Saknad mot Österrike – matchens lirare mot Serbien. Tuija Hyyrynen har en turbulent vecka bakom sig.

I fredags var Hyyrynen avstängd och fick hon följa med hur ett trubbigt Finland kammade noll i den viktiga kvalmatchen mot Österrike. På tisdagen var hon laddad och revanschsugen. Då då Finland mötte Serbien var Juventusförsvararen i sitt esse. Hon slogs och slet i defensiven och var ett vasst vapen i anfallet då det gällde som mest.

När Finlands långa måltorka till slut bröts såg det lekande lätt ut: Olga Ahtinen levererade en läcker lobbpassning bakom den serbiska försvarslinjen och Hyyrynen nickade snyggt och säkert in 1–0 i den 17:e minuten – Finlands första kvalmål sedan den 26 november i fjol.

Överlag saknade finländarna is i magen framför mål i den 33-gradiga hettan. De blåvita trummade på, men fick inte in bollen i nätmaskorna. Linda Sällström prickade stolpen med en nick i första halvlek och lite senare hade Sanni Franssi ett kanonläge att öka på ledningen – men det ville sig inte.

Serbien var inte heller ofarligt. Finlands vänsterflank hade fullt upp att hänga med då Marija Radojicic och gänget skapade oreda. Men närmare än en ribbträff kom inte serbiskorna. Tinja-Riikka Korpela fick tänja sig till sitt yttersta i den andra halvleken för att hålla målet rent.

Då Finland prickade ribban blev det däremot mål. HJK-mittfältaren Eveliina Summanen hittade rätt i sin tredje landskamp med ett långt distansskott. Bollen träffade ribban och gick in via den serbiska målvaktens ryggtavla.

Tack vare 2–0-segern har landslaget fortfarande chansen att knipa andraplatsen i gruppen. Nu återstår kvalets tuffaste matcher: Finland möter suveräna Spanien borta i augusti och reser sedan till Österrike för kvalavslutningen.