Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Ingen alkohol på krogen efter midnatt i Norge

Norge förbjuder alkoholservering i hela Norge efter midnatt, säger landets hälsominister Bent Høie på en pressträff. – Vi måste bromsa nu för att inte förlora kontrollen, säger Høie om coronasituationen.

Nyhetsbild

Uppgifter: Försvunna spanska ex-kungen flög till Abu Dhabi

Spaniens förre kung Juan Carlos som utreds för korruption och sagts befinna sig på okänd ort har landat med privatjet i Abu Dhabi, rapporterar tidningen ABC.

Nyhetsbild

Protester på Beiruts gator – flera skadade

UTRIKES Sorg och chock har vänts till vrede i Beirut där libaneser i torsdags kväll samlades för att protestera mot regeringen.

Nyhetsbild

Fusk och våld troligt i Belarus presidentval – "Kan bli smutsigaste valet någonsin"

På söndag är det presidentval i Belarus (Vitryssland). För första gången på länge har Aleksandr Lukasjenko en opposition värd namnet – men någon ny president är inte att vänta.

Nyhetsbild

Protester på Beiruts gator

Libanesisk kravallpolis använde tårgas för att skingra demonstranter i Beirut som protesterade mot landets regering på torsdagskvällen.

Nyhetsbild

Gigantiskt isblock riskerar rasa i Alperna

Över 70 människor har evakuerats från en skidort i italienska Alperna då ett enormt isblock från glaciären Planpincieux på Mont Blancmassivet riskerar att kollapsa.

Nyhetsbild

Virussiffror stiger i Libanon efter explosion

255 nya virusfall – Libanons hittills högsta dygnssiffra – konstaterades i landet två dagar efter de förödande explosionerna i Beirut.

Nyhetsbild

Hbtq-protester när Polens president svors in

I solidaritet med hbtq-rörelsen bar oppositionen i det polska parlamentet regnbågsfärgade kläder när landets president Andrzej Duda svors in på torsdagen.

Nyhetsbild

Många migranter befaras döda i Atlanten

Omkring 40 människor befaras ha omkommit när en båt med migranter sjönk i Atlanten utanför Afrikas västkust på torsdagen.

Nyhetsbild

Hongkong: Aktivist anklagas för otillåten manifestation

Den kände demokratiaktivisten Joshua Wong och ytterligare ett 20-tal personer i Hongkong anklagas för att i juni ha deltagit i en otillåten manifestation till minne av massakern på Himmelska fridens torg.

Nyhetsbild

Oron ökar för dansk smittspridning

I helgen höjer Danmark gränsen för tillåtna folksamlingar från 100 till 200 personer. Men ökande antal smittfall gör att danska politiker och myndigheter vill dra i nödbromsen. Särskilt oroande är utvecklingen i Århus.

Nyhetsbild

Libaneser kräver regimens avgång: "Lögnare"

En utredning ska inom fyra dagar svara på hur olyckan i Beiruts hamn kunde ske och vilka som är ansvariga. Men det är långt ifrån nog för många libaneser som är trötta på ledarnas oförmåga att lösa landets korruption och kriser.

Nyhetsbild

Finland skickar hjälp till Libanon på grund av explosionsolyckan

Mediciner, hygienutrustning och ett expertteam skickas till Beirut.

Nyhetsbild

LISTA: Så ser reglerna för folksamlingar ut i Europa

Coronaviruset har satt stopp för stora folksamlingar i många länder. Så här ser restriktionerna kring offentliga sammankomster ut i några länder i Europa.

Nyhetsbild

Nytt veganparti får ställa upp i danska valet

UTRIKES Veganpartiets ideologi är att alla arter har samma rättigheter.

Nyhetsbild

Brasilien närmar sig 100 000 dödsfall i covid

Fem månader efter att ha registrerat sitt första coronafall i landet närmar sig Brasilien i rask takt den dystra siffran på 100 000 dödsfall i covid-19.– Det är en tragedi, en av de värsta som Brasilien någonsin har genomlidit, säger sociologen Celso Rocha de Barros.

Nyhetsbild

Efter explosionen: Aktivist förutspår uppror

UTRIKES Det politiska styret i Libanon ses av många som ansvarigt för explosionen i Beirut, enligt företagsjuristen och aktivisten Hussein El Achi.– Ute på gatorna är folket vansinnigt. Man har talat om att korruptionen har dödat oss långsamt. Nu säger man att korruptionen exploderade i våra ansikten.

Nyhetsbild

Nödhjälp från flera länder börjar nå Libanon

Många libaneser i utlandet skickar redan regelbundet pengar till hemlandet. Efter tisdagens explosioner i Beirut har flera initiativ startats för att bistå Libanon ekonomiskt. Samtidigt har hjälpen från omvärlden börjat anlända i den skakade huvudstaden.

Nyhetsbild

Jumanah: "Barnens rum kollapsade – hur kunde ingen göra något åt lagret i hamnen"

Med blotta förskräckelsen lyckades Jumanah Zabanehs två små döttrar komma undan tisdagens explosion i Beirut med livet i behåll. Med ett förstört hus, döda grannar och traumatiserade barn kräver hon nu förändring i hemlandet. – Det är dags att vi förändrar vårt ruttna system.

Nyhetsbild

Halv miljon bekräftade fall i Florida

I USA-delstaten Florida, med 21 miljoner invånare, har över 500 000 fall av coronasmitta bekräftats.

Nyhetsbild

Trumps inlägg på sociala medier bröt mot regler – "Falska påståenden om immunitet"

Nyhetsbild

Kämpade för regnskogen och urbefolkningen i Brasilien, död i covid-19

En av Brasiliens främsta inhemska ledare, Aritana Yawalapiti, har avlidit i sviterna av covid-19, meddelar hans familj. Han kämpade fram till sin död för att bevara regnskogen och att främja ursprungsbefolkningens rättigheter.

Nyhetsbild

Kanarieöarna vill locka tillbaka turisterna – står för kostnader ifall någon smittas

Kanarieöarna vill ha tillbaka de inkomstbringande turisterna. Nu har ögruppens regionala regering tecknat en försäkring som ska täcka kostnaden för turister som smittas av coronaviruset under en semester på öarna.

Nyhetsbild

Över 20 000 vårdarbetare smittade i Sydafrika

Covid-19 slår hårt mot de som ska ta hand om Sydafrikas smittade i coronaviruset – vårdarbetarna.

Nyhetsbild

Sjukvården blöder i Beirut: Påminner om krig

Med flera sjukhus förstörda och minst 5 000 skadade är Libanon i stort behov av hjälp utifrån. Explosionen innebär ett katastrofalt hårt slag mot den redan hårt ansatta sjukvården.

Nyhetsbild
1

Hängde prideflaggor på polsk staty – två åtalas

Två personer åtalas för att ha skändat monument sedan de hängt flaggor med regnbågsfärger på statyer i Polens huvudstad Warszawa i förra veckan.

Nyhetsbild

Biden avstår partikonvent på grund av corona

Den förväntade presidentkandidaten Joe Biden kommer inte att närvara vid Demokraternas partikonvent i Milwaukee i Wisconsin, där han formellt skulle acceptera utnämningens som Demokraternas kandidat.

Nyhetsbild

WHO: Orealistiskt med stor publik i år

Idrottsrörelsen hoppas få tillbaka sin publik snarast möjligt. Men enligt Världshälsoorganisationen (WHO) kan det dröja.

Nyhetsbild

Afghanistan: En tredjedel smittade i covid-19

Omkring tio miljoner människor – en tredjedel av Afghanistans befolkning – tros ha smittats av coronaviruset.

Nyhetsbild

Uppstädningen av miljögifterna i Krasnyj Bor har gått i stå

Det ryska kärnkraftsbolaget Rosatoms dotterbolag Feo ansvarar numera för projektet, men på två år har ingenting hänt.

Nyhetsbild

Utrikesminister Haavisto: "Krisen i Beirut är mycket allvarlig och Finland är redo att hjälpa"

Finlands ambassad och ambassadörens bostad totalförstördes i samband med tisdagens explosioner i Beirut. Enligt uppgifter på onsdagseftermiddagen skadades en finländare som befann sig i Beirut i FN-uppdrag, säger Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna)

Nyhetsbild

Katastrofen i Beirut slår hårt mot drabbat land – "Situationen i Libanon var redan alarmerande"

Explosionen som tog minst hundra liv och gjorde en kvarts miljon hemlösa slog mot ett land som redan befann sig på gränsen till kollaps. – Smällen inträffade i ett redan alarmerande läge för Libanon, säger Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren.

Nyhetsbild

Utrikesministeriet: Finländare i Beirut bör göra reseanmälan

Utrikesministeriet uppmanar finländare i Beirut att meddela sina anhöriga att de är oskadda efter tisdagskvällens explosion.

Nyhetsbild

Flera sjukhus förstördes – "Vi har förlorat sjukskötare, det här är som en skräckfilm"

Med flera sjukhus förstörda och omkring 4 000 skadade är Libanon i stort behov av hjälp utifrån. Explosionerna innebär ett katastrofalt hårt slag mot den redan hårt ansatta sjukvården i landet.

Nyhetsbild

Colombias ex-president i husarrest

UTRIKES Colombias tidigare president Álvaro Uribe är satt i husarrest medan han utreds för mutbrott och bedrägeri.

Nyhetsbild

En finländare lindrigt skadad i Beirut – "Vartenda fönster i lägenheten krossades"

UPPDATERAD. En finländare har skadats lindrigt vid explosionen i hamnen i Beirut i Libanon på tisdag kväll, meddelar Utrikesministeriet i dag på morgonen. Också Finlands ambassad har drabbats av explosionerna.

Nyhetsbild

Smittofall på nytt fartyg i Norge – både passagerare och besättning smittade

Ytterligare fyra Hurtigrutenpassagerare och en besättningsmedlem har bekräftats smittade av covid-19. Samtidigt isoleras passagerare på ett annat kryssningsskepp i Lofoten.

Nyhetsbild

Flera döda i USA – ovädret Isaias lämnar förödelse efter sig

Det tropiska ovädret Isaias har tappat i styrka, men har lämnat efter sig översvämmade gator och miljoner strömlösa hushåll. Minst tre personer uppges ha dött i stormen.

Nyhetsbild

Över 100 döda och 4000 skadade i Beirut – "Vi står inför en verklig katastrof"

VIDEO. Över 100 personer har dött efter explosionerna i Beirut och nära 4 000 personer uppges ha skadats. – Vi står inför en verklig katastrof, säger Libanons hälsominister Hamad Hasan. Antalet döda och skadade väntas fortsätta stiga då delar av staden ligger i ruiner.

Nyhetsbild

Ex-kungens tillflyktsort fortsatt oklar

Spanska medier spekulerar om att den skandalomsusade före detta kungen Juan Carlos har tagit sin tillflykt till Dominikanska republiken – något som landets migrationsmyndighet förnekar. Det spanska hovet vägrar fortsatt kommentera var ex-monarken håller hus.

Nyhetsbild

Ögonvittne om explosionerna i Beirut: "Påminner om Hiroshima"

UPPDATERAD Två kraftiga explosioner har skakat Libanons huvudstad Beirut. Minst 50 människor har dött i brisaderna, som enligt lokala myndigheter orsakades av högexplosivt material. Även Finlands ambassad har skadats.

Nyhetsbild

Joe Biden väntar med vicepresidentkandidat

Presidentkandidaten Joe Biden kommer inte att offentliggöra vem som blir hans vicepresidentkandidat den här veckan, uppger hans kampanjstab.

Nyhetsbild

WHO: Pandemin suddar ut år av hälsoframsteg

Coronapandemin avbryter vaccinationsprogram och vård för andra sjukdomar – vilket riskerar att sudda ut flera års framsteg i folkhälsa, enligt Panamerikanska hälsoorganisationen.

Nyhetsbild

Zimbabwes president hotar oppositionella

Spänningarna stiger i ett oroligt Zimbabwe. Samtidigt som människorättsorganisationer rapporterar om dussintals gripna aktivister uppger president Emmerson Mnangagwa att han ska "göra sig av med" oppositionella.

Nyhetsbild

Ko gick till attack i Sverige – två kvinnor skadades allvarligt

Två kvinnor skadades när de blev attackerade av en ko i en hage nära Kinnekulle. En av kvinnorna uppges vara allvarligt skadad. – De har fått försvara sig mot kon, säger Henrik Carlsson på räddningstjänsten till TT.