Kristinestad

Nyhetsbild

Sporting firade i Sandviken – retsam säsongsavslutning för VPS Akatemia: "Mötte ett bra lag"

FOTBOLL VPS Akatemia och Sporting Kristina avslutade säsongen genom att bjuda på en händelserik och underhållande match i Vasa.

Nyhetsbild

Kristinestads fullmäktiges hälsning till nämnderna: "Ni måste balansera ekonomin och prioritera"

Fullmäktige i Kristinestad hade inget annat val än att något motvilligt anteckna ett minus framför de preliminära budgetramarna. Målet är ändå ett nollresultat, sade stadsdirektören som hälsning inför nämndernas budgetbehandlingar.

Nyhetsbild

Kristinestads höstmarknad i full gång – "Hoppborgen och godisremmarna är det viktigaste för Joline"

Ett besök på höstmarknaden i Kristinestad var ett perfekt utflyktsmål den här lördagen, tyckte familjen Pihlgren-Rönngård från Närpes.

Nyhetsbild

Välfärdsområdet drog mattan under fötterna på sjukhemmet – "Stänga är vårt sista alternativ"

På måndag inleds omställningsförhandlingar som berör hela personalen på 40 anställda på Nykarleby Sjukhem. Det samma väntar sjukhemmet i Kristinestad med lika många anställda.

Nyhetsbild

Välfärdsområdet slopar inte partistödet, men det krymper – "Självklart gäller sparkravet även här"

Österbottens välfärdsområde slopar inte partistödet – men summan krymper. "Självklart måste sparkraven gälla även partistödet" säger Marko Heinonen (Saml) och även Maria Palm (SFP) talar för justering nedåt. Sannfinländarna och KD vägrar ta emot sin andel från potten på 354 000 euro.

Nyhetsbild

Stopp för skolbussar på Stadsbron i Kristinestad – "Är byggd för trafik med häst"

KRISTINESTAD Den 178-åriga Stadsbron i Kristinestad viktbegränsas nu till 8 ton. Skolbussar måste då köra en omväg för att ta sig till skolorna i stan, vilket tidigarelägger morgonrutter. "Bron är byggd för trafik med häst" säger vägchef. Den stora frågan nu: Renovering eller nybygge?

Nyhetsbild

GRAFIK: Allt hårdare kamp om vindkraft i havet utanför Österbotten – då vill bolag få ensamrätt

Även ett stort finländskt energibolag och danska investerare tävlar nu om vindkraft i havet utanför Österbotten. Och OX2:s ansökan om ensamrätt väcker reaktioner. "Den som frågar först ska inte ha förtur", säger konkurrent.

Nyhetsbild

Välfärdområdets sparkrav fick kundströmmen att sina på Geritrim – som nu tvingas till omställningsförhandlingar

Totalt 80–85 anställda berörs när Geritrim omställningsförhandlar. Orsaken är att huvudkunden, Österbottens välfärdsområde, drar in klientplatserna.

Nyhetsbild

Solomon tvåmålsskytt när Sporting kryssade mot tabellettan: "Vi följde vår gameplan"

FOTBOLL Två straffar, sex mål. Sporting Kristina avslutade hemmasäsongen 2023 genom att spela oavgjort mot SJK Akatemia II på Kristinaplan.

Nyhetsbild

Näringslivet varnar kommuner för splittrat Österbotten – Rurik Ahlberg: "Vi vill ha ett område, men då måste Vasa ändra sig"

Österbotten kan splittras i tre eller fyra delar när kommunerna tar över arbets- och näringsbyråerna. Det gillar inte näringslivet som vädjar till kommunerna: Håll ihop Österbotten. "Det vill vi också, men då måste Vasa dela med sig av makten", förklarar Rurik Ahlberg i Korsholm.

Nyhetsbild

Sex konstnärer anställdes för att påverka samhället – "Det är unikt att en konstnär får månadslön"

Projektet med samhällskonstnärer visar hur en konstnär jobbar. Samtidigt jobbar de på sätt som är ovanligt i deras bransch – de är anställda.

Nyhetsbild

Klart hur mycket kommunerna får från staten – minussiffror för Vasa och Korsholm, men riktigt illa för Kaskö

Nu vet kommunerna vad de får av staten för skola, dagis, vägar och fritid nästa år. Vasa, Korsholm och Kristinestad får betydligt mindre än i år, medan Kaskö rentav tvingas betala en miljon euro till staten.

Nyhetsbild

Kopparbilen hittad i Sastmola – men lasten är fortfarande försvunnen

Ekipaget är hittat men lasten är fortfarande försvunnen efter stölden vid vindkraftsområde i Ömossa.

Nyhetsbild

Nederländare som låg bakom amfetaminhärvan i Kristinestad äntligen gripen

Polisen visste alltid att en nederländsk drogbaron var inblandad i amfetaminhärvan i Kristinestad. Men först nu, fyra år senare, lyckades Centralkriminalpolisen gripa honom.

Nyhetsbild

UPPDATERAD: Äldre man försvann i centrala Kristinestad – hittades av polisen

KRISTINESTAD På onsdagsmorgonen försvann en äldre person från Alesundsgatan. Han hittades senare vid liv.

Nyhetsbild

Kopparlasten som stals i Ömossa fortfarande spårlöst försvunnen – håll utkik efter det här registreringsnumret

Det är inte ofta ett ekipage på flera tiotals ton försvinner så där bara, men kopparbilen verkar faktiskt ha gått upp rök.

Nyhetsbild

Två hattrick när Sporting Kristina tog planenlig seger mot VPV – "En fotbollsmatch ska aldrig spelas på en sån här plan"

FOTBOLL Sporting Kristina behövde endast en halvlek på tisdagen för att punktera VPV. Efter matchen låg fokuset på Brändöplanens gräsmatta.

Nyhetsbild

Kan bli ett år utan böckling och stekt strömming – Fiskare och forskare: "Förbud slår sönder fiskenäringen"

Böckling och strömmingsflundra är delikatesser som försvinner nästa år om EU förbjuder strömmingsfisket. Yrkesfiskaren Anders Granfors säger att ett förbud skulle slå sönder näringen, och får medhåll av forskare: "Beståndet tål fiske".

Nyhetsbild

Österbotten har den trevligaste vårdpersonalen och Soite den bästa maten – de äldre ger vården hyggligt betyg

Både Mellersta Österbottens välfärdsområde Soite och Österbottens välfärdsområde utmärker sig då klienterna i äldreomsorgen får betygsätta vården och servicen.

Nyhetsbild

Sporting besegrade nästjumbon med klara siffror – ”Vi tog över helt"

FOTBOLL Lördagens möte mellan Sporting och NIK bjöd på tre poäng åt hemmalaget. Även om regnet ställde till det i andra halvlek kunde Sporting ta en enkel seger.

Nyhetsbild

Efter decennier framför tv:n upplever Johnny från Härkmeri F1 på plats – dags för GP-helg i Italien

FORMEL 1 Ett stort diskussionsämne vid den här tiden på året är föraruppställningarna inför nästa år. Helgens GP-tävlingar i Italien är inget undantag. På plats i Monza är Johnny Sandgärds från Härkmeri.

Nyhetsbild

Plug Power och Gravithy besökte Kristinestad – miljöprocessen för två miljarders investering startar kommande veckor

I drift kunde vätgasanläggningen och ståltillverkningen skapa hundratals direkta jobb – och bolagen bakom satsningen tror på Kristinestad där förutsättningarna är goda.

Nyhetsbild

41 svarade på enkät om sexuella trakasserier i Kristinestad – sju hade blivit utsatta

Enkäten om sexuella trakasserier bland stadens personal fick 41 svar. Stadsdirektör Mila Segervall hade önskat fler och vill få till en öppnare diskussion kring trakasserier.

Nyhetsbild

Matteus Blad, 36, turnerar i Finland med sin gripande tolkning av Bellman – "Som en käftsmäll"

Bellman är inte bara en gubbe som levde på 1700-talet. Med hjälp av sångaren och skådespelaren Matteus Blad får skaldens texter och melodier nu nytt liv. I Kristinestad uppträder han torsdag den 7, i Vasa på fredag 8 september.

Nyhetsbild

Arbetslösheten blir kommunernas sak – Vasa och Jakobstad tävlar, Kaskö blickar österut

Arbetsförmedlingen ska flytta från stat till kommun. Vasa stad blir gärna värd för hela Österbotten. Men Jakobstadsregionen planerar eget och Kauhajoki försöker få med Kaskö och Kristinestad.

Nyhetsbild

Minnesstenen över slaget i Lappfjärd restes i smyg – nu lyfter Lasse fram händelserna för 215 år sedan

Sveriges framgångar var lätt räknade i kriget mot Ryssland 1808–09, men i slaget vid Lappfjärd drevs fienden till reträtt. Lasse Backlund har snyggat till miljön vid minnesstenen inför 215-årsdagen. Det var en sten som restes i hemlighet en natt.

Nyhetsbild

Forskare berättar vad olovlig störning av skarv i Sideby handlar om: "En till krydda är att örnar åt upp ungarna"

Skarvarna i Sideby stördes under häckningen den här våren, enligt Finlands miljöcentral. Forskare berättar nu vad det här handlar om – och hur örnen beskattat årets ungproduktion.

Nyhetsbild

Personbil körde in i traktor i Ömossa

Nyhetsbild

Fler skarvar än någonsin men färre i Österbotten – fiskerichef: "De flyttar när maten tar slut"

Finland slår nytt skarvrekord: 27 922 häckande par, eller 140 000 individer. Korsnäs fick en ny koloni, medan det var färre bon i Korsholm och Kristinestad. Marina Nyqvist på fiskeförbundet är frustrerad över att påverkan på fisket förminskas.

Nyhetsbild

De här kommunerna växte mest det senaste året – Finne om fortsatt tapp i Vörå: "En av våra stora utmaningar"

Procentuellt växte Larsmo, Jakobstad och Vasa mest under det senaste året. Kaskö minskade med 52 invånare sedan juli i fjol, vilket innebär ett tapp på 4 procent.

Nyhetsbild

Björnö hamn har ny ägare – en operatör som varit verksam i Kristinestad sedan 1950

Björnö hamn i Kristinestad är såld. Nuvarande hamnoperatör köpte kajerna, hamnkonstruktionerna och markområde av PVO-Lämpövoima.

Nyhetsbild

Sporting kammade noll borta mot KPV Akatemia: ”En dålig match"

FOTBOLL För första gången i år har Sporting förlorat två matcher på raken. På måndagen stötte laget på patrull i Karleby.

Nyhetsbild

För lång väntan till tid hos tandläkaren – myndighet kräver att välfärdsområdet skärper sig

Enligt vårdgarantin ska man få tid hos tandläkare inom sex månader. Men många tvingas vänta över ett år på att få gapa stort. Därför får välfärdsområdet en anmärkning. Värst är det i Korsholm och Malax, bäst i Kristinestad, visar kommunlistan.

Nyhetsbild

Rundbalare fattade eld i Kristinestad

En rundbalare som var i användning fattade eld i Kristinestad på lördagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Spektakulärt målkalas i Kristinestad – elva mål när FC Kiisto snöt Sporting: "En konstig match"

FOTBOLL Sporting stod för fem mål på hemmaplan men fick ändå se sig besegrade. FC Kiisto fick ordning på målskyttet och tog vara på chanserna.

Nyhetsbild

Deckardebutanten Kaisu placerar Kristinestad på kartan: "Lite som Finlands Fjällbacka"

Kaisu Tuokko tyckte att Kristinestad är den perfekta staden för en kriminalroman och hennes debutdeckare "Kosto" inleds med att ett lik hittas vid Kanonviken. Nu skriver hon flitigt på uppföljaren med sikte på att böckerna ska bli tv-serie.

Nyhetsbild

Tumult och tre röda kort i Korsnäs – Sporting öste in mål mot KoFF: "Hade hoppats på en bättre fotbollsmatch"

FOTBOLL Korsnäs FF har det sannerligen inte lätt för tillfället. Hemma mot Sporting Kristina ställde utvisningar i första halvlek till det.

Nyhetsbild

Öppna gardinerna och håll sams med grannen – så här skyddar du dig mot inbrott

Inbrotten är fler sommartid och det har nyligen skett flera inbrott i Sydösterbotten. Så här skyddar du dig bäst och försäkrar dig om att du får ersättning för stulen eller skadad egendom.

Nyhetsbild

En dykare fastnade vid hamnen i Vasklot – många uppdrag för räddningsverket till följd av stormen på tisdagen

Vid 15.30-tiden på tisdagen har Österbottens räddningsverk hittills haft 17 uppdrag relaterade till stormen. Vid hamnen i Vasklot fastnade en dykare som var på arbetsuppdrag.

Nyhetsbild

I helgen tar han emot 100 knuttar från hela Svenskfinland på sin camping – 6%-rallyt ska väcka intresset för motorcykelåkning

Under veckoslutet befolkas Kristinestad av motorcyklister från hela Svenskfinland.

Nyhetsbild

Elavbrott i stora delar av Österbotten – i Kristinestad är 2000 utan el

Stormen drog in över Österbotten vid lunchtid och medförde elavbrott.

Nyhetsbild

Uppdrag i Vasa, Petalax och Kristinestad för räddningsverket – en båt höll på att sjunka och ett bussfönster lossnade

Under måndagseftermiddagen hade Österbottens räddningsverk flera uppdrag. I Petalax höll en båt på att sjunka, i Roparnäs, Vasa lossnade bakfönstret på en buss och i Kristinestad stjälpte en telefonstolpe över vägen.

Nyhetsbild

Sporting bjöd på rejält målkalas – Sundom IF utskåpat i andra halvlek

FOTBOLL Lördagens match mellan Sporting Kristina och Sundom IF var inledningsvis jämn. Men i andra halvlek tryckte Sporting gasen i botten.

Nyhetsbild

Glad stämning och mycket sorl när Pensionärsförbundet i Österbotten firar 50-årsjubileum

Efter månader av förberedelser står glädjen högt i tak hos Svenska pensionärsförbundet i Österbotten. Både arrangörer och deltagare är på gott humör när Fagerö Folkpark fylls till brädden. "Det var mycket fixande med en stor fest" säger ombudsman Patrick Ragnäs.

Nyhetsbild

Video: 1700 finländska gymnaster dansar till "Cha cha cha" i Amsterdam – Sundombon Rebecca: "En vecka fylld av glad stämning"

GYMNASTIK När evenemanget World gymnaestrada öppnades i Amsterdam på söndagen dansade 1700 finländska gymnaster till Käärijäs låt "Cha cha cha". Rebecca Siegfrids och Nina Lindahl är på plats från Wasa Unique. De säger att stämningen är på topp.

Nyhetsbild

Skarvarna i Sideby har delvis misslyckats med häckningen – "Man ser att de är betydligt färre än i fjol"

Sidebybor har uppmärksammat att skarvkolonin på Norrgåsin är avsevärt mindre än i fjol. Orsaken är okänd och helt säker på antalet individer är vi inte innan de officiella räkningsresultaten från Finlands miljöcentral ges ut i augusti.

Nyhetsbild

Sporting Kristina delade på poängen med Esse IK efter sen upphämtning – "Det var en jätte tudelad match"

FOTBOLL En svagare första halvlek av Sporting Kristina borta mot Esse IK följde laget upp med en starkare andra halva på torsdagen.

Nyhetsbild

La Folk Festival ska sätta folktraditioner i rampljuset

I augusti blir det världspremiär för La Folk Festival, ett nytt koncept som utvecklats av Lafo folkmusikcenter. "Folkmusik, folkdans och traditioner från Sydösterbotten ut i världen" är festivalens slogan.

Nyhetsbild

Tanjas mamma placerades på vårdavdelning i Jakobstad efter fall i Kristinestad

Det är inte hållbart att "skyffla" patienter från Kristinestad för en vårdplats flera hundra kilometer bort, anser Tanja Westerholm.

Nyhetsbild

Intensiva slutminuter när Sporting besegrade Jaro hemma – ''Otrolig eufori efter en sån här seger''

FOTBOLL Jaro gick in i halvtid med en tvåmålsledning, men efter några vilda slutminuter fick Lähteenmäkis mannar lämna plan med tre poäng.