Opinion

Mest läst senaste veckan

Opinion

Opinion 5.5.2021

DEBATT: Borde våra pensionsbolag skrotas?

EKONOMI En enda proffsigt förvaltad pensionsfond vore på många sätt bättre än vårt nuvarande system, skriver Lars Lönnblad.

Opinion 30.4.2021

DEBATT: Utveckling kan bli avveckling på lång sikt

Britta Nygård reflekterar över den perifera byn och dess rätt att få vara kvar som den är.

Opinion 29.4.2021

ESSÄ: Var var du den där ödesdigra våren 1986?

HISTORIA Vårt kollektiva minne är fullt av händelser från det första halvåret 1986. Johanna Ulrika Söderholm reflekterar över vad de betydde då och nu – 35 år senare.

Opinion 28.4.2021

DEBATT: Det förlorade landskapet

MILJÖ Hans Hästbacka förtydligar sin inställning till vindkraften och påpekar att han inte är mot den här formen av elproduktion.

Opinion 25.4.2021

ARTIKEL: Sveriges politiska karta ritas om

POLITIK Kjell Skoglund tecknar en bild av det politiska läget i vårt västra grannland – ett drygt år innan det är dags för val igen.

Opinion 20.4.2021

ARTIKEL: Basinkomst för alla ger samhället mer

EKONOMI Förra sommaren gav Maltas regering alla hundra euro i coronastöd. Det fungerade utomordentligt, skriver Narcy Calamatta och talar sig varm för en basinkomst för alla.

Opinion 18.4.2021

ARTIKEL: En universell basinkomst – vad är det?

Coronastöd har i vissa länder delats ut till alla invånare, och på så sätt gett ny aktualitet till den gamla tanken om basinkomst. Det handlar om att ta vara på potentialen, skriver Narcy Calamatta.

Opinion 15.4.2021

DEBATT: Det förlorade landskapet – stoppa det som stoppas kan

SAMHÄLLE Österbotten borde samfällt bestämma att vi inte offrar havet och skärgården åt vindkraft och Kvarkenbro, skriver Hans Hästbacka.

Opinion 14.4.2021

RECENSION: Tankeväckande men spretig pamflett vill famna lite för mycket

Erkki Tuomioja blickar bortom coronapandemin och kastar fram ett förslag om ett nytt storparti i Finland.

Opinion 14.4.2021

ARTIKEL: Läroplikten 100 år – dess betydelse kan inte överskattas

UTBILDNING Läroplikten förlängs i år till 18 års ålder. Det är en fortsättning på den lag som trädde i kraft den 15 april 1921. Finland har läroplikten att tacka för mycket av vår framgång, skriver Karl-Gustav Jossfolk.

Från läsarna
Martin Ahlskog, FSL:s representant i OAJ:s fullmäktige, Kaj Holmbäck, Finlands rektorer, styrelsemedlem, Joakim Häggström, Södra Finlands rektorsförening, ordförande, Inger Nabb, Österbottens svenska rektorsförening, ordförande
Torsten Onnela, Replot
Socialdemokratiska fullmäktigegruppen i Vasa, Per Hellman
Mårten Berg, Sundom, Vasa
Taina Råtts, Sundom
Håkan Teir-Siltanen, Skaftung
Samuel Broman, kommunalvalskandidat (SFP), Korsholm
Mikael Fredman, kommunalvalskandidat (SFP), Korsholm
Hans Frantz, kommunalvalskandidat (SFP), Vasa
Juhani Lönnroth, f d generaldirektör, f d Vasabo
Yngve Lithén, kommunalvalskandidat för SFP i Korsholm
Jesper Hansen, Esbo
Gunilla Bergström, Malax
Ulf-Peter Ek, Svenska Sannfinländarna i Korsholm
Jens Knipström, företagare och fullmäktigeledamot, Korsholm
May-Gret Axell, KD
Aleksi Koivisto, expert i regionpolitik och kommunalvalskandidat i Vasa (C)
Visa fler