Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Arga drömmar kartlagda

UTRIKES Är du arg på kvällen? Då är risken stor att du även kommer att drömma ilskt.En ny studie är drömvärldens känsloliv på spåren.– Det verkar finnas liknande mekanismer oavsett om vi är vakna eller sover, säger Pilleriin Sikka vid Högskolan i Skövde.

Nyhetsbild

Dödssiffran stiger i Sri Lanka - Minst 156 döda i sprängdåd

UPPDATERAD. En serie blodiga bombdåd har inträffat i Sri Lanka. Omkring 156 människor har dödats i detonationer vid flera kyrkor och hotell.

Nyhetsbild

Utrikeskolumn: Träff med Marius och Bukarest

"Varit i Bukarest förut? Inte? Du kommer att finna det intressant, kanske lite exotiskt", säger Marius Petrescu förväntansfullt.

Nyhetsbild

EU:s regionkommitté vill ge mera makt till städerna och regionerna

Belgaren Karl-Heinz Lambertz leder EU:s regionkommitté. Hans tes är att EU måste tänka om från grunden och ge lokala och regionala myndigheter mer att säga till om.

Nyhetsbild

Ledare för amerikanskt garde gripen

UTRIKES FBI har gripit en medlem i ett beväpnat medborgargarde i New Mexiko. Gardet har i flera månader på eget bevåg patrullerat USA:s gräns mot Mexiko för att fånga migranter.

Nyhetsbild

Ny modell halverade matsvinnet

UTRIKES Göteborgs stad har på två år halverat sitt matsvinn.

Nyhetsbild

Tripolis flygplats öppnar igen

UTRIKES Strider mellan regeringstrupper och krigsherren Khalifa Haftars Libyens nationella armé pågick under hela lördagen.

Nyhetsbild

Studie: Ostron styrs av månens faser

UTRIKES Många havsdjur har biologiska klockor kopplade till måncykeln, vilket frammanar oväntade beteendemönster.

Nyhetsbild

En FN-soldat dödad av mina i Mali

En soldat ur FN:s fredsbevarande styrkor har dödats och fyra skadats av en mina i Mali.

Nyhetsbild

Georgier vill odla vindruvor på Mars

Går det att odla vindruvor på Mars? Forskare från Georgien vill bli de första att lyckas – och anser att de har goda möjligheter att göra det.

Dödssiffra stiger efter kongolesisk båtolycka

Ytterligare 27 döda kroppar har återfunnits efter en båtolycka i östra Kongo-Kinshasa tidigare i veckan, meddelar landets ställföreträdande inrikesminister Basile Olongo.

Nyhetsbild

Över 60 syriska soldater dödade av IS

Rester av terrorrörelsen IS fortsätter att skörda dödsoffer i Syrien.

Nyhetsbild

Livlig debatt om återuppbyggnaden väntas

Några vill använda stål och betong – andra vill att Notre-Dame ska återuppbyggas med gamla tekniker. Nu är det dags för de olika falangerna att drabba samman. – Just nu finns inga sanningar, det är nu alla ska debattera, säger slottsarkitekten Jacob Hidemark.

Turkiet: Många dödade i drabbningar med PKK

Strider har ägt rum mellan Turkiet och den kurdiska gerillagruppen PKK vid den irakiska gränsen, meddelar Turkiets försvarsdepartement.

Nyhetsbild

Halla-aho tar inte avstånd från blogginlägg

Sannfinländarnas ledare Jussi Halla-aho backar inte från tidigare uttalanden på sin blogg, där han bland annat ventilerat främlingsfientliga åsikter. När Finland ska få en ny regering på plats väljer Halla-aho att ge den kontroversiella bloggen nytt liv.

Nyhetsbild

Förrymd svensk mördare har gripits

Den morddömde man i 45-årsåldern som avvek under en permission från rättspsykiatrin i Sala i Sverige i torsdags har gripits.

Nyhetsbild

Över 700 gripna vid klimatprotester i London

Över 700 personer har gripits i samband med klimatprotester i London, Storbritannien.

Nyhetsbild

Omar al-Bashir utreds för väskor med pengar

Sudans riksåklagare har inlett en utredning mot den avsatte presidenten Omar al-Bashir. Misstankarna mot honom uppges handla om penningtvätt – då resväskor fyllda med kontanter ska ha hittats i hans hem.

Nyhetsbild

Spansk skola rensar ut sexistiska barnböcker

En skola i Barcelona har plockat bort omkring 200 barnböcker som bedömdes vara sexistiska eller stereotypa.

Nyhetsbild

Nu blommar träden – trind papegoja blev sugen

Tjock och ensam – men nu har världens fetaste papegoja fått till det. Mindre än 50 år sedan den troddes vara utrotad har ugglepapegojan börjat hämta sig i Nya Zeeland.

Nyhetsbild

Tripoliregeringens styrkor till motattack

Libyens internationellt erkända enhetsregering går till motattack för att försvara huvudstaden Tripoli.

Nyhetsbild

Gula västarna i ny protest – över 100 gripna

Över 100 personer har gripits av polis i Paris då proteströrelsen Gula västarna samlats för nya protester – för 23:e veckan i ordningen.

Nyhetsbild

Turistbuss kraschade – flera till sjukhus

En turistbuss körde av vägen och välte utanför Örebro. Både barn och vuxna fanns ombord på bussen och flera personer skadades, varav två allvarligt.– Vi har inlett en förundersökning om vårdslöshet i trafik, säger Mats Öhman vid polisen.

Nyhetsbild

Danmark vill införa cybervärnplikt

Cyberkrigföring blir i allt högre grad en realitet i världen och länder rustar sig för försvar mot cyberattacker. I Danmark vill regeringen inleda försök med cybervärnplikt från årsskiftet.

Nyhetsbild

Politiker i Nordirland manar till lugn

Två unga män har gripits efter mordet på journalisten Lyra McKee i Londonderry i Nordirland, uppger polisen.

Nyhetsbild

Tyska överlevare från busskrasch flygs hem

Tolv personer som överlevde den dödliga bussolyckan i Madeira tidigare i veckan ska flygas hem till Tyskland med ett ambulansflygplan.

Nyhetsbild

Kosovo hämtar hem IS-familjer

En grupp på över 100 personer, bland dem fyra män som stridit för terrorgruppen IS, har hämtats hem till Kosovo från Syrien. Alla medborgare i Kosovo ska hämtas hem, lovar landets justitieminister.

Nyhetsbild

President al-Sisi kan få mer makt i Egypten

I dag hålls en folkomröstning i Egypten som avgör om presidenten al-Sisi ska få mer makt. Människorättsgrupper är kritiska men al-Sisi beskriver sig som "den stabila ledaren i en turbulent region".

Nyhetsbild

Kraftig explosion i Kabul

En kraftig explosion följd av skottlossning rapporteras från Afghanistans huvudstad Kabul. Attacken skedde inte långt ifrån ett hotell som fortfarande används av utländska besökare.

Nyhetsbild

180 000 bin överlevde branden i Notre-Dame

Några av Pariskatedralens Notre-Dames minsta invånare tycks ha klarat storbranden bra. Runt 180 000 bin som bor i kupor på taket befarades först ha utplånats av branden. Men katedralens biskötare Nicolas Géant bekräftar att de har överlevt och surrar vidare.

Nyhetsbild

Svein Inge ordnar protestfestival i Norge – i år står finlandssvenskarna i fokus

I september arrangeras en unik festival med fokus på bland annat finlandssvenskar. Men festivalen ordnas inte i Finland. Istället är det Kristiansand i Norge som står värd.

Nyhetsbild

Världens minsta bebis har fått åka hem

När han föddes var han den minsta bebis som förlösts – med en matchvikt på blott 258 gram. Efter sex månaders intensivvård har den japanske pojken Ryusuke Sekino fått lämna sjukhuset tillsammans med sina föräldrar.

Nyhetsbild

Israelisk beskjutning efter skott från Gaza

Stridsvagnar och stridsflygplan har angripit mål i Gaza efter att soldater beskjutits på den israeliska sidan av gränsen, uppger den israeliska militären.

Nyhetsbild

Åkte på fisketur – fick vildsvin på kroken

Det sägs att i de lugnaste vatten simmar de fulaste fiskarna. För Kenny Stillman och Jimmy Johansson blev ordspråket högst verkligt under skärtorsdagens fisketur.– Det här är nog det konstigaste jag varit med om på en fisketur, säger Kenny Stillman.

Nyhetsbild

"Ett annat läge i dagens Nordirland"

Varningsflaggor har höjts för att brexit kan få våldsamheter att bubbla upp till ytan i det tidigare konfliktdrabbade Nordirland. Efter oroligheterna i staden Londonderry, där en journalist fick sätta livet till, undrar många vad som kommer att ske härnäst.

Nyhetsbild

Politiska ledare fördömer mord på journalist

En kvinnlig journalist har dött av skottskador under oroligheter i Londonderry i Nordirland. Flera politiska ledare fördömer gårdagens kravaller och mordet.

Nyhetsbild

Boko Haram brände by – elva döda

Extremiströrelsen Boko Haram har attackerat en by i norra Kamerun och dödat elva personer.

Nyhetsbild

Klättrare tros ha omkommit i lavin i Kanada

Tre klättrare befaras ha omkommit i en lavin i Klippiga bergen i Kanada. De saknas efter ett försök att bestiga den 3 295 meter höga toppen Howse Peak i en nationalpark i delstaten Alberta tidigare i veckan.

Nyhetsbild

Korsfästelse påsktradition i Filippinerna

Wilfredo Salvador firar påsken på sitt eget sätt. Tillsammans med ett tiotal andra lät han sig på fredagen korsfästas i en by i norra Filippinerna. Han utstår spikarna genom händerna för 14:e året i rad.

Nyhetsbild

Londons fettberg har fått cementkusin

Ett 150 ton tungt cementberg blockerar delar av Londons avloppssystem.

Nyhetsbild

Zelenskyj och Porosjenko möts i en sista rond

I dagarna avgörs vem som ska styra Ukraina de närmaste åren. Presidentvalet står mellan en 41-årig politiskt oprövad tv-komiker och den tolv år äldre kritiserade sittande presidenten.

Nyhetsbild

Fredsmöte med talibaner ställs in

De planerade fredssamtalen mellan företrädare för Afghanistans regering och talibanerna bröt samman innan de ens hade börjat.

Nyhetsbild

Fortsatt kris en månad efter cyklonen i sydöstra Afrika

En månad efter cyklonkatastrofen är hjälpbehovet i sydöstra Afrika fortfarande stort. Nu ökar Sverige stödet med tiotals biståndsmiljoner. Sven-Olov Sjöqvist från MSB var bland de första svenskarna på plats i hårt drabbade staden Beira.– Staden är i princip totalförstörd, säger han.