Utrikes

Mest läst senaste veckan

Utrikes

Nyhetsbild

Trump ville skicka covidsmittade till fångläger

Placera covidsmittade amerikaner på fånglägret Guantánamo Bay. Det föreslog dåvarande presidenten Donald Trump i början av pandemin, enligt en kommande bok.

Nyhetsbild

"Det är groteskt" – tuffa ord mot Ungern i EU

Ärmarna kavlas upp för ännu en EU-kamp om grundläggande rättigheter i Ungern och Polen. – Vi ska inte släppa det här förrän det har skett förändringar åt rätt håll, lovar regeringen.

Nyhetsbild

Utpekande av Palmemördare får svidande kritik av JO

För ett år sedan pekades Stig Engström ut som statsminister Olof Palmes trolige mördare. Sveriges JO har nu granskat utpekandet under pressträffen och är mycket kritisk till hur chefsåklagaren presenterade beslutet att lägga ned förundersökningen.

Nyhetsbild

Australisk protest mot FN-varning om Barriärrevet

Unesco vill sätta upp Stora Barriärrevet på sin lista över hotade världsarv. Det har väckt ont blod i Australien, som protesterar mot FN-organets beslut.

Nyhetsbild

Kuba: Hög effektivitet för vaccin

Kubas läkemedelsmyndighet uppger att ett inhemskt vaccin mot covid-19, Abdala, efter slutfastester visar hög effektivitet – 92,28 procent.

Nyhetsbild

95-årig nazistvakt utreds för mordsamröre

Under andra världskriget tjänade han som lägervakt i ett nazistiskt krigsfångläger. Nu utreds den 95-årige mannen av tyska åklagare för delaktighet i mord på sovjetiska krigsfångar.

Nyhetsbild

FN: Fler än 8 500 barnsoldater i världen

Under förra året tvingades drygt 8 500 barn att delta som soldater i krig och väpnade konflikter runt om i världen, visar FN:s generalsekreterare António Guterres årliga rapport till säkerhetsrådet om situationen för barn i väpnade konflikter.

Nyhetsbild

Rysk forskare spionmisstänkt i Tyskland – riskerar försämra relationerna ytterligare mellan Tyskland och Ryssland

En rysk vetenskapsman verksam vid ett tyskt universitet har gripits för spionage.

Nyhetsbild

WHO startar vaccinfabrik i Sydafrika – första doserna ska kunna lämna fabrikerna om tidigast nio månader 

Världshälsoorganisationen (WHO) ska starta ett center i Sydafrika för att tillverka vaccin mot covid-19, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Nyhetsbild

Statsvetare: "Extraval riskabelt för partierna" – men; SD räds inte ett extraval

Inget svenskt parti vill egentligen ha ett extraval i höst, bedömer statsvetare.

Nyhetsbild

EU trappar upp mot Belarus – "Människor kommer drabbas"

Nya typer av sanktioner är på gång från EU för att öka pressen på Aleksandr Lukasjenkos regim i Belarus. – De kommer allvarligt att skada ekonomin, lovar utrikeschefen Josep Borrell.

Nyhetsbild

Löfven undersöker möjlighet till ny regering – "Man kan inte tänka på de egna känslorna"

Sveriges statsminister Stefan Löfven väntar med besked om det ska bli extraval eller inte. Han ska nu inleda samtal med sina samarbetspartier.

Nyhetsbild

Löfven faller – bortröstad av riksdagen

Statsminister Stefan Löfven (S) förlorade misstroendeomröstningen i riksdagen. M, KD, SD och V röstade emot honom.

Nyhetsbild

Ju tamare kor desto mindre hjärnor

Dagens kor har betydligt mindre hjärnor än den vilda föregångaren uroxen, visar en ny studie. Och ju tamare kor, desto mindre hjärna. – Omfattningen av människokontakt verkar verkligen ha en effekt på hur mycket hjärnan minskar, säger forskaren Ana Balcarcel till New Scientist.

Nyhetsbild

Kents liv kan avgöras av ny medicin – forskare kluvna

USA:s godkännande av ett nytt läkemedel mot Alzheimers sjukdom har väckt både hopp och kritik. Men för drabbade Kent Forsell, 55, kretsar frågan kring något helt annat – om tiden räcker till.

Nyhetsbild

Följ dagens händelser i direktrapporteringen: Löfven har fallit idag

Klockan 11 finländsk tid samlades riksdagen i Sverige för att rösta om misstroendeförklaringen mot statsminister Stefan Löfven (S). Resultat visade att Löfven blev bortröstad av riksdagen. Följ TT:s direktrapportering här.

Nyhetsbild

Tunga tester för USA:s jättefartyg

USA:s marin är mitt uppe i tester för att se hur tåligt flottans mest tekniskt avancerade fartyg USS Gerald R Ford är. Och det är inga små tester.

Nyhetsbild

Händer i dag: majoriteten redo rösta bort regeringen Löfven

Klockan 10 svensk tid samlas riksdagen för att rösta om misstroendeförklaringen mot statsminister Stefan Löfven (S). Om alla partier röstar som de har sagt fälls regeringen. Men beskedet om det blir extraval eller inte kan dröja.

Nyhetsbild

Bakslag för franska extremhögern i regionalval

Högerextrema Nationell samling hade hoppats på framgångar i det franska regionalvalets första omgång. Väljarnas svar blev det motsatta. I stället har högerpartiet Republikanerna medvind i ett val med mycket lågt deltagande.

Nyhetsbild

En månad gammal bebis hittad i trälåda på floden Ganges

Ett spädbarn har hittats i en trälåda som flöt på Gangesfloden i norra Indien.

Nyhetsbild
1

Harry Potter och Bridget Jones hotas i Ungern

Bridget Jones och Harry Potter kan falla offer för en omstridd ny lag som förbjuder "främjandet av homosexualitet" bland unga i Ungern. Den innebär att flera välkända familjefavoriter riskerar att förpassas till den sena kvällen.

Nio barn döda i bilolycka i Alabama

En bilolycka på en motorväg i den amerikanska delstaten Alabama har krävt tio dödsoffer, varav nio var barn.

Nyhetsbild

Fortsatt krav på intyg för resenärer till Sverige

Regeringen förlänger inreseförbudet för personer som kommer från EU- och EES-länder.

Nyhetsbild

Löfvens regering ser ut att falla – V backar inte

Vänsterpartiet backar inte från sitt hot om misstroendeförklaring. Därmed ser regeringen Löfven ut att falla i måndagens omröstning i riksdagen. – Vi har visat på en helt övermänsklig kompromissvilja, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

Nyhetsbild

Jagad soldat tros ha hittats död i Belgien

Nyhetsbild

Video: Här är alla platser där det spelas fotbolls-EM i sommar

Fotbolls-EM 2021 spelas mellan 11 juni och 11 juli i 13 olika städer i Europa, här är länderna och arenorna!

Nyhetsbild

Vänsterpartiet backar inte – trots regeringens försök

Statsminister Stefan Löfven försöker lösa regeringskrisen i elfte timmen. Parterna på bostadsmarknaden får förhandla i den kontroversiella hyresfrågan. "Oseriöst", svarar Vänsterpartiet.

Nyhetsbild

Tusentals marscherade för rättigheter i Polen

I ett hav av regnbågsflaggor och till toner av livemusik tågade tusentals människor genom Polens huvudstad Warszawa under lördagens Prideparad, som uppges vara den största i Central- och Östeuropa.

Nyhetsbild

Löfven: Parterna får förhandla

Parterna på bostadsmarknaden får förhandla, uppger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff i ett försök att lösa regeringskrisen.

Nyhetsbild

Flimmer kan hjälpa barn som har svårt att läsa

”Myrornas krig” kan hjälpa barn med läs- och skrivsvårig­heter, ­visar en ny svensk-norsk ­studie. ”Det ­visuella ­bruset kan jämföras med att ge barnen ett par glasögon. Effekten på läsning och minne är omedelbar”, ­säger en lektor i pedagogik.

Nyhetsbild

Taiwan tar emot miljoner vaccindoser från USA

Taiwans utrikesminister Joseph Wu gläds åt att 2,5 miljoner covidvaccindoser från Moderna har skickats från USA.

Nyhetsbild

Fem döda vid skolbygge i Belgien

Fem byggnadsarbetare omkom i samband med att ett skolbygge delvis kollapsade i belgiska Antwerpen på fredagen. De sista två kropparna som saknades drogs ut ur rasmassorna på lördagseftermiddagen.

Nyhetsbild
1

En biljett till ­rymden kostar 22,6 miljoner

För den nätta ­summan av 22,6 miljoner ­euro klubbades en plats ­ombord på ­rymdbolaget Blue Origins rymd­farkost New Shepard på en auktion i lördags.

Nyhetsbild

Stor härva med coronatester utreds i Sverige – reseintyg utfärdades felaktigt

Svenska polisen utreder en stor härva om falska coronatester och reseintyg. Omkring 100 000 personer kan ha drabbats. Tre personer är häktade misstänkta för bland annat grovt spridande av smitta.

Nyhetsbild

Reningsverken läcker – fiskhanar blir honor

”Betydande rester” av läkemedel läcker ut i skånska vattendrag, enligt en analys som gjorts vid flera reningsverk i Skåne i Sverige.

Nyhetsbild

Myrkottarnas bästa vän har fått pris

Den vietnamesiska natur­vårdaren ­Nguyen Van Thai har belönats med Goldman Environmental Prize, ”det ­gröna Nobel­priset”.

Nyhetsbild

Aktivist: Ökat våld mot homosexuella i Italien

När Jean Pierre Moreno kysste sin pojkvän efter en utekväll i Rom attackerades han av en okänd man som misshandlade honom svårt. Fallet, som har fått stor uppmärksamhet, är långt ifrån unikt.– Våld mot homosexuella har definitivt ökat i Italien under pandemin, säger Moreno till TT.

Nyhetsbild

Nasas teleskop drabbat av teknikproblem

Nyhetsbild

FSB-agenter kan ha förgiftat fler än Navalnyj

När den ryske poeten Dmitrij Bykov blev allvarligt sjuk var diagnosen komplikationer av diabetes. Men nu verkar det handla om förgiftning – av samma agenter som angrep Aleksej Navalnyj. Bykov är den femte personen som har förgiftats av samma personer, enligt ett grävande journalistnätverk.

Nyhetsbild

Två tidningschefer inför rätta i Hongkong – "Det som finns kvar är nu 'yttrandeofrihet'"

Två chefer vid den prodemokratiska tidningen Apple Daily framträdde på lördagen inför domstol i Hongkong. Enligt domaren nekas de två borgen.

Nyhetsbild

USA minskar närvaro i Mellanöstern

USA skär ner på antalet soldater och luftvärnsbatterier i Mellanöstern, i vad som ses som ett försök att minska spänningarna med Iran.

Nyhetsbild

Biden ser ut att missa vaccinmål

Vaccineringen har tappat fart i USA, och landet ser inte ut att nå målet om att 70 procent av den vuxna befolkningen ska ha fått minst en covidvaccinspruta vid nationaldagen den 4 juli.

Nyhetsbild

Covidtest visade felaktigt positivt – anmäls

Ett snabbtest som Region Skåne köpte in har genom Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) anmälts till Läkemedelsverket eftersom testerna visade fel resultat, rapporterar lokala medier.

Nyhetsbild

Jemeniter ska släppas från Guantanamo

Två män, båda från Jemen, släpps från USA:s fångläger Guantanamo på Kuba.

Nyhetsbild

Guterres får förlängt mandat

FN:s generalförsamling har utsett 72-årige António Guterres till generalsekreterare för ytterligare fem år. – Vi måste återskapa solidaritet och tillit, sade han i tacktal i FN:s högkvarter i New York.