Ekonomi

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Kraftig uppgång för ABB

Stockholmsbörsen stiger vid 12-tiden, likt flera stora europeiska börser.

Nyhetsbild

Wärtsilä underhåller Viking Grace bränslesystem – avtalet första i sitt slag

Wärtsilä och Viking Line har undertecknat ett avtal som innebär att Wärtsilä sköter underhållet av Viking Grace fartygets bränslehanteringssystem. Dessutom förlänger parterna underhållsavtalet som gäller fartygets övriga teknik. Avtalet löper på fem år.

Nyhetsbild

Virias DNA-aktier värda över 35 miljoner, JNT:s 12,8 miljoner

Teleoperatören DNA, med Viria och JNT som ägare, redovisar starka siffror för det första kvartalet. Rörelseresultatet var 35,6 miljoner euro, en förbättring med hela 23,3 procent. Viria-aktiernas dagsvärde är över 35 miljoner euro och JNT:s knappt 12,8 miljoner euro.

Nyhetsbild

ABB:s vd: "Redovisningsprinciper bakom ABB:s ordertapp i Finland"

Det är ett stabilt första kvartal av ABB i Finland. Det betonar Pekka Tiitinen, vd för ABB i Finland. Att orderingången gått ner i Finland beror enligt Tiitinen delvis på redovisningsprinciper.

Nyhetsbild

Historiskt stark kvartal av Elisa

Teleoperatören Elisa fortsätter att rada upp starka kvartal. Den här gången ökade omsättningen med över åtta procent och rörelseresultatet med över sju procent. Det är det bästa kvartalet i bolagets historia. Elisa förbereder investeringar i 5G.

Nyhetsbild

ABB:s orderingång ökar i alla divisioner - tappar marknad i Finland

Ökad orderingång inom samtliga divisioner och klart förbättrad lönsamhet. ABB har inlett året starkt. Koncernens vd Ulrich Spiesshofer konstaterar att "övergångsåret 2017" är förbi och nu är det fokus framåt som gäller. Däremot hör Finland till de marknader där ABB:s orderingång föll.

Nyhetsbild

Malaxföretag ska erövra världen med anläggningar som tillverkar lastpallar

Maskiner och anläggningar som tillverkar lastpallar. Det är en nisch som Malaxföretaget Mikrometalli tänker erövra. Det ser bra ut. Orderboken är så gott som full för 2018. Men bristen på arbetskraft är ett hinder för tillväxt.

Katamaranen blev en besvikelse för Viking Line

Katamaranfartyget FSTR som sattes in på linjen Helsingfors-Tallinn senaste sommar levde inte upp till Viking Lines förväntningar på resultat. Det konstaterade både styrelsens ordförande Ben Lundqvist och vd Jan Hanses på onsdagens bolagsstämma i Mariehamn.

Nyhetsbild

Kapitalförvaltare drar ner andelen aktier i portföljer

Aktierna börjar bli dyra vilket har lett till att förvaltare av stora aktieportföljer blivit försiktiga. Till den skaran hör också Lokal-Tapiola. Tom Liljeström, vd för Lokal-Tapiola Kapitalförvaltning, bedömer att handelskriget mellan USA och Kina påverkar aktiekurserna, men begränsat.

Nyhetsbild

Börshandeln i gång igen efter totalstopp

Efter ett fem timmar långt totalstopp har handeln på Stockholmsbörsen kunnat starta igen. Ett brandlarm i ett av Nasdaqs datacenter, norr om Stockholm, låg bakom de tekniska problemen.

EU hoppas på Japan-handel från nyår

Redan till årsskiftet hoppas EU att de nya stora handelsavtalen med Japan och Singapore kan träda i kraft, sedan EU-kommissionen bett medlemsländerna om att ge sitt slutgiltiga godkännande.

Nyhetsbild

Sportbilstillverkare utreds i dieselskandal

Tyska åklagare utreder nuvarande och tidigare anställda i Volkswagenägda sportbilstillverkaren Porsche efter misstankar om utsläppsmanipulering. Däribland en av biltillverkarens styrelseledamöter.

Nya och gamla namn i Vaseks nyvalda styrelse

Vasaregionens Utveckling har fått ny styrelse. Vasas stadsdirektör Tomas Häyry fortsätter som styrelseordförande. Vicerektor Annukka Jokipii från Vasa universitet är ett nytt namn i styrelsen.

Nyhetsbild

Efter Starbucksskandal: Nu ska personalen utbildas

Kaffejätten Starbucks stänger samtliga 8 000 helägda kaféer i USA på eftermiddagen den 29 maj, för att utbilda 175 000 anställda kring fördomar och bemötande.

Veritas och Alandia slår ihop pensionsförsäkringar

Veritas Pensionsförsäkring och Pensions-Alandia fusioneras 2019. Det har parterna kommit överens i ett intensionsavtal.

Nyhetsbild

Tesla börjar bygga sin "folk-elbil" dygnet runt

Tesla börjar bygga sin "folk-elbil" Model 3 dygnet runt, och höjer målet för antalet producerade exemplar till 6000 i veckan.

Nyhetsbild

Trädgårdshandel öppnar vid gamla busstationen

VASA Nästa vecka öppnar Bellis Flowers and garden sin trädgårdshandel för säsongen, på ny plats vid gamla busstationen.

Nyhetsbild

Hannu Linna: "Det finns väldigt mycket kunskap inom Vasa Elektriska"

Det finns väldigt mycket kunskap inom Vasa Elektriska och för mig personligen känns det bra att ta ett steg tillbaka och lämna över till Stefan Damlin. Det konstaterar Hannu Linna när det nu står klart att det blir Stefan Damlin som tar över som vd för koncernen Vasa Elektriska.

Nyhetsbild

Uppåt på börserna runt om i världen

Stockholmsbörsen går uppåt, i linje med ledande börser i Europa och i USA.

Nyhetsbild

Netflix krossar förväntningar

Netflix toppade analytikernas prognoser med råge i rapporten för årets första kvartal. Strömningsjätten har nu 125 miljoner kunder.

Nyhetsbild

Finland får huvudrollen på världens största matmässa

VÖRÅ Österbottniska lantbruksföretag lockas till en gigantisk lantbruksmässa i Tyskland i början av nästa år. Målsättningen är att öppna nya marknader när den finländska prismässigt inte hållet måttet. Satsningen presenterades på ÖSP:s vårmöte i dag.

Nyhetsbild

Yle:s nya vd vill värna om utbudet på minoritetsspråken

Yle:s nya vd Merja Ylä-Anttila vill se ett tätare samarbete mellan olika aktörer i mediebranschen. Hon säger också att det är viktigt att värna om utbudet på minoritetsspråken och att det är något som hon vill jobba för.

Nyhetsbild

NLC Ferry redovisade historisk vinst och valde styrelse

NLC Ferry, det av Vasa stad och Umeå ägda färjebolaget, redovisar en vinst på 1,79 miljoner euro för 2017. Bolaget är solitt och utsikterna goda, säger bolagets vd Peter Ståhlberg. Ny i styrelsen är sjöfartsrådet Sirkka-Heleena Nyman.

Nyhetsbild

Stefan Damlin: Jag ser stora möjligheter för Vasa Elektriska att utvecklas

VASA Med närmare 25 års erfarenhet från globala Wärtsilä lämnar Stefan Damlin bolaget och blir ny vd för koncernen Vasa Elektriska. Kunskapen och erfarenheten, den tar han med sig. Koncernen får en kompetent och duktig vd, säger Joakim Strand.

Nyhetsbild

Merja Ylä-Anttila ny vd för Yle

Merja Ylä-Anttila är ny verkställande direktör för Yle. Hon tillträder den 1 september.

Nyhetsbild
1

Stefan Damlin ny vd för Vasa Elektriska

VASA Wärtsiläs Stefan Damlin är ny verkställande direktör för Vasa Elektriska. Han övergår till bolaget den 1 augusti.

Nyhetsbild

Tesla tar paus för att få fart på Model 3

Tesla har tillfälligt stoppat produktionen av den haussade Model 3. Det blir ett hack i kurvan för USA:s just nu mest sålda elbil. Syftet är att nå målet 5 000 bilar i veckan.

Bred uppgång på Wall Street

USA-börserna inledde handelsveckan brett uppåt sedan investerarna riktat blickarna mot veckans rapportflod. Samtidigt verkar den USA-ledda robotattacken i Syrien i helgen inte ge något större avtryck.

Nyhetsbild

Minister Mika Lintilä: Batterikluster stor möjlighet för regionen

KARLEBY Näringsminister Mika Lintilä är optimistisk gällande ett batterikluster i de österbottniska landskapen. På området mellan Sotkamo och Harjavalta finns alla råvaror som behövs. Dessutom finns Vasa energikluster här.

Nyhetsbild

Karlebyölet utvecklas kontinuerligt enligt kundernas önskemål

KARLEBY Att utveckla egna ölsorter och bygga upp ett lokalt bryggeri är arbetsdrygt, men samtidigt mycket intressant och lärorikt. Det säger bröderna Nicke och Ville Kavilo som räknar med att bryggeriet på Indola industriområde i Karleby ska vara i gång i sommar.

Nyhetsbild

S-gruppen blir landets största producent av solel

S-gruppen ska låta Fortum montera totalt 37 000 solpaneler på bland annat ABC-stationers och Prisma-varuhusens tak runt om i landet. Det är en investering på åtta miljoner euro. S-gruppen räknar med att spara en halv miljon euro i elkostnader per år.

Unga protesterar mot visstidsjobb – fackboss kallar förslaget spya

Intressebevakare inom ungdomssektorn och byggbranschen kräver att regeringen backar reformen av anställningsskyddet.

Nyhetsbild

Österbottnisk ekonomisajt lanseras

Tvåspråkiga sajten Vaasa Insider lanseras i dag måndag. På sajten kan man läsa om det österbottniska näringslivet.

Nyhetsbild

Förmedlare: Färre bostadsaffärer i mars

Enligt branschens centralförbund såldes 13 procent färre gamla bostäder i mars i år jämfört med mars i fjol.

Nyhetsbild

Globala konsulter genomskådar digitala upplevelser

En nöjd kund är mer villig att betala. Bolag som vågar omdefiniera vad kunderna vill ha, och sen väljer sina digitala verktyg utifrån den ideala upplevelsen, sparar pengar och skapar nya intäkter. Det säger Brian Whipple, vd för Accenture Interactive.

Nyhetsbild

Radiokanalerna får sända obegränsat med reklam

Från och med juni får de kommersiella radiokanalerna sända hur mycket reklam de vill. För tillfället har reklamerna fått uppta högst en femtedel av sändningstiden, alltså tolv minuter i timmen. Kvar blir kravet att reklamen måste kunna särskiljas från annat programinnehåll.

Nyhetsbild

Mer än zink och kobolt - här samsas kemijättar med småföretag

KARLEBY Nästan tusen fordon kör in genom portarna varje dag. Här lever Nordeuropas största jättar inom kemiinudstrin i symbios. Men Karleby storindustriområde är mycket mer än tung industri.

Industrins orderingång ökade nästan sex procent

Industrins orderingång ökade med nästan sex procent i februari. Det visar uppgifter från Statistikcentralen.

Nyhetsbild

Banker tyngde New York-börserna

Ledande index backade på New Yorkbörsen under veckans sista handelsdag. Finanssektorn ledde nedgången, trots att flera banker, bland andra Citigroup, rapporterade starkare kvartalssiffror än väntat.

Nyhetsbild

Alexis Stenfors – bankiren från Karleby som förlorade 456 miljoner i finanskrisen

KARLEBY När finanskrisen slog till 2008–2009 befann sig Alexis Stenfors – uppvuxen i Karleby – mitt i epicentret. Efter år av tystnad talar han nu ut.

Nyhetsbild

Nästan en tredjedel av företagen anställer sommarjobbare

Nära på en tredjedel av alla stora och medelstora företag tar in sommarjobbare under sommarmånaderna.

Nyhetsbild

Finferries köper halva aktiestocken i det åländska rederiet Ansgar

Finlands Skärgårdsrederi Ab, som ingår i Finferries-koncernen, har köpt halva aktiestocken i det åländska rederiet Ansgar Ab. Ansgar fortsätter dock som tidigare med skärgårdstrafik för Ålands Landskapsregering.

Nyhetsbild

God ekonomisk tillväxt överraskade Finansministeriet

Finlands ekonomiska utveckling har varit bättre än vad Finansministeriets experter hade förutspått. Någon avmattning är ännu inte sikte men toppen torde vara nådd.

Nyhetsbild

Jaguar Land Rover drar i bromsen

Jaguar Land Rover, Storbritanniens största biltillverkare, kommer att dra ned produktionen och göra sig av med cirka 1 000 anställda på två brittiska fabriker, rapporterar Reuters med hänvisning till en källa.

Nyhetsbild

Stora Ensos rörelseresultat högre än väntat

Det går bra för skogsbolaget Stora Enso. Efter det första kvartalet i år kan Stora Enso uppvisa ett operativt rörelseresultat på 369 miljoner euro, vilket är 31,7 procent högre än under det fjärde kvartalet i fjol.