I Finland lever tusentals barn med våldsamma föräldrar. När dessa barns historier kommer till allmänhetens vetskap är det ofta för sent, då kan våldet ha eskalerat till den grad att skadan inte längre går att reparera. Det räcker inte att veta att våld förekommer, anser Riitta Hyytinen, Rädda Barnens chef för medborgarverksamhet.

– Vi kan inte göra någonting om vi inte vet vad som händer och var, säger hon.

För att få reda på i vilka hem barn som far illa är socialarbetare beroende av anmälningar. Alla har ett ansvar att meddela lokala myndigheter när man misstänker att ett barn far illa.

– Vid känslan av att något är fel ska man kontakta barnskyddet så att professionella kan reda ut om barnen verkligen far illa eller inte, säger Anu Huovinen Rädda Barnens regionchef i mellersta Finland.

Zoom

Anu Huovinen har undersökt hur våld i familjen formar barnets identitet i sin licentiatavhandling ”Barn som upplevt familjevåld och deras berättelser om identitet”. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva



Om inte omvärlden reagerar faller hela ansvaret på barnen. För barn är det inte alltid lätt att veta vart de ska vända sig, eller ens våga berätta åt någon utomstående om sin familjesituation. Huovinen har i sin licentiatavhandling ”Barn som upplevt familjevåld och deras berättelser om identitet” intervjuat fyra barn som har blivit utsatta för våld i hemmet. Barnen är 6-12 år och Huovinen har intervjuat dem regelbundet under en längre tid.

– Att växa upp i en familj där våld förekommer påverkar ett barns identitet. Effekterna är långvariga och svåra att komma ifrån i sitt framtida liv, berättar Huovinen om resultatet av sin undersökning.

Enligt Huovinen var det jobbigt för barnen att prata om sina upplevelser. De svarade undvikande och ville inte prata om vissa händelser. Känslorna skiftade mellan rädsla, hat och sorg bland de barn hon intervjuade. Eftersom barnen fick tid att bygga upp ett förtroende för Huovinen, fick hon fick ta del av mer detaljerade historier än vad socialarbetare i allmänhet får.

– De historier som inte kom fram under intervjuerna, men som fanns inbakat i det som inte sades, är också en viktig del av berättelsen, anser Anu Huovinen.

Barn kan vara rädda för att de splittrar familjen om de berättar åt någon utomstående om vad som händer hemma. De kan ha blivit uppskrämda av sina föräldrar, eller så vill de skydda sina föräldrar. De förstår att våldet är något att skämmas över.

En som har valt att öppet berätta om sin uppväxt med våld i hemmet är hiphop-artisten Joonas ”Dilemma” Linnamaa, men det var inte förrän i vuxen ålder som han började prata om det.

– Det var något skamligt med det som hände som jag inte alls pratade om när jag var yngre, berättar han.

Nu är han aktuell med en låt om sina upplevelser som barn och berättar att låtprocessen har varit renande för honom.

– Flera har hört av sig och jag har fått mycket respons på både låten och musikvideon. Det visade sig att flera i min omgivning hade liknande upplevelser och det har varit bra att få prata om sina upplevelser med andra, säger ”Dilemma”.