Det blev en helvild första final som bjöd på tio mål och där ledningen skiftade fem gånger.

Till slut blev hemmalagets tjeckiske doldis Tomas Nosek stor matchvinnare. Han sköt det matchvinnande 5-4-målet och avrundade sedan med att säkra segern med 6–4 i tom kasse.

Den första finalen bjöd på fyra blågula poäng. Washingtons Nicklas Bäckström gjorde ett mål och spelade fram till ett, men stod ändå på den förlorande sidan. Lagkamraten André Burakovsky noterades för en målgivande passning.

Svenske anfallaren William Karlsson fortsatte sin succésäsong med ännu ett mål. Han gjorde 43 mål i grundserien, tredje bäst i NHL, och hans 2–2-mål i den första finalen var den sjunde fullträffen i slutspelet.

Zoom

Vegasfansen jublar efter ett mål av Tomas Nosek i tredje perioden. Foto: Ross D. Franklin

Inget lag i den amerikanska proffsidrotten har gjort samma snabba resa som Vegas Golden Knights, som nu har chansen att bli mästare under sin första säsong.

Därför bjöds det på Stanley Cup-final mitt ute i öknen och när matchen drog i gång klockan fem på eftermiddagen lokal tid, visade termometern på 33 grader varmt i spelstaden.

Statistiken säger också att det är fördel för nykomlingen då 78 procent av lagen som vunnit den första finalen också stått som slutsegrare.

Vegas satte högsta fart direkt, framburet av 18 575 festsugna åskådare i en fullsatt hemmaarena.

Vegas tog ledningen i numerärt överläge när André Burakovsky satt utvisad. Backen Colin Miller sköt 1–0 sedan William Karlsson skymt gästernas målvakt Braden Holtby.

Men det tog bara 42 sekunder för Washington att vända.

William Karlsson fixade 2–2 innan periodslutet sedan han vallat in pucken via Holtby.

Så höll det på, målen trillade in och ledningen fortsatte att skifta.

Men vid underläge 3–4 i början av tredje perioden satte Vegas in stöten. Med tre raka mål fixades hemmafesten och 25-årige Tomas Nosek, som återfinns i fjärdekedjan, blev stor matchvinnare med de två sista.