Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Mats Borgmästars blir rektor för Vörå gymnasium

VÖRÅ Mats Borgmästars som verkat som tillfällig rektor vid Vörå gymnasium har valts till ordinarie rektor.

Nyhetsbild

De vill se trädgårdsfester överallt i Vasa

Samla Vasaborna till trädgårdsfester runt om i stan. Idén kom till i samma tankesmedja där experimentet med en ny busslinje för arbetsresor, Runsor Express, föddes. Den 1 september ordnas Garden fest.

Stenskäret får detaljplan – nya vägar diskuteras

Stenskäret i Malax skärgård ska få en stranddetaljplan. Malax församling har tagit initiativ till planeringen för att få en ändamålsenlig placering av byggrätterna. Dessutom utreds möjligheten till nya vägar.

Livlig diskussion då nämnden tog upp för- och nackdelar med skoltomt i Korsnäståget

Nämnden för fostran och undervisning i Vasa samlades på tisdagen till aftonskola för att diskutera var den nya finska skolan i Korsnäståget ska byggas. Formellt tas frågan upp först på nämndens junimöte.

Här är listan på de beviljade bidragen

Totalt beviljades 139 ansökningar; här är hela listan.

Nyhetsbild

Vörå Sparbanks Aktiastiftelse beviljade bidrag för 310 130 euro

Den 14 maj höll Vörå Sparbanks Aktiastiftelse sin fjärde utdelningsfest. Utdelningsfesten hölls denna gång i Vörå UF:s lokal med cirka 130 deltagare.

Nyhetsbild
3

Övisrektorn besvärar sig över Lucas plats i förskolan

VASA Femåriga Lucas Räisänen har fått plats i förskolan vid Vasa övningsskola, men ledande rektorn tror inte skolan klarar av en elev med förlängd läroplikt. Dålig bortförklaring. Diskriminering, säger Lucas mamma Krista Riipinen.

Nyhetsbild

Ny plats men samma koncept – amerikanarträff flyttar till Pensala

PENSALA Cirkustältet ur Cirkus Florentinos konkursbo blev avgörande. American Car Meeting flyttar till Pensala och håller dans i tältet.

Nyhetsbild

Snart har Vasa fyra nya konstgräsplaner

VASA EM-turneringen U19 i fotboll betyder fyra nya konstgräsplaner i Vasa.

Nyhetsbild

23-åring dömdes till fängelse i fem år och tio månader för sju sexbrott

Våren 2011 anklagades den 16-åriga pojken för tre fall av sexuellt utnyttjande av barn. Två år senare begick han samma typ av brott igen. Och två år senare var det dags igen. Österbottens tingsrätt dömde honom i går till ersättningar och fängelse i fem år och tio månader.

Nyhetsbild

Närpes har efterlyst åtgärder på olyckssträckan

Skarpängsvägen och sänkt hastighet. Det var något av det första Närpes stads vägmästare tänkte på när han hörde om måndagens dödsolycka i Finby.

Malax ekonomi visar goda siffror för början av 2018

Ekonomiskt har 2018 börjat bra för Malax kommun. En budgetuppföljning för de fyra första månaderna visar ett årsbidrag på två miljoner euro den sista april. Vid motsvarande tidpunkt i fjol hade kommunen ett årsbidrag på knappt 1,6 miljoner.

Nyhetsbild

Malax förväntar sig god ekonomi 2019 – investeringstak planeras

Malax inleder budgetarbetet inför 2019 under rätt gynnsamma stjärnor. Skatteprognoserna har till och med skruvats upp 1,5 miljoner euro jämfört med i år. Budgetramen bygger på ett resultat på 0,1 – 0,2 miljoner euro och ett årsbidrag på 2,2 miljoner euro 2019.

NTM-centralen efterlyser utredning om torvtäkt

NTM-centralen har begärt en utredning från Malax kommun om inledande av torvtäkt på Våtmossen. Det var just för att förhindra att mossen blir torvtäkt som kommunen köpte den i mars i år.

Nyhetsbild

Mutterförsäljare åtalas för kreativt fiffel

I RÄTTEN En 41-årig Vasabo som representerade flera företag åtalas för omfattande ekonomisk brottslighet under sex års tid. Han krävs på över en halv miljon euro i skadestånd av företag som nu ligger i ruiner.

Nyhetsbild

Vass började brinna i Malax skärgård - man ringde räddningscentralen

MALAX Klockan 15 kom larmet om en mindre markbrand i Malax. Det visade sig att det var en man som ringt nödcentralen för att ta det säkra före det osäkra.

Nyhetsbild
1

Luke informerar – snart får vi veta hur mycket varg vi har i Österbotten

Hur många ungar fick alfaparen i Österbotten i fjol? Och hur många vargar har vi totalt? Om ett par veckor ger forskarna ut siffrorna. Men de är inte kompletta.

Nyhetsbild

Glaskuberna vid Kalles Inn på lista över goda turistprodukter i skärgården

Finland vill utveckla turismnäringen och Jord- och skogsbruksministeriet har inom ett större projekt valt ut de 80 turistprodukterna. Med på listan finns glaskuberna i Korsholm och bastuflotten i Vasa.

Rattfull mopedist stoppad i Vasa centrum – misstänks för grovt rattfylleri

VASA En man född på 1960-talet misstänks för grovt rattfylleri efter att ha stoppats av en polispatrull på måndagsmorgonen.

Nyhetsbild

Misstänkt rattfyllerist stoppad i Sunnanvik

VASA Natten mellan måndag och tisdag stoppades en personbil i Sunnanvik av en polispatrull. Mannen som körde bilen misstänks nu för rattfylleri.

Nyhetsbild

MTV: SJK sparkar Tommi Kautonen - Eremenko ny tränare?

FOTBOLL Enligt MTV Sport har Seinäjokiklubben sparkat sin tränare Tommi Kautonen. Och enligt Helsingin Sanomat böir det Alexei Eremenko Sr som efterträder sin tidigare kumpan.

Nyhetsbild

Invånarna får diskutera Vasa som kulturstad – hur är läget om tolv år?

VASA Hur ser Vasa ut som kulturstad år 2030? Och vad händer egentligen med Wasa Station? Bland annat det får invånarna höra mer om och själva diskutera när staden bjuder in till kulturforum.

Nyhetsbild

Svalt intresse för planerat höghus i Malax – bygget har inte påbörjats

MALAX Ett nytt trevåningshus i Yttermalax kunde ha stått klart nu i vår. Men än har bygget inte påbörjats eftersom för få bostäder har reserverats.

Nyhetsbild

Den tillfälliga farleden vid Fårholmen får skyddsväggar

LARSMO Starka strömmar har gjort att ett antal olyckor har inträffat när båtar har försökt ta sig igenom den tillfälliga farleden i anslutning till brobygget vid Fårholmne. Nu installeras skydd för att minska riskerna.

Nyhetsbild

Nu har Astor öppnat sina nya rum – efterfrågan är stor

BILDSPEL På vardagarna är hotell Astor fullsatt och efterfrågan är stor. Nu tar hotellet i bruk flera nya rum. Inredningen kommer från hela världen men hantverkarna från närmiljön.

Nyhetsbild

Vasahotellen väntar sig bästa sommaren på länge – fotbollsfest fyller många rum

Vasahotellen väntar sig en rekordsommar. U19-EM i fotboll har redan fyllt flera hotell i juli. Dessutom kommer allt fler turister över Kvarken och hotellen får draghjälp av både pandor och karuseller.

Södra Österbottens och Österbottens förbund vill se regionala Yle-redaktioner

Den 14 maj skickade Södra Österbottens och Österbottens förbund ett ställningstagande till Rundradions förvaltningsråd. De vill se tre finska redaktioner baserat på landskapen.

Nyhetsbild

Uf vill köpa Komossa skola för en euro – "Den är i bättre skick än lokalen"

KOMOSSA Komossa ungdomsförening vill köpa byns nedlagda skola av Vörå kommun för en euro. Det är betydligt mindre än de 40 000 euro som kommunen värderat fastigheten till. Men kommunstyrelsen tycker priset är ok.

Nyhetsbild

Vörå för vargfråga till JO: "Beslut fattades på fel grund"

VÖRÅ Vörå kommunstyrelse har bestämt sig för att föra polisens hantering av vargproblematiken till Justitieombudsmannen.

Nyhetsbild

Vörå måste töja ut sin budget för i år

Vörå måste ut med 700 000 euro till i årets budget. Orsakerna är många, bland annat Centrumskolans evakuering och en dyr renovering av Tottesunds herrgård.

Nyhetsbild

Tåg till Vasa från Helsingfors 75 minuter sen – brand på bro i Tammerfors orsak

Tåget S 49 som startade från Helsingfors strax efter klockan 17 är försenat, meddelar VR. Flera tåg som går genom Tammerfors har fått vänta på att en brandsituation på en bro togs hand om av räddningsverket.

Nyhetsbild

Närpespolitiker nöjda med svar om Pjelax daghem

Inget nytt daghem byggs i Pjelax i nuläget. Om det görs, byggs det ihop med skolan.

Nyhetsbild

Vasa säljer egendom för 4,5 miljoner euro

VASA Staden klarar sig utan både Bastuhuset och aktier i Aktia, och säljer dem. Sina aktier i Viria säljer staden till sina egna fonder, men även det gynnar den ekonomiska balansen.

Nyhetsbild

Alla fem kandidater med när Nykarleby väljer stadsdirektör

Det gick som väntat i stadsstyrelsen. Ingen av de som sökt stadsdirektörstjänsten i Nykarleby prioriteras, utan alla fem är med när fullmäktige samlas till möte på torsdag.

Nyhetsbild

Petri Pihlajaniemis passion är att bygga liv i gamla hus

VASA Visst kan byggnader blomma! Nu har presenningen lyfts av trähuset som flyttades vid Skolhusgatan 64.

Nyhetsbild

Broman kritiserar Lithén efter söndagens möte: "Hon vill begränsa vår mötesfrihet"

KORSHOLM Mötet på Vallonia kritiseras av gruppbasen Christoffer Ingo och fullmäktigeordförande Carola Lithén. Nu ger Samuel Broman svar på tal: "Kontroversiellt att vilja begränsa vår mötesfrihet."

Nyhetsbild

Oljeläcka från traktor störde trafiken på Vasklotbron i Vasa – fick ringa VR för att stanna tåg från Vasklot

UPPDATERAD En oljeskada störde trafiken på Vasklotbron i Vasa på måndagseftermiddagen. Trafiken dirigerades av Österbottens räddningsverk.

Nyhetsbild

Mika Mäkisalo leder Round table i Finland

Efter en paus på 8 år leds nu Round Table Finland från Vasa under ledningen av Mika Mäkisalo, som valdes till president för organisationen i helgen. Att bli invald som medlem är en chans för nätverkande och personlig utveckling, berättar Mäkisalo.

Nyhetsbild

För höga halter av fosfor rann ut i havet – farmare har fått tillsägelse

JAKOBSTAD Ett av de vattenprover som skickades in för analys från farmområdet Vallan har uppvisat för höga halter av fosfor.

Nyhetsbild

Förslag: nytt internat till gymnasiet vid Norrvalla

VÖRÅ Det behövs ett nytt internat vid Norrvalla, tycker gymnasierektorn i Vörå. I dag ryms inte alla elever in. Bildningsdirektören föreslår att en arbetsgrupp reder ut förutsättningarna för ett nybygge.

Nyhetsbild

Forststyrelsen förlorade målet mot virkeskartellen

Hovrätten förkastade Forststyrelsens krav på de tre skogsbolagen i virkeskartellen. Tingsrättens avgörande står fast – tills vidare.

Nyhetsbild

Polisen ordnar övning för undantagsförhållanden vid Vasa flygplats på tisdag

VASA En samarbetsövning mellan polisen och andra myndigheter arrangeras vid Vasa flygplats. Flygplatsen kommer därför att vara stängd under förmiddagen på tisdag.

Nyhetsbild

Beslutsfattarna inte beredda semesterstänga psykiatrin för barn och unga

Varje sommar stängs flera polikliniker och avdelningar på Vasa centralsjukhus för en tid. Men i år vill politikerna diskutera om det går att undvika för barn- och ungdomspsykiatrins del.

Nyhetsbild

Vårddistriktets budget sväller nästa år

En PET-CT apparat på centralsjukhuset ökar budgeten nästa år, eftersom någon måste sköta den. Men mest växer utgifterna på grund av högre löner.

Nyhetsbild

Insamlade pengar räcker – distriktet föreslås betala resten för en PET-CT

Nu är det bara ett klubbslag i sjukvårdsfullmäktige kvar, så får Vasa centralsjukhus sin PET-CT. Donationer på 450 000 euro borde räcka för att sjukvårdsdistriktet betalar resten.