|

Andra raka VM-guldet till Sverige efter straffdrama

NyhetsbildZoom
Sveriges bredd i offensiven blev till slut för mycket för schweizarna i söndagskvällens VM-final i Köpenhamn. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Joe Klamar
För andra året i rad avgjordes VM-finalen på straffar. Och för andra året i rad vann Sverige.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

ISHOCKEY-VM Final

  • Sverige – Schweiz 3–2 e str (1–1, 1–1, 0–0, 0–0, 1–0)

Matchen inleddes i rasande tempo och spelet böljade fram och tillbaka. Svenska yttern Viktor Arvidsson kom loss i ett friläge och lirkade pucken under målvakten Leonardo Genoni, men förbi bortre stolpen.

Sverige fick matchens första powerplay när yttern Nino Niederreiter träffade Arvidsson i ansiktet med klubban vid det schweiziska målet. Genoni stod pall och schweizarna redde ut det numerära underläget.

Tre Kronor såg ut att koppla ett starkt grepp om matchen, men då högg Schweiz in i zon efter en vunnen tekning vid offensiva blå och Niederreiter fick till ett tursamt öppningsmål från nära håll efter att först ha missat pucken helt och hållet.


1–1 lät inte vänta på sig särskilt länge. Yttern Gustav Nyquist fick skottläge i slottet, yttern Patric Hörnqvist skötte om att skymma Genoni och Nyquist hängde in pucken i krysset.

Sedan tryckte Sverige på ända till paussignalen.


I början av andra perioden tog Nyquist en klantig utvisning när han träffade backen Ramon Untersander i ansiktet med klubben nere i ena sarghörnet i Schweiz zon.

Det luktade lite utvisning när Niederreiter crosscheckade i andra ändan av rinken. Sverige spelade ut, men Schweiz vände snabbt och yttern Timo Meier kom åt att storma in i zon medan svenskarna bytte och han satte 1–2 med ett rappt skott.Sverige svarade genom att trycka på med våldsam kraft och efter ett långt, långt spelövertag åkte centern Enzo Corvi ut för en hakning. Schweiz såg ut att kunna vinna pucken i sarghörnet, men i stället lyckades svenskarna spela runt och centern Mika Zibanejad hängde in kvitteringen med ett nätt skott.

Återstoden av perioden bjöd på chanser åt bägge hållen, men 2–2 stod sig till andra pausen.

I inledningen av tredje perioden lyckades Schweiz jämna ut spelet något. Men det blev det slut på när svenska lagkaptenen Mikael Backlund kom loss. Backlund fick till ett avslut som Genoni räddade, men backen Roman Josi åkte ut för en fasthållning av Backlund. I samma veva kunde Meier ha åkt ut för en hög klubba i mittzon när han träffade Hörnqvist i hjälmen med klubbladet.

Schweiz redde ut det numerära underläget, men sedan ställde Josi till det när han spelade pucken före han klivit ut helt ur utvisningsbåset och Schweiz åkte på en ny utvisning. Stjärnbacken kunde sedan dra en lättnadens suck när hans lagkamrater fortsatte spela bra boxplay.

I nästa svenska anfall undgick Nyquist en utvisning efter att han hakat upp Corvi i sarghörnet. Schweiz följde upp med en bra sekvens som innehöll ett par avslut mot Anders Nilsson, men inget som den svenska målvakten inte kunde mota utan större problem.

I takt med att minuterna tickade undan blev spelet mera tillknäppt. Med sekunder kvar tajmade Schweiz ett byte riktigt dåligt. Backen Mattias Ekholm kom loss i ett friläge, men Genoni såg till att det blev förlängning genom sin trettionde räddning i matchen.


Förlängning med spel fyra mot fyra följde. Schweiz högg framåt i början, men sedan började svenskarna mala på med långa anfall.

Schweiziska backen Mirco Müller fick i väg ett par avslut mot Nilsson, men det fanns inte tillräckligt med trafik framför målet. Nästa back som avlossade farligt var Tre Kronors Oliver Ekman Larsson, men Genoni stod i vägen. John Klingberg fick också prova, men han skott landade i plocken.

Sverige höll övertaget anfallsmässigt och Zibanejad var nära att avgöra från nära håll. Strax efter var han centimetrar från att nå pucken och få ett friläge.

Schweiz svarade genom backen Michael Fora. Först dribblade han åt sig ett friläge utan att få i väg ett riktigt avslut och sedan spelade han in till yttern Kevin Fiala, som fick avsluta fritt från nära håll då en svensk back drattat på ändan, men Fiala sköt rakt på Nilsson.

I förlängningens sista minut tvingade Schweiz åt sig en tekning i anfallszon och tog en time out. Men det sista avslutet blev svenskt – backen Adam Larsson träffade stolpen.

Yttern Sven Andrighetto inledde straffläggningen genom att näta för Schweiz. Ekman Larsson och yttern Filip Forsberg gjorde mål för Sverige och när schweizarnas femte skytt Niederreiter inte lyckades överlista Nilsson var saken klar.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Antti Koski överklagar silobeslutet – vill renovera, inte riva

VASA Antti Koski kommer att ansöka om besvärsrätt hos högsta förvaltningsdomstolen angående det senaste silobeslutet.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan