Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Isbjörnen Tongki dog i väntan på bättre liv

Sydkoreas sista isbjörn Tongki har dött – bara veckor innan ett bättre liv väntade i Storbritannien. Trångt och svettigt i Sydkoreas fuktiga klimat levde Tongki i sin ensamhet sedan hans sista kamrat gick bort för tre år sedan.

Nyhetsbild

Svårt att ingripa mot trimmade mopeder – tillåtet att sälja, förbjudet att köra

När trimmade mopeder säljs via internetsajter kan polisen inte ingripa, trots att det är förbjudet att köra trimmad moped ute i trafiken.

Nyhetsbild

Lisbeth Palme har avlidit

Lisbeth Palme, tidigare statsminister Olof Palmes änka, har avlidit efter en tids sjukdom, meddelar familjen.

Nyhetsbild

Tidning: Ljudupptagning bevisar otäck tortyr mot Khashoggi

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi hade precis färdigställt en artikel om vikten av pressfrihet i Mellanöstern – då försvann han på konsulatet i Istanbul. Samtidigt läcker nya, otäcka detaljer ut om hur det gått till när han ska ha mördats.

Nyhetsbild

Abort blir lagligt i Queensland i Australien

Queensland gör abort lagligt, efter ett beslut i parlamentet i Australiens mest konservativa delstat.

Nyhetsbild

Theresa May: Förläng brexitsamtalen med ett år

Enligt diplomatkällor är även EU:s chefsförhandlare Michel Barnier villig att lägga till tid. Båda uppger sig ha tilltro till att parterna kommer att komma fram till en lösning.

Nyhetsbild

Inget nytt från May om brexit

Storbritanniens premiärminister Theresa May bjöd inte på något nytt när hon mötte övriga EU-ledare om brexit.EU:s chefsförhandlare Michel Barnier manar till tålamod – och mer tid.

Nyhetsbild

Många frågor om Khashoggi – anonyma läckor ger svar

Det är oklart vad som har hänt journalisten Jamal Khashoggi sedan han gått in på det saudiska konsulatet i Istanbul. Många uppgifter om vad som hänt kommer från anonyma källor. Inte ens experterna vågar säga hur mycket man kan lita på.

Nyhetsbild

EU vill ha mer tid om brexit – gränsen till Irland är ödesfrågan

Varken genombrott eller sammanbrott är att vänta när EU:s stats- och regeringschefer talar brexit. – Vi är inte där än, säger chefsförhandlaren Michel Barnier och manar till lugn, tålamod – och mer tid.

Nyhetsbild

Många döda och tiotals skadade i skoldåd på Krimhalvön

Minst 17 personer har dödats och runt 40 skadats i ett attentat mot en skola i staden Kertj på Krimhalvön. Enligt inledande uppgifter har en av skolans elever gått runt i lokalerna och skjutit personer, för att sedan ta sitt eget liv.

Nyhetsbild

Säljakt väntar i kärnkraftsdamm – stödmatas med fisk

En säl har tagit sig in i kylvattendammen vid Oskarshamns kärnkraftverk. Nu försöker OKG fånga sälen i en bur, för att släppa ut den i Östersjön igen. Under tiden stödmatas den med fisk.

Nyhetsbild

Få förväntningar på kvällens brexitmöte i Bryssel

Varken genombrott eller sammanbrott är att vänta när EU:s stats- och regeringschefer talar brexit. Förväntningarna är låga på vad Storbritanniens premiärminister Theresa May har med sig till Bryssel. Flera ledare varnar allt mer för en skilsmässa utan avtal.

Nyhetsbild

Arton döda i attack på skola på Krim

Minst 18 människor har dödats och 40 skadats i en attack mot en skola i staden Kertj på Krim. Enligt de inledande uppgifterna är en student vid skolan som utfört attacken och sedan tagit sitt tagit sitt liv.

Nyhetsbild

Sju oväntade konsekvenser av brexit för britterna

Dyrare shopping, bubbeltrubbel, ingen pension eller Bloody Mary i baren. Vid sidan av storpolitiska konsekvenser finns också mer udda brexiteffekter – som riskerar att ställa till det i britternas vardag vid skilsmässan med EU.

Nyhetsbild

Låga förväntningar på toppmöte om brexit

Nu ska EU och Storbritannien enas om brexit. Så var det tänkt i alla fall. Inför dagens toppmötesmiddag i Bryssel väntas ändå inget genombrott – och kanske inte ens ett beslut om när nästa avgörande stund ska utlysas.

Nyhetsbild

Minst 29 döda i orkanen Michael

Sökandet efter hundratals saknade efter orkanen Michael fortsätter. En vecka efter att stormen förstört hela samhällen i Florida har 29 människor bekräftats döda.

Nyhetsbild

Rekordvärme slår hårt mot alpina glaciärerna

Den globala uppvärmningen får också glaciärerna i Alperna att smälta. En femtedel av ismassan i Schweiz har försvunnit det senaste decenniet – och årets rekordsommar blev den värsta på länge, visar en ny rapport.

Nyhetsbild

Uppgift: Khashoggi styckades på konsulatet

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggis dödades och styckades för två veckor sedan inne i Saudiarabiens konsulat i Istanbul, uppger en turkisk myndighetskälla för tv-bolaget CNN.

Nyhetsbild

Häxor tar till svart magi mot Kavanaugh

Efter en turbulent utnämningsprocess har USA:s nye, kontroversielle HD-domare Brett Kavanaugh fått ett nytt problem på halsen. En grupp "häxor" planerar att lägga en besvärjelse på Kavanaugh, i protest mot utnämningen.

Nyhetsbild

Sommartiden kan bli evig – men tidszonen måste passa ihop med grannarna

Det är inte bara klimatförändringarna som stökar till årstiderna. Ett skarpt EU-förslag kan göra drömmar om evig sommartid sanna, åtminstone i Sverige.

Nyhetsbild

Kaljulaid kräver folkrättsliga spelregler för digitala aktörer

Estlands president Kersti Kaljulaid förespråkar ett internationellt folkrättsligt avtal som beaktar den digitala ekonomin. Kaljulaid presenterade sin vision i samband med ett affärsforum om artificiell intelligens på tisdagen.

Nyhetsbild

Google "måste överväga" en censurerad sökmotor för Kina

Google undersöker möjligheterna att ta fram en sökmotor anpassad för Kina – och kommunistregimens censur. Det måste övervägas med tanke på hur stor marknaden är, säger nätjättens vd.

Nyhetsbild

EU avvaktar om Polen och Ungern – villrådighet om vad som är rätt sätt

EU:s granskning av rättsläget i Polen ska gå vidare – men först i vinter. Vad gäller Ungern grubblas fortsatt på proceduren.

Nyhetsbild

Ecuador hotar konfiskera Assanges katt – "Ge den mat"

Håll efter din katt – annars konfiskerar vi den. Så lyder den ecuadorianska Londonambassadens ultimatum till Wikileaksgrundaren Julian Assange, som är bosatt på beskickningen sedan 2012.

Nyhetsbild

Fem heta brexitfrågor i Nordirland – svårt att skapa en skarpare gräns

Ingen annan fråga har varit så het i brexitsammanhang som gränsfrågan på Irland. Här är fem orsaker till hettan.

Nyhetsbild

EU:s chefsförhandlare Barnier: Brexit får ta den tid som krävs

Brexitförhandlingarna får ta den tid som behövs, konstaterar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier inför morgondagens tunga brexitmiddag i Bryssel.

Nyhetsbild

Kort samtal mellan Löfven och Kristersson

Moderatledaren Ulf Kristersson och S-ledaren Stefan Löfven har haft ett första samtal i Löfvens försök att sondera för en regering. Men mötet blev kort. Efter bara drygt 20 minuter lämnade Kristersson Sagerska huset bakvägen utan att möta journalisterna på plats.

Nyhetsbild

Spänningen stiger kring brexit

Spänningen stiger inför morgondagens tunga brexitmiddag i Bryssel.

Nyhetsbild

Stefan Löfven inleder sonderingar – "Det kommer inte att klaras upp med några snabba ryck"

Klockan har börjat ticka för Stefan Löfvens utmätta tid att sondera möjligheterna att få ihop en regering i Sverige.

Nyhetsbild

Skottfri helg i New York

New York upplevde en ovanligt lugn helg. Inte en enda rapport om skottlossning eller mord ägde rum, vilket är första gången på 25 år, uppger polisen.

Nyhetsbild

Trump vinner första seger mot Stormy Daniels

Den före detta porrstjärnan Stormy Daniels, som egentligen heter Stephanie Clifford, har åkt på ett bakslag i och med att en amerikansk domare avslagit hennes stämningsansökan mot USA:s president Donald Trump.

Nyhetsbild

Studie: Klimatförändring orsakar insektsdöd

Klimatförändringar pekas ut som orsaken bakom en drastisk minskning av insekter i Puerto Ricos regnskogar, enligt en ny studie.

Nyhetsbild

Rysk-ortodoxa kyrkan bryter med Konstantinopel

Den rysk-ortodoxa kyrkan klipper alla band till patriarkatet i Konstantinopel, sätet för ortodoxins främste andlige ledare i Istanbul. Detta i protest mot att Ukrainas ortodoxa kyrka ska erkännas som fristående.

Nyhetsbild

60 döda efter oljeolyckan i Nigeria

Den brand som uppstod i en oljeledning i sydöstra Nigeria på fredagen har nu krävt 60 liv, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Nyhetsbild

Sveriges landsbygdsminister Bucht nöjd med nya fiskekvoter i Östersjön

Större kvoter än väntat för torsken, men å andra sidan mindre för laxen. Det gör landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) nöjd med årets fiskekvoter för Östersjön. Och syndabockar får letas någon annanstans, anser ministern.

Nyhetsbild

Sällsynt runstensfynd i Uppland

Vid renoveringen av en kyrka norr om Uppsala gjordes ett sällsynt fynd – ett runstensfragment av kalksten. Trots att Uppland huserar hälften av landets runstenar har bara ett enda liknande fragment upptäckts i länet tidigare.

Nyhetsbild

Löfven: Hårt och långdraget arbete krävs innan Sverige får ny regering

Socialdemokraternas Stefan Löfven tar över försöken att ge Sverige en ny regering. – Det kommer att kräva ett hårt och troligtvis långdraget arbete, säger han.

Nyhetsbild

Trump skickar Pompeo för att träffa Salman

Den saudiske kungen Salman förnekar all vetskap om vad som hänt journalisten Jamal Khashoggi, säger USA:s Donald Trump efter att ha talat med honom. En grupp personer som antas vara utredare har klivit in i konsulatbyggnaden i Istanbul.

Nyhetsbild

Gisslantagare i Köln gripen och svårt skadad

En man som tog gisslan på centralstationen i tyska Köln övermannades och greps efter en polisinsats.

Nyhetsbild

Makedonienavtal kan hota grekisk regering

Osäkerheten kvarstår kring det avtal som innebär att Makedonien byter namn till Nordmakedonien. I Grekland hotar ett av regeringspartierna att bryta sig loss om saken går till parlamentarisk omröstning.

Nyhetsbild

May fortsatt hoppfull om brexit-avtal

Med bara två dygn kvar till veckans viktiga brexittoppmöte i EU hoppas Storbritanniens premiärminister Theresa May fortfarande på en lösning. Nordirländska unionistpartiet DUP säger sig föredra ingen uppgörelse alls, snarare än vad som nu ligger på bordet.

Nyhetsbild

Kvinna tagen som gisslan på stationen i Köln

En man har tagit en kvinna som gisslan på centralstationen i tyska Köln, rapporterar tyska medier. Flera polispatruller har kallats till platsen och en särskild insatsstyrka förbereder sig på en insats.

Nyhetsbild
1

Terrorattacken 22 juli förelås bli skolämne i Norge

Terrorattackerna 22 juli 2011 föreslås bli en del av den norska läroplanen från och med 2020, rapporterar NRK. Det är första gången en enskild händelse ges utrymme i en norsk läroplan.

Nyhetsbild

May talar om brexit i dag – stort missnöje i Nordirland

Med bara två dygn kvar till veckans viktiga brexittoppmöte i EU ska Storbritanniens premiärminister Theresa May tala om läget inför det brittiska parlamentet. Nordirländska unionistpartiet DUP säger sig föredra ingen uppgörelse alls om brexit, snarare än vad som nu ligger på bordet.

Nyhetsbild

13 döda i översvämningar i Frankrike

Minst 13 personer har omkommit i samband med översvämningar i sydvästra Frankrike. Floder har översvämmat gator i flera orter och vält bilar, förstört vägar och fått byggnader att kollapsa. Räddningshelikoptrar väntar på bättre väder för att kunna undsätta människor.