Nykarleby

Nyhetsbild

Beslut om distansundervisning väntat i Österbotten – "Hade blivit kaotiskt annars"

På många håll i Österbotten var förberedelserna för distansundervisning redan gjorda före sportlovet började. Därför överrumplas högstadierna inte av regionförvaltningens beslut.

Nyhetsbild

Gamla kommungården fick ny ägare – "Tänker kontor"

Den gamla kommungården på Nygårdsvägen i Nykarleby har sålts en andra gång – även denna gång till en lokal firma, GHsales.

Nyhetsbild

Sylvia lämnade ön för sjutton år sedan – söker sammanhang och gemenskap inom konsten

JAKOBSTAD/VASA För sjutton år sedan lämnade Sylvia Javén ön där hon växte upp. Nu har hon fått distans nog att återvända till och utforska den i sin konst.

Nyhetsbild

Minkskinnen fortsätter uppåt – vit mink först ut på Saga Furs

På onsdagen inleddes den digitala pälsauktionen i Vanda, där vita minkskinn var först ut. De vita minkskinnen steg i pris med mellan 20 och 50 procent jämfört med december.

Nyhetsbild

Just nu är trenden positiv för coronaepidemin i Österbotten – men nästa vecka oroar

De flesta smittkedjorna i Vasa sjukvårdsdistrikt är under kontroll. Det talar för att epidemiläget fortsätter gå mot det bättre men risken är att nya smittkedjor dyker upp efter sportlovet.

Nyhetsbild

Ett folkisår med hästar – Kredu och Nurk i nytt samarbete

Folkhögskolan Kredu i Nykarleby erbjuder från och med hösten ett skolår där de studerande kommer att tillbringa två av fem skoldagar i stallet vid Nurk.

Nyhetsbild

Nu ska hela rasket rivas – "Inga beslut om fortsättningen"

Teboils gamla servicefastighet i Nykarleby har beviljats rivningslov av miljö- och byggnadsnämnden.

Nyhetsbild

Nykarlebybo polisanmäls för omfattande svartbygge

NYKARLEBY En Nykarlebybo som gjort en omfattande muddring, byggt bastu, förråd och ett fritidshus på hjul på samfällighetens strand i Socklot polisanmäls för miljövårdsbrott och byggnadsförseelse.

Nyhetsbild

Snötyngt tak skadade sprinkler i Nykarleby och orsakade larm

Ett automatlarm utöstes just före klockan åtta på fredag kväll på Pensalavägen.

Nyhetsbild

Minkskinnen redan en bristvara – priserna stiger

Nu är minkskinnen tillbaka på en lönsam nivå. Det visar säsongöppningen på Kopenhagen Fur, där medelpriserna steg med nästan 80 procent jämfört med september.

Nyhetsbild

Två fall av covid-19 i Jakobstadsområdet

Smittskyddsläkare Johanna Gripenberg i Jakobstad meddelar om två nya fall av covid-19 på fredagen.

Nyhetsbild

Fritt fram för arrendatorer att lösa in sin stugtomt i Nykarleby

Efter två omröstningar blev det klart. Nu kan de som arrenderar en fritidstomt av staden Nykarleby lösa in sin tomt. Sju av 14 ledamöter ville inte alls öppna upp för någon försäljning.

LEDARE: Vindkraft som kör fast hotar rättssäkerheten

Besvärsrätten är helig. Men lika viktigt är det nog också att värna om grundlagsskyddad äganderätt och fri företagsamhet.

Nyhetsbild

Folkhögskolor vädrar morgonluft – nu startas flera nya linjer i Österbotten

I höst startas flera nya avgiftsfria folkhögskolelinjer för läropliktiga. Äntligen är vi i samma division som andra, säger biträdande rektor på Efö.

Nyhetsbild

Sportlovsfirarnas Lapplandsresor oroar – "Det kan komma många smittade därifrån"

De flesta av tisdagens coronafall finns i Vasa. Från och med nu måste alla som tar färjan till och från Vasa visa upp ett negativt coronatest.

Nyhetsbild

De sköt lysraketer och jagade paret genom skogen

Mannen som filmat Netflix första svenska originalfilm heter Benjam Orre och kommer från Vasa.

Nyhetsbild

LISTA: Fem kvinnor blir servicechefer för välfärdsområdet

Österbottens välfärdsområde är uppdelat i fyra regioner och alla ska de ha egna servicechefer. Nu är det klart vilka fem kvinnor som valts till tjänsterna.

Nyhetsbild

Imponerande insats av Rory Penttinen när laget tog hem mästerskapet

MOTORSPORT Den fjärde deltävlingen innehöll det mesta med spännande dueller och mängder av säkerhetsbilar. Rory Penttinen bemästrade allt och gjorde ett fenomenalt race som grundlade segern i Asian Le Mans Series.

Nyhetsbild

Inga nya coronafall i Jakobstadsregionen på lördagen

Inga nya fall av coronasmitta har bekräftats under lördagen. Det meddelar smittskyddsläkare Johanna Gripenberg.

Nyhetsbild

Rory Penttinen lovordas av Richard Dean – delägare i United Autosports

MOTORSPORT "Rory Penttinen är väldigt fokuserad och mycket professionell. Hans dubbelstint från pole position i Dubai var perfekt." Det säger Richard Dean, delägare i United Autosports vars LMP3-bil Penttinen rattar i ALMS.

Nyhetsbild

Unge Emil Hertén inleder säsongen i Uleåborg

SNÖSKOTERCROSS Nu är det äntligen dags. Säsongen i snöskotercross inleds i Uleåborg i dag. För unge Emil Hertén liksom för det stora flertalet av förarna handlar det om premiär.

Nyhetsbild

Penttinen: Jag svor fina ramsor – tekniska bekymmer stoppade teamet

MOTORSPORT Den tredje deltävlingen i Asian Le Mans Series gick åt skogen för Rory Penttinen & Co. Teamet kom aldrig i mål – trots start från pole position.

Nyhetsbild

Covid-19 på Björkbackas intervallavdelning

Ett fall av covid-19 har konstaterats vid Björkbackas intervallavdelning Frans, uppger Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad på sin facebooksida.

Nyhetsbild

Lista: Så här framskrider coronavaccineringen i Österbotten – kolla läget i din kommun

SE LISTA Vasabladet har gjort en sammanställning av vaccinläget i Österbotten. Nu finns de första vaccinen för yngre som hör till riskgrupperna. Titta hur läget är i din kommun.

Nyhetsbild

Norlic hade många friare men valde Rantalainen: "Spännande"

Norlic har köpt upp många mindre österbottniska redovisningsbyråer. Nu blev man själv en del av Rantalainen-koncernen från och med den 1 mars. Norlic har haft många friare.

Nyhetsbild

Fredrik Lönnqvist får utmärkelse för sin lyhördhet – "Jag ville ha en utmaning"

NYKARLEBY Den 16 februari 2020, tog Fredrik Lönnqvist över köpmannaskapet för K-Supermarket i Nykarleby. Sedan dess har omsättningen ökat med omkring 25 procent, och flaskautomaten har bytt modersmål från finska till dialekt.

Nyhetsbild

Mord, våldtäkter och skjutningar – mitt i detta bodde och jobbade Robert

I stället för att jobbskugga en kommunalpolitiker bestämde sig Robert Åsbacka för att själv ge sig in i politiken. Hans motiv för att göra det var ovanligt.

Nyhetsbild

Lokalt företag vill köpa gamla byggnadskontoret

NYKARLEBY Ett lokalt företag har lämnat det enda och högsta budet på det tidigare byggnadskontoret i Nykarleby och som staden nu försöker sälja en andra gång.

Nyhetsbild

Nykarlebystyrelse flaggar för inlösen av arrendetomter

Det ska bli möjligt att lösa in sin fritidstomt för de som i dag arrenderar sin stugtomt av staden. Det vill åtminstone en enig stadsstyrelse i Nykarleby.

Nyhetsbild

Michael Björklund gjorde de studerandes dag på Optima Nykarleby

Även om de allra flesta inte var så litet starstruck att få jobba med kändiskocken Michael Björklund, var koncentrationen på topp då hans meny tillreddes på Optima Nykarleby.

Nyhetsbild

Fortsatt få fall på Malmskas område – "Vi får vara glada och tacksamma"

De norra delarna av Vasa sjukvårdsdistrikt fortsätter att sticka ut på ett positivt sätt. Under de tre senaste dygnen kan smittskyddsläkare Johanna Gripenberg rapportera om fyra nya fall.

Nyhetsbild

Rory Penttinens team tog andra raka i Dubai: "De andra teamen försökte rubba oss"

MOTORSPORT United Autosports dominerade de två första deltävlingarna i Asian Le Mans Series. Rory Penttinen & Co kvitterade ut en ny seger på söndagen i Dubai.

Nyhetsbild

Halva fullmäktige tackar för sig i Nykarleby – nygamla redo för comeback

Allt pekar mot att över hälften av sittande fullmäktige inte ställer upp för omval. Däremot finns det flera tidigare fullmäktige som nu är redo för en comeback.

Nyhetsbild

Julia Häger: Jag hade ingen respekt för mjölksyran utan bombade bara på

LÄNGDSKIDOR Sjunde plats är Julia Hägers klart bästa prestation i en FM-tävling på distans. Hon är glad över insatsen på 10 kilometer fritt, men att det skiljde bara två tiondelar till sexan stör förstås en aning.

Nyhetsbild

LISTA: Här är alla utbildningar i Österbotten

Drömmer du om att utbilda dig i ett praktiskt yrke eller något mera teoretiskt? Österbotten erbjuder en uppsjö av svenskspråkiga utbildningar.

Nyhetsbild

Krock mellan tunga fordon i Jeppo – inga personskador

NYKARLEBY Under fredag eftermiddag var olyckan framme i korsningen intill Sale i Jeppo. Lyckligtvis uppstod inga personskador.

Nyhetsbild

De firar båtmässans vinnare på däck med kaffe och tårta

På Scandi Yachts varv i Nykarleby firades det redan från morgonen att varvets första egna 42 fotare valts till årets segelbåt på båtmässan i Helsingfors.

Nyhetsbild

Julin och Häger till FM med sprint i fokus – hoppas ha en bra dag och nå topp fem: "Finns många duktiga lag"

LÄNGDSKIDOR Minken aspirerar på finalplats och i bästa fall medalj när FM avgörs i Pyhäjärvi. Men det kräver en maxad insats – det vet både fjolårets skrälldam Julia Häger och Andrea Julin.

Nyhetsbild

Hagalund belönas för god äldreomsorg – "Engagerad personal"

NYKARLEBY Engagerad personal som är villig att utveckla verksamheten är motiveringen till serviceboendet Hagalunds utmärkelse.

Nyhetsbild

Corona-nyhet piggar upp i Muik Hockey

ISHOCKEY Corona har inte alltid en dålig klang. Muik Hockey har definitivt hittat någonting positivt på den punkten – i Kanada dessutom.

Nyhetsbild

Boken om Nykarlebyförfattarens liv prisades – nu är hon färdig med att se bakåt

NYKARLEBY För Gurli Lindén är varje bok viktig medan hon skriver den och när den ges ut. Sedan går hon vidare. Nu har ett pris från SLS gett hennes senaste bok "Flyghöjd" extra luft under vingarna.

Nyhetsbild

66 vill att arrendeavtalet omprövas – oskäligt hög taxa

NYKARLEBY Närmare hälften av de 160 arrendatorerna på stadens fritidstomter vill att tekniska nämnden i Nykarleby omprövar beslutet om deras nya arrendeavtal.

Nyhetsbild

Spana in läsarnas bilder från pulkabacken – finns din favoritbacke med?

Vill du bidra med ett tips på din favorit bland alla pulkabackar i Österbotten? Kommentera Vasabladets inlägg på Facebook. Bifoga gärna en bild och skriv några rader!

Nyhetsbild

Fortsatt rusning till tidsbokning – "Vi har tyvärr inte möjlighet att svara på alla samtal"

JAKOBSTAD Trots modifieringar av systemet fortsätter linjen till coronatelefonen att vara nedringd.

Nyhetsbild

Ett anbud på gamla byggnadskontoret i Nykarleby

Startpriset för det gamla byggnadskontoret var 10 000 euro. Då auktionen avslutades i veckan hade en budgivare lämnat in det enda budet på 10 375 euro.

Nyhetsbild

Nya problem då skolor oväntat stänger – utan speciallagar bär bussbolagen all risk själva

Ingves & Svanbäck samarbetsförhandlar med hela personalen sedan Närpes dragit in skolskjutsar. Det dröjer drygt en månad att få till permitteringar.

Trafikolyckor i Nykarleby och Pedersöre

NYKARLEBY/PEDERSÖRE Två mindre trafikolyckor inträffade i regionen på tisdagskvällen.

Nyhetsbild

Fortsättningsvis trängsel i telefonkön – "Alla kommer att få vaccinet"

Från och med i dag är det personer som är 70 år och äldre som får ringa in och boka tid för vaccinering mot corona. Visst har det varit rusning på linjen men Lis-Marie Vikman bedömer att systemet har fungerat tillfredsställande.

Nyhetsbild

Leo Komarov tacklingsglad då Islanders sänkte Rangers

ISHOCKEY Leo Komarov var mer tacklingsglad än målglad, då hans NY Islanders besegrade grannen NY Rangers natten till tisdag.

Nyhetsbild

Nykarlebyföretag utvecklade webbshop för tjänster – går hem hos nederländskt byggföretag

Att sälja tjänster på nätet ska vara lika enkelt som att sälja produkter på samma nät. Så tänker entreprenören och programvaruutvecklaren Frank Sandqvist i Nykarleby.

Logga in för att följa orten