Livsstil

Nyhetsbild

VIDEO: Här är tipsen för en mer klimatsmart resa

Att resa iväg är alltid avkopplande och härligt. Här är några tips på hur du kan hjälpa planeten, även när du reser.

Nyhetsbild

Ebba tipsar om smarta val i butiken och billiga recept för lunchlådan – koka dina egna bönor och välj äpplen och grönkål

Här kommer tre recept som förgyller både din middag, lunchlåda och plånbok: Chili sin carne med kikärtsfärs, makaronilåda med blåmögelost, äpple och rökt tofu – och sist men inte minst en japansk kålpannkaka.

Nyhetsbild

Har du upplevt det bisarra London? Här är en guide

Den brittiska huvudstaden är full av udda och annorlunda företeelser värda att uppleva. Ingen annanstans har känslan för det aparta så många uttryck. Här är en guide till det egensinniga London.

Nyhetsbild

Fira in det nya året med strömlösa rätter: Ceviche med abborre och pumpa, tartar med 'Nduja och kladdkaka med fryst päron

Recept som värmer själen – utan att du behöver nyttja strömmen.

Nyhetsbild

Må bättre och minska risken för hjärtfel – välj rätt på julbordet

Är du trött på att sitta däst och proppmätt framför Kalle Anka på julafton? Eller blir du lätt illamående av bara tanken på alla julbord? Här är tipsen på hur du kan äta för att må bättre i juletid.

Nyhetsbild

Sofia Westerholm: Min ursäkt till svenska folket – jag förstår hur ni kände kring trillingnöten

Det blev livat i Sverige då Marabou slopade trillingnöten från Aladdinasken. Vad löjligt av svenskarna att irritera upp sig på en sådan obetydlig sak, tänkte jag – tills jag vände på min egen favoritkonfekt.

Nyhetsbild

RECEPT: Det vegetariska julbordet – här är fem nya favoriter du inte vill missa

Trött på seitanskinka och gravad morot? Här följer fem vegetariska rätter till julbordet som är både är mättande och miljövänliga.

Nyhetsbild

VANLIFE: 26 fantastiska dagar i tunnlarnas, fjordarnas och bergens rike

Så kör vi då av färjan och ut i landet som är helt nytt för oss, men som vi hört så mycket om. Ganska snart sitter jag och kramar bilbältet med ena handen, eftersom det är så spännande. Jag informerar Ron om att ifall mitt bälte någon gång kommer att gå av, så är det där jag kniper om varje gång det blir lite läskigt. Han säger att han inte tror att det kommer att hända. ”Nä, men om, så är det här ”, säger jag och pekar på mitt imponerande grepp om bältet.

Nyhetsbild

VANLIFE: Identitetskris, förlängning av sommaren och äkta hygge i Danmark

Jag vaknar och tittar på klockan. Den visar på några minuter över åtta, dansk tid. Klockan är därmed lite över nio i Finland. Jag drar ett andetag, vänder mig på sidan och stirrar framför mig.

Nyhetsbild

Recept: Här får du tips på god mat som inte kostar så mycket

Priserna rusar och semestern svider fortfarande. I dag bjuder vi på mat för magra ­plånböcker.

Nyhetsbild

VIDEO: VANLIFE: Att hitta och välja det liv man vill leva

Regnet öser ner på vägen mellan Jönköping och Göteborg. Var det inte någon som sa att vi åker till regnet då vi berättade att vi skulle till Göteborg? Det här är hursomhelst det första ordentliga regnvädret vi mött sedan vi startade vår långresa.

Nyhetsbild

18-åringarnas resa från Larsmo till Spanien – "Vi kommer klara oss fastän något går snett"

LARSMO Efter två år av Singapores strikta coronarestriktioner så kan studenterna Alma, Tassia och Kiran resa igen. Deras efterlängtade interrailresa varar i en månad och börjar oväntat nog i Larsmo.

Nyhetsbild

Festligt till kräftkalaset

Det börjar dra ihop sig till kräftskiva. En klassisk sommarhögtid vi inte gärna vill vara utan. I dag bjuder vi på smått och gott som får kräftkalaset att spinna.

Nyhetsbild

VANLIFE: Stress och orostankar vänds till förundran och tacksamhet – Emma och Ron: "Tänk att det gick!"

JAKOBSTAD I sommar ska Emma och Ron Lönnqvist skriva om sina upplevelser under den tre månader långa skåpbilsresan genom Sverige, Danmark och Norge.

Nyhetsbild

Låt persiljan ta plats – inte bara som dekor på maträtterna

Vissa ingredienser tar vi bara för givna och tänker knappt på att de finns. Persilja piggar alltid upp. Nu är det dags att låta den få plats i högsätet.

Nyhetsbild

Delikata desserter på italienska

Italienska desserter är något alldeles extra. Precis lagom söta och älskade av de flesta. En perfekt avslutning med smak av sol och semester.

Nyhetsbild

Mums med mer morötter i maten

Morötter är mums. Billiga, nyttiga och mångsidiga. Nu är de som allra godast.

Nyhetsbild

VANLIFE: Jämna plågor och pirrig förväntan i vardagen – snart åker Emma och Ron iväg: "Vi ger oss inte"

JAKOBSTAD I sommar ska Emma och Ron Lönnqvist skriva om sina upplevelser under den tre månader långa skåpbilsresan genom Sverige, Danmark och Norge.

Nyhetsbild

Få rätter klår en caesarsallad

Caesarsallad är en högt älskad modern klassiker. Traditionell eller nyskapande – en caesar går alltid hem.

Nyhetsbild

Läckra tillbehör gör grillkvällen – kött, fisk, korv eller veganskt blir delikat

Grillat i all ära – men det är tillbehören som är grejen. Med schyssta sidorätter blir grillkvällen en fest.

Nyhetsbild

Så slipper du bakteriefest i värmen – rådgivare: "Åk hem direkt när du har handlat"

Rötmånaden infaller i slutet av juli. Men bakterier bryr sig inte om kalendern. Är det varmt så är det. Nu är det dags att vara vaksam så att varken maten eller du blir dålig.

Nyhetsbild

Nu är gubben som bäst – testa med ingefära eller peppar

Ingen sommar utan jordgubbar. Vid den här tiden är de som allra godast och som gjorda för desserter. Bjud på en söt avslutning med smak av semester.

Nyhetsbild

VIDEO: Här är fem sevärdheter i Norden du inte vill missa

Om du vill upptäcka några av de häftigaste platserna i våra grannländer är det här några sevärdheter du inte vill missa.

Nyhetsbild

Maxad och mixad sillbuffé – satsa på extra allt till midsommar

Sill hör midsommarafton till. Extra festligt blir det om du sätter din personliga prägel på inläggningen. Enkla medel ger maxade smaker.

Nyhetsbild

Mästerkocken Jimmy Guo tipsar om härligt fräsch försommarmat

Jimmy Guo är tvåan som ingen glömmer. Med kinesiska smaker, starka känslor och oemotståndliga smilgropar vann han tv-publikens hjärtan i ”Sveriges mästerkock”. I dag bjuder han på fräsch försommarmat.

Nyhetsbild

Rabarber väcker minnen av barndomens barfotadagar

Få saker signalerar väl försommar lika mycket som rabarber. Minnen från barndomens barfotadagar med mormors rabarberkräm, smulpaj och hemkokt saft från jordkällaren väcks till liv.

Nyhetsbild

Kalasa på lättfixad buffé – här finns recepten

Äntligen är det dags att duka upp till buffé igen. Bulla upp med lika delar god mat och glädje och fira att vi får umgås och hålla kalas igen.

Nyhetsbild

Vårrullar är lätta, fräscha och roliga att laga själv

Visst är det väl ändå något oemotståndligt med vårrullar? Oavsett vad de är fyllda med, om de är friterade eller inte. Thailändska, vietnamesiska eller kinesiska. Det är bara så galet gott.

Nyhetsbild

Glödande grekisk påsk på Santorini gav extra krydda till vandringsresan

Med en maxlängd på 18 km och en maxbredd på 12 kilometer hör Santorini till en av de grekiska öarna som man gärna utforskar till fots. Vi anlände till Santorini dagen innan den grekisk- ortodoxa påskhelgen, som i år inföll en vecka senare än påskfirandet hemma i Finland.

Nyhetsbild

Enkelt, mångsidigt och gott – omelett är alltid rätt

Alla länder, hem och tidsepoker har antagligen sin egen variant på omelett. Alltifrån frasig focaccia till tidsödande tortilla och ljuvliga japanska rullar. Det finns helt enkelt en omelett för varje matrest, smak och ambitionsnivå.

Nyhetsbild

Nu vill många resa utomlands på semester – de här restriktionerna gäller

Norden och Baltikum har inte längre några restriktioner när det gäller resande och turister. Men ska du semestra längre bort, finns det skäl att syna coronareglerna innan du åker.

Nyhetsbild

Maxa din lunchbox med vårkänsla och massor av grönt

En matlåda behöver packas med fantasi och kärlek. Då blir gårdagens rester som nya. Nu är det läge att satsa på fräsch, lätt och smart mat i lunchlådan.

Nyhetsbild

Lätt recept botar sötsug – bjud på dessert när tiden är knapp

Ibland slår sötsuget till helt oväntat. Då är det en fördel om det går att sno ihop något snabbt.

Nyhetsbild

Fyll äggen med nya smaker

Ägg på middagsbordet under påsk är en tradition som innebär många variationsmöjligheter. Romtoppingen kan bytas ut mot nya smakupplevelser med årets fräscha tips.

Nyhetsbild

VIDEO: Fyra äggstra goda rätter med ägg till påsk

Har du idétorka på mumsiga recept att testa i påsk, eller bara massa ägg som behöver användas? Här är fyra goda rätter du kan göra med ägg. 

Nyhetsbild

Hjälp våren på traven i köket – laga tre rätter färgsatta med grönt

Våren knackar äntligen på dörren. Hjälp den på traven med en meny färgsatt med lite extra grönt. Nu längtar vi efter primörer, sol och värme.

Nyhetsbild

Recept: Smaklig påsk med lamm på middagsbordet

Mört, smakrikt och saftigt – lamm hör påsken till. Fira ståndsmässigt med ljuvliga rätter som sätter guldkant på kalaset.

Nyhetsbild

Rör ihop en risottosuccé – men det är svårare än du tror

Risotto är rasande gott, men också något av en konstform att laga. Allt handlar om tålamod och textur. I dag blir det risottokurs.

Nyhetsbild

Fixa en frasig fest med filodeg – fyll med överdåd av smaker

Fiffigt, frasigt, och försvinnande gott. Filo är degen som funkar till allt.

Nyhetsbild

Recept: Retro med pikant rosépeppar

Rosépeppar är en rolig rackare – vackert rosa och precis lagom pikant. En retrokrydda väl värd att återupptäckas.

Nyhetsbild

Recept: Robusta gryn slår importerat ris

Att använda inhemska matgryn i stället för det importerade riset är både klimatsmart, nyttigt, plånboks­vänligt – och gott!

Nyhetsbild

Recept: Så får du till carbonaran – och den ska inte ha någon grädde!

Spaghetti alla carbonara är en favoriträtt för många. Det gäller dock att laga den med förnuft, känsla och rätt handlag.

Nyhetsbild

Recept: Vintervärmare för kropp och själ

Kallt ute, varmt i glasen. Det är den perfekta kombinationen för årstiden. I dag bjuder vi på vintervärmare med hög mysfaktor.

Nyhetsbild

Recept: Länge leve konserverna

En plåtburk kan vara skillnaden mellan att vara tokhungrig och störtlycklig. Ladda dina skåp med schyssta konserver – man vet aldrig när de kommer till pass.

Nyhetsbild

Recept: Pigga upp med citron – den bästa kryddan i alla lägen

Citron är bästa grejen. Den lyfter smaker, sätter piff och laddar batterierna. Dags att bli pigg med citron.

Nyhetsbild

Recept: Har du varit ute hela dagen? Tina upp med en soppa

När vinden viner värmer en soppa gott. I dag bjuder vi på mysiga, mättande vintersoppor. Lika lätta att laga som att tycka om.

Nyhetsbild

RECEPT: Sött, salt och värmande till utfärden – prova söta tortillawraps eller piroger med pizzasmak

Ta med tomatsoppa ut i skidspåret, varm choklad till skoterturen eller grilla tortilla med söt fyllning efter en lång dag i skidbacken. Recepten hittar du här.

Nyhetsbild

Potatisrätter från olika länder

Potatisen är mer än ett trist tillbehör – den är en universell räddare i nöden. I dag bjuder vi på potatisrätter från olika länder.

Nyhetsbild

Recept: Vinn på mindre svinn

Kastar du också för mycket mat? Det är tid att tänka om. Ledsna grönsaker går också att äta, liksom stjälkar, blast och blad. ”Zero waste” kallas vägen framåt.

Nyhetsbild

Recept: Linser är smarta godsaker till ett bra pris

Gula, röda, gröna, bruna eller svarta – linser är bra mat, oavsett kulör. De är billiga, mättande och nyttiga.