Inrikes

Nyhetsbild

Historisk vändning: Nu är det Lappland som drar och Nyland som tappar befolkning – Österbotten hör också till förlorarna

Nyland tappade av sin befolkning till resten av Finland i fjol, för första gången på minst 70 år. Samtidigt såg Lappland en historisk inflyttning.

Nyhetsbild

Klart: Här placerar Finland de första nya amerikanska jaktplanen – tas i bruk år 2026

De första amerikanska F-35-jaktplanen som Finland köpt kommer att placeras på Lapplands flygflottilj i Rovaniemi. De nya planen tas i bruk år 2026.

Nyhetsbild

Bekräftat: Finland har sitt första fall av apkoppor – överläkare: "Risken för större epidemi är obefintlig"

UPPDATERAD. Den smittade mannens närkontakter har spårats och de har fått anvisningar om hur de kan förhindra att viruset sprids vidare. Från experthåll manar man till lugn trots att fallen av apkoppor i Europa blir allt fler.

Nyhetsbild

Utrikesminister Pekka Haavisto träffar sin amerikanske kollega i Washington

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) träffar under fredagen sin kollega Antony Blinken i Washington, USA. Under mötet ska utrikesministrarna bland annat diskutera Finlands Natoansökan.

Nyhetsbild

IS: Uppstickare utanför politiken populärt namn i presidentspekulationerna – Rehn fortfarande favorit

Olli Rehn fortsätter vara den starka kandidaten för uppdraget som republikens president, enligt en undersökning Ilta-Sanomat gjort. Med bland favoriterna finns även ett överraskningsnamn.

Mest läst senaste veckan

Inrikes

Nyhetsbild

Statsminister Marin på besök i Butja i norra Ukraina – träffade också president Zelenskyj

Statsminister Sanna Marin är på besök i Ukraina. Hon har besökt åtminstone Irpin och Butja. Hon har även träffat Ukrainas president.

Nyhetsbild

Var tredje ung oroas över att inte orka med arbetslivet – Eelis Ojala chansade och steg in hos statsministern

En färsk nationell undersökning av ungdomars syn på framtiden och den stundande karriären visar att Finlands framtida arbetskraft redan nu oroas över sin ork. Samtidigt verkar föräldrarnas önskningar spela stor roll för den ungas vägval. För gymnasiestuderande Eelis Ojala har den egna viljan alltid varit avgörande.

Nyhetsbild

Finland har troligen fått sitt första fall av apkoppor – patienten har blåsor och hög feber

En man inom Helsingfors universitetssjukhus område (HUS) misstänks vara smittad av apkoppsviruset.

Nyhetsbild

Enkät: Finländarna ser risken för rysk påverkan som hög – en del befarar även militära aktioner

Risken för ryska hybridaktioner mot Finland är enligt de flesta finländarna hög, visar undersökning från Näringslivets delegation EVA. Finländare tror med 86 procents sannolikhet att Ryssland kommer att pressa eller rikta påverkan mot Finland under ansökningsprocessen.

Nyhetsbild

Nytt samarbete mellan mediehusen i Svenskfinland – "Den finlandssvenska mediepubliken är vinnare"

UPPDATERAD KSF Media, HSS Media och ÅU Media börjar samarbeta med Svenska Yle kring datajournalistik, språkvård och livesändningar.

Nyhetsbild

Unga österbottningar ger tummen upp åt nytt lagförslag – nästa år ska finländares id finnas i mobilapp

Hur låter en mobilapplikation i stället för ett fysiskt id-kort då du ska identifiera dig? Jättesmidigt och bra säger de unga studerande vi talat med. Men visst finns också vissa orosmoment, såsom hur datasäker den är och om appen är här för att utrota de fysiska id-korten.

Nyhetsbild

Våren slog värmerekord på tisdagen – men efter onsdag kommer regnet

Ett nytt värmerekord för i vår slogs i Luhanka i Mellersta Finland på tisdagen. Där klättrade kvicksilvret upp till hela 24,2 grader.

Nyhetsbild

Folkhälsan Välfärd valde ny vd – sexton sökte jobbet

Folkhälsan Välfärd Ab har valt en ny vd bland sexton sökande.

Nyhetsbild

Vårdarfacken ryter till – anklagar övriga kommunala fackförbund för att åka snålskjuts

Vårdarfacken Tehy och Super ilsknar till och beskyller de övriga kommunala fackförbunden för att åka snålskjuts för att få samma villkor som vårdarna försöker förhandla fram.

Nyhetsbild

Tullen: De som köper nikotinpåsar kan göra sig skyldiga till brott – beror på preparatets nikotinhalt

Portionspåsar som innehåller nikotin, som bland annat säljs i Estland, klassas som läkemedelspreparat i Finland. Att föra in dem i landet kan reda till brottsundersökning.

Nyhetsbild

Apkoppor sprider sig i Europa – smittskyddsläkare: "Ingen rekommendation om att undvika sex"

Nej, vi har ingen ny pandemi framför oss trots att nyheterna om apkoppor duggar tätt. En viss riskgrupp har skäl att vara extra uppmärksam, men finländare överlag behöver inte oroa sig för smitta, enligt smittskyddsläkaren Leif Lakoma.

Nyhetsbild

Ilkka Suominen är död

Samlingspartiets långvariga ordförande Ilkka Suominen har dött i sitt hem. Han blev 83 år gammal.

Nyhetsbild

En del ångrar att de fick barn men få vågar säga det högt – "Föräldraskap borde inte prackas på folk så kraftigt"

Folk som inte vill ha barn kan få höra att de kommer ångra sig. Ingen varnar för motsatsen: att man kan ångra att man blev förälder. Det är något av det mest tabubelagda som finns.

Nyhetsbild

Lärarna fortfarande utan avtal – kommunsektorns förhandlingar strandade

Förhandlingarna om ett nytt avtal inom kommunbranschen misslyckades på måndagen, och nu tar förhandlingarna paus.

Nyhetsbild

Yle: Ny lag ska ge civila möjlighet att öva med militärens vapen – "Det ska inte skapas någon vilda västern"

Intresset för frivilliga försvarskurser har ökat kraftigt. Civila ska i framtiden kunna öva med försvarsmaktens vapen enligt nytt lagförslag, skriver Yle.

Nyhetsbild

Skatteförvaltningen påminner: I morgon är den sista utsatta dagen för att deklarera – gäller över 1,6 miljoner finländare

Senast på tisdag ska över 1,6 miljoner löntagare och pensionärer kontrollera – och vid behov komplettera – den förhandsifyllda skattedeklarationen. Kom du ihåg avdragen?

Nyhetsbild

Yles tv-sändningar avbröts kort på morgonen på grund av ett tekniskt fel: "Ingen utomstående påverkan"

I tio minuter i dag på morgonen var det tomt i tv-rutorna då sändningssystemet fick problem.

Nyhetsbild

Bristande kunskaper om reglerna för elsparkcykling

Var får man åka med elsparkcykel och vilka begränsningar gäller för fordonet? De frågorna är det inte många som kan svara på, enligt en undersökning som Trafikskyddet låtit göra. Många har dessutom upplevt farliga situationer som förorsakats av elsparkcyklar.

Nyhetsbild

Nu är det vetenskapligt bevisat – hundar hittar coronavirus

Tränade hundar sniffade rätt i 92 procent av fallen när de skulle hitta personer smittade med covid. Hundnosen kan bli ett bra verktyg vid framtida pandemier, enligt forskarna bakom studien.

Nyhetsbild

SFP: "Vi ska vinna tilläggsmandat i riksdagen"

Svenskafolkpartister reste till Åbo i helgen för att delta i partiets kongress. Trots glädje över det färska Natobeslutet fanns också viss oro i luften. Hur ska det finländska lantbruket räddas till exempel?

Nyhetsbild

Stängsel mot öst – så vill Finland säkra gränsen mot hybridhot

Gränsbevakningen får nya befogenheter och ett stängsel som gör det svårt att ta sig över. Lagförslag skyndas på för att var genomförda före sommaren.

Nyhetsbild

Forskare kan ha hittat behandling mot sorkfeber och dödligt virus

Nu har forskare hittat antikroppar som bromsar sorkfeberinfektion hos sorkar. Nästa steg är att se om antikropparna kan bli ett läkemedel för människor.

Nyhetsbild

SFP vill jobba för rum där droger kan injiceras under övervakning

Svensk Ungdom tog upp frågan om injektionsrum i samband med Svenska folkpartiets partidag 2016, men fick då nöja sig med partifullmäktiges förslag. Årets partidagsbeslut blev en kompromiss mellan ungdomsförbundet och moderpartiet.

Nyhetsbild

Utrikesminister Pekka Haavisto räknar med utdragen Natoprocess

Att komma överens med Turkiet om medlemskap i Nato kommer att ta flera veckor, bedömer Utrikesminister Pekka Haavisto. – Jag är optimistisk till att vi når en lösning på problemen, men det kan ta tid, säger han till Yle.

Nyhetsbild

SFP valde nygammal partiledning – Anna-Maja Henriksson fortsätter leda: – "Vi ska förbli störst i Österbotten"

Svenska folkpartiet har under helgens kongress i Åbo röstat fram partiets ledning. Några överraskningskandidater dök inte upp och ordförandeklubban stannar i samma hand som hittills.

Nyhetsbild

Österbottniska SFP:are oroade över jordbruk och vård – Ingo: "Rentav farligt mål inom EU"

Hade det varit klokare att genomföra övergången till välfärdsområdet stegvis? Och hur vettigt är det i rådande världsläge att ha som mål av minska livsmedelsproduktionen inom EU? Frågorna är många då Svenska folkpartiet samlas till partidag.

Nyhetsbild

Samtal har förts mellan Finland och Turkiet – EU-parlamentariker Torvalds tror inte att Turkiet kan stoppa Natomedlemskap

Den täta dialogen mellan Finland och Turkiet fortsätter, meddelar republikens president Sauli Niinistö efter att ha diskuterat med den turkiska presidenten. Finlands Europaparlamentariker Nils Torvalds manar till lugn.

Nyhetsbild

HS: Ryska hotet om tolv militärbaser längs gränsen är troligen överdrivna: "Ryssland har inga trupper till övers"

Försvarsministern Sjojgus påståenden skjuts ned av generalmajor Pekka Toveri. I Helsingin Sanomat beskriver han dem som "lämpligt diffusa".

Nyhetsbild

Henriksson talar för skattelättnader och trygghet – "Ingen beväring skickas till fronten i annat Natoland"

Då kriser efterföljer varandra behövs trygghet i vardagen. Natomedlemskapet är en form, men det behövs också mer, säger Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson. Trygghet i vardagen är att få prata sitt modersmål, äta inhemskt och ha tillgång till god vård.

Nyhetsbild

Ryssland stängde av gaskranarna till Finland på lördagmorgon – Gasum: "Det är en historisk dag"

På fredag eftermiddag meddelade Gazprom Export att leveransen av naturgas till Finland kommer att upphöra. Och så gjorde den på lördagmorgon.

Nyhetsbild

Tre personer räddades vid Borgbacken i Helsingfors – var fast på 45 meters höjd

Personerna hjälptes ner med skylift.

Nyhetsbild

Finland närmar sig Nato – nu också med öl: "Vi vill muntra upp med en gnutta humor"

Finlands väg in i försvarsalliansen Nato syns nu också på blåvita ölburkar. "Natoölen" Otan lanserades i veckan, och det internationella intresset har varit stort.

Nyhetsbild

Klart: Det blir skattelättnader för jordbrukarna – EU-kommissionen godkände

Jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen (C) är nöjd över beslutet.

Nyhetsbild

Kerstin Kronvall får pris för sitt språk – "Jag har tänkt att det verkligen kunde få hända något roligt, nu gjorde det det"

I dag firas språkvårdsdagen, och dagen till ära delas två språkpriser ut. En journalist och en kulturproducent står som vinnare i år.

Nyhetsbild

Rädda bina genom att göra mindre – vägra klippa gräset och låt uthuset stå

Under No Mow May uppmanas du som har en trädgård att inte klippa gräsmattan på en månad. Den biologiska mångfaldsexperten Janne Heliö ger tips på hur du räddar pollinerare.

Nyhetsbild

SFP samlas till partidag – Karlebys plats på väderkartan och införande av injektionsrum på agendan

Åbo fylls denna helg av av svenska folkpartister då partiet samlas till kongress i staden. Under veckoslutets gång ska 35 motioner behandlas, en allmänpolitisk debatt föras och en nygammal partiledning tillsättas.

Nyhetsbild

EU ser ut att ge grönt ljus – snart får jordbrukarna sannolikt skattelättnader

Eftersom jord- och skogsbrukspolitiken är gemensam inom EU behövs i de flesta fall kommissionens godkännande innan Finland kan betala ut nya stöd till landets lantbrukare. Inom ramen för ett Ukraina-undantag ser en utlovad nykomling ut att snart kunna bli verklighet.

Nyhetsbild

Kiev anses tryggare – Finlands ambassadör har återvänt till sin post

I februari lämnade Finlands ambassadör Ukrainas huvudstad eftersom risken för krig ansågs vara överhängande. Nu har säkerhetsläget förbättrats och Finlands ambassadör i Ukraina Päivi Laine har därför återvänt till Kiev.

Nyhetsbild

Finlands luftförsvar övar i Lochteå: "Hur vi gör kan vara intressant för Natoländerna"

Den nationella luftförsvarsövningen har inletts i Lochteå. Österbottningar kan räkna med oväsen från flygplan och helikoptrar.

Nyhetsbild

Drygt hälften av landets 80-åringar har fått fjärde vaccindos

Coronaläget väntas lugna ner sig under sommaren, men samhället förbereder sig för en ny våg på hösten. Ingen vill se en återgång till strikta restriktioner, säger myndigheterna.

Nyhetsbild

Niinistö hyser gott hopp om snabb behandling: "Det har bara gått ett dygn sedan vi beslöt gå med i Nato"

President Sauli Niinistö anser att Finland fortfarande har chans till en snabb behandling av sin ansökan om medlemskap i Nato. – Det har bara gått ett dygn sedan vi beslöt gå med och riktigt så snabb behandling har väl ingen väntat sig.

Nyhetsbild

Svettiga sekunder för journalisten som lånat ut sin guldpenna åt Haavisto – "Hade glömt berätta att den haft ett fel"

UPPDATERAD KL 16. I några sekunder på tisdagen såg en krånglande penna ut att vara det enda som stod i vägen för en finländsk Natoansökan. För Iltalehti-journalisten Jari Hanska var sekunderna extra långa.

Nyhetsbild

Historia skapades då Finlands utrikesminister skrev under Natoansökan – så här står det i brevet

Regeringen och president Sauli Niinistö höll först ett distansmöte om Natobeslutet. Sedan undertecknade utrikesminister Pekka Haavisto (Grön) Finlands medlemsansökan i försvarsalliansen.

Nyhetsbild

Ja eller nej till Natoansökan – se hur din folkvalda röstade

Riksdagens talman Matti Vanhanen (C) röstade inte då riksdagens tog ställning i frågan om en finländsk Natoansökan. Bland dem som var på plats fanns inte en enda som ville rösta blankt.

Nyhetsbild

Finland förbereder sig för ny epidemivåg i höst: "Det borde finnas 800–1000 vårdplatser för covidsjuka"

I höst kan coronaepidemin ta ny fart igen. Då ska social- och hälsovården vara förberedd. Bland annat föreslås 800–1000 vårdplatser för covidsjuka.