Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Skådespelaren Alex Baldwin ställs inför rätta efter dödsskjutning

Alec Baldwin kommer ställas inför rätta misstänkt för vållande till annans död, efter dödsskjutningen av en filmfotograf år 2021.

Nyhetsbild

Officiell bekräftelse från Ukraina: EU-toppmöte hålls i Kiev på fredag

Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal bekräftar nu officiellt att ett toppmöte mellan Ukraina och EU kommer att hållas på fredag i Kiev.

Nyhetsbild

Kristersson vill undvika splittring i Sverige – Kallar koranbrännare "nyttiga idioter" för utländska organisationer

Statsminister Ulf Kristersson (M) understryker hur viktigt det är att svenska partier nu undviker splittring efter den senaste tidens händelser i anslutning till Sveriges Natoansökan. – Tvärtom behöver alla bidra till att kyla ner temperaturen, säger han efter ett möte med partiledarna.

Nyhetsbild

Viveca Dahl i Indien: Det finns ett liv utan wc-papper – men med handtvättade lakan

Försenade tåg, frusna människor. I norra Indien var det tidigare i månaden exceptionellt kallt. Hur har tvättarna det då? Faller leveransen av nystrukna lakan till nattågen bort? Hur kallt ska inte vattnet som ersätter wc-pappret vara?

Nyhetsbild

Ungern ger råd för hur Turkiet kunde blidkas: Sverige borde "agera annorlunda"

Sveriges regering borde "agera annorlunda" om den vill få turkiskt stöd för sitt försök att gå med i Nato, säger Ungerns utrikesminister enligt AP. Ungern kommer att ta upp Sveriges och Finlands Natoansökan i februari, uppger han.

Nyhetsbild

EU-länder kan snart enas om asyl – Sverige satsar på "fikadiplomati"

Redan i juni hoppas Sverige kunna ena övriga medlemsländer i EU om hur asyl- och migrationspolitiken ska se ut. Samtidigt ska svensk "fikadiplomati" hjälpa Bulgarien och Rumänien in i Schengen.

Nyhetsbild

Danmark har skickat allt sitt artilleri till Ukraina – Ger pelletsvärme till Mykolajiv

Nu ska staden Mykolajiv få danskfinansierad värme. En dansk delegation ledd av statsminister Mette Frederiksen (S) besökte i måndags staden i södra Ukraina.

Nyhetsbild

Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris 2023

Greta Thunberg finns med på listan över nominerade till Nobels fredspris 2023.

Nyhetsbild

Wagner-avhopparen i Oslo: Soldater skickades i strid utan strategi – "Hur det skulle gå var vårt problem"

Rysslands Wagner-soldater skickades i strid utan strategi – och blev dödade på löpande band, hävdar avhopparen Andrej Medvedev som har tagit sig till Norge. Han pekar ut Wagners högste ledare som djävulen själv.

Nyhetsbild

Brasiliens president föreslog fredsgrupp för Ukrainakriget – möttes av frostig tystnad

En fredsgrupp, där Kina med flera länder kan ingå, borde bildas för att få stopp på Ukrainakriget. Det förslaget lade Brasiliens president vid den tyske förbundskanslerns besök – men möttes av tystnad.

Nyhetsbild

Astrid Lindgrens värld stämmer svenska staten – kräver ersättning för stängning under pandemin

Striden mellan Astrid Lindgrens värld och Polismyndigheten i Sverige tar nu ytterligare en vändning. I dag lämnar temaparken in en stämningsansökan mot svenska staten efter den påtvingade stängningen under pandemin.

Nyhetsbild

I dag kan Frankrike lamslås igen

Frankrike kan i dag lamslås av nya stora protester mot att pensionsåldern ska höjas från 62 till 64 år. Att ta sig till jobbet blir svårt på många håll, när i stort sett alla transportmedel drabbas.

Nyhetsbild

USA skickar inte F-16 till Ukraina

USA kommer inte att skicka amerikanska stridsflygplan av modellen F-16 till Ukraina, meddelar president Joe Biden.

Nyhetsbild

Sju poliser avstängda efter dödsmisshandel i USA

Ytterligare två poliser har stängts av för att ha varit inblandad i misshandeln och gripandet av 29-årige Tyre Nichols i USA, meddelar Memphispolisen.

Nyhetsbild

Unikt fynd: Spindlar fick ny rumpa att växa ut

Havsspindeln kan få en hel kroppsdel att växa ut på nytt, inte bara en enstaka lem som gått förlorad. Det visar en studie från Humboldtuniversitetet i Berlin som kan komma att hjälpa människor i framtiden.

Nyhetsbild

Macron öppnar för stridsflyg till Ukraina –"Ingenting är uteslutet"

Frankrikes president Emmanuel Macron utesluter inte att ge Ukraina stridsflygplan, men varnar samtidigt för en upptrappning av kriget.

Nyhetsbild

Försvarsexpert: Finland borde överväga Natomedlemskap utan Sverige

När Finlands och Sveriges statsministrar ses på torsdag borde de prata om hur man vill göra om Finland går med i Nato utan Sverige, säger försvarsexperten Charly Salonius-Pasternak.– Jag hoppas att de för en diskussion om hur de här dansstegen ska tas om det skulle ske, säger han.

Nyhetsbild

Blinken åkte till Jerusalem – manar till lugn

Den uppskruvade våldsspiralen mellan israeler och palestinier kräver "viktiga steg" för att brytas, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken i Jerusalem och manar till lugn.

Nyhetsbild

EU-kommissionen åker till Kiev för toppmöte

Säkerheten är tung när EU-kommissionen åker till Kiev för toppmöte med Ukraina. Men detaljerna talas det tyst om, inklusive om vad som händer om något skulle ske med ordförande Ursula von der Leyen på plats i krigszonen.

Nyhetsbild

Explosion mitt under eftermiddagsbönen i moské i Pakistan – över 20 döda och tiotal skadade

En explosion har ägt rum i en moské i norra Pakistan. Minst ett tjugotal människor har dödats.

Nyhetsbild

Stoltenberg ber Sydkorea öka stödet till Ukraina

Försvarsalliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ber Sydkorea att öka sitt militära stöd till Ukraina.

Nyhetsbild

Boris Johnson: Putin hotade bomba mig

Rysslands president Vladimir Putin hotade att han skulle avfyra en robot mot Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson. Det säger Johnson i en ny BBC-dokumentär.

Nyhetsbild

I Kiev föder krigets kvinnor i källaren – när larmet går tar chefsläkaren Natalija ner patienterna dit och fortsätter arbetet

Elavbrott och robotattacker hör till vardagen för den som föder barn i krig. När larmet går tvingas Kievs mödravårdssjukhus flytta ner patienter i källaren. – Varje graviditet är ett hopp om att livet fortsätter, säger chefsläkaren Natalija Petrivna Hontjaruk till TT:s utsända.

Nyhetsbild

Guldtäckt mumie funnen i orörd grav – inte öppnats på tusentals år

Arkeologer säger sig ha hittat en mumie, täckt med bladguld, i en förseglad sarkofag som inte öppnats på 4 300 år, skriver BBC.

Nyhetsbild

Erdogan: Turkiet godkänner kanske bara Finlands Natoansökan – expert: Han vill visa turkiska folket att det är han som bestämmer

Turkiet kan komma att godkänna Finlands Natoansökan även om Sverige får nej. Det säger president Recep Tayyip Erdogan i ett tal.

Nyhetsbild

Politiskt kaos har lett till ökad opiumodling i Myanmar

Produktionen av opium i Myanmar har blomstrat sedan militärjuntans maktövertagande. Politisk och ekonomisk oreda fått allt fler fattiga lantbrukare att vända sig till den lukrativa odlingen av opiumvallmo.

Nyhetsbild

Hårda strider om små orter i östra Ukraina

Ukraina slår tillbaka intensiva ryska angrepp i östra delen av landet. Striderna är mycket hårda vid orten Blahodatne. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz understryker vikten av att fortsätta hålla kontakt med ryske presidenten Vladimir Putin.

Nyhetsbild

USA:s utrikesminister reser till Mellanöstern – ökad oro på agendan när Blinken besöker Kairo

USA:s utrikesminister Antony Blinken har landat i Egypten. Besöket i Kairo markerar starten på en sedan länge planerad Mellanösternturné som skuggas av den senaste tidens våldsamma händelseutveckling på Västbanken.

Nyhetsbild

Ukraina: Motarbetat ryska attacker i Donetsk

De blodiga striderna rasar vidare i östra Ukraina. Kiev hävdar att landets armé stått emot ryska attacker i Blahodatne i regionen Donetsk, medan paramilitära Wagnergruppen påstår sig nu kontrollera området.

Nyhetsbild

Ruschen kring rekoringar har lagt sig i Sverige – Facebooks algoritmer stör handeln

Det stora uppsvinget för svenska rekoringar har kommit av sig. Toppen nåddes under pandemin, då det alternativa sättet att sälja lokalproducerad mat blev en räddningsplanka för många producenter och kundintresset stod på topp.

Nyhetsbild

Östra Ukraina är hårt minerat – nu lär sig ukrainska minröjare rädda liv i Kambodja

Decenniers erfarenhet av landminor i Kambodja, ett av världens mintätaste länder, kommer nu till nytta i Ukraina. En grupp på 15 ukrainska minröjare har utbildats i det farliga jobbet.

Nyhetsbild

Premiärminister Sunak sparkar konservativ partiledare

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak sparkar Nadhim Zahawi, partiledare för de konservativa och tidigare finansminister, efter att oegentligheter kring skatter kommit upp i ljuset.

Nyhetsbild

Japanska akvariefiskar kapade ägares Switch-konto – köpte spel

En gäng akvariefiskar i Japan lyckades logga in på Nintendo Switch, ändra sin ägares avatar, sätta upp ett Paypal-konto och föra över pengar. Allt livesändes.

Nyhetsbild

Israel: Hårdare tag mot "terroristers familjer"

Israel utlovar hårdare tag efter de senaste dagarnas upptrappade våldsamheter. På söndagen sköts en påstått beväpnad palestinsk man till döds av israeliska vakter på Västbanken.

Nyhetsbild

Två explosioner norr om Stockholm i natt

Två explosioner inträffade under natten till söndagen norr om Stockholm. Båda explosionerna skedde vid flerfamiljshus och ett stort polispådrag pågår.

Nyhetsbild

Viveca Dahl i Indien: Efter en rundtur i slummen frågar guiden: "Vill du betala för skolväskor?"

Vem är väldens tredje rikaste man efter Elon Musk och Jeff Bezos? Svar: Indiern Gautam Adani, som ska finansiera omvandlingen av ett av världens största slumområden, Dharavi i Mumbai. Hur kommer det att falla ut för den miljon som bor där?

Nyhetsbild

Nordkorea förnekar vapenleverans till Wagner

Nordkorea avvisade på söndagen USA:s påstående om att Pyongyang levererat robotar och missiler till den privata ryska legostyrkan Wagnergruppen som strider i Ukraina.

Iran: Attack mot militäranläggning

Irans försvarsdepartement uppger att en militäranläggning i staden Isfahan utsatts för en drönarattack.

Nyhetsbild

Iransk minister: "Tolerera kvinnor utan sjal – blunda om du blir upphetsad"

Blunda om du blir upphetsad av att se en kvinna som inte bär huvudsjal, uppmanar en iransk minister män som "beter sig strängt" mot kvinnor. Utspelet kommer efter drygt fyra månader av blodiga protester i landet.

Nyhetsbild

Tonårspojke ihjälskjuten i Sverige

En tonårspojke har skjutits till döds utomhus i Skogås centrum söder om Stockholm.

Över 20 döda när buss åkte ner för stup i Peru

Minst 24 människor omkom när en buss körde utför ett stup i Peru på lördagen.

Nyhetsbild

Ny attack mot civila i östra Ukraina

UTRIKES Tre civila dog i en robotattack i Donetsk på lördagen. Attacken är dock bara en föraning om vad som kan vänta om en månad säger ledaren för Ukrainas säkerhets- och försvarsråd.

Nyhetsbild

Nytt bakslag för afghanska kvinnors utbildning

De styrande talibanerna i Afghanistan sände ytterligare en signal om inskränkningar för landets kvinnor som söker utbildning. Kvinnor ska förbjudas från att skriva antagningsprov till universitet enligt talibanernas talesperson.

Nyhetsbild

Natogeneralen Pavel vinnare i Tjeckien

Den pensionerade Natogeneralen Petr Pavel blir Tjeckiens näste president. – Sanningen, värdigheten och respekten vann, säger han och tackar väljarna.

Nyhetsbild

Arg Donald Trump inleder valrörelse

UPPDATERAD 22.17 Republikanerna i USA har hittills en kandidat till presidentvalet 2024: Donald Trump. Den före detta presidenten inledde sin kampanj i delstaten New Hampshire. – Jag är argare nu än någonsin tidigare, sade han.