Finland var i värre blåsväder än i slopestylefinalen då Kanada visade upp kunnandet i Pyeongchang. Meghan Agostas öppningsmål efter 35 sekunder var det första tecknet på att matchen kunde bli en plågsam historia.

De två första perioderna blev mycket riktigt ångestfyllda.

Kanada ökade på till 2–0 innan den första periodpausen och ledde med 4–0 efter två perioder.

Då matchen var avgjord fick Finland fason på spelet och dominerade stundvis händelserna på isen. I den tredje perioden satte Finland in ett tröstmål – matchens sista fullträff.

Målskytt? Veteranernas veteran Riikka Välilä, 44 år. Redan i OS i Nagano 1998 gjorde Välilä sju mål – nu har hon också öppnat målkontot i Pyeongchang.

Den kanadensiska segern var väntad – Kanada är regerande OS-mästare och en gigant inom ishockeyn. Det fanns ändå en hel del oroväckande tendenser i det blåvita spelet.

Finland gav bort lätt bort pucken genom slarviga och ogenomtänkta uppspel i farliga situationer. Samtidigt hade burväktaren Noora Räty inte sin bästa dag på jobbet. Räty hör till målvaktseliten i världen och brukar inte vara så darrig som hon var mot Kanada.

Räty insåg själv att hon inte precis stod för sin bästa insats i karriären. Efter 4–0-målet avreagerade sig en frustrerad Räty på målburen.

Finland förlorade mot USA med 1–3 i söndags och har nu två förluster på kontot.

Nederlagen är ingen katastrof för Finlands medaljchanser. Samtliga lag från Finlands grupp går nämligen vidare.

De fyra bästa nationerna – inklusive Finland – spelar i A-gruppen i OS. De två bästa går direkt till semifinal, medan de två sämsta tar sig till kvartsfinal.

Finland avslutar gruppspelet med att möta Ryssland (OAR) 5.10 på torsdagsmorgonen.