|

Mäkäräinen vann världscupen efter dramatisk masstart

Kaisa Mäkäräinen jagade i kapp Anastasija Kuzmina under den avslutande världscuphelgen och säkrade segern i säsongens sista tävling. Zoom
Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Kaisa Mäkäräinen jagade i kapp Anastasija Kuzmina under den avslutande världscuphelgen och säkrade segern i säsongens sista tävling.

Två bommar i tredje skyttet och det såg hopplöst ut för Kaisa Mäkäräinen. Men hon var lysande i det sista skyttet i Tjumen och distanserade Anastasija Kuzmina tillräckligt för att ro hem sin tredje totalseger i världscupen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Slovakiskan Anastasija Kuzmina ledde världscupen med fem poängs marginal till tvåan Kaisa Mäkäräinen inför söndagens masstart i ryska Tjumen.

Kuzmina tog täten direkt i loppet och Mäkäräinen hängde på. Bägge sköt en bom i det första liggande skyttet och gav sig ut på straffrunda.

Efter det höll Mäkäräinen bra fart, men Kuzmina stretade emot. I det andra liggande skyttet gick det undan för bägge två och samtliga tavlor föll.

Kuzmina klättrade tillbaka upp i täten av den stora klungan och Mäkäräinen var hack i häl när det var dags för stående skytte.

Annons
Kuzmina missade ett skott och stack i väg på straffrunda. Men Mäkäräinen bommade två gånger. I det sista skyttet bommade Kuzmina en gång, men hann sticka i väg innan Mäkäräinen hunnit börja skjuta. Finländskan sköt snabbt, träffade alla tavlor och blåste nytt liv i dramatiken genom att passera Kuzmina.

Mäkäräinen satte av i full fart och behövde plocka placeringar för att säkra totalsegern i världscupen. Samtidigt kroknade Kuzmina och Mäkäräinen säkrade världscupsegern genom att sluta sexa, medan Kuzmina åkte i mål som elfte. Mäkäräinen vann världscupen med tre poängs marginal.

– Efter det sista skyttet, när jag gick ut tillsammans med Kuzmina, tänkte jag att nu måste jag åka karriärens bästa runda. Jag har varit i den situationen förr och lyckligtvis gick det bra, säger Mäkäräinen till Yle.

Vitryskan Darja Domratjeva vann den sista deltävlingen och slutade tredje i totalen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Hannes, Hans eller Viktor? Ja, det är frågan när Mäenpääs åker Vasaloppet

Ski Team Mäenpääs Hans Mäenpää tycker att formen varit stabilare i vinter än förra säsongen och hoppas på en placering bland de fyrtio bästa i Vasaloppet på söndag. Bilden är från landskapsstafetten i Nivala i januari.
Foto: Jonas Brunnström

Ski Team Mäenpääs Hans Mäenpää tycker att formen varit stabilare i vinter än förra säsongen och hoppas på en placering bland de fyrtio bästa i Vasaloppet på söndag. Bilden är från landskapsstafetten i Nivala i januari.

Hannes Mäenpää lyckades bäst av klanens längdåkare i fjolårets Vasalopp. Nu på söndag talar väderprognosen för Hans Mäenpää – ja, åtminstone om vi ska tro Viktor Mäenpää.

Mest läst senaste veckan