Fotbolls-VM är inte bara matcher på Rysslands pampiga arenor. Det kommer även att bli analytiska dueller från läktarplats.

För första gången i ett mästerskap får landslagen ha direktkontakt – ljud- och bildmässigt – mellan ledarkollegorna som sitter på bänken respektive läktaren.

– Vi har ännu inte testat detta, eftersom det inte har varit tillåtet tidigare. Vi har diskuterat det en del och funderat på hur vi ska göra med de här grejerna för att dra nytta av det, säger svenska landslagets analytiker Christoffer Bernspång.

Förutom den redan kända radiokontakten får lagen även använda bilder för att enkelt visualisera detaljer som behöver justeras i det egna spelet eller som kan utnyttjas i motståndarnas spel. Rent konkret innebär det att bilder – skärmdumpar – skickas från en dator till en läsplatta som finns vid bänken.

– Tidigare har det varit så att det är först i halvtid som någon av bevakarna har gått gå ner och pratat med Janne (Andersson, landslagstränare). Nu är förhoppningen att man ska kunna påverka mycket tidigare, säger Bernspång.

Enligt honom kommer Sverige att testa tekniken för första gången i träningsmatcherna mot Danmark på lördag och mot Peru den 9 juni.

En viktig detalj i det framtida analysarbetet är att hitta rätt kommunikationsnivå mellan analytikerna på läktaren och ledarna på bänken.

– Vi vill inte att det ska bli rörigt där nere. Janne och Peter (Wettergren, assisterande) är vana vid att hantera matcher på ett visst sätt, så vi kan inte bombardera dem med grejer. Vi har diskuterat igenom och har lite tankar och idéer kring hur vi vill jobba med det.

– Allt ska utvärderas efter de här två matcherna som vi har på oss. Sedan får vi se var vi landar när vi kommer till VM.

Men ni kommer använda det under VM?

– Jaja, definitivt. Det är en självklarhet.

Vem kommer att sköta vad?

– Peter kommer att ta "snäckan" och Paul (Balsom, analytiker) plattan. Jag styr datorn och så kommer de två bevakarna att ha snäckor där uppe på läktaren, där en fokuserar på motståndet som den har scoutat och där den andra kommer att ha fokus på hur vi själva agerar i vårt spel.

– Med det upplägget tror vi att vi kan kommunicera på ett bra sätt.

Sverige inleder VM-slutspelet mot Sydkorea i Nizjnij Novgorod den 18 juni. Sedan väntar Tyskland i Sotji den 23 juni och gruppavslutningen mot Mexiko i Jekaterinburg den 27 juni.