Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Trump vid abortprotest: Jag är mest emot

Donald Trump har som förste amerikanske president talat vid USA:s största sammankomst för abortmotståndare. Han utropade sig själv till den störste abortmotståndaren på posten hittills och anklagade oppositionen för att ha en extrem hållning i frågan.

Nyhetsbild

Coronaviruset: Första bekräftade fallen i Europa

Två personer har testat positivt för coronaviruset i Frankrike. Det är de första smittorna som upptäckts och bekräftats i Europa hittills, enligt landets hälsominister.

Nyhetsbild

Dödsoffer efter kraftig jordbävning i Turkiet

En jordbävning med magnituden 6,7 har skakat östra Turkiet, rapporterar USA:s geologiska myndighet USGS,. Minst fyra människor har mist livet till följd av skalvet, uppger det turkiska inrikesdepartementet.

Nyhetsbild

Flera nya namn i Solbergs regering

Norges statsminister Erna Solberg gör en rad ändringar i sin regering sedan Fremskrittspartiet valde att lämna samarbetet. Det blir nya namn på två tredjedelar av ministerposterna.

Flera ihjälskjutna i sydtysk by

UPPDATERAD. Flera människor har blivit skjutna i den mindre orten Rot am See i södra Tyskland. Sex personer har dödats och två är allvarligt skadade, bekräftar den lokala polisen för nyhetsbyrån AFP.

Nyhetsbild

WHO: Fler kommer att insjukna

Minst 26 personer har avlidit i det nya coronaviruset. Många hundra har smittats, och antalet kommer fortsätta stiga, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

Nyhetsbild

25 döda efter virusutbrott

Antalet personer som avlidit i det nya coronaviruset är nu uppe i 25, bekräftar Kinas hälsomyndighet.

Nyhetsbild

Demokraterna siktar in sig på maktmissbruk

Med malande envishet fortsätter Demokraterna att redogöra för anklagelserna mot USA:s president Donald Trump. Missbruk av makt är ett ledande tema under åklagarsidans andra dag. Men det USA som följer riksrätten är tudelad i åsikten om processen.

Nyhetsbild

Ryssar efterlysta för bulgarisk giftattack

Bulgarien utfärdar arresteringsorder för tre ryska medborgare som misstänks ligga bakom en uppmärksammad giftattack mot en vapenhandlare.

Nyhetsbild

Spansk polis befriade hundratals hundar

Spansk polis har befriat hundratals små hundar, många väldigt illa behandlade, från ett olagligt uppfödningsställe i utkanten av Madrid.

Nyhetsbild

Norges nya regering tar form

En ny norsk regering börjar ta form efter sprickan då Fremskrittspartiet lämnade makten. Konservativa Høyre lär få de viktiga posterna inom finans och energi.

Nyhetsbild

WHO: För tidigt att utlysa nödläge

Miljontals människor hålls isolerade i Wuhan. Peking ställer in det storskaliga nyårsfirandet på grund av virusutbrottet. Åtgärderna saknar motstycke enligt WHO:s representant i Kina. Men det är för tidigt att utlysa internationellt nödläge.

Nyhetsbild

Drottningen: Ja till brexit

Bara två klartecken i EU återstår nu innan Storbritanniens utträde ur unionen är spikat och klart.

Nyhetsbild

Lungviruset stoppar nyårsfirandet i Peking

Kinas huvudstad Peking ställer in det storskaliga nyårsfirandet, med hänvisning till det växande virusutbrottet. Runt om i världen vidtas också åtgärder mot viruset, som hittills lett till 17 dödsfall.

Nyhetsbild

Samebyn Girjas vinner över staten – byn får bestämma vem som får fiska i området

Girjas sameby vinner en mångårig tvist mot staten. Högsta domstolen ger samebyn ensamrätt att bestämma om andra ska få jaga och fiska i området. – Det känns fantastiskt skönt när tio års prövning är över. Nu börjar ett nytt kapitel, säger Matti Blind Berg, ordförande i Girjas sameby.

Nyhetsbild

VIDEO: Vinterstorm skakar Spanien – sju döda – ung, brittisk turist på Ibiza saknas

Sju personer har omkommit och fyra saknas efter en storm som svept över Spanien sedan i söndags. Restauranger och affärer längs östra kusten har förstörts av höga vågor och hårda vindar och gator har översvämmats av kraftiga regn.

Nyhetsbild

Trumps dotter stöttar Thunberg – "Jag tänker inte kritisera någon som framhäver sin energi och röst, det är inte min stil"

Ivanka Trump vägrar att följa sin fars fotspår och kritisera Greta Thunberg.

Nyhetsbild

Hockeytränare i Wuhan: En spökstad – "Det känns som om jag är ensam kvar"

Spridningen av viruset och nedstängningen av transportnätet i storstaden Wuhan påverkar livet för de boende. "Man får gilla läget och tänka positivt. Jag är inte sjuk – än i alla fall", säger svenske hockeytränaren Johan Björnfot som jobbar och bor i Wuhan.

Nyhetsbild

Brittiska parlamentet tar nytt brexitsteg

Storbritannien tog ytterligare ett steg att formellt lämna EU den 31 januari när parlamentet slutligen ratificerade uppgörelsen om utträde på onsdagen.

Nyhetsbild

Trump inför rätta – här är fem frågor och svar om processen

Den historiska rättegången mot Donald Trump börjar nu på allvar när Demokraterna lägger fram sina argument för att fälla presidenten. Det är tredje gången i USA:s historia som en president ställs inför riksrätt.

Nyhetsbild

Nya siffror på onsdagskvällen – dödstalet för lungvirus stiger till 17

Det sars-liknande lungviruset har krävt 17 dödsoffer, uppger myndigheter i Kina. Antalet smittade av det nya coronaviruset överstiger 440 i regionen Hubei som hittills drabbats värst. Avrådan gäller för alla resor till staden Wuhan, där utbrottet startade.

Nyhetsbild

Kina varnar: Stanna borta från Wuhan – WHO håller krismöte i kväll

Det sars-liknande lungvirus som nu sprids över världen kan komma att mutera och få en ännu större utbredning, varnar Kina. Människor uppmanas att hålla sig borta från staden Wuhan, där utbrottet startade.

Nyhetsbild

KLART: Grekland har fått sin första kvinnliga president

UPPDATERAD.

Grekland ansluter sig till raden av länder med kvinnliga ledare. Ekaterini Sakellaropoulou har av parlamentet i Aten röstats fram som Greklands första kvinnliga statschef i modern tid.

Nyhetsbild

VIDEO: Allt du behöver veta om det nya viruset

Här är allt du behöver veta om det nya sarsliknande lungviruset som sprids i Kina.

Nyhetsbild
1

Kinesiskt lungvirus sprids till flera länder – första fallet konstaterat i USA

Sex personer har avlidit och över 300 har smittats av det sarsliknande kinesiska lungviruset, som spridits till flera länder. Det första fallet av smittan har nu konstaterats i USA. Världshälsoorganisationen WHO överväger att utlysa nödläge.

Nyhetsbild

Angrepp och taktik inledde Trumprättegång

Åklagarna, det vill säga Demokraterna, öppnar hårt i den historiska riksrättsrättegången mot USA:s president Donald Trump. Försvaret, alltså Republikanerna, förlöjligar och försöker förkorta processen för att avsluta rättegången i senaten så snabbt som möjligt. President Trump håller sig så långt borta han kan.

Nyhetsbild

USA planerar inreseförbud från ytterligare sju länder

USA vill införa ett så kallat inreseförbud mot ytterligare sju länder: Vitryssland, Eritrea, Kirgizistan, Myanmar, Nigeria, Sudan och Tanzania.

Nyhetsbild

Tiotals dödade i attentat i Burkina Faso

Beväpnade terrorister har angripit en marknad och dödat minst 36 civila i byn Alamou i Burkina Faso, uppger regeringen i ett uttalande.

Nyhetsbild

Solbergs mål: Ny regering i Norge före månadsskiftet

Norges statsminister Erna Solberg vill ha en ny regering på plats i slutet av januari.Sju ministerposter behöver tillsättas efter att högerpopulistiska Fremskrittspartiet lämnat regeringen. Finansministerposten, som FRP-ledaren Siv Jensen haft, är den tyngsta.

Nyhetsbild

Sex personer döda i lungviruset – WHO överväger att utlysa nödläge

Nära 300 personer har smittats och sex har avlidit i det mystiska sarsliknande lungviruset i Kina, bekräftar myndigheter. Smittan misstänks ha spridit sig till flera länder och världshälsoorganisationen WHO överväger att utlysa nödläge.

Nyhetsbild

Harry och Meghan får inte längre allmänna medel – vad ska de leva av nu?

Det brittiska prinsparet Harry och Meghan kommer inte längre att få allmänna medel. Hur ska de försörja sig? Varifrån får prinsparet sina pengar i dag?

Nyhetsbild

Tunga ministerposter ska tillsättas i Norge – "Tryggt val av finansminister"

Sju ministerposter behöver tillsättas efter att Fremskrittspartiet lämnat den norska regeringen. Finansministerposten, som FRP-ledaren Siv Jensen haft, är den tyngsta.

Nyhetsbild

Två explosioner i Stockholm – 50 evakuerade

En person är skadad och runt 50 har evakuerats efter två explosioner i bostadshus i Husby i nordvästra Stockholm. Explosionerna inträffade nära varandra, och med några minuters mellanrum. – Min dörr bara flög in flera meter, säger en av de evakuerade.

Nyhetsbild

VIDEO: Nu inleds rättegången mot Donald Trump – processen i fyra punkter

Nu inleds den historiska rättegången mot Donald Trump. Här är fyra frågor och svar om vad som sker under tisdagen och de kommande veckorna.

Nyhetsbild

Prins Harry lämnade Storbritannien

Prins Harry har lämnat Storbritannien ombord ett plan till Vancouver, rapporterar brittiska medier.

Nyhetsbild

Norsk regeringskris ett faktum – Solberg kvar som statsminister

Fremskrittspartiet och dess ledare Siv Jensen lämnar den norska regeringen efter den politiska krisen med en terrormisstänkt kvinna som fått återvända till Norge.

Nyhetsbild

Första sarsliknande fallet i Sydkorea – fler än 200 smittade i Kina

Det första fallet av den mystiska sarsliknande lungsjukdomen har konstaterats i Sydkorea. Samtidigt har fler än 200 smittade personer konstaterats i Kina. Den kraftiga ökningen spär på oron, enligt forskaren Alexandra Phelan. – Antagligen smittar sjukdomen från människa till människa.

Nyhetsbild

VIDEO: Prins Harry i tal: "Fanns inget annat val"

Prins Harry säger att han inte lämnar allt bakom sig, när han och hustrun Meghans nya liv börjar. – Storbritannien är mitt hem och en plats jag älskar. Det kommer aldrig att förändras, säger han i ett tal.

Nyhetsbild

Afrikas rikaste kvinna plundrade bolag på hundratals miljoner

Den angolanska miljardären Isabel dos Santos har gjort sig skyldig till att plundra den lokala mobiloperatören Unitel på miljonbelopp. Det visar en granskning av det internationella journalistnätverket ICIJ, rapporterar SVT Nyheter.

Nyhetsbild

Kanadensare kämpar med snö "upp till halsen"

Invånare i Newfoundland och Labrador på Kanadas ostkust kämpar för att gräva fram bilar och ploga vägar efter en av de värsta snöstormar som drabbat området. Mer än 75 centimeter snö föll i fredags i provinsens huvudstad S:t John's.

Nyhetsbild

Kina börjar förbjuda engångsplast i år

Redan senare i år ska alla plastpåsar i Kinas storstäder ha fasats ut, enligt nya direktiv från landets ledande myndighet för ekonomisk planering, NDRC.

Nyhetsbild

Mängden sex påverkar kvinnans klimakterium

Det tycks finnas ett direkt samband mellan mängden sex och sannolikheten för när en kvinna kommer i klimakteriet. Ju mer sex, desto senare går kvinnan in i övergångsåldern.

Nyhetsbild

Iran försöker avläsa svarta lådorna på plats – "Viktig information riskerar att försvinna"

Irans haveriutredare säger att de ska försöka avläsa det nedskjutna flygplanets svarta lådor på plats i Iran, enligt iranska medier. Peter Swaffer på Statens haverikommission (SHK) i Sverige varnar för att informationen på färdskrivarna kan förstöras om avläsningen sker utan rätt kompetens.

Iranska medier: Iran undersöker färdskrivarna

UTRIKES Iranska myndigheter uppger att de undersöker det nedskjutna passagerarflygplanets färdskrivare, de så kallade svarta lådorna, rapporterar den iranska nyhetsbyrån Irna.