Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Kim Kujala på förslag som ordförande för Finlands Studentkårers förbund

Studentkåren vid Vasa universitet för fram Kim Kujala (23) som kandidat till posten som ordförande för Finlands Studentkårers förbund för 2019.

Nyhetsbild

Lipputoimisto tar över en del av Luckans biljettförsäljning

KARLEBY När Keski-Pohjanmaan Kirjapaino tog över Lipputoimistos verksamhet sades samarbetet med Luckan, som förmedlat många av deras biljetter, upp. Orsaken är främst teknisk, men det finns en öppning för fortsatt samarbete.

Nyhetsbild

Nykarleby stads insats i servicehus till Komarov Arena är oklar

NYKARLEBY Om eller hur mycket staden ska gå in med i det servicehus som Nykarleby ishall Ab planerar intill Komarov Arenan är ännu oklart.

Nyhetsbild
1

Korsholm bekymrar sig över vargarna – "Dagisbarnen går inte längre till mulleskogen"

KORSHOLM Politiker och tjänstemän i Korsholm är bekymrade över de vargobservationer som har gjorts i kommunen. Situationen har lett till att man tvingas begränsa skol- och dagisbarnens rörlighet.

Nyhetsbild

Centralsjukhusets jättebygge i stöpsleven – många är med och planerar

VASA När centralsjukhusets nya H-hus planeras vill man få input från så många berörda som möjligt. Och alla involverade företag sitter vid samma bord och planerar tillsammans.

Nyhetsbild

Friskvårdsdagen gav chansen att prova något nytt – och ta reda på dagsformen

KORSHOLM För många seniorer är friskvårdsdagen i Botniahallen i Smedsby tradition. I det digra programmet blandas däremot nytt och beprövat. Flera av de drygt 1000 på plats tog chansen att prova något nytt.

Nyhetsbild
1

Politiker fick fusionsvägkost: "Det behövs en viss storlek för att vara attraktiv"

En kommunsammanslagning betyder inte automatiskt utveckling. Det kom fram på ett fusionsseminarium i Korsholm.

Nyhetsbild

Ny byråsekreterare blir kommunikatör i Nykarleby

NYKARLEBY Någon ny tjänst som kommunikatör vill styrelsen i Nykarleby inte inrätta. I stället föreslås att en ny byråsekreterare ägnar halva sin arbetstid åt information och kommunikation.

Nyhetsbild

Studion i Academill ännu utan hyresgäst

VASA Studion i Academill fortsätter att stå tom – och inga konkreta förhandlingar pågår med potentiella hyresgäster. Den tidigare Mediacity-studion var i tillfällig användning då kongressen Musik & talang arrangerades i lokalen.

Staden löser in gammal byggnad nära skolan för 8 000 euro

NYKARLEBY Efter att i två omgångar ha tuggat ett erbjudande om att lösa in två husbyggnader intill skolområdet i centrum beslöt styrelsen i måndags att lösa in endast det ena obebodda huset för 8 000 euro.

Nyhetsbild

Utredning: Bygg nytt gymnasium i Petalax

MALAX Bygg ett nytt gymnasium i Petalax vid högstadiet. Det rekommenderar sex tjänstemän i Malax i en snabbutredning inför fullmäktiges möte på torsdag.

Nyhetsbild

Batterifabriksplanen går till fullmäktige: Följderna för trafiken blir betydande

VASA Om 20 år beräknas åtminstone 3000 personer arbeta på Långskogen-Granholmsbackens storindustriområde. Planen innebär stora förändringar för trafiken.

Nyhetsbild

Kommissarie prickas för att ha överskridit sina befogenheter

I maj 2017 besluter en kommissarie vid Österbottens polisinrättning att neka två bussar med HJK-supportrar tillträde till Vasa. Problemet är att det han gjorde var olagligt.

Nyhetsbild

Ny stormvarning: Kraftiga vindar och högt vattenstånd väntas i Österbotten

Varning för farligt hård vind både till havs och på land gäller i Österbotten under onsdag och torsdag. Dessutom väntas vattenståndet bli mer än 80 centimeter högre än normalt.

Nyhetsbild

Ny trend att hundar tillåts i köpcenter – Vasa hakar inte på

VASA Får man ta hunden med sig in i köpcentret? Ja, om man shoppar i Rovaniemi. I Vasa får de tills vidare snällt vänta utanför medan husse och matte shoppar.

Nyhetsbild

Fusionen diskuteras på seminarium – politiker matas med information och statistik

KORSHOLM Politiker från Korsholm och Vasa har samlats för att diskutera regionens livskraft och välmående. Seminariet pågår hela dagen.

Nyhetsbild

Arbetslösheten fortsätter minska i Österbotten

Arbetslösheten i Österbotten har minskat med 22,5 procent jämfört med i fjol. Det ser också bra ut för ungdomarna: allt fler under 25 år är sysselsatta.

Nyhetsbild

Rekoringens aktiva i Vasa och Jakobstad får nordiskt miljöpris – "Har gjort konceptet framgångsrikt"

Mittnordenkommitténs miljö- och energipris ”Nordens gröna bälte” ges i år till de aktiva som håller igång rekoringarna i Vasa och Jakobstad. Tack vare dem har konceptet blivit framgångsrikt i hela Norden, skriver man i prismotiveringen.

Nyhetsbild

Toni, 25, bygger prisvinnande lastbilshytter i Vörå – "En hytt tar över 200 timmar att göra"

VÖRÅ Toni Hahka har byggt om inredningen till två lastbilshytter – och vunnit två pris. Än så länge är det få i Finland som sysslar med lastbilsinredning.

Nyhetsbild

Nu får Vasaregionen stöd i stomvägsfråga – Birkaland på samma linje gällande E12

VASA Den kortaste vägen mellan Vasa och Tammerfors, alltså hela E12, borde bli stomväg. Enligt förslaget ska den uppklassade vägen gå via Seinäjoki, och det gillas inte.

Nyhetsbild

Förslaget till stomvägnät får underkänt av Vörå – Bystedt: "Vi vill ha omkörningsfiler"

VÖRÅ Utkastet till stomvägnät kan inte godkännas. Det tycker kommunstyrelsen i Vörå. Förutom att kommunen vill att riksväg 8 måste klassas som stomväg vill kommunen även ha omkörningsfiler i Maxmo.

Nyhetsbild

Korsnäs måste ändra i budgeten – på grund av läckande industrihallstak

KORSNÄS

Taket på den äldsta delen av Betonghallen på industriområdet i Korsnäs kyrkby är i så dåligt skick att det genast måste bytas. 100 000 euro, som var tänkt för boendet Lärknäs, måste gå till ett nytt halltak.

Nyhetsbild

Minister i panel fångade idé om tåget till flyget

Att ta tåget till flyget i Vasa kan bli verklighet fortare än många tror. Näringslivsminister Mika Lintilä (C) är på gång med ett program där idén har plats.

Nyhetsbild

Vörå kommun köper tomt nära vattentag

VÖRÅ Vörå kommunstyrelse har bestämt sig för att använda sin förköpsrätt för att köpa ett sandtag i Pensalkangan.

Nyhetsbild

Närpes stad ökar på utgifterna rejält nästa år

Inkomsterna väntas öka för Närpes stad nästa år. Men utgifterna ökar ännu mer. Ramarna för 2019 slogs fast av fullmäktige.

Nyhetsbild

Vörå kommun sätter ner foten – Kallar Destia och NTM-centralen till möte om vägarna

VÖRÅ Österövägens dåliga skick upprör. Kommunstyrelsen i Vörå säger nu ifrån i skarpa ordalag och vill träffa de de ansvariga, det vill säga Destia och NTM-centralen. "Vi vill veta hur de tänker om vägunderhållet i vinter", säger styrelsens ordförande Rainer Bystedt (SFP).

Nyhetsbild

Klimatet i norra Europa ändrar snabbt – varmare Vasa överraskar inte forskare

På drygt 150 år har Finland blivit 2,3 grader varmare. Nordliga områden långt borta från de stora haven är mest känsliga för temperaturförändringar.

Nyhetsbild

Vasa: Minskade skatter ger ett glapp på åtta miljoner euro

VASA Styrelsen uppmanar stadens verksamheter att noga överväga behovet av rekryteringar under resten av året.

Nyhetsbild
1

Politiska styrgruppen för landskapsreformen valdes – nu representeras alla partier

Den nyvalda politiska styrgruppen för landskapsreformen fyller en viktig uppgift i Österbotten om reformen drivs igenom. Därför är det enligt gruppmedlemmen Mikaela Björklund (SFP) viktigt att den är partipolitiskt förankrad.

Nyhetsbild

Svullen i kroppen? Expert: Kan bero på lipödem

För sex och ett halvt år sedan var Linda Öhrn i så dåligt skick att hon trodde hon skulle dö. Då kom hon i kontakt med Anders Lönedal, specialist inom tillämpad psykofysiologi med inriktning på andning. I dag driver de företag tillsammans.

Nyhetsbild

Ung Vasabo tände eld på lägenheter – Straffet: fängelse och saftigt skadestånd

I RÄTTEN. En 21-årig man från Vasa döms till 1 år och 2 månaders villkorligt fängelse och över 100 000 euro i skadestånd för att ha tänt eld i två lägenheter sommaren 2015.

Nyhetsbild
4

Dagmamma: "Vargen gick förbi medan vi var ute"

KORSHOLM Camilla Lervik-Särs är en av de två dagmammorna i Tölby som bor nära där vargen rörde sig på måndagsmorgonen. Hon var ute med barnen när vargen gick förbi ungefär 100 meter från hennes gård.

Nyhetsbild
3

Wärtsilä donerade pengar till insamlingen för PET-röntgen

VASA Wärtsilä donerar 32 020 euro till insamlingen för en PET-röntgenapparat vid Vasa centralsjukhus. Det är personalen som har samlat ihop pengarna tillsammans med företaget.

Nyhetsbild

Över 1000 seniorer samlas i Botniahallen – allsång och modevisning nya inslag under friskvårdsdagen

KORSHOLM På tisdag samlas över 1000 personer i Botniahallen i Korsholm. Det är dags för den traditionella friskvårdsdagen för seniorer. Nytt för i år är allsång och modevisning.

Nyhetsbild

Minderårig Vasabo åtalad för att ha planerat skolmassaker i Vöråstan

VASA

En man född år 2000 planerade en skolmassaker i Vöråstan i Vasa. Nu åtalas han för falskt alarm. Han åtalas också för att ha spridit sadistiska videor.

Nyhetsbild

Jennifer studerar på Bali: "Du som studerar – åk på utbyte!"

För två år sedan var Jennifer Carp på Bali i två månader. Hon trivdes så bra att ön i Indonesien även blev destinationen för hennes utbytesstudier denna höst.

Nyhetsbild
1

Varg rörde sig på gårdsplaner i Tölby – två dagmammor nära

UPPDATERAD Kvart före nio på måndagsmorgonen såg Paula och Bengt Nordkvist på Marabacktået i Tölby en varg som gick över gårdsplanen. Kjell Friberg, rovdjurskontaktperson i Tölby, bekräftar att det rör sig om en varg och säger att det på båda sidor om spåret finns dagmammor med små barn.

Nyhetsbild

Exklusiv väderanalys avslöjar: Vasa hettas upp snabbare än någon trott

En internationell analys över 117 års väderdata i 558 europeiska städer visar dramatiska siffror. Europa värms upp mer och snabbare än vi hittills trott. Och Vasa ligger på plats nio.

Nyhetsbild
2

Hela Solfs mamma Eaca går i pension – "Jag kommer att sakna jobbet"

Efter att ha skött om Solfbarn i 40 år är det dags för Eaca Östman-Nyholm att gå i pension. Men hon lovar, hon kommer att fortsätta göra inhopp.

Nyhetsbild
1

Forskare: "Riksåttan borde vara en del av stomvägnätet – ingen som helst tvekan om den saken"

Västkustens företag står för över en tredjedel av landets export, enligt en ny utredning. Timo Aro, forskaren bakom, ser ministeriets osäkerhet kring trafiksiffrorna som oroväckande.

Nyhetsbild
1

Alexandra Furu: "Kom inte hit" skriver jag till mannen som flytt för sitt liv

Det är tre år sedan jag träffade honom. Han var på flykt och undrade om han kunde komma till Finland. Jag svarade "kom inte hit".

Nyhetsbild
1

Vattnet i skogsdiken renas med trä i ny studie – ska motverka översvämningar

Genom att imitera naturen får man fram en enkel och effektiv metod för att rena vattendrag och motverka översvämningar. Enda man behöver göra är att tillsätta trä.

Nyhetsbild
1

I Böle vill man få igång byagemenskapen – drog till sig byborna genom kalas

KORSHOLM Vikingborg ungdoms- och hembygdsförening vill att Böleborna ska börja samlas oftare i föreningshuset, nya Bölebor är mer än välkomna. Två av de färskare byborna föreslår att lösningen stavas käpphästridning.

Nyhetsbild
1

Vasa sjukvårdsdistrikt reser till Australien för 15 600 euro

VASA I oktober åker fyra representanter för Vasa sjukvårdsdistrikt till Australien för att delta i en kongress. Totalt kostar resan drygt 15 000 euro.

Nyhetsbild

Polisen tog flera rattfyllerister i Vasa

VASA Tre rattfyllerister stoppades av polisen i Vasa och Lillkyro på lördag kväll.