Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Många döda i dubbla bombdåd i Syrien

Två bomber har krävt minst 13 liv, varav tio civila, i den extremistkontrollerade staden Idlib i provinsen med samma namn.

Nyhetsbild

Kan bli värsta pollensäsongen i Sverige på 45 år

Sommaren kan bli ovanligt tuff för pollenallergiker. – Det blir nog en av de värsta säsongerna sedan vi började mäta, säger pollenexperten Åslög Dahl.

Nyhetsbild

Brexit och antisemitism bakom avhopp i Labour

Mitt i ett allt osäkrare brexitläge skakas oppositionspartiet Labour av ett jätteavhopp när sju parlamentsledamöter väljer att gå sin egen väg.Storbritanniens regering pressas samtidigt av uppgifter om nya fabriksnedläggningar – och i Bryssel är förhandlingssituationen fortsatt svår.

Nyhetsbild

Dödliga strider skakar Kashmir

Två personer som misstänks ligga bakom en våldsam självmordsattack i det oroliga Kashmir har dödats, uppger indisk polis. Jakten på fler misstänkta gärningsmän fortsätter.

Nyhetsbild

Massflykt från Venezuela sätter tryck på regionen

Krisen i Venezuela har drivit drygt tre miljoner människor på flykt. Runt en miljon av dem befinner sig i grannlandet Colombia, och ingenting tyder på att flödet dit kommer att minska. Särskilt utsatta är de papperslösa migranter som reser till fots.

Nyhetsbild

Nigerias president varnar valfuskare

Nigerias president Muhammadu Buhari hotar med att sätta in polis och militär mot misstänkt valfusk. Varningen kom på det styrande partiet APC:s krismöte med anledning av helgens uppskjutna presidentval.

Nyhetsbild

Tusentals evakuerade efter nytt bombhot

Cirka 3 000 personer har evakuerats i Moskva i Ryssland efter att flera bombhot riktats mot förskolor, skolor, affärsbyggnader och köpcentrum på måndagen, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Nyhetsbild

Lovade Fortnitefördelar mot mammas bankkort

En 12-årig pojke blev kontaktad på Instagram av en person som uppmanade honom att skicka bilder på sin mammas bankkort. I utbyte skulle pojken få kosmetiska uppdateringar i spelet och valuta i det populära onlinespelet Fortnite, rapporterar P4 Jönköping.

Nyhetsbild

"El Chapo" dömd – men knarket fortsätter flöda

Mutor och mord byggde Joaquin "El Chapo" Guzmáns drogimperium. Han får troligtvis tillbringa resten av sitt liv bakom galler. Domen mot den mexikanske maffiabossen lär dock inte stoppa Sinaloakartellen från att smuggla tonvis med knark till USA.

Nyhetsbild

Förorenat flodvatten hotar stora barriärrevet

Stora utflöden av förorenat flodvatten hotar stora barriärrevet utanför Australiens nordöstra kust. Massiva skyfall har drabbat delstaten Queensland vilket lett till att regionens floder svämmat över och nu för enorma mängder slam ut i havet. På satellitbilder ses hur gulbrunt slam färgar vattnet längs en lång kuststräcka och ut mot de rev som ligger närmast land.

Nyhetsbild

Litauisk EU-kommissionär vill bli president

Litauiske Vytenis Andriukaitis och slovakiske Maros Sefcovic är just nu kollegor i EU-kommissionen. Snart är de måhända i stället kollegor som presidenter.

Nyhetsbild

Kurder i Syrien ber om internationell styrka

Kurderna i norra Syrien behöver hjälp att skydda sig från attacker från Turkiet. Det anser Aldar Khalil, en högt uppsatt tjänsteman.

Nyhetsbild

EU-politiker avvisas från Venezuela

En grupp Europaparlamentariker som rest till Venezuela för att träffa oppositionsledaren Juan Guaidó har stoppats på flygplatsen i huvudstaden Caracas. Senare i dag ska EU:s utrikesministrar träffas för att diskutera läget i det krisdrabbade landet.

Nyhetsbild

Plastskatt kan införas i Storbritannien

Den brittiska miljöministern presenterar i dag ett förslag på hur man kan öka återvinningen av plast.

Nyhetsbild

Bin kan lära sig plus och minus

Det tar sju timmar att lära honungsbin att räkna, visar en ny forskningsrapport. De kan också skilja på färger.

Nyhetsbild

50 bränder rasar i norra Spanien

Brandmän kämpar mot omkring 50 bränder i Kantabrien i norra Spanien.

Nyhetsbild

Två omkomna i helikopterolycka i norska fjällen

UPPDATERAD 07.23 En kvinna och en man omkom när en helikopter störtade i norska fjällen.

Nyhetsbild

Månen är tema när karnevalen i Venedig startar

Den årliga karnevalen i Venedig har inletts på sedvanligt sätt med en storslagen vattenparad längs kanalerna.

Nyhetsbild

Tyskland stoppar utlämningar vid brexit

Tyskland kommer att sluta utlämna personer till Storbritannien oavsett om britterna lämnar EU med ett avtal eller inte.

Nyhetsbild

Presidenten ovillig diskutera konstitutionen

Syriens president Bashar al-Assad säger att hans regering inte kommer att förhandla om landets konstitution.

Nyhetsbild

Italien: Röstar på nätet inför regeringskris

Det italienska regeringspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) håller en omröstning på nätet för att avgöra en fråga som kan leda till en regeringskris.

Mördad kvinna tros ha hittats i systerns frys

Polisen tror att de har hittat kroppsdelar som tillhör en kvinna som försvann för 18 år sedan – i hennes systers frys.

Nyhetsbild

Macron fördömer antisemitism vid protester i Frankrike

Sedan en känd fransk filosof och författare trakasserats i samband med Gula västarnas demonstrationer i Paris går Frankrikes president Emmanuel Macron ut och fördömer agerandet.

Nyhetsbild

Tyskland vill värna om insekterna

Tyskland planerar en lag om skydd för insekter för att kraftigt få ner användningen av bekämpningsmedel och satsa miljoner euro på forskning, meddelar landets miljöminister Svenja Schulze.

Nyhetsbild

Vithajen konkurrerade ut megalodon?

Den gigantiska hajen Carcharocles megalodon kan ha dött ut en miljon år tidigare än vad man hittills trott, enligt en ny studie.

Nyhetsbild

IS blockerar flyktvägar ut ur Baghouz

Hårdföra IS-stridande har blockerat vägar vid den sista fickan av mark i byn Baghouz som IS kontrollerar i östra Syrien, för att förhindra civila från att fly, enligt den kurdisk-arabiska SDF-milisen.

Nyhetsbild

Dramatisk minskning av världens insekter – värst för fjärilar, bin och steklar

Världens insekter har minskat dramatiskt i antal de senaste decennierna, enligt en ny forskarrapport. Insekternas biomassa minskar nu med 2,5 procent per år och i värsta fall kan 40 procent av alla arter dö ut det här århundradet.

Nyhetsbild

Light-läsk kan öka risken för stroke

Äldre kvinnor som dricker mycket sockerfri läsk bör kanske hålla nere sin konsumtion. Risken för stroke ser nämligen ut att öka, varnar forskare.

Nyhetsbild

De här pratas det om inför USA-valet 2020

Många har redan lanserat sina kampanjer och andra är på gång. Här är en sammanfattning av de hetaste namnen inför USA:s presidentval den 3 november 2020.

Nyhetsbild

Påven: Uppblåst hopp inför möte mot övergrepp

Påvens toppmöte för att stoppa sexuella övergrepp i katolska kyrkan närmar sig – men resultatet riskerar att bli en besvikelse.– Jag tror att det finns för höga förväntningar på mötet, säger skribenten Charlotta Smeds.

Nyhetsbild

Självkörande fordon vintertestas i svenska Norrbotten

Nu ska självkörande fordon vintertestas inom biltestnäringen i Norrbotten, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Nyhetsbild

Macron fördömer antisemitism vid protester

Efter att en känd fransk filosof och författare rapporteras ha trakasserats i samband med Gula västarnas demonstrationer i Paris går Frankrikes president Emmanuel Macron ut och fördömer agerandet.

Nyhetsbild

Över 200 hus brann i slumområde i Bangladesh

Över 200 hus i slummen i hamnstaden Chittagong i Bangladesh har härjats av en brand, meddelar polis och räddningstjänst. Minst åtta människor har omkommit och över 50 är skadade.

Nyhetsbild

Nya rön kan underkänna klimatmodeller

Ny forskning avslöjar att gräsmarker inte gynnas av en högre nivå koldioxid som förväntat. Det kan betyda att nuvarande klimatmodeller om växthuseffekten inte stämmer, anser forskare vid Göteborgs universitet.

Nyhetsbild

Känguru på vift i Danmark

Polis på Sydjylland i Danmark efterlyser en känguru som är på rymmen.

Nyhetsbild

Trump: Ställ IS-krigare inför rätta

USA:s president Donald Trump uppmanar Storbritannien, Frankrike, Tyskland och andra europeiska allierade att ställa 800 IS-krigare inför rätta.

Nyhetsbild

Pentagonchef tyst till nödpengar om mur

USA:s Pentagonbas Patrick Shanahan säger att han ännu inte bestämt sig om en mur mot Mexiko är att betrakta som en militär nödvändighet. Det kan få betydelse för om försvarsdepartementets pengar kan användas till det under ett nödläge.

Nyhetsbild

Surfare biten i benet av haj

En 41-årig man som surfade utanför Byron Bay på Australiens ostkust har bitits i benet av en haj. Det har lett till att stranden stängts i minst 24 timmar, skriver australiska medier.

Nyhetsbild

Skred rammade villa i Norge – en död

En person omkom när ett jordskred rammade ett bostadshus i Orkdal i Trøndelag i Norge på lördagseftermiddagen. Enligt polisen befann sig två personer i huset när skredet inträffade.

Nyhetsbild

Niger: Sju döda i Boko Haram-attack

Sju soldater i Niger dödades när deras postering nära gränsen till Nigeria attackerades av jihadistgruppen Boko Haram, enligt landets regering.

Nyhetsbild

Många döda i eldstrid på Sinaihalvön

Sju islamistiska extremister har dödats och 15 egyptiska soldater har dödats eller skadats i en eldstrid i norra Sinai, uppger militärkällor.

Nyhetsbild

Väktare påhoppad och rånad av ungdomsgäng i Sverige

Flera ungdomar har hoppat på en väktare och rånat personen på en mobiltelefon och väska. Händelsen inträffade i Valsta centrum i Sigtuna kommun vid halv sjutiden på lördagskvällen.

Nyhetsbild

Massprotest mot separatisträttegång i Spanien

Omkring 200 000 människor marscherade genom Barcelona på lördagen i protest mot att tolv katalanska separatistledare och aktivister ställts inför rätta för bland annat uppror och uppvigling. De åtalade riskerar fängelsestraff på upp till 25 år.

Nyhetsbild

Mindre byråkrati för EU-medborgare

Från och med i dag gäller nya regler för omkring 17 miljoner EU-medborgare som bor eller arbetar i ett annat EU-land. Numera behövs inte en stämpel för att bevisa äktheten i officiella handlingar, som födelsebevis, vigselbevis eller utdrag ur belastningsregister.

Nyhetsbild

22 döda bärgade ur översvämmade gruvor

Räddningsarbetare har fått upp 22 döda personer ur de guldgruvor i Zimbabwe som översvämmades tidigare i veckan.