Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

2107 älgar får fällas i Kust-Österbotten

När älgjakten inleds i september får totalt 2107 älgar fällas i Kust-Österbotten. Antalet baserar sig på Kust-Österbottens regionala viltråds fastställda målsättning för älgstammen.

Nyhetsbild

Gerby-Västerviksdagen är fest och hembygdskänsla - "Föreningen vill hålla kvar kulturtraditioner"

Folkfest och skärgårdsfestival - Gerby-Västerviksdagen är i full gång på Strömsö. Festen bjuder in såväl barn som vuxna, bybor som utomstående till mat, musik, fest och historia.

Nyhetsbild

Sprider Nykarlebyhimlen till hela världen: "Plötsligt blev det en passion"

NYKARLEBY I den ljusa sommarnatten känns norrsken avlägset. Men redan i augusti brukar fotografen Ove Lillas föreviga säsongens första färgstarka himlaspel.

Nyhetsbild

Helgväder med risk för åska

Väderutsikterna inför helgen är osäkra. Regn- och åskskurar kan förekomma men värmen håller i sig.

Nyhetsbild

Motorcyklist allvarligt skadad i krock med traktor

UPPDATERAD En motorcyklist skadades allvarligt efter att ha krockat med en traktor längs Jyväskylävägen, riksväg 13, på lördagsmorgonen. Olycksplatsen ligger mellan Emetsjön och avfarten till Terjärv men i Kaustby kommun.

Nyhetsbild

Denis klar för Jaro

JAKOBSTAD Denis Lima de Assis eller kort och gott Denis, är klar för FF Jaro.

Nyhetsbild

Lemmy spelade i Närpes – men han rökte aldrig i bilen

Just i dag för 33 år sedan spelade Motörhead i Närpes. Badade Lemmy i ån? Nja. Men åtminstone rökte han aldrig i familjen Eschs bil. Här är historien om fiaskot som blev en succé långt efteråt.

Nyhetsbild

Stad och trafik erbjuder många utmaningar för en synskadad - men de flesta går att tackla

VASA Lilian Söderman är synskadad. Vi följde med henne på en promenad från tågstationen till torget i Vasa för att se vilka hinder en synskadad kan stöta på. Något Söderman gärna undviker är tysta trafikljus och trappor.

Nyhetsbild

Polisen söker utredare – men ingen vill ha tjänsterna

Mängden brottsanmälningar minskar inte. Dessvärre verkar utredarna göra det. Polisinrättningen har nu tre utredarvakanser lediga, men ingen har sökt dem inom utsatt tid.

Nyhetsbild

Helsingforståget försenades - resenärer mellan Seinäjoki och Vasa får busstransport

På grund av mötande trafik missade tågresenärer från Seinäjoki på väg mot Vasa sitt tåg. VR har ordnat busstransport.

Nyhetsbild

Världens enda mobila undervattensbastu finns i Karleby

KARLEBY Från en heltokig bastuidé till en förundransvärd verklighet. Nu vet bröderna Jari och Ari Lehtinen att det går att bada bastu också under vattnet.

Nyhetsbild

Algblomningen den värsta på tio år – läget bättre i norr

Risken för stora förekomster av blågröna alger ökar i takt med det varmare vädret. I Södra Finland längs Finska vikens kust förekommer redan riklig algblomning. Läget är ändå bättre i Bottniska viken.

Nyhetsbild

Flera roderfyllon fast i värmen – SU vill sänka promillegränsen på sjön

Svensk Ungdom har börjat jobba för att sänka promillegränsen på sjön från 1,0 till 0,5. Sjöbevakningen jobbar för fullt i värmen, men alla tycker inte att den relativt höga gränsen är ett problem.

Nyhetsbild

Garn av hundhår och tygkassar på Hantverkarboden

JAKOBSTAD Att göra garn av hundull är inget nytt, både tekniken och kunskapen är gammal. Ulla Enlund som vanligen jobbar med ull av får visar hur hår från hunden också går att använda.

Nyhetsbild

Skogsbränder släcks med hjälp av tallsåpa

Det krävs en stor mängd vatten när brandmännen ska släcka skogs- och markbränder. Det som alla kanske inte vet är att man blandar tallsåpa i vattnet.

Torvtäkt brann i Karleby

KARLEBY En brand i en torvtäkt upptäcktes av ett brandövervakningsflyg i Karleby på fredagen. Torvtäkten finns i i Ullava nära gränsen till Halsua.

Nyhetsbild

Insektsinvasion i Österbotten – "Värmen gör dem mer aktiva"

Österbotten har invaderats av små flygande insekter. Detta har uppmärksammats av flera VBL-läsare. Vilken typ av insekter det rör sig om, går dock inte att säga med säkerhet.

Nyhetsbild

Kök, toaletter, matsal och omklädningsrum – Särkimo skola ska saneras på många fronter

MAXMO Särkimo skola står inför en rad åtgärder. Renoveringarna är planerade att börja nästa år.

Nyhetsbild

Över 25 grader i vattnet vid flera stränder – varmast vid Vägvik och Komossa

Det är ställvis över 25 grader i vattnet i både Korsholm och Vörå. Badvattnet är bra överallt, förutom i Molpe där det finns blågröna alger. Men när det börjar regna kommer algerna troligen blomma ut.

Nyhetsbild

Meteorolog Lisa Frost på SMHI: Vi ser inget slut på hettan

En lite svalare söndag kan göra att klass 2-varningar plockas bort – sedan fortsätter värmeböljan. – Vi ser inget slut på detta, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI i Sverige.

Nyhetsbild

Lokaltillverkad glass på torget

JAKOBSTAD Nu kommer glassen tillbaka till torget. Maj Boström säljer sin egen gelato i kiosk under Jakobs dagar. Och även i augusti finns det glass på torget.

Nyhetsbild
2

Hundra hushåll utan post i Smedsby – utdelaren slopade halva rutten

SMEDSBY I en veckas tid undrade Smedsbybon och företagaren Björn Kjerulf var hans post dröjde. Viktiga försändelser – däribland räkningar – kom aldrig fram. Det visade sig att en postutdelare hoppat över hundra hushåll på grund av tidsbrist.

Nyhetsbild

Isabelle tog en paus från Instagram: Jag uppmuntrar andra att göra samma sak

VASA Under sin mammaledighet bestämde sig Isabelle Lindberg för en två månader lång paus från Instagram. Det har gett henne mer tid för saker hon tycker är viktiga, och mindre negativa tankar om sig själv.

Nyhetsbild

Stephanie, 17: Jag borde sluta slösa bort min tid på sociala medier

VASA Vi gick ut på stan för att kolla hur folk använder sociala medier. Vad tänker de om vår uppkopplade värld och stressiga samtid?

Nyhetsbild

Digital stress är en ny folksjukdom – så gör du en digital detox under semestern

Allt fler känner behov av att dra ner på användningen av mobiltelefoner, sociala medier och teknik. Enligt hjärnforskaren Katarina Gospic är semestern ett bra tillfälle att se över sina digitala vanor.

Nyhetsbild

Älgkrock på motorvägen – inga personer skadade

VASA En älgkrock inträffade på motorvägen i Gamla Vasa på torsdagskvällen. Älgen avlivades på plats och ställe.

Nyhetsbild

Bil krockade med cyklist – båda säger sig ha haft grönt ljus

VASA En trafikolycka inträffade i Vasa på torsdagskvällen då en cykel och en personbil krockade vid Alskatvägen. Inga personer skadades i olyckan.

Nyhetsbild

Arbetstagaren kan kräva pauser och vatten – men inte mycket mer än så

Lagen säger inte hur varmt det får vara på en arbetsplats. Vid vissa temperaturer har arbetstagaren ändå rätt att ta fler pauser än vanligt och få tillgång till vatten, säger arbetsmiljöexperten Tom Johnsson.

Nyhetsbild

Den försvunna mannen i Vetil är återfunnen

VETIL Österbottens polisinrättning meddelar att den försvunna mannen i Vetil är återfunnen.

Nyhetsbild

Kaotisk parkering då folk vallfärdar till Sandö – "Bäst att promenera eller cykla"

VASA När parkeringsplatserna inte räcker till parkerar många solbadare på cykelvägen. Det är inte tillåtet, och de ansvariga för stranden önskar att de som kan cyklar eller promenerar dit.

Nyhetsbild

Högtryck för iskallt jobb – glassleverantör i Karleby jublar

KARLEBY/NYKARLEBY I Sias fryslager sliter Miikka Kulla för att få ut glass till landets kiosker och butiker. Han jobbar i minus 21 grader. Precis som glassbolagen njuter även bryggerierna i värmen.

Nyhetsbild

Nu tar vägarbetet vid Metviken fart – ökad trafik längs Gerbyvägen

VASA Vägarbetet vid Metviken börjar inom de närmaste dagarna. – Det viktigaste är att trafiken löper under ombyggnaden, säger Timo Kujanpää, Skanska Infras projektchef.

Tre personer försökte simma över ett sund i S:t Karins – en av dem drunknade

En 30-årig man drunknade vid simstranden i Hovirinta i S:t Karins i Egentliga Finland på torsdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Vargen blir fall för JO – Vöråpolitiker har lämnat in ett klagomål

VÖRÅ Kommunstyrelsen i Vörå har lämnat in ett klagomål till Justitieombudsmannen. Orsaken är vargen och de varierande avlivningsbesluten.

Nyhetsbild

Jakobstads svenska bjuder in hundarna: Vi har mycket att lära av dem

JAKOBSTAD Redan 1982 undrade Hasse Andersson om man får ta hunden med sig in i himlen. Nu får man åtminstone ta med sig hunden på gudstjänst.

Nyhetsbild

Misstänkt kvinna i Laihelafallet frisläppt

LAIHELAFALLET. Deb 46-åriga kvinna som greps av polisen skäligen misstänkt för dråp i Laihela, släpptes fri på torsdagen.

Nyhetsbild

Helgen väntas bjuda på spänning – åskvädret kan dyka upp redan på fredagen

På torsdagen är vädret ännu varmt och soligt, men redan på fredagseftermiddagen kan de som bor i södra Finland vänta sig svalkande åsk- och regnskurar. Värmeböljan ser däremot inte ut att avta, utan fortsätter enligt prognoser åtminstone ännu i en vecka.

Nyhetsbild
1

Nya uteserveringen öppnar dörrarna – konkurrerar inte med Strampen

VASA Nya uteserveringen i Inre hamnen – med plats för 500 personer – slår upp dörrarna i dag. Under hela helgen kommer det spelas livemusik på uteserveringen. Tommi Mäki, som är en av projektledarna, tror att Inre hamnen har plats för fler serveringar.

Nyhetsbild

Heinonen vill till riksdagen – tänker arbeta för Vasaregionen

VASA Samlingspartiets Marko Heinonen visste redan efter riksdagsvalet 2015 att han ville ställa upp i nästa val. Då lyckades han nämligen trots en sen start få över 2000 röster. Nu är det dags igen och nu har han gett sig in i leken.

Nyhetsbild

Sverigedemokraternas partisekreterare i Björneborg: "Jag tror på 25 procent"

Sverigedemokraternas stöd kan gå upp mot 25 procent efter nästa val, tror partisekreterare Richard Jomshof. Sannfinländarnas Jussi Halla-aho tror att SD:s framgång gynnar det egna partiet.

Nyhetsbild

Polisen söker försvunnen man i Vetil

VETIL Polisen ber allmänheten om tips efter att en man har försvunnit i Vetil.

Nyhetsbild

Fågel flög in i elledning – orsakade markbrand

NÄRPES En liten markbrand bröt ut i Pörtom på torsdagen. Enligt räddningsverket orsakades branden troligen av en död fågel.

Nyhetsbild

Räddningsverken höjer beredskapen på grund av brandrisken – semestrarna är en utmaning

Det heta och torra vädret har lett till mark- och skogsbränder i såväl Sverige som i Finland. Risken för en storbrand finns även i vår region. Österbottens räddningsverk har bra beredskap men i Mellersta Österbotten ställer semestrarna till det.

Nyhetsbild

24 grader i vattnet i Vasa – badvattenkvaliteten är bra

VASA Enligt de senaste mätningarna är det 24 grader i vattnet vid Abborrön och Gustavsborg. Vid mätningarna upptäcktes inga blågröna alger i vattnet.

Nyhetsbild

Fartkameror i Kuni har blivit utsatta för ofog – ovanligt, säger polisen

KORSHOLM Två fartkameror längs med riksväg åtta i Kuni har blivit utsatta för ofog. Skadegöraren, eller -görarna, ser ut att ha sprejat linserna med isoleringsskum.