Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Mads Mikkelsen på filmfestivalen i Cannes: "Livet är sinnessjukt och galet"

Kungen av Cannes: Mads Mikkelsen. På filmfestivalen är han större än Elvis Presley.

Nyhetsbild

Österbottniska röster och skånska kryddor – tre högklassiga körer sjunger för publiken och samlar pengar för Project Liv

På torsdag kör Vasa körfestival i gång på allvar. Festivalen är mindre än den var före pandemin, men i år är det ändå möjligt att ordna livekonserter av olika slag.

Nyhetsbild

Kom och lyssna på vårliga toner i barockstil

På onsdag bjuds det på en gratis lunchkonsert i Berghemmets festsal i Vasa. Programmet består av fransk barockmusik.

Nyhetsbild

Rumänien kan lämna Eurovision – efter misstankar om röstfusk

Rumänien överväger att dra sig ur Eurovision Song Contest efter anklagelserna om misstänkt röstfusk, skriver Expressen.

Nyhetsbild

Lolan visste att hon skulle dö – "Men också i den situationen tröstade hon och lyste upp tillvaron för andra"

KRONOBY Som författare har Lolan Björkman gett ensamma och förtryckta en röst. Eva-Lott Björklund beskriver sitt samarbete med henne som det närmaste hon kommit ett kall.

Nyhetsbild

I höst väntar musikalscenen på Sarah igen – "Det känns fantastiskt att göra den här rollen"

Skådespelaren Sarah Nedergård från Vasa gör en ny stor roll på teaterscenen i höst. Hon medverkar i en av världens mest populära musikaler.

Nyhetsbild

Rika finländare i fokus i ny utställning – de har tre intressen gemensamt

Konstnären Jaakko Heikkilä är aktuell med en ny fotoutställning på temat förmögenhet. Vasabon Sture Udd och Anders Wiklöf från Lepplax är med bland de nio porträtterade.

Nyhetsbild

Noomi Rapace i Cannes: "Film viktigare än någonsin"

Fem män och fyra kvinnor ska bestämma vilken film som vinner årets Guldpalm i Cannes. En av dem är Noomi Rapace. – Just nu är film viktigare än någonsin, understryker den svenska skådespelaren.

Nyhetsbild

I Stockholm började Johan fundera på var han hör hemma – "Ingen ovanlig känsla för folk som har flyttat till ett nytt land"

JAKOBSTAD Efter sju år i Stockholm kände sig Johan Fagerudd plötsligt vilse. Då han upptäckte att flera av hans grannar hade rötter i Finland bestämde han sig för att ta reda på om de kände likadant.

Nyhetsbild

"Jag har fått ett fint mottagande i Sverige" – nu säger Tom både hej och hejdå i Emet folkpark

KRONOBY På lördag kväll händer något ovanligt i Emet folkpark. Tommys säger hejdå till publiken – och sångaren Tom Käldström gör sin första Finlandsspelning med Matz Bladhs.

Nyhetsbild

Slukar KAJ allt syre i det österbottniska humorrummet? – "Överraskande att vi inte ser en humorvåg"

KAJ:s musikal förpassade ett klassiskt rekord till historieböckerna. "Det är överraskande att vi inte ser något som påminner om en humorvåg i Österbotten", skriver Patrik Back.

Nyhetsbild

Gustaf Widén: Tillit borde vara en rättighet

Ibland kan ett enda ord fylla alla ens sinnen. En kylig vårdag vandrar jag omkring med det vackra ordet ”tillit” tonande inom mig.

Nyhetsbild

Lolan Björkman har gått bort

Kronobypoeten Lolan Björkman gick bort i går, den 19 maj, efter en tids sjukdom.

Nyhetsbild

Erik Nygård presenterar finlandssvensk musik som få har hört tidigare

Violinisten Erik Nygård från Oravais har jobbat med sitt projekt i fyra år. Nu kröner han det med att ge ut en skiva och hålla en konsert.

Nyhetsbild

Ingen ståuppkomik ikväll – men nog i framtiden

KARLEBY I kväll var det meningen att tre ståuppkomiker, bland dem skotska Ray Zambino, skulle uppträda på Kulturgaraget i Karleby.

Nyhetsbild

Veronica Maggio tillbaka med ny musik och nytt perspektiv – "Jag är inte sådär hjälplös och deppig som jag var tidigare"

På fredag släpps Veronica Maggios sjunde album "Och som vanligt händer det något hemskt". Och när hon nu lyssnat igenom skivan igen har hon upptäckt något nytt.

Nyhetsbild

Vågade och motiverade repertoarval i konsert med grön tråd – Röster är en naggande god vokalensemble

Musik för ro och reflektion, skriver VBL:s recensent om Vokalensemblen Rösters konsert.

Nyhetsbild

”Det kändes nästan ödesbestämt” – som ung tvekade Joel, men nu har han hittat rätt

Upptäcktsresande, kokerska och kejsare. Det här är några av de karaktärer som Joel Forsbacka spelat i familjepjäsen "Potatisrebellerna" på Wasa Teater.

Nyhetsbild

Kända nordiska artister till Vasa – norsk rapstjärna och giganten Hov1 uppträder i sommarnatten

"Kevin Lauren kommer att bli riktigt stor, kanske störst i Norge" säger Summer Night Vasa-arrangören om den norska stjärnan som kommer till Vasa snart. Dessutom finns det förutsättningar för en lång Hov1-konsert.

Nyhetsbild

I Finland skrattar inte folk för att de tycker synd om dig, säger skotska ståuppkomikern Ray – men här blev hobbyn hans arbete

KARLEBY Sedan han flyttade från Skottland till Finland har Ray Zambino blivit en flitigt anlitad ståuppkomiker. Han lyckas roa sin publik utan att vara politisk eller provokativ.

Nyhetsbild

Zelenskyj öppnade filmfestivalen i Cannes via videohälsning

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gjorde ett oväntat gästspel via ett förinspelat tal till öppningsceremonin av filmfestivalen i Cannes.

Nyhetsbild

Publikfavorit klar för Vasa festival – österbottniska musikprofiler hyllar legendariskt band

Stjärnorna Toto, Tomas Ledin, Miriam Bryant och Molly Sandén är klara för Vasa festivalen sedan tidigare. Nu presenteras nio nya bokningar.

Nyhetsbild

Juryn tyckte om vad Amanda skrev om nattliga äventyr

VASA/JAKOBSTAD Amanda Aumanen, som tidigare bott i Jakobstad och numera bor i Vasa, har fått ett hedersomnämnande i Arvid Mörne-tävlingen.

Nyhetsbild

"Det sades ha varit en jaktolycka" – nu har Eiric skrivit en bok om sin farfars brors tragiska öde

TERJÄRV/VASA För snart 100 år sedan öppnades en grav i Terjärv. Det sades att Eiric Timmerbackas farfars bror Artur dött i en jaktolycka. Men nu gjordes en rättsmedicinsk undersökning.

Nyhetsbild

Charmant konsert i rätt miljö – "Kreeta-Maria Kentala har förmågan att skapa spänning"

Som väntat blev Vivaldis "Våren" konsertens höjdpunkt och ännu ett bevis på barockmusikens lättillgänglighet och charm, skriver Vbl:s recensent om den senaste Vasa Baroque-konserten.

Nyhetsbild

Gripande tolkningar då Österbotten blev en musikalisk by – men den annars ypperliga akustiken var som bortblåst

"Österbotten – by i världen" är mångsidig konsert, men hade gärna fått innehålla mer mankörssång, skriver VBL:s recensent. Solisterna imponerade med betagande tolkningar. Tyvärr är inte akustiken i stadshuset lämpad för all musik.

Nyhetsbild

Storbritannien kan bli Eurovisionvärd

UPPDATERAD 13.52 Ukraina står värd för Eurovision nästa år, enligt president Volodymyr Zelenskyj. Om inte kan årets tvåa, Storbritannien, ligga nära till hands. – Det ryktas redan om Manchester, säger musikjournalisten och författaren Anna Charlotta Gunnarson.

Nyhetsbild

BILDSPEL: Eurovision song contest avgjordes i Turin i natt – se bilder från finalen

Efter en spännande omröstning vann Ukraina till slut Eurovision song contest i Turin i Italien. Finalen pågick i fyra timmar.

Nyhetsbild

Kalush Orchestra fick ESC-uppdraget två dagar innan kriget bröt ut – "Alla segrar är väldigt viktiga för Ukraina nu"

När Oleh Psiuk, frontmannen i Kalush Orchestra, får frågan om var gruppen vill att nästa års Eurovision ska hållas svarar han: – På vilken scen som helst i det självständiga Ukraina.

Nyhetsbild

Trion i KAJ slog rekord med "Botnia Paradise" – "Vår publik är både trogen och ihärdig"

KAJ-musikalen "Botnia Paradise" är den pjäs som lockat flest besökare till Wasa Teater någonsin. I går spelades den sista föreställningen.

Nyhetsbild

Ukraina överlägsen segrare i Eurovision – "Tack Europa! Segern är till alla ukrainare"

Förhandsfavoriten från krigsdrabbade Ukraina vann Eurovision song contest. The Rasmus från Finland tillhörde skaran som inte rådde på Kalush Orchestra. "Vi behöver verkligen inte vara besvikna" säger The Rasmus.

Nyhetsbild

Peters: Mer än bara överlevnad för transkvinnor

I Uganda insåg Torrey Peters att hon behövde acceptera sin transidentitet för att nå sin fulla potential som författare. Det ledde fram till den bästsäljande romanen "Detransition, baby", om moderskap, könsidentitet och kärlek.

Nyhetsbild

Patrik Back om finallåtarna: Alla blickar riktade mot Ukraina i finalen – The Rasmus sitter på ett trumfkort

Först kommer Ukraina, sedan ingenting, följt av ingenting – och först därefter utmanarna Storbritannien, Sverige och Italien. Så går snacket inför kvällen Eurovision song contest-final. Och Finland då? Vi ska glädjas åt finalplatsen. Patrik Back bedömer startfältet i finalen.

Nyhetsbild

Patrik Back: Hoppet finns ännu – jag kan inte sluta titta på en glad Eurovision-est

Den här Eurovision song contest-texten riskerar att bli patetisk, skriver Patrik Back, så vill ni läsa djupanalyser om The Rasmus finalchanser och kameravinklar i Sveriges scenshow är det ingen vits att läsa vidare.

Nyhetsbild

Christoffer från Jakobstad känner sig omtumlad av nyheten – trodde inte att han skulle få det stora priset

JAKOBSTAD Svenska kulturfondens stora pris går i år till en man som har satt Jakobstad på festivalkartan. Vid sidan av sin egen framgångsrika karriär som musiker.

Nyhetsbild

Finsksomaliske Khadar Ayderus Ahmed: "Somalier på film kan inte bara vara pirater"

Historien om en liten, prövad men kärleksfull familj i Somalia har gjort succé världen över. "Dödgrävarens hustru" får folk från Mexiko till Norge att relatera och skriva till regissören.– Det var terapeutiskt att göra filmen, säger finsksomaliske Khadar Ayderus Ahmed.

Nyhetsbild

Filip Dikmen inför "Let's dance"-semifinal: "Konkurrensen är brutal"

Det närmar sig semifinal i svenska TV4:s "Let's dance". Filip Dikmen hade inte väntat sig att han skulle nå topp tre i tävlingen. – Konkurrensen är brutal: Eric Saade och Marie Mandelmann. Jag känner mig som en underdog, säger han.

Nyhetsbild

Håkan Hellström släpper singel med Noonie Bao

Håkan Hellström släpper en ny låt under fredagen. På "Jag vill bara va med dej" gästar artisten Noonie Bao.

Nyhetsbild

Joel från Pedersöre sjunger på en låt som ges ut av edm-skivbolag i Nederländerna – dj:n har gett den Aviciistuk

PEDERSÖRE Joel Sundkvist från Pedersöre släpper en edm-låt med en dj. På samma nederländska skivbolag som har gett ut låtar med FDVM, Sam Feldt och Mordkey.

Nyhetsbild

Finländsk succé i Eurovision song contest – The Rasmus till final

The Rasmus gick till final i Eurovision song contest. Finlands bidrag hade startnummer ett i torsdagens semifinal – och den rutinerade rockgruppen fixade en rivstart.

Nyhetsbild

Patrik Back om kvällens semifinal: Succé eller flopp för Finlands stjärnor? – och favoriten från Sverige har drabbats av strul

Finlands stjärnor The Rasmus inleder den andra Eurovision song contest-semifinalen. Att ha startnummer 1 är inte särskilt tacksamt då 18 bidrag tävlar om tio finalplatser. Patrik Back bedömer kvällens startfält.

Nyhetsbild

Nu släpper Jocke Berg från Kent sitt soloalbum – trots att han aldrig skulle göra det

Jocke Berg skulle aldrig släppa ett soloalbum – men nu har han ändrat sig. Den 27 maj släpps den tidigare Kent-frontmannens album "Jag fortsätter glömma".