Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Tyskland hoppas snart ha kontroll på pandemin – "Smittosiffrorna sjunker igen"

Tysklands tredje virusvåg tycks vara bruten. Det säger hälsominister Jens Spahn sedan antalet nya fall av covid-19 stadigt har minskat de senaste veckorna.

Nyhetsbild

Vaccin staplas på hög i japanska frysar – har endast vaccinerat 2,2 procent av befolkningen

Många miljoner doser vaccin mot covid-19 är oanvända i Japan – där logistiska flaskhalsar och brist på personal bromsar vaccinationskampanjen.

Nyhetsbild
1

Krigsscener vid blodigt knarktillslag i Rio – människorättsaktivister: "De dödar unga svarta män"

En omfattande polisinsats mot knarkhandlare i ett slumområde i Rio de Janeiro slutade med 25 människors död, rapporterar medier i Brasilien.

Nyhetsbild

USA skickar förstärkning till Afghanistan

USA förstärker med fler tunga bombplan och stridsflygplan för att skydda de hemvändande soldaterna, meddelar försvarshögkvarteret Pentagon.

Nyhetsbild

Svampar kan "äta" olja i gruvor

Forskare vid Naturhistoriska riksmuseet undersöker om man kan använda sig av svampar för att bryta ned oljespill och andra föroreningar.

Nyhetsbild

Dubbelt så många kan ha dött i covid globalt – "Testar man inte särskilt mycket missar man sannolikt en massa dödsfall"

Mer än dubbelt så många som officiella siffror visar kan ha mist livet i sviterna av covid-19 i världen.

Nyhetsbild

Vårdpersonal i Indien: Vi var inte beredda

Tårfyllda läkare vittnar om hjälplöshet och en aldrig sinande ström av sjuka. I Indiens andra virusvåg saknas syrgas, medicin och utbildad personal.– Situationen blev dålig så snabbt. Vi var inte beredda, säger den medicinska koordinatorn Mabel Morales.

Nyhetsbild

Australien kan vara stängt till sent 2022 – "Det är en svår tid för turistbranschen och flygbolagen"

De som vill besöka Australien lär få vänta till åtminstone mitten av 2022 innan det går att sätta sig på ett flygplan till "Down under".

Nyhetsbild

Fyra av tio i USA tvekar inför vaccination – lockas med öl och munkar

Fri öl, gratis munkar, sparobligationer, kontanter. Uppfinningsrikedomen är stor när vaccinationscentraler i USA försöker locka tveksamma medborgare till första sprutan mot covid-19.

Nyhetsbild

Tyskland tycker Astra Zenecas vaccin passar alla vuxna

Tyskland kommer att tillåta alla vuxna åldersgrupper att ta emot vaccindoser från Astra Zeneca, meddelar landet hälsominister Jens Spahn.

Nyhetsbild

Protester i Colombia har tagit minst 24 liv

Det som började som ett uppror mot en ny skattereform har förvandlats till breda politiska protester mot president Iván Duques politik. Tusentals demonstranter samlades för åttonde dagen i rad i Colombia, samtidigt som det kommer rapporter om nya våldsamheter.

Nyhetsbild

Äntligen lyckad flygning för Space X-raket

Det blev femte gången gillt. Efter fyra misslyckade försök att flyga och sedan landa prototyper för Space X raket Starship, har till slut den femte prototypraketen landat säkert på basen i Boca Chica i södra Texas.

Nyhetsbild

33-åring i Sverige dödförklarades av misstag – hade bara stukat fingret

En 33-årig man i Göteborgsområdet dödförklarades av misstag efter att ha uppsökt akutvård för ett stukat finger, skriver Göteborgs-Posten.

Nyhetsbild

Bekymrad polisledning efter Malmöexplosionerna – "Vi vet att det är något kraftigt som detonerat"

Två bostadshus, en livsmedelsbutik och en bil skadades i nattens tre explosioner i Malmö. Två personer har förts till sjukhus.

Nyhetsbild

EU stödjer USA:s vilja att slopa vaccinpatent – "Det här är ett stort ögonblick i kampen mot covid-19"

USA:s regering stödjer ett internationellt förslag om att tillfälligt slopa patentreglerna för vaccin mot covid-19. Även EU signalerar stöd.

Nyhetsbild

Nya rekordet: Nästan 4 000 döda på en dag

Covid-smittan fortsätter att växa oroväckande i Indien. Torsdagens dygnssiffra är åter ett nytt rekord, 3 980 döda det senaste dygnet enligt myndigheternas statistik.

Nyhetsbild

Skotsk självständighet i fokus på supertorsdag

En politisk temperaturmätare som bäddar för flera dramatiska uppgörelser – bland annat om skotsk självständighet och Englands röda mur. Det väntas när över 5 000 mandat står på spel under den brittiska supertorsdagen.

Nyhetsbild

FN varnar för global brist på barnmorskor

En akut global brist på barnmorskor står för dörren, varnar FN som framhåller att miljontals liv kan räddas om underskottet åtgärdas.

Nyhetsbild

Texasstad förbjuder abort – utropar "fristad"

Invånarna i den lilla staden Lubbock i västra Texas har röstat ja till ett lokalt förbud mot abort. Lubbock ska nu vara en "fristad för det ofödda barnet".

Nyhetsbild

Flera explosioner i Malmö

Flera explosioner har inträffat i Malmö. Den första utomhus och den andra lite senare inomhus. Därefter kom även larm om en tredje.

Nyhetsbild

Trump fortsatt avstängd från Facebook

Donald Trump portades från Facebook efter stormningen av Kapitolium. Nu förlängs avstängningen medan techjätten gör en mer noggrann prövning av den amerikanske ex-presidentens framtid på plattformen.

Nyhetsbild

Tusentals flyr talibanoffensiv i Afghanistan – "Det var ett åskoväder av tunga vapen och sprängningar"

Regeringens armé har svarat på en stor offensiv från talibanerna i den södra provinsen Helmand, enligt officiella källor.

Nyhetsbild

Nya dystra rekordsiffror i Indien

Det senaste dygnet har 3 780 personer med covid-19 avlidit i Indien – den högsta dygnssiffran hittills. Totalt har därmed över 226 000 människor dött i virussjukdomen.

Nyhetsbild

Dömde expolisen Chauvin vill ha ny rättegång – "Publiciteten var så genomgripande och så ofördelaktig"

Den omfattande uppmärksamheten och medierapporteringen kring George Floyds död i Minneapolis gjorde att rättegången mot gärningsmannen Derek Chauvin inte blev rättvis. Det anser Chauvins advokat Eric Nelson, som nu vill att rättegången tas om.

Nyhetsbild

Vaccinerade tyskar får tillbaka friheter – smittotalen sjunker och vaccinationstakten ökar

I hela Europa har pandemin inneburit inskränkningar av medborgerliga fri- och rättigheter. Nu kan vaccinerade i Tyskland snart få leva mera fritt.

Nyhetsbild

Trump lanserar ny plattform på sin sajt – anhängare får dela inlägg

Donald Trump vill synas på Twitter och Facebook – sajter som han alltjämt är avstängd från. Till sin hjälp tar nu USA:s förre president sina anhängare.

Nyhetsbild

Klar högerseger i Madrid – vänsterledare avgår

Utgången var en tydlig markering mot Spaniens vänsterregering i coronapandemins tid – och under natten avgick vänsterpartiet Podemos grundare Pablo Iglesias.

Nyhetsbild

Covidsjuka lejon återhämtar sig på zoo i Indien

Åtta asiatiska lejon på ett zoo i den indiska storstaden Hyderabad har testat positivt för covid-19. Testerna genomfördes då lejonen fått problem med luftvägarna.

Nyhetsbild

Franskt ja till klimatlag

Frankrikes nationalförsamling har godkänt en brett inriktad lag om klimatförändringar. Den stoppar framtida utbyggnader av flygplatser, förbjuder värmare på uteplatser och minskar förpackningsslöseriet.

Nyhetsbild

Tog hand om barnen – döms för terrorbrott

En norsk kvinna har dömts till tre och ett halvt års fängelse för att ha deltagit i terrorrörelsen IS. Domen är den första i sitt slag i Norge, då hon enligt domen varken deltog i strider eller det brutala våld som IS utövade i delar av Syrien, dit kvinnan reste.

Nyhetsbild

USA fyrdubblar antalet flyktingar som släpps in

Efter att ha fått svidande kritik för att behållit förre presidenten Donald Trumps flyktingtak, fyrdubblar president Joe Biden nu antalet flyktingar som i år släpps in i USA, till 62 500.

Nyhetsbild

Spansk extremhöger siktar mot makten i Madrid – "Upp till Madridborna att välja mellan socialism och frihet"

"Rödingar", "fascister" och "demokratins fiender" – retoriken inför dagens val i Madrid ger historiska ekon i ett polariserat Spanien. Kampen om huvudstadsregionen sätter även djupa avtryck i den nationella politiken.

Nyhetsbild
1

Mexiko ber Mayafolket om ursäkt – under ceremonin hördes hånfulla kommentarer

Mexikos regering ber officiellt landets ursprungsbefolkning Mayafolket om ursäkt, för århundraden av förtryck efter den spanska invasionen. – Och för den diskriminering som de ännu i dag är offer för, säger inrikesminister Olga Sánchez.

Nyhetsbild

Samlad transatlantisk front visas österut – "Västvärldens demokratier har inte gett upp"

Sida vid sida stod USA:s utrikesminister Antony Blinken och brittiske kollegan Dominic Raab. Och udden den var riktad mot Kina och Ryssland.

Nyhetsbild

Skattereform slopas efter dödliga protester

Ett lagförslag om höjda skatter dras tillbaka i Colombia efter flera dagars omfattande protester. Minst 17 personer har dödats, uppger myndigheter. Men åtgärder krävs för att få ekonomin på fötter enligt landets president.

Nyhetsbild

EU framförde kraftfullt fördömande av Ryssland

EU-kommissionen har kallat upp Rysslands EU-ambassadör för att ansikte mot ansikte delge honom unionens missnöje med Moskvas senaste sanktionsbeslut – som bland annat rör en svensk.

Nyhetsbild

Tyskland spolar Oktoberfest igen

Tyskland ställer in traditionsbundna och populära Oktoberfest med säte främst i Bayern – igen. Beskedet kommer från förbundslandet Bayerns ledare Markus Söder, och orsaken är förstås coronapandemin.

Nyhetsbild

Danmark stoppar Janssenvaccin

Danmark slopar Janssens covid-19-vaccin i landets vaccinationsprogram, rapporterar Danmarks Radio. Hälsominister Magnus Heunicke (S) har redan informerat folketingets partier om beslutet enligt flera danska medier.

Nyhetsbild

En miljard jobb förlorade under pandemin – kvinnor speciellt drabbade

Varannan arbetstagare i världen, 1,6 miljarder människor, har förlorat inkomster under coronaviruspandemin, visar en jätteundersökning från Gallup. En miljard har blivit av med sina jobb permanent.

Nyhetsbild

Vi är vresiga och gråtmilda – coronahumöret sitter långt in i hjärnan

Vi är stingsliga, vresiga och gråtmilda. Det märks på jobbet, på bussen och i affären. Efter mer än ett år med coronapandemin är våra känslor all over the place. Anledningen till våra känslostormar sitter långt in i hjärnan.

Nyhetsbild

Sveriges restriktioner – från 500 kunder till ensamfika

I veckan meddelade Sveriges regering att de tar fram en plan för att stegvis kunna ta bort coronarestriktionerna. Så här har restriktionerna sett ut det senaste året i Sverige.

Nyhetsbild

Smuggelbåt bröts itu i USA – flera döda

Tre personer omkom och ett 20-tal skadades när en båt som misstänks ha smugglat migranter förliste vid USA:s västkust, nära gränsen mot Mexiko.

Nyhetsbild

En tredjedel fullvaccinerade i USA – målet är att kunna fira nationaldagen som vanligt

Närmare 105 miljoner vuxna i USA har fått sina samtliga vaccindoser, enligt landets smittskyddsmyndighet CDC.

Nyhetsbild

Flög privatplan med vapen och marijuana – greps

Nyhetsbild

Tre skadade i skottdåd på Västbanken