Kultur

Krönikor

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Hämnd, kärlek, förlåtelse och humor i Övistreornas musikal: "En färgglad föreställning"

VASA Det är mycket starka känslor, men också mycket humor i årets Övismusikal. På fredag är det dags för premiär. De sex föreställningarna sålde slut på fyra minuter.

Nyhetsbild

Gyllene Tider gör två Finlandskonserter nästa år – "Inga kommentarer" säger Tommi Mäki om en av dem är i Österbotten

"Sommartider", "Flickorna på TV 2", "Kung av sand" ... listan med popgruppen Gyllene Tiders hitlåtar är lång. Nästa år ska bandet spela i Finland – frågan är om det blir ett Österbotten-besök?

Nyhetsbild

"Hur mycket ska vi böja oss för publiken?" – onödigt kort samtal om villkoren som den klassiska musiken lever under

JAKOBSTAD Bara några timmar innan Ruskfestivalen öppnades i Jakobstad hölls ett seminarium där det diskuterades hur fler ska lockas att lyssna på och bry sig om klassisk musik.

Nyhetsbild

Här är Vasas nyaste konstverk: En remmare i stål av gammal modell visar resenärer vägen

Ett nytt konstverk utanför järnvägsstationen välkomnar resenärer till Vasa och markerar startpunkten för den nya gågatan.

Nyhetsbild

Edit Koskinen skrev en visa åt en vän – utmanar på Vegatoppen: "Det jag framför allt vill förmedla är lugn"

För Edit Koskinen från Korsholm har musiken varit närvarande sedan barndomen. Nu är hon aktuell med debutsingeln "Nära dig".

Nyhetsbild

Jenni Niemi valdes till kulturchef bland 14 sökande  – "Ibland måste man våga göra nya saker"

Vasa stads nyvalda kulturchef vill se nya och modiga idéer förverkligas i Vasa. Så här ser hon på kulturutbudet i staden. 

Nyhetsbild

Utmärkelsen Årets utlandsfinländare går till två kulturchefer i Sverige: "En erkänsla för hela kulturfältet"

Maria Sid och Susanna Pettersson får utmärkelsen Årets utlandsfinländare 2022 för sitt arbete inom kulturen i Sverige.

Wilko Johnson i Dr Feelgood död

Wilko Johnson, gitarrist i det inflytelserika brittiska rockbandet Dr Feelgood, är död, skriver The Guardian. Han blev 75 år.

Nyhetsbild

Hbtq-person tar plats i Disneys värld

Trots att det innebär automatisk censur i många länder har fler och fler animerade filmer börjat inkludera hbtq-personer. Det senaste exemplet är bioaktuella ”En annorlunda värld” där rollfiguren Ethan, utan att det görs något väsen av det, har en pojkvän.

Nyhetsbild

Stephan är med för första gången – julkonserterna har blivit en tradition för många

För första gången ansluter sig Stephan Nyman från Nykarleby till artisterna och musikerna som ger sig ut på turné i Svenskfinland med Årets stora julkonsert.

Nyhetsbild

Fem frågor till Peter Winter Nordlund om Mustaschkampen

Artisten Peter "Winter" Nordlund i Gävle, men med rötterna i Vasa, skänker under november alla inkomster från strömningen av hans låtar  till kampen mot prostatacancer.

Nyhetsbild

Nytt bombastiskt frö sås i Campus Allegro: En konsthall av nordiska mått – "möjligheternas fönster står på glänt"

JAKOBSTAD Tio år efter invigningen av Campus Allegro i Jakobstad är det dags att fira men också förnya. Det tycker initiativtagarna till fotoutställningen "Prometheus" i Aktias tidigare kontor.

Nyhetsbild

RECENSION: K-G Olin skildrar otroliga livsöden – nya bokens titel kunde vara "En hård värld"

"Läser man K-G Olin, ska det ske i etapper, det är som att öppna ett uppslagsverk. Detaljerna är många", skriver Håkan Eklund i sin recension om del två av "En ny värld". 

Nyhetsbild

Sann humanist med bred och djup kunskap belönas – Vasabon Marit Berndtson har gjort skillnad

Att gå mot strömmen, utforska olika dimensioner av scenkonst, att blottlägga strukturer eller att arbeta hårt för en sak – allt detta kan leda till att man belönas med Skillnaden-priset. I år prisas Marit Berndtson. 

Nyhetsbild

Åsa Slotte växte upp med en deprimerad mamma – boken är en dotters vindlande väg mot förståelse

I "Ur min mammas mörker" förenar Åsa Slotte teoretisk kunnighet, bildning och personliga erfarenheter av sjukdom på ett fint och varsamt sätt. 

Nyhetsbild

Gunilla Palmstierna-Weiss död

Konstnären Gunilla Palmstierna-Weiss är död, uppger familjen för Dagens Nyheter."En starkare person än mamma är svår att finna. Allt hon gått igenom, lycka, sorger, kärlek, krig och de mest underliga äventyr", skriver dottern, skådespelaren Nadja Weiss på Facebook enligt DN.

Nyhetsbild

Sven-Bertil Taube får sin sista vila i havet

Sven-Bertil Taube ska få sin sista vila i havet utanför familjen Taubes sommarställe Sjösala i Stockholms skärgård, uppger hans manager Anders Ramstedt.

Nyhetsbild

Disney+ gör serie av Mikael Niemis bok

Nu gör Disney+ sin första stora svenska satsning – en tv-serie baserad på Mikael Niemis bok "Koka björn". Den ska följas av fler. – Vår resa med Disney+ har bara börjat, säger Hans van Rijn, Disneys Nordenchef.

Nyhetsbild

Två kända iranska skådespelerskor gripna

De två kända iranska skådespelerskorna Hengameh Ghaziani och Katayoun Riahi har gripits efter att de tagit av sig sina slöjor i solidaritet med protesterna mot regimen, rapporterar AP, med hänvisning till den statliga nyhetsbyrån Irna.

Nyhetsbild

Marcus Rosenlunds nya bok är en varm omfamning av livets domän – delvis på djupt vatten

Boken är som ett avslappnat veckoslut med en sjyst polare som har en bra story att berätta, skriver Ika Österblad om Marcus Rosenlunds "Det stora lilla livet". 

Nyhetsbild

"Trodde Vikingarna var ett avslutat kapitel" – Dansbandets fans blir bara yngre

12 miljoner sålda skivor. Inget annat dansband har kommit i närheten av Vikingarnas succésiffror. Nu släpps ett sista album – inspelat under avskedsturnén som alldeles snart går i mål.

Nyhetsbild

BOKRECENSION: En intensiv och lustfylld samling filmessäer: ”Kan man begära och vara kritisk samtidigt?”

Sara Ehnholm Hielms andra essäsamling är både en kärleksförklaring till och en uppgörelse med filmmediet, skriver Vbl:s recensent.

Nyhetsbild

Justin Bieber förlorar miljon på NFT-konst

Artisten Justin Bieber har förlorat miljoner på sin investering i NFT-konstverket Bored Ape, skriver Radar online. I början av 2022 spenderade han runt 1,2 miljoner euro på en bild av en tecknad apa – som genererats av en algoritm.

Nyhetsbild

Restriktioner slår mot historisk teater i Kina

En av Pekings äldsta och mest namnkunniga teatrar tvingas stänga när regeringen nu intensifierar försöken att bekämpa coronapandemin i Kina.

Nyhetsbild

17-åriga Fabian gjorde succé på humorfestivalen: "På scenen är man samtidigt kung och gycklare"

MALAX Fabian Lidman är abiturient vid Gymnasiet i Petalax och aspirerande ståuppkomiker. "Fabian blommade upp på scenen", säger Janne Grönroos.

Nyhetsbild

Klimataktivister dränkte skulptur i färg i Paris

Nyhetsbild

Mikael gav upp skrivandet men fick sedan kontrakt med stort förlag – är nu aktuell på litteraturfestival i Vasa

Västerbottningen Mikael Berglund studerade film i Nykarleby. Han ser fram emot att återvända till Österbotten för att presentera sin nya roman.

Nyhetsbild

Den amerikanska stjärnans sångglädje försenade färjan till Umeå – nu hyllas legendaren med konserter i Österbotten

Det var definitivt en måndagskväll utöver det vanliga då Andraé Crouch besökte Vasa 1985. "Arrangören började titta allt mer nervöst på klockan" berättar Tomas Koskinen som samlat flera körer för att hylla ett av gospelns största namn.  

Nyhetsbild

Prisnomineringarna fortsätter för Ellen Strömberg – nu kan hon också röstas fram av läsarna

Författaren Ellen Strömberg från Jakobstad är nominerad till ytterligare ett pris för sin ungdomsbok. 

Nyhetsbild

Nu kommer trion som trollband Jessica till festivalen – som ordnas i både Jakobstad och Karleby

KARLEBY/JAKOBSTAD Jessica Riippa blev som trollbunden när hon såg Northern Resonance spela på världsmusikmässan Womex förra året. – Jag tänkte åh, om man skulle få det här till Österbotten.

Nyhetsbild

Ytterligare ett Bertellverk på scenen – "Folk får njuta av det eller stå ut med det"

Under åren har Wasa Teater satt upp flera pjäser skrivna av teaterchefen Ann-Luise Bertell. Ulrica Karp, direktör för Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur, ser inte någon intressekonflikt.

Nyhetsbild

Babben Larsson tar det lugnt som årets julvärd – "Tänder man inte på första försöket så går det väl på tredje"

Det blir Babben Larsson som håller tittarna sällskap i SVT på julafton – och årets tema handlar om att ta det lugnt. – Julen får inte bli stressens högtid, säger hon.

Nyhetsbild

Banksy bekräftar målningar på ruiner i Ukraina

Nyhetsbild

Fars om pengar och lurendrejeri på Vasa stadsteater: "Allt dras verkligen till sin spets"

Som en del av sitt 80-årsjubileum sätter Vasa stadsteater upp en absurd fars av en brittisk manusförfattare. 

Nyhetsbild

Aftonbladet: Flyktingen Maria från Ukraina tävlar i Melodifestivalen

Från krigets Ukraina till Melodifestivalen i Sverige. 17-åriga sångerskan Maria Sur är klar för nästa års tävling, uppger Aftonbladet.

Nyhetsbild

Babben Larsson är årets julvärd i SVT

Babben Larsson blir årets julvärd i SVT och får tända ljuset innan Kalle Anka drar igång vår allra svenskaste tradition klockan 16 på julafton.

Nyhetsbild

Duon har spelat över 650 konserter i Finland, nu inleder de sin sista turné — "Vi har hjälpt till att skapa en publik för jazz"

Mariah Hortans och Mathias Sandberg vill sluta medan det ännu är roligt. Jazzduon åker snart iväg på sin sista julturné tillsammans. 18 december uppträder de i Brändö kyrka.

Nyhetsbild

RECENSION: Gambatrion Phantasm trängde djupt in i Bachs hjärna

En musikers utmaning är att i sin tolkning försöka komma möjligast nära kompositörens avsikter med sin komposition. Har kompositören varit död i drygt 270 år kan man göra som gambaconsorten Phantasm gjort, skriver Rolf Nordman i sin recension.

Nyhetsbild

RECENSION: Fartfylld fars på närpesmål 

Det är fart och fläkt från början till slut med smällande dörrar, förväxlingar, ringande telefoner och grannens frass vars nionde liv verkar vara till ända, skriver Åsa Tast i sin recension av Närpes Teaters "Pengrännon".

Nyhetsbild

RECENSION: Farsen kläs i österbottnisk vardagsstil – roligt utan att vara hysteriskt kul

Farsens återkomst på Wasa teater är befriad från tunga tweedkostymer och lättklädda kvinnor. "Man får väl ställa upp" är Strömsötröja och rutig flanellskjorta i en österbottnisk byaförening. 

Nyhetsbild

Nu firar musiklekskolan vid Kuula-institutet 50 år – Stella, 5, gjorde sitt första uppträdande: "Lite nervöst"

VASA För 50 år sedan grundade Kuula-institutet den första musiklekskolan på svenska i Finland. På lördag firades det med ett uppträdande av årets elever. 

Nyhetsbild

RECENSION: Mikaela Nykvist skriver om en österbottnisk kvinnas liv – det är både sorgligt och skaver

Författaren Mikaela Nykvists styrka är de inre monologerna – och det är också de som bär upp nya romanen "Allt handlar om barnen".  

Nyhetsbild

Svenske artisten Sven-Bertil Taube har gått bort

En av Sveriges mest folkkära artister har gått ur tiden. Vissångaren, skådespelaren och estradören Sven-Bertil Taube har avlidit vid 87 års ålder.

Nyhetsbild

Tre röster om Wava Stürmer – Anita Wikman, författare, medaktivist och nära vän: "Hon var befriande"

JAKOBSTAD Wava Stürmer avled för en vecka sedan. Hon blev 93 år. ÖT/VBL frågade tre personer om deras syn på Wava Stürmer och hennes betydelse som feminist, författare och Jakobstadsbo.

Nyhetsbild

Se bilderna: Fullt ös under One Desires konsert i Jakobstad på fredag

One Desires mål var att ge publiken i Jakobstad en cool och fin upplevelse. Tillsammans med dirigenten Anna-Maria Helsing, Sinfoniettan och musikutbildningarna i Campus Allegro gjorde de just det. Vår fotograf Jonas Brunnström var på plats i Schaumansalen på fredag kväll.