Sport föll med 4–3 (1–1, 0–1, 3–1) mot Ässät inför 5232 i Björneborg på tisdagskvällen.

Sport kom ut med öppna spjäll och dominerade början av matchen fullständigt.

Efter två minuter drattade en hemmaspelare på ändan på egna blålinjen. Det öppnade för Erik Riska som fick pucken av Joni Tuulola, korsade blålinjen och krutade på med ett hårt slagskott.

Riskas fjärde mål för säsongen innebar 0–1 efter 2.11.

Kvitteringen lät inte vänta på sig särskilt länge.

Aleksi Ainali tog matchens första utvisning när han åkte ut för tripping efter att ha haft omkull skickliga svenska backen Maksim Matushkin. Italienska yttern Marco Insam stormade fram till höger och avlossade. Jonathan Iilahti parerade, men returen hamnade rakt i bladet på yttern Mikko Salmio som satte 1–1 efter 6.13.

Ässät kopplade grepp om matchen och tryckte på frenetiskt i slutet av första perioden. Men strålande målvaktsarbete av Iilahti innebar att 1–1 stod sig till paus.

Och pausen blev lång.

Jättelång.

När domarna kom in på isen inför andra perioden upptäckte de att isen inte var helt intakt och en del vatten syntes på isytan nära sargen. Efter en lång väntan reparerades isytan med hjälp av kolsyreis och småningom kunde andra perioden inledas.

Sport fick 34 sekunder i spel fem mot tre i början av perioden och då passade Ari Gröndahl på att panga in sitt sjunde mål för säsongen – tangerat rekord för honom i FM-ligan och 1–2 efter 24.18.

Sport fick fortsätta spela powerplay ett bra tag eftersom Mikko Salmio åkt ut för 2+2 för hög klubba, men det blev inte fler mål. 1–2 stod sig till den andra pausen.

1.24 in i tredje perioden var det kvitterat. Yttern Sami Lähteenmäki höll sig framme och satte Ässäts 2–2-mål.

Ont blev värre för Sport då Marco Insam satte 3–2 knappa två minuter senare och Ässäts pigga spel tvingade Sport till en time out.

Lähteenmäki slog till igen efter 49.15 då han nätade i powerplay. Men Olavi Vauhkonen såg till att hålla hoppet vid liv för Sport genom att panga in ett skott från kanten och det stod 4–3 efter 49.37 – Vauhkonens tionde fullträff för säsongen.

I slutsekunderna fick Markus Nenonen en strålande chans att kvittera, men han fick inte in pucken.