Nykarleby

Nyhetsbild

DEBATT: Nykarlebys byar har satts på undantag

SAMHÄLLE Börje Sjöblom har en hälsning till nya fullmäktige, stadsstyrelsen och den nyvalda stadsdirektören.

Nyhetsbild

Nykarlebypolitiker valde utstrålning framom erfarenhet – Forskare: "Det är ovanligare"

NYKARLEBY Fullmäktigeledamot Tua Backman (KD) uppger sig vara förvånad över att Norrgård valdes till stadsdirektör. SFP-gruppen tog aldrig något gruppbeslut, men hade en klar vision.

LEDARE: Varför valde Nykarleby bort formell kompetens och erfarenhet?

Martin Norrgård vet hur man vallar toppskidåkares skidor, men det är inte detsamma som att få flyt på en kommun i kris.

Nyhetsbild

Polisen lägger ner undersökningen av inbrott i egnahem i Nykarleby centrum

NYKARLEBY I samband med att invånarna var bortresta gjordes ett inbrott i ett egnahemshus i centrum av Nykarleby i mitten på juli. Polisen har lagt ner utredningen.

Nyhetsbild

Konsta Puutio försvarade segern – orienterarna Måtarsbergets krydda

TERRÄNGLÖPNING GIF:aren Konsta Puutio lät ingen sticka upp i terräng-DM. Men orienterarna utmanade förhandsfavoriten och var samtidigt dagens krydda på Måtarsberget.

Nyhetsbild

Martin Norrgård tar med sig sin tävlingsinstinkt: "Jag vill verkligen se till att Nykarleby är bäst"

NYKARLEBY Martin Norrgård tror på delaktighet och transparens i kommunala processer. Som stadsdirektör vill han särskilt vara ett stöd för personalen.

Nyhetsbild

Nykarlebyman häktades misstänkt för grovt sexuellt utnyttjande av barn

NYKARLEBY En man i 40-årsåldern greps i Nykarleby i söndags, misstänkt för grova sexuella brott mot barn. Brotten misstänks ha pågått i tio års tid.

Nyhetsbild

Martin Norrgård chockad och överväldigad över röstetalet

Vasabon Martin Norrgård, den nyvalda stadsdirektören, körde in i småstaden precis då rösterna i stadsdirektörsvalet räknades. Röstresultatet chockade honom.

Nyhetsbild

Martin Norrgård valdes i första omgången till ny direktör

NYKARLEBY Det behövdes bara en omröstning för att välja ny stadsdirektör i Nykarleby, där Martin Norrgård utgick med segern redan i den första rundan, med 18 röster av 27 möjliga.

Nyhetsbild

Live: Martin Norrgård är Nykarlebys nya stadsdirektör

NYKARLEBY I kväll väljer fullmäktige i Nykarleby ny stadsdirektör. Följ vår direktrapportering här!

Nyhetsbild

Video: En första svängom på länge – paret Sundell: "Det känns så bra att vi dansar så länge de spelar"

Danserna har mest lyst med sin frånvaro i sommar. Det var första gången på ett och ett halvt år som många fick svänga sina lurviga när Trio Janne Enholm bjöd upp till dans.

Nyhetsbild

SE BILDER: 570 kryssande pensionärer njöt av samvaro – känner du igen någon i vimlet?

Den nya färjan, socialt umgänge och bara att få sätta guldkant på en vanlig torsdag lockade pensionärer från hela Österbotten ut på Kvarken.

Nyhetsbild

Händer i dag: Vi rapporterar direkt från stadsdirektörsvalet i Nykarleby

NYKARLEBY I kväll klockan 19 inleder fullmäktige i Nykarleby sitt möte. När det är över ska en ny stadsdirektör vara vald. ÖT/VBL är på plats och rapporterar live.

Nyhetsbild

De ger radhusen i Vexala nytt liv – alla lägenheter sålda

Beskedet om att en rivning väntade det kommunala radhuset i Vexala i höst om ingen köpare hittades satte fart på byborna. I dag är alla åtta lägenheterna sålda och flera unga på väg att flytta tillbaka till hembyn.

Nyhetsbild

Fareed flyttar skrädderiet från Nykarleby till Vasa – "Jag vet att jag är bra på att sy"

Det är fortfarande tomt i lokalen, men den första oktober slår Fareed Al-Magasees upp dörrarna till Vasas nyaste syateljé i Bondegården.

Nyhetsbild

Gallup: Hur ska Nykarlebys nästa stadsdirektör vara?

Flera Nykarlebybor stannar och pratar. Men få vill uttala sig om hurdan nästa stadsdirektör ska vara. Kanske är det så att valet inte engagerar den här gången? Eller så är det känsligt.

Nyhetsbild

Besvär mot vindpark i Pensala förkastade – nu söks bygglov för park med 18 vindmöllor

Vasa förvaltningsdomstol har förkastat besvären mot vindparken Storbötet i Pensala. Nästa steg enligt projektören Prokon Wind är att ansöka om bygglov för vindparken, med plats för 18 vindkraftverk.

Nyhetsbild

Musteriernas uppmaning: låt inte äppelskörden ruttna bort i trädgården

Dignar äppelträdet av frukt eller har skörden lyst med sin frånvaro? I år verkar variationen mellan trädgårdarna vara stor. Det säger man vid två österbottniska musterier.

Nyhetsbild

Klimakteriet, memehumor, kaninhål och häxor – inget ämne är för högt eller lågt för bröderna Joel och Jonas

Två män som leder ett samtal om klimakteriet? Ja, ovanligt är det. Men Joel och Jonas Forsbacka från Nykarleby är inte de som backar bara för att ett ämne är obekant eller till och med obekvämt.

Nyhetsbild

Lena i Maxmo ger ut sin första roman på stort svenskt förlag – "att skriva är ett lustfyllt jobb"

Lena Lindgård började skriva ett nytt bokmanus i vintras. Om ett par månader kommer hennes debutroman. Redan nu har hon sikte på en uppföljare.

Nyhetsbild

Rapakungstiteln till Alahärmä – Rasmus Häggblom tog enda hemmasegern i Jeppo

MOTORSPORT Gammal är äldst – och värst. Juha Sillanpää körde hem Rapakungs-titeln på Måtarsberget och vann även seniorklassen. Rasmus Häggblom skrev för sin del historia i Tuupparit.

Nyhetsbild

Norrgård, Kass eller Frostdahl – spännande val väntar i Nykarleby

Allt pekar på att Steven Frostdahl, Mathias Kass och Martin Norrgård gör upp om stadsdirektörstjänsten i Nykarleby på torsdag.

Nyhetsbild

Restskinnen säljer, toppskinnen kvar i lager – undantaget blåsilver

Andra dagens rävauktion på Saga Furs fortsätter som den första. De flesta av de största blue shadowskinnen av toppkvalitet förblev osålda medan de små skinnen av sämre kvalitet går åt och stiger i pris.

Nyhetsbild

Hälften av dagens fall finns i Jakobstadsregionen – smittan sprids på arbetsplatser, i skolor och i familjer

Dagens coronafall finns utspridda i flera kommuner i distriktet men det är i Jakobstadsregionen som flest fall finns. – Pandemin stoppas nu bäst med karantän och vaccinering, säger Juha Salonen, infektionsöverläkare vid Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Katastrofal start för blåräv – de flesta skinnen osålda på auktionen

Det blev en katastrofal start på Saga Furs nätauktion som inleddes med blåräv på torsdagen – den viktigaste varan sett till finländsk pälsnäring.

Nyhetsbild

Gasen i botten på Måtars – Rapakungen koras på lördag

MOTORSPORT I fjol blev de däckade av coronan, abdikerade och försvann. Men nu trampar varmansförarna åter gasen i botten på Måtarsberget. Rapakungen koras för artonde gången på lördag.

Nyhetsbild

Edman vill leda Nykarleby församling i väntan på ny kyrkoherde

Kaplan Mats Edman har åtminstone på hemmaplan fått ja på sin anhållan om att bli t.f kyrkoherde i Nykarleby församling i väntan på en ny kyrkoherde efter Mia Anderssén-Löf.

Nyhetsbild

Coronafallen ökar i Jakobstadsregionen – nästan 20 nya på ett dygn

De senaste dagarna har de positiva coronatesterna varit många i Jakobstadsregionen. Totalt 270 karantänbeslut har tagits i veckan.

Nyhetsbild

Författaren Peter Sandström får litterärt pris – "Skriver om minnen som ger Nykarleby nytt liv"

Peter Sandström får Stiftelsen Längmanska kulturfondens pris. Priset går till finländska författare som skriver på svenska.

Nyhetsbild

Konkursvåg sköljer över pälsfarmer – "Glappet enormt mellan farmbolag"

Inom loppet av ett och ett halvt år har fler än 20 farmbolag försatts i konkurs i Österbotten. Flera pälsfarmare har avslutat utan att bolaget för den skull gått i konkurs.

Nyhetsbild

Truck välte på person i Pensala

NYKARLEBY På onsdag förmiddag inträffade en truckolycka på Aspnäsvägen i Pensala. En person skadades.

Nyhetsbild

Markus Sjöholm tar över ordförandeklubben i SÖP

Markus Sjöholm från Nykarleby är ny ordförande för Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening, SÖP. Han efterträder Kaj Wik, vars farmbolag försattes i konkurs för en vecka sedan.

Nyhetsbild

Nykarleby kallar fyra sökande till intervju – valet sker om två veckor

Fyra av fem behöriga som sökt tjänsten som stadsdirektör kommer att kallas till intervju. Intervjuerna ska vara gjorda inom nästa vecka, liksom beslutet om vem som ska genomgå ett lämplighetstest.

Nyhetsbild

Håkan går i pension efter 42 år på samma bank – "Som att vara både lärare och präst"

NYKARLEBY Håkan Braskén har tömt spargrisar i Vexala och jobbat som intern revisor för Vasa Andelsbank. Efter 42 år i bankens tjänst stämplar han ut och blir Larsmobo på halvtid.

Nyhetsbild

Malin Klingenberg ger nybörjare chansen att lustläsa på sin egen nivå – "Barn behöver känna att de klarar av att läsa en hel bok

Författaren Malin Klingenberg i Jakobstad och illustratören Margareta Sandin i Nykarleby har samarbetat kring barnböckerna "Mormor Mai", "Kevins lag" och "Vim och Galonis".

Nyhetsbild

Spjutsilver till Vasa och Anni-Linnea Alanen, som tog första FM-medaljen: "Får nog vara stolt"

FRIIDROTT Det blev dubbla Vasamedaljer på lördagskvällen. Anni-Linnea Alanen fixade ett silver i spjut och en halvskadad Kristian Bäck tog ett brons i längdgropen.

Nyhetsbild

Hur gick det i långa ÖIDM - här hittar du resultaten

ORIENTERING ÖID-mästerskapen på lång distans avgjordes i strålande sol och höstväder på lördagen i Monå. Här hittar du resultaten. Tävlingarna var samtidigt också en nationell mönstring.

Nyhetsbild

Finnäs överlägsen dametta – Jansson vann jämn guldkamp

ORIENTERING Jenny Finnäs var ohotad i kampen om DM-titeln på långdistans i Monå. I herrklassen var kampen betydligt mer oviss. Emil Jansson var 26 sekunder snabbare än tvåan Christian Kronberg.

Nyhetsbild

Vasabo var med om att skapa årets svenska realityprogram – "Otroligt kul", säger Mentor Dreshaj

"Älskar, älskar inte" vann pris på Kristallengalan för årets svenska realityprogram. Bakom spakarna hittar vi Vasabon Mentor Dreshaj. – Det är kul men utmanande att jobba med tv, säger han.

Nyhetsbild

Se grafiken: Så många har vaccinerats i din kommun – 14 000 doser ska delas ut de kommande veckorna

UPPDATERAD Hur många har vaccinerats i Vasa, eller Korsnäs? Och hur ser det ut i de olika åldersgrupperna? Här hittar du statistiken för hela Österbotten.

Nyhetsbild

Två frågor till fyra sökande – därför vill de leda Nykarleby

NYKARLEBY Sex personer vill bli stadsdirektör i Nykarleby, fem av dem är behöriga till tjänsten. ÖT/VBL har tagit ett snack med fyra av de sökande som är med i racet.

Nyhetsbild

"Skicka henne till världens ände", sade systern och Anni återsåg aldrig sin son – Mayvor skriver om släktens öden

NYKARLEBY Utanförskap och en livslång längtan efter mamma som aldrig kommer. Allt var inte bättre förr, säger Mayvor Palmborg i Monäs som debuterar med en roman om släktens öden.

Nyhetsbild

Älgkrock i Nykarleby – älgens huvud krossade del av framrutan

NYKARLEBY Vid halvsjutiden i morse inträffade en älgkrock på Kanäsvägen i Nykarleby. Inga personer kom till skada men älgen dog i olyckan.

Nyhetsbild

Ytterligare två personer vill bli stadsdirektör i Nykarleby

NYKARLEBY Klockan 16 på onsdag gick den förlängda ansökningstiden ut för tjänsten som stadsdirektör i Nykarleby.

Nyhetsbild

SE KARTOR: Österbottens räddningsverk begränsar raketskjutandet på sju orter

Inga raketer får avfyras i närheten av kyrkor, tät bebyggelse eller industriområden, meddelar Österbottens räddningsverk inför villaavslutningen. Begränsningarna ska förhindra olyckor.

Nyhetsbild

Mopeder stör nattsömnen i Nykarleby – polisen: "Det är inte bara vår huvudvärk"

NYKARLEBY Diskussionerna på sociala medier har gått heta och invånare i centrum av Nykarleby klagar på att nattsömnen går förlorad. Det är mopedsäsong, och polisen uppmanar föräldrarna att hålla koll på sina barn.

Nyhetsbild

Robert Gleisner lyfte rekord – och sitt tredje FM-silver

STYRKELYFT 900 kilo sprack inte – ännu. Men däremot lyfte NyKK:s starke man Robert Gleisner personligt rekord samtidigt som han kammade hem ytterligare ett silver. FM i klassisk styrkelyft avgjordes i Övertorneå.

Nyhetsbild

Fritt fram att bada vid Storsand – "Önskar vi hade facit"

NYKARLEBY Speciellt varmt är det knappast längre i vattnet vid Storsand i Monäs. Men för den som trivs i kallt vatten är det grönt ljus igen efter förra veckans höga bakteriehalter.

Nyhetsbild

Rory Penttinen tog dubbla podium i Le Mans: "Smått overkligt"

MOTORSPORT Road to Le Mans har kommit till ända och Nykarlebyföraren Rory Penttinen kan vara mycket nöjd över sin insats.

Logga in för att följa orten