Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Ihjälskjutning av palestinsk journalist tas till domstolen Haag

Nyhetsjätten Al Jazeera kommer att ta vidare ihjälskjutningen av en av dess journalister på Västbanken till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

Nyhetsbild

Första domen efter påskupploppen i Sverige: Sex månaders fängelse väntar

En man i 30-årsåldern döms till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman under kravallerna i Rinkeby i Stockholm på långfredagen.

Nyhetsbild

Turkiet anklagar svenska politiker för terrorkopplingar – "Felaktiga uppgifter", säger utrikesminister Linde

Att påstå att svenska politiker representerar terrororganisationen PKK är allvarliga anklagelser som saknar grund, skriver utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter.

Nyhetsbild

Ukrainas utrikesminister ber om tunga vapen

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba ber länder i väst att förse Ukraina med tunga vapen så att man kan trycka tillbaka de ryska styrkorna. – Om ni verkligen bryr er om Ukraina: vapen, vapen och vapen återigen, säger Kuleba i ett videotal.

Nyhetsbild

Vapen ledande dödsorsaken bland barn och unga i USA: "Behövs mer än tankar och böner"

Skjutningar har gått om olyckor i trafiken som vanligaste dödsorsaken bland barn och unga i USA.

Nyhetsbild

General: Inget behov av Natostyrkor i Finland och Sverige

Den amerikanske armégeneralen Christopher Cavoli säger att markstyrkor från USA troligtvis inte kommer att skickas till Finland och Sverige om länderna går med i försvarsalliansen Nato.

Nyhetsbild

Kvinna i USA sköt man som öppnade eld mot fest – "Hon räddade flera liv"

En 37-årig man började i onsdags skjuta med sitt halvautomatiskt gevär mot en grupp människor som samlats för en kombinerad födelsedags-examensfest vid ett bostadshus i staden Charleston i West Virginia i USA, enligt myndigheterna.

Nyhetsbild

Polen avskaffar kontroversiell disciplinnämnd – hoppas matta av konflikten med EU

Polens parlament har i en omröstning beslutat att avskaffa den kontroversiella disciplinära nämnd som inrättats i landets högsta domstol.

Nyhetsbild

Vapenlobby håller mässa nära skolskjutning – omkring 55 000 personer väntas besöka mässan

I helgen hålls den årliga vapenmässan i regi av lobbyorganisationen National rifle association (NRA) i Houston, Texas, omkring 45 mil från staden Uvalde där 19 barn och två vuxna sköts ihjäl i veckan.

Nyhetsbild

Tusentals elever protesterade för skärpta vapenlagar – "Vi gick igenom samma sak. Jag förlorade många vänner"

Tusentals elever på skolor runt om i USA lämnade under torsdagen sina klassrum i protest med krav om striktare vapenlagar, rapporterar NBC News. – Det är omöjligt att säga exakt hur många elever som deltog, men vi vet att vi hade över 200 evenemang där hundratals studenter deltog, säger Sarah Harris från organisationen Everytown for gun safety.

Nyhetsbild

Zelenskyj kallar Rysslands agerande för folkmord – Biden: "försöker utplåna tanken att ens kunna vara ukrainare"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallar Rysslands agerande i Donbass för folkmord. Striderna fortsätter i staden Sievjerodonetsk. Borgmästaren säger att 60 procent av stadens bostadshus har förstörts.

Nyhetsbild

Heard vill att Depp lämnar henne i fred – rättegången är nu på slutrakan

Filmstjärnan Amber Heard vittnade under torsdagen i den högprofilerade rättegången med exmaken Johnny Depp.– Jag vill bara att Johnny ska lämna mig i fred, sade hon.

Nyhetsbild

Palestinier: Israel bakom journalistens död

Palestinska myndigheter har tidigare anklagat Israel för att ligga bakom dödsskjutningen av den palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Akleh. Nu har palestinska myndigheter utrett frågan – och uppger att Abu Akleh medvetet sköts till döds av israeliska styrkor.

Nyhetsbild

Nya attacker mot Charkiv – hårda strider i öst när ryska styrkor rycker fram

Storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina beskjuts återigen av ryskt artilleri. Minst sju personer har dödats, enligt regionens guvernör. Ukrainas vice försvarsminister Hanna Malyar uppger samtidigt att striderna i landets östra delar är de hårdaste hittills.

Nyhetsbild

Oklahoma skärper abortlagen – förbjuder nästan alla aborter från befruktningstillfället

Oklahoma har godkänt en lag som förbjuder nästan alla aborter från befruktningstillfället. USA:s strängaste abortlag har skrivits under av delstatens guvernör Kevin Stitt. Lagen ska överklagas av bland andra organisationen Planned parenthood.

Nyhetsbild

Albanskt ja – men Turkiets Erdogan fortsätter blockera för Finland och Sverige

Albaniens regering har godkänt Sverige och Finlands ansökningsprotokoll till Nato och har skickat det vidare för beslut i landets parlament. Men Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har i telefon med Frankrikes president Emmanuel Macron luftat fortsatta invändningar.

Nyhetsbild

Danmark erbjuder vaccin mot apkoppor – vaccinet inte formellt godkänt i EU men nog i USA och Kanada

Danmark får snart de första doserna av ett vaccin som förväntas ge effekt på personer som varit i nära kontakt med någon som har smittats av apkoppor, skriver Sundhedsstyrelsen.

Nyhetsbild

Vittnen uppmanade poliser att gå in i skolbyggnaden: "De var oförberedda"

Frustrerade vittnen och anhöriga ropade till polisen att gå in i skolan i Uvalde där en 18-åring barrikaderat sig och börjat skjuta elever och lärare. – Mer kunde ha gjorts, säger Javier Cazares, som förlorade sin dotter i attacken.

Nyhetsbild

Ny lag efter avlyssningsskandal i Spanien

Spanien ska "stärka den rättsliga kontrollen" över underrättelsetjänsten lovar premiärminister Pedro Sánchez i kölvattnet av en hackerskandal som skakat landet.

Nyhetsbild

Zelenskyj upprörd över förslag om att Ukraina ska ge bort mark till Ryssland

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj rasar mot USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger sedan han föreslagit att Ukraina ska ge upp mark till Ryssland för att nå fred. – Det verkar som att Kissingers kalender inte är från 2022 utan från 1938.

Nyhetsbild

IS: Ung finländsk kvinna mördad i Bulgarien – hittades gömd i resväska

Den bulgariska polisen misstänker den 25-årige pojkvännen för mordet. Paret hade hunnit sällskapa ungefär en månad.

Nyhetsbild

Över tio spädbarn döda i sjukhusbrand i Senegal

En explosionsartad brand utbröt på en neonatalavdelning i den lilla senegalesiska staden Tivaouane. Nästan alla spädbarnen, minst elva, omkom, meddelar landets president Macky Sall.

Nyhetsbild

Många döda i bombdåd i Afghanistan

Minst tio personer har dödats och ett tiotal har skadats i samband med att tre bomber på minibussar utlöstes i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan på onsdagen, enligt polisen.

Nyhetsbild

Abortförbud införs i Oklahoma – den som utför en abort kan stämmas

Oklahoma har godkänt en lag som förbjuder nästan alla aborter från befruktningstillfället. USA:s strängaste abortlag har skrivits under av delstatens guvernör Kevin Stitt.

Nyhetsbild

USA vill straffa Nordkorea

USA vill införa nya sanktioner mot Nordkorea, sedan den slutna regimen genomfört ytterligare robottester.

Nyhetsbild

Skytten flaggade för attacken på Facebook

Över 20 personer, varav minst 19 barn och två lärare, har skjutits till döds i Uvalde i Texas. Strax innan skotten avlossades skrev gärningsmannen på Facebook att han tänkte genomföra skjutningen, uppger delstatens guvernör. President Joe Biden har beordrat att flaggor ska sänkas på halv stång över hela USA.

Nyhetsbild

Det här vet vi om misstänkte skolskytten i USA – skickade bilder på vapen till tidigare klasskamrat

Skolskjutningen i Uvalde, Texas, är den näst dödligaste någonsin i USA. En 18-årig man misstänks ha skjutit ihjäl minst 19 barn och två lärare. Det här vet vi om den misstänkte skytten.

Nyhetsbild

Finland: Samtalen med Turkiet ska fortsätta

Samtalen i Turkiets huvudstad Ankara om Sveriges och Finlands Natoansökan kommer att fortsätta, enligt det finländska presidentkansliet. "Vi har kommit överens om att dialogen, som förs i en konstruktiv ton, ska fortsätta", skriver kansliet i sociala medier efter onsdagens möte.

Nyhetsbild

Zelenskyj öppnar för förhandlingar med Putin – men kräver att ryska styrkorna drar sig tillbaka först

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj öppnar för direkta förhandlingar med Rysslands president Vladimir Putin. Förutsättningen, säger han, är att Ryssland "skiftar från blodigt krig till diplomati".

Nyhetsbild

Värsta möjliga avslut på skolåret – 19 barn sköts ihjäl i klassrummet: "Varför är vi villiga att fortsätta detta blodbad?"

Över 20 personer, varav minst 19 barn och två lärare, har skjutits till döds i Uvalde i Texas. Samtliga befann sig i samma klassrum enligt Texas myndigheter, som säger att gärningsmannen sköts till döds av polis. President Joe Biden har beordrat att flaggor ska sänkas på halv stång över hela USA.

Nyhetsbild

Boris Johnson får svidande kritik i nya "partygate"-rapporten – ber om ursäkt, men tänker inte avgå

"Sue Gray-rapporten" pekar ut ett bristande ledarskap och en "kultur" av att bryta regler som orsak till festerna på premiärminister Boris Johnsons kontor när resten av landet var under strikt lockdown. Den höga ledningen "måste stå ansvarig för den här kulturen", konstaterar Gray.

Nyhetsbild

EU vill konfiskera från oligarkerna

Konfiskera mer från brottslingar och oligarker och gör kringgående av sanktioner till ett EU-brott. Förslagen kommer från EU-kommissionen med anledning av kriget i Ukraina – men också kampen mot organiserad brottslighet.

Nyhetsbild

Turkiet kräver skriftligt avtal med Finland och Sverige

UPPDATERAD Turkiet ställer flera krav på Finland och Sverige för ett Natomedlemskap. Landet kräver enligt turkiska medier ett skriftligt avtal när de diplomatiska samtalen nu inleds.

Nyhetsbild

Ryska trupper siktar på civila i Donbass

Rysslands framryckning i östra delen av Ukraina, det så kallade Donbass, pressar de ukrainska styrkorna.

Nyhetsbild

Nytt undantagstillstånd i Ungern på grund av kriget i Ukraina

Ungern inför ett nytt undantagstillstånd på grund av Ukrainakriget, meddelar premiärminister Viktor Órban.

Nyhetsbild

Nordkorea tros ha testat kraftfull robot – Biden: "Vi är förberedda på vad de än gör"

Nordkorea har avfyrat tre robotar, säger Sydkoreas militär, som misstänker att det rör sig om minst en interkontinental ballistisk robot – med kapacitet att nå USA. Provet skedde tidigt på onsdagsmorgonen, bara timmar efter det att USA:s president Joe Biden avslutat en resa till Japan och Sydkorea.

Nyhetsbild

Rysslands framryckning pressar ukrainska styrkor i Donbass – Guvernör: "Står inför sin svåraste tid under åtta års konflikt"

Luhansk står inför sin svåraste tid sedan konflikten med ryskstödda separatister inleddes 2014, enligt guvernören Serhij Hajdaj. "Ryssarna avancerar i alla riktningar samtidigt", skriver han på Facebook.

Nyhetsbild

Minst 19 barn döda i skolskjutning i Texas – 18-åring pekas ut som gärningsman

UPPDATERAD 08.52. Minst 19 barn och en lärare har skjutits till döds i samband med en skolskjutning i Uvalde i Texas. Landets president Joe Biden har beordrat att flaggor ska sänkas på halv stång över hela landet.

Nyhetsbild

Amazonas svämmar över – undantagstillstånd utfärdat i 35 brasilianska kommuner

Nära 370 000 människor i Amazonas i Brasilien har drabbats av omfattande översvämningar. Klimatförändringar har förvärrat de kraftiga regnen. "Tyvärr har allvarliga översvämningar inträffat om och om igen det senaste årtiondet", säger forskaren Luna Gripp.

Nyhetsbild

Ryska bloggare häktas i sin frånvaro – anklagas för att misskreditera militären

En rysk domstol har beslutat att två ryska bloggare ska häktas i sin frånvaro. De anklagas för att misskreditera militären och dess insats i Ukraina.

Nyhetsbild

WHO-chef omvald till ny mandatperiod

Världshälsoorganisationens (WHO) generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus har valts om till sin andra mandatperiod, som är fem år.

Nyhetsbild

Estlands statsminister: "Vi ska hjälpa er på alla sätt vi kan"

Estland sade blixtsnabbt ja till Sveriges och Finlands ansökan om Natomedlemskap.

Nyhetsbild

Delegation från Finland reser till Turkiet på onsdag – förväntningarna inte höga

Delegationer från Finland och Sverige åker till Ankara i Turkiet på onsdag för att diskutera Turkiets motstånd mot ländernas Natoansökningar. Enligt HS är förväntningarna inför mötet inte stora.

Nyhetsbild

VIDEO: Roman, 18, är den sista skejtaren i Kramatorsk – "När alla gått in är jag kung över gatorna"

När sirenerna ljuder i Kramatorsk i östra Ukraina är 18-årige Roman Kovalenko ofta ensam på gatorna med sin skateboard. Kompisarna har lämnat staden och invånarna som är kvar håller sig inne på kvällarna. – Det är sorgligt, men också en speciell känsla, säger Roman. Då är jag kung över gatorna.