Sport spelade veckans enda hemmamatch på söndagseftermiddagen och för motståndet stod tabelltrean JYP. Inför matchen uppmärksammades Sports Ville Viitaluoma, matchen var nämligen hans 700:e i FM-ligan

– Det är förstås lite klichéaktigt att säga så här, men jag har haft bra killar och bra organisationer omkring mig hela karriären. Det är klart att sådana saker har påverkat det faktum att jag har spelat så här många matcher, säger Viitaluoma.

Också linjedomaren Tommi Niittylä fick en blombukett då han dömde för 200:e gången på liganivå.

Sport och JYP bjöd på en händelserik första period. Det var visserligen gästerna som skapade eftermiddagens första riktiga chans, men skottet krävde inget större ingripande av Mika Järvinen i Sport-målet.

Det dröjde några minuter, men efterhand fick Sport sina passningskombinationer att fungera. Någonting som ledde till ett par fina sekvenser i offensiv zon, men riktigt farligt blev det inte. Efter åtta minuter åkte JYP:s Jerry Turkulainen ut på en tvåa för fasthållning.

Det utnyttjade Sport och närmare bestämt guldhjälmen Michael Parks. Efter 9.39 gjorde han 1–0. Parks snappade upp pucken bakom mål, åkte in framför kassen och nätade med ett högt backhandskott. Glädjen blev ändå inte särskilt långvarig då Nolan Yonkman kvitterade dryga fyra minuter senare.

Jarkko Immonen passade bakåt mot blålinjen, Yonkman tog ett par skär framåt och avlossade ett stenhårt slagskott. Järvinen hade inte en chans. Målet ändrade ändå inte desto mera på matchbilden också i fortsättningen var det Sport som pressade på. Ytterligare mål fick ändå inte publiken se innan paus.

– Jag tycker att vi har bra kontroll på händelserna, även om JYP skapar en del chanser. Men enligt mig är det vi som skapar mera, en orsak till att vi höll JYP borta i den första perioden var vår rörlighet, säger Sports försvarare Robin Salo.

Den andra perioden bjöd på en hård kamp mellan två lag som inte gav mycket utrymme åt varandra Försvaret låg i fokus och de farliga chanserna uteblev. Därför grämde det också att Aleksi Ainali inte utnyttjade Sports bästa chans i den andra perioden på ett bättre sätt. I den 34:e minuten lyckades Robin Salo och han komma ensamma med en JYP-försvarare och målvakten Eetu Laurikainen. Ainali hade två alternativ, passa pucken till Salo eller skjuta själv.

Yttern valde det senare alternativet men skottet var inte alls bra. Sport fick den sämsta tänkbara starten på matchens avslutande period. Efter 41.35 styrde Antti Suomela ett skott i mål. Visserligen behövde domarna en stunds betänketid innan målet godkändes efter videogranskning.

– Det är alltid tungt att släppa in ett tidigt mål, säger Salo.

Några minuter senare var det dags igen. Sport hade två man utvisade och Mikko Mäenpää utnyttjade utrymmet genom att dundra in ett slagskott. Sport skapade ännu lite nerv i matchen då Viitaluoma reducerade med två minuter kvar att spela.

– Den första perioden är inte bra av oss och vi går med i motståndarnas spel. I den andra är vi lite bättre och den tredje perioden är vår bästa, säger JYP:s tränare Marko Virtanen.

Men närmare än så kom hemmalaget inte och JYP:s Henri Kanninen fastställde slutresultatet 2–4 i tom bur. För Sport fortsätter serien på tisdag med en bortamatch mot Tappara.

– Tyvärr utnyttjade vi inte våra chanser i dag medan motståndarna klarade av att näta på sina, säger Sports mycket fåordiga tränare Tomek Valtonen.