Slovakiskan Anastasija Kuzmina ledde världscupen med fem poängs marginal till tvåan Kaisa Mäkäräinen inför söndagens masstart i ryska Tjumen.

Kuzmina tog täten direkt i loppet och Mäkäräinen hängde på. Bägge sköt en bom i det första liggande skyttet och gav sig ut på straffrunda.

Efter det höll Mäkäräinen bra fart, men Kuzmina stretade emot. I det andra liggande skyttet gick det undan för bägge två och samtliga tavlor föll.

Kuzmina klättrade tillbaka upp i täten av den stora klungan och Mäkäräinen var hack i häl när det var dags för stående skytte.

Kuzmina missade ett skott och stack i väg på straffrunda. Men Mäkäräinen bommade två gånger. I det sista skyttet bommade Kuzmina en gång, men hann sticka i väg innan Mäkäräinen hunnit börja skjuta. Finländskan sköt snabbt, träffade alla tavlor och blåste nytt liv i dramatiken genom att passera Kuzmina.

Mäkäräinen satte av i full fart och behövde plocka placeringar för att säkra totalsegern i världscupen. Samtidigt kroknade Kuzmina och Mäkäräinen säkrade världscupsegern genom att sluta sexa, medan Kuzmina åkte i mål som elfte. Mäkäräinen vann världscupen med tre poängs marginal.

– Efter det sista skyttet, när jag gick ut tillsammans med Kuzmina, tänkte jag att nu måste jag åka karriärens bästa runda. Jag har varit i den situationen förr och lyckligtvis gick det bra, säger Mäkäräinen till Yle.

Vitryskan Darja Domratjeva vann den sista deltävlingen och slutade tredje i totalen.