Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Klart: Då öppnar Espresso house i Vasa

VASA Kafékedjan Espresso House öppnar i Espen senare i år. Det blir företagets 32:a kafé i Finland.

Nyhetsbild

Stopp för krympande benutrymme i flyget

Det krympande passagerarutrymmet på flygplan upprör allt fler. I USA kan nu lagstiftning vara på gång. – Det är hög tid för EU att införa liknande regler, säger flygexperten Jan Ohlsson.

Nyhetsbild

Vasabo ska få XXL att växa: "Vi ska vara störst i Finland om några år"

VASA Norska XXL ska fortsätta växa i Finland och det sker under ledning av en Vasabo stationerad i Helsingfors. Pasi Lämpsäs (30) snabba klättring på karriärstegen har krävt hårt arbete, men ibland har också slumpen spelat in.

Nyhetsbild

Härmäföretag vågade investera – det gav en tillväxt på 40 procent

Företaget CNC-Koneistus i Härmä hade en tillväxt på 40 procent i fjol. I år förväntas omsättningen öka med 20 procent. Företagets målmedvetna satsning och investeringsvilja har gett resultat.

Nyhetsbild

Friends & Brgrs öppnar på nya orter nästa år

Under 2019 kommer hamburgerkedjan Friends & Brgrs att utöka antalet restauranger. Kedjan har offentliggjort var man kommer att öppna under nästa år.

Nyhetsbild
1

Anders Nordman från Malax fick utmärkelse för sina chefsegenskaper

När S-gruppen premierade duktiga chefer i Musikhuset i Helsingfors fick Anders Nordman från Malax kliva upp på scenen och ta emot utmärkelsen Ässächef. Bra resultat, nöjda kunder och bra personal är hemligheten bakom framgången.

Nyhetsbild

Merkel: Världshandeln är hotad

Världshandeln och det multilaterala handelssystemet står inför stora utmaningar, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid en konferens i Berlin.

Nyhetsbild

Instagrams grundare lämnar företaget

Instagrams grundare Kevin Systrom och Mike Krieger lämnar företaget, enligt The New York Times.

Nyhetsbild

Stor arbetskraftsbrist inom många yrken i Österbotten

ARBETE Det råder stor brist på både vårdpersonal och svetsare i Österbotten, men medan vårdutbildningarna drar bra är det inte lika många som vill bli svetsare.

Nyhetsbild

Handelsoro pressade Wall Street

När börsveckan på Wall Street inleddes gick indexen mest nedåt. Ökad oro för ett upptrappat handelskrig mellan USA och Kina bidrog till att dämpa börshumöret.

Nyhetsbild

Handelskrig mellan USA och Kina bidrog till försiktighet på börsen

EKONOMI Stockholmsbörsen inledde handelsvackan nedåt. Även de ledande Europabörserna backade.

Nyhetsbild

Nu mals kalk i Karleby hamn – ny anläggning fixar 100 ton i timmen

KARLEBY 100 ton kalk i timmen förädlas i den nyaste investeringen i stamhamnen i Karleby. I måndags invigdes kalkterminalen av näringsminister Mika Lintilä (C).

Nyhetsbild

Wärtsilä ansvarar för drift och underhåll av kraftverk i Papua Nya Guinea

Wärtsilä fick i december i fjol en beställning på ett 58 megawatts kraftverk till Papua Nya Guinea i Stilla havet. Nu är det klart att det blir Wärtsilä som sköter också driften och underhållet av kraftverket.

Nyhetsbild

Låsjätte köper amerikanskt biometriföretag

Låsföretaget Assa Abloy köper det amerikanska biometriföretaget Crossmatch, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Danskarna får körkort i mobilen

Inom två år kommer danskarna att kunna ha sitt körkort i digital form i en app i mobilen. Körkortet är det första av flera id-kort som kommer att digitaliseras, uppger det danska finansdepartementet.

Nyhetsbild

Nästa år bygger Northvolt batterier i Västerås – flera hundra får jobb

Det ser inte så ut i dag, men om ungefär ett år produceras de första battericellerna i Northvolt Labs i Västerås. En del av dem som ska jobba där är redan anställda.

Nyhetsbild

Skyhögt bud på tv-jätte

Den amerikanska dragkampen om brittiska tv-jätten Sky är avgjord – åtminstone tillfälligt.

Nyhetsbild

Suvi Markko bytte finska Raumo mot svenska Korsnäs: "Tack pappa för att du lärde mig språket"

KORSNÄS Suvi Markko växte upp i helfinska Raumo. Hon tackar pappa Yngve för att han alltid talat svenska med henne. Det har öppnat många dörrar. I dag är hon stolt vd för kosmetikföretaget Dermoshop i Korsnäs: "Det är en ädelsten för hela regionen."

Nyhetsbild

Kina ställer in handelssamtal med USA

Kina har ställt in de planerade handelssamtalen med USA och kommer inte att skicka vice premiärminister Liu He till Washington nästa vecka, uppger källor för The Wall Street Journal

Nyhetsbild

Mexiko kan söka eget avtal med Kanada

Mexikos tillträdande president Andrés Manuel López Obrador vill försöka få till ett eget avtal med Kanada om Nafta-förhandlingarna mellan USA och Kanada misslyckas, säger han.

Nyhetsbild

Nordic Lights bygger ut och automatiserar sitt höglager

Ett helt nytt automatiserat komponentlager gör att lamptillverkningen blir effektivare vid Nordic Lights. Det robotdrivna lagret blir det första av sitt slag i Finland.

Nyhetsbild

Atria investerar i fjäderfäproduktion i Nurmo och Sahalax

Försäljningen av olika broilerprodukter ökar och det får Atria att investera i mera produktionskapacitet. Atria satsar 3,4 miljoner euro i produktionsanläggningarna i Nurmo och Sahalax.

Nyhetsbild

May sänker pundet

Pundet faller och Londonbörsen stiger. Finansmarknaderna tolkar brittiska premiärminister Theresa Mays uttalanden, dagen efter de misslyckade samtalen med EU-ledarna, som om ett mjukare brexit-avtal kommit längre bort.

Nyhetsbild

Neråt för handeln med gamla bostäder i Vasa – hösten kan ändå bli livlig

Bostadshandeln sackar i hela landet. Det visar en färsk bostadsmarknadsöversikt. Handeln med gamla bostäder minskade med sju procent i Vasa i augusti.

Nyhetsbild

LISTA: Här är de dyraste lägenheterna i Vasa

Här tar vi en titt på de dyraste lägenheterna i Vasa som är till salu just nu - som inte är i nyproduktion. Vilken bostad skulle du välja?

Nyhetsbild
1

Elho gjorde ett rekordår - Omsättningen växer så det knakar

Elho som tillverkar arbetsmaskiner gjorde ett rekordår. Omsättningen steg med drygt 5 miljoner på ett år och det finns efterfrågan på produkterna man gör.

Nyhetsbild

Ökad brist på arbetskraft i Österbotten

Bristen på arbetskraft sprider sig till allt fler yrken. Störst är behovet av logopeder, men även inom industrin finns behov av nyanställningar.

Nyhetsbild

Saga Furs kastats mellan hopp och förtvivlan

Auktionsbolaget Saga Furs berg-och-dalbana har pågått sedan 2013. Mellan resultatrapporter och auktioner har bolaget kastats mellan hopp och förtvivlan. Under tiden har aktien fallit från cirka 50 euro till drygt 11 euro.

Nyhetsbild

Cannabisyra inför legalisering i Kanada

Cannabisaktier rusar på nordamerikanska börser inför legaliseringen av drogen i Kanada den 17 oktober.

Nyhetsbild

EU gör tumme ned för Facebook – Airbnb rosas

Gör om, gör rätt – eller straffas med böter. Det är EU:s besked till Facebook gällande att nätjätten måste göra förändringar i sina användarvillkor.

Nyhetsbild

Oljekonsumtionen spränger 100-miljonersvallen – ingen minskning i sikte

Inom några veckor når världens oljekonsumtion 100 miljoner fat per dag, mer än dubbelt så mycket som för femtio år sedan. Och det finns inga omedelbara tecken på att efterfrågan ska vika.

Nyhetsbild

Matleverantören Wolt växer kraftigt – öppnar nu i Vasa

VASA Från och med i dag levererar finländska matleverantören Wolt mat från 17 olika restauranger och kaféer till kunder i centrum av Vasa. Rekordmånga ville bli kurir för Wolt i Vasa.

Indrivningsbrev får ny avsändare

Lindorff heter Lowell från och med oktober.

Nyhetsbild

Ny yrkesbarometer ser lovande ut för svetsare och barnträdgårdslärare

Arbets- och näringsministeriets yrkesbarometer visar att det nu är brist på arbetskraft inom 48 yrken.

Nyhetsbild

Vasa stad och Vasa företagare intensifierar samarbetet – arbetsgrupp ska främja företagandet

Vasa stad vill intensifiera samarbetet med både små och stora företagare i regionen. Målet är att vara Finlands mest företagarvänliga stad.

Nyhetsbild

Blåkläder öppnade ny butik i Vasa – "Arbetskläder bör uppfylla specifika krav"

VASA Svenska Blåkläder finns nu i Stenhaga med egen butik, eller egentligen ägs butiken av VTR-Workwear Center, som i sin tur ägs av familjen Gustavsson. Det är VTR:s åttonde affär i Finland. I sortimentet finns också en arbetskilt, men ännu har ingen kund i Vasa vågat sig på att bära kilt på jobbet.

Nyhetsbild
1

SMN Agricenter ordnade öppningsdag – vill vara lyhörda för jordbrukarna

SOLF På onsdagen bjöd SMN Agricenter på korv och kaffe och visade upp sig för Solfborna. Det nygamla företaget har varit aktivt i en och en halv månad och responsen har varit positiv. På sikt vill företaget erbjuda detaljhandel till Solfborna utöver lantbruksvarorna, säger verkställande direktör.

Nyhetsbild

"Cellulosa är speciellt" – UPM-chef ser ljust på framtiden

Simon Fagerudd är sedan i somras chef för UPM i Jakobstad. Enheten i Jakobstad är intrimmad och effektiv. Cellulosan har också global efterfrågan och det ser bra ut.

Nyhetsbild

Lågt flygande helikopter hjälper Vasa Elnät inspektera ledningar

En blå helikopter som flyger ovanligt nära marken har siktats på flera håll i dag, onsdag. Det rör sig om Vasa Elnät som inspekterar elledningarna och kontrollerar var röjning behövs.

Nyhetsbild

Julia Thurén sparade 10 000 på ett år – "Jag överväger varje köp noggrant"

Att spara pengar handlar om attityd och disciplin. Julia Thurén lyckades spara 10 000 euro från en lön på cirka 2000 euro netto. Sparsamhet har blivit en livsstil för Thurén, men det betyder inte att hon är snål.

Danske Banks vd avgår

Danske Banks vd Thomas Borgen avgår i spåren av den gigantiska penningtvättskandalen som rullats upp I Estland.

Nyhetsbild

Nybäck Invest bygger stockhus i Smedsby

KORSHOLM Med över 30 års erfarenhet från den tillverkande industrin är Roger Nybäck van att hantera stora projekt. Därför är det ingen överraskning att Nybäck Invest planerar att bygga två parhus och två småhus i Smedsby.

Nyhetsbild

Sämsta skörden på åratal – torkan och värmen dödade lingonen

Det blev ett dåligt lingonår i år. Det finns risk att lingonprodukter tar slut i butiken i vår. Men den som plockar tjänar mer för de röda bären.

Nyhetsbild

Också PAM motsätter sig försvagat uppsägningsskydd

Servicefacket PAM går med i striden. Fackförbundet inför övertidförbud i protest mot regeringen planer på att försvaga uppsägningsskyddet.

Nyhetsbild

Schibsted omorganiserar – separat företag ska satsa på Tori.fi

Styrelsen för mediekoncernen Schibsted Media Group (Schibsted ASA) har beslutat att dela upp sin verksamhet i två olika grenar genom att skapa ett separat företag vid namnet MPI, som ska bestå av en portfölj med bland annat Leboncoin.fr och Shpock. På samma gång ska Schibsted ASA satsa på digitala marknadsplatser som Tori.fi, Blocket.se och Finn.no.