
VIDEO: Här är tipsen för en mer klimatsmart resa
Att resa iväg är alltid avkopplande och härligt. Här är några tips på hur du kan hjälpa planeten, även när du reser.
Att resa iväg är alltid avkopplande och härligt. Här är några tips på hur du kan hjälpa planeten, även när du reser.
Här kommer tre recept som förgyller både din middag, lunchlåda och plånbok: Chili sin carne med kikärtsfärs, makaronilåda med blåmögelost, äpple och rökt tofu – och sist men inte minst en japansk kålpannkaka.
Den brittiska huvudstaden är full av udda och annorlunda företeelser värda att uppleva. Ingen annanstans har känslan för det aparta så många uttryck. Här är en guide till det egensinniga London.
Recept som värmer själen – utan att du behöver nyttja strömmen.
Är du trött på att sitta däst och proppmätt framför Kalle Anka på julafton? Eller blir du lätt illamående av bara tanken på alla julbord? Här är tipsen på hur du kan äta för att må bättre i juletid.
Det blev livat i Sverige då Marabou slopade trillingnöten från Aladdinasken. Vad löjligt av svenskarna att irritera upp sig på en sådan obetydlig sak, tänkte jag – tills jag vände på min egen favoritkonfekt.
Trött på seitanskinka och gravad morot? Här följer fem vegetariska rätter till julbordet som är både är mättande och miljövänliga.
Så kör vi då av färjan och ut i landet som är helt nytt för oss, men som vi hört så mycket om. Ganska snart sitter jag och kramar bilbältet med ena handen, eftersom det är så spännande. Jag informerar Ron om att ifall mitt bälte någon gång kommer att gå av, så är det där jag kniper om varje gång det blir lite läskigt. Han säger att han inte tror att det kommer att hända. ”Nä, men om, så är det här ”, säger jag och pekar på mitt imponerande grepp om bältet.
Jag vaknar och tittar på klockan. Den visar på några minuter över åtta, dansk tid. Klockan är därmed lite över nio i Finland. Jag drar ett andetag, vänder mig på sidan och stirrar framför mig.
Priserna rusar och semestern svider fortfarande. I dag bjuder vi på mat för magra plånböcker.
Regnet öser ner på vägen mellan Jönköping och Göteborg. Var det inte någon som sa att vi åker till regnet då vi berättade att vi skulle till Göteborg? Det här är hursomhelst det första ordentliga regnvädret vi mött sedan vi startade vår långresa.
LARSMO Efter två år av Singapores strikta coronarestriktioner så kan studenterna Alma, Tassia och Kiran resa igen. Deras efterlängtade interrailresa varar i en månad och börjar oväntat nog i Larsmo.
Det börjar dra ihop sig till kräftskiva. En klassisk sommarhögtid vi inte gärna vill vara utan. I dag bjuder vi på smått och gott som får kräftkalaset att spinna.
JAKOBSTAD I sommar ska Emma och Ron Lönnqvist skriva om sina upplevelser under den tre månader långa skåpbilsresan genom Sverige, Danmark och Norge.
Vissa ingredienser tar vi bara för givna och tänker knappt på att de finns. Persilja piggar alltid upp. Nu är det dags att låta den få plats i högsätet.
Italienska desserter är något alldeles extra. Precis lagom söta och älskade av de flesta. En perfekt avslutning med smak av sol och semester.
Morötter är mums. Billiga, nyttiga och mångsidiga. Nu är de som allra godast.
JAKOBSTAD I sommar ska Emma och Ron Lönnqvist skriva om sina upplevelser under den tre månader långa skåpbilsresan genom Sverige, Danmark och Norge.
Caesarsallad är en högt älskad modern klassiker. Traditionell eller nyskapande – en caesar går alltid hem.
Grillat i all ära – men det är tillbehören som är grejen. Med schyssta sidorätter blir grillkvällen en fest.
Rötmånaden infaller i slutet av juli. Men bakterier bryr sig inte om kalendern. Är det varmt så är det. Nu är det dags att vara vaksam så att varken maten eller du blir dålig.
Ingen sommar utan jordgubbar. Vid den här tiden är de som allra godast och som gjorda för desserter. Bjud på en söt avslutning med smak av semester.
Om du vill upptäcka några av de häftigaste platserna i våra grannländer är det här några sevärdheter du inte vill missa.
Sill hör midsommarafton till. Extra festligt blir det om du sätter din personliga prägel på inläggningen. Enkla medel ger maxade smaker.
Jimmy Guo är tvåan som ingen glömmer. Med kinesiska smaker, starka känslor och oemotståndliga smilgropar vann han tv-publikens hjärtan i ”Sveriges mästerkock”. I dag bjuder han på fräsch försommarmat.
Få saker signalerar väl försommar lika mycket som rabarber. Minnen från barndomens barfotadagar med mormors rabarberkräm, smulpaj och hemkokt saft från jordkällaren väcks till liv.
Äntligen är det dags att duka upp till buffé igen. Bulla upp med lika delar god mat och glädje och fira att vi får umgås och hålla kalas igen.
Visst är det väl ändå något oemotståndligt med vårrullar? Oavsett vad de är fyllda med, om de är friterade eller inte. Thailändska, vietnamesiska eller kinesiska. Det är bara så galet gott.
Med en maxlängd på 18 km och en maxbredd på 12 kilometer hör Santorini till en av de grekiska öarna som man gärna utforskar till fots. Vi anlände till Santorini dagen innan den grekisk- ortodoxa påskhelgen, som i år inföll en vecka senare än påskfirandet hemma i Finland.
Alla länder, hem och tidsepoker har antagligen sin egen variant på omelett. Alltifrån frasig focaccia till tidsödande tortilla och ljuvliga japanska rullar. Det finns helt enkelt en omelett för varje matrest, smak och ambitionsnivå.
Norden och Baltikum har inte längre några restriktioner när det gäller resande och turister. Men ska du semestra längre bort, finns det skäl att syna coronareglerna innan du åker.
En matlåda behöver packas med fantasi och kärlek. Då blir gårdagens rester som nya. Nu är det läge att satsa på fräsch, lätt och smart mat i lunchlådan.
Ibland slår sötsuget till helt oväntat. Då är det en fördel om det går att sno ihop något snabbt.
Ägg på middagsbordet under påsk är en tradition som innebär många variationsmöjligheter. Romtoppingen kan bytas ut mot nya smakupplevelser med årets fräscha tips.
Har du idétorka på mumsiga recept att testa i påsk, eller bara massa ägg som behöver användas? Här är fyra goda rätter du kan göra med ägg.
Våren knackar äntligen på dörren. Hjälp den på traven med en meny färgsatt med lite extra grönt. Nu längtar vi efter primörer, sol och värme.
Mört, smakrikt och saftigt – lamm hör påsken till. Fira ståndsmässigt med ljuvliga rätter som sätter guldkant på kalaset.
Risotto är rasande gott, men också något av en konstform att laga. Allt handlar om tålamod och textur. I dag blir det risottokurs.
Fiffigt, frasigt, och försvinnande gott. Filo är degen som funkar till allt.
Rosépeppar är en rolig rackare – vackert rosa och precis lagom pikant. En retrokrydda väl värd att återupptäckas.
Att använda inhemska matgryn i stället för det importerade riset är både klimatsmart, nyttigt, plånboksvänligt – och gott!
Spaghetti alla carbonara är en favoriträtt för många. Det gäller dock att laga den med förnuft, känsla och rätt handlag.
Kallt ute, varmt i glasen. Det är den perfekta kombinationen för årstiden. I dag bjuder vi på vintervärmare med hög mysfaktor.
En plåtburk kan vara skillnaden mellan att vara tokhungrig och störtlycklig. Ladda dina skåp med schyssta konserver – man vet aldrig när de kommer till pass.
Citron är bästa grejen. Den lyfter smaker, sätter piff och laddar batterierna. Dags att bli pigg med citron.
När vinden viner värmer en soppa gott. I dag bjuder vi på mysiga, mättande vintersoppor. Lika lätta att laga som att tycka om.
Ta med tomatsoppa ut i skidspåret, varm choklad till skoterturen eller grilla tortilla med söt fyllning efter en lång dag i skidbacken. Recepten hittar du här.
Potatisen är mer än ett trist tillbehör – den är en universell räddare i nöden. I dag bjuder vi på potatisrätter från olika länder.
Kastar du också för mycket mat? Det är tid att tänka om. Ledsna grönsaker går också att äta, liksom stjälkar, blast och blad. ”Zero waste” kallas vägen framåt.
Gula, röda, gröna, bruna eller svarta – linser är bra mat, oavsett kulör. De är billiga, mättande och nyttiga.