhetsbild

Svårt jobb för hjälparbetare i nordöstra Syrien – "Det här är vår mardröm"

Hjälporganisationer som är verksamma i nordöstra Syrien pressas av de tilltagande striderna. – Vi fortsätter att hjälpa människor i området. Men det är en komplex miljö att operera i, säger FN-organet Unochas talesperson Jens Laerke till TT.

Nyhetsbild

Jennifer Granqvist framme i oroligt Barcelona: Vi blev tillsagda att kliva av bussen

Jennifer Granqvist drog en lättnadens suck när allt verkade lugnt på flygfältet i Barcelona. Men närmare centrum väntade oroligheterna.

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Hur når man självständighet?

UTRIKES Fredliga demonstrationer som urartar i våld ger sympati för Katalonien. Men det leder inte automatiskt till självständighet.