Mikael Granlund var en av guldarkitekterna när Finland tog VM-guld i Bratislava 2011. I fjol spelade Granlund, 26, inte VM, men nu har han tackat ja till en VM-resa till Danmark.

Granlund kan spela både som center och ytter, men har främst varit högerytter i Minnesota Wild. Minnesotas NHL-slutspel tog slut i första omgången, där Patrik Laines och Joel Armias Winnipeg Jets var bättre med 4–1 i matcher.

– Det är fint att vara med i VM, säger Granlund till landslagets webbplats leijonat.fi.

– Då Wilds säsong tog slut i förtid är det roligt att få fortsätta spela. Att spela för Lejonen är en hederssak för mig.

VM i Danmark, som inleds nästa fredag, blir Granlunds femte. Han stod för 21+46=67 poäng i grundserien den här säsongen och var med det fjärde bästa finländare poängmässigt. I slutspelet blev det 1+2=3 poäng på fem matcher.

Lejonen har även fått ett återbud till. Backen Sami Vatanen, 26, som flyttade från Anaheim Ducks till New Jersey Devils den här säsongen, åkte på en hjärnskakning i första slutspelsomgången mot Tampa Bay Lightning (Tampa vann med 4–1 i matcher).

– Jag ids inte vara med i VM. Jag vill återhämta mig helt och hållet och hade jag spelat i VM skulle risken ha funnits att jag skadar mig igen eller får en smäll mot huvudet, säger Vatanen till Ilta-Sanomat.