Opinion

Mest läst senaste veckan

Opinion

Opinion 13.1.2021

DEBATT: Vilnius 1991 – ett kuppförsök eller ett skämt

För 30 år sedan bildade litauer en mur runt tv-tornet i Vilnius. Sovjetiska soldater dödade 14 människor och hundratals skadades. Carita Pettersson var där.

Opinion 9.1.2021

RECENSION: Modersmålsprovet i går – och i morgon

Antologin om modersmålsprovet i studentexamen granskar den gamla skriftkulturen, ett examensskrivande på papper med penna. Kärnfrågorna kring provet är lika brännande och aktuella som förr, skriver Annette Kronholm-Cederberg.

Opinion 6.1.2021

DEBATT: Nykarlebys stads andra alternativ

Bästa beslutsfattare i Nykarleby, kan vi inte bara börja om, undrar Ronny Haglund. Han är en av många som berörs av höjningen av arrendet för fritidstomter.

Opinion 5.1.2021

DEBATT: Sju år sedan beslutet om toaletterna

En företagares businessbehov har omvandlats till allmänhetens behov, skriver Sirpa Sainio. Och varför har det sju år gamla beslutet om att bygga allmänna toaletter inte förverkligats?

Opinion 27.12.2020

DEBATT: Vad vore världen utan kor?

Vi borde se till att det finns dubbelt mer kor på jorden om 200 år. Den nuvarande produktionen av livsmedel är nämligen alltför beroende av konstgödsel, skriver Daniel Paro.

Opinion 27.12.2020

DEBATT: Nu föds Österbottens välfärdsområde

Om den statliga vårdreformen kommer är det enkelt för oss att inrangera vår verksamhet i den. Kommer den inte har vi en ypperlig egen modell – Österbottens välfärdsområde – att hålla oss till, skriver Hans Frantz.

 

Opinion 22.12.2020

DEBATT: Forststyrelsen utmärker sig igen

Jag börjar ifrågasätta om ansvariga på Forststyrelsen till fullo förstår sina uppgifter och skyldigheter, skriver Anders Myntti apropå hanteringen av Fort Sommarö i Södra Vallgrund.

Opinion 20.12.2020

BOKRECENSION: I kläm mellan ideal och verklighet

USA:s förre president Barack Obama blickar ödmjukt tillbaka i en välskriven memoarbok.

 

Opinion 19.12.2020

ANDRAS MENING: Sannfinländarna bäddar för en rasistisk och stämplande valkampanj

Opinion 19.12.2020

RÄTTELSE: Unga socialdemokrater förkortas FSUD

Opinion 17.12.2020

DEBATT: Svenskan i Finland behöver både tidningar och Svenska Yle

Att självmant skära ner på svenskt medieutbud i Finland är att skjuta sig själv i foten, skriver Jenny Stenberg-Sirén och Carl-Gustav Lindén.

Opinion 13.12.2020

DEBATT: Turism och koordinerad krisberedskap skulle stärka den nordiska gemenskapen 

Det skulle gälla att få nordborna intresserade av Finland som resmål precis när Finland lättar på reserestriktionerna, skriver Kjell Skoglund.

Från läsarna
Håkan P-H Rönnqvist, Malax
Tuomas Akolahti, Himango
Sv. Pensionärsförbundet i Österbotten, gm Patrick Ragnäs
Vera Rusk, Vasa
Styrelsen för Invånarföreningen i centrala Vasa genom Birgitta Lång
Maria Tolppanen, stadsstyrelsens ordf. (SDP), Vasa
Herbert Lindén, Replot
Inger Krook, Vasa, diplomerad samtalscoach i psykosyntes EMCC
Ann-Christine Antell-West, Vasa
Christer Bogren, Malax
Gustaf Slotte, Vasa
Hans Göran Ånäs, Malax
Pontus J. Back, evangelist, Vasa
Tommi Mäki, vd, Inre hamnens terrass Ab, Vasa
Bertel Lindvik, Replot
Bengt Kummel, Nykarleby
Visa fler