Inför Karjalaturneringen var förväntningarna på Miro Heiskanen höga. Det stora försvarslöftet har dominerat i hockeyligan och vissa förväntade sig stordåd också i landslaget.

Och visst levererade Heiskanen. Två mål på tre matcher är ett fantastiskt facit.

HIFK-försvararen hittade rätt i den tredje perioden mot Kanada och förde upp Finland i ledning med 3–2.

Heiskanen fick pucken i en rörig situation och lyfte iskallt in pucken bakom Ben Scrivens i Kanadas mål.

Men försprånget höll inte i sig länge. Kanada kvitterade bara fyra minuter senare genom Christian Thomas.

Det blev alltså en thrillerartad avslutning på matchen och turneringen. Finland behövde nämligen minst förlängning för att säkra segern i EHT-turneringen.

Lejontruppens andra stora framtidslöfte stod för avgörandet.

Med sju minuter kvar av matchen visade Eeli Tolvanen upp sitt superba skott i powerplay. Tolvanen satte in 4–3 med ett oemotståndligt avslut upp i krysset.

Det blev matchens sista mål. Finland vann turneringen efter tre raka segrar.

Finlands väg till turneringssegern var snårig. Lejonen fick slå ur underläge två gånger mot Kanada.

Gilbert Brule satte in 1–0 med två minuter på klockan efter att Niko Mikkola slarvat med markeringen.

Finland hade det spelmässiga övertaget och den frenetiska forceringen gav utdelning.

Sakari Manninen gjorde sitt andra mål för turneringen och landslagskarriären i mitten av den första perioden då han petade in 1–1 mellan benen på den kanadensiska målvakten Ben Scrivens.

Gästerna återtog ledningen i den andra perioden då Atte Ohtamaa satt utvisad. Maxim Noreau fick ett fritt skottläge och satte kliniskt in 2–1 bakom Eero Kilpeläinen.

Men Finland svarade igen.

Med några sekunder kvar av perioden fick Sami Lepistö husera fritt i numerärt överläge och Finland kom i kapp tack vare Lepistös vassa handledsskott.

Det stod alltså 2–2 inför den tredje perioden. Finland var bäst då det gällde som mest.