Inrikes

Mest läst senaste veckan

Inrikes

Nyhetsbild

I dag är det vårdagjämning – I helgen vrids klockan fram

I dag står syd- och nordpolen helt lodrätt mot varandra i jordens omloppsbana runt solen. Det betyder att det är vårdagjämning, och snart dags att ställa om klockorna till sommartid.

Nyhetsbild

I dag inleds behandlingen av knivdådet i Åbo

Den misstänkte mannen kommer sannolikt inte att vara på plats i dag då behandlingen av den misstänkta terroristattacken börjar med en förberedande session.

Nyhetsbild

Unicef: Finland bryter asylsökande barns rättigheter

Det framgår allvarliga brister i det sätt Finland hanterar asylsökande, det säger FN:s barnorganisation Unicef.

Finländsk kvinna möjligen försvunnen

En finländsk kvinna misstänks ha försvunnit i Förenade Arabemiraten.

Nyhetsbild

Fler kan få gratis vaccin mot TBE

De skarpa kommungränserna för var man får vaccin mot sjukdomar som sprids av fästingar ska slopas. Även regelverket för vaccinering mot stelkramp ändras.

En stor del av brotten redan preskriberade

På Arbetarskyddsförvaltningen betraktar man filmbranschen som en knepig sektor. En stor del av de övertramp som påtalas i Yles rapportering om filmregissören Aku Louhimies arbetsmetoder är redan preskriberade.

Nyhetsbild

Tak rasade in på ett möbelsnickeri

Uppdaterad Delar av taket på ett möbelsnickeri i Rautalampi i Norra Savolax rasade in på måndag eftermiddag. Ingen skadades.

Nyhetsbild

Rehn-Kivi: Mera jämlikhet behövs på arbetsmarknaden

Fler åtgärder behövs för att förebygga ojämlikheten mellan kvinnor och män på arbetsmarknaden, säger riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (SFP).

Nyhetsbild

Ulrika Bengts om Louhimies metoder: Det handlar om sadism, kvinnohat och barbari

Filmregissören Aku Louhimies får skarp kritik för tvivelaktiga och kränkande arbetsmetoder. Filmregissören Ulrika Bengts kallar det sadism och professorn Anders Carlsson på Konstuniversitetets Teaterhögskola efterlyser en grundläggande analys av den människosyn som är förhärskande i branschen.

Nyhetsbild

Knivdådet i Åbo i rätten – enligt polisen inga skäl att tvivla på att dådet hade terroristiskt syfte

Behandlingen av den misstänkta terroristattacken i Åbo börjar med en förberedande session på tisdag. Den misstänkta gärningsmannen Abderrahman Bouanane kommer sannolikt inte att vara på plats då. Däremot väntas nya detaljer om polisutredningen.

Nyhetsbild

Församlingarna går till val i höst

I höst väljs 9 000 nya förtroendevalda till den Evangelisk-lutherska kyrkans församlingar.

Nyhetsbild

Minister Berner på toppmöte om arktisk meteorologi

Kommunikationsminister Anne Berner (C) deltar i ett internationellt toppmöte om meteorologi i Levi.

Nyhetsbild

Louhimies ångerfull

Jag sörjer att för mitt arbete så avgörande skådespelare som jag respekterar har upplevt vårt samarbete som ångestladdat, säger kritiserade regissören Aku Louhimies.

Nyhetsbild

Kom igen du som inte är rasist – gör festen obekväm

Vi måste utmana rasistiska åsikter med frågor och argument, och aldrig tystna för att det blir obekvämt.

Nyhetsbild

Forskare synar vaccinmotståndet – söker vaccinkritiska läkare

Ett flerårigt projekt ska kartlägga användningen av alternativ vård och orsakerna till vaccinkritik.

Nyhetsbild

Förvaltningsnämnden utreder inträdesavgift till Sveaborg

Enligt Helsingin uutiset utreds bland annat om enbart turister skulle betala – eller om avgiften skulle gälla även helsingforsare.

Nyhetsbild

Snart kan du beställa en Uber också i Finland

I juli i fjol meddelade Uber att verksamheten i Finland läggs ner. Då var det lagen om transportservice som satte käppar i hjulen. Nu är Uber redo för en comeback, och i juli rullar bilarna igen. Taxiförbundet tar det hela med ro.

Nyhetsbild

Pengar gör livet lättare, men ger dig inte lycka

Veikkaus har gjort en undersökning bland dem som vunnit stora summor på spel. Den visar att pengar inte gör dig lycklig, men nog minskar på stressen och gör livet lite lättare.

Nyhetsbild

Kartläggning visar de våldsammaste stadsdelarna

Stadsdelen där det i fjol anmäldes flest fall av misshandel är Gloet i Helsingfors. Det visar en kartläggning som Ilta Sanomat gjort.

Nyhetsbild

Henriksson: Spela inte hasard med skattebetalarnas pengar

1

UPPDATERAD Det finns en risk att regeringens valfrihetsmodell är oförenlig med EU:s regler om statsstöd. Därför vill Anna-Maja Henriksson fortsättningsvis att regeringen sänder valfrihetsmodellen till EU- kommissionen för notifiering.

Finländare rikare än Donald Trump

Varje år gör affärstidningen Forbes upp en lista på världens rikaste. I år är sex finländare med på listan, en av dem rikare än självaste Donald Trump.

Nyhetsbild

Rädda bybutiken – Centergrupp ryter till

3

Det är dags att ta modell av Sverige och börja stödja närbutikerna. Det tycker Centerns arbetsgrupp som har hand om områdesutveckling och beskyller regeringen Katainen för att ha kört ner antalet närbutiker i Finland.

Nyhetsbild

Utländsk cykel kan bli dyr

Om du tänkt handla en cykel på nätet ska du vara noggrann. Cyklar, eller cykeldelar, som skickas från ulandet kan beläggas med en hel del extrakostnader, meddelar Tullen.

Nyhetsbild

Det här vet vi om Nordkoreabesöket

I dag (18 mars) vid 14-tiden landar en högt uppsatt Nordkoreansk diplomat i Helsingfors. Enligt uppgifter ska han träffa en sydkoreansk kollega för att diskutera bland annat kärnvapen.

Nyhetsbild

Sipilä får sig en dänga av Skinnari

Ville Skinnari, vice ordförande i SDP, anser att det ser dåligt ut att lönerna hos cheferna på Veikkaus höjs samtidigt som staten skär ner på löner och semesterpenningar inom den offentliga sektorn.

Nyhetsbild

Riksdagsledamöternas pensioner ses över

2

Pensionssystemet för riksdagsledamöter ska ses över och förnyas.

Alla landskap vill vara med i pilotprojekt för valfrihet

Social- och hälsovårdsministeriet fick in 18 ansökningar, en från varje landskap, om att delta i pilotprojektet om valfrihet inom vården.

Nyhetsbild

Några meter neråt och hundratals år bakåt

VIDEO När Åbo stad bestämde att gymnastiksalen i Katedralskolan i Åbo är i behov av pålning fick arkeologerna en gyllene chans. Under gymnastiksalens golv började en resa till svunna tider.

Petteri Opro vill fortsätta som partiledare

Opro meddelade om sina planer som fortsatt ledare för Samlingspartiet på partiets framtidsdagar i Tammerfors i lördags (17 mars).

Högt uppsatt koreansk representant kommer till Finland

I morgon anländer en högt uppsatt nordkoreansk representant för landets utrikesministerium till Finland. Besöket ska enligt uppgifter vara två dagar långt.

Äldre man bands och rånades i sitt hem

Två män bröt sig in hos en äldre man i Somero i fredags (16 mars), sprutade någon form av stickande vätska i hans ansikte, band och rånade honom.

Nyhetsbild

I dag är det St Patricks Day

Många är bekanta med begreppet, men vet du varför man firar St Patricks dag?

Nyhetsbild

Försvarsspray för hundar ökar explosionsartat

Något håller på att hända speciellt bland ägare till mindre hundar, säger företagaren som tillverkar sprayen. Produkten ska sprayas på hundar som attackerar en annan hund.

Nyhetsbild

Wärtsiläs Tankmar Horn har avlidit

Den före detta Wärtsilädirektören Tankman Horn har avlidit. Han blev 93 år.

Nyhetsbild

Mats Löfström: varför sades konsul i Barcelona upp?

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström har ställt ett skriftligt spörsmål till utrikesminister Timo Soini angående hur ministeriet kommer diskutera uppsägningen av Finlands generalkonsul i Barcelona. Den finska honorärkonsuln har enligt Löfström blivit uppsagd med bristfällig motivering.

Nyhetsbild

Nytt influensavaccin i höst

Social- och hälsovårdsministeriet har beslutat att det vid vaccineringen mot influensa i höst och vinter ska användas ett mer täckande, fyrvalent influensavaccin.

Nyhetsbild

Allt fler söker utkomststöd på nätet

Hela 64 procent av dem som får utkomststöd väljer att göra sin ansökan via Folkpensionsanstaltens e-tjänst på nätet.

Nyhetsbild

Bristfällig lagstiftning diskriminerar finländska offer för människohandel

En rapport visar att lagen sviker inhemska människohandelsoffer. Majoriteten av dem som får stöd är utlänningar utan permanent uppehållstillstånd. Minister Saarikko talar om brott mot de mänskliga rättigheterna.

Nyhetsbild

Polisen ska få rätt att stoppa drönare

Inrikesministeriet har tillsatt ett lagstiftningsprojekt för att se till att polisen har tillräckliga befogenheter att ingripa i modellflygplan samt i obemannade luftfartyg, fartyg och fordon.

Nyhetsbild

IL: TUI:s plan från Helsingfors till Las Palmas försenat med 10 timmar

Meningen var att planet skulle lyfta mot Las Palmas från Helsingfors tidigt i morse. Men på grund av att cockpitens fönsterruta spruckit blev avgången framskjuten med tio timmar, skriver Iltalehti.

Nyhetsbild

Kulturminister Terho vill skrota kravet på tjänstemannasvenskan

10

En ny språktvist har seglat upp i regeringen. Samlingspartiets undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen vill tidigarelägga undervisningen i svenska medan kulturminister Sampo Terho vill skrota kravet på att kunna svenska i statliga tjänster.

Var tionde elev känner sig otrygg i skolan

Var tionde elev upplever att skolan inte är en trygg miljö och att arbetsron är bristfällig. Det visar en rapport som det Nationella centret för utbildningsutvärdering har publicerat.

Nyhetsbild

Trafikolycka i Rovaniemi krävde ett dödsoffer

En krock mellan en lastbil och en personbil krävde ett dödsoffer i Rovaniemi på fredagen.

Nyhetsbild

Tekniska problem gisslade studentskrivningarna

Tekniska problem vållade förseningar för studentskrivningarna i flera gymnasier på fredagen. Dåligt fungerande servrar och usb-stickor antas ligga bakom en del av svårigheterna.

Nyhetsbild

Lintilä lyfter fram Vasaregionen som föregångare för bioekonomi

3

Näringsminister Mika Lintilä besöker Vasa på måndag den 19 mars. Lintilä ska öppna årets upplaga av Energy Week som samlar hundratals aktörer och specialister i energibranschen.