Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Amazonas brinner – Brasiliens president skyller på aktivister

Skogsbränderna fortsätter att härja i Amazonas regnskog. Under onsdagen syntes röken från bränderna i São Paulo, 200 mil från elden.

Nyhetsbild

Mexiko oroas över nya migrantregler

Den mexikanska regeringen är oroad över USA:s skärpta regler för migrantfamiljer.

Nyhetsbild

Trump: Otrevligt – de kunde bara ha sagt nej

Ett "absurt" förslag. En avfärdad affär. Och en trumpen president. Danmarks avvisande svar om ett amerikanskt köp av Grönland blev för mycket för Donald Trump. Det var inte särskilt trevligt av danskarna, säger han, och skjuter upp sitt Danmarksbesök på obestämd framtid.

Nyhetsbild

Fem länder tar emot migranter från Lampedusa – Open Arms riskerar böter

Fem EU-länder kommer att ta emot de migranter som efter närmare tre veckor till havs tilläts gå i land på den italienska ön Lampedusa, enligt EU-kommissionen.

Nyhetsbild

STT: Rysslands försvarsminister kritiserar Finlands samröre med Nato

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu anser att Finlands och Sveriges samarbete med försvarsalliansen Nato är problematiskt.

Nyhetsbild

Danska politiker rasar mot "respektlös" Trump

Förolämpande, barnsligt och respektlöst. Reaktionerna på Donalds Trumps inställda Danmarksbesök har inte låtit vänta på sig.

Nyhetsbild

Medelåldershjärnor känsliga för högt blodtryck – 36-åringar bör börja hålla koll

Redan i tidig medelålder är hjärnan känslig för ett högt blodtryck och de förändringar i hjärnans funktioner som kan uppstå senare i livet på grund av detta. Därför bör människor rutinmässigt kontrollera sitt blodtryck redan före 40 års ålder, anser forskare.

Nyhetsbild

Antalet skogsbränder i Amazonas ökar stort

Antalet skogsbränder som härjat i Amazonas regnskog är rekordhögt hittills i år. Brasilianska myndigheter motsäger president Jair Bolsonaro som hävdar att det har naturliga orsaker.

Nyhetsbild

Forskare i Umeå: Ökat tryck i blodkärlen leder till glömska

Var ställde jag bilen? Och var ligger glasögonen? Att minnet försämras med åldern känner många igen. Nu har forskare visat hur detta hänger ihop med att våra blodkärl blir styvare ju äldre vi blir.

Nyhetsbild

FN varnar: Jemen kan snart splittras

Jemenitiska separatistledare är på väg till Saudiarabien för att förhandla med den koalition de i åratal ingått i, men på sistone hamnat i interna strider med. FN:s Jemensändebud varnar för att landet är farligt nära att splittras.

Nyhetsbild

Klart: Donald Trump ställer in sin resa till Danmark

Danmarks avvisande svar om ett amerikanskt köp av Grönland blev för mycket för Donald Trump. USA:s president ställer in sitt Danmarksbesök på obestämd framtid.

Nyhetsbild

Klimatförändring skapar nya slags flyktingar – extremt väder tvingar allt fler att lämna sina hem

En kvarts miljard människor på flykt på grund av klimatet. Det är vad vi kan ha att vänta fram till år 2050, enligt FN.

Nyhetsbild

Över 100 befaras ha drunknat i Medelhavet

Över 100 personer befaras ha drunknat då en båt full av migranter sjönk utanför Libyens kust på tisdagen, enligt Läkare utan gränser.

Nyhetsbild

Klimat och samarbete på agendan i Reykjavik

Det var klimatet, demokratin och sysselsättningen som dominerade samtalsämnena när de nordiska statsministrarna träffades i Reykjavik på tisdagen. Världspolitiken och behovet av ett multilateralt samarbete färgade också diskussionerna.

Nyhetsbild

Nordiska ledare lovar grön omställning

De nordiska samhällena ska bli de mest hållbara i världen. Det lovar regionens statsministrar i en ny gemensam deklaration – som dock saknar konkreta detaljer.

Nyhetsbild

Besvärlig mygga funnen på Gotland – Nu ska de räknas

Den besvärliga vårsvämmyggan, som i flera år ställt till problem och bekämpats i Nedre Dalälven, har hittats på Gotland.

Nyhetsbild

Mikaela ser skogsbränder från sitt hem på Gran Canaria – "Väldigt sorgligt"

Nedervetilbördiga Mikaela Slotte bor i Playa de Arinaga. Från sitt hem ser hon skogsbränderna som härjar uppe i bergen. – I över en vecka har vi med skräck och oro följt händelserna, säger hon till VBL och ÖT.

Nyhetsbild

Italiens premiärminister avgår – "Italienarna har länge spelat i en kritisk division"

Italiens premiärminister Giuseppe Conte kommer att lämna in sin avgångsansökan till presidenten, meddelar han i ett tal till senaten. Oavsett vem som ska styra Italien står landet inför stora och svåra ekonomiska utmaningar.

Nyhetsbild

Vädret värsta fienden för brandinsatserna på Gran Canaria

Den stora skogsbranden på Gran Canaria är fortfarande inte under kontroll. Tusentals evakueras efter att allt fler orter ligger i farans riktning. Hoppet ställs nu till ett kort väderomslag med svalare temperaturer.

Nyhetsbild

Klimatförändring skapar nya slags flyktingar – miljontals människor tvingades fly sina hem i fjol

En kvarts miljard människor är på flykt på grund av klimatet. Det är vad vi kan ha att vänta fram till år 2050, enligt FN. Bara under förra året tvingades mer än 17 miljoner människor från sina hem på grund av katastrofer och klimatpåverkan.

Nyhetsbild

Ödesdag i Italien – regeringen kan falla

Regeringskrisen som förlamat Italien i veckor kan få en ny vändning i dag, när politikerna i senaten riktar blicken mot premiärminister Giuseppe Conte. Vice premiärminister Matteo Salvinis önskan om nyval kan grusas om Conte avgår självmant.

Nyhetsbild

Många döda i bussolycka i Laos

Minst 13 kinesiska turister har omkommit i en bussolycka i Laos.

Nyhetsbild

Avvisat migrantskepp vägrar lämna Italien

Åtta migranter från räddningsfartyget Open Arms har fått lämna fartyget och förts till ön Lampedusa för medicinsk undersökning. För övriga drygt hundra migranter ombord är läget fortsatt oförändrat, de nekas att gå i land av regeringen i Rom.

Nyhetsbild

Ryska strålningsmätare stängdes av efter explosion i Archangelsk

Fyra ryska sensorer som mäter radioaktiv strålning i atmosfären slutade sända data bara dagar efter explosionen i Archangelsk. Analytiker sätter frågetecken för en rad underliga sammanträffanden.

Nyhetsbild

STT: Rinne ska träffa Boris Johnson för att diskutera brexit

Enligt Antti Rinne (SDP) ska statscheferna träffas inom en nära framtid, troligtvis de kommande veckorna.

Nyhetsbild
1

Rinne träffade Islands statsminister Jakobsdóttir – på tisdag diskuterar de nordiska ledarna flyktinglägret al-Hol

Statsminister Antti Rinne (SDP) vill stärka det internationella samarbetet och föra fram det budskapet också till USA.

Nyhetsbild

Konfirmandernas larm: Präst i Stockholms stift tittade på barnporr

En präst utreds av Svenska kyrkan efter en konfirmationsresa. Enligt konfirmanderna tittade prästen på barnporr på bussen – något som fångades på film, enligt uppgifter till TT. – Jag kommer att polisanmäla det här, säger församlingens kyrkoherde.

Nyhetsbild

Tarmsjuka barn riskerar psykisk ohälsa – "Det samma kan gälla andra kroniska sjukdomar"

Barn med inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) löper en högre risk att drabbas av psykisk ohälsa senare i livet. Antagligen, säger forskarna, gäller detta även för barn med andra svåra kroniska sjukdomar.

Nyhetsbild

Flådd krokodil dumpad på återvinningen i Örebro – hade draperats över gammalt kylskåp

På återvinningen hamnar en hel del udda prylar. Eller vad sägs om en flådd och torkad krokodil?

Nyhetsbild

Flera nya fall av ebola i Kongo – smittan sprider sig till allt fler områden

Sjukdomen ebola sprider sig i Kongo-Kinshasa och har nu nått provinsen Walikale, i landets östra delar, där ett fall har bekräftats.

Nyhetsbild

Explosion vid omstridd irländsk gräns – "Ren tur att ingen dog"

Först placerades en bombattrapp ut i Wattle Bridge i Co Fermanagh i Nordirland. När området genomsöktes, exploderade en sprängladdning en bit bort, rapporterar RTÉ.

Nyhetsbild

Avvisad migrantbåt kan lägga till på Mallorca – "Extremt humanitärt nödläge" råder ombord

Räddningsfartyget Open Arms, som legat för ankar utanför den italienska ön Lampedusa sedan det nekats att gå i land av regeringen i Rom, kan få lägga till på Mallorca.

Nyhetsbild

"Chernobyl" lockar turister till Litauen

Det avvecklade kärnkraftverket Ignalina i östra Litauen har blivit ett hett turistmål efter HBO-seriens succé.

Nyhetsbild

Skogsbrand på Gran Canaria sprider sig – 8000 personer evakuerade

Den värsta skogsbranden på länge härjar just nu på Gran Canaria. Räddningsarbete försvåras av den kraftiga röken och invånarna är oroliga för förödelsen som väntar om inte branden snart stoppas.

Nyhetsbild

Portugisisk strejk bland tankbilsförare avblåst

Portugals tankbilsförare avbryter sin strejk för högre löner. Under söndagen röstade de runt 2 000 strejkande för att återgå till arbetet under förutsättning att arbetsgivarföreningen Antram inleder förhandlingar med förarnas fackförbund.

Nyhetsbild

President Donald Trump åker "kanske" till Danmark

I början av september är det tänkt att USA:s president Donald Trump ska besöka Danmark. Men det är oklart om resan verkligen blir av.  – Jag kommer kanske till Danmark, sade Trump till reportrar under söndagen.

Nyhetsbild

Skogsbranden på Gran Canaria inte under kontroll – 1 700 hektar mark har eldhärjats

Skogsbranden på den spanska ön Gran Canaria utanför Afrikas nordvästra kust är fortfarande inte under kontroll.

Nyhetsbild

Fredligaste helgen hittills i Hongkong

På söndagen slöt över 100 000 upp i fredliga demonstrationer i Hongkong.Invånarnas stöd för demokratirörelsen tycks inte ha minskat nämnvärt, trots den kritiserade flygplatsblockaden tidigare i veckan.

Nyhetsbild

Den bortglömda tyska minoriteten i Polen – många tvångsrekryterades

Miljontals tyskar bodde fram till andra världskriget i Pommern och Preussen i de östligaste delarna av Tyskland. I dag hör de forna tyska enklaverna till Polen, Ryssland och Litauen, men den tyska kulturen lever vidare i regionen.

Nyhetsbild

USA bekräftar tankar på att köpa Grönland

Vita huset bekräftar att USA:s president Donald Trump kikar på möjligheten att köpa Grönland från Danmark. Men statsminister Mette Frederiksens budskap är, föga förvånande, att den självstyrande ön som tillhör Danmark inte är till salu.

Nyhetsbild

Grottklättrare instängda i polska Tatrabergen

Ett 20-tal räddningsarbetare söker efter två grottklättrare som har fastnat i en grotta i polska Tatrabergen vid gränsen mot Slovakien, rapporterar polska TVN.

Nyhetsbild

Svår balansgång för Xi Jinping i Hongkong

Utvecklingen i Hongkong har nått en kritisk punkt. Stödet för proteströrelsen verkar avta något, samtidigt som hotet om ett militärt ingripande från Fastlandskina växer.– För demokratirörelsen är det viktigt att demonstrationerna är fredliga, säger Kinakännaren Tim Rühlig.

Nyhetsbild

Spanien erbjuder migrantbåt att lägga till

Spaniens regering erbjuder räddningsfartyget Open Arms att anlöpa hamnstaden Algeciras, rapporterar internationella nyhetsbyråer.

Nyhetsbild

"Carrie Lam bryr sig inte om vad vi tycker"

Demonstranterna på Hongkongs gator är måna om att bevara lugnet – men vreden mot polisen och det politiska styret med Carrie Lam i spetsen är stor. – Hon har valt att ignorera oss, men vi kommer inte att låta det fortsätta, säger 24-årige Luke till TT:s utsända.

Nyhetsbild

Förvirrande siffror – vad är en masskjutning?

Var den uppmärksammade polisskjutningen i Philadelphia i veckan verkligen masskjutning nummer 259 i USA i år? Det beror på hur man räknar. Statistik förs på flera olika sätt och kan emellanåt vara förvirrande.