Livsstil

Nyhetsbild

Karibiskt med både nya och gamla smaker

För kocken Kristian Smith är det karibiskt som gäller, såväl i kastrullerna som på grillen. Det är mat som fått honom att upptäcka sina jamaicanska rötter på riktigt.

Nyhetsbild

RECEPT: Värm dig med en asiatisk soppa

Inget värmer så skönt som en soppa. Asiatiska soppor bjuder dessutom på massor av härliga smaker. Hitta din egen favorit i vinter.

Nyhetsbild

Göteborg, Köpenhamn och Dominica är trendiga resmål i år

Naturturism, bilresande, mer fokus på hållbarhet och säkerhet – och fortsatt hemester. Det är några av trenderna som ser ut att prägla rese­året 2021.

Nyhetsbild

Smått och gott till nyåret

En liten nyårsfest är också en fest. Plockmat och snittar funkar i alla lägen. Till och med på utomhuskalas.

Nyhetsbild

Ölhörnan tipsar om julöl – här är öl för kalla och mörka dagar

Vinterns högtid är här! Vad är då viktigare än god mat, nära och kära och en värmande skål? Här är öl som passar kalla och mörka dagar!

Nyhetsbild

Ge bort något som kan ätas

Årets julklapp är hemgjord. Ännu bättre om den går att äta. Ätbara klappar har aldrig känts mer rätt.

Nyhetsbild

Ölkrönikan: Mörkare och starkare – perfekt till en sprakande brasa

Den här veckan testar vi lite mörkare och starkare drycker som passar väl till en sprakande brasa och vinterns smaker.

Nyhetsbild

Släpp in "fattigmanssparrisen"

Nu är rotfrukterna i högform. Passa på att prova svartrötter – oansenliga, men ack så mjälla och goda. ”Fattigmanssparris” är en doldis väl värd att upptäcka.

Nyhetsbild

Glöggens tid är här

Den värmande vinterdrycken känns mer välkommen än någonsin. I år kör vi småskaligt adventsmys och testar att göra egen glögg.

Nyhetsbild

Lev friskare långt upp i åren – rätt mat och vanor är till stor hjälp

Bra kost, goda motionsvanor, återhämtning och tillräckligt med sömn. Det är fyra viktiga ingredienser för ett friskt liv – och ett friskt åldrande.

Nyhetsbild

Stormköket är årets julklapp – "Äta utomhus behöver inte vara komplicerat"

Dietisten Hanna Olvenmark är en stark förespråkare för att äta utomhus och tycker att valet av stormköket som årets julklapp ligger bra i tiden.

Nyhetsbild

Ärtan som tål att smaksättas

Med en burk kikärtor kan man slå världen med häpnad. Mättande, billigt och vanvettigt gott. Ge plats för kikärtan i ditt kök.

Nyhetsbild

Har du bröd kan du göra mat

Hylla brödet som en ätbar livboj när hungern river och sliter i maggropen och man har noll tid att laga något gott. Har man bara bröd hemma står man sig alltid.

Nyhetsbild

Ge plats för den läckra roten

Söt men ändå inte. Potatis men ändå inte. Sötpotatis är rotsaken med mångdubbla bottnar. Väl värd att lära sig älska.

Nyhetsbild

Ölkrönikan: Nordisk kanon-IPA

Denna gång recenseras Nordisk IPA i Stefan Westergårds ölkrönika. Estland är också med på ett hörn med ett alkoholfritt alternativ.

Nyhetsbild

Mysiga och mättande plättar

Pannkakor och plättar är mysmat. Det har man insett världen över. Ladda plättlaggen med lite internationell inspiration.

Nyhetsbild

Skaldjursallergiker varnas för att äta insekter

Nu blir det tillåtet att sälja vissa insekter som livsmedel i Sverige. Astma- och allergiförbundet uppmanar företag att vara noga med märkningen – för den som är skaldjursallergiker kan insekter vara farliga att äta.

Nyhetsbild

Tre supersnabba pastarätter

Det går fort, det är lätt att variera, det passar de flesta. Pasta är den ultimata vardagsräddaren och det är alltid bra att ha några supersnabba varianter för stressade dagar.

Nyhetsbild

Hög tid för havets läckerheter – nu är det dags för skaldjur

Skaldjurssäsongen är i full gång. Nu kan vi festa på skaldjur på längden och tvären.

Nyhetsbild

Ökat intresse för egen vitlöksodling – "Butikernas vitlök är levande död"

Vitlöken – oumbärlig i många maträtter med sin karaktäristiska smak. Intresset att odla egen vitlök ökar bland privatpersoner och yrkesodlare.

Nyhetsbild

Äppelpaj – både syrligt och sött

Äppelpaj är hösttröst av det allra ädlaste slag. Gör någon glad och baka en redan till helgen.

Nyhetsbild

Färsen som tål all kryddning

Invig hösten med lammfärs. Saftigt, smakrikt och smidigt. Passar lika bra i bullar som spett, burgare och paj.

Nyhetsbild

Recept: Maten där kallt och varmt möts

Det persiska köket bygger på balans, kärlek och traditioner.

Nyhetsbild

Recept: Ädelost i maten får smakerna att sjunga

Blåmögelsost är en pikant pärla som tillför det där berömda lilla extra. Låt den ädla osten ange tonen.

Nyhetsbild

Recept: Grön vegoburgare – hur läcker som helst

Alla älskar hamburgare. Men alla älskar inte kött. Som tur är finns det en vegoburgare för varje smak.

Nyhetsbild

Låt höstens saftiga och syrliga äpplen falla rätt ned i maten

Inhemska äpplen är något av det finaste som finns. Lägg dem i maten, pimpa dem i desserten, använd dem som tillbehör. Här är tre olika sätt att servera den härliga apelfrukten på.

Nyhetsbild

Laga festligt av mjälla bönor

Sensommar är böne­tid. Vackra, mjälla och fullständigt oemotståndliga.

Nyhetsbild

Ölkrönikan: Sensommarens guldkorn

Denna säsong bjuder på många härliga smaker i form av jakt, fiske, svampplock och mycket annat. Här är tre öl som kan passa bra till sensommarens upplevelser.

Nyhetsbild

Grilla den lyxiga laxen – en fisk på gallret ger god omväxling

Lax är bästa grejen att grilla. Saftigt, smakrikt och nyttigt på samma gång. Lägg en fisk på gallret som omväxling.

Nyhetsbild

Veckans recept: Festa på sommarens goda bär – ät dem färska, frys in eller torka

Bärens tid är här. Smultron, hallon, vinbär, körsbär, krusbär, blåbär och lingon … Passa på att festa på säsongens sötsaker så ofta du hinner. I morgon kan det vara för sent.

Nyhetsbild

Veckans recept: Sommarens maffigaste grillsallader

MAT & DRYCK Grillarna går varma landet runt. Men vad ska man servera till? Svaret på den ständiga frågan är en suverän sallad.

Nyhetsbild

Tre rätters italienskt med salvia – kryddan funkar i både salta och söta rätter

Tillred en hel måltid med förrätt, huvudrätt och efterrätt där salvia är den gemensamma nämnaren!

Nyhetsbild

På tur i Tromsö

RESFEBER Det är ett dramatiskt landskap som möter oss plattlänninngar när vi korsar gränsen till Norge. Ännu mera storslaget blir det när vi kommer närmare kusten. Det är branta snöklädda fjäll som dyker rakt ner i mörkblå havsfjordar. Mitt emellan slingrar sig vägen som vi kör längs.

Nyhetsbild

Ölkrönikan: Coolhead testar gränserna

Finländska Coolhead från Tusby (strax norr om Helsingfors) gör fantastiskt goda öl. De pressar hantverksupplevelsen till max med nyskapande och alltid underbart välbalanserade smaker. Denna gång, två suröl och en hazy IPA.

Nyhetsbild

Gott från grillen – med bacon

Nu är det högsäsong för grillat! Tillred tre sorters tillbehör på grillen där den gemensamma nämnaren är bacon.

Nyhetsbild

Skålar älskar såser – här är rörorna som lyfter din lunch

Krämig hummus och smakrik guacamole, två mycket olika såser som lämpar sig till förvånansvärt liknande maträtter.

Nyhetsbild

"Är vi framme snart?" – Så förbereder du långa bilresor med barnen

Att åka bil med barn kan vara skrikigt, stressigt och påfrestande. Allt blir ändå enklare om man förbereder sig före färden. Här är tricken för att göra den längre bilresan med barnen bra – även i sommar och coronatider.

Nyhetsbild

Sommarfrukost med guldkant

MAT & DRYCK Vackra blomsterplättar och en fylld croissant ger även regniga sommarmorgnar en guldkant. Prova tillreda plättar med ätbara blommor i smeten och fyll färdiga croissanter med en fiskröra gjord på sik.

Nyhetsbild

I USA:s äldsta stad kommer historieböckerna till liv – här finns riktiga pärlor

Längs Floridas östkust finns många ställen som lockar turister världen över, men för den historieintresserade finns ett stopp du måste göra: S:t Augustine. Här får du ta del av det bortglömda Amerika och dess dramatiska förflutna.

Nyhetsbild

Låt ärten lysa på sommarbordet

MAT & DRYCK Ärter hör till sommaren, de håller väl alla med om? Doppa årets ärter i smör och ät som så eller laga en risotto med ärter och citron.

Nyhetsbild

Glutenfria läckerheter från morgon till kväll

Trött på traditionell ugnspannkaka eller sugen på lite annorlunda plättar? Prova på något nytt och gör dem glutenfria!

Nyhetsbild

Ölkrönikan: En öl vid grillen

Grillälskarnas säsong är här och nu! Det är någonting oslagbart i att tillreda mat över eld ute i det fria. För att maxa upplevelsen vill du förstås bjuda på lika oslagbara drycker.

Nyhetsbild

Tiramisu med finländsk twist och traditionell senapssill – duka upp med gott och blandat på midsommarbordet

MAT & DRYCK Har du luckor i midsommarmenyn? De fyller du lätt med en sill, potatissallad och en rabarber-tiramisu.

Nyhetsbild

Stjärnkocken Micke ger tips inför internationella picknickdagen

I Mickes egen picknickkorg hittas godsaker som rökt fisk, vinägrettbaserad potatissallad och rostad sparris, alltid med dessert.

Nyhetsbild

RESFEBER: Soloresa med barn till Koh Lanta

THAILAND Det var en dag i mitten på mars som vi lämnade ett grått och regnigt Finland med siktet inställt på Koh Lanta i Thailand. Med mig hade jag mina två yngsta barn på 6 och 8 år.

Nyhetsbild

Förvara maten rätt

MAT & DRYCK Att öppna kylskåpet och se att de färska livsmedlen du köpt i veckan har farit illa gör de flesta av oss riktigt besvikna. Varför blev avokadon brun så fort och hur blev det där köttfärspaketet oanvänt igen? Hur ska vi förvara maten för att undvika onödigt svinn?

Nyhetsbild

Sommarens ödmjuka hjälte: Gurkan

MAT & DRYCK Den gröna avlånga grönsaken har ett väldigt oförtjänt rykte som en alldaglig ingrediens. Så våga experimentera och upptäck gurkans många egenskaper.

Nyhetsbild

Sommarmat för många: Zucchinilasagne utan ugn

MAT & DRYCK En smakrik sommardröm som mättar många – och tillagas utan en varm ugn.

Nyhetsbild

Sommarens drink: Bubbel med sorbet

MAT & DRYCK Från bubbelvatten till skumvin med sorbet i ett glas. Här är sommarens drink. Vårt recept på gurksorbet ger drinken en uppfriskande färg och smak.

Nyhetsbild

Primörernas drottning intar scenen – njut av sparris

MAT & DRYCK Sparris smakar hopp och solsken. Passa på att tanka­ depåerna fulla med klorofyll och vitaminer. Sparrissäsongen är här när vi behöver den som bäst.