Malax

Nyhetsbild

Malax IF har värvat tjeckiskt, ryskt och Sports bronshjälte – Fredrik Smulters turbohockey är tillbaka

ISHOCKEY Ett yngre, snabbare och hungrigare lag. Så beskriver tränaren det Malax IF som inleder säsongen i dag. Laget har fått in flera intressanta nyförvärv.

Nyhetsbild

Språkälskaren och ingenjören Sajal, 24, hjälper Malax bli en friskare kommun: "Jorden ger oss mycket som vi tar för givet"

MALAX Hon har bott i Pakistan och Förenade arabemiraten, växt upp i Vasa och brinner för språk – hon talar sju stycken. Nu ska Sajal Maqsood ge Malaxborna råd om klimatvänliga energilösningar.

Nyhetsbild

Församlingarna vill veta vem som ska sköta om graven – i Petalax har pandemin gjort det svårare att få kontakt

När det dyker upp ett märke vid en grav är det en uppmaning om sköta graven eller ta kontakt. Orsaken är inte platsbrist eller ekonomi.

Nyhetsbild

SE BILDER: 570 kryssande pensionärer njöt av samvaro – känner du igen någon i vimlet?

Den nya färjan, socialt umgänge och bara att få sätta guldkant på en vanlig torsdag lockade pensionärer från hela Österbotten ut på Kvarken.

Nyhetsbild

Rutten är bestämd – cykelväg till Söderfjärdsbacken blir verklighet om ett eller två år

En ny cykelväg ska byggas för att binda ihop Söderfjärdsbacken och Köpings. Nu har politikerna bestämt var den ska gå.

Nyhetsbild

Flera fall av jäv i Malax – styrelsebas: "Jag har aldrig stött på ett ärende där så här många kan vara berörda"

Det har funnits jäv när besluten om vindkraft i Juthskogen tagits. Det slår Malaxstyrelsen fast. Fler än ett fall upptäcktes förra veckan.

Nyhetsbild

Erik-André Hvidsten ute med ny låt – "ett vansinnesprojekt"

LYSSNA. Norrmannen Erik-André Hvidsten har många kopplingar till Österbottens kulturliv. Nu är han aktuell med en ny låt och snart står han åter på en finländsk scen – för första gången på två år.

Nyhetsbild

DEBATT: Vadå Malaxbon i fokus?

VINDKRAFT Hur kan man behandla vindkraftsprojekt från fall till fall, ska inte alla behandlas lika, undrar Harto Hattula.

Nyhetsbild

Misstanke om jäv i vindkraftsbeslut i Malax – planläggningen kan tas om

Delgeneralplanen för vindkraft i Juthskogen godkändes av fullmäktige i juni. Nu är ärendet tillbaka i styrelsen. Det kan bli en omstart.

Nyhetsbild

Restskinnen säljer, toppskinnen kvar i lager – undantaget blåsilver

Andra dagens rävauktion på Saga Furs fortsätter som den första. De flesta av de största blue shadowskinnen av toppkvalitet förblev osålda medan de små skinnen av sämre kvalitet går åt och stiger i pris.

Nyhetsbild

Katastrofal start för blåräv – de flesta skinnen osålda på auktionen

Det blev en katastrofal start på Saga Furs nätauktion som inleddes med blåräv på torsdagen – den viktigaste varan sett till finländsk pälsnäring.

Nyhetsbild

Coronavaccinet går inte åt i Larsmo: "Vissa unga vuxna är helt emot vaccin, det hjälper inte att prata med dem"

Tillgången är inte den stora frågan mer – nu handlar det om viljan att vaccinera sig. Och det råder ingen tvekan om var den viljan är minst i Österbotten.

Nyhetsbild

Pengar öronmärkta för Sydösterbotten har inte delats ut – nu satsar Svenska kulturfonden på nya projekt

"Alla beviljade ansökningar räckte inte till för hela summan skulle gå åt" säger Martin Enroth, Svenska kulturfondens ombudsman i Österbotten, som initierat en satsning på Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Håkan och Mikko sätter Malaxbon i fokus: "Malax ska vara ett bra ställe att bo på och jobba i"

Beslut kräver en omvärldsanalys, men i centrum finns människan. – Människan ska trivas, men det krävs också resurser för att få människor att trivas, säger Malaxordföranden Mikko Ollikainen.

Nyhetsbild

De bygger på Söderfjärdsbacken – "Jag ritade säkert sextio hus innan vi blev nöjda"

Nu har det börjat dyka upp hus på Söderfjärdsbacken i Malax. Vi pratade med blivande grannar som har olika stilar men en sak gemensamt: de vill inte ha vita väggar.

Nyhetsbild

Folkskolan blev deras trygga hamn: "Här finns frid och harmoni – för att andas, inspireras och starta projekt"

Johanna och Teemu Sillanpää ville ha en trygg hamn som står kvar vad som än händer i världen. De föll för en folkskola från 1890-talet.

Nyhetsbild

BILDEXTRA: I Vias skola har många loppisfynd hittat sin plats – här kan du se fler bilder

Vias gamla folkskola är fylld av vackra saker från olika decennier. Här kan du se fler bilder.

Nyhetsbild

Serviceboende står tomt men redo i Petalax –"Ser över vad som är möjligt"

En fastighet som uppfyller kriterierna för serviceboende finns i Petalax. Nu ska man se om det här är lösningen på kön till äldreboende i Malax.

Nyhetsbild

Konkursvåg sköljer över pälsfarmer – "Glappet enormt mellan farmbolag"

Inom loppet av ett och ett halvt år har fler än 20 farmbolag försatts i konkurs i Österbotten. Flera pälsfarmare har avslutat utan att bolaget för den skull gått i konkurs.

Nyhetsbild

Markus Sjöholm tar över ordförandeklubben i SÖP

Markus Sjöholm från Nykarleby är ny ordförande för Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening, SÖP. Han efterträder Kaj Wik, vars farmbolag försattes i konkurs för en vecka sedan.

Nyhetsbild

Nu byggs vindkraftverk i Takanebacken – blir den tredje vindparken i Malax

Om ett år ska fem vindkraftverk stå klara i Takanebacken. Det är tidtabellen för ett projekt som varit en vända hos förvaltningsdomstolen.

Nyhetsbild

Övermalaxborna mister sin Sale-butik: "Inte ekonomiskt vettigt att fortsätta"

MALAX KPO har sagt upp hyresavtalet för Sale i Övermalax. Butiken stänger i oktober. Det gick helt enkelt inte längre, konstaterar handelslagets marketbranschdirektör Antti Paananen.

Nyhetsbild

Gymnasiet i Petalax fyller 50 – "Vi är tacksamma för att vi fick ett gymnasium"

När gymnasiet i Petalax grundades 1971 hade man inga miniräknare och det talades om att studentskrivningarna skulle avskaffas. Mycket har hänt, konstaterar tidigare och nuvarande studerande.

Nyhetsbild

Högstadiet i Petalax firar 50-årsjubileum med eleverna i fokus – "Skolans viktigaste uppgift är att finnas till för eleverna"

Olika årtionden uppmärksammas i undervisningen, och tidigare elever med spännande jobb bjuds in. Högstadiet i Petalax fyller 50.

Nyhetsbild

Se grafiken: Så många har vaccinerats i din kommun – 14 000 doser ska delas ut de kommande veckorna

UPPDATERAD Hur många har vaccinerats i Vasa, eller Korsnäs? Och hur ser det ut i de olika åldersgrupperna? Här hittar du statistiken för hela Österbotten.

Nyhetsbild

Kön till äldreboende växer snabbt i Malax – nu är den uppe i tre månader

Väntetiden för en plats på serviceboende i Malax har gått från 30 till 91 dygn på ett halvår. Ser man på åldersstrukturen kommer behovet inte att minska.

Nyhetsbild

Coronasmitta i Högstadiet i Petalax – två skolklasser i karantän

Två parallellklasser har övergått till distansundervisning efter exponering.

Nyhetsbild

Trivsam idyll och nära till det mesta – också unga trivs i Tuv

Följ med VBL på en eftermiddag i byn Tuv i Malax. Byn som ligger ett stenkast från Strandvägen och Malax centrum och gränsar till Åminne.

Nyhetsbild

Han gör kanoner, miniatyrfyrar och skepp – Nils Gästgivar i Malax är en tusenkonstnär

För Nils Gästgivar i Malax är svarvning något mera än enbart en hobby.  – Jag har gått in i väggen tre gånger och att svarva är en form av terapi för mig, säger han.

Nyhetsbild

Konstprojektet Mural Rural fortsätter i Malax – "Vi är jätteglada över att kunna få hit artistgrupperna''

Coronasituationen tvingade arrangörerna bakom Mural Rural att tänka om. Trots det har de möjligheten att visa upp två unika muralmålningar.

Nyhetsbild

Renoveringen av Petalax skola blev klar tidigare än planerat – rektorn: "Vi är tacksamma att få återvända"

Elever och personal i Petalax får börja ett nytt läsår i ett friskt och nyrenoverat skolhus.  – Vi är glada att allting hann bli klart till skolstarten, säger Jessica Majors.

Nyhetsbild

Mikko Ollikainen valdes till ny fullmäktigeordförande i Malax – "Nu byggs framtidens kommun"

Nya fullmäktige i Malax samlades på måndagen och klubbade igenom fullmäktiges och styrelsens presidier – och förberedde övergången till Österbottens välfärdsområde.

Nyhetsbild

Församlingarna i Österbotten håller gudstjänster i höst trots nya restriktioner

Tack vare omfattande säkerhetsåtgärder kan församlingarna ändå hålla gudstjänster med flera personer än tio trots restriktionerna.

Nyhetsbild

Malax museiförening firar 50 – men pandemin sätter käppar i hjulet för firandet

Det har nu gått 50 år sedan Malax museiförening grundades. Föreningen har hand om två museer som rymmer spännande föremål och livsöden.

Nyhetsbild

Medborgarinstituten hoppas ha närundervisning i höst – "För en del är våra kurser den enda sociala kontakten"

Medborgarinstituten i Österbotten hoppas kunna ordna närundervisning i höst, men coronaläget för med sig osäkerhet. – Det senaste året har vi lärt oss att läget kan förändras snabbt, säger Annica Eklund, rektor vid Närpes vuxeninstitut.

Nyhetsbild

Guld för FM-debutanter i Karleby – ”Jag hade inte trott att jag skulle vinna”

FRIIDROTT Allt gick som planerat då Casper Holm och Alec Isaacs debuterade i FM under lördagen. De tog hem varsin guldmedalj till sina respektive föreningar.

Nyhetsbild

Jaktsäsongen är igång, vargen lurar – Kenneth Karp: "Vi vet aldrig om vi kommer hem med hundarna eller bara med kopplen"

Jakt Malaxbon Kenneth Karp brinner för rävjakten. I gott sällskap och med vältränade jakthundar tillbringar Karp långa dagar ute i skogarna men vargläget oroar.

Nyhetsbild

Bil körde av riksåttan – föraren behövde vård

Uppdaterad. Vid 15-tiden på fredagen körde en person av riksåttan i Närpes. Personbilen stannade då den kolliderade med ett träd.

Nyhetsbild

Här är SDP:s namnförslag till presidieplatser i Malax

MALAX I tisdags blev det klart vilka Socialdemokraterna i Malax föreslår till fullmäktiges respektive styrelsens presidium. Här är namnen.

Nyhetsbild

Här är billigaste bränslet i österbottniska kommuner – Läs också expertens svar: stiger priset ännu i höst?

Vi har kollat bränslepriser på bensinstationer från Vörå i norr till Kristinestad i söder och listar var man kan tanka bilen full för billigast peng.

Nyhetsbild

Vaccineringen är längst hunnen i Sydösterbotten – men även här är det svårare att nå de yngre

Över 70 procent av sydösterbottningarna har nu fått den första dosen coronavaccin. I några kommuner är också andelen yngre vaccinerade högre än genomsnittet.

Nyhetsbild

De här föreslås få presidieplats i Malax

På söndagen blev det klart vilka SFP föreslår till fullmäktiges respektive styrelsens presidium. Här är namnen.

Nyhetsbild

Ny lag behövs för elöverföring från vindparker

En riksdagsledamot, en vindkraftskonsult och en kommundirektör. Alla är rörande eniga om att det behövs ny lagstiftning när det gäller elöverföringen från vindkraftsparkerna.

Nyhetsbild

I kväll dansas det loss i Åminne igen – fem frågor till kassören på plats

Förra året ekade det tomt på danspaviljongerna i Österbotten, men nu fylls de äntligen igen. I kväll bjuder Åminne upp till dans.

Nyhetsbild

En person till sjukhus efter dikeskörning i Malax

MALAX Olyckan inträffade längs med Strandvägen i Malax.

Nyhetsbild

Se bilderna: Kvarkens pärla Bergö blomstrar – "Allt man behöver finns här"

ÖLIV I KVARKEN Semesterfirare, öbor, företagare och så örådet. Alla är de förutsättningar för ett blomstrande öliv med god service. Här kan äldre bo kvar och hit återvänder utflyttarna gång på gång. Välkommen till ölivet i Kvarken.

Nyhetsbild

Göran från Vasa fångade Bergö-tromb på bild: "Den var riktigt stor"

En tromb rusade förbi Göran Puutio som råkade vara redo med kameran i handen. – De är kraftfulla fenomen, säger han.

Nyhetsbild

Elden var lös i Petalax – en hektar skogsmark fattade eld

Fyra brandbilar ryckte ut till Petalaxvägen på onsdagsförmiddagen för att släcka ett skogsområde som brann.

Nyhetsbild

Rökfyllt egnahemshus i Malax fick besök av brandkåren

Enheter från Malax, Solf och Vasa ryckte ut till Tuvasvägen i Malax på söndagen.

Nyhetsbild

Cancern finns inte i Karins tankar längre men nog i hennes syn på livet – "Jag har sett att livet är skört"

Att överleva cancer kan vara att flytta fokus. Från vårdbubblan till fysiska framsteg, eller från stress till acceptans. Allt blir inte som planerat.

Logga in för att följa orten