Kristinestad

Nyhetsbild

Orsaken till branden i transportfirma i Lappfjärd ännu oklar – elden kan ha startat från bil

Orsaken är fortfarande oklar till den våldsamma branden i Lappfjärd i början av januari. Den kan ha börjat från en bil i verkstadshallen, som totalförstördes.

Nyhetsbild

Metantillverkning skulle ge uppsving i Kristinestad – men frågor finns kring transporter och bebyggelse

Långtradare i Tyskland ska tankas med syntetisk metan från Kristinestad. Men vilka är riskerna för lokalbefolkningen då brandfarliga ämnen ska transporteras och hanteras i Kristinestad? Frågor ställdes när MKB-programmet presenterades på tisdagen.

Nyhetsbild

Första omgången i Finlands cup lottad – ABC, BK-48, FC Kiisto, FC Komu och Sporting har fått sina motståndare

FOTBOLL Finlands cup för herrar står i beråd att rulla i gång småningom.

Nyhetsbild

Sju månader i dag sedan Allan försvann – polisen får inte längre några tips

Kristinestadsbon Allan Skoglund, född 1937 försvann från Tjöck 30 juni i fjol. Terrängsökningarna är avslutade och tipsen har slutat komma.

Nyhetsbild

Räddningsverket hjälpte "bambi" från isen i Kristinestad – skrämde djuret med drönare

KRISTINESTAD En förbipasserande såg ett rådjur i knipa på isen utanför Kristinestad på söndagen. Räddningsverket ryckte ut.

Nyhetsbild

GRAFIK: Vasa fick över 400 nya invånare i fjol – så här många bor i de österbottniska kommunerna

Befolkningsmässigt hände det en hel del i de österbottniska kommunerna under fjolåret. De här kommunerna lockade flest nya invånare – och de här tappade flest invånare.

Nyhetsbild

Hon ska vara med och bygga upp helt ny organisation: "Det ska bli intressant att ta sig an det nya jobbet"

Det finns en hel del att göra. Det är en helt ny organisation som ska byggas upp. Det konstaterar Marjo Österdahl, som har valts till vd för det nybildade mat- och städtjänstbolaget Stöd Botnia.

Nyhetsbild

Barnfamilj i Kristinestad fick avslag från Migri för tredje gången – pappan: "Jag är verkligt trött"

I en lång och utdragen process är det tredje avslaget från Migri nu ett faktum. Familjen riskerar att utvisas till Irak, efter åtta år i Kristinestad. Shaho Osman Mahmud utreder ännu om det finns möjligheter för dem att få stanna.

Nyhetsbild

Vindkraft byggs ut i rasande fart, 437 nya i fjol – Kristinestad och Närpes med i toppen

Vindkraften växte med 437 turbiner och 2 430 megawatt i fjol. Enbart i Österbotten investerades 320 miljoner euro. Kristinestad och Närpes är med på fem i topp vad gäller effekt. Vi har tittat närmare på vindkraft i siffror.

Nyhetsbild

Peter Vesterbacka ska få unga från utlandet att studera i Kristinestad – "De måste även ha något att göra på fritiden"

Ungdomar från Asien kan stärka lilla Kristinestads gymnasium i höst. Skolan är det första svenskspråkiga gymnasium som är med i entreprenören Peter Vesterbackas satsning.

Nyhetsbild

Nu är den nya vd:n vald på mat- och städtjänstbolaget – hon tillträder i början av februari

Nu står det klart vem som blir vd för mat- och städtjänstbolaget Stöd Botnia.

Nyhetsbild

LISTA: Korsnäs bäst och Korsholm sämst på hjärtstartare – "Finland ligger efter andra länder när det gäller hjärttrygghet"

Bara en kommun får vitsordet "god" när hjärtstartare granskas. De andra har en del att förbättra – precis som landet i helhet.

Nyhetsbild

Grafik: Massor med el behövs för att göra metan i Kristinestad – så här går det till

Ingredienser: Koldioxid, vatten och el från vindkraft. Affärsmodellen: Framställa grön syntetisk metan för kunder i Mellaneuropa. Läget just nu: Det tyskägda bolaget Koppö Energia har ett MKB-program som visar de stora planerna i Kristinestad.

Nyhetsbild

Forskaren Svante Lundgren föreläser om Förintelsen och aktuella konflikter – "Konspirationsteorier smickrar egot"

På torsdagen föreläste forskaren Svante Lundgren om Förintelsen för studerande vid Närpes gymnasium. Vi talade med honom om konspirationsteorier, konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan och om Turkiet kan godkänna Finlands Natoansökan.

Nyhetsbild

Migri upphandlar nya förläggningar – i Vörå och Vasa är man redo: "Stirrar man blint på euro lider kvaliteten"

I dag finns flyktingförläggningar i Kristinestad, Vasa och Vörå. Men vilka finns kvar på sikt efter Migris upphandling – och hur går det med arbetstillfällena? Ett bolag har hittills vunnit 15 av 16 offentliga upphandlingar.

Nyhetsbild

Nu lossas delar till vindkraftverk i Kaskö – och en ny stororder är bekräftad

För första gången har delar till vindkraftverk lossats i Kaskö hamn. Härifrån ska de vidare till Pjelax vindkraftspark. Och det här är bara början – nu kan man avslöja att en annan stororder är i hamn.

Nyhetsbild

Österbottniska företag måste bli mer jämställda – annars riskerar de tappa arbetskraft – "Fortfarande rätt få kvinnliga vd:ar"

I år utses Årets jämställdhetsföretag i Österbotten igen. Arrangörerna betonar att en jämställd arbetsplats framförallt gynnar företagen.

Nyhetsbild

Första vindkraftskomponenterna till Pjelax kommer till Kaskö hamn – provdriften kan inledas redan i sommar

Fortum meddelar att de första vindkraftskomponenterna till parken i Pjelax–Tjöck är på väg, fartyget är nu på Östersjön. Provdriften av de första turbinerna sker i sommar.

Nyhetsbild

Kartongfabriken i Kaskö kan bli större – och då ökar både sysselsättning och miljöbelastning

När planerna på en kartongfabrik i Kaskö avslöjades nämndes en produktion på 800 000 ton per år. Men Metsä Board utreder om fabriken kan göras ännu större, till hela 1,2 miljoner ton, vilket ytterligare skulle öka bland annat hamntrafiken.

Nyhetsbild

Vi frågade vilka biverkningar ni fått av preventivmedel – ni svarade: "Hela världen blev grå"

Preventivmedel har påverkat relationer över hela Österbotten. Många vittnar om biverkningar som nedstämdhet, oförklarliga aggressioner och total avsaknad av sexlust. Gynekologen Elina Kari-Koskinen förklarar varför.

Nyhetsbild

Dragbil totalförstördes i brand på Bötomvägen – trafiken fick dirigeras om

En brand bröt ut i en dragbil på Bötomvägen i Kristinestad på måndagsförmiddagen. Hytten totalförstördes och ännu vid 13.30-tiden var vägen avstängd för trafik.

Nyhetsbild

Varning för höga flöden – ispropp på väg att formas i Lappfjärd

Regnet och det milda vädret ökar risken för höga vattennivåer i de österbottniska vattendragen.

Nyhetsbild

Vid Rågården skildes socken och landskap åt – tänk om vi fått en gräns mellan Sverige och Ryssland här

Rån mellan Skaftung och Sideby markerade gränsen mellan de medeltida socknarna Närpes och Ulfsby. Här mötte Österbotten Finland, säger lokalhistorikern Lasse Backlund.

Nyhetsbild

Stora Enso satsar på fabriken i Tjöck – orten där wellpapp gett jobb och välstånd i 60 år

Wellpapp har skapat sysselsättning i Tjöck i 60 års tid. Det är ett förpackningsmaterial som överlevt olika trender och väntas ha tillväxt. Därför investerar Stora Enso i Tjöck, med utbyggnad av fabriken och ny maskinpark – och bergvärme.

Nyhetsbild

Branddrabbade transportfirmans ägare: Transporterna fortsätter och vi ska bygga en ny hall

Efter den förödande branden på transportfirman Lillträsk i Lappfjärd är företagets ägare fåordig men inte slagen. Transporterna fortsätter, intygar han.

Nyhetsbild

Lista: Österbottniska kommuner får tiotusentals euro för att stärka ungdomsarbetet i skolorna

De unga som kommit till Finland från Ukraina behöver hjälp för att komma in i den finländska skolvärlden. Och många unga lider av följderna av restriktionerna under pandemin.

Nyhetsbild

På fredag gäller det, då är det lönedag – välfärdsområdet har snabbfil för den som blir utan lön

Fredagen den trettonde. Då ska den ske – den första löneutbetalningen i det nya välfärdsområdet. Nya rutiner har skapats. Om någon skulle bli helt utan lön blir det en snabb behandling av ärendet.

Nyhetsbild

Eldhärjad verkstad har frivilliga brandkåren som granne – utredningen pågår fortfarande

Brandorsaksutredningen är inte slutförd. Insidan av verkstaden och flera fordon förstördes i branden i Lappfjärd på måndagskvällen.

Nyhetsbild

VIDEO: Transportfirmas verkstad förstördes i brand i Lappfjärd – släckningsarbetet pågick i fem timmar

UPPDATERAD. Uppdaterad. En verkstadshall och flera fordon förstördes i en byggnadsbrand i centrala Lappfjärd på måndagskvällen.

Nyhetsbild

LISTA: Här är de från Vasa valkrets som lovat ställa upp i riksdagsvalet

Samtliga 16 sittande ledamöter från Vasa valkrets siktar på fyra år till i riksdagen. Partierna har nu bara enstaka platser kvar på sina listor inför valet den 2 april.

Nyhetsbild

BILDER: Lappfjärds gamla busstation lever upp igen – här finns allt från lanthandel till kosmetolog: "Det är byns hus"

Det som varit busstation, postkontor, boende och kafé tidigare ska vara hela byns hus. Vinsten från de lokala råvarorna som säljs i källaren kommer i producenternas fickor.

Nyhetsbild

När femton kommuner blev fyra – Olav Jern föddes i Gerby, Korsholm: "Malax gjorde ett misstag"

Kvevlax, Petalax, Övermark, Tjöck – kommuner som försvann då kartan ritades om för 50 år sedan. Vasa fann ingen partner men växte med delar av Solf och Korsholm. Landskapsrådet Olav Jern säger att fusionerna på 1970-talet var nödvändiga.

Nyhetsbild

Recension: Proppan brinner elegant – revyscenen tillhör de yngsta aktörerna

KRISTINESTAD Det är inte fel att också aktörerna på scenen har roligt under en revyföreställning. Spelglädjen är en av de viktigaste faktorerna som bär upp en föreställning. I ”Bränn int proppan”, Brahegårdens revy 2022–23 i Kristinestad, är den ständigt närvarande, skriver Dennis Rundt i sin recension.

Nyhetsbild

Elin, 19, planerar bli skolpsykolog – "Under min skoltid har vi aldrig haft en psykolog"

Elin Björklund hoppas en dag jobba som skolpsykolog i Österbotten. Men lönen och arbetsbelastningen är faktorer som väger in i yrkesvalet.

Nyhetsbild

Skenande elpriser tvingar restaurangen Ström att ta paus – "Det var ett enkelt beslut att fatta"

Då elpriset steg från 5 till 50 cent per kilowattimme fanns det bara en sak att göra för Lappfjärdsrestaurangen Ström: lägga lapp på luckan.

Nyhetsbild

Brahegården i Kristinestad fick välja och vraka i revymaterialet – ”Namnet antyder den röda tråden”

Brahegårdens revymakare hade inga problem att få ihop material till sin revy "Bränn it proppan". Det händer så mycket i Kristinestad att de måste välja och vraka. Dessutom ledde restriktioner till en påtvingad spelpaus.

Nyhetsbild

Personbil kolliderade med hjort i Pjelax på måndagsmorgonen – bilen bärgades bort från platsen

Strax före klockan sju morgonen på annandag jul ryckte räddningsverket ut eftersom en personbil krockat med en hjort i Pjelax.

Nyhetsbild

Strand påtalade risk för effektbrist redan 2015: "Misslyckande att öva inför elavbrott"

Kolförbrukningen slår nya rekord och även i Björneborg produceras el av stenkol. Även kolkraftverket i Kristinestad kunde ha behövts i vinter, men raderades ut av en spektakulär sprängning. Nu hotar effektbrist som riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) redan 2015 varnade för – men för döva öron.

Nyhetsbild

Pasi och Anette i Skaftung satsade på köttdjur som går ute året runt: "Vi behövde inte bygga ut och korna funkar som miljövårdar

KRISTINESTAD För att inte behöva bygga stort och dyrt ställde paret Hakala gård om och skaffade höglandskor som går på naturbete. Nu anpassar de sig igen efter energi- och bränslepriser.

Nyhetsbild

Nu tar Österbotten steget in i det nya – Kinnunen om det kommande året inom välfärdsområdet: "Vi måste satsa på hemvården"

När brandmännen, specialomsorgen med flera ansluter sig har Österbottens välfärdsområde över 8 000 anställda. Välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen säger att den så kallade vårdtrappan måste fås i skick – och då krävs en satsning på hemvården.

Nyhetsbild

Ny ägare till hamnoperatör i Kaskö – är känd från Jakobstad

Hamnoperatören BB Logistics i Kaskö har fått ny ägare. Koncernen Euroports som opererar bland annat i hamnen i Jakobstad har köpt "en betydande del" av aktierna och etablerar sig alltså nu i Kaskö hamn.

Nyhetsbild

Tero på Tehy är oroad över vårdpersonalens ork – "Lönestrulet har inte ökat arbetsmotivationen"

Någon har fått 20 000 euro och någon har minus på lönebeskedet. Så ser ytterligheterna ut i strulet i välfärdsområdet. – Att slutkörd personal inte ens får rätt lön gör det inte lättare att rekrytera" säger huvudförtroendeman Tero Peltomaa.

Nyhetsbild

Utmätt hus såldes inte till underpris – "Narkotikahandel kan ha minskat intresset hos husköpare"

KRISTINESTAD Såldes till underpris, ansåg ägarna när utsökningsverket sålde deras bostadshus på nätauktion. Gängse pris, säger domstolen och avvisar överklagan. Att narkotikahandel bedrivits på fastigheten bedöms sannolikt i någon mån ha minskat intresse hos presumtiva husköpare.

Nyhetsbild

Radhus förstört i brand i Tjöck – misstänks ha startat vid renovering

Ett radhus vid Mörtmarksvägen i Tjöck totalförstördes i en brand på måndagsmorgonen. Brandkåren var på plats med flera enheter.

Nyhetsbild

Vasabon Henrik Vehkaoja pendlar till nya jobbet i Kristinestad – "Under bilresan slutar jag tänka på jobbet"

Henrik Vehkaoja trivs med sitt nya jobb som teknisk direktör i Kristinestad, trots att han bara har börjat lära känna staden och människorna.

Nyhetsbild

LISTA: Här får dagispersonalen arbetskläder nästa år – kolla vad din kommun ger

Klädpengen till personalen inom småbarnspedagogiken blir mer regel än undantag nästa år. En del kommuner köper likadana plagg, i andra får du välja själv.

Nyhetsbild

Nu öppnar fler skidspår i nejden – men slalombackarna behöver större snömängder

Skidsäsongen börjar dra igång på flera håll passligt till julhelgen. En del skidspår är redan byggda på konstsnö medan andra inväntar natursnö.

Nyhetsbild

Hembygdsgården i Sideby får enskilt största summan i Österbotten – ska renoveras för 240 000 euro

KRISTINESTAD Målarskrapor och penslar kommer gå varma på Kilen då 24 byggnader ska vårdas.

Nyhetsbild

Konstprojekt efterlyser samhällskonstnärer: "Konsten ska kännas och synas"

Konstprojektet Samhällskonstnär vill ge upphov till konst som berör och interagerar med samhället i området från Malax i norr till Kristinestad i söder.

Nyhetsbild

Trafikolycka på Lappfjärdsvägen – en person fördes till sjukhus

En person fick föras med ambulans till sjukhus efter att ha skadats i en trafikolycka vid Lappfjärdsvägen i Lålby, Kristinestad på onsdag förmiddag.

Logga in för att följa orten