Mäkäräinen sköt fyra bommar i torsdagens sprint och slutade på 40:e plats – 1.57,7 efter segrande slovakiskan Anastasija Kuzmina.

Kuzmina tog över ledningen i världscupen, hon har sex poäng mer än tvåan Mäkäräinen. Placeringen var Mäkäräinens sämsta för säsongen. Men lite guldkant blev det ändå i och med att arrangörerna hedrade Mäkäräinen med en Holmenkollen-medalj.

– Det är fint att få en sådan här medalj, men jag hann också tänka att varför får jag den här medaljen. Holmenkollen har inte varit ett lätt ställe för mig, jag har vunnit här en gång. Men bägge gångerna jag vunnit världscupen har avgörandet skett här, säger Mäkäräinen till Yle.

Att sprinten gick som den gick skriver hon upp på bristfälliga förberedelser.

– Det blev bara ett träningspass då vi kom hit först i tisdags. Och ett lite darrigt träningspass i går gjorde inte gott för den här dagen. Det kändes som att vinden mojnade när jag skulle skjuta och jag hann inte reagera på det, säger Mäkäräinen.

– Det här grämer riktigt mycket med tanke på ställningen i världscupen.

Fyra världscupdeltävlingar återstår och Mäkäräinen har en tuff utmaning i att återta ledningen. På söndag väntar jaktstart i Holmenkollen, vilket innebär att det är uppförsbacke från första början.

– Det är sannolikt att Kuzmina är bland de sex bästa på söndag. Mäkäräinen borde i sin tur lyckas perfekt i skyttet för att klättra upp bland de tio bästa, men då fortsätter ju Kuzmina att ha fördel i vilket fall, säger expertkommentatorn Sanna-Leena Perunka till Yle.

– Kuzminas fart i spåret är ett trumfkort för henne, hon är så mycket snabbare än alla andra. Hon kan ta en topp-tre placering i en tävling trots att hon skjuter en bom.

Mari Laukkanen bommade ett skott och slutade 20:e, med 1.25,1 upp till Kuzmina. Vitryskan Darja Domratjeva tog hand om andraplatsen och ukrainskan Julija Dzjima blev tredje.

Världscupen avslutas i ryska Tiumen nästa helg.