Nykarleby

Nyhetsbild

Makarna Alasaari i huvudroll då motorvrålet återvände till Måtarsberget i Jeppo

MOTORSPORT I fjol blev det inga tävlingar. På lördag var motorvrålet tillbaka på Måtarsberget. Gruskungstiteln gick till Janne Alasaari medan hustrun Emilia lade beslag på segern i damklassen.

Nyhetsbild

Det är nu 60 år sedan de blev lärare – "Vi hade otroligt framstående lektorer"

NYKARLEBY Vid lärarseminariet i Nykarleby år 1961 utexaminerades 24 nya lärare. På lördagen återförenades en del av dem.

Nyhetsbild

Projekt ska skapa långsiktig livskraft på landsbygden – med start i Österbotten

Varför väljer vissa att stanna kvar på landsbygden då så många flyttar bort? Åbo Akademi, Yrkeshögskolan Novia och Migrationsinstitutet söker svaren i Terjärv, Jeppo, Munsala, Maxmo och Molpe.

Nyhetsbild

Kilometervis med linor utanför Torsön – fortfarande fara för båttrafiken

NYKARELBY Det är två ryssjor som slitit sig i Nykarlebys skärgård på grund av den hårda vinden. Kilometervis har blivit insamlat, men ännu finns det linor kvar som är en fara för båtpropellrar.

Nyhetsbild

Leo Komarov & Co i underläge – ny förlust mot Tampa Bay

ISHOCKEY New York Islanders vann den första matchen i semifinalserien mot Tampa Bay Lightning. Men efter det har Leo Komarov & Co tvingats inkassera två förluster.

Nyhetsbild

Kenneth har bytt spannmål och potatis mot aronia: "Det här är helt nytt för mig"

Kenneth Nordström funderade länge på vad han ska fylla sina åkrar med. Valet föll av en slump på aronia. I år har han planterat 25 000 plantor.

Nyhetsbild

Sjöbevakningen varnar: Ryssja på vift i Nykarleby

NYKARLEBY Sjöfarare varnas för en ryssja som har slitit sig i Nykarleby.

Nyhetsbild

Gruskungen koras på lördag – Rolander är åter med i leken

MOTORSPORT I fjol blev Gruskungen överkörd av covid-19. Men på lördag utlovas det igen grussprut på Måtarsberget. NNSB arrangerar tävlingen för 28:e gången.

Nyhetsbild

Ny frisbeegolfbana till Nykarleby – placeringen av konstgräsplanen ännu oklar

NYKARLEBY Ett par sportsliga ärenden behandlades i Nykarlebys tekniska nämnd i går. Det handlade om en nio korgars frisbeegolfbana och placeringen av en konstgräsplan.

Nyhetsbild

Ett humoristiskt försök att ta upp asexualitet i Nykarleby

NYKARLEBY Nadja Sand ser sin konst som en form av aktivism. Om hennes mamma Haje Holmström vill förmedla något budskap med sina arbeten är det att man ska vara optimist.

Nyhetsbild

Kanäsbolag utökar arrendetomt med en hektar

Uusikarleby Tank Storage som hyr oljebergrummen i Kanäs utökar sin industritomt i Kanäs med en hektar. Området ligger i anslutning till hamnen.

Nyhetsbild

Nykarleby inleder jakten på ny stadsdirektör – då ska Mats Brandts efterträdare väljas

Senast i mitten av augusti går ansökningstiden ut för den lediga stadsdirektörstjänsten i Nykarleby.

Nyhetsbild

Finland–Danmark-känsla hos valvinnaren SFP i Nykarleby

Ingen säger det högt eller visar det utåt. Men att SFP gick framåt och sitter på 22 av totalt 27 mandat i Nykarleby gör dem inte speciellt segerrusiga.

Nyhetsbild

Elin Gäddnäs i Nykarleby röstade inte ens på sig själv – fick noll röster

Elin Gäddnäs som kandiderade för allra första gången röstade inte ens på sig själv och fick ingen röst alls i Nykarleby, där hon kandiderade för KD.

Nyhetsbild

Leo Komarov och Islanders vann första matchen

ISHOCKEY Leo Komarov och hans Islanders fick en bra inledning på semifinalserien i Stanley Cup. De regerande mästarna Tampa Bay fick stryk med 2–1.

Nyhetsbild

SFP och Sannf valvinnare i Nykarleby – SDP förlorarna

SFP och Sannfinländarna tog hand om varsitt mandat som SDP tappade i Nykarleby. KD höll ställningarna men Tua Backman kom in i stället för Karl-Erik Wikström.

Nyhetsbild

Billjudsfantasterna är trötta på fördomar och klagomål – "Låt unga vara unga"

Smärttröskeln för en människas öra går vid 140 decibel, det vill säga ungefär som ett jetplan. Det högsta uppmätta i det här gänget? 161 decibel.

Nyhetsbild

Sommarens evenemang planeras för fullt – "Tveka inte att ta kontakt"

JAKOBSTAD Både Finn Jakobstad och Jakobstadsnejdens veteranbilssällskap tror på en normal sommar med Jakobs dagar och Jutbackamarknad.

Nyhetsbild

Minkpriserna fortsätter uppåt – dubbelt upp från september

Efter två dagars försäljning online har priset på minkskinn stigit med 20 till 25 procent jämfört med då Saga Furs höll sin senaste auktion i mars.

Nyhetsbild

Häger motionerar om Nykarlebytillägg och Wiklund om vindkraft

Två motioner lämnades in av SFP:arna Carita Häger och Tom Wiklund på fullmäktiges sista möte på torsdag, som också var Wiklunds sista möte.

Nyhetsbild

Nykarlebyfullmäktige avslutade med avsked och testamenten

Det krävdes både förhandlingspaus och en sista omröstning innan fullmäktige slutligen kunde slå fast tågordningen då nästa stadsdirektör ska sökas.

Nyhetsbild

Tankstation öppnar på nytt i Munsala – volymerna avgörande för ett bra pris

Tobias Wik, Fredrik Backlund och Göran Holm hoppas och tror att bränsleförsäljningen i Munsala återupptas i månadsskiftet juli-augusti. Innan dess ska ett nytt bolag bildas.

Nyhetsbild

Komarovs New York Islanders klart för semifinal – gav Boston Bruins respass

ISHOCKEY New York Islanders starka defensiv håller måttet även i slutspelet. Offensiven bet också bra natten till torsdag då Leo Komarov & Co slog ut Boston Bruins.

Nyhetsbild

Mikael och Anette är motbjudande men ändå gulliga i "Pålitik med Här-TV"

PEDERSÖRE/JAKOBSTAD/NYKARLEBY/VASA Ingen känga mot österbottningar. Snarare en kärleksförklaring. Så beskriver Fanny Forsander och Joel Rönn sin videoserie "Pålitik med Här-TV".

Nyhetsbild

Upplevelser på ett bräde – krögare på Juthbacka satsar på nya supertrenden

För Juthbackakrögarna Maria och Thomas Rönngård är satsningen på SUP-bräden i första hand en rolig grej och som de säkert hade sjösatt tidigare om de bara hade kommit på tanken.

Nyhetsbild

LISTA: 17 miljoner euro till gratis hobbyer – kolla hur mycket din kommun får

I höst kör Finlandsmodellen i gång på allvar. Då kommer gratis hobbyverksamhet i samband med skoldagen att finnas i 235 kommuner i landet.

LEDARKOMMENTAR: Upp ur soffan! På tisdag är sista chansen att förhandsrösta

I bästa fall handlar trögheten i Korsnäs, Pedersöre och Nykarleby om att äldre väljare av tradition brukar rösta på valdagen. Bra så, men det kan ha sina risker.

Nyhetsbild

Däckproblem ställde till det för Penttinen i Frankrike: "Känns riktigt skit just nu"

MOTORSPORT Rory Penttinen stod för en stark insats på Paul Ricard-banan och hade vid förarbytet avancerat till tredje plats. Men däcket lossnade för stallkamraten Matthias Kaiser vilket spolierade teamets tävling i Frankrike.

Nyhetsbild

"Vi vill att torget fortsätter vara en samlingsplats" – unga skapar ett vardagsrum mitt i Nykarleby

NYKARLEBY En färgklick har placerats på Nykarleby torg inför sommaren. Lastpallarna, plantorna och målarfärgen är ett enkelt men inbjudande "vardagsrum" för och av ungdomar.

Nyhetsbild

Lista: Dessa har fått examen från Yrkesakademin i Österbotten

Här finns en lista över de som i vår har avlagt en yrkesexamen eller en specialyrkesexamen från Yrkesakademin i Österbotten. Endast de som har gett samtycke till att namnet publiceras finns med på listan.

Nyhetsbild

Torgpark binder samman esplanad med älv – miljön avgörande för Normen

I dag lever torget, Normen och kyrkan helt avskärmade från varandra. Dem vill Maria Palm, Anna Kengo och Ann Charlott Hästö binda samman till en hel torgpark med intima småskaliga mötesplatser.

Nyhetsbild

Finland mot medaljspel – Jalonen berömmer laget: "Jag är väldigt stolt över killarna"

ISHOCKEY Lejonen lät inte vare sig ett bortdömt mål eller en puck i ribban påverka. Efter en helgjuten defensiv insats är Finland klart för semifinal – mot Toni Söderholms Tyskland.

Nyhetsbild

Ove Storvall: "Vi misstänker i nuläget inget brott"

JAKOBSTAD/NYKARLEBY Efter att Sven-Erik Österlund hittades död i sin bil i vattnet i Gamla hamn på onsdagskvällen, vidtar nu polisens undersökning av fallet med en dödsorsaksutredning.

Nyhetsbild

Två stora män möts i Nykarleby när restriktionerna lättar – och det uppstår ljuv musik

NYKARLEBY Topelius och Sibelius har mer gemensamt än att deras namn rimmar. De var delvis samtida. De har gått till historien. Och i sommar möts de i Nykarleby.

Nyhetsbild

Mässkärsbåten körde på bilen – Sven-Erik Österlund hittades några meter från kajkanten i Gamla hamn

JAKOBSTAD Nykarlebybon Sven-Erik Österlund, som varit försvunnen i ett halvår, hittades i sin bil i vattnet utanför Macken i Gamla hamn sent på onsdagskvällen. Han hittades tack vare Mässkärsbåten.

Nyhetsbild

Kaitsar den femte vindparken som planläggs i Nykarleby

Nästa vecka kommer stadsfullmäktige i Nykarleby att besluta om staden ska inleda planläggningen för en femte vindpark i Nykarleby, eller Kaitsar vindpark mellan Jeppo och Markby.

Nyhetsbild

Mera fängelse för mannen som odlade cannabis i Kivilös och Nykarleby – sambon också dömd

I RÄTTEN Mängden fängelsetid för mannen som odlade cannabis, handlade med amfetamin och hade sju olika slags olagliga vapen i sina bostäder i Jakobstad och Nykarleby ökade på onsdagen.

Nyhetsbild

Upptäck Österbotten och upplev sommaren på cykeln – se vår lista på cykelrutter

Längs krokiga grusvägar, förbi grönskande ängar i nerför- och uppförsbackar. Låt dig inspireras av urvalet cykelrutter för alla typer av cyklister.

Nyhetsbild

Hälften av arrendatorerna flaggar för att lösa in stugtomten i Nykarleby

Hittills har 78 av 160 arrendatorer meddelat att de är intresserade av att lösa in sina arrendetomter som staden äger.

Nyhetsbild

Norcar Automation hjälper andra att växa

NYKARLEBY Visste du att unika robotlinjer för industrin tillverkas i Nykarleby? Norcar Automation ligger bakom mycket av utrustningen på framgångsrika exportföretag som Mirka, Prevex och Nordic Lights.

DEBATT: Vägarna i skick i Nykarleby

VÄGAR

Nyhetsbild

Populära padeln till Nykarleby – "Kan bli lika stort som innebandyn"

NYKARLEBY Det nya industriområdet i Nykarleby blir centrum för padelsporten från och med i höst. Robert Frostdahl tror sporten har stor potential att bli en långvarig trend.

Nyhetsbild

Jonatan är en av de snabbaste i världen på Minecraft Dungeons – "Trodde att det skulle vara svårare"

NYKARLEBY Minecraft Dungeons har 10 miljoner registrerade användare. En av dem är Jonatan Fors i Nykarleby, som är en av de snabbaste i världen på att ta sig igenom spelet.

Nyhetsbild

The People Company kopplar folk och företag – människan i fokus

The People Company, eller Pple, är en helt ny aktör inom personaltjänstesektorn som kickstartat sin verksamhet. Huvudkontoret finns i Nykarleby, men verksamhetsområdet spänner över hela Österbotten.

Nyhetsbild

Ett nytt fall i Jakobstadsregionen

Ett nytt fall av covid-19 har bekräftats i Jakobstadsregionen sedan i går.

Nyhetsbild

Från springpojke till vd – Kim Biskop firar 50

Det är med lätta steg Kim Biskop, 50 år i dag, går genom "sitt" Prisma i Karleby. Vd:n förklarar varför han är i bättre form nu än då han fyllde 40.

Nyhetsbild

Friidrottarna har öppnat spjället – här hittar du resultaten från DT i Nykarleby

FRIIDROTT IF Nykarlebynejden håller på traditionen och arrangerar distriktstävlingar i maj. Här hittar du resultaten från torsdagens bataljer på Skogsvallen.

Nyhetsbild

Var tionde Nykarlebybo är född i utlandet – fem av dem ställer upp i valet

I dag är var tionde Nykarlebybo född utomlands. För första gången syns de utlandsfödda tydligt i kommunalvalet, eller i Yuliia Kruhliak, An Tuan Phan, Unnur Bjarnadóttir, Rasha Rahmoun och Jersey Huynh.

 

Nyhetsbild

Minken förstärker skidgardet – två nya namn på herrsidan

LÄNGDSKIDOR IF Minken lappar hålen efter Remi Lindholm och Roni Lukkarinen. Två herråkare som är starkt förankrade i den österbottniska myllan har skrivit på.

Nyhetsbild

Mats Brandt lämnar Nykarleby – nya fullmäktige väljer ny stadsdirektör

Mats Brandt ansöker som väntat om avsked från sin tjänst som stadsdirektör i Nykarleby. På måndag kommer styrelsen att behandla Brandts ansökan.

Logga in för att följa orten