Nykarleby

Nyhetsbild

Välfärdsområdet slopar inte partistödet, men det krymper – "Självklart gäller sparkravet även här"

Österbottens välfärdsområde slopar inte partistödet – men summan krymper. "Självklart måste sparkraven gälla även partistödet" säger Marko Heinonen (Saml) och även Maria Palm (SFP) talar för justering nedåt. Två partier vägrar ta emot stödet.

Nyhetsbild

Hög på benzo och på flykt undan polisen slog en man en kassörska i huvudet med kofot i Jakobstad

I RÄTTEN Den unga mannen var under en veckas tid på flykt undan polisen medan han stal bilar och gjorde inbrott i Jakobstadsregionen.

Nyhetsbild

GRAFIK: Allt hårdare kamp om vindkraft i havet utanför Österbotten – då vill bolag få ensamrätt

Även ett stort finländskt energibolag och danska investerare tävlar nu om vindkraft i havet utanför Österbotten. Och OX2:s ansökan om ensamrätt väcker reaktioner. "Den som frågar först ska inte ha förtur", säger konkurrent.

Nyhetsbild

BILDER: Elever i Nykarleby fick fräscha lokaler i gammalt hus – "Svårt föreställa sig att det kunde bli så bra som det blivit"

I Seminariesalen övar Filip Lillrank på sin gitarr och Jana Lipisiienko på flygel inför dagens högtidliga invigning av Seminariehuset och dess sal. Vi som tjuvlyssnar är mållösa.

Nyhetsbild

En ÖID-medalj i FM på rullskidor – Joni Mäki mästare på normaldistans

LÄNGDSKIDOR Joni Mäki skejtade hem en klar seger på 10 kilometer i FM på rullskidor. Kerttu Niskanen var än mer överlägsen på damernas normaldistans. Hon besegrade tvåan Jasmi Joensuu med 26 sekunder.

Nyhetsbild

Näringslivet varnar kommuner för splittrat Österbotten – Rurik Ahlberg: "Vi vill ha ett område, men då måste Vasa ändra sig"

Österbotten kan splittras i tre eller fyra delar när kommunerna tar över arbets- och näringsbyråerna. Det gillar inte näringslivet som vädjar till kommunerna: Håll ihop Österbotten. "Det vill vi också, men då måste Vasa dela med sig av makten", förklarar Rurik Ahlberg i Korsholm.

Nyhetsbild

Keppo Bryggeris gosdryck än en gång i topp – "Man kan säga att vi hade den bästa portern"

NYKARLEBY Under helgen avgjordes tävlingen Finlands bästa öl. Keppo Porter kom till final och hamnade i topp två i kategorin Stout & Porter.

Nyhetsbild

Fortsatt kritik mot nedläggning av boende i Nykarleby – "Med den nya lagen hade det här inte varit möjligt"

NYKARLEBÝ Det är solklart att invånarna på Grönkulla boende i Nykarleby borde ha hörts innan beslut fattades om att de skulle byta bostadsort. Det säger Anna Caldén. Inte heller välfärdsområdets egna påverkningsorgan, som Caldén är ordförande för, har hörts.

Nyhetsbild

LEDARE: Att fatta beslut över Grönkullaboendes huvud strider mot FN:s konvention

Det verkar inte alls ha gått rätt till när boende på stödboendet Grönkulla och deras anhöriga fick veta att de ska flytta tjugo kilometer bort.

Nyhetsbild

Blåräven säljer men priset räcker inte ens till fodret – beslut om masslakt upprör ändå mer

Som väntat är priset på blåräv fortsatt olönsamt. Ett medelpris på knappt 40 euro för ett rävskinn räcker inte ens till för att betala bara fodret.

Nyhetsbild

Tisdagens brand förödande för Sportjohan – Företagaren: "I princip allt är nedsotat"

NYKARLEBY Tisdagskvällens brand i maskin- och sportaffären Sportjohan på Topeliusesplanaden i Nykarleby orsakade stora materiella skador. Butiken kommer inte kunna öppna på en lång tid framöver, berättar ägaren Johan Ehrström.

Nyhetsbild

Emilia Ingman ny planläggningschef i Nykarleby

Ja, eller ny och ny. Ingman har sedan maj jobbat som tillförordnad planläggningschef i Nykarleby. Hon sökte den lediga tjänsten och valdes i tisdags av en enhällig nämnd.

Nyhetsbild

Klart hur mycket kommunerna får från staten – minussiffror för Vasa och Korsholm, men riktigt illa för Kaskö

Nu vet kommunerna vad de får av staten för skola, dagis, vägar och fritid nästa år. Vasa, Korsholm och Kristinestad får betydligt mindre än i år, medan Kaskö rentav tvingas betala en miljon euro till staten.

Nyhetsbild

Muik en vinstmaskin inför seriestarten – tränare tror på återvändare från Sport

ISHOCKEY Muik räddades i våras av ett nedflyttningskval som aldrig blev av. Nu har den nya tränaren Jani Tuomivirta och sportchefen Edvin Backlund siktet högre ställt.

Nyhetsbild

Sexuella övergrepp i fokus för Instagram-kampanj – "Jag vill att de som varit med om samma sak inte ska känna sig så ensamma"

JAKOBSTAD Unga som blivit utsatta för sexuella övergrepp delar med sig av sina erfarenheter för att sänka tröskeln till att söka hjälp och bryta tabun som fortfarande finns kring ämnet.

Nyhetsbild

VIDEO: Brand i centrum av Nykarleby sent på tisdagen – brandmännen jobbade hela natten

NYKARLEBY En brand bröt ut i maskin- och sportaffären Sportjohan på Topeliusesplanaden i Nykarleby på tisdagskvällen. Arbetet med att begränsa branden pågick hela natten.

Nyhetsbild

Ingen rivstart för rävskinnen i Vanda – stabilt olönsamma priser på såväl mink som räv

Förväntningarna inför rävauktionen som inleddes på Saga Furs i Vanda på tisdag var inte höga. Målet för auktionsbolaget var också att hålla fast i det pris som betalades för rävskinnen i juni.

Nyhetsbild

Två tomter vid Andra sjön för 100 000 euro klara för inlösen

Stadsstyrelsen har gett grönt för ytterligare två arrendatorer vid Andra sjön att lösa in sina stugtomter.

Nyhetsbild

Pälsfarmare lobbar för avvecklingsstöd – Pälsförbund: Frågan finns inte på vårt bord

En grupp enskilda pälsfarmare lobbar nu aktivt för ett avvecklingsstöd till de finländska pälsdjursuppfödarna om de avvecklar näringen. Från Finlands Pälsdjursuppfödares förbund får lobbarna kalla handen.

Nyhetsbild

Leo Komarov allvarligt skadad – missar stor del av säsongen

ISHOCKEY Det blev ingen rolig återkomst till finländsk ishockey för Leo Komarov. Det kommer att dröja länge innan han står på is igen.

Nyhetsbild

Tidigare Sportspelare klar för Muik: "En mångsidig spelare"

ISHOCKEY Muik har gjort klart med en en tidigare Sportspelare.

Nyhetsbild

IF Drott fyra i stafett-FM – Hassila höll undan på ankarsträckan

FRIIDROTT Under söndagen var det stafetter i långsprint och långdistans som gällde för de österbottniska lag som ställde sig på startlinjen i Åbo.

Nyhetsbild

FDUV ifrågasätter flyttbeslut i Nykarleby – "Självbestämmanderätten och delaktigheten verkar inte ha beaktats"

NYKARLEBÝ Det har inte gått rätt till när flyttbeslutet fattats över huvuden på både familjer och invånare på Grönkulla boendeenhet, konstaterar FDUV:s verksamhetsledare.

Nyhetsbild

Flytt av boende i Nykarleby upprör anhöriga – "Kan man tvinga någon att byta bostadsort?"

NYKARLEBÝ Beslutet att lägga ner verksamheten på Grönkulla boende i Nykarleby väcker starka känslor bland anhöriga.

Nyhetsbild

Grabbarna från Nykarleby byggde egen mobil bastu – "Det är nu säsongen för torgbadandet börjar"

NYKARLEBY Alex Wikblad, Eddie Wikblom och Linus Wingren byggde under våren en mobil bolagsbastu – en bastu byggt på ett traktorsläp och som blivit ett nytt inslag i gatubilden i Nykarleby.

Nyhetsbild

Gustav och Marika från Nykarleby är fast i översvämningskaoset – "Restaurangen där vi åt en kväll har spolats ut i havet"

I tre dagar har Gustav Forsberg och Marika Holmberg varit mer eller mindre instängda på sitt hotellrum i Grekland. I hotellkorridoren utanför har vattnet flödat och förödelsen på orten och hela halvön är i det närmaste total.

Nyhetsbild

Markus Gotthardt tror inte på stopp för pälsfarmning i Finland

Att det senaste medborgarinitiativet för att fasa ut pälsdjursuppfödning i Finland leder till ett stopp för näringen tror inte Saga Furs vd Markus Gotthardt.

Nyhetsbild

Kan bli ett år utan böckling och stekt strömming – Fiskare och forskare: "Förbud slår sönder fiskenäringen"

Böckling och strömmingsflundra är delikatesser som försvinner nästa år om EU förbjuder strömmingsfisket. Yrkesfiskaren Anders Granfors säger att ett förbud skulle slå sönder näringen, och får medhåll av forskare: "Beståndet tål fiske".

Nyhetsbild

Stiftelsen Juthbacka sade upp avtal med veteranbilssällskapet – Peter Nyman: "Vi är chockade"

Stiftelsen Juthbacka har sagt upp avtalet med arrangören av Juthbackamarknaden, Jakobstadsnejdens veteranbilssällskap. För veteranbilssällskapet kom beskedet som en blixt från klar himmel, bara veckan innan årets marknad drog igång.

Nyhetsbild

Jonas, Simone, Nelli-Noora och Isabella trivs i sin nya studiestad Vasa – "Alla pusselbitar föll på plats"

Nyligen har gulisarna, alltså de nya studerandena, anlänt till Vasas högskolor. Simone Käcko från Nykarleby och Pedersöre, Isabella Jansson från Jakobstad, Jonas Riska från Helsingfors och Nelli-Noora Rantala från Björneborg är nöjda med sina val av utbildning.

Nyhetsbild

Fem medaljer till ÖID-orienterarna – guld för Andreas Hall

ORIENTERING ÖID-orienterarna kammade hem fem medaljer vid lång-FM i Eno på söndagen. Det är ett sällsynt strålande facit i mästerskapen.

Nyhetsbild

IF Nykarlebynejden på prispallen i Pohjola föreningscup – IF VOM femma i A-serien

FRIIDROTT Pohjolas föreningscup blev en framgång för IF Nykarlebynejden. Klubbens lag knep tredjeplatsen i A-serien, som är avsedd för föreningar från kommuner med färre än 10 000 invånare.

Nyhetsbild

Österbotten har den trevligaste vårdpersonalen och Soite den bästa maten – de äldre ger vården hyggligt betyg

Både Mellersta Österbottens välfärdsområde Soite och Österbottens välfärdsområde utmärker sig då klienterna i äldreomsorgen får betygsätta vården och servicen.

Nyhetsbild

Tjänsten som planläggningschef i Nykarleby lockade två sökande

NYKARLEBY

Nyhetsbild

Lunabacken startar upp barnskyddsenhet i Munsala – "Vi räknar med att välkomna det första barnet i september"

Sängarna är redan bäddade i de rymliga rummen med stort ljusinsläpp från den gamla prästgårdens ståtliga fönster. I september hoppas man få välkomna det första barnet och givetvis dess familj.

Nyhetsbild

Arbetslösheten blir kommunernas sak – Vasa och Jakobstad tävlar, Kaskö blickar österut

Arbetsförmedlingen ska flytta från stat till kommun. Vasa stad blir gärna värd för hela Österbotten. Men Jakobstadsregionen planerar eget och Kauhajoki försöker få med Kaskö och Kristinestad.

Nyhetsbild

Taxen Bosco dödades av varg i Jeppo i helgen – ägaren Mikael: "Jag blev lamslagen"

Sjuåriga taxen Bosco blev offer för en eller flera vargar i Jeppo i lördags. Det är den första vargattacken på en jakthund i Nykarlebyregionen.

Nyhetsbild

Nu står Herlers i Nykarleby på stadig grund – "Stenfoten är som ett konstverk"

Redan då Josef Herler började bygga upp Nykarleby museum gjorde han anteckningar om att stenfoten borde åtgärdas. Lagom till 70-årsjubileet står museet nu på stadig grund.

Nyhetsbild

Bedrövade farmare tar till knep för att hålla fåglarna borta – hos Markus Sjöholm i Kovjoki är gaskanonen fågelskrämma

ÖSTERBOTTEN Få pälsfarmare svarar när medier ringer. De känner sig påhoppade just nu, enligt pälsbas: "Fågelinfluensan är inte vårt fel."

Nyhetsbild

Sandra Eriksson gjorde comeback: "Jag ville testa på"

FRIIDROTT Efter ett landsvägslopp i Stockholm för en vecka sedan gjorde Sandra Eriksson comeback med spikskorna på i Kuortane i helgen.

Nyhetsbild

En person svårt skadad i dykningsolycka i Nykarleby skärgård – räddningsverket var på plats med räddningsbåt och helikopter

NYKARLEBY En allvarlig dykningsolycka inträffade strax före klockan 21 på lördag kväll på Stora hamnskäret i Nykarleby skärgård. En person skadades svårt.

Nyhetsbild

Asfaltläggaren Tony Sandström gillar hög lön och fem månader vinterledigt – hör till ett utrotningshotat släkte

ÖSTERBOTTEN Asfaltgänget är permitterat 4–5 månader men drar in desto mer pengar under säsong. Vi tog pulsen på dem längs riksåttan.

Nyhetsbild

Nya namn på prästerliga poster i flera församlingar

Domkapitlet inom Borgå stift informerar om förändringar gällande kyrkliga tjänster.

Nyhetsbild

Fler skarvar än någonsin men färre i Österbotten – fiskerichef: "De flyttar när maten tar slut"

Finland slår nytt skarvrekord: 27 922 häckande par, eller 140 000 individer. Korsnäs fick en ny koloni, medan det var färre bon i Korsholm och Kristinestad. Marina Nyqvist på fiskeförbundet är frustrerad över att påverkan på fisket förminskas.

Nyhetsbild

De här kommunerna växte mest det senaste året – Finne om fortsatt tapp i Vörå: "En av våra stora utmaningar"

Procentuellt växte Larsmo, Jakobstad och Vasa mest under det senaste året. Kaskö minskade med 52 invånare sedan juli i fjol, vilket innebär ett tapp på 4 procent.

Nyhetsbild

För lång väntan till tid hos tandläkaren – myndighet kräver att välfärdsområdet skärper sig

Enligt vårdgarantin ska man få tid hos tandläkare inom sex månader. Men många tvingas vänta över ett år på att få gapa stort. Därför får välfärdsområdet en anmärkning. Värst är det i Korsholm och Malax, bäst i Kristinestad, visar kommunlistan.

Nyhetsbild

Stadsdirektören i Nykarleby bygger hus i Sundom: "Man kan ändra sig i livet"

I juni inledde stadsdirektör Martin Norrgård och hans sambo sitt husbygge i Sundom, Vasa, där familjen bor. Försöken att flytta till Nykarleby är därmed avslutade.

Nyhetsbild

Tre FM-medaljer i mångkamp till Österbotten – Malax IF:s bronsmedaljör Elizabeth: "Känns lite snopet när silvret var nära"

FRIIDROTT Vasa IS, IF Nykarlebynejden och Malax IF får alla stoltsera med att de har varsin FM-medaljör i mångkamp efter veckoslutet.

Nyhetsbild

25 000 besökte Juthbackamarknaden och nu är siktet på nästa år – "Har gått rykten som inte stämmer"

Årets Juthbackamarknad var en lyckad tillställning med strålande solsken, många glada besökare och försäljare och arrangemang som löpte fint. Det är arrangörernas bedömning.

Nyhetsbild

Husbil krockade med älg i Nykarleby – vägen delvis stängd mitt i natten

NYKARLEBY En trafikolycka inträffade i Nykarleby strax före klockan 23 på lördagen.