|

Avloppsvatten stör OS-seglare

Biologen Mario Moscatelli visar hur det sophanteringen fungerar i Rio. De olympiska seglarvattnen är rejält förorenade.
Vattnet är nästan helt svart och på ytan flyter leksaker, små möbler och plastskrot.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det är frågan om den del av Guanabara-bukten som kallas för Ilha do Fundao – samma vatten utanför Rio de Janeiro där OS-seglarna snart ska tävla. – Det här är resultatet av 20 års rengöringsjobb, säger biologen Mario Moscatelli med mycket ironi i rösten. Han talar om det projekt som började på 1990-talet, men som på grund av bland annat korruption inte lett till speciellt mycket. – Till exempel fungerar rengöringsverket på stranden mittemot på halv effekt. Staden byggde verket, men inte de rör som skulle ha kopplat det till husen, säger Moscatelli då han spanar ut över Ilha do Fundao. Brittiska nyhetsbyrån Reuters rapporterade nyligen om bland annat farliga sjukhusbakterier både i vattnet och på många av stränderna i Rio. Då staden tilldelades årets OS-arrangemang 2009 byggde ansökan på ett löfte om att rena omkring 80 procent av vattendragen i regionen. – Man har byggt vägar och tunnlar, men vattnet är lika förorenat som tidigare, säger Moscatelli. Det största problemet är att en alltför liten del av stadens bostäder är kopplade till avloppssystemet. Mindre än hälften av de sex miljoner invånarna får sitt avloppsvatten renat överhuvudtaget. – Det här skräpet och avloppsvattnet kommer närmast från favelorna (fattiga förorter). Allt därifrån hamnar i åar och sedan i bukten, säger Moscatelli. Han tycker inte att förortsborna gör något fel, utan skyller allt på myndigheterna. De avloppsfilter som placerats ut i vattendragen under det senaste året är inte tillräckligt, uppger han. Kortsiktigt José Martins de Oliveira som bor i favelan Rocinha har koll på hur avloppshanteringen fungerar för de fattigaste. Sopbilar hämtar sopsäckar bara längs de större vägarna i förorten. Då det regnar flyter många sopsäckar som står i gränderna iväg och hamnar till slut i havet. – Sanitära åtgärder som kräver långsiktig planering är inget man satsar på. Politikerna vill ha snabba resultat inför kommande val, säger José Martins de Oliveira. Han leder en förening som ordnar debatter om aktuella problem. – Då vi började tala om sanitet har ingen riktigt varit intresserad av att diskutera något annat. Biologen Moscatelli är mycket missnöjd med att Rio missade chansen att genomföra stora vattenreningsprojekt inför fotbolls-VM för två år sedan och OS i år. Under de närmaste åren blir det knappast någon större utveckling – 90 procent av de vattendrag som rinner ut i Guanabara-bukten är kraftigt förorenade. Inför OS hoppas han på soligt väder, för mindre regnvatten innebär mindre nytt skräp i vattnet.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Opinion

Ledare: Brexit skapar kaos i Europa

Som det ser ut nu så väntar ett stort europeiskt brexitkaos efter den 29 mars, om 71 dagar. Det förlorar vi alla på.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan