Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

EU kan böja sig för britterna för att få fart på brexitförhandlingarna

EU-länderna är på väg att lätta på sina fiskekrav för att få fart på förhandlingarna om framtida avtal med Storbritannien. Vi rör oss om ni rör er, lyder budet från Bryssel.

Nyhetsbild

Tillbud för finländska fredsbevarare i Libanon – folkmassa slängde sten och sköt med pistol

Finska fredsbevarare råkade ut för en hotfull situation i södra Libanon på måndagen, uppger Armén i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Avloppsutsläpp i Öresund chockerar – "Det är så extrema mängder"

Att Köpenhamn på fem år släppt ut 35 miljarder liter orenat avloppsvatten i Öresund chockerar miljödirektören på Skånes länsstyrelse i Sverige.

Nyhetsbild

Lam: Nya lagar påverkar inte Hongkongs frihet

De nationella säkerhetslagar som Kina planerar att införa i Hongkong påverkar inte den självstyrande regionens fri- och rättigheter, enligt Hongkongs ledare Carrie Lam.

Nyhetsbild

Costa Rica legaliserar samkönade äktenskap

Costa Rica legaliserar samkönade äktenskap, och blir därmed det första landet i Centralamerika att tillåta sådana.

Nyhetsbild

Merkel vill se social distans till 29 juni

Tyska regeringen vill förlänga reglerna om social distansering till den 29 juni, enligt ett förhandlingsutkast som tidningen Bild har tagit del av.

Nyhetsbild

Miljarder liter kloakvatten ut i Öresund

Nyhetsbild

Britter tar nya steg mot öppet samhälle – ett av de mest drabbade länderna

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson aviserar nya steg mot öppnandet av det brittiska samhället efter coronastängningen.

Nyhetsbild

Biden bryter coronaisolering

Demokraternas kandidat i det amerikanska presidentvalet Joe Biden lämnade på måndagen sitt hus för det första offentliga framträdandet på över två månader.

Nyhetsbild

Tidigare chef döms efter dödlig björnattack i Orsa rovdjurspark

En 18-årig djurvårdare dödades av en björn på Orsa rovdjurspark i Sverige för snart tre år sedan. En tidigare chef för parken döms nu för vållande till annans död.

Nyhetsbild

Dominic Cummings vägrar avgå – kallas hjärnan bakom Boris Johnson

Han rör sig vanligtvis i kulisserna. Men nu har Dominic Cummings hamnat i strålkastarljuset sedan han anklagats för att ha brutit mot den brittiska regeringens coronariktlinjer.Vem är mannen bakom rubrikerna – och hur tog han sig till maktens korridorer?

Nyhetsbild

Mink tros ha coronasmittat människa – igen

Återigen tros en anställd på en minkfarm i Nederländerna ha blivit smittad med coronaviruset av en mink, meddelar landets jordbruksminister Carola Schouten.

Nyhetsbild

Misstänkt USA-spion riskerar 18 års fängelse i Ryssland

Ryska åklagare yrkar på 18 års fängelse för den amerikanske tidigare marinkårssoldaten Paul Whelan.

Nyhetsbild

Polacker vilseledda av felmärka gurkor och morötter

Den polska livsmedelskedjan Biedronka har systematiskt lurat sina kunder genom att märka utländska grönsaker som polska.

Nyhetsbild

Vilka nya vanor blir kvar efter coronakrisen?

Vi arbetar hemifrån, vi håller avstånd och tvättar händerna ofta. På bara ett par månader har människor världen över drastiskt ändrat på beteende och vanor.

Nyhetsbild

Afghanskt eldupphör håller – talibaner släpps

Försiktigt positiva tecken fortsätter att komma från krigshärjade Afghanistan, där ett oväntat eldupphör utlyst av talibanerna tycks hålla även under måndagen.

Nyhetsbild

Tegnell ser en "väldigt positiv utveckling" trots 4 029 coronadödsfall i Sverige

Betydligt färre läggs in på intensivvårdsavdelningar med anledning av coronaviruset i Sverige. – En hel del håller på att bli bättre, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid dagens presskonferens.

Nyhetsbild

Man i Düren ville göra eget knark – sprängde bort taket

En man i tyska Düren sprängde bort sitt eget tak när han försökte tillverka knark i fredags kväll, skriver tyska medier.

Nyhetsbild

Mexikos president: En miljon jobb hotade

Coronakrisen kan komma att kosta Mexiko omkring en miljon jobb, varnar Mexikos president Andrés Manuel López Obrador – men lovar satsningar för att täcka upp för tappet.

Nyhetsbild

USA stoppar resande från Brasilien

USA stoppar utländska medborgare som har varit i Brasilien de senaste 14 dagarna från att komma in i landet. Och antalet registrerade smittade i Brasilien ökar med nära 16 000 fall.

Nyhetsbild

USA:s ursprungsfolk: Språket och kulturen försvinner när de gamla dör

Familjer lever tätt tillsammans och på många platser saknas rinnande vatten. I områden där stora delar av USA:s ursprungsfolk bor slår viruspandemin extra hårt. Inom grupperna oroas man nu för att äldre går bort – och med dem språk och sedvänjor.

Nyhetsbild

Presidentens krogbesök blev polisärende

En polispatrull i Österrikes huvudstad Wien upptäckte en krog som hade öppet för länge under natten mot söndagen. Och en av gästerna visade sig vara president Alexander van der Bellen.

Nyhetsbild

Osmundvraket har plundrats

Ett unikt handelsskepp från 1500-talet har haft besök av vrakplundrare, rapporterar tidningen Mitti. Det handlar om det så kallade Osmundvraket norr om Dalarö i Stockholms södra skärgård.

Nyhetsbild

Tysk jakt på smittade efter gudstjänst

Tyska myndigheter försöker spåra deltagarna vid en gudstjänst i Frankfurt den 10 maj sedan 107 personer testats positivt för coronaviruset.

Nyhetsbild

Danskar köar på Öresundsbron

Hundratals bilar – på väg mot Danmark – köar på Öresundsbron.

Nyhetsbild

Johnson backar upp kritiserad rådgivare

Kraven på Dominic Cummings – den brittiske premiärministern Boris Johnsons närmaste rådgivare – avgång duggar tätt efter anklagelser om att han brutit mot landets coronarestriktioner. Men Johnson uttalar sitt starka stöd för Cummings. – Jag kommer inte klandra honom, säger han.

Nyhetsbild

Talibanfångar släpps efter löfte om eldupphör

Afghanistans president Ashraf Ghani har inlett en process för att frige uppåt 2 000 fångar som tillhör talibanrörelsen.

Nyhetsbild

Utsläpp av bajsvatten skjuts upp

Planerna på att släppa ut stora mängder orenat avloppsvatten från Danmark i Öresund under fem dagar skjuts upp till hösten.

Nyhetsbild

Cypern öppnar gränsen för finländare men inte för svenskar

Cypern förbereder för att öppna gränserna för turister den 9 juni. Direktflyg ska tillåtas från sammanlagt 19 länder, men inte från Sverige.

Nyhetsbild
3

Honkongborna protesterar mot Pekingregimens plan – polis avfyrar tårgas

Tusentals Hongkongbor demonstrerade mot Pekings föreslagna säkerhetslag, som riskerar att inskränka friheten i regionen. Polis avfyrade tårgas och pepparsprej mot demonstranterna. Fler än 100 personer greps.

Nyhetsbild

Nordkorea: Kärnvapenkapacitet ska stärkas

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har vid ett möte med centrala militärkommissionen lagt fram nya riktlinjer för att stärka landets kärnvapenkapacitet. Uppgifterna från diktaturen i norr analyseras nu av den sydkoreanska presidentstaben, skriver nyhetsbyrån Yonhap.

Nyhetsbild

Krav på avgång för Johnsons rådgivare

Kraven på Dominic Cummings, den brittiske premiärministern Boris Johnsons närmaste rådgivare, avgång duggar tätt efter anklagelser om att han brutit mot landets coronarestriktioner. Nu uppger källor för ITV att Cummings kommer bli ombedd att avgå.

Nyhetsbild

Stridslysten Netanyahu inför rätta

Det var en stridslysten Benjamin Netanyahu som dök upp när korruptionsrättegången mot honom inleddes i Jerusalem. Han är nu den förste som styr Israel och samtidigt försvarar sig i domstol. Enligt en Israelkännare är det sannolikt att Netanyahu i slutändan hamnar i fängelse.

Nyhetsbild

Sex nya dödsfall i covid-19 i Sverige

Totalt 3 998 personer har avlidit i Sverige med bekräftad covid-19, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Nyhetsbild

Tuff tid väntar för Europa efter krisen

Utmaningarna står på rad när Europa ska hantera framtiden efter den akuta coronakrisen. Förutom striden om vad återhämtningen får kosta och vem som ska betala, varslar experter om ökad radikalisering och minskad tilltro till demokratin.

Nyhetsbild

Tårgas mot demonstranter i Hongkong

Polis avfyrar tårgas och pepparsprej mot demonstranter i Hongkong, enligt vittnen på plats.

Nyhetsbild
2

Wuhanlaboratorium: Vi har tre coronavirus

Ett laboratorium i Wuhan i Kina, staden där covid-19 först bröt ut, har tre levande stammar av coronavirus från fladdermöss, enligt laboratoriets chef. Som mothugg till anklagelser från USA betonar han dock att ingen stam matchar det coronavirus som orsakat pandemin.

Nyhetsbild

Benjamin Netanyahu – kommandosoldaten som blev politisk trollkarl

Benjamin Netanyahu kallas ibland "trollkarlen" på grund av sin förmåga att vinna val. Men nu möter han en politisk prövning av i Israel aldrig tidigare skådat slag.

Nyhetsbild

Johnsons rådgivare i blåsväder – bröt mot coronarestriktioners

Det stormar rejält kring Dominic Cummings, premiärminister Boris Johnsons närmaste rådgivare. Cummings har avslöjats med att ha brutit mot regeringens coronarestriktioner. Men Johnson stödjer honom.

Nyhetsbild

Oklarheter om Spaniens turistbeslut

Spanien öppnar för internationell turism i juli. Detaljerna om genomförandet är oklara. Men regeringskällor talar om att upprätta "säkra korridorer" för vissa länder.

Nordkorea blickar mot nya kärnvapen

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har haft ett möte med militären för att diskutera nya satsningar på landets kärnvapenkapacitet, rapporterar statliga KCNA.

Nyhetsbild

Parlamentariker hittad död i Ukraina

En ukrainsk parlamentariker har hittats död på sitt kontor med en skottskada i huvudet, uppger vice inrikesminister Anton Gerasjtjenko.

Nyhetsbild

Ex-premiärminister förhörs i Papua Nya Guinea

Papua Nya Guineas tidigare premiärminister Peter O'Neill har tagits in för förhör.

Nyhetsbild

Svenska regeringen: Ingen informerade om bajsvattnet

Stora mängder orenat avloppsvatten från Danmark ska släppas ut i Öresund under fem dagar med start på söndagen.Varken Sveriges regering eller svenska myndigheter har underrättats om utsläppet.

Nyhetsbild

Lägsta dödssiffran på länge i New York

Delstaten New York har registrerat 84 nya dödsfall kopplade till covid-19 det senaste dygnet.