Segern innebär att Argentina tar sig till fotbolls-VM nästa år.

Tre mål från Argentinas lagkapten var tillräckligt för att i sista sekunden säkerställa direktkvalificering till VM-slutspelet i Ryssland.

Efter vad som började som en mardröm för bortalaget, 1–0 till Ecuador efter 40 sekunder, klev Messi fram med sin berömda vänsterfot och tog kommandot över ett Argentina som öppnade matchen nervöst.

30-åringen petade in kvitteringen efter 12 minuter, sköt ett hårt skott i nättaket åtta minuter senare och avslutade målkavalkaden genom att snyggt lobba bollen över målvakten och fastställde slutresultatet 3–1.

De tvåfaldiga världsmästarna har inte missat ett VM-slutspel sedan 1970.

De fyra första lagen i den sydamerikanska kvalserien går vidare till VM. Brasilien har 41 poäng och blev klart för en månad sedan. Nu står det klart att även Uruguay, med 31 poäng, Argentina med 28 och Colombia med 27 finns med när världsmästerskapet avgörs nästa år.

Peru som slutade på en femteplats får spela playoff mot Nya Zeeland.