Enni Rukajärvi blev den andra finländska OS-medaljören i Pyeongchang. Efter bronset i slopestyle var hon inte bara glad utan också upprörd. Svåra vindbyar gjorde slopestylefinalen farlig. Rukajärvi sparade inte på orden.

– Enligt mig var det fel beslut att fullfölja tävlingen. På träningen var vinden okej, men sedan förvärrades situationen. Tävlingen borde ha flyttats, det var tur att ingen skadades, sade Rukajärvi enligt Yle.

Finlands chefstränare Antti Koskinen håller med:

– Om jag ska vara ärlig så var jag orolig för idrottarna. Skaderisken var stor och åkarna tvingades tävla med sin hälsa som insats, säger Koskinen till Yle.

Finländarna får uppbackning från flera håll.

Den tjeckiska åkaren Šárka Pancochová avbröt sitt ena åk på grund av väderförhållandena. Pancochová var inte den enda som sneglade ner i backen och sade nej tack. Tyskan Silvia Mittermüller stod över hela finalen.

Pancochová tycker att slopestylefinalen gav en nidbild av grenen.

– Kom igen, det är OS. Det finns fler dagar som man kan åka.

Österrikiskan Anna Gasser säger att arrangörerna meddelade åkarna att tävlingen inte kunde ordnas någon annan dag. Det gjorde att idrottarna kände sig pressade att tävla.

– Det är ganska roligt att man nog kan flytta fram utförsåkningen med fem dagar och sedan tvingar oss att tävla i de här förhållandena.

Den norska landslagstränaren Per Iver Grimsrud kommer med bitsk kritik. Arrangörerna borde aldrig ha gett klartecken, tycker norrmannen.

– Jag tycker att det är helt oförsvarligt. Det ger fel bild av grenen då många faller i backen och inte får chansen att visa upp sitt bästa, säger Grumsrud enligt VG.

Vinden och kylan har varit ett hett samtalsämne i OS. Flera av de alpina starterna har flyttats på grund av de starka vindbyarna. Det är inte bara fartgrenarna som påverkats.

Kaisa Mäkäräinen bommade tre skott i skidskyttesprinten och slutade långt bak i fältet. Efter tävlingen sade hon att vindbyarna gjorde skyttet till ett lotteri.

– Det är svårt när det är en sådan här vind som blåser i byar. Då vet jag att det inte är min dag, sade Mäkäräinen enligt HBL.

Mäkäräinen var inte den enda som hade svårt att träffa tavlorna. Av de tio bästa i tävlingen sköt bara vinnaren Laura Dahlmeier prickfritt.