Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Världsledare välkomnar USA:s maktskifte

Illa dold glädje i Iran, fyrverkerier i en indisk by och förhoppningar om ett bättre transatlantiskt samarbete. Det är några av omvärldens reaktioner på att USA fått en ny president."Välkommen tillbaka till Parisavtalet", hälsar Frankrike.

Nyhetsbild

President Biden – formad av erfarenhet och sorg

Han har flera gånger försökt – och misslyckats – med att bli president. Men nu har Joe Biden, som har en lång politisk karriär bakom sig och ett privatliv kantat av tragedier, till slut blivit USA:s president.

Nyhetsbild

Amerikaner hoppas nu på ett enat USA – "Biden ett första steg"

Joe Biden har svurits in som USA:s president, och Donald Trump har lämnat Vita huset. I Washington DC, där drygt nio av tio väljare röstade på Biden, är de flesta nöjda med den saken.

Nyhetsbild

Joe Biden insvuren som USA:s president – "Vi måste vidare, framåt"

VIDEO. På onsdagen svor Joe Biden eden och installerades som USA:s president. Kamala Harris svor i sin tur eden som vicepresident och är därmed första kvinna på posten. Titta på videor från installationen här – och hör Lady Gaga sjunga nationalsången!

Nyhetsbild

Flera döda när hus exploderade i Madrid

UPPDATERAD.

Minst tre personer omkom i en kraftig husexplosion i centrala Madrid, enligt myndigheterna. Allt pekar mot en gasolycka.

Nyhetsbild

Se bilder och följ direkt: Nu är Joe Biden president – och Kamala Harris vicepresident

Joe Biden har hållit sitt installationstal. "Utan enighet finns det ingen fred, bara bitterhet och raseri." Följ allt från ceremonin i vår direktrapportering!

Nyhetsbild

En skidresa – nu har 5 000 personer i Belgien satts i karantän

5 000 personer sitter i karantän i en belgisk småstad efter snabb spridning av den brittiska coronamutationen. Allt tros bero på att en enda person slarvat med restriktionerna.

Nyhetsbild

Trump: "Ha ett bra liv, vi ses snart"

För sista gången under sina fyra år vid makten har Donald Trump lämnat Vita huset i helikopter. – Det har varit fyra fantastiska år, säger han på flygbasen Joint Base Andrews, där Air Force One väntar för färd till Florida.

Nyhetsbild

Podcast: Hasta la vista, Trump

Statsvetaren Claus Stolpe gästar nyhetspodden och reflekterar kring maktskiftet i USA.

Nyhetsbild

Stoppa muren, gå med i WHO och Parisavtalet – Biden ska underteckna 17 presidentordrar redan första dagen

Vid lunchtid på onsdagen tar Joe Biden över presidentmakten i USA. Eftermiddagen bjuder sedan på en veritabel rivstart – inte mindre än 17 presidentordrar ska undertecknas redan första timmarna i Vita huset.

Nyhetsbild

Tuff coronavår väntar i Frankrike

Frankrikes restauranger kan tvingas hålla stängt ända fram till den 6 april, uppger källor i president- och regeringskansliet för tidskriften Le Point.

Nyhetsbild

Pfizer Biontechs vaccin effektivt mot mutation

Preliminära resultat, som ännu inte är granskade, pekar på att det vaccin mot covid-19 som utvecklats av Pfizer Biontech även är effektivt mot den mer smittsamma virusvarianten som först upptäcktes i Storbritannien.

Nyhetsbild

Det här vill Joe Biden fixa de första 100 dagarna

En mycket snabbare vaccinprocess. Nödhjälp till coviddrabbade medborgare. Tillbaka till Parisavtalet om klimatet. Det är några av de punkter som demokraten Joe Biden kommer att agera på när han flyttar in i Vita huset.

Lockdown införs i delar av Peking

Boende i fem stadsdelar i Kinas huvudstad Peking omfattas av ett beslut om nedstängning

Nyhetsbild

Så ser Joe Bidens installationsdag ut – här är programmet

Dagen B, som i Biden, är här. Under rigoröst säkerhetspådrag och med osedvanligt liten publik svärs demokraterna Joe Biden och Kamala Harris in som USA:s president och vicepresident i kväll finländsk tid.

Nyhetsbild

Trump benådar Bannon – men inte sig själv

UPPDATERAD USA:s avgående president Donald Trump benådar som en av sina sista gärningar på posten sin tidigare chefsstrateg Steve Bannon, meddelar Vita huset.

Nyhetsbild

Brittisk virusvariant påträffad i 60 länder

Den variant av coronaviruset som först upptäcktes i Storbritannien i september har nu påträffats i minst 60 länder, uppger Världshälsoorganisationen WHO. Det är tio fler länder för en vecka sedan.

Nyhetsbild

En president flyttar in – så funkar det

En fika i Blå rummet på installationsdagens morgon. Det brukar vara den avgående presidentens sista åtagande i Vita huset. Men det är bara en av många traditioner som ställs på ända denna mycket ovanliga flyttdag i USA:s presidentresidens.

Nyhetsbild

Dödssiffran i USA passerar 400 000

Nyhetsbild

Overklighetskänsla på gatorna i Washington

En belägrad stad möter dem som tar sig ut på Washington DC:s gator. Minst 21 500 soldater vaktar huvudstaden inför tillträdande president Joe Bidens tillträde.– Det är väldigt sorgligt att se vårt land så här, säger Washingtonbon Linda Delgado till TT:s utsända.

Nyhetsbild

Joe Biden: "För att läka måste vi minnas"

USA:s näste president, demokraten Joe Biden, är framme i Washington och medverkade på tisdagskvällen lokal tid i en ceremoni i parken National Mall, vid Vita huset och kongressen, för att hedra de över 400 000 amerikaner som har avlidit i pandemin.

Nyhetsbild

Trumps avskedstal: Vi ber för nya regeringen

Donald Trump har hållit sitt avskedstal som president för USA. Till mångas förvåning önskade Trump den tillträdande regeringen lycka till. – Vi ger dem våra lyckönskningar med förhoppning om att de kommer att ha tur – ett väldigt viktigt ord, säger han.

Nyhetsbild

Italiens regering räddade av gonggongen

Inför omröstningen i senaten höll hela Italien andan. Efter en timme stod det klart att Giuseppe Contes regeringskoalition ges fortsatt stöd för att regera landet – som därmed undviker att kastas in i ännu en period av politisk turbulens.

Nyhetsbild

12 procent av alla i England har drabbats av coronaviruset

Uppskattningsvis tolv procent av invånarna i England har haft covid-19, enligt den senaste antikroppsstatistiken. Under det senaste dygnet dog 1 610 coronasmittade i Storbritannien.

Nyhetsbild

Nationalgardet stoppar tolv från tjänstgöring – högerextrema kopplingar

Tolv personer som ingår i det amerikanska nationalgardets styrkor har stängts av från tjänst i samband med att Joe Biden svärs in som president i Washington DC.

Nyhetsbild
2

Topprepublikan: Trump ljög och provocerade fram attack

President Donald Trump ljög för sina anhängare och hetsade dem inför den dödliga attacken mot kongressen, den 6 januari. Orden kommer från topprepublikanen Mitch McConnell, majoritetsledare i den amerikanska senaten.

Nyhetsbild

Yrkar på fängelse för attack på svensk minkfarm

Ett dåd grundat i den högerextrema ideologin ekofascism, eller bara ett "pojkstreck"? Huvudförhandlingen om brandattacken mot en minkfarm i svenska Sölvesborg är avslutad, och åklagaren yrkar på fängelsestraff för de unga männen.

Nyhetsbild

Man gömde sig på flygplats – i tre månader

Han var för rädd för coronaviruset för att återvända hem till Kalifornien – så han gömde sig på flygplatsen i Chicago i USA i tre månader. Nu anklagas mannen för olaga intrång och stöld.

Nyhetsbild

21 500 soldater på gatorna i Washington – "Känns som att vara med i en tv-serie"

Det är en belägrad stad som möter dem som tar sig ut på Washington DC:s gator. Minst 21 500 soldater vaktar huvudstaden inför att Donald Trump lämnar presidentposten och Joe Biden tillträder. – Det känns overkligt, som att vara i en tv-serie, säger Washingtonbon Susan Seutter.

Nyhetsbild

Svensk studie: Dålig kondition kan öka risken för psoriasis

Unga män med dålig kondition har större risk för att drabbas av psoriasis och psoriasisartrit senare i livet, enligt en studie från Göteborgs universitet.

Merkel vill förlänga tysk lockdown

Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill förlänga virusrestriktionerna till den 15 februari och göra munskydd obligatoriskt i kollektivtrafik och butiker.

Nyhetsbild

Italiens regering på skör tråd – kan falla

Italiens premiärminister Giuseppe Conte ställs under tisdagen inför en förtroendeomröstning i senaten, som avgör ödet för hans bräckliga styre.

Nyhetsbild

Så blir installationsdagen i Washington DC

Ceremonin kommer inte att likna någon annan. Men viruspandemi och säkerhetsrisker till trots räknar demokraten Joe Biden med att svära presidenteden på Kapitoliums trappa vid lunchtid på onsdag, lokal tid.

Nyhetsbild

Två FN-soldater dödade i CAR

Två soldater ur FN:s fredsbevarande styrkor i Centralafrikanska republiken (CAR) har dödats i ett rebellbakhåll.

Nyhetsbild

Trump vill lätta på reserestriktioner – Biden säger nej

USA:s avgående president Donald Trump kommer enligt Vita huset att häva inreseförbudet för icke-amerikaner som har varit i bland annat Brasilien eller delar av Europa.

Nyhetsbild

Colombias försvarsminister intensivvårdas för covid-19

Colombias försvarsminister Carlos Holmes Trujillo intensivvårdas på sjukhus efter att ha insjuknat i covid-19, uppger landets regering i ett uttalande.

Nyhetsbild

Tusentals migranter skingrades i Guatemala – ville till USA

Säkerhetsstyrkor i Guatemala har skingrat tusentals migranter med målet att ta sig till USA.

Nyhetsbild

Kritiken: WHO:s pandemirespons var för långsam

Världshälsoorganisationen och Kina borde ha kunnat reagera snabbare i samband med coronavirusets spridning. Kritiken kommer från en expertgrupp som granskar pandemins konsekvenser.

Nyhetsbild

Putin kommer inte backa, säger Rysslandskännare: "Har de en gång försökt mörda Navalnyj behöver de inte vara så subtila längre"

Det gick överraskande snabbt, tycker journalisten Kalle Kniivilä om Navalnyj-processen. Med sin kunskap om Ryssland ger han ett enkelt svar på frågan vad som nu kommer hända: – Han blir inlåst.

Nyhetsbild
2

Capitolium stängdes ned på grund av säkerhetshot – nedstängningen hävd

Kongressbyggnaden i Washington DC stängdes tillfälligt ned med hänvisning till "yttre säkerhetshot" på måndagen.

Nyhetsbild

Gripandet förvånar inte Rysslandskännaren Steve Lindberg – frågan är vad som händer härnäst

Det var inte alls förvånande att Navalnyj arresterades vid återkomsten till Ryssland. Det säger Rysslandskännaren Steve Lindberg. – Putin vill göra Ryssland till en stor spelare i världspolitiken.

Nyhetsbild

Domstol: Navalnyj frihetsberövad i 30 dagar

Regimkritikern Aleksej Navalnyj frihetsberövas i 30 dagar, beslutar en domstol i Moskva. Han kallar myndigheternas agerande "höjden av laglöshet". Gripandet visar på maktens nervositet, enligt en expert.