Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Slovakiens sjukhus har ingen plats – flyttar covidpatienter utomlands

Slovakiens sjukhus är fulla av covidpatienter så nu har de första flyttats till Polen i ett försök att lätta på trycket på sjukvården.

Nyhetsbild

Löfven: Mötas med hela samhällets kraft

Varje attack mot oskyldiga ska mötas av samhällets samlade kraft. Den som skadar människor här ska ställas inför rätta. Det säger statsminister Stefan Löfven med anledning av Vetlandaattacken.

Nyhetsbild

Video: Det här vet vi om attacken i Vetlanda

Här är uppgifterna som hittills framkommit om dådet i Vetlanda, där en man i 20-årsåldern angrep och skadade sju personer.

Nyhetsbild

Ryska vaccinet Sputnik V kan godkännas i EU

Sputnik V, ett rysk vaccin mot covid-19, kan godkännas i EU. Det meddelade europeiska läkemedelsmyndigheten EMA på torsdagen.

Nyhetsbild

Prins Philip har opererat hjärtat

Storbritanniens prins Philip, 99, har genomgått hjärtkirurgi, uppger Buckingham Palace i ett uttalande.

Nyhetsbild

Nya protester i Myanmar efter blodig onsdag

Myanmars demokratirörelse trotsar juntans brutala våld och ger sig ut på gatorna igen, dagen efter det att militären skjutit skarpt in i folkmassor och minst 38 personer dödats.

Nyhetsbild

Haavisto leder nordiskt utrikesministermöte

Säkerhetspolitiska frågor står på dagordningen för mötet.

Nyhetsbild

Ny info om attacken i Vetlanda väntar

Vetlanda chockades av onsdagens attack då en man i 20-årsåldern gick till angrepp mot flera personer med ett tillhygge. Tre personer vårdas med livshotande skador, och polisen utreder om mannen hade ett möjligt terrormotiv. Under torsdagen väntas polisen ge fler svar.

Nyhetsbild

Meghan anklagas för mobbning

Prins Harrys fru Meghan anklagas i en artikel i The Times för att ha mobbat två anställda vid Kensington Palace. Brittiska hovet ska nu utreda anklagelserna.

Nyhetsbild
1

Ny Space X-raket exploderade vid landning

Det blev inte tredje gången gillt för Space X. I stället såg det ut som tidigare – en av Space X raketer exploderade vid landning efter en i övrigt lyckad försöksflygning.

Nyhetsbild

USA:s representanthus stänger efter hot

Hot från en högerextrem milis har fått USA:s representanthus att ställa in torsdagens möten. Varningen kom från kongressens polis, som fått uppgifter om att en milisgrupp förbereder en ny stormning mot kongressen, likt den som skedde den 6 januari.

Nyhetsbild

Bläckfisk kan "känna" ljus med sina armar

Bläckfiskar reagerar reflexmässigt på ljus när det hamnar på djurets armar, även om den inte kan se det med sina ögon.

Nyhetsbild

Terrorforskaren Hans Brun: Bra att mannen greps vid liv

Hans Brun säger att det förmodligen framkommit något hos gärningsmannen som gjort att polisen utreder attacken i Vetlanda som misstänkt terrorbrott.

Nyhetsbild

Misstänkt terrorbrott i Sverige – man skadade åtta med eggvapen

Polisen rubricerar attackerna i Vetlanda som misstänkt terrorbrott. En man gick till angrepp mot åtta personer och sköts senare av polis.

Nyhetsbild

Vittne till knivattack i Vetlanda: "Sker inte i en sådan här liten stad"

Ett misstänkt terrordåd har skett i Vetlanda i Sverige. Åtta personer skadades. Ett ögonvittne beskriver scenen som "väldigt obehaglig". – Det sker inte i en sådan här liten stad, säger hon.

Nyhetsbild

Island förberett på beskedligt vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott kan vara nära förestående på Island, uppger lokala myndigheter.

Nyhetsbild

Camilla: Prins Philip är "aningen bättre"

Prins Philips tillstånd är "aningen bättre", säger prins Charles hustru Camilla till brittiska medier.

"Död" man vaknade på obduktionsbordet

En man som troddes ha omkommit i en motorcykelolycka i Indien började röra på sig, just som obduktionen av hans kropp skulle genomföras.

Nyhetsbild

Tim Sparv tvingades evakuera under jordbävning: "Tur att jag höll vår dotter i famnen"

UPPDATERAD. Tim Sparv berättar att jordbävningen skakade om hela lägenheten och välte både klädskåp och blomkrukor.

Nyhetsbild

Exklusiv konst beslagtogs hos narkotikanätverk i Sverige

Tillgångar för miljoner har beslagtagits i polisens insats mot ett nätverk som misstänks ha smugglat narkotika från Spanien till Sverige.

Nyhetsbild

Klart för regnbågsfärgat äldreboende i London

Det första brittiska äldreboendet för hbtq-personer planerar att slå upp portarna i London till sommaren.

Nyhetsbild

Sturgeon grillas i skotska parlamentet om sexbrottsutredning mot Salmond

Vilseledde Skottlands ledare parlamentet? I dag grillas en pressad Nicola Sturgeon om affären som lett till avgångskrav från oppositionen.

Nyhetsbild

Orbánparti lämnar EU-högern – oklart vart Fidesz nu hör

Adjö, säger Ungerns konservativa regeringsparti Fidesz till Europahögerns partigrupp EPP.

Nyhetsbild

Baby med covid-19 föddes i förtid – moderkakan delvis förstörd

Ett för tidigt fött barn i Skåne i Sverige testades positivt för covid-19 när det bara var två dagar gammalt. Barnet smittades redan i mammans mage.

Nyhetsbild

Video: Sjungande Dolly Parton fick vaccin

I fjol donerade countrystjärnan Dolly Parton en miljon dollar till coronavaccinforskningen. Nu har hon fått första dosen av "sitt" vaccin.

Nyhetsbild

Fejden som kan fälla skotska nationalisterna

Från att ha varit ett oskiljaktigt politiskt par – ledande inom den skotska politiken i årtionden – till bittra fiender. Nu frågas Nicola Sturgeon, Skottlands försteminister, ut om vad som hände när hennes parti fick kännedom om sexbrottanklagelserna mot den tidigare ledaren och partikamraten Alex Salmond.

Nyhetsbild

Oklart vem som är Myanmars man i FN

Vem ska föra Myanmars talan i FN?Landets ambassadör i New York fick i fredags sparken av den styrande militärjuntan, men säger sig i ett brev fortsatt vara Myanmars representant.

Nyhetsbild

Kilometerhög askpelare från indonesisk vulkan

Himlen över indonesiska Sumatra förmörkas av ett runt 5 000 meter högt askmoln, sedan vulkanen Sinabung fått ett utbrott på tisdagsmorgonen.

Nyhetsbild

USA inför sanktioner mot sju ryssar

USA inför sanktioner mot sju ryssar. Landets underrättelsetjänst har dragit slutsatsen att Moskva låg bakom förgiftningen av oppositionsaktivisten Aleksej Navalnyj förra året.

Nyhetsbild

Minst 15 döda i bilolycka i Kalifornien

Minst 15 människor har omkommit i en trafikolycka i södra Kalifornien, cirka en och en halv mil utanför gränsen mot Mexiko.

Nyhetsbild

Tre i Polen frias för Madonnabild med regnbågsgloria

De åtalades för att ha spridit bilder av jungfru Maria i regnsbågsgloria och riskerade fängelse för att ha kränkt religiösa känslor. Men nu frikänns tre hbtq-aktivister av polsk domstol eftersom de inte anses ha haft som uppsåt att kränka någon.

Nyhetsbild

279 skolflickor frigavs i Nigeria

Nästan 300 flickor som kidnappades från en internatskola i nordvästra Nigeria har frigivits. Flickorna misshandlades och hotades till livet av kidnapparna.

Nyhetsbild

Ville Itälä på EU:s antibedrägerienhet Olaf varnar för vaccinbedragare

En hel miljard extra vaccindoser har erbjudits till allehanda regeringar inom EU. Fast om doserna verkligen existerar är en annan sak.

Nyhetsbild

Bidens budskap till Putin: "Jag är inte som Trump"

USA-experten Jan Hallenberg tolkar de nya sanktionerna mot ryska höjdare som en markering från president Joe Biden om att han inte ser mellan fingrarna på Rysslands agerande.

Nyhetsbild

Tegnell planerar för hårdare tag – vill att svenskarna slutar resa inom landet

Smittspridningen av coronaviruset ökar och Folkhälsomyndigheten planerar nu för strängare restriktioner. Det kan bli aktuellt att begränsa kollektivtrafiken till halvfulla fordon och även en nationell reseavrådan för inrikesresor, om utvecklingen går åt fel håll.

Nyhetsbild

Sammanbiten Sarkozy överklagar fängelsedom – också domare och advokat får straff

Nicolas Sarkozy gjorde sig skyldig till mutbrott när han lovade en domare gentjänster i utbyte mot information om en utredning. Rätten i Paris dömer den franske expresidenten till tre års fängelse, varav två års villkorligt.

Nyhetsbild

Saudisk kronprins anmäls för journalistmord

Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser anmäler den saudiske kronprinsen som ansvarig för mordet på Jamal Khashoggi och andra brott mot journalister i kungadömet. – Kronprinsen kan inte fly från sina brott för alltid, säger Khashoggis fästmö.

Nyhetsbild

Sovjetunionens sista president Michail Gorbatjov fyller 90 – firar med Zoomkalas

När Michail Gorbatjov, Sovjetunionens siste ledare, fyller 90 år strömmar gratulationerna från världens toppolitiker in.

Nyhetsbild

Polisen i Sverige varnar för snåriga virusregler – Färre får delta i religiös begravning än i borgerlig

Polisen i Sverige oroas övar att virusregelverket blir alltmer snårigt och svårtillämpat. Otydligheten kan leda till att allmänheten får svårt att veta vad som gäller.

Nyhetsbild

Twitter ska ta itu med coronalögner

Twitter ska börja varningsmärka inlägg som vilseleder eller ljuger om coronapandemin. Som exempel tar sociala medier-företaget inlägg som påstår att vaccin används för att skada eller kontrollera människor.

Nyhetsbild

Ministrar söker dialog med Myanmars militär

Nya protester bröt ut i Myanmar i går. För att försöka bringa lugn i landet ska utrikesministrarna i sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean under dagen ha en dialog med landets militärledare och, hoppas de, Aung San Suu Kyi.

Nyhetsbild
1

Prins Harry: Rädd att historien upprepar sig

Prins Harry, som förra året skakade om sina brittiska landsmän rejält med beskedet att han och hustrun Meghan lämnar sina kungliga åtaganden, var rädd för att historien med hans mors tragiska öde skulle upprepa sig.

Nyhetsbild

300 kidnappade skolflickor i Nigeria nu frigivna

Samtliga av de omkring 300 skolflickor som förra veckan kidnappades i delstaten Zamfara i Nigeria har släppts. Det uppger Zamfaras guvernör.

Nyhetsbild

Bukele mot stärkt makt i El Salvador

President Nayib Bukele ser ut att stärka greppet om makten i El Salvador. Preliminära siffror från helgens parlamentsval visar att hans anhängare kan få en absolut majoritet i kammaren.

Nyhetsbild

Transportstyrelsen vill se säkrare elsparkcyklar i Sverige

Rejälare – och säkrare – elsparkcyklar är vad Transportstyrelsen hoppas på efter att myndigheten utrett trafiksäkerheten hos den allt populärare tvåhjulingen.