Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Drogrelaterade avrättningar tredubblade i Iran

Antalet drogrelaterade avrättningar i Iran har ökat stort i år jämfört med förra året, rapporterar Amnesty. Tre gånger så många har avrättats i år jämfört med förra året.

Nyhetsbild

FN-oro för ryskt stopp av spannmål från Ukraina

FN varnar för ett nytt hot mot den globala livsmedelsförsörjningen sedan Ryssland begränsat antalet fartyg som tillåts att hämta upp spannmål från Ukraina.

Nyhetsbild

Pentagon anlitar Musks Starlink till Ukraina

Pentagon anlitar Starlink, ett satellitnät som grundats av Elon Musk, för att förse Ukraina med bolagets tjänster, rapporterar Reuters.

Nyhetsbild

WWF: Blommor & bin är också tillväxt

Bin som utrotas, skogar som skövlas och mark som blir obrukbar – kostnader som aldrig räknas in i företags eller länders räkenskaper. Det behöver bli ändring på det, slår Världsnaturfonden fast i en färsk rapport.

Nyhetsbild

Nioårig flicka dog efter ryskt angrepp mot Kiev – Skyddsrum i Kiev kan ha varit låst under attack

UPPDATERAD. Minst tre personer, varav två barn, har dödats under ett nattligt ryskt anfall mot Ukrainas huvudstad Kiev, enligt lokala myndigheter.

Nyhetsbild

Femton döda efter att ha ätit giftig gröt i Namibia

Femton personer ur en och samma familj i Namibia har avlidit efter att ha ätit giftig gröt, rapporterar den statliga tv-kanalen NBC.

Nyhetsbild

Försvarsexpert: Ukraina kan ha försett ryska medborgare med drönare

En drönarattack mot Moskva och upprepade attacker mot ryska gränsbyar. Den senaste tidens beskjutning på rysk mark har fått experter att spekulera i vem som ligger bakom. – Man kanske har försett en liten grupp ryska medborgare med drönare, säger överstelöjtnant Johan Huovinen.

Nyhetsbild

Moldavien i centrum på toppträff i Europa – EU-medlemskap önskas av unga

Aldrig förr har det lilla Moldavien stått i fokus så som nu när nästan hela Europa samlas till toppmöte utanför Chisinau. En tydlig signal om avstånd ska skickas till Moskva – men också en bön om närhet till Bryssel.

Nyhetsbild

EU till Moldavien: Vi står med er

Moldavien ska kopplas närmare till EU, lyder löftet inför veckans stora toppmöte utanför Chisinau. Även rent bokstavligt – med sänkta roamingavgifter från den 1 januari.

Nyhetsbild

Rapport: Detta tål planeten

För att lyckas bota en sjuk planet krävs att planetens och människors trygghet kopplas ihop. Det anser en grupp forskare som i en ny rapport lanserar gränsvärden som ska göra planeten mer hållbar.

Nyhetsbild

Nu finns plan för hur EU och USA ska enas i handelsfrågor

Under gemensam flagg ska EU och USA samarbeta kring AI-frågan liksom ny teknik som 6G. Det framkommer efter att mötet i Luleå har avslutats. Den stora frågan – synen på Kina – lämnas dock fortsatt åt sidan.

Nyhetsbild

Beskedet från Oslo: "Få in Sverige i Nato"

Norge vill kratta manegen inför ett svenskt inträde i Nato. Men det är svårt att sia om vad Turkiet säger – och när, konstaterar Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt. – Det finns inga skäl att hålla Sverige tillbaka nu, säger hon på en presskonferens i Oslo.

Nyhetsbild

Kristersson: Olyckligt att en liten grupp vill sabotera svenska anslutningen till Nato

Sverige har gjort sitt, nu är det upp till Turkiet att se till att Sverige blir Natomedlem. Det säger Sveriges statsminister Ulf Kristersson – som också kallar den senaste protestaktionen av Rojavakommittéerna "olycklig".

Nyhetsbild

Svensson fick löfte av Orbán: Ja till Sverige samtidigt som Turkiet

Ungerns premiärminister Viktor Orbán lovar att Ungern kommer att säga ja till svenskt medlemskap i Nato samtidigt som Turkiet gör det. Det har han personligen sagt till Kristdemokraternas tidigare partiledare Alf Svensson.

Nyhetsbild

Attacker mot byar och oljeraffinaderi på rysk mark – Ryssland evakuerar barn

Ryssland evakuerar hundratals barn i gränsbyar nära Ukraina. Beskedet kommer efter rapporterna om nya attacker mot en rysk gränsstad och ett oljeraffinaderi.

Nyhetsbild

Plan på Arlanda fick vända efter krock med fågel – hade 179 personer ombord

Ett passagerarflygplan på väg till New York kolliderade vid lunchtid med en fågel strax efter start från Arlanda i Sverige. Ett större antal polispatruller beordrades till platsen i samband med larmet.

Nyhetsbild

Tre mord varje timme i Sydafrika

Nästan tre personer mördades varje timme i Sydafrika under årets tre första månader.

Nyhetsbild

Tiotals deltog i riskabelt rullarrally om åtråvärt osthjul – "Vinnaren är en idiot"

Tiotals tävlingsinriktade våghalsar deltog i årets ostrullarrally i sydvästra England. Målet: att komma först i mål efter det tre kilo tunga osthjul som jagades nedför en brant utförsbacke.

Nyhetsbild

Nato skickar fler soldater till Kosovo efter förnyat och förvärrat våld

Efter den senaste tidens oro i norra Kosovo meddelar Nato att man skickar förstärkningar till området i form av reservstyrkan ORF. – Vi fördömer med kraft de oprovocerade attackerna mot Kfor-styrkorna, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Nyhetsbild

Blinken: Sverige ska kunna ansluta till Nato inför toppmötet i Vilnius

Nyhetsbild

Putin: Vi stärker försvaret av Moskva efter tisdagens drönarattacker

Ryssland anklagar Ukraina för att ligga bakom tisdagsmorgonens drönarattack mot Moskva, som man kallar en ”terrorattack”. Ukraina nekar till inblandning, men luftförsvaret kring Moskva kommer att förstärkas, uppger president Vladimir Putin.

Nyhetsbild

Kreml: Putin informerades om attacken i realtid– Ukraina nekar till inblandning

Rysslands president Vladimir Putin informerades i realtid då drönare utförde en attack mot Moskva på tisdagen, uppger Kreml. Ryssland anklagar Ukraina för att ligga bakom händelsen.

Nyhetsbild

Expert medger: Coronavirus kan ha kommit från labb i Kina

Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George Gao, tidigare chef för den kinesiska folkhälsomyndigheten i en intervju med brittiska BBC.

Nyhetsbild

Amerikanska marinsoldater berättar om livet ombord på krigsfartyget USS Normandy

På onsdagar serveras ostburgare och i fartygets bibliotek kan besättningen spela bingo. Men de ombord är också fullt tränade för stridsoperationer. TT har gått ombord på den amerikanska robotkryssaren USS Normandy i Göteborg.

Nyhetsbild

Mysteriet med det gröna vattnet i Venedig är löst

Mysteriet med Venedigs gröna vatten är löst, uppger lokala myndigheter.

Nyhetsbild

Biden till Erdogan: Godkänn Sveriges medlemskap i Nato

USA:s president Joe Biden och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har talat om F-16-flygplan och vikten av att Sverige släpps in i Nato.

Nyhetsbild

Nya nattliga attacker mot Kiev

Ryssland inledde tidigt på tisdagsmorgonen nya attacker mot Ukrainas huvudstad Kiev. Enligt stadens myndigheter är det ukrainska luftvärnet aktivt och flyglarm hörs över huvudstaden och flera andra regioner.

Nyhetsbild

Nu finns tidtabell för nya dykningar till Estonia – i sommar ska bogrampen hämtas från havets botten

I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och att bärga bogrampen för närmare undersökningar.

Nyhetsbild

Oroligheterna ökar – Natosoldater skadade i oroligheter i Kosovo

Demonstranter i norra Kosovo drabbade på måndagskvällen samman med styrkor från den Natoledda internationella fredsstyrkan Kfor. Minst 20 Kfor-soldater har skadats och Nato fördömer vad de kallar en attack.

Nyhetsbild

Ugandas president skrev under hård hbtqi-lag – kan ge dödsstraff

Ugandas president Yoweri Museveni har undertecknat en kritiserad lag, enligt vilken "homosexuella handlingar" kan leda till livstids fängelse eller dödsstraff. Landets lagstiftning blir därmed en av världens strängaste mot hbtqi-personer.

Nyhetsbild

Lerindränkta böcker i Italien läggs i frysboxar

Historiska böcker och manuskript som skadats under de förödande översvämningarna i norra Italien har lagts i frysboxar i hopp om att de ska kunna räddas.

Nyhetsbild

Teorin: Ryska spionvalen Hvaldimir på besök i Sverige

Den vitval som väckt stor uppståndelse i Hunnebostrand kan vara Hvaldimir – en rysk "spionval" som rymt från ett uppdrag, rapporterar P4 Väst.

Nyhetsbild

Expert på Turkiet: Nu har Erdogan inga gränser längre

Ett maktfullkomligt och hämndlystet styre, en ekonomi som fortsätter falla fritt, och ett samhälle där ingen litar på någon. Det befarar Turkietkännaren Jenny White efter president Erdogans valseger. – Valet var fritt, men absolut inte rättvist.

Nyhetsbild

EU dubblar brandflyget inför sommaren

EU dubblar antalet flyg som ska kunna hjälpa till i bekämpningen av skogsbränder i medlemsländer och närliggande länder de närmaste månaderna.

Nyhetsbild

Spanien utlyser nyval i juli

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez har beslutat att upplösa parlamentet och utlysa nyval den 23 juli. Beskedet kommer dagen efter de lokalval som hölls i landet – där socialdemokratiska PSOE förlorade makten i flera regioner.

Nyhetsbild

Mikaela tröttnade på Stockholms förlossningskris – bor gratis i Gällivare och förlöser barn

Barnmorskan Mikaela Stadig tröttnade på Stockholms förlossningskris. I sommar jobbar hon i stället i Gällivare. Både nattåg och boende för familjen bjuder Region Norrbotten på.– Vissa gör det för pengarna. Jag gör det för äventyret, säger hon.

Nyhetsbild

Erdogan vann i det turkiska presidentvalet

President Recep Tayyip Erdogan får sitta kvar vid makten i Turkiet i ytterligare fem år. Själv utropade han sig sig som segrare under tidig kväll. – Den enda vinnaren är Turkiet, sade han i ett tal från ett busstak i Istanbul.

Nyhetsbild

Vi följde med då "skjutglada österbottningar" firade svenska arméns 500-årsjubileum i Stockholm

Oravais historia förening blev inbjudna att delta i Sverige armés 500-årsjubileum. Vasabladets och Österbottens Tidnings reporter åkte med på resan.

Nyhetsbild

Mysteriet: Kanal i Venedig färgades grön

En oväntad syn fick boende i den italienska kanalstaden Venedig att haja till på söndagspromenaden vid den världsberömda Rialtobron.

Nyhetsbild

Upptäckten: 5 000 havsdjur ingen visste fanns

Det pågår en skattjakt i djuphavet. Men bland de sällsynta mineralerna på botten har forskare också upptäckt omkring 5 000 helt nya arter av havsdjur.

Nyhetsbild

Sveriges försvarsminister till VBL/ÖT om Sveriges pågående Natoansökan: "Det låter fel att prata om en plan B"

Vasabladet och Österbottens tidning intervjuade Sveriges försvarsminister i samband med svenska arméns 500-årsjubileum.

Nyhetsbild

Ukraina larmar: Ryssland planerar iscensätta stor "olycka"

Enligt Ukraina syftar "olyckan" till att stoppa deras stundande motoffensiv.

Nyhetsbild

Biden hoppfull om skulduppgörelse inom kort

USA:s president Joe Biden är hoppfull om att nå en uppgörelse med Republikanerna om USA:s skuldtak inom kort.– Det är väldigt nära och jag är optimistisk, säger Biden.

Nyhetsbild

Arlanda Express spårade ur på lördagsmorgonen – två personer till sjukhus

Ett Arlanda expresståg har spårat ur i närheten av Märsta, nära Arlanda. Två passagerare har förts till sjukhus i ambulans och olyckan orsakar störningar i tågtrafiken.

Nyhetsbild

Lavrov ser ingen öppning för fredssamtal: "Stora hinder"

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att fredssamtal för närvarande är lönlösa – och skyller på västländer. Utspelet efter ett möte med Kinas representant görs efter ett dygn av nya ryska raketattacker.