Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Spielberg fick göra sitt drömprojekt – den här veckan är det biopremiär för "West Side story"

"West Side story" har varit Steven Spielbergs drömprojekt i decennier. När han äntligen vågade ta steget till att förverkliga det fick han hjälp av en av musikalklassikerns skapare – Stephen Sondheim.

Nyhetsbild

Svenska Akademien söker finansiärer till SAOB

Förra veckan kom nyheten om att Svenska Akademiens ordbok (SAOB), vars första band publicerades 1893, väntas bli färdig under 2023, och att den därefter riskerar att gå i graven då Akademien överväger att upphöra med finansieringen.

Nyhetsbild

"Rocky"-prylar sålda för miljontals kronor

Auktionshuset Julien's Auction drog in storkovan när det i helgen sålde flera "Rocky"- och "Rambo"-relaterade saker som tillhört skådespelaren, manusförfattaren och regissören Sylvester Stallone, som spelade huvudrollen i båda filmserierna.

Nyhetsbild

Karin Smirnoff skriver nya Millennium-böcker

Succéförfattaren Karin Smirnoff tar över stafettpinnen efter David Lagercrantz och skriver tre nya böcker i Stieg Larssons hyllade bokserie Millennium.

Nyhetsbild

The Cure kommer till Finland

The brittiska bandet The Cure, med sångaren och gitarristen Robert Smith i spetsen, gör hösten 2022 två stopp i Sverige under sin Europaturné.

Nyhetsbild

Magda Gad kritiserar SVT-intervju: "Borde leda till en intern diskussion inom SVT"

Journalisten Magda Gad är kritisk mot frågor som ställts till henne i en SVT-intervju. SVT tillbakavisar kritiken och tycker att Gad borde ha "större acceptans för prövande frågor".

Nyhetsbild

Allt vi vill ha till jul är Mariah Careys stämningsfulla musik

Mariah Careys 27 år gamla julhit "All I want for christmas" fortsätter att skriva musikhistoria.

Nyhetsbild

Gustaf Widén: "Det gör ont att föreställa sig min mormors ängslan och sorg"

"Stenåldern vill ingen ha tillbaka" skriver Gustaf Widén som önskar fler kunde höja sig över vardagsgnället och inrikta sig på att förvalta den rikedom som ett vettigt utnyttjande av den nya tekniken erbjuder.

Nyhetsbild

Prins William hyllar AC/DC

Även prinsar kan tydligen känna måndagsångest. För att råda bot på den och kickstarta veckan brukar Prins William av Storbritannien lyssna på musik. Närmare bestämt AC/DC:s riviga "Thunderstruck".

Nyhetsbild

Kommentar: Det är litteraturprisernas högsäsong – men det stora österbottniska priset flyger under radarn

Hur många minns vem som fick österbottniska Choraeuspriset tidigare i år? Priset är pengamässigt större än många prestigefyllda litteraturpriser, men det är ännu relativt okänt.

Nyhetsbild

Svenska Akademiens ordbok på väg mot graven

Sista delen av Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar ordboken att gå i graven då Akademien överväger att upphöra med finansieringen, rapporterar SVT Kultur.

Nyhetsbild

Skådespelaren Antony Sher är död

Sir Antony Sher, en av Storbritanniens mest respekterade och hyllade scenskådespelare, har gått bort i cancer. Han blev 72 år.

Nyhetsbild

Johan satsade på ett sensuellt sound – skrev en låt åt ett stort sydkoreanskt pojkband

JAKOBSTAD Det sydkoreanska pojkbandet SF9 ligger etta på landets albumlista med sin nya skiva. Och en av låtarna på den är skriven av en man i Jakobstad.

Nyhetsbild

Läckberg tillbaka med tv-såpa: "Extra allt"

Mer drama, kärlek och mord utlovas i den tredje säsongen av Camilla Läckbergs tv-såpa "Lyckoviken". – Det kommer att vara extra allt, säger Camilla Läckberg.

Nyhetsbild

Abba släpper musikvideo till sin jullåt "Little things" och donerar till välgörande ändamål

Alla intäkter som låten genererar går till FN:s barnfond Unicef för att skydda flickor från sexuellt våld, har ABBA meddelat.

Nyhetsbild

Exceptionell period fortsatte med spännande reflektioner på klassiker

Simon Crawford-Phillips ledarstil är aktivt pådrivande, nästan på gränsen till teatralisk, skriver VBL:s recensent om stadsorkesterns senaste konsert.

Nyhetsbild

Nygammalt koncept lanseras i Österbotten – "Elitism passar inte alls för oss"

"De vackraste julsångerna" har varit en tradition sedan 1970-talet. Nu vill Kajsa Dahlbäck, eldsjäl för braockmusik, skapa en ny jultradition i Österbotten.

Nyhetsbild

Europe och Haloo Helsinki spelar på Winter Vaasa festival – "2 000 biljetter är sålda"

Den här helgen blir det en vintrig version av Vaasa festival. Platsen är ishallen och promotorn Tommi Mäki ser fram emot en välbesökt festival.

Nyhetsbild

En av världens bästa gitarrister fixar blå och svängig julstämning – gör två konserter i Österbotten

"Feeling blue" betyder att vara sorgsen, men bluesstjärnan Erja Lyytinens förhoppning är att ingen ska behöva känna sig melankolisk i juletid. Nu bjuder hon publiken på riffiga jultoner.

Nyhetsbild

EA ändrar upplägget kring "Battlefield"

Det kan bli fler "Battlefield"-spel, när EA satsar på ett "universum" runt serien.

Nyhetsbild

Marilyn Manson blir av med Grammynominering

Marilyn Manson, som bara för en dryg vecka sedan nominerats till två Grammys, blir nu av med en av nomineringarna.

Nyhetsbild

Nu prisas hon av Svenska Akademien för allt hon gjort för det svenskspråkiga kulturlivet i Finland

Svenska Akademiens Finlandspris går i år till en känd finlandssvensk författare, universitetslärare och mångårig krönikör i Svenska Dagbladet.

Nyhetsbild

Han fick stort och prestigefyllt pris – för andra gången på fem år

Jukka Viikilä har bokstavligen skrivit finländsk litteraturhistoria. Han har fått Finlandiapriset för andra gången.

Nyhetsbild

Kören Silverquinns planerar efterlängtad julkonsert – "Bakom munskydden försvinner orden"

Sjung in julen tillsammans med Silverquinns. Hur låter det? Väldigt bra om man frågar den som tjuvlyssnade till deras repetition.

Nyhetsbild

Stort intresse för att locka indiska filmskapare till Finland – det går att göra pengar på det

JAKOBSTAD Snön yr när actionhjältarna kör ikapp över den frusna sjön. Scenen i filmen "War" skulle sätta Finland på kartan som inspelningsplats, så kom pandemin.

Nyhetsbild

Skavlan om slutet: "Ingen av dem jag mött har varit exakt som jag trodde"

Efter 13 år som programledare för "Skavlan" tackar Fredrik Skavlan för sig på fredag. – Det viktigaste jag har lärt mig är att ingen av de personer som jag har mött i programmet har visat sig vara exakt som jag trodde, säger han.

Nyhetsbild

Baldwin: Jag avfyrade aldrig vapnet

Skådespelaren Alec Baldwin uppger att han aldrig avfyrade vapnet som dödade filmfotografen Halyna Hutchins under en inspelning i oktober.

Nyhetsbild

Hyllad österbottnisk släktkrönika blir pjäs på Wasa Teater

"Heiman" är en av de mest hyllade österbottniska romanerna som getts ut de senaste åren. Erik Kiviniemi gör en av rollerna då historien blir pjäs på Wasa Teater.

Nyhetsbild

Simon bjuder på ny version av känd låt – originalet har en alldeles speciell ställning i svenskt musikliv

Det blir skönt gung i Vasa stadshus på torsdag kväll. Då får publiken bland annat höra den svenska jazzpianisten Jan Johanssons jazziga version av "Visa från Utanmyra".

Nyhetsbild

Döttrarna skriver bok om Lill-Babs

Barbro "Lill-Babs" Svenssons liv skildras i en ny bok, skriven av hennes tre döttrar.

Nyhetsbild

Jeppis kommer att brinna igen i vår – för att folk frågar efter det

JAKOBSTAD Det blir fem föreställningar till av den populära middagsshowen "Brinn Jeppis Brinn". Varför? För att det finns en efterfrågan på det.

Nyhetsbild

Han är en mästare på streetdance – svenska Pontus Linder är med på dansfestival i Vasa

Streetdance och breakdance är något som Pontus Linder från Sverige behärskar. På torsdag uppträder han i Vasa.

Nyhetsbild

Lolan Björkman har skrivit en coronadagbok – "Det finns ett ljus i allt"

KRONOBY Lolan Björkman ser det altruistiska i en vardag med sjukdom och isolering. Om det här handlar hennes nya diktbok "Mörkrets famn är Ljus".

Nyhetsbild

Channing Tatum tillbaka i en tredje Magic Mike-film

Filmen om den manliga strippan "Magic Mike" från 2012 blev en otippad succé och fick en uppföljare tre år senare. Nu kommer en tredje film.

Nyhetsbild

Sorrentino skildrar uppväxten i Neapel

Paolo Sorrentino växte upp i ett våldsamt Neapel på 1980-talet. Hans nya film "The hand of God" skildrar den tiden. – Men det är inte en film om Neapel, det är en film om en pojkes uppväxt, säger den italienske regissören.

Nyhetsbild

Klart: Magnus Betnér kommer tillbaka – gör tre shower i Österbotten i vår

Magnus Betnér har gjort fler soloshower än någon annan svensk komiker – och han fortsätter i samma stil. Nästa år gör ståuppkomikern en omfattande vårturné med ett 60-tal stopp, varav tre är i Österbotten.

Nyhetsbild

Krista Siegfrids skrev historia i "Tanssii tähtien kanssa" – så här gick det i finalen på söndagskvällen

Krista Siegfrids från Kaskö gjorde succé i "Tanssii tähtien kanssa" från första början. På söndagen var det final – där hon satte dubbelrekord.

Nyhetsbild

Välavvägt och mångsidigt i Pedavoces nystart

Både klassikerna och de mer tonalt utmanande repertoarerna satt helt utmärkt när studentkören Pedavoces uppträdde med en adventskonsert i lördags.

Nyhetsbild

Gustaf Widén: Världen må slitas sönder av krig och våld – någonstans finns ändå en ö där själen får ro

Jag har lätt att förstå dem som, likt flyttfåglarna, söker sig bort för ett tag. Men vart ska man fly? funderar Gustaf Widén.

Nyhetsbild

I kväll kan Krista Siegfrids vinna "Tanssii tähtien kanssa" – hoppas på österbottningarnas stöd: "Vi gör några galna tricks"

"Vi siktar på att slå rekord", säger Krista Siegfrids som dansar för segern i Finlands största underhållningsprogram – "Tanssii tähtien kanssa". Det blir en final med glädje, spänning och smärtor.

Nyhetsbild

Henrik Jansson: Päivi Räsänen är spelknapp i ett spel som kan få förödande konsekvenser

"De är med säkerhet beredda att gå betydligt längre i nedmontering av västerländsk demokrati och tolerans än hon själv." skriver Henrik Jansson om de internationella rörelser som aktiverat sig i åtalet mot riksdagsledamoten Päivi Räsänen.

Nyhetsbild

Ernst Kirchsteiger sprider julmys i rutan igen: "Julen vill oss väl"

Programledaren Ernst Kirchsteiger ratar manus när "Jul med Ernst" drar i gång igen. Istället går han på känsla när han sprider julmys.

Nyhetsbild

Janikas konst hamnade i bokhyllorna – "Det är spännande då bilden får ett nytt liv"

"Döm inte boken efter omslaget" lyder ett uttjatat råd, men omslaget till Elin Willows färska roman har fått många positiva omdömen. "Det är spännande då bilden får ett nytt och eget liv" säger konstnären Janika Norrgård Löfqvist som visar verket i Vasa.

Nyhetsbild

Broadwaygiganten Stephen Sondheim är död

Stephen Sondheim, en av Broadways största kompositörer och textförfattare, har avlidit, 91 år gammal. Han sörjs av en hel teater- och musikalvärld.

Nyhetsbild

Kata Bonds aktuell med ny skiva – "Jag skildrar vad som har hänt mig, från låt till låt"

JAKOBSTAD Alla låtar på Kata Bonds nya skiva handlar om hennes eget liv. Sitt namn har den fått efter en låt som ringar in hur hon känner sig just nu – fri.

Kommande evenemang