
Festligt till kräftkalaset
Det börjar dra ihop sig till kräftskiva. En klassisk sommarhögtid vi inte gärna vill vara utan. I dag bjuder vi på smått och gott som får kräftkalaset att spinna.
Det börjar dra ihop sig till kräftskiva. En klassisk sommarhögtid vi inte gärna vill vara utan. I dag bjuder vi på smått och gott som får kräftkalaset att spinna.
JAKOBSTAD I sommar ska Emma och Ron Lönnqvist skriva om sina upplevelser under den tre månader långa skåpbilsresan genom Sverige, Danmark och Norge.
Vissa ingredienser tar vi bara för givna och tänker knappt på att de finns. Persilja piggar alltid upp. Nu är det dags att låta den få plats i högsätet.
Italienska desserter är något alldeles extra. Precis lagom söta och älskade av de flesta. En perfekt avslutning med smak av sol och semester.
Morötter är mums. Billiga, nyttiga och mångsidiga. Nu är de som allra godast.
JAKOBSTAD I sommar ska Emma och Ron Lönnqvist skriva om sina upplevelser under den tre månader långa skåpbilsresan genom Sverige, Danmark och Norge.
Caesarsallad är en högt älskad modern klassiker. Traditionell eller nyskapande – en caesar går alltid hem.
Grillat i all ära – men det är tillbehören som är grejen. Med schyssta sidorätter blir grillkvällen en fest.
Rötmånaden infaller i slutet av juli. Men bakterier bryr sig inte om kalendern. Är det varmt så är det. Nu är det dags att vara vaksam så att varken maten eller du blir dålig.
Ingen sommar utan jordgubbar. Vid den här tiden är de som allra godast och som gjorda för desserter. Bjud på en söt avslutning med smak av semester.
Om du vill upptäcka några av de häftigaste platserna i våra grannländer är det här några sevärdheter du inte vill missa.
Sill hör midsommarafton till. Extra festligt blir det om du sätter din personliga prägel på inläggningen. Enkla medel ger maxade smaker.
Jimmy Guo är tvåan som ingen glömmer. Med kinesiska smaker, starka känslor och oemotståndliga smilgropar vann han tv-publikens hjärtan i ”Sveriges mästerkock”. I dag bjuder han på fräsch försommarmat.
Få saker signalerar väl försommar lika mycket som rabarber. Minnen från barndomens barfotadagar med mormors rabarberkräm, smulpaj och hemkokt saft från jordkällaren väcks till liv.
Äntligen är det dags att duka upp till buffé igen. Bulla upp med lika delar god mat och glädje och fira att vi får umgås och hålla kalas igen.
Visst är det väl ändå något oemotståndligt med vårrullar? Oavsett vad de är fyllda med, om de är friterade eller inte. Thailändska, vietnamesiska eller kinesiska. Det är bara så galet gott.
Med en maxlängd på 18 km och en maxbredd på 12 kilometer hör Santorini till en av de grekiska öarna som man gärna utforskar till fots. Vi anlände till Santorini dagen innan den grekisk- ortodoxa påskhelgen, som i år inföll en vecka senare än påskfirandet hemma i Finland.
Alla länder, hem och tidsepoker har antagligen sin egen variant på omelett. Alltifrån frasig focaccia till tidsödande tortilla och ljuvliga japanska rullar. Det finns helt enkelt en omelett för varje matrest, smak och ambitionsnivå.
Norden och Baltikum har inte längre några restriktioner när det gäller resande och turister. Men ska du semestra längre bort, finns det skäl att syna coronareglerna innan du åker.
En matlåda behöver packas med fantasi och kärlek. Då blir gårdagens rester som nya. Nu är det läge att satsa på fräsch, lätt och smart mat i lunchlådan.
Ibland slår sötsuget till helt oväntat. Då är det en fördel om det går att sno ihop något snabbt.
Ägg på middagsbordet under påsk är en tradition som innebär många variationsmöjligheter. Romtoppingen kan bytas ut mot nya smakupplevelser med årets fräscha tips.
Har du idétorka på mumsiga recept att testa i påsk, eller bara massa ägg som behöver användas? Här är fyra goda rätter du kan göra med ägg.
Våren knackar äntligen på dörren. Hjälp den på traven med en meny färgsatt med lite extra grönt. Nu längtar vi efter primörer, sol och värme.
Mört, smakrikt och saftigt – lamm hör påsken till. Fira ståndsmässigt med ljuvliga rätter som sätter guldkant på kalaset.
Risotto är rasande gott, men också något av en konstform att laga. Allt handlar om tålamod och textur. I dag blir det risottokurs.
Fiffigt, frasigt, och försvinnande gott. Filo är degen som funkar till allt.
Rosépeppar är en rolig rackare – vackert rosa och precis lagom pikant. En retrokrydda väl värd att återupptäckas.
Att använda inhemska matgryn i stället för det importerade riset är både klimatsmart, nyttigt, plånboksvänligt – och gott!
Spaghetti alla carbonara är en favoriträtt för många. Det gäller dock att laga den med förnuft, känsla och rätt handlag.
Kallt ute, varmt i glasen. Det är den perfekta kombinationen för årstiden. I dag bjuder vi på vintervärmare med hög mysfaktor.
En plåtburk kan vara skillnaden mellan att vara tokhungrig och störtlycklig. Ladda dina skåp med schyssta konserver – man vet aldrig när de kommer till pass.
Citron är bästa grejen. Den lyfter smaker, sätter piff och laddar batterierna. Dags att bli pigg med citron.
När vinden viner värmer en soppa gott. I dag bjuder vi på mysiga, mättande vintersoppor. Lika lätta att laga som att tycka om.
Ta med tomatsoppa ut i skidspåret, varm choklad till skoterturen eller grilla tortilla med söt fyllning efter en lång dag i skidbacken. Recepten hittar du här.
Potatisen är mer än ett trist tillbehör – den är en universell räddare i nöden. I dag bjuder vi på potatisrätter från olika länder.
Kastar du också för mycket mat? Det är tid att tänka om. Ledsna grönsaker går också att äta, liksom stjälkar, blast och blad. ”Zero waste” kallas vägen framåt.
Gula, röda, gröna, bruna eller svarta – linser är bra mat, oavsett kulör. De är billiga, mättande och nyttiga.
I början av det nya året vill många göra allvar av sina inre löften. Längtar du också efter en nystart? Det är hög tid för en mer medveten matlagning.
Fräscht, färgstarkt och krispigt till tusen. Livet blir lite roligare med rödkål – en godsak som gjord för att lätta upp julens tunga rätter.
MAT & DRYCK Här är en guide till hur du lägger upp en ostbricka med hög wow-faktor. Minnesreglerna går också att använda för andra brickor.
Blir det en grön jul i år, tro? Snö eller ej – se till att släppa in det gröna på julbordet. Om inte annat som uppfriskande komplement.
Gochujang må vara svårt att både stava och uttala. Men ack så lätt att lära sig älska. Har du väl introducerats för den koreanska chilipastan lär du bli såld för evigt.
Michael Björklund bjuder på läcker julgädda – och pratar samtidigt om likheterna mellan ålänningar och österbottningar och hur tung foten ibland kan bli när man nöter riksåtta.
Vad vore livet utan pasta? Torftigt, trist och tomt. Så varför inte satsa på en italiensk klassiker i kväll?
Första advent närmar sig med stormsteg. Varför inte bjuda på bubbelmingel i stället för glögg i år? Champagneexperten Fredrik Schelin vet hur man fixar adventsfika med finess.
Får det lov att vara en portion gräshoppor? Ja tack, svarar EU som nu har godkänt att insekten får säljas som livsmedel. Men den som hungrar efter försäljningsframgångar lär bli besviken, spår mathistorikern Richard Tellström.
Frön är bra grejer. Varför inte stoppa dem i ditt eget knäckebröd? Mer fröknäcke åt folket.
Det händer något i oss då temperaturen sjunker. Med kallgraderna kommer trånaden efter rustika rätter som värmer. Och väldigt gärna får de innehålla rotfrukter av alla de slag.
Varför karva när du kan äta? I det här receptet förvandlas pumpan till en pizza enligt säsong.