Nykarleby

Nyhetsbild

Inbrott i elaffär i Nykarleby – misstänkta greps på söndagen

Några personer är misstänkta för en stöld i Nykarleby elaffär.

Nyhetsbild

Nykarleby bildar fastighetsbolag med Adapa – investerar 12 miljoner i industrihall

Inför måndagens styrelsemöte föreslår stadsdirektör Martin Norrgård att styrelsen säger ja till att grunda ett nytt samägt fastighetsaktiebolag med Adapa – ett bolag som i sin tur köper Foxstocks industrihall.

Nyhetsbild

Lista: Femtiotal österbottniska föreningar delar på miljoner – mest till skyddshem, Folkhälsan och socialpsykiatrisk förening

Då staten delar ut pengar till hälsofrämjande projekt finns 46 organisationer med verksamhet i svenska Österbotten med på listan. Den största summan på knappt 800 000 euro går till Folkhälsan.

Nyhetsbild

VIDEO: Guldregn i Nykarleby – tävlingsledaren: "Fått bra med folk hit idag"

LÄNGDSKIDOR Föret var utmärkt, det var cirka två plusgrader med svag vind. Onnis runda lockade ett hav av folk för att ta del av barnens stora skidjippo i Nykarleby i torsdags.

Nyhetsbild

"Svårt att träna utifrån menscykeln" – idrottsprofilen om att anpassa träningen

Att följa upp menscykeln och träna utifrån den hade förändrat Anna Hjulfors träning under idrottskarriären. Den tidigare sprintern har nu klivit ur idrottsbubblan och ser tillbaka på alla år av träning.

Nyhetsbild

Många nya lärare i Nykarleby – stort intresse för klasslärartjänsterna

Som vanligt var det de lediga klasslärartjänsterna som lockade flest sökande i Nykarleby. Staden har nu gjort sina val till de ordinarie lärartjänsterna.

Nyhetsbild

Nu finns avtal om lön och fallskärm för Söfuks nya direktör – han börjar i maj

Trion som förhandlat är överens. Nu finns ett avtal som bestämmer hur mycket blivande Söfuk-direktören Martin Norrgård får i lön – och vad hans fallskärm är värd.

Nyhetsbild

Anders och Maria öppnar nya kiosken i Ljusparken – sex anbud på två kioskplatser

Sex olika anbud kom in på de två platserna för glasskiosker som staden erbjuder i centrum, eller glasskiosken på torget och en ny plats i Ljusparken/Topeliparken.

Nyhetsbild

Sport-Johan tillbaka i egen affär – lukten av brand ett minne blott

Lagom till sportlovet har Johan Ehrström slagit upp dörrarna till sitt nyrenoverade affärshus – mer än ett halvt år tidigare än vad han själv tänkte då han en månad efter branden i september vadade i förödelsen.

Nyhetsbild

Nykarlebybo kung på isbana: "Jag lärde mig på Narssjön"

MOTORSPORT Isbaneveteranen Peter Lillkvist vann överlägset FM för veteraner på isbana i Orivesi i helgen.

Nyhetsbild

Stephan Nyman sjunger GÖS – en hyllning till svenska musikikoner

Sångaren Stephan Nyman står i pole position för en helt ny musikalisk hyllningsresa genom Österbotten. Fredagen den 1 mars drar konserten GÖS i gång i Munsalagården.

Nyhetsbild

Kanske det är nu 10 000 spricker – Onnis runda skidas för 47:e gången

LÄNGDSKIDOR Uppskattningsvis 10 000 barn har redan åkt. Den 29 februari gör ytterligare några hundra dem sällskap. Det är dags för den 47:e upplagan av Onnis runda på skidor.

Nyhetsbild

Skinnutställningen i Munsala lockade hundratals besökare – skinn från Sverige och Danmark ställdes ut

NYKARLEBY Torsdagens skinnutställning i Munsalagården blev välbesökt. Steven Frostdahl från Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening är hoppfull att den positiva trenden för pälsnäringen fortsätter.

Nyhetsbild

Dags att söka jobb? Proffsrekryteraren Tina i Nykarleby ger råd om vad du ska – och inte ska göra

Fastna inte i djungeln av snygga cv-mallar som det flödar av på nätet. Satsa i stället på enkelt upplägg och välstrukturerat innehåll när du skriver ditt cv – rekryteraren ska inte behöva leta efter det som är viktigt. Och klä dig inte i rött på arbetsintervjun.

Nyhetsbild

Minken fortsätter i guldspåret – två FM-medaljer i lagsprinten

LÄNGDSKIDOR Minken glänser i junior-FM i Lieksa. Melker Wikblom och Topias Vuorela fick fira ett nytt guld när de vann lagsprinten på lördag. Dagen innan var killarna med och skidade hem mästerskapet i stafetten.

Nyhetsbild

Minkens killar klarade pressen – skidade hem FM-guld: "Han såg ganska pigg ut i mål"

LÄNGDSKIDOR När junior-FM körde i gång i Lieksa på fredagen stod stafetter på schemat. Minken öppnade ÖID:s medaljkonto.

Nyhetsbild

Matilda leder körer i Jakobstad och Nykarleby – nu får hon ett helt nytt stipendium

Sångpedagogen, vokalisten och körledaren Matilda Svenfelt har tilldelats ett nyinstiftat stipendium för unga, lovande körledare.

Nyhetsbild

Nu är det skäl att tvätta händerna extra noga – norovirus sprids i Österbotten

Det mycket smittsamma noroviruset är här igen. Österbottens välfärdsområde påminner om att tvätta händer och stanna hemma ifall man börjar kräkas.

Nyhetsbild

Proppfullt då loppis öppnar i ny lokal i Nykarleby – "Nu syns våra fina saker"

Det var köer och varukorgar som tog slut – precis som då ett nytt varuhus slår upp dörrarna – då Missionsloppis i Nykarleby i måndags öppnade i en ny och större lokal.

Nyhetsbild

Körkortet rök för riksdagsledamoten Mauri Peltokangas – igen

Politikern och företagaren Mauri Peltokangas (Sannf) berättar att han kört på tok för fort.

Nyhetsbild

Katarina Lindell gör brudklänningar som kan bäras om och om igen: "Det har varit uppskattat"

Designern Katarina Lindell längtade efter att få skapa mera med händerna och började sy brudklänningar som hobby. Hon vill omdefiniera synen på vad en brudklänning kan vara. – Jag vill förmedla att man inte behöver ta hänsyn till en massa gammaldags normer.

Nyhetsbild

VIDEO: Glöm gymångesten – Erika i Nykarleby visar hur du enkelt tränar hemma när barnen är med

Tio-femton minuter effektiv rörelse hemma i vardagsrummet räcker för att de positiva hälsoeffekterna ska komma. PT:n Erika Segervall hjälper oss få till träningen hemma – tillsammans med barnen.

Nyhetsbild

Grafik: Så många barn föddes i din kommun i fjol – från 509 i Vasa till 7 i Kaskö

Aldrig har det fötts så få barn i Finland i relation till folkmängden. Men hur ser det ut i Österbotten? Ja, i hälften av kommunerna föddes faktiskt fler barn än året innan.

Nyhetsbild

Thomas Karv: Nykarleby öppnar upp för många intressanta sökande – också mitt drömjobb

Frågar man statsvetaren Thomas Karv, som tidigare hade säte i Nykarlebyfullmäktige, kommer det inte att bli några svårigheter att hitta nya stadsdirektörskandidater då Martin Norrgård tackat för sig.

Nyhetsbild

Minna, 32, hittade sitt ämne i kemin: "Kan kombinera mina intressen"

NYKARELBY Minna Siekkinen fattade tycke för kemi redan under skoltiden i Nykarleby. För ett par veckor sedan presenterade hon sin doktorsavhandling i ämnet.

Nyhetsbild

"Jag är glad över förtroendet" – Norrgård till Söfuk, Nykarleby får söka ny stadsdirektör

NYKARLEBY Nykarlebys stadsdirektör Martin Norrgård valdes till direktör för samkommunen Söfuk som bland annat upprätthåller Wasa Teater och Yrkesakademin i Österbotten.

Nyhetsbild

Stadsdirektör Norrgård blir ny chef för Söfuk – valdes efter sluten omröstning

Nykarleby får söka sig om efter en ny stadsdirektör. Martin Norrgård valdes på fredagen till ny direktör för samkommunen Söfuk. Men det var inte ett enhälligt beslut. Uppdaterad.

Nyhetsbild

Resultat från FSSM – normaldistans och stafetterna

LÄNGDSKIDOR Förbundsmästerskapen på skidor avgjordes i Nykarleby med IF Minken som arrangör. Här hittar du resultaten från lördagens normaldistans i fristil och söndagens stafetter i klassiskt.

Nyhetsbild

Juthbackamarknadens öde oklart – Peter Nyman: Vårt förtroende för stiftelsen i botten

Årets Juthbackamarknad hålls som vanligt i Nykarleby. Men marknadens framtid är fortsatt oklar. Något nytt avtal har inte tecknats av stiftelsen Juthbacka och Jakobstadsnejdens Veteranbilssällskap.

Nyhetsbild

Bastubrand i Munsalagården – rådiga ungdomar släckte elden

På söndag kväll uppstod en brand i Munsalagårdens bastu. De ungdomar som var på väg till bastun lyckades dock släcka branden med hjälp av en pulversläckare innan brandkåren anlände.

Nyhetsbild

Korsnäs är Stubbs starkaste fäste – men i Olavs hemby var stödet ännu större

Om väljarna i Korsnäs och Kronoby fått bestämma hade Alexander Stubb redan valts till president. Där fick han 60 procent, mest i landet. Över 70 procent blev det i två byar i Korsholm och Närpes.

Nyhetsbild

Brahe bra i de yngre – Minken i de äldre juniorstafetterna i FSSM

LÄNGDSKIDOR IF Brahe kommer på bred front i knatteklasserna. Det blev tre segrar i Nykarleby på söndag. Minken dominerade bland de äldre juniorerna – och tog flest guld i FSS-mästerskapen.

Nyhetsbild

Dubbelt för Minkens herrar – brödratrio bildade Falkens lag

LÄNGDSKIDOR I fjol missade Minkens herrar guldpallen i FSSM i Pargas. Klubben tog en gruvlig revansch på hemmaplan på söndag. Det blev en dubbelseger före fjolårssegrarna Vörå IF.

Nyhetsbild

Krafts damer i mål före Minken – "Jag kände mig jagad hela tiden"

LÄNGDSKIDOR Damstafetten var söndagens höjdpunkt i FSSM. Julia Häger knappade hela tiden in på Frida Häggkvist, men på upploppet var medtävlaren ändå utom räckhåll. Kraft knep mästerskapet 2,2 sekunder före Minken.

Nyhetsbild

Julias segermarginal åtta tiondelar – Alexander mästerligt överlägsen

LÄNGDSKIDOR Normaldistansen i FSSM bjuder på en segermarginal av sprintvalör. Julia Häger besegrar Anni Lindroos med futtiga åtta tiondelar. Minken vinner även på herrsidan – Alexander Ståhlberg tävlar "i egen klass".

Nyhetsbild

Matheo glad som en lärka – Lea fick guldkram av Matilda

LÄNGDSKIDOR Målfållan i FSSM är en blandning av trötta och uppsluppna miner. Brahes Matheo Holm hör till dem som låter segerglädjen sprudla. OIF:s Matilda Hermans ser också riktigt glad ut när hon "kramgrattar" Lea Snickars till guldet i F15.

Nyhetsbild

FSSM i siffror – fredagens sprinttävlingar

LÄNGDSKIDOR

Nyhetsbild

Alexander Ståhlberg mästare i herrklassen – stark comeback av Anni Lindroos

LÄNGDSKIDOR Explosivitet, kvicka ben och starka armar. Det var trumfkort på den korta sprintbanan i FSSM. Och det verkade passa Anni Lindroos och Alexander Ståhlberg – mästare i dam- respektive herrklassen.

Nyhetsbild

Spännande och festligt på idrottsgala i Nykarleby – "Bra att de lyfter talkoarbetare"

Det var idel glada miner och finklädda gäster när idrottsgalan ordnades i Nykarleby på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Video: Första mästerskapet i FSSM till Pargas – Sander guldgosse i Minken

LÄNGDSKIDOR Pargas IF fick premiärjubla i Nykarleby, då Ylva Heikius stakade hem första titeln i FSSM. Men värdarna fick en tidig triumf med Sander Wikblom som guldgosse i P16.

Nyhetsbild

Cornelia, 19: "Jag blev kär i den direkt" – nu släpps "True Love" med musikvideo som gjorts i Jakobstad

JAKOBSTAD/NYKARLEBY Idag släpps låten som Cornelia Björk blev kär i direkt hon hörde demon. Och hon behövde inte fundera på vem hon ville att skulle regissera och filma musikvideon.

Nyhetsbild

Hårda bataljer väntar i FSSM-sprinten – deltagarantalet glädjande stort

LÄNGDSKIDOR Det gäller att ha speed under laggarna i sprinten i FSSM. I både kvalet och i heaten. Det är nämligen bara segraren i kvarten och semifinalen som kan vara helt säker på avancemang.

Nyhetsbild

GRAFIK: Vasa växte med 1000 invånare i fjol – "Vi har riktigt härliga siffror"

Vasa fick nästan tusen nya invånare i fjol . Invandring och nya jobb är förklaringen. "Vi har riktigt härliga siffror", säger bostadschefen Jonas Nylén. Övriga vinnare: Jakobstad, Korsholm, Larsmo, Nykarleby och Närpes.

Nyhetsbild

Långtradare i diket på riksväg 8 i Nykarleby – trafiken påverkas i flera timmar

NYKARLEBY Det var på måndagseftermiddagen strax efter 15 som en singelolycka med en långtradare inträffade på riksväg 8.

Nyhetsbild

Nu ska protein av fluglarver tillverkas i Nykarleby – ger tio jobb

Svarta soldatflugor, men framför allt deras larver fyller till hösten det tidigare fryslagret, där det nygrundade bolaget Jepro Ab inleder med storskalig tillverkning av proteiner baserat på fluglarver.

Nyhetsbild

Alexander Ståhlberg på väg tillbaka – VM-biljett inom räckhåll

LÄNGDSKIDOR Alexander Ståhlberg gav fina formbesked i helgens granskningar i Tammerfors. En vurpa förstörde visserligen sprinten, men på den klassiska tian hade han bara en man före sig i protokollet.

Nyhetsbild

Johannes, 27, får hela torget att dansa – "Jag vet inte när och om höften går sönder"

Få vet vem Johannes Lindvall är, men fler känner till "Zumbaboi". Han har lämnat zumban, men inte dansen. Inte så länge kroppen håller.

Nyhetsbild

IF Minken värd för FSSM – nya sprintbanan fartfylld och teknisk

LÄNGDSKIDOR Tre intensiva tävlingsdagar väntar då FSSM kommer till Nykarleby. Den finlandssvenska eliten i längdåkning drabbar samman i spåret 26–28 januari.

Nyhetsbild

Leo Komarov gör comeback i FM-ligan – tar plats i tredjekedjan när HIFK möter jumbon

ISHOCKEY Leo Komarov gör comeback när hans HIFK möter SaiPa i kväll. Därmed blir det en återkomst till FM-ligan för Komarov efter en paus på 15 år.

Nyhetsbild

Långtradare i diket i Nykarleby – trafiken på Pensalavägen påverkas

En trafikolycka inträffade på måndagskvällen i Pensala.