Kristinestad

Nyhetsbild

Kommunerna ger varierande julgåvor åt sina anställda – förutom i två kommuner

I Korsholm och Malax får de anställda en hård julklapp, i Korsnäs blir det ett klirr på kontot medan det i Vörå och Kristinestad blir fest.

Nyhetsbild

Personbil körde av vägen längs riksväg 8

Under tidig lördagskväll körde en personbil av längs riksväg 8 i Kristinestad. 

Nyhetsbild

Bo i Kristinestad dras med elpriser på 35 cent per kilowattimme: "Det är så dyrt att nackhåren reser sig"

Marita och Bo Storsjös elpris har höjts med 500 procent sedan sommaren. Nu överväger de att byta till börsel – men då måste Olkiluoto 3 först komma igång.

Nyhetsbild

Arbetsdomstolen ger Esperi rätt: Motiverat sparka rikskänd närvårdare

Närvårdaren som slog larm om missförhållanden inom vården i Kristinestad har själv behandlat en patient så omilt att arbetsgivaren hade rätt att häva hennes arbetsförhållande. Det konstaterar Arbetsdomstolen.

Nyhetsbild

ÖSP får ny verksamhetsledare – och trädgårdsombudsman 

ÖSP har valt en ny verksamhetsledare. Förbundet får också en ny trädgårdsombudsman.

Nyhetsbild

Ex-politiker överklagar dom för narkotikabrott – nu ska fallet prövas i Vasa hovrätt

Ex-politikern från Kristinestad som dömdes till flera års fängelse för grovt narkotikabrott har överklagat domen, vilket betyder att fallet ska prövas i Vasa hovrätt.

Nyhetsbild

Läkarna i rösttoppen i församlingsvalet i Vasa – Wideroos förnyade titeln röstdrottning i Närpes

Gudrun, läkare. Stefan, läkare. Pasi, läkare. Det är idel läkare i rösttoppen i församlingsvalet i Vasa. I Närpes och Kristinestad förnyade Ulla-Maj Wideroos och Nanna Rosengård titlarna som röstdrottning och ledde den mer liberala listan till valseger.

Nyhetsbild

Plan för 260 hektar industriområde – Fullmäktigeordförande: "Grön omställning chans för Kristinestad"

Vi behöver en nyindustrialisering, säger Kristinestads fullmäktigeordförande Henrik Antfolk (SFP). Vätgas och kartong kan ge nya jobb och inflyttare, men det räcker inte. Därför planerar staden ett nytt industriområde på 260 hektar, på egen mark nära till elnät, vägar och hamn.

Nyhetsbild

Kommunerna i Österbotten sparar in på gatubelysningen – i Nykarleby reduceras lystiden, i Närpes lyser det hela natten

Mörkt om morgnarna eller led-belysning hela nätterna? Kommunerna tänker olika gällande gatubelysningen i vinter.

Nyhetsbild

Nu är det klart vilka arvoden närståendevårdare får – två klasser höjs nästa år

Från 423,61 euro i den lägsta till 1 934 euro i den högsta klassen – nu har Österbottens välfärdsområde enats om vilka arvoden som ska betalas till närståendevårdare från 1 januari 2023.

Nyhetsbild

Kristinestad spikade budget utan ändringar – men investeringstakten och skuldsättningen oroar

Investeringstakten och den ökade skuldsättningen oroar Kristinestadspolitikerna som ändå godkände nästa års budget utan ändringar.

Nyhetsbild

Päivi slutade som tolk – öppnar mottagning i Kristinestad: "Jag ville göra något meningsfullt"

Välbefinnande har länge varit Päivi Tuomistos intresse. Med några år kvar i arbetslivet var det dags för en ny riktning. Hon har öppnat en mottagning i hemstaden Kristinestad.

Nyhetsbild

Närpes och Kristinestad snart i "miljonklubben" – ny vindkraft ger klirr i kassan

Kanske inte nästa år, men allra senast 2024 ansluter sig Kristinestad och Närpes till "miljonklubben" – de kommuner som får över en miljon euro per år i fastighetsskatt från vindkraft. 

Nyhetsbild

Sydin bland fem bästa lokaltidningarna – Västra Nyland vann igen

Nyhetsmediernas förbund har belönat de bästa lokalmedierna i Finland. Västra Nyland korades till vinnare igen. Sydin placerade sig bland de fem bästa.

Nyhetsbild

Ny Snellman i inkomsttoppen – även de här personerna tjänade över 400 000 euro i fjol

Ytterligare en Snellman hör hemma i den absoluta toppen över de som hade de högsta totalinkomsterna i Österbotten i fjol. Här har vi även namnen på nio andra som tjänade över 400 000 euro i fjol men som saknas på den ursprungliga listan.

Nyhetsbild

Virkesuppköparen Kati Kohtakangas trivs bäst i skogen: "Jag har längtat tillbaka hela tiden"

Kati Kohtakangas är en av få kvinnor som jobbar som virkesuppköpare och den enda på UPM i Österbotten. Skogen är hennes trygga sfär.

Nyhetsbild

Entreprenören Peter Vesterbacka: "Tusentals utländska studerande räddning för gymnasier"

Elevbrist hotar Kristinestads gymnasium. Entreprenören Peter Vesterbacka säger sig ha lösningen: Små gymnasier kan räddas av tusentals nya studerande från fjärran länder som Uzbekistan och Vietnam. Tiotals gymnasier har redan nappat på, möjligen även Kristinestad.

Nyhetsbild

Så här mycket tjänade näringslivstopparna i Sydösterbotten

Föga förvånande är det direktören för det företag som går bäst i Sydösterbotten som tjänar mest.

Nyhetsbild

Bra år för växthusföretagen i Närpes –  timmermaskiner klättrade i Kristinestad   

Av de tio företag som hade de högsta inkomsterna i Närpes är hela sex växthusföretag. I Kristinestad har Nordautomation klättrat i listan. 

Nyhetsbild

Lasse, Anders och frassin på miniturné  – och då är det premiär på låt med österbottniska ortnamn

"Kåtongfrassin" får följa med när Lasse Eriksson och Anders Teir med band ger sig ut på en miniturné. Närpesdialekten når Karperö och Dagsmark kommande veckoslut och då får publiken även uppleva en nyskriven hembygdssång, skapad av ortnamn i Österbotten. För det finns "mytjy undeli namn" i landskapet.

Nyhetsbild

Hilding Anders toppar listan i Sydösterbotten för tredje året i rad – se här vilka andra företag som placerar sig högt

Det går bra för säng- och madrasstillverkaren Hilding Anders Finland. I tre år i följd har företaget toppat listan över största beskattningsbara inkomster i Sydösterbotten. 

Nyhetsbild

Padelboomen nådde nästan Närpes – hallen är till salu och bjuds ut till staden

Padelhajpen nådde även Närpes – nästan. För när hallen var i det närmaste klar tvärbromsade nya ägaren. Det bidde ingen padel, hallen står tom och ägaren vill sälja, gärna till staden. En möjlighet är att hallen demonteras och flyttas, säger tekniska direktören.

Nyhetsbild

Före detta anställda och Röda Korset försöker nå förlikning

Två tidigare anställda vid mottagningscentralen i Kristinestad har stämt Röda Korset i Österbotten. På torsdagen möttes parterna i tingsrätten och då framgick att de nu förhandlar om en förlikning.

Nyhetsbild

Nästa år kan alla unga österbottningar få gratis preventivmedel – i dag får unga Malaxbor kondomer men inte Vasabor

Det är bara Vasa, Kaskö, Närpes och Laihela som inte har beslut om att ungdomar ska få avgiftsfria preventivmedel. Men nästa år kan unga i hela Österbotten få gratis p-piller och kondomer – om politikerna så vill.

Nyhetsbild

Undersökning: Närpes mest livskraftiga kommunen i Österbotten – grannen tvåa

Den mest livskraftiga kommunen i Österbotten? Svaret är Närpes, enligt en ny rankning. En av Närpes grannkommuner dyker – kanske något otippat – upp som österbottnisk tvåa.

Nyhetsbild

Lånebördan växer i Kristinestad – beslut om högstadieskola väntas snart

Kristinestad satsar stort på nya bostadsområden och ska nu komma till skott med svenska högstadiet. Investeringstakten oroar stadsdirektör Mila Segervall, som efterlyser hårdare prioritering – för nästa år stiger lånebördan till över 5 000 euro per invånare.

Nyhetsbild

Före detta anställda stämmer Röda Korset – yrkar på ersättning för 30 månaders lön

Två före detta anställda vid mottagningscentralen i Kristinestad yrkar på sammanlagt cirka 136 000 euro i ersättning av Röda Korset i Österbotten. De ansåg att det inte fanns grunder att upphäva arbetsavtalen. Röda Korset är av motsatt åsikt. Nästa vecka möts parterna i rätten.

Nyhetsbild

Tusen dagar med corona: Så förändrade pandemin vår vardag – "Det sociala livet tog en rejäl smäll"

För tusen dagar sedan bekräftades det första fallet av covid-19 i Finland. Det blev upptakten till en ny verklighet. Vi bad läsarna berätta hur de påverkats av pandemin – och 3 770 personer fyllde i vår webbenkät. Så här berättar läsarna med egna ord om hur livet påverkats av pandemin.

Nyhetsbild

De ställer upp i församlingsvalet – se namnlista här

Vem ställer upp i församlingsvalet? Vem har redan säkrat sin plats i kyrkofullmäktige genom sämjoval? Hur många tävlar om stolarna i rådet i din hemförsamling? Här hittar du namnen på kandidaterna i de österbottniska församlingarna.

Nyhetsbild

Tio kompisar i Kristinestad är bäst i Finland på drifting: "Målet var att vinna serien"

MOTORSPORT Ett gäng på tio kompisar från Kristinestad med omnejd har landets bästa driftingteam. Detta trots att de varken har tid eller råd att träna.

Nyhetsbild

Två manskörer möts i Vasa stadshus: "Ett unikt tillfälle" – och en KAJ-favorit i repris

Wasa Sångargille och Muntra Musikanter slår sig samman till en nittio man stark kör. De bjuds på klassiker, men också på Österbottniska poplåtar.

DEBATT: Viktigt etableringen blir av

EKONOMI En investering på över 1 miljard euro blir en stor sak för hela regionen, skriver Hans Ingvesgård om fabriksetableringen i Kaskö.

Nyhetsbild

Nu är det dags för höstlov – och här händer det!

Bio, matlagning, teater, disco, utflykter, pyssel, utedagar ... Det finns mycket att välja på i utbudet av evenemang som ordnas på höstlovet i år. Vi har listat en del av det som händer i kommunerna de närmaste dagarna.

Nyhetsbild

Rekordlåg kommunalskatt märks inte i plånboken – "Kommunerna har tuffa år framför sig"

Det ser ut som rena skatteparadiset: Nästa år är kommunalskatten endast 8,36 procent i Vasa och Närpes – ännu lägre i Korsholm och Larsmo. För skattebetalarna blir det ingen skillnad, staten tar mera när kommunen får mindre. Att pengarna för vården stuvas om gör däremot den kommunala budgeten tunnare.

Nyhetsbild

Köksbrand bröt ut i egnahemshus – vägg- och rökskador uppstod

En brand bröt ut i egnahemshus på Isokorpivägen på gränsen mellan Dagsmark och Bötom på fredagsförmiddagen.

Nyhetsbild

Nykarleby får ny apotekare – elva söker lovet i Smedsby, fyra i Lappfjärd

En ny apotekare har valts till Nykarleby. Även flera andra apotek kommer att byta ägare. Elva personer vill bli ny apotekare i Smedsby och fyra i Lappfjärd. Även tillståndet i Närpes är ledigt att sökas och snart kommer turen till Vörå. Se listan på de sökande här.

Nyhetsbild

Löner höjs och gropar jämnas ut i välfärdsområdets budget – men behöver få mer från staten

Pelle och Palle har nu samma arbetsgivare och samma arbetsuppgifter. Ändå har Pelle mer i lön. Löneharmonisering är svaret, Palle ska upp ur lönegropen. Flera miljoner reserveras för det här i välfärdsområdets budgetförslag – som ännu är i obalans i väntan på mer pengar från staten.

Nyhetsbild

Masspermitteringar i Närpes oroar – myndigheterna samarbetar brett för att stödja anställda och företagare

Myndigheterna är bekymrade för effekterna av nedläggningar inom växthusnäringen i Närpes kommande vinter. De hoppas att arbetsgivarna hjälper sina arbetstagare fylla i dokument som krävs.

Nyhetsbild

DN och HS granskade affärsmännen Kroon – Expert: "Ser inte ut som normal affärsverksamhet"

Frågetecknen hopar sig kring affärsmannen Kalle Kroon, som köpte Post- och telehuset i Kristinestad, och hans son, SD-politikern Gabriel Kroon. Helsingin Sanomat och Dagens Nyheter har granskat de olika bolagens affärer. "Ser inte ut som normal affärsverksamhet" säger en expert till DN.

Nyhetsbild

Sydösterbotten och Vörå bildar bolag för mat och städning – "Vi är med", säger välfärdsområdet

Fyra kommuner i Sydösterbotten plus Vörå bildar ett bolag som ska sälja kosthålls- och städtjänster till välfärdsområdet, som även blir delägare. Därmed slipper man att konkurrensutsätta tjänsterna.

Nyhetsbild

Omstridd affärsman köpte huskomplex för tusenlapp – polischef: "Rätt tid för flytt till Närpes"

Post- och telehuset i Kristinestad såldes för en tusenlapp – och kort därefter sade Polisen upp hyresavtalet med den nya ägaren, en omstridd affärsman. Polisen flyttar nu till Närpes vilket underlättar rekryteringen. Kristinestad vill ha kvar sin polisstation, men förköp var inte aktuellt.

Nyhetsbild

SLC varnar för att jordbrukets stödutbetalningar förändras

Livsmedelverket har meddelat att stödutbetalningstidtabellen för perioden 2023–2028 förändras markant jämfört med hur det är nu. I framtiden kommer stöden i huvudsak att betalas ut i december samt följande år mellan februari och juni. Det här kan betyda ekonomiska bekymmer för många jordbrukare, har SLC räknat ut.

Nyhetsbild

Sporting slutar tvåa i division 3: ”Roligt att vara i toppen igen”

FOTBOLL Efter flera säsonger i botten av tabellen är Sporting tillbaka i toppen av division 3. Laget avslutade säsongen med en kämpig seger mot Esse IK.

Nyhetsbild

Polisen flyttar till Närpes – Kristinestad reduceras till stödjepunkt med tillståndsservice och utsökning

Polisinrättningen i Österbotten lämnar post- och telehuset i Kristinestad vid årsskiftet. I Närpes byggs en ny polisstation medan tillståndsförvaltningen och utsökningen får ny adress på Krimobacken.

Nyhetsbild

De förvandlade stadsgård till boutiquehotell – "Hållbar turism ger fler besökare"

En varsam renovering med miljötänk förvandlade stadsgården till boutiquehotell, Eleonora Bed & Breakfast. Det är ett av fem företag i Kristinestad som har certifikat för hållbar turism.

Nyhetsbild

7 000 anställda i välfärdsområdet får bonus till jul – Frantz: "Det blir en präktig summa"

Omkring 7 000 anställda i samkommunen Österbottens välfärdsområde får en extra slant till jul. Styrelsen föreslår att en julbonus betalas ut – i reda pengar och samma summa till alla.

Nyhetsbild

Personbil åkte ner i vattnet i Skaftung – föraren skulle sjösätta sin båt

På måndagseftermiddagen bärgade Österbottens räddningsverk en personbil som åkt ner i vattnet i Skaftung, Kristinestad.

Nyhetsbild

Dragspelsvirtuosen Veikko, 93, på turné igen – konserter i Vörå och Kristinestad

Dragspelsartisterna och de äkta makarna Veikko Ahvenainen och Carina Nordlund uppträder i Vörå på onsdag och i Kristinestad på torsdag. Där medverkar även lokala spelmanslag.

Nyhetsbild

Läckra mål när Sporting sänkte Korsnäs FF – VPS Akatemia vinner division 3: "Det är bara att gratulera"

FOTBOLL Det blev svängigt och underhållande i lördagens match på Korsnäs Arena. Hemmaförlusten innebär att seriesegern går till Vasa.

Nyhetsbild

Mia Heikkilä installeras som professor i småbarnspedagogik – "Barn begränsas av indelning i flickigt och pojkigt"

Uppfattningen att flickor är på ett sätt och pojkar på ett annat begränsar små barn i deras utveckling. Det kan märkas långt senare i livet, visar forskning.

Logga in för att följa orten