Kristinestad

Nyhetsbild

Två av landets största skarvkolonier finns i Korsholm och Kristinestad – "Havsörnen påverkar var och hur de bygger bon"

Antalet skarvar minskade marginellt i Finland i år. Korsholm är på andra plats och Kristinestad på femte plats i hela landet i antal bon detta år. Nykarleby och Vasa saknas på årets lista.

Nyhetsbild

YA slutar utbilda rörmontörer i Vasa och byggare i Närpes – "Vi är beredda för batterikluster, när det blir av"

Yrkesakademin avslutar två utbildningar som ger grundexamen, rörmontör i Vasa och husbyggare i Närpes. De ungdomar som inledde sina studier i början av augusti blir den sista kullen. Nedläggningen motiveras av sparskäl – och sägs öppna för ny utbildning av arbetskraft för batteriklustret i Vasa och vätgasproduktion i Kristinestad.

Nyhetsbild

Glädjebudskap i värmen: Nu är det fritt fram att bada vid Fagerö, Sandbanken och Havsbadet igen

Nya vattenprover visar att det igen är säkert att bada vid de sydösterbottniska badstränderna. Men cyanobakterier förekommer vid några av dem.

Nyhetsbild

De här elbilarna är populärast i Österbotten – och de här kommunerna är bäst på laddbart

Österbottningen vill helst ha en Tesla eller Volkswagen då det handlar om elbilar. Och Vöråborna är bäst i Österbotten på att köra elektriskt.

Nyhetsbild

Yttergrunds fyr har blinkat i 130 år – "Hoppas vi kan öppna för besök i framtiden"

I 130 års tid har den blinkat till sjöfarare. Nytvättad och fin, i uppsnyggad omgivning, står den nu redo att beundras på nära håll, den röd-vita fyren på Yttergrund i Sideby. Själva fyren är stängd, men Finlands fyrsällskap jobbar för att besökare ska kunna bekanta sig med kulturarvet även från insidan.

Nyhetsbild

Färre söker till lantbruksstudier – oroat SLC anlitar Suomela som utredare

Det är för få sökande till lantbruksutbildning på andra och tredje stadiet i Svenskfinland. Det gör dyr utbildning ännu dyrare – och exempelvis Yrkesakademins skoljordbruk i Vasa går med stor förlust varje år. SLC har gett nyblivna pensionären Kaj Suomela i uppdrag att utreda hur utbildningen kan stärkas och tillgången på arbetskraft tryggas.

Nyhetsbild

Tursamt mål bäddade för FC Kiisto-vinst mot Sporting Kristina – domarinsatsen ifrågasätts: "Vår spelare bröt nästan foten"

FOTBOLL En chansning av FC Kiistos anfallare Lauri Karri bäddade för att tre poäng stannade i Vasa när topplaget Sporting Kristina kom på besök på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Uppdaterad: Avrådan från bad vid flera sydösterbottniska stränder – nya prover tas på torsdagen

Uppdaterad. Västkustens miljöenhet avråder nu från bad vid flera sydösterbottniska stränder.

Nyhetsbild

Milla och Aurora de enda ettorna i Kristinestads gymnasium – "Vi har ju åtminstone varandra"

Kristinestads gymnasium är ett litet gymnasium. Men så få nybörjare som i år har man aldrig haft – endast två ettor. Rektor Peter Grannas är inte orolig för att kvaliteten på undervisningen blir lidande.

Nyhetsbild

Röda Korset föreslår sju åtgärder i sitt svar till Migri – nu ska fler kunna bli visselblåsare

Röda Korset i Österbotten har listat sju åtgärder som ska vidtas för att förbättra arbetsklimatet vid den hårt kritiserade förläggningen i Kristinestad och inom hela distriktet. Bland annat betonas möjligheten att anonymt anmäla missbruk. VBL/Sydin har tagit del av rapporten som skickades till Migrationsverket.

Nyhetsbild

Björn nallade honung ur biodling i Härkmeri– "Viktigt att skydda kuporna med elstängsel"

Björnen förstörde sju bikupor vid en odling i Härkmeri och nu uppmanas odlare skaffa elstängsel.

Nyhetsbild

Vasa förvaltningsdomstol har längsta kötiden – "Problematiskt, men nu går det åt rätt håll"

Vasa förvaltningsdomstol har de längsta handläggningstiderna av alla förvaltningsdomstolar i Finland. I fjol var den genomsnittliga väntetiden 13,6 månader – vilket fått Justitiekanslern att reagera. Nya överdomaren Riikka Mäki lovar att de tilläggsresurser domstolen fått kommer att förkorta väntetiden på beslut.

Nyhetsbild

Över fem års väntan på skarvbeslut – i Sverige klubbas skyddsjakt av på två månader

NTM-centralen säger att skyddsjakt på skarv i Malax-Korsnäs får verkställas genast. Domstolen säger stopp, besvären ska behandlas först. Domstolen gör nu en annan tolkning än i ett motsvarande fall för några år sedan. Därmed kan ett slutligt beslut om skyddsjakt dröja i över fem års tid – att jämföra med ett par månader i Sverige.

Nyhetsbild

Sporting testade ny back hemma mot Norrvalla – tog segern i regnvädret: "Skönt att få vinna igen"

FOTBOLL Det var riktigt blött då Sporting tog tre poäng hemma mot Norrvalla. Sportings nyförvärv imponerade.

Nyhetsbild

Fullt på flera österbottniska flyktingmottagningar: "Ungefär tio familjer har åkt men kommit tillbaka"

Ukrainska flyktingar som kommer till Österbotten behöver fortfarande hjälp, men inte i lika stor skala som tidigare.

Nyhetsbild

Stadsdirektör Mila Segervall gjorde inget fel – Sture Riissanens begäran nobbades av polisen

Polisinrättningen i Österbotten har nu behandlat begäran att förundersökning ska inledas mot stadsdirektör Mila Segervall i Kristinestad. Begäran handlar om anställningen av en teknisk direktör.

Nyhetsbild

Elva vill bli teknisk direktör i Kristinestad

Elva personer är intresserade av tjänsten som teknisk direktör i Kristinestad. Tjänsten är nu tillfälligt besatt fram till årsskiftet.

Nyhetsbild

VIDEO: Nu är skogsrenarna i frihet – se det sista rensläppet här

Plötsligt en dag händer det: porten är öppen! Då säger skogsrenarna hej till hägnet och rusar ut i fria naturen. Nu lever 40–50 skogsrenar på Lauhanvuori i Storå – och förhoppningen är att de ska sprida sig till nya marker. Se en video från rensläppet i Storå.

Nyhetsbild

Se var det åskar mest i Österbotten – i en av våra städer har blixten slagit ner 425 gånger i år

Meteorologiska institutets statistik tjugo år bakåt talar sitt tydliga språk: Det åskar mest i västra Finland, framför allt i trakterna av Österbotten.

Nyhetsbild

Helgguiden: Musik för hela slanten – helgen bjuder på techno, kammarmusik, hårdrock, pop...

I helgen är det musiken som fyller Österbotten. Men om musiken ändå inte faller dig i smaken kanske hantverk eller racerbåtar gör det? Och nu om någonsin ska du boka biljett till sommarteatrarnas sista föreställningar.

Nyhetsbild

Sundom IF tog säsongens tyngsta skalp: "Nu såg vi lite av fjolårets Sundom"

FOTBOLL

Sundom IF visade prov på gamla goda takter när man besegrade Sporting Kristina med klara siffror på hemmaplan på torsdagskvällen. Sundomlaget stängde matchen redan före paus, och precis som tidigare handlade mycket om anfallaren Bekir Kadic.

Nyhetsbild

Efter påståenden om hot och trakasserier på Röda Korset: "Vi gör allt som står i vår makt"

Röda Korset i Österbotten utlovar en utredning av och satsning på välmåendet för alla distriktets anställda. Det här med anledning av påtalade missförhållanden vid flyktingförläggningen i Kristinestad. Styrelsen har avfattat en rapport till Migrationsverket om förläggningen. I detta skede har endast den lokala ledningen hörts – inga tidigare eller nuvarande arbetstagare.

Nyhetsbild

Madeleine har 115 muminmuggar: "Jag sade att jag aldrig ska börja samla"

Madeleine Heir hade aldrig tänkt börja samla på muminmuggar, men i dag har hon skåpet fullt med 115 muggar i olika motiv.

Nyhetsbild

Kulturell mångsysslare fick morgondopp i Kristinestad – ”Fin överraskning att bli hedersmedborgare”

Årets hedersmedborgare i Kristinestad är kulturellt mångbegåvad. Hon är kanske främst känd som konstnär och gallerist men hinner också ägna sig åt musik och skrivande. Hon inledde onsdagen med ett dopp i Stadsfjärden.

Nyhetsbild

Ambulans i kollision med rådjur i Kristinestad – rådjuret flydde från platsen

Ett rådjur och en ambulans krockade på Björneborgsvägen i Kristinestad på tisdagskvällen. Ambulansen blev obrukbar efter olyckan.

Nyhetsbild

55 procent fler österbottniska jobb i juni än för ett år sedan

I slutet av juni fanns det 7 456 arbetslösa inom Österbottens NTM-centrals område. Det är nästan 20 procent färre än för ett år sedan.

Nyhetsbild

Fruktat tomatvirus sprids i Europa – överinspektör befarar att finländska odlingar kan drabbas

Det farligaste av alla skadegörare och växtsjukdomar i tomatodlingar, ToBRFV-viruset, sprider sig nu snabbt i Europa. Det är en tidsfråga innan viruset upptäcks här, säger överinspektör. De ekonomiska skadorna kunde bli stora i tomatriket Närpes.

Nyhetsbild

Irina och Lydia har hittat varandra bland 900 flyktingar i Sydösterbotten – "Kristinestad är en vacker och lugn stad"

För fyra månader sedan flydde Irina Lobova och Lydia Maibozoda från det krigsdrabbade Ukraina till Kristinestad. Där har de blivit vänner.

Nyhetsbild

Mottagningscentralen i Kristinestad är som en större by – 30 anställda stöder och hjälper över 700 flyktingar

Kriget i Ukraina förändrade jobbet för Röda Korsets anställda i Kristinestad. Nu har mottagningscentralen 700 platser. Dessutom samarbetar man med sju andra kommuner i Österbotten.

Nyhetsbild

Helgguiden: Sätt på dansskorna eller kika in i andras trädgårdar

Ännu en sommarhelg kryper på. Vi tipsar om några av helgens stora händelser och en välkänd österbottnings sommarprat.

Nyhetsbild

Brist på folk som servar vindkraftverk – Nordex nyanställer tio i Närpes

Nya vindkraftsparker betyder nya arbetstillfällen inom service och underhåll. Företaget Nordex etablerar sig i Närpes och behöver omkring tio anställda. Att rekrytera personal är inte det lättaste – i synnerhet elmontörer är bristvara – och för att få fler att söka sig till vindkraftsbranschen startar en ny utbildning i Närpes i höst.

Nyhetsbild

Nu reser sig nya kraftverk i Lappfjärd – investering i klassen 200 miljoner euro

KRISTINESTAD De första vindkraftverken har rest sig på det nya projektområdet i Lappfjärd. 31 enheter byggs i storprojektet som ska ge europeiska pensionsfonder avkastning. Mer grön el behövs eftersom ägaren även har planer på vätgas i Kristinestad.

Nyhetsbild

Yvonne från Lappfjärd hjälper ukrainska husdjur att återförenas med sina ägare – snart ska hon hjälpa sårade barn och soldater

KRISTINESTAD När Yvonne Ojaniemi åkte från Ukraina tidigare i sommar hade hon hundar, katter och chinchillor med sig. De har nu fått nya hem i Finland eller återförenats med sina ägare som flytt kriget.

Nyhetsbild

Sporting körde över KoFF – bortatränaren såg rött: "Så härligt med derbyseger"

FOTBOLL Sporting Kristina är uppe som serieledare i trean efter en klar derbyseger mot Korsnäs FF. KoFF är nu helt utan tränare då båda är avstängda.

Nyhetsbild

Nytt försök att sälja lotsstationen i Skaftung – båtfolk hoppas på staden som ägare fortfarande

Statliga Senatfastigheter gör ett nytt försök att sälja den gamla lotsstationen på Högklubben i Skaftung. Christian Buss, aktiv i Kristinestads segelförening, befarar att en privat ägare betyder landstigningsförbud – och hoppas staden förhandlar om att få ta över.

Nyhetsbild

Fjädring gav vika när vindkraftslast välte i Dagsmark i fjol – utredningen lyfter fram riskfaktor

Söndagens olycka i Sundom var inte den första i sitt slag. En liknande olycka inträffade i Dagsmark för ett år sedan. Vi har läst rapporten som innehåller ett förslag om en ny säkerhetsfunktion.

Nyhetsbild

Allan, 85 år, från Tjöck är fortfarande borta – sågs senast för två veckor sedan

Allan Skoglund, 85, från Tjöck i Kristinestad har ännu inte hittats. Han försvann i slutet av juni.

Nyhetsbild

Besöket i Österbotten blev en succé – Mark Levengood gör ny turné i städer och byar

"Jag har känt hur banden till Finland stärkts, vilket jag antar sker med åren. Ursprunget blir viktigare igen" sade Mark Levengood inför sin första Finlandsturné. Snart återvänder "en rätt stor anka hem till ankdammen" för en ny turné.

Nyhetsbild

Tomas satsade på en marknadsklassiker i Kristinestad: "Bra att kunna understödja lokala föreningar"

Trender kommer och går, men Tjöck IK:s korvstånd består. I över 50 år har klubben sålt korv på marknaderna i Kristinestad. – En viktig inkomstkälla för en liten förening, säger Robert Thomasfolk.

Nyhetsbild

Mellan 12 500 och 17 800 per månad – så mycket får välfärdsområdenas direktörer i lön

De nya välfärdsområdena för med sig en ny grupp välavlönade direktörer. Högst lön får direktören i Åbo, 17 800 euro, minst kollegan i S:t Michel 12 500. Nu står det klart vad Mellersta Österbotten betalar till sin direktör, medan politikerna i Österbotten inte ännu fastställt Marina Kinnunens nya lön. Här kan du se välfärdsområdesdirektörernas löner i Finland.

Nyhetsbild

Rök från riseldning ledde till utryckning i Kristinestad

Det är viktigt att tänka efter före och ta reda på vad som är tillåtet innan man gör upp öppen eld. Kraftig rökutveckling i Kristinestad orsakade på söndagskvällen en utryckning för räddningsverket.

Nyhetsbild

Ilmatar har fixat finansiering till fyra nya vindkraftsprojekt – Är intresserat av Österbotten

Det finländska vindkraftsbolaget Ilmatar Energy börjar bygga fyra vindkraftsparker i Finland. Investeringen beräknas till 200 miljoner euro, varav danska AIP Management finansierar 135 miljoner euro.

Nyhetsbild

Allan, 85 år, är fortfarande försvunnen – polisen vill nu ha tips

KRISTINESTAD Kristinestadsbon Allan Skoglund, 85, försvann från Tjöck den 30 juni. Han är ännu borta.

Nyhetsbild

Äldre man fortsatt försvunnen i Kristinestad – sågs senast i torsdags

Polisen ber om iakttagelser från allmänheten, när de fortsätter söka den 85-åriga mannen som ännu är försvunnen.

Nyhetsbild

Göstas japanska trädgård blommar hela sommaren – och har en aktiv vulkan: "Bäst är att trädgården aldrig blir färdig"

Gösta Sjöqvist, 86, i Kristinestad ville ha en speciell trädgård och byggde en i japansk stil. Men där hittas också miniatyrer av hus i Lappfjärd och Härkmeri.

Nyhetsbild

Sporting Kristina upp i serieledning – Ousman Jallow hade show när jumbon krossades

FOTBOLL Har man gjort mål för både HJK och Bröndby borde det också gå att göra mål borta i Ylivieska. Sporting hade lekstuga mot jumbon.

Nyhetsbild

Äldre man försvunnen i Kristinestad – polisen ber allmänheten att hålla ögonen öppna

På lördagskvällen meddelar polisen i Österbotten att man letar efter en 85-årig man som försvunnit.

Nyhetsbild

Livlig kväll för brandkåren i Sydösterbotten – sommarstuga brann och elkablar föll på grund av åskan

På kort tid fick Österbottens räddningsverk flera larm från både Närpes och Kristinestad. Åtminstone en del av dem beror på åskan, säger jourhavande brandmästare.

Nyhetsbild

Hettan kan vara en hälsorisk – så skyddar du dig: "Låtsas inte vara stålmannen"

Stark törst, kraftig svettning och sval hud – bland annat det är symptom på värmeutmattning. Så här skyddar du dig i hettan.

Nyhetsbild

Elisabeth värnar om utdöende hantverkartradition – tidigare fanns mossmattor på var och varannan trappa till midsommar

En mossmatta på farstutrappan hörde midsommaren till förr. Men nu är hantverkartraditionen på utdöende. I Påskmark hittar vi den sista bindaren.

Logga in för att följa orten