;

Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Unicef: Vi sviker världens fattigaste barn

Barn som är födda i världens fattigaste länder, de flesta i Afrika, står fortfarande inför en "alarmerande" hög risk för att dö. Risken kan vara 50 gånger så hög som för barn i de rikaste länderna, enligt en ny rapport från Unicef.

Nyhetsbild

Ovädret Gita ställer in flyg i Nya Zeeland

Flygbolaget Air New Zealand har ställt in alla sina flygningar till och från Nya Zeelands huvudstad Wellington, samtidigt som det tropiska ovädret Gita drar in över land.

Nyhetsbild

Turkiet: Katastrof om regimen går in i Afrin

Syrisk regeringstrogen milis väntas nå den kurdstyrda enklaven Afrin inom kort, rapporterar syriska medier.Turkiet varnar för en "katastrof" om syriska regeringsstyrkor skulle gå in i området, och att det skulle få konsekvenser för Damaskus.

IS: Finländsk man drunknade på turiststrand på Bali

En 36-årig finlänsk turist avled på en populär strand på den indonesiska ön Bali.

Nyhetsbild

Vampyrerna har unik bakterieflora i magen

De blodsugande vampyrerna i Central- och Sydamerika har en helt unik bakterieflora i magen – en effekt av deras högst speciella diet som kräver speciella skyddsmekanismer med tanke på att blod kan vara en riskabel föda.

Nyhetsbild

Kidnappade Johan Gustafsson skriver bok

Den 25 november 2011 kidnappades Johan Gustafsson under en motorcykelsemester genom Afrika plötsligt i Timbuktu av al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim. Efter 2 191 dagar i fångenskap släpptes svensken förra sommaren – och nu sätter Johan Gustafsson ord på sin turbulenta historia.

Nyhetsbild

Danska fiskare kastar tonvis med fisk i Östersjön

Fiskare i Danmark bryter mot EU-regler genom att kasta tillbaka tusentals ton småfisk i havet som ändå dör.

Nyhetsbild

Sökes: Nytt namn till Makedonien

Kan ett namnbyte på en flygplats och ett extra adjektiv lösa det infekterade bråket mellan två europeiska grannar? Makedoniens regering hoppas på det. Många greker håller inte med.

Franska regeringen vill öka vargstammen

2

Det är inte bara i Finland som vargfrågan väcker känslor. Trots protester från landets boskapsägare har den franska regeringen lagt fram en plan för att på fem år få stammen av vild varg att öka från dagens cirka 360 till 500.

Nyhetsbild

Kraschat plan inte hittat – avbrutet sökande

Vraket från flygplanet som störtade i Zagrosbergen i sydvästra Iran i söndags med 66 människor ombord har fortfarande inte hittats, rapporterar den iranska nyhetsbyrån Isna. Hårt väder gör att sökandet ännu en gång har avbrutits.

Nyhetsbild

Finländsk vapenlobbare dog under resa till Uganda – svensk man dog dagen innan

En svensk man hittades död i Kampala för två veckor sedan. Dagen efter gick en finsk man i samma ålder samma öde till mötes. Finländaren visade sig vara en affärsman som hade rest till staden med Finlands ex-minister Suvi Lindén. Fallet har fått stor uppmärksamhet i Finland och två Patriadirektörer har fått gå.

Många dödade när soptipp rasade i Moçambique

Minst 17 människor dödades och flera skadades i Moçambique när en 15 meter hög soptipp rasade och begravde sju närliggande hus, enligt lokala myndigheter.

Nyhetsbild

Statsminister Sipilä träffade Sydkoreas premiärminister

Statsminister Juha Sipilä träffade Sydkoreas premiärminister Lee Nak-Yon och Seouls borgmästare Park Won-Soon i Seoul på måndagen. De diskuterade bland annat de bilaterala relationerna mellan Finland och Sydkorea.

Nyhetsbild

Tolv ensamkommande tog livet av sig i Sverige förra året

Förra året tog tolv ensamkommande asylsökande barn och unga livet av sig i Sverige. Det var pojkar och unga män, främst med ursprung i Afghanistan som väntade på besked om asyl. – Det är förskräckligt, säger Petra Rinman på Socialstyrelsen.

Nyhetsbild

Trump upprör med tweet om skolskjutningen

USA:s president skriver på Twitter att FBI:s fokus på ryssutredningen gjort att varningstecken missades, vilket ledde till att skolskjutningen i Florida kunde ske.En av de elever som överlevde kallar presidenten för hjärtlös.

Nyhetsbild

Fler katter än någonsin förut får salmonella

Rekordmånga katter har drabbats av salmonella i Sverige i år. Bara de första två månaderna har 677 fall rapporterats in – jämfört med 486 fall under hela 2016. Det skriver P4 Uppland.

Nyhetsbild

Estland vill att EU och Nato försvarssatsar

Ett litet land intill en jättelik och militärt allt mer avancerad och hotfull granne. Estlands president Kersti Kaljulaid vill att EU lägger mer pengar på försvaret av unionens gränser – för Estland självt har nått taket för vad landet klarar av.

Nyhetsbild

Trump kritiserar FBI efter skolskjutningen

USA:s president Donald Trump anklagar FBI för att ha missat viktiga tecken som kunde ha förhindrat skolskjutningen i Florida. Den federala polisen var för upptagen med Rysslandutredningen, anser Trump.

Nyhetsbild

Räddningsinsats hittar inte kraschat plan

UPPDATERAD Många befaras döda i en flygkrasch i Zagrosbergen i Iran, men tidigare uppgifter om att alla 66 ombord bekräftats omkomna dras tillbaka. Det hårda vädret och den svåra terrängen har gjort att räddningstjänsten inte kunnat nå olycksplatsen, rapporterar AFP.

Nyhetsbild

Efter skolskjutningen: USA:s vapenälskare försvarar rätten att bära vapen

Pistoler, gevär och ammunition är till salu på en vapenmässa i Miami. Ett par mil därifrån sköts 17 människor ihjäl i veckan.

Nyhetsbild

Ännu en Ukip-ledare får packa och gå

Ledaren för det EU-fientliga brittiska partiet Ukip Henry Bolton har röstats bort från sin post av sitt eget parti. Medlemsomröstningen hölls under ett extramöte som sammankallats efter att Bolton ansetts ha visat dåligt ledarskap när hans tidigare flickvän uttryckt sig rasistiskt om prins Harrys flickvän Meghan Markle.

Nyhetsbild

Skalv skakade södra England och Wales

Ett minde jordskalv har skakat sydvästra England och södra Wales. Larmnumren till polis och räddningstjänst blev nerringda efter jordbävningen som uppmättes till 4,4.

Nyhetsbild

Pakistansk barnamördare döms till döden

En domstol i Lahore, Pakistan, har dömt en misstänkt seriemördare till döden för mordet på den sjuåriga flickan Zainab Ansari i staden Kasur i Punjab.

Nyhetsbild

18 döda i självmordsattack i Nigeria

Tre självmordsbombare har dödat 18 människor i en attack i staden Maiduguri i nordöstra Nigeria, meddelar landets polismyndigheter.

Nyhetsbild

Kosovo firar sin tioårsdag

Huvudstaden Pristina är prydd med flaggor när Kosovo i helgen firar sin tioårsdag, och på torget framträder popstjärnan Rita Ora.

Nyhetsbild

23 ur samma familj avslängda från fartyg

De slogs och skrämde andra passagerare. Nu har 23 personer från en och samma familj blivit utslängda från kryssningsfartyget Legend i närheten av Sydney, rapporterar lokala medier.

Nyhetsbild

Vännens erfarenheter räddade liv i Florida

När Diana Haneski hörde varningen "Code red lockdown" på kommunikationsradion kom hon ihåg vad vännen sagt. Haneski fick eleverna att gömma sig i ett förråd medan Nikolas Cruz sköt ihjäl 17 personer på skolan i Florida i USA.

Nyhetsbild

Kraftigt skalv i Mexiko väckte rädsla

Ett kraftigt skalv i sydvästra Mexiko fick byggnader att svaja rejält i huvudstaden. Inga människor har skadats, men stora elavbrott rapporteras från flera delstater.

Nyhetsbild

Trump: Valutgången påverkades inte

President Donald Trump kommenterar åtalen mot ryska individer och organisationer med att Trumpkampanjen inte gjort något fel.

Nyhetsbild

Älg till attack mot traktor – avlivades

Polisen fick ett udda larmsamtal från en man som satt fast i en traktor i Buddbyn i Bodens kommun på fredagskvällen. En älg gjorde utfall mot traktorn, den stångade skopan och sparkade. Då skadade älgen också bakbenen.

Nyhetsbild

FBI varnades om skolskytten i Florida – agerade inte

Den federala polisen FBI fick den 5 januari larm om gärningsmannen som sköt ihjäl 17 människor på en skola i Florida, men agerade inte. FBI säger i ett uttalande att tipset kom från en person som står den gripne nära. Ingen utredning gjordes.

Nyhetsbild

Ryska nättroll och Putinvän åtalas av Mueller

UPPDATERAD Tretton ryska medborgare och tre ryska organisationer åtalas i Mueller-utredningen för inblandning i USA:s presidentval. Syftet ska bland annat ha varit att stötta Donald Trump och smutskasta hans motståndare Hillary Clinton

Polisaktion avslutad efter befarat skollarm

UPPDATERAD En gymnasieskola i USA-delstaten Washington har stängdes ner efter rapporter om skottlossning.

Nyhetsbild

Flera beslut kan stoppa sexistisk reklam i Frankrike

Ett tjugotal mäktiga företag lovar nu självmant att stoppa sexistisk reklam i franska medier. I Paris har myndigheterna redan förbjudit den på boulevarderna.

Nyhetsbild

Trumpkritiske Romney siktar mot senaten

Den tidigare republikanske presidentkandidaten Mitt Romney tillkännager officiellt att han ställer upp i kongressvalet i november och att han siktar på en plats i senaten. Romney kandiderar för delstaten Utah.

Nyhetsbild

Oxfams högsta chef: "Det som hände i Haiti är en skamfläck"

Biståndsorganisationen Oxfam tillsätter en oberoende granskningskommission. Beskedet kommer efter avslöjanden om att medarbetare köpt sex av unga prostituerade i Haiti 2010.

Nyhetsbild

Hundens år börjar utan fyrverkerier i Peking

Hundens år inleds ovanligt tystlåtet i Peking. På grund av nya miljöregler har kinesiska myndigheter förbjudit avfyrandet av nyårssmällare och -raketer i cirka 440 städer.

Nyhetsbild

Storsatsning på vindkraft – "Fler investeringsbeslut än någonsin"

Just nu finns planer på nästan 700 fler vindkraftverk som kommer läggas till de 3500 som redan finns i Sverige, enligt siffror från Svensk vindenergi.

Nyhetsbild

Uganda ber om rättshjälp i fallet med den döda affärsmannen

Polisen i Uganda ber om rättshjälp för att lösa fallet med den döda affärsmannen på Pearl of Africa-hotellet.

Manliga sjuksköterskor trakasseras mer

I Norge uppger mer än dubbelt så många manliga sjuksköterskor – jämfört med de kvinnliga kollegorna – att de har blivit utsatta för sexuella trakasserier.

Nyhetsbild

München-möte samlar öst och väst

München är på väg att bli säkerhetspolitikens Davos.Den årliga säkerhetskonferensen i Bayerns huvudstad blir allt viktigare som informell mötesplats mellan öst och väst.

IL: Affärsmannens död i Uganda utreds som mord

Den finska affärsmannens död på ett hotell i Uganda utreds som mord, skriver Iltalehti. Ex-minister Suvi Lindéns roll är fortfarande oklar.

Nyhetsbild

Senaten misslyckades nå lösning för "drömmarna"

Klockan tickar för USA:s "drömmare", papperslösa som kommit till landet som barn. Programmet Daca, som gett dem möjlighet att vistas lagligt i USA, löper ut 5 mars. I kongressen pågår febril aktivitet för att få till en ny lag som bland annat skyddar dem.

Nyhetsbild

Stal choklad som krävde biltransport

En man och en kvinna som besökte en matbutik i Skene i Sverige passade på att plocka med sig sisådär 130 chokladkakor som de inte betalade för.

Nyhetsbild

Skolskytten i domstol – anklagas för 17 mord

Den misstänkte skolskytten Nikolas Cruz har framträtt inför en domstol i Florida, där han nekas möjlighet till borgen. Han misstänks för 17 fall av överlagt mord. Det har också framkommit att Cruz var medlem i en extrem vit-maktgrupp.